facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Τουρκία: Ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό από τον κορωνοϊό

Τον πρώτο νεκρό από κορωνοϊό ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι άνδρας 89 ετών έχασε τη ζωή του. Τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 98.

Το πρώτο θύμα κορωνοϊού εκτιμάται ότι είχε έρθει σε επαφή με Κινέζο υπάλληλο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό από τον κορωνοϊό"

Μεταναστευτικό - Σύνοδος ΕΕ: Επιμένουμε στην τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία

Με το κάλεσμα της ΕΕ να τηρήσει η Τουρκία τη συφωνία για το μεταναστευτικό, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με τηλεδιάσκεψη.

Στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη που είχε η Άνγκελα Μέρκελ, με τους προέδρους της Γαλλίας και Τουρκίας και τον Βρετανό πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε η πρόθεση του Βερολίνου να διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ιντλίμπ, ενώ τονίστηκε η προσήλωση στην συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Όπως επεσήμανε η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ενώ ανάλογη ενημέρωση έκανε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

«Συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν υπήρξαν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το θέμα. Πρέπει, πιστεύω, να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εάν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας ωστόσο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές χώρες, η διαδικασία υποδοχής ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και σοβαρά ασθενών ανηλίκων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Πρόθεση για νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά στην τηλεδιάσκεψη που είχαν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, η καγκελάριος έκανε λόγο για «πολύ χρήσιμη συνομιλία», η οποία, από τη μία πλευρά αφορούσε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ιντλίμπ, όπου η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 25 +100 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτά πρέπει τώρα γρήγορα να φτάσουν στους ανθρώπους» τόνισε η Μέρκελ και ανέφερε ότι οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος μας ενημέρωσε και για τις κοινές περιπολίες στο μήκος της οδικής αρτηρίας κοντά στο Ιντλίμπ, αλλά βεβαίως εμείς στηρίξαμε την συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία σε πιο ευρύ φάσμα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, η καγκελάριος επισήμανε ότι διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπό αυτή την έννοια, δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές, διευκρίνισε η Μέρκελ, «αλλά ταχθήκαμε ξεκάθαρα υπέρ της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και δείξαμε την πρόθεση να δώσουμε ενδεχομένως περισσότερη οικονομική βοήθεια, αλλά και να μην αφήσουμε άλλα σημεία, όπως το θέμα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία».

Κατά την τηλεδιάσκεψη (η οποία πραγματοποιήθηκε προκειμένου οι τρεις ηγέτες να μην μεταβούν, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, στην Κωνσταντινούπολη) τέθηκε και το ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει μέλος της συμμαχίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό - Σύνοδος ΕΕ: Επιμένουμε στην τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία"

Εργαζόμενοι στα ΚΕΠ: Απεργία διαρκείας κι εξώδικο στην κυβέρνηση

Εξώδικη δήλωση στην κυβέρνηση με την οποία ανακοινώνουν  απεργία διαρκείας από τις 23 Μαρτίου απέστειλαν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Στην τρισέλιδη δήλωση η οποία έχει κοινοποιηθεί στα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης , Εργασίας , Υγείας αλλά και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται  ότι η ενημέρωση και η πίεση προς τους αρμοδίους για προστασία πολιτών και εργαζομένων δεν είχε αποτέλεσμα και ότι τα αιτήματά τους δεν εισακούστηκαν.
Στο ίδιο κείμενο αφού καλούν για αύριο το δημόσιο  σε  διάλογο ενώπιον του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας προς ικανοποίηση των αιτημάτων τους γνωστοποιούν απόφαση του  Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας με την οποία από Δευτέρα τα ΚΕΠ κατεβάζουν ρολά και συγκεκριμένα την απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με αποχή διαρκείας για άπαν το προσωπικό που απασχολείται στα ΚΕΠ από το καθήκον εξυπηρέτησης και Διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών με φυσική τους παρουσία στα ΚΕΠ έπειτα από ραντεβού.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, σε δύο επιστολές τους οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ είχαν απειλήσει ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι «κινδυνεύουν ζωές», , ενώ όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα δημοσιεύοντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό πολλά ΚΕΠ στην χώρα δεν έχουν καν προστατευτικούς υαλοπίνακες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.  
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία: «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΏΝ (Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π.) που εδρεύει στην Αθήνα, κατάστημα ΚΕΠ Συντάγματος, στη συμβολή των οδών Όθωνος και Λεωφ. Αμαλίας και εκπροσωπείται νόμιμα.
ΠΡΟΣ
1. Το Ελληνικό Δημόσιο, νόμιμα εκπροσωπουμένου από τον Υπουργό Οικονομικών που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα και στην οδό Νίκης, αρ. 5- 7.
2. Τον Υπουργό Εσωτερικών, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Σταδίου & Δραγατσανίου, αρ. 27,
3. Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου
4. Τον Υπουργό Εργασίας που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Σταδίου, αρ. 29,
5. Τον Υπουργό Υγείας, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους, αρ. 17,
6. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που εδρεύει στην Αθήνα και στην οδό Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8,
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ
ΠΡΟΣ
Τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.Μ.Ε.Δ.), που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Πλ. Βικτωρίας, αρ. 7 και εκπροσωπείται νόμιμα.
Με την παρούσα σας δηλώνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 16η Μαρτίου 2020, ότε και τέθηκε ως θέμα της ημερήσιας διάταξης ο αυξημένος κίνδυνος μεγαλύτερης και γρηγορότερης μετάδοσης και διασποράς στην κοινότητα του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη λοίμωξη CoViD-19 με την εξυπηρέτηση και διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών με φυσική παρουσία τους στα ΚΕΠ μετά από ραντεβού. Πιο συγκεκριμένα, έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλο ηπιότερο της απεργιακής κινητοποίησης μέτρο και ειδικότερα μετά από επιστολές μας προς συναρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς και μετά από Δελτίο Τύπου στις 15/03/2020 με τα οποία: 1. Επισημαίναμε ότι (α) πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες έχουν αναστείλει την εξυπηρέτηση πολιτών με φυσική παρουσία, β) πολλά ΚΕΠ δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο προστασίας και δεν διαθέτουν κανένα μέσο προφύλαξης εργαζόμενων και πολιτών έναντι του νέου ιού, γ) Οι πολίτες δεν θα είναι προστατευμένοι και ειδικά μέσα στα ΚΕΠ που δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο και δεν υπάρχει κανένα μέσο προστασίας. δ) θα υπάρξει διασπορά του ιού με εκθετική αύξηση και τραγικά αποτελέσματα, ε) σε σύντομο διάστημα δεν θα υπάρχουν ΚΕΠ να εξυπηρετούν με κανένα τρόπο, στ) θα αφεθεί μία εστία μετάδοσης του ιού ανοικτή, ενώ μπορεί να κλείσει δίνοντας πολύτιμο χρόνο στο σύστημα υγείας να μην καταρρεύσει και 2. Ζητούσαμε: α) Την ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΑ ΚΕΠ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και β) την ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΠ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, την ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ, τη ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ και την ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε σήμερα 16η Μαρτίου 2020 με έξι (6) ψήφους υπέρ την διεξαγωγή απεργιακής κινητοποίησης με ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από την Δευτέρα 23/03/2020 για άπαν το προσωπικό που απασχολείται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών από το καθήκον Εξυπηρέτησης και Διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών με φυσική τους παρουσία στα ΚΕΠ μετά από ραντεβού.
Με την παρούσα σας καλούμε ακόμα σε δημόσιο διάλογο ενώπιον του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας προς το σκοπό υλοποίησης των ως άνω αιτημάτων μας με προγραμματισμένη ημερομηνία συνάντησης την Τετάρτη 18/03/2020 και ώρα 01:00 μ.μ..
Επειδή ο σκοπός της ως άνω απεργιακής κινητοποίησής μας με τη μορφή αποχής αποκλειστικά και μόνο από τα ως άνω καθήκοντα είναι απολύτως νόμιμος σύμφωνα με τα ως άνω εκτιθέμενα.
Επειδή η απεργιακή μας κινητοποίηση αποτελεί το έσχατο μέσο, αφού προηγουμένως εξαντλήσαμε κάθε ηπιότερο μέτρο.
Επειδή εν προκειμένω πληρούνται άπασες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματός μας για προσφυγή σε απεργιακή κινητοποίηση με τη μορφή αποχής από τα ως άνω καθήκοντα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας
Σας γνωστοποιούμε την απόφασή μας για ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από την Δευτέρα 23/03/2020 για άπαν το προσωπικό που απασχολείται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών από το ως άνω καθήκον με νόμιμα αιτήματα: 1) Να ανασταλεί η εξυπηρέτηση και διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών με φυσική παρουσία τους στα ΚΕΠ, καθ’ όσον χρόνο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού. 2) Να ανασταλεί η λειτουργία των ΚΕΠ που δεν έχουν λάβει μέτρα προστασίας έναντι του νέου ιού, να απολυμανθούν, να ληφθούν μέτρα και μετά να επαναλειτουργήσουν.
3) Να εξυπηρετούν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ το κοινό με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο και τρόπο πλην με τη φυσική παρουσία πολιτών εντός των ΚΕΠ.
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς στους οποίους απευθύνεται προς γνώση τους και για την επέλευση των νομίμων συνεπειών, αντιγράφοντάς την ταυτόχρονα ολόκληρη στην Έκθεση Επίδοσής του.
Αθήνα, 16/03/2020
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠ. ΠΕΡΠΑΤΑΡΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ΄ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
Ολόκληρη η εξώδικη δήλωση
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι στα ΚΕΠ: Απεργία διαρκείας κι εξώδικο στην κυβέρνηση"

Εταιρείες κολοσσοί διακόπτουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού

Εταιρείες κολοσσοί που εδρεύουν στην Ευρώπη διακόπτουν την παραγωγή τους λόγω του κορονοϊού.

Εργαζόμενοι σε μερική ανεργία, σχέδια εξοικονόμησης πόρων, κλείσιμο μονάδων: οι εταιρείες σε όλον τον κόσμο προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να κρατηθούν όρθιες απέναντι στον νέο κορονοϊό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα επηρεάσει δραστικά τη δραστηριότητά τους ή ακόμη και θα απειλήσει την επιβίωση ορισμένων εξ αυτών.

Διακοπή της παραγωγής

Πολλοί κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας, ιδίως στον τομέα του αυτοκινήτου, έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν ή και να διακόψουν εντελώς την παραγωγή τους. Σήμερα, η Volkswagen έκανε γνωστό ότι από αυτήν την εβδομάδα θα κλείσει «τις περισσότερες» μονάδες της στην Ευρώπη για διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, τα λειτουργικά έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα μειωθούν «τουλάχιστον στο μισό».

Η Ford διακόπτει επίσης την παραγωγή της στην ηπειρωτική Ευρώπη από τις 19 Μαρτίου για «πολλές εβδομάδες». Το ακριβές διάστημα θα καθοριστεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Στην Ισπανία, «όλα τα εργοστάσια σταμάτησαν προσωρινά τη δραστηριότητά τους, τουλάχιστον για αυτήν την εβδομάδα», σύμφωνα με την ομοσπονδία κατασκευαστών Anfac. Στη χώρα αυτή διατηρούν μονάδες οι αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan και Seat.

Η PSA, που απασχολεί 51.000 εργαζόμενους στη Γαλλία, κλείνει όλες τις μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη.

Η Renault σταμάτησε χθες και σήμερα την παραγωγή στα τέσσερα εργοστάσιά της στην Ισπανία καθώς και τη Γαλλία, μέχρι νεωτέρας.

Η Fiat Chrysler κλείνει «τις περισσότερες ευρωπαϊκές μονάδες της» στην Ιταλία, τη Σερβία και την Πολωνία (το ένα τρίτο της παραγωγής της) μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Η Airbus θα διακόψει επίσης την παραγωγή της για τέσσερις ημέρες στη Γαλλία (48.000 εργαζόμενοι) και στην Ισπανία (2.700 εργαζόμενοι).

Αντιθέτως, στη Βρετανία, η αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar Land Rover σχεδιάζει να συνεχίσει την παραγωγή στα εργοστάσιά της, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανακοίνωσε σήμερα.

Η εταιρεία Hermes θα κλείσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου όλες τις μονάδες της στη Γαλλία, δηλαδή περίπου 40 βυρσοδεψεία και ραφεία όπου απασχολούνται 9.500 άνθρωποι.

Η Gucci (όμιλος Kering) έκλεισε όλες τις μονάδες παραγωγής μέχρι τις 20 Μαρτίου, η Ferrari έκανε το ίδιο στα εργοστάσιά τη στο Μαρανέλο και τη Μόντενα (μέχρι τις 27 Μαρτίου), όπως επίσης και τα ναυπηγεία Fincantieri, μέχρι τις 19 Μαρτίου σε όλη την Ιταλία.

Η Michelin αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή για τουλάχιστον μία εβδομάδα στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Η ενέργεια αυτή αφορά 20.000 εργαζόμενους σε 21 μονάδες.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler θα σταματήσει «το μεγαλύτερο μέρος» της παραγωγής της την Ευρώπη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Τεχνική ανεργία και άδειες στους εργαζομένους

Η Michelin ανέφερε χθες ότι «εξετάζει τη διαδικασία αποζημιώσεων» των εργαζομένων της «ανάλογα με τις νομικές διατάξεις σε κάθε χώρα».

Όπως και τα ναυπηγεία Fincantieri, που ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να κάνουν χρήση της καλοκαιρινής αδείας τους, η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot κάλεσε τους υπαλλήλους της που έχουν υπόλοιπο αδείας «να επωφεληθούν» και να το πάρουν τώρα.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair θα παγώσει τις προσλήψεις ενώ ταυτόχρονα προτείνει «εθελούσιες αποχωρήσεις» και «προσωρινή διακοπή σύμβασης εργασίας και σημαντική μείωση των ωρών εργασίας».

Το πάγωμα των προσλήψεων εξετάζει και η γερμανική Lufthansa, που ενδέχεται να μειώσει κατά 90% τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Η Air France-KLM θα συμβουλευτεί τα συνδικάτα των εργαζομένων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, «λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από τη μείωση της δραστηριότητας».

Οι εταιρείες Delta Air Lines, American και United ανακοίνωσαν πάγωμα των προσλήψεων, χορήγηση αδειών χωρίς αποζημίωση, σχέδια εθελούσιας εξόδου και μείωση των μισθών.

Έκκληση στο κράτος και τις τράπεζες

Η Ιταλία εξετάζει την πιθανότητα κρατικοποίησης της Alitalia.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δεν αποκλείει την εθνικοποίηση «εφόσον χρειαστεί» ορισμένων μεγάλων εταιρειών που διατρέχουν κίνδυνο να κλείσουν.

Η Boeing ζήτησε βοήθεια από τον Λευκό Οίκο ενώ οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ζητούν ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ένα «απεριόριστο» πακέτο δανείων από τη δημόσια τράπεζα KfW.

Η Lufthansa ενδέχεται να ζητήσει κρατικές ενισχύσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες λειτουργεί.

H Adidas ανακοινώνει το κλείσιμο καταστημάτων της λόγω του κορονοϊού

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas ακολούθησε σήμερα την εταιρεία Nike και ανακοίνωσε το κλείσιμο καταστημάτων της, ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

Τα καταστήματα της Adidas και της Reebok στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά θα κλείσουν προσωρινά, αναφέρει η εταιρεία σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα καταστήματα της Adidas στις ΗΠΑ, τον Καναδά θα κλείσουν από τις 17 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου, ενώ τα καταστήματα στην Ευρώπη από τις 18 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου.

Η Adidas ενημερώνει ότι το κλείσιμο των καταστημάτων στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού.

"Στην Adidas, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μας, των πελατών μας και των συνεργατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα" σημειώνει ο όμιλος, προσθέτοντας ότι το προσωπικό, που θα επηρεαστεί από την απόφαση αυτή, θα πληρωθεί για τις προγραμματισμένες ώρες εργασίας του παρά το κλείσιμο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εταιρείες κολοσσοί διακόπτουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού"

Κορωνοϊός: Δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοινώνει την Τετάρτη η κυβέρνηση

Τη δεύτερη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα ανακοινώσουν από κοινού, αύριο στις 12.00, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως έγινε γνωστό, οι ανακοινώσεις θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ που θα τις διανείμει σε όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ λόγω των μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του κορωνοϊού, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων στην αίθουσα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοινώνει την Τετάρτη η κυβέρνηση"

Κλείνουν οριστικά για 30 ημέρες τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι η ΕΕ θα συντονίσει την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί και νέα τηλεδιάσκεψη των ηγετών την επόμενη εβδομάδα.

Συμβουλευτική Επιτροπή για τον κορωνοϊό

Την ίδια ώρα η Κομισίον συνέστησε συμβουλευτική επιτροπή για τον κορωνοϊό, η οποία θα αποτελείται αποτελούμενη από επιδημιολόγους και ιολόγους από διάφορα κράτη-μέλη, «η οποία θα καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για βασιζόμενα στην επιστήμη και συντονισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνου». Πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε βάσει εντολής των κρατών-μελών, θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπρόεδρος η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.
«Ο κορωνοϊός αλλάζει γρήγορα τις ζωές και τις κοινωνίες μας» και τόνισε πως «όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν κάθε μέρα καλά τεκμηριωμένες και ενδεδειγμένες αποφάσεις για τους Ευρωπαίους», τόνισε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν οριστικά για 30 ημέρες τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

Με έκτακτη πτήση της Aegean επιστρέφουν 100 Έλληνες αποκλεισμένοι στο Μαρόκο

Με έκτακτη πτήση της Aegean Airlines επιστρέφουν στην Ελλάδα περίπου 100 Έλληνες που είχαν αποκλειστεί στο Μαρόκο, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η χώρα για τον κορονοϊό.

Για να λυθεί το πρόβλημα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε νωρίτερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μαροκινό ομόλογό του Nάσερ Μπουρίτα (Nasser Bourita), προκειμένου να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των περί των 100 Ελλήνων πολιτών από το Μαρακές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου διαβεβαίωσε τον κ. Δένδια, όπως κάνουν γνωστό οι ίδιες πηγές, ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Η κυβέρνησης του Μαρόκου, στις 15 Μαρτίου ανακοίνωσε την επ’ αόριστον αναστολή όλων των αεροπορικών συνδέσεων με το εξωτερικό, με έναρξη εφαρμογής τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Με έκτακτη πτήση της Aegean επιστρέφουν 100 Έλληνες αποκλεισμένοι στο Μαρόκο"

Ζάκυνθος: Νεκρός 88χρονος που ελεγχόταν ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού

Την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο Ζακύνθου ένας 88χρονος, ο οποίος ελεγχόταν ως ύποπτο κρούσμα κορωνοΪού.

Ο άτυχος άνδρας είχε μεταφερθεί εσπευσμένα βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο. Η υγεία του ήταν επιβαρυμένη και τελικά υπέστη ανακοπή καρδιάς. Από τον 88χρονο είχε ληφθεί δείγμα και την Τετάρτη θα γίνει γνωστό αν τελικά ήταν θετικός στον ιό.

Ύποπτα κρούσματα κάθε μέρα στη Ζάκυνθο

Σχεδόν κάθε μέρα στο νοσοκομείο Ζακύνθου γίνεται εισαγωγή ασθενών για τους οποίους κρίνεται απαραίτητο να ληφθεί δείγμα και να σταλεί στο Παστέρ, ώστε να διαπιστωθεί αν νοσούν από τον νέο κορωνοϊό.

Παράδειγμα αποτελούν μία 61χρονη και ένας 81χρονος που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ακόμα στο νοσοκομείο και πρόκειται να διακομιστούν άμεσα σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, οι οποίοι πάντως βρέθηκαν αρνητικοί στον κοροναϊό.

Νοσηλεύεται 30χρονος με λοίμωξη αναπνευστικού

Επίσης, αυτές τις ώρες νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και ένας 30χρονος με λοίμωξη του αναπνευστικoύ, σήμερα με το imerazante.gr.

Από τον ασθενή λήφθηκε δείγμα και αύριο θα βγουν τα αποτελέσματα από το Παστέρ που θα δείξουν αν είναι θετικός στον κορωνοϊό.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Νεκρός 88χρονος που ελεγχόταν ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού"

Γαλλία: 27 νέοι θάνατοι από κορονοϊό, στα 7.730 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν 27 νέους θανάτους από τον Covid-19, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 175, καταγράφοντας αύξηση 18%, καθώς στη χώρα εφαρμόστηκε καθολική καραντίνα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χωρίς τη φυσική παρουσία δημοσιογράφων, ο γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλμόν συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 7.730 από 6.633 χθες, κατέγραψε, δηλαδή, αύξηση 16,5% σε διάστημα 24 ωρών.

Ο Σαλμόν είπε ότι 699 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 27 νέοι θάνατοι από κορονοϊό, στα 7.730 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα"

Κορωνοϊός: Ξεκινά η λειτουργία του κέντρου ιχνηλάτησης στη ΓΑΔΑ

Σε δοκιμαστική λειτουργία βρίσκεται το κέντρο ιχνηλάτησης κρουσμάτων του κορωνοϊου Covid-19, που εδρεύει στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Πολιτικής Προστασίας, από αύριο το συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως.

Σε αυτό, θα εργάζονται συνολικά 100 αστυνομικοί και πυροσβέστες σε βάρδιες από τις εννέα το πρωί μέχρι τις εννέα το βράδυ.



Αντικείμενο των εργαζόμενων στο κέντρο ιχνηλάτησης, είναι η παραλαβή καταλόγων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν άτομα, που θα έχουν απευθυνθεί νωρίτερα στον ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια, θα προσπαθούν να καταρτίσουν ολόκληρο το προφίλ των ατόμων, τα ταξίδια, τις επαφές και τα κρούσματά τους, ενώ θα δίνουν και τις σχετικές συμβουλές βάσει των οδηγιών των γιατρών.

Παρών στο κέντρο θα είναι καθημερινά ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ξεκινά η λειτουργία του κέντρου ιχνηλάτησης στη ΓΑΔΑ"

Adidas: Κλείνει τα καταστήματα της λόγω του κορονοϊού

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas ακολούθησε σήμερα την εταιρεία Nike και ανακοίνωσε το κλείσιμο καταστημάτων της, ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

Τα καταστήματα της Adidas και της Reebok στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά θα κλείσουν προσωρινά, αναφέρει η εταιρεία σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα καταστήματα της Adidas στις ΗΠΑ, τον Καναδά θα κλείσουν από τις 17 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου, ενώ τα καταστήματα στην Ευρώπη από τις 18 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου. Η Adidas ενημερώνει ότι το κλείσιμο των καταστημάτων στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού.

«Στην Adidas, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μας, των πελατών μας και των συνεργατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», σημειώνει ο όμιλος, προσθέτοντας ότι το προσωπικό, που θα επηρεαστεί από την απόφαση αυτή, θα πληρωθεί για τις προγραμματισμένες ώρες εργασίας του παρά το κλείσιμο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Adidas: Κλείνει τα καταστήματα της λόγω του κορονοϊού"

ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τη δραστική μείωση του συγχρωτισμού και συνωστισμού, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν στο χρονικό διάστημα από 18 Μαρτίου έως και 5 Απριλίου 2020, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού.

Με αυτό τον τρόπο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υποχρεούνται να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους κατά το παραπάνω διάστημα, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.

Υπενθυμίζεται, πως η ανανέωση του δελτίου γίνεται είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην διευκόλυνση των ανέργων, στον περιορισμό των μετακινήσεων και στην αποφυγή συγχρωτισμού στα ΚΕΠ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας"

Πληθαίνουν οι φωνές στα ιταλικά social media για τη δημιουργία τάσης υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Η απουσία οποιασδήποτε βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη μάχη κατά του κορονοϊού προκαλεί αντιδράσεις στην Ιταλία.

Οι αριθμοί που ανακοινώνει καθημερινά το κράτος δείχνουν το δράμα που βιώνει η Ιταλία με τον κορονοϊό και παράλληλα φανερώνει το πόσο δύσκολη είναι η μάχη που δίνει. Μια μάχη που γίνεται δυσκολότερη, από τη στιγμή που η γειτονική χώρα δεν έχει κάποια βοήθεια.

Μια ματιά στον ιταλικό Τύπο αρκεί για να καταλάβει κανείς την αρνητική έκπληξη που νιώθουν οι Ιταλοί - οι οποίοι πλέον μετράνε 2.503 νεκρούς και 31.506 κρούσματα συνολικά- για τη μηδενική συμπαράσταση από την ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το Italexit υπάρχει ήδη, ο κορονοϊός μάς άνοιξε τα μάτια, είμαστε απομονωμένοι στην Ε.Ε.», είναι μια φράση που κυκλοφορεί συνεχώς στα social media από Ιταλούς, με τον Τύπο να... σιγοντάρει, εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η άρνηση της Γερμανίας και της Γαλλίας να στείλουν προστατευτικές μάσκες στην Ιταλία θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους γείτονες, αν λίγες μέρες πριν οι ίδιες χώρες, όπως και η Βρετανία, δεν είχαν στείλει μάσκες και ό,τι άλλο ιατρικό εξοπλισμό χρειάστηκε το Ιράν.

Για να γίνει ακόμη πιο βαρύ το κλίμα, ήρθε πριν λίγες μέρες, στις 12 Μαρτίου, η καταδίκη της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική υποστήριξη με 13,5 εκατ. ευρώ των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και γενικά του τουρισμού της Σαρδηνίας, με το κράτος όμως να μην έχει πάρει πίσω αυτό το ποσό.

Έπρεπε να επιβληθεί τιμωρία; Τυπικά ναι. Σε μια τέτοια περίοδο όμως, με εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους καθημερινά και χιλιάδες να βρίσκονται θετικοί στον ιό, οι Ιταλοί περίμεναν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εμφανιζόταν αυτές τις μέρες για να βοηθήσει, να δείξει στην πράξη ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, και όχι για να καταδικάσει και να επιβάλει πρόστιμο 7,5 εκατ. ευρώ, συν άλλες 80.000 ευρώ καθημερινά, μέχρι να επιστρέψει η Σαρδηνία τα λεφτά.

Όπως και να έχει, η μάχη με τον κορονοϊό συνεχίζεται, αλλά όταν τελειώσει, θα αρχίσει μια άλλη. Αυτή των αλλαγών στην Ευρώπη, η οποία, όπως λένε στην Ιταλία, δεν θα είναι ίδια μετά το τέλος αυτού του εφιάλτη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληθαίνουν οι φωνές στα ιταλικά social media για τη δημιουργία τάσης υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε."

Δραματική κατάσταση στην Ιταλία: 345 θάνατοι σε μία μέρα – 3.526 νέα κρούσματα

Η τραγική λίστα συνεχώς μεγαλώνει. Η Ιταλία βρίσκεται σε κανονικό πόλεμο. Συνεχίζουν να μετράνε νεκρούς και νοσούντες λόγω κορωνοϊού…

Σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση, το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 345 θάνατοι και 3.526 νέα κρούσματα κορονοϊού, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικοί αριθμοί είναι 2.503 και 31.506 αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο δράμα, ως γνωστόν, εξελίσσεται στη Λομβαρδία, όπου το τελευταίο 24ωρο είχαμε 1.971 κρούσματα, οι νεκροί έφτασαν συνολικά στους 1.640 και οι νοσούντες στη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι 16.620.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματική κατάσταση στην Ιταλία: 345 θάνατοι σε μία μέρα – 3.526 νέα κρούσματα"

Κορωνοϊός: Τέλος τα προληπτικά τεστ λόγω σοβαρής έλλειψης αντιδραστηρίων

«Φρένο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, βάζουν τόσο τα ιδιωτικά κέντρα υγείας όσο και τα δημόσια, στην προληπτική διενεργεια του τεστ για τον κορωνοϊό, καθώς τα αντιδραστήρια που χρειάζονται, παρουσιάζουν έλλειψη.

Όποιος πολίτης από σήμερα απλά ανησυχήσει και θελήσει να κάνει το τεστ χωρίς να έχει τα συμπτώματα, δεν μπορεί ούτε στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, αφού και εκεί ο ΕΟΔΥ έχει δώσει εντολή να πραγματοποιούνται μονο τα τεστ σε ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν συμπτώματα.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του θανατηφόρου ιού στην χώρα μας εντοπίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου και, έπειτα από 20 μέρες, εμφανίζονται τα προβλήματα στην αγορά αντιδραστηρίων καθώς η ζήτησή τους είναι αυξημένη, λόγω και των κρουσμάτων στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Σε επικοινωνία του protothema.gr με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, κανένα από αυτά δεν μας έκλεισε ραντεβου, προκειμένου να κάνουμε το τεστ προληπτικά, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, η έλλειψη των αντιδραστηρίων είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ δεν έχουν δικαιώμα να κάνουν το τεστ, εάν δεν έχουν εμφανίσει τα συμπτώματα του ιού.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου διασωστες του ΕΚΑΒ έχουν παραλάβει σοβαρές περιπτώσεις κρουσμάτων του κορωνοϊού και οι εργαζόμενοι, θορυβημένοι, έχουν ζητήσει από την υπηρεσία να εξεταστούν και τους αρνούνται, μιας και δεν παρουσιάστηκε κάποιο σύμπτωμα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στα όριά του βρίσκεται και το υγειονομικό υλικό του ΕΣΥ και ειδικότερα οι ειδικες στολές μιας χρήσης, οι μάσκες και τα γυαλιά, αφού σε κάθε περίπτωση αυτά τα τρία υλικά πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια και οι διασωστες να φορέσουν νέα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Τέλος τα προληπτικά τεστ λόγω σοβαρής έλλειψης αντιδραστηρίων"

Γιατί αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία σε ιδιωτικές δομές υγείας

Την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές δομές υγείας ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση της Τρίτης, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη δραματική έλλειψη αίματος που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του, με στόχο τα ελάχιστα αποθέματα να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτα σοβαρά περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, στις 11 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία θα καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν, μέχρι νεοτέρας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία σε ιδιωτικές δομές υγείας"

Κορονοϊός: 43 νεκροί και 1.705 κρούσματα στην Ολλανδία

Ο κορονοϊός θερίζει και στην Ολλανδία καθώς σήμερα ανακοινώθηκε πως έχουν πεθάνει 43 άτομα ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 1705.

“Δεκαεννέα ασθενείς πέθαναν από την Covid-19 μετά την προηγούμενη επικαιροποίηση” που έγινε χθες, Δευτέρα, αναφέρει σε δήλωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).

Προσθέτει πως οι άνθρωποι που πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν ηλικίας μεταξύ 63 και 94 ετών.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που επέφερε ο κορονοϊός στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 292 κρούσματα από τα 1.413 που ήταν μια μέρα πριν.

184 κρούσματα στη Ρουμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρουμανία αυξήθηκε σε 184, έπειτα από την καταγραφή 16 νέων κρουσμάτων.

Οι 16 ασθενείς είναι ηλικίας από 21 έως 65 ετών, ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (GCS). Από το σύνολο των 184 ασθενών, 16 έχουν αναρρώσει πλήρως και έχουν λάβει εξιτήριο. Οι δεκαπέντε νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Τιμισοάρα και ένας σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου.

Σύμφωνα με την GCS, 3.282 άτομα σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε καραντίνα και υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί από κορονοϊό. Άλλα 16.610 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι και παρακολουθούνται ιατρικά.

Η GCS υπογραμμίζει ότι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μόνο τις πληροφορίες που επαληθεύονται από επίσημες πηγές. Επιπλέον, οι Ρουμάνοι στο εξωτερικό μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού στον αριθμό +4021.320.20.20.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εγκατέστησε οκτώ σκηνές σε είκοσι νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που εφαρμόζονται με στόχο την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού.

Οι σκηνές, όπου οι επιστήμονες θα αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν στηθεί σε νοσοκομεία μεγάλων πόλεων (Βουκουρέστι, Τιμισοάρα και Κλουζ – Ναπόκα κ.α). Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει, επίσης, ότι έχει τις δυνάμεις και τα μέσα να στηρίξει τις κεντρικές και τοπικές Αρχές σε ενέργειες με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, και μπορεί να ενεργήσει, εάν χρειαστεί, με πρόσθετες δυνάμεις και μέσα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 43 νεκροί και 1.705 κρούσματα στην Ολλανδία"

Κοροναϊός: Η κυβέρνηση Τζόνσον προβλέπει 20.000 θανάτους στη Βρετανία

Η συγκράτηση του αριθμού των θανάτων από τον κοροναϊό στη Μεγάλη Βρετανία κάτω από τις 20.000 «θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, σερ Πάτρικ Βάλανς.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η εποχική γρίπη ευθύνεται για τουλάχιστον 8.000 θανάτους το χρόνο, επομένως ένας «τρομερός» απολογισμός 20.000 θανάτων από τον πιο επικίνδυνο Covid-19 θα ήταν το επίπεδο, στο οποίο οι υγειονομικές αρχές θα ήλπιζαν να σταματήσει αυτή η επιδημία.

Παράλληλα με την κατάθεσή του στην επιτροπή, ανακοινώθηκε ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 407 σε 24 ώρες, φτάνοντας πλέον τα 1.950. Οι θάνατοι έχουν ανέλθει στους 56, αν και αναμένεται ανανέωση του απολογισμού αργότερα εντός της ημέρας. Τα άτομα που έχουν εξεταστεί, είναι 50.442.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Η κυβέρνηση Τζόνσον προβλέπει 20.000 θανάτους στη Βρετανία"

Κορωνοϊός – Φαρμακεία: Δυνατότητα εξυπηρέτησης από την ειδική θυρίδα έχουν οι φαρμακοποιοί

Τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού από την ειδική θυρίδα ασφαλείας των φαρμακείων δίνει το υπουργείο Υγείας στους φαρμακοποιούς, στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η δυνατότητα δίδεται σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης εντός του φαρμακείου.

Μετά από αίτημα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απέστειλε εγκύκλιο στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Λόγω των παρουσών ειδικών συνθηκών, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φαρμακοποιός αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες εντός του φαρμακείου, παρέχεται η δυνατότητα της εξυπηρέτησης από την ειδική θυρίδα ασφαλείας εξυπηρέτησης του κοινού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – Φαρμακεία: Δυνατότητα εξυπηρέτησης από την ειδική θυρίδα έχουν οι φαρμακοποιοί"

Με υπουργική απόφαση η διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ

Στη μέση λύση κατέληξε η «διελκυστίνδα» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τα σούπερ μάρκετ, όταν το πρώτο γνωστοποίησε ότι θα διευρυνθεί το ωράριο κατά δύο ώρες ημερησίως καθώς και ότι θα λειτουργούν υποχρεωτικά τις τέσσερις επόμενες Κυριακές.

Η πρόθεση αυτή του υπουργείου που έχει ως στόχο τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, προκάλεσε τις αντιδράσεις του κλάδου, ο οποίος επικαλούμενος την πραγματικότητα, αυτή της εξάντλησης των ορίων του ανθρώπινου δυναμικού που θα καλείται να εργάζεται τουλάχιστον 15 ώρες την ημέρα επί επτά ημέρες την εβδομάδα, ζήτησε να μην εφαρμοστεί το μέτρο.

Η αντίθεση αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επέφερε ένα συμβιβασμό, ο οποίος προβλέπει ότι η διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και η λειτουργία τους την Κυριακή, θα καθορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δηλαδή, αν υπάρξει αντικειμενική ανάγκη η οποία θα διαπιστωθεί από την εικόνα της αγοράς στο επόμενο διάστημα, τότε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, θα ορισθεί κατά πόσο και πόσες ημέρες θα διευρυνθεί το ωράριο των σούπερ μάρκετ και ποια ή ποιες Κυριακές θα λειτουργήσουν.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του υπουργού θα είναι υποχρεωτική. Η ρύθμιση αυτή, θα ενσωματωθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Ανάπτυξης που αναμένεται να αναρτηθεί απόψε στο ΦΕΚ.

Πάντως η αγορά, εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η διεύρυνση του ωραρίου, ούτε η Κυριακάτικη λειτουργία του οργανωμένου λιανεμπορίου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Με υπουργική απόφαση η διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ"

Παπαστράτος: Δωρεά 50 καινούριων αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας για τις ΜΕΘ

Παραδόθηκαν σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», 19 καινούριοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής.
Οι αναπνευστήρες που παραδόθηκαν είναι το πρώτο μέρος της δωρεάς της εταιρείας «Παπαστράτος». Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο Υπουργείο Υγείας άλλοι 31, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς της «Παπαστράτος», σε 50 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαριστεί την εταιρεία «Παπαστράτος» για τη σημαντική συμβολή της στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης Δημόσιας Υγείας που βιώνουμε στη χώρα.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαστράτος: Δωρεά 50 καινούριων αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας για τις ΜΕΘ"

Κορωνοϊός: Στους πέντε οι νεκροί, 35 νέα κρούσματα- Στα 387 το σύνολο

Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 387, αφού το προηγούμενο εικοσιτετράωρο προστέθηκαν 35 νέα κρούσματα. Τις ανακοινώσεις έκανε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.
Ο νεκρός είναι ένας 67χρονος άνδρας από την Αθήνα που είχε προσβληθεί από τον ιό και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, 60 από τα κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 70 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται, με 11 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 68 έτη, ενώ και ο πέμπτος άνθρωπος που κατέληξε είχε υποκείμενο νόσημα. Συνολικά έχουν εξετασθεί 4.900 δείγματα.



Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας, όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Πρόσθεσε ότι όλοι οι διασωληνωμένοι καθώς και οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν άνδρες. Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Για κάθε 5 που είναι πολύ σοβαρά άρρωστοι, άλλοι 95 έχουν είτε την ήπια είτε την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου COVID-19.

Ο κ.Τσιόδρας κλήθηκε να σχολιάσει τη διαχείριση των κρουσμάτων μεταξύ των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, αλλά και γιατί μειώθηκε στους συγκεκριμένους ο χρόνος καραντίνας στις 7 μέρες, απάντησε ότι σε αυτό το διάστημα οι περισσότεροι εκδηλώνουν συμπτώματα και ο χρόνος μειώθηκε για να να μην αποδυναμωθεί το σύστημα υγείας. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα πρέπει να κλείνει καμία κλινική. Στην ερώτηση του protothema.gr για την παρατηρούμενη μετακίνηση προς την επαρχία, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι αυτή η τάση επισημαίνει την έλλειψη ευθύνης και παράλληλα ενισχύει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στην επαρχία.
Ερωτηθείς αν υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων ή μασκών στα νοσοκομεία, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει επάρκεια στα εργαστήρια αναφοράς, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει κατασπατάληση, να μην ξοδεύονται άσκοπα, σε ασυμπτωματικούς. Για την επάρκεια προστατευτικού υλικού, απάντησε ότι «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προμήθειας». «Υπάρχουν μάσκες, ενισχύουμε τα αποθεματικά μας», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος μάλιστα αναφερθείς στα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του κορωνοϊού μεταξύ των μεταναστών που διαβιούν στα Κέντρα Υποδοχής και Αποκατάστασης είπε ότι τα μέτρα θα ληφθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Θέλει ψυχραιμία, είμαστε εδώ και πολεμάμε», ειπε ο κ.Τσιόδρας και επανέλαβε: «Θεωρούμε τον εαυτό μας μολυσμένο και πέρνουμε μέτρα, συνεχίζουμε τη ζωή μας με εγρήγορση και όχι με καταγγελίες». Αν υπάρξει κρούσμα είτε σε ΚΥΤ, είτε στις φυλακές θα πάει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και θα κάνει ό,τι πρέπει, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν είχε πάει ο ίδιος στο κέντρο αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στους πέντε οι νεκροί, 35 νέα κρούσματα- Στα 387 το σύνολο"

Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ – Αυστηρή καραντίνα και για τους υπόλοιπους ταξιδιώτες

Αυστηρότερα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού λαμβάνει η Ελλάδα, απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα πολιτών που δεν προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Από την Τετάρτη το πρωί δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα πολίτες που δεν είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα και είναι ξένοι, μπορούν να φύγουν όποτε θέλουν από τη χώρα», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, για τους πολίτες της ΕΕ που έρχονται από το εξωτερικό, και κυρίως για όσους έρχονται από τη Βρετανία, θα απαιτείται η παραμονή τους σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Υπενθύμισε δε ότι για τους Έλληνες που επιστρέφουν στη χώρα υπάρχει σύσταση να μείνουν σε καραντίνα. «Αυτό θα περιφρουρηθεί», τόνισε.

Αύριο σταματούν να λειτουργήσουν χιλιάδες εμπορικά καταστήματα και δήλωσε ότι οι λαϊκές αγορές μένουν ανοικτές αλλά μόνο για πωλήσεις τροφίμων. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι από αύριο Τετάρτη θα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα που έρχονται σε επαφή με το κοινό με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, τα pet shop, τα εμπορίας φυτοφαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων, τα περίπτερα, τα βενζινάδικα, τα κέντρα παραλαβής των e-shop.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι απαγορεύονται τα σκάφη αναψυχής από το εξωτερικό, ενώ αναστέλλονται οι εξετάσεις για άδειες οδήγησης.

Δήλωσε δε ότι δεν θα κατασχεθούν για κανένα λόγο εισαγωγές πρώτων υλών που αφορούν την κατασκευή αντισηπτικών μασκών.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού για τα ΚΥΤ, περιορίζοντας την κυκλοφορία στους διαμένοντες σε αυτά. Θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ατόμων ανά μικρές ομάδες. Ο ίδιος μάλιστα αναφερθείς στα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του κορωνοϊού μεταξύ των μεταναστών που διαβιούν στα Κέντρα Υποδοχής και Αποκατάστασης είπε ότι τα μέτρα θα ληφθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Θέλει ψυχραιμία, είμαστε εδώ και πολεμάμε», είπε από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και επανέλαβε: «Θεωρούμε τον εαυτό μας μολυσμένο και πέρνουμε μέτρα, συνεχίζουμε τη ζωή μας με εγρήγορση και όχι με καταγγελίες». Αν υπάρξει κρούσμα είτε σε ΚΥΤ, είτε στις φυλακές θα πάει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και θα κάνει ό,τι πρέπει, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν είχε πάει ο ίδιος στο κέντρο αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ – Αυστηρή καραντίνα και για τους υπόλοιπους ταξιδιώτες"

Κορωνοϊός: Να γίνουν κλειστές οι δομές μεταναστών ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Την άμεση μετατροπή των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε Λέρο και Κω από ανοικτές σε κλειστές ζήτησε από την κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση του κορωνοϊού.

Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: «Στο πλαίσιο λήψης και εφαρμογής μέτρων διαχείρισης της κρίσης υγείας που αντιμετωπίζουμε, ζήτησα την άμεση μετατροπή των υφιστάμενων (Λέρος, Κως) δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από ανοικτές σε κλειστές».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Να γίνουν κλειστές οι δομές μεταναστών ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου"

Συνελήφθησαν ανήλικοι τσιγγάνοι που έκλεβαν σπίτια, πεζούς και οδηγούς στις Αχαρνές

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών, συμμορία ανηλίκων η οποία διέπραττε ληστείες σε βάρος πεζών και οδηγών οχημάτων, καθώς και κλοπές από οικίες στην περιοχή των Αχαρνών.
Μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών και τη συνδρομή του Τ.Α.Ε. Δυτικής Αττικής, συνελήφθησαν στις Αχαρνές 4 ανήλικοι τσιγγάνοι, μέλη της σπείρας.Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται 2 ακόμη μέλη.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι ανήλικοι είχαν συστήσει σπείρα, δραστηριοποιούμενη εντός και πέριξ καταυλισμού στις Αχαρνές, καθώς και σε σταθμούς διέλευσης συρμών και μέσων μαζικής μεταφοράς, που διέπραττε συστηματικά  ληστείες και κλοπές σε βάρος διερχόμενων οδηγών οχημάτων και πεζών, καθώς και κλοπές από οικίες.
Κατά τη διάπραξη των ληστειών, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν βία και να κτυπούν τα θύματά τους, προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα, τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 7 περιπτώσεις ληστειών και 7 κλοπών και ειδικότερα:
  • 6 ληστείες σε βάρος πεζών
  • 1 ληστεία σε βάρος διερχόμενου οδηγού
  • 5 κλοπές από οικίες
  • 2 κλοπές από οδηγούς οχημάτων
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν κατηγορηθεί για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών.
doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν ανήλικοι τσιγγάνοι που έκλεβαν σπίτια, πεζούς και οδηγούς στις Αχαρνές"

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Δύο δισ. ευρώ στην οικονομία - Αναστολή υποχρεώσεων προς Εφορία, Ταμεία

Μήνυμα για τον κορωνοϊό απηύθυνε στους πολίτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Τρίτης. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «πόλεμο, με έναν εχθρό αόρατο και ύπουλο», ενώ εξήγγειλε μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.



Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την διάθεση ποσού ύψους δύο δισ. ευρώ, για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Παράλληλα, κάλεσε τις επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξει επιδότηση για νέες θέσεις εργασίας.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις.

Από σήμερα, είπε επίσης, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά, προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Συμπολίτες μου, Σας απευθύνομαι και πάλι -για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες- με θέμα την απειλή του κορονοϊού. Γιατί καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται προξενεί χιλιάδες θανάτους σε πολλές χώρες. Αλλά και τις πρώτες σοβαρές απώλειες στην πατρίδα μας. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν -που ο χρόνος μοιάζει να μην χωράει τα γεγονότα- επιλέγω να επικοινωνούμε πιο συχνά. Και να σας ενημερώνω προσωπικά για τα νέα δεδομένα, τις αποφάσεις που παίρνουμε και τα σχέδια που χαράσσουμε. Μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας και με σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών. Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία. Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Από αύριο θα μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, πλην εκείνων με προϊόντα ή υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Το Δημόσιο έχει ήδη αναδιατάξει τις δυνάμεις του, υιοθετώντας νέες τεχνολογικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση, για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις, χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται: O περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων. Ξεκινώ από το τελευταίο. Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. 

Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία. Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται. Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας. Και συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια. Σε λίγο θα συμμετάσχω στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να διευρύνω τα περιθώρια δράσης της κυβέρνησης. Αλλά και να μεταφέρω το μήνυμα ότι αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία. Στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και με την έμπρακτη στήριξη της ίδιας της Ευρώπης. Κάτω από αυτήν τη σημαία θα πολεμήσουμε. Και αυτήν υπηρετούν τα νέα δραστικά μέτρα μας, τα οποία θα εξειδικευθούν αύριο από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Στο μέτωπο της Υγείας, κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα. Από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες. Εύχομαι να μην τις χρειασθούμε όλες… Αλλά αυτό, όπως σας είπα, εξαρτάται από όλους μας. Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο! Τον συντονισμό της μάχης έχει πλέον η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, γύρω από την οποία στοιχίζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Γι’ αυτό και ο Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναβαθμίστηκε ήδη σε Υφυπουργό, με ειδική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και, κάθε απόγευμα στις 18:00, μαζί με τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, θα ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες. Τίποτε όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αφοσίωση του προσωπικού μας. Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό. Το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορωνοϊού παραμένει, πάντως, η καθημερινή μας στάση. Και, καθώς ο ιός μεταδίδεται με την επικοινωνία, αυτήν ακριβώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε. 

Μας το λένε, άλλωστε, και οι γιατροί: «Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Και εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς». Και μας συμβουλεύουν: Μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους. Οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε. Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους. Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι. Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα. Πρώτο μας μέλημα παραμένει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους, ειδικά τους νεότερους. Προσέξτε: Εσείς το πιο πιθανό είναι να νοσήσετε ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Όμως, κυκλοφορώντας άσκοπα κυκλοφορείτε και τον ιό. Απειλείτε, έτσι, τους γονείς και τους παππούδες σας. Αλλά κινδυνεύετε και οι ίδιοι. Γιατί αυξάνοντας τους ασθενείς πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία. Και αυτό σημαίνει ότι αν αύριο έχετε ένα ατύχημα, πέσετε με τη μηχανή σας, δεν θα υπάρχει Εντατική να σας περιθάλψει. 

Συνεπώς, η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση, δεν είναι «μαγκιά» ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα. Συμπατριώτες μου παντού στην Ελλάδα, Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο. Και όταν κάποιοι χάνουν πρώτοι την ευθύνη και την ανθρωπιά τους, δεν μπορούν μετά να αναρωτιούνται «πού είναι το κράτος». Ο πρώτος και μόνος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς και στην Πολιτεία. Στον κόσμο, σήμερα, διαμορφώνονται δύο πολιτικές αλλά και ηθικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Η πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί όσα θύματα και αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα. Είναι η επιλογή των κρατών που αρνούνται τα δυναμικά μέτρα, παρόλο που κάποια δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται. Δεν παύουν, όμως, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Η δεύτερη αντίληψη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Αναγνωρίζει ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική. Όλοι, άλλωστε, μιλούν για «συνθήκες πολέμου». 

Συνεπώς και η οικονομία οφείλει να είναι «οικονομία πολέμου». Αυτό που βιώνουμε δεν είναι «15 μέρες χαλαρών διακοπών» που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μην συνέβη τίποτα. Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα. Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν. Και αυτή ακριβώς είναι η δική μου επιλογή. Συνεπώς, πρώτη μου φροντίδα είναι ο άνθρωπος. Κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνόπουλο ξεχωριστά. Για τη ζωή και την υγεία τους θα αναλάβω κάθε κόστος! Συμπολίτες μου, Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον της. Όμως πιστέψτε με, η νίκη θα έλθει μόνον αν όλοι -ο καθένας ξεχωριστά- φανούμε πειθαρχημένοι στρατιώτες σε αυτόν τον «πόλεμο της ζωής». Γιατί ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος. Μείνετε, λοιπόν, ασφαλείς, μείνετε σπίτι! Η επιστήμη δουλεύει σκληρά και τελικά θα ανακαλύψει το αντίδοτο στην πανδημία. Από αυτήν δεν θα βγούμε αλώβητοι. Όμως πρέπει να βγούμε ισχυρότεροι. Με απώλειες, ναι, στην οικονομία μας. Αλλά, με δύναμη να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάθηκε. Και με αξίες μιας νέας κοινωνικής ταυτότητας. Που γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, αλλά που θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας. Πάνω από όλα, όμως, αυτή η περιπέτεια μάς καλεί να αναδείξουμε την ατομική μας ευθύνη. Τη γενναιότητα και το συλλογικό μας σθένος. Αλλά και το φιλότιμό μας, το οποίο συχνά επικαλούμαστε, αλλά τώρα ήλθε καιρός να το κάνουμε χειροπιαστή καθημερινότητα. Με αυτά τα εφόδια -ενωμένοι και συσπειρωμένοι- θα τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες θα βγούμε και πάλι νικητές!


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Δύο δισ. ευρώ στην οικονομία - Αναστολή υποχρεώσεων προς Εφορία, Ταμεία"

Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό γιατρος του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός – 20 εργαζόμενοι σε καραντίνα

Πολλαπλά τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Μέσα σε ένα 24ωρο νόσησαν γιατροί στα νοσοκομείο Καστοριάς, στο Ιπποκράτειο Αθήνας και το νοσοκομείο Καλαμάτας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό από την ΠΟΕΔΗΝ, ότι βρέθηκε θετικός και γιατρός στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), γιατρός του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός βρέθηκε θετικός στην νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου έκλεισε για απολύμανση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και βγήκαν σε κατ' οίκον απομόνωση περίπου 20 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 200 γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε καραντίνα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ 16 νοσούν.

Άλλα 2 κρούσματα σε γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων σήμερα

Σε καραντίνα 7 ημερών τίθενται από σήμερα Τρίτη 17/3, 21 υγειονομικοί υπάλληλοι στην ΩΡΛ κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Πρόκειται για εργαζόμενους που εκτέθηκαν στη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός, μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το υγειονομικό προσωπικό εκτέθηκε στον ιό μετά από επαφή με γιατρό που είναι θετικός, χωρίς να έχει ιστορικό επίσκεψης σε ξένη χώρα, ούτε γνωστή πηγή μετάδοσης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση.

"Ανακοινώνεται ότι σήμερα Τρίτη 17/3/2020 και ύστερα από ενημέρωση που είχαμε από το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, από τα τελευταία πέντε (5) δείγματα που είχαν σταλεί από το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρέθηκαν τα τέσσερα (4) αρνητικά και το ένα (1) θετικό", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό γιατρος του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός – 20 εργαζόμενοι σε καραντίνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news