facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Με κατηγορίες για εμπρηστικές επιθέσεις οι συλληφθέντες αντιεξουσιαστές

Για την εμπρηστική επίθεση στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», την 06-01-2020, κατηγορείται ο ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες από την Κρατική Ασφάλεια, ενέργεια για την οποία έχει αναλάβει την ευθύνη αναρχική ομάδα με ανακοίνωση της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στις 23-1-2020. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ομάδα είχε αναλάβει την ευθύνη και για άλλες πέντε εμπρηστικές ενέργειες που είχαν γίνει την 21-01-2020.
Οι εμπρησμοί αυτοί ήταν:
  • σε αντιπροσωπεία της «MERCEDES» στην Γλυφάδα,
  • σε Α.Τ.Μ. της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Πολυγώνου,
  • σε Α.Τ.Μ. της Τράπεζας «ALPHA BANK» στην Νέα Ιωνία,
  • σε τέσσερα Ι.Χ. αυτοκίνητα του ΟΤΕ στο Ελληνικό Αττικής,
  • σε δύο φορτηγά του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και της Ελληνογερμανικής Σχολής «Εράσμιος» στο Πολύγωνο.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, η ίδια αναρχική ομάδα ενέχεται και σε άλλες εμπρηστικές ενέργειες, καθώς και σε επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων με βόμβες μολότοφ.
Ο κατηγορούμενος, ηλικίας 26 ετών, συνελήφθη σήμερα το πρωί στο σπίτι του για την παραπάνω εμπρηστική ενέργεια, κατόπιν εντάλματος σύλληψης του ανακριτή Αθηνών. Στο σπίτι του μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• έντυπο υλικό του αναρχικού χώρου,
  • φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κάρτα μνήμης,
  • κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και σκληροί δίσκοι,
  • αναδιπλούμενοι σουγιάδες,
  • μεταλλικές σιδερογροθιές,
  • ξύλινα κοντάρια
  • μάσκα τύπου full face και
  • μικροποσότητες κάνναβης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, για την ίδια υπόθεση πραγματοποιήθηκαν παράλληλες έρευνες σε τρεις οικίες, όπου συνελήφθησαν δύο άνδρες και μία γυναίκα, καθώς κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • μικροποσότητες ναρκωτικών,
  • ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • μεταλλικές σιδερογροθιές,
  • μαχαίρια,
  • κινητά τηλέφωνα,
  • κάρτες μνήμης και φορητές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων,
  • ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σκληροί δίσκοι και
  • ιδιόχειρες σημειώσεις.
Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα, θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Με κατηγορίες για εμπρηστικές επιθέσεις οι συλληφθέντες αντιεξουσιαστές"

Μητσοτάκης: Δεν δέχομαι μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως η Ελλάδα και ο ίδιος δεν δέχεται μαθήματα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, το German Council on Foreign Relations.

«Μέσα σε 10 χρόνια περάσαμε μια διπλή κρίση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίζοντας την προηγούμενη δεκαετία στην περίοδο πριν και μετά το 2015. «Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, βγαίνει από την κρίση με μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο για άλλες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε. «Δεν ανήκω σε αυτούς που δίνουν υπερβολικό βάρος στις δημοσκοπήσεις (…) αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης εμφανίζονται σήμερα υψηλότερα από τότε που αναλάβαμε την εξουσία -και ήδη έχουν περάσει 8 μήνες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πάγια θέση της κυβέρνησης πως παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που θέτει ο κορονοϊός. «Από οικονομικής άποψης, το 2020 μπορεί να πρέπει να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι το βασικό μέλημα είναι να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Λάβαμε τη σωστή απόφαση να προστατεύσουμε τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για την κρίση στα σύνορα. «Περάσαμε πολλές άγρυπνες νύχτες τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε, και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια.

«Αντιμετωπίσαμε μια ασύμμετρη απειλή. Πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στα σύνορα πήραν εντολές ή αναγκάστηκαν να πάνε εκεί» τόνισε.

«Γιατί ξοδεύουμε τόσα στην Άμυνα; Γιατί γείτονάς μας είναι η Τουρκία, όχι η Δανία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Γι΄αυτό ξοδεύουμε τόσα για εξοπλισμούς. Θα προτιμούσα να ξοδεύω 1%. Δυστυχώς η Τουρκία δεν είναι Δανία» ανέφερε υπό το χειροκρότημα των παριστάμενων στην αίθουσα.

«Ήμουν πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας του τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα η υπογραφή της Συμφωνίας με τη Λιβύη ήταν ιδιαίτερα προκλητική για την Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε μια ουσιαστική διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη Διεθνή Δικαιοδοσία»

«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες έκανε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πιο δύσκολες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταλήξει τονίζοντας ότι η Ελλάδα κρατεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας: «Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού όπως αυτός που αποπειράθηκε να επιβάλλει η Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση».

«Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και καυτηρίασε τα fake news που διοχετεύονται με οργανωμένο τρόπο από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ευχαρίστησε δημόσια το λιμενικό σώμα για το γεγονός ότι έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές από το 2015 μέχρι και σήμερα.

«Έπρεπε να είμαστε παρόντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Είμαστε δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι δεν ήμασταν προσκεκλημένοι» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Η κυβέρνηση Σάρατζ υπέγραψε μια συμφωνία με τη Λιβύη που είναι απολύτως άκυρη και παραβιάζει θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Οι εξελίξεις στη Λιβύη αφορούν την Ελλάδα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Δεν δέχομαι μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία"

Ξεκίνησε η απόσυρση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την απόσυρση των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν, απόφαση που αποτελεί μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε με τους Ταλιμπάν, να περιορίσει το προσωπικό του σε 8.600 στρατιώτες εντός 135 ημερών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν «διατηρούν όλα τα αναγκαία στρατιωτικά μέσα» για επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους και για να υποστηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις», δήλωσε ο συνταγματάρχης Σόνι Λεγκέτ σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα σήμερα, πέντε επίσημες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισαν πως ο Αφγανός πρόεδρος Ασραφ Γάνι θα εκδώσει διάταγμα για την αποφυλάκιση αργότερα αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον 1.000 κρατουμένων Ταλιμπάν, ανοίγοντας το δρόμο για απευθείας συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

Δύο από τις πηγές είπαν πως θα αποφυλακιστούν μεγαλύτεροι σε ηλικία κρατούμενοι. Η απόφαση έρχεται μετά την ορκωμοσία του Γάνι στη δεύτερη προεδρική του θητεία.

Οι Ταλιμπάν επιθυμούν ο Αφγανός πρόεδρος να αποφυλακίσει 5.000 κρατουμένους Ταλιμπάν ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την αφγανική κυβέρνηση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η απόσυρση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν"

Κορωνοϊός- Ιταλία: Ολόκληρη η χώρα τίθεται σε καραντίνα -Απαγόρευση μετακινήσεων

Η Ιταλία γίνεται μια «προστατευόμενη περιοχή» αν δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες ανάγκες απαγορεύονται οι μετακινήσεις. «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Όλη η Ιταλία θα είναι προστατευόμενη περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον κόκκινη, πράσινη ή κίτρινη περιοχή μετά την απόφαση της Ρώμης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται «εγώ μένω σπίτι»», πρόσθεσε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλικής Α’ Εθνικής.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι νεκροί στη γείτονα έφθασαν τη Δευτέρα τους 463, δηλαδή 97 σε ένα εικοσιτετράωρο (366 την Κυριακή). Τα κρούσματα έχουν ανέλθει πλέον στα 7,985, δηλαδή 1.598 παραπάνω συγκριτικά με την Κυριακή, ενώ 724 άτομα έχουν αναρρώσει.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός- Ιταλία: Ολόκληρη η χώρα τίθεται σε καραντίνα -Απαγόρευση μετακινήσεων"

Θρίλερ στον Έβρο: Εντοπίστηκε πτώμα στην κοίτη του ποταμού

Θρίλερ στον Έβρο με τον εντοπισμό πτώματος σε προχωρημένη σήψη, στην κοίτη του ποταμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας το απόγευμα της Δεύτερας (9/3) εντοπίστηκε στην περιοχή Πετάλου – Πέπλου Φερών, στην κοίτη του ποταμού Έβρου, σορός αγνώστου άνδρα αφρασιατικής καταγωγής σε προχωρημένη σήψη.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Φερών παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και η λήψη βιολογικού υλικού

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στον Έβρο: Εντοπίστηκε πτώμα στην κοίτη του ποταμού"

Μεταναστευτικό: Ο Ερντογάν ζητά βοήθεια από το ΝΑΤΟ και κατηγορεί την Ελλάδα για παραλογισμό

Eν μέσω διπλωματικών ζυμώσεων στην Ευρώπη και πολέμου προπαγάνδας από τη γειτονική χώρα για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το «παζάρι» και ζητά από το ΝΑΤΟ «απτή στήριξη» στον πόλεμο στη Συρία, ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

«Αναμένουμε απτή υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία πρέπει να δείξει σαφώς την αλληλεγγύη του στην συμμαχία» με την Τουρκία, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Η Άγκυρα θέλει το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις που έλαβε μεταξύ του 2012 και του 2015 για να υποστηρίξει την τουρκική αεράμυνα», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση στη Συρία απειλεί την Ευρώπη. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη για τους πολέμους και το ανθρωπιστικό δράμα στη Συρία», συμπλήρωσε.

«Οι σύμμαχοί μας πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τη χώρα μας χωρίς διακρίσεις και χωρίς να θέτουν πολιτικούς όρους», δήλωσε ο Ερντογάν. «Είναι πολύ σημαντικό η υποστήριξη που ζητάμε να χορηγηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση», ανέφερε.

«Παράλογο να μας κατηγορεί η Ελλάδα»

Επέκρινε επίσης την Ελλάδα που κατέστησε την Τουρκία υπεύθυνη για την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση. «Είναι παράλογο και απερίσκεπτο για έναν σύμμαχο και μια γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «σημαντικό» σύμμαχο που έχει «συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους».

«Οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία και να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν περισσότερο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Συμμαχίας στην συνεργασία.

Παράλληλα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα «μια κοινή πρόκληση» και χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Ο Ερντογάν ζητά βοήθεια από το ΝΑΤΟ και κατηγορεί την Ελλάδα για παραλογισμό"

O Ερντογάν αποχώρησε χωρίς δηλώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Απών από τη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο σχεδιασμός για task force με επικεφαλής τους Μπορέλ και Τσαβούσογλου.
Άρον άρον αποχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όντας μάλιστα απών από την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Τούρκος πρόεδρος προβλεπόταν να συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου, αλλά η τουρκική αυτοκινητοπομπή έφυγε άμεσα, γεγονός που “μαρτυρά” το κλίμα και την εξέλιξη της συνάντησης, που προφανώς δεν ήταν όπως τα περίμενε και επιθυμούσε ο Ερντογάν.
Αν και του… έστρωσαν το κόκκινο χαλί για να τον υποδεχτούν, φαίνεται πως η συνάντηση δεν εξελίχθηκε καλά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 


Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως έγινε ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Επιπλέο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας με επικεφαλής τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, που θα αναλάβει έναν εκτενή διάλογο με ομάδα υπό την ηγεσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να διασαφηνίσουν τα σημεία της τρέχουσας συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και να εντοπίσουν αν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης.
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε από την πλευρά της πως είναι θετικό να παραμένουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και πρόσθεσε: “Οι μετανάστες χρειάζονται βοήθεια, όπως και η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία”. Όπως είπε, υπήρξαν διαφωνίες, ωστόσο οι δύο πλευρές επιδόθηκαν “σε έναν καλό και εποικοδομητικό διάλογο”.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "O Ερντογάν αποχώρησε χωρίς δηλώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο"

Κορωνοϊός - Η Τουρκία επιμένει ότι δεν έχει κρούσμα και παραδίδει «μάθημα» στην Ευρώπη

«Κόντρα» στην εξάπλωση του κορωνοϊού πηγαίνει η Τουρκία και μάλιστα επικρίνει την Ευρώπη προσάπτοντάς της αργά αντανακλαστικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας, κανένα κρούσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Υγείας παρότρυνε τους πολίτες της χώρας του να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα.

Παρότρυνε τους Τούρκους υπηκόους, ειδικά εκείνους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, να θέτουν τους εαυτούς σε καραντίνα για 14 μέρες.

«Εκείνοι με χρόνιες ασθένειες και εκείνοι άνω των 50 ετών δεν πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους αν δεν είναι απαραίτητο», ανέφερε. «Αν χρειαστεί να βγουν έξω, τότε πρέπει να φορέσουν μάσκα και αν έχουν συμπτώματα γρίπης, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούν τον κοντινότερο οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης», πρόσθεσε.

Οπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν εξετασθεί 2.000 άνθρωποι και όλοι βρέθηκαν ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

«Αν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορά μας με το Ιράν, περίπου 50.000 άνθρωποι κάθε εβδομάδα μπορεί να είχαν εισέλθει στην Τουρκία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο κλείσιμο των τουρκο-ιρανικών συνόρων τον περασμένο μήνα.

Ο υπουργός επέκρινε την Ευρώπη που απέτυχε να λάβει μέτρα όταν ο ιός εξαπλώθηκε στην Ιταλία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Η Τουρκία επιμένει ότι δεν έχει κρούσμα και παραδίδει «μάθημα» στην Ευρώπη"

Κορονοϊός: Νέα λίστα με κλειστά σχολεία σε όλη την Ελλάδα

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη νέα λίστα με τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά σε όλη την επικράτεια εξαιτίας του κορωνοϊού.
Το υπουργείο συνιστά στους πολίτες, λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς και της διαρκούς επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά για τον κορωνοϊό, να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του, ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Νέα λίστα με κλειστά σχολεία σε όλη την Ελλάδα"

Δημοσκόπηση ALCO: Τρεις στους τέσσερις συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης για Έβρο και Αιγαίο

Τρεις στους τέσσερις πολίτες συμφωνούν - από λίγο έως πολύ – με τα μέτρα της κυβέρνησης για το σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο και το Αιγαίο. Αυτό προκύπτει από την δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του OPEN.

ALCO1

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη σε ότι αφορά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά ή την ηπειρωτική χώρα, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι ότι το 60% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στο ερώτημα εάν θα αποδεχόταν τη λειτουργία κλειστού κέντρου στην περιοχή του. Σε ότι αφορά τον κορωνοϊό το 79% δηλώνει επαρκώς ενημερωμένο.

ALCO2
Σαφέστατη είναι η υπεροχή Μητσοτάκη και στο ερώτημα για τον πιο αποτελεσματικό πρωθυπουργό. Συγκεντρώνει ποσοστό 46% Στο 22% ο Αλέξης Τσίπρας.

ALCO3

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ προηγείται με 13,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η ΝΔ λαμβάνει 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,7%, το ΠΑΣΟΚ 6,1%, το ΚΚΕ 5,6% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 5,2 από 3,7% που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές. Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 2,3% και η Χρυσή Αυγή στο όριο του 3%.

ALCO4
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση ALCO: Τρεις στους τέσσερις συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης για Έβρο και Αιγαίο"

Νέα ενημερωτική καμπάνια της ΓΓΠΠ για τον Κορωνοϊό για τις ευπαθείς ομάδες - Μένουμε Σπίτια μας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες, προχώρησε στην έκδοση 8 χρήσιμων οδηγιών προς τις ευπαθείς ομάδες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID-19.
     Η νέα ενημερωτική αυτή πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ εντάσσεται στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει η ΓΓΠΠ για τον Κορωνοϊό με τίτλο: “Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε/ Μένουμε σπίτια μας”.
    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.
     Κατά συνέπεια για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματοςΝα αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
  • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο
     Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 1135

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ενημερωτική καμπάνια της ΓΓΠΠ για τον Κορωνοϊό για τις ευπαθείς ομάδες - Μένουμε Σπίτια μας"

Κορωνοϊός - Ιταλία: Δραματική αύξηση των θανάτων, φτάνουν τους 463 - Σε μία ημέρα καταγράφηκαν επιπλέον 97

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία μετά τη ραγδαία αύξηση των θανάτων από τον κορωνοϊό. Σε μια μόλις ημέρα αυξήθηκαν κατά 97 «σκαρφαλώνοντας» από τους 366 στους 463.

Νωρίτερα και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένα ζευγάρι νέων έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Μπολόνια και προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Μαδρίτη. Στο γκισέ της αεροπορικής εταιρίας, όμως, οι δυο νέοι ρωτήθηκαν από τους καραμπινιέρους ποιος είναι ακριβώς ο σκοπός του ταξιδιού τους. Όταν οι καραμπινιέροι έλαβαν την απάντηση ότι «πρόκειται για ταξίδι αναψυχής» και διαπίστωσαν ότι προέρχονταν από την πόλη της Πάρμα (η οποία είναι σε απομόνωση) τους απαγόρευσαν να επιβιβαστούν στην πτήση.

Τώρα, το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει, πιθανότατα, ποινικές συνέπειες. Η πιο «ήπια» και πιθανή τιμωρία είναι η καταδίκη σε φυλάκιση τριών μηνών ή σε πρόστιμο διακοσίων έξι ευρώ.

Αν ο δικαστής, όμως, κρίνει ότι με την συμπεριφορά τους έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια, η καταδίκη μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δώδεκα χρόνια φυλάκισης.

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από Ελλάδα προς Βόρεια Ιταλία ως τις 23 Μαρτίου

Σε προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Βόρεια Ιταλία προχωρά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η σχετική αεροναυτική αγγελία (NOTAM) ισχύει από σήμερα 9 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Μαρτίου 2020 και αφορά όλα τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας και συγκεκριμένα τις περιοχές (Emilia Romagna, Piedmont, Lombardy και Veneto).

Σημειώνεται ότι η αναστολή πτήσεων ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και όλες τις αεροπορικές εταιρίες. 

Η ΥΠΑ, όπως αναφέρεται, δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και η σχετική απόφαση εναρμονίζεται με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ ως μέτρο πρόληψης κατά του COVID19.

Κορωνοϊός στην Ιταλία: «Σαφάρι» των Αρχών σε δρόμους, αεροδρόμια και σταθμούς για την τήρηση της καραντίνας

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι μαζί με τη Νότια Κορέα οι χώρες που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την επιδημία του Covid-19 πέραν της ηπειρωτικής Κίνας. Βάζοντας σε καραντίνα 16 εκατομμύρια ανθρώπους, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε χθες αυτόν της Νοτίου Κορέας (7.313) γεγονός που σημαίνει ότι η γείτονα έχει δεχτεί πλέον παγκοσμίως το πιο ισχυρό πλήγμα από τον Covid-19.

Τις τελευταίες ώρες, οι ιταλικές αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αυτοκινητόδρομους. Η ιταλική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ελέγχους σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους μετά την επέλαση του κορωνοϊού, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή για λόγους εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Το 25% του πληθυσμού της χώρας, περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας και σε 14 ακόμη επαρχίες, θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τουλάχιστον τις 3 Απριλίου. Στη λεγόμενη «κόκκινη» ζώνη περιλαμβάνονται όλη η Λομβαρδία, δεκατέσσερις περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια, Πιεμόντε, αλλά και περιοχές των πόλεων Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, Άστι και Αλεσάντρια.

Την ίδια ώρα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα όπως και τα μουσεία αλλά και οι εκκλησίες και τα χιονοδρομικά κέντρα στο σύνολο της ιταλικής επικράτειας. Οι αρχές επέβαλαν, ακόμη, απαγόρευση συναθροίσεων από 1.000 και πάνω άτομα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη ματαίωση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μέτρο που επηρεάζει και το πολύ δημοφιλές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ιταλία: Δραματική αύξηση των θανάτων, φτάνουν τους 463 - Σε μία ημέρα καταγράφηκαν επιπλέον 97"

Ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ αντιδρά στη μεταφορά μεταναστών στο νομό Σερρών…

«Έχουμε πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά η συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορά μας είναι απαράδεκτη» έγραψε στο Facebook ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είναι υπουργός Άμυνας καθώς και πρόεδρος της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης»- VMRO.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, γράφει ο Καρακατσάνοφ:

«Η τοποθέτηση παράνομων μεταναστών κοντά στα σύνορά μας από την ελληνική πλευρά αποτελεί θέμα για περαιτέρω ένταση. Αυτό δεν είναι γειτονία είναι παράλογο.
Ο βουλγαρικός στρατός είναι έτοιμος και εγγυώμαι ότι ένα νέο κύμα μεταναστών δεν θα γίνει δεκτό στη χώρα», γράφει μεταξύ των άλλων και καταλήγει: «Η Βουλγαρία δεν θα πληρώσει ξένους λογαριασμούς!».

Το κείμενο αναφέρει ότι δημιουργείται ένας νέος καταυλισμός μεταναστών μόλις 8 χιλιόμετρα από τα βουλγαρικά σύνορα, στην περιοχή του Προμαχώνα, όπως ανέφεραν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Εκσκαφείς και μηχανήματα έχουν αρχίσει το έργο όπου θα δημιουργηθούν δομές για 1.000 μετανάστες.

Σε αυτό αντέδρασαν οι ντόπιοι αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς.

Το στρατόπεδο θα βρίσκεται σε χώρο δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Προμαχώνα – Βουλγαρία και σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές θα είναι κλειστό. Οι μετανάστες αναμένεται να φιλοξενηθούν σε 3 ημέρες.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ αντιδρά στη μεταφορά μεταναστών στο νομό Σερρών…"

Έβρος – Μεταναστευτικό: «Μπλόκο» σε 42.481 παράνομες εισόδους – 20 συλλήψεις σε 12 ώρες

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες των αρχών στα σύνορα στον Έβρο, να αποτρέψουν τους μετανάστες από το να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το δωδεκάωρο από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 6 το απόγευμα, στην περιοχή του Έβρου:

- Έγιναν 20 συλλήψεις
- Οι Ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 520 περιπτώσεις

Για την περίοδο από τις 06.00 του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 18.00 της Δευτέρας 9 Μαρτίου τα σωρευτικά στοιχεία είναι τα εξής:

- Έχουν συλληφθεί 313 άτομα
- Εμποδίστηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 42.481 περιπτώσεις

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος – Μεταναστευτικό: «Μπλόκο» σε 42.481 παράνομες εισόδους – 20 συλλήψεις σε 12 ώρες"

Κορονοϊος στη Γερμανία: Δύο νεκροί και 1.112 κρούσματα

Η Γερμανία ανακοίνωσε 210 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.112, με δύο νεκρούς.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Βόρεια-Ρηνανία Βεστφαλία είπε ότι μια 89χρονη γυναίκα πέθανε στην πόλη Έσεν. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο τοπικός δήμος.

Ο δεύτερος νεκρός αναφέρθηκε στην περιοχή του Χάινσμπεργκ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, που εδώ και μερικές εβδομάδες είναι μια από τις κυριότερες εστίες της επιδημίας στη Γερμανία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊος στη Γερμανία: Δύο νεκροί και 1.112 κρούσματα"

ΥΠΕΞ προς Αλβανία: Αναμένουμε προστασία της ιδιοκτησίας και της περιουσίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου για το περιουσιακό ζήτημα.

Οι αλβανικές αρχές, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, επέλεξαν να δώσουν μια «λύση χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα» και προσθέτει: «Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία». Επισημαίνει περαιτέρω πως μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στο νόμο που ψηφίσθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως «αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Σημειώνει μάλιστα πως η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, ενόψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ προς Αλβανία: Αναμένουμε προστασία της ιδιοκτησίας και της περιουσίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας"

Μέτρα κατά του κορονοϊού από το υπουργείο Εργασίας

Στη λήψη μέτρων για την υπεράσπιση επιχειρήσεων και εργαζομένων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάσχεση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Για το σύνολο των εργοδοτών της χώρας το υπουργείο ανακοινώνει ότι:

Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορονοϊού και στη χώρα.
Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνονται εργαζόμενοι και εργοδότες να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας), να αντιμετωπίζουν την ενδεχόμενη απουσία εργαζομένων (λόγω προληπτικών μέτρων ή για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων), κ.λπ. Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ.
Για όσο χρόνο εφαρμόζεται το ανωτέρω μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.
-Παρέχεται στους εργοδότες η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.). Και σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.
-Μόνο για τις πληγείσες περιοχές που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες, αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα).
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα κατά του κορονοϊού από το υπουργείο Εργασίας"

Κορωνοϊός - Ιταλία: Στους 66 οι νέοι θάνατοι στη Λομβαρδία το τελευταίο 24ωρο

Σε 333 ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού στην βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας, μια αύξηση 66 θανάτων μέσα σε μια μέρα, όπως ανέφερε ένας τοπικός αξιωματούχος.

Ο απολογισμός των θυμάτων σε εθνικό επίπεδο θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Χθες, σε όλη την Ιταλία είχαν καταγραφεί 366 θάνατοι από τον Covid-19.

Ζευγάρι νέων προσπάθησε - αποτυχημένα - να φύγει με προορισμό την Μαδρίτη


Νωρίτερα και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένα ζευγάρι νέων έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Μπολόνια και προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Μαδρίτη. Στο γκισέ της αεροπορικής εταιρίας, όμως, οι δυο νέοι ρωτήθηκαν από τους καραμπινιέρους ποιος είναι ακριβώς ο σκοπός του ταξιδιού τους. Όταν οι καραμπινιέροι έλαβαν την απάντηση ότι «πρόκειται για ταξίδι αναψυχής» και διαπίστωσαν ότι προέρχονταν από την πόλη της Πάρμα (η οποία είναι σε απομόνωση) τους απαγόρευσαν να επιβιβαστούν στην πτήση.

Τώρα, το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει, πιθανότατα, ποινικές συνέπειες. Η πιο «ήπια» και πιθανή τιμωρία είναι η καταδίκη σε φυλάκιση τριών μηνών ή σε πρόστιμο διακοσίων έξι ευρώ.

Αν ο δικαστής, όμως, κρίνει ότι με την συμπεριφορά τους έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια, η καταδίκη μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δώδεκα χρόνια φυλάκισης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ιταλία: Στους 66 οι νέοι θάνατοι στη Λομβαρδία το τελευταίο 24ωρο"

Μηταράκης: Οι δομές στα νησιά μπορούν να γίνουν μικρότερες, κλειστές και ελεγχόμενες

Στη Σάμο βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, όπου και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Ο κ. Μηταράκης θα πραγματοποιήσει έπειτα επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Σάμου, ενώ θα συμμετάσχει και στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Νωρίτερα, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδομής, Μάνο Λογοθέτη, επισκέφθηκαν το ΚΥΤ στο Βαθύ, όπου είχαν επαφές με την διοίκηση του κέντρου, καθώς επίσης και με την υπηρεσία Ασύλου.

Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook, o Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στο θέμα των νέων δομών φιλοξενίας στα νησιά σημειώνοντας ότι αυτές μπορούν να γίνουν μικρότερες, κλειστές και ελεγχόμενες. «Με ενότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε την κρίση» ανέφερε απευθυνόμενος ουσιαστικά στους νησιώτες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης: Οι δομές στα νησιά μπορούν να γίνουν μικρότερες, κλειστές και ελεγχόμενες"

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Άμεση η εμπλοκή των τουρκικών αρχών στη μαζική παραβίαση των συνόρων

Για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την οργανωμένη, μαζική, απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από την 28η Φεβρουαρίου, ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που υπογράμμισε τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Η Καγκελάριος επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για στην Οικονομία. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κορονοϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων. Επειδή η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών. Η Καγκελάριος τόνισε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο Πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος.

Όσον αφορά τις εργασίες του Ελληνο-Γερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην επέκτασή της σε νέους, δυναμικούς τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η φαρμακευτική τεχνολογία και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτών, καθώς και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με στόχο την παραγωγική ακμή και τοπική ευημερία της περιφέρειας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Άμεση η εμπλοκή των τουρκικών αρχών στη μαζική παραβίαση των συνόρων"

ΔΣ Αθηναίων: Επίθεση αντιπολιτεύσης σε Μπακογιάννη για ιδιωτικοποίηση Εθνικού Κήπου, Φιλοπάππου

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου του Φιλοπάππου, μέσω της γνωστής τροπολογίας Θεοδωρικάκου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών:  «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», εξαπέλυσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εκπρόσωποί τους (Νάσος Ηλιόπουλος –«Ανοιχτή Πόλη», Παύλος Γερουλάνος -Αθήνα είσαι εσύ», Νίκος Σοφιανός -«Λαϊκή Συσπείρωση», Πέτρος Κωνσταντίνου, «Ανταρσύα» και Ντίνα Ρέππα -«Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», έθεσαν θέμα μη ενημέρωσης του ΔΣ από τον κ. Μπακογιάννη για την συγκεκριμένη τροπολογία με την οποίο ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ) με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.», η οποία θα διαχειρίζεται τους δύο χώρους πράσινου στην Αθήνα, τονίζοντας ότι δεν είναι δεκτή η ιδιωτικοποίηση δύο δημόσιων τόπων.
Σε συνδυασμό, δε, με την έτερη τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών για με την οποία διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση καθαριότητας, πράσινου και ηλεκτροφωτισμού, καθώς η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται από το δημοτικό συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, τέθηκε γενικότερο θέμα αποψίλωσης των αρμοδιοτήτων τόσο των δημοτικών συμβουλίων όσο και των δήμων, γενικότερα, καθώς, όπως ειπώθηκε μεταφέρονται αρμοδιότητες τους σε ιδιωτικές εταιρείες. «Το Πεδίον του Άρεως ανήκει ακόμη στην Περιφέρεια. Τώρα ο Εθνικός Κήπος και ο Λόφος του Φιλοπάππου πάει σε ιδιώτες. Στο τέλος θα μείνουμε με τους τάφους και τα περίπτερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος.
Οι απαντήσεις Μπακογιάννη
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, παίρνοντας το λόγο, απάντησε ότι η εταιρεία οποία θα διαχειρίζεται τους δύο χώρους πράσινου στην Αθήνα, απλώς, θα τους διαχειρίζεται και δεν θα τους έχει στην κυριότητά της.
«Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση, αλλά για διαχείριση, από μια εταιρεία της οποίας το 11μελές δ.σ. διορίζεται από το Δήμο Αθηναίων και σέβεται την αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.
Ως προς την ενημέρωση του σώματος και τις καταγγελίες που ακούστηκαν, είπε ότι «η απόφαση αυτή βρισκόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της δημοτικής Αρχής και ήταν γνωστή σε όλους», ενώ έκανε και το εξής πολιτικό σχόλιο: «Όταν μια Α.Ε. την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλή, όταν μια Α.Ε. την κάνει η ΝΔ είναι κακή».
Για το πράσινο, ο Δήμαρχος Αθηναίων, είπε: «Δείξαμε τις προθέσεις μας 4πλασιάζοντας τον προϋπολογισμό, ενώ τρέχουμε τα μεγάλα έργα». 
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΣ Αθηναίων: Επίθεση αντιπολιτεύσης σε Μπακογιάννη για ιδιωτικοποίηση Εθνικού Κήπου, Φιλοπάππου"

Κορωνοϊός – Κύπρος: Γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο ένας εκ των δύο ασθενών

Σοβαρή είναι η ανησυχία για την εξάπλωση του ιού, καθώς το ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα αφορά καρδιοχειρούργο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο οποίος μέχρι χθες έβλεπε ασθενείς με σοβαρές καδιακές παθήσεις.

Τα πρώτα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Είπε ότι και οι δύο είναι Kύπριοι.

Το πρώτο κρούσμα αφορά 25χρονο άντρα ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο της Ιταλίας στις 25/2 και παρουσίασε συμπτώματα πριν από τέσσερις ημέρες. Ο 25χρονος από την μέρα άφιξης του στην Κύπρο βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι του στην Λεμεσό.

Το δεύτερο κρούσμα αφορά άντρα 64 ετών ο οποίος είναι γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ο 64χρονος έφτασε στην Κύπρο από την Αγγλία στις 3 Μαρτίου και εμφάνισε συμπτώματα ωστόσο δεν αυτοπεριορίστηκε, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στις αρμόδιες αρχές οι οποίες προσπαθούν να εντοπίσουν τις επαφές που είχε και ιδιαιτέρως εντός του Νοσοκομείου που εργαζόταν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – Κύπρος: Γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο ένας εκ των δύο ασθενών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news