facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Κλείνουν κέντρα του ΟΑΕΔ σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

Στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και με στόχο την προστασία του προσωπικού και των συναλλασσόμενων πολιτών, η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μετά από έκτακτη ευρεία σύσκεψη με τα στελέχη του Οργανισμού, την Κυριακή 8 Μαρτίου, αποφάσισε ότι, τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, θα είναι κλειστές οι εξής έξι υπηρεσίες:

- Το Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) Πάτρας και το ΚΠΑ2 Αγίου Ανδρέα.

- Το ΚΠΑ2 Αμαλιάδας.

- Το ΚΠΑ2 Πύργου.

- Το ΚΠΑ2 Αιγίου και

- το ΚΠΑ2 Ζακύνθου, προκειμένου να γίνει απολύμανση.

Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από το διοικητή του ΟΑΕΔ τόσο του προσωπικού, όσο και των συναλλασσόμενων με τον Οργανισμό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Κλείνουν κέντρα του ΟΑΕΔ σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο"

Κορονοϊός: Σταματάνε λειτουργίες γάμοι και κηδείες στις καθολικές εκκλησίες

Η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά του κορονοϊού, αποφάσισε ότι οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου,

Δεν θα τελούνται γάμοι ούτε κηδείες σε εκκλησιαστικούς χώρους. «Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.

Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι ασπάζεται και εφαρμόζει τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, διότι η Καθολική Εκκλησία ανησυχεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Σταματάνε λειτουργίες γάμοι και κηδείες στις καθολικές εκκλησίες"

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στο 'Ορεγκον

H κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στην πολιτεία διπλασιάστηκαν σε 14.

"Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι πολίτες του 'Ορεγκον να είναι ασφαλείς", δήλωσε η Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στο 'Ορεγκον"

Η Κροατία θα δεχθεί ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών από τα ελληνικά νησιά

«Πολλά ασυνόδευτα παιδιά, μόνα τους, χωρίς γονείς, συγγενείς ή κηδεμόνες, στεγάζονται στα κέντρα των ελληνικών νησιών, τα οποία βρίσκονται υπό την πρόσφατη πίεση νέων μεταναστών.

»Δεν μπορώ να δω ποιος λογικός άνθρωπος θα ήταν αντίθετος με τη βοήθεια των παιδιών που ζουν υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες από τα παιδιά μας», είπε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλέσκοβιτς.

Συνέχισε:

Η Κροατία έδειξε πάντα μια πολύ ανθρωπιστική προσέγγιση, ήμασταν και εμείς μια χώρα με εκτοπισμένους και λάβαμε πρόσφυγες, ειδικά από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Τα παιδιά χρειάζονται ειδική προστασία, πρόσθεσε ο Πλέσκοβιτς, ο οποίος ασκεί σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Το σχέδιο προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα ζητά βοήθεια από τα κράτη – μέλη, γράφει το δημοσίευμα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κροατία θα δεχθεί ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών από τα ελληνικά νησιά"

Έβρος-Καταγγελία για πυροβολισμό αστυνομικού: Διαψεύδει η ΕΛΑΣ, επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηματικά προκαλεί καταγγελία ότι αστυνομικός πυροβολήθηκε την περασμένη Πέμπτη από εθνοφύλακες στον Έβρο, που τον πέρασαν για μετανάστη. Το γεγονός που είδε το φως της δημοσιότητας σε τοπικά ΜΜΕ΅, διέψευσε με ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζοντας ότι «δεν έχει καταγραφεί περιστατικό σε βάρος αστυνομικού την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Φερών Έβρου. Ως εκ τούτου τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χαρίτσης: Να δώσει η κυβέρνηση απαντήσεις

Ωστόσο, με δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επιμένει ότι «οι εξελίξεις αναφορικά με την ανεξέλεγκτη δράση των παρακρατικών ομάδων, φαίνεται, δυστυχώς, ότι μας επιβεβαιώνουν. Λίγη ώρα αφότου με ανακοίνωσή μας ζητήσαμε εξηγήσεις για τη δράση τους, ήρθε στη δημοσιότητα η είδηση για τραυματισμό αστυνομικού από πυρά αυτόκλητης ομάδας εθνοφυλάκων στον Έβρο.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο οφείλουν να δώσουν άμεσα τις απαραίτητες απαντήσεις. Επιβεβαιώνουν ή όχι το τραγικό αυτό συμβάν; Πότε επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης θα μαζέψει τους αυτόκλητους πιστολέρο που απειλούν τους πάντες; Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να θρηνήσουμε θύματα μέχρι να αναλάβει τις ευθύνες του ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του», καταλήγει ο κ. Χαρίτσης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος-Καταγγελία για πυροβολισμό αστυνομικού: Διαψεύδει η ΕΛΑΣ, επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ"

Εκτινάχθηκε σε μία μέρα ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία: Από 233 έφθασε σε 366

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία του κοροναϊού στην Ιταλία ανέρχεται σε 366 από 233 που ήταν χθες, Σάββατο, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 αυξήθηκε στις 7.375 από 5.883 που ήταν χθες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε εθνικό επίπεδο που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.

257 νεκροί στη Λομβαρδία

Οι αρχές της Λομβαρδίας έκαναν γνωστό ότι οι νεκροί από τον κοροναϊό, στην περιοχή τους, είναι πλέον 257. Σε σχέση με χθες, απεβίωσαν άλλοι 113 ασθενείς.

Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στην ανησυχία των νότιων περιφερειών της χώρας, για τυχόν εξάπλωση των κρουσμάτων, λόγω της μεγάλης μετάβασης φοιτητών και εργαζομένων, από το Μιλάνο στην Κάτω Ιταλία.

«Θα υιοθετήσουμε σκληρή στάση με όποιον δεν σέβεται τους κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Yγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτινάχθηκε σε μία μέρα ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία: Από 233 έφθασε σε 366"

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων

«Μετά τις σημερινές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνει πώς από αύριο Δευτέρα 9 Μαρτίου και για τέσσερις εβδομάδες οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος και τονίζει:

«Οι υπηρεσίες του Δήμου ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση με οργανωμένο σχέδιο κάθε ανάγκης που προκύπτει σε σχέση με τον κορωνοϊό. Απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους ευθύνης του Δήμου Αθηναίων θα γίνονται άμεσα όταν και όπου αυτό προβλέπεται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με τον πλέον αυστηρό τρόπο τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γυμναστήρια, στα τέσσερα κολυμβητήρια του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Σεράφειο, Κολοκυνθούς, Γκράβα, Γουδή) αλλά και όπου αλλού χρειάζεται.

Ειδικά στα κολυμβητήρια, διασφαλίζεται απολύτως η ποιότητα του νερού, το σύστημα ανακυκλοφορίας του, η αναγκαία απολύμανση αλλά και η σχολαστική καθαριότητα των χώρων. Πέραν αυτών που ισχύουν ανεξάρτητα από το πρόβλημα του κορωνοϊού, γίνονται πλέον πιο τακτικοί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του νερού και συγκεκριμένα δυο φορές την εβδομάδα. Επίσης διπλασιάζονται οι ώρες εργασίας των συνεργείων καθαρισμού ώστε να γίνεται ακόμα πιο εντατικά τόσο ο καθαρισμός όσο και η απολύμανση.

Παράλληλα λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα στις υπηρεσίες του Δήμου και ιδιαίτερα όπου εξυπηρετείται το κοινό.

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε συστηματική συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και όλους τους συναρμόδιους φορείς και σε διαρκή εγρήγορση ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλη»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων"

Κορωνοϊός: Επιπλέον μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, ζητά ο ΙΣΑ

Η ανάγκη άμεσης λήψης επιπλέον μέτρων για τη θωράκιση του υγειονομικού συστήματος προκειμένου να ανταπεξέλθει στην εξάπλωση του κορωνοϊού, τονίστηκε στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων.

Ειδικότερα, επισημάνθηκε ο κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής διασποράς και τονίστηκε η ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα, τόσο για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση, όσο και των ασθενών. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία 7μελούς Επιτροπής, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος.

«Η χώρα μας όπως όλες οι χώρες του κόσμου βρίσκεται μπροστά σε μία υγειονομική απειλή με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Όπως σε όλες τις μεταδοτικές νόσους η πρόληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης και γι' αυτό πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα τόσο στην ενημέρωση του κοινού όσο και στην ενημέρωση των υγειονομικών. Μέχρι τώρα η πολιτεία έχει δείξει καλά αντανακλαστικά και χειρίστηκε το πρόβλημα με ψυχραιμία και ετοιμότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Εκτίμησε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο και πρέπει να δοθεί μάχη με το χρόνο για να θωρακιστεί το υγειονομικό σύστημα προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού».

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά:

1.Επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

2.Ενίσχυση Δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νοσοκομείων ώστε να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο για το προσωπικό και τους πολίτες.

3.Αξιοποίηση των επικουρικών γιατρών καθώς και του προσωπικού που συνταξιοδοτήθηκε από το ΕΣΥ προ διμήνου και των γιατρών του πρώην ΙΚΑ που αποχώρησαν από το σύστημα υγείας.

4.Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων, με προσωπικό και υγειονομικό υλικό καθώς και επισταμένη ενημέρωση του προσωπικού.

5. Διασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια κ.τ.λ.) σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας. Αυστηρά μέτρα πρόληψης στα Κέντρα Αιμοκάθαρσης και γενικότερα στα Κέντρα διαχείρισης ευπαθών ομάδων

6.Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και των Δομών του

7.Αμεση ενημέρωση των ιατρών μελών του ΙΣΑ που παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ σχετικά με τη λήψη ορθού επιδημιολογικού ιστορικού και τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών.

8.Αυξηση των εργαστηρίων που διενεργούν τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα.

9.Να δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να ενισχυθεί η ενημέρωση των εμπλεκόμενων.

10.Μέτρα πρόληψης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ενημέρωση του κοινού από τον ΕΟΔΥ.

11.Αποσαφήνιση των μέτρων για τις αθλητικές δραστηριότητες και τα Πανελλήνια πρωταθλήματα Junior, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού.

12.Λήψη μέτρων για την οικονομική υποστήριξη των πληττομένων ιατρείων εργαστηρίων και πολυιατρείων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Επιπλέον μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, ζητά ο ΙΣΑ"

Κορωνοϊός: Η Alitalia αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς το Μιλάνο

Η Alitalia αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα, από αύριο.

Υπενθυμίζουμε ότι Ιταλία θα κλείσει τα μουσεία, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και άλλες αίθουσες θεαμάτων σε ολόκληρη την επικράτειά της για να αντιμετωπίσει τη διάδοση του κοροναϊού, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Εκτός από την καραντίνα, στην οποία έθεσε εκατομμύρια Ιταλούς στο βόρειο τμήμα της χώρας, η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν από σήμερα και μέχρι τις 3 Απριλίου οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία, οι παμπ, οι αίθουσες παιγνιδιών, οι σχολές χορού, οι ντισκοτέκ και άλλοι παρόμοιοι χώροι στο σύνολο της εθνικής επικράτειας, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μπορούν πάντως να κάνουν τα ψώνια τους τις καθημερινές ή να πηγαίνουν σ’ ένα μπαρ ή σ’ ένα εστιατόριο, με την προϋπόθεση πάντως ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πελατών.

Οι αθλητικές διοργανώσεις αναστέλλονται, όμως ορισμένες θα μπορέσουν εντούτοις να πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Αυτά τα χωρίς προηγούμενο μέτρα προστίθενται στο κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων μέχρι τα μέσα Μαρτίου σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο.

Μέτρα ακόμη πιο περιοριστικά ελήφθησαν επίσης για ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Ιταλίας, της περιοχής που έχει πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας τέθηκαν σήμερα σε καραντίνα, ένα μέτρο το οποίο δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Οι είσοδοι και οι έξοδοι από μια εκτεταμένη ζώνη στη βόρεια Ιταλία, η οποία εκτείνεται από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι τη Βενετία, πόλη που συγκεντρώνει τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, υπόκεινται πλέον σε πολλούς περιορισμούς, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Η Alitalia αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς το Μιλάνο"

Μεταναστευτικό, Έβρος: «Στοπ» σε 745 παράνομες εισόδους στην Ελλάδα - Δύο συλλήψεις σε 12 ώρες

Συνεχίζονται οι συλλήψεις μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα στον Έβρο.

Πιο συγκεκριμένα, το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής έως τις 18.00 το απόγευμα, στην περιοχή του Έβρου:

- Έγιναν δύο συλλήψεις
- Οι Ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 745 περιπτώσεις

Για την περίοδο από τις 06.00 του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 18.00 της Κυριακής 8 Μαρτίου τα σωρευτικά στοιχεία είναι τα εξής:

- Έχουν συλληφθεί 293 άτομα
- Εμποδίστηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 41.060 περιπτώσεις

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό, Έβρος: «Στοπ» σε 745 παράνομες εισόδους στην Ελλάδα - Δύο συλλήψεις σε 12 ώρες"

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Ερντογάν με την ελπίδα «καλύτερων αποτελεσμάτων» για τη μετανάστευση

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για συνομιλίες που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. περιλαμβανομένης της Συρίας και του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε σήμερα ότι η Άγκυρα τήρησε τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από τη συμφωνία με την Ε.Ε. «Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της εκτός από μια ελάχιστη συνεισφορά. Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», υπογράμμισε. Νωρίτερα, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στην περιοχή του Έβρου, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με την «μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, ένας εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους της Ε.Ε. και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για μεγαλύτερη βοήθεια για την αντιμετώπιση των εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία.

«Ελπίζαμε να λάβουμε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τους πρόσφυγες. Έχω συνάντηση αύριο στο Βέλγιο με αξιωματούχους της Ε.Ε. Θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα εκεί», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να βάλει εναντίον της χώρας μας, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί «πυροβολισμών» και «πισώπλατων χτυπημάτων».

«Κανείς δεν καταδικάζει τη δίωξη των γυναικών - αιτούντων άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Κανείς δεν καταδικάζει ότι δέχονται πυρά ή πισώπλατα χτυπήματα» δήλωσε, μεταξύ άλλων για να προσθέσει: «Ελλάδα, σου απευθύνω έκκληση να ανοίξεις τα σύνορά σου».

«Παρότι οι γυναίκες και τα παιδιά πεθαίνουν στη Συρία, η διεθνής κοινότητα δεν δίνει την αρμόζουσα προσοχή» συνέχισε, σύμφωνα με το Anadolu. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν την Τουρκία και να εισέρχονται στην Ευρώπη.

ΑΜΠΕ, Reuters, AFP/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις Βρυξέλλες αύριο ο Ερντογάν με την ελπίδα «καλύτερων αποτελεσμάτων» για τη μετανάστευση"

Κρούσματα κορωνοϊού: Έφτασαν τα 73 - Πού εκδηλώθηκαν τα επτά νέα

Επτά νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Κυριακής. Έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτεια ανέρχεται σε 73.

Από την ιχνηλάτηση των 7 σημερινών κρουσμάτων, προέκυψε ότι και τα 7 είναι επαφές επιβεβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σε ο,τι αφορά τα νέα  επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν κυρίως στην Ηλεία, την Αχαΐα και την Αττική. Πρόκειται για επαφές των επιβεβαιωμενων κρουσμάτων που είχαν ιχνηλατηθει και παρακολουθούνταν, αλλά δεν είχε αποτυπωθεί η μόλυνση τους στην πρώτη εξέταση. 

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και ανέφερε ότι ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ταχύτατα καθώς ήδη έχει ανιχνευθεί σε πάνω από 100 χώρες με 106.000 κρούσματα.

Επιπλέον, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με νέα έκτακτα μέτρα προστασίας του πληθυσμού και των ευπαθών ομάδων ειδικότερα που λαμβάνει η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

- Αναστολή λειτουργίας ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα για 4 εβδομάδες

- Ακυρώνονται όλα τα συνέδρια στην επικράτεια για 4 εβδομάδες

- Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών εντός της χώρας για 2 εβδομάδες

- Διεξαγωγή όλων των αθλητικών διοργανώσεων κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες 

Συνεπώς χωρίς την παρουσιά κόσμου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι αναμετρήσεις, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για τα playoffs την επόμενη Κυριακή, αλλά και το Ολυμπιακός-Ρεάλ για την Ευρωλίγκα τη μεθεπόμενη εβδομάδα (20/2).

Τα νέα μέτρα για την, όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη, πρόληψη κατά του κορωναϊου επηρεάζουν σίγουρα όλες τις εγχώριες διοργανώσεις.

Παράλληλα, δεν αποφασίστηκε κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, αλλά, όπως είπε θα κλείνουν κατά περίπτωση συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από την ιχνηλάτηση των επαφών των νοσούντων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο και θα επανεξεταστούν πριν λήξει η περίοδος ισχύος τους.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσματα κορωνοϊού: Έφτασαν τα 73 - Πού εκδηλώθηκαν τα επτά νέα"

Πόσοι πρόσφυγες λαμβάνουν οικονομικό βοήθημα από Κομισιόν και ΟΗΕ

Σε περίπου 14.900 ανέρχονται οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που λαμβάνουν οικονομικό βοήθημα μέσω του προγράμματος προπληρωμένων καρτών που χρηματοδοτεί η Κομισιόν και διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η παροχή σε χρήμα, είδος και στέγη διακόπτεται για τους κατόχους διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που ψηφίστηκε στις 5 Μαρτίου.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι παροχές διακόπτονται 30 ημέρες μετά τη λήψη θετικής απόφασης ασύλου, με εξαίρεση περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων. Επίσης, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση να καθοριστούν ειδικές διατάξεις για ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να παραταθεί η κάλυψή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 14.900 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες λάμβαναν οικονομικό βοήθημα μέσω προπληρωμένων καρτών τον Ιανουάριο 2020, μέσω του προγράμματος «ESTIA», που διαχειρίζεται ο διεθνής οργανισμός. Συνολικά τον ίδιο μήνα την οικονομική βοήθεια έλαβαν 93.976 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε 119 περιοχές της Ελλάδας. Το ύψος του επιδόματος ποικίλει από 90 ευρώ για ένα άτομο που διαμένει σε χώρο, όπου παρέχεται φαγητό, έως 550 ευρώ για μια οικογένεια των επτά ή περισσότερων ατόμων στους οποίους δεν παρέχεται φαγητό.

Βάσει των στοιχείων του προγράμματος στέγασης «ΕSΤΙΑ», που παραθέτουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, φιλοξενούνται, αυτή τη στιγμή, σε διαμερισματικά καταλύματα 6.537 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, το 58% των οποίων βρίσκονται εντός Αττικής. Το 94% αυτών έχουν ήδη ΑΜΚΑ, το 76% ΑΦΜ, το 36% έχει ήδη εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το 82% των παιδιών έχει εγγραφεί σε κάποιο σχολικό ίδρυμα. Σημειώνεται ότι η τροπολογία του υπουργείου ζητά από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από όλες τις δομές φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων των διαμερισμάτων και των ξενοδοχείων.

Οι πόροι για το πρόγραμμα «ESTIA» προκύπτουν από χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι χρήματα αφαιρούμενα από το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι οι κάτοχοι διεθνούς προστασίας έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, καθώς έχουν λάβει αριθμό ΑΜΚΑ, έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα «Ήλιος» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την στήριξη της στέγασης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, που χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τέλος δικαιούνται πρόσβαση στις γενικές διατάξεις κοινωνικής αλληλεγγύης, τις οποίες διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσοι πρόσφυγες λαμβάνουν οικονομικό βοήθημα από Κομισιόν και ΟΗΕ"

«Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυστηρή απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση με αφορμή τις δηλώσεις του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η ασύμμετρη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα επέβαλλε τη λήψη έκτακτων μέτρων με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, απαντώντας στον κ. Χαρίτση.

Στη δήλωσή του ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι αυτής της απειλής το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται στην κυβέρνηση, αναπαράγοντας συνεχώς, άκριτα, την τουρκική προπαγάνδα και υιοθετώντας τα fake news που κατασκευάζει, λειτουργώντας ως ‘Δούρειος Ίππος’ του Ερντογάν. Επίσης, στελέχη του διαδηλώνουν στο Λονδίνο, κατά της Ελλάδας, ζητώντας ‘ανοιχτά σύνορα’, αδιαφορώντας για τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια και στα νησιά μας.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται μαθήματα από εκείνους που αντί να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια αναζητούν αφορμές για να κάνουν φθηνή αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν ανέχεται καμιά ακραία και ρατσιστική συμπεριφορά. Όσοι παραβαίνουν τους νόμους θα υφίστανται τις συνέπειες. Μεμονωμένα γεγονότα που εκφεύγουν της νομιμότητας, έχουν ήδη καταδικαστεί από την κυβέρνηση και αντιμετωπίζονται από την Ελληνική Αστυνομία. Τελεία και παύλα».

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κλείνει με το εξής υστερόγραφο:

«Υ.Γ.: Στην όψιμη «ανησυχία» του ΣΥΡΙΖΑ για τους νεοναζί, τους υπενθυμίζουμε τη δήλωση των «53», όταν βουλευτές της τότε συμπολίτευσης φωτογραφίζονταν τον Δεκέμβριο του 2016 μαζί με τότε βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο: «Η επίσκεψη της Κυβέρνησης μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στα ακριτικά νησιά ξεπλένουν ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση»».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν ο ΣΥΡΙΖΑ"

Επίθεση σε αστυνομικούς στα Εξάρχεια

Ομάδα ατόμων επιτέθηκαν τα ξημερώματα εναντίον αστυνομικών της "Ομάδας Δράσης", στην περιοχή των Εξαρχείων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας αστυνομικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, λίγο μετά τη 1:00, τα άτομα αυτά επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα και διάφορα άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς της "Ομάδας Δράσης", που περνούσαν εκείνη την ώρα από την οδό Τζαβέλλα.

Αρχικά προσήχθησαν τρία άτομα, δύο Έλληνες και ένας αλλοδαπός, ενώ στη συνέχεια οι προσαγωγές αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της πρόκλησης σωματικών βλαβών και της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση σε αστυνομικούς στα Εξάρχεια"

Προκλητικός Ερντογάν: «Ελλάδα μην μπλέκεις με την Τουρκία - Άνοιξε τα σύνορά σου»

Νέες ευθείες απειλές σε βάρος της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια ημέρα πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ηγεσία της ΕΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του την Κυριακή (8/3/2020) στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε από την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε μια επίδειξη αλαζονείας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να μην «μπλέξει» με την Τουρκία, γιατί δεν θα είναι προς το συμφέρον της!

«Ελλάδα, σε καλώ να ανοίξεις τα σύνορα. Άφησε τους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μείνουν μαζί σας. Σας το είπαμε. Ότι αν συνεχιστεί αυτό, θα ανοίξουμε εμείς τις πόρτες. Δεν το πιστέψατε», τόνισε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος στην εμπρηστική ομιλία του συνέχισε την τουρκική προπαγάνδα για την συμπεριφορά των ελληνικών αρχών στους πρόσφυγες σημειώνοντας μάλιστα πως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταδικάσει τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών απέναντι στους μετανάστες «με βασανιστήρια πυροβολισμούς και ξυλοδαρμούς»!

«Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει την πορεία των προσφύγων που θέλουν να βρουν καταφύγιο στα εδάφη της δια ξηράς και θαλάσσης χτυπώντας τους, βασανίζοντας και τρυπώντας τις βάρκες τους. Απέναντι σε αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά η Δύση όχι μόνο μένει σιωπηλή, αλλά στηρίζει την Ελλάδα. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε σε κάθε διεθνή πλατφόρμα αυτό το έγκλημα και να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των καταπιεσμένων», υποστήριξε.

Και ο... εγγονός του στο παραλήρημα 

Απευθυνόμενος προς το ακροατήριο, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός μικρού παιδιού που προσπαθεί να περάσει τα σύνορα με την Ελλάδα, το οποίο παρακολούθησε ο ίδιος μαζί με τον εγγονό του από την τηλεόραση.

«Αυτό το τριών, πέντε χρόνων μωρό το είδατε, έτσι δεν είναι; Να πηγαίνει προς τα σύνορα με την Ελλάδα, ίσως προσέξατε πώς αυτό το μικρό περπατούσε, πώς έπεφτε και σηκωνόταν πάλι όρθιο μέσα στα χωράφια για να φτάσει στα σύνορα. Το έδειξα και στον εγγονό μου αυτό. 'Κοίτα, του είπα, πέφτει και σηκώνεται σαν εσένα. Πέφτει και σηκώνεται. Γιατί, ξέρεις; Για να σωθεί από τους κακούς θείους', του είπα. Γιατί έτσι τους καταδυναστεύουν. Και τότε με ρώτησε: 'Αυτοί είναι κακοί;'. 'Ναι, είναι κακοί αυτοί που το έκαναν αυτό» του απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε απευθύνοντας και άλλες κατηγορίες προς την ελληνική πλευρά για «έλλειψη συνείδησης και ανθρωπιάς». Επίσης κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για θηριωδίες και εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στα γυναικόπαιδα και τους πρόσφυγες στο Αιγαίο με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.

Τρυπάνε τις βάρκες των μεταναστών 

«Ακόμη και τις βάρκες τους δεν τρυπάνε οι Έλληνες στρατιώτες αφήνοντας εκτεθειμένους στο θάνατο μέσα στα άγρια κύματα του Αιγαίου μητέρες και παιδιά; Μπροστά σε όλα αυτά η Δύση τι κάνει; Η καρδιά της πονάει; Όχι! Λέει τίποτα; Όχι! Αμφιβάλουμε για την ανθρωπιά όσων δεν λυγίζουν μπροστά σε αυτήν την εικόνα. Ένας ολόκληρος κόσμος γυρίζει την πλάτη του σε αυτή τη θέα μόνο και μόνο για να μη χαλάσει την άνεσή του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στη Συρία από το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανθρωπιστική κρίση που κρατάει εννέα χρόνια, ένα σημαντικό μέρος είναι γυναικόπαιδα, αλλά δυστυχώς καμία χώρα δεν δείχνει ευαισθησία στο θέμα αυτό. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια… Τίποτα άλλο!», ανέφερε.

Επιδιώκει ανταλλάγματα

Ο Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς έδειξε ότι από την αυριανή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες θα επιδιώξει να κεφαλοποιήσει την που μεθόδευσε στην Ελλάδα, με την προώθηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα.

Συγκεκριμένα είπε ότι η Τουρκία δεν έλαβε την υποστήριξη που περίμενε από τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά στους πρόσφυγες, αλλά ελπίζει να γίνει αποδέκτης ενός διαφορετικού αποτελέσματος τη Δευτέρα (9/3/2020) μετά τη συνάντηση, που θα έχει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει με διαφορετικά αποτελέσματα από τις αυριανές επαφές του.

Με ποιους θα συναντηθεί

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί αύριο τις Βρυξέλλες για συνομιλίες που αφορούν τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, περιλαμβανομένης της Συρίας και του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με την "μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία", ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, ένας εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Επικοινωνία Μισέλ - Αναστασιάδη 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες, ανέφερε την Κυριακή ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως υπάρχουν ομόφωνες και δεσμευτικές αποφάσεις, που καθορίζουν πολλά από τα θέματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει προς όφελος του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διεκδικήσεις Ερντογάν

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση εγγράφου για τις διεκδικήσεις του Τούρκου Προέδρου κατά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «τόσο στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών αλλά και αυτό των Υπουργών Εσωτερικών, που προηγήθηκε, ήταν ξεκάθαρο ότι η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και των μεταναστών για πολιτικά οφέλη είναι απαράδεκτη και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ».

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ένα - δυο κράτη μέλη της ΕΕ που θεωρούν ότι η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, με αφορμή το μεταναστευτικό, θα την οδηγήσει στο να μην υιοθετεί πολιτικές όπως τις βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Βουλγαρία, είτε στην Κύπρο:

«Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση των προβλημάτων, αντίθετα θα οδηγήσει σε επιβεβαίωση της πολιτικής του κ.Ερντογάν. Η θέση της ΕΕ, των κρατών μελών, είναι ξεκάθαρη ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει τα προβλήματα.»

Αντίθετα, σημείωσε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε έτσι ώστε «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους δυσκολίες, από πλευράς του ο κ. Ερντογάν να αξιοποιεί τον ανθρώπινο πόνο, να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, για ν` αποκομίζει πολιτικά οφέλη».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο και πως αναμένει ότι ο κ. Μισέλ θα έχει επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό και γενικότερα με τις ηγεσίες των χωρών που επηρεάζονται άμεσα από το μεταναστευτικό.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός Ερντογάν: «Ελλάδα μην μπλέκεις με την Τουρκία - Άνοιξε τα σύνορά σου»"

Νέα αιτήματα ΠΟΜΙΔΑ για την πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών

Την άμεση προσθήκη νέων δυνατοτήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με σημερινή της ανακοίνωση.

Ειδικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την άμεση λειτουργία τηλεφωνικού και διαδικτυακού Κέντρου Βοήθειας για την απάντηση των αναρίθμητων ερωτημάτων των πολιτών. Επίσης, την γνωστοποίηση της ρύθμισης αυτής και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της πλατφόρμας δηλώσεων, και στον τελευταίο ιδιοκτήτη της χώρας και του απόδημου ελληνισμού, με την άμεση αποστολή ενημερωτικών e-mails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων - κατόχους ΑΦΜ της χώρας και τους φοροτεχνικούς τους,

Τέλος, ζητά την αναπόφευκτη παράταση της προθεσμίας δήλωσης μέχρι την 30.6.2020, μια και όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η ισχύουσα προθεσμία της 31ης Μαρτίου, και μάλιστα μέσα στη σημερινή πολλαπλά δυσχερή συγκυρία, είναι απόλυτα ανεπαρκής για την ενημέρωση και έγκαιρη συμμετοχή τόσων εκατομμυρίων ενδιαφερομένων στο τεράστιο αυτό εγχείρημα.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει επίσης:

«Θετικότατες εντυπώσεις έχει αφήσει στους πολίτες η διαλειτουργικότητα και φιλικότητα στη χρήση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τη δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους, που είναι βασισμένη στην πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τη διαγραφή των αναδρομικών οφειλών προς τους ΟΤΑ. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν διορθώσεις οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω αυτής, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πρέπει να ταλαιπωρηθεί στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου. Γι' αυτό προτείνουμε κάθε πολίτης να μπορεί μέσα από την πλατφόρμα αυτή επιπλέον:

-Να διορθώσει τα τετραγωνικά κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.

-Να δηλώσει την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

-Να δηλώσει μείωση του εμβαδού του ακινήτου του, αναφέροντας πως τεκμηριώνεται αυτή.

-Να δηλώσει τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκιν κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα αιτήματα ΠΟΜΙΔΑ για την πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών"

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ευτελίζει τον άνθρωπο

Διπλό μήνυμα σε αυστηρούς τόνους προς Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση για την τραγωδία που βιώνουν οι Πρόσφυγες και οι Μετανάστες απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Σεβασμιωτάτων Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ότι «Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ευτελίζει τον 'Ανθρωπο, γράφοντας αδίστακτα σελίδες μιας ανελέητης τραγωδίας. Πολύ δε περισσότερο δεν θα της επιτρέψουμε να γυρίσει στο αιματοβαμμένο παρελθόν της των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο θα την στιγματίζει διαρκώς, όσο δεν ζητάει μια συγγνώμη γι' αυτό και, ακόμη περισσότερο, όσο και σήμερα εμφανίζεται αμετανόητη, ως οιονεί νοσταλγός του».

prok_
Κατέστησε, επίσης, σαφές προς την Τουρκία ότι «για εμάς, τους Έλληνες, είναι ακριβώς η Ορθόδοξη Πίστη μας και ο Πολιτισμός μας, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός, που στους αγώνες για την υπεράσπιση του χειμαζόμενου Ανθρώπου, του Πρόσφυγα, του Μετανάστη, μας επιβάλλουν να στεκόμαστε απέναντι στο στυγνό εμπόριο του ανθρώπινου πόνου -τον οποίο εκείνη, εν πολλοίς, προκάλεσε και προκαλεί- και να υπερασπισθούμε τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους Εταίρους μας, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και εκείνη, κατά το πρωτογενές μάλιστα Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να δείξει εμπράκτως την Αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, επιβάλλοντας, όπου δει, και τις προβλεπόμενες κυρώσεις σ' εκείνους που δεν εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης».

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια η Χώρα μας και ο Λαός μας έχουν εμπράκτως αποδείξει πόσο πιστοί παραμένουμε στις ως άνω αρχές της Ορθόδοξης Πίστης μας και, συνακόλουθα, του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, μέσα στη δίνη της τραγωδίας που βιώνουν οι Πρόσφυγες και οι Μετανάστες, θύματα του πολέμου και των ανελέητων ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως σημείωσε «Έχουμε, ως Έλληνες, επιτελέσει στο ακέραιο την αποστολή μας απέναντι στον 'Ανθρωπο», και κατά τούτο έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διαμηνύουμε τα παραπάνω προς ΕΕ και Τουρκία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, εξήρε την ενεργό παρουσία της Εκκλησίας στην επώδυνη κρίση του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, τονίζοντας ότι παραδίδει, εμπράκτως, διδάγματα Ανθρωπισμού αλλά και διδάγματα υπεράσπισης της Πατρίδας και του Λαού μας απέναντι σ' εκείνους οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι αδιστάκτως τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τον Τόπο μας. Είπε δε, ότι η στάση αυτή της Τουρκίας οφείλεται, αποκλειστικώς, στην άφρονα τακτική της πολιτικής της ηγεσίας, αφού δεν βρίσκει έρεισμα ούτε στην θρησκεία της- τουλάχιστον κατά την επίσημη εκδοχή της- ούτε καν στα βαθύτερα αισθήματα του τουρκικού λαού.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στην γενναία προσφορά της Εκκλησίας κατά την μακρά διάρκεια της πρόσφατης βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, που έπληξε την Χώρα μας, επισημαίνοντας τον ρόλο της και την συμβολή της στη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού μας ιστού και υπογράμμισε πόσο ευεργετική υπήρξε, τουλάχιστον από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, για τον Λαό και το Έθνος μας η αγαστή συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας στους μεγάλους μας αγώνες υπέρ της Πατρίδας καθώς και σε κρίσιμες στιγμές.

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε την Θεία Πρόνοια, διότι του παρέχει την δυνατότητα να αποχαιρετίσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, καθώς και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος με την λήξη της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, εορτάζοντας μαζί τους, κατά την φετινή Κυριακή της Ορθοδοξίας, την Θριαμβική Εορτή της Αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων.

prok2
Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος «Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι Θριαμβική, κυριολεκτικώς, Εορτή διότι συμβολίζει και νοηματοδοτεί τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Τον θρίαμβο εκείνον, ο οποίος θεμελιώθηκε στην Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων για να θυμίζει, στο διηνεκές, την αναστήλωση των συμβόλων της Ορθόδοξης Πίστης μας».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε, ότι «το μεγαλείο της Ορθόδοξης Πίστης μας έγκειται, πρωτίστως, στο ότι όχι μόνον απευθύνεται κατ' εξοχήν στον 'Ανθρωπο, στον κάθε 'Ανθρωπο, αλλά και το βαθύτερο νόημά της αναλύεται στο ότι οδηγεί, εξ ορισμού, προς την τελείωση του Ανθρώπου κατά τον προορισμό του. Ήτοι στο να καταστεί ο 'Ανθρωπος, όσο αυτό είναι δυνατό, εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του, ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο του «καλού καγαθού».

Επιπλέον, τόνισε ότι «το μεγαλείο της Ορθόδοξης Πίστης μας, με έρεισμα την αυθεντική και ανόθευτη Χριστιανική Διδασκαλία, έγκειται και στο ότι είναι αντίθετη με κάθε έννοια προσηλυτισμού, πολύ δε περισσότερο με κάθε έννοια διεκδίκησης μοναδικότητας και επιχείρησης επιβολής. Είναι, όλως αντιθέτως, η Πίστη της Θρησκευτικής Ελευθερίας, με την έννοια ότι, όπως εξέθεσα, απευθύνεται σε κάθε 'Ανθρωπο, πιστό και μη πιστό, καλώντας τον να την γνωρίσει σε βάθος και ξεκαθαρίζοντας πώς και αν ακόμη, εν τέλει, την απορρίψει, και πάλι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα είναι πάντα εν εγρηγόρσει για να του συμπαρασταθεί, όταν χειμάζεται».

Μάλιστα, υποστήριξε, ότι αυτή η θεμελιώδης παράμετρος της Ορθόδοξης Πίστης μας αποκτά στις μέρες μας, στις μέρες της βαθιάς κρίσης και ιδίως στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερο νόημα. «Ένα νόημα που ακτινοβολεί πέρα από τα σύνορά μας και που αναδεικνύει ποια είναι η Ελλάδα, ποιος είναι ο Λαός μας και το Έθνος μας, με αποδέκτες την Διεθνή Κοινότητα και κυρίως την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση» παρατήρησε και πρόσθεσε ότι «Η Ορθόδοξη Πίστη των Ελλήνων στηρίζει με σθένος τον τρίτο πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, τον πυλώνα ο οποίος βασίζεται στην ανθρωποκεντρική και ανθρωπιστική Χριστιανική Διδασκαλία. Τον πυλώνα εκείνον, ο οποίος συμβολίζει το ότι ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός δείχνει τον δρόμο για το πώς η Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια έχει να διαδραματίσει ένα ρόλο που υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, προκειμένου να συμπαρασταθεί στον χειμαζόμενο 'Ανθρωπο απανταχού της Γης και, αυτοθρόως, να υπερασπισθεί, urbi et orbi, τις αρχές της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, καθώς και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος για την συμπόρευσή τους κατά την διάρκεια της θητείας του, με πλήρη σεβασμό των αμοιβαίων τους ρόλων, σημείωσε ότι η συμπόρευσή τους αυτή θα συνεχισθεί και μετά την λήξη της θητείας του, υπό την ιδιότητά του ως Έλληνα Ορθόδοξου Χριστιανού και τέλος ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός να τους στηρίζει και να τους ενδυναμώνει κατά την εκπλήρωση της Ιερής Αποστολής τους.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ευτελίζει τον άνθρωπο"

Διέγραψε η Νέα Δημοκρατία το στέλεχος που… χαιρόταν για το κάψιμο προσφυγικής δομής

Την απόφασή της να διαγράψει τον Διαμαντή Καρασούλα, το στέλεχός της από την Ηλεία που προκάλεσε σάλο και οργή με σχόλιά του στο Facebook, ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία.

«Με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Στεργίου διαγράφεται από μέλος της Νέας Δημοκρατίας ο Διαμαντής Καρασούλας», αναφέρει η ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία για τη διαγραφή.

“Η κυβέρνηση με μέτρο, σύνεση και αποφασιστικότητα προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν με δηλώσεις ή πράξεις να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια”, δήλωσε ο Γιώργος Στεργίου.

Τα σχόλια της ντροπής από τον Καρασούλα


Όταν το βράδυ του Σαββάτου έπιασε φωτιά το σχολείο της προσφυγικής δομής One Happy Family στη Λέσβο, ο Διαμαντής Καρασούλας μπήκε στην ανάρτηση της είδησης που έκανε η Καθημερινή στην επίσημη σελίδα της στο Facebook και το πρώτο σχόλιο που θεώρησε σωστό (!) να κάνει ήταν να κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα της προσφυγικής δομής του Ελβετικού Σταυρού (One Happy Family), γράφοντας «οne happy night».

Όταν κάποιος άλλος χρήστης του Facebook του απάντησε πως «χαίρεστε με την καταστροφή τόσο άθλιοι γίνατε», ο Διαμαντής Καρασούλας όχι μόνο δεν «μάζεψε» το πρώτο σχόλιο, όχι μόνο δεν αρνήθηκε ότι χαίρεται για την καταστροφή, αλλά έκανε ένα ακόμη πιο χυδαίο και ντροπιαστικό σχόλιο: «Όχι και καταστροφή. Αυτό είναι πιο ειδυλλιακό κι από ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη».

Φαίνεται ότι μετά το σάλο των όσων έγραψε, ο Διαμαντής Καρασούλας διέγραψε τα σχόλιά του. Αλλά για κακή του τύχη, τα screenshot μένουν…



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Διέγραψε η Νέα Δημοκρατία το στέλεχος που… χαιρόταν για το κάψιμο προσφυγικής δομής"

Μεταναστευτικό, Έβρος: Ενισχύεται ο φράχτης για την καλύτερη θωράκιση των συνόρων

Και ενώ η ένταση συνεχίζεται αμείωτη κατά μήκος της συνοριογραμμής στον Έβρο, οι ελληνικές Αρχές προχωρούν σε εργασίες υποστήριξης του φράχτη με χωματουργικά έργα και με τοπόθετηση επιπλέον συρματοπλεγμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνονται υπό την επίβλεψη των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος τραυματισμού των τεχνιτών από τη ρίξη δακρυγόνων και χημικών που προέρχονται από την τουρκική πλευρά.







Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες στα σύνορα ολοένα και αυξάνονται, οδηγόντας τις ελληνικές Αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα προφύλαξης.




IMG_6644
IMG_6663
IMG_6684
IMG_6510
IMG_6570
IMG_6627

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό, Έβρος: Ενισχύεται ο φράχτης για την καλύτερη θωράκιση των συνόρων"

Μεταναστευτικό: Η Κύπρος στέλνει προσωπικό στην Ελλάδα για φύλαξη των συνόρων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την πρόταση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, για αποστολή μελών των Σωμάτων Ασφαλείας της Κύπρου στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, προέβη πριν λίγο σε γραπτή δήλωση:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα στις 11.30πμ, μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το μεταναστευτικό και την πολιτική της Τουρκίας στο θέμα, καθώς και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο.

Υπήρξε απόλυτη συναντίληψη μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι συμφώνησαν και για τη στάση την οποία θα τηρήσουν στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα το απόγευμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ, ενόψει των συνομιλιών του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Μισιέλ καθώς και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πληροφόρησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αποστείλει στην Ελλάδα δύναμη αποτελούμενη από μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και ως εκ τούτου, άμεσα, δύναμη των Σωμάτων Ασφαλείας της Κύπρου θα μεταβεί στην Ελλάδα για την προάσπιση και φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Η Κύπρος στέλνει προσωπικό στην Ελλάδα για φύλαξη των συνόρων"

Αποζημίωση- μαμούθ για τη δολοφονία του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι

Απόφαση κόλαφος για την παντελή απουσία του κράτους – δια της αστυνομίας- στο Μενίδι από το 2013 και μετά με αποτέλεσμα την έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή, την κατοχή όπλων και τους άσκοπους πυροβολισμούς, εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαιώνοντας την οικογένεια του 11ου Μάριου, που έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2017 κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής στο προαύλιο του σχολείου του.

Με αυτή του την απόφαση το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση μαμούθ 500.000 ευρώ για όλα τα μέλη της οικογένειας του μαθητή, η οποία είχε καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο τελευταίο για την εγκληματική παραμέληση επί μακρό χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, αν και γνώριζαν πολύ καλά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής.

Αυτό όμως αποτελεί ουσιαστικά μισή δικαίωση για την οικογένεια, καθώς σε ποινικό επίπεδο η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει ακόμα να εντοπίσει το δράστη του πυροβολισμού που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνει ο άτυχος Μάριος.

«Πρόκειται για απόφαση που έχει ληφθεί για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας μας», είπε στον ΑΝΤ1 ο συνήγορος της οικογένειας του 11χρονου Μάριου, σχολιάζοντας την επιδίκαση αποζημίωσης ύψους 500.000 ευρώ στην οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού.

«Το περιστατικό τελικά αυτό αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης περιόδου έξαρσης της εγκληματικότητας στην επίμαχη περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, όπως είπε ο κ. Θεόδωρος Μαντάς, λέγοντας ότι το διάστημα πριν από το περιστατικό είχαν σχηματιστεί 339 ποινικές δικογραφίες στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για οπλοκατοχή, άσκοπους πυροβολισμούς κτλ, προσθέτοντας ότι όπως αναφέρεται στην απόφαση «η σφαίρα που σκότωσε τον 11χρονο Μάριο ήταν αδέσποτη, όμως δεν είναι αδέσποτες οι ευθύνες για αυτήν, οι οποίες βαρύνουν την ελληνική Πολιτεία, που οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της».

Η μητέρα του 11χρονου Μάριου, η οποία ήταν δασκάλα στο σχολείο του και βρισκόταν δίπλα στο παιδί όταν σωριαζόταν νεκρό από την αδέσποτη σφαίρα, είπε χαρακτηριστικά ότι «για τον χαμό του παιδιού μου φταίνε δύο: αυτός που πυροβολούσε και η Πολιτεία που του επέτρεψε να πυροβολεί. Αυτός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος»

Μάλιστα, σχολιάζοντας «δηκτικά» δηλώσεις αξιωματούχων την περίοδο μετά το δυστύχημα, η χαροκαμένη μητέρα είπε «ο πυροβολισμός του παιδιού μας δεν ήταν τυχαίο γεγονός, δεν ήταν “μια στραβή”, προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή της Πολιτείας δείχνει ότι είχε εγκαταλειφθεί η περιοχή μας».

Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές, η μητέρα του Μάριου είπε ότι το κακό έγινε στο σχολείο, στην διάρκεια γιορτής, λέγοντας ότι επικρατούσε «ένα κλίμα χαράς, ένα κλίμα γιορτής, με πολλά παιδιά και γονείς. Εγώ έπρεπε να ηρεμήσω τα παιδιά και ξαφνικά ακούω ότι ο Μάριος έπεσε κάτω».

Σημείωσε πάντως ότι παρά το αποτέλεσμα του αγώνα της ίδιας και του συζύγου της, «δεν υπάρχει ποτέ απόλυτη δικαίωση όταν έχεις χάσει το παιδί σου».

Ο πατέρας του 11χρονου Μάριου, είπε ότι είναι μια πρωτοφανής δικαστική απόφαση και ότι νιώθει δικαίωση για αυτήν την απόφαση, μετά και τον αγώνα που έκανε αφού χάθηκε το παιδί του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση «χρεώνει τις ευθύνες που αναλογούν για τον χαμό του παιδιού μου στο Κράτος και στην ελληνική Πολιτεία».

Το περιστατικό

Το περιστατικό έγινε στις 08 Ιουνίου 2017 και ώρα περίπου 21:25 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης. Ο Μάριος, μαθητής της Ε΄ τάξης του σχολείου, ενώ περίμενε την έναρξη του θεατρικού μέρους της εκδήλωσης, μαζί με τους συμμαθητές του, (κοντά βρισκόταν η μητέρα του, η οποία ήταν και δασκάλα του σχολείου) έπεσε αναίσθητος στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ «Αγία Σοφία», όπου και κατέληξε στις 22:23.

Από την νεκροψία προέκυψε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε από βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της ΓΑΔΑ (Τμήμα Ανθρωποκτονιών), εν τούτοις δεν βρέθηκε ποτέ ο δράστης.

tomanifesto
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση- μαμούθ για τη δολοφονία του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news