facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Με στάση εργασίας απειλούν οι εργαζόμενοι στο Αττικό

Με στάση εργασίας την επόμενη Πέμπτη απειλούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αττικό αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τα αιτήματα τους προκειμένου, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, να αρχίσει να υλοποιείται ο σχεδιασμός που πρέπει ώστε να αντιμετωπιστεί η «μαζική έξαρση του κορονοϊού που είναι “προ των πυλών"».

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείο, μάλιστα, απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση τονίζουν πως «τέρμα το παραμύθι» και την καλούν να αναλάβει τις ευθύνες της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων έχει ως εξής:

«Σε ανακοίνωση του Σωματείου μας, ακριβώς πριν ένα μήνα, στις 6 Φεβρουαρίου 2020, για το Αττικό Νοσοκομείο ως κέντρο αναφοράς κρουσμάτων κορωνοϊού, αναφέραμε:

«Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ υπάρχει σχέδιο για τον κορωνοϊό στο Αττικό που να είναι εφαρμόσιμο, σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου. Κάθε σοβαρό σχέδιο περιλαμβάνει το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές. Κάθε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργίας υποδομών και εξοπλισμού του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μονό επικοινωνιακή πολιτική και εκμετάλλευση των εργαζομένων εις βάρος της υγείας του ασθενούς.

Ενώ η μαζική έξαρση της νόσου είναι “προ των πυλών”, και ενώ έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας:

1. Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, διοικητικός, τεχνολόγος, τραυματιοφορέας, στις κενές οργανικές θέσεις του νοσοκομείου αναφοράς για τον κορωνοϊό ΑΤΤΙΚΟΝ

2. Δεν έχει φύγει ούτε ένα ράντζο, ούτε έχει ανακουφιστεί από την υπερεφημέρευση το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό ΑΤΤΙΚΟΝ

3. Δεν έχει ανοίξει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ, με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και προμήθεια εξοπλισμού, στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό ΑΤΤΙΚΟΝ (τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου, πολύ περισσότερο δε για έκτακτες συνθήκες)

4. Δεν έχει ανοίξει κανένα κλειστό νοσοκομείο, πχ Λοιμωδών, για τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που πιθανά θα προκύψουν από την επιδημία, και θα ανακούφιζαν τη Δυτική Αθήνα και το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό ΑΤΤΙΚΟΝ

ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Καλούμε τη κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας σε άμεση υλοποίηση των αιτημάτων.

Στην αντίθετη περίπτωση την Πέμπτη 12/3 το σωματείο κηρύσσει στάση εργασίας 7-10 πμ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου.

Καλούμε όλα τα σωματεία υγειονομικών σε αγωνιστικό συντονισμό».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Με στάση εργασίας απειλούν οι εργαζόμενοι στο Αττικό"

Θεσσαλονίκη: Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο 65χρονος ύστερα από επίθεση σκύλων

Επίθεση από αδέσποτα σκυλιά δέχθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής ένας 65χρονος και ένας 82χρονoς στην περιοχή Ελαιόρεμα, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 65χρονος εντοπίστηκε στις 4.30 τα ξημερώματα στην περιοχή και έφερε πολλαπλά τραύματα από σκυλιά.

Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί 82χρονος δέχθηκε επίθεση, πιθανόν από την ίδια αγέλη των σκύλων. Και αυτός νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο.

H Aστυνομία διεξάγει έρευνα για τα περιστατικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο 65χρονος ύστερα από επίθεση σκύλων"

Ερντογάν: Ζητάει αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας με ΕΕ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή τους από την Ρωσία ότι τα σύνορα που περνούν μέσα από την Τουρκία θα παραμείνουν ανοικτά για τους μετανάστες ενώ ζήτησε παράλληλα από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Μόσχα δήλωσε σε δημοσιογράφους της αποστολής ότι τα σύνορα με την Ευρώπη θα παραμείνουν ανοιχτά για τους μετανάστες που περνούν μέσα από την Τουρκία και ανέφερε ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν έχει να κάνει με εξαναγκασμό των προσφύγων να φύγουν από την Τουρκία, αλλά αυτό είναι απόφαση των ίδιων.

Πάντως, η ΕΕ μέσω κοινής δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών έστρεψε τα «βέλη» της κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας την κίνησή της να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα στους μετανάστες αψηφώντας τη προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Εκεχειρία στο Ιντλίμπ συμφώνησαν Πούτιν – Ερντογάν
Στις συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρίας καθώς επίσης και για κοινές περιπολίες σε στρατηγικής σημασίας λεωφόρους που ελέγχονται επί του παρόντος από εξτρεμιστές.

«Ο πρόεδρος ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατευθούν πολίτες και τουρκικός στρατός, καθώς και ότι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς η προηγούμενη συμφωνία δεν είναι πλέον λειτουργική» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αναμένεται στην κορυφή της ατζέντας, πέρα από τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, να βρίσκεται και η υφιστάμενη κατάσταση στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Ζητάει αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας με ΕΕ"

Απατεώνες μπαίνουν στα σπίτια για να… ενημερώσουν για τον κορονοϊό – «Καλέστε αμέσως την αστυνομία»

Απατεώνες μπαίνουν στα σπίτια και υποστηρίζουν ότι είναι στελέχη του ΕΟΔΥ, εξαπατώντας πολίτες με αφορμή τον κορονοϊού, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση - ενημέρωση προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα η αστυνομία αναφέρει: «Με αφορμή καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, άτομα εμφανίζονται σε οικίες επικαλούμενοι πως είναι στελέχη του Ε.Ο.Δ.Υ. ή του Υπουργείου Υγείας, που ενημερώνουν για τον κορονοΐό ή διανέμουν σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια, διευκρινίζεται ότι, κατόπιν πληροφόρησης από το Υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχουν κλιμάκια Υπηρεσιών του ή του Ε.Ο.Δ.Υ. που επισκέπτονται σπίτια για τέτοιου είδους ενημερώσεις.

Πρόκειται προφανώς για απόπειρα εξαπάτησης και στην περίπτωση που γίνει αντιληπτό τέτοιο περιστατικό παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν αμέσως την Αστυνομία (100)».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απατεώνες μπαίνουν στα σπίτια για να… ενημερώσουν για τον κορονοϊό – «Καλέστε αμέσως την αστυνομία»"

ΣΟΚ: Νεκρός 36χρονος που είχε αναρρώσει από τον κορωνοϊό

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο θάνατος ενός 36χρονου στην Κίνα, ο οποίος πέθανε λίγες ημέρες αφότου είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχοντας αναρρώσει από κοροναϊό.

Ο Li Liang από την Γουχάν, είχε περάσει όλους τους απαιτούμενους ελέγχους με βάση τα πρωτόκολλα ασφαλείας, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Αφού μπήκε σε καραντίνα, έλαβε την φαρμακευτική αγωγή που του είχε χορηγηθεί. Τα συμπτώματά του αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς ως «ήπια προς μέτρια».

Μετά από 14 ημέρες σε καραντίνα, ο Li πήρε εξιτήριο. Η υγεία του μέχρι εκείνο το σημείο ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και όλες οι εξετάσεις του ήταν αρνητικές.

Δυο ημέρες αργότερα, ωστόσο, ο Li ανέβασε υψηλό πυρετό και στομαχικές διαταραχές. Πέθανε μια μέρα μετά, με τους γιατρούς να επιβεβαιώνουν πως έχασε την ζωή του λόγω επιπλοκών από τον COVID-19.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι το πως ο ιός κατάφερε να «κρυφτεί» αλλά και το πώς επανήλθε με τόσο επιθετικότητα λίγες ημέρες μετά.

Μέχρι στιγμής περισσότεοι από 95.000 ασθενείς παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από το νέο κοροναϊό, με τους θανάτους να ξεπερνούν τις 3.500.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΟΚ: Νεκρός 36χρονος που είχε αναρρώσει από τον κορωνοϊό"

Γαλλία: Στους 9 οι νεκροί του κορονοϊού, ετοιμάζεται να κηρύξουν «επιδημία» οι Αρχές

Στους εννέα αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τον νέο κορονοϊό στην Γαλλία, την ώρα που τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, έχοντας καταγραφεί σχεδόν 600 ασθενείς. Πλέον το πέρασμα στη «φάση 3», αυτήν της «επιδημίας», αναμένεται να συμβεί προσεχώς.

Ειδικότερα, άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας στους εννέα τον αριθμό των νεκρών, και 154 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε σχέση με χθες βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Συνολικά, 577 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Γαλλία από τα τέλη Ιανουαρίου, και η αύξηση είναι όλο και περισσότερο εμφανής.

Κατά την επίσκεψή του σήμερα το πρωί σε ένα γηροκομείο στο Παρίσι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «σε κάθε περίπτωση, η επιδημία θα είναι εδώ» και κάλεσε να τηρηθούν «μέτρα κοινής λογικής» και να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η Γαλλία έχει γίνει μια από τις κύριες εστίες στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, «περίπου 150 σχολικά συγκροτήματα» είναι κλειστά στο εξής στη Γαλλία (χωρίς να υπολογίζονται αυτά του Άνω Ρήνου, μιας εστίας στα ανατολικά, όπου μια εκατοστή σχολεία αναμένεται να κλείσουν από αύριο Σάββατο). Το μέτρο επηρεάζει συνολικά περίπου 45.000 μαθητές και λίγο περισσότερους από 3.000 καθηγητές. Αλλά κι η Εθνοσυνέλευση δεν γλίτωσε από τον κορονοϊό: ο βουλευτής της δεξιάς αντιπολίτευσης Ζαν-Λικ Ραϊτσέρ, που εκλέγεται στον νομό Άνω Ρήνου, νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ επίσης έχει ένας υπάλληλος της Εθνοσυνέλευσης μολυνθεί και άλλος ένας θεωρείται «ύποπτο» κρούσμα.

Στο Παρίσι, η διεύθυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς RATP ανακοίνωσε επίσης ότι προσβλήθηκε ένας οδηγός λεωφορείου, το δεύτερο κρούσμα μετά εκείνο ενός εργαζομένου στο μετρό. Παρά τα κρούσματα αυτά δεν έχει επηρεαστεί η κυκλοφορία των μέσων.

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αναγκάζει τις αρχές να ετοιμαστούν για τη φάση 3 των προληπτικών μέτρων. Για τον Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ειδικό στις μεταδοτικές ασθένειες, το πέρασμα από τη φάση 2 στη φάση 3, εκείνη της επιδημίας, θα επισυμβεί «από μερικές ώρες, μέχρι μία ή δύο εβδομάδες». Αυτή η νέα φάση μπορεί να περιλαμβάνει πιο «ενοχλητικά» μέτρα για την καθημερινή ζωή: διακοπή της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, περιορισμό των συγκεντρώσεων, ή κλείσιμο σχολείων. Όμως αυτά θα ληφθούν σταδιακά και ανάλογα με την περίπτωση.

«Θα πρέπει να μπορούμε να κρατήσουμε. Αν λάβουμε μέτρα που είναι πολύ περιοριστικά, δεν θα μπορούμε να τα υποστηρίξουμε στη διάρκεια (του χρόνου)», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, τασσόμενος υπέρ «αναλογικών» μέτρων. Συνολικά 13 μητροπολιτικές περιοχές έχουν πλέον πληγεί, καθώς και οι υπεράκτιες περιοχές Γουαδελούπη και Γουιάνα. Μόνο η Μαρτινίκα, η Μαγιότ και η Ρεϊνιόν δεν έχουν ακόμη κανένα κρούσμα.

Στην πλειονότητά τους τα νέα κρούσματα, μέχρι τη Γουιάνα, είχαν συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση της ευαγγελικής εκκλησίας στη Μιλούζ από τις 17 έως τις 24 Φεβρουαρίου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Στους 9 οι νεκροί του κορονοϊού, ετοιμάζεται να κηρύξουν «επιδημία» οι Αρχές"

Βίντεο-Ντοκουμέντο από τη Λέσβο: H τουρκική ακτοφυλακή παρενοχλεί ελληνικό σκάφος

Σε μία προκλητική ενέργεια προχώρησε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στα ανοιχτά της Λέσβου.
Το τουρκικό σκάφος ακολουθούσε ελληνικό σκάφος το πρωί της Παρασκευής και το παρενόχλησε, ενώ σε κάποια στιγμή υπήρξε κίνδυνος να συγκρουστούν.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο-Ντοκουμέντο από τη Λέσβο: H τουρκική ακτοφυλακή παρενοχλεί ελληνικό σκάφος"

Αθώος ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος κι άλλοι 16 για τον «ηλεκτρονικό πόλεμο»

Ομόφωνα αθώος κηρύχθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο Στρατό Ξηράς. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν και οι 16 συγκατηγορουμένοι του, μεταξύ των οποίων, δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στρατιωτικοί.

Ο επιχειρηματίας οπλικών συστημάτων πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για ηθική αυτουργία σε απιστία ενώ πολυετείς ποινές κάθειρξης είχαν επιβληθεί και στους υπόλοιπους κατηγορουμένους. «Ιλιγγιώδης» ήταν και η αποζημίωση που, βάσει της πρωτόδικης απόφασης, είχε επιδικαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο: 49,5 εκατομμύρια ευρώ!

Όμως σήμερα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ότι δεν προέκυψε οικονομική ζημία για το Δημόσιο από την προμήθεια του συστήματος που είναι γνωστό και ως «ηλεκτρονικός πόλεμος».

Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως του Πενταμελούς Εφετείου, Ουρανίας Στέκα, δεν πληρείται στην προκειμένη περίπτωση ούτε η αντικειμενική ούτε η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας που αποδόθηκε σε όσους χειρίστηκαν την επίμαχη σύμβαση.

Εκτός από τον γνωστό επιχειρηματία, ομόφωνα αθωώθηκαν οι τότε γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος, ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak Ηλίας Αρκουμανέας και οι στρατιωτικοί – μέλη των επιτροπών που ενέκριναν τη σύμβαση.

«Κατά το δικαστήριο δεν υπήρξε σφάλμα στη διαχείριση της σύμβασης προμήθειας», δήλωσε μετά την ετυμηγορία των δικαστών ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των πρώην στρατιωτικών, Θέμης Σοφός. «Οι αξιωματικοί των αρμοδίων επιτροπών έπραξαν το καθήκον τους σύμφωνα με το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου. Η σύμβαση κάλυψε τις ανάγκες του για τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Το ερώτημα που παραμένει σήμερα πλέον δεν αφορά τους αξιωματικούς και τα στελέχη της περιόδου εκείνης, αλλά αυτούς που χειρίζονται τη σύμβαση χωρίς να έχει ακόμα καταγγελθεί ή με άλλο τρόπο λυθεί και οι οποίοι κρατούν ακόμη σε εκκρεμότητα μια τόσο σπουδαία προμήθεια. Κι αυτό ενώ γνωρίζουν ότι υπήρχε πρόταση που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ετών για την υλοποίηση των όρων της σύμβασης. Είμαι υπερήφανος που εκπροσώπησα στην υπεράσπιση τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού όπως και για το δικαστήριο που με μία διεξοδική διαδικασία έλαβε υπόψη όλο το αποδεικτικό υλικό κατά τρόπο αμερόληπτο και κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώος ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος κι άλλοι 16 για τον «ηλεκτρονικό πόλεμο»"

Έβρος, βίντεο: Τούρκοι στρατιώτες ξυλοκοπούν μετανάστες και τους ωθούν προς την Ελλάδα

Την ώρα που νέα επεισόδια εξελίσσονται στις Καστανιές του Έβρου, με Τούρκους να ρίχνουν χημικά και δακρυγόνα στην ελληνική πλευρά ένα νέο βίντεο έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στο βίντεο αυτό φαίνονται Τούρκοι στρατιώτες να ξυλοκοπούν μετανάστες που θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία και να τους ωθούν προς τα σύνορα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:



Την ίδια ώρα Τούρκοι αστυνομικοί, σε οργανωμένη στοίχιση και με κατάλληλο εξοπλισμό, εκτοξεύουν χημικά και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά, ενώ στην περιοχή υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος, βίντεο: Τούρκοι στρατιώτες ξυλοκοπούν μετανάστες και τους ωθούν προς την Ελλάδα"

Μυτιλήνη: «Δημοσιογράφοι πατριωτικού περιοδικού» κατήγγειλαν επίθεση

Δυο Γερμανοί και δυο Αυστριακοί πολίτες προσήλθαν σήμερα στην Αστυνομία δηλώνοντας ότι στις 11.30 το μεσημέρι, στην οδό Ερμού στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης δέχθηκαν επίθεση από ομάδα επτά κουκουλοφόρων οι οποίοι και τους χτύπησαν. Ένας δε από αυτούς προσήλθε και στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με ελαφρά θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και αποχώρησε μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τέσσερις δήλωσαν «δημοσιογράφοι πατριωτικού περιοδικού» χωρίς όμως να μπορούν να αποδείξουν την επαγγελματική ιδιότητά τους.

Όπως έγινε γνωστό από μέσα ενημέρωσης, οι τέσσερις ήρθαν στη Λέσβο τις τελευταίες μέρες και σχετίζονται με την οργάνωση GENERATION IDENTITAIRE («Γενιά της ταυτότητας») με μέλη σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία και Σερβία και σκοπό «να ενώσει την Ευρώπη κατά της λαθρομετανάστευσης».

Από την Αστυνομία διερευνάται ποιοι είναι οι δράστες της σε βάρος τους επίθεσης.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: «Δημοσιογράφοι πατριωτικού περιοδικού» κατήγγειλαν επίθεση"

Θεσσαλονίκη: Θύμα προπηλακισμού καθηγητής του ΑΠΘ μέσα στο αυτοκίνητό του

Θύμα προπηλακισμού και ομηρίας έπεσε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Βασίλης Γούναρης ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του εντός του Πανεπιστημίου.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από τον ίδιο τον καθηγητή, μέσω της σελίδας του στο facebook, όπου περιγράφει ένα σκηνικό με μια ομάδα εξαγριωμένων ατόμων, πιθανότατα φοιτητών, που έκατσαν πάνω στο όχημα και δεν του επέτρεπαν να ξεκινήσει.

Ο λόγος της διαμαρτυρίας ήταν η δρομολόγηση της αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών του τμήματος που έχει φέρει αντιδράσεις σε μερίδα φοιτητών.

«Καμία ενημέρωση ή εξήγηση δεν στάθηκε ικανή να τους πείσει ότι τα προγράμματα σπουδών δεν αλλάζουν για να "καταστρέψουν το μέλλον τους"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γούναρης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:


voria


Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Θύμα προπηλακισμού καθηγητής του ΑΠΘ μέσα στο αυτοκίνητό του"

Kικίλιας σε ΕΕ: Πρότεινε δημιουργία κοινής πλατφόρμας κορωνοϊού

Στο πόσο σημαντικό είναι τα κράτη-μέλη να ανταλλάσουν πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνουν, όχι μόνο σε επιστημονικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που συμμετείχε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του κοροναϊού COVID-19.

Ο Β. Κικίλιας πρότεινε την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας του ECDC με τα πολιτικά μέτρα στα οποία προχωρά η κάθε χώρα καθημερινά, έτσι ώστε να υπάρχει on time ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία διεξαγωγής κοινών διαγωνισμών για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (πχ μάσκες, αντισηπτικά, κλπ) στο πνεύμα της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της ΕΕ.

Μετά τη λήξη του Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας δήλωσε «Πρότεινα ξανά στους Ευρωπαίους ομολόγους μου τη δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έτσι ώστε να μπαίνουν on time όλες οι πολιτικές των κρατών-μελών και να υπάρχει απευθείας ενημέρωση για τα επιμέρους μέτρα τα οποία παίρνουν για τον κοροναϊό. Η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας και του υπουργείου Υγείας έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες, με τους ηλικιωμένους, με αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν τα σημαντικότερα προβλήματα από αυτή την κρίση Δημόσιας Υγείας. Είμαστε οργανωμένοι με τα νοσοκομεία μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με το ΕΚΑΒ, με τους επιδημιολόγους, τους λοιμωξιολόγους και αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αυτό το πολύ σοβαρό θέμα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσο αξιόπιστο είναι το ελληνικό σύστημα Υγείας για το νέο ιό, απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες. Και αυτό είναι το ζητούμενο για όλη την Ευρώπη. Και μετά υποστηρίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές. Πρέπει να τους εμπιστευόμαστε όλους, να υπάρχει αφοσίωση και φυσικά τονίζω να μην υπάρχουν fake news».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Kικίλιας σε ΕΕ: Πρότεινε δημιουργία κοινής πλατφόρμας κορωνοϊού"

Θεσσαλονίκη: Τρεις μετανάστες πέθαναν από το κρύο κατά τη μεταφορά τους στην Ελλάδα

Τρεις άγνωστοι άνδρες, υπήκοοι Μπαγκλαντές, βρέθηκαν νεκροί σε αγροτική περιοχή του δήμου Βόλβης και διαπιστώθηκε ότι πέθαναν από υποθερμία ευρισκόμενοι πιθανότατα στην καρότσα φορτηγού ψυγείου για τη μεταφορά κρεάτων

«Απεβίωσαν εν μέσω κρυοπληξίας» αναφέρεται, ως αιτία θανάτου, στην ιατροδικαστική έκθεση, μετά την ολοκλήρωση της νεκροτομής και των λοιπών εξετάσεων στα πτώματα που βρέθηκαν πεταμένα στην άκρη του δρόμου, στην αγροτική περιοχή του δήμου Βόλβης, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τρεις άνδρες , υπηκόους Μπαγκλαντές, ηλικίας 20 έως 40 ετών οι οποίοι φέρονται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη μεταφορά τους σε ελληνικό έδαφος, στο μακρύ ταξίδι από την Ασία στην Ευρώπη.

Εντοπίστηκαν νεκροί στις 28 Φεβρουαρίου και από την αυτοψία ,που έγινε επί τόπου, προέκυψε ότι δεν έφεραν εξωτερικές κακώσεις , αποκλείοντας την περίπτωση της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατά συρροή. Οι αρχικές υποψίες για θανάτους που επήλθαν από αναθυμιάσεις , λόγω εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα από τους τρεις μετανάστες κατά την παραμονή τους μέσα σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου, δεν επαληθεύτηκαν.

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων ήταν αρνητικά, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη καυσαερίου στα βιολογικά υλικά που ελήφθησαν από τις σορούς των θυμάτων. Το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής εξέτασης ήταν ότι οι τρεις άνδρες πέθαναν από υποθερμία ευρισκόμενοι πιθανότατα στην κλειστή καρότσα κάποιου φορτηγού ψυγείου για τη μεταφορά κρεάτων. Από τις διωκτικές αρχές εικάζεται ότι οι διακινητές όταν διαπίστωσαν ότι είναι νεκροί τους πέταξαν έξω και συνέχισαν το δρομολόγιο τους.

Από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ ελήφθησαν αποτυπώματα στην προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητας τους. Μέχρι σήμερα οι σοροί παραμένουν στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης για ένα εύλογο χρονικό διάστημα , μήπως αναγνωριστούν και τότε θα μεταφερθούν στο Μπαγκλαντές ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ταφούν στη χώρα μας, με έξοδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι φωτογραφίες του πρόκειται να αποσταλούν στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και σε άλλα δίκτυα αναζήτησης αγνοούμενων ανθρώπων. Για την αναζήτηση της ταυτότητας και των συγγενών τους, από την αστυνομία εξετάζεται κι έναν χαρτί με τηλεφωνικούς αριθμούς που βρέθηκε πάνω σ΄ένα από τα θύματα.

grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τρεις μετανάστες πέθαναν από το κρύο κατά τη μεταφορά τους στην Ελλάδα"

Kορονοϊός: Και τρίτο γκρουπ στην Ελλάδα από τους Αγίους Τόπους

Ακόμη ένα γκρουπ ατόμων, όπως διαπιστώθηκε, γύρισε πρόσφατα από εκδρομή στους Αγίους Τόπους

Το γκρουπ των εκδρομέων, που αποτελούνταν από 30 άτομα, επέστρεψε χθες το βράδυ στην Πτολεμαΐδα.

Πρόκειται για εκδρομείς από την Εορδαία και κυρίως από την Πτολεμαϊδα, η εκδρομή των οποίων είχε προγραμματιστεί μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκδρομείς πέρασαν από έναν πρώτο έλεγχο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το Kozanimedia, που επικοινώνησε με το δήμαρχο Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά, η δημαρχεία ήταν ενήμερη από την πρώτη στιγμή για το ζήτημα, με τον ίδιο να αναφέρει πως παρακολουθεί το ζήτημα και πως δε χρειάζεται κανένας πανικός.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το σύνολο των εκδρομέων είναι καλά στην υγεία του, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Η εκδρομή είχε προγραμματιστεί από τους ίδιους, αρκετές μέρες νωρίτερα και πριν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα κορονοϊού στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως στους Αγίους Τόπους είχε βρεθεί και το γκρουπ των Ελλήνων εκδρομέων από το οποίο 32 κόλλησαν τον κορονοϊό, ενώ όπως έγινε γνωστό και δεύτερο γκρουπ με 51 ταξιδιώτες που είχε πάει στην ίδια περιοχή επιστρέφει στα Ιωάννινα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Kορονοϊός: Και τρίτο γκρουπ στην Ελλάδα από τους Αγίους Τόπους"

DW:Υπέρ της κατανομής προσφύγων το 57% των Γερμανών

Σε δημοσκόπηση η πλειοψηφία των Γερμανών τίθεται υπέρ του ανοίγματος των ελληνοτουρκικών συνόρων για πρόσφυγες και της κατανομής τους σε χώρες της ΕΕ. Με ψυχραιμία αντιμετωπίζεται η εξάπλωση των κρουσμάτων κορονωϊού.

Πολλά τα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τους Γερμανούς τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες. Οι εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και από τους πρόσφυγες με ή χωρίς εισαγωγικά που στέλνει ο πρόεδρος Ερντογάν παραβιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ με τη χώρα του αποτελούν σημείο προβληματισμού που καταγράφεται στη δημοσκόπηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και η οποία έγινε από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων infratest-dimap. Τι θα πρέπει να γίνει; Θα πρέπει να περάσουν από την άλλη πλευρά ή όχι;
Άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων και προώθηση στην ΕΕ
Πρόχειρο προσφυγικό κατάλυμα στην Ανδριανούπολη. Υπέρ της κατανομής τους σε χώρες της ΕΕ τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών
Πρόχειρο προσφυγικό κατάλυμα στην Ανδριανούπολη. Υπέρ της κατανομής τους σε χώρες της ΕΕ τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών
Στο ερώτημα αυτό, το 57% των Γερμανών ερωτηθέντων απαντά θετικά και υποστηρίζει ότι στη συνέχεια θα πρέπει να προωθηθούν και να κατανεμηθούν στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ποσοστό 41% τίθεται κατηγορηματικά εναντίον. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία Γερμανών πολιτών γύρω στο 42% που υποστηρίζει ότι κατά το δυνατόν δεν θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδός τους στην ΕΕ. Εάν αναλύσει κανείς τα ποσοστά με βάση την κομματική προέλευση των ερωτηθέντων, θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (87%) ψηφίζει το ακροδεξιό και εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων (54%) είναι ψηφοφόροι του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP και σχεδόν ένας στους δύο είναι οπαδός των κομμάτων που απαρτίζουν την Χριστιανική Ένωση CDU/CSU. Ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει αυτοβούλως, και όχι στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης, να υποδεχθούν πρόσφυγες, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Και εδώ οι απόψεις διίστανται αναλόγως του κόμματος που υποστηρίζουν οι ερωτηθέντες.
Μόνο ένα 1/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία περισσότερη οικονομική βοήθεια για να διατηρηθεί «εν ζωή» η συμφωνία για το προσφυγικό, 6 στους δέκα (59%) απαντούν κατηγορηματικά «όχι». Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι η συμφωνία που ισχύει από το 2016, και στο παρελθόν είχε γίνει αντικείμενο διαφωνίας ακόμη και μέσα στους κόλπους των κομμάτων με διαφορετική ένταση.
Φόβος από τον κορωνοϊό; Όχι στη Γερμανία
Κέρδισε σε δημοτικότητα ο υπ. Υγείας Γενς Σπαν για τους χειρισμούς του στην κρίση με τον κορωνοϊό
Κέρδισε σε δημοτικότητα ο υπ. Υγείας Γενς Σπαν για τους χειρισμούς του στην κρίση με τον κορωνοϊό
Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό μάσκες και αντισηπτικά χεριών δεν μπορεί κανείς να βρει στο πλέον σε φαρμακεία και καταστήματα, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχώς αυξάνεται. Υπάρχουν και σούπερ μάρκετ στα οποία δεν μπορεί κανείς να βρει πια μακαρόνια, κονσέρβες, αλεύρι, λάδι και χαρτί τουαλέτας. Η ανησυχία των Γερμανών μήπως κολλήσουν τον νέο ιό μεγαλώνει σταδιακά, αλλά ποσοστό 76% δηλώνει ότι κρατά τη ψυχραιμία του, όπως καταγράφεται στο βαρόμετρο.  Σχετικά με την πολιτική διαχείριση του προβλήματος, η δημοτικότητα του γερμανού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ανεβαίνει και φτάνει σε δεύτερη θέση (51%) αμέσως μετά από την Άγκελα Μέρκελ (53). Η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει ότι κάνει πολύ καλή δουλειά. Αλλά τι κάνει ακριβώς; Καθημερινά απευθύνεται στην κοινή γνώμη, αναλύοντας τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν. Αλλά τον υπακούν; Πλένουν τα χέρια τους και αποφεύγουν χώρους με πολλούς ανθρώπους; 
Η απάντηση είναι θετική. 3 στους 4 δηλώνουν ότι όντως πλένουν συχνότερα τα χέρια, ενώ μόνο ένας στους τέσσερις κάνει μαζικές αγορές στα σούπερ μάρκετ. Η δημοσκόπηση καταγράφει αύξηση της εμπιστοσύνης των γερμανών πολιτών απέναντι στις αρχές και τις υγειονομικές υπηρεσίες. Ποσοστό 2/3 δηλώνει ότι οι θεσμοί έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Εδώ καταγράφεται σημαντική αύξηση του 16%. Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη σε δείγμα 1002 ανθρώπων. Το ποσοστό λάθους κυμαίνεται ανάμεσα στο 1,4 και 3,1 ποσοστιαίων μονάδων. 
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Υπέρ της κατανομής προσφύγων το 57% των Γερμανών"

Προκλητικός Ερντογάν: Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο με τον Μητσοτάκη

Εμμονικός με τα fake news ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει στην προκλητική του στάση και κατηγορεί την Ελλάδα ότι έχει σκοτώσει πέντε (!) μετανάστες στον Έβρο! Και γι’ αυτό, υποστήριξε, όχι μόνο δεν προτίθεται να συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν θέλει ούτε στον ίδιο χώρο να είναι με τον Έλληνα πρωθυπουργό!

Σε κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό, στην πτήση της επιστροφής, ο Ερντογάν μιλά με δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν. Το έκανε και τώρα, επιστρέφοντας από τη Ρωσία μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία.

Ο Ερντογάν συνέχισε την τακτική των fake news και είπε, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ότι «η Ελλάδα καταδιώκει τους πρόσφυγες. Οι πόρτες μας δεν κλείνουν και δεν θα συζητήσουμε άλλο αυτό το θέμα. Οι Έλληνες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε άτομα στα σύνορα, με βάση όσα ξέρω ως τώρα. Επιπρόσθετα, βουλιάζουν βάρκες και η προσέγγισή τους είναι βίαιη».

Και στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν είπε ότι δεν θέλει να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί η στάση της Ελλάδας δεν είναι ανθρωπιστική!

«Τα σύνορά μας δεν θα κλείσουν. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε να συναντηθούμε στη Σόφια και να προσκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ημέρα που το πρότεινε, σημειώθηκαν δύο θάνατοι στα σύνορα. Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο και να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία με εκείνον. Προσπάθησαν αρκετά να με πείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός Ερντογάν: Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο με τον Μητσοτάκη"

Κορωνοϊός στην Ισπανία: Πέντε οι νεκροί από τον ιό - Στα 345 τα κρούσματα

Πέντε άνθρωποι απεβίωσαν στην Ισπανία αφού προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 80, φθάνοντας τα 345, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι ισπανικές αρχές.

Οι νεκροί «ήταν όλοι πρόσωπα υψηλού κινδύνου», ηλικιωμένα ή πάσχοντα από άλλες παθολογίες, υπογράμμισε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Φερνάντο Σιμόν, υπεύθυνος του εθνικού κέντρου για τον συντονισμό έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων.

Μετά τον τελευταίο απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, καταγράφηκαν 82 νέα κρούσματα, το σημαντικότερο άλμα μέσα σε μια ημέρα από την αρχή της επιδημίας, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

Δύο εστίες έχουν εντοπισθεί από χθες, Πέμπτη, σε δύο κέντρα υποδοχής ηλικιωμένων στη Μαδρίτη και στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, οι οποίες μπορεί «να εμφανίσουν σημαντικότερη θνησιμότητα», πρόσθεσε ο Σιμόν, ο οποίος πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου κλεισίματος αυτού του είδους των κέντρων.

Μια 99χρονη γυναίκα και ένας 76χρονος άνδρας, οι οποίοι φιλοξενούνταν σ' αυτά τα δύο κέντρα, απεβίωσαν, ανακοίνωσε η περιφέρεια της Μαδρίτης χθες, Πέμπτη, το βράδυ και σήμερα το πρωί.

Η ανακοίνωση πέντε θανάτων αυτή την εβδομάδα, ο πρώτος από τους οποίους είχε συμβεί στις 13 Φεβρουαρίου, ανησυχεί την ιατρική κοινότητα επειδή αποδεικνύει πως ο ιός κυκλοφορούσε για εβδομάδες μέσα στη χώρα.

«Οι νεκροί αυτοί φαίνεται ότι αποδεικνύουν πως ο ιός είχε φθάσει νωρίτερα απ' ό,τι νομίζαμε», δήλωσε στην εφημερίδα El Pais ο Άντονι Τρίγια, επικεφαλής της υπηρεσίας προληπτικής ιατρικής και επιδημιολογίας του Hospital Clinico της Βαρκελώνης.

«Τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα είναι τα πιο σοβαρά κρούσματα λοιμώξεων οι οποίες συνέβησαν πριν από εβδομάδες. Πόσα είναι; Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε. Πότε εκδηλώθηκαν; Δεν γνωρίζουμε ούτε αυτό», πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ισπανία: Πέντε οι νεκροί από τον ιό - Στα 345 τα κρούσματα"

Μήνυμα από ΗΠΑ: Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της

Το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα σύνορά της, υπογράμμισε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται απολύτως αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα στο ζήτημα που αντιμετωπίζει.

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Είναι μια απολύτως λογική θέση. Είναι υποχρέωση και ευθύνη κάθε κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάλμερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum με θέμα «Η στρατηγική των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας».

Τόνισε δε, πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση που να επιτρέπει τη σταθερότητα και να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στην πρόκληση αυτή.

“Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη φιλία της με τις ΗΠΑ”

«Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογραμμίζει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη φιλία, την υποστήριξη και τη σχέση με τις ΗΠΑ».

«Κατανοούμε βαθύτατα τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και το δυσανάλογο μερίδιο του φορτίου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που φέρει. Και γι’ αυτό, χαιρετίζουμε την πρόσφατη υποστήριξη εκ μέρους των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας στην παροχή υπηρεσιών σε μετανάστες και πρόσφυγες και το πρόσθετο προσωπικό από τη Frontex για να βοηθήσει στην παροχή ασφάλειας», σημείωσε.

«Η ΕΕ έχει αποδείξει επίσης ότι αναγνωρίζει το βάρος που φέρει η Ελλάδα και είναι σημαντικό όλοι όσοι εμπλέκονται να βρουν έναν τρόπο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να μιλήσουν για αυτά τα ζητήματα και να βρουν μια λύση να σέβεται τις ανάγκες και τα συμφέροντα όλων των μερών».

“Περίπλοκες οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, αλλά πρέπει να μείνει στην Δύση”

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο κ. Πάλμερ τις χαρακτήρισε «περίπλοκες» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση στη Συρία και το θέμα της μετανάστευσης, «αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει η Τουρκία σταθερά αγκυροβολημένη στη στρατηγική της Δύσης ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως εταίρος».

Όπως επεσήμανε, οι ΗΠΑ θα ήθελαν να συνεχίσουν να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε σοβαρό επεισόδιο και να αποφευχθεί η ένταση.

Τόνισε δε, πως οι ΗΠΑ συμμετέχουν ενεργά ακόμα και σε ανώτερο επίπεδο για να κατευνάσουν τυχόν ένταση. «Ανώτεροι Αμερικανοί δεν διστάζουν να σηκώσουν το τηλέφωνο, να πάρουν το αεροπλάνο, να συνεργαστούν με τους εταίρους στην Αθήνα και στην ‘Αγκυρα για να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν αυτά τα σημεία τριβής πριν γίνουν σημεία σύγκρουσης», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερης σημασίας η Αλεξανδρούπολη

Ο κ. Πάλμερ αναφέρθηκε ακόμη στην ιδιαίτερη σημασία που δείχνουν οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία θα βρεθεί σήμερα μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρρι Πάιατ.

«Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ηγέτιδα στο ενεργειακό πεδίο. Θα ενισχύσει το αποτύπωμα της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε και τόνισε πως η Αμερική θεωρεί την Ελλάδα ισχυρό εταίρο και προσβλέπει στη σωστή και στενή συνεργασία στο ενεργειακό πεδίο.

Τέλος, σημείωσε πως αυτή την περίοδο οι αμερικανικές επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους ώστε να μπορούν να επενδύσουν στην περιοχή, καθώς δημιουργούνται συνεχώς νέες ευκαιρίες.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα από ΗΠΑ: Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της"

Ολομέλεια ΣτΕ: «Όχι» στα πολλαπλά πρόστιμα από ποινικά και διοικητικά δικαστήρια για την ίδια υπόθεση λαθρεμπορίας

«Κανείς δεν διώκεται, ούτε τιμωρείται δυο φορές για το ίδιο αδίκημα» έκρινε και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υιοθετώντας την αρχή «ne bis in idem» και για τις υποθέσεις λαθρεμπορίας, όπου επιβάλλονται παράλληλα πολλαπλά τέλη από διοικητικά και ποινικά δικαστήρια.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε στην ίδια κρίση που στο παρελθόν είχαν καταλήξει Τμήματα του ίδιου Δικαστηρίου, κλείνοντας οριστικά το θέμα των πολλαπλών τελών και τις διπλής τιμωρίας από την ποινική και τη διοικητική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την απόφαση, όταν κατηγορούμενος για λαθρεμπορία έχει αμετάκλητα αθωωθεί από τα ποινικά δικαστήρια, δεν μπορεί να συνεχιστεί η δίκη του στα διοικητικά δικαστήρια και να επιβληθούν πρόστιμα. Ακόμα κι αν έχει καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια και του έχει επιβληθεί χρηματική ποινή, ούτε τότε μπορεί να συνεχιστεί η δίκη στα διοικητικά δικαστήρια για να του επιβληθεί νέο πρόστιμο για την ίδια πράξη.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με τη σημερινή απόφαση του, δικαίωσε μια επιχειρηματία, η οποία είχε αθωωθεί αμετάκλητα από τα ποινικά δικαστήρια για υπόθεση λαθρεμπορίας. Τώρα το ΣτΕ ακύρωσε τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί για την ίδια υπόθεση λαθρεμπορίας.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται:

«Σε υπόθεση τελωνειακής παραβάσεως λαθρεμπορίας δεν δικαιολογείται η εξακολούθηση της διοικητικής δίκης περί της επιβολής πολλαπλού τέλους, μετά την έκδοση αμετάκλητης αθωωτικής απόφαση ποινικού δικαστηρίου, ενόψει και του ότι (i) οι δύο επίμαχες «ποινικές» διαδικασίες επιδιώκουν, κατ’ αρχήν, κοινούς (και όχι πρόσθετους) σκοπούς και δεν αφορούν σε διαφορετικές όψεις της ίδιας παράνομης συμπεριφοράς και (ii) το οικείο νομοθετικό πλαίσιο δεν περιέχει κανόνες (εκτός της δεσμεύσεως του διοικητικού δικαστηρίου από αμετάκλητη καταδικαστική ποινική απόφαση, όσον αφορά την ενοχή του δράστη), οι οποίοι να διασφαλίζουν συντονισμό των δύο διαδικασιών, προκειμένου να μειωθεί στο απολύτως αναγκαίο η πρόσθετη επιβάρυνση που συνεπάγεται για τους καθ’ ών η σώρευση «ποινικών» διώξεων και κυρώσεων».

Με την υπ’ αριθμόν 359/2020 απόφαση, οι σύμβουλοι Επικρατείας ερμηνεύουν τα άρθρα 26, 94 και 96 του Συντάγματος, συνδυαστικά με το άρθρο 4 παρ. 1 του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της αρχής ne bis in idem κατά το ενωσιακό δίκαιο, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και κατέληξαν για την κρινόμενη υπόθεση της επιχειρηματίας:

«Προβάλλεται λόγος αναιρέσεως ότι το δικάσαν Διοικητικό Εφετείο εφάρμοσε, εν προκειμένω, τη ρύθμιση του Τελωνειακού Κώδικα (ν. 1165/1918) περί αυτοτέλειας της διοικητικής διαδικασίας και δίκης περί επιβολής πολλαπλού τέλους σε σχέση με την αντίστοιχη ποινική δίκη για το αδίκημα της λαθρεμπορίας και, περαιτέρω, έλαβε υπόψη του την προαναφερόμενη αμετάκλητη αθωωτική απόφαση του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς κατά τρόπο που παραβιάζει την αρχή ne bis in idem, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παρ. 1 του 7ου Π.Π. της ΕΣΔΑ και στο πρωτογενές ενωσιακό δίκαιο. Ο παραπάνω λόγος κρίνεται βάσιμος και, συνεπώς, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να αναιρεθεί, κατά το μέρος της που αφορά στον καταλογισμό εις βάρος της αναιρεσείουσας του επίμαχου πολλαπλού τέλους λαθρεμπορίας».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολομέλεια ΣτΕ: «Όχι» στα πολλαπλά πρόστιμα από ποινικά και διοικητικά δικαστήρια για την ίδια υπόθεση λαθρεμπορίας"

Καιρός αύριο: «Ανοίγουν» οι ουρανοί το Σάββατο!

Ο καιρός αγριεύει απότομα και τα όποια πλάνα για… σαββατιάτικη βόλτα φαίνεται να πηγαίνουν περίπατο!
Η ΕΜΥ έχει ήδη εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, στα δυτικά και βόρεια τοπικές βροχές και κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Καιρός – Αναλυτική πρόγνωση για το Σάββατο, 07.03.2020 σε ολόκληρη τη χώρα
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στη Μακεδονία από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδoνία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς στη δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ανατολικά και νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές από το μεσημέρι στα βόρεια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 ως 19 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην Αθήνα
Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές.
Aνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Aνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι 4 με 5 και στα θαλάσσια τμήματα μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Ανοίγουν» οι ουρανοί το Σάββατο!"

Σταϊκούρας: Πάντα έπεφτε έξω για την ανάπτυξη ο Τσακαλώτος

Απάντηση στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη έδωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Οπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, «η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη, δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε.

Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011.

Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω».

Τσακαλώτος: Αν ο Σταϊκούρας βασανίσει πολύ τα δεδομένα, θα... ομολογήσουν αυτό που θέλει

Συνέχεια στον «διάλογο» που άνοιξε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα δίνει ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο Ε. Τσακαλώτος σχολίασε την ανάπτυξη του δ' τριμήνου του 2019, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να πετύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, για να λάβει απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών μέσω Facebook, στην οποία τον χαρακτηρίζει αλαζόνα και αμετροεπή.

Ο κ. Τσακαλώτος επανέρχεται, σημειώνοντας πως «ο κύριος Σταϊκούρας στην απάντηση του με χαρακτηρίζει απρόσεκτο αλαζόνα και αμετροεπή. Κάνει δε όποια σύγκριση βρίσκει βολική για τον ίδιο και καταλήγει στο εκπληκτικό εύρημα ότι μετά από εννιά τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ το ΑΕΠ είναι σε απόλυτο αριθμό υψηλότερο από ότι ήταν το 2011.

Θέλω να πω στον προσεκτικό και μετρημένο υπουργό Οικονομικών ότι αν βασανίσει πολύ τα δεδομένα στο τέλος θα ομολογήσουν αυτό που θέλει.

Γιατί αν με την ΝΔ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στο ότι το 2.8 είναι μεγαλύτερο του 1 ο διάλογος γίνεται κάπως δύσκολος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Πάντα έπεφτε έξω για την ανάπτυξη ο Τσακαλώτος"

Νέα επεισόδια στις Καστανιές Έβρου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σε εξέλιξη ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών.
Όπως φαίνεται από το οπτικό υλικό, Τούρκοι αστυνομικοί, σε οργανωμένη στοίχιση και με κατάλληλο εξοπλισμό, εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά.
Κοντά στις Καστανιές έχουν ξεσπάσει μικρές εστίες φωτιάς αφού λίγες δεκάδες πλησίασαν τον φράχτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τη άλλη πλευρά οι μετανάστες βάζουν τώρα μόνοι τους φωτιές, για να κατηγορήσουν τις ελληνικές αρχές ότι καταστρέφουν την τουρκική πλευρά.
Υπενθυμίζεται πως από το πρωί επικρατεί ένταση στις Καστανιές.
grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επεισόδια στις Καστανιές Έβρου (ΦΩΤΟ-VIDEO)"

O Βαγγέλης Μαρινάκης παίρνει πίσω το διαβατήριό του με απόφαση του ΣτΕ

Με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επιστρέφεται άμεσα το διαβατήριο που είχε αφαιρεθεί από τον γνωστό εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι δεν δικαιολογείται πλέον η διατήρηση σε ισχύ του μέτρου της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα και, κατά συνεκδοχή η μη χορήγηση ή η αφαίρεση του διαβατηρίου, «δεν είναι, κατά το Σύνταγμα, νοητή η εν τούτοις διατήρηση του μέτρου ευθέως εκ του νόμου ή με πράξη διοικητικού οργάνου».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, έκρινε, με την υπ΄ αριθμ. 357/2020 απόφασή της, ότι ναι μεν είναι κατ’ αρχήν συνταγματικώς ανεκτές οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 25/2004 που καθορίζουν τους κανόνες για τη μη χορήγηση ή αφαίρεση διαβατηρίου από πολίτη σε περίπτωση ασκήσεως σε βάρος του ποινικής διώξεως για κακούργημα ή για κάποια πλημμελήματα, αλλά εάν όμως το αρμόδιο δικαστικό όργανο κρίνει, εν όψει νεότερων δεδομένων που ανέκυψαν, ότι δεν δικαιολογείται πλέον η διατήρηση σε ισχύ της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, τότε δεν είναι συνταγματικά νοητό να μην επιστραφεί το διαβατήριο και μάλιστα σε αόριστο βάθος χρόνου.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά από παραπομπή του θέματος λόγω σπουδαιότητας από την 7μελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν κατά πλειοψηφία τα εξής:

«Οι ορισμοί του πδ/τος 25/2004 για τη μη χορήγηση ή αφαίρεση από την αρμόδια διοικητική αρχή διαβατηρίου σε περίπτωση ασκήσεως, από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, ποινικής διώξεως για κακούργημα ή για ορισμένα πλημμελήματα, είναι συνταγματικώς κατ’ αρχήν ανεκτή.

Τούτο διότι η μη χορήγηση ή αφαίρεση αυτή λαμβάνει χώρα επί τη βάσει της αποφάσεως του δικαστικού οργάνου που άσκησε την ποινική δίωξη, εκτιμώντας, με τον τρόπο αυτό, ότι συντρέχουν οι προς τούτο, κατά τους ορισμούς του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, νόμιμες προϋποθέσεις και διότι περαιτέρω, το αρμόδιο διοικητικό όργανο ουδεμία διατηρεί διακριτική ευχέρεια για την λήψη ή όχι του μέτρου αλλά υποχρεούται, εξετάζοντας απλώς, κατά δεσμία αρμοδιότητα, τη συνδρομή της προϋποθέσεως ασκήσεως ποινικής διώξεως για κακούργημα να το λάβει.

Η παρεχόμενη με τις εν λόγω διατάξεις αρμοδιότητα του διοικητικού οργάνου έχει, όμως, ως συνταγματικό όριο την τυχόν περαιτέρω εκφερόμενη αντίθετη κρίση του κατά το Σύνταγμα και τον νόμο αρμόδιου δικαστικού οργάνου. Εάν, δηλαδή, το δικαστικό όργανο, εκκρεμούσης της ποινικής διώξεως για κακούργημα, χωρήσει σε περαιτέρω δικονομικές διαδικασίες και ενέργειες και κρίνει τυχόν, εν όψει των νεότερων δεδομένων, ότι δεν δικαιολογείται πλέον η διατήρηση σε ισχύ του μέτρου της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα και, κατά συνεκδοχή η μη χορήγηση ή η αφαίρεση του διαβατηρίου, δεν είναι, κατά το Σύνταγμα, νοητή η εν τούτοις διατήρηση του μέτρου ευθέως εκ του νόμου ή με πράξη διοικητικού οργάνου.

Πράγματι, στην περίπτωση αυτή, θα συνέτρεχε το άτοπο να έχει κριθεί με πράξη δικαστικού οργάνου, κατόπιν εξατομικευμένης κρίσεως, ότι δεν συντρέχουν, για μια συγκεκριμένη πράξη, τιμωρούμενη σε βαθμό κακουργήματος, οι κατά το Σύνταγμα και τον νόμο προϋποθέσεις για την διατήρηση του απαγορευτικού της ελεύθερης κυκλοφορίας Έλληνα και Ευρωπαίου πολίτη μέτρου, αλλά παρά ταύτα, το μέτρο να διατηρείται σε ισχύ, και μάλιστα για αόριστο χρόνο, είτε ευθέως εκ του νόμου, είτε δυνάμει διοικητικής πράξεως. Τούτο, διότι σε αμφότερες τις τελευταίες αυτές περιπτώσεις έχει αρχικώς εκτιμηθεί προηγούμενο στοιχείο, δηλαδή μόνη η άσκηση της ποινικής διώξεως, ενώ, ήδη, κατά την πρόοδο της δικαστικής διαδικασίας για το αυτό κακούργημα, η αρμοδίως ενεργούσα δικαστική αρχή κρίνει επιγενομένως ότι δεν δικαιολογείται, πλέον, η διατήρηση σε ισχύ του μέτρου».

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει ότι «ουδεμία δε εν προκειμένω ασκεί επιρροή το γεγονός ότι οι εν λόγω διατάξεις (Κώδικας Ποινικής Δικονομίας αφ’ ενός και πδ 25/2004 αφ’ ετέρου) αναφέρονται σε εν μέρει διαφορετικά πλημμελήματα, διότι κρίσιμα εν προκειμένω δεν είναι τα διαφοροποιούμενα αυτά πλημμελήματα, αλλά ένα και το αυτό, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, αποδιδόμενο κακούργημα, για τα αυτά πραγματικά περιστατικά».

Όπως είναι γνωστό, από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ αφαιρέθηκε το διαβατήριο στον εν λόγω εφοπλιστή μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και μετά τη διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με την οποία τέθηκε σε βάρος του (και σε βάρος τριών συνεργατών του) ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. Η εν λόγω εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε όμως από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Κατόπιν αυτών, ο εφοπλιστής ζήτησε (4.6.2018) να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί (4.4.2018), σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ.

Τέλος, με την υπ΄ αριθμ. 358/ 2020 απόφαση της Ολομέλειας με την ίδια σύνθεση και με το ίδιο σκεπτικό, επιστράφηκε δεύτερο διαβατήριο μιας δεύτερης ανάλογης περίπτωσης που και πάλι είχε αφαιρεθεί, καθώς υπήρχε απαγόρευση εξόδου μετά από άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ΄ εξακολούθηση, απόπειρας απάτης από κοινού, κλπ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "O Βαγγέλης Μαρινάκης παίρνει πίσω το διαβατήριό του με απόφαση του ΣτΕ"

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,9% για την ελληνική οικονομία το 2019

Ανάπτυξη 1,9% παρουσίασε η ελληνική οικονομία το 2019, με το ΑΕΠ να ανέρχεται σε 194,4 δισ. ευρώ, από 190,8 δισ. ευρώ το 2018.

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,7% το δ’ τρίμηνο πέρυσι, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2019 και της αύξησης κατά 1% το δ’ τρίμηνο 2019, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2018.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, στην άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% πέρυσι, συνέβαλαν τα εξής:

*Η αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,8% και της γενικής κυβέρνησης 2,1%).

*Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κατά 0,7%.

*Η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,8% και η αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,5%.

Μεταξύ δ’ τριμήνου 2019 και δ’ τριμήνου 2018 (αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%), καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα εξής:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,8% και της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε 1,4%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 14,4%.

*Αύξηση 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,3%).

*Μείωση 0,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 11,2%).

Για την τριμηνιαία σύγκριση (δ’ τρίμηνο 2019 προς γ΄τρίμηνο 2019) και τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7%, καταγράφηκαν τα ακόλουθα:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,7% και εκείνη της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε 0,1%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 6,7%.

*Μείωση 3,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 5%).

*Μείωση 5% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 6,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,9%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2019, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου φέτος. Η δεύτερη εκτίμηση γίνεται με τη χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές (όπως έρευνα διάρθρωσης επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών και εξωτερικού εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, κ.λπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων προσφοράς και χρήσεων ανά προϊόν.

Αυτή η δεύτερη εκτίμηση συνδυάζεται με ένα ευρύτερο πρόγραμμα στατιστικών εργασιών που αφορούν την προγραμματισμένη αναθεώρηση του έτους βάσης των εθνικών λογαριασμών (από το 2010 στο 2015).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,9% για την ελληνική οικονομία το 2019"

Κορονοϊός: Κι άλλο γκρουπ με 51 Έλληνες στους Αγίους Τόπους!

Ακόμα 51 Έλληνες είχαν πάει αυτές τις μέρες στους Αγίους Τόπους. Επιστρέφουν στα Γιάννενα και τίθενται σε περιορισμό. Κλείνει το ΚΑΠΗ στο οποίο υπάγονται.

Ακόμα ένα πούλμαν με Έλληνες εκδρομείς είχε μεταβεί αυτές τις μέρες στους Αγίους Τόπους, και το οποίο επιστρέφει στα Γιάννενα!

Πρόκειται για εκδρομείς του ΚΑΠΗ Ανατολής οι για τις επόμενες 14 ημέρες, όλοι θα παραμείνουν σε περιορισμό στο σπίτι τους, για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου στον Δήμο.

Υπενθυμίζεται πως στους Αγίους Τόπους είχε βρεθεί και το γκρουπ των Ελλήνων εκδρομέων από το οποίο 21 κόλλησαν κορονοϊό.

51 άτομα

Την εκδρομή στο Ισραήλ, είχε διοργανώσει το ΚΑΠΗ Ανατολής πριν γίνουν όσα έγιναν, και σε αυτή συμμετέχουν 51 άτομα, μαζί με τον οδηγό του λεωφορείου.

Οι εκδρομείς από την στιγμή που θα επιστρέψουν, θα είναι σε καθημερινή επαφή με την Διεύθυνση Υγείας, ώστε αν εκδηλωθεί ύποπτο σύμπτωμα να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ωστόσο, το σύνολο των εκδρομέων είναι πολύ καλά στην υγεία τους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα.

Η εκδρομή είχε προγραμματιστεί από τους ίδιους, αρκετές μέρες νωρίτερα και πριν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα κοροναϊού στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, είχε από το πρωί σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με την ελληνική πρεσβεία και το προξενείο, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκδρομέων από την Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ.

«Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Πάνου, τόνισε ότι η επιστροφή των εκδρομέων θα γίνει τελικά αύριο, νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί και με βάση όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτές, αν κάποιος ασθενήσει μέσα στις επόμενες ώρες δεν θα ταξιδέψει με την ίδια πτήση, αλλά θα παραμείνει στο Ισραήλ, αν ασθενήσει στη διάρκεια της πτήσης θα μείνει στην Αθήνα, ενώ αν κάποιος ασθενήσει φτάνοντας στα Γιάννενα, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Κλειστό το ΚΑΠΗ

Ο κ. Πάνου έκανε γνωστό ότι το ΚΑΠΗ της Ανατολής, θα μείνει κλειστό για μία βδομάδα ενώ θα ξεκινήσει διαδικασία απολύμανσης τόσο στα ΚΑΠΗ όσο και στους παιδικούς σταθμούς.

Ο δήμαρχος και με την ιδιότητα του Καθηγητή Παθολογίας, με βάση την γενικότερη κατάσταση, τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία και εγρήγορση.

«Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. Η λήψη μέτρων πρέπει να είναι ανάλογη με τα κρούσματα που εκδηλώνονται. Προς το παρόν αυτό γίνεται. Στην δική μας περιοχή δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής», κατέληξε.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Κι άλλο γκρουπ με 51 Έλληνες στους Αγίους Τόπους!"

Κορωνοϊός: 14 νέα κρούσματα - Διασωληνώθηκε ο 66χρονος στην Πάτρα

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας. Πρόκειται για 14 νέα κρούσματα, ενώ διασωληνώθηκε ο 66χρονος από την Πάτρα, καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 45

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι είχαν πάει στους Αγίους Τόπους μαζί με το γκρουπ του 66χρονου που είχε διαγνωστεί με τον ιό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, πρόκειται για 11 άτομα που ανήκαν στο γκρουπ που πήγε στους Αγίους Τόπους και στο οποίο έχουν βρεθεί ακόμα 21 κρούσματα.

Οι άλλοι τρεις ασθενείς ανήκουν στον περίγυρο αυτών των 11 και κόλλησαν αφού ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Τέσσερα από τα κρούσματα είναι από τη Ζάκυνθο.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση του 66χρονου - Διασωληνώθηκε το πρωί της Παρασκευής

O 66χρονος που διαγνώστηκε με τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από ταξίδι στην Αίγυπτο και το Ισραήλ νοσηλεύεται πλέον διασωληνωμένος και σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. 

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά άλλοι 13 άνθρωποι, οι οποίοι διαγνώστηκαν το τελευταίο 48ωρο με τον κορωνοϊό και οι οποίοι είχαν ταξιδέψει τον ίδιο προορισμό τις προηγούμενες ημέρες.

Οι ασθενείς έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται στους θαλάμους της Οφθαλμολογικής και της ΩΡΛ κλινικής οι οποίες έχουν μετατραπεί σε Μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Οι δύο εκ των 13 είναι σε σοβαρή αλλά ελεγχόμενη κατάσταση καθώς έχουν εμφανίσει πνευμονία. Οι άλλοι 11 είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτώματα. 

Παράταση των μέτρων σε Αχαϊα, Ηλεία, Ζάκυνθο

Σε περιορισμό θα βρίσκονται για άλλες δύο εβδομάδες θα βρίσκονται οι τρεις «πληττόμενες» περιοχές όπως τις χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ.Σωτήρης Τσιόδρας, με ένα αυστηρό πλέγμα μέτρων που σχετίζονται με συναθροίσεις, λειτουργία σχολείων, θεαμάτων κ.α.

Ειδικότερα και όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας από το υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της Παρασκευής, στις περιοχές Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου παρατείνονται για άλλες δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 20 Μαρτίου, τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περασμένη Τετάρτη και αρχικά με ισχύ για ένα 48ωρο, και τα οποία αφορούσαν το κλείσιμο των σχολείων και την αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων που πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, εφεξής αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας. Το ίδιο ανακοίνωσε ο ειδικός και για τις οργανωμένες σχολικές εκδρομές προς χώρες της αλλοδαπής ότι αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Επίσης, ανέφερε ότι όλες οι προγραμματισμένες αθλητικές εκδηλώσεις που αφορούν ομάδες και συλλόγους των τριών περιοχών θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 14 νέα κρούσματα - Διασωληνώθηκε ο 66χρονος στην Πάτρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news