facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Γερμανία: Απορρίφθηκε η υποδοχή 5.000 προσφύγων από την Ελλάδα

Oι Πράσινοι πρότειναν να δεχτεί η Γερμανία 5.000 πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς, αλλά μειοψήφισαν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

Καταψήφισε, εκτός από τα συντηρητικά κόμματα (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), αν και πολλοί Σοσιαλδημοκράτες ήταν κατά βάσιν υπέρ της πρότασης των Πρασίνων. Η αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD Εύα Χεγκλ είπε στην ομιλία της ότι «στην πρόταση των Πρασίνων υπάρχουν πολλά θετικά, δεν βοηθά όμως περαιτέρω στην παρούσα φάση. Αναγκαία είναι μια ευρωπαϊκή λύση».

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές του SPD έκαναν προσωπική δήλωση στην οποία τονίζουν ότι είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας της λογικής διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν πλήρως οι πρόσφυγες υπογραμμίζοντας όμως ότι η αποδοχή της πρότασης των Πρασίνων δεν θα το επιτύχει αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο οι Σοσιαλδημοκράτες απέφυγαν μια πιθανή κρίση στον μεγάλο συνασπισμό, δεδομένου ότι στην συμφωνία τους περιλαμβάνεται η ενιαία συμπεριφορά ψήφου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Xριστιανοκοινωνιστές (CSU).

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) τάχθηκαν επίσης κατά της πρότασης των Πρασίνων, όπως και το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Τελικά ψήφισαν κατά 495 βουλευτές, ενώ υπέρ ψήφισαν 117.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Απορρίφθηκε η υποδοχή 5.000 προσφύγων από την Ελλάδα"

Αποκάλυψη Κουμουτσάκου! «Κράτη μέλη θα πάρουν ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα»

Έβγαλε… ειδήσεις ο Γιώργος Κουμουτσάκος! Τέσσερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ότι θα μετεγκαταστήσουν ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα στις χώρες τους.

Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο Κουμουτσάκος και η αλληλεγγύη

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι «εδώ και πολύ καιρό δεν υπήρχε η βούληση κρατών μελών να πάρουν στο έδαφός τους ασυνόδευτα παιδιά» και η σημερινή κίνηση των τεσσάρων χωρών αποτελεί «ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ με αυτήν ξεκινάει μια δυναμική».

Σχετικά με το μήνυμα που προκύπτει από το σημερινό Συμβούλιο που έγινε στις Βρυξέλλες, ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι «η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ήταν συνολική και ισχυρή», ενώ την ίδια ώρα το Συμβούλιο καταδίκασε την τουρκική πολιτική «για την απαράδεκτη πρακτική της να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη Κουμουτσάκου! «Κράτη μέλη θα πάρουν ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα»"

Μηταράκης: Προσωρινή η λειτουργία του κλειστού κέντρου στις Σέρρες

Σε κλειστό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, στις Σέρρες, θα μεταφερθούν οι μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020, από την ημερομηνία δηλαδή που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε αποψινή τηλεοπτική του συνέντευξη, το κλειστό κέντρο στις Σέρρες θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς «στόχος μας είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες».

Σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά ο υπουργός ανέφερε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών» και εκτίμησε ότι «από βδομάδα θα μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι τη συζήτηση».

Τέλος, επισήμανε ότι σε τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα προβλέπεται ότι όσοι έχουν πάρει ήδη άσυλο δεν θα έχουν δικαίωμα παραμονής στις ανοιχτές δομές, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών, των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων. Επίσης, το υπουργείο θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα όσων μπήκαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης: Προσωρινή η λειτουργία του κλειστού κέντρου στις Σέρρες"

Ηγέτες Βίσεγκραντ: «Στηρίζουμε την Ελλάδα» - Στέλνει αστυνομία και εξοπλισμό η Ουγγαρία

Την στήριξη τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι ηγέτες της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), στην προσπάθεια που κάνει να κρατήσει τους αλλοδαπούς έξω από τα σύνορα της.

Αυτές οι χώρες αρνήθηκαν μετά την κρίση του 2015 ένα ευρωπαϊκό σύστημα ποσόστωσης για την ανακατανομή προσφύγων που έφτασαν μαζικά στην Ελλάδα και την Ιταλία. «Η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό δράση, έχει σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και εκτιμούμε τις προσπάθειές της για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις στους δημοσιογράφους. «Η κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ είναι πραγματικά σοβαρή και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να αποτρέψουμε την επιστροφή στην κατάσταση του 2015», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4), μέλη της ΕΕ, είναι «έτοιμες να στείλουν βοήθεια» στην Ελλάδα.

Ο Ούγγρος συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα. «Θα δώσουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε για την Ελλάδα για να το σταματήσει…», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Πρέπει να κάνουμε κάτι (για αυτούς)». Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ήδη 130.000 αλλοδαποί στα Βαλκάνια από πρωτύτερες ροές μεταναστών. «Δεν θα είναι αρκετό να υπερασπιστούμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε.«Αυτό το πλήθος πρέπει να το σταματήσουμε όσο το δυνατόν νοτιότερα, και αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε βέβαια, όπως και το 2015, ως έσχατη λύση, οι Ούγγροι θα είναι εκεί για να τους σταματήσουν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία έτοιμη να στείλει αστυνομία και εξοπλισμό

Ο απερχόμενος Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει «αστυνομία και εξοπλισμό» στην Ουγγαρία, αν χρειαστεί.

Ο Όρμπαν διεξάγει για χρόνια εκστρατεία για τον σχηματισμό ισχυρότερης άμυνας της ΕΕ και την αντιμετώπιση μεταναστών στην Αφρική και την Ασία, πριν καν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τις πολιτικές που υιοθέτησε πριν χρόνια η Ουγγαρία. Το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, η ουγγρική κυβέρνηση έστησε ένα συρμάτινο φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας, με αισθητήρες, προβολείς και συχνές περιπολίες συνοριοφυλάκωνν για να ανασχέσει το κύμα των προσφύγων Η ανέγερση του φράκτη επικρίθηκε έκτοτε, όπως και η πολιτική του Όρμπαν να επιστρέφει ουσιαστικά όλους τους μετανάστες στα σύνορα, στερώντας τους αρκετές φορές την τροφή στα σύνορα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηγέτες Βίσεγκραντ: «Στηρίζουμε την Ελλάδα» - Στέλνει αστυνομία και εξοπλισμό η Ουγγαρία"

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Τουρκία να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας του 2016

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, το οποίο συνήλθε εκτάκτως απόψε στις Βρυξέλλες, ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο των 6 σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 σε Κύπρο και Βουλγαρία, «οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν παρομοίως».

Όπως σημειώνεται «ομόφωνα η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα η οποία πέραν από την προάσπιση των εθνικών συνόρων, ανταποκρίθηκε και στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι «27» καλούν την Τουρκία «να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας» του 2016 που επιτεύχθηκε μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη στήριξη των δυτικών χωρών στον πόλεμό της στη Συρία, η Τουρκία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τα σύνορά της για τους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της. Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις τουρκικές πρωτοβουλίες στο συριακό, αν θέλει να βάλει τέλος στη μεταναστευτική κρίση.

Για τους Ευρωπαίους ωστόσο, οι οποίοι επανέλαβαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, «η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Στο ανακοινωθέν τους τονίζουν ότι το παράνομο πέρασμα των συνόρων «δεν θα γίνει ανεκτό».

Η Ένωση και οι χώρες μέλη της θα λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» προειδοποιούν οι υπουργοί, «με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο εμμέσως στις επικρίσεις του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων που διαφώνησαν με τη διακοπή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου που αποφάσισε η Αθήνα.

Η αρμόδια Επίτροπος για το μεταναστευτικό Ίλβα Γιόχανσον σχολίασε πως σήμερα το Συμβούλιο έδωσε την εικόνα μιας «οικογένειας» και κατέστη από πεδίο αντιπαραθέσεων στο παρελθόν σε πεδίο σύμπνοιας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι οι 27 υοθέτησαν «ομόφωνα μια διακήρυξη, αλληλέγγυοι προς την εταίρο μας Ελλάδα, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών».

Ομόφωνη στήριξη της Κομισιόν στο σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα

Για «ομόφωνη στήριξη» στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα από όλους τους υπουργούς που μετείχαν στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Όταν η Ευρώπη δοκιμάζεται, η ενότητα θριαμβεύει (…) Πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα. Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που πετυχαίνει», τόνισε ο κ. Σχοινάς.



Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι 27 υπουργοί τονίζουν ότι η ΕΕ «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας για πολιτικούς λόγους».

Στην συνέντευξη τύπου μετά το συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς δήλωσε πως «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Είμαστε στο πλευρά της Ελλάδος. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οποιαδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ βρεθεί σε παρόμοια θέση , μπορεί να υπολογίζει στη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας».

Τα μέτρα που θα συζητήσουν οι υπ. Εξωτερικών των 27

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μέτρα για την αποσυμφόρηση των κέντρων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει μια συρροή μεταναστών στα σύνορά της με την Τουρκία και, εν ανάγκη, τη μετεγκατάσταση ορισμένων εξ αυτών, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών την ΕΕ θα εξετάσουν αύριο και την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ την παροχή «βοήθειας για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, κυρίως για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά», είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.

Θα προτείνουν επίσης «μετεγκαταστάσεις, εν ανάγκη, ανάλογα με το πώς προχωρά η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου», πρόσθεσε. Προβλέπεται εξάλλου και η χορήγηση «ιατρικού και ανθρωπιστικού υλικού».

Ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα περιλαμβάνει, εκτός από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που ήδη ανακοινώθηκαν, την αποστολή μιας δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η προστασία και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με ελικόπτερα, πλοία, οχήματα, τελωνειακούς και συνοριοφύλακες.

«Ο σκοπός μας είναι να φροντίσουμε ώστε τα σύνορα αυτά να παραμείνουν κλειστά και όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή θέση θα είναι πολύ σθεναρή. Αύριο θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας για την ασφάλεια των συνόρων μας», συνέχισε ο Λε Ντριάν.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Τουρκία να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας του 2016"

Τουρκία: Η Ευρώπη δεν έκανε καμία συγκεκριμένη πρόταση για τους μετανάστες

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε απόψε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν έκανε καμία συγκεκριμένη πρόταση για τους μετανάστες.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση που να τέθηκε στο τραπέζι, αλλά ελπίζουμε ότι με κάποιο τρόπο θα διατυπώσουν αυτό το σχέδιο σύντομα και θα μας το μεταφέρουν ώστε να το υλοποιήσουμε γρήγορα στην περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν θεωρεί ότι συνιστά «πολιτικό εκβιασμό» η απόφασή που έλαβε την περασμένη εβδομάδα να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την κατηγορούν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Ποτέ δεν θεωρήσαμε τους πρόσφυγες εργαλείο πολιτικού εκβιασμού», ανέφερε ο Καλίν σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Η Ευρώπη δεν έκανε καμία συγκεκριμένη πρόταση για τους μετανάστες"

Μεταναστευτικό: Αυτό είναι το βίντεο που είδαν οι Ευρωπαίοι για τον Έβρο - Έτσι γίνεται η τουρκική προπαγάνδα

Ένα βίντεο, που αποκαλύπτει τη συνολική και την πραγματική εικόνα που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο, είδαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν χθες, Τρίτη, την περιοχή του Έβρου, μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.



Το βίντεο έχει τη μορφή χρονολογίου και περιλαμβάνει όχι μόνο σκηνές από τη μεθόριο του Έβρου, αλλά και τις μεθοδευμένες κινήσεις της Τουρκίας, η οποία μεταφέρει πληθυσμούς στα σύνορα, καθώς και την προπαγάνδα των «fake news», που οργανώνεται και ενθαρρύνεται από τη γειτονική χώρα, με επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενημέρωσαν τους υπουργούς της ΕΕ στο έκτακτο συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Το ίδιο βίντεο παρουσίασε ο Ελληνας υπουργός Επικρατείας, αποκαλύπτοντας την τουρκική προπαγάνδα και τις προσπάθειες της Αγκυρας να στείλει όσους περισσότερους μετανάστες μπορεί στην Ελλάδα, ναυλώνοντας πούλμαν.

Πρόκειται για την περιγραφή του αφηγήματος του διαβαθμισμένου βίντεο που είδε η ευρωπαϊκή ηγεσία. Δεν συμπεριλαμβάνει τα διαβαθμισμένα στοιχεία, δεν είναι το βίντεο που είδαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και συμπεριλαμβάνει μόνο στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα. Όμως, περιγράφει την εξέλιξη των γεγονότων ανά ημέρα και τα κύρια σημεία της ελληνικής επιχειρηματολογίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Αυτό είναι το βίντεο που είδαν οι Ευρωπαίοι για τον Έβρο - Έτσι γίνεται η τουρκική προπαγάνδα"

Ηχηρό μήνυμα ΝΑΤΟ σε Τουρκία: Οι προκλήσεις στο μεταναστευτικό είναι κοινές προκλήσεις που απαιτούν κοινές λύσες»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε ηχηρό μήνυμα από πλευράς ΝΑΤΟ σε Τουρκία, εκφράζοντας την στήριξη του στην Ελλάδα.

Εν μέσω τουρκικής προπαγάνδας και προώθησης μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε, όπως έχει πράξει και η ΕΕ, την στήριξή του στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σκληρή πραγματικότητα» δήλωσε συγκεκριμένα ο γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος μίλησε από την Κροατία - όπου πραγματοποιει επίσκεψη - για την ανάγκη εξέρευσης πολιτικής λύσης στο συριακό.

«Η Ελλάδα κουβαλά βαρύ φορτίο. Οι προκλήσεις στο μεταναστευτικό, είναι κοινές προκλήσεις που απαιτούν κοινές λύσες», διεμήνυσε ο Στόλτενμπεργκ.

Κομισιόν για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια έκτακτη κατάσταση

Την απόλυτη στηριξή της στην Ελλάδα υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η «προστασία των συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνεται «με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπενθύμισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων 'Ιλβα Γιόχανσον, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια «έκτακτη» κατάσταση.

Η 'Ιλβα Γιόχανσον ερωτήθηκε για τις επικρίσεις μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αφορούν τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Αθήνα στα σύνορα απέναντι στις ροές χιλιάδων αλλοδαπών.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηχηρό μήνυμα ΝΑΤΟ σε Τουρκία: Οι προκλήσεις στο μεταναστευτικό είναι κοινές προκλήσεις που απαιτούν κοινές λύσες»"

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα από την Κυβέρνηση -Κλείνουν σχολεία, αθλητικοί χώροι, κινηματογράφοι

Εκτακτα μέτρα ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Υγείας μετά το ένατο κρούσμα (περιφερειακός σύμβουλος, πρώην καθηγητής) που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό.

Προηγήθηκε σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν αλλά και να ανακοινωθούν τα έκτακτα μέτρα που θα παρθούν μετά και τον εντοπισμό του ένατου κρούσματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι, κινηματογράφοι, θέατρα και γενικά, χώροι συναθροίσεων για 48 ώρες.

Τα μέτρα αφορούν συνολικά την Ηλεία, τη Ζάκυνθο, την Αμαλιάδα, την Αχαΐα έτσι ώστε να προληφθεί η διασπορά του ιού.

Παράλληλα ο κ.Τσιόδρας επανάλαβε την έκκληση των επιστημόνων για την πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης και ιδιαίτερα των κανόνων προσωπικής υγιεινής.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα από την Κυβέρνηση -Κλείνουν σχολεία, αθλητικοί χώροι, κινηματογράφοι"

Κορονοϊός: Στους 107 οι νεκροί στην Ιταλία

Σε 19 περιφέρειες της Ιταλίας έχουν διαγνωστεί κρούσματα και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι 1.346.

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 3.089 και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 107, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών.

Παράλληλα, 207 ασθενείς έχουν γίνει καλά και είναι αρνητικοί στα ειδικά τεστ.

Σε 19 περιφέρειες της Ιταλίας έχουν διαγνωστεί κρούσματα και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι 1.346. Εξ αυτών, 295 βρίσκονται σε εντατικές μονάδες θεραπείας.

Οι πρώτες τρεις περιφέρειες σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Λομβαρδία, με 1.820, η Εμίλια Ρομάνια με 544 και το Βένετο με 360.

Το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε και επίσημα ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 15 Μαρτίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Στους 107 οι νεκροί στην Ιταλία"

Εβρος: Εχουν αποτραπεί πάνω από 32.000 απόπειρες παράνομης εισόδου

Έντεκα άτομα συνελήφθησαν την Τετάρτη στην περιοχή του Έβρου, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από το Αφγανιστάν, ενώ εμποδίστηκαν 4.600 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για τις 4,5 ημέρες από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης τα σωρευτικά δεδομένα είναι τα ακόλουθα:

- Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 32.423 περιπτώσεις και έχουν συλληφθεί 231 άτομα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εβρος: Εχουν αποτραπεί πάνω από 32.000 απόπειρες παράνομης εισόδου"

Κορωνοϊός: Τέσσερα ύποπτα κρούσματα -επαφές του 66χρονου - Θα εξεταστούν οι 53 συνταξιδιώτες του

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ηλεία μετά την αποκάλυψη ότι ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες από ταξίδι στην Αίγυπτο και το Ισραήλ και συνταξίδεψε στο ίδιο λεωφορείο με άλλα 53 άτομα.



Η εκδρομή είχε διάρκεια δέκα ημερών και οι ταξιδιώτες επέστρεψαν στην Ελλάδα πριν μια βδομάδα.

Πριν από λίγο έφτασαν ασθενοφόρα στην Αμαλιάδα για να παραλάβουν δυο ύποπτα κρούσματα ενώ ακόμα δύο ύποπτα κρούσματα έφυγαν από τον Πύργο για την Πάτρα προκειμένου να εξεταστούν στο νοσοκομείο αναφοράς. Πρόκειται για δύο συνταξιδιώτες του συνταξιούχου εκπαιδευτικού και άλλα δύο άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή- ο ένας είναι ένας ιερέας που πήγε ήδη στο Ρίο. O ιερέας με δεδομένο ότι έχει συμπτώματα νοσηλεύεται σε απομόνωση τουλάχιστον έως ότου βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών του.
Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκαν οδηγίες για να εξεταστούν σε πρώτη φάση όλοι όσοι ταξίδεψαν με το συγκεκριμένο γκρουπ.

Πριν από λίγο έφτασε στην Αμαλιάδα ο Διοικητής της Πολιτικής Προστασίας και Εθνικός Συντονιστής κρίσεων Βασίλης Παπαγεωργίου.

Πριν από λίγο με ελικόπτερο προσγειώθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Αμαλιάδας και μαζί του έφτασαν στο νοσοκομείο της πόλης λοιμωξιολόγοι, αρμόδιοι για την αντιμετώπιση του κορωναϊού

Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στην εκδρομή συμμετείχαν:

- 30 άτομα είναι από τον δήμο Ηλιδας- Πηνείας (15 την Πηνεία και 15 άτομα από τον πρώην δήμο Ήλιδας)

- 10 άτομα από τον δήμο Πύργου,

- 10 άτομα από την Πάτρα και

- 2 από τη Ζάκυνθο

Οι περισσότεροι από τους 52 έχουν μπει ήδη σε καραντίνα στο νοσοκομείο και εξετάζονται. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες ο νομός Ηλείας εξετάζεται για το αν θα γίνει ο πρώτος νόμος που θα μπει εξολοκλήρου σε καραντίνα. Παράλληλα οι δήμοι του νόμου πραγματοποιούν συσκέψεις για τα μέτρα που θα λάβουν.

Στο νοσοκομείο του Ρίου ο Παπα Γιώργης

Στο νοσοκομείο του Ρίου μετέβη πριν από λίγη ώρα ο ιερέας που διοργάνωσε την εκδρομή στο Σινά, όπου κόλλησε κορωνοϊό ο 66χρονος από την Αμαλιάδα. Ο 66χρονος είχε ταξιδέψει μαζί με ακόμη 52 άτομα σε θρησκευτική εκδρομή στο Ισραήλ, από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ, τόσο των ατόμων που βρίσκονταν μαζί με τον 66χρονο στην εκδρομή.

Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκε από τον ΕΟΔΥ και ο παπά Γιώργης για να εξεταστεί, καθώς όπως είπε στους δημοσιογράφους, παρουσιάζει δέκατα και λίγο βήχα.



ilialive/ patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Τέσσερα ύποπτα κρούσματα -επαφές του 66χρονου - Θα εξεταστούν οι 53 συνταξιδιώτες του"

Συναγερμός για τον κορωνοϊό στη Βρετανία: Στα 85 τα κρούσματα - 34 σε μια μόλις ημέρα

Στα 85 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία, σήμερα βρέθηκαν άλλοι 34 άνθρωποι θετικοί στον ιό. Μέχρι στιγμής μπορεί να μην έχουν καταγραφεί θάνατοι, όμως έχει σημάνει «συναγερμός».

Ακυρώσεις σε εκδηλώσεις στη Βρετανία λόγω κορωνοϊού

Η διαδεδομένη ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού έχει πλήξει και τον κόσμο της τέχνης και του θεάματος στη Βρετανία, με την Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου, που ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα, να ακυρώνεται, όπως και πολλά άλλα δημόσια γεγονότα, ενώ παράλληλα γεννώνται αμφιβολίες για την προβολή της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ.

«Ακολουθήσαμε τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης κι επεξεργασθήκαμε τις προτάσεις των αρχών δημόσιας υγείας κι άλλων οργανισμών κι έτσι μετά λύπης μας λάβαμε την απόφαση να μην πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση φέτος», ανακοίνωσε στο Twitter της Έκθεσης (που είχε προγραμματισθεί για τις 10-12 Μαρτίου) η διοργανώτρια εταιρεία Reed Exhibitions.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έκθεση βιβλίου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 25.000 επαγγελματίες του εκδοτικού τομέα, «αντιμετωπίζουν περιορισμούς στα ταξίδια τους», λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, εξηγούν οι διοργανωτές.

Και η Γαλλία αναγκάσθηκε να ακυρώσει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού την Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι, που είχε προγραμματισθεί για τις 20-23 Μαρτίου. Τη Δευτέρα, ο Guardian αποκάλυψε πως τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία επεξεργάζονται ειδικού σχεδίου για την κάλυψη αναγκών σε περίπτωση πανικού στα ράφια από ενδεχόμενη έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Και η βιομηχανία θεάματος κάνει πίσω μπροστά στον κορωνοϊό

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία παραγωγής Walt Disney ακύρωσε πολλές εκδηλώσεις της για τα ευρωπαϊκά εγκαίνια του νέου δικτύου της Disney+, για να ανταγωνισθεί το Netflix και το Amazon Prime, που θα προβάλει την τελευταία ταινία της σειράς Star Wars, το Mandalorian.

Στο κόκκινο χαλί στην αυριανή εναρκτήριο εκδήλωση στο Λονδίνο είχαν κληθεί να περπατήσουν πολυάριθμοι διάσημοι και επιχειρηματικά στελέχη ενόψει των προβολών του νέου δικτύου, που από τις 24 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμο στους συνδρομητές του στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Άγνωστη η τύχη της πρεμιέρας του Τζέιμς Μποντ στη Βρετανία

Το φιλοθεάμον κοινό εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την προβολή της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ με τίτλο «Νο Τime to Die» (Δεν είναι καιρός να πεθάνεις), που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά γεγονότα για το 2020.

Η τελευταία παρουσία στην οθόνη του ηθοποιού Ντάνιελ Κρεγκ στον ρόλο του ‘Πράκτορα 007’ αναμενόταν να εγκαινιασθεί στις 2 Απριλίου, όμως δύο διαδικτυακές σελίδες θαυμαστών του Τζέιμς Μποντ απευθύνθηκαν στην εταιρεία παραγωγής, ζητώντας της να καθυστερήσει την έναρξη των προβολών, «έως το καλοκαίρι, οπότε οι ειδικοί αναμένουν πως η επιδημία θα έχει φθάσει στο κατακόρυφο και θα είναι πλέον υπό έλεγχο», φοβούμενες ότι πολλές κινηματογραφικές αίθουσες θα έχουν κλείσει έως τότε λόγω της επιδημίας.

Εξίσου προβληματική θεωρείται ότι μπορεί να είναι και η εναρκτήρια προβολή του «Not Time to Die» στις 31 Μαρτίου με 5.000 θεατές στο Λονδίνο, εκτιμούν οι ιστοσελίδες θαυμαστών, M16 Confidential και The James Bond Dossier. Τόσο η EON Production, όσο και οι MGM και Universal που συμμετέχουν στην παραγωγή, δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για τον κορωνοϊό στη Βρετανία: Στα 85 τα κρούσματα - 34 σε μια μόλις ημέρα"

Ουρά χιλιομέτρων από φορτηγά στα σύνορα με την Τουρκία

Περίπου στα 4 χλμ. είχε φθάσει στις 6:00 το απόγευμα της Τετάρτης η ουρά των φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων στον Έβρο.

Αιτία, το κλείσιμο από το πρωί του τουρκικού τελωνειακού σταθμού, λόγω εργασιών, καθώς σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, είναι σε εξέλιξη η αναβάθμιση του.

Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση από την Τουρκία, η επαναλειτουργία επρόκειτο να αρχίσει περίπου στις 4:00 το απόγευμα, ωστόσο τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα παραμείνει κλειστό ως τα μεσάνυχτα.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ανήρτησε η ιστοσελίδα e-evros.gr



news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουρά χιλιομέτρων από φορτηγά στα σύνορα με την Τουρκία"

Μυτιλήνη: Επεισόδια στο λιμάνι από αιτούντες άσυλο που θέλουν να φύγουν με το πλοίο

Επεισόδια και πάλι στο λιμάνι στη Μυτιλήνη από χιλιάδες αιτούντες άσυλο που ζητούν να φύγουν από το νησί με το πλοίο της γραμμής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ χιλιάδες αιτούντες άσυλο για ακόμη μια μέρα κατέβηκαν με όλα τους τα υπάρχοντα από τον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη ζητώντας να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά που αναχωρεί στις 7 το απόγευμα και να φύγουν από το νησί.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να τους απωθήσουν προς τους δρόμους που οδηγούν στην έξοδο της πόλης ενώ ας σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή γίνονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τις 11 περίπου το πρωί έχει δέσει το αρματαγωγό «Ρόδος». Σε αυτό πρόκειται να επιβιβασθούν οι περίπου 510 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στη Λέσβο κατά διαστήματα, μετά την 1η Μαρτίου και οι οποίοι άρχισαν σήμερα να ταχτοποιούνται για να επιβιβασθούν στο αρματαγωγό.

Κατά 10άδες οδηγούνται στην Αστυνομία όπου γίνεται η ταυτοποίηση και στη συνέχεια ξαναοδηγούνται στο λιμάνι. Άγνωστο παραμένει ακόμα πότε θα αρχίσει η επιβίβαση στο αρματαγωγό, καθώς και πότε, εάν και πού, θα μεταφερθούν στη συνέχεια.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Επεισόδια στο λιμάνι από αιτούντες άσυλο που θέλουν να φύγουν με το πλοίο"

Στρατηγός Κωσταράκος: Τουρκικές υβριδικές επιχειρήσεις στα σύνορα - Η εισβολή έχει αρχίσει

Με μια αιχμηρή ανάρτηση στα Social Media, o πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Μιχάλης Κωσταράκος, σημειώνει ότι η Τουρκία πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες μια εισβολή υβριδικής μορφής με την οποία εκτιμά θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και θα εξαναγκάσει την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να υποκύψουν στις τουρκικές γεωπολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις. 

Ο στρατηγός Κωσταράκος σημειώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμοποίησουν τα όπλα τους απέναντι στα γυναικόπαιδα και σημειώνει με έμφαση ότι η Άγκυρα υπερεκτίμησε τις εικόνες στα νησιά με τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ νησιωτών και ΜΑΤ. « Φαίνεται ότι έκαναν λάθος στη εκτίμηση τόσο για το διχασμό όσο για και την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«​Η χώρα μας τις τελευταίες μέρες δέχεται μια υβριδική εισβολή στον Έβρο και στα νησιά. Yβριδικές επιχειρήσεις είναι αυτές στις οποίες οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν συγχρόνως και κατά την κρίση τους ολόκληρο το φάσμα των μέσων που έχουν στη διάθεση τους. Αυτό περιλαμβάνει στρατιωτικά συμβατικά, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, πληροφοριακά και προπαγανδιστικά μέσα, αλλά και ανορθόδοξες ή και τρομοκρατικές τακτικές με πειθαναγκασμό, με ενδεχόμενη χρήση ελεγχόμενης ή ανεξέλεγκτης βίας, εγκληματικές πρακτικές, ψυχολογικές επιχειρήσεις και κυβερνοπόλεμο αλλά και οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα παρουσιασθεί, με σκοπό την επίτευξη των τεθέντων στόχων.

​Ο Πρόεδρος Ερντογάν στα πλαίσια της προσπάθειας του για την ανάδυση της Τουρκίας σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη αλλά και του ιδίου σε κυρίαρχη μορφή στην τουρκική ιστορία, προχώρησε στην εργαλειοποίηση των βασικών και κυρίαρχων δυνατοτήτων ή υβριδικών εργαλείων (ή και «όπλων» θα μπορούσαμε να πούμε) που κατά τη γνώμη του διαθέτει στην εργαλειοθήκη της η Τουρκία. Αυτά είναι γνωστά για την Τουρκία , σαν « τα τρία m»: Μigrants, Μilitary, Μosques δηλαδή στα ελληνικά: Μετανάστες, Ένοπλες Δυνάμεις και Τζαμιά. Αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, με το ένα να συμπληρώνει το άλλο ή και τα δυο υπόλοιπα.

​Η Τουρκία υπό τη ηγεσία του Ερντογάν και ακολουθώντας το παράδειγμα του Πούτιν στην Κριμαία έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να εκτελεί Υβριδικές επιχειρήσεις προς όλες τις γειτονικές της χώρες. Οικονομική, αναπτυξιακή, εκπαιδευτική, θρησκευτική και διπλωματική βοήθεια και υποστήριξη προς τα κράτη των Βαλκανίων με ισχυρή μουσουλμανική πλειοψηφία (Βοσνία, Αλβανία και Κόσσοβο) αλλά και προς τη Σομαλία και το Σουδάν, στην Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Παράλληλα μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις και ενέργειες, εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις διά αντιπροσώπων στη Συρία και στη Λιβύη. Οι αντιπρόσωποι μπορεί να είναι Σύριοι αντικαθεστωτικοί, Ισλαμιστές αντάρτες, Λίβυοι ισλαμιστές μισθοφόροι, ή ακόμα και τα υπολείμματα του Ισλαμικού κράτους. Όλοι ενεργούν για την επίτευξη των στόχων της Τουρκίας.

​Απέναντι στην Ελλάδα, οι στρατιωτικές απειλές, οι παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας, η απειλητική φρασεολογία, οι επιδείξεις δύναμης και επιθετικής πολιτικής, και οι συνεχείς παραβιάσεις εθνικής κυριαρχίας συνδυάστηκαν πρόσφατα με ανεξέλεγκτη αποστολή προσφύγων και μεταναστών που παραβιάζουν τα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδος, μια εισβολή υβριδικής μορφής που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξαναγκάζοντας την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να υποκύψουν στις τουρκικές γεωπολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις. Κυρίως όμως θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα συνοχής, οικονομίας και ασφάλειας στην Ελλάδα. Είναι αυταπόδεικτη λοιπόν η εισβολή, και είναι υβριδική γιατί γίνεται από άοπλους πολίτες. Η υβριδική εισβολή είναι για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο χειρότερος ″εφιάλτης". Ο εχθρός δεν επιτίθεται με αποβατικές δυνάμεις, πυρά και αεροπορία αλλά με αθώους και άοπλους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν κρατάνε πολυβόλα και τυφέκια αλλά μωρά, και αντί για σχηματισμούς μάχης είναι οικογένειες με γυναικόπαιδα. Τα όπλα μας είναι άχρηστα για την αντιμετώπιση των εισβολέων. Δεν πρέπει, εφόσον είναι δυνατόν, να χυθεί ούτε σταγόνα αίμα. Δική τους ή δική μας. Η αστυνομία και το λιμενικό είναι και εδώ στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τους υποστηρίξουμε, λαός και ένοπλες δυνάμεις, για την επιβολή των αποφάσεων της κυβέρνησης και την αναχαίτιση της εισβολής.

Με την υβριδική αυτή επιχείρηση, η Τουρκία επιδιώκει να υλοποιήσει τη συνήθη τουρκική τακτική που αφήνει στον αντίπαλο δύο μόνο επιλογές: Να συμφωνήσει με τις ενέργειες, τις απαιτήσεις και τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Άγκυρα ή να αντιμετωπίσει κάποιο από τα “τρία m”: Τους μετανάστες (το ένα m – migrants) με άνοιγμα των τουρκικών συνόρων και μαζική και ανεξέλεγκτη αποστολή τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ή ακόμη και τις πολυπληθείς Ένοπλες Δυνάμεις της (το έτερο m – military) ενδεχομένως στο μέλλον, στα πλαίσια μίας άμεσα εκμεταλλεύσιμης και κεφαλαιοποιούμενης κρίσης που θα αναθεωρήσει την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

​Και η επιλογή του χρόνου της εκδήλωσης της εισβολής κατά τη γνώμη μου είχε υβριδικά κριτήρια. Η δυσχερής θέση της Τουρκίας στη Συρία, οι σημαντικές και ξαφνικές απώλειες στο Ιντλίμπ σε συνδυασμό με τις συγκρούσεις στα ελληνικά νησιά μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ που υπερεκτιμήθηκαν σαν σημείο βαθιάς εμφύλιου διχασμού μεταξύ των Ελλήνων, και το παγκόσμιο μούδιασμα εξαιτίας του κορωνοιού οδήγησαν την τουρκική ηγεσία στην επιλογή αυτού του διαστήματος για την εκδήλωση της εισβολής. Φαίνεται όμως ότι έκαναν λάθος στη εκτίμηση τόσο για το διχασμό όσο για και την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η υβριδική εισβολή λοιπόν είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ας είμαστε αποφασιστικοί αλλά και πολύ προσεκτικοί, γιατί οι αντίπαλοι μας είναι αποφασισμένοι χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και δεν έχουν -ποτέ δεν είχαν- καμία διάθεση συμβιβασμού ή συνδιαλλαγής».

‘Για μια Ελλαδα υπερήφανη και ισχυρή’

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατηγός Κωσταράκος: Τουρκικές υβριδικές επιχειρήσεις στα σύνορα - Η εισβολή έχει αρχίσει"

Πέτσας: Τα άτομα που εισέρχονται στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κέντρα άμεσης επιστροφής

«Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τα άτομα που εισέρχονται από την Κυριακή στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κέντρα άμεσης επιστροφής που θα είναι κοντά σε αεροδρόμια, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, και όχι στα νησιά. Αυτά τα άτομα μέχρι την άμεση επαναπροώθησή τους δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα, όσον αφορά τα κλειστά κέντρα και τις απελάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η βασική προτεραιότητα είναι να μπει φρένο στην παράνομη εισροή στη χώρα μας».
Αναλυτικά:
  1. Για την ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας
Από το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά τα αρνητικά για την Τουρκία γεγονότα στο Ιντλίμπ, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και μαζική πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Πρόκειται για μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την Κυβέρνηση και τις Αρχές της γειτονικής χώρας. Πιστοποιούν την αλήθεια αυτή:
– Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας ότι άνοιξαν τα σύνορα.
– Η συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης και αλλού και η δωρεάν οργανωμένη μεταφορά τους στα σύνορα, με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.
– Οι μαρτυρίες μεταναστών – όπως καταγράφονται από διεθνή δίκτυα – ότι έλαβαν οδηγίες να κατευθυνθούν στα σύνορα από τουρκικές Αρχές.
– Τα  μηνύματα που πήραν στα κινητά τους οι μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα.
– Η δημοσιοποίηση, από την τουρκική κρατική τηλεόραση, χάρτη με διαδρομές προς τον Έβρο και τα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
– Η χρήση, από τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, δακρυγόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.
Σημειώνεται ακόμη ότι στην προσπάθεια αυτή, η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες από ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά.
Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με την  Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.
Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αυστηροποιήσουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τη φύλαξη των συνόρων μας στη ξηρά και τη θάλασσα.
Την Κυριακή το απόγευμα συνήλθε, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών προς τα ελληνικά σύνορα -λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα τους- δεν έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Διαπιστώθηκε ταυτόχρονα ότι τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης και ότι η κατάσταση στα σύνορα συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε:
  1. Την αναβάθμιση στο μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των συνόρων μας.
  2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα, της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  3. Την σύλληψη, τη μεταφορά σε κέντρα κράτησης και την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα της προέλευσής τους, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των συνόρων μας που συνιστούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  5. Την άμεση γνωστοποίηση της απόφασης αυτής, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , Andrej Plenković, επισκέφθηκαν τη χώρα μας και μαζί με τον Πρωθυπουργό βρέθηκαν στα  ελληνοτουρκικά σύνορα. Πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ πάνω από την συνοριογραμμή και είδαν την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός,  ανάμεσα στ’ άλλα:
  • Κατήγγειλε ευθέως την Τουρκία, ότι – παραβιάζοντας τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση – αντί να εμποδίζει τις παράνομες εισόδους προς την Ελλάδα, ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι -όπως αποδεικνύουν αδιάσειστα στοιχεία- η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών.
  • Επισήμανε ότι «δεν πρόκειται πλέον για ένα προσφυγικό πρόβλημα», αλλά για «μία απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα και να στρέψει την προσοχή αλλού από την φρικτή κατάσταση στη Συρία».
  • Τόνισε ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.
  • Επανέλαβε ότι κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας».
  • Διακήρυξε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέλησή μας για μία αποτελεσματική, ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών έστειλαν  ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, έδωσαν σαφή στήριξη στις αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και τόνισαν ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα».
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η Frontex ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με θερμικές κάμερες, αλλά και 100 συνοριοφύλακες, πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Ταυτόχρονα, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα  350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα άμεσα.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη και το στρατιωτικό φυλάκιο των Κήπων του Έβρου. Συνομίλησε με κατοίκους, χαιρέτησε και συνεχάρη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για το έργο τους και τόνισε ότι «ο Έβρος είναι πάντα όρθιος».
Σήμερα, Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει εκπροσώπους των κομμάτων του Κοινοβουλίου για την κατάσταση στα σύνορα, τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει  σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Σήμερα, επίσης, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το προσφυγικό. Τη χώρα μας εκπροσωπούν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Β. Όσον αφορά την ανακούφιση των νησιών
Όπως ξέρετε στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης παρουσίασε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου, που έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο, μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης.
Προβλέπεται, επίσης, η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και η διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς.
Προβλέπεται, επίσης, η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από μη δικαιούχους.
Επίσης, αίρεται μία κραυγαλέα στρέβλωση. Μέχρι σήμερα όποιος έμπαινε νόμιμα στη χώρα και έκανε αίτηση ασύλου μπορούσε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια σε 7 χρόνια. Αντίθετα, όποιος έμπαινε παράνομα μπορούσε να την πάρει σε 3 χρόνια. Πλέον, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο χρόνος αυτός εναρμονίζεται στα 7 χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα -και κάθε μήνα- το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα δημοσιεύει Αναλυτικό Δελτίο με όλα τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τις ροές αφίξεων, τις επιστροφές, τις μεταφορές στην ενδοχώρα από τα νησιά, τους διαμένοντες και τη δυναμικότητα των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.
Από τα στοιχεία του πρώτου αυτού δελτίου, επισημαίνονται τα εξής:
– Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 35%, ενώ τον Φεβρουάριο κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές το Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.
– Οι δομές των ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν υπερκορεσμένες. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ελαφρά λιγότεροι στο τέλος Φεβρουαρίου σε σχέση με το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, οι συνολικοί πληθυσμοί στα νησιά (εντός και εκτός ΚΥΤ) ήταν 41.899 στα τέλη του 2019 έναντι 42.033 στα τέλη Φεβρουαρίου 2020.
– Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, είναι μεγαλύτερες από τις ροές του διμήνου, γεγονός που σημαίνει καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά. Συγκεκριμένα, 6.174 άτομα έφυγαν, είτε μέσω Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είτε λόγω χορήγησης ασύλου από τα νησιά προς την ενδοχώρα.
– Οι  επιστροφές αυτές έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εντούτοις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
– Τέλος, ο συνολικός μέσος χρόνος από αρχική καταγραφή μέχρι έκδοση απόφασης επί αίτησης χορήγησης ασύλου περιορίζεται, πλέον, στις 27 ημέρες για το 2020, έναντι 183 ημερών το 2019.
Γ. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό
Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα, ακολουθώντας, σε κάθε βήμα, τις εισηγήσεις των ειδικών. Καταρτίστηκε έγκαιρα, σχέδιο αποτροπής της μετάδοσης του ιού και εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανοίγει το δρόμο για όποια βήματα χρειαστούν, ώστε να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο. Το σχέδιο μπαίνει ήδη σε σταδιακή εφαρμογή, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Καθημερινά η «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» του Υπουργείου Υγείας, που αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους εκτιμά τα δεδομένα και εισηγείται αναλόγως. Για το συντονισμό των ενεργειών των κρατών-μελών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Μέχρι σήμερα, ανιχνεύτηκαν στη χώρα μας 8 κρούσματα, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 270 επαφές στο περιβάλλον τους, και έχουν γίνει περισσότεροι από 570 διαγνωστικοί έλεγχοι.
Δ. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Συλλούρη, Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Κύπρου.
Αύριο, θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ.
Τη Δευτέρα, θα μεταβεί στο Βερολίνο για να παραστεί στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ» με έμφαση στα ενεργειακά και την πράσινη ενέργεια, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί τη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Σ. Κούρτς.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επιβεβαιώνω ξανά την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από ελληνικές Αρχές.
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επί του τελευταίου θέλω να σας ρωτήσω. Μιλάτε και μιλάμε, για μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα κατά της χώρας μας, κατά της ακεραιότητας της χώρας μας. Είναι πεπεισμένη η διεθνής κοινή γνώμη, όπως εμφανίζεται και μέσα από την εικόνα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, ότι μιλάμε ακριβώς για το ίδιο πράγμα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στην εποχή της τεχνολογίας, και όταν απέναντι υπάρχει ένα κράτος που πραγματικά μετατρέπεται, όχι μόνο σε διακινητή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και σε διακινητή ψευδών ειδήσεων, είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους συνομιλητές μας, είτε επίσημους, είτε ανεπίσημους, είτε τα Μέσα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Όσον αφορά τις επίσημες πηγές, έχει υπάρξει, τις προηγούμενες ημέρες, σειρά επικοινωνιών, τόσο του κ. Δένδια, όσο και του αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Κουμουτσάκου, που είναι αρμόδιος Μετανάστευσης και Ασύλου, με ομολόγους τους, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση. Έχει υπάρξει επίσης κινητοποίηση των ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό (Προξενεία και Πρεσβείες), ενώ σήμερα το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, θα υπάρξει ενημέρωση σε Έλληνες, και κυρίως σε ανταποκριτές ξένων Μέσων, από τους τρεις Υπουργούς που βρίσκονται εκεί, τον κ. Γεραπετρίτη, τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Κουμουτσάκο. Στην  ενημέρωση αυτή θα προβληθεί και σχετικό video, το οποίο δείχνει την ιστορική εξέλιξη των τελευταίων ημερών και παρουσιάζει ανάγλυφα, πως η Τουρκία πραγματικά γίνεται διακινητής, τόσο ανθρώπων, όσο και ψευδών ειδήσεων. Ελπίζουμε, με τη συνεχή αυτή προσπάθεια, να μπει ένα φρένο και σε αυτή τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, όσον αφορά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που στην ουσία εκμεταλλεύεται την απελπισία ανθρώπων και τους συσσωρεύει στα σύνορα, ενώ είναι βέβαιον -όπως έχουμε διαμηνύσει- ότι δεν θα περάσουν στην Ελλάδα.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, βάσει της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εάν υπάρχει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα, πού θα είναι τα κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα και πώς θα γίνουν οι απελάσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Βασική προτεραιότητα, τις τελευταίες ημέρες, είναι να μπει ένα φρένο στην  παράνομη εισροή στη χώρα μας. Άρα, όλες μας οι δυνάμεις, σ’ αυτή τη φάση, κατευθύνονται προς τα εκεί. Αυτό το οποίο, όμως, έχει άμεση συνάφεια με τη μέγιστη δυνατή αποτροπή είναι το γεγονός, ότι -όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ- τα άτομα που θα εισέρχονται από την Κυριακή και μετά στην Ελλάδα -όσα καταφέρνουν, αυτά τα λίγα που καταφέρνουν, να περάσουν- θα κρατούνται σε κέντρα κράτησης και άμεσης επιστροφής, που δεν θα είναι στα νησιά. Εξετάζουμε δύο περιοχές, τις οποίες θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ώρες, με στόχο να είναι κοντά σε αεροδρόμια, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει αυτή η μεταφορά, από τα νησιά κυρίως όπου υπάρχει τέτοιο θέμα, σε αυτούς τους χώρους, και ταυτόχρονα να κινείται άμεσα η διαδικασία για την επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους. Άρα, είναι μία ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, που δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, δεν θα καταγράφονται -σύμφωνα με την Απόφαση του ΚΥΣΕΑ- για αίτηση χορήγησης ασύλου, και θα κινείται άμεσα η  διαδικασία για την επιστροφή τους. Τα υπόλοιπα αφορούν τον σχεδιασμό που έχουμε ήδη κάνει, τον οποίο θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες.
Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Στον σχεδιασμό που ήδη έχετε κάνει περιλαμβάνεται και η δημιουργία κλειστών κέντρων σε ξερονήσια;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο λέει «κλειστές δομές». Έχουμε εξαγγείλει πέντε περιοχές για κλειστές δομές. Είδαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε περιοχές όπως η Κως, η Λέρος και η Σάμος, αλλά υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές Αρχές στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Στη συνάντηση που είχαμε με τους Δημάρχους των περιοχών, τους ζητήσαμε να υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αυτές τις δομές. Γιατί όλοι πλέον αντιλαμβάνονται- και υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων ακόμη περισσότερο- ότι δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι σημερινές άναρχες, ανοιχτές δομές και δεν θα υπάρξει κάτι στη θέση τους. Άρα, όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη κλειστών δομών. Περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Έχουμε αυτή την αναμονή αυτές τις ημέρες λόγω και των εξελίξεων που είχαμε τα τελευταία 24ωρα και θα δούμε πώς θα κινηθούμε από τις επόμενες ημέρες. Δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι- αφού μου δίνετε αυτήν την ευκαιρία να απαντήσω- ότι, όταν προτείνουμε κάποια εναλλακτική λύση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση ή αλλιώς μπορεί να υπάρχει η Μόρια, η Βιάλ ή το Βαθύ.
ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα επικεντρώσω την ερώτηση στις ΜΚΟ. Στην Κρήτη εμείς δεν δεχτήκαμε τις ΜΚΟ και ανέλαβε η Περιφέρεια Κρήτης όλη την επεξεργασία για τους πρόσφυγες. Και έτσι έχουμε κέντρα φιλοξενίας χωρίς να έχουμε προβλήματα. Γιατί να μη γίνει το ίδιο στη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Χίο, να αναλάβουν οι Περιφερειάρχες όλες τις δομές και  να πάρει την ευθύνη η τοπική κοινωνία;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για τις ΜΚΟ επαναλαμβάνουμε συνεχώς, ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος των περισσοτέρων εξ αυτών στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα το 2015, το ’16 και τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες από αυτές που λειτουργούν παρασιτικά και προβληματικά και οι οποίες ελέγχονται. Θα μείνουμε σε αυτό το στάδιο σε αυτή τη δήλωση.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Μιλήσατε για τα fake news που μεταφέρονται από την άλλη πλευρά, την Τουρκία. Αλλά αυτά γίνονται και στο ανώτερο επίπεδο με τον κ. Ερντογάν ο οποίος -με σημερινές του δηλώσεις- καλεί την Ελλάδα «να σταματήσει να πνίγει και να σκοτώνει πρόσφυγες». Και πως μια μέρα οι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν ότι οι ίδιοι μπορεί να πέσουν στην ίδια κατάσταση. Πώς απαντάμε ευθέως στον κ. Ερντογάν σε όλα αυτά τα οποία λέει;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η ευθεία απάντηση έχει δοθεί και επισήμως με δικές μου αναρτήσεις, γιατί -όπως καταλαβαίνετε- σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Διαψεύδουμε συνεχώς κατηγορηματικά όλα αυτά τα ψέματα. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι μπορούν πλέον να αντιληφθούν όλοι -και οι Ευρωπαίοι και τα διεθνή Μέσα- πόσα άλλα ψέματα έχουν ειπωθεί αυτές τις ημέρες. Ακούγατε και εσείς τις προηγούμενες ημέρες για μετακινήσεις 100.000 ανθρώπων, που δήθεν πέρασαν τα σύνορα. Όλοι, φαντάζομαι, έχουν καταλάβει τώρα -και στην Ελλάδα, αλλά και στα διεθνή Μέσα- ότι τέτοια πράγματα δεν ισχύουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε όλες αυτές τις ψευδείς ειδήσεις και καλούμε την άλλη πλευρά να σταματήσει αυτήν την προπαγάνδα.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αναφέρατε κάποια στοιχεία για επιστροφές και μετακινήσεις προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Θα ήθελα να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες, γιατί είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός τον οποίο έχετε αναφέρει και δεν μας βγαίνει η αριθμητική. Μήπως έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, τις οποίες δεν έχουμε μάθει, πρώτον. Και δεύτερον, όσοι πλέον συλλαμβάνονται με τη διαδικασία της αναστολής του ασύλου -θα κρατούνται στα συγκεκριμένα κέντρα, τα οποία θα ανακοινώσετε- έχετε εξασφαλίσει τις διαδικασίες της απέλασής τους; Γιατί πάντα υπάρχει το πρόβλημα ότι δεν συνεργάζονται οι χώρες από τις οποίες προέρχονται, δηλαδή το Αφγανιστάν, το Πακιστάν κοκ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, είχα ρωτηθεί και σε προηγούμενα briefings και την προηγούμενη φορά από τον κ. Μπασκάκη συγκεκριμένα. Σκοπίμως το προηγούμενο διάστημα δεν θέλαμε να δίνουμε νούμερα, που έχουν να κάνουν με την αποσυμφόρηση, ανακούφιση, εκτόνωση της πίεσης στα νησιά. Κι αυτό γιατί -όπως ξέρετε- μέχρι πρότινος όσοι μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν μπορούσαν να επιστραφούν στην Τουρκία, σε συνέχεια της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Ήταν, δηλαδή, ένας παράγοντας ο οποίος προσέλκυε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Ήταν ένας pull factor, όπως ονομάζεται. Μετά, όμως, την απόφαση του ΚΥΣΕΑ έχει πάψει να υφίσταται αυτός ο κίνδυνος, γιατί έχουμε πει ότι δεν θα περνά κανείς στην Ελλάδα. Επομένως, μπορούμε σιγά – σιγά να μεταφέρουμε περισσότερο κόσμο στην ενδοχώρα, χωρίς να προσελκύουμε περισσότερους στα ελληνικά νησιά. Επομένως, οι 6.174 άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο από τα νησιά στην ενδοχώρα, συνέβαλλαν καθοριστικά, ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των παραμενόντων στα νησιά, παρά το γεγονός ότι είχαμε αφίξεις και αυτό το δίμηνο και μάλιστα αυξημένες, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019. Θα συνεχιστεί η ανακούφιση των νησιών πιο οργανωμένα στο επόμενο διάστημα, αφού αντιμετωπίσουμε το άλλο σκέλος του ερωτήματός σας, που είναι να μπορέσουν με ασφάλεια και σε συνθήκες ευπρέπειας να μεταφερθούν άνθρωποι, οι οποίοι δεν θα δικαιούνται να καταθέσουν αίτηση ασύλου μετά την Κυριακή, προκειμένου να επιστραφούν. Πώς θα επιστραφούν; Ένα από τα σημεία της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ε.Ε.. Σήμερα θα συζητηθεί το πλαίσιο αυτό στις Βρυξέλλες. Το πρώτο που ζητούμε  μέσα στις ενέργειες που μπορεί να περιλαμβάνει η αλληλεγγύη της Ε.Ε., είναι η διπλωματική στήριξη, ώστε να μπορούμε να επιστρέφουμε πιο γρήγορα σε τρίτες χώρες ανθρώπους που δεν θα καταγράφονται και θα πρέπει να επιστραφούν. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, είναι άλλο να ρίχνει το βάρος της συνολικά η Ε.Ε., παρά μόνη η Ελλάδα, για να έχει γρήγορες απελάσεις, όπως είπατε.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Κι ένα δεύτερο ερώτημα, μετά την χθεσινή επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο, αν είμαστε κοντά σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα πριν, ο κ. Δένδιας ενημερώνει τους επικεφαλής των τομέων Εξωτερικών των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων και διατηρούμε την πρωτοβουλία, όποτε κριθεί σκόπιμο,  και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τους πολιτικούς Αρχηγούς. Αλλά δεν εξετάζουμε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Όσον αφορά το θέμα των ευρωπαϊκών θεσμών και τη σύγκληση Έκτακτου Συμβουλίου, δεν είναι στις προθέσεις μας να ζητήσουμε κάτι τέτοιο. Έχουμε περάσει, από τη φάση των διακηρύξεων, στη φάση των έργων. Περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση αυτών που εξαγγέλθηκαν χθες. Και μην ξεχνάτε ότι το επόμενο Συμβούλιο είναι στις 26 και 27 Μαρτίου, δηλαδή σχετικά κοντά, και θα δούμε ως τότε πώς θα έχουν εξελιχθεί αυτές οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Από ό,τι μας είπατε, πριν και μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, θα υπάρξουν κάποια ή κάποιες κλειστές δομές στις οποίες θα οδηγούνται αυτοί που συλλαμβάνονται μετά την τελευταία απόφαση για να γυρίσουν πίσω. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία που είχατε και τη συνεννόηση για τις άλλες κλειστές δομές, έχετε συνεννοηθεί με τους φορείς και τους δημάρχους, εν πάση περιπτώσει, των περιοχών εκείνων που έχουν επιλεγεί -γιατί είπατε ότι τις επόμενες ώρες θα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί αυτό- ώστε να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, άλλα να μην αιφνιδιαστεί κόσμος και να μην επιχειρείτε μετά να τους εξηγήσετε τη δυσκολία της κατάστασης που υπάρχει;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχει ξεκινήσει αυτή η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα, θα έλεγα από χθες, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά νομίζω ότι όλοι βλέπουμε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πραγματικά ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης και μια ομοψυχία, που δεν βλέπουμε γιατί να διαρραγεί για κάτι το οποίο είναι προσωρινό και το οποίο αποσκοπεί ακριβώς στην υλοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, η οποία καταλαβαίνουμε ότι ομόθυμα στηρίζεται από τους Έλληνες.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε περίπτωση μαζικών αφίξεων στα νησιά, θα κάνει συλλήψεις η Αστυνομία; Ποιο σχέδιο είναι το προβλεπόμενο; Και δεν είναι ένα υποθετικό ερώτημα. Είναι ένα ερώτημα το οποίο έχετε αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα γίνουν μαζικές αφίξεις στα νησιά.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες για ομάδες πολιτών που έχουν δημιουργήσει μέχρι και ένοπλα αποσπάσματα στα σύνορα και αναζητούν μετανάστες; Αν η Κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να τηρήσει τη νομιμότητα ή αν θα αφήσει κάποιους να δημιουργούν ουσιαστικά τάγματα ασφαλείας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι είναι αρκετά προωθημένο αυτό που λέτε. Αυτό που ξέρουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι στα σύνορά μας, είτε είναι στον Έβρο, είτε είναι στα νησιά, υπάρχουν εθνοφύλακες. Αυτό νομίζω το γνωρίζουν όλοι. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες. Όλοι καταλαβαινόμαστε. Από εκεί και πέρα, οι εθνοφύλακες έχουν συγκεκριμένες οδηγίες. Συμμετέχουν στον σχεδιασμό, όπως αυτός αναπτύσσεται. Έχουν εντολές. Δεν βλέπω κανέναν τέτοιο κίνδυνο. Αλλά ο κίνδυνος που υπάρχει είναι μόνο να συνεχίσει η Τουρκία αυτή την προβοκατόρικη συμπεριφορά. Εμείς έχουμε διαμηνύσει παντού ότι θα φυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχει η Κυβέρνηση πληροφορίες ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να μονιμοποιήσει την κατάσταση στον Έβρο μέσω της δημιουργίας καταυλισμών, μεταναστών κοντά στα ελληνικά σύνορα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό τότε θα είναι πρόβλημα της Τουρκίας.
ΓΙΑΝ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Παρότι αρχικά υπήρχε μια κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στις ενέργειες της Κυβέρνησης, χθες ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει ότι καλώς τελικά έκλεισε η Κυβέρνηση τα σύνορα. Το δικό σας σχόλιο για τη στάση γενικότερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν νομίζω ότι πρέπει να σχολιάσω ιδιαίτερα αυτή την αναφορά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι είδαμε. Δηλαδή, η ομοθυμία των Ελλήνων απέναντι σε μια απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Είναι καλό που ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται ότι, ναι, πρέπει να κλείσουμε τα σύνορά μας. Περιμένουμε, πέρα από τα λόγια, να δούμε και τις πράξεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι μόνο για να ξεφύγουμε από τη δύσκολη θέση, όταν διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις, να λέμε κάτι σε μια τηλεοπτική εκπομπή, σε ένα κανάλι -που κλείσαμε και τώρα το ξανάνοιξε ένας άλλος Πρωθυπουργός-, αλλά να το δούμε στην πράξη.
 ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Μέχρι τώρα, το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό στηριζόταν στις επιστροφές προς την Τουρκία και με αυτό τον σχεδιασμό είπαμε ότι θα γίνονταν και τα κλειστά κέντρα στα νησιά. Μετά από όλα αυτά, δεν ξέρουμε πλέον εάν θα ισχύει η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Τι αλλάζει στον σχεδιασμό σας; Το λαμβάνετε υπόψη σας;
 ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως όλοι αντιλαμβάνονται -και από τις χθεσινές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και από τις ενέργειες της Τουρκίας και από τις δηλώσεις, ακόμη και του Προέδρου Ερντογάν- η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την Κοινή Δήλωση. Οι επιστροφές είναι ένα τμήμα αυτής της Κοινής Δήλωσης. Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για τις επιστροφές. Είναι σε χαμηλό αριθμό. Γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες. Θα δούμε πώς θα πάει και την Παρασκευή, γιατί κάθε Παρασκευή είχαμε επιστροφές. Θα δούμε πώς θα πάει αυτές τις μέρες. Δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται καθόλου επιστροφές. Θα το δούμε και θα πράξουμε αναλόγως. Αλλά αυτό που έχει αυτή τη στιγμή, άμεση προτεραιότητα, είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, να μπορέσουμε σε ανθρώπινες συνθήκες και με ταχεία διαδικασία να επιστρέψουμε στις χώρες προέλευσης αυτούς που μπαίνουν παράνομα από την Κυριακή. Και από εκεί και μετά, να συμφωνήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες ότι είναι προς το όφελός τους τελικά και να το επιληφθούν όλοι, η δημιουργία των κλειστών δομών.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Τα άτομα που εισέρχονται στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κέντρα άμεσης επιστροφής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news