facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Θράσος ΣΥΡΙΖΑ για «απαντήσεις από την κυβέρνηση» γιατί σκάφος του ΛΣ περιφρουρεί τα θαλάσσια σύνορα!

Να δοθούν και μάλιστα «άμεσα απαντήσεις» από τον υπουργό Ναυτιλίας απαιτεί ο… ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με βίντεο «που δείχνουν σκάφη του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ να απωθούν βίαια βάρκες μεταναστών», όπως λέει ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Αναφέρει ειδικότερα ότι «τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και blogs, βίντεο που δείχνουν σκάφη του λιμενικού να απωθούν βίαια βάρκες μεταναστών» και ότι στις εν λόγω σκηνές, «φαίνεται μάλιστα να γίνεται χρήση βολών εκφοβισμού».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «οι πρακτικές αυτές είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και τις Διεθνείς Συμβάσεις», ξεχνώντας βέβαια να πει πως το εθνικό Δίκαιο και επιβίωση ενός έθνους είναι πάνω από όλα, και τονίζει πως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός «οφείλουν άμεσα να απαντήσουν» αν τηρούνται οι κανόνες έρευνας, διάσωσης και ασφάλειας ή αν έχουμε επιστρέψει στις σκοτεινές εποχές των παράνομων επαναπροωθήσεων».



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θράσος ΣΥΡΙΖΑ για «απαντήσεις από την κυβέρνηση» γιατί σκάφος του ΛΣ περιφρουρεί τα θαλάσσια σύνορα!"

Απάντηση Πέτσα στα «fake news» Ερντογάν: Δεν υπάρχουν νεκροί στα σύνορα - Χονδροειδής παραπληροφόρηση

Προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Anadolu δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι οι Έλληνες στρατιώτες έχουν σκοτώσει δύο άτομα και έχουν τραυματίσει ακόμα ένα.

«Σήμερα οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο πρόσφυγες. Υπάρχει ακόμη ένας βαριά τραυματίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να κρατούνται με το ζόρι σε μία χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι με τη δική τους ελεύθερη βούληση θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας».

erdoganborishov-0

«Αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επισκεφτεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ίσως δουν την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. τους συμβουλεύω να δουν τι κάνουν οι αρμόδιοι της Ελληνικής ακτοφυλακής», τόνισε ο Ερντογάν.

Δείτε το tweet του Πρακτορείου Αnadolu για τον Ερντογάν:


Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας στον Τούρκο πρόεδρο .

Με νέο tweet στα αγγλικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι σχετικές αναφορές περί πυρών εναντίον ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα αποτελούν «χονδροειδή και εσκεμμένη παραπληροφόρηση: fake news.»



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Πέτσα στα «fake news» Ερντογάν: Δεν υπάρχουν νεκροί στα σύνορα - Χονδροειδής παραπληροφόρηση"

Μεταναστευτικό: Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας - Επέστρεψαν στη Μόρια οι διαδηλωτές

Στις διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν στήσει φραγμό στον Καρά Τεπέ σταμάτησαν οι αιτούντες άσυλο που ξεκίνησαν σήμερα το βράδυ να κατέβουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, οι διαδηλωτές - συνοδεία των διμοιριών των ΜΑΤ - επέστρεψαν στον καταυλισμό.

Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε αργά το απόγευμα από το ΚΥΤ της Μόριας και σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 1000 αιτούντες άσυλο.

Φωνάζοντας «Azanti» («ελευθερία») οι αιτούντες άσυλο στην πλειοψηφία τους Αφγανοί πορεύονταν προς την πόλη κουβαλώντας μάλιστα μαζί τους πολλά από τα προσωπικά τους είδη.

Στο ύψος του Καρά Τεπέ λίγο μετά το σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν φραγμό προκειμένου να τους αποκόψουν τη δυνατότητα να φτάσουν στην πόλη.

stonisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας - Επέστρεψαν στη Μόρια οι διαδηλωτές"

Ελεύθερη η δημοσιογράφος Σοφία Καρτάλη - Έμεινε αρκετές ώρες στα κρατητήρια των Τούρκων

Η δημοσιογράφος Σοφία Καρτάλη, πέρασε αρκετές ώρες στα κρατητήρια των Τούρκων, όμως αφέθηκε τελικά ελεύθερη. Αυτή ήταν η δεύτερη Ελληνίδα δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η δημοσιογράφος του Mega Σοφία Καρτάλη, συνελήφθη από τους Τούρκους με την κατηγορία ότι μπήκε σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και βρέθηκε στα κρατητήρια της Αδριανούπολης για αρκετές ώρες.

Ωστόσο, αργότερα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της ασκηθεί καμιά δίωξη.

Την υπόθεση παρακολουθούσαν από την αρχή οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές, οι οποίες όρισαν δικηγόρο στο πλευρό της Ελληνίδας δημοσιογράφου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγες μέρες είχε συλληφθεί από τους Τούρκους στον Έβρο και η δημοσιογράφος του Open, Μαρία Ζαχαράκη, με την ίδια κατηγορία.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερη η δημοσιογράφος Σοφία Καρτάλη - Έμεινε αρκετές ώρες στα κρατητήρια των Τούρκων"

Μεταναστευτικό: Έκτακτη συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ

Συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το προσφυγικό, μετά από αίτημα του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεδρίαση θα αποτελέσει ευκαιρία να υιοθετηθούν μέτρα υποστήριξης της Ελλάδας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει πάντα, όταν βρίσκεται ενώπιον δοκιμασίας, να επιδεικνύει ενότητα», τόνισε ο κ. Σχοινάς, ενώ αναφορικά με τις απειλές Ερντογάν προς την ΕΕ απάντησε ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκτάκτως και το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Επίσης, την Τρίτη, θα μεταβούν στον Έβρο για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Επίσης, στην επίσκεψη στον Έβρο θα βρίσκονται ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Έκτακτη συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ"

Τέλος οι επισκέψεις στο Ευρωκοινοβούλιο λόγο κορονοιού

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει για τουλάχιστον 3 εβδομάδες όλες τις επισκέψεις εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Το Ευρωκοινοβούλιο υποδέχεται 700.000 επισκέπτες τον χρόνο, είπε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρός του Νταβίντ Σασόλι, υπογραμμίζοντας τη σημασία των «μέτρων πρόληψης».

Αντιθέτως, η συνεδρίαση της ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί και θα «πραγματοποιηθεί» υπό τις όσο το δυνατόν κανονικές συνθήκες, διευκρίνισε ο ίδιος, την ώρα που η Γαλλία αποτελεί μία από τις εστίες με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη.

«Μία από τις επιπτώσεις από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι να περιορίσουμε την πρόσβαση των επισκεπτών στα κτίρια του Κοινοβουλίου» στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο Σασόλι.

Το μέτρο, που θα έχει άμεση ισχύ, αφορά τους τουρίστες, όπως και τους επισκέπτες των ευρωβουλευτών και των βοηθών τους, των μελών των λόμπι και τους εξωτερικούς συμμετέχοντες των σεμιναρίων.

Μια διπλωματική πηγή ανέφερε, εντούτοις, ότι η ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ ενώπιον των ευρωβουλευτών την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

«Όλες οι κοινοβουλευτικές δραστηριότητες θα γίνουν, δηλαδή οι εργασίες των επιτροπών, του γραφείου του προέδρου, της σύσκεψης των προέδρων» επισήμανε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Επιπλέον, ζήτησε από τα μέλη του προσωπικού και της διοίκησης που μεταβαίνουν σε πληγείσες περιοχές να εργάζονται στα σπίτια τους.

Αναφορικά με τους ευρωβουλευτές που πηγαίνουν στις πλέον πληγείσες περιοχές, «πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή. Όμως, κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τη θητεία τους ή την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο» σημείωσε ο Σασόλι.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος οι επισκέψεις στο Ευρωκοινοβούλιο λόγο κορονοιού"

Νέα ένταση στη Μυτιλήνη – Πρόσφυγες έφυγαν από τη Μόρια και προσπάθησαν να πάνε στο λιμάνι

Κινητικότητα παρατηρήθηκε στην Μυτιλήνη, όπου σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, για άγνωστους -μέχρι στιγμής- λόγους περίπου 1.000 αιτούντες άσυλο ξεκίνησαν αργά το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας από τον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, πορεία προς την πόλη.

Η ομάδα των ανθρώπων αυτών διεκδικεί την άμεσα μετακίνηση στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Φωνάζοντας «Azanti» («ελευθερία») οι αιτούντες άσυλο στην πλειοψηφία τους Αφγανοί πορεύονται προς την πόλη κουβαλώντας μάλιστα μαζί τους πολλά από τα προσωπικά τους είδη.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην Μυτιλήνη

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, στο ύψος του Καρά Τεπέ λίγο μετά από μεγάλο σούπερ μάρκετ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει φραγμό προκειμένου να τους αποκόψουν τη δυνατότητα να φτάσουν στην πόλη.

Επίσης στο ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ έχει συγκεντρωθεί μια μεγάλη ομάδα από νεαρούς με ελληνικές σημαίες το οποίο ενισχύεται συνεχώς και το οποίο απειλεί να μετακινηθεί προς τους κατερχόμενους στην πόλη μετανάστες.

Υπάρχουν, πάντως, πληροφορίες που λένε πως αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί τους εμπόδισαν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιστρέψουν στον προσφυγικό καταυλισμό.

Ας σημειωθεί ότι επεισόδια υπήρξαν και το μεσημέρι της Δευτέρας.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ένταση στη Μυτιλήνη – Πρόσφυγες έφυγαν από τη Μόρια και προσπάθησαν να πάνε στο λιμάνι"

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: «Σφυρίζει αδιάφορα» για τον ωμό εκβιασμό Ερντογάν

Τη στιγμή που οι Τουρκικές αρχές συνεχίζουν να οπλίζουν τα χέρια μεταναστών με χημικά, ενώ βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα με Τούρκους ψαράδες να μεταφέρουν μετανάστες με τις βάρκες τους στο Δέλτα του Έβρου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προχωρά τόσο σε επιλεκτική ανάγνωση του ευρωπαϊκού δικαίου, όσο και σε μυωπική ανάγνωση της όλης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή της απευθύνει μία γενική έκκληση για ηρεμία. Είναι ενδεικτικό ότι δεν αναφέρει ούτε μία κουβέντα για την πρωτοφανή καταπόνηση της Ελλάδας στα σύνορά της. Σε λιγότερο από ένα 48ωρο αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα! Ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι δεν σχολιάζει καθόλου το ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ως «όπλα».

Επιπλέον, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι καταγγέλλει μία εκ των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ. Αυτή που προβλέπει την αναστολή αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα. «Δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της υποβολής αίτησης ασύλου και την αρχή της μη-επαναπροώθησης, τα οποία και τα δύο αποτελούν επίσης μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου. Οι άνθρωποι που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια ενός κράτους δεν θα πρέπει επίσης να τιμωρούνται εάν παρουσιάζονται χωρίς καθυστέρηση ενώπιον των αρχών για να ζητήσουν άσυλο…», αναφέρει η ανακοίνωση.

Φαίνεται, λοιπόν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να αγνοεί ή να ξεχνά ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, η ολομέλεια του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισε ομοφώνως, στην περίπτωση της Ισπανίας, ότι άτομα που μπαίνουν παρανόμως εντός ξένης επικράτειας μπορούν να εκδιωχθούν χωρίς το κράτος στο οποίο μπήκαν να υποχρεούται να δεχθεί αιτήσεις για άσυλο. Να θυμίσουμε ότι η Ισπανία είχε στείλει πίσω στο Μαρόκο μετανάστες, οι οποίοι είχαν σκαρφαλώσει σε έναν φράχτη και είχαν περάσει τον ισπανικό θύλακα της Μελίλια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε τελικά ότι η Ισπανία δεν παραβίασε διόλου την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ίδια η κυβέρνηση εξήγησε γιατί πάρθηκε η απόφαση να αναστείλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα. Η αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως πιόνια για να ασκήσει διπλωματική πίεση, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Ως εκ τούτου, συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα σύνορα, καθιστούν ούτως ή άλλως αδύνατη την εξέταση αιτήσεων ασύλου, διαδικασία αυστηρά εξατομικευμένη. Τόσο το Διεθνές, όσο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών. Σε συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ νωρίτερα, τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Το δικαίωμα να επιβάλει η χώρα την νομοθεσία της στα σύνορα της αναγνώρισε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: «Σφυρίζει αδιάφορα» για τον ωμό εκβιασμό Ερντογάν"

Στέλνει από παντού μεταναστευτικές ροές ο Ρ.Τ. Ερντογάν - Θέλουν να περάσουν από Αττάλεια στο Καστελόριζο

Από παντού φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να φέρει αλλοδαπούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα μεταναστευτικές ροές φτάνουν στις ακτές της Αττάλειας, ώστε να περάσουν στο Καστελόριζο. Όπως αναφέρουν, περιμένουν βάρκες να τους περάσουν απέναντι.

Ανάμεσά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά, οι οποίοι εξοπλίζονται με σωσίβια. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αναμένεται να φτάσουν κι άλλοι μετανάστες στην Αττάλεια για να περάσουν απέναντι στο ελληνικό νησί.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «εκατομμύρια» αλλοδαποί θα κατευθυνθούν «σύντομα» προς την Ευρώπη, αφού η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της.

«Αφότου ανοίξαμε τα σύνορά μας (την Παρασκευή) ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Οι αριθμοί αυτοί, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τα όσα διαπίστωσαν οι ανταποκριτές του επί τόπου, «φαίνονται υπερβολικά υπερεκτιμημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί. «Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε «κλείστε τις πόρτες». Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στο συριακό καθεστώς, ο Ερντογάν είπε ότι οι απώλειες σε στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει υποστεί μέχρι τώρα λόγω των επιθέσεων της Τουρκίας και των ανταρτών «είναι απλώς η αρχή». Κάλεσε τις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν στις γραμμές που έχει καθορίσει η Άγκυρα απειλώντας πως αν δεν το κάνουν «δεν θα μείνει κεφάλι στους ώμους τους». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τούρκος ΥΠΕΣ: Η Ελλάδα να φερθεί ανθρώπινα στους πρόσφυγες

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε ότι ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα της Αδριανούπολης έχει φτάσει στους 117.677. Μάλιστα λίγο νωρίτερα, κάλεσε την Ελλάδα να φερθεί ανθρώπινα στους πρόσφυγες. Σημείωσε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να επωμιστεί μόνη της αυτό το φορτίο, τονίζοντας πως διαχειρίστηκαν με ευσυνειδησία το ζήτημα, γι’ αυτό και φιλοξενούνται περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, από τους οποίους οι 3,6 εκατομμύρια είναι Σύροι.

«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις μετά από αυτά τα τελευταία γεγονότα, είναι να στείλουν τους εκπροσώπους τους στα σύνορα της Ελλάδας και να δουν και να καταγράψουν την απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των μεταναστών. Καλούμε τους Έλληνες αξιωματούχους να συμπεριφερθούν, σύμφωνα με το δίκαιο και κυρίως τη συνθήκη της Γενεύης του 1951 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το σημαντικότερο να φερθούν με ανθρωπιά».

Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης: Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της

Την Ευρώπη εγκαλεί ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες στο θέμα του μεταναστευτικού. «Το ζήτημα πλέον έχει λάβει ανθρώπινες και συνειδησιακές διαστάσεις.Κανείς δεν πρέπει να μένει αδιάφορος απέναντι σε αυτό το δράμα. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν μια ώρα αρχύτερα τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. Ακόμη πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε την απάνθρωπη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας της Ελλάδας απέναντι στους καταπιεσμένους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις πατρίδες τους, τις χώρες τους»


Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλνει από παντού μεταναστευτικές ροές ο Ρ.Τ. Ερντογάν - Θέλουν να περάσουν από Αττάλεια στο Καστελόριζο"

Μητσοτάκης: Επικοινωνία με Τραμπ! Ξεκάθαρη στήριξη για τα σύνορα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.

Με την… μισή Ευρώπη στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Εν τω μεταξύ, σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ αύριο, Τρίτη 03.03.2020, στον Έβρο η κυβέρνηση ενημερώνει τα εξής:

Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Ο Μητσοτάκης και οι Ευρωπαίοι με ελικόπτερο

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ , κα. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Επικοινωνία με Τραμπ! Ξεκάθαρη στήριξη για τα σύνορα"

Ένταση και προειδοποιητικές βολές στον αέρα στις Φέρες

Ένταση επικράτησε πριν από λίγη ώρα στις Φέρες, όταν μία ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιχείρησε να εισέλθει παράνομα από τα σύνορα, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του CNN Greece στον Έβρο, Κώστας Πλιάκος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αστυνομικοί, στρατός αλλά και κάτοικοι σταμάτησαν την προσπάθειά τους, ενώ υπήρξαν και προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Οι Αρχές θα είναι σε επιφυλακή όλο το βράδυ για να αποτρέψουν νέες προσπάθειες, ενώ ο κοινοτάρχης Φερών, Αθανάσιος Πεμούσης, μιλώντας στο CNN Greece, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν προειδοποιητικές βολές.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση και προειδοποιητικές βολές στον αέρα στις Φέρες"

Αυξημένη κίνηση στις Εθνικές οδούς λόγω επιστροφής των εκδρομέων

Στο τέλος του φτάνει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με τους εκδρομείς να επιστρέφουν στους... πάγκους τους. Αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να φύγουν έστω και για τρεις ημέρες από την πρωτεύουσα και να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα. Άλλωστε και ο καιρός ήταν σύμμαχός τους. 

Στον δρόμο της επιστροφής, όμως, οι οδηγοί πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς αυξημένη κίνηση εντοπίζεται στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα. Κυκλοφοριακά προβλήματα μικρότερης έντασης εντοπίζονται και στη Νέα Οδό (Αθηνών - Λαμίας), επίσης στο ρεύμα προς Αθήνα.


Still0219_00121-1024x768
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξημένη κίνηση στις Εθνικές οδούς λόγω επιστροφής των εκδρομέων"

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα παρέχει μία σημαντική συμβολή στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εκ τούτου η επίσκεψη μου είναι και ένα μήνυμα υποστήριξης», τόνισε σε δηλώσεις του στην Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος φθάνει την Τρίτη στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας.

Όπως σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δέντια και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως κατά τη διάρκεια της «προσφυγικής κρίσης» το 2015-2016.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, «δεν είναι δυνατόν, με την προσποίηση λανθασμένων γεγονότων, να στέλνονται από την Τουρκία μετανάστες σε βάρκες και λεωφορεία στην κατεύθυνση των ελληνικών εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ενόψει του ανοίγματος των τουρκικών συνόρων στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσφυγες, δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους η Ελλάδα και η Βουλγαρία, τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατά την σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου στην Βιέννη με τον πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Όπως επισήμανε ο Αυστριακός πρόεδρος, στον ίδιο «δεν είναι προφανές» το τί θέλει να πετύχει με την «απειλή» της η τουρκική κυβέρνηση.

Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επαναλάβει την πρόθεση της Αυστρίας να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς, τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες.

Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, κατά την συνάντηση του με τον Ούγγρο ομόλογό του Σάντερ Πίντερ στο Νίκελσντορφ, στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα, τόνισε ότι η Αυστρία επιθυμεί να στηρίξει «με προσωπικό, με υλικό και με χρήματα την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες τις οποίες αφορούν οι νέες εξελίξεις στο προσφυγικό».

tribune
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε."

Καιρός: Αλλάζει ο καιρός από την Τρίτη - Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Μεταβολή του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι της Τρίτης με βροχές και καταιγίδες να καταφτάνουν σχεδόν στο σύνολο της χώρας. 

Τα φαινόμενα που θα επηρεάσουν αρχικά τα βορειοδυτικά, θα επεκταθούν έως το βράδυ της Τρίτης στα περισσότερα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο και από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης στο Αιγαίο. 

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στα δυτικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη οπότε τα φαινόμενα να περιοριστούν κυρίως σε θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση την Τετάρτη. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη, οπότε τα φαινόμενα να περιοριστούν κυρίως σε θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.

Αναλυτικότερα, αύριο θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις κατά τόπους σε όλη τη χώρα, που από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά και έως το βράδυ στα περισσότερα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα πυκνώσουν. Βροχοπτώσεις θα σημειωθούν το μεσημέρι στα βορειοδυτικά, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας και στο Ιόνιο, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα στα δυτικά και στο Ιόνιο.

Ιδιαίτερα για τη Θράκη αναμένονται καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου νεφώσεις και τοπικές βροχές, οι οποίες από το απόγευμα θα ενισχυθούν. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι κατά τόπους περιορισμένη,ς ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι σχετικά αυξημένες στα δυτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 5 έως 20, στη κεντρικά ηπειρωτικά από 7 έως 20, στα νότια ηπειρωτικά από 9 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 17, στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 19 και στην Κρήτη από 11 έως 21.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αύριο από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Σταδιακά όμως θα ενισχυθούν και από το απόγευμα θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς ίσιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις, που σταδιακά θα πυκνώσουν και προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, που προς το βράδυ θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 3 και από το μεσημέρι 2 έως 4 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 20 βαθμούς.


Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της εβδομάδας:

ΤΕΤΑΡΤΗ 04-03-2020

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά, τα βόρεια, βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, πρόσκαιρα στο Ιόνιο 8 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7, στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Αργά το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΠΕΜΠΤΗ 05-03-2020

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια, στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, όπου πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06-03-2020

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα με βαθμιαία βελτίωση. Στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 πρόσκαιρα στα νότια 6 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 07-03-2020

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 08-03-2020

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και πρόσκαιρα στα βόρεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της βόρειας και κεντρικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία και από τα δυτικά σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Αλλάζει ο καιρός από την Τρίτη - Έρχονται βροχές και καταιγίδες"

Έβρος: “Στοπ” σε 4.354 άτομα που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα

Σε ενημέρωση για τα όσα έχουν συμβεί σήμερα Καθαρά Δευτέρα (02.03.2020) στον Έβρο μέχρι και το απόγευμα προχώρησε η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές, πηγές από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα.

Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.

Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

-Αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα.

-Συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.

Τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: “Στοπ” σε 4.354 άτομα που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα"

Frontex: Ξεκινάμε άμεσα την ταχεία επέμβαση για στήριξη της Ελλάδας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) έκανε γνωστό πως έλαβε χθες το βράδυ ένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα εξωτερικά σύνορά της. «Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.


Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί «συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει αυτή η ταχεία επέμβαση» ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητά κατεπείγουσα βοήθεια με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν», δήλωσε ο Λεγκερί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.

Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Frontex: Ξεκινάμε άμεσα την ταχεία επέμβαση για στήριξη της Ελλάδας"

Μενδώνη: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, προσβάλουν τον θεσμό που εκπροσωπεί

Απάντηση στις δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer, σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

«Οι χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer, είναι ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες, για έναν ουμανιστή επιστήμονα. Μαρτυρούν εσκεμμένη, τουλάχιστον, άγνοια των αρχαιολογικών και των ιστορικών δεδομένων που αφορούν στον Παρθενώνα. Ο Η. Fischer προφανώς, παραγνωρίζοντας τη σημασία και τους κανόνες της ηθικής των μνημείων, αλλά και των μουσείων, προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον θεσμό, τον οποίον ο ίδι Απάντηση στις δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer, σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. ος εκπροσωπεί», ανέφερε η κα Μενδώνη.

Ο Hartwig Fischer, σε επιστολή του προς την «Sunday Times» με την οποία απαντούσε στο άρθρο της Σάρα Μπάξτερ και το αίτημά της στον Μπόρις Τζόνσον να στείλει πίσω τα γλυπτά στην Αθήνα, υποστήριξε πως πρόκειται για «θραύσματα ενός χαμένου συνόλου που δεν μπορούν να επανατοποθετηθούν».

«Μόνο το 50% περίπου των αρχικών γλυπτών επιβιώνουν από την αρχαιότητα. Ο Παρθενώνας έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό μνημείο, ακριβώς επειδή τα γλυπτά του είναι ορατά όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το δημόσιο όφελος από αυτή τη διανομή και το τι σημαίνει για την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτονόητο και κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μενδώνη: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, προσβάλουν τον θεσμό που εκπροσωπεί"

Μεταναστευτικό: «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ» αναφέρει ο Σχοινάς

«Κάθε φορά που δοκιμάζεται η ΕΕ όπως τώρα, πρέπει να επικρατεί ενότητα. Ζητώ το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να συντονίσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας. Αύριο στην Ελλάδα με τρεις Προέδρους σε μια πολύ απτή επίδειξη αλληλεγγύης. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ» αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς.

Χθες βράδυ ο κ. Σχοινάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς με τον οποίο συζήτησε για την αλληλεγγύη της ΕΕ για την Ελλάδα και τη δέσμευση για προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. «Η Αυστρία είναι πρόθυμη να συμβάλει στις συλλογικές μας προσπάθειες» αναφέρει ο κ.Σχοινάς με ανάρτησή στο twitter.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ» αναφέρει ο Σχοινάς"

Λιβύη: Στη Βεγγάζη μεταφέρεται το υπουργικό συμβούλιο

Η κυβέρνηση της Λιβύης αποφάσισε τη μεταφορά της έδρας του υπουργικού συμβουλίου από την πόλη Αλ Μπάυντα στη Βεγγάζη, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση την Κυριακή.

Το λιβυκό δημοσίευμα σημειώνει ότι το αρχηγείο της κυβέρνησης της Λιβύης ήταν στην Αλ Μπάιντα , που βρίσκεται περίπου στο μέσο μεταξύ της Βεγγάζης και του Τομπρούκ.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε το κτήριο της νέας έδρας του υπουργικού συμβουλίου.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη, προσλαμβάνει φυλακισμένους για να πολεμήσουν στο πλευρό της, με την υπόσχεση της ελευθερίας τους, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μισμάρι.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Στη Βεγγάζη μεταφέρεται το υπουργικό συμβούλιο"

Αγρίνιο: Διαρρήκτες έσπασαν μπάρες διοδίων και εμβόλισαν περιπολικό

Σκηνικό βγαλμένο από το… Χόλιγουντ διαδραματίστηκε τη νύχτα του Σαββάτου και ως τα ξημερώματα της Κυριακής με την περιπετειώδη καταδίωξη ενός αυτοκινήτου με επιβάτες τρεις Ρομά που είχαν διαπράξει σωρεία διαρρήξεων στην περιοχή του Αγρινίου.

Περιπολικά της Αστυνομίας είχαν εντοπίσει τους δράστες και τους καταδίωξαν ως τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, όπου το όχημα έσπασε τις μπάρες των διοδίων και κατευθύνθηκε προς την Πάτρα. Στην περιοχή του «Κρεμανταλά» στην Αρόη, εγκλωβίστηκε από περιπολικά και οχήματα της Ασφάλειας Πατρών, αλλά ο οδηγός εμβόλισε ένα από αυτά τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό!

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον οδηγό, ενώ οι δυο επιβάτες διέφυγαν αρχικά με ένα λευκό βαν που οδηγούσε άλλος συνεργός τους, όμως και αυτοί ακινητοποιήθηκαν στα διόδια του Ρίου και συνελήφθησαν μαζί με τον οδηγό του βαν. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, οι ύποπτοι είχαν πετάξει στον δρόμο χρυσαφικά που προέρχονταν από τις κλοπές, αλλά οι αστυνομικοί κατάφεραν να τα εντοπίσουν.

Οι τέσσερις δράστες κρατούνται στο πλαίσιο της προανάκρισης που προανάκριση συνεχίζεται από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αγρινίου, για να εξιχνιαστεί πλήρως η δράση τους και να επιστραφούν τα κλοπιμαία στους ιδιοκτήτες τους. Μόλις ολοκληρωθεί η δικογραφία που θα περιλαμβάνει κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, κλοπές, απείθεια, πρόκληση σωματικών βλαβών και φθορά δημόσιας περιουσίας, θα οδηγηθούν στις εισαγγελικές αρχές Αγρινίου και Πάτρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Διαρρήκτες έσπασαν μπάρες διοδίων και εμβόλισαν περιπολικό"

Ερντογάν: Οι Έλληνες ρίχνουν βόμβες στους πρόσφυγες στον Έβρο

Προκαλεί για μια ακόμα φορά ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Τώρα ισχυρίζεται πως δεν γίνεται μόνο χρήση χημικών ενάντια στους πρόσφυγες στον Έβρο, αλλά και βομβών! “Εξαγγελία” για εκατομμύρια μετανάστες που κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Ακόμα ένα προκλητικό παραλήρημα είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ελληνική πλευρά ρίχνει βόμβες στους πρόσφυγες στον Έβρο για να μην περάσουν τα σύνορα!

Μιλώντας σε συνεδρίαση του συμβουλίου του κόμματός του (AKP) στην Άγκυρα, υποστήριξε πως οι Ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα δεν χρησιμοποιούν μόνο δακρυγόνα αλλά και αληθινές βόμβες εναντίον των προσφύγων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Οι Έλληνες ρίχνουν βόμβες στους πρόσφυγες στον Έβρο"

Κορωνοϊός: Απάντηση του Υπουργείου Υγείας στα «αυθόρμητα» καρναβάλια παρά την απαγόρευση

"Αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους που ανήκουν σε ευαπθείς ομάδες", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, σχολιάζοντας τις "αυθόρμητες" καρναβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν σε πόλεις της Ελλάδας, παρά τις συστάσεις των επιστημόνων.

Παρά την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αυτές "στήθηκαν" αυθόρμητα από πολίτες, που αψήφισαν τις συστάσεις των ειδικών για πιθανό κίνδυνο διασποράς της νόσου COVID-19.

Το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, κάνει για μια ακόμη φορά τη σύσταση να προστατεύσουμε όλοι τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμου και να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο τοίχος προστασίας γι' αυτούς.

Δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

"Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους γύρω μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αν θέλουμε κάτι συλλογικό λοιπόν, ας φτιάξουμε ένα ανθρώπινο τείχος προφύλαξης των ευπαθών συμπολιτών μας γιατί μόνο εμείς μπορούμε να τους προστατεύσουμε".

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Απάντηση του Υπουργείου Υγείας στα «αυθόρμητα» καρναβάλια παρά την απαγόρευση"

Μεταναστευτικό: «Πόντιος Πιλάτος» η Μέρκελ - Αλληλεγγύη στην Ελλάδα, να συζητήσουμε με την Τουρκία

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών - και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτή η αλληλεγγύη είναι και πολιτική και πρακτική», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο έχει «πλήρη συνείδηση» του σε πόσο δύσκολη και απαιτητική κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Τόνισε δε ότι η σημερινή κατάσταση «δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας» Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό και γνωστοποίησε ότι η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ είχε το Σαββατοκύριακο και νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Βιώνουμε αυτή την στιγμή σίγουρα μια κατάσταση η οποία δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας. Αλλά δεν έχουμε ακούσει και καταγγελία της Συμφωνίας. Θεωρούμε ότι η Συμφωνία εφαρμόζεται. Και όπου υπάρχει τώρα δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς, διότι η τουρκική πλευρά νιώθει ένα αυξημένο βάρος, πρέπει να το συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα. «Βιώνουμε πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους λέγεται από τουρκικής πλευράς ότι ο δρόμος προς την Ε.Ε. είναι ανοιχτός πλέον. Και βεβαίως δεν είναι», επισήμανε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «αυτό οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε μία άκρως δύσκολη κατάσταση και φέρνει βεβαίως και την Ελλάδα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις». Όλα αυτά είναι πλήρως γνωστά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διευκρίνισε, για να τονίσει ότι το Βερολίνο «εξακολουθεί να είναι πεπεισμένο για την αξία της συμφωνίας και περιμένει ότι θα τηρηθεί - η κατάσταση όπως παρουσιάζεται τώρα στα σύνορα είναι μια κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε και αυτό θα είναι δυνατό μέσω συνομιλιών. Για αυτό θα είναι καλό αν η ευρωπαϊκή ηγεσία επιδιώξει σύντομα αυτές τις συνομιλίες», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ.

Περιγράφοντας περαιτέρω την κατάσταση, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στους σκοπούς της Συμφωνίας. «Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε και από άλλους να την τηρήσουν», δήλωσε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί ότι η ΕΕ δεν τηρεί την δική της πλευρά της Συμφωνίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει περί χρήσης όπλων και δακρυγόνων από την ελληνική πλευρά στα σύνορα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ίδια γνώση για κάτι τέτοιο και, επομένως, δεν σχολιάζει σχετικά. «Εμείς καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα, με αυτά τα οποία προκλήθηκαν στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά της από την τουρκική πλευρά, βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και η Καγκελάριος το εξέφρασε αυτό στον κ. Μητσοτάκη στην τηλεφωνική τους επικοινωνία. Και τώρα πρέπει να βρεθούν δρόμοι - και μπορούν να είναι μόνο οι δρόμοι των συνομιλιών ώστε να σταθεροποιηθεί και πάλι η κατάσταση και μόνο αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους. Διότι η κατάσταση όπως φαίνεται τώρα, τόσο κλιμακωμένη, είναι σε βάρος των ανθρώπων», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: «Πόντιος Πιλάτος» η Μέρκελ - Αλληλεγγύη στην Ελλάδα, να συζητήσουμε με την Τουρκία"

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα στον ΕΟΔΥ: Πάνω από 40.000 κλήσεις για τον κορωνοϊό

Χαμός γίνεται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, το οποίο έχει δεχτεί τις τελευταίες μέρες πάνω από 40.000 κλήσεις, ενώ υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα από 504 πολίτες για τον κορωνοϊός.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπου συντονίζονται όλες οι ενέργειες των υγειονομικών αρχών αναφορικά με τον νέο κορονοϊό.

Ο Υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, συνομίλησε με τους ανθρώπους στο Κέντρο Επιχειρήσεων και το τηλεφωνικό κέντρο και τους συνεχάρη, γιατί σε εικοσιτετράωρη βάση δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση του κόσμου, που αυτή την περίοδο αγωνιά και θέλει να ενημερωθεί υπεύθυνα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έσπασαν» τα τηλέφωνα στον ΕΟΔΥ: Πάνω από 40.000 κλήσεις για τον κορωνοϊό"

Κοροναϊός: Αναβαθμίστηκε σε «υψηλό» το επίπεδο του κινδύνου στην Ευρώπη

Το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κοροναϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό», ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκανε γνωστό σήμερα ότι το επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ είναι «υψηλό». Με άλλα λόγια, ο ιός «εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 2.100 κρούσματα του Covid-19 σε 18 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και ότι 38 Ευρωπαίοι πολίτες πέθαναν από την ασθένεια, οι περισσότεροι εκ των οποίων (35) στην Ιταλία. Υπάρχουν επίσης δύο νεκροί στη Γαλλία και ένας στο Σαν Μαρίνο.

«Οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την επιδημία του Covid-19. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δεν είναι ίδια με τις άλλες», τόνισε. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τα κρούσματα στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 1.700.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ θέλουν να εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με αφορμή την επιδημία αυτήν.

Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη μια ταχεία ανάκαμψη μετά το πέρας της επιδημίας. «Θα εξετάσουμε τα αιτήματα για δημοσιονομική ευελιξία», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη απέναντι στους κινδύνους που θέτει ο Covid-19.

Σχολιάζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η επιδημία στην κινεζική οικονομία, είπε ότι ίσως να είναι «σημαντικές» και παραδέχτηκε ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Αναβαθμίστηκε σε «υψηλό» το επίπεδο του κινδύνου στην Ευρώπη"

Έβρος: Μετανάστες έβαλαν φωτιά σε δασική έκταση στο χωριό Στέρνα και στο Νεοχώρι

Φωτιά έβαλαν το μεσημέρι της Δευτέρας μετανάστες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο

Τη φωτιά έβαλαν σε δασική έκταση στο χωριό Στέρνα, ενώ ακόμα δεν έχουν φτάσει οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι και ελλοχεύει ο κίνδυνος αν δεν τεθεί υπό έλεγχο άμεσα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Λίγη ώρα αργότερα, φωτιά ξέσπασε και στο χωριό Νεοχώρι, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ομάδες μεταναστών βάζουν φωτιές σε δασικές εκτάσεις των συνόρων.

Συνεχίζεται η ένταση και τα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Τέταρτη μέρα εντάσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με την κυβέρνηση να έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή της.


Τα επεισόδια σημειώθηκαν στις Καστανιές και στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, με ρίψη χημικών εκατέρωθεν και τις ελληνικές δυνάμεις να προσπαθούν να κρατήσουν έξω από τη συνοριογραμμή τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν με κάθε μέσο να εισβάλουν στον ελληνικό χώρο.

Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο πριν τις 11, ωστόσο μετανάστες ακούγονταν να φωνάζουν συνθήματα προς την ελληνική πλευρά, ζητώντας να τους επιτραπεί η διέλευση στη χώρα.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, τα δακρυγόνα που πέφτουν από την τουρκική πλευρά προς τους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ:






Τρόφιμα σε στρατιώτες και αστυνομικούς

Τρόφιμα και χυμούς συλλέγει από καταστήματα της Αλεξανδρούπολης η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Έβρου προκειμένου να τα μεταφέρει στην παραμεθόρια περιοχή σε άτομα των δυνάμεων ασφαλείας. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα από το πρωί σε όλα τα μέλη μας και μαζεύουμε πράγματα για να τα μοιράσουμε, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές διευθύνσεις, σε αστυνομικούς και τον στρατό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης.

«Έχουμε ήδη συλλέξει νερά, κρουασάν και χυμούς και με τρία βανάκια θα ξεκινήσουμε το μεσημέρι να τα μοιράζουμε, με πρώτο σταθμό τους Κήπους και μετά τις Καστανιές όπου αναμένουμε να είμαστε κατά τις 2 το μεσημέρι» διευκρινίζει.

Στο πλευρό των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, θα βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων, οι οποίοι θα μεταβούν στις 12 το μεσημέρι στις Καστανιές Εβρου.


000_1PG2YH_2



Πάνω από 9.800 αποτροπές εισόδου και 68 συλλήψεις σε ένα 24ωρο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση των ελληνικών Αρχών, από τις 06.00 της Κυριακής ως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας έγιναν, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου, σποραδικές απόπειρες εισόδου στο ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου. Ακόμη, συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

000_1PG0I1_2
000_1PG0MX_2

«Η κατάσταση στον Έβρο θα επιδεινωθεί» λέει εμπιστευτική αναφορά της Frontex

Επιδείνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα βλέπει η Frontex, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εμπιστευτική της αναφορά, που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στην ίδια αναφορά, που διαβαθμίζεται ως εσωτερική και εμπιστευτική, τονίζεται πως αναμένονται μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία.

Η αναφορά, η οποία έχει συνταχθεί με σκοπό να διαβιβασθεί προς τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει: «Θα είναι δύσκολο να σταματήσουν οι μαζικές ροές των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει μέχρι εκεί» και κατά συνέπεια «η πίεση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και αν οι τουρκικές αρχές δράσουν κατά τρόπον ώστε να αποτρέψουν την διάβαση των συνόρων».

Η Frontex αναφέρει επίσης πως τα social media έχουν επηρεάσει σηματικά τις τελευταίες εξελίξεις: «Τα νέα που έχουν διαδοθεί εκεί, αυξάνουν την πιθανότητα μαζικής μετακίνησης από την Τουρκία προς τα σύνορα της Ευρώπης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Μετανάστες έβαλαν φωτιά σε δασική έκταση στο χωριό Στέρνα και στο Νεοχώρι"

Μαρτυρίες από τον Έβρο: Οι τουρκικές αρχές μας έφεραν εδώ [videos]

Μετανάστες που βρίσκονται στον Έβρο, παραδέχονται σε δηλώσεις τους ότι έφτασαν εκεί με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών, μετά την απόφαση “βόμβα” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα.

Αφγανός μίλησε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η στρατοχωροφυλακή και η αστυνομία μάς κοροϊδεύουν. Αστυνόμοι και στρατοχωροφύλακες μας λένε ‘δώστε μας 100 δολάρια και θα σας περάσουμε από τα μονοπάτια να περάσετε απέναντι στην Ελλάδα’. Μας βοήθησαν να περάσουμε απένταντι, όμως οι Έλληνες στρατιώτες και αστυνομικοί μάς πήραν τα κινητά και τα χρήματα και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε”.


Η μαρτυρία στο BBC
Ο ανταποκριτής του BBC, Jonah Fisher, βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου και πραγματοποιεί οδοιπορικό στον Έβρο καταγράφοντας την έκρυθμη κατάσταση. Εκεί, ο Fisher μίλησε με έναν Αφγανό, ο οποίος δήλωσε: “Φτάσαμε στα σύνορα με λεωφορείο. Οι τουρκικές Αρχές μας έφεραν οδικώς στα σύνορα και μας είπαν να τα διασχίσουμε. Κόψαμε το σύρμα και περάσαμε”.
Κατόπιν, βρήκε άλλους μετανάστες από τη Γουϊνέα, τους οποίους και ρώτησε γιατί αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Ένας από αυτούς απάντησε: “Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία, δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Καταλαβαίνεις; Θέλουμε μια καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας. Γι’ αυτό περάσαμε τα σύνορα”.
Τέλος, ενώ συνομιλούσε με άλλους από Ιράκ και Συρία, εμφανίστηκαν άντρες που είπαν ότι είναι από την Ελληνική Αστυνομία και τους ζήτησαν να κλείσουν την κάμερα και να φύγουν. Όταν ο ανταποκριτής ρώτησε πού πάνε τους μετανάστες, ένας απάντησε: “Στο αστυνομικό τμήμα”.
Στην ερώτηση “τι θα τους συμβεί μετά;”, ο ένας εξ αυτών απάντησε: “Κοίτα, δεν είμαι λοχίας, δεν είμαι αξιωματούχος. Εντάξει;” και έφυγε.
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι άντρες που απομάκρυναν τους μετανάστες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και τα βαν που τους επιβίβασαν δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας. Ο δημοσιογράφος έθεσε σχετική ερώτησε στον ΥΠΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, λέγοντας: “Είδαμε ανθρώπους να απομακρύνονται με ένα όχημα χωρίς πινακίδες και από άντρες με καλυμμένα πρόσωπα. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία εδώ;”, με τον υπουργό να απαντά: “Στο μυαλό μου, “κανονική” διαδικασία για μια χώρα είναι να προστατεύει και να διασφαλίζει τα σύνορά της. Αυτό έχω να πω για την ώρα”.
Δείτε το ρεπορτάζ του BBC
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρτυρίες από τον Έβρο: Οι τουρκικές αρχές μας έφεραν εδώ [videos]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news