facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Ελλάδα για την κατάσταση στον Έβρο! - «Δέχονται επίθεση από την ελληνική αστυνομία»

Ξεπερνά και τα πιο ακραία σενάρια πολιτικής φαντασίας η ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την κατάσταση στον Έβρο.

Η συγκεκριμένη «νεολαία» ούτε λίγο ούτε πολύ ρίχνει την ευθύνη για τα επεισόδια, στην Ελλάδα και μόνο, κατηγορώντας την αστυνομία ότι είναι αυτή που επιτίθεται(!) ενώ για την Τουρκία απλώς αναφέρει ότι η μεταφορά χιλιάδων αλλοδαπών στα σύνορα με την Ελλάδα είναι μια «γεωπολιτικού χαρακτήρα τακτική», ενώ στο τέλος της ανακοίνωσης ακολουθεί και μια φράση του τύπου "αποφασίζουμε και διατάσσουμε δηλαδή "ότι με τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί!" υπονοώντας είτε το θέλετε είτε όχι.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Τα τελευταία 24ωρα, η κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τεταμένη, με τις αυξημένες προσφυγικές ροές που στέλνει η Τουρκία ως μοχλό πίεσης και γεωπολιτικού χαρακτήρα τακτική.

Η παντελής έλλειψη σχεδίου από πλευράς κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι να είναι εγκλωβισμένοι στον Έβρο και διωκόμενοι στα νησιά, κυρίως στη Λέσβο.

Η κυβέρνηση ακολουθώντας το δόγμα "αποτροπή" και κλειστές δομές κρίνει πως θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές, τη στιγμή που άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι εικόνες ντροπής από τον Έβρο και τη Λέσβο κάνουν το γύρο του κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στοιβαγμένοι περιμένοντας την δυνατότητα να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, ενώ παράλληλα δέχονται επιθέσεις από την αστυνομία.

"Αγανακτισμένοι πολίτες" με καταφανώς ρατσιστική και φασιστική ρητορική, χυδαιολογούν εναντίον προσφύγων, μεταξύ των όποιων μικρά παιδιά, απαγορεύοντάς τους ως αυτόκλητοι συνοριοφύλακες να αποβιβαστούν στην ακτή.

Στήνονται μπλόκα στους δρόμους περιμετρικά του καταυλισμού της Μόριας, ώστε να αποτραπούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το να προσεγγίσουν το σημείο.

Τα περιστατικά των ημερών αποπνέουν μόνο ρατσισμό και μίσος, δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία.

Οι πρόσφυγες θα πρέπει να τύχουν της προστασίας που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει και η ελληνική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να μην το εφαρμόζει. Η κυβέρνηση με την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού είναι η μόνη υπεύθυνη για το δράμα αυτών των ανθρώπων.

Καλούμε όλους τους/τις αλληλέγγυους/-ες, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τους νέους και τις νέες, και όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν στο πλάι των προσφύγων και μεταναστών με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Να μπει ένα τέλος στην Ακροδεξιά κατηφόρα.

Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί!

Το γραφείο Τύπου

1/3/2020»




pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Ελλάδα για την κατάσταση στον Έβρο! - «Δέχονται επίθεση από την ελληνική αστυνομία»"

Έβρος: Αστυνομικοί «μαζεύουν» μετανάστες που περνούν τα σύνορα - Έγιναν 98 συλλήψεις

Σκηνές χάους με τους μετανάστες εξακολουθούν να εκτυλίσσονται στον Έβρο, θέμα που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου απασχολώντας τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία διεθνώς. Την Κυριακή Τούρκοι έριξαν χημικά στις ελληνικές δυνάμεις με καθοδήγηση από drones. 

Μετανάστες πέταξαν ακόμη πέτρες και καδρόνια στους αστυνομικούς. Στη συνέχεια, αστυνομικοί «μάζεψαν» μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα, από την Εθνική στις Καστανιές προς την Ορεστιάδα.

Την ίδια στιγμή,  ελικόπτερα περνούν πάνω από την Ορεστίαδα. 

Το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν 98 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Κανένας από αυτούς δεν είχε καταγωγή από τη Συρία, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές. 

Αντιθέτως οι χώρες καταγωγής τους ήταν το Αφγανιστάν, η Σομαλία και το Πακιστάν. 

Ανάμεσα τους βρέθηκαν και δύο Τούρκοι, οι οποίοι κρατούνται με σκοπό να διερευνηθεί ο ρόλος τους στην προσπάθεια «εισβολής» μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία: Άσκηση με πραγματικά πυρά την Καθαρά Δευτέρα στον Έβρο

Μάχη δίνουν αστυνομικοί και στρατιώτες στον Έβρο ενώ δέχονται δακρυγόνα από μετανάστες και χημικά από Τούρκους. Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία κλιμακώνει την επιθετική πολιτική της, στέλνει ο στρατός, ενώ οι συγκρούσεις δεν λένε να κοπάσουν στις Καστανιές όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες μετανάστες. 

Σε ανακοίνωσή του το Δ' Σώμα Στρατού γνωστοποίησε ότι θα προβεί σε βολές τη Δευτέρα με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όλο το 24ωρο. Οι βολές δεν ήταν προγραμματισμένες να γίνουν, διευκρινίζει το Σώμα.

Στα ακρά κινείται η τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες ώρες. Οι Τούρκοι όχι μόνο διευκολύνουν τους μετανάστες στη μετακίνηση προς τις Καστανιές Έβρου και τους μοιράζουν δακρυγόνα, αλλά ρίχνουν πια και οι ίδιοι χημικά σε Έλληνες αστυνομικούς.

Η ρίψη των χημικών από την τουρκική πλευρά καθοδηγήθηκε με τη χρήση δύο drones που πετούσαν στο σημείο

Από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παρανομή είσοδο στη χώρα.

Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται σε όλο το μήκος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος με αποτέλεσμα να μαίνονται άγρια επεισόδια με τις ισχυρές δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και του στρατού.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Αστυνομικοί «μαζεύουν» μετανάστες που περνούν τα σύνορα - Έγιναν 98 συλλήψεις"

Προειδοποίηση Ρωσίας σε Άγκυρα: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των αεροσκαφών σας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι η Μόσχα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των τουρκικών αεροσκαφών που πετούν στη Συρία, αφού η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο πάνω από την Ιντλίμπ, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή αφού η Τουρκία κατέρριψε δύο συριακά μαχητικά αεροσκάφη στην Ιντλίμπ και έπληξε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, εντείνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών την προηγούμενη εβδομάδα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης (στη Συρία) δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των τουρκικών πτήσεων στον ουρανό της Συρίας» δήλωσε ο αντιναύαρχος Όλεγκ Ζουράβλεφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση Ρωσίας σε Άγκυρα: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των αεροσκαφών σας"

ΟΗΕ: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της

Έκκληση για ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η ατμόσφαιρα στις Καστανιές Έβρου μυρίζει μπαρούτι. Ο ΟΗΕ καλεί, ακόμη, τους μετανάστες να μην διαταράσσουν τη δημόσια τάξη.

«Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο», ανέφερε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Μπάμπαρ Μπαλούτς, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπαλούτς εξήγησε ότι το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στις επαρχίες της Σμύρνης, του Τσανάκαλε και της Αδριανούπολης, στην Τουρκία, «παρακολουθεί τις αυξημένες μετακινήσεις των προσώπων, αποτιμά την κατάσταση και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο».

Στην επιχείρηση αυτή, η οποία γίνεται σε συντονισμό με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Unicef, ενημερώνονται επίσης οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν όταν προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, είτε από την ξηρά είτε από τη θάλασσα, πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τους αιτούντες άσυλο «να σέβονται τον νόμο και να αποφεύγουν να δημιουργούν καταστάσεις που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στα σύνορα και αλλού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της"

Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι: Οι καρναβαλιστές έδωσαν τον παλμό ακόμη και χωρίς παρέλαση!

«Κόκκινο» χτύπησε -κυρίως το μεσημέρι- το «θερμόμετρο» της καλοπέρασης στο Ρέθυμνο, καθώς η πόλη «πλημμύρισε» κυριολεκτικά από εκατοντάδες καρναβαλιστές

Μπορεί κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» ο κορωνοϊός να στέρησε από το Ρέθυμνο την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα γινόταν σήμερα, εντούτοις, δεν κατάφερε να «φρενάρει» το κέφι των εκατοντάδων καρναβαλιστών -που σύμμαχο τον καλό καιρό- ξεχύθηκαν από το πρωί στους δρόμους για να κάνουν τις παρέες τους, να γιορτάσουν την αποκριά και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους.

Σε κάθε γωνιά και πλατεία της πόλης, όπως και σε κάθε σοκάκι του ιστορικού κέντρου, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας -μεταμφιεσμένοι και μη- είχαν δώσει το δικό τους ραντεβού με την χαρά και την καλοπέραση, αφού κανένας ιός και καμία απαγόρευση, όπως είπαν, δεν θα μπορούσε να τους κρατήσει κλεισμένους στα σπίτια τους.

Εξάλλου, δεν είναι και λίγοι και οι επισκέπτες του Ρεθύμνου, οι οποίοι αν και απογοητεύτηκαν από την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, παρόλα αυτά, δεν το «έβαλαν κάτω» και όχι μόνο δεν ακύρωσαν το ταξίδι τους, αλλά έδωσαν και δυναμικό «παρών», παρέχοντας έτσι «ψήφο εμπιστοσύνης» στο Ρέθυμνο ως χειμερινό προορισμό.

Το επόμενο, άτυπο όμως, ραντεβού με την ξεγνοιασιά και την καλοπέραση έχει δοθεί για την Καθαρά Δευτέρα, όπου και πάλι από το Ρέθυμνο δεν θα λείψουν οι παρέες για το άνοιγμα της Σαρακοστής.



















neakriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι: Οι καρναβαλιστές έδωσαν τον παλμό ακόμη και χωρίς παρέλαση!"

Κορωνοϊός, Λονδίνο: Αρνητικά τα δείγματα των δυο μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών

Αρνητικά στον κορονοϊό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τα δείγματα των δύο μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών που παρέμειναν στο Λονδίνο.

Άμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι δύο μαθητές, ενδεχομένως και απόψε.

Υπενθυμίζεται ότι δύο μαθητές του Κολλεγίου είχαν παραμείνει στο Λονδίνο, καθώς παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού.

Πρόκειται για την κόρη της 40χρονης γυναίκας, που μετά την επιστροφή της στην Αθήνα από το Μιλάνο, επιβεβαιώθηκε ως το τρίτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα. Ακόμη ένας συμμαθητής της κόρης της 40χρονης γυναίκας, παρέμεινε στο Λονδίνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός, Λονδίνο: Αρνητικά τα δείγματα των δυο μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών"

Μυτιλήνη: Κάηκε ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων

Κάηκε πριν από λίγο ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών γνωστός και σαν «stage 2» στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Ο χώρος ανήκε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πριν ένα μήνα είχε κλείσει με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου δυτικής Λέσβου κόντρα στην περί του αντιθέτου απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Συκαμνιάς.

Αργά σήμερα το απόγευμα είχε γίνει γνωστή η απόφαση του Δημάρχου δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου να ανοίξει για μια μόλις μέρα τον καταυλισμό προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά που έφθασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια.

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου «καταδικάζει απερίφραστα τον εμπρησμό της προσωρινής δομής στη Σκάλα Συκαμιάς».

Με την ανακοίνωση του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου καλεί τους πολίτες «να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Κάνουμε έναν δίκαιο αγώνα, ας μην αμαυρωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Κάηκε ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων"

ΚΥΣΕΑ: Ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία - Ενίσχυση συνόρων, αναστολή ασύλου για ένα μήνα

Εν μέσω πυρακτωμένου σκηνικού στις Καστανιές Έβρου και στα νησιά του Αιγαίου και ενώ οι αστυνομικοί δίνουν μάχη στα σύνορα κόντρα στις επιθέσεις των Τούρκων με χημικά, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της τουρκικής επιθετικότητας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου για την δραματική κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προκλητική τουρκική στάση.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της έστειλε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορα της Ελλάδας.

Αναστολή για ένα μήνα των αιτήσεων ασύλου

«Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας», τόνισε.

«Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση. Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις», πρόσθεσε.

«Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της» διεμήνυσε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ ανακοίνωσε τα πέντε μέτρα στο πλαίσιο του σχεδίου εκτόνωσης της κρίσης.

Τα πέντε μέτρα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΥΣΕΑ: Ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία - Ενίσχυση συνόρων, αναστολή ασύλου για ένα μήνα"

Γερμανία: Αποφεύγει να καταδικάσει τις προκλήσεις Ερντογάν - Κατανοεί τη στάση του!

Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του να αφήσει να περάσουν τα τουρκικά σύνορα προς την Ελλάδα χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Τυπικά, τόσο η καγκελαρία όσο και το υπουργείο Εξωτερικών «αναμένουν» από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ στο προσφυγικό, σχολιάζει η Deutsche Welle, και επικαλουμένη δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, συμπληρώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσντάγκ, της γερμανικής Βουλής, τον χριστιανοδημοκράτη Νόρμπερτ Ρέτγκεν, η Γερμάνια αλλά και η ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν σκληρά.

Κατά τις εκτιμήσεις του το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων έχει μεν «προς τα έξω την μορφή μιας απειλής», επί της ουσίας πρόκειται όμως για μια «κραυγή βοήθειας» προς την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ερντογάν απέτυχε σύμφωνα με τον κ. Ρέντκεν στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τη Ρωσία. Με το άνοιγμα των συνόρων ζητά τώρα την βοήθεια των Ευρωπαίων.

Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, τα κράτη της Δύσης να παρακινήσουν τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη Συρία -ακόμη και με την απειλή επιβολής νέων κυρώσεων.

Βερολίνο: Αναμένουμε την τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας

«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί και αναμένει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό θα τηρηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και τόνισε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους. Το ίδιο δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, και το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ζήτησε από την Δύση να κάνει περισσότερα για την κατάσταση στην Συρία: «Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ πρέπει από κοινού να αυξήσουν την πίεση προς τον 'Ασαντ και τον Πούτιν, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για πολιτικές συνομιλίες και τερματισμό του φοβερού πολέμου στην Συρία», δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, τονίζοντας ότι η τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση πλήττει τους πάντες.

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς τάχθηκε κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής λύσης της κρίσης στην Συρία και σημείωσε ότι ένας πιθανός δρόμος θα μπορούσε να είναι οι συνομιλίες μεταξύ της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυστρία: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε Ελλάδα και Βουλγαρία
Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών», υπογράμμισε ο κ. Κουρτς, ζητώντας να υπάρξει μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατέψει τα δικά της σύνορα».

Την αγανάκτησή τους στις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εξέφραζαν απόψε τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα, με τον εκπρόσωπο ευρωπαϊκών θεμάτων των συγκυβερνώντων Πράσινων, Μισέλ Ραϊμόν να τονίζει ότι «η ΕΕ δεν επιτρέπεται να αφήσει να εκβιάζεται από την Τουρκία», και την ευρωβουλευτή του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Κλαούντια Γκαμόν να ζητά ένα επαρκή κοινοτικό προϋπολογισμό για κυρίαρχους συνοριακούς ελέγχους.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Αποφεύγει να καταδικάσει τις προκλήσεις Ερντογάν - Κατανοεί τη στάση του!"

Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας -Τι πρέπει να προσέχετε

Ο κορωνοϊός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει περισσότερο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με νέο ενημερωτικό βίντεο του υπ. Υγείας.
Στις ευπαθείς ομάδες εντάσσονται τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως 1) Καρδιοπαθείς 2) Ατομα με σακχαρώδη διαβήτη 3) Κακοήθειες 4) Ηπατοπάθειες και 5) Πνευμονοπάθειες.
Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν:
  • Την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα
  • Ολα τα μη απαραίτητα ταξίδια ιδιαίτερα σε πληττόμενες περιοχές
  • Τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς
  • Τις επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού καλούνται να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους.
  • Οσοι φροντίζουν άτομα που είναι σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι να φορούν μάσκα.
Το νέο ενημερωτικό βίντεο του υπουργείου για τον κορωνοϊό:
Σύμφωνα με το νέο ενημερωτικό βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εάν εμφανίσετε συμπτώματα και έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή δεν πρέπει να προσέλθετε στο νοσοκομείο μόνοι σας, αλλά να τηλεφωνήσετε στον προσωπικό σας ιατρό ή στον ΕΟΔΥ και να παραμείνετε σπίτι σας.
Υπενθυμίζεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής στη χώρα μας είναι επτά. Σύμφωνα με τον υπουργό ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί το νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε ολόκληρη της χώρα για τον κορωνοϊό, όλοι οι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας -Τι πρέπει να προσέχετε"

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Οδηγίες σε όλους τους πολίτες μέσω email

Μέσω της ΑΑΔΕ, αρχίζει απόψε η αποστολή των οδηγιών του υπουργείου Υγείας σε όλους τους πολίτες για τον κορονοϊό.

Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες πολίτες θα λάβουν το παρακάτω μήνυμα, με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορονοϊό, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει στο Taxisnet.

To μήνυμα έχει ως εξής:

"Αγαπητή Κυρία / Αγαπητέ Κύριε,

Το παρόν ηλεκτρονικό μήνυμα αποστέλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την ενημέρωση σας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ε ν η μ έ ρ ω σ η

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;
Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;
Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;
Εάν έχει:
Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας
ΚΑΙ
Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
• Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2
ή
• Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.
Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε δικτυακό τόπο: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/2019-ncov-orismos-kroysmatos-2.pdf

Σε ποιες περιοχές του κόσμου υπάρχει διάδοση στην κοινότητα;
Κίνα, Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto).

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί κρούσματα COVID-19;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC (Situation update worldwide, March 1, 2020) έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 29 Ευρωπαϊκές χώρες, με 4 επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας να έχουν συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 7 έως σήμερα κρούσματα όλα με ιστορικό ταξιδιού στις πληττόμενες περιοχές/επαρχίες της Ιταλίας.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;
Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;
«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων αναφέρονται κατωτέρω:
Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;
Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;
Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr".

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός στην Ελλάδα: Οδηγίες σε όλους τους πολίτες μέσω email"

Προσφυγικό -Μηταράκης: Τι είπε για τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά

Για τα σενάρια περί μεταφοράς προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά, ρωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

Αναφορικά για τις προτάσεις που έχουν ακουστεί περί δημιουργίας κέντρου στα Τοκμάκια ή άλλα ακατοίκητα νησιά, ο κ. Μηταράκης είπε: «Στη συνάντηση που έγινε στο Μαξίμου με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, συμφωνήσαμε όλοι ότι χρειάζεται μια κλειστή δομή αντί μιας ανοιχτής. Η κυβέρνηση έχει κάνει έναν συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Επιλέξαμε αυτό που θεωρούμε εμείς ότι έχει την ελάχιστη επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες»

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν είναι η κυβέρνηση ανοιχτή σε τέτοιες αντιπροτάσεις απάντησε: «Ζητάμε διαρκώς την άποψη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης . Μέχρι στιγμής ακούμε μεμονωμένες φωνές να εκφράζουν και μια άλλη εναλλακτική. Όταν αυτό πάρει μια μορφή πιο συλλογική, κάθε πρόταση μπορεί να συζητηθεί».

Στο πρωτοσέλιδο του χθεσινού της φύλλου η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκάλυψε ότι έχει επανέλθει στο τραπέζι η παλιά πρόταση της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά. Για να μην το χρεωθεί η ίδια, σκοπεύει να το εμφανίσει ως πρόταση των αυτοδιοικητικών του Βορείου Αιγαίου, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό -Μηταράκης: Τι είπε για τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά"

Να φύγουν αμέσως από το νησί οι 5.000 αιτούντες άσυλο ζητάει ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης κλείνει με δήλωση του ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης «έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν στο νησί από σημεία που δεν ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης να μην καταλήγουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο».

Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κύτελης «στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα, ζητάμε να σταλούν δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ. Επίσης ο κ. Κύτελης ζητά δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου».

Και κατέληξε ο κ. Κύτελης: «Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε τους πολίτες και την κανονικότητα του Δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο τη φιλοξενία του συνόλου των μεταναστών στο νησί».

Με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Να φύγουν αμέσως από το νησί οι 5.000 αιτούντες άσυλο ζητάει ο δήμαρχος Μυτιλήνης"

Κορωνοϊός, υπουργείο Δικαιοσύνης: Θα ληφθούν μέτρα στα δικαστήρια

Αναφορικά με τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους των δικαστηρίων της χώρας έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι έχει ήδη επικοινωνήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς και με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Γρίβα για την λήψη των κατάλληλων μέτρων στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.

Παράλληλα, έγινε γνωστό για την ερχόμενη Τρίτη ότι έχει συμφωνηθεί η συνεργασία με παράγοντες του ΕΟΔΥ, προκειμένου να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα στα δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της χώρας.

Ακόμη, ο κ. Τσιάρας είχε δώσει εντολή, ήδη από χθες στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό για τον καλύτερο συντονισμό στη λήψη προληπτικών μέτρων στα δικαστήρια για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Βερβεσός είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός, υπουργείο Δικαιοσύνης: Θα ληφθούν μέτρα στα δικαστήρια"

Φυλάκιση 3,5 ετών σε 17 μετανάστες για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα

Για παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια συνελήφθησαν 73 άτομα στον Έβρο και σχηματίστηκαν οι σχετικές δικογραφίες.

Όπως μετέδωσε ο Alpha, 17 πρόσφυγες και μετανάστες, αφγανικής προέλευσης, που είχαν περάσει παράνομα στο ελληνικό έδαφος μέχρι το Σάββατο το πρωί και συνελήφθησαν από τις αρχές, δικάστηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου στην Ορεστιάδα και καταδικάστηκαν σε 3,5 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή.

Αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ, καθώς προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σομαλία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλάκιση 3,5 ετών σε 17 μετανάστες για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα"

Έκρυθμη η κατάσταση στον Έβρο: Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ – «Έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε την Ελλάδα»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπορέλ σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις εντός και γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρία συνιστούν «σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».
«Προκαλούν ανείπωτα ανθρωπιστικά δεινά στον πληθυσμό και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή και πέραν αυτής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπαθειές της για να αντιμετωπίσει αυτή τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», πρόσθεσε.
Επισημαίνοντας ότι υπάρχει μόνο «πολιτική λύση» στην κρίση της Συρίας, ο Μπορέλ τονίζει ότι παράλληλα, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης» που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα «θα είναι μια ευκαιρία για να επικεντρωθούμε στις τελευταίες εξελίξεις και να συνεχίσουμε το κοινό έργο μας σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συλλογική δράση μας θα έχει τις μέγιστες δυνατές επιπτώσεις αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση και να συμβάλουμε στο να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επεισόδια με μετανάστες - Τραυματίστηκε αστυνομικός στο πρόσωπο

Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκαν επεισόδια με μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα στις Καστανιές Έβρου, κατά την διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός στο πρόσωπο.
Οι πρόσφυγες - μετανάστες επιτέθηκαν εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα κατά των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπάθησαν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παρανομή είσοδο στη χώρα.
Δείτε φωτογραφίες από το σημείο: 







news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρυθμη η κατάσταση στον Έβρο: Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ – «Έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε την Ελλάδα»"

Μετανάστης σε τουρκικό ΜΜΕ: «Ήμουν στην φυλακή, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν φύγετε»

Η πληροφορία που ήθελε την Τουρκία να έχει ανοίξει κέντρα κράτησης στα οποία βρίσκονταν «παραβατικοί» μετανάστες και πρόσφυγες, φαίνεται να έχει βάση, αφού σε βίντεο που μετέδωσε o τηλεοπτικός σταθμός Halk TV, μετανάστης που κατευθύνεται προς τα σύνορα με την Ελλάδα δηλώνει: «Ήμουν στην φυλακή, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν “φύγετε”»

Στη συνέχεια, ο μετανάστης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πάω στην Ευρώπη για να σωθώ».

Σημειώνεται ότι από χθες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία έχει αφήσει ελεύθερους μετάναστες και πρόσφυφες που βρίσκονταν υπό περιορισμό σε κλειστά κέντρα εξ αιτίας ποινικών παραβάσεων.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετανάστης σε τουρκικό ΜΜΕ: «Ήμουν στην φυλακή, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν φύγετε»"

Μυτιλήνη: Σε περίφρακτο χώρο στο λιμάνι μεταφέρθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες

Εκατό και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από όσους έφτασαν στο νησί σήμερα μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται για να διαμείνουν στον περίφρακτο χώρο της επιβίβασης στα πλοία της γραμμής στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για τους επιβαίνοντες σε δύο βάρκες που οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής δεν επέτρεψαν στην Αστυνομία να προσεγγίσει στο ΚΥΤ της Μόριας και να τους αποβιβάσει εκεί. Καθώς επίσης και τους επιβαίνοντες σε μια βάρκα που κάτοικοι της Θερμής δεν επέτρεψαν να αποβιβασθούν στο λιμάνι της Θερμής και αυτή τη στιγμή ρυμουλκούνται από το Λιμενικό Σώμα σε άγνωστη κατεύθυνση προκειμένου να αποβιβασθούν.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Σε περίφρακτο χώρο στο λιμάνι μεταφέρθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες"

Αρνητικός στον κορονοϊό ο σύζυγος της γυναίκας που επιβεβαιώθηκε ως πέμπτο κρούσμα

Σε εξετάσεις υποβλήθηκε ο σύζυγος της γυναίκας που αποτελεί το πέμπτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει νοσήσει.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκαν αρνητικά. Η γυναίκα του είχε έρθει σε επαφή με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, την 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κολλήσει και η ίδια τον ιό COVID-19.

Oι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τυχόν άλλα κρούσματα και να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Συνολικά, στη χώρα μας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε επτά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητικός στον κορονοϊό ο σύζυγος της γυναίκας που επιβεβαιώθηκε ως πέμπτο κρούσμα"

Πατρινό Καρναβάλι 2020: Σε εξέλιξη η "απαγορευμένη" παρέλαση ακολουθώντας την παλιά, παραδοσιακή διαδρομή - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ - LIVE

Παρά την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων από το Δήμο Πατρέων Πατρινοί Καρναβαλιστές δηλώνουν έτοιμοι και αυτή την ώρα συμμετέχουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής, που ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας και κατευθύνεται μέσω της Γούναρη στην πλατεία Γεωργίου, όπου νωρίτερα ένας εκπρόσωπος από καθε πλήρωμα, απαθανατίστηκε στην ιστορική για σήμερα φωτογραφία έξω από το δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην πλατεία Γεωργίου.





Η παρέλαση των καρναβαλικών γκρουπ ακολουθεί την παλιά, παραδοσιακή διαδρομή , με έναρξη από την πλατεία Ομονοίας, κατόπιν Γούναρη, Κορίνθου μέχρι το ύψος της οδού Κιλκίς, χωρίς μουσική σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής. Στην οδό Κορίνθου από τα μεγάφωνα του δήμου ακούγεται καρναβαλική μουσική, ενώ η αστυνομία βρίσκεται εκεί για τα μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας.





Το μήνυμα που δέχθηκαν οι Καρναβαλιστές στα κινητά τους τηλέφωνα τις τελευταίες ώρες είναι το εξής:

AΓAΠHTOI KAPNABAΛIΣTEΣ. H KAPNABAΛIKH MAΣ BABOYPA EINAI ETOIMH! TO PANTEBOY EINAI ΣTHN ΠΛATEIA OMONOIAΣ THN KYPIAKH ΣTIΣ 14.00. ΦEPTE THN ΦAΣAPIA ΣAΣ, KAI ΠAME OΛOI MAZI NA KANOYME TO KAPNABAΛI TOY 2020!!! TYMΠANA, POKANEΣ, AYTOΣXEΔIA KPOYΣTA, ΣΦYPIXTPEΣ KAI OTI AΛΛO ΘEΛETE ΓIA NA ΔΩΣOYME ΣTHN ΠOΛH AYTO ΠOY THΣ AΞIZEI! EΠIΣHΣ, 1 EKΠPOΣΩΠOΣ AΠO KAΘE ΠΛHPΩMA NA EINAI ΣTIΣ 14.00 ΣTO ΔHMOTIKO ΘEATPO ME TH ΦETINH ΣTOΛH ΓIA THN ANAMNHΣTIKH ΦΩTOΓPAΦIΣH!
tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατρινό Καρναβάλι 2020: Σε εξέλιξη η "απαγορευμένη" παρέλαση ακολουθώντας την παλιά, παραδοσιακή διαδρομή - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ - LIVE"

Συντάξεις: Αύξηση ορίου ηλικίας για στα 68 το 2024 -Στα 72 το 2066

Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2024, στα 68 έτη, αποκαλύπτει η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νέο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», διάταξη του «νόμου Κατρούγκαλου» προβλέπει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανακαθορίζονται σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής. Με βάση αυτό, το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανέβει το 2066 στο 72ο έτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” , η πρόβλεψη αυτή του «νόμου Κατρούγκαλου» βρίσκει εφαρμογή στις αναλογιστικές προβολές, το έτος 2024. Το επίσης όχι και τόσο μακρινό 2036 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανέβει περαιτέρω στα 69 έτη, και θα αυξάνεται κατά ένα ακέραιο έτος, το 2045 ,φθάνοντας τα 70, το 2057 (στα 71) και το 2066 που θα φτάσει τελικά το 72ο έτος ηλικίας των ασφαλισμένων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Αύξηση ορίου ηλικίας για στα 68 το 2024 -Στα 72 το 2066"

Μυτιλήνη: Πολίτες εμποδίζουν την απόβαση μεταναστών λιμάνι της Θερμής

Την κατάσταση στα χέρια της φαίνεται πως πήρε ομάδα πολιτών στη Μυτιλήνη, εμποδίζοντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Θέρμης.

Στη βάρκα επιβαίνουν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης προπηλακίστηκαν η επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά και δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», που αποπειράθηκε να παρέμβει.

Παράλληλα, παρόμοια μπλόκα υπάρχουν και στους δρόμους που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο.

Οι συγκεντρωμένες ομάδες κατοίκων δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Διεκδικούν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στο χώρο των συγκεντρώσεων βρίσκονται στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με το δήμαρχο, Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Πολίτες εμποδίζουν την απόβαση μεταναστών λιμάνι της Θερμής"

Τουρκία: Πάνω από 75.000 μετανάστες μπήκαν στην Ελλάδα – Εκστρατεία παραπληροφόρησης λέει το ΥΠΕΞ

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επέτρεψε σε περισσότερους από 75.000 μετανάστες να περάσουν τα σύνορά της οδεύοντας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι μέχρι τις 10.00 το πρωί σήμερα (09.00 ώρα Ελλάδας) 76.358 μετανάστες είχαν περάσει τα σύνορα στην επαρχία της Αδριανούπολης.

Στην επαρχία αυτή συνορεύει τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία. Καμία από τις δύο χώρες ωστόσο δεν έχει αναφέρει άφιξη τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών. Μάλιστα νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ είπε ότι «δεν έχει περάσει ούτε ένας μετανάστης» στο βουλγαρικό έδαφος.

ΥΠΕΞ: Εκστρατεία παραπληροφόρησης από τις τουρκικές αρχές

Για εκστρατεία παραπληροφόρησης από τις τουρκικές αρχές κάνει λόγο με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σημειώνει τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι ελληνικές αρχές στον Έβρο.

«Συνεχίζεται εκστρατεία παραπληροφόρησης από τουρκικές αρχές», σημειώνεται στο σχετικό tweet. «Η πραγματικότητα: Από χθες πρωί ως σήμερα πρωί αποτράπηκε είσοδος σε ελλ.επικράτεια (όλο τον Έβρο) σε 10.000 άτομα. 73 άτομα χωρίς σχέση με Ιντλίμπ εισήλθαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος, συνελήφθησαν και σχηματίστηκαν δικογραφίες».

Ενώ με δεύτερο tweet στα αγγλικά προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να διασχίσει τα ελληνικά σύνορα. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται αποτελεσματικά. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Πάνω από 75.000 μετανάστες μπήκαν στην Ελλάδα – Εκστρατεία παραπληροφόρησης λέει το ΥΠΕΞ"

Έβρος: Με ντουντούκες ενημερώνουν τους μετανάστες ότι τα σύνορα είναι κλειστά - Δείτε βίντεο

Κάθε πρόσφορο μέσο χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να ενημερώσουν τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο στην περιοχή των Καστανεών ότι τα σύνορα είναι κλειστά.

Εκτός από τη μαζική αποστολή SMS σε ξένα κινητά τηλέφωνα με στόχο να καταπολεμηθούν τα fake news που διακινούνται κυρίως από την Τουρκία, κατά μήκος του φράχτη στον Έβρο βρίσκονται οχήματα του Στρατού με ντουντούκες στην οροφή τους τα οποία μεταδίδουν παρόμοια μηνύματα προς τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πλήρωμα ενός εξ αυτών επισκέφθηκε, μάλιστα, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.



Μετά την επίσκεψή του σε στρατιωτικές μονάδες στον Έβρο, μαζί με τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι «τα σύνορα φρουρούνται και φυλάσσονται άριστα».

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, απάντησε πως υποθέτει ότι αυτός αυξομειώνεται.

Είπε ότι «είναι δεδομένο πως υπάρχει μια οργανωμένη μετακίνηση προς τα σύνορα, αλλά από εκεί και πέρα εμείς κάνουμε τη δουλειά μας».

Τόνισε πως αν χρειαστεί θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο για τη φύλαξη των συνόρων και σημείωσε πως όσοι μετανάστες καταφέρνουν να μπουν στο ελληνικό έδαφος συλλαμβάνονται.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Με ντουντούκες ενημερώνουν τους μετανάστες ότι τα σύνορα είναι κλειστά - Δείτε βίντεο"

Προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά των μεταναστών στα σύνορα στέλνει η Ελλάδα

Προειδοποιητικά μηνύματα μέσω SMS σε χιλιάδες ξένα κινητά μεταναστών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα του Έβρου έστειλε η Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες».
Σύμφωνα με τις πηγές του μεγάρου Μαξίμου, χιλιάδες ξένα κινητά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή λαμβάνουν τα παρακάτω μηνύματα καθώς πλησιάζουν τα σύνορα: «Από την Ελληνική Δημοκρατία: Η Ελλάδα αυξάνει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο βαθμό. Μην αποπειραθείτε να περάσετε παράνομα τα ελληνικά σύνορα».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά των μεταναστών στα σύνορα στέλνει η Ελλάδα"

Βουλγαρία: «Ούτε ένας παράνομος μετανάστης δεν έχει περάσει από τα σύνορά μας» λέει ο υπουργός Άμυνας

Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας παραμένει ήρεμη σήμερα, με τη βουλγαρική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως ούτε ένας μετανάστης δεν έχει περάσει παράνομα στο έδαφος της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι ήρεμη», είπε ο υπουργός Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση νωρίτερα σήμερα.

Η Βουλγαρία έχει ήδη ενισχύσει με αστυνομικούς τη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία. Ο Καρακατσάνοφ είπε ότι μπορεί να αναπτυχθούν επίσης έως και 1.100 στρατιώτες, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ υπενθύμισε ότι τα εξωτερικά σύνορα είναι «καλά προστατευμένα» με συρματοπλέγματα και θερμικές κάμερες.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία και το μεταναστευτικό. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πού ακριβώς θα γίνει αυτή η συνάντηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: «Ούτε ένας παράνομος μετανάστης δεν έχει περάσει από τα σύνορά μας» λέει ο υπουργός Άμυνας"

Ντου της τουρκικής αστυνομίας στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη

Έφοδο στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία, με τον αρχισυντάκτη του, Μαχίρ Μποζτέπ να τίθεται υπό κράτηση.

Παράλληλα, το παράρτημα του ειδησεογραφικού μέσου στη γειτονική χώρα ταλανίζεται από την εξαφάνιση τριών δημοσιογράφων, οι οποίοι το βράδυ του Σαββάτου είχαν δεχτεί επιθέσεις από αγνώστους στα σπίτια τους, οι οποίοι φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα.

«Δεν έχουμε μπορέσει να επικοινωνήσουμε με τους υπαλλήλους μας στην Άγκυρα για 9 ώρες αφότου επικοινώνησαν με την αστυνομία για την αναφορά του περιστατικού από εθνικιστές ταραξίες που επιτέθηκαν στα διαμερίσματά τους», ανέφερε για το θέμα η αρχισυντάκτρια του πρακτορείου, Μαργαρίτα Σιμονιάν.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαιώνοντας την εξαφάνιση των τριών δημοσιογράφων.

«Οι δημοσιογράφοι απειλήθηκαν με φυσική βία, τους είπαν να σταματήσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, βρίσκονται στα χέρια τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε επικοινωνία μαζί τους», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, ενώ κάλεσε την Τουρκία να λύσει το θέμα και να εργαστεί για την ασφάλεια των εργαζομένων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντου της τουρκικής αστυνομίας στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη"

Προκαταρκτική εξέταση για το δημοσίευμα πως κάτοικοι εγκαταλείπουν τις Καστανιές

Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Βαγγέλης Ιωαννίδης, με αφορμή δημοσίευμα ιστοσελίδας με τίτλο “Καστανιές: Οικογένειες στέλνουν γυναίκες και παιδιά στα μετόπισθεν για καλό και για κακό”.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, μετά και την δήλωση διάψευσης του δημάρχου Ορεστιάδας.
Η παραγγελία δόθηκε στην κρατική ασφάλεια Αθηνών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταρκτική εξέταση για το δημοσίευμα πως κάτοικοι εγκαταλείπουν τις Καστανιές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news