facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Επτά συνολικά τα κρούσματα

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν ακόμα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξάνοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας σε επτά.

Το πρώτο πρόκειται για Ελληνίδα εκπαιδευτικό, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη και σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης.Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το δεύτερο πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Το τρίτο πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα ήταν τέσσερα, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη και δεύτερο του 9χρονου γιου της. Το τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Αθήνα. Ήταν αυτό της 40χρονης από το Μαρούσι που νοσηλεύεται στο «Αττικόν». Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η 36χρονη, που ήταν το τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός στην Ελλάδα: Επτά συνολικά τα κρούσματα"

Πλακιωτάκης: Αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορα κάθε τρόπο και μέσο

Είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας με οποιονδήποτε τρόπο και οποιονδήποτε μέσο δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος έφθασε στη Χίο από την Μυτιλήνη, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη και επισκέφθηκε τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

«Το Λιμενικό Σώμα, χρόνια τώρα, υπερβάλλει εαυτόν, δίνει αγώνες με ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ενισχύουμε τις δυνάμεις του και είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας στον μέγιστο βαθμό» ανέφερε ο υπουργός.

«Ήδη κι εδώ στη Χίο ενισχύουμε τις δυνάμεις του Λιμενικού με περισσότερα επιχειρησιακά μέσα, περισσότερο προσωπικό και περισσότερες περιπολίες

Με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης υπογραμμίζοντας ότι «το Λιμενικό Σώμα για χρόνια υπερβάλλει εαυτό, δίνει αγώνες με ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αυτή τη φορά θα υπερασπίσει με οποιονδήποτε τρόπο και οποιονδήποτε μέσο τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας»

«Είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε και αν απαιτηθεί θα ενισχύσουμε περαιτέρω επιχειρησιακές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος με περισσότερο προσωπικό και θα καταβάλλουμε κάθε δύναμη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα των επόμενων ωρών», ανέφερε από την Χίο ο υπουργός Ναυτιλίας.

Αύριο ο υπουργός Ναυτιλίας θα μεταβεί στη Σάμο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλακιωτάκης: Αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορα κάθε τρόπο και μέσο"

Έβρος: Με 600 στρατιώτες ενισχύουν τη φύλαξη των συνόρων

Ακόμη 360 στρατιώτες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνει αύριο στον Έβρο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνεχίζοντας τη μετακίνηση προσωπικού από στρατιωτικούς σχηματισμούς της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Οι συγκεκριμένοι έρχονται να προστεθούν στους περίπου 300 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων δύο λόχων Καταδρομέων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σήμερα σε κρίσιμα σημεία και περάσματα του ποταμού Έβρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι περίπου 600, συνολικά, στρατιώτες που έχουν σταλεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι και τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με τα φύλλα πορείας τους.
Σε κάθε περίπτωση εάν δεν υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης και δεν αποχωρήσουν με κάποιο τρόπο οι χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες που συνωστίζονται στην πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η παραμονή τους θα παραταθεί περαιτέρω.
Άλλωστε, η συνδρομή των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων στο έργο της αστυνομίας για την αποτροπή των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που από προχθές συνωστίζονται στο ελληνοτουρκικά σύνορα προσπαθώντας να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος, κρίνεται καθοριστικής σημασίας.
Ήδη οι πεζές περιπολίες έχουν πυκνώσει ακόμη περισσότερο, ενώ σημαντικά έχουν αυξηθεί και οι φρουρές που έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα περάσματα του ποταμού. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως χθες το βράδυ τα στελέχη του στρατού αναγκάστηκαν, σε αρκετές περιπτώσεις, να επέμβουν, απωθώντας μετανάστες που έχοντας προμηθευτεί - προφανώς από τους Τούρκους- ειδικά ψαλίδια επιχειρούσαν να κόψουν τα συρματοπλέγματα που υπάρχουν στην ελληνοτουρκική μεθόριο, ορισμένα εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες μέρες.

Τουρκική καταδίκη στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε

Την ίδια στιγμή η ελληνική αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στην επικείμενη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Κροατία, προσανατολίζεται να θέσει θέμα Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσουν από τους ευρωπαίους ομολόγους τους να προχωρήσουν σε κοινή δήλωση καταδίκης της τουρκικής στάσης στο μεταναστευτικό και την μη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που είχε υπογράψει η Άγκυρα με τις Βρυξέλλες το 2016.
Να σημειώσουμε πως με βάση την εν λόγω συμφωνία η Τουρκία έχει δεσμευθεί να τερματίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη από την Ένωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Με 600 στρατιώτες ενισχύουν τη φύλαξη των συνόρων"

Κουρτς: Οικονομική στήριξη Ελλάδας αλλά και αποστολή αστυνομικών για το προσφυγικό

Την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε απόψε στην Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ζητώντας να υπάρξει μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών».

Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατέψει τα δικά της σύνορα».

Την αγανάκτησή τους στις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εξέφραζαν απόψε τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα, με τον εκπρόσωπο ευρωπαϊκών θεμάτων των συγκυβερνώντων Πράσινων, Μισέλ Ραϊμόν να τονίζει ότι «η ΕΕ δεν επιτρέπεται να αφήσει να εκβιάζεται από την Τουρκία», και την ευρωβουλευτή του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Κλαούντια Γκαμόν να ζητά ένα επαρκή κοινοτικό προϋπολογισμό για κυρίαρχους συνοριακούς ελέγχους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρτς: Οικονομική στήριξη Ελλάδας αλλά και αποστολή αστυνομικών για το προσφυγικό"

Τραμπ για τη συμφωνία με τους Tαλιμπάν: Όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη συμφωνία που οι ΗΠΑ υπέγραψαν με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και δήλωσε πως θα συναντηθεί προσωπικά με ηγέτες των Ταλιμπάν στο κοντινό μέλλον.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι οι γείτονες του Αφγανιστάν θα πρέπει να βοηθήσουν στο να διατηρηθεί η σταθερότητα, μετά τη συμφωνία, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς την πλήρη απόσυρση των ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν και να αποτελέσει ένα βήμα προς το τέλος του 18ετούς πολέμου στη χώρα.

Πολλοί αναμένουν πως οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ των αφγανικών πλευρών θα είναι πιο περίπλοκες από την αρχική συμφωνία,
ωστόσο, ο Τραμπ επισήμανε πως πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα στεφθούν με επιτυχία διότι «όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο».

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η αμερικανική και η αφγανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη δύναμη που διατηρούν στο Αφγανιστάν στους 8.600 στρατιώτες μέσα σε διάστημα 135 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής. Η αποχώρηση των στρατιωτών ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το αν οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν.

Η Καμπούλ θα δεσμευτεί να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε μέχρι τις 29 Μαΐου να έχουν αρθεί οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν να παρέχουν πόρους για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Παραλλήλως, θα αποφύγουν να χρησιμοποιούν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν και δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ για τη συμφωνία με τους Tαλιμπάν: Όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο"

ΒΙΝΤΕΟ: Χρησιμοποιώντας “ασπίδα” μωρά σε Δέλτα Έβρου και κάμπο Τυχερού, προσπαθούν να εισβάλουν

Δύσκολη θα είναι η αποψινή νύχτα όχι μόνο στις Καστανιές, αλλά και στο νότιο τμήμα του Έβρου και συγκεκριμένα στο Δέλτα του ποταμού και στον κάμπο Τυχερού, στη θέση Πέταλο, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες λαθρομετανάστες και επιχειρούν να εισβάλλουν παράνομα στην Ελλάδα.
Δεν διστάζουν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν ως “ασπίδα” ακόμα και μωρά παιδιά. Το βίντεο του Θανάση Καμηλάρη, ενός εκ των ιδιοκτητών καλύβας στο Δέλτα του Έβρου, είναι ενδεικτικό. Στην τουρκική όχθη βρίσκονται λαθρομετανάστες νεαρής ηλικίας και θέλουν να περάσουν, αλλά οι κυνηγοί και ψαράδες που έχουν κινητοποιηθεί και επειδή γνωρίζουν άριστα την περιοχή βοηθούν στις προσπάθειες της αστυνομίας και του στρατού να αποτρέψουν την εισόδους, δεν το επιτρέπουν. Ένας από αυτούς αρπάζει στα χέρια ένα μικρό κοριτσάκι και το προτάσσει, ενώ ένας άλλος κάνει κάτι ακόμα πιο ελεεινό. Με το μωρό μέσα στις πάνες στην αγκαλιά, το σηκώνει ψηλά δείχνοντας ότι δεν υπολογίζει ιδιαίτερα αν του κάνει κάποιο κακό, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων που πάνω σε βάρκες επιτηρούν την περιοχή.

Η κατάσταση στο Δέλτα του Έβρου είναι πολύ δύσκολη, αφού κάποιοι λαθρομετανάστες φαίνεται να κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν και βρίσκοντας απαρατήρητοι περάσματα, βρέθηκαν στην ελληνική πλευρά., Υπάρχουν καταγγελίες για καταστροφές σε καλύβες ψαράδων και κτηνοτρόφων.
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στον κάμπο Τυχερού και συγκεκριμένα στην περιοχή Πέταλο, όπου εκατοντάδες λαθρομετανάστες φαίνεται να επιχειρούν βάζοντας παράλληλα φωτιές, να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Η αστυνομία και ο στρατός προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί, αλλά όπως βλέπετε και στο βίντεο του Νίκου Ζεϊμπέκη, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή.


evros-news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΒΙΝΤΕΟ: Χρησιμοποιώντας “ασπίδα” μωρά σε Δέλτα Έβρου και κάμπο Τυχερού, προσπαθούν να εισβάλουν"

Πέμπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πέμπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το Σάββατο.

Όπως έγινε γνωστό, το περιστατικό επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για άτομο με το οποίο ήρθε σε επαφή η 38χρονη που είναι η πρώτη που προσβλήθηκε από τον ιό στην Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέμπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα"

«Η Άγκυρα ενδέχεται να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία;»

Απαντώντας στην κλιμάκωση της βίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, η Τουρκία ενδέχεται να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία, όπως δημοσιεύουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Άγκυρα- γράφει το δημοσίευμα- η Ρωσία συμμετέχει ήδη και είναι ενδιαφερόμενο μέρος στη στρατιωτική σύγκρουση στη Συρία και η Τουρκία, βάσει της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης έχει το δικαίωμα να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σε μέρη της σύγκρουσης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας στη ρωσική έκθεση, δήλωσε ότι οι θέσεις του τουρκικού στρατού ήταν γνωστές στους Ρώσους, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για αυτές στη ζώνη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Μάλιστα, επέμεινε στη θέση ότι κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης στις θέσεις του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ, δεν υπήρχαν ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης στο τομέα αυτόν.

Σημειώνεται ότι από την αεροπορική επίθεση των αεροπορικών δυνάμεων της Συρίας, 33 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 32 τραυματίστηκαν στις 27 Φεβρουαρίου.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Άγκυρα ενδέχεται να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία;»"

Ενίσχυση του ρόλου της Frontex συζήτησε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχους της Ε.Ε. είναι διαρκείς ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει την επικοινωνία που είχε με Τ.Ερντογάν για το συριακό.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

O ένας μετά τον άλλον, ευρωπαίοι αξιωματούχοι παίρνουν θέση υπέρ της παροχής στήριξης και βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να προφυλαχθούν τα ελληνικά σύνορα και εν τέλει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Υπενθυμίζεται ότι στον Έβρο συγκεντρώνονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή εισόδου νεών ροών.

Μεταξύ των πολιτικών που δημόσια τοποθετήθηκαν τις τελευταίες ώρες είναι και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς. Ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες.

Την αγανάκτησή τους στις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εξέφραζαν απόψε τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα, με τον εκπρόσωπο ευρωπαϊκών θεμάτων των συγκυβερνώντων Πράσινων, Μισέλ Ραϊμόν να τονίζει ότι "η ΕΕ δεν επιτρέπεται να αφήσει να εκβιάζεται από την Τουρκία", και την ευρωβουλευτή του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Κλαούντια Γκαμόν να ζητά ένα επαρκή κοινοτικό προϋπολογισμό για κυρίαρχους συνοριακούς ελέγχους.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενίσχυση του ρόλου της Frontex συζήτησε ο πρωθυπουργός"

Λιβύη: Ο Εθνικός Στρατός λέει ότι κατάρριψε 6 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ο διοικητής της Επιχειρησιακής Αίθουσας της Δυτικής Περιφέρειας του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατηγός Μαμπρούκ αλ Γεζουί, δήλωσε ότι η αεράμυνα του Εθνικού Στρατού κατάφερε να καταρρίψει 6 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Τρίπολη.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη προσπάθησαν να ξεκινήσουν μια μεγάλη αεροπορική επιχείρηση εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων και να στοχεύσουν περισσότερους κοινωνικούς στόχους», πρόσθεσε το αλ Γεζούι σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο το πρωί.

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις αεροπορικής άμυνας διεξάγουν ακόμη επιχειρήσεις αναγνώρισης με ραντάρ για να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε εχθρικά αεροσκάφη στη ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη δυτική Λιβύη.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Ο Εθνικός Στρατός λέει ότι κατάρριψε 6 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη"

Πληροφορίες ότι οι Τούρκοι έχουν ανοίξει κλειστά κέντρα και στέλνουν ποινικούς να περάσουν στην Ελλάδα

Καταιγιστικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στις Καστανιές Έβρου, με πληροφορίες ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ανοίξει κλειστά κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά και τους μεταφέρουν στα σύνορα με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που μεταφέρουν οι Τούρκοι προς τον Έβρο βρίσκονται και «ποινικοί».

Ακραία προκλητική εμφανίζεται η Τουρκία η οποία ωθεί χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο και με τη στάση της δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Ζωηρή ανησυχία εγείρει το γεγονός ότι η γειτονική χώρα βοηθά μετανάστες στις μετακινήσεις τους προς τις Καστανιές. Εκτός από αυτό, δακρυγόνα χειρός δίνουν οι Τούρκοι σε κάποιους από τους μετανάστες.

«Προσοχή! Πρόκειται για στρατιωτικό πολεμοφόδιο. Διανεμήθηκε προς της Jandarmaya (η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας)», αναγράφεται πάνω στο δακρυγόνο.

Οι μετανάστες, με τη σειρά τους, τα πετούν στο ελληνικό έδαφος και στους αστυνομικούς. Τραβούν την περόνη και τα ρίχνουν περίπου όπως λειτουργεί η χεροβομβίδα.

Μαρτυρία Τούρκου διακινητή: Με εντολή Ερντογάν θα στείλουμε μετανάστες στα νησιά, φτιάχνουμε σκάφη

Το κρεσέντο προκλητικότητας από την τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνεται από μαρτυρία Τούρκου διακινητή ο οποίος στην ουσία παραδέχεται ότι ετοιμάζονται να μεταφέρουν πρόσφυγες στα νησιά με εντολή Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Alpha, o διακινητής δηλώνει τα εξής: «Οι μετανάστες κατάλαβαν λάθος και πήγαν στη συνοριακή γραμμή. Από εκεί δεν μπόρεσαν να περάσουν. Κατασκευάζουμε φουσκωτά σκάφη και μηχανές, με κόστος 7 - 8 χιλιάδες ευρώ, κερδίζουμε 2.000 ευρώ. Μπαίνουν μέσα 35 άνθρωποι αν και μπορούν να μπουν 45. Από εδώ τους αφήνουμε και πάνε στην Ελλάδα σε 20 - 25 λεπτά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληροφορίες ότι οι Τούρκοι έχουν ανοίξει κλειστά κέντρα και στέλνουν ποινικούς να περάσουν στην Ελλάδα"

Η συγκλονιστική επιστολή του βουλευτή Α.Μυλωνάκη προς τον Α/ΓΕΕΘΑ: «Οφείλεις να ορθώσεις το ανάστημά σου»

Μια συγκλονιστική ανοιχτή επιστολή έστειλε ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης προς τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Δείτε τα όσα έγραψε ο βουλευτής:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Α/ΓΕΕΘΑ

«Κύριε Αρχηγέ ,

Γνωριζόμαστε απο νεαροί Ευέλπιδες όταν μαθαίναμε ακόμα τι σημαίνει να μάχεσαι για τη Πατρίδα. Γαλουχηθήκαμε με τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της αγάπης προς τη γαλανόλευκη.

Μάθαμε πως ποτέ δεν σκύβουμε το κεφάλι, ορκιζόμενοι στο Σύνταγμα να φυλάττουμε Θερμοπύλες και να δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για το καλό του Ελληνικού λαού και μόνο.

Σαν διοικούσα σου, σήμερα εγώ βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου και εσύ Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας οφείλουμε να πράξουμε το καθήκον μας.
Στρατηγέ οι ώρες είναι κρίσιμες. Η Πατρίδα μας κινδυνεύει.

Η Τουρκία ξεκίνησε έναν υβριδικό πόλεμο απο το 2015 και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη και στη τελική του φάση.

Στόχος του Ερντογάν είναι να μας αποπροσανατολίσει ,να μας κουράσει και στη συνέχεια να κάνει πράξη το σχέδιό του που δεν είναι άλλο απο το να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο.
Εμπροσθοφυλακή του οι αναλώσιμοι λαθρομετανάστες τους οποίους στέλνει κατά χιλιάδες στη χώρα.

Οι Ενοπλες δυνάμεις οφείλουν να κάνουν το καθήκον τους. Να μην επιτρέψουν σε κανέναν παράνομα να εισβάλει στη χώρα.

Ο τρόπος αποτροπής είναι ένας και μοναδικός. Τον γνωρίζεις σαν γνώστης των σχεδίων καλύτερα απο τον καθένα.

Συγχρόνως είσαι και Αυτός που επωμίζεσαι αυτή τη στιγμή το βάρος της Ελευθερίας και της ακεραιότητας της Πατρίδας .

Οφείλεις να ορθώσεις το ανάστημά σου, να προτάξεις τον επαγγελματισμό και τις γνώσεις σου και με αποφασιστικότητα να δώσεις στη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αμυνας και στον πρωθυπουργό να καταλάβουν ότι οφείλουν όλοι να υπακούσουν στις αποφάσεις σου τη δύσκολη τούτη ώρα, όποιες και όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές.

Σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη όπως και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός.

Σε σένα προσδοκούμε να παραμείνουμε με ψηλά το κεφάλι.

Αν το σκύψεις εσύ, τελειώσαμε όλοι.

Πιστεύω ότι με καταλαβαίνεις απόλυτα αφού γνωριζόμαστε 40 ακριβώς χρόνια.

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Αντώνης Μυλωνάκης
Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η συγκλονιστική επιστολή του βουλευτή Α.Μυλωνάκη προς τον Α/ΓΕΕΘΑ: «Οφείλεις να ορθώσεις το ανάστημά σου»"

Προκαλούν οι Τούρκοι: Στρατιωτικά οχήματα συνοδεύουν λεωφορεία με μετανάστες στα σύνορα με τον Έβρο

Την ώρα που η ατμόσφαιρα στον Έβρο παραμένει τεταμένη με χιλιάδες μετανάστες να θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα με στόχο να συνεχίσουν προς την Ευρώπη, τουρκικά στρατιωτικά οχήματα συνοδεύουν στη συνοριογραμμή λεωφορεία με μετανάστες.

Δείτε το βίντεο



Στις 17:30 ομάδα μεταναστών έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανεών με σκοπό να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος.

Άμεσα επενέβησαν δύο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL) και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τη βοήθεια της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

Όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά έπεσαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος.

Δείτε το βίντεο



Αυτή τη στιγμή έχει σφραγιστεί το σημείο και επισκευάζεται ο φράκτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι δίνουν δακρυγόνα σε κάποιους από τους μετανάστες οι οποίοι στη συνέχεια τα πετάνε στο ελληνικό έδαφος και κατά των αστυνομικών. Τα συγκεκριμένα δακρυγόνα μοιάζουν πολύ με χειροβομβίδες.



Στα Τουρκικά γράφει: ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Είναι στρατιωτικό πολεμοφόδιο. Διανεμήθηκε προς την Jandarmaya (στρατοχωροφυλακή).

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλούν οι Τούρκοι: Στρατιωτικά οχήματα συνοδεύουν λεωφορεία με μετανάστες στα σύνορα με τον Έβρο"

Εισβολή ακρίδων σε Έδεσσα, Λάρισα και Μυτιλήνη

Επιδρομή από ακρίδες σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, σε πολλά μέρη της ελληνικής υπαίθρου θέτοντας σε ετοιμότητα τον ντόπιο αγροτικό πληθυσμό, αφού τα εν λόγω έντομα έχουν κατακλύσει, όχι μόνο τις καλλιέργειες, αλλά και τους βοσκότοπους προξενώντας μεγάλες ζημιές στη χλωρίδα, με αποτέλεσμα τα άλλα ζώα να μην βρίσκουν τροφή να βοσκήσουν.

Συγκεκριμένα οι επιδρομές των ακρίδων στη Λάρισα εντοπίστηκαν στην περιοχή Μακρυχωρίου – Παραποτάμου θέτοντας σε ετοιμότητα τις Αγροτικές και Κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Στη Μυτιλήνη εντοπίστηκαν στον Αη-Στρατή, κυρίως στο νότιο και δυτικό τμήμα, όπου κλιμάκιο γεωπόνων του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου επισκέφτηκε το νησί, διαπιστώνοντας την κρισιμότητα του προβλήματος.

Για την αντιμετώπισή του προβλήματος, χρειάζεται να γίνουν ψεκασμοί, αλλά με οικολογικά σκευάσματα, καθώς το νησί είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura και απαγορεύονται οι ψεκασμοί με συμβατικά άλλα φάρμακα.Επιδρομές ακρίδων είχε «ζήσει» ο ‘Αη Στράτης και πριν από πολλά χρόνια, λίγο μετά τον πόλεμο και μέχρι τη δεκαετία του ΄60. Έκτοτε είχαν εξαφανιστεί, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους πέρσι, σε μικρότερο όμως βαθμό.

Αναφερόμενος στο θέμα των ακρίδων, ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, δηλωσε οτι: «κινηθήκαμε άμεσα και ήρθαν οι γεωπόνοι στο νησί ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δικαιολογημένα τις έχουν ονομάσει ως μια από τις δέκα «πληγές του Φαραώ γιατί στο πέρασμά τους καταστρέφουν τα πάντα»

Οι κτηνοτρόφοι είχαν εντοπίσει από πέρσι κάποιες μικρές αποικίες ακρίδων, αλλά φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξε μεγάλη εξάπλωσή τους.

Όσον αφορά την Έδεσσα, κρίθηκαν ακριδόπληκτες όλες οι περιοχές του Νομού Πέλλας, ενω πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει αμέσως μόλις εντοπίζονται ακριδοκηλίδες να ενημερώνεται η αρμόδια Υπηρεσία της Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ώστε να λαμβάνονται άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα καταπολέμησης και να μην εξαπλώνονται οι πληθυσμοί των ακρίδων σε μεγάλες εκτάσεις.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή ακρίδων σε Έδεσσα, Λάρισα και Μυτιλήνη"

Καστανιές: Τούρκοι συνέλαβαν στα σύνορα τη δημοσιογράφο Μαρία Ζαχαράκη

Απίστευτη ήταν η περιπέτεια που είχε η Ελληνίδα δημοσιογράφος Μαρία Ζαχαράκη, καθώς την συνέλαβαν οι Τούρκοι στα σύνορα.

«Μου είπαν ότι είσαι σε στρατιωτική και απαγορευμένη περιοχή και με συνέλαβαν» ανέφερε η απεσταλμένη του Open στις Καστανιές Μαρία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open εξιστόρησε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα πέρασε. «Η στρατοχωροφυλακή μας έδιωξε από το σημείο γιατί πολύ απλά δεν ήθελαν να είμαστε εκεί. Όταν ρώτησα γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί μου απάντησαν ότι μπορούν να έρχονται ελεύθερα εδώ. Κατά λέξη μου είπαν ότι “έχουν εντολή από την κυβέρνηση αυτοί να βρίσκονται εδώ”». «Στη συνέχεια με συνέλαβαν για εξακρίβωση στοιχείων όπου εκεί βέβαια όταν άκουσαν ότι είμαι Ελληνίδα δημοσιογράφος άρχισαν να με κατηγορούν και να με ρωτούν “γιατί δεν ανοίγετε τα σύνορα” λες και ήμουν εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν τους απάντησα ότι είμαι μόνο δημοσιογράφος συνέχισαν να μου λένε “αν εμείς ερχόμασταν στην Ελλάδα δεν θα μας συλλαμβάνατε και εσείς; Μας συμπεριφέρεστε πολύ πιο άγρια απ’ ότι εμείς».

Η Τουρκία όπως είπε προσπαθεί να αποκρύψει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο μετακίνησης μεταναστών στα σύνορα. Αποκάλυψε επίσης πως μίλησε με μετανάστες και της έδειξαν τα μηνύματα που εστάλησαν τα κινητά τους και μάλιστα στη γλώσσα τους προκειμένου όλοι να μαζευτούν στον Εβρο, Ακόμα και η κρατική τηλεόραση έδειχνε μηνύματα στα αραβικά για το πως θα μπορέσουν οι μετανάστες να μεταβούν στην Ευρώπη. Τα τουρκικά κανάλια πρόβαλαν και συνεντεύξεις “εθελοντών διακινητών” οι οποίοι έλεγαν ότι έχουμε πάρει εντολή από την κυβέρνηση προκειμένου να τους μεταφέρουμε στην Ευρώπη».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα όσα είπε η Ελληνίδα δημοσιογράφος.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καστανιές: Τούρκοι συνέλαβαν στα σύνορα τη δημοσιογράφο Μαρία Ζαχαράκη"

Πάτρα: Επεισόδια καρναβαλιστών – αστυνομίας στο κέντρο της πόλης

Επεισόδια καρναβαλιστών – αστυνομίας ξέσπασαν νωρίτερα στο κέντρο της Πάτρας χωρίς ωστόσο να πάρουν μεγάλη έκταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SKAI οι καρναβαλιστές επιχείρησαν να κάνουν πορεία παρά την απόφαση που έχει ληφθεί για απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η αστυνομία παρενέβη και υπήρξε συμπλοκή με την ομάδα των καρναβαλιστών, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Επεισόδια καρναβαλιστών – αστυνομίας στο κέντρο της πόλης"

Έβρος: Τεντώνει το σxοινί η Τουρκία - Μοιράζει δακρυγόνα στους μετανάστες

Ακραία προκλητική εμφανίζεται η Τουρκία η οποία ωθεί χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο και με τη στάση της δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Ζωηρή ανησυχία εγείρει το γεγονός ότι η γειτονική χώρα βοηθά μετανάστες στις μετακινήσεις τους προς τις Καστανιές. Εκτός από αυτό, δακρυγόνα χειρός δίνουν οι Τούρκοι σε κάποιους από τους μετανάστες.

«Προσοχή! Πρόκειται για στρατιωτικό πολεμοφόδιο. Διανεμήθηκε προς της Jandarmaya (η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας)», αναγράφεται πάνω στο δακρυγόνο.

8105f9ec-95f8-47f4-bc05-3bda8a93c015

Οι μετανάστες, με τη σειρά τους, τα πετούν στο ελληνικό έδαφος και στους αστυνομικούς. Τραβούν την περόνη και τα ρίχνουν περίπου όπως λειτουργεί η χεροβομβίδα.



Σφοδρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών στον Έβρο.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει από χθες στην περιοχή και βρίσκονται στην τουρκικά πλευρά επιχειρούν για μια ακόμη φορά αυτή την ώρα να περάσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι Τούρκοι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πετροπόλεμος, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που από χθες το απόγευμα ενισχύονται συνεχώς στην ελληνοτουρκική μεθόριο προσπαθούν να απωθήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να μην περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Τεντώνει το σxοινί η Τουρκία - Μοιράζει δακρυγόνα στους μετανάστες"

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα οι δύο Έλληνες μαθητές στο Λονδίνο

Σε καραντίνα στο ξενοδοχείο που κατέλυσαν βρίσκονται οι δύο Έλληνες μαθητές που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.

Από τους δύο μαθητές επρόκειτο να γίνει λήψη ρινοφαρρυγγικού δείγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Ο λόγος για την κόρη της 40χρονης (το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αθήνα) και ένα αγόρι που ανέβασε πυρετό. Τα δύο παιδιά παραμένουν σε καραντίνα στα δωμάτιά τους, ενώ ακόμα και το φαγητό τους το αφήνουν στην πόρτα του δωματίου τους. Φυσικά, οι γονείς τους δεν μπορούν να τα επισκεφθούν.

Οι υπόλοιποι 100- μαθητές, που επέστρεψαν το βράδυ της Παρασκευής (28 Φεβρουαρίου 2020) από το Λονδίνο, θα παραμείνουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Κάποια από τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως βήχα και συνάχι.

Οι μαθητές θερμομετρήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο αεροδρόμιο. Βρέθηκαν καλά στην υγεία τους και τους δόθηκαν οδηγίες παρακολούθησης/παραμονής κατ’ οίκον και περαιτέρω επικοινωνίας με ΕΟΔΥ για τυχόν ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου. Κάποια παιδιά που παρουσίασαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, επικοινώνησαν σήμερα με τον ΕΟΔΥ και θα ελεγχθούν για προληπτικούς λόγους.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σε καραντίνα οι δύο Έλληνες μαθητές στο Λονδίνο"

Η Τουρκία ζητά Patriot από τις ΗΠΑ για να συνεχίζει τον πόλεμο στην Συρία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θέλει να στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες πυραύλους Patriot στην Τουρκία ως ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν οι τουρκικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους στην Ντόχα του Κατάρ, όπου νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Από τις επιχειρήσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί 55 Τούρκοι στρατιώτες αυτόν τον μήνα στη Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ότι θα απωθήσει τον συριακό στρατό αν δεν υποχωρήσει στις προκαθορισμένες γραμμές του.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία ζητά Patriot από τις ΗΠΑ για να συνεχίζει τον πόλεμο στην Συρία"

Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου : Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας - Tηλεφωνική επικοινωνία και με Ερντογάν

Ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σχετικά με την απώλεια της ζωής των Τούρκων στρατιωτών, ωστόσο κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες στη Συρία, να αποσυρθούν και να δεσμευτούν για βιώσιμη και μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός και πολιτική λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ για το μεταναστευτικό πρόβλημα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει ενεργά τη «δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» (σ.σ τη συμφωνία για προσφυγικό).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου : Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας - Tηλεφωνική επικοινωνία και με Ερντογάν"

Τεντώνει το σχοινί ο Τσαβούσογλου με ανάρτηση – φωτιά στο twitter

Βέλη κατά της Ελλάδας εξαπολύει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» για τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ελλάδας –Τουρκίας.

Με μια ανάρτηση στο Twitter, που έρχεται ως απάντηση στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, στην οποία παραθέτει φωτογραφίες από τα επεισόδια στον Έβρο, ο Τσαβούσογλου καταφέρεται κατά της Αθήνας τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές, ενώ «επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα διεθνούς δικαίου», προβαίνουν, όπως τονίζει, «ξεδιάντροπα σε χρήση δακρυγόνων κατά αθώων».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου:

«Κοιτάξτε ποιος μας δίνει μαθήματα για το διεθνές δίκαιο! Χωρίς ντροπή πετούν δακρυγόνα κατά χιλιάδων αθώων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορά τους. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα μας, αλλά είναι καθήκον της Ελλάδας να τους συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε ανθρώπους!».

Υπενθυμίζεται ότι δηλώσεις σχετικά με το μεταναστευτικό έκανε νωρίτερα και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ήδη 18.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεντώνει το σχοινί ο Τσαβούσογλου με ανάρτηση – φωτιά στο twitter"

Νέο μήνυμα Χρυσοχοΐδη από τον Έβρο: Η Ελλάδα έχει σύνορα, δεν περνά κανείς χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα

Νέο αυστηρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση δε θα αφήσει κανέναν να περάσει χωρίς νόμιμα έγγραφα έστειλε από τον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στο επιχειρησιακό κέντρο στη Νέα Βύσσα, όπου είχε σύσκεψη με αξιωματούχους του στρατού και της αστυνομίας για την κατάσταση στις Καστανιές.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός ανέφερε:

«Είναι δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορα, οι Έλληνες τα φυλάμε. Ευχαριστώ πολύ».



Την ελληνική πλευρά προβλημάτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν πυροβολισμοί από την πλευρά των τουρκικών συνόρων, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια ούτε ποιοι το έκαναν, ούτε σε τι αποσκοπούσαν, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του Πενταγώνου, ενδεχομένως να επρόκειτο ακόμη και για κάποιου είδους συνθήματος προς τους οικονομικούς μετανάστες προκειμένου να επιχειρήσουν, οργανωμένα, να σπάσουν το ελληνικό μπλόκο που έχει στηθεί τόσο στο τελωνείο στις Καστανιές, όσο και σε μια σειρά από περάσματα του Έβρου.

Από πολύ νωρίς εξάλλου, στο ΥΠΕΘΑ, είχαν φτάσει πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών θα αυξάνονταν δραματικά, δεδομένου ότι ήδη από το απόγευμα είχαν πυκνώσει τα δρομολόγια λεωφορείων τα οποία αναχωρούσαν τόσο από την Κωνσταντινούπολη, όσο και από άλλες περιοχές της Τουρκίας. Τα περισσότερα από αυτά ήταν ναυλωμένα τουριστικά λεωφορεία γεμάτα με υπηκόους χωρών της Ασίας και της Αφρικής, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας, προερχόμενοι κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αλγερία, το Μαρόκο, το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε αρκετές περιπτώσεις τα συγκεκριμένα λεωφορεία έκαναν την τρίωρη διαδρομή Κωνσταντινούπολη- Αδριανούπολη συνοδεία ανδρών και οχημάτων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

Πέρα από τον κ. Παναγιωτόπουλο, στο Πεντάγωνο πέρασαν τη νύχτα τους και αρκετοί επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου της ανησυχίας που υπάρχει ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι, προκειμένου να επιχειρήσουν μία μαζική είσοδο στο ελληνικό έδαφος. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως μέχρι το απόγευμα ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τους χίλιους, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι με τους ρυθμούς που έφταναν τα λεωφορεία θα μπορούσαν, έως το πρωί, να ξεπεράσουν τους τρεις ακόμη και τους πέντε χιλιάδες. Η κατάσταση μάλιστα εμφανίζεται να περιπλέκεται περαιτέρω και λόγο των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή της Αδριανούπολης, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έντονη βροχόπτωση και το κρύο. Μάλιστα, στην απέναντι πλευρά των συνόρων υπάρχουν σχεδόν παντού φωτιές τις οποίες έχουν ανάψει οι οικονομικοί μετανάστες προκειμένου να κρατηθούν ζεστοί και ξάγρυπνοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μήνυμα Χρυσοχοΐδη από τον Έβρο: Η Ελλάδα έχει σύνορα, δεν περνά κανείς χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα"

Πυροβολισμοί στο Μενίδι ανάμεσα σε Ρομά

Πυροβολισμοί με έναν τραυματία σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Μενίδι.

Σύμφωνα με την αστυνομία ένας Ρομά πυροβόλησε έναν άλλο στα πόδια δύο φορές .

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Αγία Όλγα.

Ο δράστης αναζητείται ενώ η αστυνομία αποδίδει το περιστατικο σε προσωπικές διαφορές μεταξύ των δύο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στο Μενίδι ανάμεσα σε Ρομά"

Κορωνοϊός: Στο «Σωτηρία» με άφησαν να περιμένω επί ώρες, λέει η 40χρονη που νοσηλεύεται στο Αττικόν

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Αθήνα, η 40χρονη από το Μαρούσι, αποκαλύπτει την Οδύσσεια που έζησε μέχρι να κάνει την ειδική εξέταση και να διαγνωσθεί με τη νόσο.

«Παρουσίασα πυρετό 38,2. Ο γιατρός της τράπεζας, όπου εργάζομαι, μου ζήτησε να πάω στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστώ. Επικοινώνησα και με τον ΕΟΔΥ και μου έδωσε οδηγίες να φορέσω μάσκα και να χρησιμοποιήσω ιδιωτικό όχημα» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή «Μαζί σου Σαββατοκύριακο».

Όπως τόνισε η γυναίκα, ακουλούθησε κατά γράμμα όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ωστόσο οι γιατροί του «Σωτηρία» έκριναν ότι το περιστατικό της δεν έχρηζε προτεραιότητας και μπορούσε να παραμείνει με τον υπόλοιπο κόσμο στην αίθουσα αναμονής για τουλάχιστον 4 με 5 ώρες.

Αναφερόμενη στην κόρη της, που είχε πάει εκδρομή στο Λονδίνο με το Κολλέγιο Αθηνών και παραμένει στην Αγγλία, είπε: «Είμαστε σε τακτική επικοινωνία με την κόρη μου. Εγώ όφειλα εφόσον διαγνώστηκα θετική, να ενημερώσω το σχολείο και να ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται για τους οικείους μου. Το παιδί μου δεν έχει το παραμικρό σύμπτωμα και το κρατούν προληπτικά στο Λονδίνο».

Όσον αφορά στα συμπτώματα, ανέφερε πως ήταν σαν να περνά μια ελαφριά ίωση και πως ο πυρετός υποχώρησε άμεσα.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Επέστρεψα βράδυ Σαββάτου από το Μιλάνο, την Κυριακή ήμουν στο σπίτι με την οικογένεια μου. Δευτέρα πήγα στη δουλειά μου. Την Τρίτη το βράδυ εστάλη στην εργασία μία οδηγία από ΕΟΔΥ ότι όσοι έχουν ταξιδέψει και έχουν κάποια ένδειξη ότι νοσούν να πάνε να εξεταστούν.

Την Τετάρτη παρουσίασα πυρετό 38,2. Ο γιατρός της τράπεζας, όπου εργάζομαι, μου ζήτησε να πάω στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστώ. Επικοινώνησα και με τον ΕΟΔΥ και μου έδωσε οδηγίες να φορέσω μάσκα και να χρησιμοποιήσω ιδιωτικό όχημα.

Και οι δύο, με τον σύζυγο μου, φορώντας μάσκες πήγαμε στο Σωτηρία. Πήγα και δήλωσα στο κουβούκλιο, στην είσοδο του νοσοκομείου, και κατέγραψε ο γιατρός το λόγο που είμαι εκεί. Επισήμανα ότι έρχομαι από το Μιλάνο. Με πήγαν στο πρωτόκολλο, ήταν μπροστά μου ήδη άλλοι δύο. Μου έδωσαν αριθμό προτεραιότητας το 166 και με το χαρτί περίμενα στην αίθουσα αναμονής και είδα ότι ήταν στο 133.

Μου είπαν ότι δεν χρήζει η περίπτωση μου προτεραιότητας και να περιμένω 4 – 5 ώρες. Μέσα σε 45′ από το 133 είχε πάει στο 135. Είπα στον γιατρό να μου πει ποια είναι η διαδικασία για να πάω την επόμενη μέρα να κάνω το τεστ. Την επόμενη μέρα πήγαμε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, στις 6 το πρωί για να υποβληθώ στην εξέταση…».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στο «Σωτηρία» με άφησαν να περιμένω επί ώρες, λέει η 40χρονη που νοσηλεύεται στο Αττικόν"

Oριστικό το ελληνικό «βέτο» στο κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Οριστικό «όχι» στο consensus του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος στήριξης της Τουρκίας είπε η Ελλάδα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Το αίτημα της Τουρκίας έγινε μετά την επίθεση κατά τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες.

Σήμερα το μεσημέρι σε νέα συνεδρίαση σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων, οι συμμετέχοντες αρνήθηκαν να δεχθούν το ελληνικό αίτημα σαφούς αναφοράς στο Μεταναστευτικό και στα όσα συνέβησαν στον Έβρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους Αναπληρωτές Μόνιμους Αντιπροσώπους, να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν η αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό με αποτέλεσμα το κείμενο που συντάχθηκε να μην συμπεριλαμβάνει την ελληνική εισήγηση.

Το ελληνικό αίτημα είχε συναντήσει σφοδρές αντιστάσεις από σειρά χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, αλλά επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.

Η αρχική συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων το πρωϊ της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί χωρίς κοινή γραπτή δήλωση, με μία απλή προφορική δήλωση στήριξης του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτεμπεργκ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Oριστικό το ελληνικό «βέτο» στο κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για την Τουρκία"

Κυβερνητική πηγή: Αν ήταν ο Τσίπρας θα έλεγε στους χιλιάδες μετανάστες «περάστε μέσα»

«Αντί να κάνει κριτική στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να σιωπά» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

«Οι Έλληνες μπορούν να αντιληφθούν τι θα συνέβαινε αν διαχειριζόταν αυτή την κρίση ο κ. Τσίπρας, η κα Χριστοδουλοπούλου και ο κ. Κυρίτσης. Θα έλεγαν σε όλους "περάστε". Όλοι θυμούνται άλλωστε τη λυσσαλέα αντίδρασή τους στη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο. Σε αντίθεση με την πολιτική ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για ανεύθυνους χειρισμούς και για «πρωτοφανή επιδείνωση της κρίσης».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Η απροσχημάτιστη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών ως μοχλό πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας δεν μπορεί να μένει αναπάντητη από την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει την άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ δε μπορεί να παρακολουθεί παθητικά. Οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της. Ενός σχεδίου που προφανώς πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.

Η επιλογή Ερντογάν ωστόσο να ανοίξει τη στρόφιγγα του προσφυγικού δεν είναι τυχαία. Ήρθε την ώρα που οι πρωτοφανείς και ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης στα νησιά πρώτης υποδοχής οδήγησαν σε διχασμό και εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις, με τις εικόνες ντροπής να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Η κυβέρνηση οφείλει λοιπόν να αφήσει τις επικοινωνιακές πομφόλυγες και τους κομπασμούς για την «Ελλάδα που άντεξε» και να συνειδητοποιήσει ότι με τους ανεύθυνους χειρισμούς της έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή επιδείνωση της κρίσης. Έστω και τώρα οφείλει να σοβαρευτεί, να αφήσει την πολιτική της επικοινωνίας και να εκπονήσει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να απαιτήσει την άμεση παρέμβαση της ΕΕ και να ομαλοποιήσει την κατάσταση στα νησιά, προχωρώντας άμεσα σε αποσυμφόρησή τους. Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τη Τουρκία σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης στη περιοχή και απαράδεκτων διεκδικήσεων από τη πλευρά της, πέρα από όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν επιτρέπει άλλους ανεύθυνους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς από την κυβέρνηση.

Δεν είναι η ώρα της επικοινωνιακής ρητορίας. Ούτε η ώρα των εσωτερικών ισορροπιών με τους γαλάζιους δημάρχους και περιφερειάρχες.

Είναι η ώρα της ευθύνης και της εθνικής συνεννόησης. Ας ελπίσουμε ο κ. Μητσοτάκης να το κατανοήσει πριν να είναι εξαιρετικά αργά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητική πηγή: Αν ήταν ο Τσίπρας θα έλεγε στους χιλιάδες μετανάστες «περάστε μέσα»"

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Δένδιας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρισκόμενο στο Χαρτούμ Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για το μεταναστευτικό πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Είχε επίσης χθες συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Δένδιας"

ΕΟΔΥ: Αρνητικά 153 δείγματα ανθρώπων γύρω από τους 4 ασθενείς με κορωνοϊό

Αρνητικά είναι σύμφωνα με τον Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας συνολικά 153 δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους γύρω από τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα για κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «ΑΧΕΠΑ».

Όλο το βάρος των κλιμακίων του ΕΟΔΥ έχει πέσει στην «επίπονη» προσπάθεια, όπως τη χαρακτήρισε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, της ιχνηλάτησης των επαφών των τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό το Σάββατο άνοιξε το ιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ως εργαστήριο αναφοράς για τον κορωνοϊό ενώ πραγματοποιήθηκε και παγκρήτια ενημερωτική συνάντηση στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και τα νοσοκομεία για για το ζήτημα της λοίμωξης με covid -19.

Την Κυριακή στο δίκτυο των εργαστηρίων αναφοράς μπαίνει και το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Αρνητικά 153 δείγματα ανθρώπων γύρω από τους 4 ασθενείς με κορωνοϊό"

«Χάος» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά

«Συνωστισμός» επικράτησε την Πέμπτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση στους δήμους των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων. Μόλις άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πύλες της εφαρμογής στις 2 το μεσημέρι, οι ιδιοκτήτες έσπευσαν να υποβάλουν τη δήλωση διορθώνοντας την επιφάνεια των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με τα «Νέα», μέσα στα πρώτα 40 λεπτά λειτουργίας της πλατφόρμας την επισκέφθηκαν 4.500 πολίτες, οι οποίοι ακολουθώντας τέσσερα βήματα υπέβαλαν τις διορθωτικές δηλώσεις για τα ακίνητά τους.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν στους δήμους τα ορθά τετραγωνικά σύμφωνα με το Ε9 και να γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις αναδρομικές χρεώσεις.

Οι νέες χρεώσεις των δημοτικών τελών και ΤΑΠ για όσους εμφανίσουν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά θα εμφανιστούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο.

Με τον χρόνο υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων να τρέχει και να εκπνέει στις 31 Μαρτίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Μία δήλωση μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις:


  • Προσωρινά αποθηκευμένη: έχετε συμπληρώσει σωστά όλα τα απαραίτητα στοιχεία της δήλωσής σας και την έχετε αποθηκεύσει στην εφαρμογή, χωρίς όμως να την έχετε αποστείλει στον οικείο δήμο.
  • Εχει υποβληθεί: έχετε επιλέξει οριστικοποίηση της δήλωσης και την έχετε αποστείλει στον οικείο δήμο.
  • Σε επεξεργασία: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου δήμου έχει ξεκινήσει την επεξεργασία της δήλωσής σας. Σε αυτή την κατάσταση δεν μπορείτε πλέον να την επεξεργαστείτε ή να τη διαγράψετε.
  • Ολοκληρώθηκε: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου δήμου έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της δήλωσής σας.
  • Απορρίφθηκε: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου δήμου απέρριψε τη δήλωσή σας.

2. Για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε μία δήλωσή σας θα πρέπει:


  • είτε να μην έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο δήμο)
  • είτε να έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο δήμο) αλλά να μη βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να κάνετε αναίρεση οριστικοποίησης, να προχωρήσετε στις αλλαγές που θέλετε, να την αποθηκεύσετε προσωρινά και να την οριστικοποιήσετε ξανά.

3. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ο αριθμός που βρίσκεται χτυπημένος στην ασημί μεταλλική πλακέτα που βρίσκεται στο κουτί του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος (της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας). Ολόκληρος ο αριθμός βρίσκεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος (της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας) στην πρώτη σελίδα πάνω δεξιά με την ένδειξη Αριθμός Παροχής. Για παράδειγμα, στην ένδειξη Αριθμός Παροχής αναγράφεται π.χ. 1 23456789-02 5. Ο πρώτος αριθμός (1) που χωρίζεται με διάστημα από τα επόμενα 8 ψηφία είναι ο κωδικός περιοχής όπου βρίσκεται ο μετρητής. Οι επόμενοι οκτώ αριθμοί (23456789) που χωρίζονται με παύλα από τα επόμενα 2 ψηφία είναι το νούμερο που είναι χτυπημένο στην πλακέτα. Οι δυο επόμενοι αριθμοί (02) μετά την παύλα είναι ο αριθμός διαδοχής, που αλλάζει (αυξάνεται) όταν ο μετρητής (ρολόι) αλλάζει πάροχο ή κάτοχο. Στην παρούσα εφαρμογή, οι αριθμοί που πρέπει να συμπληρώσετε στο πεδίο «Αριθμός Παροχής» είναι οι 8 αριθμοί.

4. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να διορθώστε τα τ.μ. ενός ακινήτου, το οποίο στο Ε9 είναι καταχωρισμένο σε δύο ξεχωριστές γραμμές (πιθανώς για να απεικονίσετε τη διαφορά του ποσοστού «Πλήρους κυριότητας» και «Επικαρπίας»), θα πρέπει να επιλέξετε «Εξαίρεση από έλεγχο διαφοράς τ.μ.» σε ένα από τα δύο ακίνητα που θα έρθουν αυτοματοποιημένα στη δήλωσή σας. Με τον τρόπο αυτόν τα τ.μ. των επιλεγμένων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο Σύνολο τ.μ. Δήλωσης στη διαφορά που απεικονίζεται στην ενότητα «Προβολή διαφοράς τ.μ. ανάμεσα στη δήλωση και στο ΔΕΔΔΗΕ».

5. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν όλοι οι συνιδιοκτήτες e-mail μέσω των κωδικών Taxinet. Ο αρμόδιος δήμος θα επικοινωνήσει με τους πολίτες που έχουν υποβάλει δήλωση για τυχόν διευκρινίσεις.

6. Η δήλωση που υποβάλλετε μέσω της πλατφόρμας απευθύνεται στους δήμους. Σε καμία περίπτωση δεν μεταβάλλει τη δήλωση του Ε9.

7. Η «Ημερομηνία Εναρξης Ισχύος Αλλαγής των Τ.Μ.» αναφέρεται στην ημερομηνία δημιουργίας ή αλλαγής τ.μ. του ακινήτου στη δήλωση. Για παράδειγμα: Σε περίπτωση που υπάρχει προσθήκη 20 τ.μ. σε ένα ακίνητο 100 τ.μ., το οποίο στον ΔΕΔΔΗΕ είναι δηλωμένο με 100 τ.μ., ως Ημερομηνία Εναρξης Ισχύος Αλλαγής των Τ.Μ. θα πρέπει να δηλωθεί η ημερομηνία της αύξησης τ.μ. που αναφέρεται και στη σχετική άδεια. Αν το ακίνητο ήταν εξαρχής 120 τ.μ., τότε ως «Ημερομηνία Εναρξης Ισχύος Αλλαγής των Τ.Μ.» λογίζεται η ημερομηνία της οικοδομικής άδειας ή της κτήσης του ακινήτου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χάος» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά"

Απαντήσεις από Κομισιόν για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές ζητούν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα αντιμετώπισης των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και για την αθέτηση της κοινής δήλωσης Τουρκίας-Ε.Ε., ζητούν έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομάδα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα αντιμετώπισης των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα και για την αθέτηση της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Η ερώτηση που κατατέθηκε έχει ως εξής: Μετά τις τραγικές εξελίξεις στην Ιντλίμπ ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, και πολλών σχετικών διαρροών στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σημειώνονται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πρόβλημα επιτείνει η σημερινή δραματική κατάσταση των συνθηκών στα ελληνικά νησιά, όπου δεν έχουν ληφθεί ριζικά μέτρα, αποσυμφόρησης και βελτίωσης των συνθηκών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει στη συνεργασία της με την Τουρκία για να εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την ανακοπή των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα;

Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά, προσφύγων;

Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή, σχέδιο για την αντιμετώπιση απότομης αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και για τον δίκαιο καταμερισμό τους στα κράτη-μέλη, με δεδομένη την κλιμάκωση της σύρραξης στη Συρία και την Τουρκική στάση;

Οι ευρωβουλευτές: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ. ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαντήσεις από Κομισιόν για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές ζητούν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ"

Δένδιας: Πάρτε πίσω τους μετανάστες - Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε

Την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για όσα συμβαίνουν στον Έβρο και τα νησιά μετά την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την πρόσβαση στα σύνορα με τη χώρα μας σε παράνομους μετανάστες διατύπωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι δύο υπουργοί είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Παρασκευής, μετά και την ελληνική άρνηση στο τουρκικό αίτημα για επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτικών στην Ιντλίμπ.

Κατά πληροφορίες, στις αιτιάσεις του Νίκου Δένδια ότι η Τουρκία πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της για τους παράνομους μετανάστες, ο Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Αγκυρα δεν μετακινεί οργανωμένα, ούτε τους παροτρύνει να φτάσουν στην Ελλάδα. «Απλα ειναι μεγάλο το μεταναστευτικό πρόβλημα και δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε» επιχειρηματολόγησε κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Τσαβούσογλου μιλώντας στον Δένδια.

Επιπρόσθετα, ο Ελληνας υπουργός αιτιολόγησε το βέτο στην επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ με βάση την άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί τη συμπερίληψη στη δήλωση του ΝΑΤΟ των υποχρεώσεών της για το μεταναστευτικό όπως απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας το 2016.

Για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ο κ. Δένδιας επικοινώνησε επίσης με τους ομολόγους του, της Αυστρίας κ. Τσαλενμπεργκ, Βουλγαρίας κ. Ζαχαρίεβα και των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Πάρτε πίσω τους μετανάστες - Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε"

Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα μας

Ενισχύονται οι δυνάμεις σε ξηρά και θάλασσα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι 66 που κρατούνται δεν έχουν σχέση με το Ιντλίμπ.

Ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Ευρώπη, στέλνει η ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση “βόμβα” του Τούρκου προέδρου να ανοίξει τα σύνορα.

“Θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, που διήρκησε μία ώρα. Μία φράση, την οποία επανέλαβε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αν θα κλείσουν τα σύνορα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως απετράπησαν περισσότερες από 4.000 είσοδοι, ενώ οι 66 που κρατούνται δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. Επιπλέον, τόνισε πως ενισχύονται οι δυνάμεις στην ξηρά και τη θάλασσα.

Ακούστε τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα μας"

Τούρκοι στρατιώτες υποδεικνύουν κρυφά περάσματα στους παράνομους μετανάστες για να μπουν στην Ελλάδα!

Πάνω από 10 κρυφά περάσματα κοντά στο φράχτη του Έβρου φύλαξαν όλη τη νύχτα οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν την είσοδο εκατοντάδων αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Εκτός από τη βασική πύλη εισόδου στις Καστανιές, οι Αρχές περιπολούσαν τη νύχτα σε περάσματα και παρακολούθησαν τουλάχιστον δυο μεγάλες ομάδες, που έφταναν αριθμητικά και τα 700 άτομα, οι οποίες προσπαθούσαν να βρουν κάποιον τρόπο να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες συνοριοφυλάκων που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις αυτές, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου Τούρκοι στρατιώτες υποδείκνυαν οι ίδιοι σημεία με τρύπες στο φράχτη από τα οποία μπορούσαν να περάσουν οι παράνομοι μετανάστες.

Στις επιχειρήσεις, οι Έλληνες συνοριοφύλακες, με φάρους, σειρήνες και σκυλιά, απέτρεψαν τις παράνομες εισόδους στη χώρα, ενώ σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεων αποτροπής έλαβε χώρα σε Φέρες και Τυχερό.

Τα ελληνικά συνοριακά περίπολα ήταν εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και προβολείς, ενώ περνούσαν από ακτινογραφία σπιθαμή προς σπιθαμή το φράχτη για να κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Πολλές φορές σε αυτά τα σημεία ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με ομάδες αλλοδαπών από την άλλη πλευρά που επιχειρούσαν να βρουν σημείο και να μπουν στην Ελλάδα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκοι στρατιώτες υποδεικνύουν κρυφά περάσματα στους παράνομους μετανάστες για να μπουν στην Ελλάδα!"

Ερντογάν: Σήμερα θα περάσουν περίπου 25.000 πρόσφυγες

Συνεχίζει να… κουνάει το δάχτυλο στην Ευρώπη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους πρόσφυγες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει σκοπό να κλέισει τα σύνορα της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, ήδη έχουν περάσει στην Ευρώπη 18.000 πρόσφυγες και σήμερα θα περάσουν περίπου 25.000 – 30.000 άτομα.

“Μας λέμε εδώ και πολύ καιρό ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε έναν τέτοιο αριθμό προσφύγων. Μας υποσχέθηκαν βοήθεια, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Είχαμε προειδοποιήσει τη κράτη της Δύσης ότι πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα μας στην Ευρώπη. Από εδώ και πέρα, δεν θα κλείσουμε τις πόρτες. [Περίπου] 18.000 πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός αυτός θα είναι 25.000-30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας, γιατί η ΕΕ πρέπει να κρατήσει το λόγο της”, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ιντλίμπ και ο Πούτιν

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Συρία, εξηγώντας ότι ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να να αφήσει την Άγκυρα «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις συριακές αρχές στη σύγκρουση στην Ιντλίμπ.

«Ρώτησα τον κ. Πούτιν: “Τι κάνετε εκεί; Εάν φτιάχνετε βάση, κάντε το, αλλά φύγετε από τη μέση και αφήσετε μας ‘πρόσωπο με πρόσωπο’ με τις συριακές αρχές”», δήλωσε ο Ερντογάν.
Προειδοποίησε επίσης το συριακό καθεστώς ότι «θα πληρώσει το τίμημα» για τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ και ανέφερε ότι εάν η Ρωσία αφήσει τη Δαμασκό απέναντι στην Τουρκία «ένας προς έναν», τότε «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τη Ρωσία “να φύγει από τον δρόμο μας” στη Συρία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Είπα στον Πούτιν: ‘Τι κάνετε εκεί κάτω; Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μία βάση, κάντε το, αλλά φύγετε από τον δρόμο μας. Αφήστε μας πρόσωπο με πρόσωπο με το (συριακό) καθεστώς'”, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από την Κωνσταντινούπολη, ενώ υπογράμμισε ότι οι συριακές δυνάμεις “θα πληρώσουν το τίμημα” των επιθέσεών τους εναντίον του τουρκικού στρατού.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Σήμερα θα περάσουν περίπου 25.000 πρόσφυγες"

Πανεπιστήμια: «Κόφτης» στις μετεγγραφές, έρχονται νέες φοιτητικές εστίες

Μέτρα για την ίση κατανομή των φοιτητών σε όλα τα πανεπιστήμια και την αποσυμφόρηση των κεντρικών ιδρυμάτων από τον τεράστιο αριθμό σπουδαστών, λαμβάνει το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι οι φοιτητές να μένουν στα τμήματα των πανεπιστημίων που εισάγονται αρχικά και να μη μετακινούνται (μέσω των μετεγγραφών) σε άλλα ιδρύματα ή ακόμη και να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να κατασκευαστούν χιλιάδες εστίες κυρίως στα πανεπιστήμια της περιφέρειας και ταυτόχρονα να περάσουν από «λίφτινγκ» οι εστίες των ΑΕΙ της Αττικής, προκειμένου να βρίσκει στέγη -κάθε χρόνο- μεγάλος αριθμός φοιτητών. Επίσης φέρνει νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές, ώστε να «αποτραπούν» οι αθρόες μετακινήσεις προς τα κεντρικά πανεπιστήμια. Οπως υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής», ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, η διαδικασία της κατασκευής των φοιτητικών εστιών στα πανεπιστήμια μέσω της σύμπραξης του δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς θα λύσει το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης σε μεγάλο βαθμό.

«Σήμερα οι φοιτητικές εστίες όλων των ΑΕΙ, εξυπηρετούν τις ανάγκες μονάχα του 2,4% του συνολικού ενεργού φοιτητικού πληθυσμού, ο οποίος είναι περίπου 480.000 άτομα. Από αυτούς σε φοιτητικές εστίες διαμένουν μόνο 11.500 άτομα. Στόχος της κυβέρνησης είναι, από το 2.5% να φτάσουμε στο 12-15%» υπογραμμίζει ο κ. Διγαλάκης και συμπληρώνει: «Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο της Κρήτης, έχει 19.640 φοιτητές και από αυτούς σε εστίες μένουν 308 άτομα και άλλοι 110 σε δωμάτια που νοικιάζει το ίδρυμα, δηλαδή ποσοστό που φτάνει το 2,1%. Οταν ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής νέων εστιών – μέσω ΣΔΙΤ- το ποσοστό αυτό θα εκτοξευθεί στο 17%».

Οπως τονίζει ο υφυπουργός, η κυβέρνηση λαμβάνει «πρωτοβουλίες σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο, το μεσομακροπρόθε-σμο, αφορά τη μόνιμη στέγαση των φοιτητών σε νέες εστίες, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών.
Και το δεύτερο επίπεδο, φυσικά -για την άμεση ανακούφιση- είναι η χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ,
η οποία συνεχίζεται. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει τους πόρους στους φοιτητές, που το έχουν ανάγκη και δεν πρόκειται να απεμπολήσει αυτόν τον ρόλο. Οι ενέργειές μας συντονίζονται, ώστε να πετύχουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις ανάγκες των φοιτητών. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να παρέχουμε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε μέσα και από τη θέση μας για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου στα πανεπιστήμια να τους παρέχουμε την πρόσβαση σε εναλλακτικούς και πρόσθετους τρόπους χρηματοδότησης. Τέτοιες εναλλακτικές, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης είναι και οι ΣΔΙΤ και μάλιστα με ιδιαίτερη μέριμνα για πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Οπως εξηγεί ο κ. Διγαλάκης «οι ΣΔΙΤ δεν επιδέχονται τις γνωστές τροποποιήσεις του αρχικού κόστους -υπερβάσεις κόστους-, ενώ η πληρωμή αρχίζει να γίνεται μετά την παράδοση του έργου. Μέσα από τις μακροχρόνιες συμβάσεις μπορούμε να διασφαλίσουμε και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: το πώς θα γίνεται η συντήρηση, για να μην έχουμε τα φαινόμενα που παρατηρούνται σήμερα στις εστίες. Αρα, δεν μιλάμε για υποκατάσταση του ρόλου της πολιτείας, μιλάμε για εμπλοκή και άλλων τρόπων και άλλων εργαλείων για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος είναι η αύξηση των θέσεων στις φοιτητικές εστίες». Αναφερόμενος στις δομές ξένων ΑΕΙ ο κ. Διγαλάκης αναφέρεται στο παράδειγμα
του Πανεπιστημίου του Σαιντ Αντριους στη Σκωτία, το οποίο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα όσον αφορά το μεγάλο αριθμό σπουδαστών που διαμένουν σε εστίες΄, δεδομένου ότι εγγυάται στέγαση στο σύνολο των πρωτοετών φοιτητών. Ενδεικτικά, το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 στο πανεπιστήμιο φοιτούσαν 8.200 σπουδαστές, ενώ η δυναμικότητα σε φοιτητικές κλίνες ανερχόταν σε 4.000 ποσοστό 48,8%.

Σχετικά με το κομμάτι της ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών, ο υφυπουργός υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» και δρομολογούνται οι πρώτες 4.097 κλίνες για τα πανεπιστήμια Κρήτης, Θράκης και Θεσσαλίας, καθώς και για τις πόλεις Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Λαμία. Πρόκειται για τεράστια έργα υποδομής, τα οποία θα προχωρήσουν μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα, για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, κυρίως στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας.

Ηδη για τις εστίες στο πανεπιστήμιο της Κρήτης έχουν εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Μάλιστα, έχουν υποβληθεί επτά προτάσεις για το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ΣΔΙΤ», προϋπολογισμού 205,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ σε ελληνικό ΑΕΙ, ενώ εκτός από τις εστίες, προβλέπεται και η αποπεράτωση του Μεγάλου Αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 χρόνια (3 χρόνια έργα κατασκευής και 27 χρόνια λειτουργία). Στην περίοδο αυτή ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση, την καθαριότητα, τη φύλαξη και την ασφάλιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, κάτι το οποίο θα αφορά και σε όλες τις υπόλοιπες εστίες, που θα κατασκευαστούν ανά τη χώρα.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της «συγκράτησης» των πρωτοετών φοιτητών στα τμήματα που αρχικά εισάγονται, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε νέο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με το σύστημα των μετεγγραφών, το οποίο θα ισχύσει από το ερχόμενο έτος. Το βασικό κριτήριο θα είναι ακαδημαϊκό και μεγάλο ρόλο θα παίζει η βαθμολογία των φοιτητών. Οπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα καθιερωθεί ένα είδος βαθμολογικής βάσης για τις μετεγγραφές, καθώς η επίδοση των υποψηφίων που επιθυμούν να μετεγγραφούν από ΑΕΙ της περιφέρειας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 70%-80% της βάσης του τμήματος στο οποίο θέλουν να μετεγγραφούν. Επίσης πιθανό είναι να διευρυνθούν και τα αντίστοιχα τμήματα στα οποία ένας φοιτητής μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή. Βέβαια θα παραμείνουν σε ισχύ τα οικονομικά κριτήρια, όπως επίσης και ό,τι άλλο προβλέπει το σημερινό καθεστώς των μετεγγραφών.

ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΑ… Η ΣΤΕΓΑΣΗ

Στοιχεία για τις περιόδους 2016-2019

Εκπαιδευτικά ιδρύματα: 24

Ενεργοί φοιτητές: 479.918

Σπουδαστές που διαμένουν σε εστίες: 11.548 (2,4%)

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Ενεργοί φοιτητές: 15.388

Σπουδαστές που διαμένουν σε εστίες: 1.353 (8,8%)

350 κλίνες στην Κομοτηνή και 350 κλίνες στην Αλεξανδρούπολη θα ανεγερθούν μέσω ΣΔΙΤ.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ενεργοί φοιτητές: 41.353

Σπουδαστές που διαμένουν σε εστίες: 619 (1,5%)

900 νέες κλίνες σε Βόλο και Λαμία

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αριθμός ενεργών φοιτητών 19640

Αριθμός φοιτητών που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες 308 (1,6%)

1797 νέες κλίνες στο Ρέθυμνο και 700 κλίνες Ηράκλειο.

Πηγή: «Έθνος της Κυριακής» – Νικολίτσα Τρίγκα

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανεπιστήμια: «Κόφτης» στις μετεγγραφές, έρχονται νέες φοιτητικές εστίες"

Ένταση μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας! Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στον Έβρο

Πετροπόλεμος από πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρωμένοι για να περάσουν στην Ελλάδα.
Ενισχύονται οι δυνάμεις στην ελληνική μεθόριο

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στα στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία ανάμεσα στους πρόσφυγες και στην αστυνομία. Μια ομάδα προσφύγων προσπαθεί να περάσει στην ελληνική πλευρά, έχει αφήσει πίσω της τουρκικά φυλάκια και πετάει πέτρες προς την αστυνομία, ενώ έχουν ανάψει φωτιές.



Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίσουν να καταφθάνουν στην μεθόριο στον Έβρο από χθες το απόγευμα προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής, ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα στον Έβρο, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού. Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

“Χαμός” από την άλλη πλευρά των συνόρων

Συγκεντρωμένοι και χωρίς έλεγχο από τις τουρκικές αρχές βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την άλλη πλευρά των συνόρων και περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.



Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης στην περιοχή δεν υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος στην πόλη, σε αντίθεση με τον προηγούμενο καιρό, ενώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εκεί έχουν την εντύπωση που θα περάσουν κανονικά στην Ελλάδα και πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός καθώς έχουν ανοίξει τα σύνορα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας! Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στον Έβρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news