facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Μυτιλήνη: Σκηνικό «πολέμου» -Κάτοικοι και δημοτικά απορριματοφόρα κατά των ΜΑΤ

Δυνάμεις των ΜΑΤ κατέλαβαν τις εισόδους του λιμανιού στις 11.20 το βράδυ της Δευτέρας, όπου είχαν τοποθετηθεί τα απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης, ενώ αναμένεται η απόβαση διμοιριών των ΜΑΤ από την Αθήνα,
Σύμφωνα με πληροφορίες από το stonisi.gr, απορριματοφόρα είχαν το λιμάνι της Μυτιλήνης.  Την ίδια στιγμή αυτοδιοικητικά στελέχη από τη Λέσβο δήλωναν πως περιμένουν τις δυνάμεις καταστολής στα υψώματα του Καβακλή και της Καράβας. «Τους περιμένουμε. Ας κοπιάσουν» δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση στέλνει 14 διμοιρίες με ΜΑΤ συνολικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική.
Συνεχής είναι η προσέλευση πολιτών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, σύμφωνα με τοπικά Μέσα, προκειμένου να διαδηλώσουν.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνοντας για άλλη μια φορά το αυταρχικό της πρόσωπο, προσπαθεί να υλοποιήσει τους αυταρχικούς της σχεδιασμούς» σημειώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με αφορμή την «απόβαση» των αστυνομικών δυνάμεων. Καλεί «το λαό της Λέσβου, τους εργαζόμενους να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που, στέλνοντας ΜΑΤ και κλούβες για να εντείνει την καταστολή, θεωρεί ότι θα κάμψει την αντίσταση των νησιωτών».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Σκηνικό «πολέμου» -Κάτοικοι και δημοτικά απορριματοφόρα κατά των ΜΑΤ"

Αποχώρησαν από τις συνομιλίες της Γενεύης για τη Λιβύη οι εκπρόσωποι του Σάρατζ και του Χαφτάρ

Την αποχώρησή τους από τις συνομιλίες στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την λύση του προβλήματος στη Λιβύη ανακοίνωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, τόσο η πλευρά του Σάρατζ όσο και αυτή του Χαφτάρ.

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης, που στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, διότι η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη δεν έχει εγκρίνει το σύνολο των 13 εκπροσώπων του.

Από την πλευρά του το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους που στηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σάρατζ, ανακοίνωσε ότι θα προτιμούσε να περιμένει να επιτευχθεί πρόοδος στις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις. «Υπό το φως των συμπερασμάτων (των στρατιωτικών διαπραγματεύσεων) το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους θα αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος ή όχι στον πολιτικό διάλογο», εξήγησε.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος τύπου της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη διαβεβαίωσε ότι η ημερομηνία της έναρξης του πολιτικού διαλόγου δεν θα τροποποιηθεί. «Ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη θα διεξαχθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, την 26η Φεβρουαρίου. Πολλοί συμμετέχοντες έχουν ήδη φθάσει στη Γενεύη και ελπίζουμε ότι όλοι οι (υπόλοιποι) συμμετέχοντες, που έχουν προσκληθεί, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα», δήλωσε ο Ζαν ελ Αλάμ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησαν από τις συνομιλίες της Γενεύης για τη Λιβύη οι εκπρόσωποι του Σάρατζ και του Χαφτάρ"

Θεοδωρικάκος: Στα επτά και όχι στα τρία χρόνια θα μπορούν να κάνουν αίτηση για ελληνική ιθαγένεια οι πρόσφυγες

Τέλος στη δυνατότητα, όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα και παίρνουν μέσω του καθεστώτος των προσφύγων άσυλο, να γίνονται Έλληνες μέσα σε μια τριετία, βάζει με ρύθμιση, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ - Ρύθμιση θεμάτων Ιθαγένειας - Ρύθμιση θεμάτων ανθρωπίνου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, εξομοιώνοντας το χρόνο με όσους εισέρχονται νόμιμα στη χώρα και παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια στα επτά χρόνια.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος, λόγω του κινδύνου που υπάρχει από την έξαρση του κορωνοϊού, εξαιρεί από την κινητικότητα τον τομέα της Υγείας, γι' αυτόν τον κύκλο κινητικότητας.

Ο υπουργός Εσωτερικών στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο που επιθυμεί η κυβέρνηση. Σε αυτή τη λογική χαρακτήρισε ριζοσπαστική τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να συνάπτουν συμβάσεις με την ΕΕΤΑΑ για την κάλυψη των τεχνικών υπηρεσιών, καθώς με τον τρόπο αυτό και οι δήμοι θα έχουν τις αναγκαίες τεχνικές μελέτες για τη διεκδίκηση έργων αλλά και λύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσής τους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού, αλλά επισήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δημοσιονομική και η χρονική δυνατότητα για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού, καθώς η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ απαιτεί χρόνο και δεν θα γινόταν κανένα έργο στους Δήμους αυτήν την τετραετία.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε καινοτόμο το σύστημα που εισάγεται για τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα παράλληλης άσκησης αρμοδιοτήτων μέσω μνημονίων συνεργασίας με άλλους φορείς του δημοσίου, προκειμένου να διευκολυνθούν στην άμεση παρέμβασή τους σε ζητήματα και υποδομές.

Η παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή:

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που έχει η κυβέρνηση απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην δημόσια διοίκηση.

Είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή, από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του τόπου από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως πυλώνα ισόρροπης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής των πολιτών. Και ότι αντιμετωπίζει τον δημόσιο τομέα ως ένα μοχλό που έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό ώστε να συμβάλει κι εκείνος στην ανάπτυξη της χώρας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για αυτούς τους λόγους αποκαταστήσαμε από το καλοκαίρι την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες και θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα αξιοποίησης από την αυτοδιοίκηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, σε υπηρεσίες όπως είναι η καθαριότητα, το πράσινο και ο ηλεκτροφωτισμός, θέλοντας, ακριβώς, να συμβάλουμε στην αναπτυξιακή δυναμική του θεσμού.

Ταυτόχρονα, στηρίξαμε ιδιαιτέρως την κοινωνική πλευρά της Αυτοδιοίκησης και το κοινωνικό της πρόγραμμα, όπως εκφράζεται ιδιαίτερα με το εμβληματικό πρόγραμμα «βοήθεια στο Σπίτι», του οποίου τη συνέχεια διασφαλίσαμε. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά του θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί με κατηγορηματικό τρόπο ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα παρουσιάσει καμία ασυνέχεια. Θα συνεχισθεί κανονικά, μέχρι τη στιγμή που θα γίνουν οι προσλήψεις με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και θα προσληφθούν τα στελέχη για τη συνέχεια του προγράμματος . Πολύ σωστά είπατε ότι έχουμε την απαίτηση οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα να συμβάλλουν με τον τρόπο τους και στο πιλοτικό πρόγραμμα «Πρόληψη στο Σπίτι». Αλλά αυτό εμείς το θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά θετικό και δημιουργικό. Γιατί άνθρωποι οι οποίοι συνεισφέρουν ευθέως στην κοινωνική πλευρά της αυτοδιοίκησης, νομίζω και οι ίδιοι πρέπει να έχουν τη διάθεση- και νομίζω ότι την έχουν τη διάθεση- να συνεισφέρουν περαιτέρω.

Αυτά έγιναν στην πρώτη φάση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από πραγματικά έργα και διασφαλισμένους πόρους προκειμένου να τα υλοποιήσει και με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνοντας τις υποδομές που υπάρχουν στους Δήμους και στις Περιφέρειες, να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, στις θέσεις απασχόλησης και στην εξυπηρέτηση και ευημερία των πολιτών.

Πολύ σωστά περιγράψατε κ. εκπρόσωπε του ΚΚΕ τις δηλώσεις μου για το τι συνέβαινε με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Είναι όπως τα είπατε. Και επιμένω πλήρως σε αυτές τις δηλώσεις. Όπως επίσης πρέπει να σας πω ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχετε τα στοιχεία και τα δεδομένα του νέου προγράμματος έργων. Γιατί πράγματι, το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει διασφαλίσει από διαφορετικές πηγές ένα νέο πρόγραμμα με τα χαρακτηριστικά που έχω περιγράψει, με την έντονη αναπτυξιακή, κοινωνική και περιβαλλοντική αναφορά.

Αλλά για να γίνουν πράξη όλα αυτά τα έργα και να παίξει η Αυτοδιοίκηση έναν ισχυρό, πρωταγωνιστικό ρόλο, πρέπει να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα που έχει ειδικά σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα, τόσο εγώ όσο και ο υφυπουργός μου, και έχουμε συνομιλήσει σχεδόν με όλους τους δημάρχους. Έχουμε πάει παντού, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Πάνω από 200 Δήμοι έχουν τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης, ιδίως των τεχνικών υπηρεσιών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα εδώ και τώρα να κάνουμε προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων σε αυτόν τον χώρο. Δεν την έχουμε ούτε δημοσιονομικά, ούτε από διοικητική και γραφειοκρατική άποψη αυτό είναι εφικτό. Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, είναι μεν αντικειμενικές και έχουν βάλει ένα τέλος στο πελατειακό κράτος που έχει βιώσει για δεκαετίες η χώρα αλλά καθυστερούν φοβερά. Αν μέναμε μόνο εκεί, έργα η Αυτοδιοίκηση- ανεξάρτητα πού ανήκουν πολιτικά- δεν θα προλάβαινε να κάνει αυτήν την τετραετία. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες μέσα στον τετραετή προγραμματισμό μας για την πρόσληψη και μηχανικών στην Αυτοδιοίκηση, αλλά έχουμε συνείδηση ότι αυτό χρονικά θα καθυστερήσει.

Η κυβέρνηση σε πολύ στενή συνεργασία με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, με την ΚΕΔΕ αλλά και ξεχωριστά, φέρνει μια λύση που είναι ριζοσπαστική και εξαιρετικά πρακτική και ουσιαστική. Είναι η δυνατότητα των Δήμων να προχωρούν σε προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΕΤΑ – η οποία στο κάτω-κάτω είναι ένα όργανο της Αυτοδιοίκησης, γιατί εκεί μέτοχοι είναι το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ- για να επιταχυνθεί πάρα πολύ όλη η διαδικασία υλοποίησης των μελετών και των έργων, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθεί περαιτέρω κατά κανέναν τρόπο ο προϋπολογισμός.

Μέσα στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας σειράς θεσμικών δυνατοτήτων, όπως είναι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των Δήμων, που είναι μια μετεξέλιξη των σημερινών Αναπτυξιακών Εταιρειών, οι οποίοι θα έχουν επίσης παρόμοια δυνατότητα. Αίτημα που επίσης έχει προέλθει από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης.

Θεσμοθετούμε, ακόμη, τη διαδικτυακή εφαρμογή του Μητρώου, ενώ θεωρώ πολύ καινοτόμο το σύστημα που εισάγουμε για τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, για τη δυνατότητα παράλληλης άσκησης αρμοδιοτήτων μέσω μνημονίων συνεργασίας με άλλους φορείς του δημοσίου, προκειμένου να διευκολυνθούν στην άμεση παρέμβασή τους σε ζητήματα και υποδομές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να το κάνουν.

Στην πραγματικότητα αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει δρόμους στην Αυτοδιοίκηση, να μπορέσει να επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο και να μπορέσει στο πλαίσιο αυτής της τετραετίας να εκτελέσει πολύ περισσότερα έργα, κάτι το οποίο θα είναι επ’ ωφελεία των πολιτών, του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, της ισχυροποίησης του κοινωνικού και πολιτικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και ως θεσμού και ως συντελεστή της οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας.

Δεν βλέπω τι προβλήματα μπορεί να έχει αυτό το τμήμα για να το ψηφίσει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, εάν συμφωνεί ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει αυτόν τον αναπτυξιακό ρόλο. Και γι’ αυτό το λόγο βλέπω θετικά μια σειρά προτάσεις που έκανε ο κ. Σπίρτζης και τις οποίες είμαι διατεθειμένος να τις συμπεριλάβω στη νομοθέτησή μας. Δεν έχω καμία αντίρρηση όλα αυτά που αφορούν στις δράσεις των Αναπτυξιακών Οργανισμών να είναι στη Διαύγεια. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και στις προκηρύξεις και η στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και στο θέμα που είπατε κ. Σπίρτζη του Διευθύνοντος Συμβούλου των Αναπτυξιακών Οργανισμών. Ο νόμος λέει ότι αποφασίζει η Γενική Συνέλευση των μετόχων. Μέτοχος είναι ο Δήμος, άρα πρακτικά αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Βεβαίως να τα διευκρινίσουμε. Δεν έχω καμία αντίρρηση. Όσο πιο σαφή είναι τα πράγματα τόσο καλύτερα για να αίρονται οι ενδεχόμενες παρεξηγήσεις. Δεν υπάρχουν άλλου είδους σκοπιμότητες. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την Αυτοδιοίκηση να δράσει πιο αποτελεσματικά. Ειδικά όσοι έχουν διατελέσει Δήμαρχοι ή έχουν συνεισφέρει στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, από όποια θέση και να το έκαναν γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι αυτό αποτελεί καίριο πρόβλημα και ότι είναι ανάγκη να βρούμε τέτοιου τρόπους, στην παρούσα φάση, για να το λύσουμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Συνεπώς θεωρώ ότι σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα ζητήματα και ότι το νομοσχέδιό μας συμβάλει πάρα πολύ σημαντικά στο να επιτελέσει η Αυτοδιοίκησης τον αναπτυξιακό της ρόλο.

Αυτό είναι ένα μεσαίο στάδιο. Διότι ακολουθεί πράγματι μια πολύ κρίσιμη από πολιτική και διοικητική άποψη διαδικασία, η οποία έχει ξεκινήσει και πηγαίνει καλά. Μάλιστα σκέφτομαι ότι θα ήταν μια καλή ιδέα, πολύ σύντομα, αφού η Επιτροπή που προετοιμάζει το νόμο φτάσει σε ένα στάδιο διαλόγου πρώτα με τους κοινωνικούς φορείς.

Γνωρίζετε ότι η ΚΕΔΕ έχει συνέδριο μέσα Μαρτίου με αντικείμενο τη νομοθέτηση, αυτή που συζητάμε, για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αμέσως μετά η Επιτροπή κι εμείς, η ηγεσία του Υπουργείου, να συνομιλήσει με τα άλλα κόμματα και να δουν ποιο είναι το επίπεδο της διαβούλευσης που υπάρχει έως τώρα, διότι θα είναι σπουδαίο κατά την γνώμη μου μία τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση να την κάνουμε πράξη όλοι μαζί. Άλλωστε αυτό έχει νόημα διότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχει τίποτε αιώνιο και μια μεταρρύθμιση, αν θέλουμε να έχει αντίκτυπο και αποτύπωμα ιστορικό στη διοικητική και πολιτική πορεία της χώρας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει ευρύτατες συναινέσεις.

Τώρα σε ό,τι αφορά το τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά τα θέματα του δημοσίου τομέα πιστεύω ότι οι μεταβολές που επέρχονται με αυτό το νομοσχέδιο συμβάλλουν θετικά στο να γίνει πράξη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πρόγραμμα της κινητικότητας το οποίο, ήδη έχουμε μια εμπειρία, δεν δουλεύει το τρεις κύκλοι μέσα στο χρόνο. Διότι θα έπρεπε να έχουν γίνει εννέα κύκλοι κινητικότητας και έχουμε κάνει ως τώρα -η προηγούμενη κυβέρνηση κι εμείς- τέσσερις. Άρα θα πρέπει πράγματι να μειώσουμε τους κύκλους κινητικότητας σε έναν (1) + έναν (1) συμπληρωματικό κάθε χρόνο, βάζοντας όριο τους τέσσερις (4) μήνες προκειμένου τα πράγματα να γίνονται σαφή, δίνοντας τη δυνατότητα συνέντευξης από τους φορείς υποδοχής όλων των ενδιαφερομένων να μετακινηθούν με το σύστημα κινητικότητας.

Έως τώρα αυτό προβλέπονταν μόνο για τους ΔΕ και τους ΥΕ. Το επεκτείνουμε ως δυνατότητα και για τους ΠΕ και για τους ΤΕ. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο και αναγκαίο. Δίνεται, επίσης, ένα τετράμηνο περιθώριο για να υλοποιηθεί ο προηγούμενος κύκλος κινητικότητας. Και σημειώνεται ότι από 1/1/2020 για να συμμετέχει ένας δημόσιος φορέας στο Πρόγραμμα της Κινητικότητας θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάγεται στο ψηφιακό οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα είμαστε περίπου στους μισούς φορείς. Τα μισά Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου Τομέα είναι ενταγμένα στο ψηφιακό οργανόγραμμα. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σημειώσω κάτι: Ότι του παρόντος κύκλου κινητικότητας, θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία σε αυτό το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθεί πλήρως ο τομέας της υγείας, προκειμένου να μην υπάρξει κανενός είδους πρόβλημα στο σύνολο των δυνάμεων του χώρου της υγείας, οι οποίες ως σύστημα υγείας, όπως και ως χώρα, είναι εξαιρετικά πιθανόν ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τη διάδοση του κορωνοϊού, ο οποίος έχει έρθει στην γειτονική μας Ιταλία και επομένως, εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια στιγμή θα κληθούμε κι εμείς να τον αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό τον λόγο προτείνουμε την εξαίρεση του τομέα υγείας από τον παρόντα κύκλο κινητικότητας του Δημοσίου.

Τώρα όσον αφορά το ζήτημα των επιλογών των προϊσταμένων, θα έλεγα ότι αυτά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι αυτονόητα πράγματα. Θέλω να σημειώσω ότι εναρμονίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον δημόσιο τομέα και ότι λόγο στην αξιολόγηση και στην ανάδειξη των βασικών στελεχών της Αυτοδιοίκησης θα έχει και το ΑΣΕΠ και το Νομικό Συμβούλιο του Kράτους και το ΕΚΔΔΑ. Πρόκειται για μια αναγκαία μεταβολή την οποία δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να πει ότι δεν πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι είναι υπερώριμο αυτό να γίνει.

Και στην ανάδειξη των προϊσταμένων σε θέση ευθύνης στο δημόσιο έχουμε ως προϋπόθεση ότι θα έχουν θητεύσει τουλάχιστον, να έχουν υπάρξει έστω ως προϊστάμενοι τμήματος, τμηματάρχες. Το θεωρώ αυτονόητο. Αυξάνουμε κατά τη μοριοδότηση των συναφών μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών. Σταθμίζουμε καλύτερα το επίπεδο γνώσης των ξένων γλωσσών.

Μια μεταβολή την οποία θεωρώ ότι είναι σημαντική και δίκαιη, μετράμε την προϋπηρεσία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα με τους μήνες και όχι με τα χρόνια, διότι αυτό είναι πιο δίκαιο και πιο ακριβές. Μοριοδοτούμε, επίσης, ξεχωριστά στην Υπηρεσία την περίοδο στην οποία ο εργαζόμενος του δημοσίου τομέα έχει θέση ευθύνης και ξεχωριστά την περίοδο που είναι απλώς υπάλληλος στο δημόσιο. Θεωρώ πως πρόκειται για σημειακές μεταβολές, οι οποίες εξισορροπούν δυσκολίες και στρεβλώσεις που έχουν υπάρξει. Δεν συνιστούν μια πολύ μεγάλη μεταβολή και επομένως φαντάζομαι ότι δεν δημιουργούν και κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά αυτή την υπόθεση.

Τέλος, όσον αφορά τα ζητήματα του ΑΣΕΠ, θέλω να υπογραμμίσω ότι ο κοινός στόχος όλων μας θα είναι να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες, γι’ αυτό το σκοπό κάνουμε πράγματα, πιστεύω απολύτως αυτονόητα.

Το να μην υπογράφει ο υπουργός, να υπογράφει το ίδιο το ΑΣΕΠ ποια είναι τα πράγματα που επαναλαμβάνονται σε κάθε προκήρυξη, το να μην χρειάζεται μετάφραση ή πιστοποίηση το πτυχίο για τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά. Θεωρώ αν είμαστε πολίτες και μας ακούγανε, δεν υπάρχει περίπτωση να πει κανείς ότι αυτά δεν είναι απολύτως αυτονόητα πράγματα.

Έστω να κερδίσουμε, μια μικρή επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ με αυτές τις μικρές παρεμβάσεις και να προετοιμάσουμε ει δυνατόν όλοι μαζί ενόψει του φθινοπώρου ένα νέο νόμο, στον οποίο θα καταφέρουμε το ΑΣΕΠ, προφανέστατα να συνεχίσει να υπάρχει και επιτελεί το έργο του, αλλά να λειτουργεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Τέλος, ρυθμίζουμε μια σειρά θέματα που αφορούν τις άδειες του τακτικού και έκτακτου προσωπικού του δημόσιου τομέα. Κάνουμε πράξη τη χορήγηση μιας υποχρεωτικής ημέρας αδείας με αποδοχές για τις γυναίκες εργαζόμενες, προκειμένου να μπορούν να υποβάλλονται σε πλήρη γυναικολογικό έλεγχο, στο πλαίσιο της πρόληψης. Θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει.

Ρυθμίζονται επίσης παρόμοια ζητήματα, τα οποία βοηθούν εργαζομένους που έχουν πραγματικό θέμα και πρόβλημα να μπορούν να πάρουν άδεια και ταυτόχρονα εξορθολογίζουμε όλη αυτή τη διαδικασία η οποία σε πολλές άλλες περιπτώσεις έχει ξεχειλώσει.

Τέλος, επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα τα οποία δεν θεωρώ ότι έχουν μικρή σημασία για τα ζητήματα της ιθαγένειας.

Προτού μάλλον περάσω σε αυτά, θέλω και εδώ από το βήμα αυτό να διευκρινίσω, δεν υπάρχει κανενός είδους σκοπιμότητα, σαν και αυτή που περιγράφηκε, για το ζήτημα των δημοψηφισμάτων και των δήμων.

Μερικές φορές καλό είναι όλοι μαζί να σκεφτόμαστε πιο ψύχραιμα τα πράγματα. Νομίζω ότι είναι κατανοητό τι λέω.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα θέματα της ιθαγένειας, τι κάνουμε;

Κατ’ αρχήν, οι πολιτογραφήσεις που έχουν γίνει, το δεύτερο εξάμηνο του 2019, είναι λίγο περισσότερες από αυτές που είχαν γίνει το πρώτο εξάμηνο. Αν τίθεται τέτοιο θέμα.

Το βασικό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι ότι πρώτον ανασυγκροτούμε το Συμβούλιο Ιθαγένειας, υποχρεωτικά, για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Δεύτερον, δημιουργούμε ένα αυτοτελές τμήμα αξιολόγησης αυτής της υπηρεσίας, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο, γιατί να μην κρυβόμαστε, είναι ένας χώρος με πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κάνουμε δεκτές εισηγήσεις που έχουμε δεχθεί από την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας για αυτό τον σκοπό. Αυτή είναι η στόχευσή μας, να γίνουν τα πράγματα όσο γίνεται πιο διαφανή και πιο αντικειμενικά.

Θέλω, επίσης, να ανακοινώσω ότι θα καταθέσουμε μία τροπολογία, με την οποία κάτι που ισχύει σήμερα θα πάψει να υπάρχει, διότι είναι παράλογο. Σήμερα ισχύει ότι αυτός που έχει μπει στη χώρα και παρανόμως αλλά παίρνει το καθεστώς του πρόσφυγα, έχει τη δυνατότητα μέσα σε τρία χρόνια να γίνει Έλληνας. Ενώ εάν έχει μπει νομίμως μέσα στη χώρα, αυτό έχει ως προϋπόθεση τα επτά χρόνια. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να βάλουμε τώρα τέλος. Δεν είναι δυνατόν αυτός που έχει μπει παράνομα, παίρνει τέτοιο καθεστώς, να γίνεται Έλληνας σε τρία χρόνια. Θα πρέπει να εξομοιωθεί με όλους τους υπόλοιπους. Και φαντάζομαι ότι και σε αυτό δεν πρέπει κάποιος να έχει σοβαρή αντίρρηση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Στα επτά και όχι στα τρία χρόνια θα μπορούν να κάνουν αίτηση για ελληνική ιθαγένεια οι πρόσφυγες"

Η Τουρκία μεταφέρει όπλα στη Λιβύη μέσω του λιμανιού της Μισράτα

Οι μονάδες συλλογής πληροφοριών επιβεβαιώνουν την άφιξη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία στο λιμάνι της Μισράτα για την υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και των ένοπλων ομάδων στη δυτική περιοχή.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Αχμέντ αλ Μισμάρι στη σελίδα του στο Facebook, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη αυτή δημοσιοποιείται ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Πρόκειται για παραβίαση της δηλωμένης ανακωχής στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης δεν έχει ακόμη απαντήσει στις παραδόσεις αυτές, αλλά παρακολουθεί την κατάσταση, με ενημερώσεις ανά ώρα.

Η Μισράτα, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου, είναι η πατρίδα των ταξιαρχιών της Μισράτα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας . Πρόκειται για μια ισλαμική φονταμενταλιστική δύναμη πολιτοφυλακής που εμφανίστηκε το 2012 μετά την ανατροπή του μακρόβιου ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία μεταφέρει όπλα στη Λιβύη μέσω του λιμανιού της Μισράτα"

Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία η δήλωση γάμου, διαζυγίου και του συμφώνου συμβίωσης

Δεν είναι απαραίτητη πλέον η επίσκεψη στην Εφορία για τους φορολογούμενους που παντρεύονται, χωρίζουν ή υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης. Μέχρι σήμερα, λόγω της επιτυχούς διασύνδεσης του Φορολογικού Μητρώου της Α.Α.Δ.Ε. με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών έχουν γίνει 7.100 αυτόματες ενημερώσεις στο Φορολογικό Μητρώο για ληξιαρχικά γεγονότα, που εγγράφηκαν στα Ληξιαρχεία από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019, εξοικονομώντας χρόνο για τους φορολογούμενους και διοικητικό κόστος για την Α.Α.Δ.Ε..

Πρόκειται για τα ληξιαρχικά γεγονότα γάμου, διαζυγίου, της σύναψης και της λύσης συμφώνου συμβίωσης, για τα οποία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκεφθούν την Δ.Ο.Υ τους για την υποβολή δήλωσης μεταβολής στο Φορολογικό Μητρώο, καθώς αυτό ενημερώνεται αυτόματα, μέσω διασύνδεσης με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η διασύνδεση λειτουργεί με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών γεγονότων γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Πολιτών. Ειδικότερα μέσω της διασύνδεσης ενημερώνονται άμεσα τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου, που αφορούν στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου και στα στοιχεία σχέσης του (είδος σχέσης, ημερομηνία γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης, κατά περίπτωση). Για μεταβολές, που καταχωρήθηκαν αυτόματα στα στοιχεία του, ο φορολογούμενος πρέπει να αναμένει ενημέρωση με μήνυμα μέσω TAXISnet την επόμενη Τρίτη της εβδομάδας, που συνέβη το ληξιαρχικό γεγονός. Για παράδειγμα, στην περίπτωση γάμου, που θα καταχωρηθεί στο Ληξιαρχείο την εβδομάδα 22/02 – 28/02 η αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου θα γίνει την Τρίτη 03/03.

Όπως εξηγούν πηγές της Α.Α.Δ.Ε. ο φορολογούμενος δεν θα λάβει μήνυμα μέσω TAXISnet μόνο στην περίπτωση που, εξαιτίας προβλημάτων στην ταυτοποίηση των δεδομένων, δεν ενημερωθεί αυτόματα το Φορολογικό Μητρώο ως προς τα ανωτέρω στοιχεία.Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οφείλει να μεταβεί στη Δ.Ο.Υ. για να υποβάλλει τη σχετική δήλωση και τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αυτόματη ενημέρωση, είτε γιατί είχε προηγηθεί άλλος γάμος/διαζύγιο, που δεν είχε δηλωθεί, είτε γιατί είχε δηλωθεί με διαφορετική ημερομηνία της τρέχουσας ενημέρωσης, είτε γιατί δεν ταυτοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία του φορολογούμενου με αυτά του Μητρώου Πολιτών, η Α.Α.Δ.Ε. θα προβαίνει σε έλεγχο του φυσικού αρχείου και, σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης, αυτή θα διορθώνεται, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία η δήλωση γάμου, διαζυγίου και του συμφώνου συμβίωσης"

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ: «Τραγουδήσαμε το εμβατήριο της νίκης μπροστά από εκκλησία στην Ελλάδα»!

Αδιανόητο και όμως ελληνικό: Η απίστευτη κίνηση κάποιων να καλέσουν τουρκική «χορωδία», όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο Σοχό Θεσσαλονίκης προκειμένου να τραγουδήσουν το εμβατήριο της νίκης κραδαίνοντας τις σπάθες τους, αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού από τις τουρκικές εφημερίδες.

Το συμβάν έγινε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου όταν Οθωμανοί «γενιτσάροι» κραδαίνουν τις σπάθες τους και παρατάσσονται με στρατιωτικό βήμα κρατώντας την (πράσινη) πολεμική σημαία με την ημισέληνο.

Κι όλα αυτά στα πλαίσια τουρκικού «εθίμου» σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι παίρνουν «υποχρεωτικά» μια χριστιανή για νύφη!

Τώρα τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για το γεγονός.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ: «Τραγουδήσαμε το εμβατήριο της νίκης μπροστά από εκκλησία στην Ελλάδα»!"

Προανακριτική Novartis - Τουλουπάκη: Δεν αποστέλλω τα έγγραφα εκτός αν υπάρξει άδεια από το FBI

Ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την αποστολή απόρρητων εγγράφων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Aπαντώντας με επιστολή της σε σχετικό αίτημα της εξεταστική επιτροπής, η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποστείλει τα έγγραφα που η επιτροπή της ζητά χωρίς την άδεια του FBI. Μάλιστα, φέρεται να υπογραμμίζει σε σχετικό αίτημα της εξεταστικής επιτροπής, πως αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της εξεταστικής επιτροπής τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως σημειώνει η εισαγγελέας, μπορεί να φέρει τη χώρα μας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε διεθνές επίπεδο.

Οι πληροφορίες, αναφέρουν πως η κυρία Τουλουπάκη, αναφέρει στην απάντησή της προς τα μέλη της επιτροπής πως τα επίμαχα έγγραφα του FBI περιέχουν την εξής ρήτρα: «Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο είναι και για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας η σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνων.»

Επίσης, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται να επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική Novartis - Τουλουπάκη: Δεν αποστέλλω τα έγγραφα εκτός αν υπάρξει άδεια από το FBI"

Κοροναϊός: Συναγερμός στο νοσοκομείο Ρίου – Σε καραντίνα ύποπτο κρούσμα

Σε συνθήκες απομόνωσης σε ειδικό θάλαμο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου νοσηλεύεται άνδρας, που έφθασε με πλοίο στην Πάτρα από την Ιταλία επιστρέφοντας από την Γερμανία και εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας ζήτησε αρχικά ιατρική βοήθεια σε ιδιωτική μονάδα και από εκεί μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο περιστατικό ελέγχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του υπουργείου Υγείας. Πάντως, δείγματα του νοσηλευόμενου άνδρα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ και αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, φορώντας μάσκες στο πρόσωπο, για να προφυλαχθούν από τον κορονωϊό, έφτασαν το απόγευμα της Δευτέρας στο λιμάνι της Πάτρας επιβάτες του πλοίου που ξεκίνησε από το λιμάνι της Ανκόνα. Όπως είπαν, κατά την επιβίβασή τους στο λιμάνι της Ιταλίας τους έγινε έλεγχος από τις ιταλικές αρχές, ωστόσο κατά την άφιξή τους στην Πάτρα δεν υπήρξε κανένας έλεγχος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, επιβάτες ανέφεραν ,ότι πολλοί επιβάτες μέσα στο πλοίο φορούσαν μάσκα και πως επικρατεί αναστάτωση στη γειτονική χώρα μετά τους θανάτους από τον κορονωϊό. Ωστόσο, αρκετοί ήταν και αυτοί που δεν φορούσαν μάσκα και έδειχναν να μην επηρεάζονται από τα όσα συμβαίνουν.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Συναγερμός στο νοσοκομείο Ρίου – Σε καραντίνα ύποπτο κρούσμα"

Σκευωρία Novartis: Μαραθώνια κατάθεση «Σαράφη» στην Προανακριτική - «Δεν έχω στοιχεία για κανέναν Έλληνα πολιτικό»

Τα παίρνει όλα πίσω ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, «Μάξιμος Σαράφης». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και ενώ η κατάθεσή του ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής στη ΓΑΔΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, ο «Μάξιμος Σαράφης» υποστήριξε ότι δεν  έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών αναφορικά με την υπόθεση Novartis και πως όσα είχε πει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ήταν στο πεδίο της πιθανολόγησης. 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο μάρτυρας έκανε ειδική αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον διοικητή της Τράπερζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και  τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για εμπλοκή τους στην υπόθεση. Επίσης υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως από τον Ιανουάριο του 2018 την κυρίαΤουλουπάκη, πως ο Νίκος Μανιαδάκης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας, χωρίς ωστόσο, να εισακουσθεί. Επίσης, τα μέλη της επιτροπής ρώτησαν τον μάρτυρα τι έχει να απαντήσει αναφορικά με το νεώτερο έγγραφο της κυρίας Τουλουπάκη που ανέφερε ότι εντόπισε τον «Μάξιμο Σαράφη» από έγγραφο που της είχαν στείλει οι αμερικανικές αρχές,  όπου και είχε πάει για να καταθέσει προσδοκώντας οικονομικό όφελος. Απάντησε ότι πρόκειται για «ανακρίβειες της εισαγγελέως». 

Ειδικότερα, ο «Μάξιμος Σαράφης» ξεκαθάρισε για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως "δεν εχω κανενα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι ...πιθανολόγηση". 

Για το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI είπε ότι ειναι ανακριβές. Επίσης Δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’αντιπαράσταση και ειδικότερα τους μάρτυρες Νίκο Μανιαδάκη, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Εμμανουήλ Βουλκίδη. 

Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη απάντησε ότι «δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω». 
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο «Σαράφης» υποστήριξε ότι και οι αναφορές του για Σαλμά, Λυκουρεντζο, Πικραμμενο, Βενιζέλο και Γεωργιάδη ήταν πιθανολογήσεις.

Αναφορικά με την σχέση Βενιζέλου - Λιντζερη, που ο ιδιος ειχε καταγγείλει στις αρχικες του καταθεσεις, ο Μαξιμος Σαράφης αυτή τη φορά είπε:  «Εμένα ρωτάτε; Στην αγορά κυκλοφορούσε μια φήμη. Εγώ αυτή μετέφερα. Τα άλλα είναι της εισαγγελέως».

Μεταξύ άλλων, διημείφθησαν οι ακόλουθοι διάλογοι:

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.

Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.

Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.

Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;

Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.

Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε, στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της εισαγγελέως.

Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;

Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.

Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;

Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.

Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέο μέθοδος; Τι γινόταν πριν;

Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και μία ή δύο διανυκτερεύσεις.

Β. Κεγκέρογλου: Άρα, δεν είναι νέο φάρμακο.

Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Επίσης, ο «Σαράφης» φέρεται να αναίρεσε όσα είχε πει στο παρελθόν, περί λήψης χρημάτων του Νίκου Μανιαδάκη με στόχο να τα δίνει στον Ανδρέα Λοβέρδο, υποστηρίζοντας σήμερα: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα, αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο Λοβέρδος». 

Είναι σαφές ότι ο μάρτυρας επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από την σκευωρία Novartis, επιδιώκοντας παράλληλα να απομονώσει τις όποιες ευθύνες στο πρόσωπο της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Καταθέτει με αλλοιωμένη φωνή, ενώ πριν μπει στον ειδικό χώρο της εξέτασης αποχωρίστηκε το κινητό του τηλέφωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο προστατευόμενος μάρτυρας “Μάξιμος Σαράφη” βρίσκεται στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ στο ειδικό δωμάτιο που έχει εγκατεστημένα τα ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής και μετάδοσης εικόνας και ήχου. Τα μέλη του κλιμακίου της επιτροπής βρίσκονται στον 14ο όροφο του ίδιου κτηρίου σε αίθουσα συνεδριάσεων όπου και θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν με τον μάρτυρα μέσω του συστήματος μεταφοράς ήχου. Για την διαδικασία χρησιμοποιείται  εφαρμογή αλλοίωσης της φωνής του μάρτυρα.

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας. Άγνωστο παραμένει πότε θα καταθέσει η «Αικατερίνη Κελέση», καθώς αρχικά αυτό ήταν προγραμματισμένο για τις 20:30, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό πως η πρόθεση της Προανακριτικής ήταν να καταθέσει περί τις 23:00, έαν είχε ολοκληρώσει έως τότε ο «Μάξιμος Σαράφης» την κατάθεσή του -πράγμα που δεν συνέβη.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστικό - αστυνομικό θρίλερ της περασμένης εβδομάδας έληξε με την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου που έκρινε ότι πρέπει να διατηρηθεί η «κουκούλα» στα δύο πρόσωπα που κατήγγειλαν τροχήλατες βαλίτσες με πολύχρωμα χαρτονομίσματα προς πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκαν έωλοι οι ισχυρισμοί τους.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκευωρία Novartis: Μαραθώνια κατάθεση «Σαράφη» στην Προανακριτική - «Δεν έχω στοιχεία για κανέναν Έλληνα πολιτικό»"

Συνήγορος του Πολίτη: Το ζήτημα της άνισης αντιμετώπισης δημοτών σε σχέση με «μη δημότες»

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επανειλημμένα αναδείξει το ζήτημα της άνισης αντιμετώπισης από τους δήμους, των δημοτών τους σε σχέση με τους μη δημότες. Ειδικότερα έχει επισημάνει αρνητικά την πρακτική διαμόρφωσης του ύψους διαφόρων τελών με κριτήριο την ιδιότητα του δημότη, όπως, η θέσπιση δυσανάλογα αυξημένων τελών κοιμητηρίων σε βάρος όσων δεν διαθέτουν την ιδιότητα του δημότη, η χορήγηση έκπτωσης στα δημοτικά τέλη λόγω αναπηρίας, αποκλειστικά σε δημότες ΑμεΑ, η θέσπιση αυξημένων συνδρομών για όσους χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις ή συμμετέχουν σε δημοτικές δραστηριότητες και δεν είναι κάτοικοι ή δημότες τους. Αντίστοιχες πρακτικές ακολουθούνται και ως προς την παροχή από τους δήμους ειδικών υπηρεσιών και προνομίων.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣτΠ αναφέρει:

«…Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δυνατότητα εγγραφής σε Κ.Α.Π.Η. και τη χορήγηση της «κάρτας δημότη», μέσω της οποίας κάποιοι δήμοι εξασφαλίζουν αποκλειστικά για τους δημότες τους δυνατότητες και παροχές (π.χ. εκπτώσεις σε προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού, ελεύθερη πρόσβαση σε οργανωμένες ακτές των διοικητικών τους ορίων). Ο Συνήγορος διαχρονικά υπενθυμίζει στις δημοτικές αρχές, σχετικά με την επιβολή ανταποδοτικών τελών, ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1, 2 του Συντάγματος («Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις») αλλά και το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η αρχή της ισότητας συνιστά θεμελιακή αρχή συνταγματικής ισχύος και επιβάλλει στη Διοίκηση την ίση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων και αντίστροφα τη διαφορετική μεταχείριση ανόμοιων περιπτώσεων.

Κατά συνέπεια, η διοίκηση δε μπορεί να κρίνει διαφορετικά καταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό τις ίδιες αντικειμενικές και πραγματικές συνθήκες. Με βάση τα ανωτέρω και με αφορμή πληθώρα αναφορών μόνιμων κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν για διακριτική σε βάρος τους μεταχείριση από δήμους της Αττικής, ο Συνήγορος ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί, την συνδρομή της στις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις των δήμων της Αττικής.

Η τελευταία, διαβίβασε το έγγραφο του Συνηγόρου στους δήμους της χωρικής της αρμοδιότητας, προς ενημέρωση και λήψη σχετικών ενεργειών. Δεδομένου ωστόσο ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Αττική, ο Συνήγορος καλεί όλους τους δήμους της χώρας, να απέχουν από πρακτικές διάκρισης σε τέλη, παροχές και υπηρεσίες μεταξύ των δημοτών τους και των μόνιμων κατοίκων τους».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Πολίτη: Το ζήτημα της άνισης αντιμετώπισης δημοτών σε σχέση με «μη δημότες»"

Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ καλεί τον κόσμο να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (…) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση της επιδημίας, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. Ο ίδιος επεσήμανε, ότι η επιδημία του Covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία. «Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε, ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει, ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Σχετικά με το Ιράν, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα επειγουσών καταστάσεων, είπε ότι τα υψηλά ποσοστά θανάτων ενδέχεται να αντανακλούν τον εντοπισμό μονάχα σοβαρών κρουσμάτων και όχι ήπιων μολύνσεων κατά την έναρξη της επιδημίας. Ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται αύριο στο Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ καλεί τον κόσμο να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας"

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση εκκένωσης σε εγκαταλελειμμένο κτήριο - 10 προσαγωγές

Στην προσαγωγή 10 ατόμων που διέμεναν παράνομα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας έγινε περίπου στις 4 το απόγευμα, έπειτα από καταγγελία του ιδιοκτήτη ότι έμεναν στο κτίριο αλλοδαποί.

Εταιρία θα αναλάμβανε να μετατρέψει το συγκεκριμένο ακίνητο σε airbnb. Όμως, καθότι πρόκειται για διατηρητέο, κλήθηκε η επιτροπή νεοτέρων μνημείων, προκειμένου να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο και μέσα, προς έκπληξή τους βρήκαν να μένουν παράνομα αλλοδαποί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival.gr οι ίδιοι έσπασαν και προχώρησαν σε αλλαγή της κλειδαριάς που προϋπήρχε από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Εκτιμάται ότι τα συγκεκριμένα άτομα έμεναν μέσα στο διαμέρισμα, εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες, ενώ στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν λάπτοπ, κινητά τηλέφωνα, θήκες κινητών, ποδήλατα και προϊόντα παρεμπορίου.

Δείτε φωτογραφίες του Thestival:

katalipsi1_copy
katalipsi2_copy_copy
katalipsi3_copy
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση εκκένωσης σε εγκαταλελειμμένο κτήριο - 10 προσαγωγές"

Ιταλία: Ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας για τον κοροναϊό και την επιστροφή Ελλήνων μαθητών

Η ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση σχετικά με τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα και την επιστροφή Ελλήνων μαθητών.

Στην σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται:

«Οι ιταλικές αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του CoVID-19, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως το κλείσιμο σχολείων για την τρέχουσα εβδομάδα, η αναβολή ορισμένων εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, καθώς η αναβολή των προγραμματισμένων για το επόμενο διάστημα σχολικών εκδρομών ιταλικών σχολείων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Για προληπτικούς επίσης λόγους, οι ελληνικές αρχές στην Ιταλία μεριμνούν σε συνεργασία με τους διευθυντές των Λυκείων που βρίσκονται στη χώρα για την ομαλή η επιστροφή τους στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας, πολλώ μάλλον πανικού.

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιταλία, καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων ιταλικών αρχών. Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία, θα πρέπει να απευθύνονται στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο προορισμού τους».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας για τον κοροναϊό και την επιστροφή Ελλήνων μαθητών"

ΑΣΟΕΕ: Ειδικός φρουρός τράβηξε όπλο μέσα στο πανεπιστήμιο - Δέχθηκε επίθεση από 30 άτομα, λέει η ΕΛΑΣ

Στην καταγγελία ότι άνδρας της Αστυνομίας τράβηξε όπλο μέσα στον χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου προχώρησαν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και οι φοιτητικές παρατάξεις Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ και ΕΑΑΚ-ΑΣΟΕΕ. Σύμφωνα με την αστυνομία, που ερεύνησε τις καταγγελίες, διαπιστώθηκε ότι ένας ειδικός φρουρός, από τους πρόσφατα προσληφθέντες, πήγε στην ΑΣΟΕΕ φορώντας πολιτικό μπουφάν πάνω από τη στολή του, προκειμένου να παραλάβει τη φίλη του που είναι φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι ήταν αστυνομικός και του επιτέθηκαν. Του πήραν το κράνος και τον χτύπησαν και εκείνος έβγαλε το όπλο του. Η σκηνή αυτή καταγράφηκε σε βίντεο.  Μετά την επίθεση και την αντίδραση του ειδικού φρουρού, στην ΑΣΟΕΕ έσπευσε μια διμοιρία των ΜΑΤ από την οδό Μαυροματαίων και επί ώρα επικράτησε ένταση. 

Η αστυνομία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση και παράλληλα έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Όπως αναφέρεται ο ειδικός φρουρός δέχθηκε επίθεση από 30 άτομα. Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ακολουθεί: 

Μεσημβρινές ώρες σήμερα (24 Φεβρουαρίου 2020) αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά μετέβη, εκτός υπηρεσίας με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα, έξωθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παραλάβει οικείο του πρόσωπο.

Στο σημείο δέχτηκε επίθεση από (30) περίπου άτομα, τα οποία τον χτύπησαν προκαλώντας του σωματικές βλάβες, ενώ επιπλέον προκάλεσαν φθορές στη μοτοσικλέτα και του αφαίρεσαν το προστατευτικό κράνος.

Ακολούθως τον έσυραν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, όπου, αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση.

Ο αστυνομικός απεγκλωβίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και διακομίσθηκε τραυματίας στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση του περιστατικού.


«Στην ΑΣΟΕΕ μπήκε σήμερα ένας ασφαλίτης, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών, έβγαλε όπλο και απείλησε τους φοιτητές/-ριες. Έπειτα, φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη κρότου λάμψης και σε ξυλοδαρμούς φοιτητών και φοιτητριών», αναφέρει -μεταξύ άλλων- η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην καταγγελία της. 




«Την Δευτέρα 24/02 γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας στην σχολή μας. Συγκεκριμένα άντρας της ασφάλειας αποπειράθηκε να συλλάβει μικροπωλητή μέσα στον χώρο της ΑΣΟΕΕ. Όταν φοιτητές που υπήρχαν στον χώρο αντέδρασαν στο περιστατικό ο αστυνομικός μπήκε στην σχολή βγάζοντας ΟΠΛΟ στοχεύοντας και απειλώντας τους φοιτητές ότι θα τους ρίξει. Στην συνέχεια φυγαδεύτηκε με την βοήθεια διμοιρίας των ΜΑΤ τα οποία πέταξαν κρότου λάμψης και ξυλοκόπησαν φοιτητές φτάνοντας μέχρι την είσοδο της σχολής», καταγγέλλει η Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΟΕΕ: Ειδικός φρουρός τράβηξε όπλο μέσα στο πανεπιστήμιο - Δέχθηκε επίθεση από 30 άτομα, λέει η ΕΛΑΣ"

Κορονοϊός: Η Κίνα απαγορεύει το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων

Η Κίνα αποφάσισε να απαγορεύσει πλήρως και άμεσα το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων μετά από τις υπόνοιες πως σε αυτό οφείλεται ο νέος κορονοϊός.

Η διαρκής επιτροπή του κινεζικού κοινοβουλίου, η οποία συνήλθε σήμερα, ενέκρινε πρόταση “για την πλήρη απαγόρευση” του εμπορίου άγριων ζώων, “την κατάργηση της κακής συνήθειας της υπερβολικής κατανάλωσης άγριων ζώων και την αποτελεσματική προστασία της υγείας και της ζωής του πληθυσμού”, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο κορονοϊός, ο οποίος φαίνεται ότι ξεκίνησε από αγορά στην κεντρική Κίνα, όπου πωλούνταν άγρια ζώα για κατανάλωση από ανθρώπους, η Κίνα υιοθέτησε στα τέλη του Ιανουαρίου οδηγία με την οποία απαγορεύτηκε προσωρινά το εμπόριο άγριων ζώων “έως ότου τελειώσει η κατάσταση με την επιδημία σε εθνικό επίπεδο”.

Το εμπόριο άγριων ζώων είχε απαγορευτεί και κατά τη διάρκεια της κρίσης με τον SARS (Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) το 2002-2003, έναν κοροναϊό για την μετάδοση του οποίου είχε επίσης κατηγορηθεί η κατανάλωση άγριων ζώων.

Ωστόσο το εμπόριο και η κατανάλωση άγριων ζώων ξανάρχισαν γρήγορα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση κατηγορούν την Κίνα ότι ανέχεται ένα κρυφό εμπόριο εξωτικών ζώων που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ή την παραδοσιακή ιατρική.

Η σημερινή απόφαση ελήφθη από την διαρκή επιτροπή του κοινοβουλίου, η οποία συνέρχεται μεταξύ των συνόδων της ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. Η επιτροπή αυτή ανέβαλε εξάλλου σήμερα επ’αόριστον την ετήσια σύνοδο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης λόγω της επιδημίας.

Η επιτροπή αποφάσισε επίσης η απαγόρευση του εμπορίου και της κατανάλωσης άγριων ζώων να έχει άμεση ισχύ, εν αναμονή της ψήφισης της οριστικής νομοθεσίας, διευκρίνισε η CCTV.

Η επιδημία του κοροναϊού υπογραμμίζει “το σημαντικό πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης άγριων ζώων και τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει αυτό για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια”, πρόσθεσε το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Κινέζοι ειδικοί θεωρούν ότι ο κορονοϊός εμφανίστηκε σε αγορά της Γουχάν όπου πωλούνταν άγρια ζώα που προορίζονταν για κατανάλωση από ανθρώπους, όμως η ακριβής προέλευσή του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Επιστήμονες πιστεύουν ότι προήλθε από κάποιο θηλαστικό, υποψιαζόμενοι εκ περιτροπής τις νυχτερίδες, τους παγκολίνους ή άλλα ζώα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η Κίνα απαγορεύει το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων"

Γαλλική «ασπίδα» στη Μεσόγειο: «Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τις τουρκικές γεωτρήσεις»

Την ενίσχυση της παρουσίας του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο με σκοπό την αποτροπή μονομερών ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή, ανήγγειλε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Florence Parly, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση της με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Πεντάγωνο.

Στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το πέρας των συνομιλιών τους η Γαλλίδα υπουργός καταδίκασε χωρίς περιστροφές το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τόνισε με έμφαση ότι η παρουσία της στην Αθήνα «αποδεικνύει την αποφασιστική δέσμευση της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδος, για το σεβασμό της κυριαρχίας της».

Σε σχέση με την εξέλιξη της κατάστασης, αποφασίσαμε μια πολύ σημαντική ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας είπε συγκεκριμένα η Γαλλίδα υπουργός η οποία αναφέρθηκε και στο θέμα των εξοπλισμών λέγοντας ότι οι φρεγάτες “Belharra” θα επιτρέψουν στη Ελλάδα να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητες αποτροπής που χρειάζεται στη μεσόγειο και να αναπτύξει μια μοναδική στο είδος της διαλειτουργικότητα με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. 

Η Γαλλίδα υπουργός ζήτησε επίσης από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να εξετάσει τη... «συστράτευση, σε σημαντικό επίπεδο, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επί του εδάφους, στην Αφρική» για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής. «Μια τέτοια προσπάθεια θα μας δώσει τη δυαντότητα να εξεδετερώσουμε τα δίκτυα των λαθρεμπόρων χωρίς να περιμένουμε να φθάσουν στις ακτές της Μεσογείου» ανέφερε συγκεκριμένα. 

F6


Οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» με θέματα για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια καθώς και οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβυς της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονέβ (Patrick Maisonnave), ο Στρατιωτικός Σύμβουλος της Γαλλίδας Υπουργού για θέματα Εξοπλισμών Υποστράτηγος Τιερύ Καρλιέ (Thierry Carlier), καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Μετά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, ακολούθησαν δηλώσεις:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Σήμερα είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να υποδεχτώ την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλωράνς Παρλί (Florence Parly), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Αθήνα.

Η συνάντηση αυτή, καταδεικνύει για ακόμη μία φορά, τις διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας και τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Με την ομόλογό μου κυρία Παρλί, συζητήσαμε αρχικά, θέματα που αφορούν στην προώθηση της υλοποίησης της απόφασης του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του Προέδρου κ. Μακρόν, κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Παρίσι, για την εγκαθίδρυση, μέχρι το τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους, Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως Ασφαλείας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Συζητήσαμε για τους κύριους άξονες της Συμφωνίας αυτής που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, αυξημένη ναυτική παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και ενισχυμένη αμοιβαίως επωφελή βιομηχανική συνεργασία.

F2


Διαπιστώσαμε επίσης ότι, η διμερής αμυντική συνεργασία, ευρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο με την πραγματοποίηση σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω την πρόσφατη άσκηση αμφίβιων επιχειρήσεων «Μέγας Αλέξανδρος», η οποία διεξήχθη από 27 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου στο Αιγαίο, με συμμετοχή γαλλικών και αμερικανικών δυνάμεων, κατά την οποία επετεύχθη υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας των δυνάμεών μας.

Επίσης, τη συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τις φρεγάτες «Σπέτσαι» και «Ψαρά», στην αεροναυτική δύναμη συνοδείας με το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», η οποία επιβεβαιώνει τις δυνατότητες συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών για «Force Projection» στην περιοχή της Μεσόγειου.

Συζητήσαμε επίσης, επίκαιρα θέματα συνεργασίας στον αμυντικό - τεχνικό τομέα και ειδικότερα, ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η προμήθεια σύγχρονων φρεγατών τύπου “Belh@rra”, η τεχνική υποστήριξη των Α/Φ Μιράζ και των Ε/Π ΝΗ-90. Έγινε επίσης συζήτηση για τις προοπτικές για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στο βιομηχανικό τομέα, την έρευνα και καινοτομία.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την προοπτική εξέλιξης των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή των χωρών μας σε αυτές, με ιδιαίτερη έμφαση στη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation - PESCO)», καθώς επίσης και στη γαλλικής έμπνευσης, «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (European Intervention Initiative - EI2)», της οποίας θέλουμε να γίνουμε κι εμείς ενεργό μέλος. Όπως γνωρίζετε με την Γαλλία συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη της Άμυνας και θα συνεργαστούμε εντατικά, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων αμυντικών πρωτοβουλιών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

F5


Τέλος, συζητήσαμε εκτενώς τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα την υπογραφή του απολύτως άκυρου εγγράφου, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, με ένα μέρος στη Λιβύη και την επιτακτική ανάγκη της ακύρωσής του, ως προϋπόθεση οποιασδήποτε πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Καλωσορίζω και πάλι την Υπουργό κ. Παρλύ και χαίρομαι διότι μέσω της συνεργασίας των χωρών μας συνεισφέρουμε στη διαφύλαξη της ειρήνης και στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

ΦΛΩΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής από τις συζητήσεις μου σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Άμυνας. Η παρουσία μου στην Αθήνα αποδεικνύει την αποφασιστική δέσμευση της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδος, για το σεβασμό της κυριαρχίας της (όπως και για την κυριαρχία της Κύπρου) στον δικό της/στον δικό τους θαλάσσιο χώρο. Πρόκειται για θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου πάνω στο οποίο, η Γαλλία, το γνωρίζετε, είναι ανένδοτη.

Η Γαλλία συνειδητοποιεί ιδιαίτερα τα θέματα θαλασσίου δικαίου και ασφάλειας που διακυβεύονται εδώ και πολλούς μήνες στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως το δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τόσο στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρωτοβουλίες ορισμένων θέτουν σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης. Σε αυτό το πλαίσιο επίσης, καταδικάσαμε ξεκάθαρα, χωρίς καμία αμφισημία τις παραβιάσεις των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν από την Τουρκία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Σε σχέση με την εξέλιξη της κατάστασης, αποφασίσαμε μια πολύ σημαντική ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας.

Στον επιχειρησιακό τομέα, χαίρομαι για την ένταξη της ελληνικής φρεγάτας «Ψάρα». Αυτή τη στιγμή μάλιστα, στα συνοδά πλοία του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle”. Η ναυτική συνεργασία θα συνεχιστεί και, σύμφωνα με την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Γαλλία σκοπεύει να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεργασία θα επεκταθεί και στον εναέριο χώρο και σας επιβεβαιώνω την παρουσία των γαλλικών αεροσκαφών “Rafale” στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Μάιο, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2020» η οποία σκοπεύει την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Αεροπορικών μας Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχειρησιακής συνεργασίας, ζήτησα από τον Έλληνα ομόλογό μου να εξετάσει τη συστράτευση, σε σημαντικό επίπεδο, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επί του εδάφους, στην Αφρική για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής και την εξουδετέρωση όσο το δυνατόν μακρύτερα των λαθρεμπορίων, χωρίς να περιμένουμε να φθάσουν στις ακτές της Μεσογείου. Η απαιτητική αυτή δέσμευση θα προσφέρει μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Η υποψηφιότητα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης εξετάζεται με ενδιαφέρον από τη Γαλλία και από το Κολλέγιο των κρατών μελών της Πρωτοβουλίας.

Η συνεργασία μας θα υλοποιηθεί επίσης στον τομέα των ικανοτήτων. Χαίρομαι για την υπογραφή πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα της συμφωνίας εν συνεχεία υποστήριξης “Follow on Support” (FOS) προς όφελος του ελληνικού στόλου των “Mirage 2000” και για τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται σύντομα να καταλήξουν σχετικά με την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου ελικοπτέρων NH-90. Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο θα καταλήξουν στην απόκτηση από την Ελλάδα δύο φρεγατών “Belh@rra”. Αυτά τα πλοία τελευταίας γενιάς θα επιτρέψουν στη Ελλάδα να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητες αποτροπής που χρειάζεται στη μεσόγειο και να αναπτύξει μια μοναδική στο είδος της διαλειτουργικότητα με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό που θα διαθέτει τις ίδιες φρεγάτες.

Στο πνεύμα της συνεργασίας σε επίπεδο ικανοτήτων μεταξύ των χωρών μας, χαιρετίζω την υπογραφή της 13ης Φεβρουαρίου στη πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα μιας σειράς συμφωνιών μεταξύ γαλλικών και ελληνικών παραγόντων της βιομηχανίας και της έρευνας, επειδή η διμερής μας συνεργασία και στο ευρωπαϊκό πεδίο περνά επίσης από την ενίσχυση της βιομηχανικής μας αμυντικής βάσης.

Τέλος, υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκαν, όπως γνωρίζετε, στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Συμφώνησαν να σφραγίσουν ως τον ερχόμενο Ιούνιο, αυτή τη νέα εποχή της διμερούς μας συνεργασίας μέσω της υπογραφής μιας εταιρικής σχέσης άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των χωρών μας.

Η σημερινή μου επίσκεψη στην Αθήνα είχε επίσης σαν στόχο τη διαμόρφωση, μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, του περιεχομένου αυτής της σημαντικής συμφωνίας».

Ακολούθησαν οι εξής ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας: 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια ερώτηση προς την κ. Υπουργό. Κατά πόσο με την επίσκεψή σας σήμερα επιβεβαιώνεται και ενισχύεται η σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία και αν η Γαλλία εξετάζει τη συμμετοχή της στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου.

ΦΛΩΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ: Η παρουσία μου εδώ καταδεικνύει, αν το θέλετε, την ποιότητα των σχέσεων Ελλάδος και Γαλλίας καθώς και την έντασή τους. Διότι από την τοποθέτηση του κ. Παναγιωτόπουλου (στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης), συναντηθήκαμε κάμποσες φορές σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η ποιότητα και η ένταση αυτών των σχέσεων είναι παλιά βεβαίως και ενισχύεται από τις εντάσεις που υπάρχουν σε ορισμένες ζώνες που έχουμε κοινά συμφέροντα, δηλαδή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε μαζί το γεγονός ότι επισκέφθηκα την προηγούμενη εβδομάδα τη Λευκωσία, την Κυπριακή Δημοκρατία και προτίθεμαι σύντομα να επισκεφθώ και την Αίγυπτο και όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία και καταδεικνύουν, αν το θέλετε, την αναγκαιότητα να συντονίσουμε ακόμα καλύτερα τις δραστηριότητές μας.

Αυτό περνάει φυσικά από επιχειρησιακές ασκήσεις εκ των οποίων ορισμένες έχουν προβλεφθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολύ σύντομα, και επίσης αναφερθήκαμε και στις σχέσεις που διατηρούμε με την Ιταλία η οποία έχει επίσης συμφέρον να παίξει σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, ποια θα είναι η αντίδραση της Γαλλίας σε μια ενδεχόμενη πρόκληση από την Τουρκία είτε μέσω ενός θερμού επεισοδίου, είτε με απόπειρα γεώτρησης σε περιοχές που βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στα οικόπεδα κάτω από την Κρήτη, δηλαδή νοτίως της Κρήτης ή σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ στα οποία έχει συμφέροντα η Γαλλία;

ΦΛΩΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ: Όπως γνωρίζετε, η Γαλλία είναι προσκολλημένη στο σεβασμό των διεθνών κανόνων. Η Γαλλία είναι προσκολλημένη στο σεβασμό της ελευθερίας πλεύσης.

Συνεπώς η Γαλλία δεν μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις γεώτρησης που πραγματοποιούνται μονομερώς σε ζώνες οι οποίες δεν είναι αναγνωρισμένες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως ζώνες τουρκικών γεωτρήσεων.

Γι’ αυτό το λόγο, η Γαλλία μαζί με άλλες χώρες θέλησε να παρίσταται εγγύς αυτών των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών για να δείξει την προσκόλλησή της στο σεβασμό των διεθνών κανόνων και την ελευθερία πλεύσης και να δείξουμε και μία παρουσία, που θα είναι αποτρεπτική παρουσία. Να πώς η Γαλλία προτίθεται να ενισχύσει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση μου απευθύνεται στον κ. Παναγιωτόπουλο. Η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη κρίση. Είναι προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να επενδύσει στην παρούσα φάση στην άμυνα και πώς αυτό δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και, όπως έχω πει επανειλημμένως, η κατίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε οποιαδήποτε περιοχή – και στην περιοχή μας – είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην οικονομία και επομένως, μέσα από αυτό το μονοπάτι, να βελτιωθούν και οι προοπτικές της χώρας μας για το μέλλον.

Οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε στην ευρύτερη περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και δυστυχώς και της συμπεριφοράς της γείτονος Τουρκίας μάς επιβάλλουν να κάνουμε τη μεγάλη προσπάθεια για να αναβαθμίσουμε και το επίπεδο ετοιμότητας και αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ασφαλώς αυτή η προσπάθεια έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Νομίζω ότι εάν γίνει οργανωμένα, προτεραιοποιημένα και έξυπνα, τότε η χώρα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και να αναβαθμίσει επιτυχώς τις ένοπλες δυνάμεις της.

Όπως σας είπα, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να πάμε και στη συνολικότερη, αν θέλετε, πρόκληση της οικονομικής ανάπτυξης κι ευημερίας. Πρώτα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Άρα νομίζω ότι η προσπάθεια αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων μας, διαρκής αλλά τώρα πιο εντατική από πριν, είναι μονόδρομος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μία ερώτηση για την κ. Υπουργό. Στο επίπεδο της γαλλικής στρατηγικής της παρουσίας μας στη Μεσόγειο σήμερα. Μπορείτε να αναπτύξετε αυτήν την παρουσία; Για να μετριάσετε τις εντάσεις, συγκεκριμένα ποιες θα είναι μεσοπρόθεσμα οι ενέργειες της Γαλλίας;

ΦΛΩΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ: Καταρχάς, η παρουσία Γαλλικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο δικαιολογείται, όπως θα το γνωρίζετε, από τη συνέχιση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του DAESH (ISIS).

Τo αεροπλανοφόρο μας και η αεροναυτική ομάδα εμπλέκονται εδώ και πολλές εβδομάδες σε αυτό το πλαίσιο, σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον, που, υπενθυμίζω, σηματοδοτήθηκε από τη σχεδόν παύση των δράσεων του συνασπισμού λόγω των ισχυρότατων εντάσεων που προέκυψαν μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Επιπλέον, είχαμε από το φθινόπωρο του 2019 καταδείξει μία ναυτική παρουσία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, για να ανταποκριθούμε – και επανέρχομαι στην προηγούμενη ερώτηση- για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αποτρεπτικής παρουσίας ώστε να αποφύγουμε τη διεξαγωγή επιχειρήσεων γεωτρήσεων σε ζώνες που δεν είναι αναγνωρισμένες ως τουρκικές ζώνες.

Και θα συνεχίσουμε αυτήν την παρουσία συμπληρωματικά με άλλες χώρες, σκέφτομαι συγκεκριμένα την Κύπρο, σκέφτομαι την Ιταλία, αναφερθήκαμε επίσης και στην συμμετοχή – γιατί όχι;- της Ελλάδας, αλλά αυτό μένει ακόμα να συζητηθεί, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες πρέπει να προστατευθούν. Και αυτό επαληθεύεται ακόμη περισσότερο από την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης το οποίο δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια που θέτει το διεθνές δίκαιο και το οποίο φαίνεται να υιοθετεί μία πολιτική τετελεσμένου γεγονότος. Η Γαλλία σαφώς δεν είναι ευχαριστημένη με τετελεσμένα γεγονότα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλική «ασπίδα» στη Μεσόγειο: «Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τις τουρκικές γεωτρήσεις»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news