facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Novartis: Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης κατηγορεί τον Άδωνι Γεωργιάδη για στοχοποίηση

Σε ανακοίνωσή του, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης κατηγορεί τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι τον στοχοποιεί, ενώ παράλληλα δηλώνει αποφασισμένος «να αντιμετωπίσει τις χυδαιότητες μέχρι τέλους, χωρίς φόβο αλλά με πάθος για την αλήθεια».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του κ. Δεστεμπασίδη έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης με στοχοποιεί κατ' επανάληψιν στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πανικό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τους λόγους. Κατέχοντας πολιτική και κυβερνητική εξουσία, παραληρεί και επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω τις χυδαιότητες μέχρι τέλους, χωρίς φόβο αλλά με πάθος για την αλήθεια.

Για όλα τα ΜΜΕ που συμμετέχουν στον 'κανιβαλισμό' μου, το μόνο που έχω να πω ότι είναι άξιος ο μισθός σας…»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis: Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης κατηγορεί τον Άδωνι Γεωργιάδη για στοχοποίηση"

Διακοπή δρομολογίων του τραμ την Κυριακή

Ολιγόωρη διακοπή των δρομολογίων του τραμ στο τμήμα από τη στάση Κασομούλη έως την Παναγίτσα θα υπάρξει την ερχόμενη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου λόγω εργασιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ ΑΕ, τα δρομολόγια του τραμ θα διακοπούν από τις 7 έως τις 9 το πρωί. Στο παραπάνω χρονικό διάστημα τα δρομολόγια του τραμ θα διεξάγονται στα τμήματα Παναγίτσα-Βούλα, Παναγίτσα-ΣΕΦ και ΣΕΦ-Βούλα.

Τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και κατ' επέκταση των δρομολογίων ζήτησε εκτάκτως ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκειμένου να εκτελέσει εργασίες σε τμήμα του εναερίου δικτύου της στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Αχιλλέως στο Παλαιό Φάληρο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή δρομολογίων του τραμ την Κυριακή"

Προανακριτική Επιτροπή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αιτήματος για άρση του προγράμματος προστασίας για «Σαράφη» και «Κελέση»

Κρίσιμη χαρακτηρίζουν την συνεδρίαση της Τετάρτης τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής που μελετά τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει πως θα θέσει θέμα άρσης του προγράμματος προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό καθώς η άρση της προστασίας θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, το απόγευμα της Τετάρτης έξω από τη ΓΑΔΑ, για τους «τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας» αλλά και του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα ότι «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν» και ότι «η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αντιθέτως ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνά η επιτροπή».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική Επιτροπή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αιτήματος για άρση του προγράμματος προστασίας για «Σαράφη» και «Κελέση»"

Novartis: Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Μετά από 10 ώρες ολοκληρώθηκε η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος έρευνα τους δικονομικούς χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση της NOVARTIS.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου απάντησε στα όσα της προσάπτει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει καταγγείλει γνώση της για σχέδιο προφυλάκισης 3 πολιτικών πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Τις επόμενες ημέρες η κατάθεση θα αποσταλεί στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis: Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου"

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο

Σε έντονο ύφος απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις αναφορές Ερντογάν ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί την κατάσταση στην Μεσόγειο και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

«Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Και συνέχισε: «Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής».

«Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο"

Πάιατ: Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα

Την ξεκάθαρη θέση ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας εκφράζει ο Αμερικανός Πρέσβης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο Τζέφρι Πάϊατ δηλώνει εκ νέου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας και εργάζονται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες ο αμερικανός πρέσβης σημείωσε: «Η Ουάσιγκτον έχει μιλήσει πολύ ξεκάθαρα για το τουρκολιβυκό ίδιο το Μνημόνιο, το οποίο θεωρούμε αποσταθεροποιητικό για την περιοχή κι έχω επίσης ξεκαθαρίσει την νομική ερμηνεία των ΗΠΑ για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου και του ότι, το Μνημόνιο δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις. Όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών, όπως η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση».

Στην ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Αμερικανική διπλωματία ερμηνεύει το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματα των κατοικημένων νησιών, μικρών και μεγάλων ο Τζέφρι Πάιατ σημείωσε κατηγορηματικά: Τα νησιά, ως γενικός κανόνας, είναι ακριβώς όπως οι ηπειρωτικές περιοχές, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Τέλος της συζήτησης... Μιλάμε για όλα τα νησιά. Θα αφήσω σε άλλους τη συζήτηση για το τι αποτελεί βραχονησίδα και τι αποτελεί νησί, αλλά τα νησιά έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάιατ: Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα"

Χαλέπι: Άνοιξε ξανά το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης μετά από οκτώ χρόνια!

Πολιτικό αεροσκάφος του εθνικού αερομεταφορέα της Συρίας προσγειώθηκε σήμερα στο Χαλέπι σηματοδοτώντας την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης για πρώτη φορά από το 2012, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA.

Ο συριακός κυβερνητικός στρατός, με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε την ανακατάληψη των περιοχών γύρω από το Χαλέπι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα πτήση της Syrian Air προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης της βόρειας Συρίας προερχόμενο από τη Δαμασκό.

Μεταξύ των 120 επιβαινόντων ήταν ο υπουργός Μεταφορών της Συρίας Άλι Χαμούντ ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι η επαναλειτουργία του αεροδρομίου του Χαλεπίου είναι μεγάλη νίκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, τις επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένες πτήσεις προς το Κάιρο και τη Δαμασκό.

Το 2017 το υπουργείο είχε ανακοινώσει την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπιού, όμως τελικά αναβλήθηκε μετά τον βομβαρδισμό του από αντάρτες.

Το αεροδρόμιο του Χαλεπιού είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Συρίας μετά από αυτό της Δαμασκού.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλέπι: Άνοιξε ξανά το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης μετά από οκτώ χρόνια!"

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η πιστοποίηση των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Την υλοποίηση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης που αποτελούσε πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και έχει ως στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της αξιοπιστίας των συναλλαγών, εξήγγειλε το ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, εξέδωσε απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η οποία καθορίζει τις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και τις διαδικασίες ελέγχου των τιμολογίων και στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται με χρήση των υπηρεσιών παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Με την απόφαση δημιουργείται ένα πλαίσιο λειτουργίας για όσους επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης που περιλαμβάνει, τις προϋποθέσεις και την διαδικασία χορήγηση άδειας καταλληλότητας λογισμικού για ηλεκτρονική έκδοση παραστατικών, τις προδιαγραφές του λογισμικού και τις υποχρεώσεις των παρόχων.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση ορίζεται ως η έκδοση παραστατικών με την απευθείας επικοινωνία (online) μεταξύ επιχείρησης και παρόχου, για την αυθεντικοποίηση αυτών και την άμεση αποστολή τους στην επιχείρηση-λήπτη. Επιπλέον, σημαντική καινοτομία που εισάγει η απόφαση είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης παραστατικών λιανικής πώλησης που επιτρέπει στους παρόχους να αναπτύξουν λύσεις ψηφιακής ταμειακής μηχανής (virtual cash register).

Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των υποχρεώσεων των παρόχων είναι και η αποστολή σε πραγματικό χρόνο (real-time) όλων των παραστατικών που εκδίδουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων - myDATA της ΑΑΔΕ. Με αυτόν τον τρόπο η διάδοση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα βελτιώνει ταυτόχρονα την ταχύτητα και την αξιοπιστία της πληροφόρησης που θα έχει η ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολύνει τις συνεπείς επιχειρήσεις και να προλαμβάνει φαινόμενα φοροδιαφυγής.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ξεκινά η πιστοποίηση των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης"

ΕΟΤ: Τι λέει για το δημοσίευμα που εμφάνισε το Ναυάγιο της Ζακύνθου στην… Τουρκία

Την άμεση αντίδραση της Διοίκησης του ΕΟΤ και των υπηρεσιών του, εντός και εκτός Ελλάδας, προκάλεσε η ένταξη φωτογραφίας από το Ναυάγιο της Ζακύνθου σε ταξιδιωτικό φυλλάδιο τουριστικού πράκτορα της Γερμανίας, που διαφήμιζε ταξίδι στην …Τουρκία, υπό τον τίτλο «Türkei Blau Reise» (μτφ. Γαλάζιο ταξίδι στην Τουρκία)!

Το γεγονός, έγινε αντιληπτό από καταγγελία Έλληνα τουριστικού πράκτορα στον ΕΟΤ και αμέσως επιλήφθηκε του θέματος ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης. Η Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Γερμανίας, διαμαρτυρήθηκε εντόνως προς το γερμανικό τουριστικό πρακτορείο, το οποίο και αφαίρεσε αμέσως την σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του.

Ταυτόχρονα , ο Γ.Γ. ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης έστειλε επιστολή (ήδη από τις 12/02/2020) στον CEO του τουριστικού πρακτορείου, ζητώντας την απόσυρση και των υπό διανομή φυλλαδίων.

H εταιρεία αποδέχθηκε το λάθος της και δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε αυτό το αίτημα. Προηγήθηκε η συγνώμη της εταιρείας και η δέσμευσή της να μην επαναληφθεί ανάλογο λάθος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΤ: Τι λέει για το δημοσίευμα που εμφάνισε το Ναυάγιο της Ζακύνθου στην… Τουρκία"

Απόπειρα διάρρηξης στον Σκλαβενίτη στα Άνω Λιόσια. Έναν ανήλικο συνέλαβαν άνδρες της ΟΠΚΕ

Θρύψαλα έκαναν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ξημερώματα 4 τσιγγάνοι, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, τη τζαμαρία στο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης που βρίσκεται επί της λεωφόρου Φυλής στα Άνω Λιόσια.

Οι προσπάθειές τους να εισέλθουν μέσα στο σούπερ μάρκετ απέβησαν άκαρπες ενώ αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν άνδρες της ΟΠΚΕ Δυτικής Αττικής,

Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή ενώ οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον ανήλικο Ρομά και αναζητούν τους υπόλοιπους.

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόπειρα διάρρηξης στον Σκλαβενίτη στα Άνω Λιόσια. Έναν ανήλικο συνέλαβαν άνδρες της ΟΠΚΕ"

Δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων για ληστείες και κλοπές στα Εξάρχεια

Δεκαοκτώ Αλγερινούς, μέλη βίαιης συμμορίας που διέπραττε ληστείες και κλοπές στην περιοχή των Εξαρχείων, ταυτοποίησε το Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, κλοπές, ληστείες και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ εκδόθηκαν ισάριθμα εντάλματα σύλληψης. Έως αυτή την ώρα, έχουν συλληφθεί πέντε από τους δράστες στις περιοχές των Εξαρχείων, της Κυψέλης, του Αγίου Παντελεήμονα και του Μενιδίου.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η σπείρα είχε συνεχή δράση, με διαφορετική σε κάθε περίπτωση σύνθεση ομάδας και εναλλαγή ρόλων. Σημειώνεται, ότι οι εγκληματικές πράξεις τους χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη βιαιότητα. Παράλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα άλλαζαν την εξωτερική εμφάνισή τους, κυρίως με διαφορετικό κούρεμα και βάψιμο των μαλλιών τους.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν συλλαμβάνονταν δήλωναν διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, εθνικότητας και ημερομηνίας γέννησης. Από την έως τώρα έρευνα της αστυνομίας εξιχνιάστηκαν δεκαοκτώ περιπτώσεις ληστειών και διαρρήξεων-κλοπών στην περιοχή των Εξαρχείων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο ανακριτή, ενώ σε βάρος τεσσάρων εξ αυτών εκδόθηκαν εντάλματα προσωρινής κράτησης.

Τέλος, συνεχίζονται οι έρευνες για την σύλληψη και των υπολοίπων αλλοδαπών της συμμορίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων για ληστείες και κλοπές στα Εξάρχεια"

Συνεχίζει την προπαγάνδα ο Ερντογάν: Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες αποδέχονται σιγά σιγά το καθεστώς στη Μεσόγειο

Ακάθεκτος συνεχίζει την προπαγάνδα του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να εξευμενίσει το εσωτερικό του κοινό. Μάλιστα, πλέον έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει πως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίες σύσσωμες έχουν χαρακτηρίσει παράνομο το μνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, έχουν αρχίσει να… αποδέχονται την κατάσταση που δημιουργείται!

«Με την αποφασιστική μας στάση, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά κυρίως η Ελλάδα σιγά-σιγά ξεκίνησαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο», τόνισε, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του «στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη, ενδυναμώνουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρμοδιότητα για αποφάσεις σχετικά με τη Λιβύη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζει την προπαγάνδα ο Ερντογάν: Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες αποδέχονται σιγά σιγά το καθεστώς στη Μεσόγειο"

Ευρωπαϊκές διαστάσεις λαμβάνει η καθαίρεση Θάνου από την Επ. Ανταγωνισμού

Ευρωπαϊκές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το θέμα της νομοθετικής παρέμβασης με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά καθαίρεσε την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι καταγγελίες περί φωτογραφικής ρύθμισης –και, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ- προκειμένου η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου να απαλλαγεί από πρόσωπα που δεν της ήταν «αρεστά» αποτελούν, πλέον, αντικείμενο συζήτησης στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, τα σχόλια περί «κατάφορης κατάλυσης του κράτους Δικαίου» και «καταστρατήγησης της ίδιας της έννοιας των ανεξάρτητων αρχών» ακούγονται ολοένα και συχνότερα στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου και, μάλιστα, όχι μόνο από τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προβληματική» χαρακτήρισε τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στη νομοθετημένη θητεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος παρενέβη σε εκδήλωση με θέμα «Το Κράτος Δικαίου και οι Ανεξάρτητες Αρχές», που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες χτες, Τρίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα απασχόλησε τη νομική επιτροπή του ΔΣΑ, η οποία κατέληξε στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, «μια τοποθέτηση επιστημονική και αποπροσωποιημένη, όχι πολιτική», όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός.

Για «δημόσιο συμφέρον α λα καρτ» μίλησε, από την πλευρά του, ο επίτιμος καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Κώστας Ζώρας και σημειώνοντας πως είναι χαρακτηριστικό ότι η παρέμβαση συντελέστηκε αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, με «τρόπο βίαιο» και με αναδρομική ισχύ. «Πέρα από την καθαίρεση της Βασικής Θάνου από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο 7μηνο της νέας διακυβέρνησης, ήδη παρατηρείται μια ιδιαίτερη «έλξη» της κυβέρνησης σε νομοθετήματα με αναδρομική ισχύ, η οποία εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η ίδια η πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, σε παρέμβασή της στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, τόνισε ότι είναι σταθερή η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της πρόωρης λήξης της θητείας των Ανεξαρτήτων Αρχών –με χαρακτηριστικές ανάλογες περιπτώσεις σε Ισπανία και Ουγγαρία- και πρόσθεσε ότι «έχει κριθεί πως τέτοιου είδους πρακτικές μπορούν να λειτουργήσουν ως «φόβητρο» προς τις ηγεσίες των Ανεξαρτήτων Αρχών, ώστε –τελικά- να επιδεικνύουν «υπακοή» στις εκάστοτε κυβερνήσεις, καταλύοντας de facto το λόγο ύπαρξής τους. Μάλιστα, ο φωτογραφικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η αναδρομική ισχύς νομοθετήθηκε αποκλειστικά για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και δεν ισχύει για καμία από τις υπόλοιπες 22 ανεξάρτητες αρχές που λειτουργούν στην Ελλάδα».

«Κουρελιάζουν το κράτος δικαίου»

Με αφορμή τις χτεσινές εξελίξεις στο θέμα της Novartis, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε –στην ίδια εκδήλωση- ότι «το ξήλωμα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού –με φωτογραφική ρύθμιση, με αναδρομική ισχύ- ήταν μια ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου, της ευρωπαϊκής νομολογίας, της ίδιας της ανεξαρτησίας των Ανεξαρτήτων Αρχών, αλλά τα γεγονότα έρχονται να δείξουν ότι ήταν μόνο η αρχή. Παντού στον κόσμο η υπόθεση Novartis συνιστά μέγα σκάνδαλο, αλλά στην Ελλάδα είναι… «σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ». Με ευθύνη των ηγεσιών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αποστέλλεται μήνυμα εκφοβισμού στους προστατευόμενους μάρτυρες και τους δικαστές που, όρθιοι, ερευνούν την υπόθεση, την ίδια ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τους whistle-blowers ως ήρωες και ενισχύει τη νομοθεσία προστασίας τους». Για μήνυμα εκφοβισμού μίλησε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και επίτιμος καθηγητής Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Την ανάγκη περιφρούρησης του ρόλου των ανεξαρτήτων αρχών, δεδομένου ότι «ο ορισμός του δημοσίου συμφέροντος δεν είναι αποκλειστικό θέμα του κράτους», υπογράμμισε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός, ενώ ο κ. Αρβανίτης ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει μπει στο κάδρο ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης -επιπλέον του θέματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού- και σε ό,τι αφορά στα media».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκές διαστάσεις λαμβάνει η καθαίρεση Θάνου από την Επ. Ανταγωνισμού"

Νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου: Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για την οικογένεια - Σε καθεστώς περιορισμού τα αδελφάκια του

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία της οικογένειας από τη Συρία, που μετά το θάνατο του 11 μηνών βρέφους της βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας της βεβιασμένης και κυρίως λανθασμένης εκτίμησης του ιατροδικαστή, ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Τα άλλα δύο παιδιά του ζευγαριού παραμένουν σε καθεστώς περιορισμού στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, αφού ακόμη η σχετική εντολή από την εισαγγελία Ανηλίκων δεν έχει αρθεί.

«Τα παιδιά είναι λίγο άρρωστα μεν, αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο, αφού για γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχει γίνει άρση του καθεστώτος φύλαξης, περιορισμού, στο οποίο τέθηκαν μετά την γνωμάτευση του ιατροδικαστή για το νεκρό αδελφάκι τους», είπε στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας και γραμματέας του Συλλόγου Σύρων στην Ελλάδα, Ανουάρ αλ Μπάκρι.

Ο κ.Μπάκρι που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσφύγει για τον διασυρμό της οικογένειας και της κοινότητας των συμπατριωτών του στην Ελλάδα σημείωσε ότι οι γονείς του άτυχου βρέφους που βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια στη χώρα, πήραν άσυλο πριν από περίπου δύο μήνες, ωστόσο πρέπει να περιμένουν πολύ ακόμη για να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να συνεχίσουν τη διαδρομή τους στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η οικογένεια ζει με τα επιδόματα που λαμβάνει, αφού οι γονείς δεν έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου: Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για την οικογένεια - Σε καθεστώς περιορισμού τα αδελφάκια του"

ΕΛ.ΑΣ: Αναζητούμε τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση» – Αποχώρησαν οι βουλευτές από τη ΓΑΔΑ

Στην αναζήτηση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από το αίτημα για βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον της προανακριτικής που μελετά τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες εξακολουθούν να αναζητούνται. Διευκρινίζεται παράλληλα, ότι τα μέτρα προστασίας των μαρτύρων προβλέπουν μόνο τη χρήση των κωδικών ονομάτων τους για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και όχι η παρακολούθηση ή η φύλαξή τους.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.
Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Άφαντη και η «Κελέση»

Υπενθυμίζεται πως μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή της.

Η στάση της «Κελέση» ήταν πάντως αναμενόμενη καθώς σε δήλωσή της τις προηγούμενες ημέρες είχε αναφέρει πως δεν έχει να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, «αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει».

Παράλληλα, είχε επικαλεστεί την κείμενη νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται (η οποία ωστόσο θα τεθεί σε ισχύ το 2021).

Η «Κελέση» αναφέρει στην επιτροπή ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. Το δε περιεχόμενο της κατάθεσής της έχει περιέλθει σε γνώση της προκαταρκτικής επιτροπής.

«Με την κλήση μου τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης της μυστικότητας και του καθεστώτος προστασίας που έχω υπαχθεί, δεδομένου ότι τέθηκα σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα για την υπόθεση Novartis και όχι για οποιαδήποτε υπόθεση άγεται ενώπιον κάθε αρχής», τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» στη δήλωση-αίτησή της προς την προκαταρκτική επιτροπή.

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Ολη η διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο

Νωρίτερα, πάντως, οι βουλευτές της προανακριτικής συνέταξαν το έγγραφο για τη βίαιη προσαγωγή της μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση», το οποίο, όπως συνέβη και χθες με την περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη», δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου: «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα».

Κατόπιν αυτού ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αποχώρησε, ενώ οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης αποχώρησαν λίγο αργότερα. .

Κεγκέρογλου: «Ο,τι και να κάνουν φτάνει η ώρα που το παραθεσμικό κύκλωμα θα λογοδοτήσει»

Σε δηλώσεις του ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Προανακριτική, Βασίλης Κεγκερογλου τόνισε πως οι μάρτυρες «δεν εμφανίστηκαν και δεν ανευρέθησαν. Φαίνεται ότι έχουμε συστηματική συντονισμένη δράση που δεν είναι άσχετη και ασύνδετη με πρωτοβουλίες από άλλα κέντρα. Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε σε αρμούς δικαστικής εξουσίας με πολιτική σκοπιμότητα. Ό,τι και να κάνουν η ώρα να λογοδοτήσουν είναι κοντά».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: Αναζητούμε τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση» – Αποχώρησαν οι βουλευτές από τη ΓΑΔΑ"

Θεσσαλονίκη: Δείτε βίντεο από τους βανδαλισμούς αντιεξουσιαστών στην Ιερά Μητρόπολη

Τρικάκια και μπογιές στις προτομές στον προαύλειο χώρο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης πέταξαν αντιεξουσιαστές τα ξημερώματα της Τετάρτης, περίπου στις 03:30. Συγκεκριμένα, μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης από την οδό Βογατσικού πέταξαν μπογιές και τρικάκια «ενάντια στον σκοταδισμό και τον εθνικισμό».

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δυο νεαρών αντιεξουσιαστών για τις φθορές που προκάλεσαν, οι οποίοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Ωστόσο, ζήτησαν και πήραν αναβολή για να δικαστούν την επόμενη Τετάρτη (26/2) ενώ το δικαστήριο ήρε την κράτησή τους.

Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσίοτητα για το περιστατικό η αναρχική συλλογικότητα «Ελευθεριακή Πρωτοβουλία»



Προηγουμένως η εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για «προσβολή συμβόλων θρησκευτικής σημασίας», «φθορές ξένης ιδιοκτησίας αντικειμένων που χρησιμεύουν σε κοινή ωφέλεια», «διατάραξη κοινής ειρήνης» και για «απείθεια», κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, πρόκειται για έναν 22χρονο κι έναν 24χρονο οι οποίοι μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, ηλικίας από 22 έως 52 ετών, αποτελούν μέλη της «Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας». Οι τελευταίοι τέσσερις ταυτοποιήθηκαν αλλά κατάφεραν να διαφύγουν ενώ αναζητείται και μια γυναίκα αγνώστων στοιχείων ταυτότητας.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η «Ελευθεριακή Πρωτοβουλία» για την «παρέμβαση» στην Ιερά Μητρόπολη, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τι κοινό μπορεί να έχουν η συμφωνία των Πρεσπών, η «λαθρομετανάστευση», και το «δημογραφικό»; Κατ’ αρχήν, αποτελούν τα θέματα της εκδήλωσης με τίτλο «Εμείς δε συμφωνήσαμε», η οποία διοργανώθηκε από 22 χριστιανικά σωματεία στο Βελλίδειο, με την ευλογία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι παραπάνω άξονες συγκροτούν την βασική ιδεολογική ατζέντα του συντηρητικού και ακροδεξιού τόξου. Επί του παρόντος, η συγκεκριμένη ατζέντα προωθείται από κυβέρνηση, εκκλησία, θρησκευτικές και παραθρησκευτικές ομάδες, φασιστικές οργανώσεις και αστικά κόμματα της δεξιάς και της άκρας δεξιάς. Από τις εξαγγελίες της υπουργού παιδείας περί απόκτησης “εθνικής συνείδησης” στο σχολείο και τους υποχρεωτικούς εκκλησιασμούς, την στέρηση βασικών ανθρώπινων “αστικών δικαιωμάτων” από πρόσφυγες και μετανάστες, μέχρι τις εκδηλώσεις με την ευλογία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, τις σκοταδιστικές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για την άμβλωση, την στοχοποίηση των γυναικών που την επιλέγουν, κράτος και εκκλησία επιχειρούν χέρι-χέρι να προωθήσουν την συντηρητικοποίηση και τον εκφασισμό της κοινωνίας. Από αυτό δεν ωφελούνται μόνο αυτοί οι κύκλοι αλλά σχεδόν το σύνολο της κυριαρχίας, καθώς η εξάπλωση του εθνικιστικού δηλητηρίου κατακερματίζει την κοινωνική βάση και την αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά της προβλήματα και συμφέροντα, ειδικά σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης.

Η συμφωνία των Πρεσπών αρχικά έδωσε το πάτημα σε όλον αυτόν τον ακροδεξιό συρφετό, για να ανέλθει στον «αφρό» της δημόσιας σφαίρας. Ένωσε την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ με αρχιεπισκόπους, πατριωτικές ενώσεις και φασιστικά τάγματα εφόδου. Με μπροστάρηδες τους τελευταίους κατέλαβαν δημόσιο λόγο και χώρο, καλλιέργησαν το μίσος προς τους γειτονικούς μας λαούς και επιτέθηκαν σε κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις. Απαίτησή τους να έχουν τον πρώτο λόγο στην ονομασία ενός άλλου έθνους-κράτους. Το ελληνικό κράτος, κοντά σε αυτή τη λογική, προσπαθεί για δεκαετίες να επεκτείνει την κυριαρχία του στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτήν τη συμφωνία με τις ευλογίες της ΕΕ, που θέλει να εντάξει τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, πλέον, στους κόλπους της και του ΝΑΤΟ, που επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του στα Βαλκάνια. Ο εθνικισμός και στις δύο πλευρές των συνόρων πήρε τα πάνω του. Στην Ελλάδα κομβικό ρόλο έπαιξε η εκκλησία (όχι που δε θα έπαιζε), θυμίζοντας στους ακόλουθούς της να διαδηλώσουν, ναυλώνοντας πούλμαν για τα εθνικιστικά πανηγύρια και αναπαράγοντας καθημερινά κραυγές εθνικής υπερηφάνειας.

Οι ακροδεξιές κορόνες συνεχίζονται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο η νέα κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της κοινό, παρ΄ όλη την προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά. Η εκκλησία δεν είναι απλά αδιάφορη απέναντι στις συνθήκες διαβίωσης, τα καθημερινά δυστυχήματα και τις αυτοκτονίες στα άθλια κέντρα κράτησης. Κάτι τέτοιο απλά θα επιβεβαίωνε την επιλεκτική φιλανθρωπική δράση της που καμία έκπληξη δεν προκαλεί ότι εξαιρεί τους “αλλόθρησκους”. Όμως δε μένει εκεί. Επικαλούμενοι την «ισλαμοποίηση της πατρίδας» κάθε λογής κληρικοί και θρησκόληπτοι δίνουν τον τόνο για πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών. Αποκαλούν λαθραίους, ανθρώπους που έχουν δεχθεί ήδη τη βία των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, είτε μέσω στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είτε μέσω της επέκτασης της οικονομικής κυριαρχίας των μεγάλων δυνάμεων. Αποκαλούν “βιαστές” και “τρομοκράτες” πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην χώρα μας, αδιαφορώντας φυσικά που απολύτως κανένα στοιχείο και καμία πραγματικότητα δε στηρίζει την αντίληψη τους αυτή (αντίληψη που -μη γελιόμαστε- πηγάζει αποκλειστικά και μόνο από τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά τους συναισθήματα), κάτι που τους καθιστά ηθικούς αυτουργούς καθημερινών ρατσιστικών επιθέσεων. Έχουν άλλωστε αυτό που θέλουν. Την επιρροή στις πολιτικές του ελληνικού κράτους και τη διαρκή αύξηση της.

Και ενώ κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως η κατάσταση των προηγούμενων ετών με την εκκλησία να έχει άποψη στο ποιος θα μπαινοβγαίνει στη χώρα ή πως θα λέγεται ένα γειτονικό κράτος ήταν ήδη αδιανόητα κωμικοτραγική για ένα υποτιθέμενο κοσμικό κράτος, τους τελευταίους μήνες βλέπουμε την εκκλησία να ξαναβγαίνει στο προσκήνιο, αυτή την φορά με την άποψη της για τον έλεγχο των γεννήσεων και των σωμάτων των γυναικών! Εδώ και μήνες το αυτονόητο δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της και τη ζωή της προσπαθεί να τεθεί εκ νέου υπό αίρεση, με αφισάκια ενάντια στις εκτρώσεις να ξεπηδάν στην Αθήνα και προσφάτως στη Θεσσαλονίκη, εκδηλώσεις να μας εξηγούν πως αν δεν είμαστε διατεθειμένες να διαθέσουμε το σώμα μας στην υπηρεσία της αναπαραγωγής του έθνους είμαστε «δολοφόνοι», διαφημίσεις στο μετρό Αθηνών βασιζόμενες σε απολύτως ψεύτικα επιστημονικοφανή μεν, αλλά διόλου επιστημονικά στοιχεία, να μας εκβιάζουν συναισθηματικά να «αφήσουμε το αγέννητο παιδί μας να ζήσει», καμπάνιες από ανύπαρκτα χριστιανικά σωματεία, εννοείται επιδοτούμενα από το κράτος ξεπηδάν, που μας ενημερώνουν ότι εμείς φταίμε για το δημογραφικό "πρόβλημα", γιατροί και νοσοκόμοι προσπαθούν να μας αλλάξουν άποψη όταν καταφεύγουμε σε αυτούς για να μας κατευθύνουν στο πως να εξασκήσουμε το δικαίωμα μας στην άμβλωση, τηλεπερσόνες να «δικάζουν» στον τηλεοπτικό αέρα γυναίκες που μοιράζονται ότι έχουν κάνει έκτρωση. Και όλα αυτά ενώ οι βιασμοί και οι γυναικοκτονίες έχουν γίνει καθημερινότητα, τα θύματα είναι αυτά που καταλήγουν να δικάζονται τόσο μέσα στις δικαστικές αίθουσες όσο και στα τηλεοπτικά παράθυρα και εξώφυλλα των φυλλάδων, ενώ οι θύτες παρουσιάζονται ως «παρασυρμένοι από την αγάπη τους για το θύμα». Στις αρχές Φλεβάρη, η Ιερά Σύνοδος, η οποία μάλλον δεν πολύ-ενδιαφέρεται για επιστήμες, βιολογίες και άλλα τέτοια “δευτερεύοντα” (!), χαρακτήρισε το έμβρυο ως “άνθρωπο” και την έκτρωση ως “δολοφονία”: «Η Ιερά Σύνοδος λαβούσα υπ’ όψη της τα εσχάτως ανακύψαντα επί του θέματος των εκτρώσεων και βασιζομένη επί της αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού εκφράζει την θεολογικήν αυτής θέσιν περί του εμβρύου ως πλήρους και ακεραίου ανθρώπου από της στιγμής της συλλήψεώς του γι’ αυτό και θεωρεί την εκουσία έκτρωση ως φόνο και δεν την αποδέχεται.» Αρχιεπίσκοποι, ιερείς και χριστιανικά σωματεία που έχουν σχέση με την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα όσο με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, δηλαδή απολύτως καμία, θέλουν να απαγορεύσουν τις εκτρώσεις. Με πρόσχημα τον επερχόμενο… “αφανισμό του ελληνικού έθνους” δικάζουν καθημερινά τις γυναίκες που κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή επιλέγουν οι ίδιες τι θα κάνουν με το σώμα τους.

Ας πάμε τώρα στην «Ιερά» Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα και το μητροπολίτη της, Άνθιμο. Ας σταχυολογήσουμε μερικά γεγονότα των τελευταίων ετών:

• Το Μάρτιο του 2012 (και στη συνέχεια άλλες δύο φορές μέσα στο ίδιο έτος) 7χρονο αγόρι βιάζεται εντός του Παπαφείου «Ιδρύματος». Ο βιασμός κουκουλώνεται από τη διοίκηση του Ιδρύματος και η έκθεση της αρμόδιας κοινωνικής λειτουργού θάβεται, μέχρι λίγους μήνες μετά το παιδί να βιαστεί εκ νέου και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου η σωματική του κατάσταση αποκαλύπτει άμεσα στους γιατρούς τι έχει συμβεί και η υπόθεση ανοίγει. Συνολικά 6 μέλη της διοίκησης του Παπαφείου, συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή του, αλλά και του προέδρου του, Μητροπολίτη Άνθιμου, βρίσκονται κατηγορούμενοι για τη συγκάλυψη του βιασμού του 7χρονου παιδιού. Φυσικά, αθωώνονται μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Ενδεικτική της απροσχημάτιστης χυδαιότητας της μητρόπολης είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε, με υπογραφή του ίδιου του μητροπολίτη, τον Οκτώβριο του 2015 όπου ανέφερε ότι “δεν δικαιολογείται η εκτεταμένη δημοσιότητα για τον βιασμό παιδιού στο Παπάφειο”.

• Τον Ioύνιο του 2014 ο μητροπολίτης χαρακτηρίζει “Αίσχος και πρόκληση” το Thessaloniki Pride, εγκαινιάζοντας παράλληλα και τις αγρυπνίες μίσους σε διάφορες εκκλησίες της Θεσσαλονίκης.

• Το Μάρτιο του 2015 σε τηλεοπτική εκπομπή ανήγαγε την ομοφυλοφιλία σε «θανάσιμο αμάρτημα», αναφέροντας: «Αυτό για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα». Συνέχισε λέγοντας για το Thessaloniki Pride: «να μου φέρουν απ' έξω αυτό το προϊόν για να παρελάσει και μάλιστα πολλές φορές και με γυμνότητα μέσα στη δική μου την επαρχία, πνευματικά εννοώ δική μου, και να περάσει και από τις εκκλησίες όπως ήθελαν και δεν τους άφησα γιατί είπα ότι θα γίνει χαλασμός. Αυτό δεν ανέχομαι.» Παράλληλα μας ενημέρωσε ότι σε ένα κοσμικό υποτίθεται κράτος «Δεν μπορούν να υπάρχουν δημόσια πρόσωπα που να ομολογούν ότι είναι άθεοι.»

• Το Δεκέμβριο του 2015, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του στον Ιερό Ναό της Παναγίας Δεξιάς και με αφορμή τη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης, ο μητροπολίτης δήλωσε: «Πότε υπήρξε τέτοιο φαινόμενο 2015 χρόνια να παντρεύεται άνδρας τον άνδρα και γυναίκα την γυναίκα; Αλλά και να θέλουν το δικαίωμα να έχουν ξένα παιδιά, για να τα μεγαλώσουν, και να τους πουν τι; Ούτε τα ζώα δεν έχουν τέτοιες διαθέσεις… Κύριε Ελέησον.»

• Το Μάρτιο του 2016, μετά την lgbtqia+ κοινότητα και τους άθεους, σειρά να δεχθούν την χριστιανική αγάπη της μητρόπολης μας έχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι άνθρωποι δηλαδή που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρους τους κυνηγημένοι από τον πόλεμο ή την εξαθλίωση. Σε ραδιοφωνική εκπομπή ο μητροπολίτης της Θεσσαλονίκης αναφέρει: “Είμαι αντίθετος στη φιλοξενία των διαφόρων μεταναστών. Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για πλείστους όσους λόγους, εγώ προσωπικά σαν επίσκοπος και εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας που έχει ιστορία 2.000 χρόνων, δεν θα ήθελα να εγκατασταθούν, διότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς στη συνέχεια θα επακολουθήσει…”

• Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2016 έλαβε χώρα μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση με σκοπό την εκκένωση 3 στεγαστικών καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων και η κατάληψη του Ορφανοτροφείου στην Άνω Τούμπα. Είχε προηγηθεί μήνυση από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, δηλαδή από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Μέσα σε λίγες ώρες από την εκκένωση το κτήριο του ορφανοτροφείου είχε κατεδαφιστεί: μόνο έτσι θα ήταν σίγουρο το παπαδαριό ότι θα μπορεί επιτέλους να χτίσει το προσοδοφόρο τερατούργημα 5 ορόφων που επιθυμούσε, στη θέση του μικρού διώροφου που αποτελούσε μία ζωντανή κοινότητα αλληλεγγύης και αγώνα.

• Το Σεπτέμβριο 2017 σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν η Εκκλησία θα πάντρευε ζευγάρι στο οποίο κάποιος από τους δυο έχει προχωρήσει σε διόρθωση φύλου, απάντησε: «Η Εκκλησία δεν θα το κάνει, γιατί είναι μια προσβολή της προγενέστερης βούλησης των ενδιαφερομένων και μια υποταγή της φυσικής εξέλιξης. Είναι λίγο παλαβά πράγματα αυτά».

• Ενώ τον επόμενο μήνα σε συνέντευξη σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφερόμενος στην ταυτότητα φύλου, σχολίασε: “Είναι ένα είδος ασθενείας ας πούμε…”

• Το Δεκέμβρη του 2017 ο Μητροπολίτης ξαναβρέθηκε αντιμέτωπος με το «νόμο» για την υπόθεση διαχείρισης του “Ορθόδοξου Ιδρύματος Παιδείας και Πολιτισμού”, το οποίο -μιας και ο τίτλος στοχευμένα ξεγελά- παρά την ονομασία του, είχε δραστηριότητες που αφορούσαν ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, Μητροπολίτης Άνθιμος, είχε «ξεχάσει» να δηλώσει εισοδήματα και ΦΠΑ αξίας 460,000 ευρώ το 2004 και 2005. Το συγκεκριμένο «Ίδρυμα» καταργήθηκε το 2005 ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου και πρόταση του Μητροπολίτη Άνθιμου, μόνο για να αντικατασταθεί από ένα άλλο εξίσου «ευαγές»: το «Εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς». Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι και πάλι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και στις τάξεις του λειτουργεί η ίδια ακριβώς ξενοδοχειακή μονάδα (!).

• Το Νοέμβριο 2018 κατά τη διάρκεια λειτουργίας μας άφησε όλους εμβρόντητους με το ανεπανάληπτο σκοταδισμό του υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες πέρα από τη γη (!) . Συγκεκριμένα είπε: «Μην ακούτε αυτά που λένε για όσα λένε, όσα είδανε […] ακατάληπτα πράγματα εις τους ουρανούς επάνω εις τους άλλους πλανήτες. Δεν υπάρχει άλλος πλανήτης μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο τον ουράνιο, από αυτόν τον πλανήτη που κατοικούμε εμείς και είναι αυτή η γη» επικαλούμενος έναν «επιστήμονα», το όνομα του οποίου δεν συγκράτησε (!) που τον βρήκε στο δρόμο και του είπε (!) ότι όλα είναι ψέματα βασισμένος στα «συμπεράσματα κάποιων νέων επιστημόνων» που -φυσικά- δεν τα έχουν εκθέσει ακόμα, αλλά και άλλες επιστημονικές πηγές όπως πριν 40 χρόνια σε ξένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που συγκεντρώθηκαν στους ουρανούς να δουν εκπληκτικά πράγματα αλλά... δεν είδαν τίποτα. «Οι Ρώσοι έκαναν προσελήνωση (…) είδαν, αλλά εμείς δεν είδαμε» σημείωσε.

• Μετά από όλα αυτά, τον Ιούλιο του 2019, στα κρυφά, και χωρίς να έχει υπάρξει σχετική ανακοίνωση, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανακηρύχτηκε επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκαλώντας οργή τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και σε όλες και όλους εμάς, γυναίκες, lgbtqia+ άτομα, μετανάστες, πρόσφυγες, που ο, γεμάτος «χριστιανική αγάπη» μητροπολίτης έχει κατά καιρούς πει ότι «περισσεύουμε» στην περιφέρεια «του».

Όλα αυτά, από την πλευρά της εκκλησίας συνολικά και της κάθε μητρόπολης συγκεκριμένα είναι απολύτως λογικά. Θέλουν να γυρίσουν το χρόνο πίσω, να επιβάλλουν το σκοταδισμό, θέλουν και πάλι να διευρύνουν τη σφαίρα ελέγχου τους. Προσπαθούν να μη χάνουν έδαφος όσο το δόγμα τους ξεγυμνώνεται κάθε μέρα κι από λίγο, να διαμορφώσουν μια άκρως συντηρητική κοινωνία, περήφανη και καθαρή για την πίστη και την καταγωγή της.

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ. Φτάνει πια με τις παρεμβάσεις της εκκλησίας στις ζωές και τα σώματά μας. Είναι καιρός να σωπάσουν! Είναι καιρός να εμποδίσουμε την προσπάθειά τους να επιβάλλουν το σκοταδισμό και τον εθνικισμό, να διεκδικήσουμε επιτέλους το αυτονόητο, την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας, την κυριότητα των εαυτών μας, την ελευθερία μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους γενικά, και για να φωνάξουμε ότι τα σώματα μας ανήκουν σε εμάς και όχι στο «έθνος» ή την εκκλησία ειδικά, ότι δεν είμαστε μήτρες για να φτιάξουμε καινούρια ελληνόπουλα, ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δε θα τεθεί ξανά υπό αίρεση όσο και αν το θέλουν οι κύκλοι του σκοταδισμού, ότι ήρθε η ώρα επιτέλους η εκκλησία να σωπάσει, τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Φλεβάρη 2020 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο κτήριο της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πετώντας χρώματα στο κτήριο και τις προτομές των τέως μητροπολιτών, αναγράφοντας συνθήματα και πετώντας τρικάκια.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ

ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΤΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ ΟΛΟΥΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Δείτε βίντεο από τους βανδαλισμούς αντιεξουσιαστών στην Ιερά Μητρόπολη"

Βρούτσης: Παρελθόν ο νόμος Κατρούγκαλου – Δείτε την αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ο νόμος Κατρούγκαλου θα είναι παρελθόν με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά την ομιλία του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επηρεάζει θετικά το σύνολο της κοινωνίας, ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ενώ σχολιάζοντας την αναλογιστική μελέτη, που «για πρώτη φορά ιστορικά κατατέθηκε σε σχετικό νομοσχέδιο», ανέφερε πως η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας μειώνεται μεσομακροπρόθεσμα, ως προς το ΑΕΠ, και πολύ σύντομα φτάνει στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με την μελέτη, ανέφερε ο κ. Βρούτσης, το νέο ασφαλιστικό «διασφαλίζει όλες τις συντάξεις έως το 2070».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι μεσομακροπρόθεσμα, το σύνολο της ανταπόδοσης του ασφαλιστικού, δηλαδή η δαπάνη του ασφαλιστικού, που αφορά το κομμάτι της ανταπόδοσης, έρχεται δημοσιονομικά ισορροπημένα, και καλύπτεται από τις εισφορές. «Αυτό σημαίνει απόλυτη εξυγίανση», είπε ο κ. Βρούτσης: «Η ανταπόδοση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας θα καλύπτεται μόνο από εισφορές ενώ η εθνική σύνταξη θα είναι κρατικός προϋπολογισμός».

Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται, και θα μειωθούν ακόμα 4% έως το 2023. Όσο για τις αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις είπε ότι αυτές θα προκύψουν για εκείνους με 30 έτη και μία ημέρα. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, αυτή θα μειωθεί μέσα από τον συμψηφισμό, επισήμανε, δε, ότι από 1/1/2023 που έρχονται αυξήσεις λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και ΑΕΠ, θα επιταχυνθεί η γρηγορότερη αύξηση των συντάξεων.

Αύξηση θα δοθεί και στην επικουρική σύνταξη, και αυτό αφορά 280.000 συνταξιούχους, είπε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι η αύξηση αυτή θα κυμανθεί από 5-200 ευρώ ή 99,5 ευρώ μεσοσταθμικά.

Απαντώντας στην κριτική για κατάργηση της 13ης σύνταξης, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Μια 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 970 εκατ. Δεν ήταν 13η σύνταξη αλλά προεκλογικό επίδομα για την προσέλκυση της ψήφου των συνταξιούχων είπε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι «όσα χρήματα θα δίνονται, αυτό θα γίνεται με ασφαλιστικούς κανόνες και όχι με όρους κατανομής».

Δείτε εδώ την αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Παρελθόν ο νόμος Κατρούγκαλου – Δείτε την αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο"

Σέρρες: Ελεύθερη η 56χρονη που πυροβόλησε στον αέρα για να εκφοβίσει υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ (VIDEO)

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν η 56χρονη και ο 60χρονος που κατηγορούνταν για πυροβολισμό εναντίον αστυνομικών και υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ στις Σέρρες, μετά από προσπάθεια των υπαλλήλων να διακόψουν το ρεύμα της επιχείρησής τους.

Κατά την έξοδό της από το γραφείο του ανακριτή στις Σέρρες, η 56χρονη γυναίκα δήλωσε ότι είχε κάθε δικαίωμα ακόμα και να εκτελέσει, γιατί ενεργοποίησε το άρθρο 120.

Μάλιστα, υποστήριξε πως για αυτές τις ενέργειες είχε ενημερώσει αστυνομία και δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται πως γύρω στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας, σε χωριό του νομού Σερρών, υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ μετέβησαν, παρουσία αστυνομικών, στην επιχείρηση του ζευγαριού προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο για τυχόν ρευματοκλοπή.

Στη θέα των υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ και των αστυνομικών, η 56χρονη ιδιοκτήτρια και ο 60χρονος σύντροφός της, άρχισαν να βρίζουν και να εκτοξεύουν απειλές.

Η ίδια πήρε μια καραμπίνα και πυροβόλησε στον αέρα!

Δείτε το βίντεο του diktyotv.gr:



thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Ελεύθερη η 56χρονη που πυροβόλησε στον αέρα για να εκφοβίσει υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ (VIDEO)"

Μηταράκης: 745 μετανάστες υπό απέλαση έχουν εξαφανιστεί από τα ανοιχτά κέντρα – «Επιβεβαιώθηκε η Τασία», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δημιουργηθούν όσο το δυνατό πιο σύντομα οι κλειστές δομές τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στον απόηχο των αντιδράσεων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των τοπικών δήμων στα νησιά να συναινέσουν στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε τα προβλήματα που παρατηρούνται με τη συνεχιζόμενη σημερινή κατάσταση με τα ανοιχτά και ανεξέλεγκτα κέντρα, τα οποία σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνηση θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από ελεγχόμενες δομές.

«Θα σας πω κάτι τραγικό, μέχρι στιγμής έχουμε 1.150 αρνητικές αποφάσεις τον Ιανουάριο, έχουμε επιδώσει τις 360 και αγνοούνται μέσα στα κέντρα 745 που έχουν αρνητική απόφαση μέσα στον Γενάρη. Αυτοί έπρεπε να έχουν απελαθεί στην Τουρκία. Η παραμονή στα κέντρα θα είναι υποχρεωτική, άρα τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν μέσα στις πόλεις θα παραδοθούν. Όποιος φτάνει θα μένει αναγκαστικά μέσα στο κέντρο», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε αυτή την απαράδεκτη εικόνα στα νησιά», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει και στα «τερτίπια» του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο οποίος σε χθεσινή του ανάρτηση ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετέχει στον διάλογο με το υπουργείο. «Εμείς θέλουμε να συζητάμε, αλλά από ό,τι φαίνεται ο κ. Μουτζούρης δεν θέλει να προσέλθει σε συνάντηση μαζί μας και οι δήμαρχοι δεν θέλουν να έρθουν σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου. Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε αυτήν την απαράδεκτη εικόνα στα νησιά. Δεν μπορεί να υπάρχουν ανοιχτές δομές μέσα στην πόλη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν προβλήματα στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών. Στόχος μας είναι οι επιστροφές».

Αλλαγή στάση από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Νωρίτερα, πάντως ο Κ. Μουτζούρης φάνηκε πως αλλάζει την χθεσινή του στάση, αναφέροντας πως είναι ανοιχτός σε διάλογο με το υπουργείο, υποστηρίζοντας πως πρέπει να γίνει από μηδενική βάση. Όπως ανέφερε, οι νησιώτες δεν είναι αντίθετοι με τις κλειστές δομές, αλλά με το ότι αυτές γίνονται μόνο στα νησιά και όχι και στην ενδοχώρα.

Μάλιστα ο κ. Μουτζούτης υποστήριξε πως σε συνομιλία του με τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν του ανέφερε πως το σύμφωνο της ΕΕ με την Τουρκία επιτρέπει τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία και από την ενδοχώρα.

Ωστόσο, τα λεγόμενα του κ. Μουτζούρη έφεραν την αντίδραση του κ. Σχοινά, ο οποίος έσπευσε να «αδειάσει» μεγαλοπρεπώς τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας πως οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται στο τι ορίζουν οι συμφωνίες και οι νόμοι.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μηταράκης επιβεβαιώνει την Τασία

Η αναφορά του Νότη Μηταράκη για τους 745 που αγνοούνται προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άτυπο σχόλιό της η Κουμουνδούρου, αναφέρει δηκτικά ότι «σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκης επιβεβαίωσε και αυτό που είχε πει η κα Χριστοδουλοπούλου ως υπουργός. Ότι πρόσφυγες και μετανάστες εξαφανίζονται».

Υπενθυμίζεται πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως θα πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά και οι μετανάστες να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης: 745 μετανάστες υπό απέλαση έχουν εξαφανιστεί από τα ανοιχτά κέντρα – «Επιβεβαιώθηκε η Τασία», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ"

ΔΕΗ: Αυτή είναι η νέα ρύθμιση οφειλών

Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες δίνει η νέα ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ, καθώς θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να υπολογίσουν την προκαταβολή και τη μηνιαία δόση τους, ανάλογα με το ύψος του ποσού που οφείλουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 140.000 ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών έγιναν στη ΔΕΗ, ύψους 230 εκατ. ευρώ, αφότου τέθηκε σε ισχύ το καινούργιο σύστημα διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το συνολικό ποσό των απλήρωτων λογαριασμών στη ΔΕΗ κυμαίνεται περί τα 2,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

ΔΕΗ: Ο υπολογισμός του διακανονισμού

– Για οφειλές έως 500 ευρώ, ο οφειλέτης οφείλει να καταβάλει το 10% του ποσού και να ρυθμίσει το εναπομείναν χρέος του σε μηνιαίες δόσεις.

– Για οφειλές από 500 έως 1000 ευρώ, πρέπει να καταβληθεί το 10% του ποσού και το υπόλοιπο να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις.

– Για οφειλές από 1000 έως 2000 ευρώ, πρέπει να καταβληθεί το 15% του χρέους και το υπόλοιπο ποσό να καταβληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις.

– Για οφειλές από 2000 έως 3000 ευρώ, πρέπει να καταβληθεί προκαταβολή της τάξης του 20% και το υπόλοιπο ποσό να διευθετηθεί σε 18 μηνιαίες δόσεις.

– Όσον αφορά χρέη άνω των 3.000 ευρώ, οι οφειλέτες έχουν δύο εναλλακτικές. Είτε να καταβάλουν το 20% του ποσού και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο σε 18 δόσεις είτε να δώσουν το 30% της προκαταβολής και να διακανονίσουν το υπόλοιπο χρέος σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης

– Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η ρύθμιση, είναι να εξοφλούνται εμπρόθεσμα οι δόσεις και οι τρέχοντες λογαριασμοί

– Όποιος χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς

– Εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισμού, δικαιούται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς

– Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και πελάτες, που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, ώστε να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Αυτή είναι η νέα ρύθμιση οφειλών"

Πέτσας: Σε πανικό ο Τσίπρας για Novartis – Από Δευτέρα προχωράμε στις κλειστές δομές στα νησιά

Η προανακριτική έχει στα χέρια της «όπλα», για να δει πώς θα συνεχίσει, σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, βάζοντας στο τραπέζι και το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας.

«Το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι φυσική προστασία, δηλαδή η παρακολούθηση είναι για την προστασία της ανωνυμίας, άρα δεν είναι αδυναμία της αστυνομίας το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε χθες στην ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης», δεν τον έχασε, υπάρχει ένα πρόσωπο που γνωρίζει την ταυτότητά του και ο εισαγγελέας που τον εξέτασε» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία, περιμένουμε τις αποφάσεις της προανακριτικής επιτροπής, σημείωσε.

Σε ερώτηση πώς τοποθετείται η κυβέρνηση αναφορικά με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για την υπόθεση Novartis και τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε πλήρη στήριξη στον κ. Γεωργιάδη λέγοντας ότι και τα δέκα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση «έχουν κάθε δικαίωμα να προστατεύσουν εαυτό τους».

«Σε πανικό ο Τσίπρας»

Ο Στέλιος Πέτσας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι με την χθεσινή του δήλωση για την υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων «επιλέγει να ανακατεύεται στην υπόθεση της προανακριτικής. Έβαλε τον εαυτό του στο κέντρο και να αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας ψέματα και αποπροσανατολίζοντας τον πολίτη».

Σχολιάζοντας περαιτέρω την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι προφανώς βρίσκεται σε πανικό, «γιατί δεν δικαιολογείται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες στο κείμενο απολογισμού για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην σελίδα 57, γίνεται αναφορά ότι θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις, να αφήνει την δικαιοσύνη να κάνει το έργο της. Ας απαντήσει ο ίδιος» είπε καταδεικνύοντας την αντίφαση.

Αναφορικά με το εάν θα εμφανιστεί σήμερα η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε να δούμε αν θα προσέλθει, είναι στο χέρι της προανακριτικής πώς θα προχωρήσει. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι διαδικασίες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα, δεν λήγουν, υπάρχουν πάντα η δυνατότητα να κληθούν πάλι αργότερα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν ήδη σημαντικές καταθέσεις και το πού θα καταλήξει το πόρισμα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν εμφανιστεί κανένας προστατευόμενος μάρτυρας, ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας, αλλά αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει η προανακριτική, όχι η κυβέρνηση, ούτε η αστυνομία.

Για το προσφυγικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι αν κρίνει κανείς από τις σημερινές δηλώσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, οι νησιώτες χαλαρώνουν την στάση τους.

«Προχωράμε στον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος εβδομάδας υπάρχει ένα διάστημα για διάλογο. Από την άλλη βδομάδα ξεκινάμε. Αλλά συζητάμε μόνο για τους χώρους με τοπικούς φορείς» είπε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το σχέδιό της».

Συμπληρωματικά τόνισε ότι όταν οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση ζητούν αποσυμφόρηση των νησιών, πρέπει κανονικά να επιδιώκουν και την κλειστή δομή, που θα φέρει και ταχύτερους ρυθμούς στην όλη διαδικασία.

Σε ερώτηση εάν η παράταση που δόθηκε για διάλογο ήταν στον κυβερνητικό σχεδιάσμό ή ο υπουργός Νότης Μηταράκης κινήθηκε αυτοβούλως, ο κ. Πέτσας κάλυψε πλήρως τον υπουργό λέγοντας πώς «δείχνει λίγη ευελιξία βλέποντας πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Δεν είναι κακό αυτό».

Επανέλαβε ότι εξαντλήθηκε ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για κοινώς αποδεκτή λύση. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν, γι’ αυτό προχωρήσαμε στην ΠΝΠ. Το μόνο που έμεινε είναι η χωροθέτηση, η πρόταση για εναλλακτικές περιοχές, αλλά δεν έχουμε δει κάτι μέχρι τώρα. Από δευτέρα προχωράμε».

Σε ερώτηση εάν προβλέπεται μετακίνηση πληθυσμών στην ενδοχώρα απάντησε αρνητικά. Παράλληλα, είπε ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει χώρος για οικονομικούς μετανάστες», ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι να γίνονται 200 επιστροφές την εβδομάδα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Σε πανικό ο Τσίπρας για Novartis – Από Δευτέρα προχωράμε στις κλειστές δομές στα νησιά"

ΝΑΤΟ: Οι Έλληνες βουλευτές εμποδίστηκαν να μιλήσουν για την ψευδοσυμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και αποχώρησαν

Την έντονη διαφωνία τους με το “ψευδοσύμφωνο” Τουρκίας – Λιβύης εξέφρασε η διακομματική ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινής Συνεδρίασης των Επιτροπών Πολιτικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ασφάλειας, Οικονομικών και Ασφάλειας, του Οργανισμού, που διεξάγονται στην έδρα του, στις Βρυξέλλες, κατά το διάστημα 17-19 Φεβρουαρίου 2020.

Οι βουλευτές που μετείχαν στην αποστολή Μαριέττα Γιαννάκου, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάριος Κάτσης και Ανδρέας Λοβέρδος σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.

Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.

Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η Αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ: Οι Έλληνες βουλευτές εμποδίστηκαν να μιλήσουν για την ψευδοσυμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και αποχώρησαν"

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην προσαχθούν βιαίως «Σαράφης» και «Κελέση»

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να μην προσαχθούν βιαίως ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Κατερίνα Κελέση» (αν και αυτή δεν εμφανιστεί σήμερα το απόγευμα για να καταθέσει) ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της Προανακριτικής της Βουλής.

Το αίτημα υπέβαλαν στη 1 το μεσημέρι στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας.

Με την επιστολή -αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Όπως υποστηρίζουν, η βίαιη προσαγωγή τους θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή.

Το ίδιο ζητούν και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» σε περίπτωση που ακολουθηθεί η ίδια τακτική.

Εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, ο Σπύρος Λάππας δήλωσε:

«Ήρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής.
Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους . Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα και καταγγέλλουμε την συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»

Μάλιστα ο κ. Λάππας αναφερόμενος στην σοβαρότητα της υπόθεσης αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής Θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας.

Ωστόσο, οι Ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και η άρνηση τους αυτή δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην προσαχθούν βιαίως «Σαράφης» και «Κελέση»"

Τριπλασιάστηκαν τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα!

Τρομακτική “έκρηξη” έχει ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το επιμελητήριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του, καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα «και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το οξύτατο αυτό πρόβλημα με τις ολέθριες συνέπειες καθώς τα οχήματα χωρίς ασφάλιση ανέρχονται κατά τις εκτιμήσεις σε περίπου 700.000 και συνιστούν δημόσιο κίνδυνο».

Υπενθυμίζει ότι, έως σήμερα επανειλημμένως αποτάθηκε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τελικώς συνέβαλε – στον βαθμό που του αναλογεί – στο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νόμος για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων.

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν!

Όμως, σημειώνει ότι η εκ νέου αύξηση του αριθμού τους, ενώ είχαν μειωθεί στις περίπου 250 χιλιάδες, δείχνει ότι τα όσα μέτρα ελήφθησαν ως σήμερα δεν επαρκούν.

«Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εμφανίζει αδυναμία η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί εφόσον υπάρξει βούληση και η αναγκαία παρέμβαση είναι αυτή που θα επιτρέπει στο κράτος να εντοπίζει ακαριαία το όχημα που δεν έχει ασφάλιση» όπως υπογραμμίζεται.

Σήμερα συνεχίζει το επιμελητήριο, η υποδομή που δημιουργήθηκε είναι σημαντική. Οργανώθηκαν βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικοποιήθηκε η καταγραφή των οχημάτων, ξεκαθαρίστηκαν τα αρχεία των διαφόρων υπηρεσιών και δικτυώθηκαν τα συστήματα καταγραφής αδειών κυκλοφορίας και ασφαλισμένων οχημάτων.

«Συνεπώς μπορούν να γίνουν επιπλέον ρυθμίσεις» καταλήγει το επιμελητήριο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριπλασιάστηκαν τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα!"

Τουρκία: Έτοιμη η άδεια για έρευνες του Oruc Reis ανατολικά της Κρήτης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι τουρκικοί σχεδιασμοί για τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Με τίτλο «Η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη» η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αναφέρει ότι μετά την ανάρτηση από τον ΟΗΕ, των συντεταγμένων της τουρκολιβυκής  συμφωνίας, θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis στα ανατολικά της Κρήτης.
Μάλιστα το δημοσίευμα θεωρεί  ότι η ανάρτηση των συντεταγμένων της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, από τον ΟΗΕ, σημαίνει ταυτόχρονα ότι η περιοχή ανακηρύσσεται ως τουρκική ΑΟΖ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».
«Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση για έρευνες ανατολικά της Κρήτης, στο οικόπεδο 15», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες το Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές εβδομάδες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 μίλια νότια του Καστελόριζου. Το πλοίο παρακολουθούσαν στενά μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και άλλα μέσα.
Όπως είχαν αναφέρει πηγές του ΓΕΕΘΑ : «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.»
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Έτοιμη η άδεια για έρευνες του Oruc Reis ανατολικά της Κρήτης"

Καταθέτει στον Αρειο Πάγο για την υπόθεση Novartis η Ξένη Δημητρίου

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος διενεργεί έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Νοvartis, καταθέτει η τέως εισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές Αρχές, η εξέταση της τέως ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού κρίθηκε αναγκαία μετά την τελευταία κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κ. Δημητρίου γνώριζε τόσο την ταυτότητα του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν», όσο και το οργανωμένο σχέδιο που φέρεται να υπήρχε για την προφυλάκιση τριών πολιτικών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταθέτει στον Αρειο Πάγο για την υπόθεση Novartis η Ξένη Δημητρίου"

Ερντογάν: Τον Μάρτιο θα έχουμε και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο

Τον Μάρτιο θα φτάσει στην Τουρκία το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε σε δημοπρασία στην Αγγλία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του δήλωσε, ότι το τρίτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις μέσα στο 2020 προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο θα μπορεί να φτάσει σε βάθος 11.400 μέτρων, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια περιοχή θα γίνουν οι γεωτρήσεις.

Ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο θέμα της Συρίας λέγοντας πως είναι «θέμα χρόνου» μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιντλίμπ καθώς οι συζητήσεις με τη Ρωσία δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Πρόσθεσε δε ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει το Ιντλίμπ σε ασφαλή ζώνη ανεξαρτήτως κόστους.

Η Τουρκία θα δώσει άδεια για έρευνες ανατολικά της Κρήτης στο Oruc Reis

Νωρίτερα η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak με δημοσίευμα που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι η Τουρκία αναμένεται να εγκρίνει άδεια ώστε να ξεκινήσουν γεωτρήσεις υδρογονανθράκων ανατολικά της Κρήτης, μετά την δημοσίευση των συντεταγμένων από τον ΟΗΕ του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Το πλοίο που θα αναλάβει το έργο αυτό θα είναι όπως αποκαλύπτουν οι πηγές το Oruc Reis, σκάφος το οποίο λίγες εβδομάδες νωρίτερα πιάστηκε να κάνει… βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι έχασε την πορεία του λόγω καταιγίδας. Το ελληνικό ναυτικό τότε είχε αντιδράσει άμεσα ενώ λίγες ώρες αργότερα το τουρκικό σκάφος εξήλθε από την ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να πάρει επιπλέον έκταση το ζήτημα.

Η Yeni Safak αναφέρει ότι η Ελλάδα το 2014 είχε προκηρύξει διαγωνισμό αδειοδότησης των οικοπέδων 15 και 20. Υποστηρίζει ότι το μισό από το τεμάχιο 15 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και πως η Ελλάδα προσπάθησε να θέσει υπό κατοχή της μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως μετά την ανακοίνωση από τον ΟΗΕ αναφορικά με τη θαλάσσια αρμοδιότητα της Τουρκίας στα ανατολικά σύνορα θα σημαίνει ότι ο αγωγός EastMed δεν θα σημαίνει πλέον τίποτα. Αναφέρει επίσης ότι με την πρωτοκόλληση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών από πλευράς δικαίου θα είναι αδύνατον να γίνει έρευνα ή γεώτρηση ούτε και να περάσει αγωγός.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Τον Μάρτιο θα έχουμε και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο"

Γεωργιάδης για Προανακριτική: Πλησιάζει η ώρα που ο Τσίπρας θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις

Όλοι ξέρουν τους προστατευόμενους μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως τους έχει κατονομάσει στη μήνυσή του ο Νίκος Μανιαδάκης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (19.02.2020) στο Mega, αναφέρθηκε στο ζήτημα της Προανακριτικής και το… θέατρο του παραλόγου με τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», που δεν εμφανίστηκε ποτέ στη ΓΑΔΑ και αναζητείται για να προσαχθεί βιαίως!

Ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε να καλέσει η Προανακριτική σε συμπληρωματική κατάθεση τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη. Αναφερόμενος στον «Μάξιμο Σαράφη», ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «έχουμε έναν φυγά και για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε ένα κόμμα και τα στελέχη του που υπερασπίζονται έναν φυγά», ενώ σημείωσε ότι «πλησιάζει η ώρα που ο κύριος Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση “σκευωρίας”».

«Δεν τους ξέρουμε;»

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάς λένε ότι δεν θέλουν να βγει η κουκούλα για να μην κινδυνεύσει η ζωή των προστατευομένων μαρτύρων. Γιατί δεν τους ξέρουμε ποιοι είναι; Δεν τους έχει μηνύσει ο κ. Μανιαδάκης; Δεν δήλωσε ο κ. Μανιδάκης ότι τους είδε έξω από την Εισαγγελία Διαφθοράς; Ας καλέσει σήμερα η επιτροπή τον κ. Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη για συμπληρωματική κατάθεση. Ας καλέσει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης σήμερα, που η αστυνομία ψάχνει τον κ. Μάξιμο Σαράφη και δεν μπορεί να τον βρει γιατί κρύβεται, να καλέσει για συμπληρωματική κατάθεση τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Είναι άσχημο να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Θα μπορούσε ο κ. Δεστεμπασίδης να λήξει μόνος του την ιστορία αν πάει σήμερα μόνος του στη Βουλή -εγώ θα του ζητήσω και συγνώμη- και πει “εδώ είμαι και δεν είμαι ο Σαράφης που ψάχνετε”. Αν πράγματι ο κ. Δεστεμπασίδης δεν είναι ο Μάξιμος Σαράφης, αντί να απειλεί με αγωγές και μηνύσεις, να πάει στη Βουλή και να πει “να ‘μαι. Είδατε που δεν είμαι ο Σαράφης; Θα του ζητήσω και συγνώμη!», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Κανενός η ζωή δεν κινδυνεύει. Ο κύριος δεν εμφανίστηκε για έναν και μοναδικό λόγο. Για να μην πιστοποιηθεί ότι είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο ο κ. Μάξιμος Σαράφης και ο κ. Φιλίστωρας Δεστεμπασίδης. Ο κ. Μανιδάκης λέει ότι τον είδε έξω από το γραφείο της κ. Τουλουπάκη, άρα για τη διαρροή του ονόματος δεν ευθύνεται ούτε η ΝΔ ούτε το Κίνημα Αλλαγής ούτε η προκαταρκτική, ευθύνεται η κ. Τουλουπάκη», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Εάν διαπιστωθεί ότι ο ισχυρισμός Μανιαδάκη είναι αληθής, δηλαδή ότι ο Μάξιμος Σαράφης είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, είναι το ίδιο πρόσωπο, αυτό προκαλεί δικονομικό πρόβλημα, αφού ο δεύτερος έχει κατηγορηθεί ότι έπαιρνε λεφτά από τη Novartis. Εάν αποδειχτεί ότι είναι το ίδιο πρόσωπο, ο νόμος που υπερασπίζεται ο Τσίπρας περί μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος λέει ότι απαγορεύεται να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος εμπλεκόμενο στην υπόθεση πρόσωπο. Αν τον έπιασαν να παίρνει λεφτά από τη Novartis και του υποσχέθηκε κάποιος ότι αν λέει ψέματα δεν θα του ασκήσουν δίωξη, τότε το κάνει για να σώσει τον εαυτό του. Σε αυτήν την περίπτωση, αν έχεις προσωπικό συμφέρον από την υπόθεση δεν μπορείς να είσαι προστατευόμενος μάρτυρας. Άρα αν έχει γίνει προστατευόμενος μάρτυρας έχει γίνει παράνομα. Αν έχει γίνει παράνομα σημαίνει ότι όλες του οι καταθέσεις είναι παράνομες», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε «χαστούκι για τον κ. Τσίπρα» τη φυγή του «Μάξιμου Σαράφη», συμπληρώνοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν να καταλύσουν τη δημοκρατία».

«Μιλάμε για τη διερεύνηση απόπειρας καταλύσεως της Δημοκρατίας και από χθες μπήκε στο κάδρο και ο Τσίπρας», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης «ερευνά έναν υπουργό του κ. Τσίπρα, για τον οποίο οι εισαγγελείς, ο ένας μετά τον άλλον, κατηγορούν τον υπουργό ότι έπαιρνε τηλέφωνα και έστηνε παραδικαστικά κυκλώματα, για διάφορες υποθέσεις, της Novartis περιλαμβανομένης».

«Προφανώς, υπάρχει ένα ερώτημα. Τα έκανε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος; Ήταν μια απόφαση ενός κακού υπουργού που τα έκανε μόνος του και αποφάσισε να αυτονομηθεί; Από χθες αρχίζει να ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν τα έκανε μόνος του αυτά ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά τα έκανε με παρέα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παραγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης για Προανακριτική: Πλησιάζει η ώρα που ο Τσίπρας θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις"

OTE: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο δ’ τρίμηνο-Μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή

Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ στο δ’ τρίμηνο του 2019 καθώς διαμορφώθηκαν στα 123,5 εκατ. ευρώ από 53 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ στο δωδεκάμηνο διαμορφώθηκαν σε 410 εκατ. ευρώ από 281 εκατ. ευρώ το 2018.

Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 9,4% το δ’ τρίμηνο στα 355,9 εκατ. ευρώ και κατά 3,6% στο δωδεκάμηνο στα 1,36 δισ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο αυξήθηκε σε 1,04 δισ. ευρώ από 973 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2018, ενώ στο σύνολο της χρήσης 2019 τα έσοδα του Οργανισμού διαμορφώθηκαν στα 3,9 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. το προηγούμενο έτος.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου και έτους 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Οι επιδόσεις μας το τελευταίο τρίμηνο ήταν το επιστέγασμα μίας πολύ δυνατής χρονιάς. Δικαιώνουν τη στρατηγική που υλοποιούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια επί σειρά ετών. Είμαι ικανοποιημένος από την αύξηση εσόδων και την ισχυρή κερδοφορία στην Ελλάδα σε επίπεδο έτους, καθώς και από τη σημαντική βελτίωση κατά το τελευταίο τρίμηνο στη Ρουμανία. Ωστόσο, αυτό που με κάνει υπερήφανο είναι η πρόοδος που έχουμε επιτύχει στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ. Στο περιβάλλον και στον κλάδο μας συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές και ήδη λαμβάνουμε δραστικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε τον οργανισμό πιο ευέλικτο, να εξορθολογίσουμε τα κόστη μας και να αναπτύξουμε νέες πηγές εσόδων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον ΟΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, προς όφελος της εταιρείας και των ανθρώπων μας».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η διαρκής ενίσχυση των ταμειακών ροών μας παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουμε στις ανάγκες των πελατών μας και της νέας ψηφιακής εποχής, να επιβραβεύσουμε τους ανθρώπους μας και να ανταμείψουμε τους μετόχους μας».

Προοπτικές

Καθώς το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται, o OTE αναμένεται ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει θετική πορεία στα έσοδά του χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για τις ευρυζωνικές του υπηρεσίες και τις υπηρεσίες δεδομένων κινητής, αποτέλεσμα της τεχνολογικής του υπεροχής, της συνεχούς αναβάθμισης των υποδομών του και της εστίασης στην εμπειρία του πελάτη. Στη Ρουμανία, οι προσπάθειες ανάκαμψης αποδίδουν, οδηγώντας σε σταδιακή βελτίωση.

O OTE έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι ψηφιακοποίησης και μετασχηματισμού, με σκοπό να γίνει ακόμα πιο ευέλικτος, αποδοτικός και προσανατολισμένος στον πελάτη. Με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε FTTC και 4G να έχει ολοκληρωθεί, η διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία να διαμορφωθούν σε €600,0 εκατ. το 2020. Χάρη στη λειτουργική του αποδοτικότητα σε όλους του τομείς, σε συνδυασμό με την εποχικότητα των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα αγγίξουν φέτος τα €610,0 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 25% και οι ελεύθερες ταμειακές ροές τα €350,0 εκατ., λόγω των εξαιρετικά υψηλών εκτάκτων δαπανών.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναβολή της αναμενόμενης πληρωμής του 2019 για άδειες φάσματος, η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε €400,0 εκατ., σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

Αναλυτικά

Το Δ’ τρίμηνο του 2019 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 7% και διαμορφώθηκαν σε €1.040,8 εκατ. αποτυπώνοντας μια σημαντική ενίσχυση των εσόδων στην Ελλάδα κατά 2,6% και στη Ρουμανία κατά 19,3%, λόγω της ολοκλήρωσης έργων ICT.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), διαμορφώθηκαν σε €683,8 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2018. Εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 5,1%, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους πωλήσεων και εξόδων τρίτων που σχετίζονται με έργα ICT στην Ελλάδα και την Ρουμανία.

Το Δ’ τρίμηνο του 2019, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, αυξήθηκε κατά 9,4% σε €355,9 εκατ. με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 34,2%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, σημείωσε αύξηση 1,3%, σε €304,3 εκατ. με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 40,3%.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικές ζημιές προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους €166,3 εκατ. σε σύγκριση με τα κέρδη €114,4 εκατ. το Δ΄ τρίμηνο του 2018, αντανακλώντας απομειώσεις ύψους €320,6 εκατ. σχετιζόμενες με τις δραστηριότητες στη Ρουμανία, που συμπεριλαμβάνονται στις αποσβέσεις και απομειώσεις, οι οποίες ανέρχονται σε €532,6 εκατ. αυξημένες συγκριτικά με το ποσό των €188,5 εκατ. το Δ΄ τρίμηνο του 2018.

Ο Όμιλος κατέγραψε αρνητικό φόρο εισοδήματος €5,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με την χρέωση ύψους €69,9 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2018, αντανακλώντας κυρίως την επίδραση από τον μειωμένο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και την πρόσφατη εφαρμογή φορολογικών εκπτώσεων στις επιχειρήσεις.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν το Δ΄ τρίμηνο του 2019 σε €123,5 εκατ., σε σύγκριση με €53,0 εκατ. το Δ΄ τρίμηνο του 2018.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Δ΄ τρίμηνο του 2019, ανήλθαν σε €174,6 εκατ., μειωμένες κατά 22,8%, με τις επενδύσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία να ανέρχονται σε €128,5 εκατ. και €46,1 εκατ. αντίστοιχα.

Το Δ’ τρίμηνο του 2019, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €158,9 εκατ. εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, παρουσιάζοντας αύξηση €47,9 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, κυρίως λόγω χαμηλότερων επενδύσεων.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2019, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, ήταν €648,8 εκατ., μειωμένος κατά 12,2% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των ΔΠΧΑ 16, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανέρχεται σε €1.046,2 εκατ. και αντιστοιχεί σε 0,7 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "OTE: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο δ’ τρίμηνο-Μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news