facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Τσίπρας: «Ναι» στην αλλαγή ονόματος, «πύρρειος νίκη» για τα... ψηφιακά μέλη - Τι είπε για τους «αρμούς της εξουσίας»

Στις επικρίσεις που δέχθηκε σχεδόν από το σύνολο της αντιπολίτευσης, για την περίφημη αποστροφή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει όχι μόνο να αναλάβει την κυβέρνηση, αλλά και να ελέγξει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας», επιχείρησε να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.

Ουσιαστικά, επέμεινε στη λογική περί ελέγχου, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι υπέρ του τρίπτυχου «κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία», αρκεί αυτά να ισχύουν για όλους και να εννοούνται απ’ όλους.

«Έφτασαν στο σημείο από τον πανικό τους, να μιλούν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, επειδή μίλησα για το κομματικό κράτος και την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή που παραλάβαμε, για το καθεστώς ασυδοσίας που παραλάβαμε στα ΜΜΕ» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παράλληλα, μιλάνε με θράσος σήμερα αυτοί που έφτιαξαν το κράτος-λάφυρο και χειραγώγησαν τους θεσμούς, αλλά και τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια».

Κατά τον κ. Τσίπρα, όσοι τον επικρίνουν τώρα, «αναπαράγουν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση με το που εξελέγησαν. Άλλαξαν τη νομοθεσία για να διορίσουν διοικητή στην ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, μιλάνε αυτοί που με το που έσπευσαν να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα που μόλις είχε αλλάξει για να αθωώσουν τα λευκά κολάρα… Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλούν για εξωθεσμική συμπεριφορά» επισήμανε.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά θέματα και στην πορεία προς το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μετατεθεί για τις 8 Μαρτίου η προγραμματισμένη για την επόμενη Κυριακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ώστε να δοθεί χρόνος και για προγραμματική συζήτηση.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να υιοθετηθεί από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για την προσθήκη στο όνομα «ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι πάντοτε το κόμμα ήταν ανοικτό σε τέτοιες αλλαγές.

«Θέλουμε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, ένα κόμμα των κοινωνικών ριζωμάτων και των ριζοσπαστικών πολιτικών αξιών και στόχων. Το κόμμα μας πρέπει να ανοίξει πλατιά. Είναι ιστορική αναγκαιότητα και υποχρέωσή μας απέναντι στο αριστερό και προοδευτικό κίνημα και στις ανάγκες της κοινωνίας» σημείωσε, φωτογραφίζοντας μεν το «Προοδευτική Συμμαχία», χωρίς όμως να το αναφέρει ρητά.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ψηφιστεί και η πρόταση, που προβλέπει ότι τα νέα μέλη που γράφονται στην ψηφιακή πλατφόρμα isyriza δεν χρειάζεται να περνούν από τις κομματικές οργανώσεις, για να επικυρωθεί αυτή η εγγραφή.

«Μην κάνουμε τους συντρόφους απουσιολόγους και παρουσιολόγους» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, χωρίς να ζητά επιπλέον στοιχεία από τα μέλη του. Να μην γίνει, είπε, διαχωρισμός νέων και παλιών μελών, ούτε διαχωρισμός σε «ψηφιακά» και «αναλογικά» μέλη, αλλά όσοι γραφτούν να παραλάβουν τις κάρτες μέλους, όταν προσέλθουν να ψηφίσουν, καταβάλλοντας βέβαια και ένα αντίτιμο.

«Πύρρειος νίκη» Τσίπρα

Με οριακή πλειοψηφία πέρασε, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, για την ισότιμη συμμετοχή των διαδικτυακών μελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 55 μέλη, ενώ 50 μέλη της Επιτροπής ψήφισαν κατά. Παράλληλα, πέντε άτομα ψήφισαν λευκό.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, σε καμία περίπτωση, άνετη νίκη για τον κ. Τσίπρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: «Ναι» στην αλλαγή ονόματος, «πύρρειος νίκη» για τα... ψηφιακά μέλη - Τι είπε για τους «αρμούς της εξουσίας»"

Η ΑΑΔΕ ακύρωσε το χαράτσι των ΕΛΤΑ στα μικροδέματα!

Μετά από εντολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ακυρώθηκε το χαράτσι των 15 ευρώ, που επέβαλαν τα ΕΛΤΑ στις αδασμολόγητες αγορές από τρίτες χώρες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν μπορούν να χαράσσουν και να ασκούν τελωνειακή πολιτική.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ είχε αποφασίσει να επιβάλει ένα «Τέλος Εκτελωνισμού» ακόμη και σε πακέτα μικρής αξίας, που είναι αφορολόγητα, εφόσον προέρχονται από τρίτες χώρες και διακινούνται μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Η σχετική εγκύκλιος από τα ΕΛΤΑ που είχε προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις εκδόθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2020. Προέβλεπε ότι από εδώ και στο εξής, σε κάθε αντικείμενο που θα εκτελωνίζεται ακόμη και αν η αξία του είναι κάτω των 22 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο, θα του επιβάλλεται «Τέλος Εκτελωνισμού», το ύψος του οποίου καθορίστηκε σε 15 ευρώ. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα αξίας κάτω των 22 ευρώ περνούσαν ελεύθερα, χωρίς την επιβολή δασμών.

Αν ίσχυε το χαράτσι των ΕΛΤΑ, από 0 έως και 22 ευρώ θα πληρώναμε τέλη εκτελωνισμού 15 ευρώ. Από 22 έως και 150 ευρώ θα πληρώναμε τέλη εκτελωνισμού 15 ευρώ + ΦΠΑ 24%. Πάνω από 150 ευρώ θα καλούμαστε να πληρώσουμε τέλη εκτελωνισμού 15 με 50 ευρώ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + τους τελωνειακούς δασμού

Τι είχαν αναφέρει σε ανακοίνωση τους τα ΕΛΤΑ

“Τα ΕΛΤΑ προχωρούν σε διευκρινίσεις σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται από τις Τελωνειακές Αρχές “Ελεύθερα”, δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα.

Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα “Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού”. Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΑΑΔΕ ακύρωσε το χαράτσι των ΕΛΤΑ στα μικροδέματα!"

Χρυσοχοΐδης: 400 νέοι συνοριοφύλακες στον Έβρο, 800 στα νησιά - Αστυνομικοί κάθε 15 λεπτά σε κάθε γειτονιά

Πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας η πρώτη πανελλήνια ημερίδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κλείνουμε τις εκκρεμότητες του χθες. Δημιουργούμε σε στέρεες βάσεις την Ελλάδα του αύριο».

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργος Στεργίου καλωσορίζοντας τα 160 στελέχη από όλη την Ελλάδα που έδωσαν το παρών στόχος είναι να «αξιοποιήσουμε το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του κομματικού μας δυναμικού, όχι μόνο στην υποστήριξη του έργου της κυβέρνησης αλλά και στην κατάθεση προτάσεων και ιδεών για τη διαμόρφωση της ασκούμενης πολιτικής. Η σημερινή συνάντηση με τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019, αποτελεί την αρχή ενός κύκλου ημερίδων με σκοπό να καλύψουμε όλα τα βασικά πεδία του κυβερνητικού έργου. Ξεκινήσαμε τις θεματικές ενότητες πραγματευόμενοι δύο μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα: την Προστασία του Πολίτη και τη Μεταναστευτική Πολιτική».

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ασύλου και Επιστροφών κ. Γεωργιάδης.

Οι επιχειρήσεις στα Εξάρχεια

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι η ασφάλεια είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής και αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που έχει γίνει τους τελευταίους επτά μήνες τόσο στο σκέλος της φύλαξης των συνόρων όσο και στο σκέλος της ασφάλειας σε σπίτια και γειτονιές, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στα Εξάρχεια, με την εκκένωση πολλών καταλήψεων και τις πεζές περιπολίες που ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά και στην εξάρθρωση τρομοκρατικών και εγκληματικών οργανώσεων. 

Όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων σημείωσε ότι η κατάσταση ιδίως στα χερσαία σύνορα έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ «ήδη προγραμματίζεται και τέλος Μαΐου θα έχουν εγκατασταθεί στον Έβρο 400 νέοι συνοριοφύλακες». 

Πρόσληψη 1500 νέων αστυνομικών

Για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προανήγγειλε την άμεση πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων, που σε συνδυασμό με την αύξηση των δυνάμεων της Frontex θα βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Σχετικά με την ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στην πρόσληψη των 1500 νέων αστυνομικών της ομάδας Δίας «οι οποίοι ήδη είναι στο δρόμο και είναι στις γειτονιές της Αθήνας και ταυτόχρονα αποδεσμεύτηκε αριθμός αστυνομικών από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης έχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, κάθε 15 λεπτά περίπου, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ακόμα και της πιο ακραίας αραιοκατοικημένης περιοχής, βλέπουν αστυνομικούς της ΔΙΑΣ να περιπολούν στις γειτονιές τους».

Ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε την Ελλάδα διαδρομή επιλογής των διακινητών και άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις, ενώ με την ερμηνεία που δέχθηκε στην Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία. Υπογράμμισε ότι η λογική «όλοι είναι ευάλωτοι, όλοι έχουν δικαιώματα εκτός από την χώρα μας» έχει αλλάξει μέσω της αυστηροποίησης της πολιτικής επιστροφών. 

Προτεραιότητες για το Μεταναστευτικό

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε αναλυτικά τις επτά στρατηγικές προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής για το 2020 που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, τα νέα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, τις επιστροφές, τον έλεγχο των ΜΚΟ, την αποτελεσματική διεθνοποίηση του ζητήματος και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Υπογράμμισε τη σημασία της έκδοσης απόφασης σε πρώτο βαθμό από τις υπηρεσίες ασύλου εντός 24 ημερών, που έχει ήδη επιτευχθεί, την συνειδητή απόφαση τα κλειστά κέντρα να βρίσκονται εκτός αστικού ιστού και να κλείσουν τα ανοιχτά κέντρα που λειτουργούν σήμερα στα νησιά καθώς και την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με νέο προσωπικό και με 500 δικηγόρους σε τοπικό επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής προστασίας κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε συνοπτικά το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία ενώ ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ασύλου και Επιστροφών κ. Γεωργιάδης ανέλυσε τους βασικούς στόχους που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και επιστροφών καθώς και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ένταξης για όσους λάβουν καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Συνολικά απαντήθηκαν πάνω από 45 ερωτήσεις συμμετεχόντων, ενώ την ημερίδα τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η κ. Σοφία Νικολάου, Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η κ. Βασιλική Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών και ο κ. Μάνος Λογοθέτης, Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: 400 νέοι συνοριοφύλακες στον Έβρο, 800 στα νησιά - Αστυνομικοί κάθε 15 λεπτά σε κάθε γειτονιά"

Ερντογάν: Αγοράσαμε και τρίτο γεωτρύπανο – Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Την αγορά τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, μετά τα «Fatih» και «Υavuz» επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως «θα εντατικοποιήσουμε τις έρευνες και γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε με τον Σάρατζ».

Σε συνομιλία του με Τούρκους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως «δεν έχει αλλάξει η στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας. Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή».

Όπως είπε «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κ. Σάρατζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Αγοράσαμε και τρίτο γεωτρύπανο – Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο"

Σχοινάς για μεταναστευτικό: Έρχονται 10.000 ένοπλοι συνοριοφύλακες που θα φορούν ευρωπαϊκή στολή

Κεντρική προτεραιότητα στο θέμα της ασφάλειας αποτελεί η εφαρμογή της απόφασης για δημιουργία μόνιμου σώματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Όπως επισήμανε ο κ. Σχοινάς, πρόκειται για ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία θα διαθέτει 10.000 άτομα ως μόνιμο προσωπικό που θα φέρει οπλισμό, θα φορά ευρωπαϊκή στολή και θα διαθέτει δικό του εξοπλισμό.

“Θα είναι ένα άνευ προηγουμένου βήμα στην προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης της διαχείρισης των συνόρων μας”, επισήμανε, για να τονίσει παράλληλα ότι η απόφαση έχει ληφθεί, αλλά τώρα χρειάζονται τα χρήματα.

Το οξύμωρο, όπως είπε, είναι ότι κάποιες χώρες που ζητούν πιο έντονα την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων ανήκουν στο στρατόπεδο των πιο φειδωλών σε ό,τι αφορά την συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση αν στην συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. το 1% του ΑΕΠ επαρκεί, ο κ. Σχοινάς απάντησε ευθέως αρνητικά, τονίζοντας ότι χρειάζεται να αποφασιστεί κάτι που “θα συντηρεί το επίπεδο των κοινών μας φιλοδοξιών, προσαρμόζοντας παραδοσιακούς τομείς όπως η γεωργία στις κοινωνίες που ζούμε, αλλά θα καταβάλλει ξεκάθαρα μια επιπλέον προσπάθεια να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις: έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και ασφάλεια”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχοινάς για μεταναστευτικό: Έρχονται 10.000 ένοπλοι συνοριοφύλακες που θα φορούν ευρωπαϊκή στολή"

Φρίκη με νεκρό βρέφος στο Παίδων - Δείτε φωτογραφίες από το διαμέρισμα όπου φιλοξενούνται οι Σύροι γονείς

Έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του βρέφους 11 μηνών από τη Συρία διερευνά η Ασφάλεια Αττικής. 

Το μωρό, σύμφωνα με πήγες από το «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», διακομίστηκε το πρωί της Κυριακής, στις 10, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. 

Ήταν χωρίς σφυγμό και απνοϊκό. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης από τους γιατρούς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στη διάρκεια της αντιμετώπισης του περιστατικού, οι γιατροί είδαν ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης και ενημέρωσαν την αστυνομία. Στη συνέχεια κλήθηκε ιατροδικαστής, ο οποίος εξέτασε το άτυχο βρέφος και αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή του.

IMG_3578
Στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής έχουν προσαχθεί οι γονείς του υπήκοοι Συρίας, που διαμένουν σε μισθωμένο, από πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου και άλλο ένα ζευγάρι ομοεθνών τους, το οποίο φιλοξενείτο στο ίδιο διαμέρισμα.



Δείτε φωτογραφίες από το διαμέρισμα που διέμεναν οι γονείς του βρέφους:

shome1
shome2
shome3
shome4
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρίκη με νεκρό βρέφος στο Παίδων - Δείτε φωτογραφίες από το διαμέρισμα όπου φιλοξενούνται οι Σύροι γονείς"

Νόμιμοι μετανάστες και πρόσφυγες ως εργάτες σε χωράφια – Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

Την καλύτερη διαχείριση και ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών μέσω του αγροτικού τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σχέδιο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας και τον ΟΑΕΔ – για την παροχή δουλειάς στα χωράφια σε πρόσφυγες και νόμιμους μετανάστες.

Ήδη, από όλη την Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα για την εύρεση εργατών που θα απασχολούνται σε αγροτικές δουλειές. Οι παραγωγοί αδυνατούν να βρουν φθηνά εργατικά χέρια και πολλές φορές αναγκάζονται να φέρνουν για 2 – 3 μήνες εργάτες από την Αλβανία. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι αγρότες δηλώνουν, υπάρχει πρόβλημα τόσο με τα προξενεία και τις βίζες όσο και με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών.

Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος, αφού συνομίλησε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, έγιναν οι πρώτες επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις, ενώ την ε επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί νέο ραντεβού καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Στις πρώτες συζητήσεις καταγράφηκαν τα αιτήματα για εργατικά χέρια από όλη την Ελλάδα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου από έναν νομό, πιθανότατα από τον νομό Ημαθίας. Οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό των εργαζόμενων που χρειάζονται για τις εποχικές εργασίες και τον χρόνο απασχόλησης και θα συνεργάζεται με τα κατά τόπους ΟΑΕΔ.

Τα εργατικά χέρια θα προέλθουν από πρόσφυγες και νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ. Σε σχέση με την πρακτική των «προσωρινών αποστολών» εργατών από την Αλβανία και αλλού, οι μετανάστες που θα δουλέψουν θα είναι καταγεγραμμένοι και επίσημα ασφαλισμένοι στο ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα τα μεροκάματα να μπορούν να περάσουν ως έξοδα από τους παραγωγούς.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι αποτελεί εδώ και μια διετία πρόταση του πρώην επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος στην τελευταία παράγραφο του κειμένου για τη νέα ΚΑΠ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών σε αγροτικές δραστηριότητες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νόμιμοι μετανάστες και πρόσφυγες ως εργάτες σε χωράφια – Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης"

Μέγα σκάνδαλο: ΗΠΑ και Γερμανία κατασκόπευαν 120 χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Συνταράσσουν οι αποκαλύψεις ότι ΗΠΑ και Γερμανία κατασκόπευαν για περίπου 40 χρόνια 120 χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο παρακολούθησης του 21ου αιώνα.
Το θέμα έφεραν στο φως η Washington Post» σε συνεργασία µε το γερµανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και την ελβετική ραδιοτηλεόραση SRF. Κρυπτογραφημένα μηνύματα διπλωματικά, στρατιωτικά και υπηρεσιών ασφαλείας περισσοτέρων από 100 χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα επί δεκαετίες περνούσαν πρώτα από την αμερικανική CIA και την γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας BND.
Φέρεται πως στα αρχεία της CIA, μάλιστα, υπάρχουν ηχητικά απόρρητα ντοκουµέντα από συνοµιλίες Ελλήνων αξιωµατούχων σε περιόδους κρίσης µε την Τουρκία.
Βιτρίνα η Crypto
Πίσω από το συγκεκριµένο σκάνδαλο ή καλύτερα η «βιτρίνα» είναι η γνωστή ελβετική εταιρεία Crypto. Εδρα της εταιρίας είναι η πόλη Ζουγκ, ιδρύθηκε από τον Μπόρις Χάγκελιν και είχε σημαντικό ρόλο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην προσπάθεια των συµµάχων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου να αναπτύξουν συστήµατα κρυπτογράφησης εφάµιλλα της ναζιστικής Γερµανίας.
Η εταιρία τον Ιούνιο του 1970 περνάει κατά 50% στα χέρια της CIA και κατά 50% στα χέρια των γερµανικών µυστικών υπηρεσιών (BND). Η νέα εταιρία μπορεί και επεκτείνει την πώληση συστημάτων κρυπρτογράφησης σε όλο τον κόσμο. Από κοινού CIA και BND καταστρώνουν και υλοποιούν ένα σχέδιο σύµφωνα µε το οποίο έχουν τη δυνατότητα οποιαδήποτε στιγµή να «ξεκλειδώσουν» τις εγκατεστηµένες µηχανές οποιασδήποτε χώρας και να υφαρπάξουν κρίσιµες και κυρίως εξαιρετικά απόρρητες πληροφορίες.
”Μοίραζε” πειραγμένα συστήματα σε όλο τον κόσμο
Για περίπου δέκα χρόνια (1970-1980) η Crypto θα γίνει αποκλειστικός προµηθευτής «πειραγµένων» συστηµάτων κρυπτογράφησης σε πάνω 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η κατασκοπεία λειτουργούσε άψογα… Ενδεικτικό της αποδοτικότητας του συστήµατος «Μινέρβα» και αργότερα «Ρουβίκωνας» είναι το στοιχείο πως το 40% των κρίσιµων πληροφοριών της CIA προέρχονταν από τα συστήµατα της Crypto. Το ποσοστό από τη γερμανική πλευρά ξεπερνά το 90%.
Τα κέρδη της Crypto ήταν τεράστια και τα μοίραζαν μέσα στα βαλίτσες στα δύο Αμερικανοί και Γερμανοί πρακτορες σε συγκεκριµένο υπόγειο πάρκινγκ στο Βερολίνο. Οι Γερµανοί στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποφασίζουν να αποχωρήσουν από την Crypto, και πούλησαν το ποσοστό τους στην CIA για 17 εκατοµµύρια δολάρια.
Μεταξύ των επιτυχιών της κατασκοπείας μέσω της επιχείρησης Ρουβίκωνας ήταν η αναλυτική ενηµέρωση των ΗΠΑ για την κατάσταση οµηρείας των 52 Αµερικανών από την πρεσβεία της χώρας στην Τεχεράνη. Επίσης οι πληροφορίες των Αμερικανών στη Θάτσερ στην κρίση των νησιών Φόκλαντ.
Ακόμη η εμπλοκή της Λιβύης σε βοµβιστική επίθεση στο Βερολίνο, στην οποία σκοτώθηκαν δύο Αµερικανοί στρατιώτες και µία πολίτης Τουρκίας το 1986. Ακολούθησαν αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Λιβύη δέκα μέρες μετά.
Τα… πήρε στο κρανίο ο Μπόρις Τζόνσον
Η αποκάλυψη του θέματος έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Υπήρξε μάλιστα και τηλεφωνικό επεισόδιο μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζονσον και του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, ό οποίος έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα του πρώτου-χειρονομία στην οποία αποδίδεται η ματαίωση προγραμματισμένης για σύντομα επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.
«Επί περισσότερα από πενήντα χρόνια οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο εμπιστεύονταν σε μιαν εταιρεία την προστασία των μυστικών μηνυμάτων των οργάνων τους, στρατιωτικών και διπλωματών. Αλλά καμιά τους δεν ήξερε ότι μυστικοί ιδιοκτήτες της ελβετικής εταιρείας Crypto AG ήταν η μυστική κοινοπραξία της CIA και της γερμανικής BND», αναφέρει η Reseau International.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέγα σκάνδαλο: ΗΠΑ και Γερμανία κατασκόπευαν 120 χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα"

Χατζηδάκης: Όσοι πολίτες δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν

Η τροπολογία της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ «είναι η μόνη δυνατή λύση, δεδομένης της κατάστασης, και με σοβαρή προσπάθεια μπορεί να καρποφορήσει, διότι υπάρχει καταρχήν επενδυτικό ενδιαφέρον» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Τονίζει ότι «η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να επιστρέψει στη κερδοφορία», σημειώνοντας ότι στη κατεύθυνση αυτή «με τα μέτρα του καλοκαιριού η ΔΕΗ απέφυγε την κατάρρευση», με τα μέτρα «εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού του Δεκεμβρίου επιστρέφει σε τροχιά ανόδου», ενώ ταυτόχρονα προωθείται η απολιγνιτοποίηση, η ενθάρρυνση της στροφής στις ΑΠΕ μέσα από τη συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτες και γι’ αυτό «δρομολογούμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό μέχρι και 49% ώστε να βάλει λεφτά στη τσέπη της».

Ερωτηθείς για το Κτηματολόγιο απάντησε ότι το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, όσο και με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Ο Κ. Χατζηδάκης και μέσω της συνέντευξής του, καλεί όσους πολίτες δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν, σημειώνοντας «έχουν το χρονικό περιθώριο».

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα υπενθυμίζει καταρχήν ότι «η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις – κατηγορίας 5 – και τα συγκεκριμένα δεν θα μπορούν έκτοτε να τακτοποιηθούν». «Τα αυθαίρετα των υπολοίπων 4 κατηγοριών που δεν θα τακτοποιηθούν μέχρι τότε, θα τακτοποιούνται στη συνέχεια με προσαύξηση, ωστόσο στα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης» είπε ο Κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «τέλος, η τακτοποίηση από τον Ιούλιο θα συνδέεται και με ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει και θα απλουστεύσει τις διαδικασίες ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει καλυφθεί με Χωρικά Σχέδια, «ώστε κάθε ιδιώτης επενδυτής ή πολίτης, να γνωρίζει που μπορεί να κάνει τι», το 45% της επικράτειας. Αναφορικά με τα ηλεκτροκίνητα και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα, η Διυπουργική Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ολλανδία προκειμένου να δει τις «καλές πρακτικές στον τομέα αυτό», ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά κινήτρων με το φορολογικό νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο.

Τονίζοντας ότι η διαχείριση του θέματος των απορριμμάτων είναι «ζήτημα πολιτισμού και εθνικού φιλότιμου», πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινείται για την δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων μέσα στο 2020, θα επικαιροποιήσει εντός του έτους τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και ξεκινά πρόγραμμα για τον «καφέ κάδο», δηλαδή για ένα νέο ρεύμα ανακύκλωσης για τα τρόφιμα.

Κληθείς να σχολιάσει την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχάσουμε ότι κυβέρνησε» προσθέτοντας ότι «καταψήφισαν τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δικές τους συμφωνίες που εμείς απλώς φέραμε προς κύρωση στη Βουλή. Διαβεβαίωναν ως κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ ήταν στις προθέσεις τους και τώρα καταψηφίζουν το νομοσχέδιό μας που κάνει ακριβώς αυτό. Το παίζουν «πράσινη συμμαχία» κατά του χρυσού στη Χαλκιδικη, αλλά «μαύρη συμμαχία» υπέρ του λιγνίτη στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και υπέρ των περιβαλλοντικών συνεπειών της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ».

«Εμείς φυσικά θα εκθέτουμε την υποκρισία τους. Καθώς όμως προτεραιότητά μας είναι η πρόοδος της χώρας θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε συνθήκες συναίνεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα. Διότι πάνω και πέρα από κόμματα είμαστε εδώ για την Ελλάδα και τα παιδιά μας» κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Όσοι πολίτες δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν"

Αναρτώνται οι συντεταγμένες ΑΟΖ, Τουρκίας και Λιβύης από τον ΟΗΕ

Εν αναμονή της επικείμενης ανάρτησης από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Αγκυρα και την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη βρίσκεται η Αθήνα.

Η σχετική, απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη προκαλεί ευλόγως ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει.

Αξιωματούχοι της Αγκυρας έχουν δηλώσει δημοσίως ότι μετά την ανάρτηση στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ ανοίγει ο δρόμος για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια της Κρήτης.

Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Αγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να επιτύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναρτώνται οι συντεταγμένες ΑΟΖ, Τουρκίας και Λιβύης από τον ΟΗΕ"

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κατά Τσίπρα για τον «έλεγχο στους αρμούς της εξουσίας»

Αντιδράσεις προκάλεσε η φράση του Αλέξη Τσίπρα στη χτεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο «πώς θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη φράση του Αλέξη Τσίπρα: «Ο διήμερος δήθεν «απολογισμός» του ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε κάτω από το χαλί αυτά που ήθελαν να μάθουν όλοι οι Έλληνες: γιατί χάθηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού πλούτου, γιατί έκλεισαν οι τράπεζες και γιατί οι πολίτες φορτώθηκαν με τόσους άδικους φόρους. Έμαθαν, όμως κάτι, για τον ολέθριο διχασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε: η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι «την δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας» αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του ίδιου του Πολιτισμού».

«Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, «αρμοί της εξουσίας», πέραν της Εκτελεστικής, είναι η Νομοθετική, η Δικαστική, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών.

Η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα «ή εμείς, ή αυτοί». Και ότι στόχος του είναι ένας «δεύτερος γύρος» για να επαναφερει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας».

Κατέληξε, λέγοντας ότι: «Πάνω από όλα, όμως, δικαιώνει τη θέση μας ότι οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο την οικονομία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά κυρίως το σεβασμό και την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Από τη μεριά του, το ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν. Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία».

Απάντηση Τσίπρα

«Υπάρχει μια μεγάλη ποιοτική διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που δεν φοβάται την αλήθεια και σε αυτόν που προσπαθεί να την κουκουλώσει για να επαναλάβει τα ίδια αύριο. Έφτασαν στο σημείο από τον πανικό τους, να μιλούν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά επειδή μίλησα για το κομματικό κράτος και την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή που παραλάβαμε για το καθεστώς ασυδοσίας που παραλάβαμε στα ΜΜΕ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις αντδράσεις και πρόσθεσε ότι μιλάνε με θράσος όσοι τόσα χρόνια είχαν φτιάξει ένα κράτος λάφυρο ενώ μόλις επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια.

«Άλλαξαν τη νομοθεσία για να διορίσουν διοικητή στην ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, μιλάνε αυτοί που με το που έσπευσαν να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα που μόλις είχε αλλάξει για να αθωώσουν τα λευκά κολάρα... Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλούν για εξωθεσμική συμπεριφορά, αυτοί», είπε. Πηγή: www.lifo.gr

lifo
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κατά Τσίπρα για τον «έλεγχο στους αρμούς της εξουσίας» "

Υποχρεωτική διαμεσολάβηση στο διαζύγιο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νέους δρόμους επίλυσης οικογενειακών διαφορών, οι οποίες συχνά βλάπτουν τις παιδικές ψυχές, φαίνεται να ανοίγει η υποχρεωτική διαμεσολάβηση, που θεσπίστηκε πρόσφατα και ισχύει από τις 15 Ιανουαρίου και στη χώρα μας.
Γι’ αυτό είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, ενώ την ίδια στιγμή οι νομικές απόψεις διχάζονται. Όπως εξηγεί η διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δικηγόρος Χρυσαυγή Ατσιδάκου, στο Πρακτορείο Fm, η υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι ένας νέος θεσμός που δίνει τη δυνατότητα στα μέρη, όταν υπάρχει μία διαφορά, αστική, εμπορική, οικογενειακή, να την επιλύσουν, πριν φτάσουν στα δικαστήρια, με τη βοήθεια ενός τρίτου ανεξάρτητου προσώπου ειδικά εκπαιδευμένου και διαπιστευμένου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, του διαμεσολαβητή.
“Το πρόσωπο αυτό μαζί με τα μέρη και τους δικηγόρους τους, έξω από τις δικαστικές αίθουσες, σε πολλές περιπτώσεις πλέον υποχρεωτικά στην πρώτη συνεδρία, σε άλλες δυνητικά, μπορούν μέσα σε λίγες ώρες και αυτό είναι το πολύ σημαντικό στη διαμεσολάβηση, να επιλύσουν τη διαφορά τους. Και μετά αυτό να γίνει εκτελεστός τίτλος, κάτι που μέχρι τώρα ήταν δικαστική απόφαση”.
Εκτελεστός τίτλος, σύμφωνα με τη δικηγόρο, σημαίνει ότι καταθέτοντας την απόφαση της διαμεσολάβησης στο πρωτοδικείο, μέσα σε λίγες ώρες μπορεί κάποιος να έχει μία απόφαση αντίστοιχη με αυτή του δικαστηρίου, η οποία εξασφαλίζει ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Πού βρίσκει ο πολίτης τον διαμεσολαβητή
Πού βρίσκει ο πολίτης τον διαμεσολαβητή; «Από τη λίστα διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, ανά περιφέρεια, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.diamesolavisi.gov.gr του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Τι διευθετείται σε ένα διαζύγιο με τη διαμεσολάβηση
Και τι διευθετείται ακριβώς σε ένα διαζύγιο; Όπως εξηγεί η κα Ατσιδάκου, το διαζύγιο αυτό καθεαυτό βγαίνει είτε σε συμβολαιογράφο ή με δικαστική απόφαση. Όμως οτιδήποτε απορρέει από αυτή τη σχέση, π.χ. καθορισμός, μείωση, αύξηση διατροφής, επιμέλεια παιδιών, είτε άλλη περιουσιακού δικαίου διαφορά, μπορεί να διευθετηθεί με αυτό τον τρόπο.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σε σχέση με το παρελθόν
Ποια είναι τελικά τα οφέλη σε σχέση με το παρελθόν; «Στις οικογενειακές διαφορές πριν κάποιος πάει να κάνει αγωγή, υποχρεούται πλέον να πάει στο διαμεσολαβητή με τους δικηγόρους και να γίνει μία προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης». Αν όμως κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, δεν κοστίζει στον πολίτη περισσότερο η όλη διαδικασία; Προκύπτει εύλογα το ερώτημα. Όχι, απαντά η κα Ατσιδάκου, «γιατί ένα διαζύγιο κατ’ αντιδικία κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι μια διαμεσολάβηση και είναι πολύ πιο χρονοβόρο. Επίσης, στο δικαστήριο οι σχέσεις γκρεμίζονται, ενώ με τη διαμεσολάβηση γίνεται προσπάθεια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και το πιο σημαντικό είναι ότι η διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι πιο προστατευτική για τους αθώους κάθε τέτοιας υπόθεσης, που είναι φυσικά τα παιδιά».
Τι λέει η εμπειρία από το εξωτερικό
Σύμφωνα με την κυρία Ατσιδάκου, η υποχρεωτική διαμεσολάβηση, ειδικά στις οικογενειακές διαφορές αποδίδει καρπούς σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, σε χώρες που εφαρμόζεται ήδη και όπως λέει χαρακτηριστικά, άπαξ και καθίσουν τα μέρη στο ίδιο τραπέζι, είναι πολύ πιθανή η εξωδικαστική ειρηνική επίλυση. «Η χώρα μας ακολουθεί τη γενική πανευρωπαϊκή και παγκόσμια τάση της αποδικαστηριοποίησης. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης έχει βαθιές ρίζες στην αμερικανική κουλτούρα. Στην Ευρώπη η υποχρεωτική διαμεσολάβηση ισχύει σε Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Κροατία, Ουγγαρία, Λιθουανία, ενώ Βέλγιο, Σερβία, Γαλλία, Βουλγαρία και Πολωνία ήδη κινούνται σε τροχιά υποχρεωτικότητας. Στο Ισραήλ έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική διαμεσολάβηση από το 2007. Ακόμη και η Τουρκία την ψήφισε το 2017 για τις εργατικές διαφορές».
Η άλλη όψη του νομίσματος: «Διαμεσολάβηση και υποχρεωτικότητα δεν πάνε μαζί»
Το νόμισμα όμως πάντα έχει δύο όψεις. Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος Χρίστος Κων. Χριστόπουλος, το κύριο πρόβλημα της διαμεσολάβησης, όπως θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα, είναι η «υποχρεωτικότητα»: «Μετά από είκοσι χρόνια δικηγορίας μπορώ να πω ότι εφόσον το ζευγάρι θέλει να χωρίσει συναινετικά συνήθως βρίσκουν λύσεις. Οι δικηγόροι πάντα προσπαθούν να βρουν αμοιβαία αποδεκτές διευθετήσεις. Η διαμεσολάβηση και η «υποχρεωτικότητα» δεν πάνε μαζί. Πλέον με τη συναινετική λύση του γάμου σε συμβολαιογράφο, τα μέρη μπορούν να ρυθμίσουν την επιμέλεια και διατροφή των τέκνων τους, εξασφαλίζοντας έναν εκτελεστό τίτλο και αποφεύγοντας τα αχρείαστα έξοδα της υπερτιμημένης «μαγικής διαμεσολάβησης». Τα παιδιά δεν πρέπει, βεβαίως, να λαμβάνουν μέρος στα συζυγικά προβλήματα, ενώ η διαμεσολάβηση δεν δίνει λύσεις ούτε γι’ αυτά, αλλά αφήνει τα μέρη να «τα βρουν» μόνα τους. Αν ήθελαν να «τα βρουν» όμως, θα το είχαν ήδη κάνει».
«Η διαδικασία επιβαρύνει οικονομικά τον πολίτη και υπονομεύει το Κράτος Δικαίου»
Ο νόμος προβλέπει οικονομικές ποινές (από 100 έως 500 ευρώ) για τον διάδικο που δεν προσέρχεται στη διαμεσολάβηση και ορίζει αμοιβή του διαμεσολαβητή 50 ευρώ στην αρχική συνεδρία και 80 ευρώ ωριαία αμοιβή. Επίσης βάσει νόμου, ως διαμεσολαβητής μπορεί να πιστοποιηθεί μετά από σεμινάρια λίγων ημερών όχι απαραίτητα δικηγόρος, αλλά οιοσδήποτε έχει πτυχίο ΑΕΙ. Σύμφωνα με τον κύριο Χριστόπουλο, η «υποχρεωτικότητα» στη διαμεσολάβηση έχει και προβλήματα συνταγματικότητας, αφού ματαιώνει, όπως υπογραμμίζει, κύρια δικαιώματα του ανθρώπου, την προσφυγή στο φυσικό δικαστή, αλλά και αυτό της ελεύθερης βούλησης. «Θυμίζει το σύρσιμο των ραγιάδων στον Καδή. Υποχρεώνονται οι Έλληνες, έναντι απειλής υψηλών προστίμων, να προστρέξουν σε δήθεν «αντικειμενικούς κι αμερόληπτους διαμεσολαβητές», σε μια διαδικασία που τους επιβαρύνει οικονομικά και υπονομεύει το Κράτος Δικαίου». Η δικαιολογία της «υποχρεωτικότητας»; Λέει με νόημα ο γνωστός δικηγόρος και αναρωτιέται: «Πώς θα ξέρεις πως δεν θα σου αρέσει αν δεν το δοκιμάσεις;» Πόσους παραλληλισμούς μπορεί να κάνουμε στη θεωρία αυτή, που κατ’ ελάχιστο δείχνει ότι ο νομοθέτης συμπεριφέρεται στους πολίτες σαν σε ανήλικους; Στο τέλος αναρωτιέται κανείς, όταν έχουν νομοθετηθεί, ως μνημονιακή υποχρέωση, τόσες ρυθμίσεις για τα «κλειστά» επαγγέλματα, ποιος αντλεί συμφέρον από την υποχρεωτική διαμεσολάβηση;»
Το 15% των διαζυγίων συνοδεύεται από έντονες συγκρούσεις
Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καπάττου σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει από την πλευρά της ότι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να βοηθήσει τις περισσότερες περιπτώσεις. «Η εμπειρία μου δείχνει ότι όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να χωρίσει, στην αρχή έχει συνήθως τις καλύτερες προθέσεις απέναντι στα παιδιά. Στην πορεία ωστόσο υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες, όπως προσωπική πικρία, θυμός, απογοήτευση, με συνέπεια να δυσκολεύονται να βρουν λύσεις. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 15% των διαζυγίων συνοδεύεται από έντονες διαμάχες και συγκρούσεις, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι στο 75-90% των περιπτώσεων, η απόφαση δεν είναι κοινή, αλλά του ενός από τους δύο συζύγους». Ο θεσμός της διαμεσολάβησης θα μπορούσε να βοηθήσει τα δυο μέρη να καταλήξουν σε μια συνεννόηση, αποφεύγοντας τις δικαστικές διαμάχες, έτσι ώστε να αποφεύγεται και η αρνητική επιρροή στο παιδί, τονίζει η κα Καπάττου, επισημαίνοντας ότι όσο μακρά είναι μια νομική διαδικασία ενός διαζυγίου τόσο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό ο ψυχισμός των παιδιών. «Στα συγκρουσιακά διαζύγια που οι αντιδικίες είναι πολυετείς, η επιβάρυνση είναι σημαντική και δημιουργεί στο παιδί έντονο άγχος, κατάθλιψη, μεγάλη ανασφάλεια, προβλήματα συμπεριφοράς, χρήση ουσιών στη συνέχεια, και άλλα προβλήματα».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική διαμεσολάβηση στο διαζύγιο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε"

Ερχεται νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Τι προβλέπει

Το σχέδιο νόμου για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο σχεδιασμός έχει στόχο να αποφεύγονται τα εμφράγματα από μικρές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις.

«Εναλλακτική διαδρομή»

Υπό αυτό το σκεπτικό, το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει ότι οι πορείες που έχουν περιορισμένους σε αριθμό διαδηλωτές θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.

«Οργανωτής διαδήλωσης»

Επίσης θα καθορίζεται «οργανωτής» της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει και αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιές, καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή και θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες γι τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

«Ιδιώνυμο αδίκημα»

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Τι προβλέπει"

Novartis: Έγγραφο – βόμβα της Ελένης Τουλουπάκη για μίζα σε πολιτικό το 2017

Έγγραφο φωτιά του FBI(;) μιλάει για μίζες σε πολιτικό πρόσωπο από το 2017! Αυτό αποκαλύπτει με επιστολή της προς τη Βουλή η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η επιστολή εστάλη την περασμένη Τρίτη στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα, και το περιεχόμενό της αποκαλύπτει η εφημερίδα «δημοκρατία».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή της η κυρία Τουλουπάκη, στα γραφεία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς υπάρχει «απόρρητο έγγραφο αλλοδαπών Αρχών» (σ.σ.: προφανώς από το FBI), στο οποίο παρατίθεται η πληροφορία ότι από στέλεχος της εταιρίας Novartis Hellas κατέληξαν χρήματα σε πολιτικό πρόσωπο, του οποίου η ιδιότητα «και μόνο προσδιορίζεται στο έγγραφο αυτό». Τα χρήματα δε αυτά προήλθαν, όπως αναφέρουν οι Αρχές της τρίτης χώρας, από το «μαύρο ταμείο» της Novartis.
Το 2017
Το έγγραφο φέρεται να διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2017, όταν ακόμα επικεφαλής της Εισαγγελίας ήταν η Ελένη Ράικου και σύμφωνα με νομικές πηγές προσθέτει μια πληροφορία μάλλον άγνωστη ,μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό. Κι αυτό γιατί όλες οι πλευρές διατείνονταν πως την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καμία ένδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου. Το απόρρητο αυτό έγγραφο όμως έρχεται να ανατρέψει αυτή την εκδοχή αφού κάνει λόγο για μίζα σε «μη κατονομαζόμενο πολιτικό πρόσωπο». Το έγγραφο δεν υπάρχει στη δικογραφία γιατί όπως αναφέρεται υπάρχει ρητή απαγόρευση χρήσης του.
Γιατί εστάλη
Η κα Τουλουπάκη, όπως αναφέρει έστειλε το συγκεκριμένο έγγραφο με αφορμή δημοσιεύματα περί μη ύπαρξης ενδείξεων για εμπλοκή πολιτικού προσώπου εκείνη την περίοδο. Μπορεί λοιπόν να μην το αναφέρει αλλά προφανώς η κα Τουλουπάκη αναφέρεται εμμέσως στην κατάθεση της κας Ράικου στην Επιτροπή όπου υποστήριξε πως τον Φεβρουάριο του 2017 η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου την επισκέφθηκε στο γραφείο της και της ανέφερε πρώτη φορά την εκδοχή να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση. Επίσης πως ο πρώην υπουργός Δημ. Παπαγγελόπουλος της τηλεφώνησε έναν μήνα μετά κι επέμενε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, ενώ εκείνη ισχυριζόταν ότι δεν είχε καμία πληροφορία για πολιτικά πρόσωπα.
dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis: Έγγραφο – βόμβα της Ελένης Τουλουπάκη για μίζα σε πολιτικό το 2017"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news