facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Σωματείο Σκλαβενίτη: Καλεί τους εργαζόμενους σε απεργία στις 18 Φεβρουαρίου

Κάλεσμα προς τους εργαζομένους του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ απευθύνει το ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» «Σ.Ε.Σ.-Ε.Υ.Σ.» -«Πρώην ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, την Τρίτη 18 Φλεβάρη, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωσή του, το σωματείο, αναφέρει:

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

συμμετέχουμε μαζικά και αγωνιστικά στην 24ωρη απεργία, την Τρίτη 18 Φλεβάρη, όπως αυτή έχει κηρυχτεί από τα κατά τόπους εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες.

Παλεύουμε ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ,ο οποίος έχει σαν βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει, αντίθετα τον ενισχύει με νέες και περισσότερες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές διατάξεις.

Απαιτούμε:

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΥΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σωματείο Σκλαβενίτη: Καλεί τους εργαζόμενους σε απεργία στις 18 Φεβρουαρίου"

Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ: Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις και περιφερειακή ασφάλεια

Στο Μόναχο βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και στο περιθώριο της 56ης Διάσκεψης συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος, κυρίως όσον αφορά το μείζον θέμα της ασφάλειας.

Μεταξύ αυτών ήταν η κατάσταση στη Συρία, οι προσπάθειες σταθεροποίησης της Λιβύης και ευρύτερα η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο.


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είχε επίσης σημαντικές συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, ενώ είχε και τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.

«Υπήρξε μία πολύ μεγάλη σειρά διμερών επαφών, κατ’ αρχάς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Λαβρόφ, με τον κ. Ντιμιτρόφ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας, με τον οποίο υπεγράφησαν και δύο συμφωνίες, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, με τον Αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στη γερμανική Βουλή, καθώς επίσης και με τον Υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και με την συν-αρχηγό του κόμματος των Πρασίνων στην Γερμανία, όπως επίσης και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ» δήλωσε μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Δένδιας.

Όπως είπε η ημέρα ήταν μακρά, «αλλά νομίζω μία ημέρα που μας έδωσε την ευκαιρία να εξηγήσουμε σε μία πολύ μεγάλη σειρά συνομιλητών μας την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τουρκική στάση τόσο στη Λιβύη, όσο και γενικά στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ: Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις και περιφερειακή ασφάλεια"

Κ. Καραμανλής: Δεν απαντώ σε εργολάβους, απαντώ στον ελληνικό λαό

«Δεν είμαι εδώ για να απαντάω σε εργολάβους. Εγώ είμαι εδώ για να απαντάω στον ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε εδώ για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Ο διαγωνισμός αυτός έπρεπε - δυστυχώς - να ακυρωθεί, να ξεκινήσει από την αρχή, για να τελειώνει κάποτε αυτό το έργο», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου με θέμα: «Ανησυχητικά ορατός πλέον ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης του οδικού έργου Άκτιο - Αμβρακία και απώλειας των ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ».

Ο κ. Καραμανλής, αφού προέβη σε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του έργου, η συνέχεια του οποίου ήταν αδύνατη λόγω χρόνιων δικαστικών εμπλοκών, ανέφερε: «Επί 4,5 χρόνια δεν έχετε κάνει σχεδόν τίποτα. Δίνατε παράταση στην παράταση. Εμείς, τι κάνουμε; Λέμε: Πρώτον, λόγω των χρόνιων δικαστικών εμπλοκών, ακυρώνουμε τον διαγωνισμό. Δεύτερον, προετοιμάζουμε νέα Τεύχη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, με κατ' αποκοπήν τίμημα. Χωρίς τις μεγάλες εκπτώσεις. Τρίτον, προετοιμάζουμε την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού - με 150 εκατ. ευρώ - και θα τον έχουμε έτοιμο μέχρι το Μάιο του 2020. Ξεπερνάμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και προχωράμε με στόχο την ολοκλήρωση του έργου. Είχαμε το γεφύρι της Άρτας και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τελειώνουμε», συμπληρώνοντας, παράλληλα, πως «για το έργο της σύνδεσης της Ιονίας Οδού με το Νομό Πρέβεζας, στο ύψος της Φιλιππιάδας, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου και η εκτίμησή μας είναι πως το όλο έργο θα δημοπρατηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021».

Επίσης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου, με θέμα: «Οικονομικά ασύμφορο και περιβαλλοντικά καταστροφικό έργο ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου του Ηρακλείου, με μετεγκατάσταση στο Καστέλι», υπογράμμισε πως «το έργο αυτό έχει πάρει αδειοδότηση κι έχει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πώς θα ήταν δυνατόν η προηγούμενη κυβέρνηση να το έκανε νόμο του κράτους και να υπέγραφε τη σύμβαση παραχώρησης; Αυτό το θέμα -εκ των πραγμάτων- έχει λήξει και από τα αρμόδια κυρωτικά δικαστήρια και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι η Σύμβαση Παραχώρησης γίνεται νόμος του Κράτους. Αν υποθέσουμε πως ερχόταν μια δήθεν φιλοπεριβαλλοντική κυβέρνηση και ακύρωνε αυτό το έργο, το οποίο συζητείται κι έχει δρομολογηθεί 15-20 χρόνια, καταλαβαίνετε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις, πέρα από την οικονομία της περιοχής; Θα υπήρχαν νομικές επιπτώσεις από αξιώσεις του παραχωρησιούχου, από τη στιγμή που έχουμε υπογράψει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που μας δίνει τα 180 εκατ. ευρώ που είναι αναγκαία για την κρατική συνεισφορά. Αυτά, συμφωνήθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο το 2017, και με τη σύμφωνη γνώμη της τότε Αντιπολίτευσης, διότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα του λελογισμένου φιλελευθερισμού. Εμείς θέλουμε τους ιδιώτες, θέλουμε και το δημόσιο. Με ένα κράτος που έχει εποπτικό ρόλο. Και στο Καστέλι αυτό επιτεύχθηκε».

Συνεχίζοντας, ο κ. Καραμανλής απηύθυνε κάλεσμα και στον τεχνικό και πολιτικό κόσμο, καθώς και στους φορείς της Κρήτης, προκειμένου «να κάτσουμε να συζητήσουμε σοβαρά το τι θα γίνει με το παλιό αεροδρόμιο της Κρήτης "Νίκος Καζαντζάκης". Θα επαναληφθεί ως φάρσα το δράμα του Ελληνικού; Επί 15 χρόνια θα συζητάμε τι πρέπει να γίνει; Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε. Τώρα πρέπει να μπούμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Η ΝΔ έχει καταθέσει τις απόψεις της από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση. Έχουμε προτείνει και θα θεσμοθετήσουμε τις Προτάσεις Καινοτομίας, που είναι μία διαδικασία που καλεί τον ιδιώτη να λάβει κι αυτός μέρος στις προτάσεις που πρέπει να κάνει για την εκμετάλλευση ενός τόσο προνομιακού οικοπέδου. Το έργο αυτό, πλέον, δε μπορεί να γυρίσει πίσω. Κι αυτό έχει γίνει ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπουν, τόσο οι νόμοι του κράτους, όσο και τα κυρωτικά δικαστήρια».

Τέλος, αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του έργου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επισήμανε ότι «θα αναβαθμιστεί και η Κρήτη και η Ελλάδα σ' ένα πλέγμα αερομεταφορών για όλη την ανατολική Μεσόγειο. Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το γεγονός ότι θα έχουμε ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο στην Κρήτη βοηθά και τα εθνικά συμφέροντα. Επομένως, να μη βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο. Να βλέπουμε όλες τις πτυχές», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Καραμανλής: Δεν απαντώ σε εργολάβους, απαντώ στον ελληνικό λαό"

Επιμένει ο Βαρουφάκης για τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων του Eurogroup

Αποφασισμένος να δημοσιοποιήσει, και μάλιστα, μέχρι το τέλος του Φερβρουαρίου, τις υποκλαπείσες ηχογραφήσεις του κρίσιμου Eurogroup του 2015, δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο λογαριασμό του στο Twitter, αψηφώντας τις αντιδράσεις. Ο τέως υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι η δημοσιοποίηση την ηχογραφήσεων είναι νόμιμη, με βάση γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου.

«Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο πως οι ολιγαρχικές κυβερνήσεις φοβούνται τη διαφάνεια. Σήμερα υπέβαλα στον πρόεδρο ένα USB με όλες μου τις (απολύτως νόμιμες) ηχογραφήσεις του Eurogroup του 2015, ζητώντας του να τις θέσει στη διάθεση των βουλευτών και του κοινού. Πανικόβλητος, το επέστρεψε! Μην ανησυχείτε. Το MeRA25 θα ρίξει φως. Σύντομα!» αναφέρει χαρακτηριστικά στο twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης στα αγγλικά.

Σε άλλο tweet του, προσθέτει ότι «κανείς δεν δικαιούται να κρατήσει τους πολίτες στο σκοτάδι. Η αλήθεια για τα Eurogroup του 2015 πανικοβάλλει την τρόικα εσωτερικού επειδή είναι επίκαιρη & χρήσιμη. Το ΜέΡΑ25 επιλέγει το φώς της διαφάνειας κόντρα στο σκοτάδι της προπαγάνδας». Παράλληλα, παραθέτει το δελτίο Τύπου του ΜέΡΑ 25 για το θέμα, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι «κανείς δεν δικαιούται να κρατήσει τη Βουλή και τους πολίτες στο σκοτάδι (…) Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουμε δώσει πρόσβαση σε όλες και όλους».

Δικαστικές πηγές πάντως διαψεύδουν ότι υπάρχει η γνωμοδότηση που επικαλείται ο κ. Βαρουφάκης. Υπάρχει νομοθετική διάταξη, αυτής της κυβέρνησης για εξαιρετικές περιπτώσεις δημοσιοποίησης ηχογραφήσεων στις οποίες δεν εμπίπτει η συγκεκριμένη ηχογράφηση επισήμαιναν στον ΣΚΑΪ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει ο Βαρουφάκης για τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων του Eurogroup"

Μεταναστευτικό, Λέσβος: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κλειστών κέντρων

Νέα εστία επεισοδίων δημιουργήθηκε στη Λέσβο, με πολίτες να διαμαρτύρονται σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη σύσταση κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες. Τη θέση Καράβα - Καβακλή Μανταμάδου η οποία επιτάχθηκε προκειμένου να κατασκευασθεί δομή διαμονή απέκλεισαν από νωρίς το πρωί κάτοικοι και αυτοκίνητα, όπως και μηχανήματα του δήμου δυτικής Λέσβου.

Στη θέση Διαβολόρεμα στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής όσο και στην περιοχή Παναγιά Τριχερούσα στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης - Μανταμάδου, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκεί εγκαταστάσεις. 

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ
Παρόλο που απαγορεύεται η διέλευση ακόμα και των απορριμματοφόρων που κινούνται προς τον παρακείμενο στη συγκεκριμένη θέση Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) της Λέσβου. Το τελευταίο γεγονός μεταφράζεται σε κλείσιμο του ΧΥΤΑ όσο τουλάχιστον διαρκεί ο αποκλεισμός.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο αποκλεισμός της θέσης θα διαρκέσει 48 ώρες και είναι συμβολικός αλλά και προειδοποιητικός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.


Κουμουτσάκος: Τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν με κάρτα

Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπογράμμισε ότι σε κλειστό κέντρο θα παραμένουν και αυτοί που φθάνουν στη χώρα, για ένα χρονικό διάστημα 25 ημερών.

«Τα κλειστά κέντρα γίνονται για αυτούς που έχουν παραβατική συμπεριφορά και άρνηση ασύλου», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Άσκησε, παράλληλα, κριστική στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Παραλάβαμε υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής και 800.000 αιτήσεις ασύλου».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος η μεταναστευτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης βασίζεται στα 6 Έψιλον:

1.Ενίσχυση ελέγχου συνόρων

2.Επιστροφές

3.Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου

4.Έλεγχος ΜΚΟ

5.Επιτηρούμενα αυστηρά κέντρα με κλειστές δομές

6.Ευρώπη και διεθνοποίηση


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό, Λέσβος: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κλειστών κέντρων"

«Ηγετικό στέλεχος» της Greek Mafia συνελήφθη στη Γλυφάδα

Στη σύλληψη ενός από τους πλέον γνωστούς «νονούς» της νύχτας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. το μεσημέρι της Παρασκευής στη Γλυφάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα του συλληφθέντα είχε εμπλακεί στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ενώ περιλαμβάνεται και στη δικογραφία για την «Greek Mafia».

Κατά την διαδικασία της έρευνας οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα πιστόλι, σφαίρες, ασύρματο -συντονισμένο σε συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας- καθώς και ένα μαχαίρι.

Ο 51χρονος, που είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια, οπού σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι άνδρες της ΔΙΑΣ σταμάτησαν το όχημα του άνδρα, για τυπικό έλεγχο.

Πίσω του ακολουθούσε ένα δεύτερο αυτοκίνητο που οδηγούσε φίλος του. Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα να σταματήσουν και οι δύο, ανακαλύπτοντας τον οπλισμό στο πρώτο από τα δύο οχήματα.

O 51χρονος, εκτός από την εμπλοκή του στην υπόθεση του εφοπλιστή Παναγόπουλου, είχε κατηγορηθεί για το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος» που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2002 αλλά και για μία σειρά από κακουργηματικές πράξεις.

Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου φέρεται να είναι συνεργός του συλληφθέντα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ηγετικό στέλεχος» της Greek Mafia συνελήφθη στη Γλυφάδα"

Σε περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων προχωρά ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Ξεκίνησε η απόσυρση εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού μετά από τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και μετά από συνεργασία με τους αρμόδιους υπαλλήλους και ήδη έχουν περισυλλεγεί τα πρώτα οχήματα.

Η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα και καθημερινά οι ρυθμοί θα εντείνονται.

Καθημερινά θα αποσύρονται εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα μετά από επικοινωνία των δημοτών στο 210 2614400 ώρες γραφείου.

Υπεύθυνος για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα είναι ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαβλαδέλης.

περισυλλογής των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού



doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων προχωρά ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού"

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου: «Ναι» στις μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών

Αποδέχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, όταν αυτοί εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια της χώρας που διατάσσει την απομάκρυνση τους.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου , υπό ευρεία σύνθεση με πρόεδρο τον Έλληνα πρόεδρο του ΕΔΔΑ Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, με απόφαση που εξέδωσε χθες δικαίωσε την Ισπανία η οποία αποφάσισε ομαδική επιστροφή στο Μαρόκο περίπου 75 πολιτών τρίτων χωρών -προσφύγων και μεταναστών- οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της . Η ενέργεια των ισπανικών αρχών κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ειδικά το άρθρο 4 του τέταρτου Πρωτοκόλλου που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις.

Στο σκεπτικό της σπάνιας απόφασης που έλαβε ομόφωνα το ΕΔΔΑ, αναφέρεται ότι οι ίδιοι οι μετανάστες έθεσαν τον εαυτό τους σε «παράνομη κατάσταση» αποφασίζοντας να εισέλθουν στα σύνορα της Ισπανίας όχι από εξουσιοδοτημένο σημείο εισόδου αλλά παράνομα.

Προσφυγή στο δικαστήριο έκαναν δύο νεαροί πολίτες αφρικανικών χωρών οι οποίοι το 2014 μαζί με πολυπληθή ομάδα μεταναστών και προσφύγων, επιχείρησαν να υπερβούν την περίφραξη της αυτόνομης πόλης Μαλίλα στο Μαρόκο, η οποία ανήκει διοικητικά στην επικράτεια της Ισπανίας. Στην πόλη οι ισπανικές αρχές έχουν τοποθετήσει φράγμα 13 χιλιομέτρων με τρεις πρόσθετους παράλληλους φράκτες. Οι δύο νεαροί ήταν μέρος μεγαλύτερης ομάδας που επιχείρησε να μπει με αυτόν τον τρόπο εντός της Μαλίλα. Το δικαστήριο αναγνωρίζει πως οι δύο προσφεύγοντες είχαν φύγει από τις χώρες τους -Μάλι και Ακτή Ελεφαντοστού- λόγω πολέμων και συρράξεων , πλην όμως δικαιολογεί την απόφαση απέλασης τους ως αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών.

Κρίνει μάλιστα το ΕΔΔΑ , ότι ακριβώς εξαιτίας της απόφασης τους να μην τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος, είτε με βίζα είτε με την έγερση δικαιωμάτων για πρόσφυγες κλπ, δεν πρέπει να θεωρηθεί η Ισπανία υπεύθυνη που δεν τους επέτρεψε να έχουν νομική αναφορά. Όσα ακολούθησαν την παράνομη είσοδο τους στο ισπανικό έδαφος, αποφαίνεται το δικαστήριο, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά δικών τους ενεργειών.

Με αυτήν την συλλογιστική το Δικαστήριο δικαιώνει την Ισπανία για την απόφαση της μαζικής απέλασης και αρνείται τους ισχυρισμούς των δύο Αφρικανών ότι είναι θύματα μιας γενικευμένης τακτικής επαναπατρισμού χωρίς, εξατομικευμένη, εξέταση φακέλων και χωρίς παροχή νομικής υποστήριξης.

Η υπόθεση εισήχθη στο δικαστήριο το 2015. Κατά την πρώτη εξέταση της, το 2017, το Δικαστήριο είχε λάβει εντελώς αντίθετη απόφαση, αφού διαπίστωσε παραβίαση της ΕΣΔΑ από την Ισπανία, για την μαζική απέλαση και για μη εξατομικευμένη διαδικασία. Η Ισπανία ωστόσο ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση υπό ευρεία σύνθεση.

Έτσι η προσφυγή εισήχθη στην ευρεία σύνθεση του δικαστηρίου το οποίο επέτρεψε παρεμβάσεις από την Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ΟΗΕ και άλλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου: «Ναι» στις μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών"

Βόμβα Βαρουφάκη: Κατέθεσε φάκελο με τις ηχογραφήσεις των Eurogroup το 2015 – «Απαράδεκτος», είπε ο Τασούλας

Τις ηχογραφημένες συζητήσεις που είχε στο πλαίσιο του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέθεσε στη βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης και άφησε στην «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.
Η «βόμβα» που έσκασε έτσι ξαφνικά προκάλεσε σάλο στη Βουλή, καθώς ο κ. Βαρουφάκης έτσι κι αλλιώς έχει επικριθεί για τις παράνομες ηχογραφήσεις που έκανε.
Ο κ. Βαρουφάκης ανάγνωσε ωστόσο απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.
Στην συνέχεια ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε, τόσο για την ενοικίαση των εργαζομένων, όσο και για την μείωση του μέσου μισθού. Ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Τσίπρα γιατί ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%, ο κ. Τσίπρας κατάφερε και τα μείωσε. 

Ο Πρόεδρος του Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας παίρνοντας τον λόγο είπε: «Μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω εάν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη. Δεν είμαι αχθοφόρος ή βαστάζος του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι μετά την κατάθεση του φακέλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποχώρησε για να παραστεί όπως είπε στην κηδεία του καλύτερού του φίλου.

Τι είχε πει

Για το θέμα ο κ. Βαρουφάκης είχε ερωτηθεί σε συνέντευξή του στη ΔΕΘ και είχε πει: «Ως δημόσιος λειτουργός, που συμμετέχεις σε επίσημη συνεδρίαση επιτρέπεται απολύτως η μονομερής καταγραφή. Να σας φέρω την απόφαση αν θέλετε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως υποστήριξε, «το κάνουν όλοι». «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω, δεν υπήρχε υπουργός Οικονομικών που δεν το έκανε και δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σταϊκούρας το κάνει και αν δεν το κάνει, θα πρέπει να τον εγκαλέσετε» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Ερωτηθείς γιατί δεν δημοσιοποιεί τις ηχογραφήσεις, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε:
«Θεωρώ ότι δεν έχω το δικαίωμα να βγάλω τη φωνή του Ντάισελμπλουμ στο Διαδίκτυο, έχω το δικαίωμα να τον καταγράψω για να θυμάμαι τι είπε».
Ο σκηνοθέτης της Κώστας Γαβράς , που γύρισε την ταινία «Ενήλικοι στο Δωμάτιπ», είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης του έδωσε να ακούσει τις ηχογραφήσεις από τις συνεδριάσεις στα Eurogroup, ενώ ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι σκέφτεται να τις ανεβάσει στο διαδίκτυο.
Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 πριν μερικούς μήνες, ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ανεβάσει» στο διαδίκτυο τις ηχογραφήσεις από τις συνεδριάσεις του Eurogroup. «Το σκέφτομαι να ανεβάσω τις ηχογραφήσεις στο διαδίκτυο. Άλλωστε ήμουν ο μόνος που σεβόμουν την ιδιωτικότητα, όλοι οι άλλοι έκαναν διαρροές, μάλιστα συμπλήρωσε πως θα ήταν καλό για το ιστορικό αρχείο της Ευρώπης.
in
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα Βαρουφάκη: Κατέθεσε φάκελο με τις ηχογραφήσεις των Eurogroup το 2015 – «Απαράδεκτος», είπε ο Τασούλας"

Βρήκαν σακίδιο με 23 σιδερογροθιές και κυνηγετικά μαχαίρια σε αυλή σχολείου στη Λάρισα

Μεταλλικές σιδερογροθιές και κυνηγετικά μαχαίρια περιείχε ένα σακίδιο που βρέθηκε πεταμένο σε αυλή σχολικού συγκροτήματος της Λάρισας, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία.

Μάλιστα το σακίδιο πλάτης εντοπίσθηκε τυχαία προχθές το πρωί από εργαζόμενο.

Άμεσα το γεγονός αναφέρθηκε στην Υποδιεύ­θυνση Aσφάλειας Λάρισας, η οποία και ερευνά την υπόθεση.

Το σακίδιο πλάτης φαινόταν να ήταν πεταμένο από ημέρες και περιείχε 23 μεταλλικές σιδερογροθιές και δύο κυνηγετικά μαχαίρια με ξύλινες λαβές και λεπίδα μεγάλου μήκους.

onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρήκαν σακίδιο με 23 σιδερογροθιές και κυνηγετικά μαχαίρια σε αυλή σχολείου στη Λάρισα"

Βαρουφάκης: Καμία διαφορά το μνημόνιο που έφερε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα προηγούμενα

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις τους στα εργασιακά και στα κόκκινα δάνεια, άσκησε από τη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε.

Αντίθετα, όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας. Στην συνέχεια, επικαλέστηκε ένα στοιχείο, το οποίο όπως είπε δεν το έχει δει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ότι δηλαδή, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, θα έπρεπε να ανέβει και ο μέσος μισθός. Αλλά αυτό, πρόσθεσε δεν συνέβη, αντίθετα ο μέσος μισθός μειώθηκε.

Η Ελλάδα είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά είχαμε μείωση του μέσου μισθού. Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα, τόνισε.

Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι η μικρή αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται σε προσόδους δηλαδή, π.χ. τα κέρδη των σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε οι υπεραξίες των ακινήτων επενδύονται. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ρευστοποιείται η εργασία, είπε ο κ. Βαρουφάκης, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι, ενοικιαζόμενοι, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά δεν διέφερε ουσιαστικά από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί και την φιλοσοφία του σημερινού σχεδίου «Ηρακλής» για την πρώτη κατοικία.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Γεωργίου Παπανδρέου.

«Το ΜέΡΑ 25», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», πρόταση που ήδη έχει ανακοινώσει με επιστολή του προς τα κόμματα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Καμία διαφορά το μνημόνιο που έφερε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα προηγούμενα"

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ληστείες στη Δυτική Αττική - Η λεία τους ξεπερνά τα 218.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Ελευσίνας, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές σε οικίες σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 26, 23, 21 και 16 ετών, μέλη της σπείρας. Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται και πέμπτο μέλος.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, ληστείας, εμπρησμού και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι από τον Νοέμβριο του 2019, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, και προκαθορισμένους ρόλους, που διέπραττε κλοπές και ληστείες σε οικίες.

Πεδίο δράσης ήταν περιοχές της Δυτικής Αττικής και κυρίως Ελευσίνα, Μαγούλα, Μάνδρα, Ασπρόπυργος, Άνω Λιόσια και Αιγάλεω.

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας οργάνωναν την δράση τους, εντοπίζοντας αρχικά, μονοκατοικίες και διαμερίσματα.

Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν είτε κλεμμένα αυτοκίνητα, είτε ιδιοκτησίας τους, που προηγουμένως φρόντιζαν να αποκρύπτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ακολούθως κατόπτευαν το χώρο και εισέρχονταν στις οικίες, παραβιάζοντας την κεντρική θύρα τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων και αφαιρούσαν κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα αξίας.

Κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων χρησιμοποιούσαν γάντια και κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και δεν δίσταζαν σε περίπτωση που γίνονταν αντιληπτοί, να ασκήσουν βία σε βάρος των ενοίκων προκειμένου να διατηρήσουν τα κλοπιμαία και εξασφαλίσουν τη διαφυγή τους.

Χαρακτηριστικό μάλιστα της δράσης τους ήταν ότι, σχεδόν πάντα αφαιρούσαν από τις οικίες μαξιλαροθήκες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να τοποθετήσουν και μεταφέρουν τα κλοπιμαία.

Μετά από έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα και πιστόλι ρεπλίκα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 41 περιπτώσεις κλοπών από οικίες, ληστεία σε οικία και τρεις κλοπές οχημάτων.

Όπως εξακριβώθηκε, το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν, υπερβαίνει τις 218.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ληστείες στη Δυτική Αττική - Η λεία τους ξεπερνά τα 218.000 ευρώ"

Πάτρα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 40χρονος για τον φόνο στο Νέο Σούλι

Ελεύθερος είναι ο 40χρονος φανοποιός που κατηγορείται για το φόνο του 41χρονου Κωνσταντίνου Δημόπουλου στο Νέο Σούλι, συμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Καθε 1η και 16 κάθε μήνα θα πρέπει να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα. Ουσιαστικά το Συμβούλιο συντάχθηκε με την πρόταση του Ανακριτή.

tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 40χρονος για τον φόνο στο Νέο Σούλι"

Κρήτη: Παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά

Τέσσερις συλλήψεις και πολλές προσαγωγές είναι ο απολογισμός των δύο αστυνομικών επιχειρήσεων που έγιναν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η πρώτη έγινε στον καταυλισμό των Ρομά στα Δύο Αοράκια της Νέας Αλικαρνασσού, δίπλα στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου και η δεύτερη στον άτυπο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του πρώην Ξενία, στον Καρτερό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πρώτη περίπτωση, οι έρευνες των αρχών αφορούσαν στοχευμένα έναν 46χρονο, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου για παράβαση του Νόμου περί όπλων. Ωστόσο, από την έρευνα της Ασφάλειας Ηρακλείου έχει ταυτοποιηθεί η εμπλοκή του σε τουλάχιστον 14 διαρρήξεις και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία!

Στην επιχείρηση στο χώρο του Ξενία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν 18 προσαγωγές, ενώ συνελήφθησαν 3 άτομα, που φέρονται να εμπλέκονται σε μια διάρρηξη και μια απόπειρα διάρρηξης στην ευρύτερη περιοχή του Καρτερού.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά"

Νέο χτύπημα στο παρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας

Σταθερά στο στόχαστρο των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκεται το παρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας. Απολογισμός χιλιάδες κατασχέσεις προϊόντων και πρόστιμα “φωτιά”.
Στην νέα επιχείρηση για το παρεμπόριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (13.02.2020) στην πρωτεύουσα, έγιναν 12 έλεγχοι με τη συμμετοχή των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δ. Αθηναίων.
Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 691 τεμάχια βιομηχανικών ειδών, επιβλήθηκαν πρόστιμα για έλλειψη αδείας εμπορίας, παραστατικών και ενδείξεων σε πινακίδα συνολικού ύψους 9.700 ευρώ, ενώ σε μία περίπτωση κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία για έλλειψη αδείας εμπορίας βιομηχανικών προϊόντων.
Δείτε φωτογραφίες κατασχεμένων προϊόντων:
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο χτύπημα στο παρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας"

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εκπλήσσομαι με το θράσος σας, οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης είναι μετρήσιμες

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση της Βουλής για τα εργασιακά.

«Εκπλήσσομαι με το θράσος σας, διότι οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης είναι μετρήσιμες, το κόστος το χρεώνεστε εσείς. Και είναι ένα κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων» ανέφερε από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις κλαδικές συμβάσεις και την επέκτασή τους, στην οποία αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Γνωρίζετε ότι υπάρχει νομοθεσία που ορίζει ότι για να επεκταθεί μία κλαδική σύμβαση πρέπει να πιστοποιηθεί ότι οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 50% και στη συνέχεια πρέπει να τεθεί υπ΄όψη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Αυτή είναι η διαδικασία. Δεν πρέπει να έχουμε το προηγούμενο συμβάσεις που δεν τηρούσαν τη διαδικασία να τίθενται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Αναφερθήκατε για τους ελέγχους στην Τράπεζα Πειραιώς» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Έρχεστε με αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο να εκθέσετε τους ελεγκτές και να προσβάλλετε τη διαδικασία» είπε απαντώντας στην αναφορά του κ. Τσίπρα στην τράπεζα και τις απολύσεις εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «υποβάθμισή του από την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυξήθηκαν οι έλεγχοι που έκανε το ΣΕΠΕ το 2019, αυξήθηκαν τα πρόστιμα, αυξήθηκαν οι έλεγχοι που έκανε το ΕΦΚΑ».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογική «αδράνεια» του ΣΕΠΕ πριν τις τριπλές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούλιο.

«Μου κάνει εντύπωση πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο του 2019, τον Απρίλιο του 2019, τον Μάιο του 2019, ενώ μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον είναι σύμπτωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και τον Βάσιμο Λόγο Απόλυσης:

«Αναφερθήκατε στο ζήτημα του Βάσιμου Λόγου Απόλυσης. Με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική ισχύουν δύο τρόποι:

  • Αναιτιολόγητη απόλυση
  • Αιτιολογημένη απομάκρυνση

με πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν στα δικαστήρια. Βασικός λόγος που καταργήθηκε είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ΕΡΓΑΝΗ η αιτία απόλυσης».

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους επιστήμονες αλλά και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΟΑΕΔ.

«Για το πρόγραμμα για τους 5.500 επιστήμονες που απασχολήθηκαν για 1 χρόνο στο Δημόσιο και μας ζητάτε να παραταθεί η σύμβαση. Αυτές είναι άκυρες. Αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια και απασχολούμε τους επιστήμονες στο Δημόσιο, όχι για να τακτοποιηθούν αλλά για εμπειρία έχουμε 2 επιλογές:

Να προσφέρουμε ένα δεύτερο έτος ή να ξεκινήσουμε ένα άλλο πρόγραμμα για άλλους νέους εργαζόμενους.

Σταματήστε να κοροϊδεύετε την νεοελληνική κοινωνία. Τους λέγατε μην ανησυχείτε θα βγούμε και θα σας τακτοποιήσουμε.

Όσο για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ: εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία δεν μπορούσατε να απορροφήσετε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εκπλήσσομαι με το θράσος σας, οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης είναι μετρήσιμες"

Σε εφαρμογή το σχέδιο της ΕΛΑΣ: Αστυνομικοί έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας

Η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στην οδό Μενάνδρου, στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Πέμπτης, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 23χρονου Αφγανού και τον σοβαρό τραυματισμό ενός 25χρονου ομοεθνή του, φαίνεται πως ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε» το ποτήρι για την Ελληνική Αστυνομία, που δείχνει αποφασισμένη να κλείσει τη «μαύρη τρύπα», η οποία ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους Αθηναίους.

Οι επιτελείς της Κατεχάκη, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν στήσει και θέσει, ήδη, σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο και σε άλλες γειτονιές της πρωτεύουσας και από τις πρώτες τους κινήσεις, μετά το τραγικό χθεσινό περιστατικό, δείχνουν αποφασισμένοι να εξαφανίσουν εικόνες φρίκης σαν τις χθεσινές με αντίπαλες συμμορίες που σφάζονται μέρα μεσημέρι στη μέση του δρόμου.

Με αφορμή τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του δολοφόνου του 25χρονου, οι αστυνομικοί έχουν κατακλύσει το κέντρο κι έχουν βγει στους δρόμους με σκούτερ, κλούβες, ενώ συνδράμουν και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 24 προσαγωγές, με βασικό στόχο των αστυνομικών, οι οποίοι ελέγχουν τους περαστικούς και τα καταστήματα της περιοχής να αποτελεί, σε πρώτη φάση, ο εντοπισμός τον δράστη της χθεσινής δολοφονίας, αλλά και τους συνεργούς του, οποίοι είναι σεσημασμένοι και γνώριμοι των Αρχών.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο

Η χθεσινή συμπλοκή με τον 25χρονο νεκρό Αφγανό και τον 23χρονο τραυματία ομοεθνή του από αντίπαλη φατρία του Πακιστάν για το ποιος θα πάρει τα σκήπτρα του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή, υποχρέωσε την ΕΛ.ΑΣ να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των πλάνων της. Στην περιοχή, όπως προκύπτει από απόρρητες αναφορές και εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ, που εκτείνεται από την Ομόνοια, την Πλατεία Βάθη και την Κουμουνδούρου, δρουν τα τελευταία χρόνια ασιατικές μαφίες. Αφγανοί και Πακιστανοί βρίσκονται σε θανάσιμη κόντρα για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου τσιγάρων και ναρκωτικών. Για να στήσει ένας αλλοδαπός τον πάγκο του και να πουλήσει τσιγάρα στη Μενάνδρου, τη Ζήνωνος, τη Σωκράτους ή τη Σοφοκλέους πρέπει να πληρώσει “χαράτσι” στους Ασιάτες “νονούς” που κάνουν κουμάντο στο σημείο όπως επίσης για να εμφανιστεί ένα βαποράκι και να σπρώξει τα φιξάκια με την ηρωίνη. Γιατί αν δεν πληρώσει και δεν συμμορφωθεί, θα έχει την τύχη που είχαν οι δύο χθεσινοί μικροπωλητές. Ο ένας με δύο μαχαιριές στην κοιλιά να κείτεται στο οδόστρωμα νεκρός γιατί δεν ενέδωσε στις απαιτήσεις των Πακιστανών και ο άλλος ο ομοεθνής του να χαροπαλεύει στον Ευαγγελισμό.

Στο ίδιο τρίγωνο δραστηριοποιούνται Αλγερινοί και Μαροκινοί που συνήθως βρίσκουν καταφύγιο στα Εξάρχεια αλλά κινούνται και σε αυτή την περιοχή είτε για να ληστέψουν ανυποψίαστους τουρίστες που δεν γνωρίζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό κέντρο είτε για να σπρώξουν κλοπιμαία που άρπαξαν από επιθέσεις σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Σύμφωνα πάντα με τις απόρρητες αναφορές και εκθέσεις, στην κάτω περιοχή της Ομόνοιας που φθάνει μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και την πλατεία Αττικής και όλους τους κάθετους και παράλληλους δρόμους όπως Πατησίων, Αχαρνών, Γ' Σεπτεμβρίου, Πιπίνου, Φυλής, Ηπείρου, Μιχαήλ Βόδα, δραστηριοποιούνται μαφίες από την Αφρική. Εκεί η κόντρα είναι κυρίως μεταξύ Σομαλών και Νιγηριανών για τον έλεγχο όχι μόνο των ναρκωτικών και των λαθραίων τσιγάρων αλλά και της πορνείας. Στο παρελθόν έχουν εξαρθρωθεί κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή πλαστών εγγράφων ενώ τα επεισόδια και οι τσακωμοί είναι καθημερινό φαινόμενο.

Φυσικά και το κομμάτι που βρίσκεται σε αυτές τις δύο “κόκκινες ζώνες”, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, αποτελούσε για χρόνια σημείο συνάντησης Αλβανών κακοποιών που διακινούσαν ναρκωτικά ενώ ένα μεγάλο μέρος από τα κλοπιμαία της Αθήνας από χτυπήματα Μαροκινών και Αλγερινών συμμοριών κατέληγαν εκεί.

Το παρεμπόριο που ελέγχεται από πολλές αλλοδαπές συμμορίες ακόμη και από το Μπαγκλαντές και το Κογκό, παρατηρείται σε όλα τα σημεία του κέντρου και φυσικά στις τουριστικές περιοχές Μοναστηράκι – Ακρόπολη – Θησείο, βρίσκουν πεδίο δράσης πορτοφολάδες, ληστές του δρόμου και κλέφτες από κάθε γωνιά της γης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εφαρμογή το σχέδιο της ΕΛΑΣ: Αστυνομικοί έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας"

Χρυσοχοΐδης: Θα αλλάξει η νομοθεσία για το Ρουβίκωνα

Μέχρι το τέλος Μαρτίου τα Εξάρχεια θα έχουν καθαρίσει, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη που έδωσε χτες το βράδυ στην εκπομπή «Αποτυπώματα» με τον Παύλο Τσίμα, στην τηλεόραση του Σκάι, κατά την οποία έστειλε μηνύματα για τους αλλοδαπούς που παρανομούν, τον Ρουβίκωνα, τα γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική του πορεία, τον πρώην συνεργάτη του Γιώργο Βασιλάκη που σκοτώθηκε από την έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στο υπουργείο το 2010, για το μεταναστευτικό, αλλά και την επιλογή του να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο «έχει ίδιες απόψεις στο θέμα της ασφάλειας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε αμετακίνητος από την σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία του και όπως είπε ήταν στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ από τότε που φορούσε κοντά παντελονάκια, αλλά πλέον αυτό «αποχώρησε οριστικά από την πολιτική σκηνή και ανήκει στην ιστορία».

Χαρακτήρισε την εποχή που ζούμε σαν την μεταπολίτευση και «μετάβαση στην κανονικότητα», κατά την οποία «καλούμαστε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που πόνεσε την Ελλάδα, μια εποχή που κυριάρχησαν οι ακραίοι με τον θυμό και τον παραλογισμό, που διατάραξαν την κοινωνία...» Σε αυτή την κανονικότητα δήλωσα παρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολύ θράσος» σε ό,τι αφορά την κριτική που του ασκεί στο θέμα της χρήσης ναρκωτικών από τοξικομανείς σε κοινή θέα στην Αθήνα, ότι δίνει την εντύπωση ότι προέρχεται «από ακροδεξιό κόμμα» και υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι προωθεί την εφαρμογή των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, ενώ ταυτόχρονα έχει καθαρίσει τις πιάτσες της Αθήνας.

Δήλωσε ότι αν γύριζε ο χρόνος πίσω θα δεχόταν ξανά να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς αισθάνεται πως έχει την ωριμότητα, την εμπειρία και την δυνατότητα «να φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από πριν» και τόνισε ότι θα το κάνει «γιατί αισθάνεται ότι χρωστάει πάρα πολλά» στην κοινωνία.

Για τους αλλοδαπούς που παρανομούν ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «διάλεξαν λάθος χώρα και τόπο για να εγκληματούν» και συμπλήρωσε ότι «θα φύγουν από την χώρα» και μέχρι τότε «δεν πρόκειται ποτέ να αφεθούν ελεύθεροι, για λόγους προστασίας της κοινωνίας».

Με αφορμή τη χτεσινή συμπλοκή με νεκρό και τραυματία στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός ανέφερε ότι οι δράστες είναι γνωστοί και θα συλληφθούν και υπογράμμισε ότι «δέσμευση του και της κυβέρνησης, στους κατοίκους της Αθήνας και της Ελλάδας, είναι το έγκλημα αυτού του είδους θα εκλείψει από τη χώρα».

Επεσήμανε επίσης ότι για την εγκληματικότητα στη δυτική Αττική έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και οι αστυνομική παρουσία και επιχειρήσεις ενώ ο ίδιος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΕΔΔΗΕ για κλοπές καλωδίων, από τις οποίες το κράτος ζημιώνεται 22 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, καθώς και με τοπικούς παράγοντες, προσθέτοντας πως γίνεται καταγραφή των εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Για την περίπτωση του Ρουβίκωνα είπε ότι «η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει» και συμπλήρωσε: «Πολύ σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις. Ο Ρουβίκωνας θα τιμωρηθεί αυστηρά αν δεν αλλάξει τακτική».

Για τα Εξάρχεια ανέφερε ότι εδώ και 4-5 μήνες η αστυνομία είναι εκεί γι' αυτό δεν υπάρχουν καψίματα από τους «μπαχαλάκηδες» και κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται καλύτερη στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως είπε στα Εξάρχεια τα προβλήματα ήταν δύο: Η ανομία με τις καταλήψεις και η εγκληματικότητα από τους αλλοδαπούς κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές κ.λ.π.

Από προχθές έφυγαν τα ΜΑΤ καθώς μπήκε σε εφαρμογή νέο σχέδιο με βάση το οποίο εκτιμάται ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες η γειτονιά «θα αποδοθεί στους κατοίκους της και στον δήμο».

Για τις καταλήψεις ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «το τελεσίγραφο που είχε στείλει λειτούργησε» καθώς πολλοί συνεννοούνται με ιδιοκτήτες των κτηρίων για κάποια μορφή μίσθωσης ενώ «πολλές καταλήψεις αυτοεγκαταλείπονται».

Για το Κουκάκι είπε ότι «δεν υπήρξε καμιά τραυματική εμπειρία εκτός από τους τραυματισμούς των αστυνομικών», ενώ για την περίπτωση της οικογένειας Ινδαρέ και το σάλο που δημιουργήθηκε για αστυνομική βία, επανέλαβε ότι περιμένει τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης.

Για την αστυνομική βία γενικώς είπε ότι «όποιος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του δεν έχει θέση στην αστυνομία», ενώ από τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε Προεδρικό Διάταγμα για το πειθαρχικό δίκαιο και διάταξη για ανεξάρτητη διερεύνηση από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Μίλησε για «απογοητευτική εικόνα» που βρήκε στην αστυνομία, όταν ανέλαβε το υπουργείο και ανθρώπους απρόθυμους να δουλέψουν, αποδίδοντας την «ισοπέδωση» στην κρίση με τις οριζόντιες περικοπές δαπανών, αλλά και στους δισταγμούς των προκατόχων του επί ΣΥΡΙΖΑ, που τους φρέναραν να κάνουν κάτι για την διάλυση των υπηρεσιών, το αποτύπωμα της οποίας φάνηκε στην τραγωδία στο Μάτι. Σημείωσε ότι το επίπεδο διάλυσης έρχεται από παλιά, αλλά «δεν θα πάθουμε τα ίδια με το Μάτι», όμως η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για να αποφύγει καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για το μεταναστευτικό ο υπουργός ανέφερε ότι τα μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή πολλαπλασιάστηκαν ξαφνικά οι ροές, που ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες, επεσήμανε όμως ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 72.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε βάθος χρόνου 3-4 ετών.

Είπε πως θεωρεί σωστό που επανιδρύθηκε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες ασύλου για να ξεκαθαριστεί ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Έδωσε μεγάλη σημασία στη φύλαξη των συνόρων και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα ενσωμάτωσης της ΕΕ.

Για την υπόθεση της δολοφονίας του υπασπιστή του Γ. Βασιλάκη το 2010 ο υπουργός δεν έκρυψε την δυσφορία του διότι 10 χρόνια μετά δεν έχει κλείσει η υπόθεση, διαβεβαίωσε όμως ότι τώρα γίνεται προσπάθεια να δοθεί μια απάντηση.

Υπογράμμισε ότι για την υπόθεση υπάρχουν διασταυρωμένα στοιχεία για ένα άτομο (σ.σ. για την υπόθεση έχει κατηγορηθεί ο Βασίλης Παλαιοκώστας) και τόνισε: «Δεν μίλησα ούτε θα μιλήσω μέχρι να συλληφθεί αυτός που καταζητείται και οι διωκτικές και δικαστικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Χάθηκε ένας πολύ καλός άνθρωπος, ένας πατέρας δύο παιδιών, ικανότατος αξιωματικός, που ήταν στενός συνεργάτης και φίλος μου. Πέρασαν δέκα χρόνια και δεν ξέρω τι έχει γίνει. Όχι για μένα, γιατί εγώ δεν φέρω βάρη ψυχικά και αισθήματα εκδικητικά. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου έξω από συναισθήματα. Υπάρχει το καθήκον το πολιτικό και το κοινωνικό, κάνουμε τη δουλειά μας για το κοινωνικό σύνολο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Θα αλλάξει η νομοθεσία για το Ρουβίκωνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news