facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Με τις θετικές ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων» (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις». Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25.

Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά τις αρνητικές ψήφους της αντιπολίτευσης, πέρασε η τροπολογία με το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ.

Τέλος, υπερψηφίστηκε απ’ την ολομέλεια της Βουλής, η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% τα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα και οι υπηρεσίες ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς. Μέχρι σήμερα, τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές 24% και 13%. Στην ίδια τροπολογία είχε ενταχθεί η πρόσληψη 123 υπαλλήλων (ΠΕ) στο υπουργείο Οικονομικών, ο ορισμός σε 60 έτη (από 50) της διάρκειας των συμβάσεων παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και 10 περιφερειακών λιμένων, η παροχή στο ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος σύναψης μίας ή περισσοτέρων συμβάσεων υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων κ.ά.. Η συγκεκριμένη τροπολογία έλαβε τις θετικές ψήφους της ΝΔ, τις αρνητικές των ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωση «παρών».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ"

Δυνάμεις Χαφτάρ σε ΟΗΕ: Δεν είναι ασφαλής η προσγείωση στο αεροδρόμιο της Τρίπολης - Το χρησιμοποιεί η Τουρκία

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δεν θα επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιούν το μόνο σε λειτουργία αεροδρόμιο στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη, το οποίο προσπαθούν να καταλάβουν σε μια πολεμική τους εκστρατεία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Ο Αχμέντ Μισμαρί δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να χρησιμοποιεί άλλα αεροδρόμια όπως αυτό στη Μισράτα επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, καθώς η Τουρκία το χρησιμοποιεί ως βάση.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι εμποδίζουν τις πτήσεις που μεταφέρουν το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χάφταρ έχει αρνηθεί επτά φορά τις τελευταίες εβδομάδες να δώσει άδεια σε τακτικές πτήσεις του ΟΗΕ να προσγειωθούν, επεσήμανε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).

Ο ΕΛΣ προσπαθεί από τον Απρίλιο να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ μεσολαβεί μεταξύ του Χάφταρ, τον οποίο στηρίζουν μεταξύ άλλων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, και της κυβέρνησης στην Τρίπολη, η οποία στηρίζεται από την Τουρκία.

Έπεσαν βολές - Στο σκοτάδι περιοχές της Τρίπολης

Επικίνδυνα οξύνεται το πολεμικό σκηνικό στη Λιβύη, με τη συμφωνία για εκεχειρία που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη στο Βερολίνο να αποδεικνύεται εύθραυστη. Την ίδια στιγμή, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έγκριση του πρώτου δεσμευτικού κειμένου σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Βολές από πυροβόλα έπληξαν τα περίχωρα. Καθώς οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ προωθούνται, χτυπήματα σημειώνονται σε κεντρικές συνοικίες της Τρίπολης όπως τις Νουφλίν και Σουκ αλ Τζουμάα που μέχρι σήμερα σπανίως γίνονταν στόχοι επιθέσεων. Τμήματα της πόλης βυθίστηκαν, παράλληλα, στο σκοτάδι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυνάμεις Χαφτάρ σε ΟΗΕ: Δεν είναι ασφαλής η προσγείωση στο αεροδρόμιο της Τρίπολης - Το χρησιμοποιεί η Τουρκία"

Γαλλία και Βέλγιο επέστρεψαν Αλβανούς μετανάστες

Η αλβανική κρατική αστυνομία ανέφερε ότι 40 Αλβανοί υπήκοοι δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν επιστρέψει στα Τίρανα μετά την απόρριψη της αίτησης τους.

«Η δράση διεξήχθη σε συνεργασία με τον Frontex και το γαλλικό γραφείο μετανάστευσης με πτήση τσάρτερ.

Επιστράφηκαν 40 Αλβανοί υπήκοοι, 34 από τη Γαλλία και έξι από το Βέλγιο. Πρόκειται για άτομα που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη γαλλική και βελγική επικράτεια μετά την αρνητική απάντηση στην αίτηση τους για άσυλο», σημειώνει η ανακοίνωση.

808 έχουν επιστραφεί από τις αρχές του χρόνου

Όπως σημειώνεται, δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρέφονται Αλβανοί από τις ευρωπαϊκές χώρες, ήδη, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, 808 Αλβανοί υπήκοοι έχουν απελαθεί με πτήσεις τσάρτερ.

Η κρατική αστυνομία, καλεί για ακόμη μία φορά, όλους τους Αλβανούς πολίτες να συμμορφωθούν με τους κανόνες κίνησης στο χώρο Σένγκεν και να μην καταβάλλουν καμία προσπάθεια και να προβαίνουν σε περιττές δαπάνες, καθώς η Αλβανία θεωρείται χώρα ασφαλής και συνεπώς η «πιθανότητα ασύλου σε Αλβανούς πολίτες είναι μηδενική».

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία και Βέλγιο επέστρεψαν Αλβανούς μετανάστες"

Κουρουμπλής: Και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μπήκαν λαθραία στην Ελλάδα!

Να δικαιολογήσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό συγκρίνοντας τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τους Έλληνες που ξεριζώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιχείρησε σήμερα ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέροντας ότι «και τότε οι Έλληνες μπήκαν ως λαθραίοι γιατί τους… ζητούσαν διαβατήρια»!

Σε τηλεοπτική συζήτηση για το μεταναστευτικό, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «είχαμε τα ίδια γεγονότα που ζούμε τώρα στις παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Μάλιστα, στην αντίδραση που προκλήθηκε on air ο Κουρουμπλής επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως τρεις μέρες πριν την Μικρασιατική Καταστροφή είχε βγει διάταγμα από την κυβέρνηση που έλεγε πως οι Ίωνες θα μπουν μόνο αν έχουν διαβατήριο.

Δείτε το απόσπασμα των δηλώσεων του



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μπήκαν λαθραία στην Ελλάδα!"

Η πενθήμερη εκδρομή μαθητών από τη Ρόδο στην Πράγα εξελίχθηκε σε εφιάλτης

Η πενθήμερη εκδρομή είναι πάντα μια στιγμή αδημονίας για κάθε μαθητή. Ωστόσο, για 17 Ροδίτες εξελίχθηκε από όνειρο σε εφιάλτη, καθώς υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό που τους σέρβιρε το τετράστερο ξενοδοχείο όπου διέμεναν, στην Πράγα.

Στους μαθητές και στους συνοδούς καθηγητές σερβιρήστηκαν κοτομπουκιές, οι οποίες είχαν μια παράξενη μυρωδιά, όπως παραπονέθηκαν οι τελευταίοι. Ωστόσο, ο σεφ τους διαβεβαίωσε ότι το κοτόπουλο δεν ήταν χαλασμένο και ότι αυτό που μύριζε ήταν το λάδι. Ωστόσο, αποδείχθηκε πως κάτι τέτοιο δεν ήταν ακριβές...

Την επόμενη ημέρα μια μαθήτρια και μια καθηγήτρια άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, ενώ ακολούθησαν τα υπόλοιπα παιδιά. Οι καθηγητές ζήτησαν να μεταβεί γιατρός, με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου να τους το αρνούνται, ενώ πρόσθεσαν ότι πρέπει να πάνε σε νοσοκομείο.

Όταν τελικά κατάφεραν να πάνε στο νοσοκομείο, περίμεναν για 2,5 ώρες για να εξεταστούν. Μάλιστα, η τροφική δηλητηρίαση των παιδιών μετατράπηκε σε ιογενή γαστρεντερίτιδα. Όπως περιέγραψε ένας εκ των συνοδών καθηγητών στο Open, οι μαθητές του «έπεφταν ένας, ένας σαν τις μύγες». Πρόσθεσε, δε, ότι δηλητηριάστηκαν και οι δύο κόρες του.

Η Οδύσσεια μαθητών και καθηγητών έληξε με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, ωστόσο οι στιγμές που έζησαν όλοι ήταν από αυτές που θα ήθελαν να ξεχάσουν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πενθήμερη εκδρομή μαθητών από τη Ρόδο στην Πράγα εξελίχθηκε σε εφιάλτης"

Μειονοτικός δήμαρχος για Τουρκία: «Όραμά μου ν' αγκαλιάσουμε τη μητέρα πατρίδα»

Απίστευτη πρόκληση από τον δήμαρχο Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ Μουμίν, σ’ εκδήλωση αλυτρωτικού συλλόγου στην Τουρκία, με φόντο σημαίες της … Ανεξάρτητης Θράκης. 

Το περασμένο Σάββατο, και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση του παραρτήματος Προύσας του αλυτρωτικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), ο μειονοτικός δήμαρχος Ιάσμου, προχώρησε σ΄ ένα πρωτοφανές ανθελληνικό κήρυγμα, δηλώνοντας «πίστη στον τουρκισμό του» και αποκαλύπτοντας πως εκλέχθηκε με τη βοήθεια τουρκοφρόνων της μειονότητας. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, έθεσε ως αποστολή της διοίκησής του στον δήμο Ιάσμου, τον «εναγκαλιασμό» του, με τη μητέρα πατρίδα. Δηλαδή την Τουρκία. Να σημειωθεί πως το 30% των κατοίκων του δήμου Ιάσμου είναι Χριστανοί.

Επίσης κατά την ομιλία του, αποκάλεσε «Υπουργούς ΜΟΥ» τους Τούρκους υπουργούς κ.κ. Cavit Caglar και Hakan Cavusoglu ενώ κατηγόρησε επιπλέον την παράταξη του Ισμέτ Καδή στο δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου πως «συνεργάζεται με τους Έλληνες» (σ.σ. παράταξη Αμούτζα) και γι’ αυτό όπως είπε «πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σ’ αυτούς».






Ολόκληρη η προκλητική ομιλία: 

«Για μένα αγαπητοί μου και πιο πάνω από τους επισήμους είναι τα μέλη της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης που γέμισαν αυτή την αίθουσα. Σας χαιρετίζω όλους, χαιρετίζω τους αδελφούς μας από τους δήμους Yildirim, Osmangazi και Nilufer. 
Αξιότιμοι υπουργοί μου, κ. Cavit Caglar, κ. Hakan Cavusoglu, κ. Γενικέ Διευθυντή του IRCICA Halit Eren, κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. κ. Βουλευτές μου, συνάδελφοι δήμαρχοί μου, κ. Πρόεδρε της Συμβουλευτικής Επιτροπής και εκλεγμένε Μουφτή Κομοτηνής, αξιότιμα μέλη τους πρωτοκόλλου σας χαιρετίζω όλους με σεβασμό. 

Όσο περίμενα έξω ρώτησα αν στο παρελθόν κάποιος Δήμαρχος Ιάσμου είχε την τιμή να παρευρεθεί σε αυτή τη γενική συνέλευση και μου είπαν όχι. Η καινούργια αποστολή, το καινούργιο όραμα του Δήμου Ιάσμου, θα είναι να αγκαλιάσει τη μητέρα πατρίδα από εδώ και πέρα. Είμαστε με δύναμη δίπλα στους αδελφούς μας, στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη. Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος που ήρθα.
Ο δεύτερος ήταν για να πω ευχαριστώ. Ο πρόεδρος είπε ότι στις τοπικές εκλογές και κοινοβουλευτικές εκλογές δεν τσιγκουνεύθηκαν στη βοήθειά τους. Και εγώ είμαι μάρτυρας αυτής της βοήθειας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους αδελφούς μου που ήρθαν από εδώ, άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και ψήφισαν. 
Εγώ ήρθα εδώ για να γίνουμε αδελφοί Δήμοι, τα Αρριανά έγιναν με το Osmangazi , εμείς από ότι φαίνεται θα γίνουμε με το Yildirim, αξιότιμε δήμαρχέ μου. Αύριο θα επισκεφθώ τους δημάρχους Osmangazi και Yildirim και με αυτή την ευκαιρία θέλω να σας προσκαλέσω στο Φεστιβάλ Κερασιού που θα διοργανώσουμε στις 5,6 και 7 Ιουνίου. 
Και ένα καινούργιο πρότζεκτ μας. Της νέας διοίκησης του Δήμου Ιάσμου. Την 1η Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, θα διοργανώσουμε ένα Φεστιβάλ Ειρήνης. Έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Δήμους Mestanli και Smolen από τη Βουλγαρία, αυτοί οι δύο Δήμοι θα συμμετέχουν σε αυτό το Φεστιβάλ, από την Ελλάδα θα συμμετέχουν οι Δήμοι Ορεστιάδας και Θάσου. Έχουμε συμφωνήσει και είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει και ο Δήμος Αθηναίων και αύριο θα μεταφέρω την πρόσκλησή μας στους δυο Δήμους από την Προύσα. 
Εγώ τον Ίασμο τον βλέπω ως εξής, είναι ένας Δήμος που συμβιώνουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Τούρκοι και Ρωμιοί. Εμείς σκοπεύουμε να τον κάνουμε ένα κέντρο πολυπολιτισμικότητας. Εύχομαι να μας στηρίξετε σε αυτό. 
Οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα στη Δυτική Θράκη. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή τους αποφοίτους ελληνικών λυκείων . Και εγώ είμαι απόφοιτος ελληνικού γυμνασίου, λυκείου και πανεπιστημίου, αλλά δόξα το θεό μέχρι σήμερα δεν έχασα τίποτα από την πίστη μου στο μουσουλμανισμό και στον τουρκισμό μου. Πολλοί μου λένε ‘’μη λες πολλά κουκούλωσέ το και προχώρα’’. Εγώ διαφωνώ. Αυτοί που μας παρακολουθούν λένε ότι κάνω σόου. Για εμένα όμως πολιτικός είναι αυτός που βάζει την πολιτική να περνάει από την καρδιά του. Αυτό έχουμε μάθει και τέτοια πολιτική εφαρμόζουμε. Εδώ και 13 χρόνια οι φίλοι οι οποίοι κέρδιζαν τον Δήμο Ιάσμου, που κέρδιζαν προβάλλοντας τον θρησκευτικό διαχωρισμό, δυστυχώς σήμερα μας κάνουν αντιπολίτευση συνεργαζόμενοι με τους Έλληνες δημοτικούς συμβούλους.
Είναι ακατανόητη η κατάσταση. Επειδή το σύστημα στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα είναι η απλή αναλογική, αν και ο Δήμος μας κέρδισε με το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξέλεξε 11 δημοτικούς συμβούλους και η τουρκική λίστα της αντιπολίτευσης συνεργάζεται με την ελληνική λίστα και προσπαθεί να μας βάλει εμπόδια. Καλά να είναι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτούς που πεισμώνουν μαζί μας. 
Υπάρχουν και κάποιοι νεαροί φίλοι μας εδώ, θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς λέγοντας ότι θα μείνουμε όρθιοι και ότι θα πάντα θα μνημονεύουμε τον Αχμετ Σαδίκ».

H ενημερωτική πύλη της Ροδόπης fonirodopis.gr, δημοσιοποίησε το βίντεο με την προκλητική ομιλία του δημάρχου Ιάσμου, σημειώνοντας πως προκάλεσε προβληματισμό ακόμη και σε πολιτικούς της μειονότητας καθώς, όπως λένε, ο Οντέρ Μουμίν που δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να γίνει βουλευτής στο μέλλον επιδιώκει να καταστεί ο νέος Αχμέτ Σαδίκ. «Δεν γνωρίζουμε αν για αυτό το εθνικιστικό ντελίριο θα πρέπει να παρέμβουν πλέον οι αρμόδιοι φορείς, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, αλλά και οι Εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να διερευνήσουν αν προκύπτουν τυχόν ποινικές ευθύνες» σημειώνει με νόημα το site. Για το ίδιο θέμα αναφέρθηκε την Τετάρτη με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα και η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

trk001
trk002
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειονοτικός δήμαρχος για Τουρκία: «Όραμά μου ν' αγκαλιάσουμε τη μητέρα πατρίδα»"

Ρωσικό Υπ. Άμυνας: Αποκλειστικά υπεύθυνη για το Ιντλίμπ η Τουρκία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιρρίπτει την ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ στην Τουρκία και επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς περί επιθέσεων Ρώσων στρατιωτικών εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ενεργούν αποκλειστικά με βάση τις συμφωνίες του Σότσι.

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι πραγματική αιτία της κρίσης στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ είναι η μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας των δεσμεύσεων τους που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των μαχητών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ Αλ Νούσρα» και άλλων οργανώσεων που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ επιδεινώνεται και από τις φάλαγγες του τουρκικού οπλισμού και του τουρκικού στρατού που μπαίνουν μέσω των συνόρων στην Συρία και στην επικράτεια της συριακής επαρχίας του Ιντλίμπ.

Αφορμή για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, υπήρξαν και οι επιθέσεις των τρομοκρατών εναντίον περιοχών αμάχων, στις οποίες τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης, ότι η οδός, που συνδέει το Χαλέπι με τις νότιες πόλεις της χώρας (Χάμα, Χομς και Δαμασκό) που είναι η κύρια συγκοινωνιακή αρτηρία της Συρίας (Μ-5), απελευθερώθηκε πλήρως από τους τρομοκράτες.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει τα περί μαζικών ροών προσφύγων που εγκαταλείπουν τη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι παρόμοιες ανακοινώσεις «δεν έχουν καμία πραγματική υπόσταση» και προσθέτει ότι «ένα σημαντικό τμήμα των κατοίκων της επαρχίας Ιντλίμπ εγκαταλείπει με ασφάλεια τις επικίνδυνες περιοχές και μετακινείται προς περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης».

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό Υπ. Άμυνας: Αποκλειστικά υπεύθυνη για το Ιντλίμπ η Τουρκία"

Δένδιας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Ανιστόρητη η Τουρκία

Συναίνεση σε ότι αφορά τις θεμελιώσεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στην διπλωματική φαρέτρα της χώρας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. Όπως επεσήμανε, ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς».

«Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας– Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή», επεσήμανε.

Όσον αφορά τη διαδικασία στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία ούτε σε ότι αφορά την κατάπαυση του πυρός.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς -και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό- ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε και πρόσθεσε «Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε».

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των χωρών της περιοχής, με το πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για την ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

«Η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δε θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους», κατέληξε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Ανιστόρητη η Τουρκία"

Εμπλοκές, υπερπτήσεις και 68 παραβιάσεις - Μόλις 15 λεπτά κράτησε η συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

Σε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο προχώρησε σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία ναρκοθετώντας ουσιαστικά την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας.

Με την ελληνική πλευρά να ήταν έτοιμη να εκφράσει στην κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες των Νίκου Παναγιωτόπουλου - Χουλουσί Ακάρ  τη δυσαρέσκειά της χώρας για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο όσο και για το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε 68 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου!

Συνολικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν την Τεταρτη, 16 τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. 

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Όπως αναφέρθηκε από το ΓΕΕΘΑ, πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες.

Παράλληλα, οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

Μόλις 15 λεπτά κράτησε η συνάντηση των δύο ανδρών με τις πληροφορίες να μιλούν για καλό κλίμα. Μένει να δούμε βέβαια αυτό πώς θα μεταφραστεί στη συνέχεια και σε ό,τι έχει να κάνει μμε την καθημερινότητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον κ. Ακάρ και το ζήτημα της στάσης που τηρεί η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως προς τις παράνομες έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο που η Τουρκία, συνειδητά αυτή τη φορά, επιχειρήσει να αποστείλει είτε το «Ουρούτς Ρέϊς» είτε άλλο ωκεανογραφικό σκάφος για έρευνες εντός  της ελληνικής ΑΟΖ.  

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο διμερής στρατιωτικός διάλογος για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο καθώς στις 17 Φεβρουαρίου και μέχρι την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, θα γίνουν στην Αθήνα οι επαφές των δύο πλευρών με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες οι οποίοι θα αναζητήσουν τρόπους για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Σημειώνεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου,  μέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου,  θα βρεθεί στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, θα συζητήσουν με αντίστοιχο ελληνικό κλιμάκιο, τρόπους για την μείωση της έντασης στο ελληνικό αρχιπέλαγος.


akar1
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπλοκές, υπερπτήσεις και 68 παραβιάσεις - Μόλις 15 λεπτά κράτησε η συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ"

ΣτΕ: Η θρησκευτική συνείδηση δεν αποτελεί αποστολή του υπουργείου Παιδείας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί το ΠΔ 18/2018 για τον οργανισμό του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κρίνοντας ότι είναι συνταγματική η αφαίρεση από τον εν λόγω οργανισμό, της «ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης», δηλαδή της θρησκευτικής αγωγής των νέων.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει με το ίδιο αίτημα, εκτός της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Μητρόπολη Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, η «Πανελλήνια 'Ενωσις Θεολόγων», η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν στο δημοτικό σχολείο και στο λύκειο και εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων, οι οποίες αναμένεται να είναι στο ίδιο πνεύμα.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 210/2020 απόφασή της, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας, έκρινε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 του Συντάγματος κατοχυρώνεται, μεταξύ άλλων, και η αυτοδιοίκηση της Εκκλησίας, η οποία περιλαμβάνει την εξουσία της να αποφασίζει για τις υποθέσεις της με δικά της όργανα, τα οποία συγκροτούνται όπως ο νόμος ορίζει και να διοικείται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας και την απ' αυτή προερχόμενη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, η εξουσία αυτή της Εκκλησίας ασκείται εντός των πλαισίων των γενικών κανόνων που θεσπίζει ελεύθερα ο νομοθέτης, ο οποίος μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει και μέχρι τη θεμελιώδη μεταβολή βασικών διοικητικών θεσμών που έχουν καθιερωθεί πάγια στην οργάνωση και λειτουργία της Εκκλησίας».

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η διατύπωση της αποστολής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, στον Οργανισμό του (πδ 18/2018) «δεν αντίκειται ούτε στο άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος, ούτε στην εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 54 του ν. 4178/2013. Και τούτο, διότι οι βασικοί σκοποί της παιδείας καθορίζονται από συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις (άρθρο 16 παρ. 2 Συντ. και άρθρα 1, 4, 5 και 6 ν. 1566/1985), κατά το μέρος δε που οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται ή μη στο οργανωτικό διάταγμα του υπουργείου στερούνται αυτοτελών κανονιστικών συνεπειών».

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η απόφαση της Ολομέλειας, «το γεγονός ότι καθορίζεται ως αποστολή του υπουργείου η ανάπτυξη και συνεχής αναβάθμιση της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης, την προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και της λατρείας, τη διαμόρφωση ελεύθερων, ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών κλπ, χωρίς να αναφέρεται ρητώς η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, αλλά η προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως άλλωστε δεν αναφέρεται κατά γράμμα ούτε η επαγγελματική αγωγή των Ελλήνων ή η διάπλασή τους σε υπεύθυνους πολίτες, δεν έχει την έννοια ότι οι σκοποί αυτοί παύουν να αποτελούν σκοπούς της παιδείας κατά παράβαση του Συντάγματος».

Παράλληλα, η συγκλίνουσα γνώμη της κ. Σακελλαροπούλου, δύο αντιπροέδρων και τεσσάρων συμβούλων Επικρατείας, αναφέρει ότι «από τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος συνάγεται ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει ως σκοπό την διάπλαση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, καθώς και, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων, όπως η τελευταία νοηματοδοτείται και από τη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 13, με την οποία καθιερώνεται το απαραβίαστο της ελευθερίας της».

Και προσθέτουν ότι το άρθρο 1 του επίμαχου Οργανισμού, στο οποίο αναφέρει ότι το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, έχει ως αποστολή, μεταξύ των άλλων σκοπών του, «την προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όχι μόνον δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και τον εξουσιοδοτικό νόμο, αλλ' αντιθέτως, αποδίδει με τον πληρέστερο τρόπο το περιεχόμενο των παραπάνω διατάξεων των άρθρων 13 παρ.1 και 16 παρ.2 του Συντάγματος και 54 του ν. 4178/2013».

Όμως, έξι σύμβουλοι Επικρατείας και δύο πάρεδροι (χωρίς δικαίωμα ψήφου οι πάρεδροι) μειοψήφησαν, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να ακυρωθεί το πδ 18/2018 καθ' ό μέρος δεν περιλαμβάνεται η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» των Ελλήνων στην διάταξη περί της αποστολής του υπουργείου, καθώς, ο νόμος 4178/2013 «επιβάλλει την αναγραφή στους Οργανισμούς των υπουργείων της αποστολής τους, όπως αυτή προκύπτει (και, κατά μείζονα λόγο, όπως αυτή προβλέπεται ρητώς) από τις σχετικές νομοθετικές και συνταγματικές διατάξεις, χωρίς να επιτρέπει αποκλίσεις».

Ακόμα, η μειοψηφία αναφέρει ότι ο υπουργός Παιδείας όφειλε να περιλάβει την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» στο σχετικό με την αποστολή του υπουργείου άρθρο 1 του πδ 18/2018, όπως ρητώς προβλέπει το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος και η παράλειψη αυτή «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτεται με την μνεία της "προστασίας της ελευθερίας της συνείδησης", η οποία ευρίσκει έρεισμα σε άλλη συνταγματική διάταξη (άρθρο 13 παρ. 1) και δεν ταυτίζεται με την "ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης"».

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Η θρησκευτική συνείδηση δεν αποτελεί αποστολή του υπουργείου Παιδείας"

“Ναι” από το ΣτΕ στη σύσταση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς

Την σύσταση – ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς επικύρωσε, με σειρά αποφάσεων της, η Ολομέλεια της Επικρατείας η οποία με απόφαση της απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ.λπ., κατά του Προεδρικού Διατάγματος του 2018.

Πρόκειται για το προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο τα φαρμακεία θα λειτουργούν υπό την εμπορική μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και υπό την προϋπόθεση πως ο επιστημονικός υπεύθυνος είναι φαρμακοποιός και συμμετέχει με ποσοστό 33%.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από μη φαρμακοποιό εφόσον επιστημονικός υπεύθυνος του φαρμακείου παραμένει φαρμακοποιός, που συμμετέχει υποχρεωτικά, με ποσοστό τουλάχιστον 33%, στην ΕΠΕ.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν τα θεσπιζόμενα στο άρθρο 2 παρ. 5 περίπτωση γ΄ του εν λόγω διατάγματος ασυμβίβαστα δεν καταλαμβάνουν πρόσωπα, τα οποία εκμεταλλεύονταν φαρμακεία υπό την ιδιότητα του εταίρου προσωπικής εταιρείας πριν από την έναρξη ισχύος του ΠΔ 64/2018 καθώς και ότι οι απαγορεύσεις που προβλέπονται δεν αφορούν φαρμακοποιούς οι οποίοι ήδη έχουν ή λαμβάνουν, κατ’ εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου, άδεια ίδρυσης φαρμακείου και λειτουργούν το φαρμακείο με τη μορφή ατομικής επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μεταξύ άλλων, έκρινε ότι:

α) Η ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών υγείας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, δικαιολογείται από επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος, που συνίσταται, προέχοντος, στην ανάγκη προστασίας της υγείας των πολιτών, και είναι επιτρεπτή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας,

β) Τα φαρμακεία τα οποία διαθέτουν στο κοινό αγαθά ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη και την αποκατάσταση της υγείας, δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, υποκείμενες στους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού, η ρύθμιση δε του καθεστώτος πρόσβασης στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, καθώς και του καθεστώτος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της λιανικής πώλησης φαρμάκων, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ιδιομορφία των φαρμακείων, στα οποία η εμπορική δραστηριότητα συνδυάζεται με την υπεύθυνη επιστημονική παροχή υπηρεσιών, που εγγυάται την ελεγχόμενη και ορθολογική διακίνηση των φαρμάκων, και με την κοινωνική αποστολή του φαρμακοποιού.

γ) Δοθέντος ότι το κόστος των χορηγουμένων φαρμάκων καλύπτεται, κατά μεγάλο μέρος, από τους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, ο νομοθέτης μπορεί να συνεκτιμά και τον κίνδυνο κατασπατάλησης των περιορισμένων οικονομικών πόρων, που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων,

δ) Ενόψει των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και για την δημοσιονομική ισορροπία των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ο νομοθέτης δύναται να επιβάλλει περιορισμούς όχι μόνο για την άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου. Κατά συνέπεια, δικαιολογείται η συνεκτίμηση από τον νομοθέτη όχι μόνο των υπαρκτών και πλήρως αποδεδειγμένων κινδύνων για την υγεία, αλλά και των ενδεχόμενων κινδύνων εν σχέσει με τον ασφαλή και με ποιοτικές εγγυήσεις εφοδιασμό του πληθυσμού με φάρμακα και

ε) Εντός, πάντως, των συνταγματικών δεσμεύσεων, ο νομοθέτης μπορεί, «να οργανώσει με διαφορετικό, σε σχέση με το παρελθόν, τρόπο το καθεστώς που διέπει τα φαρμακεία, καταργώντας απαγορεύσεις και περιορισμούς, που, κατά την εκτίμησή του, περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία, χωρίς τούτο να είναι αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας ή για άλλο συναφή λόγο δημοσίου συμφέροντος, και να θεσπίσει άλλο συνδυασμό εγγυήσεων για τη διασφάλιση του σκοπού αυτού».

Ένα μέλος της Ολομέλειας μειοψήφησε διατυπώνοντας την άποψη ότι η διάταξη , που προβλέπει τη χορήγηση άδειας και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς, είναι αντισυνταγματική υπογραμμίζοντας πως η συνταγματικώς επιβαλλόμενη προστασία της δημόσιας υγείας επιτυγχάνεται μόνο εφόσον η άδεια ίδρυσης φαρμακείων επιφυλάσσεται αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς, οι οποίοι παρέχουν τις εγγυήσεις για την δέουσα άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Ναι” από το ΣτΕ στη σύσταση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς"

ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου προχώρησαν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ . Ήταν ακριβώς η ώρα που στη βουλή εξελίσσονταν η συζήτηση για την τροπολογία σε σχέση με το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία που τίθεται πλέον η ΛΑΡΚΟ και στην οποία αντιδρούν οι εργαζόμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί χτυπούσαν οι καμπάνες τα γύρω χωριά απ' όπου ξεκινούν οι εργαζόμενοι για το εργοστάσιο ενώ σε δηλώσεις τους τα συνδικαλιστικά στελέχη κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δρα στη βάση ενός σχεδίου» σημειώνοντας ακόμη ότι «δεν πρόκειται για σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας».

5031267
5031271
5031272_2
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο κ. Ανδρέας Κορέτζελος σημειώνει σε δηλώσεις του πως «οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να παραμείνουν θεατές σ΄αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται και ήδη από αύριο ξεκινούν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων». Παράλληλα, κατηγορούν το υπουργείο ότι «δεν δέχεται κανένα διάλογο με τους εργαζόμενους» και πως «προτιμά το μονόλογο» ενώ προβλέπουν ότι «με την ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία ουσιαστικά τορπιλίζεται κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με τους εργαζόμενους».
5031256
5031251
Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

"Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το κύριο είναι να σωθεί η ΛΑΡΚΟ ολόκληρη και όχι μόνο τμήματά της διχοτομημένα ή τριχοτομημένα, αυτή την ώρα που μιλάμε η ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να ξεπουληθεί στο αδηφάγο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο εγχώριο ή ξένο, αυτή τη στιγμή οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι στο δρόμο διεκδικώντας τη δουλειά και τη ζωή τους" τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή.

Χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ "κατάπτυστη" και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της, υπογραμμίζοντας ότι "η μόνη σοβαρή, η μόνη συνετή πράξη που έχει να κάνει η Βουλή είναι να αποσύρει αμέσως αυτή την τροπολογία που υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της χώρας".

Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και στον ελληνικό λαό ενώ αναφέρθηκε και στα ψέματα των εκάστοτε κυβερνώντων, ιδιοκτητών και παρατρεχάμενων της εξουσίας "που διορίζουν τα επιτελεία για να χρεοκοπήσουν την ΛΑΡΚΟ και να τη δώσουν ως φιλέτο σε ξένα ή εγχώρια funds οικονομικών άνομων συμφερόντων".

"Όλοι αυτοί οι λακέδες, γιατί δεν χωράει λιγότερη κουβέντα από αυτό, καθυβρίζουν τις οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών εργατών της ΛΑΡΚΟ που έπεσαν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τους μέσους όρους μισθολογικού κόστους "που πασάρετε στα φιλικά σας κανάλια, σε δημοσιογράφους, τους βγάζετε όχι από αυτούς που είναι στη παραγωγή, αλλά μετρώντας και τους δικούς σας βαστάζους".

"Πάνω από 80% των εργαζομένων παίρνει από 900-1200 ευρώ σε συνθήκες τραγικές" τόνισε.

Επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις για τις τύχες της ΛΑΡΚΟ, της χώρας και του λαού και πρόσθεσε ότι "ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι στην ίδια ρότα και της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και του ξεπουλήματός της" ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια, υπό τη μορφή ρητορικού ερωτήματος, σε συγκεκριμένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για την ΛΑΡΚΟ.

"Το ΚΚΕ συμπαραστεκόμενο στο δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ ζητά να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία. Η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση παραγωγής σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στο είδος στην ΕΕ με 1.200 εργαζόμενους. Μόνο μια λύση υπάρχει: Να στηριχτεί εδώ και τώρα, να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο, να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα όλων, χωρίς εξαίρεση, των εργαζομένων" υπογράμμισε.

"Από αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ απορρίπτει και καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση, τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 25%, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης" πρόσθεσε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του χαρακτήρισε ως "δωράκια στο κεφάλαιο" τις τροπολογίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την επέκταση παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών "από 50 χρόνια που είναι σήμερα με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, σε 60 για να κάνετε πιο ελκυστική την εκποίηση".

Είπε ότι με την τροπολογία για τον Σκαραμαγκά "πέρα από την έκταση των Ναυπηγείων, δίνετε πακέτο για αποκλειστική χρήση και τον προβλήτα Νο 4 και τη ζώνη του αιγιαλού".

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τις "τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του συνολικού συγκροτήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενώ δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των 830 εργαζομένων".

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "οι συνέπειες της πορείας ιδιωτικοποίησης δεν περιορίζονται μόνο στην αφαίρεση σταθερών θέσεων εργασίας, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά αφορούν και την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τον προσανατολισμό της εγχώριας παραγωγής, πρόβλημα που εντείνεται στα πλαίσια των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όπως δείχνει και το παράδειγμα των Ναυπηγείων Σύρου που αξιοποιούνται ήδη ως βάση των ΗΠΑ και με τη δυνατότητα να φτιάχνονται εκεί πολεμικά πλοία του Ισραήλ".

Είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις νέες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε ακόμα στο "πανωπροίκι" που δίνει η τροπολογία και αφορά μια έκταση 220 στρεμμάτων που διεκδικείται εδώ και χρόνια από τον λαό της Δυτικής Αθήνας, και όπου σήμερα είναι εγκατεστημένη η δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά.

"Και αυτή η τροπολογία όπως και η τροπολογία για τα λιμάνια αποδεικνύει ότι η ΝΔ συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική των προηγούμενων: Στον μεν Σκαραμαγκά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε τους όρους και το πακέτο για να προχωρήσει η παραχώρηση και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, στα δε λιμάνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην παραχώρηση για 50 χρόνια και τώρα η ΝΔ επεκτείνει αυτή τη παραχώρηση στα 60 χρόνια" πρόσθεσε.

"Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην τσιμπήσουν σε παλιά και νέα διλήμματα, ενάντια τόσο στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όσο και των λιμανιών. Να εξασφαλιστεί σταθερή δουλειά με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σύγχρονα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και των υποδομών της, των λιμανιών με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης για να ικανοποιούνται πραγματικά οι λαϊκές ανάγκες. Να αποδοθεί ο προβλήτας 4 και ο αιγιαλός προς όφελος του λαού της Δ. Αθήνας" τόνισε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτές οι εξελίξεις φέρουν στο προσκήνιο την αντίφαση μεταξύ των δυνατοτήτων της χώρας να αναπτύξει επιχειρήσεις και υποδομές κρίσιμες για την ευημερία του λαού και την υπονόμευση ή παραχώρηση των δυνατοτήτων αυτών είτε προς εκμετάλλευση, είτε προς κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο.

"Η λύση στην αντίφαση αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ έτσι ώστε εταιρείες στρατηγικής σημασίας, όπως η ΛΑΡΚΟ, τα λιμάνια, τα ναυπηγεία να γίνουν πραγματικά λαϊκή περιουσία, καθώς μόνο έτσι θα τεθούν πραγματικά στην υπηρεσία των εργαζομένων και της ανάπτυξης της χώρας που θα έχει στο επίκεντρο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες" κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας"

Β. Μακεδονία: Προς αποπομπή η υπουργός που επιμένει στο “Δημοκρατία της Μακεδονίας”

Έξαλλος είναι ο πρωθυπουργός στη Βόρεια Μακεδονία με τα τερτίπια της υπουργού Μιζράχι που επιμένει στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία, Όλιβερ Σπάσοφσκι, υπέβαλε πρόταση στη Βουλή για αποπομπή της υπουργού Εργασίας, Ρασέλα Μιζράχι, μετά την ενέργεια της τελευταίας να επανατοποθετήσει στο υπουργείο της πινακίδα στην οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”).

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν την προστασία του Συντάγματος της Δημοκρατίας στη Βόρεια Μακεδονία. Δεδομένου ότι η υπουργός Μιζράχι παραβιάζει συνειδητά και σκόπιμα το Σύνταγμα και θέτει έτσι σε κίνδυνο το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας, ο πρωθυπουργός υπέβαλε στη Βουλή πρόταση για αποπομπή της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Μιζράχι», ανέφεραν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “MIA” πηγές της κυβέρνησης.

H Μιζράχι, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι “κληρονόμησε” την πινακίδα αυτή, όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, στις αρχές Ιανουαρίου και δεν σκοπεύει να την αλλάξει.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Μακεδονία: Προς αποπομπή η υπουργός που επιμένει στο “Δημοκρατία της Μακεδονίας”"

Βρούτσης: Δεν θα κοπούν οι μειωμένες εισφορές για τις νέες μητέρες

Τη συνεχή στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας προς τον θεσμό της μητρότητας δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, διαβεβαιώνοντας ότι θα διατηρηθούν οι μειωμένες εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βρούτσης αναφέρει: «Σχετικά με το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ 4387/2016 με τη μη ρητή αναφορά -όπως θα έπρεπε- στο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας της απασχόλησης των εργαζόμενων γυναικών που αποκτούν παιδί, τονίζω ξεκάθαρα ότι στο παρόν νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα υπάρξει μέριμνα με ειδική διάταξη που θα αποσαφηνίζει και θα λύνει οριστικά το νομικό καθεστώς της απασχόλησης των εργαζόμενων γυναικών που αποκτούν παιδί, διατηρώντας τις μειωμένες εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες».

«Η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Εργασίας στηρίζουν και ενισχύουν συνεχώς τον θεσμό της μητρότητας, όπως έχουμε αποδείξει με νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τελευταία την καθιέρωση του επιδόματος γέννησης» υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης.

Να σημειωθεί ότι η Εφη Αχτσιόγλου είχε καταγγείλει ότι η κυβέρνηση κατάργησε την παραπάνω ρύθμιση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Δεν θα κοπούν οι μειωμένες εισφορές για τις νέες μητέρες"

Θεσσαλονίκη: Αποχή οι δικηγόροι στις 18 Φεβρουαρίου

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη 18 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη.

Οι δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη προχωρούν σε αυτή την κίνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές που κατατίθενται ενώπιον των Πολυμελών Πρωτοδικείων. Την 24ωρη αποχή αποφάσισε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) στη διάρκεια συνεδρίασής του.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣΘ Στάθης Κουτσοχήνας, η επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας των Πολυμελών Πρωτοδικείων αποτελεί «σημαντική οικονομική επιβάρυνση που δυσκολεύει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη».

Την ίδια μέρα, ο ΔΣΘ διοργανώνει, από κοινού με την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, εκδήλωση – διαμαρτυρία για το συγκεκριμένο θέμα (στις 6.30μμ, στο συνεδριακό κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 14, στα Λαδάδικα).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αποχή οι δικηγόροι στις 18 Φεβρουαρίου"

Σταϊκούρας: Αρνούνται άρση τραπεζικού απορρήτου 22.000 δανειολήπτες α' κατοικίας

Για αρκετές ευνοϊκές προβλέψεις που θα υπάρξουν προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μίλησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που έχουν μπει στην πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια, τονίζοντας πως “συνεχίζουμε την προσπάθεια για να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι”.

Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια επεσήμανε πως “πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιδιωτικό χρέος, με δεδομένο πως πρόθεση είναι να έρθει νέος πτωχευτικός κώδικας μέσα στην άνοιξη. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο διπλό στόχο να δοθεί μια ευκαιρία για νέα αρχή στους πολίτες και να τεθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές προ των ευθυνών τους.

Όσον αφορά στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια ο υπουργός αναφέρθηκε σε μία “περίμετρο” 131.808 πολιτών που θα μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν μπει 65.393, δηλαδή ένας στους δύο πολίτες δεν έχει κάνει καν χρήση. Παράλληλα 22.000 από όσους μπήκαν στην πλατφόρμα αρνούνται να δώσουν έγκριση για την άρση του απορρήτου τους. Επίσης το ένα τρίτο δηλώνει άλλη πρώτη κατοικία από αυτή που έχει πάρει το δάνειο, ενώ υπάρχουν και ένα τρίτο που δεν έχει τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Ουσιαστικά μέχρι τώρα περίπου 2.000 προχώρησαν τη διαδικασία και αξιολογούνται για να μπουν στο νέο καθεστώς, που θα τεθεί σε ισχύ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Αρνούνται άρση τραπεζικού απορρήτου 22.000 δανειολήπτες α' κατοικίας"

Air China: Διακόπτει λόγω κοροναϊού έως τις 25 Μαρτίου τις πτήσεις προς Αθήνα

Ο κοροναϊός χτύπησε και την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Κίνα.

Όπως ανακοίνωσε η Air China διακόπτει τα δρομολόγιά της μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Για όσους έχουν κλείσει εισιτήρια σε αυτές τις ημερομηνίες η Air China τους καλύπτει πλήρως καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε άλλες ημερομηνίες τις κρατήσεις τους όταν ξαναρχίσουν τα δρομολόγια, είτε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Air China: Διακόπτει λόγω κοροναϊού έως τις 25 Μαρτίου τις πτήσεις προς Αθήνα"

Αρνητικό το τεστ για κορωνοϊό για το κρούσμα στο Αττικό Νοσοκομείο

Αρνητικό για τον κορωνοϊό είναι το δείγμα του 33χρονου Κινέζου o οποίος προσήλθε οικειοθελώς στο ιατρικό κέντρο Παλαιού Φαλήρου με συμπτώματα ίωσης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Αττικό νοσοκομείο, στο κέντρο αναφοράς για τον κοροναϊό.

Το κρούσμα κρίθηκε ύποπτο καθώς ο 33χρονος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Για το λόγο αυτό υποβλήθηκε σε τεστ το οποίο όπως έγινε γνωστόν πριν από λίγο είναι αρνητικό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητικό το τεστ για κορωνοϊό για το κρούσμα στο Αττικό Νοσοκομείο"

Κοροναϊός: Καταγγελία! “Μπάζουν νερά” οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Πτήσεις πάνε κι έρχονται στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας αλλά έλεγχοι για τον κοροναϊό γίνονται μόνο τρεις φορές την εβδομάδα.

Μπορεί πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την παγκόσμια ανησυχία που έχει ξεσπάσει με τους αυξανόμενους αριθμητικά νεκρούς και ασθενείς του νέου κοροναϊού, να σήμανε συναγερμός στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, βάζοντας σε εφαρμογή το σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων, ωστόσο η διαδικασία που ακολουθείται φαίνεται να… «μπάζει νερά».

Θερμομετρήσεις μόνο τρεις φορές την εβδομάδα στις απευθείας πτήσεις από την Κίνα!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr οι οποίες προκύπτουν από τις υγειονομικές υπηρεσίες του αερολιμένα, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως οι θερμομετρήσεις γίνονται μόνο τρεις φορές την εβδομάδα και αποκλειστικά σε επιβάτες των απευθείας πτήσεων της Air China από το Πεκίνο.

Το θέμα γεννά πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες μιας και ο χρόνος επώασης του ιού, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι οι 14 ημέρες. Έτσι εύλογα γεννούνται απορίες σχετικά με το τι γίνεται με τους ταξιδιώτες, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Κίνα επισκέφθηκαν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για ολιγοήμερες διακοπές και στη συνέχεια κατέληξαν στην χώρα μας (;).

Επίσης τι γίνεται με τις περιπτώσεις εκείνων που επιλέγουν να έρθουν στην Αθήνα από την Κίνα μέσω ανταπόκρισης από άλλη χώρα;

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η διαδικασία που ακολουθείται στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, άγνωστο γιατί, δεν θυμίζει σε τίποτα τις εποχές όταν είχε ξεσπάσει η παγκόσμια ανησυχία με τον ιό του Sars, του Έμπολα και την γρίπη των πουλερικών, αφού τότε οι έλεγχοι ήταν αρκετά πιο αυστηροί. Εξαιτίας μάλιστα του Έμπολα σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας είχαν τοποθετηθεί θερμικές κάμερες.

Άλλο ένα στοιχείο που δημιουργεί απορίες είναι πως ο σταθμός του αερο-υγειονομείου που υπάρχει στο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν λειτουργεί βάση του Άρθρου 14 – Νόμος 2920/2001, καθώς μια από τις αρμοδιότητες του, που είναι να λειτουργεί όλη την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο, δεν φαίνεται να τηρείται στο ακέραιο με το πρόβλημα να υπάρχει στις βραδινές βάρδιες.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το “Ελευθέριος Βενιζέλος” είναι:

1.Θερμομέτρηση με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων, των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων.

2. Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.

3. Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Καταγγελία! “Μπάζουν νερά” οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος"

Τ.Θεοδωρικάκος: «Ιδιώτες μηχανικοί με σύμβαση έργου στους Δήμους»

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανάφερε πως η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωρά σε συμβάσεις έργου με ιδιώτες μηχανικούς, τους οποίους θα διαθέτει στη συνέχεια στους δήμους για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες δόμησης και να γίνονται οι μελέτες των δήμων.

Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των δημόσιων υπάλληλων, όπου τόνισε πως θα είναι ηλεκτρονική και προανήγγειλε ότι θα καθιερωθούν συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς δεν μπορούν να κρίνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μοντέλο που υπάρχει τώρα είναι για όσους εργάζονται σε γραφείο, κάτι που δεν μπορεί να ισχύει για όλους.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο υπουργός σχολίασε πως η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα, κάτι που όπως πιστεύει και ο ίδιος θα έχει αποδοτικότητα.

Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι αντιρρήσεις και ότι σωστά προχωρά η κυβέρνηση με επιτάξεις χώρων για τα κλειστά κέντρα και το νέο σύστημα άσυλου.

«Καλό είναι να επιτυγχάνονται με συναίνεση οι μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτό σημαίνει ότι δε θα τις πάρει κάνεις πίσω» κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τ.Θεοδωρικάκος: «Ιδιώτες μηχανικοί με σύμβαση έργου στους Δήμους»"

Απεργία και στα τρόλεϊ την άλλη Τρίτη

Χωρίς τρόλεϊ η Αθήνα την άλλη Τρίτη (18.02.2020) εξαιτίας της απεργίας για το ασφαλιστικό.

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, από κοινού με τα εργατικά κέντρα και τα συνδικάτα, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι “κόστος” ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία και στα τρόλεϊ την άλλη Τρίτη"

Αυστρία: Όχι στην επανέναρξη ναυτικών περιπολιών στη Μεσόγειο λόγω μεταναστευτικού

Στις ενστάσεις που έχει προβάλει όσον αφορά την επανέναρξη ναυτικών περιπολιών στη Μεσόγειο επιμένει η Αυστρία, καταφέρνοντας πλήγμα στην προσπάθεια της Ε.Ε. να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters, επισημαίνοντας απεναντίας ότι η Ιταλία είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει το ζήτημα.

Το ναυτικό σκέλος της Επιχείρησης Σοφία της Ε.Ε. σταμάτησε τον περασμένο Μάρτιο καθώς η Ιταλία, εν μέσω των αντιμεταναστευτικών πρωτοβουλιών που λάμβανε τότε, είχε διαμηνύσει πως θα έπαυε να υποδέχεται τους μετανάστες που διασώζονταν στη θάλασσα.

Η Ρώμη πλέον είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην επανέναρξη των θαλάσσιων περιπολιών, διαβεβαίωσε το Reuters η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών, όμως διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η Βιέννη εμποδίζει κάθε τέτοια πρωτοβουλία, επιμένοντας στη θέση ότι οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο δεν πρέπει να μεταφέρονται στην Ευρώπη.

Η Ιταλία επιμένει και αυτή στη θέση ότι η ναυτική αποστολή δεν πρέπει να επικεντρωθεί στις διασώσεις μεταναστών μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία οι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της λήψης μέτρων για να εδραιωθεί η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές.

«Η επανενεργοποίηση της Επιχείρησης Σοφία είναι εφικτή, αλλά με εκ βάθρων αναθεωρημένη εντολή και με την έμφαση στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη», δήωσε στο Reuters η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Εμανουέλα Κλαούντια Ντελ Ρε.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές όμως ανέφεραν πως παρότι γίνονται διαπραγματεύσεις επί εβδομάδες, η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας παραμένει αμετακίνητη. Η Ε.Ε. χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση των 27 χωρών-μελών της για να ξαναρχίσουν οι περιπολίες.

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς διατείνεται ότι η Αυστρία είναι «χώρα-στόχος», επιθυμητός προορισμός για μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, κι εναντιώνεται στην επανέναρξη των ναυτικών περιπολιών, καθώς κρίνει πως θα μεγεθύνει ξανά τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η Βιέννη απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση η αποστολή να ξαναρχίσει κατά φάσεις, με αεροπορικές περιπολίες στη Μεσόγειο, κατόπιν επέκτασή τους στον λιβυκό εναέριο χώρο και εντέλει τη χρήση αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων μέσων.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει πως η επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ είναι «εφικτή από τον αέρα». Όμως Ευρωπαίοι στρατιωτικοί που ενημέρωσαν διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι οι πτήσεις αυτού του είδους στον εναέριο χώρο της Λιβύης μπορεί να είναι επικίνδυνες, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές διαθέτουν άφθονα αντιαεροπορικά.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ - που έχει υποστηρίξει πως η Ε.Ε. κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων αν δεν διεκδικήσει πιο δυναμικά ρόλο και δεν αναλάβει δράση - ευελπιστεί να κλειστεί συμφωνία ώστε η ναυτική επιχείρηση να ξαναρχίσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχθές, ο Μπορέλ σημείωσε πως η Αυστρία έχει «μεγάλες ανησυχίες» για την επανέναρξη μιας ναυτικής αποστολής που αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν θεωρήσει αποτελεσματική στην αποτροπή των διακινητών όταν άρχιζε, τον Ιούνιο του 2015.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, πρότεινε - ξανά - ως συμβιβασμό οι ναυτικές περιπολίες να γίνονται μακριά από τη λεγόμενη οδό της κεντρικής Μεσογείου, «προς τα ανατολικά, προς τη Βεγγάζη, ακόμη και στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ», διότι «τα όπλα έρχονται από ανατολάς».

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Όχι στην επανέναρξη ναυτικών περιπολιών στη Μεσόγειο λόγω μεταναστευτικού"

Το MEGA είναι στον αέρα

Το γνωστό σήμα του MEGA από χθες το βράδυ είναι και πάλι στον αέρα.

Ενόψει της πρεμιέρας του σταθμού την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου το κανάλι εντάχθηκε στη DIGEA. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι μία αυτόματη αναζήτηση στους αποκωδικοποιητές ή στην τηλεόρασή σας και το MEGA θα είναι ξανά στο τηλεκοντρόλ σας.

Προς το παρόν στη συχνότητα προβάλλεται κάρτα ή promo video αλλά την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 το πρωί ξεκινά η κανονική ροή του προγράμματός του…!

Για την ιστορία το MEGA είχε σταματήσει να εκπέμπει τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 2018.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Το MEGA είναι στον αέρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news