facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Αρναούτογλου: Δεν αποκλείονται ακόμα και μπόρες χιονιού μέσα στη νύχτα στην Αθήνα

Μια εξαιρετικά παγωμένη νύχτα που, μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να δώσει και έντονα φαινόμενα, περιμένει απόψε ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Πριν από λίγη ώρα στο δελτίο καιρού που μεταδίδεται από την ΕΡΤ3 ο κ. Αρναούτογλου είπε για την καιρική εξέλιξη στο λεκανοπέδιο της Αττικής πως:

«Τις επόμενες ώρες, μέσα στη νύχτα, δεν αποκλείεται να έχουμε τοπικές χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα έως και ισχυρές, μπόρες χιονιού, δηλαδή, ακόμα και πάνω από τα 200 μέτρα σε αρκετές περιοχές στα κεντρικά δυτικά και βόρεια, πρόσκαιρα ίσως και πιο χαμηλά»!

Στη συνέχεια και σε ότι αφορά την εξέλιξη των φαινομένων στη διάρκεια της Παρασκευής και πάντα για το λεκανοπέδιο της Αττικής ο γνωστός μετεωρολόγος τόνισε πως «από το μεσημέρι και μετά θα βγάλει ήλιο παντού και τη νύχτα πια της Παρασκευης θα έχει ξαστεριά».

Δείτε το βίντεο



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρναούτογλου: Δεν αποκλείονται ακόμα και μπόρες χιονιού μέσα στη νύχτα στην Αθήνα"

ΟΗΕ: Οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη σημείωσαν πρόοδο

Οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη σημείωσαν «πρόοδο» προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής εκεχειρία αλλά μένουν ακόμη κάποια «σημεία απόκλισης», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή Γάσαν Σαλαμέ.

«Σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά σημαντικά θέματα και έχουμε μπροστά μας συγκλίσεις σε διάφορους τομείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους, κατά την τέταρτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο αντίπαλων στρατοπέδων της Λιβύης.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ πρόσθεσε ωστόσο ότι μένει ακόμη να «δοθούν διευκρινίσεις στο τελικό μας σχέδιο» και να ρυθμιστούν «δύο ή τρία σημεία απόκλισης», χωρίς να διευκρινίσει ποια, για να επιτευχθεί μια συμφωνία η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τις αρχές των δύο πλευρών.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία πριν φύγουν από τη Γενεύη» μετά τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας, πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν η κοινή λιβυκή στρατιωτική επιτροπή που συνεδριάζει στη Γενεύη, αποτελούμενη από δέκα αξιωματικούς που εκπροσωπούν ισότιμα τις δύο πλευρές, «να εμπλακεί στην επιτήρηση μιας εκεχειρίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Αυτό το σημείο «είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε.

Ο Σαλαμέ είπε επίσης ότι ο OHE αναμένει από τους αρχηγούς των φυλών της ανατολικής Λιβύης να υποβάλουν έως αργά απόψε τον κατάλογο των όρων ώστε να ανοίξουν εκ νέου οι πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί που παραμένουν αποκλεισμένοι. Διευκρίνισε ότι μίλησε με τους αρχηγούς των φυλών, σύμμαχους του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ χθες, Τετάρτη, ζητώντας να ορίσουν τα αιτήματά τους.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι εκτός από τις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις, συνομιλίες προβλέπονται επίσης στο οικονομικό επίπεδο στις 9 Φεβρουαρίου στο Κάιρο και δήλωσε πεπεισμένος για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη σημείωσαν πρόοδο"

Δένδιας για τουρκική προκλητικότητα: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεννόηση για τέτοια ζητήματα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε καλεσμένος στην ΕΡΤ και την εκπομπή «10». Μιλώντας για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τη συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα και τη νέα ανακοίνωση της Άγκυρας για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Λιβύης ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία συνεννόηση για τέτοια ζητήματα».

Και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ευχές για μη δημιουργία εντάσεως, διατυπώνονται συχνά και χαίρομαι όταν ακούω την τουρκική πλευρά να λέει ότι δεν θέλει ένταση».

Ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δε μπορεί να αποδεχθεί τη γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας»

Ενώ σχολιάζοντας την ένταση στα Ίμια ανέφερε ότι «χάσαμε τρεις αξιωματικούς εκεί και οφείλουμε στη μνήμη τους πολλά. Ωστόσο η συγκεκριμένη ημερομηνία είχε γίνει αφορμή προβολής ατόμων που υπηρέτησαν στη θέση του ΥΠΕΘΑ».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας για τουρκική προκλητικότητα: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεννόηση για τέτοια ζητήματα"

Παρέμβαση Ρουβίκωνα στο σπίτι του Άρη Πορτοσάλτε

Παρέμβαση σημειώθηκε στο σπίτι του Άρη Πορτοσάλτε το βράδυ της Πέμπτης ενώ την ευθύνη ανέλαβε η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας με ανάρτηση της σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο:
Ο Άρης Πορτοσάλτε αυτοπροσδιορίζεται ως δημοσιογράφος, είναι διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ και μέλος του ΔΣ του επιχειρηματικού ομίλου Αλαφούζου.
Εχει εκλεκτούς φίλους και γερές πλάτες: Προσκαλεί στο στούντιο της εκπομπής του τους αρχιφασίστες Γεωργιάδη και Πλεύρη για κουβεντούλα, παίρνει συνεντεύξεις από όλο τον ακροδεξιό εσμό της ΝΔ και συμμετέχει ενεργά στον μηχανισμό προπαγάνδας της, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πολιτεύτηκε όπως οι έτεροι ξεπλένηδες των ναζί Μπαμπης Παπαδημητριου και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, για να μπορεί να περιφέρει τις ακροδεξιές απόψεις του δήθεν ακηδεμόνευτα, σκιαγραφόντας για τον εαυτό του το προφιλ του δημοσιογραφου που δεν παίρνει γραμμή, που τα λέει έξω από τα δόντια, απλά και λαικά, ο Άρης του μεροκαματιάρη που τον ακουει στο δρόμο για τη δουλειά, του νομοταγή, του χριστιανού, του μικροαστού, του φοβισμένου ρατσιστή, ο Άρης του γνήσιου έλληνα πατριώτη, ο δικός μας φασίστας της διπλανής πόρτας. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς ωστόσο, κατά πόσο ένα μέλος ΔΣ του ομίλου Αλαφούζου μπορεί να υπηρετήσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και η απάντηση σε αυτό είναι προφανής. Ο νεοφιλελεύθερος λαικιστής Άρης πέρα απο ισχυρό μιντιακό φερέφωνο της ΝΔ, σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπο και social media είναι καθεαυτός το απόλυτο δείγμα της φασιστικής προπαγάνδας που ενδημεί στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης.
Εχει καλό πλυντήριο: Προσυπέγραψε τη δήλωση Γεωργιάδη περι Novartis οτι το θέμα δεν είναι οι μίζες σε γιατρούς και πολιτικούς αλλα το ότι η Novartis σώζει ζωές και τα διαφημιστικά σποτ της φαρμακοβιομηχανίας έπαιζαν συνεχόμενα κατά τη διάρκεια των ραδιοφωνικών εκπομπών του. Μετά την κρατική δολοφονία Γρηγορόπουλου δήλωσε ότι σωστά έπραξαν οι Κορκονέας- Σαραλιώτης που επέστρεψαν στο σημείο και ότι «δεν είναι υποχρεωμένοι οι αστυνομικοί να ανέχονται την λεκτική βία». Για τον χρυσαυγίτη δολοφόνο του Φύσσα δήλωσε ότι «αριστερό παιδί, ήταν ο δράστης», εννοώντας τον Ρουπακιά, ενισχύοντας την θεωρία των δύο άκρων και ρίχνοντας την ευθύνη γενικά και αόριστα στην κοινωνία που αλλοτριώνεται. Απευθυνόμενος στον ναζί βουλευτή Κασιδιάρη και την χρυσή αυγή, τον προέτρεψε στοργικά «να βρείτε έναν τρόπο να μη σας πιάνουν στο στόμα τους».
Εχει σχέδιο για το προσφυγικό: Κατά δήλωσή του, «Όταν σε πιάνει ο ανθρωπισμός να μην πνιγεί κανείς, τελείωσε το θέμα. Αν δεν θέλουμε να πνιγεί κανείς θα έρχονται όλοι στην Ελλάδα.» Ο Άρης δεν είπε να βουλιάζουμε τις βάρκες, αλλα είπε να βουλιάζουμε τις βάρκες. Εχει ζητήσει επίσης στο παρελθόν να επέμβει ο στρατός για την «εθνική ασφάλεια» απέναντι στην απειλή των προσφυγικών ροών λέγοντας ότι «Ήρθε η στιγμή να ενεργοποιηθεί ο στρατός περαιτέρω. Να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος και να εμπεδωθεί στην κοινωνία ένα αίσθημα ασφάλειας.» Και πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2013, για τους μετανάστες εργάτες σκλάβους στα φραουλοχώραφα της μανωλάδας που εφαγαν σφαίρες γιατί ζητούσαν να πληρωθούν τα μεροκάματά τους, ο Πορτοσάλτε είχε σχολιάσει οτι «αυτοί που μαζεύουν τις φράουλες πρέπει να πλένουν τα χέρια τους για να μην κολλήσουμε τίποτα…».
Εχει γνώμη για το τι είναι φασισμός: Για τον Άρη φασισμός και τρομοκρατία είναι τα τρικάκια έξω από το σπίτι του Αδωνη, και τα συνθήματα στην είσοδο της πολυκατοικίας του, αλλα η προσφυγιά, οι Μόριες, η φτωχοποίηση, η πείνα, η βία των μπάτσων δεν είναι τρομοκρατία. Η βόμβα στα μαγαζιά του Αλαφούζου είναι τρομοκρατία, αλλα τα μνημόνια, η ανεργία, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, τα εργασιακά κάτεργα, δεν είναι τρομοκρατία.
Εμείς θα απαντήσουμε στον κυβερνητικό τελάλη Πορτοσάλτε ότι η ώρα για να φοβάται κι αυτός και το ακροδεξιό συνάφι του, δεν έχει έρθει ακόμα. Το μίσος του για εμάς είναι τιμή. Η μοναδική απάντηση στον κοινωνικό εκφασισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι η οργάνωση της βάσης.
Οργανωθείτε στον Ρουβίκωνα, να γίνουμε ο εφιάλτης τους.
Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Η ΝΔ καταδικάζει την επίθεση στο σπίτι του Άρη Πορτοσάλτε

Την επίθεση στο σπίτι του δημοσιογράφου 'Αρη Πορτοσάλτε καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΝΔ.
«Η ΝΔ καταδικάζει την επίθεση στο σπίτι του δημοσιογράφου 'Αρη Πορτοσάλτε. Οι θρασύδειλοι τραμπούκοι δεν τρομοκρατούν κανέναν. Συνεχίζουμε με σχέδιο, επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη κατά της ανομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το περιστατικό σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας: «Η φασιστική επίθεση στο σπίτι του @ArisPortosalte είναι επίθεση σε όλα όσα θέλουμε να προστατεύσουμε. Είναι επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι επίθεση στη Δημοκρατία. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές. Όλοι;»

Η ανάρτηση του Άρη Πορτοσάλτε

Μέσω ενός μηνύματος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Άρης Πορτοσάλτε γνωστοποίησε την παρέμβαση στο σπίτι του.
«Τα φασιστικά τάγματα εφόδου του Ρουβίκωνα σε τρομοκρατική επιδρομή απόψε στην είσοδο της πολυκατοικίας μου. Η Δημοκρατία σε κίνδυνο…» έγραψε ο Άρης Πορτοσάλτε και δημοσίευσε δυο φωτογραφίες από τα συνθήματα που έγραψαν στον τοίχο έξω από το σπίτι του.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Ρουβίκωνα στο σπίτι του Άρη Πορτοσάλτε"

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ιδρύει δύο γενικά νοσοκομεία και ένα παιδιατρικό σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, υπουργών και βουλευτών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και απλών πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο, συζήτηση για την νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος στην Υγεία.

Στόχος μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας για μία καλύτερη ζωή, ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, αναλύοντας την νέα πρωτοβουλία που περιλαμβάνει, την ίδρυση δύο Γενικών Νοσοκομείων με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, σε Κομοτηνή και Σπάρτη το οποίο θα κοστίσει 90 εκατ.ευρώ και ενός Παιδιατρικού στην Θεσσαλονίκη με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στην πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ περιλαμβάνονται, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

Η ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα

Η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Η προμήθεια νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Δρακόπουλος ανακοίνωσε την δωρεά δύο ελικόπτερων και 2 αεροπλάνων που θα προστεθούν στην άλλη μεγάλη δωρεά των 143 ασθενοφόρων προς το ΕΚΑΒ

Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας

Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με τον ελληνικό δημόσιο τονίζοντας ότι την έναρξη υλοποίησης των σημαντικών δωρεών του ΙΣΝ σε όλη την επικράτεια σήμανε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Μάρτιο του 2018. Είμαστε μια ενιαία ομάδα που δουλεύουμε για την αναβάθμιση της υγείας, είπε ο κ. Δρακόπουλος.

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής, προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024, θα έχει 181 κλίνες, μονόκλινα και δίκλινα-. Το Νοσοκομείο θα αναπτυχθεί σε έκταση 25.000 τ.μ., και όπως είπε θα είναι "πράσινο κτίριο" άρτια εξοπλισμένο με ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας.Το Νοσοκομείο Σπάρτης θα ολοκληρωθεί το 2025 και αρχές 2024 θα είναι έτοιμο και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε ο κ. Δρακόπουλος, κάθε έξι μήνες ομάδα του Ιδρύματος, επισκέπτεται τις περιοχές που θα ανεγερθούν τα τρία Νοσοκομεία και ενημερώνει την κοινότητα για την πορεία των έργων.

Toν σχεδιασμό των έργων υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano.

«Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι ότι δεν είμαι Έλληνας». Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Renzo Piano .

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα αρχιτεκτονικά σχέδια των τριών Νοσοκομείων (2 γενικά και ένα Παιδιατρικό) , τονίζοντας ότι φιλοδοξία των συνεργατών του είναι η ίδρυση των καλύτερων Νοσοκομείων της Ευρώπης που θα συνδυάζουν την ιατρική αριστεία, , την περιβαλλοντική αριστεία, την ανθρώπινη αριστεία και το φως, στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία, καθώς όπως είπε, βασικό υλικό της αρχιτεκτονικής είναι το κάλλος του φωτός.

Τα Νοσοκομεία θα έχουν φως, εργαζόμενοι και ασθενείς θα έχουν θέα το περιβάλλον , «δεν θα είναι τυφλά δωμάτια» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου Κομοτηνής θα φυτευτούν 1000 δέντρα.

Η νέα πρωτοβουλία του ΙΣΝ έρχεται σε συνέχεια σειράς σημαντικών δωρεών που είχε ήδη πραγματοποιήσει το ΙΣΝ στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 420 εκ ευρώ.

Κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες του ΙΣΝ για την υγεία αποτελούν βασικό πυλώνα ευαισθησίας για τον άνθρωπο και αυτό είναι ένδειξη πολιτισμού.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναμόρφωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στον Ευαγγελισμό, που θα γίνει με δωρεά του ΙΣΝ, της οικογένειας Μαρτίνου και της Αλίκης Περρωτή , τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό η "ναυαρχίδα" του ΕΣΥ να έχει σύγχρονα,Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο Β.Κικίλιας απάντησε και στην Ζωή Γραμμάτογλου, πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι, η οποία μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς τελικού σταδίου . Όπως είπε « σε νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αρχές Μαρτίου περιλαμβάνεται η κατ οίκον βοήθεια , διότι πράγματι είναι κάτι που λείπει».

Το κοινό υπέβαλλε ερωτήσεις που αφορούσαν την ίδρυση και λειτουργία των τριών νέων νοσοκομείων.Μάλιστα φοιτητής ιατρικής είπε ότι όσα ακούστηκαν του δίνουν ελπίδα για να μείνει στην Ελλάδα, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τον κ. Δρακόπουλο. Ερωτήσεις υπέβαλε και ο πρώην αν. Υπουργός Υγείας Π.Πολάκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την 17η μηνιαία συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής για την Πρωτοβουλία για την Υγεία ΙΣΝ, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά παρουσία κοινού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ιδρύει δύο γενικά νοσοκομεία και ένα παιδιατρικό σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη"

Τουρκία: Θέλουμε να κάνουμε γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη – Τουρκική NAVTEX ανατολικά της Καρπάθου

Την πρόθεση της να προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε η Τουρκία, μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Καλίν ανακοίνωσε πως η Τουρκία σκοπεύει να πραγματοποιήσει έρευνες και στην περιοχή που προβλέπεται στο παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Με βάση αυτό, πρόκειται για μια περιοχή που εκτείνεται νότια της Ρόδου και της Καρπάθου μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, βορειοανατολικά των θαλάσσιων οικοπέδων της Ελλάδας στα νότια της Κρήτης.
«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Καλίν, η συμμετοχή της Τουρκίας έχει φέρει ισορροπία στη Λιβυκή κρίση. «Παρότι η τουρκική κοινότητα δείχνει να ασκεί πιέσεις, ξέρουμε την αλήθεια. Ξέρουμε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στην πλευρά του πολέμου» ανέφερε.
Ενισχύοντας την προκλητική τους στάση, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε μια νέα NAVTEX για άσκηση ανατολικά της Καρπάθου και της Κρήτης.
Η νέα NAVTEX προγραμματίζει άσκηση, διάρκειας 4 ωρών σε περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου και της Κρήτης, σε μία προσπάθεια να υφαρπάξει υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 0239/20 οδηγία προς ναυτιλομένους το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα βρίσκεται στην περιοχή για τρεις ημέρες, 11, 14 και 25 Φεβρουαρίου με το χρόνο διεξαγωγής των ασκήσεων να είναι από τις έξι έως και τις δέκα το πρωί.
Αναλυτικά η NAVTEX:
TURNHOS N/W : 0239/20
MEDITERRANEAN SEA
1.NAVWARN HA77-76/20 TRANSMITTED BY UNAUTHORISED STATION, RETRANSMITTED BY ANTALYA NAVTEX STATION FOR MARINERS’ SAFETY.
2.MILITARY EXERCISES, ON 11, 14 AND 25 FEB 20 FROM 0600Z TO 1000Z IN AREA BOUNDED BY;
35 30.00 N – 027 40.00 E
35 00.00 N – 027 15.00 E
34 40.00 N – 028 00.00 E
35 20.00 N – 028 20.00 E
CAUTION ADVISED.
3. CANCEL THIS MESSAGE 251100Z FEB 20.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Θέλουμε να κάνουμε γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη – Τουρκική NAVTEX ανατολικά της Καρπάθου"

Υπόθεση Novartis: Τι κατέθεσαν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες

Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή που ερευνούν το δικαστικό σκέλος της “σκευωρίας” Novartis κατέθεσαν οι “κουκουλοφόροι” μάρτυρες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”.

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες κλήθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 2019 και οι καταθέσεις τους διαβιβάστηκαν πρόσφατα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο “Μ. Σαράφης” όσο και η “Αικ. Κελέση” παραδέχθηκαν πως ήταν στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας Novartis και πως κλήθηκαν στο τέλος του 2017 απο την εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες για πιθανές αθέμιτες πρακτικές της εταιρείες.

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση και πως η κλήση για συνεργασία απο την εισαγγελία Διαφθοράς έγινε λόγω της “βαθειάς τους γνώσης” για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης, υποστήριξαν ότι δεν έχουν υπάρξει προστατευόμενοι μάρτυρες για τις αμερικανικές αρχές και πως δεν μετέχουν σε “συμμορία ή σκευωρία”.

Αναφορικά με παλαιότερες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη πως γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες και πως αυτοί είναι έτοιμοι να “κελαηδήσουν”, είπαν ότι δεν ήρθαν σε επαφή μαζί του και πως εξέφρασε προσωπικές του εκτιμήσεις.

Τέλος, ο “Μάξιμος Σαράφης” κληθείς να εξηγήσει το γεγονός ότι θυμήθηκε την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην τελευταία του κατάθεση και ενώ είχε καταθέσει δεκάδες άλλες φορές, είπε πως οι μαρτυρίες του ακολούθησαν χρονολογική σειρά και πως ξεκίνησε απο την κυβέρνηση Καραμανλή για να καταλήξει στην κυβέρνηση Σαμαρά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Τι κατέθεσαν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες"

Καιρός: Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί λόγω χιονόπτωσης

Με γεωμετρική πρόοδο πολλαπλασιάζονται οι δρόμοι που κλείνουν σε όλη τη χώρα καθώς ο καιρός “αγριεύει” ώρα με την ώρα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, διακόπηκε η κυκλοφορία:
-στο τέρμα της οδού Φυλής προς Δερβενοχώρια
-στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”
-στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο
-επαρχιακή οδός Χανίων – Κισσού
-επαρχιακή οδός Δράμας – Εξοχής από το 17ο έως το 53ο χλμ. για οχήματα άνω των 3,5 τόνων
 ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ
-επαρχιακή οδός Δράμας – Σιδηρονέρου από το 21ο έως το 42ο χλμ
-επαρχιακή οδός Γιάννουλης – Σιδήρου
-επαρχιακή οδός Μεγάλου Δερείου – Σιδηροχώρι – Ρούσσα – Γονικό – Πετρόλοφος
-επαρχιακή οδός Καλυντηρίου – Οργάνης από το 5ο χλμ
-επαρχιακή οδός Ν. Σάντας – Κέχρου από το 5ο χλμ
-επαρχιακή οδός Δαρμένης – Ραγάδα – Εσοχής από το 5ο χλμ
-επαρχιακή οδός Ν. Σάντας – Δερείου από το 15ο χλμ
-Δημοτική οδός Καρυοφύτου – Λειβαδίτη – Δασικού χωριού Ξάνθης
-επαρχιακή οδός Άρνισσας – Χ/Κ “Βόρας” από το 17ο χλμ. έως το Χ. Κ.
-επαρχιακή οδός Τ.Κ. Κερασιάς – Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρα 15ο χλμ
-επαρχιακή οδός Σερρών – Χιονοδρομικού Κέντρου Λαϊλιά 13ο χλμ έως 27ο χλμ
-επαρχιακή οδός Σερρών – Άνω Βροντούς 12ο χλμ. έως 30,5 χλμ.
-επαρχιακή οδός Νιγρίτας – Σοχού από 9ο έως 20ο χλμ.
-Δημοτική οδός Νάουσας – Τριών Πέντε Πηγαδιών από 12ο έως 17ο χλμ.
-Δημοτική οδός Νάουσας – Σελίου από 12ο έως 17ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Θεσ/νικης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από Δ/ση Σελίου, 89ο μέχρι 84ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Βέροιας – Δασκίου από 18ο έως 43ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Γουμενισσάς – Μ. Λιβαδιών από το 15ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 65ο έως το 74ο χλμ.
-Περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από 54ο έως 85ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Αρναίας – Στανού
-επαρχιακή οδός Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας
-επαρχιακή οδός Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) από 1ο έως 30ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από 1ο έως 22ο χλμ.
-Νέα Εθνική Οδός Φλώρινας – Κοζάνης από 1ο έως 33ο χλμ.
-Περιφερειακή Οδός Φλώρινας – Κοζάνης από 1ο έως το 30ο χλμ.
-Στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού (Α-27) Νίκης – Φλώρινας.
-Περιφερειακή Οδός Φλώρινας – Νίκης από 1ο έως το 17ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Αετού – Νυμφαίου από 1ο έως το 9 χλμ.
-Σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας.
-Εντός της πόλης της Φλώρινας.
-επαρχιακή οδός Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από 18ο έως 28 ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης από 32ο έως 46ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Κλεισούρας από το 22ο έως 31ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Κοζάνης – Λάρισας από 36ο έως το 51ο χλμ
-Περιφερειακή Οδός Κοζάνης – Βέροιας από 28ο έως 39ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Στένωμα από 2ο χλμ. έως 15ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Φουρνάς – Καρδίτσας από 8ο έως 40ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας από 8ο έως 40ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Χ/Κ από 3ο έως 13ο χλμ.
-Εθνική Οδός Λαμίας – Καρπενησίου από 52ο χλμ. έως 64ο χλμ.
-επαρχιακή οδός Χαλκίδας – Αιδηψού από 27ο χλμ. έως 35ο χλμ.
-Εθνική Οδός Καλαβρύτων – Διακοπτού
-Εθνική Οδός Καλαβρύτων – Πατρών (Μέσω Χαλανδρίτσας)
-Εθνική Οδός Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Μέσω Πριολίθου)
-Εθνική Οδός Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Μέσω Λουσών).
-Εθνική Οδός Χαλανδρίτσας – Καλαβρύτων (από Τ.Κ. Καταρράκτη έως Δ.Δ. Καλαβρύτων)
Γ’ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ–ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ & ΑΝΕΜΩΝ)
-Ισόπεδες διαβάσεις Ιρλανδικού τύπου: Μωσαϊκού, Αγίας Μαρίνας Ιμέρου (αυξημένη ροή υδάτων).
-Διάβαση ποταμού Σκαλώματος
-τμήμα της οδού Χρ. Σμύρνης, στην πόλη της Καβάλας (καθίζηση οδοστρώματος).
-επαρχιακή οδός Κορυφής – Λιανοβεργίου, από έξοδο οικισμού Λιανοβεργίου (καθίζηση οδοστρώματος)
-Διασταύρωση Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, προς Ολυμπιάδα, από 8,1ο έως 11,7ο χλμ. (κατολίσθηση πρανών)
-Επί του τμήματος Λογγό – Βρεστό της Επ. Ο. Ζαχάρως – Αρήνης – Πλατιάνας από Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας και δια Μακίστου και Κουμουθέκρα μέχρι Επ.Ο. 6. (καθίζηση οδοστρώματος).
-επαρχιακή οδός Λ. Αιδηψού – Λίμνης (Περιοχή Ήλια) στο 9ο χλμ. (λόγω καταπτώσεων βράχων).
-επαρχιακή οδός Κύμης – Χανίων Αυλωναρίου, από την 30 έως την 60 χλμ. (Στόμιο προς την Πλατάνα) (λόγω καταπτώσεων βράχων και καθίζηση οδοστρώματος).
-Παραλιακή οδός Νυφίδας – Πολιχνίτου (καθίζηση οδοστρώματος).
-Εθνική Οδός Καλλονής – Μετόχι, 1ο χλμ. (πτώση τοιχίου γέφυρας).
-Δημοτική παραλιακή οδός Κώμης – Βουνού, θέση «Βίρι», (λόγω κατολισθήσεων). Η κυκλοφορία από και προς τον οικισμό Λιλικά διεξάγεται μέσω Κώμης, καθώς και μέσω του οδικού δικτύου Πατρικών – Λιλικά.
-Δημοτική Οδός Κηρύκου – Ξυλοσύρτης Ικαρίας.
ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ & ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ–ΑΝΕΜΩΝ)
-επαρχιακή οδός Μικρού Δερείου – Μεγάλου Δερείου.
-επαρχιακή οδός μεταξύ των Τ.Κ. Χελιδονίου και Τ.Κ. Κρυονερίου, (πτώση βράχων).
-επί του τμήματος Λογγό – Βρεστό της Επ. Ο. Ζαχάρως – Αρήνης – Πλατιάνας από Ε.Ο.
Πύργου – Κυπαρισσίας και δια Μακίστου και Κουμουθέκρα μέχρι επαρχιακής οδού 6.
-17η Επ. Ο. Αιγείρας-Περιθωρίου, στο ύψος της Τ.Κ. Μοναστηρίου, θέση «Ρίγανη» (καθίζηση οδοστρώματος).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί λόγω χιονόπτωσης"

Πορεία για το ασφαλιστικό στο κέντρο της Αθήνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πορεία εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας, με αιτήματα-συνθήματα «να αποσυρθεί τώρα ο νόμος-λαιμητόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση, κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση, αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική για όλους».

«Με το δίκιο στο πλευρό μας, οργανώνουμε τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση, στις 18 Φλεβάρη απεργούμε» ειπώθηκε στην κεντρική ομιλία του συλλαλητηρίου.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια. Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν οργανωθεί σε άλλες έξι περιοχές της Αττικής καθώς και σε άλλες 16 πόλεις της Ελλάδας.

5026300
5026302
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία για το ασφαλιστικό στο κέντρο της Αθήνας"

Κύπρος: Ζήτησε από τις ΗΠΑ ουσιαστική συνδρομή για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Την ουσιαστική συνδρομή των ΗΠΑ για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Ο ΥΠΕΞ συνάντησε τον Αμερικανό αξιωματούχο σήμερα το πρωί στη Λευκωσία, πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο για να μεταβεί στην Τουρκία για επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από αρμόδια πηγή, αποκλειστικό αντικείμενο της συζήτησης Χριστοδουλίδη – Φάνον ήταν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη Μέση Ανατολή και το πως αυτές, ανάμεσα σε άλλα, επηρεάζουν και τα συμφέροντα των Αμερικανών.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον κ. Φάνον την ουσιαστική συνδρομή των Αμερικανών για να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η δράση της, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα την περιοχή δημιουργεί ένταση και αστάθεια.

Μετά την Τουρκία ο Αμερικανός υφυπουργός θα μεταβεί στην Αίγυπτο για επαφές.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ζήτησε από τις ΗΠΑ ουσιαστική συνδρομή για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας"

Μπακογιάννης: Τα παράπονά σας στον δήμαρχο και μέσω εφαρμογής στο κινητό

Και μέσω εφαρμογής θα... ακούει -επί το ορθότερο θα διαβάζει- τα παράπονα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης που επιστράτευσε την τεχνολογία για να καταγράφει τα προβλήματα της πόλης. 

Με ένα βίντεο που δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook, ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι λανσάρει την εφαρμογή Novoville, στην υπηρεσία των δημοτών, που μπορούν να την κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο. 

«Καταγράφετε τα προβλήματα, τα φωτογραφίζετε, μας τα στέλνετε. Κι εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και όσο γίνεται πιο άμεσα», εξηγεί.

«Βοηθήστε μας για να αλλάξουμε την πόλη» καταλήγει ο κ. Μπακογιάννης. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης: Τα παράπονά σας στον δήμαρχο και μέσω εφαρμογής στο κινητό"

Κοροναϊός: Όλα τα νέα δεδομένα από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ για την επιδημία

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τον κοροναϊό! Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξηγεί γιατί είναι πιο μολυσματικός από τον SARS και τον MERS.
Κλινικές πληροφορίες για την επιδημία του νέου κοροναϊού (nCoV-2019), που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα από την Γουχάν της Κίνας και βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος.
Μέχρι σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 29.000 κρούσματα, που σε ποσοστό 99% έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Μεμονωμένα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί και σε ακόμη 26 χώρες, ιδιαίτερα σε γειτονικές της Κίνας περιοχές λόγω του αυξημένου όγκου ταξιδιωτών. Σημειώνει ότι «καθώς όμως, η επιδημία εξαπλώνεται, η εντατική επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει σημαντικά στοιχεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τις υγειονομικές αρχές».   \
Το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων
 Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η επιδημιολογική έρευνα και η ανάλυση του γονιδιώματος του ιού έχουν αποκαλύψει πως μεταδόθηκε ο ιός στους ανθρώπους. «Το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων που θεωρείται ο ξενιστής της νόσου. Δεν είναι γνωστό ακόμη ποιο ενδιάμεσο ζώο μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο. Από τα επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας μόνο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό από ζώο και έκτοτε ξεκίνησε η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων. Σε όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που έχουν καταγραφεί η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική μετάδοση πιστεύεται ότι έγινε στην αγορά αγρίων ζώων της πόλης Γουχάν που έχει κλείσει και απολυμανθεί για να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση από τον αρχικό ξενιστή».
 Η μεταδοτικότητα του κοροναϊού
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η μεταδοτικότητα του ιού. Όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, «σε σύγκριση με τις άλλες δύο επιδημίες κοροναϊών τα τελευταία 20 χρόνια (SARS και MERS), ο νέος κοροναϊός φαίνεται ότι είναι περισσότερο μολυσματικός, καθώς έχει υπολογιστεί ότι κάθε ασθενής προσβάλλει κατά μέσο όρο 2,68 άτομα, αλλά λιγότερο θανατηφόρος. Η περίοδος επώασης του ιού έχει υπολογιστεί σε 5,2 ημέρες, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 14 ημέρες. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πότε ένα προσβεβλημένο άτομο γίνεται μεταδοτικό. Υπάρχουν περιστατικά που η μετάδοση έγινε από άτομα που δεν είχαν ακόμη νοσήσει. Θεωρείται όμως ότι στη πλειονότητα των περιπτώσεων, η μετάδοση γίνεται από συμπτωματικά άτομα».
Προσθέτει ότι τα δεδομένα αυτά έχουν οδηγήσει στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε άτομα που τις τελευταίες 14 ημέρες επισκέφθηκαν την Κίνα. Αντίστοιχα, όσοι Αμερικανοί πολίτες επαναπατρίστηκαν από την Κίνα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα για το διάστημα αυτό.   
 Κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης – Σπάνια τα κρούσματα σε παιδιά
Αναφορικά με τις κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό, αυτές είναι μη ειδικές και ομοιάζουσες με άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό και μη παραγωγικό (ξηρό) βήχα, ενώ στο ένα τρίτο των περιπτώσεων αναφέρεται δύσπνοια. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μυαλγίες, κεφαλαλγία και διάρροια. Οι περισσότεροι ασθενείς που νόσησαν ήταν μέσης ηλικίας, δηλαδή από 49-56 ετών, ενώ τα κρούσματα σε παιδιά είναι σπάνια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συμπτωματολογία της λοίμωξης είναι ήπια, αλλά υπάρχουν και περιστατικά με βαριά πνευμονία με διάχυτα διηθήματα στην ακτινογραφία. Οι πιο βαριές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας, κυρίως υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη. Το ένα τρίτο των περιστατικών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαριά πνευμονία οδηγήθηκαν τελικά σε διασωλήνωση. Με βάση τα παραπάνω, οι υγειονομικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει οδηγία κάθε περιστατικό με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού που έχει επισκεφτεί την Κίνα ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον ιό τις τελευταίες 14 ημέρες να θεωρείται ως ασθενής υπό διερεύνηση για τον κοροναϊό και να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
 Μέχρι τώρα η αντιμετώπιση των ασθενών είναι υποστηρικτική. Ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό και κάποια αντιϊκά φάρμακα ερευνώνται στα πλαίσια κλινικών μελετών με βάση προηγούμενη εμπειρία με τους ιούς SARS και MERS.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Όλα τα νέα δεδομένα από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ για την επιδημία"

Παναγιωτόπουλος: Δεν έκανα δήλωση για τα Ίμια και τον Ερντογάν

Είπε την αλήθεια ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όταν ισχυρίστηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν τίμησε τους πεσόντες αξιωματικούς της κρίσης των Ιμίων του 1996 Καραθανάση, Βλαχάκο και Γιαλοψό έπειτα από συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση; Ή μήπως ισχύουν πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα σήμερα σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και διέψευσε όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας;

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται: «Σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας περί δηλώσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση. 

Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών».

Στο κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν εξηγείται ωστόσο αν ο κ. Παναγιωτόπουλος πράγματι μίλησε με δημοσιογράφο τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο και μετέφερε την εκτίμησή του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας.

Η δήλωση που αποδίδεται στον Νίκο Παναγιωτόπουλο 

Από πληροφορίες που μεταδόθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και αποδόθηκαν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, δημιουργήθηκε η εικόνα ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μηνύματος της Τουρκίας στην Ελλάδα, να μην πάει στα Ίμια, την ημέρα της επετείου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία -η οποία πραγματοποιήθηκε πριν την μετάδοση της εκπομπής του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή- φέρεται να διαβεβαίωσε τον δημοσιογράφο ότι δεν υπήρξε συνεννόηση με την Τουρκία για να μην μεταβεί αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα Ίμια την 31η Ιανουαρίου (σσ. όπως συνέβαινε επί των ημερών του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας), διαψεύδοντας σαν αναληθή όσα υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό» φέρεται να είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha προσθέτοντας: «Άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ».

Επιμένει ο δημοσιογράφος του Alpha
Ωστόσο, σε αντίθεση με όσα λέει σε υπουργός Εθνικής Αμυνας,  ο δημοσιογράφος του Alpha Τάκης Χατζής επιμένει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε όπως και ότι το περιεχόμενό της ήταν αυτό ακριβώς που μετέδωσε. 

Ο υπαινιγμός Ερντογάν περί συνεννόησης Αθήνας-Άγκυρας

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι είχε στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στην Αθήνα να μην υπάρξει ένταση στα Ίμια.

«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Καρντάκ (σσ. ο Ερντογάν αποκάλεσε τα Ίμια με την ονομασία που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (Ιμια) δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», είπε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Χουλουσί Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, λέγοντας: «Ο υπουργός Άμυνας μου πιθανότατα θα καλούσε τον Ελληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ (Ιμια) και στα υπόλοιπα νησιά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Τούρκος υπουργός τηλεφώνησε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο το πρωί της Τετάρτης και αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν οι επικείμενες ελληνοτουρκικές στρατιωτικές συζητήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα από τις 17-21 Φεβρουαρίου για την υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και η προγραμματισμένη συνάντηση των κυρίων Παναγιωτόπουλου και Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα γίνει το διήμερο 12 και 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος: Δεν έκανα δήλωση για τα Ίμια και τον Ερντογάν"

Εφτασαν τους 38 οι θάνατοι από τη γρίπη

Δεκαεπτά άτομα έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 38, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 17 άνδρες και 21 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη.

Από τα 34 (89,5%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (10,5%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 15 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα, υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 4 (26,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και τα 11 (73,3%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 36 (94,7%) από τα 38 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 14 (38,9%).

Συνολικά έχουν καταγραφεί 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 80 άνδρες και 56 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη. Τα 128 (94,1%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 8 (5,9%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 95 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών τα 55 (57,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 40 (42,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Τα 117 (86%) από τα 136 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 50 (42,7%).

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 7 άνδρες και 8 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 4 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών τα 2 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 2 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Τα 13 (86,7%) από τα 15 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 5 (38,5%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ΕΟΔΥ, βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συνεπικρατούν οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2) και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφτασαν τους 38 οι θάνατοι από τη γρίπη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news