facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Μόρια: Κάτοικοι κάνουν face control στις εισόδους του χωριού

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Μόριας. Μετά τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν κατά τις συγκεντρώσεις προσφύγων και μεταναστών για δύο συνεχείς ημέρες στην πόλη της Μυτιλήνης, ένταση παρατηρείται και στο χωριό της Μόριας.

Όπως μετέδωσε το politikalesvos.gr μερίδα κατοίκων έχουν στήσει μπλόκα στις δύο εισόδους του χωριού με στόχο να απαγορεύσουν τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα πάντα με το τοπικό site περίπου 40 άτομα έχουν κλείσει την είσοδο του χωριού από την πλευρά του γηπέδου και άτομα χωρίς κάποια διακριτικά ανώτερης αρχής κάνουν έλεγχο στα αυτοκίνητα που εισέρχονται στο χωριό.

Μάλιστα την ίδια στιγμή στο χωριό νεαρά αγόρια περιπολούν κρατώντας στα χέρια ξύλινα ρόπαλα ενώ νωρίτερα προπηλάκισαν οικογένεια προσφύγων με μωρό ενώ οι πιο ψύχραιμοι κάτοικοι φώναζαν πως υπάρχει μωρό.

Με νεότερη ενημέρωση το τοπικό site μετέδωσε ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προϊστάμενο Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων κ. Βερβέρη για το συμβάν, επιβεβαίωσε πως αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στον χώρο και αξιολογούν τα περιστατικά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόρια: Κάτοικοι κάνουν face control στις εισόδους του χωριού"

Καταγγελία Κουμουτσάκου: ΜΚΟ, δικηγόροι και γιατροί σε παράνομο κύκλωμα εκμετάλλευσης μεταναστών

Σε καταγγελίες για την ύπαρξη παράνομων δικτύων οικονομικής εκμετάλλευσης μεταναστών στα οποία συμμετέχουν ΜΚΟ, δικηγόροι και ιατροί προχώρησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποτροπή μεταναστών μέσω της εξαθλίωσης, ανέφερε: «Έχετε εμμονή με την αποτροπή γιατί η δική σας πολιτική (του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν η προτροπή. Όταν αναλάβαμε βρήκαμε μια κατάσταση διαμορφωμένη, με 80 χιλ. αιτήσεις ασύλου να εκκρεμούν, με υπερπληθυσμούς στα κέντρα υποδοχής και με μηδενικές επιστροφές. Κυρίως βρήκαμε ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ – όχι όλες -. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 80% των αιτούντων έβγαιναν ως ευάλωτοι, ώστε να ξεκινήσει πάλι ένας φαύλος κύκλος με αιτήσεις ,γιατρούς, δικηγόρους κ.α. Τι έκανε ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ; Ηταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Εμείς αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και ενισχύσαμε το προσωπικό. Προχωρήσαμε σε προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών γι αυτό και μεταφέραμε 10 χιλιάδες ανθρώπους».

Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην προκλητική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν που όπως είπε «έχει εντάξει στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της το μεταναστευτικό. Κάθε τρεις και λίγο απειλεί ότι θα ανοίξει τις πύλες. Αυτό λειτουργεί ως πράσινη κάρτα. Ως πρόσκληση. Αυτή τη δύσκολη κατάσταση η κυβέρνηση την διαχειρίζεται. Με λάθη και δυσκολίες όμως τα κυκλώματα θα τα σπάσουμε σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιές εμμονές και αγκυλώσεις ενώ επισήμανε την ανησυχία του κόμματός του για την εξέλιξη του μεταναστευτικό.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία Κουμουτσάκου: ΜΚΟ, δικηγόροι και γιατροί σε παράνομο κύκλωμα εκμετάλλευσης μεταναστών"

Πολ Τόμσεν: “Πετσόκοβε” συντάξεις για χρόνια και θα πάρει… συνταξάρα στα 65!

Ο "σκληρός" του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, αποχωρεί από το Ταμείο μετά από 37 χρόνια και σε ηλικία μόλις 65 ετών. Σύμφωνα με υπολογισμούς θα λαμβάνει κάθε μήνα -κρατηθείτε- το ποσό των 18.000 δολαρίων ή και... περισσότερα. Ποιος είναι ο άνθρωπος που έγινε ο απόλυτος εφιάλτης των Ελλήνων την περίοδο της κρίσης. Στα 75.000 δολάρια ετησίως οι απολαβές του όταν ήταν... χαμηλόμισθος!

“Αιμοσταγής”, “τσεκουροφόρος”, μέχρι και “χασάπης”. Αυτοί ήταν κάποιοι από τους πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στον Πολ Τόμσεν, με τους πιο ήπιους να είναι “ο σκληρός του ΔΝΤ” ή κάτι παρεμφερές.
Όποια κι αν ήταν η επιλογή των λέξεων, η ουσία είναι πως ο Δανός τεχνοκράτης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κρίση και συνδέθηκε άρρηκτα με τις οδυνηρές -καταστροφικές για πολλούς- περικοπές της οκταετούς οικονομικής περιπέτειας της χώρας μας.
Ο Πολ Τόμσεν, λοιπόν, το προσεχές καλοκαίρι θα βγει στην σύνταξη μετά από 37 χρόνια παρουσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και τι σύνταξη θα είναι αυτή! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτών που γνωρίζουν το συνταξιοδοτικό σύστημα που Ταμείου, αυτή θα ανέρχεται σε περίπου 18.000 – 20.000 δολάρια τον μήνα.
Ναι, ο άνθρωπος που όχι μόνο έβαλε την “υπογραφή” του σε αμέτρητες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά τις ζητούσε -και τις απαιτούσε πολλές φορές κιόλας- θα απολαμβάνει σε λίγο καιρό ένα ποσό κάθε μήνα που κάποιοι άλλοι χρειάζονται δύο και τρία χρόνια για να συγκεντρώσουν.
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί και το γεγονός πως ο Πολ Τόμσεν βγαίνει στην σύνταξη στα 65 (!) ενώ στην μνημονιακή Ελλάδα δοκίμαζε τα… όρια των αντοχών ζητώντας συχνά – πυκνά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης…
Τα… κουκιά για την σύνταξη του Πολ Τόμσεν
Οι τελευταίες απολαβές του Δανού, ανέρχονταν σε περίπου 400.000 δολάρια τον χρόνο και οι εισφορές αντιστοιχούν στο 14% του μισθού. Οι μισές εισφορές πληρώνονται από τον ίδιο και οι άλλες μισές από το ΔΝΤ.
Βέβαια δεν μπήκε στο ΔΝΤ με αυτές τις απολαβές, πριν 37 χρόνια. Η πρώτη του αμοιβή ήταν στα 75.000 δολάρια τον χρόνο και σιγά σιγά αναρριχήθηκε στην ιεραρχία του Ταμείου αυξάνοντας βέβαια και τις απολαβές του. Οι ίδιοι υπολογισμοί ανεβάζουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν πληρωθεί ως εισφορές τα χρόνια που ήταν το ΔΝΤ στα 2 – 2,5 εκατ. δολάρια.
Ο Δανός οικονομολόγος ήταν υπεύθυνος για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, πριν αναλάβει τη θέση του επικεφαλής στο ευρωπαϊκό τμήμα τον Νοέμβριο του 2014.
Την αποχώρηση του Πολ Τόμσεν τον προσεχή Ιούλιο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε γνωστή η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πολ Τόμσεν
Η πορεία του Πολ Τόμσεν
Ο Τόμσεν που συνταξιοδοτείται είχε τεθεί επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και είχε ασχοληθεί με την ελληνική κρίση. Στο ΔΝΤ εργάστηκε για 37 χρόνια σε καίριες θέσεις στην Ουάσιγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία.
«Ο κ. Τόμσεν έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της 37χρονης επαγγελματικής σταδιοδρομίας του σε σημαντικές θέσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες, ως εργαζόμενος στην Ουάσινγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία. Πριν από την ανάληψη της θέσης του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, τον Νοέμβριο του 2014, είχε την ευθύνη προγραμμάτων ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση στη ζώνη του ευρώ», ανακοίνωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε.
«Συνεργάστηκε στενά και με τις 44 χώρες της Ευρώπης και συνάμα διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο θέμα χάραξης πολιτικής και καθοδήγησης πολλών χωρών, βασισμένων στην ελεύθερη αγορά, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, ο κ. Πολ Τόμσεν έχει κατευθύνει τις εργασίες επιτήρησης του Ταμείου, τον πολιτικό διάλογο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, και τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Ταμείο πάνω στην υλοποίηση προγραμμάτων».
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολ Τόμσεν: “Πετσόκοβε” συντάξεις για χρόνια και θα πάρει… συνταξάρα στα 65!"

Έκρηξη στο αυτοκίνητο εκδότη στην Αγία Βαρβάρα

Έκρηξη στο αυτοκίνητο του εκδότη της εφημερίδας Παρασκήνιο Νίκου Καραμανλή, σημειώθηκε λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, έξω από την ταβέρνα Φοίνικες στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκδότης είχε πάει στη συγκεκριμένη ταβέρνα -την οποία επισκεπτόταν συχνά- περίπου στις οκτώμισι το βράδυ, μαζί με δύο φίλους του. Ξαφνικά ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη: Το αυτοκίνητο του εκδότη -μια λευκή τζάγκουαρ- καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ έσπασαν και τα τζάμια της ταβέρνας. 

Ο εκδότης σε δηλώσεις του είπε ότι πήγε στην περιοχή μαζί με δύο φίλους για φαγητό και με το που μπήκαν μέσα στυο μαγαζί άκουσαν μια έκρηξη απ' έξω. Βγήκαμε και είδαμε το αμάξι να καίγεται.... «Οι άνθρωποι που ήταν έξω μας είπαν ότι μια μηχανή με δύο άτομα σταμάτησε δίπλα από το ΙΧ, το έσπασαν και πέταξαν μέσα μια βόμβα... ο θόρυβος ήταν πολύ δυνατός»


Ο Νίκος Καραμανλής υπενθύμισε ότι πριν από ενάμιση χρόνο έγνωστοι είχαν πετάξει μια χειροβομβίδα έξω από το σπίτι του και σε ερώτηση αν υποπτεύεται κάποιους απάντησε: «Μπορώ να κάνω χίλιες εικασίες αλλά δεν έχω αποδείξεις. Είναι δουλειά της Αστυνομίας να ψάξει να βρει τι έγινε».

«Το σημαντικό είναι ότι είμαστε όλοι καλά. Για δεύτερη φορά τη γλυτώσαμε, ελπίζουμε να τη γλυτώσουμε και την τρίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά. 


Δείτε τη δήλωσή του 







Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι άγνωστοι δράστες έσπασαν τα τζάμια του οχήματος και πέταξαν εμπηστικό μηχανισμό στο εσωτερικό του.  Το αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγεςπου έφτασαν στο ντεπόζιτο των καυσίμων με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για τον μηχανισμό.

Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2017 ο κ.Καραμανλής είχε εντοπίσει χειροβομβίδα στην αυλή του σπιτιού του στα Βριλήσσια, την οποία είχαν πετάξει άγνωστοι.


auto-1
auto-2
auto-3
auto-4
auto-5
auto-6
auto-7
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη στο αυτοκίνητο εκδότη στην Αγία Βαρβάρα"

Αρτάκη: 77χρονος πυροβόλησε με φλόμπερ 14χρονο αγόρι - Ο πατέρας του μιλάει αποκλειστικά στο EviaZoom.gr (ΒΙΝΤΕΟ)

77χρονος πυροβόλησε με φλόμπερ ένα 14χρονο αγόρι στο Λιμάνι της Αρτάκης - Ο πατέρας του παιδιού, Σωτήρης Σφουγγαράς μιλάει αποκλειστικά στο EviaZoom.gr και περιγράφει τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης...

Το απίστευτο συμβάν σημειώθηκε περίπου στις 22:30 το βράδυ της Κυριακής (02-02-2020), όταν ο 77χρονος άνδρας πυροβόλησε μέσα από το σκάφος, στο οποίο διαμένει μόνιμα, το 14χρονο αγόρι που εκείνη την ώρα έκανε βόλτα με το ποδήλατο μαζί με άλλους συνομήλικους του.

Από απόσταση 10 μέτρων τα σκάγια χτύπησαν το φρύδι και το δάχτυλο του χεριού, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί σοβαρά. Το παιδί εντόπισαν αιμόφυρτο οι γονείς του, οι οποίοι βρίσκονταν μαζί με το δεύτερο παιδί τους σε παρακείμενη καφετέρια την ώρα των πυροβολισμών.

Μάλιστα, ο πατέρας του πήγε να ζητήσει το λόγο από τον 77χρονο και δέχτηκε πυροβολισμό προς το μέρος του, χωρίς ωστόσο να τον χτυπήσουν τα σκάγια.

Ακολούθως στελέχη της Ασφάλειας Λιμεναρχείου Χαλκίδας, παρουσία και του διοικητή, Βασίλη Κούτρα, εισέβαλαν στο σκάφος με αλεξίσφαιρα γιλέκα και συνέλαβαν τον 77χρονο, ο οποίος φαίνεται ότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε λέγοντας ότι τα παιδιά τον πείραζαν και του πετούσαν πέτρες.

Οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και αφέθηκε ελεύθερος καθώς είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως ανέφερε το δικαστήριο, το οποίο όρισε τη δίκη για την Πέμπτη (06-02-2020).

«Πυροβόλησε και προς το μέρος μου χωρίς να με πετύχει...»

Στο EviaZoom.gr μίλησε αποκλειστικά ο πατέρας του 14χρονου, Σωτήρης Σφουγγαράς, ο οποίος περιγράφει τα όσα -πραγματικά- έγιναν το βράδυ της Κυριακής (02-02-2020).

ΒΙΝΤΕΟ



«Την ώρα που γυρνάγανε με τα ποδήλατα τελευταίος ήταν ο γιος μου και πυροβόλησε με ένα κυνηγετικό όπλο φλόμπερ μικρού διαμετρήματος ευτυχώς με το σφαιράκι που έχει μέσα σκάγια και εκείνη την ώρα ήμουν με τη γυναίκα μου και το άλλο μου παιδί σε καφετέρια στην Αρτάκη και πήγαμε να πάρουμε τον Χρήστο από το λιμάνι. Ηταν η ώρα γύρω στις 22:20 το βράδυ. Πάω και βλέπω το παιδί μέσα στα αίματα, "μπαμπά με πυροβόλησε αυτός ο γέρος που είναι μέσα στο σκάφος". Αυτός έχει το σκάφος εκεί πέρα 10 χρόνια, ούτε χαρτιά έχει, ούτε τίποτα, το έχει φτιάξει μόνος του. Το διαπίστωσε και το λιμεναρχείο. Πήγα να του ζητήσω το λόγο και μόλις πλησίασα κοντά ξαναπυροβόλησε αλλά δεν με πήρε, δεν τραυματίστηκα εγώ. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος.

Μόλις ήρθαν οι λιμενικοί έβαλαν αλεξίσφαιρα για να τον βγάλουν από μέσα. Εγώ έφυγα για το νοσοκομείο, πήγα το παιδί στο νοσοκομείο, το κοίταξε ο γιατρός ευτυχώς τα τραύματα δεν ήταν βαθιά λόγω του ότι αυτός ο άνθρωπος είχε κόψει το όπλο, είχε κόψει την κάννη και το κοντάκι, το είχε κάνει σαν να είναι κουμπούρι. Και εφόσον έριξε και δεύτερη φορά υπήρχε πρόθεση. Ήρθαν τον πήραν αυτόφωρο, πήγαμε εμείς στο λιμεναρχείο για κατάθεση και μετά πήγαμε σπίτι μας.

Ακολούθως πήγα το λιμεναρχείο το χαρτί από το νοσοκομείο Χαλκίδας και μετά πήγα στο δικαστήριο. Στις 13:30 ήταν να εκδικαστεί. Η πρόεδρος του Τριμελούς του είπε ότι έχει δικαίωμα βάσει νόμου αναβάλλει τη δίκη για τρεις ημέρες μέχρι να βρει υπεράσπιση γιατί δεν είχε δικηγόρο και τον άφησε ελεύθερο. 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης θα ξαναγίνει το δικαστήριο.

Εγώ πιστεύω ότι ο άνθρωπος αυτός έχει ψυχολογικά προβλήματα. Το παιδί έχει τραυματιστεί, έχει φάει ένα σκάγι στο δεξί φρύδι και το μάτι του έχει μαυρίσει. Δεν νοσηλεύτηκε καθόλου απλά πήγαμε εκεί να διαπιστώσουμε μήπως έχει κανένα σκάγι το μάτι. Ευτυχώς φόραγε γυαλιά το παιδί και πήγε πάνω στο φρύδι. Ο άνθρωπος αυτός πυροβόλησε μέσα από το σκάφος ήταν 10 μέτρα η απόσταση. Αλλά επειδή το είχε κόψει το όπλο άνοιξαν τα σκάγια και δεν έκαναν μεγάλη ζημιά», τόνισε ο Σωτήρης Σφουγγαράς.

eviazoom
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρτάκη: 77χρονος πυροβόλησε με φλόμπερ 14χρονο αγόρι - Ο πατέρας του μιλάει αποκλειστικά στο EviaZoom.gr (ΒΙΝΤΕΟ)"

Πλιάτσικο στο Νοσοκομείο Λέρου: Δεκάδες αμαξίδια βρέθηκαν στο hot spot

Πλιάτσικο στο νοσοκομείο Λέρου έκαναν οι μετανάστες, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, «σηκώνοντας» από αναπηρικά καρότσια, πλυντήρια και ψυγεία μέχρι καρδιογράφους, υπερηχογράφους και χειρουργικά ψαλίδια!

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά παραβατικότητας εκ μέρους των μεταναστών όμως το συγκεκριμένο περιστατικό είναι πραγματικά πρωτοφανές. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά 43 αναπηρικά αμαξίδια, που έκαναν φτερά από το νοσηλευτικό ίδρυμα, εντοπίστηκαν στους χώρους του hotspot.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κρατικού Θεραπευτηρίου-Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Λέρου οι μετανάστες «απαλλοτρίωσαν» όλα τα υλικά, που δεν χρησιμοποιούνταν και είχαν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένη αποθήκη για να εκποιηθούν.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκλάπησαν «τραπέζια, κλιματιστικά, μεταλλικά έπιπλα, μηχανήματα διάφορα, κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια» με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι «υπάρχει κίνδυνος από αιχμηρά αντικείμενα». Ο φόβος αυτός πηγάζει από το γεγονός ότι στη μακρά λίστα των αντικειμένων, που έχουν κλαπεί, περιλαμβάνονται χειρουργικά ψαλίδια, ψαλίδια κοπής γαζών, σύριγγες, ψαλίδια κουρέματος, διάφορα κατσαβίδια και αλυσοπρίονο.

Μεταξύ των εκατοντάδων αντικειμένων, που χάθηκαν, υπάρχουν 12 πλυντήρια, 41 κλιματιστικά, 36 κρεβάτια, 46 καθίσματα γραφείου και εργασίας, 13 θερμοσίφωνες χωρητικότητας από 10 έως 80 λίτρα, 23 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 24 εκτυπωτές, 25 οθόνες, 175 πυροσβεστήρες, 20 τηλεοράσεις, 69 τηλεφωνικές συσκευές και 19 ανεμιστήρες οροφής.

Όσον αφορά στον ιατρικό εξοπλισμό, εκλάπησαν 46 πιεσόμετρα, τροχήλατα ακτινογραφικά, απινιδωτές, καρδιογράφοι, καρδιοτοκογράφοι, ωτοσκόπια, ανιχνευτές εμβρυικών παλμών μέχρι και φορείο.

Δείτε εδώ το έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου Λέρου

ant1news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλιάτσικο στο Νοσοκομείο Λέρου: Δεκάδες αμαξίδια βρέθηκαν στο hot spot"

“Σεισμός” στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Αποβολή από τα ευρωπαϊκά κύπελλα για όσους δεν συμμορφωθούν!

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες επαφές του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με UEFA - FIFA στην Ελβετία. Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε μια βασική συναντίληψη για τα ζητήματα που συζητήθηκαν για την... επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν έχει αποδεχτεί πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναμένεται στη χώρα μας.

Ραγδαίες είναι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο! FIFA και UEFA δεν… αστειεύονται και στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την ελληνική Κυβέρνηση στην επανεκκίνησή του, είναι έτοιμες για αυστηρές ποινές προς τους παραβάτες.

Οι επαφές Γεραπετρίτη και η… ξεκάθαρη -πια- απειλή για τις ομάδες!

Την Τρίτη (04.02.2020) ολοκληρώθηκαν οι διήμερες επαφές του Γιώργου Γεραπετρίτη με την UEFA στην Ελβετία, όπως και η επικοινωνία με τη FIFA. Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε μια βασική συναντίληψη για τα ζητήματα που συζητήθηκαν.

H UEFA συμφώνησε να παρέχει τεχνική βοήθεια, ενώ από την ελληνική πλευρά υπήρξε πλήρης πολιτική δέσμευση ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, και πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης δεσμεύτηκε στις επαφές του με την UEFA και τη FIFA στην Ελβετία πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα ο κ. Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με ανθρώπους της UEFA, όπως και με τον πρόεδρο της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μεταφέροντας του την πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη (για να έρθει άμεσα στην Αθήνα) την οποία και έκανε αποδεκτή.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Σεισμός” στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Αποβολή από τα ευρωπαϊκά κύπελλα για όσους δεν συμμορφωθούν!"

Μόνο ψυχιατρικοί ασθενείς επιτρέπεται να καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» που ξεκίνησαν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Παύλου Μελά αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας ελέγχουν με τακτικές «εφόδους» στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου εάν τηρείται ή όχι η αντικαπνιστική νομοθεσία. Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, ειδικά για τα νοσοκομεία, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ρητά ότι στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα απαγορεύεται, εμπίπτουν, ενδεικτικά, όλοι οι χώροι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στους οποίους περιλαμβάνονται οι ακάλυπτοι χώροι, οι ταράτσες, τα αίθρια, οι εξώστες, καθώς και οι λοιποί υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι κλπ. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι το κάπνισμα επιτρέπεται στους υπαίθριους χώρους του Νοσοκομείου μόνο για τους ψυχιατρικούς ασθενείς.

Κατά τους ελέγχους, που θα συνεχίσουν να διενεργούνται πιο εντατικά το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις λόγω ανοχής ή μη αποτροπής του καπνίσματος, θα επιβληθούν κυρώσεις και πρόστιμα, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και κυμαίνονται από 100 ευρώ ως 10.000 ευρώ, ενώ υπερδιπλασιάζονται σε περιπτώσεις υποτροπών.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει λάβει μέτρα για την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος στους χώρους του.

Πέρα από τις απαραίτητες και αδιάλειπτες ενέργειες ενημέρωσης του κοινού και του προσωπικού με ανακοινώσεις και αφίσες αναρτημένες σε χώρους εντός του Νοσοκομείου, υπενθυμίζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα την εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του θεσμικού πλαισίου. Υπάλληλοι της εταιρίας security του Νοσοκομείου «οργώνουν» καθημερινά τους χώρους του, απευθύνοντας συστάσεις στο κοινό.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Τμήματος Εποπτών Υγείας για την εφαρμογή του σχεδίου αποτροπής καπνίσματος στο Νοσοκομείο, «η ανάρτηση σήμανσης και η λήψη λοιπών μέτρων αποτροπής, όπως η απομάκρυνση σταχτοδοχείων έγιναν άμεσα. Συγκεκριμένα, ειδική σήμανση σχετική με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος υπάρχει σε αρκετά σημεία και στους αύλειους χώρους του Νοσοκομείου, προς ενημέρωση και αποτροπή του καπνίσματος. Επιπλέον, γίνεται διανομή ενημερωτικού υλικού και αναμνηστικών δώρων με προβολή αντικαπνιστικών μηνυμάτων στο κοινό».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο ψυχιατρικοί ασθενείς επιτρέπεται να καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου Παπαγεωργίου"

Εξάρχεια: Τρεις συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην αστυνομική επιχείρηση

Μία ακόμα ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Εξάρχεια, στο πλαίσιο των δράσεων κυρίως για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, του παραεμπορίου καπνικών προϊόντων και παράβασης του νόμου για αλλοδαπούς, αλλά και γενικότερα την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας.

Την επιχείρηση οργάνωσε και υλοποίησε η Ασφάλεια Αττικής, με την συνδρομή των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ελέγχους στην πλατεία Εξαρχείων και τους γύρω δρόμους, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο και προσήγαγαν έξι άτομα, (πέντε αλλοδαπούς και έναν ημεδαπό), ενώ τρεις συνελήφθησαν (δύο αλλοδαποί και ένας ημεδαπός) για κατοχή ναρκωτικών και θα οδηγηθούν αύριο στο αυτόφωρο.

Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών και λαθραία καπνικά προϊόντα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρχεια: Τρεις συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην αστυνομική επιχείρηση"

Λαβρόφ: Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το Ιντλίμπ

Η Άγκυρα δεν τήρησε μερικές σημαντικές δεσμεύσεις, που είχε αναλάβει, στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχε κάνει με την Μόσχα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην εφημερίδα Rossiskaya Gazeta.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε συγκεκριμένα, ότι η Τουρκία «πρώτον δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση, η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της "Τζεμπχάτ αλ Νούσρα" η οποία μετεξελίχθηκε σε "Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ"».

«Η δεύτερη πλευρά – συνέχισε ο Λαβρόφ- η οποία σχετίζεται με τους κινδύνους και τις απειλές που προέρχονται από την ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, συνίσταται στο ότι εκατοντάδες μαχητές από εκεί και από την "αλ Νούσρα" και από την "Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ", έχουν πάει στην Λιβύη για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες σ αυτή την χώρα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης, ότι «λαμβάνοντας υπ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η Ρωσία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αυτό μόνη της, αλλά μπορεί να τηρήσει άνευ όρων και ευσυνείδητα πλήρως τις συμφωνίες που υπάρχουν για το Ιντλίμπ. Για αυτό μιλάμε με τους Τούρκους εταίρους μας».

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης, ότι οι τρομοκράτες στο Ιντλίμπ δεν σταματούν τις προκλητικές τους ενέργειες, βάλλοντας συστηματικά κατά της βάσης Χμεϊμίμ, αλλά και εναντίον συριακών θέσεων και μη στρατιωτικών θέσεων εκτός της ζώνης του Ιντλίμπ. Χαρακτήρισε μάλιστα ως μια από τις αιτίες της κατάστασης αυτής, το ότι εντός της ζώνης του Ιντλίμπ δεν έχει δημιουργηθεί αποστρατικοποιημένη ζώνη. «Αυτό το υπενθυμίσαμε στους Τούρκους εταίρους μας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την τήρηση όλων των σημείων, εκείνων των αποφάσεων που έλαβαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας» είπε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης, ότι «έρχονται πληροφορίες, που λένε ότι τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην ζώνη του Ιντλίμπ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, τα τουρκικά στρατεύματα προωθήθηκαν σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, χωρίς να προειδοποιήσουν γι' αυτές τις μετακινήσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορέσαμε ένα ενημερώσουμε τον συριακό στρατό. Υπήρξαν πλήγματα – είπε ο Λαβρόφ – και η τουρκική πλευρά απειλεί ότι θα ανταπαντήσει» και προσέθεσε ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό» απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των συμφωνιών για το Ιντλίμπ που υπογράφηκαν το 2018 και 2019 στο Σότσι.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαβρόφ: Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το Ιντλίμπ"

Τραγωδία στα Ψαχνά: Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του 4χρονου - Έπαιρνε αγωγή για ωτίτιδα

Στο πένθος έχει βυθιστεί το όμορφο χωριό της Μακρυμάλλης του δήμου Διρφυών-Μεσσαπιών από τον αιφνίδιο θάνατο ενός 4χρονου αγοριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον στενό κύκλο της οικογένειας, ο άτυχος 4χρονος την προηγούμενη εβδομάδα είχε αρρωστήσει με συμπτώματα γρίπης και οι γονείς του τον μετέφεραν στον παιδίατρο του στην Χαλκίδα.

Ο γιατρός του παιδιού, τον είδε την προηγούμενη Πέμπτη, αφού εξέτασε τον μικρό ασθενή διέγνωσε βακτηριακή ιογενή λοίμωξη (δλδ ωτίτιδα) και έδωσε την αντίστοιχη αγωγή.

Χθες, Δευτέρα, οι γονείς πήγαν ξανά στον παιδίατρο τους για να δει το παιδάκι όπου και πρότεινε την συνέχιση της θεραπείας, αφού δεν είχε είχε σημειωθεί πρόοδος στη υγεία του και συνέστησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε περίπτωση επιπλοκών. Σημειώνεται ότι παρά τις αρχικές πληροφορίες, το παιδί δεν είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Δυστυχώς, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες συγγενικού προσώπου, ο μικρός άγγελος δεν πρόλαβε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του. Όταν οι γονείς του είδαν ότι υπάρχει πρόβλημα στην αναπνοή του, αμέσως το πήγαν στο κέντρο υγείας Ψαχνών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατο του.

Οι γονείς ζητούν νεκροψία-νεκροτομή

Οι γονείς του άτυχου αγοριού δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο μικρός τους γιος έφυγε από κοντά τους με αυτόν τον τρόπο και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Συγκλονισμένος είναι και ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς που μιλά στο protothema.gr για το ξαφνικό χαμό του μικρού Πάρη.

«Δεν μπορούμε να συνέλθουμε από το ξαφνικό χαμό του μικρού μας Πάρη. Η κηδεία του παιδιού θα γίνει αύριο στις 15.00 στο χωριό Μακρυμάλλη. Πραγματικά είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, οι γονείς είναι απαρηγόρητοι γιατί δεν είχαν άλλο παιδάκι. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη γιατί ο πόνος τους αυτή τη στιγμή είναι μεγάλος. Δυστυχώς έφυγε ξαφνικά από τη ζωή και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει» λέει στο protothema.gr ο Γιώργος Ψαθάς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στα Ψαχνά: Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του 4χρονου - Έπαιρνε αγωγή για ωτίτιδα"

Υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά περίπτωση στο σχέδιο νόμου για τη δημόσια υγεία

Τη δυνατότητα του υπουργείου Υγείας να επιβάλει τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τη δημόσια υγεία που δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στόχος είναι να αναδειχθεί η πρόληψη και να βελτιωθεί η προαγωγή και η προστασία της δημόσιας υγείας. Το σχέδιο νόμου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ως λαός ζούμε περισσότερο από το μέσο όρο των πολιτών της ΕΕ, αλλά ο χρόνος ζωής μας με καλή υγεία μειώνεται, έχει ως στόχο την «αντιμετώπιση των συμπεριφορικών παραγόντων, όπως η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης, τα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από "νέους" κινδύνους, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο. Όλα αυτά που έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής και αποτελούν βασικές αιτίες νοσηρότητας και πρώιμης θνησιμότητας: Καρδιοπάθειες, καρκίνους, πνευμονοπάθειες, παιδική παχυσαρκία, διαβήτη».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το νέο σχέδιο νόμου αναπτύσσεται γύρω από πολλούς και διαφορετικούς άξονες.

Θεσπίζεται 5ετές εθνικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία, το οποίο είναι δεσμευτικό για τις υπηρεσίες υγείας, περιλαμβάνει μετρήσιμους στόχους, είναι κοστολογημένο με στόχο τη διαφάνεια αλλά και τη σταδιακή αύξηση της δαπάνης για τη δημόσια υγεία στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, προβλέπει ενδεχόμενες συμπράξεις μεταξύ φορέων του Δημοσίου, εθελοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων.

Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης»

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης εθνικό πρόγραμμα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία. Περιλαμβάνει δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, παρέχονται δωρεάν από τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς που ορίζονται στο πρόγραμμα, και υλοποιούνται με σύμπραξη εποπτευόμενων οργανικών μονάδων και φορέων υπηρεσιών δημόσιας υγείας που καθορίζονται σε κάθε εθνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Η πρωτογενής πρόληψη, περιλαμβάνει το εθνικό πρόγραμμα προαγωγής της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης (ΕΠΠΣΑΥΔ) και έχει ως στόχο τον «έλεγχο και τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την κακή διατροφή και την έλλειψη της σωματικής άσκησης. Επίσης το εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του αλκοόλ (ΕΠΑΑ) για τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στο αλκοόλ και την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων, που επιδρούν στην επίπτωση της συγκεκριμένης διαταραχής. Στην πρωτογενή πρόληψη υπάρχει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ.) που προβλέπει ότι σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, «μπορεί να επιβάλλεται δυνάμει απόφασης του υπουργού Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης θα ορίζεται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία θα καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, και ρυθμίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια».

Τα προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης περιλαμβάνουν το εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (ΕΠΠΕ) για την πρώιμη ανίχνευση νοσημάτων υψηλού επιπολασμού. Στο πρόγραμμα, «εμπεριέχονται δράσεις πρόληψης, με πρωταρχική την καθιέρωση προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων των πολιτών για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής». Επίσης, στη δευτερογενή πρόληψη εντάσσεται το εθνικό πρόγραμμα συστηματικού προγεννητικού και περιγεννητικού ελέγχου (ΕΠΠΓΕ), το οποίο στοχεύει στην προάσπιση της υγείας κατά την προγεννητική και περιγεννητική περίοδο. Αυτό «περιλαμβάνει δέσμη των επιστημονικά συνιστώμενων εργαστηριακών ελέγχων κατά την προγεννητική περίοδο καθώς και την επέκταση του εθνικού προγράμματος προληπτικού ελέγχου νεογνών (ΕΠΠΕΝ) ώστε η πρώιμη διάγνωση να αφορά στο σύνολο των σπάνιων αλλά σοβαρών νοσημάτων, που επιδέχονται θεραπείας και μπορούν να καταστούν ελεγχόμενα)».

Η τριτογενής πρόληψη

Στην τριτογενή πρόληψη συμπεριλαμβάνονται το εθνικό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής ένταξης και αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα (ΕΠΨΕΑΑΨΠ) και η επίλυση οργανωτικών θεμάτων των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. «Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή διάθεση των πόρων και κατανέμονται οι δράσεις μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών επιχειρησιακά φορέων» αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.

Προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργούνται:

Τμήμα κινητοποίησης του κοινωνικού κεφαλαίου στον τομέα της υγείας στο υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο το συντονισμό και την υποστήριξη των εθελοντικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας και τη δημιουργία και τήρηση ειδικού μητρώου ελληνικών και διεθνών εθελοντικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες δύνανται να συμμετέχουν στην υλοποίηση δράσεων δημόσιας υγείας του εθνικού σχεδίου δράσης για την δημόσια υγεία.

Διευθύνσεις δημόσιας υγείας στις ΔΥΠΕ, ως το αναγκαίο ενδιάμεσο επίπεδο, η μέχρι σήμερα απουσία του οποίου, είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία επικοινωνίας εφαρμογής των πολιτικών δημόσιας υγείας από το κεντρικό επίπεδο του εθνικού συστήματος υγείας στα περιφερειακά επίπεδα.

Διυπουργικό συμβούλιο δημόσιας υγείας (ΔΙ.ΣΥ.ΔΥ). Σκοπός του ΔΙ.ΣΥ.ΔΥ είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία και η επίλυση σχετικών ζητημάτων πολυτομεακού και διατομεακού χαρακτήρα.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας (ΕΕΔΥ) ως επιστημονικό, συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Υγείας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά περίπτωση στο σχέδιο νόμου για τη δημόσια υγεία"

Έρευνα: Πιο ακριβή χώρα στον κόσμο η Ελβετία – Στο Νο 38 η Ελλάδα

Ελβετία, Νορβηγία και Ισλανδία καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις ανάμεσα στις πιο ακριβές χώρες του πλανήτη, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού CEOWORLD Magazine, που πραγματοποίησε έρευνα σε 132 χώρες, υπολογίζοντας το κόστος των αγαθών, συμπεριλαμβάνοντας τα ψώνια, τα ρούχα και τα έξοδα ταξί. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 38η θέση και θεωρείται πιο φθηνή από την Ιρλανδία (13), τη Γαλλία (14), την Ολλανδία (15), το Βέλγιο (18), όπως και την Αυστρία (21), τη Μάλτα (26), το Ηνωμένο Βασίλειο (27), την Ιταλία (28), τη Γερμανία (29), την Κύπρο (36) και λίγο πιο φθηνή από την Τζαμάικα (37). Πάντως, παραμένει πιο ακριβή από την Ισπανία (44) αλλά και όλες τις χώρες των Βαλκανίων, εκ των οποίων οι περισσότερες βρίσκονται στις πλέον φθηνές χώρες. 

Με βάση τους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 76η πιο ακριβή θέση στις τιμές ενοικίων, την 46η υψηλότερη στο κόστος ζωής, την 57η στα ψώνια. Στα εστιατόρια βρίσκεται στην 33η πιο ακριβή θέση, ενώ στην αγοραστική δύναμη στην 65η. 

greece_expensive


Πέραν της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, στις πιο ακριβές δέκα χώρες είναι η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Ιαπωνία, οι Μπαχάμες, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 20ή θέση των πιο ακριβών χωρών. 

Οι ερευνητές υπολόγισαν μια σειρά από κόστη, όπως το κόστος στέγασης, ρουχισμού, μεταφοράς με ταξί, δημοσίων αγαθών, διαδικτύου, όπως και την τιμή στα ψώνια, στις μεταφορές και στο φαγητό σε εστιατόριο. 

Ιδιαίτερα υψηλό κρίθηκε το κόστος ζωής στην πόλη της Νέας Υόρκης. 

Στους επιμέρους δείκτες, η Ελβετία θεωρείται πιο ακριβή στα ψώνια και στις τιμές εστιατορίων. Για παράδειγμα, ένα Bic Mac κοστίζει 6,50 ελβετικά φράγκα (6,70 

Η Ιαπωνία, στην τέταρτη θέση της λίστας, είναι η πλέον ακριβή χώρα εκτός Ευρώπης, ενώ έχει πολύ χαμηλότερα κόστη στην ενοικίαση σπιτιών και στα εστιατόρια. 

Στις ενοικιάσεις κατοικιών, την πρώτη θέση στο κόστος καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, που στο σύνολο βρίσκεται στην 11η θέση. 

Στις πιο φθηνές χώρες βλέπουμε τη Ρωσία και την Κίνα στις θεέσεις 80 και 82 αντίστοιχα. Πιο φθηνή χώρα στον κόσμο είναι το Πακιστάν (132) και ακολουθούν το Πακιστάν (131) και το Αφγανιστάν (132). Το Πακιστάν θεωρείται ως το πλέον φθηνότερο κράτος, λόγω του πολύ φθηνού κόστους για ενοίκιο. Τα ψώνια είναι πιο φθηνά στο Αφγανιστάν, ενώ η Τυνησία είναι η πλέον φθηνή χώρα για να τρώει κανείς σε εστιατόρια.

xwres_expensive

Οι δέκα πιο ακριβές χώρες στη γενική κατάταξη όπως αποτυπώνονται στην έρευνα του περιοδικού CEOWORLD Magazine

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Πιο ακριβή χώρα στον κόσμο η Ελβετία – Στο Νο 38 η Ελλάδα"

Euromedica: Δύο αιτήσεις πτώχευσης εναντίον της – «Απολύτως αβάσιμες» λέει η εταιρεία

Η EUROMEDICA A.E. ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν κατατεθεί δύο αιτήσεις πτώχευσης εναντίον της.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, «η ίδια κρίνει απολύτως αβάσιμες (τις δύο αιτήσεις) ιδίως ενόψει της στήριξης που πλέον της παρέχουν βασικοί πιστωτές της αλλά και της έγκαιρης εξυπηρέτησης μείζονος μέρους των τρεχουσών υποχρεώσεων της».

Παράλληλα, σε διαφορετική ανακοίνωση, η EUROMEDICA επισημαίνει ότι «κατόπιν αιτήματος δύο πιστωτών της χορηγήθηκε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της και αναστέλλει τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος της.

Η Εταιρία υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι προσωρινή διαταγή περί αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων σε βάρος της είχε ήδη εκδοθεί στις 23.12.2019 κατόπιν αιτήματος της ίδιας της εταιρίας.»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Euromedica: Δύο αιτήσεις πτώχευσης εναντίον της – «Απολύτως αβάσιμες» λέει η εταιρεία"

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 18 Φεβρουαρίου για το νέο ασφαλιστικό

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αντιδρώντας στην κατάθεση στη Βουλή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης.

«Το νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση ων μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350€ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο» προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 18 Φεβρουαρίου για το νέο ασφαλιστικό"

Δένδιας – Λουίτζι Ντι Μάιο: Συμφωνήσαν ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κατάσταση στη Λιβύη και οι σχετικές προσπάθειες για ειρήνευση, ο παράνομος χαρακτήρας των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία αλλά και η ενεργειακή συνεργασία της χώρας μας με την Ιταλία.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι τα memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης «είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη», ενώ «με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

«Είχα σήμερα την μεγάλη χαρά και ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με τον Ιταλό ομόλογό μου, τον Λουίτζι Ντι Μάιο. Είναι η τρίτη μας συνάντηση μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων, αλλά είναι η πρώτη συνάντηση που έχουμε σε αμιγώς διμερές επίπεδο. Συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στην Μεσόγειο, μετά την υπογραφή των δυο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κυρίου Σάρατζ. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέρα από αυτό, με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης «για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, με τα ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο» και πως συμφώνησαν «ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού Eastmed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας. Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιταλία θα υπογράψει την σχετική συμφωνία», πρόσθεσε ο κύριος Δένδιας, και ολοκλήρωσε: «Επιβεβαιώσαμε την ιδιαίτερα στενή σχέση μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αμοιβαίας μας βούληση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις μεταξύ μας σχέσεις. Είμαστε, άλλωστε, φίλοι και γείτονες. Με τον ομόλογό μου, συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αναφορά την Λιβύη, όσο και γενικά, την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα».

Διπλωματικές πηγές, επίσης, αναφέρουν ότι στην σημερινή συνάντηση συζητήθηκε η βούληση της Ιταλίας να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την σταθερότητα στην Λιβύη, οι οποίες να αφορούν στενότερα τις μεσογειακές χώρες και ότι η Ρώμη θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην διαδικασία του Βερολίνου. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Ρώμης συμφωνούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής αποστολής που έως τώρα φέρει την ονομασία «Σοφία», με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, τέλος, Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζουν τον αποδοτικό διάλογο και τη διαδικασία για τον καθορισμό της ΑΟΖ και θεωρούν, επίσης, ότι πρέπει να γίνει σαφές πως τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν σε ευρωπαϊκή τροχιά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας – Λουίτζι Ντι Μάιο: Συμφωνήσαν ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομα"

Μεταναστευτικό: Δεν πέρασε η πρόταση να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά Β. Αιγαίου

Δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, η πρότασή του να κηρυχθούν τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο περιφερειάρχης αιτιολόγησε την πρόταση του επικαλούμενος «τις ασφυκτικές καταστάσεις που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση των αιτούντων άσυλο στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Και συγκεκριμένα η παραμονή 36.000 φιλοξενουμένων σε υποδομές για 7.000 ανθρώπους». Καθώς επίσης και το ότι «μόνο μέσα από τις διαδικασίες της έκτακτης ανάγκης μπορεί να παρασχεθεί η απαιτούμενη πολύτιμη βοήθεια».

Τη θέση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο αίτημα είχε κεφράσει νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως δεν εξετάζεται «για την ώρα» ζήτημα να τεθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Μετά τις συζητήσεις με τον κ. Μηταράκη νομίζω ότι πείθεται ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Δεν πέρασε η πρόταση να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά Β. Αιγαίου"

ΠΟΕΔΗΝ: «Λίστα αναμονής δύο ετών στα χειρουργεία του Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης»

Τη λίστα αναμονής χειρουργικών επεμβάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, από την οποία προκύπτει ότι το φαινόμενο των καθυστερήσεων στη εξυπηρέτηση των ασθενών δεν εντοπίζεται μόνο στο Νοσοκομείο Χανίων. Εκεί που πριν από λίγες ημέρες γυναίκα ζήτησε ραντεβού για γαστροσκόπηση και της έκλεισαν για ... το 2022! Το θέμα λύθηκε με την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι προσλήψεις επιπλέον γιατρών, ενώ δρομολογήθηκε και η λειτουργία δεύτερου τακτικού εξωτερικού γαστρεντερολογικού ιατρείου.
ΠΟΕΔΗΝ: "Πάνω από 2 χρόνια αναμονής για επέμβαση στο Παπαγεωργίου"
Στη λίστα που ακολουθεί, θα διαπιστώσετε ότι η αναμονή, όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, για σοβαρά χειρουργεία αγγίζει τα δύο χρόνια.  Η προτελευταία στήλη είναι ημερομηνία διάγνωσης και εγγραφής στη λίστα και η τελευταία στήλη, η ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε το χειρουργείο.
Όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ στην παρακάτω λίστα φαίνεται ότι μόνο δύο χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν από το 2017 και μέχρι σήμερα κι αυτά με καθυστέρηση 2 ετών. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Δείτε τη λίστα:

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει:
"Πάνω από δυο χρόνια αναμονή για σοβαρές επεμβάσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Στη νέα λίστα που βγαίνει σήμερα πολλοί δεν εμφανίζονται. Αυτό σημαίνει ότι, ή πήγαν αλλού και χειρουργήθηκαν ή μπορεί ακόμα και να έχασαν τη ζωή τους. ".
Για να λειτουργήσουν σωστά και με επάρκεια τα νοσοκομεία χρειάζεται να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: «Λίστα αναμονής δύο ετών στα χειρουργεία του Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης»"

Προανακριτική Novartis: Κλήτευση της Τουλουπάκη για ανωμοτί κατάθεση ζητά το ΚΙΝΑΛ

Την κλήτευση της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis για ανωμοτί κατάθεση ζητά το Κίνημα Αλλαγής.

Οι βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην επιτροπή Βασίλης Κεγκέρογλου και Ευαγγελία Λιακούλη σε επιστολή προς τον πρόεδρο της προανακριτικής Ιωάννη Μπούγα επισημαίνουν: «επειδή από τις έως σήμερα εργασίες της Επιτροπής έχουν προκύψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από την κα Ελένη Τουλουπάκη» ζητά να κληθεί και να εξετασθεί χωρίς όρκο».

Να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να καταθέσει ο κ. Κωνσταντίνος Ράνος, μέλος επιτροπής προμηθειών του υπουργείου Υγείας. Την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η κατάθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη που ήδη από το 2016 είχε καταθέσει για παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε κρίσιμες υποθέσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική Novartis: Κλήτευση της Τουλουπάκη για ανωμοτί κατάθεση ζητά το ΚΙΝΑΛ"

Κοροναϊός: Έκτακτα μέτρα στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο κοροναϊός βάζει σε κατάσταση συναγερμού το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετά από εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια εφαρμόζει σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού 2019-nCoV σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα.
Τα μέτρα αυτά, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ταξιδιωτών, και περιλαμβάνουν:
1. Θερμομέτρηση με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων, των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων.
2. Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.
3. Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.


 Τι πρέπει να κάνουν τα πληρώματα αεροσκαφών και πλοίων
Στη σελίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊό. Προτρέπουν τον κόσμο να μην ταξιδεύει στην πόλη Γουχάν και τι πρέπει να κάνει κάποιο άτομα αν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.
Συγκεκριμένα αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Γουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.
Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.
Οδηγίες για αποφυγή ταξιδιών στην πόλη Γουχάν
Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς την πόλη Wuhan, επαρχία Hubei αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Γουχάν συνιστάται :
Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από την πόλη Γουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :
Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Έκτακτα μέτρα στο Ελευθέριος Βενιζέλος"

Υποχρεωτικά στους δήμους τα νέα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας -Τι θα κάνουν

Υποχρεωτική δημιουργία ενός Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας σε κάθε Δήμο, άμεσα υπαγόμενου στο Δήμαρχο, προβλέπει το αρ. 21 του Νομοσχεδίου περί Πολιτικής Προστασίας που ψηφίζεται στη Βουλή.

Εξαίρεση αφήνει ο νομοθέτης μόνο για τους Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων, όπου θα μπορεί να συστήνεται Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.

Με π.δ. που θα εκδοθεί μέσα σε 6 μήνες, θα καθοριστούν οι οργανικές θέσεις, οι ειδικότητες, τα περιγράμματα θέσεων με βάση τον εκάστοτε Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), η διαδικασία πρόσληψης και τα κριτήρια στελέχωσής τους.

Η Έκθεση του ΓΛΚ εντοπίζει ότι με τη ρύθμιση προκαλείται ενδεχόμενη δαπάνη των προϋπολογισμών των Δήμων, από τη σύσταση των Τμημάτων και την ως εκ τούτου κάλυψη των εξόδων λειτουργίας τους, το ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί κατά την έκδοση του π.δ.

Το άρθρο 21 του Ν/Σ λοιπόν ορίζει ότι το Αυτοτελές Τμήμα έχει τις ακόλουθες ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Ι] Συντονίζει κατά χωρική αρμοδιότητα το έργο της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, σύμφωνα με τις μεθόδους οργάνωσης, τα όργανα και την κατανομή αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος.

ΙΙ] Παρέχει την αναγκαία συνδρομή στη δράση των Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.. (= “Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας”: βάσει της παρ.1 του αρ.15,σε κάθε Δήμο συστήνονται Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., τα οποία συμβάλλουν στην εκπλήρωση των σκοπών της επιχειρησιακής αποστολής των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Ενεργοποιούνται σε όλες τις φάσεις του κύκλου καταστροφής και συγκροτούνται με Απόφαση του Δημάρχου, αποτελούμενα από τα μέλη, που ορίζει το αρ.15, με τις αρμοδιότητες που τους δίνει το αρ.16)

ΙΙΙ] Προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για ζητήματα πολιτικής προστασίας.

IV] Αναλαμβάνει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, ενέργεια και δράση για τη συνδρομή του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. και των λοιπών εμπλεκόμενων Φορέων σε επίπεδο αναγνώρισης, εκτίμησης και ανάλυσης της επικινδυνότητας εκδήλωσης καταστροφών.

V] Με αποκλειστική ευθύνη του οικείου Δημάρχου συντάσσεται, υποχρεωτικά εντός 18 μηνώναπό τη δημοσίευση του νόμου, “Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών” για φυσικές, τεχνολογικές καταστροφές και λοιπές απειλές εντός της χωρικής επικράτειας του Δήμου. Υποβάλλεται στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, η οποία και το εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο το εγκρίνει, μετά τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

VI] Συμβάλλει στην υλοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και συμμετέχει σε ασκήσεις, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και άλλους όμορους Δήμους, με σκοπό την αξιολόγηση απόδοσης των ανωτέρω Σχεδίων.

VII] Τηρεί και κοινοποιεί σε μηνιαία βάση στον Περιφερειακό Συντονιστή επικαιροποιημένη κατάσταση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, των μέσων και υλικών πολιτικής προστασίας, παρακολουθώντας το επίπεδο ετοιμότητάς τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Στην κατάσταση αυτή συμπεριλαμβάνεται το ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα που διατίθενται εκτός Δήμου για την παροχή υποστήριξης σε καταστάσεις επιπέδου έκτακτης ανάγκης «Επιπέδου 4» (Red Code).

VIII] Υποβάλλει, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., εισηγήσεις: (α) Στο Δήμο για την κατάρτιση του οικείου προϋπολογισμού πολιτικής προστασίας και την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ενίσχυσης. (β) Στο Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. για την κατάρτιση του Τοπικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.

IX] Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στο Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π..

X] Συνάπτει μνημόνια συνεργασίας παροχής υπηρεσιών, υλικών και μέσων με Ιδιωτικούς Φορείς.

Σύμφωνα με το αρ.19 του Ν/Σ, τα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας (όπως και οι Αυτοτελείς Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών) περιγράφονται ως “υποστηρικτικές Υπηρεσίες”του“Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων”, ο οποίος καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο διαχείρισης καταστροφών και συνιστά το σύνολο των συντρεχουσών επιχειρησιακών και διοικητικών δομών και λειτουργιών της Πολιτικής Προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ, συμμετέχοντας στην ακρόαση Φορέων που διεξήχθη στις 29.1.2020 ενώπιον των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, κατέθεσε Υπόμνημα, στο οποίο αναφέρεται ότι «η θέσπιση στους Δήμους Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας υπαγόμενα απευθείας στο Δήμαρχο μας βρίσκει σύμφωνους αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις αν μπορούν να στελεχωθούν με τις γνωστές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό σήμερα στους Δήμους και με την ενισχυόμενη από την κινητικότητα “διαρροή” υπαλλήλων από τους Δήμους σε άλλους Φορείς του Δημοσίου. Ειδική πρόβλεψη θα πρέπει να γίνει για το νησιωτικό χώρο και ειδικά για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά που δεν μπορούν να έχουν Αυτοτελή Γραφεία και προσωπικό Πολιτικής Προστασίας όταν οι Δήμοι των νησιών αυτών δεν διαθέτουν προσωπικό ούτε για τις στοιχειώδεις λειτουργίες τους».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικά στους δήμους τα νέα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας -Τι θα κάνουν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news