facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Δένδιας: Διαθέτουμε γεωπολιτικά εργαλεία και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε

Το μήνυμα πως η Ελλάδα διαθέτει γεωπολιτικά εργαλεία και μπορεί να τα εκμεταλλευτεί, όταν εμπνεύσει διεθνή εμπιστοσύνη, σοβαρότητα και δέσμευση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, έστειλε σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Σάββαϊδη, «Ανάλεκτα ελληνικής διπλωματίας», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Εμείς, ως χώρα, διαθέτουμε γεωπολιτικά εργαλεία και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε, όταν η εν γένει συμπεριφορά μας εμπνεύσει διεθνή εμπιστοσύνη, σοβαρότητα και δέσμευση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, όταν μέσω πολιτικών επιδιώκουμε τη σύγκλιση συμμαχιών κοινότητας συμφερόντων και ανάληψης πρωτοβουλιών, όταν εξηγούμε και τίθουμε στους τρίτους φίλους και αντιπάλους ότι έχουν να κερδίσουν, εφόσον αντιμετωπίσουν τη χώρα μας ως ενεργό πόλο εξαγωγής και διάχυσης ασφάλειας και σταθερότητας, τόσο στον άμεσο περίγυρό της, αλλά και πέραν αυτού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως τα διδάγματα αυτά αποτελούν καινή διαθήκη για τη διπλωματία της χώρας μας εσαεί. Συμφωνώντας με σχετική αναφορά του συγγραφέα του βιβλίου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, πως η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας θα χαράσσεται και θα εφαρμόζεται σχεδόν πάντα σε ένα ασταθές, δύσκολο και ιδιαίτερα απρόβλεπτο περιβάλλον.

Επικαλούμενος τον Κλαούζεβιτς, (σ.σ. Καρλ Φίλιπ φον Κλαούζεβιτς, Πρώσος στρατιωτικός και συγγραφέας περί της θεωρίας και πρακτικής του πολέμου) σημείωσε, πως εάν υποθέσουμε, ότι οτιδήποτε συνιστά εν τη πράξει διπλωματία, υπό αυτή την έννοια είναι η ίδια η άμυνα της χώρας. Αναφερόμενος στην πορεία του πρέσβη επί τιμή Γιώργου Σαββαΐδη, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι γνωστή και ειδικότερα η θητεία του στη διπλωματική υπηρεσία, την οποία υπηρέτησε με αίσθημα ευθύνης για μια μακρά σειρά ετών, όπως τόνισε.

Εστιάζοντας στο βιβλίο «Ανάλεκτα της ελληνικής διπλωματίας», ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως αποτελούν μια ιδιαίτερη πηγή γνώσης για όλα εκείνα τα γεγονότα τα οποία σφράγισαν τη δική του πολυετή καριέρα, αλλά και την ελληνική ιστορία τα χρόνια αυτά. «Μια καριέρα η οποία συνδέθηκε με τον χειρισμό των ζητημάτων του πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύτιμη καταγραφή των εκτιμήσεων και διδαγμάτων από έναν πολύπειρο δημόσιο λειτουργό. Παράλληλα, αποτελούν μια νηφάλια ανάλυση του ρόλου της χώρας μας στον παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ανάλυση που εστιάζει στα γεωστρατηγικά μας πλεονεκτήματα σε σχέση με τις σύγχρονες προκλήσεις» σημείωσε περαιτέρω ο κ. Δένδιας.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση, το βιβλίο παρουσίασαν οι Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωστής Αιλιανός, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, Ιωάννης Γκίκας.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, οι βουλευτές Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιάννης Μανιάτης και ο πρέσβης επί τιμή και γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γιώργος Γεννηματάς.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Διαθέτουμε γεωπολιτικά εργαλεία και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε"

Νέες ταυτότητες με ηλεκτρονική υπογραφή, λέιζερ και… χρώμα! Όλες οι αλλαγές

Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, οι οποίες δεν θα είναι… μόνο αυτό, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κι αυτό διότι πολύ περισσότερο από ταυτότητες θα είναι κάρτες του πολίτη, με ηλεκτρονική υπογραφή, που θα αρκεί για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. “Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα, η ταλαιπωρία μειώνεται, το ίδιο το δημόσιο, εξοικονομά σε χρόνο και χρήμα, από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περίπου 1 δις για να το επενδύσει πιο παραγωγικά”, τονίζει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Μια ενημέρωση η οποία συνεχίζεται με… καρφιά για δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς στο δελτίο Τύπου για τις νέες ταυτότητες αναφέρεται ακόμη: “Όμως δημοσιεύματα του Τύπου σε συνέχεια ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στέκονται αστήρικτα στους όρους του διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε αφού ακυρώθηκε παλαιότερος του ΣΥΡΙΖΑ, επινοούν σκοπιμότητες και κατασκευάζουν σενάρια γύρω από το… χρώμα της φωτογραφίας –από ασπρόμαυρη γίνεται έγχρωμη-.
Σε αυτά τα ερωτήματα περί χρώματος, κόστους, διαφάνειας απαντούμε άμεσα, δημόσια, ξεκάθαρα”.
Στην συνέχεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραθέτει οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις.
Αναλυτικά:
1. Γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τις νέες ταυτότητες;
Γιατί δεν περιελάμβανε ρητά, από την αρχή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Άρα δεν μείωνε την γραφειοκρατία, δεν ελαχιστοποιούσε την ταλαιπωρία. Η ηλεκτρονική υπογραφή, η κάρτα του πολίτη είναι αναπτυξιακό μέτρο. Από 0.5% έως 0.7% του ΑΕΠ υπολογίζεται η εθνική ωφέλεια. Γιατί να μην το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται;
2. Ο πολίτης θα έχει περισσότερα έξοδα στο νέο διαγωνισμό για να βγάλει τις νέες ταυτότητες;
Όχι, ίσα ίσα το αντίθετο. Το μέγιστο κόστος θα είναι αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή 10 ευρώ. Συγκεκριμένα, το ύψος του παραβόλου που θα πληρώνει ο πολίτης είχε ήδη καθορισθεί στα 10 ευρώ με τις διατάξεις του άρθρου 5 της υπ αριθ. 8200/0-297647 από 10/04/2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β1476).
Με το σημερινό διαγωνισμό τα 10 ευρώ ορίζονται ως μέγιστο κόστος. Εφόσον υπάρξουν εκπτώσεις στο σύνολο του ποσού του διαγωνισμού, το έξοδο της φωτογραφίας θα μειωθεί από τα 10 ευρώ αναλογικά.
Άλλα, επιπλέον έξοδα αφορούν τη χρέωση που θα κάνουν οι φωτογράφοι οι οποίοι αποφασίσθηκε να έχουν ενεργό ρόλο στην έκδοση φωτογραφίας από τον προηγούμενο διαγωνισμό του 2019.
3. Η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος στο διαγωνισμό;
Όχι καθόλου. Στον προηγούμενο διαγωνισμό προβλεπόταν η υποχρέωση του Αναδόχου να προσφέρει έγχρωμη φωτογραφία μετά την παρέλευση πενταετίας από την έναρξη του έργου. Άρα δεν αλλάζει τίποτε. Γιατί να έχουμε τώρα ασπρόμαυρη και σε 5 χρόνια να αλλάζουμε σε έγχρωμη. Υπάρχει λόγος αναμονής και διάθεση ταλαιπωρίας;
4. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τον προηγούμενο διαγωνισμό;
“Το κόστος για τις νέες ταυτότητες παραμένει το ίδιο με τον προηγούμενο διαγωνισμό στα 515.000.000 Ευρώ για 15 έτη (10+5)” τονίζει το υπουργείο και συνεχίζει: “Στην πραγματικότητα το κόστος του νέου διαγωνισμού είναι χαμηλότερο γιατί έχουν συμπεριληφθεί και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ).. 
νέες ταυτότητες
5. Οι υποψήφιοι θα είναι πολύ λιγότεροι λόγω της έγχρωμης φωτογραφίας; Μήπως γίνεται «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός ;
Καθόλου. Κλήθηκαν οι ίδιες 25 εταιρείες. Ο αριθμός κοινοπραξιών δεν αναμένεται να αλλάξει. Πιο αναλυτικά: Από το 2019, λόγω του εύρους, της συνθετότητας και του πολύπλοκου του έργου λίγες εταιρείες μπορούσαν να ανταποκριθούν ως κύριοι Προμηθευτές. Γι’ αυτό είχε επιτραπεί και αναμένονταν συμπράξεις μεταξύ των κύριων μεγάλων και των λοιπών εταιρειών προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον παρόντα διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες. Εξάλλου και το 2019 ήταν όρος του διαγωνισμού, η έγχρωμη φωτογραφία αλλά …μετά 5ετία. Είναι ακατανόητη η ρύθμιση του 2019 για μετά 5ετία αλλαγή του χρώματος. Θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε εξηγήσεις.
6. Γνωμοδότησε αρνητικά το ΣτΕ για την ψηφιακή διακυβέρνηση; Άρα πάει να γίνει ένας παράνομος διαγωνισμός;
Όχι βέβαια. Το ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν έχει βάση η συμπερίληψη στην ταυτότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εφόσον αυτή δεν είχε με σαφήνεια ορισθεί. Η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα εκδόθηκε διάταξη Νόμου (άρθρο 23 Ν.4647 από 16/12/2019, που τροποποιεί – συμπληρώνει το άρθρο 3 ν 1599/1986), όπου προβλέπεται η ψηφιακή υπογραφή για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δηλαδή τώρα όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ηλεκτρονική υπογραφή. Και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο!. Γιατί να πάει στις καλένδες, όπως προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ;” τονίζει το ΥΠΡΟΠΟ για τις νέες ταυτότητες.
7. Είναι από άποψη ασφαλείας πιο αδύναμη η έγχρωμη φωτογραφία από την ασπρόμαυρη;
Ασφαλώς όχι. Ή ασφάλεια είναι ακριβώς η ίδια. Η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας, η οποία επιλέγεται με τον παρόντα διαγωνισμό εμπεριέχει τα δυνατά σημεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ήτοι εγχάραξη με λέιζερ της φωτογραφίας κατόχου αλλά και τα επιπλέον της έγχρωμης επιφάνειας. Χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ασφαλείας έχουν ρητά αποκλειστεί ανασφαλείς λύσεις έγχρωμης φωτογραφίας (πχ θερμομεταφορά – thermal transfer , εξάχνωση μελάνης – dye sublimation , ηλεκτροφωτοαντιγραφική αναπαραγωγή – laser toner ).
8. Θα είναι έτοιμη η Ελλάδα, λόγω της ματαίωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού να εκδώσει τις νέες ταυτότητες έγκαιρα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της ΕΕ;
Απολύτως έτοιμη! Ρητά και κατηγορηματικά. Ο Κανονισμός ΕΕ 2019/1157 από 20/06/2019, που αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ε.Ε στο άρθρο 16 ορίζει ότι η εφαρμογή του ξεκινά την 02/08/2021, ενώ στο άρθρο 5 παρ 2 εδάφιο α΄ ορίζει ότι τα δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν λειτουργική Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης ( MRZ ), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνική δελτία ταυτότητας, παύουν να ισχύουν την 03/08/2026. Οι χρόνοι είναι επαρκείς ώστε να έχουν εκδοθεί έγκαιρα ταυτότητες σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας αλλά και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα μας διευκολύνουν τόσο.
Συμπερασματικά για τις νέες ταυτότητες σύμφωνα με το υπουργείο
“Ο προηγούμενος διαγωνισμός του 2019 ήταν πολλαπλά ατελής. Κυρίως ήταν χωρίς βιασύνη για την ανάπτυξη, χωρίς βιασύνη για την μείωση της γραφειοκρατίας. Όσοι δεν βιάστηκαν τότε για τον πολίτη, βιάζονται τώρα για έωλες κατηγορίες. Απαντούμε συγκεκριμένα και καθαρά γιατί εμείς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Βιαζόμαστε για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχουμε πρώτο στόχο την ανάπτυξη της χώρας”.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες ταυτότητες με ηλεκτρονική υπογραφή, λέιζερ και… χρώμα! Όλες οι αλλαγές"

Βορίδης: Αδιάβαστος ή παραπληροφορημένος ο Τσίπρας στο θέμα του ελαιολάδου

Ο κ. Βορίδης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για αγροτικά ζητήματα, κάλεσε τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Απόστολου, να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος και να απαντήσει στην ερώτηση: «είχατε εξασφαλίσει κάποια εκατομμύρια από τους ελαιοπαραγωγούς;». 

Ο κ. Αποστόλου επιφυλάχθηκε να απαντήσει και ο κ. Βορίδης αποκάλυψε την ύπαρξη δισέλιδης επιστολής του Σταύρου Αραχωβίτη, με την οποία καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποζημιώσει τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, την οποία μάλιστα δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα.

 

Σύμφωνα με τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, απαντώντας στη σχετική επιστολή, προέτρεπε τον κ. Αραχωβίτη να αξιοποιήσει μία σειρά από εργαλεία του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του ευρωπαϊκού, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. 

Επιπροσθέτως, ο κ. Χόγκαν υπενθύμιζε στον Σταύρο Αραχωβίτη: «Είχατε τη δυνατότητα να προβλέψετε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να έχετε μέτρο, προκειμένου να αντιμετωπίζετε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Στο σημείο εκείνο ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε: «Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είχε σχετικό μέτρο;», για να απαντήσει ο ίδιος: «Βεβαίως και είχε σχετικό μέτρο, το οποίο εσείς το βγάλατε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης»

«Έχω πει να μην με προκαλείτε, γιατί όσα λεφτά έδωσε ο Τσίπρας στους ελαιοπαραγωγούς της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, τόσα θα δώσω κι εγώ, δηλαδή μηδέν» προσέθεσε σκωπτικά ο υπουργός, καλώντας τον κ. Τσίπρα να μην λέει ψέματα, επειδή πιέζεται από τους ελαιοπαραγωγούς.

Τέλος, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η παρούσα ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να τεκμηριώσει τις αντίστοιχες νομικές προϋποθέσεις του σχετικού άρθρου του ευρωπαϊκού κανονισμού, έχει θεσπίσει ειδική επιστημονική επιτροπή, με επικεφαλής τον βασικό ειδικό γνώστη στα θέματα ελαιολάδου καθηγητή, κ. Αυγουλά.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: Αδιάβαστος ή παραπληροφορημένος ο Τσίπρας στο θέμα του ελαιολάδου"

Airbnb: Τέλος στο... «μαύρο» χρήμα - Τα εισοδήματα θα πηγαίνουν αυτόματα στην εφορία (βίντεο)

Η Εφορία βάζει στο... μάτι τo «μαύρο» χρήμα που διακινείται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

Πιο συγκεκριμένα, στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση υπάρχει διάταξη που δίνει το δικαίωμα στις φορολογικές αρχές της χώρας να υποβάλουν επίσημο αίτημα σε πλατφόρμες όπως η Bookings.com και η Airbnb ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα ονόματα των πολιτών που αποκομίζουν εισοδήματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Εάν οι εν λόγω ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν παράσχουν αυτά τα στοιχεία, η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τους εγχώριους παρόχους σύνδεσης στο Ιντερνετ (providers) να «ρίξουν μαύρο» στις ιστοσελίδες και τις πλατφόρμες διαμοιρασμού οι οποίες δεν συμμορφώνονται. Εφόσον όμως παρασχεθούν τα εν λόγω στοιχεία, η Εφορία θα προβαίνει σε προσυμπληρώσεις των φορολογικών δηλώσεων, όπως γίνεται και με άλλα εισοδήματα.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Airbnb: Τέλος στο... «μαύρο» χρήμα - Τα εισοδήματα θα πηγαίνουν αυτόματα στην εφορία (βίντεο)"

«Ποτέ πια άλλο Μάτι»: Ψηφίζεται την Τρίτη το σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία - Τι αλλάζει

Ψηφίζεται την Τρίτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, η αναγκαιότητα της οποίας κατέστη εμφανής -δυστυχώς με τον πιο δραματικό τρόπο- μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φωτιά στο Μάτι, που στοίχισαν τη ζωή σε πολλές δεκάδες συμπολίτες μας.

Με το νομοσχέδιο αυτό, δίνεται οριστικό τέλος σε αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών.

-Σε ό,τι αφορά τον συντονισμό:

Δημιουργείται κάθετη δομή με έναν Εθνικό Διοικητή (επιλογή Γ.Γ.Π.Π.) και 13 Περιφερειακούς Διοικητές (επιλογή αιρετών Περιφερειαρχών)
που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη ενεργοποίησης του Μηχανισμού, εκτίμησης κατάστασης, φάσης κινδύνου και κινητοποίησης, ανάθεσης επιχειρησιακού έργου και δράσεων, παρακολούθησης της υλοποίησής τους και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του.

Την ώρα της κρίσης περιγράφεται, εδώ και δεκαετίες, ποιος κάνει τι. Δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, όμως, ο άνθρωπος που με την εξειδικευμένη γνώση της Πολιτικής Προστασίας και την εμπειρία του να παρακολουθεί την ώρα της κρίσης, αν αυτοί που πρέπει να δράσουν βάσει των εγχειριδίων, το κάνουν την ώρα που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, έτσι ώστε όλα τα γρανάζια του μηχανισμού να λειτουργήσουν σε αλληλουχία και να μην καταρρεύσει ο μηχανισμός. Την ευθύνη αυτή θα έχουν εφεξής οι 13 Περιφερειακοί Διοικητές.

-Σε ό,τι αφορά την πρόληψη:

α. Δυνατότητα κήρυξης μιας περιοχής σε Ειδική Κινητοποίηση προληπτικά εν όψει απειλής (και όχι μόνο σε Έκτακτη Ανάγκη, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα μετά από καταστροφή).

β. Δυνατότητα Fast track διαδικασιών αδειοδότησης (εντός 90 ημερών) σημαντικών έργων αποκλειστικά πρόληψης [καθαρισμοί, διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, μικρών αντιπλημμυρικών έργων (π.χ. υδατοφράγματα)].

γ. Υποχρεωτική σύνταξη Ειδικών Σχεδίων Διαχείρισης Κρίσεων από Δήμους και Περιφέρειες , σε συνάρτηση με τα Γενικά Σχέδια, που ήδη σε έξι (6) μήνες τώρα έχει εκπονήσει η Γ.Γ.Π.Π. (Ιόλαος για δασικές πυρκαγιές, Δάρδανος για πλημμύρες, Εγκέλαδος για σεισμούς).

Ανοίγει ο δρόμος στα αναγκαία έργα, εργασίες πρόληψης σε όλη την Επικράτεια χωρίς γραφειοκρατία, αλληλομετάθεση ευθυνών και σε ασκήσεις ετοιμότητας για κάθε κίνδυνο.

Η νέα δομή θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της την ώρα των κρίσεων και την ευθύνη της για την θωράκιση των ευαίσθητων περιοχών με έργα πρόληψης.
Με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, η κυβέρνηση δίνει οριστικό τέλος στις «γκρίζες ζώνες» σε θέματα ρόλων και αρμοδιοτήτων, μετά από δεκαετίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ πια άλλο ΜΑΤΙ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ποτέ πια άλλο Μάτι»: Ψηφίζεται την Τρίτη το σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία - Τι αλλάζει"

Νέα ένταση με πρόσφυγες στη Μόρια -Αντιδράσεις κατοίκων

Ένταση προκλήθηκε μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν περίπου 300 Αφγανοί στην πλειονότητά τους αιτούντες άσυλο, επιστρέφοντας από τις σημερινές διαδηλώσεις, αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.

‘Αμεσα αντέδρασε ομάδα κατοίκων που χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός κατοίκων βγήκε στους δρόμους.

Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας όμως παραμένουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Μια μερίδα από αυτούς μπήκαν στο κτίριο της κοινότητας Μόριας όπου και παραμένουν. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη λαϊκή συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ένταση με πρόσφυγες στη Μόρια -Αντιδράσεις κατοίκων"

Άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα για το «χύμα τσίπουρο»

Πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι στην αγορά από τα μικτά κλιμάκια της ΓΓ Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος και της δημοτικής αστυνομίας. Ως αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το απολογιστικό δελτίο του υπ. Ανάπτυξης, να καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση τόσο των ελέγχων, όσο και των βεβαιωμένων παραβάσεων και των προστίμων που επιβλήθηκαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, κατά το χρονικό διάστημα από 27.01.2020 έως 02.02.2020 πραγματοποιήθηκαν 492 έλεγχοι (αύξηση 34% σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε) σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Καβάλα. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων βεβαιώθηκαν 140 παραβάσεις (αύξηση 367% μέσα σε μία εβδομάδα!).

Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας, κ.α. συνολικού ύψους 51.200 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.500 ευρώ αφορούσαν σε παραπλανητική ένδειξη επί τιμοκαταλόγων σε καταστήματα μαζικής εστίασης για το προϊόν τσίπουρο και το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων).

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περισσότερα από 1.500 είδη παρεμπορίου, κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά. Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας, κ.α. συνολικού ύψους 51.200 ευρώ.

Πρόστιμα για «χύμα τσίπουρο»

Το ενδιαφέρον είναι πως για πρώτη φορά επιβλήθηκαν πρόστιμα για το «χύμα τσίπουρο» που πωλούν εστιατόρια και ταβέρνες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού υψους 4.500 ευρώ, τα οποία «αφορούσαν σε παραπλανητική ένδειξη επί τιμοκαταλόγων σε καταστήματα μαζικής εστίασης για το προϊόν τσίπουρο και το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων)».

Η επιχείρηση στο Σχιστό

Στο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκε χθες μεγάλη επιχείρηση στην κυριακάτικη αγορά στο Σχιστό Κορυδαλλού. Ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή και Αστυνομικοί της ΕΛΑΣ, κατέσχεσαν και κατέστρεψαν 307 απομιμητικά είδη ένδυσης - υπόδησης, 222 τεμάχια κλεψίτυπα CDs, 10 πάγκοι με εκατοντάδες παράνομα βιομηχανικά προϊόντα, 36 κιλά λάδι αγνώστου προέλευσης και 1.115 κιλά οπωροκηπευτικά παράνομης εμπορίας και διακίνησης. Βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις του Ν.4497/2017 και του Ν. 4177/2013 για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.700 ευρώ, καθώς και 65 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα για το «χύμα τσίπουρο»"

ΟΑΕΔ: Νέο σύστημα ειδοποίησης για την ανανέωση καρτών ανεργίας με αποστολή email

Ο ΟΑΕΔ, υιοθετεί, ένα νέο σύστημα ειδοποίησης για την ανανέωση καρτών ανεργίας.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ προχώρησε στην ενημέρωση των εγγεγραμμένων ανέργων, αποστέλλοντας προσωποποιημένα emails στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που είχαν δηλώσει στις υπηρεσίες.

Ηλεκτρονική ειδοποίηση

Με την έγκαιρη, ηλεκτρονική ειδοποίηση ο ΟΑΕΔ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της απώλειας δικαιωμάτων από μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων, επειδή δεν προέβαιναν εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών στην ανανέωση της ισχύος των καρτών ανεργία.

Τα δελτία ανεργίας αυτών που δεν τα ανανέωναν έγκαιρα, διαγράφονταν αυτόματα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, από το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΑΕΔ και οι κάτοχοί τους έχαναν τα δικαιώματά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη, όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα λαμβάνουν emails τόσο 10 ημέρες πριν από τη λήξη των δελτίων ανεργίας τους, όσο και μία ημέρα πριν από την καταληκτική ημερομηνία.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Νέο σύστημα ειδοποίησης για την ανανέωση καρτών ανεργίας με αποστολή email"

Π. Αττικής: Τα ψέματα της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τα απορρίμματα

Απάντηση έδωσε με ανακοίνωσή της η Περιφέρειας Αττικής στην ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στο περιεχόμενο του νέου σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων:
«Το τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σήμερα μια ανακοίνωση γεμάτη ανακρίβειες, όσον αφορά το πραγματικό περιεχόμενο του νέου σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που παρουσίασε την προηγούμενη Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Με 3 ψέματα, επιχειρούν να συκοφαντήσουν τη νέα αρχή που επιχειρεί η Περιφέρεια Αττικής σε ένα ζήτημα, που αφορά την καθημερινότητα, τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου.
Στα ψέματα αυτά, απαντάμε με αλήθειες.
Ψέμα πρώτο, ισχυρίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής πάει στα  βράχια.
Η αλήθεια είναι ότι η Αττική κάνει μια νέα, «πράσινη» αρχή,  στη διαχείριση των απορριμμάτων της.
Με ένα σχέδιο ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο. Με σαφή χρονοδιαγράμματα. Με οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής ως το 2025. Με συγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων και ΧΥΤΥ. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων , ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες. Δίνοντας  έμφαση στην ανακύκλωση. Προωθώντας άμεσα την εφαρμογή στη διαλογή στην πηγή μέσα από την υιοθέτηση του καφέ κάδου για τα βιοαπόβλητα. Με διαρκή δημόσιο έλεγχο μέσα από τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους κι επιβράβευση για τους Δήμους που πιάνουν τους στόχους.
Ψέμα δεύτερο, ισχυρίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι έξι μονάδες που προέβλεπε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός γίνονται  τρεις και δεν υπάρχει καμία αναφορά για ΧΥΤΥ.
Η αλήθεια είναι ότι ο προηγούμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός δεν ανέφερε πουθενά που και πότε θα γίνουν αυτές οι έξι μονάδες. Ο δικός μας σχεδιασμός προβλέπει τρεις μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων, σε Σχιστό, Γραμματικό και Φυλή, λειτουργία ΧΥΤΥ σε  Φυλή και Γραμματικό και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Αττικής, προκειμένου η διαχείριση να γίνεται σε διαδημοτικό επίπεδο. Το σχέδιό μας έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των νέων αυτών μονάδων, με ορίζοντα έναρξης των διαδικασιών το πρώτο εξάμηνο του 2020 κι ολοκλήρωση ως το 2025.
Ψέμα τρίτο, ισχυρίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά προσφεύγουμε σε ΣΔΙΤ για να εξυπηρετήσουμε ιδιωτικά συμφέροντα.
Η αλήθεια είναι ότι αξιοποιούμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ των πόρων του ΕΣΠΑ, που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έμειναν αναξιοποίητα, με κίνδυνο να χαθούν οι πόροι αν δεν γίνει συμβασιοποίηση των νέων έργων ως το τέλος του 2021. Μπορεί να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ πόσα από τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ είχαν συμβασιοποιηθεί από το 2014 που άλλαξε η Διοίκηση της Περιφέρειας ως το Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση;  Η αλήθεια επίσης είναι ότι το σχέδιο μας για να υλοποιηθεί χρειάζονται περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ. Τα διαθέσιμα χρήματα από το ΕΣΠΑ για την Αττική είναι πολύ λιγότερα. Ενώ δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι δημόσιοι πόροι, λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Με τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες. Ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι από τις τρεις νέες μονάδες, με ΣΔΙΤ θα κατασκευαστούν οι μονάδες της Φυλής και του Σχιστού, ενώ του Γραμματικού θα είναι δημόσιο έργο. 
Υπηρετούμε το συμφέρον της Αττικής κι όχι ιδιωτικά συμφέροντα. Δημιουργούμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας
Αναφορικά με τη χρηματική ενίσχυση που θα διατεθεί για την υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας, αυτή συνοψίζεται ως εξής:
  • Συνεισφορά στην εντατικοποίηση της Διαλογής στην Πηγή με χρηματοδότηση για επιπλέον καφέ κάδους και οχήματα αποκομιδής, γωνιές ανακύκλωσης καθώς και Πράσινα Σημεία με χρηματοδότηση 150 εκ ευρώ.
  • Χρηματοδότηση του 50% του κεφαλαίου επένδυσης των μονάδων επεξεργασίας που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, καθώς και του κεφαλαίου των μικρότερων μονάδων, με 250 εκ ευρώ.
  • Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται σε 500 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες πράσινες θέσεις εργασίας
Διαχειριζόμαστε με σχέδιο , την αδιέξοδη κατάσταση που παραλάβαμε
Για μας, αποτελεί  «εθνική υπόθεση» η διαφύλαξη της εικόνας της Αττικής .
Αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε είναι το τετράπτυχο  Ειλικρίνεια – Συνεργασία- Ρεαλιστικό Σχέδιο – Υπευθυνότητα & Συνέπεια. 
Το Σεπτέμβριο του 2019 παραλάβαμε:
  • Έναν ΠΕΣΔΑ, που προβλέπει στόχους, οι οποίοι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν καθώς είναι μόνο στα χαρτιά
  • Σε λειτουργία τη Φυλή- το μεγαλύτερο ανοικτό ΧΥΤΑ στην Ευρώπη- όπου θάβονται ετησίως πάνω από 1,6 εκ. τόνοι ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και έχει ελάχιστο χρόνο ζωής
  •  Έναν ΧΥΤΥ, στο Γραμματικό, κατασκευασμένο χωρίς να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία του και χωρίς να έχει κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων
  • Ένα σύστημα διαλογής στην πηγή ανεπαρκές και τεχνολογικά ξεπερασμένα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών
Δίνουμε λύσεις , με ορίζοντα τις επόμενες γενιές
To σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει ορίζοντα τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές. Υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών κι όχι μικροκομματικά συμφέροντα.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Αττικής: Τα ψέματα της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τα απορρίμματα"

Δυνάμεις του Χαφτάρ για Ελλάδα: Η ισχυρή φιλία μας θα διαρκέσει για πάντα

Σε μια περίοδο που η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει έκρυθμη, παρόλο που στην προ ολίγων εβδομάδων Διάσκεψη στο Βερολίνο, αποφασίστηκε η κατάπαυση του πυρός, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες παραβιάσεις.

Η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει ανοικτά τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ η οργάνωση MLNA - που πρόσκειται στον Χαλίφα Χαφτάρ - με νέο tweet υπενθύμισε τη σημασία της συνάντησης του Λίβυου στρατάρχη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.



«Η φιλία μας θα διαρκέσει μια ζωή, θα είναι ακόμη πιο ισχυρή και στενή όσο περνούν τα χρόνια», τονίζεται ενώ στη φωτογραφία κάτω από τη λεζάντα φαίνεται ο Χαφτάρ με φόντο την ελληνική σημαία.

Νέα σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών τον Μάρτιο

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών οι οποίες επιδιώκουν να μεσολαβήσουν προκειμένου να συναφθεί συμφωνία ειρήνης στη Λιβύη αναμένεται να συναντηθούν στα μέσα του Μαρτίου, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας.

Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν τη 19η Ιανουαρίου στο Βερολίνο να υποστηρίξουν την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Όμως τα αντίπαλα μέρη δεν τηρούν την εκεχειρία, ενώ χώρες που υποστηρίζουν τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ή τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ δεν σταματούν να τους προμηθεύουν όπλα.

«Όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών (των χωρών) που συμμετείχαν στην πρόσφατη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο θα συναντηθούν ξανά στα μέσα Μαρτίου», είπε ο Μάας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Είναι σημαντικό τα αντίπαλα μέρη στη Λιβύη να κάνουν συναντήσεις «μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυνάμεις του Χαφτάρ για Ελλάδα: Η ισχυρή φιλία μας θα διαρκέσει για πάντα"

Χουλουσί Ακάρ: Οι τουρκικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» 76 Σύρους στρατιώτες

Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 54 στόχους στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και «εξουδετέρωσαν» 76 Σύρους στρατιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Νωρίτερα σήμερα, η Άγκυρα ανέφερε ότι από τους βομβαρδισμούς των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν λάβει «όλων των ειδών τα μέτρα» στο Ιντλίμπ, επιμένοντας ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τη Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλουσί Ακάρ: Οι τουρκικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» 76 Σύρους στρατιώτες"

Κ. Πιερρακάκης: Θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να διασωθούν τα ΕΛΤΑ

Το 2014 τα ίδια κεφάλαια των ΕΛΤΑ ξεπερνούσαν τα 38 εκατ. ευρώ συσσωρευμένα κέρδη, σε αντίθεση με το 2019 όπου οι συσσωρευμένες ζημίες εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 115 εκατ. ευρώ. «Άρα, ο Οργανισμός έχασε αξία 150.000.000 ευρώ. Ο όμιλος κάθε μήνα έχει έλλειμμα λίγο κάτω από τα 6.000.000 ευρώ» τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Μάριου Κάτση και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη απόφαση της κυβέρνησης η διάσωση και η συνέχιση της λειτουργίας των ΕΛΤΑ με ένα βιώσιμο σχέδιο, το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί. «Το σχέδιο διάσωσης θέλει χρόνο για να καταρτιστεί. Θεωρήστε, όμως, δεδομένο ότι θα καταρτιστεί. Είναι στα χέρια μας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μ’ αυτό. Τα ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός με 192 χρόνια ζωής, είναι εξίσου αρχαίος με το ελληνικό κράτος και γι' αυτόν τον λόγο θα τα διασώσουμε» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το κλείσιμο καταστημάτων, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «είναι αποφάσεις της διοίκησης που γίνονται σε μια πολύ δυσχερή κατάσταση μέχρι να καταρτιστεί το σχέδιο διάσωσης του Οργανισμού».

Σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού, σημείωσε ότι «έχουμε προκηρύξει 520 νέες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και όποιες ανάγκες προκύψουν θα λάβουν χώρα μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την διάσωση των ΕΛΤΑ»

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Πιερρακάκης: Θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να διασωθούν τα ΕΛΤΑ"

Καιρός αύριο: Αλλάζει το σκηνικό από το βράδυ με απότομη πτώση της θερμοκρασίας

Οσο χαρήκαμε... χαρήκαμε ήλιο και ζέστη, καθώς ο καιρός αλλάζει. Από το αύριο το βράδυ το θερμόμετρο θα κάνει βουτιά με το νέο κύμα κακοκαιρίας να είναι προ των πυλών.

Ο καιρός αύριο στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο θα έχει νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι σχεδόν αίθριος ο καιρός. Τις βραδινές ώρες πρώτα στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν, φθάνοντας μέχρι τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (04.02.2020) από την ΕΜΥ

Αττική
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα δυτικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τη νύχτα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν και στα ορεινά και τα ημιορεινά θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 5 οι οποίοι από το μεσημέρι στα ανατολικά θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν τοπικά στα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Απότομη πτώση το βράδυ.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Αργά τη νύχτα θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τις Ηπείρου.
Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και μετά το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ. Περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα και στροφή τους σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Απότομη πτώση τη νύχτα στα βορειότερα.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Σχεδόν αίθριος. Νεφώσεις τις νυχτερινές ώρες στα βόρεια.
Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5, στα κεντρικά και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα νότιοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αλλάζει το σκηνικό από το βράδυ με απότομη πτώση της θερμοκρασίας"

Υπ. Άμυνας: Ξεκινούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, οι συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων επιτροπών της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσουν τις συζητήσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο πλέον ως πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 16η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχικά οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων, να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Θεωρείται μάλιστα αρκετά πιθανό να υπάρξει συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών κατά το περιθώριο της συνόδου του NATO. Θα πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ, καθώς είχαν συναντηθεί ξανά στις 15 Οκτωβρίου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Άμυνας: Ξεκινούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία"

Κορωνοϊός: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Κίνα

Η Lufthansa ακυρώνει τις πτήσεις προς και από το Πεκίνο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική αεροπορική εταιρεία. Αναστολή των πτήσεών τους προς και από το Πεκίνο ανακοίνωσαν επίσης η ελβετική Swiss και η αυστριακή Austrian Airlines.

Οι πτήσεις της Lufthansa προς τις κινεζικές πόλεις Ναντζίνγκ, Σενγιάνγκ και Σινγκντάο αναστέλλονται πάντως μέχρι το τέλος του χειμερινού προγράμματος πτήσεων στις 28 Μαρτίου. Έτσι, συνολικά ακυρώνονται 54 πτήσεις την εβδομάδα από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία προς την Κίνα. Η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον όμιλο της Lufthansa, δήλωσε η αεροπορική εταιρεία. Πάντως οι 19 εβδομαδιαίες πτήσεις προς και από το Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Δεκάδες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως έχουν ήδη σταματήσει να πετούν προς την Κίνα. Ορισμένες μάλιστα δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι πότε ακριβώς αναστέλλουν τις πτήσεις τους. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες τις ακύρωσαν μέχρι το τέλος Μαρτίου ενώ η Delta Airlines μέχρι το τέλος Απριλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Κίνα"

«Χτύπημα» Ερντογάν σε Πούτιν: Παράνομη η προσάρτηση της Κριμαίας

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «προσεκτικά να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας» και ότι «από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχες εκφράσει νωρίτερα την ανησυχία για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι όσον αφορά το ζήτημα αυτό η ρωσική πλευρά διαφωνεί κατηγορηματικά με τους τούρκους εταίρους της. Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ερντογάν, να επισκεφθεί την Κριμαία και να δει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση, εξακολουθεί να ισχύει.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χτύπημα» Ερντογάν σε Πούτιν: Παράνομη η προσάρτηση της Κριμαίας"

Αναστάτωση στα φαρμακεία μετά τις δηλώσεις Κικίλια για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας, όσοι απώλεσαν το Ε.Κ.Α.Σ. με το νόμο Κατρούγκαλου, απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, με τη ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020.

Εντούτοις, ο ΦΣΘ κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση», τονίζοντας ότι η απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα αφορά μόνο στα γενόσημα και όχι στα πρωτότυπα.

«Στις δηλώσεις του ο Υπουργός ρητά ανέφερε πως για όσους ασφαλισμένους έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, όλα τα φάρμακά τους θα χορηγούνται εντελώς δωρεάν, ακόμα κι αν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα. Κάτι τέτοιο βεβαίως απέχει από την αλήθεια, καθώς ουδέποτε νομοθετήθηκε.

Αντίθετα αυτό που εξακολουθεί να ισχύει είναι πως όλοι οι πολίτες που έχουν για οποιοδήποτε λόγο μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τούς χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής», αναφέρει ο ΦΣΘ.

Παράλληλα, τονίζει ότι από σήμερα (3/02/2020) οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται έντονα στα φαρμακεία και επιμένουν πως δεν πρέπει να καταβάλουν συμμετοχή, παρόλο που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τούς χρεώνει κανονικά την επιβάρυνση εάν επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο.

Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να ανεχθούν αυτή τη στοχοποίησή τους και καλούν τον υπουργό να επέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει την αλήθεια, καθώς δέχονται την πίεση και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι.

fsth

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστάτωση στα φαρμακεία μετά τις δηλώσεις Κικίλια για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ"

Εγκληματική οργάνωση διακινούσε ανθρώπινες ψυχές με σκάφη! Video ντοκουμέντο

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, από τη χώρα μας με προορισμό την Ιταλία, με τη χρήση πλωτών σκαφών.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οκτώ μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα ένας ημεδαπός και επτά αλλοδαποί. Σημειώνεται ότι ο «αρχηγός» της οργάνωσης είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.
Συγκατηγορούμενοί τους είναι ακόμη πέντε άτομα, δύο αλλοδαποί και τρεις ημεδαποί.
Η εγκληματική οργάνωση και η κινηματογραφική της δράση
Όπως προέκυψε από την έρευνα, απογευματινές ώρες προχθές (01-02-2020), μέλη της οργάνωσης μετέφεραν υπό διακίνηση αλλοδαπούς, από το κέντρο της Αθήνας σε παραθαλάσσιο βραχώδες σημείο της Αττικής, από όπου επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο σκάφος της οργάνωσης.
Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε από σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πλησίον της Ύδρας και ακινητοποιήθηκε, πρώτες πρωινές ώρες χθες (02-02-2020), μετά από καταδίωξη.
Διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν δύο αλλοδαποί χειριστές – μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ στην καμπίνα του σκάφους εντοπίστηκαν 19 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ανήλικοι.
Η… hi-tech εγκληματική οργάνωση
Κατά την έρευνα στο σκάφος κατασχέθηκαν πλοηγοί GPS υψηλής τεχνολογίας, χάρτες και βοηθητική λέμβος για την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος, ενώ διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.
Παράλληλα σε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν άλλα (6) μέλη της οργάνωσης, καθώς και ημεδαπός οδηγός ταξί, που συμμετείχε στη μεταφορά των αλλοδαπών.
Είχε προηγηθεί πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, ενώ από την σταχυολόγηση και συσχέτιση όλων των στοιχείων και δεδομένων προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019, έχοντας δομή και διακριτούς ρόλους.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία δράσης τους ( modus operandi ), τα μέλη της οργάνωσης αρχικά μεριμνούσαν, μέσω ιστοσελίδων αγγελιών, για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, τα οποία ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά αλλοδαπών από τη χώρα μας προς την Ιταλία.
Μετά την αγορά του σκάφους εντόπιζαν υποψήφιους διακινούμενους, μέσω δικτύου που είχαν αναπτύξει τόσο με ομοεθνείς, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας. Στο τελικό στάδιο οι διακινούμενοι αλλοδαποί μεταφέρονταν σε παράκτιες βραχώδεις περιοχές, όπου αποκρύπτονταν, μέχρι την αναχώρησή τους με το σκάφος της οργάνωσης.
Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο


Όπως προέκυψε από την έρευνα η τιμή της διακίνησης από την Ελλάδα στην Ιταλία υπολογίζεται σε 4.000 € κατ’ άτομο από την εγκληματική οργάνωση

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
ιστιοφόρο σκάφος και βοηθητική λέμβος,
πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,
πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων, τα οποία αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ,
συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με ιστιοφόρα σκάφη
το χρηματικό των 2.500 € και
(2) οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των αλλοδαπών.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και απείθεια και έκθεση κατά συναυτουργία.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς
Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος EMPACT, του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης με κωδική ονομασία 2.5, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

εγκληματική οργάνωση
Επιπλέον υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε) της χώρας μας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL παρείχε, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένη αναλυτική υποστήριξη, διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία με τα λοιπά Κράτη Μέλη και συνέδραμε με εμπειρογνώμονες και αναλυτές από το γραφείο της Europol στην Περιφερειακή Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Πειραια – European Union Regional Task Force , ενώ υποστηρίχθηκε ενεργά από τη National Crime Agency (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκληματική οργάνωση διακινούσε ανθρώπινες ψυχές με σκάφη! Video ντοκουμέντο"

Πρόσφυγες: Προσωρινός αριθμός ασφάλισης & περίθαλψης για τους αιτούντες άσυλο

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζεται η απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης εκδίδεται με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους αιτούντες άσυλο και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, έξι μήνες μετά την αίτησή τους. Ο ΠΑΑΥΠΑ αποδίδεται στις κατά τόπους υπηρεσίες Ασύλου, όπου και καταχωρείται η σχετική αίτηση. Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του ΠΑΑΥΠΑ, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης, σκοπός της κοινής υπουργικής απόφασης είναι «η αντικατάσταση του ΑΜΚΑ για αιτούντες ασύλου με ένα νέο αριθμό (ΠΑΑΥΠΑ) που, αφενός, δεν θα κουβαλά τις δομικές αδυναμίες του (ισοβιότητα, μη δυνατότητα απενεργοποίησης), αφετέρου θα καθιστά δυνατή διοικητικά την ταυτοποίηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και την αναζήτηση τους -με τρόπο τεκμηριωμένο- από σχετικά κονδύλια της ΕΕ».

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ασκούν μάλιστα κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς «η πρόχειρη και αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος οδήγησε στη βαθμιαία υπερφόρτωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά και των ΚΕΠ για έκδοση ΑΜΚΑ, τα οποία προχώρησαν σε αποχή από τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ για το σύνολο των πολιτών της χώρας (πλην των νεογέννητων) από τον Μάιο 2019».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσφυγες: Προσωρινός αριθμός ασφάλισης & περίθαλψης για τους αιτούντες άσυλο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news