facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Ε.Ε.: Θέμα ωρών οι νομικές κυρώσεις στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

«Θέμα ωρών» είναι όπως πληροφορείται ο «Φ» η κατάληξη των κρατών-μελών σε πολιτική συμφωνία, αναφορικά με την πρώτη λίστα στοχευμένων μέτρων της Ε.Ε., για την επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, επιδιώκεται μια διαδικασία «ασανσέρ», στο πλαίσιο της οποίας όσο συνεχίζονται οι τουρκικές παράνομες δραστηριότητες, άλλο τόσο θα «εμπλουτίζεται» η εν λόγω λίστα (και αντίθετα).

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα προσεχή εικοσιτετράωρα δρομολογείται πολιτική συμφωνία των κρατών-μελών, προκειμένου να ετοιμαστούν νομικές πράξεις, οι οποίες «θα αφορούν σε πρώτο χρόνο δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε συνεδρία της αρμόδιας ομάδας εργασίας, Relex, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα και εντός δύο περίπου εβδομάδων οι απαιτούμενες νομικές πράξεις, μέσω των οποίων θα επιβληθεί στα «δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν στην Ε.Ε. και απαγόρευση εισόδου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. 

Οι δρομολογούμενες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας, όπως επανειλημμένα είχε επισημάνει ο «Φ». Κυρίως λόγω της κινητοποίησης της Άγκυρας αλλά και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως δημοσιεύσαμε δεν δίστασε να προειδοποιήσει κράτη-μέλη αλλά και τις Βρυξέλλες με «αντίμετρα» εάν και εφόσον τοποθετηθούν ονόματα στη λίστα κυρώσεων. Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων αυτών, ο κ. Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ εμφανίζονταν μάλιστα βέβαιοι ότι η λίστα κυρώσεων της Λευκωσίας «θα παραμείνει κενή» (μόνο ως empty annex). Η κυβέρνησης της Άγκυρας θεωρούσε δε ως δεδομένο ότι κάποια κράτη-μέλη δεν θα συναινούσαν προς τη κατεύθυνση τοποθέτησης ονομάτων στη λίστα, δεδομένης και της εξάρτησης της Ε.Ε. από την Τουρκία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Συνεπώς, η δρομολογούμενη πολιτική απόφαση, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, για μια σειρά λόγων: 

1. Κατ’ αρχάς σπάει το «πολιτικό ταμπού» κάποιων κρατών-μελών, εισάγοντας στοχευμένα μέτρα, σε πρώτο χρόνο, κατά φυσικών προσώπων, που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και τείνει να δημιουργήσει ένα «σημαντικό προηγούμενο», προς αξιοποίηση.
2. Καταδεικνύει πλέον ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην οποία προβαίνει η Τουρκία μέσω των έκνομων της ενεργειών, απαιτεί ουσιαστική συλλογική αντίδραση και δεν μπορεί να περιορίζεται σε φραστικές κορώνες περί αλληλεγγύης προς την Κύπρο.
3. Στέλνει σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της Ε.Ε. και εκ των πραγμάτων δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για όσες εταιρίες και για όσα φυσικά πρόσωπα προσανατολίζονται να συνδράμουν τις τουρκικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
4. Παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Νίκο Χριστοδουλίδη να επιχειρήσουν υποβολή και άλλων ονομάτων, τόσο φυσικών προσώπων, όσο και νομικών οντοτήτων, εάν και εφόσον η Τουρκία δεν συνετιστεί ούτε αυτή τη φορά και συνεχίσει τις έκνομες δραστηριότητές της. Με άλλα λόγια, εγκαινιάζουν μια προσπάθεια, ο κύκλος της οποίας όχι μόνο δεν κλείνει με την τοποθέτηση των «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» στη λίστα, αλλά αναμένεται να διευρυνθεί, «αναλόγως των εξελίξεων επί του εδάφους». Αυτή είναι και η έννοια της διαδικασίας «ασανσέρ», σύμφωνα με την οποία όσο η Τουρκία συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της, άλλο τόσο η λίστα κυρώσεων θα διευρύνεται με νέα ονόματα. Και αντίθετα βεβαίως, εάν η Τουρκία τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες, οι λόγοι επιβολής κυρώσεων θα εκλείψουν. 

Στην παρούσα φάση που διανύουμε, τα δύο ονόματα «υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» μπορούν να θεωρηθούν αρκετά για να αναχαιτίσουν τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες; Προφανέστατα, όχι. Άλλωστε, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελούν απάντηση στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και στην κλιμάκωσή τους στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Δεν παύουν, ωστόσο, να «κάνουν μια αρχή», προσδίδοντας πλέον ουσία στο ζήτημα των στοχευμένων μέτρων νομικών και φυσικών προσώπων που συμβάλλουν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Και συνεπώς, επιτρέπουν την οικοδόμηση νέου κύκλου νομικών μέτρων, στη βάση υφιστάμενων προτάσεων που εκκρεμούν, καθώς και νέων εισηγήσεων. Όπως δε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη στο παρασκήνιο συζητούνται διάφορες ιδέες για ενίσχυση του πλαισίου μέτρων κατά της Τουρκίας, εάν και εφόσον η υποψήφια χώρα συνεχίσει την πρακτική των έκνομων ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρινίζεται ότι η αρχική εισήγηση της Λευκωσίας για την τοποθέτηση στη λίστα πέντε φυσικών προσώπων και δύο νομικών οντοτήτων, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε. και δεν έχει αποσυρθεί. 

Ο «Φ» δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει ονόματα, είτε νομικών οντοτήτων είτε και φυσικών προσώπων που ενδεχομένως συζητούνται πριν αυτά εγκριθούν και ανακοινωθούν επισήμως από την Ε.Ε., προκειμένου να μην υπάρξουν νομικές επιπλοκές και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η όλη προσπάθεια που καταβάλλει το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Διά χειρός Νίκου Χριστοδουλίδη 

Η δρομολογούμενη επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, πιστώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναγκάστηκε να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με αξιωματούχους της Ε.Ε. και ομολόγους του, προκειμένου να αρθούν επιφυλάξεις συγκεκριμένων κρατών-μελών, ενώ σημαντική συμβολή είχε και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε.

Άλλωστε, όπως είχαμε αποκαλύψει, αρκετοί εταίροι της Κύπρου είχαν εισπράξει προειδοποιήσεις από τον Ερντογάν, με φόντο το προσφυγικό/μεταναστευτικό και όχι μόνον, προκειμένου να μην συναινέσουν στην επιβολή στοχευμένων μέτρων. «Κανείς στη λίστα», ήταν το μήνυμα που έφτανε από την Άγκυρα προς τις Βρυξέλλες και προς συγκεκριμένα κράτη-μέλη, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στη διαδικασία. Ωστόσο, το δρομολογούμενο αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της λίστας κυρώσεων, με τη συμπερίληψη «σε πρώτο χρόνο» των ονομάτων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», αλλάζει τα δεδομένα και τείνει να δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο, το οποίο οφείλει να αξιοποιήσει η Λευκωσία. Παρά τις όποιες δυσκολίες… 

Τα επόμενα βήματα

Η δρομολογούμενη πολιτική συμφωνία για επιβολή στοχευμένων μέτρων, σε πρώτο χρόνο, κατά «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, θα ενεργοποιήσει εκ των πραγμάτων μια διαδικασία σε τέσσερα στάδια: 

1. Με την πολιτική απόφαση, η ομάδα εργασίας Relex θα εξουσιοδοτεί τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου και την ΕΥΕΔ να ετοιμάσουν τις απαραίτητες νομικές πράξεις, εισάγοντας στο «παράρτημα» τα ονόματα των δύο «υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών». Παράλληλα, η Κομισιόν θα περιλάβει το παράρτημα με τα ονόματα στον εφαρμοστικό κανονισμό.
2. Αφού τα δύο αυτά κείμενα ετοιμαστούν, εν συνεχεία (σ.σ. μετά από 10 περίπου μέρες) θα τεθούν ενώπιον της Relex προκειμένου να συζητηθούν και να συμφωνηθούν.
3. Αμέσως μετά παραπέμπονται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper προς έγκριση, με τυπική διαδικασία και χωρίς ουσιαστική συζήτηση.
4. Το τελευταίο στάδιο είναι επίσης τυπικό προκειμένου η απόφαση να εξασφαλίσει πολιτική υιοθέτηση, από οποιοδήποτε Συμβούλιο της Ε.Ε., ως σημείο Α, δηλαδή χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Όταν οι νομικές πράξεις υιοθετηθούν, δημοσιοποιούνται και παράλληλα ενημερώνονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε. (για ενδεχόμενο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων), καθώς και οι τελωνειακές και αστυνομικές αρχές των κρατών-μελών (για απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια των προσώπων που τοποθετούνται στη λίστα).

Συνολικά, η διαδικασία αυτή δύναται να ολοκληρωθεί από 2-3 εβδομάδες, μετά τη λήψη της πολιτικής απόφασης, η οποία όπως προαναφέραμε, αναμένεται να ληφθεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα.

Σημειώνεται ότι στη βάση των εγκεκριμένων νομικών πράξεων, από τα κράτη-μέλη, παρέχονται οι εξής δύο δυνατότητες επιβολής στοχευμένων μέτρων, στην περίπτωση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας: 
  1. Θα δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται, μεταξύ άλλων με σχεδιασμό, προετοιμασία, συμμετοχή, καθοδήγηση ή παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης σε σχέση με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων ή την εξόρυξη υδρογονανθράκων που προκύπτει από τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στα χωρικά ύδατά της ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ή στην υφαλοκρηπίδα της. Επιπλέον, κανένα κεφάλαιο ή οικονομικός πόρος δεν μπορεί να διατίθεται άμεσα ή έμμεσα στα εν λόγω φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς ή προς όφελός τους. 
  2. Καλούνται τα κράτη-μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους σε φυσικά πρόσωπα (σ.σ. τρίτων χωρών) που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή, τη διεύθυνση ή την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης. Ομοίως, τα κράτη-μέλη οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους σε φυσικά πρόσωπα που παρέχουν χρηματοδοτική, τεχνική ή υλική υποστήριξη. 
philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Ε.: Θέμα ωρών οι νομικές κυρώσεις στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ"

Νοσοκομείο Χανίων για το ραντεβού το 2022: Προσλαμβάνουμε γιατρούς

Τη λειτουργία δεύτερου τακτικού εξωτερικού γαστρεντερολογικού ιατρείου προανήγγειλε το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση ότι μια γυναίκα ασθενής έκλεισε ραντεβού για γαστροσκόπηση το 2022.

Μετά και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι έχει προσλάβει επικουρικό γιατρό και το επόμενο διάστημα θα προσλάβει και άλλον ένα. Ως εκ τούτου, θα ξεκινήσει άμεσα να λειτουργεί το δεύτερο τακτικό εξωτερικό γαστρεντερολογικό ιατρείο και τα ραντεβού θα επαναπρογραμματιστούν.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει:

«Η νέα Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, έχει ήδη προβεί στην πρόσληψη ενός επικουρικού γαστρεντερολόγου ιατρού και τις επόμενες ημέρες το Τμήμα θα ενισχυθεί με ακόμη έναν.

Επίσης, ξεκινάει άμεσα η λειτουργία και δεύτερου τακτικού εξωτερικού γαστρεντερολογικού ιατρείου. Τα ραντεβού που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα επαναπρογραμματιστούν και οι ασθενείς θα ειδοποιηθούν για τις νέες ημερομηνίες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Χανίων για το ραντεβού το 2022: Προσλαμβάνουμε γιατρούς"

ΣτΕ: Ενέκρινε το ΠΔ που νομιμοποιεί το αυθαίρετο «The Mall Athens»»

Προς νομιμοποίηση προχωρά, το μέχρι πρότινος «αυθαίρετο» κολοσσιαίο εμπορικό κέντρο Μall στο Μαρούσι, με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα με την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ, το πρώτο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας θα είναι πλέον γεγονός, καθιστώντας πλέον νόμιμο, το μέχρι πρότινος «αυθαίρετο», Τhe Mall Athens, στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία παρουσιάζει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ε’ Τμήμα στη συνεδρίασή του της 27ης Ιανουαρίου γνωμοδότησε, μεταξύ άλλων, ως εξής: «Με το υπό επεξεργασία σχέδιο διατάγματος επιχειρείται η έγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) του πρώην «Ολυμπιακού χωριού» στον Δήμο Αμαρουσίου, ο καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, η περιβαλλοντική έγκριση του ΕΧΣ, η έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής αυτού και η επικύρωση του καθορισμού οριογραμμών ρέματος. Ρυθμίζονται ακόμη ζητήματα εφαρμογής των Σχεδίων».

Με την άμεση υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ, το πρώτο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας θα είναι πλέον γεγονός, καθιστώντας πλέον νόμιμο, το μέχρι πρότινος «αυθαίρετο», Τhe Mall Athens, στο Μαρούσι. Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε και το σχετικό Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΡΣΕ) ενώ επικυρώθηκε και ο καθορισμός οριογραμμών ρέματος. Προηγήθηκε συμφωνία των εμπλεκομένων μερών, του Δήμου Αμαρουσίου, της Lamda Olympia Village A.E. και της Εθνικής Τράπεζας για τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων, καθώς και της χρηματοδότησης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τεχνικής υποδομής και κυκλοφοριακής διευκόλυνσης, τα οποία και αναλαμβάνει η εταιρεία, ύστερα από το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο στο ΥΠΕΝ, αλλά και μετά από δύο συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα ποσά που θα διατεθούν για τις απαλλοτριώσεις φθάνουν στα 15 εκατομμύρια για τον Δήμο Αμαρουσίου και την Εθνική Τράπεζα ως δικαιούχοι, ενώ τα ποσά των έργων που θα υλοποιηθούν, θα προσδιοριστούν μετά την έγκριση των απαραίτητων μελετών. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός δεκαοκτώ μηνών από την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος. Με την ολοκλήρωση του ΠΔ, μένει να προχωρήσουν οι Υπουργικές Αποφάσεις. Εκ μέρους της εταιρείας να συνταχθεί η ΜΠΕ, η κυκλοφοριακή μελέτη, αλλά και όλες οι συνοδές μελέτες. Τα έργα που θα προκύψουν από αυτές θα υλοποιηθούν από την εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου, καθώς αυτός έχει την ευθύνη της επίβλεψης της μελέτης και των προτεινόμενων παρεμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εγκαταστάσεις του The Mall Athens είχε εκδοθεί άδεια το 2003, με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η εν λόγω ρύθμιση και οι άδειες του έργου κατέπεσαν το 2014, καθιστώντας το αυθαίρετο. Το ΕΧΣ της περιοχής του The Mall Athens κατατέθηκε από την εταιρεία στο ΥΠΕΝ το 2014 και εγκρίθηκε από το ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2020. Το ΣτΕ στη γνωμοδότηση του λαμβάνοντας υπόψη και το περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρει ρητά ότι «το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προτείνεται νομίμως, τόσο ειδικώς, όσο αφορά στον συντελεστή δόμησης στην περιοχή του Τομέα 1 του Σχεδίου (περιοχή The Mall Athens), όσο και γενικώς προς τους όρους και περιορισμούς δόμησης και τον καθορισμό των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής.

Περαιτέρω, εντοπίζεται και τεκμηριώνεται και η φέρουσα ικανότητα της περιοχής και επισημαίνεται ότι ο προτεινόμενος με το Σχέδιο για την περιοχή μελέτης μ.σ.δ. (0,6) είναι χαμηλότερος εκείνου του Γ.Π.Σ. (0,8), καθώς και του ανώτατου μέσου που προτείνει ο ν. 4269/2014 για τους πόλους υπερτοπικής σημασίας (0,8). Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το ΣτΕ, επιτυγχάνεται η εξασφάλιση επαρκών κοινοχρήστων χώρων, οι οποίοι αναλογούν περίπου στο 50% της μελετώμενης έκτασης και η λειτουργική ενοποίηση των δημοσίων κοινόχρηστων και ιδιωτικών ελεύθερων χώρων.

Ενώ, όπως υπογραμμίζει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τα έργα διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων και εκτέλεσης των σχετικών έργων τεχνικής υποδομής θα πραγματοποιηθούν με δαπάνη επίσης του φορέα υλοποίησης του σχεδίου, εντός δεκαοκτώ μηνών από την παράδοση των σχετικών ελεύθερων χώρων.

Σημειώνεται τέλος, ότι υπήρχε μία προέγκριση χωροθέτησης για το ΕΧΣ, το οποίο είχε κατατεθεί το 2014, ωστόσο είχε παρουσιαστεί στασιμότητα από το 2017. Η καθυστέρηση αφορούσε κυρίως στο ζήτημα της αποζημίωσης των κοινοχρήστων χώρων, όσο και καθαυτό στον σχεδιασμό.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Ενέκρινε το ΠΔ που νομιμοποιεί το αυθαίρετο «The Mall Athens»»"

Παυλόπουλος: Το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει επακριβώς την ελληνική ΑΟΖ και δεσμεύει την Τουρκία

«Η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν θα περάσει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παράλληλα έστειλε διπλό μήνυμα προς ΕΕ και ΗΠΑ για την στάση τους έναντι των αυθαιρεσιών της Άγκυρας, κατά την αντιφώνησή του, στο γεύμα, που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος με την ευκαιρία του εορτασμού της Πολιούχου της Καλαμάτας Υπαπαντής του Σωτήρος.

Αναφερόμενος στις Εθνικές μας Θέσεις για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργήσει η ιταμή τουρκική προκλητικότητα, η οποία παραβιάζει ανενδοιάστως κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε: «Καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία ότι η προκλητικότητα αυτή δεν θα περάσει. Οι εξίσου προκλητικές φαντασιώσεις της περί του, δήθεν, δικαίου του ισχυρού θα συντριβούν μπροστά στην ακατάβλητη βούληση και δύναμη των Ελλήνων να επιβάλουν, με κάθε νόμιμο μέσο, την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα υπερασπισθούμε το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι Έδαφος, Σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές προς την Τουρκία -αλλά και προς κάθε άλλη κατεύθυνση- ότι η Εθνική μας Κυριαρχία, υφ' όλες τις εκφάνσεις της, είναι κατά πάντα αδιαπραγμάτευτη, και μάλιστα ενώπιον οιουδήποτε Forum. Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος «γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν στο Αιγαίο και πρόσθεσε ότι «Το Διεθνές Δίκαιο, και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay 1982 -το οποίο δεσμεύει πλήρως την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης- καθορίζει επακριβώς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οιαδήποτε παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και οιαδήποτε προσβολή της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. «Γι' αυτό και θεωρεί ότι το λεγόμενο “ Μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν είναι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο, δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και δεν δημιουργεί κανένα έρεισμα διαπραγμάτευσης. Και αυτή δεν είναι θέση μόνο της Ελλάδας αλλά και της Διεθνούς Κοινότητας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε.

Απευθύνοντας διπλό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπενθύμισε :

«Πρώτον, προς την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι πρέπει να γνωρίζει, όπως ήδη εξέθεσα, πως ο αγώνας της Ελλάδας αφορά και δικά της ζωτικά θέματα, ιδίως ως προς το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. 'Αρα πρέπει ν' αντιδρά αναλόγως και δυναμικώς απέναντι στην τουρκική αυθαιρεσία, πολλώ μάλλον όταν η ανοχή της αυθαιρεσίας αυτής θα δημιουργούσε και ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο ως προς την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακινδύνευε να βρει μπροστά της και σε κάθε άλλη περιοχή των Θαλασσίων Συνόρων της».

Και, δεύτερον, προς τις ΗΠΑ, ότι «έχουν χρέος ν' αναγνωρίζουν εμπράκτως, απέναντι σε μια Τουρκία που “ ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας”, πως η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει σταθερός και συνεπής Σύμμαχος, και σε διμερές επίπεδο και σ' επίπεδο ΝΑΤΟ. Άρα, έχουν χρέος ν' αντιδράσουν αναλόγως και εμπράκτως όταν η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, με πρόσφατο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την δήλωση που είχε κάνει το πρωί, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και πριν την Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, όταν ευχήθηκε «η Πολιούχος της Καλαμάτας, η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να φωτίζει τον δρόμο μας ως Λαού και ως Έθνους, να καθοδηγεί τα βήματά μας και να μας εμπνέει ώστε υπό όρους αρραγούς ενότητας να υπερασπιζόμαστε, στο ακέραιο, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια και να κατακτήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει κατά το παράδειγμα των Προγόνων μας και κατά τις Παρακαταθήκες της ανυπέρβλητης Εθνικής μας Κληρονομιάς».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει επακριβώς την ελληνική ΑΟΖ και δεσμεύει την Τουρκία"

Ο Χαφτάρ επέκρινε τον ΟΗΕ για τη σιωπή του στην τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη

Ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Βεγγάζη με τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, επέκρινε έντονα τη στάση της παγκόσμιας οργάνωσης απέναντι στην τουρκική παρέμβαση στις υποθέσεις της χώρας, σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την παναραβική εφημερίδα Ασάρκ αλ Αουσάτ, που επικαλείται στρατιωτική πηγή προσκείμενου του Στρατάρχη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Σαλαμέ προσπάθησε να εξασφαλίσει τη δέσμευση του Χαφτάρ για την κατάπαυση του πυρός, αλλά ως απάντηση έλαβε την κριτική της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, στην ανοχή που επιδεικνύει στη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια και την υποστήριξη των ένοπλων ομάδων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με την Ασάρκ αλ Αουσάτ, ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης των στρατιωτικών ομάδων στην περιοχή της πρωτεύουσας της Λιβύης και ζήτησε από αυτούς να «κρατήσουν τις θέσεις τους».

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χαφτάρ επέκρινε τον ΟΗΕ για τη σιωπή του στην τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη"

Φραγή στις πενταψήφιες απάτες μετά την έκρηξη των χρεώσεων

Θύμα χρεώσεων από πενταψήφιους αριθμούς στο κινητό τους έχουν πέσει ουκ ολίγοι και και έχουν αναγκαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι συγκεκριμένες εταιρίες με τις πενταψήφιες απάτες δρουν ανεξέλεγκτα, αλλά φαίνεται πως ήρθε η ώρα για… φραγή!

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει στα σκαριά ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών που διαχειρίζονται τα γνωστά πενταψήφια νούμερα παροχής πολυμεσικών υπηρεσιών ύστερα από τη βροχή καταγγελιών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για χρεώσεις υπηρεσιών για την παροχή των οποίων δεν είχαν συναινέσει.

Μια από τις αλλαγές που εξετάζονται έπειτα και από πρόταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή είναι η εκ των προτέρων φραγή των πενταψήφιων αριθμών τουλάχιστον στα ακίνητα που είναι δηλωμένα για χρήση από ανηλίκους. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που θα απαιτηθεί με αυστηρότερο τρόπο είναι υποχρεωτική η αποστολή γραπτού μηνύματος στο οποίο θα ζητείται σαφώς η συναίνεση του χρήστη, ενώ θα υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση για την προβλεπόμενη χρέωση. Οι πρώτες αλλαγές θα έρθουν με την επικαιροποίηση του κώδικα δεοντολογίας για τις λεγόμενες υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης η οποία αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ ριζική τροποποίηση του κανονισμού αναμένεται την προσεχή άνοιξη.

Χρόνο με το χρόνο σημειώνεται εκρηκτική αύξηση στις καταγγελίες που αφορούν χρεωμένα μηνύματα από τέτοιου είδους πενταψήφια νούμερα. Οι αναφορές στον Συνήγορο του Καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 80% μόνο μέσα στην τελευταία χρόνια, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες φτάνουν συχνά και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ακόμη και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Χαλαρός και παρωχημένος ο ισχύων κανονισμός

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι όχι μόνο ο ισχύων κανονισμός είναι σχετικά χαλαρός και παρωχημένος, αλλά εφαρμόζεται και ελλιπώς δεδομένου ότι σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζει την προβλεπόμενη ανάκληση αδειών λειτουργίας τέτοιων εταιρειών παρά τις καταγγελίες που βαρύνουν ορισμένες εξ αυτών.

Βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων από το σύνολο των 12.000 αναφορών που έφτασαν στο Συνήγορο του Καταναλωτή το 2019, οι 567 αφορούσαν αδικαιολόγητες χρεώσεις από υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (τα γνωστά πενταψήφια). Κι αν ο αριθμός των καταγγελιών φαντάζει σχετικά μικρός αναφορικά με το σύνολο, η τάση που δείχνει είναι αυτής μιας ραγδαίας ανόδου, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες καταγγελίες μόλις ένα χρόνο πριν ήταν 314 ενώ το 2015 μόλις 46. Μόνο σε ένα μήνα μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο που παραδοσιακά οι συνδρομητές στέλνουν και λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό μηνυμάτων, η αύξηση του συνολικού ποσοστού καταγγελιών του έτους ενισχύθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 70% ως το Νοέμβριο του 2019 και πάνω από 80% στο τέλος της χρονιάς).

Ακολουθούν την τακτική ”λίγα από πολλούς”

Το πρόβλημα με τις ανεξέλεγκτες χρεώσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν είναι εξόφθαλμα υψηλές, καθώς φαίνεται ότι επιτήδειοι ακολουθούν τον χρυσό κανόνα λίγα από πολλούς, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στις Ανεξάρτητες Αρχές φτάνει μόνο ένα μικρό ποσοστό καταγγελιών συγκριτικά με τον αριθμό των συνδρομητών έχουν βιώσει αντίστοιχα περιστατικά.

Ορισμένοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ήδη συμπεριλάβει στις εφαρμογές τους τη δυνατότητα φραγής των πενταψήφιων αριθμών. Ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί, αφενός γιατί δεν έχουν κατεβάσει όλοι οι συνδρομητές το app και αφετέρου διότι δεν έχουν όλοι το ίδιο ποσοστό εξοικείωσης με τον χειρισμό του.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει ήδη προτείνει και με επιστολή στην ΕΕΤΤ την προσθήκη σε εμφανές σημείο της πρώτης σελίδας της σύμβασης ειδικής αναφοράς πρόκειται για ανήλικο χρήστη. Σε αυτή την περίπτωση ο Συνήγορος εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδικό πεδίο επιλογής για τον γενικό και εκ των προτέρων αποκλεισμό των υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης. Παράλληλα εισηγείται την ενημέρωση και του κηδεμόνα για ενδεχόμενη υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης.

Εθνος της Κυριακής
Διαβάστε Περισσότερα » "Φραγή στις πενταψήφιες απάτες μετά την έκρηξη των χρεώσεων"

Παρέμβαση Κικίλια μετά την καταγγελία για ραντεβού γαστροσκόπησης το 2022

Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια προκάλεσε η καταγγελία μιας γυναίκας ότι της έκλεισαν ραντεβού για γαστροσκόπηση σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης μετά από δύο χρόνια, δηλαδή το 2022.

Για την καταγγελία που αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάνει το γύρο του διαδυκτίου, πληροφορήθηκε και ο κ. Κικιλίας ο οποίος ζήτησε αμέσως ενημέρωση και εξηγήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υγειονομικές αρχές.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε εντολή να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση που αφορά στο νοσοκομείο Χανίων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Κικίλια μετά την καταγγελία για ραντεβού γαστροσκόπησης το 2022"

Εφορία: Ηλεκτρονικοί έλεγχοι όλων των δαπανών μας φέτος, μέσω Taxis

Στον αυτόματο έλεγχο του επιπέδου διαβίωσης των φορολογουμένων και τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων τους με έμμεσο τρόπο θα προχωρήσει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο την θεαματική αύξηση των εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο θα υποβάλουν 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι την Άνοιξη μέσω του συστήματος TAXISnet, θα εμφανίζονται, για πρώτη φορά φέτος, σε προσυμπληρωμένα νέα πεδία τα ποσά των δαπανών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2019 προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες καθώς και τα ποσά των εισοδημάτων που απεκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Όλα αυτά τα στοιχεία θα έχουν ήδη αποσταλεί από τους τρίτους (εταιρείες κοινής ωφέλειας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.ά.) οι οποίοι τα έχουν στη διάθεσή τους και θα έχουν διασταυρωθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, προκειμένου αυτές να διευκολυνθούν στον προσδιορισμό των πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων εκατομμυρίων φορολογουμένων και να επιβάλουν τους φόρους που αναλογούν σ’αυτά.
Τα ποσά των πάσης φύσεως δαπανών των φορολογουμένων όπως θα αποτυπώνονται αναλυτικά σε προσυμπληρωμένα πεδία του νέου e-E1 θα συγκρίνονται με τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων και εσόδων των φορολογουμένων, όπως αυτά θα αποτυπώνονται στο ίδιο έντυπο και εφόσον προκύπτει "αρνητικό" ισοζύγιο, εφόσον δηλαδή τα δηλωθέντα εισοδήματα και έσοδα δεν καλύπτουν τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες, οι δηλώσεις των φορολογουμένων θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο.
Η νέα αυτή καινοτομία που θα υπάρχει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις αποτελεί ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού της διαδικασίας εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και αποτυπώνεται στον κατάλογο των δράσεων και των στόχων της Α.Α.Δ.Ε. για το έτος 2020, που συνοδεύουν με τη μορφή «συμβολαίου» την ανανέωση της θητείας του κ. Γ. Πιτσιλή ως Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής.
Στο «πακέτο» των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο κ. Πιτσιλής ξεχωρίζουν επίσης ορισμένοι άκρως φιλόδοξοι στόχοι σύμφωνα με τους οποίους, εντός του 2020 θα πρέπει:
α) να βεβαιωθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, από την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχων
β) να βεβαιωθούν συνολικά, από διενεργηθέντες ελέγχους και διασταυρώσεις, 1,8 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των αυτοτελών φορολογικών προστίμων.
γ) να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ από φορολογικούς ελέγχους
δ) να αυξηθούν κατά 10% οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 360 ημερών
ε) να χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτα είσπραξης ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.
στ) να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης το 20% των οφειλών προς τα Τελωνεία, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί σε ύψος την 1η-1-2020.
Αναλυτικά, οι πιο σημαντικές δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει και οι βασικοί στόχοι που πρέπει να επιτύχει το 2020 η Α.Α.Δ.Ε. έχουν ως εξής:
Στον τομέα των εισπράξεων οφειλών
α. Αύξηση των εισπράξεων των οφειλών που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την 31-12-2019 και ήταν σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών, σε ποσοστό 10% έναντι της αντίστοιχης είσπραξης του έτους 2019.
β. Χαρακτηρισμός φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 10,0 δις ευρώ, ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
γ. Χαρακτηρισμός του 20% των τελωνειακών οφειλών της 1-1-2020, ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Στον τομέα των ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
α. Έκδοση της απόφασης Διοικητή της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) περί του ειδικότερου περιεχόμενου του συνόλου των τεχνικών ελέγχου έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης, με ειδικές προβλέψεις ανά κατηγορία φορολογουμένων, μέχρι 15-3-2020.
β. Βεβαίωση εντός του 2020, ποσού τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, από την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχων.
γ. Συνολική βεβαίωση, από διενεργηθέντες ελέγχους και διασταυρώσεις εντός του έτους 2020, ίση προς 1,8 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των αυτοτελών φορολογικών προστίμων.
δ. Εισπράξεις ύψους 400 εκατ. ευρώ εντός του 2020, από φορολογικούς ελέγχους.
Στον τομέα των ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου
α. Εφοδιασμός όλων των τελωνείων με Point of Sale (POS) / σημεία πώλησης και υποχρεωτική εισαγωγή ηλεκτρονικών πληρωμών.
β. Εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών και διασύνδεση με Φορολογική Διοίκηση και ταμειακές μηχανές, σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανόμενων των πλωτών μέσων μεταφοράς, μέχρι 31-12-2020.
γ. Ηλεκτρονική απογραφή των δεξαμενών πετρελαίου και υγραερίου και χορήγηση αριθμού μητρώου στις δεξαμενές και τους σχετικούς μετρητές εκροής, μέχρι 31-12-2020.
δ. Προμήθεια γεφυροπλαστιγγών σε 5 Τελωνεία μέχρι 30-9-2020 και μέσων δίωξης για το σύνολο των Τελωνείων μέχρι 31-12-2020. Υποχρεωτική ζύγιση των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης στα 5 μεγαλύτερα Τελωνεία της χώρας μέχρι 30-9-2020 και στα λοιπά Τελωνεία που θα εγκατασταθεί γεφυροπλάστιγγα μέχρι 31-12-2020.
ε. Διενέργεια τουλάχιστον 11.000 τελωνειακών ελέγχων με χρήση x-ray μέχρι 31-12-2020, με εντοπισμό παραβατικότητας από λαθρεμπορικές παραβάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 0,7%.
Στον τομέα της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες
α. Ολοκλήρωση των εφαρμογών των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
β. Δημιουργία ανοιχτού στους πολίτες συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας οικοπέδων και κτισμάτων, όπου εφαρμόζεται ο αντικειμενικός προσδιορισμός, μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας δημιουργίας Φύλλων Υπολογισμού Αξίας Ακινήτων, κατά τα πρότυπα του χρησιμοποιούμενου από τους Συμβολαιογράφους, μέχρι 30-9-2020.
γ. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας μεταβολών μητρώου φυσικών προσώπων μέχρι 30-10-2020, με επικαιροποίηση των στοιχείων μητρώου μέχρι 31-12-2020.
δ. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση τμήματος κεφαλαίου (ηλεκτρονικοποίηση αρχικών, τροποποιητικών, ανακλητικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και ειδικότερα, δηλώσεων ΦΜΑ, φόρου δωρεών, γονικών παροχών και ατύπων δωρεών, φόρου κληρονομιών και τυχερών παιγνίων) μέχρι 30-9-2020.
ε. Ηλεκτρονικοποίηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μέχρι 30-9-2020.
στ. Πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους, χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας, μέχρι 30-9-2020.
Στον τομέα της αναβάθμισης των συστημάτων της φορολογικής διοίκησης
α. Αυτοματοποίηση των διαδικασιών διασταύρωσης στοιχείων. Επεξεργασία των πληροφοριών ή εγγράφων που αντλούνται από τα τρίτα πρόσωπα του άρθρου 15 παρ. 3 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) και εισαγωγή αυτών σε προσυμπληρωμένα πεδία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με πρώτη εφαρμογή την φορολογία εισοδήματος έτους 2019.
β. Δημιουργία, μέχρι 30-6-2020, βάσης δεδομένων για την καταγραφή των εισοδημάτων αλλοδαπής φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, φυσικών και νομικών προσώπων, που αντλούνται και μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας.
γ. Διασταύρωση σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019.
δ. Αυτόματος συμψηφισμός αμοιβαίων ανταπαιτήσεων εντός ΥΠΟΙΚ (πλήρης εφαρμογή) μέχρι την 31-12-2020. Ανάπτυξη συστήματος αυτόματων συμψηφισμών με φορείς Γενικής Κυβέρνησης, με υλοποίηση της α΄ φάσης μέχρι 31-12-2020 και ορίζοντα πλήρους ανάπτυξης εντός 3 ετών.
ε. Πίστωση των επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και κεντρικών επιστροφών για φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, που είναι ενήμερα χωρίς αίτηση, μέχρι 30-9-2020.
Στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού
Ανάπτυξη συστήματος στοχοθεσίας σε επίπεδο θέσης.
money-money
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Ηλεκτρονικοί έλεγχοι όλων των δαπανών μας φέτος, μέσω Taxis"

ΕΛ.ΑΣ: 85 συλλήψεις σε 24 ώρες στην Αττική

Σε 85 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, από χθες, στις 6:00 το πρωί, έως σήμερα την ίδια ώρα, σε επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και στην Αττική γενικότερα για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ελέγχθηκαν συνολικά 3.585 άτομα και 2.087 οχήματα, ενώ προσήχθησαν 425 άτομα, εκ των οποίων τα 85 συνελήφθησαν.

Οι 33 συλλήψεις ήταν για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 20 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών, 9 για διαρρήξεις – κλοπές, 1 για απόπειρα ανθρωποκτονίας, 1 για ληστεία, 3 για παράβαση του νόμου περί όπλων, 7 για καταδικαστικές αποφάσεις και διωκτικά έγγραφα και 11 για διάφορα άλλα αδικήματα.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και λαθραία καπνικά προϊόντα, βεβαιώθηκαν 137 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ, ενώ βρέθηκαν 10 κλεμμένα οχήματα.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: 85 συλλήψεις σε 24 ώρες στην Αττική"

Για γέλια και για κλάματα… Στο Νοσοκομείο Χανίων έδωσαν ραντεβού για εξετάσεις το 2022 | Photo

Δεν πίστευαν στα μάτια τους μάνα και κόρη όταν έμαθαν την ημερομηνία της εξέτασης που όρισε το νοσοκομείο Χανίων για την ηλικιωμένη γυναίκα.

Ούτε 6 μήνες, ούτε ένα χρόνο, αλλά δύο ολόκληρα χρόνια, το Φεβρουάριο του 2022 θα εξεταστεί η γυναίκα που αιτήθηκε για γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση στο δημόσιο νοσοκομείο του νομού μας.



Όπως ανέφερε σε επικοινωνία με το zarpanews.gr η κόρη της, στην αρχή πίστεψε οτι επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος και επικοινώνησε με το νοσοκομείο απλά για να λάβει επιβεβαίωση της απογοητευτικής πραγματικότητας.Όπως σχολίασε, η μητέρα της πήγε σήμερα στο Νοσοκομείο Χανίων να κλείσει ένα ραντεβού για να κάνει γαστροσκόπηση και κολονοσκοπηση. Την πήρε τηλέφωνο αμέσως μετά για να της πει ότι τον άλλο μήνα, σε μερικές μέρες δηλαδή, θα κάνει την εξέταση και ήταν πολύ χαρούμενη. Όταν όμως πήγε σπίτι και είδαν με τον αδερφό της το χαρτάκι, η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Το ραντεβού έχει κλειστεί για το 2022.

Η αντίδραση της ίδιας:

«Όταν μου το είπε, σκέφτηκα να κλάψω ή να γελάσω; Λοιπόν γέλασα πολύ, μα πάρα πολύ. Και όχι γιατί ήταν αστείο, αλλά μόνο ως αστείο μπορεί κανείς να το εκλάβει για να μην θυμώσει πολύ. Και είναι μέχρι να τύχει στον καθένα και να δει ποιο πραγματικά είναι το σύστημα υγείας για το οποίο πληρώνουμε αδρά και παχυλά όλοι μας. Αυτή είναι η κατάσταση στον χώρο της υγείας και όχι μόνο, τα προβλήματα είναι τεράστια και επειδή δεν τα φωνάζουμε καθημερινά δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν.»

Αν μη τι άλλo, σε τέτοιες περιπτώσεις η προσφυγή σε ιδιώτες και η διόλου ευκαταφρόνητη πληρωμή είναι μονόδρομος…

zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Για γέλια και για κλάματα… Στο Νοσοκομείο Χανίων έδωσαν ραντεβού για εξετάσεις το 2022 | Photo"

Mείωση της φορολογίας των μισθωμάτων κύριας κατοικίας ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Την πρόταση για μείωση της φορολογίας μισθωμάτων κύριας κατοικίας, που παρουσιάστηκε στο 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο των ιδιοκτητών ακινήτων, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, αναλύει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την υιοθέτηση της πρότασης στο πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων που σχεδιάζονται, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει ιστορική κοινωνική μεταρρύθμιση και θα ωφελήσει άμεσα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές:
-Τους ενοικιαστές κατοικιών, παλαιούς και νέους, γιατί θα φέρει μεγάλο αριθμό κατοικιών στην αγορά.
-Τους εκμισθωτές κατοικιών γιατί θα εκλογικεύσει τη φορολογική τους επιβάρυνση.
-Τους εκμισθωτές βραχυχρονίων μισθώσεων αφού θα οδηγήσει εκτός πλατφορμών πληθώρα καταλυμάτων σε περιοχές που δεν προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση
-Το Ελληνικό Δημόσιο γιατί η δημοσιονομική απώλεια θα υπερκαλυφθεί από τη φορολόγηση δεκάδων χιλιάδων νέων μισθώσεων κύριας κατοικίας.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά εξάλλου συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να του παρουσιάσει τις προτάσεις για μεταρρύθμιση της φορολογίας των ιδιοκτητών ακινήτων.
Η επιστολή έχει ως εξής
Στον Τύπο διαβάζουμε διάφορα δημοσιεύματα για το ότι υπάρχει έλλειψη κατοικιών για εκμίσθωσή τους ως κύρια κατοικία, η οποία ανεβάζει και τα ζητούμενα μισθώματα, και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για το θέμα αυτό υπέρ των ενοικιαστών. Πολλοί σπεύδουν να κατονομάσουν ως δήθεν υπαίτια τη βραχυχρόνια μίσθωση, ξεχνώντας ότι στην χώρα αυτή, στην οποία είναι άγνωστη η έννοια της «κοινωνικής κατοικίας» διότι δεν υπάρχει ούτε ένα «κρατικό» σπίτι διαθέσιμο για τους ενοικιαστές, η προσφορά κατοικιών για εκμίσθωση μειώθηκε μοιραία από τους εξής έξη λόγους:
1.      Η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μειώθηκε μέχρι και κατά 95%, 
2.      Εξοβελίστηκε πλήρως η αντιπαροχή η οποία κυρίως παρήγαγε κατοικίες για εκμίσθωση, 
3.      Οι τράπεζες επί χρόνια αδυνατούσαν να δώσουν δάνεια για αγορά κατοικίας,  
4.      Οι ΜΚΟ μίσθωσαν μεγάλο αριθμό κατοικιών για τα στεγαστικά προγράμματα τους, 
5.      Ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ ανάγκασε τους εκμισθωτές σε ξεπούλημα των κατοικιών τους
6.      Γενικά η εκμίσθωση κατοικιών για κύρια κατοικία έγινε φορολογικά εντελώς ασύμφορη.
Γι΄αυτό και διάφοροι προτείνουν να ληφθούν μέτρα τόσο εναντίον της βραχυχρόνιας μίσθωσης όσο και μέτρα «ενοικιοστασιακού» χαρακτήρα που θα «προστατεύσουν» προσωρινά τους παλαιούς ενοικιαστές κατοικίας, αλλά θα καταστήσουν αδύνατη την ομαλή λειτουργία των νέων μισθώσεων. 
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Mείωση της φορολογίας των μισθωμάτων κύριας κατοικίας ζητά η ΠΟΜΙΔΑ"

Μιχαηλίδου στον ΘΕΜΑ 104,6: «Δικαιούχοι voucher για τους παιδικούς σταθμούς και οι δημόσιοι υπάλληλοι»

Στον ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από την επόμενη χρονιά θα είναι δικαιούχοι voucher για τους παιδικούς σταθμούς και οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Επίσης θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα ανέβει δηλαδή το όριο και θα υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ακούστε αναλυτικά όσα είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου: 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχαηλίδου στον ΘΕΜΑ 104,6: «Δικαιούχοι voucher για τους παιδικούς σταθμούς και οι δημόσιοι υπάλληλοι»"

Αλλάζουν όλα με τα ηλεκτρικά πατίνια-Τι ορίζει η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Τάξη σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους των πόλεων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα δίτροχα μικρά μέσα μπορεί να έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας ωστόσο, απουσιάζει οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο, που να διέπει την κυκλοφορία τους και εγείρονται ζητήματα, όχι μόνο ασφάλειας, αλλά και πρακτικά, όπως το πρόβλημα της στάθμευσης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τους επόμενους μήνες αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει όλο το κανονιστικό πλαίσιο για την αγορά, την ασφάλεια και τη χρήση στις πόλεις, όλων των μικροοχημάτων, όπως τα πατίνια ή τα skate rollers.

Βασικός διαχωρισμός θα είναι η ταχύτητα και με βάση αυτή θα προκύψουν και οι κανόνες χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών. Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, θα έχουμε τα πατίνια που μπορούν να κινούνται μέχρι 6 χιλιόμετρα/ώρα και τα πατίνια με ταχύτητα έως 25 χιλιόμετρα/ώρα. Στην πρώτη κατηγορία τα πατίνια θα λογίζονται ως πεζοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περιορισμούς στην κυκλοφορία τους, ενώ στη δεύτερη κατηγορία τα πατίνια θα λογίζονται ως ποδήλατα και επομένως θα πρέπει να κινούνται στους δρόμους, όπως τα ποδήλατα και όχι σε δρόμους που η επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα/ώρα, δηλαδή στις λεωφόρους.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τα ταχύτερα πατίνια (άνω των 25χλμ./ώρα), αυτά θα υπόκεινται σε πολύ αυστηρότερο πλαίσιο, το οποίο θα αφορά την προσαρμογή τους στο όριο ταχύτητας, διαφορετικά, ενδέχεται, να μην έχουν δυνατότητα κυκλοφορίας στους δρόμους με τόσο υψηλή ταχύτητα.

Όπως έχει τονίσει και από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, η νομοθετική παρέμβαση θα αναφέρεται:

* Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων αυτών

* Στη δυνατότητα εξακρίβωσής τους, τους χώρους και τις οδούς της χρήσης τους

* Τυχόν επιπλέον απαιτήσεις για τη χρήση τους

«Επιπλέον, θα υπάρξει σύνταξη και εισήγηση κανονιστικού πλαισίου που αφορά και την εποπτεία της αγοράς των οχημάτων αυτών και των εξαρτημάτων, διότι δεν αναφερόμαστε μόνο στο θέμα της μετακίνησης. Πρέπει να δούμε την αγορά, τα πρότυπα και τα εξαρτήματα, όπως επίσης και τυχόν διαδικασία ανάπτυξης διαδικασιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των προϊόντων αυτών» είχε πει ο υφυπουργός.

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθούν οι κανόνες για την ασφαλή ενσωμάτωση τους στην κυκλοφορία

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Παπαντωνίου διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ανέφερε ότι τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν την πλέον πρόσφατη τάση στις αστικές μετακινήσεις μικρών αποστάσεων, λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα λοιπά μέσα είναι εν γένει περιβαλλοντικά φιλικά, αξιοποιούν δε σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα χαμηλού κόστους. «Επομένως», πρόσθεσε, «αποτελούν ένα μέσο μεταφοράς φιλικό προς το περιβάλλον, που έχει τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι σύγχρονες βιώσιμες πόλεις, αλλά και οι πολίτες και δεν θα το χαρακτήριζα ως «μόδα», αλλά ως ένα νέο μέσο μετακίνησης εντός των πόλεων».

Σημείωσε, ωστόσο, πως οι ελληνικές πόλεις δεν ήταν έτοιμες να υποδεχτούν το κύμα αυτό της μικροκινητικότητας που εμφανίστηκε τόσο ξαφνικά (όπως αντίστοιχα δεν ήταν και δεν είναι έτοιμες ούτε οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές), τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθούν, το συντομότερο δυνατόν, οι κανόνες και το απαραίτητο πλαίσιο για την ασφαλή ενσωμάτωση τους στην κυκλοφορία.

Σε ερώτημα, αν η μικρο-κινητικότητα είναι το μέλλον της μετακίνησης στις σύγχρονες πόλεις, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η μικροκινητικότητα θέτει νέα δεδομένα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις με χαρακτηριστικά τα οποία αναζητά κάθε πόλη (φιλικά προς το περιβάλλον, μικρά σε μέγεθος, αθόρυβα, τεχνολογικά εξελιγμένα κτλ). Ωστόσο για να αποτελέσουν το μέλλον των μετακινήσεων στα κέντρα των πόλεων είναι σημαντικό να εξεταστούν και αναλυθούν τα ό,ποια προβλήματα εμφανίζονται, τα οποία στη συνέχεια θα αντιμετωπιστούν και επιλυθούν με ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα με τα ηλεκτρικά πατίνια-Τι ορίζει η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών"

Συμπλοκή μεταναστών με έναν νεκρό στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά

Ενας Αφγανός, 22 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα έπειτα από μαχαιριές που δέχτηκε σε συμπλοκή μεταξύ μεταναστών που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Παράλληλα, τραυματίστηκε ένας 18χρονος Ιρανός, που διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκή μεταναστών με έναν νεκρό στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά"

Τύρναβος: Άφησαν ελεύθερο ανήλικο ιερόσυλο και συνέχισε τις κλοπές

Δεν βάζει μυαλό ο ανήλικος που είχε συλληφθεί στις 24 Ιανουαρίου στον Τύρναβο για κλοπές σε δυο ναούς και τρία αυτοκίνητα. Εισαγγελέας και ανακριτής τον άφησαν τότε ελεύθερο λόγω ηλικίας, αλλά το πρωί του Σαββάτου συνελήφθη ξανά για άλλες δυο κλοπές!

Το βράδυ της Παρασκευής, ο 16χρονος Έλληνας εκμεταλλεύτηκε την ολιγόλεπτη απουσία του ιδιοκτήτη ενός μίνι μάρκετ και άρπαξε το συρτάρι της ταμειακής μηχανής με τις εισπράξεις της ημέρας! Μάλιστα, για να διαφύγει πιο γρήγορα, έκλεψε και το ποδήλατο ενός μαθητή που έκανε μάθημα εκείνη την ώρα σε κοντινό φροντιστήριο!

Ωστόσο, η περιγραφή του οδήγησε στα ίχνη του τους αστυνομικούς, που τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν καθώς βρήκαν το κλεμμένο ποδήλατο και μέρος των χρημάτων που είχε αρπάξει. Ο ανήλικος οδηγήθηκε και πάλι στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, που του άσκησε άλλη μια δίωξη και τον άφησε ελεύθερο.

Στις 24 Ιανουαρίου ο 16χρονος ιερόσυλος είχε αρπάξει περίπου 700 ευρώ από το παγκάρι της εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης και είχε διαρρήξει και το παγκάρι του ναού της Αγίας Λαύρας απ’ όπου έκλεψε άγνωστο χρηματικό ποσό. Αμέσως μετά, προκάλεσε ζημιές σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα από τα οποία άρπαξε ένα μικρό χρηματικό ποσό και μια συσκευή POS που βρέθηκε σε μια κρύπτη όταν συνελήφθη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τύρναβος: Άφησαν ελεύθερο ανήλικο ιερόσυλο και συνέχισε τις κλοπές"

Το δημόσιο αποζημιώνει γειτόνισσες δικαστικής λειτουργού γιατί δεν φρουρούσε το σπιτι της δικαστή όταν τοποθετήθηκε εκρηκτικος μηχανισμός

«Υποχρέωση για την προστασία τόσο του γενικού συμφέροντος, όσο και της ζωής και περιουσίας των πολιτών, καθώς και για τη λήψη προληπτικών μέτρων αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών έχει το Ελληνικό Δημόσιο δια των αστυνομικών του οργάνων…» Με το σκεπτικό αυτό το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν στα σπίτια τους γειτόνισσες δικαστικής λειτουργού εξαιτίας «τυφλού τρομοκρατικού χτυπήματος» που δέχθηκε πριν από οκτώ χρόνια στην οικία της.
Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο, έκανε δεκτή εν μέρει την αγωγή και δέχθηκε ότι οι δύο ενάγουσες, τα σπίτια των οποίων γειτνιάζουν με την οικία της προέδρου εφετών, «βίωσαν μεγάλη στεναχώρια, ψυχική ταλαιπωρία και αναστάτωση, και υπέστησαν ηθική βλάβη, για την ικανοποίηση της οποίας καθεμία από αυτές δικαιούται το δίκαιο και εύλογο ποσό των 7.000 ευρώ».

Πρόκειται για υπόθεση που είχε τότε λάβει μεγάλη δημοσιότητα καθώς στην οικία της δικαστικής λειτουργού δεν φυλασσόταν τις νυχτερινές ώρες παρά την επισήμανση ότι η εν λόγω εφέτης πιθανότατα αποτελούσε στόχο καθώς ήταν πρόεδρος της έδρας δικαστηρίου που είχε εκδικάσει γνωστή υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης και τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου του 2012 είχε εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της οικίας της στα Βόρεια προάστια. Μάλιστα το δικαστήριο στο σκεπτικό του αναφέρει ότι «στοιχειοθετείται αποζημιωτική ευθύνη του εναγομένου Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ άρθρο 105, και η απόφαση έλαβε υπόψη ότι από την ισχυρή έκρηξη αυτή και το ωστικό κύμα που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ενέργεια, ενόψει και των συνθηκών της παράνομης παράλειψης των οργάνων του εναγομένου (ισχυρή έκρηξη και ωστικό κύμα σε απόσταση 50 μέτρων, κατά τις νυκτερινές ώρες, με χαρακτήρα τυφλού χτυπήματος λόγω παράλειψης φύλαξης της οικίας προσώπου παρά την έκδοση σχετικής οδηγίας καθημερινής φύλαξης), το είδος και την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν (σοβαρές και εκτεταμένες ζημίες στις οικίες των εναγουσών, όπου, όπως προκύπτει και από τα προσκομιζόμενα αποσπάσματα βιβλίου συμβάντων, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και την ένορκη βεβαίωση, συνοικούν με την οικογένεια και τα ανήλικα τέκνα τους…».

Παράνομη παράλειψη των οργάνων του δημοσίου

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι: «στην οικία της δικαστικής λειτουργού είχε τεθεί εκρηκτικός μηχανισμός και αναγνωρίσθηκε η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει στην 1η ενάγουσα το συνολικό ποσό των 34.625 ευρώ (= 27.625 υλική ζημία + 7.000 ηθική βλάβη ), και στη 2η ενάγουσα το συνολικό ποσό των 17.850 ευρώ (= 10.850 υλική ζημία + 7.000 ηθική βλάβη) νομιμοτόκως, από την επίδοση της αγωγής, έως την εξόφληση, με 6% επιτόκιο υπερημερίας, κατ’ άρθρο 21 του Κώδικα των νόμων περί δικών του Δημοσίου.
Το Δικαστήριο, αφού έλαβε υπόψη αφενός μεν, ότι, υποχρέωση για την προστασία τόσο του γενικού συμφέροντος, όσο και της ζωής και περιουσίας των πολιτών, καθώς και για τη λήψη προληπτικών μέτρων αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών έχει το Ελληνικό Δημόσιο δια των αστυνομικών του οργάνων, ενώ, έξαλλου, τρίτοι που υπέστησαν υλική ζημία από τρομοκρατική ενέργεια δεν είναι υποχρεωμένοι να επιδιώξουν την αποζημίωσή τους από το Δημόσιο αποκλειστικά βάσει των ειδικών διατάξεων, αλλά και βάσει της διάταξης του άρθρου 105 Εισ.Ν.Α.Κ., αφετέρου δε, σύμφωνα με προσκομιζόμενο από τη Διοίκηση, έγγραφό της, κατά το χρόνο του ένδικου συμβάντος (22.11.2012 και ώρα 1:45), και ενώ, ήδη από το έτος 2011 είχε εκδοθεί διαταγή από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής για την καθημερινή νυχτερινή φύλαξη (κατά τις ώρες 22:00΄έως 06:00΄) της οικίας Προέδρου Εφετών, δε διατίθετο αστυνομικός σκοπός προς φύλαξη της ανωτέρω από το αρμόδιο Α.Τ., με αποτέλεσμα λόγω της μη φύλαξης της οικίας της εν λόγω δικαστικού λειτουργού, να τοποθετηθεί και να εκραγεί αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ενέργεια με χαρακτήρα «τυφλού χτυπήματος» που χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική, έκρινε ότι εν προκειμένω συντρέχει παράνομη παράλειψη των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου κατ’ άρθρο 105 ΕΙΣ.Ν.Α.Κ.Ακολούθως, από την έκρηξη και το ωστικό κύμα του αυτοσχέδιου αυτού εκρηκτικού μηχανισμού που ήταν απόρροια της παράνομης κατά τα προαναφερόμενα παράλειψης των αστυνομικών οργάνων του εναγομένου Ελληνικού Δημοσίου, συνιστάμενης στη διακοπή φύλαξης κατά τις νυχτερινές ώρες της οικίας της ανωτέρω δικαστικού λειτουργού, υπέστησαν οι ενάγουσες, οι οποίες διαμένουν και στην κυριότητα των οποίων ανήκουν ακίνητα όμορα της οικίας της εν λόγω δικαστικής λειτουργού, υλική ζημία».

Αιτιώδη συνάφεια

«Σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα αποσπάσματα του βιβλίου αδικημάτων και συμβάντων, τα αναλυτικά περιγραφόμενα στις προαναφερόμενες τεχνικές εκθέσεις και τα μη ειδικότερα αμφισβητούμενα από το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο, αφενός μεν η 1η ενάγουσα υπέστη ζημία όσον αφορά στο ισόγειο οροφοδιαμέρισμα επιφάνειας και στην υπό στοιχείο Α΄ μεζονέτα της και στο αυτοκίνητο της, ανερχόμενης συνολικά στο ποσό των 27.625 ευρώ, αφετέρου δε η 2η ενάγουσα υπέστη ζημία όσον αφορά στην υπό στοιχείο Β΄ μεζονέτα κυριότητάς της, στην ως άνω διεύθυνση, ανερχόμενης στο ποσό των 10.850 ευρώ.Το Δικαστήριο έκρινε ότι η υλική ζημία που καθεμία των εναγουσών υπέστη τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την κατά τα ανωτέρω παράνομη παράλειψη των αστυνομικών οργάνων του εναγομένου Ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι οι πιο πάνω παραλείψεις των αστυνομικών οργάνων συνιστούν αντικειμενικώς πρόσφορη αιτία για τη μη αποτροπή της ως άνω ισχυρής έκρηξης που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ενέργεια και είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση των ανωτέρω υλικών ζημιών των εναγουσών. Συνεπώς, στοιχειοθετείται αποζημιωτική ευθύνη του εναγομένου Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ άρθρο 105 ΕΙΣ.Ν.Α.Κ.Περαιτέρω, το Δικαστήριο, αφού έλαβε υπόψη ότι από την ισχυρή έκρηξη αυτή και το ωστικό κύμα που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ενέργεια, ενόψει και των συνθηκών της παράνομης παράλειψης των οργάνων του εναγομένου (ισχυρή έκρηξη και ωστικό κύμα σε απόσταση 50 μέτρων, κατά τις νυκτερινές ώρες, με χαρακτήρα τυφλού χτυπήματος λόγω παράλειψης φύλαξης της οικίας προσώπου παρά την έκδοση σχετικής οδηγίας καθημερινής φύλαξης), το είδος και την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν (σοβαρές και εκτεταμένες ζημίες στις οικίες των εναγουσών, όπου, όπως προκύπτει και από τα προσκομιζόμενα αποσπάσματα βιβλίου συμβάντων, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και την ένορκη βεβαίωση, συνοικούν με την οικογένεια και τα ανήλικα τέκνα τους), οι ενάγουσες βίωσαν μεγάλη στεναχώρια, ψυχική ταλαιπωρία και αναστάτωση, έκρινε ότι αυτές υπέστησαν ηθική βλάβη, για την ικανοποίηση της οποίας καθεμία από αυτές δικαιούται το δίκαιο και εύλογο ποσό των 7.000 ευρώ».

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Το δημόσιο αποζημιώνει γειτόνισσες δικαστικής λειτουργού γιατί δεν φρουρούσε το σπιτι της δικαστή όταν τοποθετήθηκε εκρηκτικος μηχανισμός"

Νέα ηλεκτρονική απάτη - Κληρονομιές παγίδα απάτης για Βολιώτες

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Νέα e - mailς απάτης έλαβαν Βολιώτες καταναλωτές. Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας εφιστά προσοχή. Επιτήδειοι προσπαθούν με διάφορα προσχήματα είτε να αρπάξουν διάφορα χρηματικά ποσά, είτε να κλέψουν προσωπικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αλέκος Κουτσελίνης τόνισε ότι οι απατεώνες προσπαθούν να παγιδεύσουν χρήστες του διαδικτύου με δώρα, βραβεία, διαγωνισμούς, κληρονομιές.

Αυτό συνέβη πρόσφατα με Βολιώτη καταναλωτή, ο οποίος ευτυχώς είναι υποψιασμένος. Ο κ. Κουτσελίνης λέει ότι απατεώνες τού έστειλαν e - mail και τον ενημέρωναν ότι δήθεν είχε κερδίσει σε διαγωνισμό και ότι το δώρο του ήταν αυτοκίνητο ΒΜW.

«Η διαδικασία επιλογής πραγματοποιήθηκε μέσω τυχαίας επιλογής του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας από μία βάση δεδομένων με πάνω από 250.000 e - mails, που προέρχονται από όλες τις ηπείρους του κόσμου. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία του βραβείου σας επικοινωνήστε μαζί μας», ανέφερε το μήνυμα.

Ο κ. Κουτσελίνης λέει ότι πρόκειται για μία περίπτωση νιγηριανής απάτης. «Συνήθως ζητούν την καταβολή μικρών ποσών για τα έξοδα για την παραλαβή του βραβείου. Στέλνουν χιλιάδες τέτοια ηλεκτρονικά μηνύματα και παγιδεύοντας τους χρήστες καρπώνονται μεγάλα χρηματικά ποσά», αναφέρει.

Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απαντούν. «Κανείς στο διαδίκτυο δεν θέλει να μας χαρίσει τίποτα, αντίθετα προσπαθούν να μας εξαπατήσουν», προσθέτει ο ίδιος.

Το κίνητρό τους είναι είτε το κέρδος ή τα προσωπικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας αναφέρει ότι σε άλλη περίπτωση Βολιώτης έλαβε e - mail από την Paypal το οποίο καλεί τον παραλήπτη να συμπληρώσει φόρμα με τα προσωπικά του δεδομένα.

«Επειδή έχουμε παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στις δραστηριότητές σας ενημερώστε τα στοιχεία του λογαριασμού σας για να συνεχίσετε να έχετε την καλύτερη εξυπηρέτηση», έλεγε το μήνυμα.

Εντούτοις, το e - mail παρέπεμπε σε ψεύτικο link και δεν ανήκε στην προαναφερόμενη εταιρεία.

«Καμία δημόσια υπηρεσία δεν θα ζητούσε ποτέ προσωπικά δεδομένα μέσω internet. Οι υπηρεσίες καλούν τους συναλλασσόμενους να παρουσιαστούν στα γραφεία τους αυτοπροσώπως για τη συμπλήρωση τυχόν στοιχείων. Είναι απαράβατος κανόνας», επισημαίνει ο κ. Κουτσελίνης.

Οι επιτήδειοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν προσωπικά δεδομένα από κάρτες και λογαριασμούς με διάφορους τρόπους για να προκαλέσουν ζημία. Στέλνουν λοιπόν ψεύτικα e - mail τα οποία φαίνεται να αποστέλλονται από τράπεζες, Εφορίες, ΔΕΚΟ για να πείσουν για την άμεση συμπλήρωση των στοιχείων.

Οι απάτες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι καταναλωτές χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικοί για να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης.

taxydromos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ηλεκτρονική απάτη - Κληρονομιές παγίδα απάτης για Βολιώτες"

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί «νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί «χωρίς καμία προϋπόθεση».

«Θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί αυτό το δικαίωμα δεν σημαίνει πως έχει απεμποληθεί», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ερωτηθείς για την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η στάση της Ελλάδας είναι: «Δεν αμφισβητούμε, δεν διεκδικούμε, δεν προσβάλλουμε το διεθνώς αποδεκτό status quo, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο», ανέφερε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ταραχοποιός και αναθεωρήτρια».

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: “Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται”. Όπως ορίζει το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών περί νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειας μιας χώρας. Η νόμιμη άμυνα, ένα από τα σπουδαιότερα δικαιώματα της διεθνούς έννομης τάξεως, έχει χαρακτήρα αναγκαστικού δικαίου και με την ιδιότητα αυτή έχει αυξημένη νομική ισχύ και υπερισχύει όλων των άλλων διεθνών κανόνων. Αυτό είναι το πλαίσιο που υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, συμφωνήθηκε να παραμένει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας και να προχωρήσει η επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ αποτελούν θετική ενέργεια, ωστόσο δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βάσιμες προοπτικές οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας. Όσο υπάρχει κλίμα αναθεωρητισμού και έντασης, τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια σαν να είναι κενό γράμμα. Έχουμε καλή διάθεση και την ίδια αναμένουμε», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο, απάντησε ότι δεν αποτελεί ζήτημα «προσωπικής ανησυχίας», αλλά για τις διαδικασίες, την αποστολή και το βασικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η στρατιωτική ηγεσία και τα στελέχη του Στρατεύματος υπερβάλλουν εαυτούς παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό, παρέχοντας εγγυήσεις για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας. Στο πλαίσιο του ευρύτερου αμυντικού σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται ποικίλα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι κι αυτό της πιθανής εμπλοκής. Αυτό δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη περίπτωση. Οσο υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και καλή διάθεση υπάρχει πεδίο για διπλωματικές ενέργειες. Εμείς, όμως, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι “διά παν ενδεχόμενον”», ανέφερε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια"

Μοναδική η σημερινή Κυριακή 02/02/2020: Τέτοια ημέρα είχε έρθει μόνο πριν από 908 χρόνια

Αν διαβάσει κάποιος την ημερομηνία 02/02/2020, θα δει ότι είναι σε καρκινική γραφή, δηλαδή διαβάζεται με τον ίδιο τρόπο είτε από την αρχή είτε από το τέλος.

Η σύμπτωση είναι εξαιρετικά σπάνιο να ισχύει για όλον τον πλανήτη και για τα οκτώ ψηφία, καθώς στην Αμερική, στις ημερομηνίες αναγράφεται πρώτα ο μήνας και μετά η ημέρα. Για παράδειγμα, στις 20.02.2002 που και πάλι υπήρχε καρκινική γραφή, στην Αμερική γραφόταν 02.20.2002. Ανάλογη ημέρα με καρκινική γραφή στα καθ' ημάς θα είναι στις 22.02.2022, που ωστόσο στην Αμερική θα γράφεται ως 02.22.2022.

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο και με τους δύο τρόπους αναγραφής της ημερομηνίας ήταν πριν από 909 χρόνια, στις 11/11/1111, ενώ δεν θα ξανασυμβεί παρά μόνο μετά από 101 χρόνια, όταν το ημερολόγιο δείξει 12/12/2121.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοναδική η σημερινή Κυριακή 02/02/2020: Τέτοια ημέρα είχε έρθει μόνο πριν από 908 χρόνια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news