facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για τον κοροναϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την δημόσια υγεία εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού, περιγράφοντας το γεγονός ως μια «πρωτοφανής εστία που έχει εξαπλωθεί με μια άνευ προηγουμένου ανταπόκριση».

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του θανατηφόρου αυτού ιού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 170 ενώ επιβεβαιώθηκαν συνολικά περισσότερα από 7.700 κρούσματα. Για την ώρα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία θεραπεία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για τον κοροναϊό"

Ιατρικός Σύλλογος: Αυστηρές ποινές σε φαρμακοποιούς που χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Την ικανοποίησή του για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιϊκών φαρμάκων, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ζητά να επεκταθεί το μέτρο σε όλα τα φάρμακα, καθώς, όπως αναφέρει, παρατηρείται σημαντική έλλειψη εμβολίων και αντιβιοτικών φαρμάκων.

Σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας, ζητά «να νομοθετηθεί αυστηρή ποινή, για τους φαρμακοποιούς που χορηγούν αντιβιοτικά, αλλά και άλλα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς εκθέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ευθύνονται μεταξύ άλλων για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζει η ελληνική αγορά».

Ο ΙΣΑ ζητά ρύθμιση, προκειμένου όπως σημειώνει «να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της διάθεσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον φαρμακοποιό, χωρίς προηγούμενη ιατρική εξέταση και διάγνωση και χωρίς απόλυτη ιατρική ένδειξη, κατά παράβαση των κανόνων άσκησης της ιατρικής, των κοινοτικών οδηγιών, γεγονός που πέρα από οικονομικές έχει και σημαντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία (πολυφαρμακία, αλόγιστη διάθεση αντιβιοτικών κλπ)».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιατρικός Σύλλογος: Αυστηρές ποινές σε φαρμακοποιούς που χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή"

Ραγδαίες εξελίξεις! Έρχεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της FIFA και θα συναντηθεί με Μητσοτάκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τα τελευταία γεγονότα και την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή, ο οποίος αναφέρθηκε σε κάλεσμα της FIFA και της UEFA για νέο πλαίσιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την ερχόμενη εβδομάδα θα παραστεί κλιμάκιο από την Ελλάδα στην έδρα της UEFA, όπου θα έχει συναντήσεις με τους ανθρώπους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αλλά και εκπροσώπους της FIFA.

Αμέσως μετά, χωρίς να έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία, θα έρθει στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

Από τη στιγμή που το κλιμάκιο θεωρείται προπαρασκευαστικό σε αυτό θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες συνεπώς κατά πληροφορίες δεν θα είναι παρών ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις! Έρχεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της FIFA και θα συναντηθεί με Μητσοτάκη"

Βίντεο: Δύο ψέματα μέσα σε πέντε λεπτά από τον Τσίπρα

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει την τελευταία ώρα ένα βίντεο με δύο συγκεκριμένα αποσπάσματα από την αποψινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του αναφέρθηκε στη συνέντευξη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, που όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είπε «να μην είναι η Ελλάδα τόσο επιθετική με την Τουρκία γιατί σπρώχνει τη σημαντική αυτή χώρα εκτός ΝΑΤΟ».

Ωστόσο στην τριτολογία του, όπως φαίνεται από το σχετικό βίντεο, ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε την ίδια διατύπωση για τις δηλώσεις Ο' Μπράιαν... Και όπως προκύπτει από το σχετικό απόκομμα της συνέντευξης του αμερικανού αξιωματούχου στην «Καθημερινή» που παρουσιάζεται στο σχετικό βίντεο, ούτε αυτή «αποτυπώνει» το ακριβές νόημα των δηλώσεων του...

Το σχετικό βίντεο ανάρτησε στο Twitter και η ΝΔ η οποία επεσήμανε στη λεζάντα: «Αδιόρθωτος. Πάλι ψέματα από τον κ. Τσίπρα.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Δύο ψέματα μέσα σε πέντε λεπτά από τον Τσίπρα"

Με 175 «υπέρ» εγκρίθηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 288 βουλευτές. «Υπέρ» τάχθηκαν 175 βουλευτές, «παρών» δήλωσαν 80 βουλευτές, «κατά» ψήφισαν 33 βουλευτές. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Οι βουλευτές Μπουρχάν Μπαράν, Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργος Βαγιωνάς, Μαριέττα Γιαννάκου, Σταύρος Αραχωβίτης, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Σπύρος Λάππας, απέστειλαν στο προεδρείο επιστολή πρόθεσης ψήφου η οποία όμως δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, αφού άνοιξαν όλοι οι δρόμοι, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας. Σημειώνεται, ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Με 175 «υπέρ» εγκρίθηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ"

ΟΗΕ για συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη: Σε 110 ανέρχονται οι παραβιάσεις

O απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γάσαν Σαλαμέ κατήγγειλε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις συνεχείς παραβιάσεις των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στο Βερολίνο από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι παραδόσεις όπλων στις εμπόλεμες πλευρές.

«Όλα αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια για τον ανεφοδιασμό των δύο πλευρών απειλούν να επισπεύσουν μια νέα πολύ πιο επικίνδυνη σύγκρουση. Παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της Διάσκεψης του Βερολίνου», υπογράμμισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Καλώ τις πλευρές και τους ξένους υποστηρικτές τους να απόσχουν από κάθε απρόσεκτη ενέργεια και να ανανεώσουν την εκπεφρασμένη δέσμευσή τους να εργαστούν υπέρ μιας εκεχειρίας».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ μίλησε συγκεκριμένα για «στρατιωτικές ενισχύσεις» στα δύο στρατόπεδα -- οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που προσπαθούν να κατακτήσουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο, και αυτές του Φάγιεζ αλ-Σάρατζ, αρχηγού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. «Κινδυνεύουν να αναβιώσουν το φάντασμα μιας μεγάλης σύγκρουσης που θα καταβροχθίσει ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε ο Γάσαν Σαλαμέ.

«Οι εμπόλεμες πλευρές συνέχισαν να λαμβάνουν σημαντική ποσότητα σύγχρονων εξοπλισμών, μαχητών και συμβούλων που τους παρέχουν οι ξένοι υποστηρικτές τους, κατά παράβαση του εμπάργκο για τα όπλα καθώς και των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από τους εκπροσώπους αυτών των χωρών στο Βερολίνο», ανέφερε ο Σαλαμέ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μίλησε κυρίως για την ενίσχυση των δυνάμεων του Χάφταρ κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στην Τρίπολη «με όπλα, εξοπλισμό, δυνάμεις πεζικού, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών». Υπήρξε «σημαντική αύξηση στις μεταγωγικές πτήσεις --αρκετές καθημερινά -- στο αεροδρόμιο Μπενίνα και στην αεροπορική βάση Αλ-Καντίμ στην ανατολική Λιβύη για να προμηθεύουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς», διευκρίνισε.

Ξεπερνούν τις 100 οι παραβιάσεις εκεχειρίας

«Ταυτόχρονα, ξένοι μαχητές έφθασαν κατά χιλιάδες στην Τρίπολη και αναπτύχθηκαν δίπλα στις λιβυκές δυνάμεις», υποστηρίζοντας την GNA. Ήδη την Τρίτη, ξένα πλοία, ανάμεσά τους πολεμικά, εθεάθησαν στ΄ανοιχτά της Τρίπολης πέραν των φορτηγών, πρόσθεσε ο Γάσαν Σαλαμέ.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, η GNA από την Τουρκία.

Μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, διαπιστώθηκαν «110 παραβιάσεις της εκεχειρίας» που είχαν συμφωνήσει η Ρωσία και η Τουρκία, δήλωσε ο Σαλαμέ.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι μια πρώτη συνεδρίαση της κοινής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από 5 μέλη που εκπροσωπούν τον Χάφταρ και 5 μέλη που εκπροσωπούν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, δεν πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, την Τρίτη, όπως προβλεπόταν, λόγω της μη συμμετοχής εκπροσώπων του στρατάρχη Χάφταρ.

Ο Σαλαμέ είπε ότι προβλέπει να συναντήσει τον Χάφταρ σε δύο ημέρες στη Ράτζμα, κοντά στη Βεγγάζη, για να τον προτρέψει να στείλει τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους του στη Γενεύη.

Τέλος, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει γρήγορα μια απόφαση για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ένα προσχέδιο που συντάχθηκε από τη Βρετανία τελεί υπό συζήτηση εδώ και μέρες χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία ψηφοφορίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ για συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη: Σε 110 ανέρχονται οι παραβιάσεις"

Επίκαιρη ερώτηση 64 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλωτούς φράχτες στο Αιγαίο

Με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή τοποθετήθηκαν 64 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό και τη διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «το σχέδιο ενεργής αποτροπής με πλωτούς φράχτες, η εγκατάλειψη των ασυνόδευτων ανήλικων και οι απελάσεις αυτών που είναι άνω των 15 ετών, η υπονόμευση της εκπαίδευσης των παιδιών, ο αποκλεισμός ακόμα και ευάλωτων ομάδων από την πρόσβαση στην Υγεία λόγω μη έκδοσης ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να είναι πολιτικές ενός κράτους δικαίου που σέβεται τη Δημοκρατία και τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα 64 βουλευτές ρώτησαν:

«Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην πολιτική της ενεργητικής και παθητικής αποτροπής στο προσφυγικό. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ανθρωπισμός, τα δικαιώματα προσφύγων και τοπικών κοινωνιών, αλλά και η οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα απέχουν παρασάγγας από την πολιτική τους.

Η Μόρια των 22.000, τα νησιά των 50.000, τα κλειστά κέντρα - φυλακές, οι ανοιχτές δομές με τους ωφελούμενους του ΟΑΕΔ υπό απόλυση και χωρίς τις αναγκαίες ειδικότητες του πεδίου, οι εκτός νομιμότητας απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, το σχέδιο ενεργής αποτροπής με πλωτούς φράχτες, η εγκατάλειψη των ασυνόδευτων ανήλικων και οι απελάσεις αυτών που είναι άνω των 15 ετών, η υπονόμευση της εκπαίδευσης των παιδιών, ο αποκλεισμός ακόμα και ευάλωτων ομάδων από την πρόσβαση στην Υγεία λόγω μη έκδοσης ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να είναι πολιτικές ενός κράτους δικαίου που σέβεται τη Δημοκρατία και τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, παρότι μετά από έξι μήνες ανακάλυψαν την κομβική σημασία ενός Υπουργείου για την Μεταναστευτική Πολιτική, διολισθαίνουν κάθε μέρα και περισσότερο σε πολιτικές ακροδεξιάς κοπής που διακατέχονται από μισαλλοδοξία και ξενοφοβία. Προσβάλλουν το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, εμπαίζουν τις τοπικές κοινωνίες που δηλητηρίασαν προεκλογικά και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

Βρισκόμαστε σταθερά απέναντί τους. Η κατάθεση της Επίκαιρης Επερώτησης είναι το επιστέγασμα των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αλλά ο αγώνας για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική, μαζί με την συμβολή μας στη λύση των ζητημάτων με συγκεκριμένο σχέδιο, θα συνεχιστεί εντός και εκτός του Κοινοβουλίου σε αλληλεπίδραση με το κίνημα αλληλεγγύης και όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες της χώρας».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίκαιρη ερώτηση 64 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλωτούς φράχτες στο Αιγαίο"

Η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση της Άγκυρας για «μορατόριουμ γεωτρήσεων»

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Κούσιος απάντησε πριν λίγο στη πρόταση της Τουρκίας για μορατόριουμ γεωτρήσεων μέχρι τη λύση του Κυπριακού. Η Λευκωσία σημειώνει πως οι αιτιάσεις της Άγκυρας είναι αβάσιμες και αποτελούν προσχήματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα:

«1) Με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS 1982).

2) Με τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διάρκεια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί, αναφορικά με την ιδιοκτησία, τη διαχείριση και το διαμοιρασμό τυχόν εσόδων από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3) Με την υιοθέτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία της νομοθεσίας για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται οι οποιεσδήποτε εισροές από την εκμετάλλευση του Φυσικού Πλούτου.

Πέραν των πιο πάνω, με γραπτή πρόταση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου 2019, πρότεινε προς περαιτέρω διασφάλιση των Τουρκοκυπρίων, όπως δημιουργηθεί ξεχωριστός καταπιστευτικός λογαριασμός προς όφελος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με δυνατότητα χρήσης των καταθέσεων από τους Τουρκοκυπρίους, υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης από μέρους της Τουρκίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση ουδέποτε σφετερίστηκε ή αποπειράθηκε ή έχει πρόθεση να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τα όσα πράττει η Τουρκία σε βάρος κατά κύριο λόγο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Για ακόμη μια φορά, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο και να επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του ανακοινωθέντος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση της Άγκυρας για «μορατόριουμ γεωτρήσεων»"

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αλλάξτε την απόφασή σας και ψηφίστε μαζί μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε:

«Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα.

Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανικη πρεσβεια και τα συνθήματα.

Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατι κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να έιμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική.

Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το '18 λειτουργεί. Ποιον κοροιδεύετε εδω πέρα;

Πράγματι είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε πού μας οδηγήσατε.

Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα.

Έλαβα πρις από 10 ημέρες επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο. Σε αυτή την επιστολή ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος. Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές τις οποίες έρχεστε τώρα και αναιρείτε.

Παραμένετε όντως απρόβλεπτος και αναξιόπιστος.

Άλλοτε ξεκινούσατε για πορεία προς αμερικανική πρεσβεία και φεύγατε στο Σύνταγμα. Έτσι και τώρα αρνείστε τη συμφωνία.

Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον.

Θα σας καλέσω να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος. Παρότι θα ψηφίσετε παρόν - ψηφίστε τουλάχιστον όχι, τι είναι αυτά τα μεσοβέζικα - αλλάξτε την απόφασή σας και ψηφίστε μαζί μας. Για την Ελλάδα θα είναι κέρδος».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αλλάξτε την απόφασή σας και ψηφίστε μαζί μας"

Μαριάννα Λάτση: Δωρεά νέου ογκολογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη

Την άμεση λειτουργία και στη Θεσσαλονίκη ενός νέου Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, στα πρότυπα του αντίστοιχου Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος» του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στην Αθήνα (Ασωπίου 4 & Παράσχου, Γκύζη), ανακοίνωσε η Μαριάννα Λάτση.

«Όταν σχεδιάζαμε αυτό το Πρότυπο Κέντρο εδώ, είχαμε στο μυαλό μας να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο να μπορούμε να το αναπαράγουμε και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Είμαι ευτυχής να σας πω ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι, είμαστε σε επαφές με την Κυβέρνηση και με τον υπουργό Υγείας για να κάνουμε ένα τέτοιο Πρότυπο Κέντρο και στη Θεσσαλονίκη» είπε η χορηγός του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
Στην συνέχεια η Μαριάννα Λάτση έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Κέντρου, με παρόντες τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την πρόεδρο του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Όλγα Μπαλαούρα , τον αντιπρόεδρο αντίστοιχα Χρήστο Φασιανό, τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελο Φιλόπουλο, καθώς και γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό και εθελοντές.
«Πάντα όταν έρχομαι εδώ, είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη και πολύ ευτυχής. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση που επέλεξε αυτή την ημέρα για να κόψουμε την πίτα του Κέντρου μας» είπε η Μαριάννα Λάτση και συνέχισε με συγκίνηση λέγοντας πως «είναι 13 χρόνια τώρα που έφυγε από κοντά μας ο Νίκος, αλλά μέρες σαν σήμερα είναι εδώ, είναι κοντά μας…». Επιβραβεύοντας την προσπάθεια όλων των εργαζομένων, των γιατρών, των νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους η ίδια τόνισε πως «είναι ήρωες οι περισσότεροι, αφανείς ήρωες , δεν κάνουν επάγγελμα αλλά λειτούργημα».
Η Μαριάννα Λάτση στη σύντομη ομιλία της έκανε και μία παρένθεση στέλνοντας ένα ενωτικό μήνυμα προς όλους: «Θέλω να το γνωρίζουν όλοι, και οι νεότεροι να το ακούσουν, κι ο γιος μου που είναι εδώ σήμερα ότι εδώ μέσα δεν έχουμε κόμματα, δεν έχουμε χρώματα, δεν είμαστε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ… Δεν κάνουμε διακρίσεις με τα κόμματα. Με οποιαδήποτε Κυβέρνηση θα λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί άριστα όπως και λειτούργησε μέχρι τώρα».
Εντυπωσιασμένη από την άριστη κατάσταση του κτιρίου, που παραδόθηκε το 2015 και είναι σε πλήρη λειτουργία τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά και την ποιότητα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον προηγούμενο διοικητή του «Αγίου Σάββα», Γεώργιο Δενδραμή «για τις τιτάνιες προσπάθειές του να λειτουργήσει αυτό το κέντρο έτσι όπως λειτούργησε».
Η πρόεδρος του Άγιου Σάββα, Όλγα Μπαλαούρα αφού ευχαρίστησε τη Μαριάννα Λάτση «δωρήτρια του Κέντρου και μεγάλη χορηγό του νοσοκομείου που αθόρυβα και με θαυμαστή συνέπεια στηρίζει όλο αυτό το διάστημα τις προσπάθειές μας» την κάλεσε να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Κέντρου. Η ίδια με τη σειρά της κάλεσε κοντά της τον γιο της, Φίλιππο Κούρκουλο, και μαζί τήρησαν το έθιμο.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριάννα Λάτση: Δωρεά νέου ογκολογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη"

Ιταλός ευρωβουλευτής ζητά παρέμβαση της ΕΕ κατά της τουρκικής γεώτρησης στην Κύπρο

Ο Μασιμιλιάνο Σαλίνι, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια» κατέθεσε επείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι «η αδίστακτη πρακτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τα πρόσφατα νέα για την εξερεύνηση τουρκικού πλοίου στα νότια ύδατα της Κύπρου, στις περιοχές που προορίζονται για τις ομάδες Eni και Total προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

Γενική αδιαφορία

Ο Σαλίνι επεσήμανε ότι «αυτά είναι πολύ σοβαρά γεγονότα και συμβαίνουν υπό το φως της γενικής αδιαφορίας», καθώς «τα πεδία φυσικού αερίου στη Μεσόγειο έχουν θεμελιώδη σημασία για την ασφάλεια του εφοδιασμού και της ενέργειας, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της».

Κατά συνέπεια, «το μεγάλο αδιέξοδο της ιταλικής κυβέρνησης και η απουσία ισχυρής διπλωματικής θέσης για τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοσέφ Μπορέλ, προκαλούν πράγματι πρόβλημα».

Η Κοινοβουλευτική ομάδα της Φόρτσα Ιτάλια τονίζει:

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους και να επέμβουν επειγόντως σε διπλωματικό επίπεδο για να προστατεύσουν ένα κράτος μέλος όπως το δικό μας και την κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Επισημαίνω ότι η Ιταλία είναι ένας στρατηγικός κόμβος για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και δυστυχώς αντιμετωπίζουμε μια άλλη σκηνή που επιβεβαιώνει την ανεπαρκή κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων αφενός και την επείγουσα ανάγκη για μια πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλός ευρωβουλευτής ζητά παρέμβαση της ΕΕ κατά της τουρκικής γεώτρησης στην Κύπρο"

Κοροναϊός: Έλληνας 63 ετών το ύποπτο κρούσμα σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ

Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης για το πρώτο, ύποπτο, κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο, άνδρα, 63 ετών. Όπως έγινε γνωστό, είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην κινεζική πόλη Γουχάν. Ήδη, με ενέργειες του νοσοκομείου, ο ασθενής τέθηκε σε καραντίνα. Διαβάστε τι είπε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης στο newsit.gr.

Στο “κόκκινο” η επιφυλακή στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύεται, σε συνθήκες ειδικής απομόνωσης, 63χρονος άνδρας, ελληνικής υπηκοότητας, το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην ελληνική επικράτεια, του επικίνδυνου κοροναϊού.

Σε δηλώσεις του στο newsit.gr ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, επιβεβαιώνει τις μέχρι τώρα πληροφορίες και αναφέρει τα εξής:

“Υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα. Είναι ένα ύποπτο περιστατικό και γι’ αυτό τον λόγο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ο ασθενής προσήλθε σήμερα (σ.σ. 30.1.2020) στο νοσοκομείο μόνος του, καθώς είχε συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Μας ενημέρωσε πως είχε ταξιδέψει πριν λίγο καιρό στην Κίνα και εντελώς για προληπτικούς λόγους έγινε η προβλεπόμενη διαδικασία απομόνωσης του περιστατικού, λόγω της εμφάνισης των συμπτωμάτων.Έχουν ληφθεί δείγματα και περιμένουμε τα αποτελέσματα αύριο (σ.σ. 31.1.2020) από το Παστέρ”.

Κοροναϊός: Το χρονικό της εισαγωγής του ύποπτου κρούσματος

Ο άνδρας εισήχθη το μεσημέρι (30.1.2020) στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Παραμένει σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ, ενώ έχει ήδη ληφθεί δείγμα το οποίο εξετάζεται από το Ινστιτούτο Παστέρ για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Έλληνας 63 ετών το ύποπτο κρούσμα σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ"

Μητσοτάκης: Αν συνεχιστεί το άρρωστο κλίμα θα διακόψουμε άμεσα το πρωτάθλημα

«Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα και για το πως οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

«Στην κοινωνία υπάρχει όντως διάχυτη ανησυχία και για την κατάσταση στα εξωτερικά ζητήματα και για το προσφυγικό και για το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης. Αν η κατάσταση κ. Τσίπρα ήταν τόσο άσχημη όσο την περιγράφετε δεν θα προηγήτο η ΝΔ με διαφορά διπλασσια του εκλογικού αποτελέσματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις».

Ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη διάταξη;

Δεν μιλάμε για μία αθλητική διευθέτηση αλλά για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση θα επιληφθεί τελικά η αθλητική δικαιοσύνη.

Έκρινα εγώ ότι μία ποδοσφαρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική.

Φρόντισα να απομακρύνω ευρωβουλευτή μας που δεν συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός.



«Όσοι δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε στη συνέχεια:

«Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεση μας. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία.

Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα.

Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου.

Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους.

Η κυβέρνηση και η βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία.

Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπαθεια συνεννόησης. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους.

Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν μας επισκεφτούν οι ιθύνοντες της UEFA και FIFA να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα. Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί.

Να γνωρίζουν οι συνένοχοι σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο ότι θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους.

Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Superleague γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα. Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαικής ομοσπονδίας. Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη».

Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες.»

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και τα σχέδια της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «θα αποταθεί στην FIFA και στην UEFA. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου».

«Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε:

«Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα.

Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανικη πρεσβεια και τα συνθήματα.

Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατι κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να έιμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική.

Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το '18 λειτουργεί. Ποιον κοροιδεύετε εδω πέρα;

Πράγματι είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε πού μας οδηγήσατε.

Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα.

Έλαβα πρις από 10 ημέρες επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο. Σε αυτή την επιστολή ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος. Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές τις οποίες έρχεστε τώρα και αναιρείτε.

Παραμένετε όντως απρόβλεπτος και αναξιόπιστος.

Άλλοτε ξεκινούσατε για πορεία προς αμερικανική πρεσβεία και φεύγατε στο Σύνταγμα. Έτσι και τώρα αρνείστε τη συμφωνία.

Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον.

Θα σας καλέσω να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος. Παρότι θα ψηφίσετε παρόν - ψηφίστε τουλάχιστον όχι, τι είναι αυτά τα μεσοβέζικα - αλλάξτε την απόφασή σας και ψηφίστε μαζί μας. Για την Ελλάδα θα είναι κέρδος».

«Τα καλά ξεμπερδέματα τα επιστρέφω για τα δικά σας εσωκομματικά προβλήματα»

Ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, απάντησε στις κατηγορίες προς το πρόσωπό του, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας:

«Θα σας παρακαλούσα κ. Τσίπρα την επόμενη φορά όταν αναφέρεστε σε δηλώσεις τρίτων, ζητήστε από το επιτελείο σας τα ακριβή αντίγραφα αυτών που έχουν γίνει. Είμαι περίπου βέβαιος ότι ο σύμβουλος ασφαλείας του αμερικανού Προέδρου δεν τα είπε όπως τα είπατε εσείς.

Καταλαβαίνω ότι σας προκαλεί πολύ μεγάλη ενόχληση κάθε φορά που η χώρα λαμβάνει εύσημα για την πρόοδο που έχει πετύχει τους τελευταίους 6 μήνες. Σταματήστε αυτή την πιπίλα για το πόσο απρόβλεπτοι είστε και ότι βγάλατε την Ελλάδα από τα μνημόνια αφού τη βάλατε πρώτα.

Ενισχύουμε το πλαίσιο των στρατηγικών μας συμμαχιών. Όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες. Το επίπεδο ελληνογαλλικών σχέσεων ποτέ δεν ήταν καλύτερο. Έχω τις επόμενες ημέρες να επισκεφτώ Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Απαράδεκτο και απρεπές να αφήνετε υπονοούμενα για τα ταξίδια του πρωθυπουργού.

Υπήρχε πάντα σε αυτή την αίθουσα πάγια πρακτική των πολιτικών δυνάμεων ότι όταν ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό αποφεύγεται η κριτική εντός Ελλάδος. Την έχετε εγκαταλείψει.

Τα καλά ξεμπερδέματα τα επιστρέφω για τα δικά σας εσωκομματικά προβλήματα.

Θα μιλήσω και εγώ με ονόματα.

Ο κ. Μαρινάκης είναι αυτός που σας έκανε διθυραμβικά εξώφυλλα στις εφημερίδες μέχρι που δεν τα βρήκατε κάπου.

Ως προς τον κ. Σαββίδη με τον οποιο πηγαίνατε αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη, αν θυυμάμαι καλά αυτός είχε πει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

Εσείς τους πήρατε αγκαλιά».



news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Αν συνεχιστεί το άρρωστο κλίμα θα διακόψουμε άμεσα το πρωτάθλημα"

Λ. Μενδώνη στο Reuters: «Η Ελλάδα θα εντείνει την εκστρατεία της για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

«Η Ελλάδα θα εντείνει την εκστρατεία της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Βρετανία και αναμένει να κερδίσει μεγαλύτερη στήριξη από Ευρωπαίους εταίρους της καθώς εξασθενεί η βρετανική επιρροή, ελέω Brexit», δήλωσε σήμερα, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στο Reuters η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Η Ελληνίδα υπουργός τόνισε πως πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες αυτή τη στιγμή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ημερίδα με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»
«Είναι η νοοτροπία που έχει αλλάξει, το γεγονός ότι η Βρετανία έχει αποστασιοποιηθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια, και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Πιστεύω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για την μόνιμη επιστροφή τους», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου παρουσιάστηκε η έκδοση των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», η κα Μενδώνη επισήμανε πως «καθώς η Βρετανία αποστασιοποιείται από την Ευρώπη και τις ιδέες που πρεσβεύει, η Ελλάδα, ξεπερνώντας την πρόσφατη κρίση, θα έχει την ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης».
Ο Έλγιν πήρε παράνομα και ανάρμοστα μέτρα για να αποσπάσει τα Γλυπτά
Η κα Μενδώνη συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατηγορώντας τον λόρδο Έλγιν ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά ένας κλέφτης.
«Με κίνητρο το οικονομικό κέρδος, τη δημοσιότητα και την αυτοπροβολή, ο Έλγιν πήρε παράνομα και ανάρμοστα μέτρα για να αποσπάσει από την Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς και μια πληθώρα άλλων αρχαιοτήτων σε μια κατάφωρη ενέργεια σειράς κλοπών».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Λ. Μενδώνη στο Reuters: «Η Ελλάδα θα εντείνει την εκστρατεία της για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»"

“Δεν υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής” λέει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απέκρυψε έγγραφο της ΕΕΑΕ. Σε μηνύσεις προχωρά ο δήμαρχος Φυλής

Σε πλήρη ανατροπή του σκηνικού γύρω από τον ΧΥΤΑ Φυλής που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις περιβόητες μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία, οδηγεί, κατά τα φαινόμενα, σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στην οποία τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι μέλη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ έχουν στα χέρια τους τη σχετική επιστολή της ΕΕΑΕ που αμφισβητούσε τις μετρήσεις και την απέκρυψαν, δίνοντας στη δημοσιότητα μόνο τις μελέτες, οδηγεί στα άκρα την κόντρα τους με τον Χρήστο Παππού, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται να προβεί σε μηνύσεις τόσο ως δήμαρχος Φυλής, όσο και προσωπικά.

Τι λέει η ανακοίνωση της ΕΕΑΕ

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΑΕ επισημαίνει ότι τα ραδιενεργά απόβλητα της χώρας δεν καταλήγουν σε κανέναν χώρο υγειονομικής ταφής, αντίθετα, η διαχείρισή τους διέπεται από σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, υπόκειται σε ρυθμιστικό έλεγχο και γίνεται με ασφάλεια και διαφάνεια. Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ: http://eeae.gr/ασφάλεια-ακτινοβολιών/διαχείριση-ραδιενεργών-αποβλήτων, όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται η λεπτομερής απογραφή των ραδιενεργών αποβλήτων στη χώρα μας.

Ειδικότερα για την περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζει ότι είχαν γίνει προ ετών ενέργειες ραδιολογικής διερεύνησης εκ μέρους της ΕΕΑΕ, με αφορμή ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, αλλά από τον έλεγχο δεν προέκυψε καμία απολύτως ένδειξη ύπαρξης ραδιενεργών αποβλήτων.

“Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Φυλής, η ΕΕΑΕ έλαβε γνώση και εξέτασε μελέτες εταιρείας, στις οποίες γινόταν αναφορά σε ανησυχητικά ραδιολογικά ευρήματα στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής. Η ΕΕΑΕ εκτίμησε ότι οι μελέτες αυτές δεν είναι δυνατό να ληφθούν υπόψη από ραδιολογική άποψη, διότι οι μετρήσεις στερούνταν επιστημονικής τεκμηρίωσης, η δε εξαγωγή συμπερασμάτων βασιζόταν σε σύγκριση με όρια που δεν συμπίπτουν με τα όρια της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας” σημειώνει.

Στην πράξη, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, «η μόνη εμπλοκή των ΧΥΤΑ με θέματα ραδιενέργειας αφορά τις συνηθισμένες περιπτώσεις ανίχνευσης ραδιενέργειας σε αστικά απορρίμματα εξαιτίας των εκκριμάτων ασθενών που έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις ή θεραπείες πυρηνικής ιατρικής. Οι περιπτώσεις αυτές δεν συνιστούν ραδιενεργά απόβλητα, η δε αποδέσμευσή τους είναι αποδεκτή πρακτική, γίνεται άνευ όρων και δεν ενέχει κίνδυνο για το κοινό, τους εργαζόμενους στη διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβάλλον».

Η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται η ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών ραδιονουκλιδίων σε σημαντικές από άποψη ακτινοπροστασίας συγκεντρώσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και, κατά συνέπεια, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για ραδιολογική επιβάρυνση της περιοχής.

Τι προτίθεται να κάνει ο Χρήστος Παππούς

Χρήστος Παππούς, δήμαρχος Φυλής
Χρήστος Παππούς, δήμαρχος Φυλής

Πηγές του Δήμου Φυλής εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι μέλη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ αποκρύπτουν σκόπιμα σημαντικά έγγραφα, προκειμένου να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη «εκεί που τους βολεύει». Προς τούτο, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο κ. Παππούς πρόκειται να υποβάλλει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Στα χέρια μελών του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ δεν παραδόθηκαν μόνο οι δυο μελέτες αλλά και η επιστολή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που αμφισβητεί την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, όπως και έγγραφο από την ίδια την εταιρία που διενήργησε τις μετρήσεις, στο οποίο προτείνει περαιτέρω έρευνα. Το γεγονός ότι επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν μόνο τις μελέτες και όχι τα υπόλοιπα έγγραφα, του καθιστά υπόλογους απέναντι στους πολίτες, τους οποίους επιχειρούν να παραπλανήσουν» αναφέρουν συνεργάτες του δημάρχου Φυλής.



Το έγγραφο με το οποίο χορηγήθηκαν, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, οι μελέτες της Asprofos στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δείχνει πως τα μέλη του πήραν στα χέρια τους και το σχετικό έγγραφο της ΕΕΑΕ, το οποίο προτίμησαν να μη δημοσιοποιήσουν.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάρτιο του 2018, η Εφημερίδα των Συντακτών έφερε στη δημοσιότητα μελέτη της εταιρίας Asprofos Engineering, σύμφωνα με την οποία, «ένα τρομακτικό «κοκτέιλ» ρύπων, βαρέων μετάλλων, ακόμη και ραδιενεργών στοιχείων, και μάλιστα όλα σε τιμές που υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα επιτρεπτά όρια, διαπιστώνει στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, σε ατμόσφαιρα, έδαφος αλλά και υπόγειο νερό». Μάλιστα, δίνονταν και στοιχεία από τις μετρήσεις.

Συλλογικότητες και φορείς της περιοχής, με επικεφαλής το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ζήτησαν επίμονα τη δημοσιοποίηση των μελετών από τον δήμαρχο Φυλής, προσφεύγοντας παράλληλα στον εισαγγελέα. Το αίτημα για δημοσιοποίησή τους αποτέλεσε, άλλωστε, και την προμετωπίδα της προεκλογικής τους αντιπαράθεσης στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Λίγες ημέρες πριν το δημοσίευμα, ο Χρήστος Παππούς απηύθυνε αίτημα στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να εξετάσει τα ευρήματά των μελετών. Στην απάντησή της αναφέρονταν ρητά οι αμφιβολίες της για την επιστημονική ορθότητα μετρήσεων και αποτελεσμάτων. Παράλληλα, ο ίδιος ο Χρήστος Παππούς, σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε τα μέλη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ότι «παίζουν με τις αγωνίες και τις τύχες των κατοίκων της περιοχής, για να εξυπηρετήσουν μόνο πρόσκαιρες προεκλογικές σκοπιμότητες και ανομολόγητα οφέλη».

Και πρόσθεσε: «Οι ίδιοι κύκλοι που οραματίζονται την επιστροφή του Δήμου Φυλής στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιθώριο της πρωτεύουσας, μόλις δυο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δήμο και τις εξαγγελίες ενός μεγαλόπνοου προγράμματος περιβαλλοντικής και πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής μας, με την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επιστρέφουν στο προσκήνιο προσπαθώντας να προσφέρουν υπηρεσίες υποβάθμισης της περιοχής και των περιουσιών των δημοτών. Διασπείρουν ανεύθυνα και αποσπασματικά πληροφορίες για δήθεν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία από το ανενεργό πλέον κύτταρο της παλαιάς χωματερής. Τα συμπεράσματα της έρευνας που παρήγγειλε η παρούσα Δημοτική Αρχή από ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο του σχεδιασμού της συνολικής ανάπλασης της περιοχής, που αποτελεί μόνιμο στόχο της, κρίνονται από την αρμόδια αρχή, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) «μη επιστημονικά τεκμηριωμένα… αβάσιμα και ανυπόστατα, ενώ η σχετική αναφορά στην αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου κρίνεται μη ρεαλιστική». Οποιαδήποτε λοιπόν ενέργεια δημοσιοποίησης τέτοιων πληροφοριών, χωρίς την πιστοποίηση του αρμόδιου φορέα (ΕΕΑΕ), μόνο κακές υπηρεσίες θα προσέφερε στην περιοχή και στους δημότες».

Σημειώνεται ακόμα, ότι μέλη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ προσέφυγαν στον Εισαγγελέα κατά του δημάρχου Φυλής, υπόθεση η οποία τέθηκε στο αρχείο.


Ο Δήμος Φυλής υπέβαλλε αίτημα στην ΕΕΑΕ για περαιτέρω έρευνα στον ΧΥΤΑ και του απεστάλη η σχετική επιστολή


Ο Δήμος Φυλής υπέβαλλε αίτημα στην ΕΕΑΕ για περαιτέρω έρευνα στον ΧΥΤΑ και του απεστάλη η σχετική επιστολή


Περαιτέρω έρευνα πρότεινε και η ΑΣΠΡΟΦΟΣ

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "“Δεν υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής” λέει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απέκρυψε έγγραφο της ΕΕΑΕ. Σε μηνύσεις προχωρά ο δήμαρχος Φυλής"

Εξηγήσεις από την Ελλάδα για τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο ζητάει η Κομισιόν

Διευκρινίσεις ζητά από τις ελληνικές Αρχές η Ευρωπαϊκής Επιτροπή αναφορικά με τα σχέδια για τον πλωτό φράχτη που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Η Κομισιόν μάλιστα δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή θα διαδραματήσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως «αυτό που είναι σαφές είναι ότι τέτοιου είδους φυσικά τείχη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να γίνεται σεβαστή, καθώς και οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει είναι η αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξηγήσεις από την Ελλάδα για τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο ζητάει η Κομισιόν"

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά κοινό φορτιστή για φορητές συσκευές μέχρι το καλοκαίρι

Πρωτοβουλία για τη μείωση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών ανέλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ζητά την καθιέρωση προτύπου κοινού φορτιστή, που θα λειτουργεί σε όλες τις φορητές συσκευές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να προτείνει ενισχυμένους κανόνες για το κοινό πρότυπο φορτιστή μέχρι τον Ιούλιο του 2020 το αργότερο.

Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ ρυθμιστική δράση» για την ελάττωση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών και να έχουν οι καταναλωτές περισσότερες περιβαλλοντικά βιώσιμες επιλογές, σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθέτησαν οι ευρωβουλευτές με 582 ψήφους έναντι 40 και 37 αποχών, το οποίο ζητά την υποχρεωτική υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές.

Το Κοινοβούλιο επιθυμεί η Επιτροπή να υιοθετήσει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που προβλέφθηκε στην Οδηγία για τον Ραδιοεξοπλισμό του 2014 μέχρι τον Ιούλιο του 2020 ή, αν χρειάζεται, να εγκρίνει νομοθετικά μέτρα με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Για να μην επιβραδυνθεί η καινοτομία, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τους κοινούς φορτιστές «θα υποβάλλεται σε τακτική εξέταση προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη η τεχνολογική πρόοδος». Οι ευρωβουλευτές τονίζουν εκ νέου ότι η έρευνα και η καινοτομία είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση των υφιστάμενων τεχνολογιών και τη δημιουργία καινούριων.

Το Κοινοβούλιο θέλει επίσης η Επιτροπή να:


  • πάρει μέτρα που θα διασφαλίσουν τη διαλειτουργικότητα των ασύρματων φορτιστών για τις διάφορες φορητές συσκευές
  • εξετάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του όγκου των καλωδίων και φορτιστών που ανακυκλώνονται στα κράτη μέλη της ΕΕ
  • διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές δε θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αγοράζουν φορτιστή με κάθε νέα συσκευή, καθώς οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι θα πρέπει να θεσπιστούν στρατηγικές για την αποσύνδεση των δύο προϊόντων μέσω της λύσης του κοινού φορτιστή, αλλά και ότι «κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην αποσύνδεση θα πρέπει να αποφεύγει δυνητικά υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές».


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 50 εκ. τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών παράγονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλ. περισσότερα από 6 κιλά κατά άτομο. Στην Ευρώπη, το σύνολο των αποβλήτων αυτών που παράχθηκε το 2016 ήταν 12,3 εκ. τόνοι, που ισοδυναμούν με 16,6 κιλά ανά κάτοικο. Ο περιορισμένος «κύκλος ζωής» κάποιων συσκευών επιβαρύνει την κατάσταση περαιτέρω, υπογραμμίζει το ψήφισμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά κοινό φορτιστή για φορητές συσκευές μέχρι το καλοκαίρι"

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγήθηκε ο «τοξοβόλος του Συντάγματος»

Με ισχυρή αστυνομική συνοδεία και μέσα σε επευφημίες και συνθήματα από μικρή ομάδα συμπαραστάτη τους, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο δραπέτης «τοξοβόλος του Συντάγματος» και η μία από τις δύο νεαρές γυναίκες που συνελήφθησαν μαζί του.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για συνολικά 10 αδικήματα, εκ των οποίων τα 4 κακουργήματα.

Ο «τοξοβόλος» και οι γυναίκες, κατά περίπτωση κατηγορούνται για:

-Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

-Διακεκριμένη κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση

-Πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

-Χρήση πλαστού εγγράφου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

-Βία κατά υπάλληλων από πρόσωπα πού οπλοφορούν

-Απείθεια

-Παράνομη κατοχή και μεταφορά πολεμικού τουφεκιού και οπλοπολυβόλου από κοινού

-Παράνομη οπλοφορία

-Ληστεία κατά συναυτουργία

-Απόδραση κρατουμένου

Ο «τοξοβόλος» είχε αποδράσει από τις φυλακές της Τίρυνθας τον περασμένο Ιούνιο. Από το DNA που βρέθηκε σε όπλα και τα άλλα αντικείμενα οι αστυνομικοί φέρονται να κατέληξαν ότι ο δραπέτης, στις 29 Αυγούστου 2019 είχε ληστέψει υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Ερυμάνθεια Αχαΐας ντυμένος ως παπάς!

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο «τοξοβόλος» και οι 2 γυναίκες συνελήφθησαν ενώ ετοιμάζονταν να κάνουν ληστεία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγήθηκε ο «τοξοβόλος του Συντάγματος»"

Εικοσιένας θάνατοι από την γρίπη στην Ελλάδα

Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, (8 την τελευταία εβδομάδα), εκ των οποίων οι 19 (90,5%) ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 8 (42,1%).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι 13 θάνατοι αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 8 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη.

Επίσης, δηλώθηκαν 34 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ σε 88. Συνολικά έχουν καταγραφεί 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή την τελευταία εβδομάδα, καθώς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εικοσιένας θάνατοι από την γρίπη στην Ελλάδα"

Μεταναστευτικό: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον πλωτό φράχτη - €500.000 το κόστος

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 2.700 μέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος (ΠΠΣ), μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, που προκήρυξε η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ).

Σύμφωνα με την προκήρυξη:

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%.

Η προμήθεια Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος με την τεχνική προδιαγραφή θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΑΣΔΥΣ θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στη συνέχεια θα «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ξένος Τύπος: Δραστικά μέτρα από την Ελλάδα για να ανακόψει τις ροές μεταναστών

Στο μεταξύ, τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα σύστημα πλωτής προστασίας για να φρενάρει την προσφυγική ροή από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. 

Προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσει δραστικά μέτρα προκειμένου να ανακόψει το κύμα των μεταναστών και προσφύγων, γράφουν πολλά ξένα δημοσιεύματα. 

Με την τοποθέτηση ενός πλωτού φράγματος, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να φρενάρει τη ροή μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά της, γράφουν το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η εφημερίδα «Bild» όπως και το γερμανικό δίκτυο «n-tv». 

Το πλωτό φράγμα θα έχει μήκος 2,7 χιλιομέτρων, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».
  
 «Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει ένα πλωτό φράγμα στη Μεσόγειο για να αποτρέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά», σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL.

 «Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τέσσερις ελληνικές εταιρείες να υποβάλουν τις προσφορές τους για τον αντίστοιχο διαγωνισμό. Η εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου πρέπει να το παραδώσει εντός τριών μηνών από την υπογραφή της σύμβασης», γράφει το περιοδικό. 

Στον σχετικό διαγωνισμό, η δημιουργία του φράγματος περιγράφεται ως «εξαιρετικά επείγουσα». «Υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η αυξανόμενη ροή προσφύγων», όπως αναφέρεται.  

«Το κόστος του πλωτού φράγματος αναμένεται να κοστίσει 500 χιλιάδες ευρώ. Η Ελλάδα ανησυχεί προφανώς για νέες μαζικές αφίξεις προσφύγων την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι. Περίπου 42.000 μετανάστες βρίσκονται σήμερα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ποτέ δεν υπήρξαν τόσοι πολλοί. Πέρυσι περίπου 60.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης», όπως διευκρινίζει το γερμανικό περιοδικό.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, το φράγμα πρόκειται να εγκατασταθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πρόσφατα δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Το πλωτό φράγμα θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό και θα φθάνει περίπου μισό μέτρο κάτω από το νερό.

 «Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στο λαό της μια πιο σκληρή γραμμή στη μεταναστευτική κρίση προτού αναλάβει την εξουσία πριν από περίπου έξι μήνες και τώρα αρχίζει να την εφαρμόζει. Οι απελάσεις στην Τουρκία πρέπει να επιταχυνθούν», όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό. 

Για το γερμανικό δίκτυο «n-tv», οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις και τώρα το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει δραστικά μέτρα: Ένα «σύστημα πλωτής προστασίας» προκειμένου να αποτρέψει τους νέους μετανάστες να διασχίζουν με βάρκες τη Μεσόγειο. Αυτά φέρεται να είναι σαν φράγμα ή δίχτυα, μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων, τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας.

 «Το σύστημα πλωτής προστασίας πρέπει να προεξέχουν μισό μέτρο από το νερό και να είναι εξοπλισμένα με φώτα που αναβοσβήνουν. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ. 

Πέρυσι, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα, αυτά οι καταυλισμοί έχουν χωρητικότητα μόνο για περίπου 6.200 άτομα». 

Βρετανική εφημερίδα «Telegraph»

«H Eλλάδα θα τοποθετήσει μεταξύ των νησιών του Αιγίου και των τουρκικών ακτών πλωτό φράγμα για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει: 

«Η ελληνική ακτοπλοία παίζει με τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων τη γάτα και το ποντίκι. Οι διακινητές μεταφέρουν με βάρκες αιτούντες άσυλο από τις τουρκικές ακτές σε νησιά όπως η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος».

«Με τον εμφύλιο να αναζωπυρώνεται στη Συρία, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στα ελληνικά νησιά με βάρκες».

Βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα «πλωτό φράχτη» για να εμποδίσει τους μετανάστες να φτάνουν στα νησιά της από τις ακτές της Τουρκίας», γράφει η βρετανική εφημερίδα. 

«Το φράγμα θα εγκατασταθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αφού η κυβέρνηση καταλήξει στην ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή του».

«Την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν ζητώντας από τους αιτούντες άσυλο να απομακρυνθούν από τα νησιά τους. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις ενώ υπήρξαν και κρούσματα βίας στα στρατόπεδα προσφύγων. Τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου πραγματοποίησαν γενική απεργία, κλείνοντας καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες με τους διαδηλωτές να φωνάζουν: "Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τη ζωή μας πίσω"», σχολιάζει η εφημερίδα.

Παναγιωτόπουλος για πλωτά φράγματα: Πιστεύουμε να βοηθήσουν στην ανάσχεση των ροών

Αναφορικά με το θέμα των πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ασφάλεια των συνόρων. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον πλωτό φράχτη - €500.000 το κόστος"

Υπόθεση Novartis: Στον Άρειο Πάγο ο Φρουζής - Κατήγγειλε πως δέχθηκε πιέσεις

Πιέσεις, υποστήριξε,  ότι δέχθηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς για  να καταθέσει σε βάρος πολιτικών χωρίς στοιχεία, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, που κατέθεσε σήμερα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε και ενώπιον του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, τα όσα είχε καταθέσει και ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, περιγράφοντας δύο άτυπες συναντήσεις του με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς όπου του ζητήθηκε να δώσει επιβαρυντικά στοιχεία κατά πολιτικών προςώπων.

Ο κ. Φρουζής εξερχόμενος του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι  "Η διαδικασία και η κατάθεση είναι μυστική, από την αρχή το έχω σεβαστεί ευλαβικά. Είμαι σίγουρος ότι η αλήθεια λάμπει ήδη."

Παράλληλα  θα καταθέσει αύριο ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, ο αντεισαγγελέας  του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελή,καθώς υπέβαλε ήδη αίτημα για συμπληρωματική κατάθεση, επικαλούμενος νεότερα στοιχεία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Στον Άρειο Πάγο ο Φρουζής - Κατήγγειλε πως δέχθηκε πιέσεις"

Απόφαση-βόμβα για οφειλές Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν την εντός των προθεσμιών που δίνει η κοινοτική νομοθεσία, δηλαδή 30 ή 60 ημέρες, εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αποφάνθηκε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζοντας την Ιταλία. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, που θα χρησιμεύσει και ως νομολογία, διότι διευκρινίζει και το εύρος της ισχύος της κοινοτικής οδηγίας 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.

Την Ιταλία παρέπεμψε στο δικαστήριο η Κομισιόν, μετά τις καταγγελίες που δέχθηκε από επιχειρηματίες και ενώσεις επιχειρηματιών της χώρας για τις υπερβολικά μακρές προθεσμίες εντός των οποίων οι δημόσιες αρχές συστηματικώς εξοφλούν τα τιμολόγιά τους όσον αφορά εμπορικές συναλλαγές.

Με βάση τη νομοθεσία, η Ιταλία όφειλε να διασφαλίσει την τήρηση εκ μέρους των δημοσίων αρχών, στις εμπορικές συναλλαγές τους με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, των προθεσμιών πληρωμής οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 30 ή τις 60 ημέρες. Στην προσφυγή η Επιτροπή διαπίστωνε ότι οι ιταλικές αρχές παρέλειψαν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική τήρηση των προθεσμιών των οφειλών που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 30 ή τις 60 ημερολογιακές ημέρες.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση-βόμβα για οφειλές Δημοσίου προς τους ιδιώτες"

Κρήτη: Αναβολή για τις 17 Σεπτέμβρη στη δίκη για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Αναβολή για τις 17 Σεπτεμβρίου, πήρε η πολύκροτη υπόθεση του θανάτου της τετράχρονης Μελίνας Παρασκάκη που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 μετά από επέμβαση ρουτίνας.

Οι πληροφορίες για αναβολή της υπόθεσης, επιβεβαιώθηκαν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και τον περασμένο Ιούνιο η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Στο εδώλιο θα καθόταν η αναισθησιολόγος που χειρίστηκε το περιστατικό καθώς της αποδίδονται ευθύνες στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης της διαδικασίας αφύπνισης του τετράχρονου κοριτσιού.

Ωστόσο, η υπεράσπιση της αναισθησιολόγου, που τυγχάνει να είναι συγγενής του πρώην υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ζήτησε εκ νέου αναβολή για λόγους υγείας, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα οσφυαλγίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της Μελίνας Παρασκάκη.



Aλεξάνδρα Σπανάκη- Συνήγορος υπεράσπισης

«Υπήρξε αιφνίδιο πρόβλημα που οφείλεται στην υγεία της εντολέως μου. Λόγω άρσης βάρους υπέστη ισχυοσφυαλγία με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η κατάσταση της υγεία της και να νοσηλεύεται. Η εντολέας μου εξέφρασε εξ’ αρχής τη βαθύτατη θλίψη της για το περιστατικό, έπραξε ωστόσο τα ενδεδειγμένα. Από εκεί και πέρα, θέτει τον εαυτό της στην κρίση του δικαστηρίου κι εκείνο θα αποφασίσει».

Γιώργος Στειακάκης- Συνήγορος υπεράσπισης

«Είναι η πρώτη φορά που η κατηγορούμενη ζητά αναβολή της υπόθεσης. Την προηγούμενη φορά αφορούσε κώλυμα των συνηγόρων. Νομίζω ότι είναι δικαιολογημένη και ανεκτή η απουσία εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας. Έτσι κι αλλιώς οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών θα ακουστούν. Η πεποίθηση της υπεράσπισης είναι ότι δεν έχει υπάρξει ιατρικό σφάλμα. Είναι τεκμηριωμένη η άποψη αυτή την οποία και θα υποστηρίξουμε στο δικαστήριο. Η τραγική κατάληξη δίνει τη δυνατότητα και την απαίτηση και της κοινωνίας και της οικογένειας να ερευνηθεί αυτό το συμβάν. Προσωπική μας άποψη είναι, ότι με βάση τα στοιχεία, τελικά δεν υπάρχει ευθύνη».

Μανος Παρασκάκης- Πατέρας Μελίνας

«Απ’ ότι έμαθα η κατηγορούμενη, είχε κάποια μορφής οσφυαλγία. Κι εγώ έχω οσφυαλγία. Άλλη μια ταλαιπωρία για την οικογένεια μου. Άλλοι 7-8 μήνες ταλαιπωρίας. Έχω όμως εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πιστεύω και περιμένω τη δικαίωση του παιδιού μου. Το θέμα δεν θα ξεχαστεί, όσος καιρός κι αν περάσει. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που κρατά ασίγαστη την οργή του για ντο άδικο θάνατο ενός παιδιού που θα μπορούσε να είναι δικό του«.

Γιώργος Κοκκοσάλης- Συνήγορος οικογένειας Παρασκάκη

«Η αναβολή είναι απαράβατο και σοβαρό- για την υποστήριξη της κατηγορίας υπεράσπισης- δικαίωμα που και σήμερα γίνεται ανεκτό. Να είστε σίγουροι όμως ότι θα έρθει η ώρα της κρίσης και θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Η οικογένεια έχει δεδηλωμένη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Πιστεύει πράγματι, ότι κάποια στιγμή, θα αναπαυθεί η ψυχή του παιδιού τους και θα γίνει ένα μνημόσυνο που θα δικαιώσει τη μνήμη του».

Aντώνης Δαμανάκης- Συνήγορος οικογένειας Παρασκάκη

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν έρθει δύο φορές στο δικαστήριο και ο πόνος τους είναι πολύ μεγάλος. Δεν έχουν ξεπεράσει το γεγονός ότι έχουν χάσει ένα παιδί και ούτε πρόκειται να το ξεπεράσουν».

Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωί της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου του 2015 η 4χρονη Μελίνα από τη Νεάπολη εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργείο για «κρεατάκια».

Αρχικά η τετράχρονη Μελίνα πέρασε από προεγχειρητικό έλεγχο όπου, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.

Την Δευτέρα το άτυχο κοριτσάκι εισάγεται για το προγραμματισμένο χειρουργείο με τους γιατρούς να προχωρούν στην αφαίρεσή τους και στην τοποθέτηση σωλήνων στα αυτιά.

Κατά την διάρκεια της ανάνηψης η 4χρονη Μελίνα παρουσίασε επιπλοκές με τους γιατρούς να την διασωληνώνουν ξανά και να την μεταφέρουν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ.

Στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου το τετράχρονο κορίτσι άφησε την τελευταία του πνοή.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Στην αναισθησιολόγο καταλογίζεται ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο ως προς την αντιμετώπιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε το κοριτσάκι με επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία.

Της αποδίδεται ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ επίσης στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Κατά την εισαγγελική Αρχή η αναισθησιολόγος φέρεται να χορήγησε ενδομυϊκώς, με υπερβολική ταχεία έγχυση κι εφάπαξ δόση, υπερβολική ποσότητα αδρεναλίνης ενώ δεν χορήγησε άμεσα, εντός των πρώτων πέντε λεπτών, ως όφειλε, κατάλληλες βρογχοδιασταλτικές ουσίες με νεφελοποιητή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων εμμένοντος βρογχόσπασμου, ο οποίος ενόψει της μη έγκαιρης χορήγησής τους, πυροδότησε μια αλυσιδωτή έκπτωση πολλαπλών οργάνων της 4χρονης επί εδάφους αναπνευστικής δυσχέρειας με υποτροπιάζοντα επεισόδια βαριάς υποξαιμίας (οξύ πνευμονικό οίδημα) και βαριάς υπότασης (καρδιογενής καταπληξία).

Αναφέρεται εν ολίγοις ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση που έτυχε η 4χρονη κατά τα δύο επεισόδια που είχε μέσα σε μία ώρα, με την επιλογή χορήγησης εφάπαξ 200 mgr αδρεναλίνης ενδοφλεβίως αντίστοιχα, κρίθηκε ιδιαίτερα υψηλή και μη ενδεικνυόμενη για τη συγκεκριμένη ιατρική συμπτωματολογία της ασθενούς.

Η εν λόγω φαρμακευτική αγωγή που φέρεται να ακολούθησε η γιατρός υποστηρίζεται ότι είναι ενδεδειγμένη σε άλλες περιπτώσεις όπως σε μία καρδιακή ανακοπή ή σε σοβαρή βραδυκαρδία με μη αντιρροπούμενη κυκλοφορική καταπληξία.

Στην περίπτωση της 4χρονης Μελίνας θεωρείται ότι υπήρξε ευθεία παραβίαση των παιδιατρικών αλγορίθμων της κοινής διεθνούς ιατρικής πρακτικής.

Κατά την εισαγγελική Αρχή η αναισθησιολόγος όφειλε να επιλέξει τη χορήγηση της αδρεναλίνης σε τιτλοποιημένες ενδοφλέβιες δόσεις όπως συστήνεται.

Συγχρόνως, αναφέρεται, έπρεπε να προβεί στην άμεση χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμακευτικών ουσιών, στα πρώτα λεπτά διάγνωσης των συμπτωμάτων του βρογχόσπασμου που εκδηλώθηκε στο παιδί μετά τη χορήγηση συγκεκριμένου σκευάσματος (κατονομάζεται) το οποίο κλινικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμφανίσει διφασική αλλεργική αναφυλαξία και να οδηγήσει αυτοδύναμα σε δύσπνοια και αιμοδυναμική αστάθεια.

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Αναβολή για τις 17 Σεπτέμβρη στη δίκη για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news