facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Επεισόδια στο Ελληνικό: Συμπλοκή αστυνομικών με χούλιγκαν - Τραυματίστηκε αστυνομικός

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών και αστυνομίας σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του Ελληνικού.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ομάδα ατόμων προσπάθησε να πλησιάσει σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού που βρίσκεται στην περιοχή, ωστόσο μια διμοιρία ΜΑΤ που ήταν στο σημείο τους καταδίωξε.

Ακολούθησε συμπλοκή, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές. Από την επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στο Ελληνικό: Συμπλοκή αστυνομικών με χούλιγκαν - Τραυματίστηκε αστυνομικός"

Γερμανίδα βουλευτής: Ο Ερντογάν είναι ο νο 1 δημιουργός προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου

Νούμερο ένα δημιουργό προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν Γερμανίδα βουλευτής αριστερού κόμματος απορρίπτοντας ως παράνομα τα τουρκολιβικά σύμφωνα.

«Η συμφωνία, αυτό μνημόνιο κατανόησης δεν αποτελεί μόνο παραβίαση της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου, αλλά παραβιάζει και τη Διεθνή Συνθήκη για τη Θάλασσα. Και πολύ πιθανώς δεν έχει συναφθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.



«Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν γίνεται από την ΕΕ αποδεκτή και αντιληπτή λόγω του προσφυγικού θέματος, ως παράγοντας επίλυσης του προβλήματος», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης: «Παραβιάζει μονίμως το διεθνές δίκαιο και αμείβεται από την ΕΕ με δισεκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογούμενων. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες όταν ένας Τούρκος Πρόεδρος παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο. Και πρέπει βεβαίως να υπάρξει αλληλεγγύη μέσα στην ΕΕ. Δεν μπορεί η Γερμανία ή άλλα κράτη στην ΕΕ να εγκαταλείπουν άλλα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», σημείωσε.

«Όμως ο Ερντογάν είναι ο νο 1 δημιουργός προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου και λόγω των εισβολών του, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο – στη γειτονική Συρία δύο φορές – αλλά και μέσω προκλήσεων του με τις παράνομες γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μπροστά από τις ακτές της Κύπρου και τώρα μέσω της στήριξης των ισλαμικών τρομοκρατικών συμμοριων στη Λιβύη, τις οποίες έφερε από τη Συρία στη Λιβύη και με τις οποίες υποστηρίζει εκεί ένα τρομοκρατικό κράτος», κατέληξε η γερμανίδα βουλευτής – με καταγωγή από την Τουρκία – Σεβιμ Νταγκντελέν.

Κόλαφος η γερμανική έκθεση

Την ελληνική θέση πώς οι συναφθείσες συμφωνίες της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι παράνομες και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα επιβεβαιώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής σε εξαντλητική έκθεσή της.

Σε 18 σελίδες περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια η προβληματική υπό το πρίσμα και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη των νομικών θέσεων της ελληνικής πλευράς.

Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα ΗΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στις 27 Νοεμβρίου του 2019 ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Σαράτζ, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα βασικά σημεία, στα οποία καταλήγει η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου. Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανίδα βουλευτής: Ο Ερντογάν είναι ο νο 1 δημιουργός προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου"

Κρεοπωλείον η… Μόρια: Αλλοδαποί κλέβουν ζώα τα σφάζουν και τα πωλούν μέσα στην… «δομή»!

Μετά το μίνι μάρκετ και το υπαίθριο μανάβικο, διαπιστώθηκε πλέον και η λειτουργία ενός χασάπικου στο Κέντρο Φροντίδας και Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών της Μόριας στη μουσουλμανική πόλη που έχει στηθεί και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται, με ραγδαίους ρυθμούς, αλλάζοντας το άλλοτε γνώριμο πρόσωπο της Λέσβου δυστυχώς για πάντα.

Τις φωτογραφίες δημοσίευσε ο δημοσιογράφος από τη Λέσβο, Μάκης Παυλέλλης σχολιάζοντας ξεκάθαρα και την πηγή του κρέατος.

Συγκεκριμένα γράφει:

“Τα ζώα που κλέβουν οι κατατρεγμένοι

από τις αγροτικές περιφέρειες Μόριας και Αφάλωνα, σφάζονται και πωλούνται σε αυτοσχέδια κρεοπωλεία, μέσα και έξω από το ΚΥΤ, κάτω από τη μύτη των αρχών που υποτίθεται δε γνωρίζουν τίποτα.”

Δείτε τις φωτογραφίες του κ. Παυλέλλη:





pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρεοπωλείον η… Μόρια: Αλλοδαποί κλέβουν ζώα τα σφάζουν και τα πωλούν μέσα στην… «δομή»!"

Δημοσκόπηση: Πάνω από 15% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ [video]

Κάτι παραπάνω από 15% είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Στην δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία για την εφημερίδα “το Βήμα”, η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 37,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής με 5,8%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,8% και η ΜεΡΑ 25 με 4%.

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα είναι με απλή αναλογική, και αυτό σημαίνει πως τα συγκεκριμένα ποσοστά δεν βγάζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως με συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” εμφανίζεται βέβαιος πως η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, και πως θα πάει σε πρόωρες εκλογές προτού το κλίμα γυρίσει εναντίον της.

Δείτε την δημοσκόπηση όπως την μετέδωσε ο ΑΝΤ1



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Πάνω από 15% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ [video]"

Τουρκία: Στους 29 οι νεκροί -Μάχη για τους εγκλωβισμένους

Στους 29 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο τις υπηρεσίες διάσωσης.

Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια ενώ οι μετασεισμοί στην περιοχή συνεχίζονται. Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, γύρω στις 18.30 σήμερα (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ανατολικά-βορειοανατολικά του Ντογκανιόλ, μια πόλη κοντά στο Ελαζίγ. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές κατά τις προσπάθειες διάσωσης θαμμένων στα συντρίμμια του σεισμού, καταγράφεται και η περίπτωση της Αζιζέ, μιας γυναίκας που ανασύρθηκε ζωντανή 17 ολόκληρες ώρες μετά.



Παραμένουν 22 άνθρωποι στα συντρίμμια

Φαίνεται πως οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων εξακολουθούν για όσο το φως το επιτρέπει, καθώς πιστεύεται πως από τον σεισμό υπάρχουν ακόμη 22 άνθρωποι θαμμένη κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Τέσσερα από τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία, ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στην επαρχία Μαλατιά Ντογανιόλ, ενώ ακόμη 18 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Ελαζίγ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Στους 29 οι νεκροί -Μάχη για τους εγκλωβισμένους"

Η Κύπρος εμποδίζει ψήφισμα για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Κύπρος αρνείται να ψηφίσει την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον πολλών Ρώσων αξιωματούχων στην Κριμαία.

Ωστόσο, συγχρόνως, σύμφωνα με το Reuters, η Κύπρος ελπίζει ότι η Ευρώπη θα λάβει αυστηρότερα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, η οποία προγραμματίζει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόφαση για κυρώσεις κατά των Ρώσων απαιτεί ομόφωνη στήριξη και των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αρνείται τη σχέση μεταξύ των δύο ζητημάτων, όπως σημειώνει το Ria Novosti.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε δύο νομοσχέδια, σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος θα λάβει σημαντική υποστήριξη από την Ουάσιγκτον στις εδαφικές και ενεργειακές διαμάχες με την Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της στην απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κύπρος εμποδίζει ψήφισμα για κυρώσεις κατά της Ρωσίας"

ΕΟΦ: Είκοσι επτά είναι οι επίσημες δηλωμένες ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων και όχι 400

Είκοσι επτά είναι οι επίσημες δηλωμένες ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), διαψεύδοντας τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής και Θεσσαλονίκης περί ελλείψεως 400 φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ , οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα και μέχρι σήμερα προκύπτει ότι αυτές είναι 27.

powered by Rubicon Project
«Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)», τονίζει ο ΕΟΦ.

Προσθέτει ότι, «το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευασμάτων, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.

Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας».

Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ σημειώνεται ότι, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. «Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη».

Τονίζεται ότι «ο ΕΟΦ με συνεχείς ελέγχους στην αγορά, την επιβολή κυρώσεων και την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, προασπίζει τη Δημόσια Υγεία. Οι θεσμικοί φορείς του χώρου του φαρμάκου οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών, ενημερώνοντας τεκμηριωμένα και ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Είκοσι επτά είναι οι επίσημες δηλωμένες ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων και όχι 400"

Λιβύη: «Σφίγγει» ο οικονομικός αποκλεισμός του Χαφτάρ - Πτώση κατά 75% της παραγωγής πετρελαίου

Η παραγωγή πετρελαίου κατέγραψε πτώση 75% στη Λιβύη εξαιτίας του αποκλεισμού των πετρελαϊκών τερματικών σταθμών από τη 18η Ιανουαρίου και μειώθηκε από τα 1,2 και πλέον εκατομμύρια βαρέλια σε λίγα περισσότερα από 320.000 βαρέλια ημερησίως, έγινε σήμερα γνωστό από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου.

Αυτή η πτώση της παραγωγής ισοδυναμεί με ζημίες που υπολογίζονται σε άνω των 256 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά το κλείσιμο των σημαντικότερων πετρελαϊκών πηγών και λιμανιών στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, σημειώνει η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου σε ένα ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε.

Δυνάμεις, που στηρίζουν τον Χάφταρ και έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο επίθεση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, απέκλεισαν σήμερα τους κύριους τερματικούς σταθμούς στην ανατολική Λιβύη.

Οι εξαγωγές ανεστάλησαν στα λιμάνια Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, αλ Σέντρα, αλ Χαρίγκα και Ζουιτίνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: «Σφίγγει» ο οικονομικός αποκλεισμός του Χαφτάρ - Πτώση κατά 75% της παραγωγής πετρελαίου"

Κοροναϊός: Σε καραντίνα όλη η Κίνα! Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό

Ο κοροναϊός βάζει σε καραντίνα όλη την Κίνα! Αναστέλλονται από Δευτέρα όλα τα ταξίδια εντός κι εκτός χώρας! «Η επιδημία «επιταχύνεται, η Κίνα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση», παραδέχτηκε ο Σι Τζινπίνγκ. Δραματική έκκληση για βοήθεια από γιατρούς στη Γουχάν! Κλαίνε με λυγμούς. Απομακρύνουν τους πολίτες τους ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία. Μετά τα McDonald’s κλείνουν και καταστήματα των KFC και Pizza Hut στη Γουχάν.

Μια χώρα σε καραντίνα. Ο κοροναϊός συνεχίζει το φονικό του ξέσπασμα με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 41 και τα κρούσματα τα 1.377. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπινγκ παραδέχτηκε ότι η χώρα του βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Ενώ 56 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε καραντίνα, φαίνεται πως από την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, στην ίδια κατάσταση θα είναι ολόκληρη η χώρα. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι από τη Δευτέρα η Κίνα αναστέλλει όλες της οργανωμένες εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό!

Από τη Δευτέρα, τα κινεζικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία ούτε να πουλάνε οργανωμένα ομαδικά ταξίδια, ανέφερε το CCTV. Και αυτό πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού και ενώ πολλά κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αποδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε πρόσωπα που ταξίδεψαν από την Κίνα.

Η είδηση από το CCTV έρχεται λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, ανήμερα της κινέζικης Πρωτοχρονιάς, είχε σύσκεψη με όλα τα μέλη του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μια σύσκεψη που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση… κοροναϊός
Η χώρα αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση», όπου ο κοροναϊός «επιταχύνει την εξάπλωσή του», είπε ο Σι. Ο Κινέζος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Κίνα μπορεί “να κερδίσει τη μάχη” εναντίον του νέου κοροναϊού.

Το Κρατικό Συμβούλιο Ενημέρωσης της Κίνας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για την επιδημία του κοροναϊού αύριο Κυριακή στις 15.00 τοπική ώρα, ανακοινώθηκε.

Απελπισία στη Γουχάν

Στη Γουχάν, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός και η επιδημία πνευμονίας που προκαλεί και όπου εντοπίζονται τα περισσότερα θύματα, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες είναι πολύ περιορισμένες και οι αρχές απευθύνουν έκκληση σε κινεζικές και ξένες εταιρίες να προσφέρουν ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως μάσκες και προστατευτικές φόρμες.

Video στα social media που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ώρες δείχνουν έναν γιατρό σε απελπιστική κατάσταση να παρακαλά να σταλεί βοήθεια σε ιατρικό προσωπικό και μια γυναίκα γιατρό να ξεσπά σε λυγμούς.

Η Γουχάν βρίσκεται σε καραντίνα. Πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, από αύριο θα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα, μετά τα McDonald’s και η εταιρεία Yum China Holdings Inc ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά ορισμένα καταστήματα KFC και Pizza Hut στην Γουχάν, ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού.

Άλλες πέντε πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (σ.σ. κεντρική Κίνα όπου βρίσκεται και η Γουχάν) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη μπει σε καραντίνα και όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και έχουν κλείσει κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Στο Πεκίνο, οι αρχές θα αναστείλουν τα δρομολόγια σε ολόκληρη την επαρχία όλων των μικρών λεωφορείων από αύριο 26 Ιανουαρίου, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ. κοροναϊός
Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι σημεία ελέγχου θερμοκρασίες έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 387 σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Όπου φύγει, φύγει

ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία ανακοίνωσαν, στο μεταξύ, ότι θα απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Γουχάν.

Οι ΗΠΑ στέλνουν πτήση τσάρτερ, αύριο Κυριακή, για να παραλάβει τους Αμερικανούς υπηκόους και διπλωμάτες από τη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Το αεροσκάφος, χωρητικότητας 230 επιβατών, θα μεταφέρει διπλωμάτες από το αμερικανικό προξενείο όπως και Αμερικανούς πολίτες και τις οικογένειές τους, γράφει η Journal, επικαλούμενη ένα πρόσωπο με γνώση της επιχείρησης. κοροναϊός
Η Ουάσιγκτον έλαβε έγκριση για την επιχείρηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνει η εφημερίδα. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, να κλείσουν προσωρινά το προξενείο τους στην Γουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κάτι ανάλογο θα κάνει και η Γαλλία, όπως αποκάλυψε η South China Morning Post, επικαλούμενη email που εστάλη από το γαλλικό προξενείο. “Το γενικό προξενείο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια υπηρεσία λεωφορείων προκειμένου να επιτρέψει στους Γάλλους πολίτες και τις Κινέζες και άλλων εθνικοτήτων συζύγους και παιδιά τους να ταξιδέψουν από την Γυχάν στην Τσανγκσά” αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα.

Και η Ρωσία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κίνα σχετικά με το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν Ρώσοι υπήκοοι από την κινεζική πόλη μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τη ρωσική πρεσβεία. Κανένας Ρώσος δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, αναφέρει το RIA επικαλούμενο τον υπεύθυνο Τύπου της πρεσβείας στην Κίνα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Σε καραντίνα όλη η Κίνα! Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό"

'Αδωνις Γεωργιάδης: Ξανά στις ράγες το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης

«Το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκινάει, η εταιρεία έχει βρει τα σχετικά χρήματα για να μπορεί να κάνει το έργο απρόσκοπτα» τόνισε σήμερα o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης το οποίο διοργάνωσε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης». Επισημαίνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας» σημείωσε για το έργο: «πάμε το 2023 να έχουμε Μετρό που θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και όχι μουσαμάδες που θα τους διαφημίζουμε για Μετρό».

Επιπλέον ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και η γενική γραμματεία ΣΔΙΤ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Υποδομών για να προκηρυχθεί άμεσα η παράκαμψη του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης, του γνωστού flyover, για το οποίο σχολίασε ότι είναι «μια υπόσχεση του πρωθυπουργού που δόθηκε και εδώ στη ΔΕΘ και πριν την επόμενη ΔΕΘ μπήκε σε διαδικασία υλοποίησης δημοπράτησης». «Οι μελέτες προχωράνε και εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης που έχουμε το ΣΔΙΤ στα χέρια μας, σας λέμε ότι θα το υπογράψουμε άμεσα για να προχωρήσει» είπε.

Μιλώντας για τις αναφορές του πρωθυπουργού κατά τη ΔΕΘ στην απόφαση της Pfizer να ιδρύσει το μεγάλο κέντρο ερευνών υψηλής τεχνολογίας, χαρακτήρισε την εταιρεία «πραγματικό γίγαντα στον πλανήτη», σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος έχει καταγωγή από τη Θεσαλονίκη και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το έργο. Έτσι, η εταιρεία, όπως επισήμανε, προχωρά στις πρώτες προσλήψεις και χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η κοινή υπουργική απόφαση για το επενδυτικό αυτό σχέδιο. O υπουργός υπογράμμισε ότι η παραπάνω εξέλιξη κινείται στο θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Cisco και τις εξελίξεις στο Thess Intec, τόνισε ότι χτίζεται στη Θεσσαλονίκη μια πραγματική επανάσταση για να πάρει η πόλη μπρος στον τομέα της υψηλής τεχνολογία και πρόσθεσε: «η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή. Χρειαζόντουσαν άνθρωποι με όραμα για να βάλουν το έργο μπρος και τώρα κουμπώνει το ένα με το άλλο».

Αναφερόμενος στα έργα ανάπλασης της ΔΕΘ σημείωσε: «πάμε πολύ γρήγορα σε αυτό το έργο. Έχω εξαιρετική συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΘ, βρήκαμε τη χρηματοδότηση, εμπλέξαμε και την Παρευξείνια τράπεζα και ελληνικές τράπεζες και το υπουργείο ανάπτυξης». Επιπλέον, σχολίασε ότι προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες για το έργο ΣΔΙΤ στη δυτική Κεντρική Μακεδονία, ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων ενώ στη λήξη της κανονικής περιόδου των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, όπως είπε, υπήρξε σχεδόν μηδενική απορρόφηση κονδυλίων στο κομμάτι των απορριμμάτων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε, ακόμη ότι ξεκινά το έργο ΣΔΙΤ για τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού του οδικού δικτύου, σημείωσε ότι επιταχύνονται τα έργα στο λιμάνι και επανέλαβε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο και η Θεσσαλονίκη ακόμη μεγαλύτερο γιατί η γεωγραφία τής το επιτρέπει» τόνισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "'Αδωνις Γεωργιάδης: Ξανά στις ράγες το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης"

«Θύελλα» με αφορμή τη Jumbo: Ποιοι κινούνται νομικά για το άνοιγμα τις Κυριακές

Μπαράζ αντιδράσεων από φορείς και σωματεία έχει προκαλέσει η απόφαση της Jumbo να ανοίγει τα καταστήματά της τις Κυριακές, αρχής γενομένης από την 26η Ιανουαρίου.

Ο «ισχυρός» άνδρας της αλυσίδας Απόστολος Βακάκης ανακοίνωσε ότι καταστήματα σε Πρέβεζα και Κατερίνη θα παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο δίνει ώθηση και στην τοπική οικονομία αλλά καλύπτει και καταναλωτικές ανάγκες.

Την 26η Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί η πρώτη «μάχη» με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας να έχει κηρύξει απεργία.

«Στο προσχηματικό επιχείρημα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου και του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές θα φέρει δήθεν ανάπτυξη, θα μειώσει τις τιμές και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, τους απαντάμε ότι για την ανάπτυξη και την απασχόληση δεν λείπουν ώρες για ψώνια, αλλά τα εισοδήματα από εργαζόμενους και καταναλωτές» αναφέρει μεταξύ άλλων το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πρέβεζας, καλώντας τους καταναλωτές «να αποφεύγουν τις αγορές τους τις Κυριακές».

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης φέρεται να είναι έτοιμο να λάβει τη νομική οδό, με βασικό αίτημα την ανάκληση της σχετικής απόφασης από την Περιφέρεια για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κώστας Ρέχας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σχεδιάζεται να κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να αποτρέψει το άνοιγμα του Jumbo τις Κυριακές.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θύελλα» με αφορμή τη Jumbo: Ποιοι κινούνται νομικά για το άνοιγμα τις Κυριακές"

Τρόμος για την Καίτη Γαρμπή και τον Διονύση Σχοινά: Ένοπλοι μπήκαν σπίτι τους, τους έδεσαν και τους λήστεψαν

Τον τρόμο έζησαν η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης Σχοινάς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι στη Νέα Ερυθραία, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Η γνωστή τραγουδίστρια, μετά την αναχώρησή της από το νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται επέστρεψε στο σπίτι της. Αφου πάρκαρε το αυτοκίνητό της στο ιδιωτικό τους πάρκινγκ τέσσερις κουκουλοφόροι με την απειλή όπλου την ανάγκασαν να τους βάλει μέσα στο σπίτι όπου βρισκόταν ο σύζυγός της Διονύσης Σχοινάς.

Οι δράστες ακινητοποίησαν την ίδια και τον γνωστό τραγουδιστή τους έδεσαν και τους φίμωσαν με μονωτική ταινία ενώ τους ρωτούσαν επιτακτικά πού έχουν χρήματα. Όλα έγιναν στις 5 παρά τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες με το όπλο απέιλησαν να τους σκοτώσουν έαν δεν τους έλεγαν που έχουν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα. Οι ένοπλοι ληστές πήραν 40.000 ευρώ σε μετρητά, πλάκες ασήμι, ένα ρολόι Βulgari, ενα ρολόι Piaget, βαφτιστικούς σταυρούς και εξαφανίστηκαν.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος για την Καίτη Γαρμπή και τον Διονύση Σχοινά: Ένοπλοι μπήκαν σπίτι τους, τους έδεσαν και τους λήστεψαν"

Πρόκληση Άγκυρας - Έκδοση αδειών για έρευνες τουρκικής ΤΡΑΟ

Η Τουρκία ετοιμάζει μια νέα κίνηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτή τη φορά προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη. Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας άρχισε να ετοιμάζεται για να εκδοθούν οι σχετικές άδειες προς την Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας, ΤΡΑΟ.

Με την εν λόγω κίνηση η Τουρκία έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία είναι σε συνέχεια των ενεργειών της πέριξ της Κύπρου. Με τις προηγούμενες ενέργειές της η Τουρκία θέλησε να «οριοθετήσει» τις διεκδικήσεις της εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τώρα αναμένεται ότι θα επιδιώξει να καταδείξει τα όριά της στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας στη βάση του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, o γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα διμερών πολιτικών σχέσεων και θέματα ναυτιλίας και αεροπλοΐας, Τσαγατάι Ερτζιγές, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, στα πλαίσια πάνελ που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, άρχισε να εργάζεται στο θέμα της παραχώρησης νέας αδειοδότησης στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για να αρχίσει νέες έρευνες στα «δυτικά της Τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών προς την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου για έρευνες και εξορύξεις, πέρα από τις άδειες που παραχώρησε στην εν λόγω εταιρεία το 2009 και 2012», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαγατάι Ερτζιγές.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, τα σεισμογραφικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» βρίσκονται στην Αντάλια αναμένοντας νέες αποστολές οι οποίες θα τους καθοριστούν στη βάση του προγράμματος του υπουργείου Ενέργειας.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη επί διακυβερνήσεως Μουαμάρ Καντάφι. Ωστόσο οι συνομιλίες είχαν διακοπεί λόγω της Αραβικής Άνοιξης. Επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με όλα τα κράτη της περιοχής για να συμφωνηθούν τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα, εκτός των Ελληνοκυπρίων.

Αποκάλυψε ότι ανάλογες συζητήσεις είχαν γίνει και με την Αίγυπτο όταν στην εξουσία βρισκόταν ο ανατραπείς Πρόεδρος Μοχάμετ Μόρσι.

Σύμφωνα με τον Τσαγατάι Ερτζιγιές, στόχος ήταν να καθοριστούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ανακοινώσει ότι εντός του 2020 θα δοθούν άδειες για νέες έρευνες και εξορύξεις. «Πρώτα θα σταλεί το "Ορούτς Ρέις" για σεισμογραφικές έρευνες», είπε ο Ερντογάν.

Σ’ ό,τι αφορά το «Γιαβούζ», είπε ότι αυτό βρίσκεται σε περιοχή νοτίως της Κύπρου «μετά από άδεια που δόθηκε στην ΤΡΑΟ από την "κυβέρνηση" της "τουρκικής Κύπρου" το 2011». Σύμφωνα με τον Ερτζιγιές, η εν λόγω περιοχή πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες.

Σημείωσε ότι το «Γιαβούζ» προστατεύεται από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Και πρόσθεσε πως η κίνηση αυτή ήρθε ύστερα από δύο ετών έρευνες που διεξήγαγε το «Μπαρμπαρός» στην περιοχή.

Διαβουλεύσεις με Συρία για οριοθέτηση ΑΟΖ

Τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δηλώνοντας πως γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Συρία.

Σε δηλώσεις του στον Άλφα ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εξωτερικών, παρασκηνιακές, για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε και τη συμφωνία με τη Συρία». Ο υπουργός Ενέργειας δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω επί του θέματος, σημειώνοντας παράλληλα την εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Γ. Λακκοτρύπη «η Κυπριακή Δημοκρατία, σ’ ό,τι αφορά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, δεν μένει ποτέ στάσιμη παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από την τουρκική επιθετικότητα».

Ερωτηθείς σε σχέση με τις πιθανότητες εντοπισμού φυσικού αερίου από την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στο οικόπεδο 8, ο Γιώργος Λακκοτρπύπης είπε ότι ο συγκεκριμένος στόχος είχε αξιολογηθεί παλαιότερα από την εταιρεία ΕΝΙ που κατέχει σήμερα μαζί με την Total τα δικαιώματα και υποβαθμίστηκε. Δεν απέκλεισε μάλιστα η απόφαση των Τούρκων να τρυπήσουν παράνομα στο συγκεκριμένο στόχο να σχετίζεται με τα σεισμικά δεδομένα που παράνομα συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Ανέφερε ότι η εμπλοκή της Total στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ όπου ήταν μόνο η ΕΝΙ, έγινε με σκοπό να ενδυναμωθούν οι συμμαχίες και να ενισχυθεί και τεχνοοικονομικά ο ενεργειακός σχεδιασμός.

philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση Άγκυρας - Έκδοση αδειών για έρευνες τουρκικής ΤΡΑΟ"

Νέος κοροναϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Χονγκ Κονγκ

Η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ιού στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η σύνδεση της πόλης με την ηπειρωτική Κίνα.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 17 Φεβρουαρίου --είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών για το νέο κινεζικό έτος-- ενώ θα ανασταλούν οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις καθώς και τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Ουχάν.

Η Λαμ δήλωσε ότι ακυρώνονται άμεσα όλες οι επίσημες επισκέψεις στην ηπειρωτική χώρα καθώς και οι επίσημοι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος. Δήλωσε επίσης ότι ζήτησε τη βοήθεια του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες με μάσκες.

Οι υγειονομικές αρχές της μητρόπολης έχουν επιβεβαιώσει ότι 5 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, οι οποίοι σχετίζονται με την Ουχάν, την πόλη που εμφανίστηκε αρχικά ο ιός, ενώ υπάρχουν άλλα 122 ύποπτα κρούσματα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος κοροναϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Χονγκ Κονγκ"

Μπαίνει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας -Τι ζητούν οι Θεσμοί

Παρελθόν θα αποτελεί από την 1η Μαΐου ο νόμος Κατσέλη όπου αποτελεί ομπρέλα προστασίας για ευπαθή νοικοκυριά, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς θα αντικατασταθεί από το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Ο νόμος Κατσέλη, θα καταργηθεί στο σύνολό του και στη θέση του η κυβέρνηση εισηγείται ένα νέο πλαίσιο για την πτώχευση των φυσικών προσώπων.

Στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς έγινε μια πρώτη συζήτηση για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι λειτουργικό το αργότερα από την 1η Μαΐου του 2020.

Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία και θα πρέπει αν προβλέπουν την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το νέο πτωχευτικό θα βασίζεται στην κοινοτική οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019.

Η σχετική οδηγία δίνει δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους. Η απαλλαγή, όπως και η ρευστοποίηση, γίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, π.χ. ενός ή δύο ετών, μετά την πάροδο του οποίου το φυσικό πρόσωπο μπορεί να «καθαρίσει» από τις οφειλές του αντίστοιχα με ό,τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις.

Η συζήτηση σε αυτό το θέμα τελείωσε στο ότι εφεξής θα υπάρχει συνεχής επαφή για την δημιουργία του νέου καθεστώτος για το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.

Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη

Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στον νόμο θα πάψουν να προστατεύονται.

Πρόκειται για 100.000 περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων που θα συνεχίσουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς, το οποίο ωστόσο δεν ισχύει για νέες αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 70.000 δανειολήπτες έχουν βρει προστασία στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, η οποία ωστόσο δείχνει σταδιακά να καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι πλέον αρνητικός για τους δανειολήπτες, αξιολογώντας ότι μερίδα των οφειλετών έχει καταφύγει στον νόμο μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και χωρίς να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κριτήρια.

Η μοναδική δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας παρέχεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα μείνει ανοιχτή αυστηρά μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Όσοι κάνουν αίτηση εγκαίρως θα μπορούν όχι μόνο να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους, αλλά και να επωφεληθούν από την επιδότηση του Δημοσίου με βάση το ύψος της μηνιαίας δόσης και το ύψος του εισοδήματός τους.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαίνει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας -Τι ζητούν οι Θεσμοί"

Ηλεκτρονικά θα δηλώνονται τα πραγματικά τετραγωνικά στους δήμους

Τη δυνατότητα να δηλώνουν ηλεκτρονικά τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στους δήμους, θα έχουν οι ιδιοκτήτες σε περίπου 10 ημέρες, οπότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στο 37ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, αναφερόμενος στο θέμα που αφορά τη δήλωση έως τις 31 Μαρτίου 2020 της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στα δηλωθέντα τετραγωνικά στο Ε9 και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η σχετική ρύθμιση που απαλλάσσει από πρόστιμα για τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά την τελευταία πενταετία, αφορά και το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), διευκρίνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Θεοδωρικάκος.

Για όσους πολίτες έσπευσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν από την ψήφιση της ρύθμισης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και αναμένει την εισήγησή της για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2020 η δυνατότητα τακτοποίησης της διαδικασίας ώστε οι ιδιοκτήτες τους να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι την προσεχή Παρασκευή θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα στην ΕΕΤΑΑ να υπογράφει συμβάσεις έργου στους μηχανικούς του ΤΕΕ, ώστε οι τελευταίοι να εκτελούν μελέτες και να εποπτεύουν την κατασκευή τεχνικών έργων στους δήμους και παράλληλα να στηρίζουν τεχνικά τις υπηρεσίες δόμησης και τις πολεοδομίες.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά θα δηλώνονται τα πραγματικά τετραγωνικά στους δήμους"

Μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συντάξεων: Τι συνέβη και δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπεται για το 2020

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους με την δημοσιοποίηση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή πριν τις 15 Φεβρουαρίου, σχετικά με το μέλλον της «λεγόμενης» 13ης σύνταξης ή διαφορετικά της δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, κατά την διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα υπήρξε διαφωνία στην διατύπωση του άρθρου 47 του σχεδίου νόμου για τον τρόπο με τον οποίο θα διανέμεται η επιπλέον χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ, περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Για άλλη μια φορά, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν τα χρήματα που θα απομείνουν μετά την κάλυψη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, να δοθούν μόνο στους οικονομικά ασθενέστερους και σε καμία περίπτωση στο σύνολο των συνταξιούχων, όπως έγινε τον Μάιο του 2019 λίγο πριν τις εκλογές.

Το τελικό κείμενο του άρθρου 47 αναφέρει πως από 1/1/2020 η παροχή που δόθηκε τον περασμένο Μάιο εν είδει 13ης σύνταξης αντικαθίσταται από «μια συμπληρωματική χρηματοδότηση του κοινωνικού προυπολογισμού» ύψους 0,5% του ΑΕΠ ώστε να καλύπτεται:

• κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, δηλαδή από τις αυξήσεις των επικουρικών λόγω της κατάργησης των μειώσεων του 2016 και τις αυξήσεις των παλαιών και νέων κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και

• κατά δεύτερον δαπάνες «πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας».

Με αυτό τον τρόπο εξαλείφθηκε ο κυβερνητικός στόχος για την δημιουργία μόνιμου μηχανισμό για την αμιγή στήριξη των συντάξεων.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό και ότι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το εναπομείναν ποσό κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν είτε στον τομέα των συντάξεων, είτε στην υγεία (μείωση εισφορών), είτε στον τομέα της πρόνοιας για την ενίσχυση των ασθενέστερων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να προχωρήσει από το 2021 και μετά στη μείωση των εισφορών για την υγεία για τους μη μισθωτούς υιοθετώντας ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τους μη μισθωτούς.

Συγκεκριμένα η τελική νομοθετική διάταξη παραπέμπει σε ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών, η οποία θα καθορίζει ετησίως το ποσό για την χρηματοδότηση των εν λόγω πολιτικών, με βάση τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους. Αναφέρεται επίσης πως η δαπάνη των πολιτικών αυτών – κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας – χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εγγράφεται στον ετήσιο προυπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Για το έτος 2020 η δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού».

Όσα αναφέρονταν στο προσχέδιο του νόμου για εφάπαξ παροχή που καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες, δεν εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο.

Ακόμη απαλείφθηκαν όσα όριζαν πως η εφάπαξ παροχή είναι ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις.

Γ. Κουτρουμάνης: Να επανεξετασθεί η καταβολή 13ης σύνταξης

Όπως αναφέρει στο mononews.gr, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης:

«Η αλήθεια είναι ότι ποτέ τα τελευταία χρόνια από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά δεν έχει καταβληθεί η 13η σύνταξη για το σύνολο των συνταξιούχων.

Ωστόσο, σύμφωνα και με την νέα διάταξη του ασφαλιστικού, απομακρύνεται ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να δοθεί η παροχή αυτή.

Με δεδομένο ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα καταβάλλουν εισφορές για τα δώρα εορτών και τα επιδόματα αδείας είναι δίκαιο και επιβεβλημένο να δει η κυβέρνηση εκ νέου το θέμα της καταβολής της 13ης σύνταξης. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι συνταξιούχοι έχουν απολέσει τα χρόνια τις κρίσης ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους».

Τι δόθηκε το Μάιο του 2019

Υπενθυμίζεται πως η λεγόμενη «13η σύνταξη» είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάιο με το άρθρο 120 του νόμου 4611/2019 (τον νόμο για τις 120 δόσεις). Η παλαιά παροχή είχε θεσμοθετηθεί να δίνεται ποσοστιαία ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συντάξεων: Τι συνέβη και δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπεται για το 2020"

Τρόμος από τον σεισμό στην Τουρκία: 22 νεκροί, αγωνία για 38 εγκλωβισμένους- 1.130 τραυματίες

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 1.130 τραυματίστηκαν, από τον μεγάλο σεισμό 6,8 βαθμών στην ανατολική Τουρκία.

Η τουρική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) τόνισε πως 922 τραυματίστηκαν από τον πολύ ισχυρό σεισμό στην Τουρκία, εκ των οποίων 433 στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια. Λίγη ώρα μετά οι τραυματίες είχαν ανέλθει στους 1.070.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί από τα χαλάσματα 39.


«Περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από χαλάσματα στο Ελαζίγ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά, τονίζοντας οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Πάντως, νωρίς το πρωί του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι οι εγκλωβισμένοι ανέρχονται στους 38.





Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και μονάδες που άνοιξαν για όσους επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό των 6.8 Ρίχτερ.





Πέντε κτίρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.





Η AFAD ανέφερε ότι σημειώθηκαν 118 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών. Εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες έχουν σταλεί στις πληγείσες πόλεις.





Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως ο στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει αν κριθεί απαραίτητο.



Εικόνα από τις επιχειρήσεις διάσωσης

Δείτε live εικόνα






Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία: Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί μέχρι και 6,5 Ρίχτερ

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία, εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, γιατί ήταν πολύ επιφανειακός. Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός στην Τουρκία έγινε αισθητός μέχρι την Βηρυτό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 Ρίχτερ. Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο. Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.










Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, Δένδια - Τσαβούσογλου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό για τον αποψινό καταστροφικό σεισμό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί.


Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία και ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις πρωινές ώρες.


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να του εκφράσει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση που δοκιμάζονται από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ν. Δένδιας εξέφρασε επίσης την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας προς τους πληγέντες.


Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επικοινώνησε και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με τον οποίο συνεννοήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα κλιμάκια της ΕΜΑΚ ώστε να μεταβούν στην Τουρκία, εφόσον κριθεί σκόπιμο. Ο Ν. Δένδιας, όπως επίσης γίνεται γνωστό, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο ενημερώνει για τις συναφείς εξελίξεις.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας και την αλληλεγγύη μας στον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος από τον σεισμό στην Τουρκία: 22 νεκροί, αγωνία για 38 εγκλωβισμένους- 1.130 τραυματίες "

Νέος κοροναϊός: Πάνω από 56 εκατ. Κινέζοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στις πόλεις τους

Τη διεύρυνση της ζώνης αποκλεισμού για να σταματήσει η εξάπλωση του νέου κοροναϊού ανακοίνωσε η Κίνα, κάτι που αφορά πάνω από 56 εκατ. ανθρώπους.

Πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά και που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας «θα μεταφέρονται άμεσα» σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

powered by Rubicon Project
Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε και τρίτο κρούσμα του κοροναϊού. Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 35 ετών που ζει στην Ουχάν και έφθασε στην Ιαπωνία στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Έκκληση για μάσκες και φόρμες στην επαρχία Χουμπέι

Σοβαρή παραμένει η κατάσταση στην επαρχία Χουμπέι όσον αφορά το νέο κοροναϊό.

Αξιωματούχος της περιοχής τόνισε ότι οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στην πόλη Ουχάν είναι περιορισμένες, ενώ απηύθυνε έκκληση σε κινεζικές και ξένες για μάσκες και προστατευτικές φόρμες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Λαϊκής Ημερησίας, οι τοπικές αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν ότι από αύριο θα απαγορεύσουν στο κέντρο της πόλης την κυκλοφορία οχημάτων που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στους δρόμους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος κοροναϊός: Πάνω από 56 εκατ. Κινέζοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στις πόλεις τους"

Μετά το κάπνισμα μπαίνει φρένο και στο αλκοόλ

Μάχη κατά των εξαρτήσεων δίνει το υπουργείο Υγείας καθώς, εκτός από το κάπνισμα, ψηλά στην ατζέντα του – σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία – μπαίνει και ο περιορισμός των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στο αλκοόλ.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η άμεση εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης των νέων στο αλκοόλ και της κατάχρησής του, αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ – με βασικό στόχο να μπει φρένο σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανηλίκους.
Σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να παίξει και η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις παραβάσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, μέτρο που, όπως διαπιστώθηκε στην πράξη, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά το κάπνισμα μπαίνει φρένο και στο αλκοόλ"

Κοροναϊός: Κρούσματα σε Μαλαισία και Αυστραλία

Οι αρχές της Μαλαισίας γνωστοποίησαν σήμερα ότι εντόπισαν τρία κρούσματα του κοροναϊού, τα πρώτα στην νοτιοανατολική ασιατική χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Ντζολκεφλάι Αχμάντ δήλωσε πως τα τρία άτομα είναι υπήκοοι Κίνας και σχετίζονται με τον 66χρονο άνδρα που βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό από τις υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για μια 65χρονη γυναίκα, τη σύζυγο του άνδρα που βρέθηκε θετικός στον ιό στη Σιγκαπούρη, και τους δύο εγγονούς τους, 11 και 12 ετών, δήλωσε ο Ντζολκεφλάι.

Παράλληλα, η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Malaysia Airports ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα έχει εντείνει τους ελέγχους που διενεργούνται σε επιβάτες και πληρώματα αεροσκαφών που έρχονται από την Κίνα.

Κοροναϊός και στην Αυστραλία

Ο κοροναϊός “χτύπησε” και την Αυστραλία. Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού Ουχάν στην Πολιτεία Βικτόρια, με τον ασθενή να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε ένα προάστιο της Μελβούρνης.

Ο Κινέζος υπήκοος, κοντά 50 χρονών, αφίχθη από την Κίνα στις 19 Ιανουαρίου με μια πτήση από την πόλη Κουανγκτσόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας της Πολιτείας, Τζένι Μικάκος.

“Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού στην κοινότητα”, ανέφερε η Μικάκος.

“Ο ασθενής είναι απομονωμένος και υποβάλλεται σε θεραπεία και δεν έχουμε κανένα επιπλέον ύποπτο κρούσμα σε αυτό το στάδιο”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Κρούσματα σε Μαλαισία και Αυστραλία"

Ασφαλιστικό: Έρχεται ο e-ΕΦΚΑ- Προ των πυλών η ψηφιακή σύνταξη

Ένα νέο, ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα, επιδιώκεται να δημιουργηθεί με τις διατάξεις που προωθούνται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)». Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επιχειρείται, επίσης, η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ενώ ολοκληρώνεται οριστικά η μεγαλύτερη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση, καθώς ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται η ψηφιακή σύνταξη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μεταβαίνει σε νέα εποχή, καθώς δημιουργείται για πρώτη φορά ένας εθνικός φορέας ασφάλισης, ο e-Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), στον οποίο εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Κατ' αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται οργανωτική και διοικητική ενοποίηση, διατηρώντας τη λογιστική αυτοτέλεια των επιμέρους κλάδων (κύριας σύνταξης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής).

Ταυτόχρονα, προωθείται η ενοποίηση της βάσης των ασφαλιστικών δεδομένων και επιτυγχάνεται η ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών της κοινωνικής ασφάλισης, εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότερες και ταχύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. H ενοποίηση της βάσης των ασφαλιστικών δεδομένων επιτρέπει την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών της κοινωνικής ασφάλισης και, συνεπακόλουθα, την εύκολη διαχείρισή της».

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «αντιμετωπίζεται το ισχυρό έλλειμμα εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων που διέπονται από διαρκή ανησυχία για τη διαδικασία απονομής της σύνταξης, ενώ, παράλληλα, εκσυγχρονίζεται, εξορθολογίζεται και βελτιώνεται η διαδικασία από το στάδιο της αίτησης έως το στάδιο της έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης.

Επίσης, επιτυγχάνεται η άμεση και η ταυτόχρονη απονομή όλων των παροχών (κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ) και θεσπίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας η ψηφιακή σύνταξη, που αποσκοπεί να αποτελέσει εμβληματική μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση αφενός μεν της αναβάθμισης της λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ αφετέρου δε της ελαχιστοποίησης του απαραίτητου χρόνου για την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για την απονομή της σύνταξης».

Οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού του ασφαλιστικού συστήματος

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες ο νέος Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης μετασχηματίζεται συγχρόνως σε Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ο οποίος θα υλοποιήσει τη μέγιστη θεσμική τομή της απονομής ψηφιακής σύνταξης.

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, «η προστιθέμενη αξία της μεταρρύθμισης είναι τεράστια, διότι, με τη θέσπιση των διατάξεων του νέου e-φορέα, επιτυγχάνεται σταδιακά η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, η ταχύτερη διευθέτηση σημαντικού αριθμού εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η ενοποιημένη αίτηση συνταξιοδότησης για την κύρια και επικουρική ασφάλιση, το κοινό ειδοποιητήριο εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους με ταυτότητα πληρωμής κ.ά. Παράλληλα, επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και σαφής μείωση του κόστους λειτουργίας, ενώ αυξάνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται διατάξεις εξαιρετικά κρίσιμες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος, με τις οποίες το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μεταβαίνει στην ψηφιακή εποχή και αναμορφώνεται σε ένα ενιαίο, σύγχρονο και φιλικό προς τον ασφαλισμένο και τον πολίτη σύστημα.

Τα βασικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος είναι η δυνατότητα διαδικτυακής πρόσβασης του πολίτη σε ψηφιακές υπηρεσίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής σύνταξης, η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων, με σεβασμό στη διασφάλιση της ανωνυμίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το ψηφιακό σύστημα ασφαλιστικής ιστορίας "ΑΤΛΑΣ", που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για τη μετάβαση στην ψηφιακή σύνταξη».

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η μετεξέλιξη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε έναν σύγχρονο Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης "e- ΕΦΚΑ" εμφορείται αφενός μεν από την ανάγκη αποτελεσματικής προώθησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων αφετέρου δε από την αναμόρφωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου. Προς το σκοπό της αναδιάρθρωσης του φορέα, θεσπίζεται για πρώτη φορά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής της σύνταξης».

Από την 1η Μαρτίου, η μετονομασία του ΕΦΚΑ σε e-ΕΦΚΑ

Ο «Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΕΦΚΑ) μετονομάζεται, από την 1η Μαρτίου 2020, σε «Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», αποκαλούμενο στο εξής «e-ΕΦΚΑ». Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, από την 1η Μαρτίου 2020, εντάσσονται στον e-ΕΦΚΑ ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης και ο κλάδος εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, οι οποίοι λειτουργούν µε οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και στους οποίους παρακολουθούνται αυτοτελώς οι εισφορές και οι παροχές ανά κλάδο. Μεταξύ των σκοπών του e-ΕΦΚΑ περιλαμβάνεται πλέον και η καταβολή επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «με την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ, επιτυγχάνεται η οργανωτική και μεσοπρόθεσμα η διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των ασφαλισμένων. Επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και σαφής μείωση του κόστους λειτουργίας, καθώς και αύξηση της παραγωγικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, αναβαθμίζεται η εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων από τις κοινές διοικητικές υπηρεσίες του ενοποιημένου φορέα, ενώ απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ενσωματωθεί στις κοινές υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων και εφάπαξ του ενοποιημένου φορέα. Τέλος, επιτυγχάνεται κεντρικός κοινός σχεδιασμός για την αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας και των αποθεματικών του ενοποιημένου φορέα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλιστικό: Έρχεται ο e-ΕΦΚΑ- Προ των πυλών η ψηφιακή σύνταξη"

Κοροναϊός: Στους 41 οι νεκροί στην Κίνα

Η κινεζική εθνική επιτροπή υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι την Παρασκευή έχει επιβεβαιώσει 1.287 περιπτώσεις ασθενών που έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, ενώ ο απολογισμός των θανάτων από τον ιό ανέρχεται σε 41.

Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέφερε πως 450 γιατροί και άλλο ιατρικό προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έφτασαν αεροπορικώς στην πόλη Ουχάν για να συνδράμουν στην μάχη κατά του ιού. Κάποιοι αυτούς έχουν εμπειρία στην καταπολέμηση του Έμπολα και του Sars, τόνισε το πρακτορείο.

Παράλληλα, η πόλη Χαϊκού πρωτεύουσα της επαρχίας-νήσου Χαϊνάν, θα ξεκινήσει από το Σάββατο το μεσημέρι κεντρική ιατρική παρακολούθηση διάρκειας 14 ημερών για τουρίστες που καταφθάνουν από την κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ιού.

Οι τουρίστες από το Χουμπέι, ιδιαίτερα από την πόλη Ουχάν, δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από το ξενοδοχείο, όπου γίνεται η ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της περιόδου των 14 ημερών, τόνισε η κυβέρνηση της Χαϊκού.

Η Χουμπέι έχει 729 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, με 39 θανάτους μέχρι χθες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο China Global τόνισε σε ένα tweet του ότι ο Λιάνγκ Γουντονγκ, ένας 62χρονος γιατρός σε ένα νοσοκομείο στην επαρχία Χουμπέι πέθανε από τον ιό.

Η Liberation Daily μετέδωσε πως όλα τα σινεμά στην Σανγκάη θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια των εορτών του κινεζικού νέου έτους έως τις 30 Ιανουαρίου.

Η Starbucks κλείνει τα καταστήματά της και αναστέλλει υπηρεσίες διανομής στην επαρχία Χουμπέι

Στο μεταξύ, η Starbucks έκλεισε όλα τα καταστήματά της και ανέστειλε τις υπηρεσίες διανομής στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας για την εβδομαδιαία αργία του κινεζικού νέου έτους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή γίνεται λόγω «ανησυχιών για την υγεία» των πελατών και των εργαζομένων της, σύμφωνα με ανάρτησή της στο κινεζικό Weibo, μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντίστοιχο του Twitter. Η επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, έχει περίπου 60 εκατομμύρια κατοίκους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Στους 41 οι νεκροί στην Κίνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news