facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Έκρυβαν 1300 κιλά κοκαϊνης στον Αστακό Αιτωλ/νιας

Μεγάλη επιτυχία της δίωξης ναρκωτικών Αθήνας σε συνεργασία με τα ΕΚΑΜ, αφού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντόπισαν και κατέσχεσαν ποσότητα κοκαϊνης μεγαλύτερη του ενός τόνου στον Αστακό

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις

Περισσότερες πληροφορίες σε νεότερη ενημέρωση.

acheloostv
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρυβαν 1300 κιλά κοκαϊνης στον Αστακό Αιτωλ/νιας"

Μογκερίνι: Η Ε.Ε. οφείλει να προστατεύσει το έδαφος των κρατών - μελών της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προστατεύσει το έδαφος των κρατών-μελών της, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει το διάλογο ανοιχτό με την Τουρκία, σημείωσε η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συζήτηση που διοργάνωσε ο Economist με τίτλο «Ο κόσμος το 2020».

«Ήμουν μια απ' αυτούς που προσπάθησε περισσότερο να χτίσει διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία» σημείωσε. «Αλλά θεωρώ ότι δεν μπορείς να παίζεις με εδαφικά θέματα, και αν είσαι σε μια ένωση πρέπει να προστατεύσεις το έδαφος των κρατών μελών σου».

«Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να διατηρήσεις ή ακόμα και να χτίσεις διάλογο με την Τουρκία. Ένα μάθημα που έμαθα τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι ότι μπορείς να είσαι σκληρός και ταυτόχρονα ανοιχτός σε διάλογο. Το αντίθετο: όσο πιο σκληρός είσαι στα ζητήματα που πραγματικά οφείλεις να είσαι ξεκάθαρος, τόσο πιο ανοιχτός μπορείς να είσαι σε διάλογο για άλλα ζητήματα».

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, δεν μπορείς να αλλάξεις τους γείτονές σου, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ως Ευρωπαίοι, κάθε όφελος να επενδύσουμε στις καλύτερες δυνατές γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία και έχουμε το απόλυτο χρέος να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας».

Η πρώην ύπατη εκπρόσωπος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κυπριακό μπορεί ακόμα να λυθεί, και θα είναι προς όφελος της Ευρώπης.

«Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας εν τέλει, να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση συνεργασίας στην περιοχή».

Ερωτηθείσα σχετικά με τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η κα Μογκερίνι αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ήταν ξεκάθαρα στο ότι συνιστούν παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατών μελών, καθώς και στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων,

«Πρέπει να είναι κανείς 100% σαφής και σκληρός, κάθε φορά που υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου των δικαιωμάτων των κρατών μελών, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας» κατέληξε.

Όσον αφορά τη Λιβύη, η κα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη διαδικασία του Βερολίνου θετική, αλλά, όπως σημείωσε, το πραγματικό βήμα θα γίνει όταν κάνουμε τη λύση δεσμευτική, ενώ τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στηρίξουν την ατζέντα του ΟΗΕ και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην ένωση της Λιβύης».

Όπως επεσήμανε, η Λιβύη είναι πλέον ο κύριος διάδρομος για μετακίνηση ανθρώπων. «Δεν χρησιμοποιώ πια τον όρο μετανάστευση, γιατί πρόκειται για επιχείρηση μετακίνησης ανθρώπων και να βγάζεις κέρδος από αυτό».

Η κα Μογκερίλνι δήλωσε «θυμωμένη» από την απόφαση της Γαλλίας να μην επιτρέψει στην Κομισιόν, να δώσει ημερομηνία ένταξης στη Βόρεια Μακεδονία.

«Πριν λίγους μήνες από τον παλιό μου ρόλο θα δήλωνα απογοητευμένη και ανήσυχη, σήμερα μπορώ να πω ότι είμαι απογοητευμένη και θυμωμένη» υπογράμμισε η κα Μογκερίνι, αναγνωρίζοντας την ενέργεια που δαπανήθηκε από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε στον «κεντρικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και γενικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη» και όπως σημείωσε «αυτή η συμφωνία μπορεί να θέσει πιο γερές βάσεις για αυτό το ρόλο»..

«Η Ευρώπη δε θα είναι ολοκληρωμένη, αν τα Βαλκάνια δεν είναι μέρος της» σημείωσε η κα Μογκερίνι και πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται απλά για τη διεύρυνση». Όπως τόνισε, είναι ένα κομμάτι στην καρδιά της Ένωσης και αυτή δε θα έχει ευημερία, ασφάλεια, ακόμα και σωστή διαχείριση της μετανάστευσης, χωρίς τα Βαλκάνια να αποτελούν μέρος της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μογκερίνι: Η Ε.Ε. οφείλει να προστατεύσει το έδαφος των κρατών - μελών της"

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα -Θετικές οι προοπτικές της οικονομίας

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «BB” από «BB-”, με σταθερές προοπτικές προέβη σήμερα η Fitch, ανοίγοντας τον «χορό” των αξιολογήσεων για το 2020, λίγα 24ωρα πριν την έλευση των στελεχών της στην Αθήνα για την παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.

Οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει πως η Ελλάδα θα δεχτεί αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις από τους οίκους φέτος, και η αγορά ανέμενε ευρέως αναβάθμιση των προοπτικών της από την Fitch, ωστόσο η αναβάθμιση του rating αποτελεί σίγουρα ένα ακόμα πιο «καλό νέο» για τα ελληνικά assets αλλά και για την πορεία τους προς την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως ανέφερε και η Citi σε σημείωμά της, η Fitch έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί εάν σημειωθούν τα εξής: μείωση του χρέους, διατηρήσιμη ανάπτυξη, δημοσιονομική πειθαρχία και καλές σχέσεις με τους πιστωτές και μείωση του τραπεζικού κινδύνου για το κράτος. Όλα τα παραπάνω, επισημαίνει, φαίνεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έτσι η Fitch έχει «λόγους» για αλλάξει τις προοπτικές της χώρας σε θετικές.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2018, ενώ στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης τον Αύγουστο του 2019, o οίκος τόνισε ότι στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά στη δυναμική της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Όπως πρόσθεσε, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών είναι επίσης υποστηρικτική, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όπως το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό και οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Να σημειώσουμε πως μετά την Fitch ακολουθούν οι S&P και DBRS στις 24 Απριλίου (διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) και η Moody’s στις 8 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά το β’ εξάμηνο τρεις είναι οι κρίσιμες Παρασκευές για τη χώρα μας καθώς η δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου, οι S&P και DBRS δίνουν και πάλι την ίδια ημέρα το δικό τους review για τη χώρα μας στις 23 Οκτωβρίου, και τέλος, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει τη δεύτερη «ετυμηγορία» της στις 6 Νοεμβρίου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα -Θετικές οι προοπτικές της οικονομίας"

Νύχτα αγωνίας και θρήνου μετά τα 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: 15 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, μεγάλες καταστροφές

Νύχτα αγωνίας στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι εικόνες είναι δραματικές, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο και τους μετασεισμούς.

Περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ, σύμφωνα με αναφορές από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται τοπικούς αξιωματούχος, υπάρχουν 15 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην επαρχία Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Suleyman Soylu, τα πέντε θύματα είναι στην Malatya και τα άλλα 10 στην Elazig.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ, Τσετίν Οκτάι Καλντιρίμ, δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη και τουλάχιστον 225 τραυματίστηκαν. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν σε έξι ανθρώπους, που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται αξιωματούχους, οι τραυματίες είναι «δεκάδες».

Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό, αφού το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα δέκα χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός στη Συρία, το Ισραήλ και το Ιράκ. Από την πλευρά του το Σεισμολογικό Κέντρο του Καντιλί κατέγραψε τον σεισμό στους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι πληροφορίες αυτές φέρονται να προέρχονται από τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.



Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες, στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει εν μέρει στο Ελαζίγ. Τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν και τα μπαλκόνια έπεσαν στο έδαφος.

Στην περιοχή έχουν σταλεί σωστικά συνεργεία και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν "επιπέδου 3", με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας. Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία και το Ιράν μετέδωσαν ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στις δύο χώρες. Τοπικά MME στον Λίβανο ανέφεραν επίσης ότι οι κάτοικοι της Βηρυτού και της Τρίπολης αισθάνθηκαν τον σεισμό.

Η γη σείεται από τους μετασεισμούς. Ηδη έχει καταγραφεί ισχυρή δόνηση 5,4 Ρίχτερ και μικρότερη, της τάξης των 5,1. Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους, με τη θερμοκρασία στην περιοχή να βρίσκεται κοντά στο μηδέν.

Ανήσυχος ο Λέκκας

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο κορυφαίο σημείο της διείσδυσης της αραβικής τεκτονικής πλάκας στην ευρωπαϊκή, είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ευθύμιος Λέκκας. Συνεπώς, πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της, ενώ ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκταση των καταστροφών που έχουν προκληθεί.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Πρόσθεσε δε, ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.

Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία. Και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς.

Το 2010, στην ίδια επαρχία είχε γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ με 50 νεκρούς.

Ο πρόεδρος της Διαχείρισης Καταστροφών και Επειγόντων Περιστατικών στην Τουρκία, Μεχμέτ Γκιούλογλου δήλωσε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό στην Τουρκία: «Οι ομάδες μας έχουν ξεκινήσει εργασίες στο σημείο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις». Τουρκικές οργανώσεις αρωγής στέλνουν ομάδες στην πληγείσα περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Το Σιβρίτζε επλήγη πολύ σοβαρά, ομάδες διάσωσης βρίσκονται καθ’ οδόν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ζημιές σε κτίρια στην πληγείσα περιοχή. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τέσσερα ή πέντε κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στην πόλη Σιβρίτζε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νύχτα αγωνίας και θρήνου μετά τα 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: 15 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, μεγάλες καταστροφές"

Θέμα ωρών η έναρξη της παράνομης γεώτρησης στο 8

Θέμα ωρών είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, να αρχίσει η παράνομη γεώτρηση του "Γιαβούζ" στο τεμάχιο "8" της κυπριακής ΑΟΖ. 

Όπως αποκαλύπτει το ΣΙΓΜΑ, στη βάσει έγκυρων πηγών, το γεωτρύπανο της Άγκυρας έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε πολύ κοντινή απόσταση από τον στόχο "Ερατοσθένη Νότιο".
 
Παράλληλα, έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια και υλικά από τα συνοδευτικά σκάφη.
 
Οι ενδείξεις προδίδουν ολοκλήρωση προεργασιών και ότι επίκειται, πλέον, η έναρξη της παράνομης γεώτρησης για την "αφαίμαξη" τυχόν κοιτάσματος φυσικού αέριου. 
 
Τις τελευταίες ημέρες, ένα από τα υποσχόμενα τεμάχια της Κύπρου, το οκτώ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από τη Δημοκρατία στις ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ, βρίσκεται υπό καθεστώς  ομηρίας από μία τουλάχιστον τουρκική φρεγάτα και το γεωτρύπανο "Γιαβούζ".
 
Το σημείο της επικείμενης  γεώτρησης διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία ΝΑVTEX, που εξέδωσε πρόσφατα  η Άγκυρα.
 
Συγκεκριμένα, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 
 
Στην περιοχή αυτή, διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, με δειγματοληψία από υποβρύχια ρομπότ.  
 
Τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια δεν τελειώνουν με το τεμάχιο "οκτώ". 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η οποία επικαλείται δηλώσεις του αξιωματούχου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,Τσαγατάι Ερτζιγιές, αναμένεται να εκδοθούν νέες  παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή TPAO, για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της παράνομης συμφωνίας Άγκυρας - Λιβύης. 
 
"Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012", ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 
 
Ο Τούρκος αξιωματούχους πρόσθεσε ότι τα δύο σεισμογραφικά, Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας.
 
 
sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Θέμα ωρών η έναρξη της παράνομης γεώτρησης στο 8"

Σεισμός Τουρκία: Συλλυπητήρια Μητσοτάκη σε Ερντογάν και προσφορά ελληνικής βοήθειας

Τα συλλυπητήριά του για τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας με τουλάχιστον 14 νεκρούς και πολλούς τραυματίες εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ηγέτη της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.

Όπως αναφέρει ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό για τον καταστροφικό σεισμό. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία και ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις πρωινές ώρες.

Νωρίτερα την Παρασκευή (24.1.2020) και λίγη ώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην πόλη Ελαζίγ της ανατολικής Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης με μήνυμά του στο Twitter εξέφραζε τα συλλυπητήριά του στον Πρόεδρο της χώρας και τον τουρκικό λαό για το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

“Ολόψυχη συμπαράσταση στον πρόεδρο Ερντογάν και τον τουρκικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία. Οι ομάδες μας έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να βοηθήσουν”, ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός Τουρκία: Συλλυπητήρια Μητσοτάκη σε Ερντογάν και προσφορά ελληνικής βοήθειας"

Εθνικός Στρατός Λιβύης: Ενεργοποιήσαμε την απαγόρευση πτήσεων λόγω προσγείωσης τουρκικών αεροπλάνων

Ο εκπρόσωπος των Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Αχμέτ Αλ Μισμάρι, επιβεβαίωσε ότι η απόφαση της Γενικής Διοίκησης να ενεργοποιήσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, οφείλεται στη χρήση από τους Τούρκους του διεθνούς αεροδρομίου Μιτίγκα για τη μεταφορά χιλιάδων τρομοκρατών μέσω πολιτικών πτήσεων.

Σύμφωνα με πηγές, το τουρκικό καθεστώς, μεταφέρει όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό, συστήματα αεροπορικής άμυνας, εμπειρογνώμονες και στρατιωτικούς διοικητές μέσω του αερολιμένα Ματίγκα της Τρίπολης.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατηγορεί την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας για τη χρήση πολιτικών αεροσκαφών στη μεταφορά τρομοκρατών και όπλων για να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα ότι δήθεν οι πτήσεις μεταφέρουν απλούς επιβάτες.

Ο Αλ Μισμάρι διευκρίνισε ότι οι πολιτοφυλακές που συνδέονται με την κυβέρνηση Αλ Σάρατζ ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κατάπαυση του πυρός στην Τρίπολη, τονίζοντας ότι η απαγόρευση πτήσεων θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις σε περίπτωση που υπάρχουν λόγοι για τη λήψη αυτής της απόφασης, σημειώνουν οι ‘λιβυκές ειδήσεις’.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνικός Στρατός Λιβύης: Ενεργοποιήσαμε την απαγόρευση πτήσεων λόγω προσγείωσης τουρκικών αεροπλάνων"

Kοροναϊός: Έφτασε στην Ευρώπη - Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού. Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα.

Η πρώτη ανακοίνωση

To πρώτο κρούσμα στη Γαλλία του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής η υπουργός Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά, ο ασθενής ασιατικής καταγωγής, έφθασε στη Γαλλία από την Ολλανδία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπορντό.

Δείτε την ανάρτησή της



Βρετανία: Αρνητικές οι εξετάσεις σε 14 άτομα


Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο δημόσιος κίνδυνος από τον κοροναϊό, επισημαίνει ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων Cobra που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ. Όπως έγινε γνωστό, τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε 14 άτομα που θεωρούνταν ύποπτα να έχουν προσβληθεί από τον ιό, ήταν αρνητικά, ωστόσο, έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε άλλα άτομα.

Ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας, Κρις Γουίτι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη διάρκεια της σύσκεψης εκτιμήθηκε η κατάσταση στις ασιατικές χώρες, που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, όπως επίσης η ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κρουσμάτων.

«Συνεργάζομαι στενά με άλλους επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών. Συμφωνούμε όλοι ότι το ρίσκο για την δημόσια υγεία στη χώρα παραμένει χαμηλό, αλλά ίσως υπάρξουν περιπτώσεις στη Βρετανία σε επόμενο στάδιο. Δοκιμάσαμε τα μέτρα που υπάρχουν για να ανταποκριθούμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλά προετοιμασμένο για τέτοιου είδους περιστατικά, με εξαιρετική ετοιμότητα κατά μεταδοτικών ασθενειών» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά μέχρι στιγμής στη χώρα, ωστόσο, θα διαμορφωθεί από σήμερα ένας σταθμός δημόσιας υγείας στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ο οποίος θα αποτελείται από κλινικούς γιατρούς και άλλους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, ως επιπρόσθετο μέτρο.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι και άλλων κυβερνητικών τμημάτων από τα υπουργεία Μεταφορών, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας, από την τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Παιδείας γίνονται έλεγχοι ετοιμότητας στα πανεπιστήμια, εξαιτίας των φοιτητών τους από την Κίνα που ταξιδεύουν στην πατρίδα τους για να γιορτάσουν το κινεζικό νέο έτος.

Νωρίτερα, σε επιστολή της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας αναφέρονταν ότι τα άτομα που θα επιβεβαιώνεται να έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό θα μεταφέρονται σε ένα από τα τέσσερα Κέντρα Αερομεταδιδόμενων Ασθενειών Υψηλής Νοσηρότητας που λειτουργούν στη Βρετανία.

Δύο κρούσματα και στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, μια 60χρονη γυναίκα, που έφθασε από την Ουχάν τη 13η Ιανουαρίου και διαμένει στο Σικάγο, προσβλήθηκε από τον νέο κινεζικό κοροναϊό, γνωστοποίησαν σήμερα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, επιβεβαιώνοντας το δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ.

Η γυναικά νοσηλεύτηκε με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης και «η κλινική υγεία της είναι καλή» δήλωσε η Άλισον Αργουάντι, υπεύθυνη δημόσιας υγείας στο Σικάγο, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την ίδια, η ασθενής δεν χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και είχε ελάχιστες επαφές μετά την επιστροφή της από την Κίνα.

«Όλα είναι καθησυχαστικά αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης για το κοινό» υπογράμμισε η αξιωματούχος.

Η Νάνσι Μεζονιέρ, η υπεύθυνη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για Νόσους του Αναπνευστικού, επισήμανε ότι σε συνολικά 50 ασθενείς αναμένονται τα αποτελέσματα εξετάσεων για να επιβεβαιωθεί ή όχι εάν τα συμπτώματά τους οφείλονται στον ιό 2019-nCoV. Οι αιματολογικές εξετάσεις διεξήχθησαν στην Ατλάντα, στην έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Τα αποτελέσματα άλλων 11 ανθρώπων βγήκαν αρνητικά και δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Σικάγο. Ο ασθενής στην πολιτεία της Ουάσιγκτον πάει καλά και κανένα πρόσωπο από το περιβάλλον του δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, σύμφωνα με τη Νάνσι Μεζονιέρ.

Οι 63 ασθενείς προέρχονται από 22 πολιτείες.

«… Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμούν ότι ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός έως σήμερα» τόνισε η ίδια.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα πρόσωπα που έφυγαν από την Ουχάν πριν από την εφαρμογή αυτήν την εβδομάδα από τις κινεζικές αρχές των μέτρων καραντίνας, όπως την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων, τόνισε, από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σέτρον, ο υπεύθυνος για τις καραντίνες στα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.000 άνθρωποι που έφυγαν με 200 πτήσεις υποβλήθηκαν σε ελέγχους σε 5 αμερικανικά αεροδρόμια από την περασμένη Παρασκευή, όμως κανείς δεν διαγνώστηκε με τον ιό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Kοροναϊός: Έφτασε στην Ευρώπη - Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία"

Brexit: Ο Τζόνσον υπέγραψε την συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε

Μετά από... πολλές ανανεώσεις του "σίριαλ", ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρετίζοντας "ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία" της χώρας του.

Έπειτα από τρία χρόνια πολιτικής κρίσης στη Βρετανία, μετά το δημοψήφισμα του 2016, το Brexit θα πρέπει να επικυρωθεί τώρα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που προβλέπεται να γίνει την επόμενη Τετάρτη. Η αποχώρηση είναι προσδιορισμένη για τις 23.00 (ώρα Λονδίνου) της 31ης Ιανουαρίου.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Brexit: Ο Τζόνσον υπέγραψε την συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε"

Anonymous Greece: Δημοσίευσαν τα στοιχεία των Τούρκων χάκερ

Τα στοιχεία των χάκερς που «χτύπησαν» κυβερνητικές ιστοσελίδες, δημοσίευσαν οι Anonymous Greece το βράδυ της Παρασκευής.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν: Όπως είπαμε σας δίνουμε παρακάτω τα πραγματικά στοιχεία των Τούρκων «χακερς», του admin των Aslan Neferler Tim και του recruiter των Anka Neferler Tim, οι οποίοι επιτέθηκαν στις ιστοσελίδες της χώρας μας.
Η έδρα των χάκερς είναι η Άγκυρα όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα που ανάρτησαν οι Anonymous Greece.

Τα στοιχεία των χάκερς



in
Διαβάστε Περισσότερα » "Anonymous Greece: Δημοσίευσαν τα στοιχεία των Τούρκων χάκερ"

Σε Λέρο, Κω και Σάμο ο Νότης Μηταράκης

Σε Λέρο, Κω και Σάμο θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ αύριο (25/1) θα ταξιδέψει στη Λέρο, όπου και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια διοικήτρια του ΚΥΤ και τον διευθυντή της υπηρεσίας Ασύλου.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λέρου και εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και του πολεμικού ναυτικού. Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης θα συμμετάσχει σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λέρου. Αμέσως μετά, θα αναχωρήσει για την Κω, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού.

Την Κυριακή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω και θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί από τον διοικητή του ΚΥΤ και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Κω και εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Τέλος, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας Πυλίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Μηταράκης θα επισκεφθεί τη Σάμο, «τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε στους κατοίκους ότι θα επιστρέψει στο νησί εντός μιας εβδομάδας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Εκεί, θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου και τους δημάρχους του νησιού. Κατόπιν, θα παραχωρήσει συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αμέσως μετά, θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων.

Τέλος, θα συμμετάσχει σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ανατολικής Σάμου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε Λέρο, Κω και Σάμο ο Νότης Μηταράκης"

Αυστριακός ΥΠΕΣ: Αφήστε τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

«Λάθος» χαρακτηρίζει ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ, τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει «σαφώς» την κατανομή προσφύγων στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει απόψε στη διαδικτυακή της έκδοση η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αυστρίας, η Kronen Zeitung, ο κ. Νέχαμερ τόνισε σήμερα ενώπιον Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ, πως «οι αριθμοί αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι ανησυχητικοί και είναι λάθος που οι άνθρωποι μεταφέρονται από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική χώρα, διότι αυτό θα οδηγήσει το οργανωμένο έγκλημα των διακινητών να φέρνει και πάλι περισσότερους ανθρώπους στα νησιά».

Επισημαίνοντας πως «οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι οικονομικοί πρόσφυγες και συνεχίζουν κατόπιν με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη», ο υπουργός Εσωτερικών της νέας αυστριακής κυβέρνησης, διακήρυξε την απόρριψη από την επίσημη Βιέννη, μίας κατανομής προσφύγων και μεταναστών στις άλλες χώρες της ΕΕ.

«Η Αυστρία είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη και είχε να αντιμετωπίσει 200.000 αιτήσεις ασύλου από το 2015. Ήδη έχουμε συμβάλει και εξακολουθούμε να συμβάλλουμε πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας πως θεωρεί καλύτερο, άνθρωποι που έχουν διασωθεί στη Μεσόγειο, να μεταφέρονται πίσω στη Λιβύη, εφόσον διασφαλίζεται εκεί μία ανθρώπινη μεταχείρισή τους.

Σύμφωνα με τον νέο Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, που προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων και να αυξηθεί το δυναμικό της Frontex, όπως επίσης και να υπάρξει «ένας από κοινού αγώνας κατά της παράνομης μετανάστευσης και κατά των διακινητών».

«Όλοι έχουμε μπροστά μας τις εικόνες των στοιβαγμένων σε φορτηγά ανθρώπων, οι οποίοι πληρώνουν χιλιάδες δολάρια ή ευρώ και από την δυστυχία κερδίζει το οργανωμένο έγκλημα, οι διακινητές» σημείωσε. «Τώρα είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τα κράτη κατά μήκος της ανατολικής μεσογειακής διαδρομής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με συνέπεια τη διακίνηση και να καταστρέψουμε τη διαδικτύωση».

Σημαντική θεωρεί ο ίδιος την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναδιοργάνωσης της αποστολής «Σοφία» για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων για την Λιβύη που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα, η διάσωση στη θάλασσα, δεν θα πρέπει κατά την άποψή του να αποτελεί αυτόματα εισιτήριο για την Ευρώπη, δεδομένου ότι αυτό ικανοποιεί μονάχα το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται, όλο και περισσότεροι προσπαθούν να διαπεράσουν τη Μεσόγειο, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πνίγονται, οπότε πρέπει να τηρήσουμε με συνέπεια την γραμμή μας» προειδοποίησε ο Καρλ Νέχαμερ στην εισήγησή του στο Συμβούλιο υπουργών στο Ζάγκρεμπ.

Η Kronen Zeitung επισημαίνει πάντως, πως απ’ την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, ζήτησε να υπάρξει «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στην κατανομή των προσφύγων, σημειώνοντας ότι αυτό είναι και το συμφέρον της Αυστρίας και πως εάν δεν λειτουργήσει, θα υπάρξει μια άτακτη εξέλιξη, με όλους τους κινδύνους που προκύπτουν, εάν χαθεί ο έλεγχος, κάτι που έχουν βιώσει όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Αυστριακών.

Για τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, μια συμβιβαστική λύση, όπου ορισμένες χώρες θα δέχονταν πρόσφυγες, αλλά άλλες θα συνεισέφεραν με χρήματα, είναι δυνατή.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακός ΥΠΕΣ: Αφήστε τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά"

Χτύπημα με σφυρί στο κεφάλι δέχθηκε αστυνομικός της ΔΙΑΣ κατά τη σύλληψη τσιγγάνας με ναρκωτικά στα Άνω Λιόσια. Από θαύμα δεν τραυματίστηκε

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και χαπιών είχε κρυμμένα στα ρούχα της τσιγγάνα που συνελήφθη το απόγευμα από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί περιπολούσαν στην περιοχή της Λίμνης στα Άνω Λιόσια, όταν εντόπισαν τη γυναίκα να κινείται ύποπτα και τη σταμάτησαν για έλεγχο. Έκπληκτοι ανακάλυψαν κρυμμένα στα ρούχα τους ναρκωτικά και χάπια, τα οποία προορίζονταν για πώληση.

Την ώρα, ωστόσο, που επιχειρούσαν να τη συλλάβουν, δέχθηκαν επίθεση από άλλους τσιγγάνους και μάλιστα ένας από αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χτύπησε με σφυρί τον αστυνομικό στο κεφάλι, αλλά ευτυχώς φορούσε το κράνος και δεν τραυματίστηκε.

Η τσιγγάνα οδηγήθηκε στο τμήμα ενώ οι δράστες της επίθεσης στον αστυνομικό, αναζητούνται.

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Χτύπημα με σφυρί στο κεφάλι δέχθηκε αστυνομικός της ΔΙΑΣ κατά τη σύλληψη τσιγγάνας με ναρκωτικά στα Άνω Λιόσια. Από θαύμα δεν τραυματίστηκε"

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν αποκλείουμε τη Χάγη για τις διαφορές με την Ελλάδα

Η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Αθήνα για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.

Σε ανακοίνωση κ. Ακσόι δηλώνει ότι η Τουρκία δεν αποκλείει ακόμη και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την αποστρατικοποίηση των νησιών του.
«Επιθυμούμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με άλλα προβλήματα του Αιγαίου και να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Κι όταν το δηλώνουμε αυτό πως δεν αποκλείουμε μεθόδους αμοιβαίας ειρηνικής λύσης τις οποίες θα συμφωνήσουμε συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα εξήγησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις διαπραγματεύσεις τους σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές ακόμη και για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα, όμως αντί να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρόταση, αντί να καθίσει και να μιλήσει μαζί μας, με τον συνηθισμένο τρόπο διαμαρτύρεται προς την ΕΕ, και ελπίζει σε βοήθεια άλλων. Αυτή η στάση δεν αρμόζει στην σοβαρότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος αν ελπίζει πως θα έχει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες κάθε φορά που θα έχει στριμωχθεί» υποστήριξε ο κ. Ακσόι.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν αποκλείουμε τη Χάγη για τις διαφορές με την Ελλάδα"

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Τέσσερις νεκροί - Κατέρρευσαν κτήρια - Δείτε τις πρώτες εικόνες

Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην επαρχία Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία. Στις 9 το βράδυ, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν ήδη 4 νεκροί και τουλάχιστον 2 τραυματίες. Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό, αφού το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα δέκα χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός στη Συρία, το Ισραήλ και το Ιράκ. Από την πλευρά του το Σεισμολογικό Κέντρο του Καντιλί κατέγραψε τον σεισμό στους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι πρώτες εικόνες από την περιοχή είναι εικόνες καταστροφής, αφού κτήρια έχουν καταρρεύσει και εκφράζονται φόβοι ότι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν βγει πανικόβλητοι στους δρόμους, ενώ ήδη έχει αρχίσει ο «χορός» των μετασεισμών.

Ο ισχυτότερος μετασεισμός που έχει καταγραφεί έως αυτή την ώρα είναι της τάξης των 5,4 ρίχτερ, ενώ προηγήθηκαν δονήσεις 5,1 και 5 Ρίχτερ, αλλά και δεκάδες μικρότερες.

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο κορυφαίο σημείο της διείσδυσης της αραβικής τεκτονικής πλάκας στην ευρωπαϊκή, είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ευθύμιος Λέκκας. Συνεπώς, πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της, ενώ ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκταση των καταστροφών που έχουν προκληθεί.



Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Πρόσθεσε δε, ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.

Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία. Και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς.

Ήδη, στα ερείπια των γκρεμισμένων κτηρίων πολίτες αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ σπεύσουν σωστικά συνεργεία. Το 2010, στην ίδια επαρχία είχε γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ με 50 νεκρούς.

Ο πρόεδρος της Διαχείρισης Καταστροφών και Επειγόντων Περιστατικών στην Τουρκία, Μεχμέτ Γκιούλογλου δήλωσε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό στην Τουρκία: «Οι ομάδες μας έχουν ξεκινήσει εργασίες στο σημείο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις». Τουρκικές οργανώσεις αρωγής στέλνουν ομάδες στην πληγείσα περιοχή.

Κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας. Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί και δύο τραυματίες.



seismos_ix_tourkia

tourkia_photo_seismos










Δείτε τις πρώτες εικόνες από τον σεισμό  - Καταστροφές και σε σπίτια στη Συρία

anadolu_kosmos_exo


turkiav_sismos



turkia_seismos

tourkia_vsyria




Καταστροφές και σε σπίτια στη Συρία

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Τέσσερις νεκροί - Κατέρρευσαν κτήρια - Δείτε τις πρώτες εικόνες"

Κοροναϊός: Εντόπισαν από που προέρχεται ο φονικός ιός

Kινέζοι επιστήμονες φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ο κοροναϊός προήλθε από την κατανάλωση φιδιών που είχαν φάει μολυσμένες νυχτερίδες. Ο ιός που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους έκανε την εμφάνισή στην επαρχία Γουχάν και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα παγκοσμίως.

Πρόκειται για έναν τύπο κοροναϊού με συμπτώματα παρόμοια με αυτά των SARS και MERS (του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής που καταγράφηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012). Για τον λόγο αυτό, ο ΠΟΥ και το δίκτυο των ειδικών του ίσως εξετάσουν θεραπείες και εμβόλια κατά του MERS για πιθανή χρήση κατά του νέου κοροναϊού.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πηγή του κοροναϊού είναι η κατανάλωση κόμπρας, πολύ συνηθισμένο έδεσμα στην κινέζικη κουζίνα ή άλλου φιδιού που είχε μολυνθεί από νυχτερίδα και μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο. Πολλά από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν άτομα που είχαν επισκεφθεί μια αγορά τροφίμων στη Γουχάν. Η αγορά, η οποία πουλά ζωντανά εκτρεφόμενα και άγρια ​​ζώα, από εκείνη την ημέρα έχει κλείσει και έχει απολυμανθεί.

Πρόσφατη γενετική ανάλυση δείχνει ότι ο ιός μοιάζει με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες και φίδια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο νεός κοροναϊός είναι ένας συνδυασμένος, μεταλλαγμένος ιός νυχτερίδας και φιδιού.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο κοροναϊός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πουλήθηκαν στην αγορά και καταναλώθηκαν από τους ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας δείγματα του ιού που απομονώθηκαν από ασθενείς, επιστήμονες στην Κίνα έχουν καθορίσει τον γενετικό κώδικα του 2019-nCoV και έχουν χρησιμοποιήσει μικροσκόπια για να το φωτογραφίσουν, ώστε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στον τρόπο αντιμετώπισής του, πριν γίνει πανδημία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Εντόπισαν από που προέρχεται ο φονικός ιός"

Ακσόι: Κάνει λάθος η Αθήνα να προσφεύγει στην ΕΕ όποτε στριμώχνεται

Διάλογο θέλει η Τουρκία με την Ελλάδα αναφορικά με τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.

Πυκνώνουν οι αναφορές της Τουρκίας για την αποστρατικοποίηση των νησιών. Χθες ήταν ο Ακάρ, το πρωί της Παρασκευής ήταν Τούρκος Αξιωματούχος και τώρα ήρθε η σειρά του εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.

Σε δήλωσή του ο Χαμί Ακσόι αναφέρει πως η Άγκυρα δεν αποκλείει ακόμη και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Την ίδια ώρα πάγια αρχή της Αθήνας είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μόνο για την υφαλοκρηπίδα.

«Επιθυμούμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με άλλα προβλήματα του Αιγαίου και να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Κι όταν το δηλώνουμε αυτό πως δεν αποκλείουμε μεθόδους αμοιβαίας ειρηνικής λύσης τις οποίες θα συμφωνήσουμε συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου», λέει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στην δήλωσή του υποστηρίζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις διαπραγματεύσεις τους σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο να ανοίξει και πάλι ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές ακόμη και για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η Ελλάδα, όμως αντί να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρόταση, αντί να καθίσει και να μιλήσει μαζί μας, με τον συνηθισμένο τρόπο διαμαρτύρεται προς την ΕΕ, και ελπίζει σε βοήθεια άλλων. Αυτή η στάση δεν αρμόζει στην σοβαρότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος αν ελπίζει πως θα έχει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες κάθε φορά που θα έχει στριμωχθεί», αναφέρει μεταξύ των άλλων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακσόι: Κάνει λάθος η Αθήνα να προσφεύγει στην ΕΕ όποτε στριμώχνεται"

Παραιτήσεις μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αιχμές για τον Πρόεδρο

Μέλη του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους, ενώ άλλα μέλη του ΔΣ της Ένωσης δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ανάληψη καμίας θέσης στο προεδρείο και παραμένουν απλά μέλη του ζητώντας την σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ το προεδρείο παραιτήθηκαν οι Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Α΄ αντιπρόεδρος, Νίκος Σαλάτας γενικός γραμματέας, Ευστάθιος Βεργώνης Β΄ αντιπρόεδρος και Δήμητρης Φούκας αναπληρωτής γενικός γραμματέας και δηλώνουν ότι παραμένουν απλά μέλη του Δ.Σ., «μη ανεχόμενοι να συνυπάρξουν στο προεδρείο με τον συγκεκριμένο πρόεδρο της Ένωσης σε πορεία εκτροπής από τις αρχές της».

Ακόμη, τα μέλη του Δ.Σ. Μαρία Στενιώτη, Κώστας Βουλγαρίδης, Γρηγόρης Κομπολίτης, Χρήστος Νάστας και Βαρβάρα Πάπαρη δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν την ανάληψη καμίας θέσης στο προεδρείο και παραμένουν απλά μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης.

Των παραιτήσεων αυτών, προηγήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. και σε ψηφοφορίες που έγιναν - σύμφωνα με τους παραιτηθέντες - απορρίφθηκαν, κατά πλειοψηφία, οι αιτιάσεις, τις οποίες ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης απηύθυνε κατά μελών του προεδρείου και «διαπιστώθηκε η αντικαταστατική συμπεριφορά του τελευταίου να προχωρεί σε ενέργειες που δεν έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας».

Παράλληλα, κατά την συνεδρίαση του έκτακτου Δ.Σ. οι παραιτηθέντες ζητούν να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία της ΕΔΕ και να συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:


  • Πλήρωση κενών θέσεων προεδρείου,
  • Ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίλυση του θέματος που έχει ανακύψει μεταξύ της ΕΔΕ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων,
  • Επίσκεψη στον υπουργό Δικαιοσύνης με αντικείμενο συζήτησης: νέες οργανικές θέσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών, υποβολή αιτήματος για κάλυψη των αναγκών από τον πίνακα επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού για την ΕΔΣΙ και την λήψη μέτρων για την έγκαιρη εκκαθάριση των νομοθετικών και διοικητικών εκκρεμοτήτων σχετικά με τις μισθολογικές ωριμάνσεις,
  • Συνεννόηση με τις άλλες δικαστικές Ενώσεις για επίσκεψη στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών με αντικείμενο την νομοθετική ρύθμιση για τις μισθολογικές ωριμάνσεις και
  • Συντονισμός με τις άλλες δικαστικές Ενώσεις για το θέμα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήσεις μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αιχμές για τον Πρόεδρο"

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον Σάρατζ στη Λιβύη

Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ μονάχο του και είναι «αποφασισμένη να παράσχει όση στήριξη μπορεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τον Σάρατζ. Είμαστε αποφασισμένοι να τον βοηθήσουμε, με όλους τους τρόπους που μπορούμε», υπογράμμισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τους Λίβυους αδελφούς μονάχους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Το να στηρίζουμε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση βάσει του ψηφίσματος 2259 του ΟΗΕ» υποστήριξε. Συμπλήρωσε δε, ότι «η Τουρκία και η Γερμανία δίνουν προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου, προτρέποντας τις πλευρές (να επιδείξουν) κοινή λογική».

Το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας, που έχει σταλεί στη Λιβύη, υποστηρίζει και εκπαιδεύει δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, είπε επίσης σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που παρέστησαν στη Σύνοδο για τη Λιβύη στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή, δεν θα πρέπει να στηρίζουν τον αντίπαλο του Σάρατζ, Χαλίφα Χάφταρ, αφού αποχώρησε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Από την πλευρά μας, εκείνος (ο Χάφταρ) δεν αποδέχθηκε πλήρως την εκεχειρία (…). Ποιος γνωρίζει τι θα κάνει αύριο;» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νέες απειλές για πρόσφυγες από τη Συρία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε επίσης, ότι περίπου 400.000 άνθρωποι από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, έπειτα από το νέο κύμα επιθέσεων που εξαπολύει η συριακή κυβέρνηση. Τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν την οικοδόμηση περισσότερων από 10.000 κατοικιών στην Ιντλίμπ για να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων από τις εχθροπραξίες, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει μια νέα ροή μεταναστών από τα σύνορά της

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ερντογάν ανέφερε, ότι του είπε, πως η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει κάποια στήριξη στα σχέδια αυτά.


Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον Σάρατζ στη Λιβύη"

Ν/σ ΥΠΡΟΠΟ: Εποπτευόμενοι χώροι χρήσης ουσιών από τους ΟΤΑ (έγγραφο)

Τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις», προβλέπει επίσης τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ειδικότερα, προβλέπεται:
-Η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄βαθμού να λειτουργούν Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) με σκοπό την παροχή υπηρεσιών για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τα ΧΕΧ μπορούν να λειτουργούν και υπό μορφή κινητών μονάδων ενώ, το είδος, ο τύπος και οι προϋποθέσεις τους λειτουργίας τους θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
-Ο επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων του Συνηγόρου του Πολίτη, ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και των υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης. Ο Συνήγορος του Πολίτη θα μπορεί να διενεργεί έρευνες ανεξάρτητα από τυχόν παράλληλη εξέλιξη ποινικής δίκης ή διαδικασίας.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν/σ ΥΠΡΟΠΟ: Εποπτευόμενοι χώροι χρήσης ουσιών από τους ΟΤΑ (έγγραφο)"

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών

Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε σήμερα να σχολιάσει την γνωμοδότηση των Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Τόνισε ωστόσο ότι η γνωμοδότηση συμφωνεί με τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία «αντιπροσωπεύει πλήρως» και το Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι «η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες».

Αυτή είναι η θέση «στην οποία βεβαίως συμβάλαμε και η οποία μας αντιπροσωπεύει πλήρως και στην οποία προσχωρούμε», συνέχισε η κυρία Άντεμπαρ για να τονίσει ότι τα αποσπάσματα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου που έχουν δημοσιοποιηθεί συμφωνούν με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κληθείσα να απαντήσει εάν και με ποιον τρόπο μπορεί η γνωμοδότηση να επηρεάσει την διαδικασία ειρήνευσης που αποφασίστηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου και η διαδικασία παρακολούθησης, η οποία ξεκινάει τώρα, έχουν ως στόχο την ειρήνη στην Λιβύη και τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αλλά σαφή θεματολογία, η οποία προβλέπεται από αυτή την διαδικασία και για αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι πολλά κράτη είναι σημαντικοί εταίροι σε αυτό, αλλά σε αυτές τις συνομιλίες της παρακολούθησης ("Follow up") συζητούμε με τους εταίρους όσα σχετίζονται με την Λιβύη.

Παρά ταύτα λαμβάνουμε βεβαίως υπόψη την διένεξη για αυτή την συμφωνία και έχουμε μια πολύ σαφή θέση, την οποία εκφράσαμε δημοσίως πολλές φορές. Το επίκεντρο στην Διαδικασία του Βερολίνου όμως είναι άλλο», τόνισε.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, ερωτηθείσα εάν η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ επρόκειτο να θέσει το ζήτημα στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την παρουσία της σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δεν θέλησε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών και παρέπεμψε στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει. Σημείωσε πάντως ότι η Λιβύη θα αποτελούσε σίγουρα αντικείμενο των συνομιλιών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη της Τουρκίας στην στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη, η κυρία 'Αντεμπαρ αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου, όπου επισημαίνεται: «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός που έχουμε αυτή την στιγμή και του πώς θα μετατραπεί σε μια εκεχειρία και ταυτόχρονα εργαζόμαστε προκειμένου να επιβάλουμε το εμπάργκο όπλων».

Μέσω αυτού, συνέχισε η εκπρόσωπος, «βλέπετε ότι επί της αρχής -και αυτό αφορά όλα τα μέρη τα οποία εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην Λιβύη - επιθυμούμε να σιγήσουν τα όπλα, να μην υπάρξει περαιτέρω όξυνση και να μπούμε σε μια πολιτική διαδικασία. Αυτός είναι ο στόχος μας και πάνω σε αυτόν εργαζόμαστε».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών"

Μενίδι: Ξύλο και βρισιές σε μετανάστες εργάτες από τον εργοδότη τους

Ξύλο σε βάρος των μεταναστών εργατών στην ET Plast AE στο Μενίδι καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ με ανακοίνωση της.

Συγκεκριμένα:

«Ο μετανάστης Αμπντούλ Αζίζ, εργάτης της εταιρίας ΕΤ PLAST ΑΒΕΕ Βιομηχανία Πλαστικών, αντιμετώπισε την Παρασκευή 24 Γενάρη στις 8.30πμ χυδαία και βίαιη επίθεση από την εργοδοσία. Δούλευε πεντέμισι χρόνια, κάποιες περιόδους επτά μέρες τη βδομάδα, δώδεκα ώρες την μέρα. Εργάτες μετανάστες δούλευαν χωρίς να σταματάνε Χριστούγεννα, Πάσχα και δεκαπενταύγουστο.

Η μηχανή παραγωγής χάλασε και ο Αζίζ αποφάσισε να το πει στο αφεντικό μόλις έγινε, στον “κύριο Στάθη”. Αυτός τον άρπαξε από το λαιμό, του έδωσε χαστούκι στο πρόσωπο και τρεις μπουνιές στο σώμα, του έσκισε την μπλούζα και ούρλιαζε κυριολεκτικά ξεκινώντας ένα ασταμάτητο ρατσιστικό υβρεολόγιο: “Γαμώ την μάνα σου, γαμώ την αδερφή σου, όλοι οι Πακιστανοί είσαστε σκουπίδια.”

Ο Αζίζ του είπε: “Κύριε Στάθη γιατί βρίζετε και χτυπάτε;” Τότε του απάντησε “κλείσε το στόμα σου. Δεν θα μιλήσεις. Φύγε, πάρε δρόμο.” . Ο Αζίζ απάντησε” αν δεν θέλετε να κάνω την δουλειά, δώστε μου το χαρτί να φύγω.”

Περίμενε για ώρα έξω από το γραφείο και οι εργοδότες του φώναζαν να φύγει. Αυτός ζητούσε χαρτί για να φύγει.

Μετά από αυτά επικοινώνησε με την ΚΕΕΡΦΑ και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα” αναφέροντας το περιστατικό. Ο πρόεδρος της κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ επικοινώνησε με την νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρίας. Η εκπρόσωπος άρχισε να συκοφαντεί τον Αζίζ ότι “έβγαλε μαχαίρι και κλέβει” και ότι δεν τον απέλυσε αλλά έγινε “στάση” ,ας έρθει αύριο το πρωί.”

Ο ίδιος ζητά τα νόμιμα δικαιώματα του και να παρέμβει το Υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας.

Καλούμε τα συνδικάτα να καταδικάσουν την ρατσιστική εργοδοτική βία σε βάρος του εργάτη Αμπντούλ Αζίζ»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Ξύλο και βρισιές σε μετανάστες εργάτες από τον εργοδότη τους"

Δένδιας: Αθήνα και Ριάντ συμφωνούν ότι τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρα

Κοινές ανησυχίες και κοινές πεποιθήσεις για τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης μοιράζονται Ελλάδα και Σαουδική Αραβία, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στην Αθήνα. 

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Σαράτζ είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Αθήνα και το Ριάντ λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. 

«Όσον αφορά τη Λιβύη οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο μνημόνια, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Σαράτζ και την Τουρκία είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση τόσο για τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας. Επικαλούμενος τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Νταβός, είπε πως τα μνημόνια είναι εξωφρενικά τόσο από νομική όσο από γεωγραφική άποψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε γνωστό πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να μείνουν σε διαρκή επαφή και να λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στο γεγονός ότι η σημερινή συνάντησή τους ήταν η δεύτερη που πραγματοποιείται περίπου σε ένα μήνα και σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να ανταποδώσει τη φιλοξενία που του είχε επιφυλάξει ο πρίγκηπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ όταν είχε επισκεφτεί το Ριάντ, στις 17 Δεκεμβρίου. «Είναι κι αυτό ένα βήμα στη διαρκή επικοινωνία μας με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας» υπογράμμισε περαιτέρω.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε πως έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική και επισήμανε ότι αυτό για την Ελλάδα είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα, όχι μόνο στην αραβική χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτώμενος σχετικά με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου για τα μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, ο κ. Δένδιας είπε πως αναδεικνύει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή. «Δεν είναι μόνο δύο νομικά κείμενα που είναι ανύπαρκτα και επιβλαβή. Δημιουργούν μια αποσταθεροποιητική πραγματικότητα» τόνισε και προσέθεσε: «Η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου είναι μία ακόμα πέτρα στο οικοδόμημα που προσπαθούμε να χτίσουμε για να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας».

Τέλος, ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αντιμάχεται την Τουρκία, αλλά είναι μια χώρα που στηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει η Ελλάδα, διαμήνυσε και σημείωσε: «Εμείς θα θέλαμε να έχουμε ένα γείτονα που ευημερεί, που συμμερίζεται τον τρόπο που εμείς και η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα». 

Αναλυτικά, ο κ. Δένδιας ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης

ΔΕΝΔΙΑΣ: Συναντήθηκα σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν περίπου μήνα, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, τον Πρίγκιπα Faisal Al Saud. Είχα, έτσι, την ευκαιρία να ανταποδώσω τη φιλοξενία του, που μου είχε επιφυλάξει όταν είχα επισκεφθεί το Ριάντ στις 17 Δεκεμβρίου. Είναι και αυτό ένα βήμα στην διαρκή επικοινωνία μας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αποκτήσει, όπως έχετε παρατηρήσει, μία ιδιαίτερη δυναμική. Και αυτό για την Ελλάδα, για την Ελληνική Δημοκρατία, είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα όχι μόνο στην Αραβική Χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα συζητήσαμε θέματα διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη, βέβαια, έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη Λιβύη, οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Sarraj και την Τουρκία, είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση, τόσο για τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι, όπως τόνισε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Davos, «εξωφρενικά», τόσο από νομική όσο και από γεωγραφική άποψη.

Συμφωνήσαμε με τον Σαουδάραβα συνάδελφό μου να μείνουμε σε διαρκή επαφή και, επίσης, να λειτουργούμε από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.

Σας ευχαριστώ πολύ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε τι θα μας χρησιμεύσει το κείμενο της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου που αναφέρεται στο μνημόνιο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν έχει έναν χαρακτήρα επιβεβαιωτικό των απόψεών μας. Δηλαδή λέει, κατ’ αρχήν στα γερμανικά νομοθετικά σώματα, στη γερμανική Κυβέρνηση, στη γερμανική κοινή γνώμη, αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτά τα δυο memoranda είναι απολύτως παράνομα, απολύτως απαράδεκτα και στην ουσία ανύπαρκτα. Κάνει όμως και κάτι άλλο. Αναδεικνύει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Δεν είναι μόνο δυο νομικά κείμενα που είναι ανύπαρκτα κι επιβλαβή. Δημιουργούν μια αποσταθεροποιητική πραγματικότητα. Υπό αυτή την έννοια, είναι η άποψη αυτή της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου μια ακόμα πέτρα στο οικοδόμημα το οποίο προσπαθούμε να χτίσουμε για να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε μια ακόμα ερώτηση. Βλέπουμε ότι έχουμε πολλές δηλώσεις και ανακοινώσεις από κράτη, φορείς που αντιτίθενται και καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Παρά ταύτα, οι Τούρκοι συνεχίζουν. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αντιμάχεται την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε ένα γείτονα ο οποίος ευημερεί, έναν γείτονα ο οποίος συμμερίζεται τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε τα πράγματα, τον οποίο η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε. Κι έχουμε την ελπίδα ότι τελικά η Τουρκία θα μας μιμηθεί.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Αθήνα και Ριάντ συμφωνούν ότι τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news