facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ν. Μηταράκης: Στόχος μας ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ο περιορισμός των ροών», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υποστηρίζοντας πως οι νέες δομές κλειστού τύπου θα λειτουργούν αποτρεπτικά στην διέλευση προσφύγων και μεταναστών.

«Θα δουλέψουμε συστηματικά και με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου πάνω σε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών αλλά αν δεν μειώσουμε τις ροές δεν λύνουμε το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Μηταράκης.

Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι καθώς επιταχύνουμε το άσυλο και διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, περνάμε το μήνυμα, που δεν το είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, χωρίς βέβαια να είμαστε ξενοφοβικοί, χωρίς να απορρίπτουμε καμία υποχρέωση που έχουμε βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο πολύ πιο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νησιώτες είναι δύσπιστοι «γιατί έχουν ακούσει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, έρχονται μετά από τέσσερα χρόνια μεταναστευτικής πολιτικής του Σύριζα η οποία ξαφνικά δημιούργησε ένα σοκ στα νησιά με τις αφίξεις του 2015 και τις ροές που συνεχίστηκαν. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πάντως ότι η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων των νησιών «είναι απόλυτα δικαιολογημένη», καθώς «βιώνουν στα νησιά μια μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυσανάλογο βάρος στη νησιωτική Ελλάδα».

Αναφορικά με τις κλειστές δομές, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, αυτοί που επιλέγουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά, επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα γιατί θεωρούν ότι η ελληνική διαδρομή είναι πιο εύκολη από άλλες επιλογές».

«Πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Δίνουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά γι' αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον η διαδρομή στην Ελλάδα είναι αδιέξοδη, θα καταλήγει σε κλειστά κέντρα και ταχείες επιστροφές» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Μηταράκης: Στόχος μας ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών"

Αυτό είναι το νέο ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για συντάξεις και εισφορές

Αλλαγές στις κύριες συντάξεις, τις επικουρικές, τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και τις εισφορές των μισθωτών προβλέπει το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Τα 104 άρθρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο προσχέδιο και δημοσιεύει το capital.gr αφορούν την κύρια ασφάλιση, την επικουρική, τις εισφορές και συγκεκριμένα:


  • Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα. Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Στον e-ΕΦΚΑ εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).
  • Το δεύτερο μέρος, περιλαμβάνει διατάξεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του νέου ΕΦΚΑ.
  • Το τρίτο, αφορά ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς.
  • Το τέταρτο μέρος αφορά τη συγκρότηση του οργανισμού του e-ΕΦΚΑ.

Πιο αναλυτικά, οι βασικότερες αλλαγές στις συντάξεις και τις εισφορές, όπως προβλέπονται στο εν λόγω προσχέδιο έχουν ως εξής:

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις

Κατ΄αρχάς, σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών (κύριων) συντάξεων, διαμορφώνονται από την 1/10/2019 ως εξής:


  • Για έως 15 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης θα ανέλθει στο 0,77%
  • Από 15,01 έως 18 έτη ασφάλισης στο 0,84%.
  • Από 18,01 έως 21 έτη, στο 0,90%
  • Από 21,01 έως 24 έτη, στο 0,96%
  • Από 24,01 έως 27 έτη στο 1,03%
  • Από 27,01 έως 30 έτη, στο 1,21%
  • Από 30,01 έως 33 έτη στο 1,98% (έναντι 1,42% που προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου)
  • Από 33,01 έως 36 έτη στο 2,50% (έναντι 1,59%)
  • Από 36,01 έως 40 έτη στο 2,55% (έναντι 1,80%)
  • Από 40,01 και πάνω έτη στο προσαυξάνεται κατά 0,5% ανά έτος

Το προσχέδιο αναφέρει πως από 1.10.2019 οι συντάξεις που έχουν ήδη κανονιστεί και καταβληθεί με βάση τις ρυθμίσεις του Ν.4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) ή εκκρεμεί ο υπολογισμός τους αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως αναφέρονται παραπάνω. Ο σχετικός υπολογισμός γίνεται από 1.10.2019, ημερομηνία από την οποία καταβάλλονται και τυχόν προκύπτουσες αυξήσεις.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019 το ποσό της απονεμόμενης σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα απονεμόταν κατά το προϊσχύον καθεστώς. Τυχόν διαφορά που προκύπτει καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.

Οι επανυπολογισθείσες κύριες συντάξεις σύμφωνα με το ν. Κατρούγκαλου υπολογίζονται εκ νέου από 1.10.2019 με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του παρουσιάζονται στο προσχέδιο.

Από 1.10.2019, όπως προβλέπει το ίδιο προσχέδιο, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό όπως επαναϋπολογίζεται εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ` έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Εάν η επανυπολογισθείσα προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη του ποσού που προέκυπτε κατά το προϊσχύον καθεστώς καταβάλλεται η προσωπική διαφορά κατά το προϊσχύον καθεστώς.

Αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, τότε το ποσόν των συντάξεων προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2019 έως 31η Δεκεμβρίου 2020 και ισόποσα κατ έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Εάν η επανυπολογισθείσα προσωπική διαφορά είναι μικρότερη του ποσού που προέκυπτε κατά το προϊσχύον καθεστώς καταβάλλεται η προσωπική διαφορά κατά το προϊσχύον καθεστώς.

Επανέρχονται οι επικουρικές συντάξεις στο επίπεδο του 2016

Το προσχέδιο καθιστά σαφές πως οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις έως 30 Σεπτεμβρίου 2019, που αφορούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014, συνεχίζουν να καταβάλλονται από 1η Οκτωβρίου 2019 στο ύψος του ποσού που είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στις 31-12-2014.

Ειδικά, ο υπολογισμός της κράτησης υπέρ υγειονομικής περίθαλψης διενεργείται, όπως ισχύει. Το καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του προ φόρου καταβαλλόμενου ποσού στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Τo προηγούμενο εδάφιο έχει αναλογική εφαρμογή και στις εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014. Τo προηγούμενο εδάφιο έχει αναλογική εφαρμογή και στις εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014.

Οι αλλαγές στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Όσον αφορά τις εισφορές κύριας ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών, οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:


  • 1η κατηγορία : 155 ευρώ
  • 2η κατηγορία : 186 ευρώ
  • 3η κατηγορία : 236 ευρώ
  • 4η κατηγορία :297 ευρώ
  • 5η κατηγορία : 369 ευρώ
  • 6η κατηγορία : 500 ευρώ

Οι εισφορές υγείας ανέρχονται στα 55 ευρώ για την 1η κατηγορία και στα 66 ευρώ για τη 2η έως 6η κατηγορία.

Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία από τις 6 αυτές κατηγορίες είναι υποχρεωτική.

Σε πρώτη φάση οι ασφαλισμένοι επιλέγουν εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν άλλως κατατάσσονται στη πρώτη ασφαλιστική κατηγορία.

Από 1-1-2020 θεσπίζεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, της οποίας το ποσόν της μηνιαίας εισφοράς αντιστοιχεί σε 93 ευρώ. Στην ειδική κατηγορία κατατάσσονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για 5 έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος κατόπιν αιτήσεώς τους. Από 1-1-2023 τα προαναφερθέντα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια του 2.

Τι θα ισχύσει για τους παράλληλα απασχολούμενους

Το προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού προβλέπει, επίσης, ότι οι ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α. οι οποίοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν για κάθε ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες νέες ασφαλιστικές εισφορές.

Στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται παράλληλα περισσότερες της μίας μισθωτές απασχολήσεις, καταβάλλονται για κάθε μισθωτή απασχόληση, οι εισφορές που προβλέπονται κατά περίπτωση και έως του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών.

Ως προς την εργοδοτική εισφορά το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών εφαρμόζεται χωριστά για κάθε εργοδότη.

Στις περιπτώσεις μισθωτής απασχόλησης ή απασχολούμενων με έμμισθη εντολή που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλεται υποχρεωτικά η νέα προβλεπόμενη ασφαλιστική εισφορά. Η εν λόγω εισφορά δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας.

Eάν υπολείπεται του ποσού της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο.

Ειδικά για τους νέους αυτοτελώς απασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες η ανωτέρω εισφορά δεν δύναται να υπολείπεται της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της για την ασφάλιση ασθενείας, για 5 έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως.

Για όσους μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες ή απασχολούμενους σε επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ επιλέγουν προαιρετικά την καταβολή υψηλότερης εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή απασχολούμενου σε επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, ή της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους επαγγελματίες, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες εισφορές συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας.

Μισθωτοί που παράλληλα αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο παρέχουν μισθωτή εργασία ή σε συνδεδεμένα με αυτά πρόσωπα εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς.

Οι παραπάνω ασφαλισμένοι για υγειονομική περίθαλψη υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του φορέα, κλάδου ή τομέα που εντάχθηκαν στον Ε.Φ.Κ.Α. με την ιδιότητα του μισθωτού.

Ασφαλισμένοι ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, για τους οποίους προέκυπτε βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως αυτές ίσχυαν έως την έναρξη του παρόντος για κάθε φορέα, τομέα, κλάδου ή λογαριασμό που εντάχθηκε στον Ε.Φ.Κ.Α., υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς για την αυτή απασχόληση, καταβάλλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι παλαιοί ασφαλισμένοι κατά την έννοια των διατάξεων του ν.2084/1992, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να έχουν προαιρετικά το δικαίωμα καταβολής δεύτερης εισφοράς στον Ε.Φ.Κ.Α., κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλουν το συνολικό ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αντίστοιχα για την υγειονομική περίθαλψη, την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

Στους ασφαλισμένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφαρμόζονται αναλογικά, ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς.

Για ποιους εισάγεται προαιρετικά η ασφάλιση στο Επιικουρικό και το Εφάπαξ

Σύμφωνα με το προσχέδιο, από 1.1.2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α. καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Στην ασφάλιση του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται, μετά από αίτησή τους, προαιρετικά:


  • Oι μισθωτοί, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, που από 1-1-2021 αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία - απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε φορέα κύριας ασφάλισης και δεν υπάγονται για την εργασία - απασχόλησή τους αυτή ή την ιδιότητά τους, στην ασφάλιση του Κλάδου Εφάπαξ ή άλλου φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης για εφάπαξ παροχή ή των εξομοιούμενων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας με αυτούς, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης.
  • Οι προσλαμβανόμενοι στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίοι είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (ΤΠΑΣ), στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (ΤΠΥΑΠ) και στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΠΥΠΣ) του ΤΕΑΠΑΣΑ, εφαρμοζομένων των διατάξεων που διέπουν τον πρώην Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).".

Συμπληρωματική χρηματοδότηση ασφαλιστικού συστήματος

Το προσχέδιο αναφέρει πως από 1/1/2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (σ.σ. για το νόμο Κατρούγκαλου) και κατά δεύτερον η δαπάνη εφάπαξ παροχής, η οποία καταβάλλεται τον Δεκέμβριο εκάστου έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες των άρθρων 1 έως 3 του ν. 1296/1982 (Α’ 128), της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου ΙΑ.6 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) και του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α’ 85). Η δαπάνη της εφάπαξ παροχής χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το έτος 2020 η παραπάνω δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίζεται ετησίως το ποσόν που διατίθεται για την εφάπαξ παροχή, προσδιορίζονται τα κριτήρια απονομής, ο φορέας και η διαδικασία καταβολής, το ύψος της εφάπαξ παροχής ανά κατηγορία δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Μείωση εισφορών εργοδότη-εργαζομένου

Από 1ης Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως:


  • Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.
  • Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) .


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το νέο ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για συντάξεις και εισφορές"

ΗΠΑ: Η Coca-Cola δεν καταργεί τα πλαστικά μπουκάλια

Η Coca-Cola δεν θα καταργήσει τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης επειδή οι καταναλωτές εξακολουθούν να τα θέλουν, δήλωσε χθες στο BBC η επικεφαλής του τμήματος αειφόρου ανάπτυξης της εταιρείας.

Σύμφωνα με την Μπία Πέρεζ, τα πλαστικά μπουκάλια αρέσουν στους καταναλωτές γιατί σφραγίζονται ξανά χάρη στο καπάκι τους και είναι ελαφριά.

Η εταιρεία, η οποία είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών απορριμμάτων στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να ανακυκλώνει όσα πλαστικά μπουκάλια χρησιμοποιεί μέχρι το 2030.

Αλλά οι ακτιβιστές για το περιβάλλον ισχυρίζονται ότι πολλά μπουκάλια του αναψυκτικού θα εξακολουθήσουν να μην ανακυκλώνονται και θα καταλήγουν στις χωματερές.

Η κολοσσιαία εταιρεία παράγει περίπου τρία εκατομμύρια τόνους πλαστικής συσκευασίας τον χρόνο, που ισοδυναμούν με 200.000 μπουκάλια το λεπτό.

Το 2019 βρέθηκε ότι είναι η πιο ρυπογόνος εταιρεία, έπειτα από έναν παγκόσμιο έλεγχο πλαστικών απορριμμάτων από την φιλανθρωπική οργάνωση Break Free from Plastic.

Αλλά μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η Πέρες είπε ότι η εταιρεία έχει αναγνωρίσει πως πρέπει τώρα να αποτελέσει «μέρος της λύσης».

Η Coke έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο πλαστικό για τουλάχιστον το 50% των συσκευασιών της ως το 2030. Παράλληλα συνεργάζεται με μκο σε όλον τον κόσμο για να βοηθήσει στην βελτίωση της συλλογής των πλαστικών απορριμμάτων.

Ωστόσο, η Πέρες είπε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να καταργήσει άμεσα τα πλαστικά, όπως ζητούν κάποιοι ακτιβιστές, με το αιτιολογικό ότι αυτό θα αποξένωνε τους πελάτες της και θα έπληττε τις πωλήσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η χρήση μόνο αλουμινίου και γυαλιού στις συσκευασίες θα μπορούσε να εκτινάξει το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας.

«...Για να αλλάξουμε την υποδομή εμφιαλώσεώς μας, να μεταβούμε στην ανακύκλωση και στην καινοτομία, θα πρέπει ακόμη να δείξουμε στον καταναλωτή ποιές είναι οι επιλογές. Θα αλλάξει (εκείνος) μαζί μας», σημείωσε.

Η ίδια συμφωνεί με τις εκκλήσεις προς την εταιρεία να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους νωρίτερα από το 2030, παρότι δεν αποκαλύπτει αν προτίθεται να παραιτηθεί σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου.

«Πρέπει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο και θα το κάνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Η Coca-Cola δεν καταργεί τα πλαστικά μπουκάλια"

Λέρος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις νέες δομές φιλοξενίας μεταναστών

Τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν την Τετάρτη το μεσημέρι οι κάτοικοι της Λέρου, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις νέες δομές.

Οι υπηρεσίες του δήμου Λέρου παρέμειναν κλειστές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κλειστά παρέμειναν και τα εμπορικά καταστήματα καθώς και πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Λέρου, αφού έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν σε σχέση με το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Λέρος δεν πρόκειται να δεχτεί νέες δομές, ζητώντας παράλληλα την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέρος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις νέες δομές φιλοξενίας μεταναστών"

Λιβύη: Ο εθνικός στρατός ανακοίνωσε εμπάργκο κατά της Τρίπολης

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης, στρατηγός Αχμέτ αλ Μισμάρι, ανακοίνωσε την πλήρη ενεργοποίηση του εμπάργκο εναντίον της Τρίπολης, επισημαίνοντας ότι η ζώνη αποκλεισμού ξεκινά από την πόλη Γκαριάν και δια μέσου της πόλης Ταρχούνα καταλήγει στις ακτές, περιλαμβάνοντας σε αυτήν και το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης.

Σε ανακοίνωσή του στη σελίδα του Facebook, ο Αλ Μισμάρι δήλωσε ότι η Γενική Διοίκηση, όταν ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στις 12 Ιανουαρίου, απαιτούσε μόνο σεβασμό από την άλλη πλευρά της εκεχειρίας, αλλά αυτό δεν συνέβη, καθώς «τα αεροπλάνα μας έβλεπαν τη μετακίνηση ομάδων τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους (ISIS) να καθοδηγούνται από Τούρκους πράκτορες στα νοτιοδυτικά της Λιβύης".

Πρόσθεσε:

«Σταματήσαμε τις πτήσεις κατόπιν εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας, των Αράβων αδελφών και των Ρώσων φίλων, τις σταματήσαμε άνευ όρων, αλλά, είδαμε ότι η περιοχή έγινε πηγή μεταφοράς τρομοκρατών, όπλων και εξοπλισμού και όχι για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είχε αναφερθεί», είπε ο Μισμάρι.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Ο εθνικός στρατός ανακοίνωσε εμπάργκο κατά της Τρίπολης"

Στους αστέγους το φαγητό που περίσσεψε από την κοπή πίτας του Μάκη Βορίδη

Περισσότερες από 100 μερίδες φαγητού που περίσσεψαν από την εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καταλήξουν σε χέρια αστέγων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μερίδες φαγητού παραδόθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), με πρωτοβουλία του Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός έδωσε τη σχετική εντολή στους συνεργάτες του λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και αμέσως αυτοί επικοινώνησαν με το γραφείο του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

Ειδοποιήθηκε ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Λέων και το πρωί της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου ένα αυτοκίνητο του δήμου έφτασε στο ξενοδοχείο που οργανώθηκε η εκδήλωση για να παραλάβει τα φαγητά.

Τα φαγητά περιλάμβαναν μοσχάρι και χοιρινό με ζυμαρικά, πατάτες φούρνου και βραστά λαχανικά και αναμένεται να μοιραστούν στο συσσίτιο της Πέμπτης (από τις 12 έως τις 2.30 το μεσημέρι) από το Κέντρο Σίτισης του δήμου, επί της οδού Πειραιώς 35.

Υπενθυμίζεται ότι, τις προηγούμενες μέρες, είχε προκληθεί σάλος μετά από τη δημοσιοποίηση στη Διαύγεια της απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί δαπάνης 12.000 ευρώ για την «κάλυψη της εκδήλωσης κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του προσωπικού και των στελεχών του ΥΠΑΑΤ».

Μετά τις εντονότατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι θα ανακαλέσει την απόφαση και πως θα βάλει τα χρήματα από την τσέπη του.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους αστέγους το φαγητό που περίσσεψε από την κοπή πίτας του Μάκη Βορίδη"

ΕΟΦ για ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων: Δεν αποτελούν ελληνικό πρόβλημα

Εξηγήσεις για τις ελλείψεις των ογκολογικών φαρμάκων που κατήγγειλε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έδωσε με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι ελλείψεις σκευασμάτων παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν αποτελούν ελληνικό πρόβλημα.

«Λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων, παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά» αναφέρει ο ΕΟΦ.

Με στοχευμένες κινήσεις, όπως οι έκτακτες εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ο Οργανισμός επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αναφέρει ενδεικτικά ότι εισήχθη πλατίνα μέσω ΙΦΕΤ – καθώς υπήρχε διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά- και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ για ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων: Δεν αποτελούν ελληνικό πρόβλημα"

Δήμος Αθηναίων: Μέτρα για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Ο Δήμος Αθηναίων, παρατείνει τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και απόψε το βράδυ.

Ενημερώνει, λοιπόν, ότι θα είναι ανοικτός από τις 8 το βράδυ έως αύριο τις 8 το πρωί θερμαινόμενος χώρος για τη φιλοξενία τους, στον 1ο όροφο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35 ).

Επίσης, υπνωτήριο, σε συνεννόηση – συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου, στην οδό Αλικαρνασσού 49.

Ταυτόχρονα συνεργεία και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα διανέμουν σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης ενώ θα ενημερώνουν και για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων.

Τέλος, σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί και το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ (210 5246515-16) για να δέχεται αναφορές πολιτών σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Μέτρα για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες"

Γρίπη: 49 κρεβάτια ΜΕΘ παραχωρούν στον ΕΟΠΥΥ οι ιδιωτικές κλινικές

Με 49 επιπλέον κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 40 στην Αττική και οι 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενισχύεται το ιδιαίτερο αυτό πεδίο του συστήματος υγείας, ενόψει και της κορύφωσης της επιδημίας γρίπης.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), οι κλινικές της Ένωσης θα παραχωρήσουν 49 κλίνες στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, όπως άλλωστε και όλες οι κλίνες των ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Το ΕΚΑΒ διαχειρίζεται και τον κατάλογο με τους ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και περιμένουν να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι. Ενδεικτικά, τις τελευταίες δέκα ημέρες στη λίστα αναμονής βρίσκονται κάθε μέρα περισσότερα από 50 άτομα.

Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΕΙΚ υπογράφηκε σήμερα και την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, στις 13.00, θα υπογραφεί και από τις κλινικές που θα συμμετάσχουν.

Το θέμα των ΜΕΘ βρίσκεται στην ατζέντα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας επί τουλάχιστον τρεις μήνες. Τα κλειστά κρεβάτια, περίπου 150 σε όλη την Ελλάδα, αποτελούν στοίχημα για τους επικεφαλής της Αριστοτέλους. Προς την κατεύθυνση αυτή είχαν πραγματοποιηθεί αλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή αξιωματούχων του υπουργείου και διευθυντών ΜΕΘ ΕΣΥ του λεκανοπεδίου αλλά και με τους εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίπη: 49 κρεβάτια ΜΕΘ παραχωρούν στον ΕΟΠΥΥ οι ιδιωτικές κλινικές"

Συναγερμός για το μπαράζ εμπρησμών ΙΧ κάθε βράδυ στην Αττική

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χρυσοχοΐδη σήμερα στην ΓΑΔΑ, έπειτα από το φοβερό εμπρηστικό μπαράζ που σημειώθηκε κατά την διάρκεια τις νύχτας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με 20 καμμένα αυτοκίνητα, τα περισσότερα κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την ΓΑΔΑ, καθώς φαίνεται να θορυβήθηκε από τα καθημερινά εμπρηστικά μπαράζ που εκθέτουν την Αστυνομία και διαπράττονται βέβαια με φόντο την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τις εκκενώσεις των καταλήψεων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, την Ασφάλεια, αλλά και την ΓΑΔΑ, δίνοντας εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση, εντατικές περιπολίες και πλήρη αξιοποίηση της ενισχυμένης πλέον ομάδας ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανησυχία, τόσο των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ όσο και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, είναι το δεδομένο πως οι εμπρηστές λειτουργούν με όρους συνωμοτικούς και σαφώς “Αντάρτικου Πόλεων”, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εν δυνάμει “φυτώριο” μελλοντικών μελών τρομοκρατικών οργανώσεων.

“Όσο θα συνεχίζονται αυτές οι επιθέσεις, τόσο αυτοί οι “νέοι” θα “εκπαιδεύονται” σε πραγματικές συνθήκες και όταν θα είναι έτοιμοι, τότε θα ακολουθήσουν ένα διαφορετικό ένοπλο μονοπάτι”, λέει με νόημα στο Newsit.gr αστυνομικός που έχει γνώση των ερευνών.

Για το λόγο αυτό οι εντολές και οι προτεραιότητες που έθεσε ο Υπουργός είναι ο εντοπισμός και η σύλληψη τους, και βέβαια τα μέτρα αποτροπής τέτοιων ενεργειών, με πυκνές περιπολίες εποχούμενες και πεζές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για το μπαράζ εμπρησμών ΙΧ κάθε βράδυ στην Αττική"

Υπουργείο Εργασίας: Αρμοδιότητα της Επιτροπής Παιγνίων η ανάκληση της άδειας τεσσάρων καζίνο - Στείλαμε την επιστολή

Την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε το δημοσίευμα του protothema.gr για τους 4 μπαταξήδες καζινάρχες που χρωστούν 100 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ και αρνούνται να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ρύθμισης που είχαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο επισημαίνει ότι έχει ήδη σταλεί επιστολή στην αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέχχου Παιγνίων ώστε να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την ανάκληση της άδειας για τους οφειλέτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Εργασίας, «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όπως προβλέπει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις καζίνο που χρωστούν. Η αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη εφαρμογής του νόμου για την ανάκληση των αδειών αυτών των καζίνων είναι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), στην οποία, ήδη, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει στείλει επιστολή προκειμενου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες με βάση τις αρμοδιότητες που έχει».

Επισημαίνεται εδώ ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2019, ο ΕΦΚΑ δημοσίευσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι διοικήσεις των καζίνο πρέπει να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον φορέα έως 31 Δεκεμβρίου, διαφορετικά θα ανακληθεί για περισσότερο από δύο μήνες η άδεια λειτουργίας τους. Τυχόν υποτροπή της επιχείρησης στην ίδια παραβίαση, δίνει τη δυνατότητα οριστικής ανάκλησης της άδειας του καζίνου (άρθρο 161 του νόμου 4635/2019).

Η ίδια πηγή τόνισε «πως το υπουργείο και ο ΕΦΚΑ δεν έχουν αδρανήσει, έκαναν αυτό που όφειλαν, έδωσαν μια προθεσμία και μια ευκαιρία σε αυτούς τους μεγαλοοφειλέτες, αυτοί δεν συμμορφώθηκαν και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους. Πλέον, αρμόδια για την ανάκληση της άδειας των καζινάδων που χρωστούν, ασφαλιστικές εισφορές, με βάση και τη σχετική νομοθεσία είναι η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων. Με βάση τη διαδικασία, η ΕΕΕΠ καλεί σε ακρόαση τους οφειλέτες και στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί από τα επιχειρήματά τους προχωρά στις ανάλογες ενέργειες όπως προβλέπεται με την ανάκληση της άδειας».

Νωρίτερα το protothema.gr έγραφε:

Αξιοπερίεργη ασυλία εξασφαλίζουν οι επαγγελματίες «μπαταξήδες» των καζίνο έναντι των «κοινών θνητών» οφειλετών του ΕΦΚΑ οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις περιουσίας από τη στιγμή που δεν εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις οφειλών.

Τα καζίνο του Λουτρακίου, Ρίου, Αλεξανδρούπολης και Κέρκυρας με συνολικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, έχουν αποφύγει μέχρι σήμερα τα αναγκαστικά μέτρα καθώς ζητούν και παίρνουν σιωπηρές παρατάσεις ενώ παράλληλα καλύπτονται από την ομπρέλα της εξυγιαντικής διαδικασίας του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Επιπλέον η καθυστέρηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ να προσδιορίσουν το ακριβές ποσό της οφειλής και να το αποστείλουν στην αρμόδια επιτροπή εποπτείας και ελέγχου παιγνίων έχει επιτρέψει στις διοικήσεις των καζίνο να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να υφίστανται τις επιπτώσεις του νόμου.


Ειδικότερα, στις 19 Δεκεμβρίου ο ΕΦΚΑ δημοσίευσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι διοικήσεις των καζίνο πρέπει να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον φορέα έως 31 Δεκεμβρίου, διαφορετικά θα ανακληθεί για περισσότερο από δύο μήνες η άδεια λειτουργίας τους. Τυχόν υποτροπή της επιχείρησης στην ίδια παραβίαση, δίνει τη δυνατότητα οριστικής ανάκλησης της άδειας του καζίνου (άρθρο 161 του νόμου 4635/2019).

Η προθεσμία εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα καθώς ο ΕΦΚΑ έδωσε σιωπηρή παράταση μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα στους ιδιοκτήτες των καζίνων που έχουν οφειλές, στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να τις ρυθμίσουν. Ομως η η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) όπως ενημέρωσε σχετικώς μόλις πάρει τη σχετική ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ θα προχωρήσει άμεσα στα προβλεπόμενα για αναγκαστική είσπραξη και ανάκληση της άδειας τους.

Εντός του πρώτου 15νθημέρου του Φεβρουαρίου πάντως,οι διοικήσεις των Καζίνο Ρίου, Αλεξανδρούπολης και Κέρκυρας και έχουν εδώ και χρόνια οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ύψους πάνω από 40 εκ. ευρώ αναμένεται να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Με την υπαγωγή στο άρθρο βέβαια, αναστέλλονται οι διώξεις και τα άλλα μέτρα τα μέτρα ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί πριν την υποβολή της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης. Η ανωτέρω αναστολή δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες.

Το Καζίνο Λουτρακίου αν και ρύθμισε προηγούμενες οφειλές, έχει ήδη συσσωρεύσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, που βρίσκονται κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Συνεπή προς τις υποχρεώσεις τους και χωρίς οφειλές είναι το Regency Casino και το Kαζίνο της Πάρνηθας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Αρμοδιότητα της Επιτροπής Παιγνίων η ανάκληση της άδειας τεσσάρων καζίνο - Στείλαμε την επιστολή"

Κοροναϊός: Ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεκρών στην Κίνα!

Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται ο κοροναϊός στην Ασία, με την Κίνα να βλέπει τους νεκρούς να αυξάνονται συνεχώς! Ο αμέσως προηγούμενος απολογισμός στην ασιατική χώρα, ανερχόταν σε 9 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι.
Πλέον, οι νεκροί είναι 17, επίσης όλοι στην ίδια επαρχία.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την επαρχιακή κυβέρνηση.
Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού –ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Ουχάν– τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).

κοροναϊός
Συναγερμό και στην Ρωσία προκαλεί ο κοροναϊός!
Εν τω μεταξύ, ένας επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της πόλης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης Άννα Μιτιάνινα.
«Ο ασθενής, ο οποίος διακομίσθηκε στο (νοσοκομείο λοιμωδών νόσων) Μπότκινο, έφθασε με πτήση από την Σαγκάη και υπήρξε υποψία ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Περαιτέρω συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν με βάση τις αναλύσεις που θα γίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, μετέδωσε ότι ένας επιβάτης με υψηλό πυρετό διακομίσθηκε από το αεροδρόμιο Πούλκοβο στο νοσοκομείο
Εξαπλώνεται και εκτός Κίνας ο κοροναϊός προκαλώντας συναγερμό!
Ο εφιάλτης που προκαλεί παγκοσμίως ο νέος κοροναϊός δεν έχει τέλος. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε και στο Χονγκ Κογνκ, όπως μετέδωσαν τα τοπικά δίκτυα RTHK, Cable TV και TVB, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές. Ο κοροναϊός φαίνεται πως έχει φτάσει και στο Μακάο, την ημιαυτόνομη επαρχία της Κίνας, όπου σήμερα (22.02.2020) ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα.
Οι αρχές του Μακάο, μάλιστα, ζήτησαν από όλους τους εργαζόμενους στα καζίνο να φοράνε μάσκα, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η επιδημία. Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην επαρχία από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ιατρικό ερωτηματολόγιο.
“Δεν απαγορεύουμε σε ομάδες τουριστών από τη Βουχάν να έρθουν, αλλά ούτε τους ενθαρρύνουμε. Ζητάμε από όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία να μας ενημερώνουν ότι φτάνουν ομάδες από τη Βουχάν” δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Μακάο Λέι Τσιν-λον.
Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κινεζική πόλη Βουχάν. Όμως πλέον ο ιός, που μεταδίδεται μέσω της ανθρώπινης επαφής, έχει επεκταθεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, τις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Μόνο στην Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 440.

κοροναϊός
Το Μακάο, πρώην πορτογαλική αποικία και η μοναδική επαρχία της Κίνας όπου επιτρέπονται τα τυχερά παιχνίδια, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από την ηπειρωτική χώρα. Με την έναρξη, σε λίγες ημέρες, των διακοπών στην Κίνα με την ευκαιρία του νέου έτους, το Μακάο προετοιμάζεται για μεγάλη αύξηση των τουριστών.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στο Μακάο είναι 52χρονη επιχειρηματίας, η οποία έφτασε στην πόλη την Κυριακή με τρένο από τη γειτονική, κινεζική πόλη Ζουχάι. “Σειρά εργαστηριακών ελέγχων έδειξε ότι ήταν θετική στον κοροναϊό και παρουσίαζε συμπτώματα πνευμονίας”, δήλωσε Λέι Τσιν-λον.
Η γυναίκα διέμεινε σε ξενοδοχείο του Μακάο μαζί με δύο φίλους της οι οποίοι πλέον είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στη γειτονική Σιγκαπούρη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα καθώς η πόλη ενίσχυσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναΐου. «Μετά την επιβεβαίωση από τις κινεζικές αρχές ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης θα θέσει σε εφαρμογή επιπλέον προληπτικά μέτρα προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού τη Σιγκαπούρη», ανακοίνωσε το υπουργείο.
Τα νέα μέτρα υιοθετούνται την ώρα που εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες με την ευκαιρία του κινεζικού έτους.
Κοροναϊός – Λήξη συναγερμού στην Αυστραλία
Ο άνδρας που έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας δεν είναι φορέας του νέου κινέζικου κοροναϊού, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Ο άνδρας θεωρούταν ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Βουχάν. Εκπρόσωπος των αρχών της πολιτείας Κουίνσλαντ επεσήμανε ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είναι φορέας του νέου κοροναϊού.
Κοροναϊός – Κλείνει τα σύνορα η Βόρεια Κορέα
Αρκετά ξένα ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα θα απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στη χώρα ξένων τουριστών εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Οι περισσότεροι τουρίστες στη Βόρεια Κορέα προέρχονται από την Κίνα.
Το ταξιδιωτικό γραφείο INDPRK με έδρα την κινέζικη πόλη Νταντόνγκ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την απαγόρευση προφορικά χθες Τρίτη. Η εταιρεία ενημερώθηκε ότι η απαγόρευση εισόδου τουριστών από την Κίνα θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να δημιουργηθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.
Σύμφωνα με το ίδιο, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προετοιμάζει επίσημη ανακοίνωση και θα διευκρινίσει αργότερα πότε θα αρθούν οι περιορισμοί.
Εξάλλου χθες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν βίντεο με αξιωματούχο του βορειοκορεατικού υπουργείου Υγείας ο οποίος εξηγούσε τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού και έδινε διευκρινίσεις για το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα.
Ο αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε σε απαγόρευση εισόδου τουριστών στη Βόρεια Κορέα, αλλά επεσήμανε ότι η χώρα συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από τον νέο κοροναϊό. «Πολλές χώρες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτού του ιού», τόνισε.
ΑΠΕ – ΜΠΕ./newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεκρών στην Κίνα!"

Κικίλιας: Ψευδείς οι πληροφορίες ότι κλείνουν τμήματα σε τρία νοσοκομεία

Για ψευδείς ειδήσεις κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και έκαναν λόγο για λουκέτο σε τρία τμήματα ισάριθμων νοσοκομείων της Αττικής.
Η διάψευση του υπουργού Υγείας ήρθε μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία αναφέρει:
«Για να μη διακινούνται "άσκοπα" και στοχευμένα ψευδείς ειδήσεις:
1. Το παιδιατρικό ιατρείο του παραρτήματος του Παίδων «Π & Α Κυριακού»στην Καλλιθέα λειτουργεί κανονικά. Χθες, μετακινήθηκαν από άλλες δομές δύο παιδίατροι οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες μέχρι την πρόσληψη επικουρικού παιδιάτρου που έχει ήδη δρομολογηθεί.
2. Το Παθολογοανατομικό Τμήμα του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" λειτουργεί με τη μετακίνηση γιατρού από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο "ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ" ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες μέχρι την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.
3. Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Παίδων Πεντέλης δεν κινδυνεύει να κλείσει. Είναι στελεχωμένο με τρεις γιατρούς και αναμένεται να καλυφθεί άμεσα και η τέταρτη θέση που είναι κενή».
ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας: Ψευδείς οι πληροφορίες ότι κλείνουν τμήματα σε τρία νοσοκομεία"

Ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές σε αυτά τα νησιά

Όλες τις Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να κρατούν πλέον τα μαγαζιά τους οι ιδιοκτήτες σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για Μύκονο, Κέα, Κίμωλο και Ίο και την απόφαση έλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση για την προαιρετικά ανοιχτά μαγαζιά το 2020, περισσότερες Κυριακές, εκτός από αυτές που προβλέπει ο νόμος 4177/201 και η οποία αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων:

* Για τα νησιά Μήλο και Σύρο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές για το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου.

* Για την Τήνο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις άλλες Κυριακές πλην αυτών που ορίζονται στις παραγράφους 1 και ΙΑ του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 από 21 Μαρτίου έως και 31 Οκτωβρίου.

* Για τα νησιά της Νάξου και της Άνδρου δεν επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων άλλες Κυριακές πλην αυτών που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 1Α του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013.

* Για τα Νησιά Μύκονο, Κέα, Κίμωλο, και Ίο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η απόφαση που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίδης αναφέρει ακόμη τα εξής:

«Κάθε προηγούμενη απόφαση για προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων στον Νομό Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλες Κυριακές επιπλέον των αναφερομένων στις παραγράφους του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 παύει να ισχύει από την δημοσίευση της παρούσας (εξαιρείται από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου η απόφαση που αναφέρεται στο σχετ. 6 της παρούσας η οποία εξακολουθεί να ισχύει, στην περίπτωση που δεν έρχεται σε αντίθεση με την παρούσα, οπότε υπερισχύει η παρούσα που έχει λάβει υπ’ όψιν τα ισχύοντα και όσους Δήμους κατέθεσαν προτάσεις).

Ωράριο

Κατά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, εφαρμόζεται το πλαίσιο του ωραρίου του άρθρου 23 του Ν. 2224/1994, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του Ν. 3377/2005 (A’ 202). Το ανωτέρω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι την 21:00 ώρα, το Σάββατο μέχρι την 20:00 ώρα και την Κυριακή από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00».

Επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σύμφωνα με τα ανωτέρω. II απασχόληση των εργαζομένων στις περιπτώσεις αυτές είναι νόμιμη και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές.

Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τις Κυριακές της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 δύναται να χορηγηθεί η αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται των Κυριακών αυτών”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές σε αυτά τα νησιά"

Πάσσαρης: Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια και σε κάθειρξη 49 χρόνων

Ισόβια δεσμά και μάλιστα τέσσερις φορές, επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Κώστα Πάσσαρη για τέσσερις δολοφονίες. Παράλληλα, τον καταδίκασε και σε ποινή 49 χρόνων κάθειρξης για επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών και τρεις ληστείες.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι απέρριψαν τα ελαφρυντικά που ζήτησε η πλευρά του κατηγορουμένου, ενώ απέρριψαν και το αίτημα της πολιτικής αγωγής να διαβιβαστεί η δικογραφία στον εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί ποιος ήταν εκείνος που προμήθευσε το όπλο στον Κώστα Πάσσαρη, με το οποίο σκότωσε τους δύο αστυνομικούς στο Γενικό κρατικό Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Νωρίτερα, την καταδίκη του Κων. Πάσσαρη, του διαβόητου κακοποιού που πρωταγωνίστησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ζήτησε η εισαγγελέας, υποστηρίζοντας πως ο κατηγορούμενος τέλεσε τέσσερις ανθρωποκτονίες και επτά απόπειρες ανθρωποκτονίας.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάσσαρης: Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια και σε κάθειρξη 49 χρόνων"

Ευρείας κατανάλωσης έλαιο ενοχοποιείται για διαβήτη και γενετικές αλλαγές στον εγκέφαλο

Το σογιέλαιο, ευρείας κατανάλωσης έλαιο στις ΗΠΑ, αλλά πλέον και σε άλλες χώρες, που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα προϊόντων ταχυφαγείου, προστίθεται σε έτοιμα φαγητά και αποτελεί ζωοτροφή, όχι μόνο οδηγεί στην πρόκληση παχυσαρκίας και διαβήτη, αλλά μπορεί να επηρεάσει και νευρολογικές παθήσεις όπως ο αυτισμός, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Riverside.

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrinology οι επιστήμονες συνέκριναν ποντίκια που ακολουθούσαν τρία διαφορετικά είδη διατροφής: με σογιέλαιο, με σογιέλαιο τροποποιημένο ώστε να είναι χαμηλό σε λινολεϊκό οξύ και σε έλαιο καρύδας.

Η ίδια ομάδα ερευνητών είχε διαπιστώσει το 2015 οτι το σογιέλαιο προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη και λιπώδες ήπαρ στα ποντίκια. Το 2017 σε άλλη έρευνά τους διαπίστωσαν ότι το τροποποιημένο σογιέλαιο χαμηλό σε λινολεικό οξύ προκαλεί λιγότερη παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ωστόσο το παραπάνω εύρημα δεν επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη έρευνά τους για την δράση του σογιέλαιου, τροποποιημένου και μη στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές επιδράσεις του ελαίου στον υποθάλαμο του εγκεφάλου όπου λαμβάνουν χώρα πλήθος σημαντικών διεργασιών, όπως η ρύθμιση του βάρους μέσω του μεταβολισμού, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, η αναπαραγωγή και η σωματική ανάπτυξη καθώς και η απόκριση στο στρες όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Margarita Curras-Collazo, επίκουρη καθηγήτρια νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Η ομάδα διαπίστωσε δυσλειτουργία σε ορισμένα γονίδια σε ποντίκια που τρέφονται με σογιέλαιο. Ένα τέτοιο γονίδιο παράγει την «ορμόνη της αγάπης», ωκυτοκίνη. Στα ποντίκια που τρέφονταν με σογιέλαιο τα επίπεδα ωκυτοκίνης μειώθηκαν.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε άλλα 100 γονίδια που επηρεάζονται από τη διατροφή με σογιέλαιο. Πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στον μεταβολισμό, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και για ασθένειες όπως ο αυτισμός ή η νόσος του Πάρκινσον. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν συνιστά απόδειξη ότι το έλαιο προκαλεί αυτές τις ασθένειες.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι τα ευρήματα ισχύουν μόνο για το σογιέλαιο – όχι για άλλα προϊόντα σόγιας ή για άλλα φυτικά έλαια προτρέποντας το κοινό να μην διαγράψει από τη διατροφή του προϊόντα σόγιας όπως το τόφου, η σάλτσα σόγιας και τα φασόλια σόγιας.

Σημειώνεται ακόμη ότι αυτή η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και μάλιστα αρσενικά και τα αποτελέσματα των μελετών σε ποντίκια δεν αντιστοιχούν πάντα στον άνθρωπο.

Μια επιπλέον σημείωση σχετικά με αυτή τη μελέτη είναι ότι η ερευνητική ομάδα δεν έχει ακόμη απομονώσει ποιες χημικές ουσίες στο σογιέλαιο είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές που εντοπίστηκαν στον υποθάλαμο. Αλλά έχουν ήδη αποκλείσει δύο υποψήφιες, το λινολαϊκό οξύ, καθώς και το τροποποιημένο σογιέλαιο οδηγούσε σε γενετικές διαταραχές και τη στιγμαστερόλη, μια φυτοστερόλη που ομοιάζει με τη χοληστερόλη και βρίσκεται φυσικά στο σογιέλαιο.

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά βλάπτουν και τα ακόρεστα είναι υγιεινά. Το σογιέλαιο ανήκει στα πολυακόρεστα λιπαρά, αλλά όπως εξηγούν οι ερευνητές αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για την υγεία. Από την άλλη μεριά το έλαιο καρύδας που περιέχει κορεσμένα λιπαρά παρήγαγε ελάχιστες αλλαγές στα γονίδα του υποθαλάμου.

Το μήνυμα της πρόσφατης έρευνας όπως εξηγούν οι ειδικοί είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης σογιέλαιου.

ygeiamou
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρείας κατανάλωσης έλαιο ενοχοποιείται για διαβήτη και γενετικές αλλαγές στον εγκέφαλο"

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένων πάγων, βρέθηκαν υψηλές τιμές E.Coli και εντερόκοκκων

Στην ανάκληση μη ασφαλών συσκευασμένων πάγων από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατά τη διάρκεια των ελέγχων, στο πλαίσιο του προγράμματος επισήμου ελέγχου συσκευασμένου πάγου, προέβη σε δειγματοληψία των κάτωθι προϊόντων:


  1. Παγάκια «EXPRESS», σε κλειστή πλαστική συσκευασία 4,5 κιλών, με ημερομηνία παραγωγής 7-12-2019 και ημερομηνία λήξης 7-12-2020, που παράγεται από την επιχείρηση «ΠΑΝΤΣΟΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΠΑΓΑΚΙΑ EXPRESS», Ξάνθη.
  2. Παγάκια «NICE ICE», σε κλειστή πλαστική συσκευασία 1,2 κιλών, με ημερομηνία παραγωγής 11-10-2019 και ημερομηνία λήξης 10-10-2020, που παράγεται από την επιχείρηση «NICE ΠΑΓΟΣ», Δήμος Κατερίνης.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από την Χημική Υπηρεσία Σερρών του Γενικού του Κράτους, διαπιστώθηκε υπέρβαση όσον αφορά τα νομοθετικά όρια για τις παραμετρικές τιμές των κολοβακτηριοειδών, E.Coli, εντερόκοκκων και κολοβακτηριοειδών, E.Coli, αντίστοιχα.

Τα ανωτέρω δείγματα χαρακτηρίστηκαν μη κανονικά και μη ασφαλή. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.





newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένων πάγων, βρέθηκαν υψηλές τιμές E.Coli και εντερόκοκκων"

Λιβύη: Επίθεση με ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

Οι πτήσεις διακόπηκαν στο αεροδρόμιο Μίτιγκα, το μοναδικό σε λειτουργία της πρωτεύουσας της Λιβύης, έπειτα από την εκτόξευση ρουκετών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Τρίπολης.

Το διεθνές αεροδρόμιο Μίτιγκα έγινε στόχος «έξι ρουκετών Grad», μία ενέργεια που συνιστά «κατάφωρη απειλή» στην ασφάλεια της κυκλοφορίας των αεροσκαφών και «μία νέα παραβίαση της εκεχειρίας», η οποία εφαρμόσθηκε στις 12 Ιανουαρίου μεταξύ των εμπολέμων πλευρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης, Μοχάμαντ Γκνούνου.

Τουρκικά ΜΜΕ απέδωσαν τις ενέργειες αυτές στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι πτήσεις εκτρέπονται προς το αεροδρόμιο της πόλης Μισράτα, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.

Νωρίτερα από το Νταβός, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε τα πυρά του στον στρατάρχη Χαφτάρ, κατηγορώντας τον ότι είναι το μοναδικό εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης στην Λιβύη.

«Εξαρτάται από τον Χάφταρ. Ο αλ-Σάρατζ έχει ήδη δηλώσει την δέσμευσή του και επίσης υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν για εκεχειρία στην Μόσχα. Η πλευρά Σάρατζ έχει δεσμευθεί και δεν ήταν για εμάς δύσκολο να τον πείσουμε. Αλλά ο Χάφταρ, δεν έχει δεσμευθεί ακόμη, άρα εξαρτάται από αυτόν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Επίθεση με ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης"

Πανελλαδική 24ωρη απεργία τραυματιοφορέων

Πανελλαδική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 12:30 έξω από το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει για αύριο, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει ότι η έλλειψη τραυματιοφορέων σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας είναι «τρομακτική, αφού οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν το 60%. Σε μεγάλα νοσοκομεία που δέχονται πάνω από 1.000 ασθενείς σε κάθε εφημερία κάνουν βάρδια 2-3 υραυματιοφορείς για τακτικά, έκτακτα περιστατικά και νοσηλευόμενους ασθενείς».

Αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι «πολλές φορές το έργο των τραυματιοφορέων να το επωμίζονται οι συνοδοί των ασθενών [και] έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στα ΤΕΠ να αργούν να παραληφθούν με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λιμνάζουν στις κλινικές και να καθυστερούν τα εξιτήρια».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που καλύπτει και στηρίζει την απεργία των τραυματιοφορέων αναφέρει πως «δεν αποψιλώνεται ο κλάδος μόνο από συνταξιοδοτήσεις (200), αλλά και από μετατάξεις που έγιναν προεκλογικά σωρηδόν 526 τραυματιοφορέων σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, χωρίς να αντικατασταθούν με προσλήψεις νέων».

Προσθέτει δε ότι «σε συνδυασμό οι ελλείψεις, με το χαλασμένο εξοπλισμό (καρότσια, φορεία), την έλλειψη ασθενοφόρων για τις εσωτερικές διακομιδές, έχουν φέρει τους τραυματιοφορείς και τους ασθενείς σε απόγνωση».

Η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων ζητά προσλήψεις άμεσα μόνιμων τραυματιοφορέων, αυξήσεις στους μισθούς και ένταξη στα ΒΑΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική 24ωρη απεργία τραυματιοφορέων"

Νέο χαστούκι από Ράικου: Ο Παπαγελλόπουλος επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου

Πρόθεση κατάλυσης του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας αποδίδει στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η Ελένη Ράικου, κατά την έναρξη της τρίτης κατάθεσής της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι πίσω από τις καταγγελίες της κ. Ράικου υπάρχει κίνητρο.

«Τι κίνητρο έχετε για να καταθέτετε ό,τι καταθέτετε για τον κ. Παπαγγελόπουλο;» ρώτησε χαρακτηριστικά και κ. Ράικου απάντησε: «Κατάλαβα ότι για όλα αυτά που συνέβησαν σκέφτηκα ότι κάποιος πρέπει να μιλήσει. Τόλμησα να μιλήσω και για τον Ρασπούτιν και για τα κατασκευάσματά του, γιατί αισθανόμουν ότι με τις ενέργειές του επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου. Την κατάλυση της Δημοκρατίας. Είμαι 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορούσα αυτό να το δεχθώ».

Πέραν αυτού η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς απαντώντας σε ερωτήσεις του Κώστα Καραγκούνη (ΝΔ) επανέλαβε ότι η πρόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου ήταν να μετατρέψει το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis σε πολιτική σκευωρία με κατασκευασμένες κατηγορίες και στημένους μάρτυρες.

Πρόσθεσε ότι όταν η ίδια αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις εντολές του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε από συγκεκριμένους δικαστές και ΜΜΕ. «Με τη στοχοποίηση με καθιστούσαν στόχο σε παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις» είπε μεταξύ άλλων.

Ο διάλογος που διημείφθη έχει ως εξής:

«Κ.Καραγκούνης: Μας είπατε ότι έγινε παρέμβαση στο έργο σας. Για να συνοψίσουμε, το ενδιαφέρον του κ.Παπαγγελόπουλου που εστίασε;

Ε.Ράικου: Μόνο στους πολιτικούς. Πουθενά αλλού. Δεν είναι αθέμιτο να ρωτήσει κάποιος Υπουργός για την πορεία μίας υπόθεσης. Εδώ ήταν όμως κάτι τελείως διαφορετικό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ποτέ δεν ρώτησε ούτε για γιατρούς ούτε για κάτι άλλο. Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis. Γι’ αυτό και έστησε την σκευωρία.

Κ.Καραγκούνης: Η αντίληψη και η πεποίθηση που έχετε είναι ότι ο κ.Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε και σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς;

Ε.Ράικου: Σε άλλους επηρέαζε και σε άλλους που δεν μπορούσε να επηρεάσει ενεργούσε με τον τρόπο που περιέγραψα προχθές

Κ.Καραγκούνης: Ξέρετε τέτοιους λειτουργούς;

Ε.Ράικου: Είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι πόσοι θέλουν να περάσουν όλη αυτή τη δοκιμασία. Μου έχουν πει συνάδελφοί μου ότι έχουν περάσει τα ίδια αλλά πρέπει οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τα πούνε. Και αν το κάνουν, μπαίνουν σε διαδικασία στοχοποίησης. Δείτε εμένα που αρνήθηκα να υποκύψω στις παρεμβάσεις… Και στοχοποίηση στη στοχοποίηση, φθάνεις να φοβάσαι ακόμη και για την ζωή σου. Φοβάσαι όχι μόνο την ηθική αλλά και τη φυσική σου εξόντωση. Με τη στοχοποίηση εμένα με καθιστούσαν στόχο σε παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις.

Κ.Καραγκούνης: Η επιμονή του κ. Παπαγγελοπουλου να παρεμβαίνει εναντίον πολιτικών ποιο κίνητρο είχε;

Ε.Ράικου: Η όλη ζημιά είναι ότι διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου για να το μετατρέψει ο κ. Παπαγγελόπουλος σε σκευωρία».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο χαστούκι από Ράικου: Ο Παπαγελλόπουλος επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου"

Σακελλαροπούλου: Έχω πλήρη συνείδηση του χρέους που αναλαμβάνω

Το κατώφλι του Συμβουλίου της Επικρατείας πέρασε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας ο οποίος συνοδευόμενος από το προεδρείο της Βουλής, μετέβη στο γραφείο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για να της επιδώσει το αποτέλεσμα και να της ανακοινώσει επίσημα πως η εθνική αντιπροσωπεία την επέλεξε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

«Με το δεξί» είπε ο κ. Τασούλας μπαίνοντας στο ΣτΕ και λίγο πριν επιδώσει στη νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής. Μιας πρότασης που όπως είπε έτυχε ευρύτατης αποδοχής με 261 ψήφους, υπερκαλύπτοντας τα 2/3 που απαιτείται και επικυρώνοντας «την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά της. Γεγονός που καταδεικνύει ότι τα υψηλά καθήκοντά της εκκινουν ευοίωνα».

Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στον αείμνηστο ΠτΔ Μιχάλη Στασινόπουλο, ο οποίος επίσης προέρχονταν από τους κόλπους του ΣτΕ και επικαλέστηκε δικές του αναφορές για τον ρόλο του ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιούργησε «μια νέα εποχή στο δημόσιο βίο της χώρας».

Αναφερόμενος δε στην κυρία Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους. Ο κ. Τασούλας την χαρακτήρισε «πανάξια δικαστική λειτουργό» που στο πρόσωπο τιμάται «η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα». Και κατέληξε λέγοντας ότι από αυτό το υψηλό σκαλί θα υπηρετήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση δυο αιώνων από την ελληνική επανάσταση. «Επάξια η εκλογή αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας.

Συγκινημένη η κ. Σακελλαρόπουλου ευχαρίστησε τη Βουλή για την εκλογή της και την αντιπροσωπεία για τα θερμά της λόγια επισημαίνοντας ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει. «Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού» και για να συνεχίζει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η κυρία Σακελλαροπούλου έδωσε το στίγμα της για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδυνάμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου.

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου και μίλησε στη συνέχεια για μια κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. «Για αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου», είπε.



Η ορκωμοσία της νέας προέδρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου, καθώς η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει μία μέρα νωρίτερα. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να παραιτηθεί νωρίτερα και θα εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία.

Η κυρία Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε 261 ψήφους Καθώς υπέρ της υποψηφιότητας της τάχθηκαν εκτός από τη Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Πάντως , το ρεκόρ θετικών ψήφων για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κατέχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 όταν και συγκέντρωσε 279 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 και το 1990 με 153. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 το 1985, ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 το 200, ο κ. Κάρολος Παπούλιας με 279 το 2005 και 266 το 2010 και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος με 233 το 2015.



news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαροπούλου: Έχω πλήρη συνείδηση του χρέους που αναλαμβάνω"

Ελλείψεις φαρμάκων: Σε απόγνωση ασθενείς, γιατροί και φαρμακοποιοί – Ακυρώνονται χημειοθεραπείες

Σωρεία καταγγελιών δέχεται το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), για ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ασθενείς, γιατροί και φαρμακοποιοί βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται από τα φαρμακεία.

Η ΕΛΛΟΚ καταγγέλλει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «κωφεύουν» στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των ασθενών και καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα, ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες θεραπείες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., ως Βασικά Φάρμακα ορίζονται τα φάρμακα τα οποία «ικανοποιούν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού». Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς.

Άκρως αναγκαία η λήψη μέτρων

Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικα φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρμόδιος φορέας ΙΦΕΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, φροντίζει για την προμήθεια και ύπαρξη επάρκειας των φαρμάκων αυτών, αλλά και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας για τις περιπτώσεις ανωμαλιών στην παραγωγή ή την συνεργασία με τον προμηθευτή.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς το νέο Υπουργό Υγείας (και από τότε έχει επανέλθει αρκετές φορές) με την οποία, ενημερώνει για το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου διεύρυνσης των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων. Παράλληλα υπήρξαν επανειλημμένες επαφές με τον ΙΦΕΤ προκειμένου να λάβει απαντήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος με συγκεκριμένα βασικά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.

«Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε κάθε φορά από τους υπευθύνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση, καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών», αναφέρει η ΕΛΛΟΚ και συνεχίζει:

«Επιπλέον προβλήματα υπάρχουν και στην προμήθεια φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία. Όλοι μας υποστηρίξαμε με θέρμη και επικροτήσαμε την απόφαση του Υπουργού Υγείας σχετικά με την μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και τη μείωση πολλών από αυτών για το 2020, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας.

Δυστυχώς όμως και σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας. Οι μειωμένες εισαγωγές, πιθανόν λόγω clawback, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω προβλημάτων παραγωγής και τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερη τιμή τα «ελλείποντα» φάρμακα, δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα στις αγωγές που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς».

Η ΕΛΛΟΚ θέτει τα εξής ερωτήματα:

Γιατί ένα γνωστό και εν πολλοίς διαχρονικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στρατηγικά, αλλά μόνο πυροσβεστικά όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο;
Γιατί ο ΙΦΕΤ δεν διατηρεί απόθεμα ασφαλείας σε βασικά φάρμακα, όπως εκ του νόμου υποχρεούται;
Τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εξασφαλίσει υψηλού κόστους καινοτόμες θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς, γιατί μένει εκτεθειμένο με ελλείψεις φθηνών βασικών φαρμάκων;
Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιοι κανόνες να θεσπιστούν για να σταματήσει η «τεχνητή έλλειψη» και να μη δημιουργούν πρόβλημα οι παράλληλες εξαγωγές;
Παράλληλα, η Ομοσπονδία, τονίζει ότι το πρόβλημα των ελλείψεων φθηνών βασικών αλλά και άλλων φθηνών, μη συνταγογραφούμενων, ευρείας κατανάλωσης φαρμάκων απολύτως απαραίτητων για τη δημόσια υγεία, δεν είναι νέο, αλλά εμφανίζεται περιοδικά και αφορά συνήθως τα ίδια συγκεκριμένα φάρμακα, γεγονός που εκθέτει ακόμη περισσότερο τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει έγκαιρα.

Η ΕΛΛΟΚ, παρακολουθεί το θέμα συνεχώς και καλεί το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει και πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων, ενώ παράλληλα τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποτροπή της εμφάνισης του ίδιου φαινομένου στο μέλλον.

Γνωστοποίηση των ελλείψεων ζητά ο ΠΦΣ

Ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την επίλυση του μεγάλου προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων που συνεχώς επιδεινώνεται. Οι ελλείψεις αποτελούν για τον Σύλλογο το κυρίαρχο πρόβλημα στην καθημερινότητα των φαρμακοποιών και για τον λόγο αυτό έχει ήδη προκαλέσει δύο παρεμβάσεις στον ΕΟΦ και στο Υπουργείο Υγείας, με στόχο να δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα αυτό που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς και να αναδειχθεί η τεράστια έκταση του πανελλαδικά.

Ο ΠΦΣ, καλεί με επιστολή τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας να του αποστείλουν εντός μιας εβδομάδας από σήμερα κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στον εκάστοτε νομό.

«Οφείλει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι οι ελλείψεις είναι μείζον θέμα για τους φαρμακοποιούς που καθημερινά αγωνιούν για την προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών και ο ΠΦΣ είναι αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, για την επίλυση του», αναφέρει ο ΠΦΣ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλείψεις φαρμάκων: Σε απόγνωση ασθενείς, γιατροί και φαρμακοποιοί – Ακυρώνονται χημειοθεραπείες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news