facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Πέρασε το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί όλων των άρθρων, πλην τριών για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Τα επίμαχα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία αφορούν: Το άρθρο 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με το μοντέλο 80 - 20, το άρθρο 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων και το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέρασε το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση"

Ξεκίνησε η δίκη Τραμπ: «Αβάσιμη υπόθεση» λένε οι συνήγοροι - «Συντριπτικές οι αποδείξεις» αναφέρουν οι κατήγοροι

Η δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε σήμερα στη Γερουσία, με τον επικεφαλής των συνηγόρων του να χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την υπόθεση και τον Δημοκρατικό Άνταμ Σιφ, τον έναν από τους επτά κατηγόρους, να περιγράφει τις «συντριπτικές» αποδείξεις εναντίον του.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν την καθαίρεση του Τραμπ από το αξίωμά του επειδή φέρεται να άσκησε πίεση στην Ουκρανία να ερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια παρεμπόδισε την έρευνα που διεξήγαγε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την υπόθεση αυτήν.

Με τις κάμερες να μεταδίδουν ζωντανά τη διαδικασία, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας και οι δύο πλευρές έδωσαν την πρώτη μάχη τους με αντικείμενο τους κανόνες που πρότεινε ο ηγέτης της πλειοψηφίας, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ.

22163706


Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε, ο επικεφαλής των συνηγόρων του Τραμπ, στην εναρκτήρια δήλωσή του, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία υπόθεση» και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος δεν έκανε «απολύτως τίποτα το επιλήψιμο». Τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΜακΚόνελ με την οποία θα αποφασισθεί αργότερα αν θα κληθούν μάρτυρες και αν θα παρουσιαστούν έγγραφα στη δίκη.

Από την πλευρά του, ο Άνταμ Σιφ συνόψισε τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ και επισήμανε ότι μολονότι οι αποδείξεις είναι «ήδη συντριπτικές», είναι αναγκαίο να κληθούν μάρτυρες για να τονιστεί το πλήρες πλαίσιο της ανάρμοστης συμπεριφοράς του προέδρου και του περιβάλλοντός του.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να καταθέσουν ορισμένοι νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Την Δευτέρα ο ΜακΚόνελ είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για μια γρήγορη δίκη, χωρίς καταθέσεις ή παρουσίαση αποδείξεων. Με βάση αυτό, θα έδινε στις δύο πλευρές συνολικά 48 ώρες (μοιρασμένες εξίσου) για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Το σχέδιο αυτό άλλαξε και πλέον θα δίνει στην κάθε πλευρά περιθώριο τριών ημερών αντί για δύο. Επίσης, θα γίνουν δεκτά στη δίκη τα αρχεία της Βουλής των Αντιπροσώπων που αφορούν την έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί.

22163736


Ένας εκπρόσωπος του ΜακΚόνελ είπε ότι η αλλαγή έγινε μετά από συζητήσεις που είχαν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές σε ένα γεύμα κεκλεισμένων των θυρών.

Αν και κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθεί να νοθεύσει τη δίκη, ο ΜακΚόνελ επιμένει ότι οι κανόνες θα αντικατοπτρίζουν εκείνους που ακολούθησε η Γερουσία στη δίκη του Μπιλ Κλίντον το 1999.

Καθώς απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων στην 100μελή Γερουσία για να καθαιρεθεί ο Τραμπ, είναι βέβαιο ότι θα απαλλαγεί, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία (53 έδρες). Ωστόσο, δεν είναι σαφείς οι συνέπειες που θα έχει η δίκη αυτή στην προσπάθεια επανεκλογής του στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

22163765
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η δίκη Τραμπ: «Αβάσιμη υπόθεση» λένε οι συνήγοροι - «Συντριπτικές οι αποδείξεις» αναφέρουν οι κατήγοροι"

Μια ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την θεραπεία του καρκίνου

Ένας νέος τύπος Τ-κυττάρου θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή των καρκινικών όγκων σε όλους τους ασθενείς υποστηρίζεται σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Immunology.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν το λεγόμενο μοριακό ψαλίδι CRISPR–Cas9 για να τεκμηριώσουν ότι ένας υποδοχέας Τ-κυττάρων (TCR) αναγνώριζε και σκότωνε τους περισσότερους τύπους ανθρώπινου καρκίνου μέσω μιας μονομορφικής πρωτεΐνης, της MR1, χωρίς να επηρεάζει τα μη καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εντοπισμός των καρκινικών κυττάρων μέσω του TCR γίνεται μέσω της αναγνώρισης του καρκινικού μεταβολώματος (το σύνολο των μεταβολιτών που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα). Τα σχετικά πειράματα σε ποντίκια οδήγησαν ήδη σε ύφεση της λευχαιμίας και οδήγησαν σε αύξηση της επιβίωσης των τρωκτικών. Επίσης η μεταφορά TCR σε Τ- κύτταρα ασθενών οδήγησε στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων αυτόλογου και μη-αυτόλογου μελανώματος.

Το νέο αυτό είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, ανακαλύφθηκε τυχαία από τους Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι αισιοδοξούν ότι η ανακάλυψή τους προσφέρει ελπίδες για μια καθολική ανοσοθεραπεία του καρκίνου που θα αφορά όλους τους ασθενείς. Αν και είναι ακόμη νωρίς- αισιοδοξούν ότι ίσως στο μέλλον η ανακάλυψη τους αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία του καρκίνου. Αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σιούελ, ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, όταν βρήκαν τον νέο τύπο Τ-κυττάρου με σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες.

Το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες. Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν, έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν κύτταρα δερματικών καρκίνων, αιματολογικού καρκίνου, καρκίνου του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.

Ο Δρ. Σιούελ δήλωσε ότι είναι «άκρως ασυνήθιστο» να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες. «Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη, κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το κύτταρο υπήρχε. Η ανακάλυψη μας εγείρει την προοπτική μιας καθολικής θεραπείας για τον καρκίνο, ένα μοναδικό Τ-κύτταρο που θα είναι ικανό να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου στον πληθυσμό. Έως τώρα κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό», τόνισε ο Βρετανός ανοσολόγος.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν άνθρωποι που, χάρη σε αυτό ακριβώς το είδος ανοσοκυττάρου, έχουν ήδη τέλεια ανοσία απέναντι σε οποιονδήποτε καρκίνο. «Το κύτταρο αυτό μπορεί να είναι πολύ σπάνιο ή μπορεί να το έχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά για κάποιο λόγο να μην είναι ενεργοποιημένο. Απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη», ανέφερε.

Έως σήμερα υπάρχουν ορισμένες νέου τύπου αντικαρκινικές ανοσοθεραπείες, όπως οι CAR-T και TCR-T, αλλά έχουν σχετική αποτελεσματικότητα μόνο σε λίγα είδη καρκίνου, ιδίως στη λευχαιμία, ενώ δεν έχουν ιδιαίτερα οφέλη για τους συμπαγείς όγκους, που είναι και συχνότεροι. Επίσης είναι αρκετά εξατομικευμένες θεραπείες, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα όσον αφορά την καταλληλότητα τους για συγκεκριμένα άτομα, αλλά και μειονέκτημα όσον αφορά το εύρος των ασθενών που μπορούν να επωφεληθούν.

Το νέο κύτταρο προσκολλάται σε ένα μόριο (MR1) των καρκινικών κυττάρων, που είναι κοινό στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μια μελλοντική θεραπεία μπορεί να «δουλεύει» για τους περισσότερους καρκίνους, αλλά και για όλους σχεδόν τους ανθρώπους.

Τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, όπου εισήχθησαν τα νέα Τ-κύτταρα, άφησαν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα εξάλειψης των καρκινικών όγκων. Ο Δρ. Σιούελ δήλωσε ότι η πρόοδος αναμένεται να είναι γρήγορη, όσον αφορά τη δοκιμή και ανάπτυξη μιας πιθανής νέας θεραπείας. Οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος τον Νοέμβριο, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μια ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την θεραπεία του καρκίνου"

ΟΗΕ: Το πρόβλημα της Λιβύης έχει φτάσει στο Αιγαίο, στην εδαφική διαμάχη Ελλάδας και Τουρκίας

Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, περιέγραψε η Διάσκεψη του Βερολίνου ως «σημείο καμπής» στην προσπάθεια για ειρήνευση στη χώρα της Βορείου Αφρικής, ενώ μέσω συνέντευξής του επισήμανε ότι επετεύχθη ο στόχος του, που ήταν να βρεθούν όλοι οι συμμετέχοντες γύρω από το τραπέζι.

Ο κ. Σαλαμέ σημείωσε ακόμη ότι η πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ ήλθε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κατάσταση είχε φθάσει σε αδιέξοδο και ανέφερε ότι η σύγκρουση είχε αρχίσει να επεκτείνεται γεωγραφικά σε περιοχές που δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα της Λιβύης, κάνοντας μνεία στο Αιγαίο και «στην εδαφική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Σε μερικούς λείπει μεν μια κοινή φωτογραφία με χειραψία των Σαράτζ και Χάφταρ, δήλωσε ο κ. Σαλαμέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και πρόσθεσε ότι ο δικός του στόχος -ο οποίος επετεύχθη- ήταν να έλθουν όλες οι συμμετέχουσες χώρες στο τραπέζι.

«Πετύχαμε πολλά εκεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι και οι Τούρκοι κάθισαν στο ίδιο δωμάτιο για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, αν και υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές. Αλλά και για τους Αμερικανούς και για τους Ρώσους δεν ήταν εύκολο. Και ήταν επίσης μια πρόκληση να φέρουμε τους Γάλλους και τους Ιταλούς στην ίδια γραμμή. Από αυτήν την άποψη, η Διάσκεψη στο Βερολίνο ήταν επιτυχία. Εάν θέσει κανείς διαφορετικά κριτήρια, μπορεί και να το δει διαφορετικά. Αλλά για μένα το Βερολίνο προσέφερε ακριβώς αυτό που ήλπιζα», είπε ο Λιβανέζος διπλωμάτης και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μια νέα πτυχή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που ήταν στο Βερολίνο, αλλά με την κατάσταση στην ίδια τη χώρα.

«Πρώτον, είδαμε μια εντατικοποίηση της σύγκρουσης», με νέα όπλα, χιλιάδες νέους μισθοφόρους. Δεύτερον, η σύγκρουση έχει διεθνοποιηθεί και αυτό προκαλεί τον κίνδυνο η σύγκρουση να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Τρίτον, είδαμε την σύγκρουση να επεκτείνεται γεωγραφικά σε περιοχές που δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα της Λιβύης, μέχρι το αιγαίο και την εδαφική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», αναφέρει ο κ. Σαλαμέ και προσθέτει ότι υπάρχει τώρα μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, ότι αν αφεθεί αυτή η πληγή ανοιχτή, δεν θα προκληθεί ζημιά μόνο για τους Λίβυους. «Σχεδόν κανείς, άλλωστε, δεν φαίνεται να νοιάζεται για τους ανθρώπους στην Λιβύη», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας στην υπόθεση, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ εξήγησε ότι έπειτα από μια ομιλία του στις 29 Ιουλίου στα Ηνωμένα Έθνη, όπου περιέγραφε την κατάσταση στη Λιβύη ως απελπιστική, έλαβε τηλεφώνημα από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον ρώτησε εάν πίστευε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει, «κάνοντας μερικά τηλεφωνήματα», και αν θεωρούσε ότι η Γερμανία θα ήταν η κατάλληλη χώρα για την ανάληψη μιας διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας.

Λόγω της αποχής της από τις επιχειρήσεις που σχεδίαζε στη Λιβύη το ΝΑΤΟ, το 2010, η Γερμανία θεωρήθηκε ότι διέθετε πλεονέκτημα, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών ομολογεί ότι σκέφτηκε ακόμη ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικό για την πολιτική κληρονομιά της καγκελαρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβύη και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γασάν Σαλαμέ δήλωσε ότι «όσο καλύτερη είναι η πολιτική συμφωνία, τόσο λιγότεροι στρατιώτες χρειάζονται για να την προστατεύσουν, ενώ αν είναι κακή, δεν αρκούν ούτε πάρα πολλοί στρατιώτες για να την προστατεύσουν».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ανάλογη βούληση ούτε στο εσωτερικό της Λιβύης, αλλά ούτε στην διεθνή κοινότητα. «Ως εκ τούτου, δεν επιδιώκω μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση. Προς το παρόν το ζήτημα είναι διαφορετικό: θα πρέπει να μετατρέψουμε την κατάπαυση του πυρός σε ανακωχή», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιο περίπλοκα τα πράγματα. Για την ανακωχή θα πρέπει να συμφωνούν και τα δύο μέρη, θα πρέπει να διασφαλίζεται από τρίτους και η συμμόρφωση να ελέγχεται από έναν ουδέτερο μηχανισμό. Δεν χρειαζόμαστε ως προς αυτό Κυανόκρανους, αλλά έναν μικρό αριθμό διεθνών παρατηρητών».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της μετανάστευσης στη Λιβύη, ο κ. Σαλαμέ εξηγεί ότι «σε μια ειρηνική και ευημερούσα Λιβύη θα μπορούσαν να υπάρξουν 2-3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για μετανάστες, όπως συνέβαινε πριν από το πόλεμο».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Το πρόβλημα της Λιβύης έχει φτάσει στο Αιγαίο, στην εδαφική διαμάχη Ελλάδας και Τουρκίας"

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό της Κίνας, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του μυστηριώδη κοροναϊού της Κίνας, ο οποίος μετά τις χώρες της ανατολικής Ασίας, φαίνεται πως πέρασε τον Ειρηνικό Ωκεανό κάνοντας ήδη την εμφάνισή του στις ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα, το πρώτο θύμα του ιού στις ΗΠΑ είναι ένας ταξιδιώτης από την Κίνα που έφτασε στο Σιάτλ, στην μεγαλύτερη πόλη της βορειοδυτικής πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Κρούσματα από τον ίδιο ιό έχουν εντοπιστεί ακόμη στη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Ο απολογισμός των νεκρών από το στέλεχος του κοροναϊού, το οποίου αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, ανέρχεται ως σήμερα σε έξι, με τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 300. Δεκαπέντε μέλη ιατρικού προσωπικού βρίσκονται μεταξύ των κρουσμάτων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό της Κίνας, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ"

ΕΛΑΣ: Σε δύο εβδομάδες συνελήφθησαν 1.249 άτομα στην Αττική

Σε 1.249 συλλήψεις προχώρησαν οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2020, ενώ, μεταξύ άλλων, εξαρθρώθηκαν 2 εγκληματικά κυκλώματα, εξιχνιάστηκαν 15 ληστείες και εντοπίστηκαν 48 κλεμμένα αυτοκίνητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, από τα 1.249 άτομα, τα 400 συνελήφθησαν για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, 282 για διάφορα αδικήματα, 249 για ναρκωτικά, 128 για κλοπές, 100 με καταδιωκτικά έγγραφα, 55 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, 22 για απάτες, 8 για ληστείες και 5 για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Οσον αφορά τα δύο εγκληματικά κυκλώματα που εξαρθρώθηκαν, το ένα διέπραττε ληστείες - κλοπές, ενώ το άλλο διακινούσε ναρκωτικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 4 κιλά και 290 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 341 γραμ. κατεργασμένης κάνναβης, 343 γραμ. ηρωίνης, 96 γραμ. κοκαΐνης, 3 κιλά και 500 γραμ. sisha, 8 περίστροφα, 1 κυνηγετικό όπλο, 57 μαχαίρια, 37 φυσίγγια, 3 γεμιστήρες, 2.430 συσκευασίες λαθραίων καπνικών προϊόντων και 3.870 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Σε δύο εβδομάδες συνελήφθησαν 1.249 άτομα στην Αττική"

Οι Τούρκοι δεν πληρώνουν τους μισθοφόρους τους στη Συρία - τους αναγκάζουν να πάνε στη Λιβύη

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ασκούν έντονη πίεση στα στοιχεία των τρομοκρατικών οργανώσεων και των μισθοφόρων που βρίσκονται υπό τις διαταγές τους στην επαρχία Χασάκα και Ράκκα, για να τους αναγκάσουν να ενταχθούν στις τρομοκρατικές ομάδες του Ερντογάν στη Λιβύη και να συμμετάσχουν σε μάχες που διεξάγονται εκεί, γράφει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Πολιτικές πηγές ανέφεραν σε ανταποκριτή του Sana, ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής σκόπιμα μειώνουν δραματικά τους μισθούς των μισθοφόρων τους που δεν έδειξαν προθυμία να πάνε στις μάχες της Λιβύης.

Συγχρόνως καταφεύγουν σε αναγκαστικές προσλήψεις από τις φυλακές που δημιουργήθηκαν από τον τουρκικό στρατό και τις τρομοκρατικές οργανώσεις, στο έδαφος της Συρίας.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Τούρκοι δεν πληρώνουν τους μισθοφόρους τους στη Συρία - τους αναγκάζουν να πάνε στη Λιβύη"

Θρίλερ στο Νταβός: Ρώσοι κατάσκοποι εμφανίστηκαν ως υδραυλικοί!

Ελβετοί αξιωματούχοι απέτρεψαν μια κατασκοπευτική επιχείρηση Ρώσων που εμφανίσθηκαν στον Νταβός όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ως υδραυλικοί, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Tages-Anzeiger, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αλλά η Ελβετική αστυνομία δεν επιβεβαίωσε σημαντικές λεπτομέρειες της υπόθεση αυτής, στην οποία αναφέρεται το εν λόγω δημοσίευμα.

Η αστυνομία στο καντόνι Γκρισόν της ανατολικής Ελβετία δήλωσε ότι στους δύο Ρώσους με διπλωματικά διαβατήρια έγινε ένας έλεγχος ταυτοτήτων ρουτίνας στο Νταβός τον Αύγουστο του 2019, αλλά δεν διαπίστωσε κάποια σχέση της επίσκεψης τους με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Είναι αλήθεια ότι ελέγξαμε δύο Ρώσους πολίτες στο Νταβός οι οποίοι έδειξαν τα διπλωματικά τους διαβατήρια, αλλά δεν είχαμε κανέναν λόγο για να τους κρατήσουμε. Τους επετράπη να φύγουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του καντονίου, προσθέτοντας ότι η αστυνομία ποτέ δεν τους ταυτοποίησε ως υδραυλικούς.

Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Βέρνη απέρριψε τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος, λέγοντας ότι οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι εκτός Ελβετίας ελέγχθησαν και εν συνεχεία τους επετράπη να συνεχίσουν τον δρόμο τους.

«Διπλωματικά διαβατήρια δίνονται σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και όχι σε χειρώνακτες εργάτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας προσθέτοντας ότι «Νομίζω ότι ήταν ένα κακόγουστο αστείο».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερη για το συμβάν.

Ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής Ουίλιαμ Μπράουντερ, του οποίου ο δικηγόρος Σερεγκέι Μαγκνίτσι είχε βρεθεί νεκρός στην φυλακή το 2009, μετά τις αποκαλύψεις υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονταν υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, δήλωσε σήμερα με αφορμή το δημοσίευμα στο Reuters: «Οι Ρώσοι στοχοποιούν όλους τους εχθρούς τους σε όλες τις χώρες, καθώς διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις και το Νταβός είναι μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία και είναι ένα μέρος στο οποίο μπορώ να έρθω και να προκαλέσω προσωπικά του Ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση της δολοφονίας του Σερεγκέi Μαγκνίτσκι».

O Μπράουντερ, τον οποίο οι Ρώσοι εισαγγελείς είχαν χαρακτηρίσει εν συνεχεία ως ύποπτο εντολοδόχο διαφόρων δολοφονιών αλλά και για τη δολοφονία του Μαγκνίτσκι (ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες αυτές ως γελοίες), δήλωσε σήμερα στην Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty) τα εξής : «Την περασμένη Παρασκευή μαζί μου επικοινώνησαν εκπρόσωποι των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών και μου ανακοίνωσαν ότι υπάρχει μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια μου και πως η απειλή αυτή εκπορεύεται από την Ρωσία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στο Νταβός: Ρώσοι κατάσκοποι εμφανίστηκαν ως υδραυλικοί!"

Καλιφόρνια: Εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει ως «καρκινογόνο» δημοφιλές φάρμακο

Σε θέση μάχη μπαίνει η Καλιφόρνια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Πολιτείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατατάξουν ένα από τα πλέον κοινά και συνήθη φάρμακα στην κατηγορία των καρκινογόνων.

Το φάρμακο ή, πιο σωστά, η ενεργή ουσία είναι η ακεταμινοφαίνη, η οποία εκτός ΗΠΑ ονομάζεται παρακεταμόλη και περιλαμβάνεται σε δεκάδες κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αναλγητικά και αντιπυρετικά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από το 1955 και η ανησυχία για συσχέτισή της με καρκινογενέσεις συνδέεται με μια άλλη ουσία, την φενακετίνη, η οποία απαγορεύτηκε το 1983 ως καρκινογόνα.

Η φενακετίνη χρησιμοποιούνταν όπως και η παρακεταμόλη για την καταπολέμηση πονοκεφάλων, ενώ στην περίπτωση της Καλιφόρνια επιστημονική επιτροπή που συστήθηκε το 2011 αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στις 27 Ιανουαρίου.

Νόμος της Πολιτείας αναφέρει ότι η Καλιφόρνια θα πρέπει να προειδοποιεί τους πολίτες για κάθε χημική ούσια που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή αναπαραγωγικά προβλήματα. Για την ώρα, η συσχέτιση ακεταμινοφαίνης και καρκίνου θεωρείται πολύ αδύναμη.

Τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα, καθώς σε προηγούμενες δεκαετίες η FDA, ο πανίσχυρος οργανισμός για τα φάρμακα και τα τρόφιμα των ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει ότι είναι παράνομο η ακεταμινοφαίνη να κηρυχθεί ως καρκινογόνα, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρίες πιέζουν στην ίδια κατεύθυνση.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι της Καλιφόρνιας δηλώνουν ότι οι αποφάσεις τους δεν πρόκειται να επηρεαστεί από πολιτικές ή άλλες πιέσεις. Σημειώνεται ότι η Καλιφόρνια έχει κηρύξει ως καρκινογόνο το αλκοόλ από το 1988 και τη γλυφοσάτη από το 2017.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλιφόρνια: Εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει ως «καρκινογόνο» δημοφιλές φάρμακο"

Κοινοβούλιο Λιβύης: Τα μνημόνια Άγκυρας - Τρίπολης έχουν επισήμως ακυρωθεί

Το μήνυμα πως τα μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι άκυρα και ανυπόστατα, έστειλε από την Αθήνα ο Δρ Άρεφ Αλί Ναγιέντ (Aref Ali Nayed), σύμβουλος του προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης, πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επικεφαλής του Λιβυκού Ινστιτούτου για Ανώτερες Σπουδές. «Τα μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης έχουν επισήμως ακυρωθεί. Σύμφωνα με τον νόμο της Λιβύης, δεν υπάρχουν.

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης σε ειδική συνεδρίασή του ακύρωσε τα μνημόνια ως άκυρα και ανυπόστατα. Τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται την κύρωση του Κοινοβουλίου. Χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου είναι ανυπόστατες. Το Kοινοβούλιο όχι απλώς δεν τα ακύρωσε, αλλά στην πραγματικότητα ενεργά ανακοίνωσε πως είναι άκυρα και ανυπόστατα. Είναι παράνομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άρεφ Αλί Ναγιέντ σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου μετά την ημερίδα και πριν από τη συνέντευξη με Έλληνες δημοσιογράφους, ο Λίβυος ακαδημαϊκός είπε ότι υπάρχουν θετικά σημεία που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, αλλά επίσης έχει και κάποια αρνητικά, με κυριότερο ότι δεν αντιμετώπισε την άκυρη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Σαράτζ. Εστιάζοντας στον ρόλο της Ελλάδας, τόνισε πως «χρειαζόμαστε μια φωνή στην Ευρώπη» και προσέθεσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που θα ακολουθήσουν τη διάσκεψη του Βερολίνου.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι στις επιτροπές που θα ακολουθήσουν της διάσκεψης του Βερολίνου» εκτίμησε.

«Φυσικά και θα σεβαστούμε την απόφαση του Βερολίνου»

Επισήμανε πως το λιβυκό Κοινοβούλιο και ο στρατός, βεβαίως και θα σεβαστούν τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά θα απαιτήσουν και την εφαρμογή των διατάξεων που καλούν για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, εγκεκριμένης από το Κοινοβούλιο. «Οι διατάξεις αυτές μιλούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πώς ισχυρίζεσαι ότι καταπολεμάς την τρομοκρατία όταν στέλνεις (Τουρκία) 5.000 τρομοκράτες στη Λιβύη. Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να εγερθεί» σημείωσε.

Στη συνέντευξη που έδωσε αργότερα σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Άρεφ Αλί Ναγιέντ είπε πως τα κείμενα του Βερολίνου μιλούν για νέο προεδρικό συμβούλιο και για νέα κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας. «Εάν ζητηθεί από το Κοινοβούλιο να αντικαταστήσει την εθνική κυβέρνηση θα έχουμε μια απλή λύση. Το Κοινοβούλιο θα ορίσει μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αντιπροσωπεύει όλους τους Λίβυους και όλος ο κόσμος δεν θα έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα για την άρση της αναγνώρισης της εθνικής κυβέρνησης» σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, ο Δρ Άρεφ Αλί Ναγιέντ είπε πως το επόμενο στάδιο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο. «Μια νέα κυβέρνηση, καθώς ο Eθνικός Στρατός της Λιβύης παίρνει τον έλεγχο της Τρίπολης και την ελευθερώνει από τους Ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένου των 5.000 νέων τρομοκρατών που έχει προωθήσει στη Λιβύη ο Ερντογάν» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη νέα κυβέρνηση, είπε πως θα είναι μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, που δεν θα αποκλείει κανέναν και θα αποτελείται από τεχνοκράτες, η οποία θα πραγματοποιήσει εκλογές σε ένα-δύο χρόνια.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη, είπε πως πριν από την εκεχειρία, ο Εθνικός Στρατός ήταν μόνο λίγες μέρες μακριά από τον συνολικό έλεγχο της Τρίπολης. «Δυστυχώς λόγω της υπογραφής της συμφωνίας με την Τουρκία και τη μαζική αποστολή μαχητών, κατάφεραν να αλλάξουν την ισορροπία και τώρα αυτοί οι 5.000 άνδρες (που εστάλησαν από την Τουρκία) προκαλούν χθες και σήμερα το πρωί τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης επιχειρώντας να δοκιμάσουν τις θέσεις του. Θα είναι δύσκολος ο αγώνας τώρα. Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο χρόνο θα διαρκέσει» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Ο φόβος μου είναι για τον άμαχο πληθυσμό της Τρίπολης, επειδή αυτοί οι σκληροί τρομοκράτες θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην πόλη». Περαιτέρω είπε, πως «τεχνικά υπάρχει μια εκεχειρία, αλλά δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση για να καλύψει τη μεταφορά τρομοκρατών. Ακόμα και χθες υπήρξε μια άλλη αποστολή τρομοκρατών. Χρησιμοποιούν τα πολιτικά αεροπλάνα, που είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχει πραγματικά μια πραγματική εκεχειρία, καθώς η ανακωχή δεν έχει γίνει σεβαστή από την άλλη πλευρά. Χθες και σήμερα το πρωί τρομοκράτες που έχουν σταλεί από την Τουρκία άνοιξαν πυρά σε θέση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην Τρίπολη».

«Το πετρέλαιο είναι 100% του εισοδήματος της Λιβύης»

Όσον αφορά τον ρόλο της Ιταλίας, ανέφερε πως ήταν στο πλευρό της GNA, «αλλά μετά την υπογραφή των μνημονίων με την Τουρκία βλέπουμε μια αισθητή αλλαγή στην πολιτική τους. H εντύπωση που έχω αποκομίσει από τις επαφές με την ιταλική ηγεσία, είναι πως η Ιταλία είναι κάθετα αντίθετη με την τουρκική συμφωνία με την GNA, επειδή τη βλέπουν ως μια απειλή στο ευρωπαϊκό συμφέρον και πιστεύω πως το ενδιαφέρον τους για τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας είναι πραγματικό. Πιστεύω πως οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν κάποιου είδους νομιμοποίηση ισχυριζόμενοι ότι κάποια χώρα τους υποστηρίζει».

Επίσης, ανέδειξε τη σημασία της πετρελαϊκής παραγωγής για την οικονομία της χώρας. «Το πετρέλαιο και το αέριο τώρα είναι 100% του εισοδήματος της Λιβύης. Δεν έχουμε άλλους πόρους για εισόδημα. Κάθε παύση στην παραγωγή πετρελαίου είναι μακροπρόθεσμα απώλεια για τη Λιβύη. Αλλά το πρόβλημα είναι πως η απόφαση για την παύση δεν ήταν απόφαση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, αλλά των φυλών. Έκλεισαν τη στρόφιγγα γιατί βλέπουν ότι τα λεφτά τους χρησιμοποιούνται για τη στρατολόγηση ανθρώπων που θέλουν να τους σκοτώσουν» προσέθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, είπε πως η Ελλάδα προχώρησε σε μια σοφή κίνηση βάζοντας τους πόρους της και τα συμφέροντά της με άλλα κράτη και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Λιβύη μπορεί να είναι σημαντικός εταίρος σε τέτοια εγχειρήματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινοβούλιο Λιβύης: Τα μνημόνια Άγκυρας - Τρίπολης έχουν επισήμως ακυρωθεί"

Εξόντωση μισθοφόρων της Άγκυρας στην Τρίπολη: 28 νεκροί από μάχες με δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ

Τουλάχιστον 28 ισλαμιστές μισθοφόροι τη Άγκυρας έχουν χάσει την ζωή τους τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Τρίπολης, αναφέρει το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πάντως όπως αναφέρεται ο αριθμός των νεκρών μισθοφόρων πρέπει να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος καθώς οι αριθμοί που δίνει το συριακό παρατηρητήριο είναι "συγκρατημένοι", λόγω καλών σχέσεων που διατηρεί με τον FSA και στις ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στην Συρία.

Οι μάχες διεξάγονται νότια της Τρίπολης και είναι ιδιαίτερα φονικές, όπως αναφέρουν πληροφορίες από λιβυκά ΜΜΕ, με τις δυνάμεις της Τρίπολης να έχουν στείλει ενισχύσεις από μισθοφόρους, οι οποίοι με το που πατούν το πόδι τους στην Λιβύη στέλνονται στο μέτωπο για να σκοτωθούν.

Ο διοικητής των δυνάμεων του LNA μάλιστα δήλωσε στο Asharq Al-Awsat ότι ο «Εθνικός Στρατός της Λιβύης», δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για κατάληψη της Τρίπολης, διαψεύδοντας τις σχετικές φήμες ότι έχει υπάρξει μια άτυπη κατάπαυση πυρός στην περιοχή της λιβυκής πρωτεύουσας.





Την ίδια ώρα επικεφαλής τουρκικής οργάνωσης εξτρεμιστών δηλώνει ότι είναι έτοιμοι να πάνε όχι μόνο στην Λιβυή αλλά μέχρι και στην Κίνα και να δώσουν την ζωή τους για το νέο «οθωμανικό χαλιφάτο» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ο εκπρόσωπος του GNA κατηγόρησε τον LNA ότι παραβίασε την εκεχειρία βομβαρδίζοντας θέσεις των δυνάμεων της Τρίπολης σήμερα νότια από την λιβυκή πρωτεύουσα.
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξόντωση μισθοφόρων της Άγκυρας στην Τρίπολη: 28 νεκροί από μάχες με δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ"

Καταδικάστηκε ο Βαξεβάνης για εξύβριση του Αντώνη Σαμαρά

Ένοχος για το αδίκημα της απλής εξύβρισης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κρίθηκε σήμερα από το αρμόδιο δικαστήριο ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Documento» Κώστας Βαξεβάνης. Το δικαστήριο επέβαλλε στον κ. Βαξεβάνη ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή.

Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη μετά από μήνυση που είχε καταθέσει ο κ. Σαμαράς σε βάρος του εκδότη για ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. H ανάρτηση είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2018. Επρόκειτο για μια φωτογραφία τύπου meme, η οποία εμφάνιζε τον Αντώνη Σαμαρά να λέει: «Όποιος ανοίγει το στοματάκι του θα έχει την τύχη του Μαυρίκου. Το αισθάνομαι». Η εν λόγω φράση βασιζόταν σε παλαιότερο βίντεο προεκλογικής συνέντευξης του κ. Σαμαρά, στην οποία είχε πει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει, το αισθάνομαι».

Το δικαστήριο πάντως με την απόφαση που εξέδωσε μετέτρεψε την κατηγορία από συκοφαντική δυσφήμιση σε απλή εξύβριση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδικάστηκε ο Βαξεβάνης για εξύβριση του Αντώνη Σαμαρά"

Η Ιταλία «αδειάζει» τον Ερντογάν: «Φήμες που στερούνται βάσης»

Στη διάψευση των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διαπραγμάτευσης της Ιταλίας με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων προχώρησε το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών

Tο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του σχετικά με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της ‘Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης.»

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ιταλία «αδειάζει» τον Ερντογάν: «Φήμες που στερούνται βάσης»"

Καιρός αύριο: Πολύ κρύο σε πολλές περιοχές!

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 22.01.2020, με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη κυρίως τις πρωινές ώρες σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο το πρωί 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.
Καιρός – Αναλυτική πρόγνωση για ολόκληρη τη χώρα
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις θα αναπτυχθούν από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4, βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 15 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις θα αναπτυχθούν από αργά το απόγευμα στα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5, στα ανατολικά και νότια το πρωί 6 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 7 και το πρωί στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις θα αναπτυχθούν από αργά το απόγευμα στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Ο καιρός στην Αθήνα
Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Ο καιρός στην Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πολύ κρύο σε πολλές περιοχές!"

Κ.Καραμανλής: Στην «Ολυμπία Οδό» η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος

Στην Ολυμπία Οδό θα δοθεί η εργολαβία για να υλοποιήσει το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. Το έργο, σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι έτοιμο το 2023. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι εργολάβοι των 5 σημερινών εργολαβιών θα αποζημιωθούν κανονικά,

Οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή έγιναν μετά από συνάντηση με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αχαΐας, κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, κ. Άγγελο Τσιγκρή, κ. Ιάσωνα Φωτήλα και Ηλείας, κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε, για το ίδιο θέμα, συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, την Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου, όπως ορίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους εκπροσώπους της ΠΕΔ και του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Ο Υπουργός δήλωσε:

Οι συζητήσεις μας ήταν πραγματικά εποικοδομητικές, αφού κι εμείς από την πλευρά μας είχαμε σημαντικά νέα, και εστιάστηκαν σε ένα έργο: Πάτρα – Πύργος. Ένα έργο το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια και αυτό έχει τεράστιο κόστος. Κόστος οικονομικό, κόστος κοινωνικό και το χειρότερο, κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Σήμερα μάλιστα πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για αυτό. Και είχαν δίκιο. Χωρίς να θέλω να φανεί αντιφατικό, είμαστε δίπλα τους. Έχουμε την ίδια αγωνία.

Αυτό το έργο σήμερα που μιλάμε μπορούσε και έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση, από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το διαγωνισμό, το έσπασε σε 8 κομμάτια, έχασε πολύτιμο χρόνο, το έβαλε σε κίνδυνο, για δικούς της πολύ συγκεκριμένους λόγους. Όμως αυτά τα έχουμε πει πολλές φορές. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα.

Στην κατάσταση που παραλάβαμε, στις 2 εργολαβίες ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος και σε άλλη μία υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές στο ΣτΕ. Στις άλλες 5 υπήρχαν 3 διαφορετικοί ανάδοχοι. Θα είμαι ειλικρινής, δεν ενέπνεαν όλοι την ίδια εμπιστοσύνη ότι μπορούν να ολοκληρώσουν εγκαίρως τα κομμάτια του έργου τους. Στα λόγια μπορούμε να λέμε ότι θα ολοκληρωθεί ένα έργο μέσα σε μια νύχτα, αλλά τα αδιάψευστα γεγονότα άλλα δείχνουν…

Ήδη υπήρχαν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα και ήδη εργολάβοι είχαν αρχίσει να έχουν πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις… Κι ακόμα και αν κατάφερναν να ολοκληρωθούν κάποτε αυτά τα έργα, θα παίρναμε 5 έργα αποσπασματικά, τα οποία δεν θα συνέδεαν καμία περιοχή της Ηλείας με την Πάτρα και την Αθήνα, ούτε θα δημιουργούσαν πρόσβαση από και προς την Κυλλήνη, την Αμαλιάδα και τον Πύργο. Και επιπλέον θα είχαμε και τον κίνδυνο, αν όχι τη βεβαιότητα, να χαθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Με άλλα λόγια, το πραγματικό δίλημμα φτάσαμε να είναι αν το έργο θα γίνει τελικά ή όχι.

Εμείς, απ’ όταν ακόμα ήμασταν στην αντιπολίτευση είχαμε διαφωνήσει πλήρως με την κατάτμηση. Τώρα, είχαμε δύο επιλογές: Η μία, η εύκολη, ήταν να προχωρήσουμε κι εμείς σε αυτόν τον λάθος δρόμο των προηγούμενων. Δήθεν για να μην χαθεί άλλος χρόνος. Ποιος θα μπορούσε να μας κατηγορήσει; Αυτοί που τώρα λένε ότι δήθεν εμείς καθυστερούμε; Και όταν το έργο όχι απλώς καθυστερούσε αλλά ναυαγούσε οριστικά, όπως ήταν μαθηματικώς βέβαιο, θα λέγαμε «δεν φταίμε εμείς, οι προηγούμενοι φταίνε»… Πολιτικά και κομματικά, εμείς θα είχαμε καθαρίσει. Όμως η δουλειά μας είναι να κοιτάμε το συμφέρον του τόπου, όχι το συμφέρον το προσωπικό μας και το κομματικό.

Η άλλη επιλογή, η δύσκολη, ήταν να βρούμε λύση για να γίνει το έργο. Και βρήκαμε. Σήμερα μπορώ να σας ανακοινώσω ότι συμφωνήσαμε με την Ολυμπία Οδό να υλοποιήσει το έργο, το οποίο θα ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης. Η υλοποίηση συμφωνήσαμε να μην κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο ούτε ευρώ παραπάνω από όσο προβλεπόταν στις 8 εργολαβίες -όμως τώρα εξασφαλίζεται η ολοκλήρωσή του. Επιπλέον, με τη λύση αυτή η επίβλεψη του έργου γίνεται από ανεξάρτητο μηχανικό, εξασφαλίζεται η εγγύηση της κατασκευής και απαλλάσσεται το Δημόσιο από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης έως το 2040. Και βέβαια, αν δεν υπάρχουν εξωγενείς καθυστερήσεις το έργο θα είναι έτοιμο το 2023. Ακόμα, όμως, κι αν παρ’ ελπίδα αναγκαστούμε να πάμε πέραν του 2023, πλέον με την μη κατάτμηση έχουμε διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση. Κι αυτό είναι άλλο ένα σπουδαίο νέο!

Εξυπακούεται ότι οι εργολάβοι των 5 σημερινών εργολαβιών θα αποζημιωθούν κανονικά, όπως ο νόμος ορίζει και τους ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες και την κατανόησή τους.

Θέλω όμως πάντα να είμαι ειλικρινής, γι’ αυτό και ξεκαθαρίζω ότι ασφαλώς και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Έχουμε μπροστά μας το κρίσιμο στάδιο της έγκρισης όλων των παραπάνω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είναι γνωστό, έχουμε ήδη κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις μαζί της, πλέον το αίτημα είναι και επίσημο και περιμένουμε στους επόμενους μήνες, το οριστικό ΟΚ. Πιστεύω ότι θα το λάβουμε. Αν όχι, θα αναγκαστούμε να πάμε σε νέο διαγωνισμό. Πάλι θα γίνει το έργο. Αλλά θα πάρει παραπάνω χρόνο η διαδικασία. Πιστεύω βάσιμα όμως ότι αυτό δεν θα χρειαστεί.

Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να έχουμε εργοτάξια μέσα στο 2020. Μία περίπτωση υπάρχει μόνο να καθυστερήσει το να ξεκινήσει το έργο. Ένας κίνδυνος: Να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές για λόγους επιχειρηματικών συμφερόντων, από κάποιον από τους 3 σημερινούς εργολάβους. Ελπίζω ότι κανείς δεν θα βάλει τελικά το προσωπικό γινάτι και το στενό οικονομικό και επιχειρηματικό του συμφέρον πάνω από το καλό των πολιτών και του τόπου. Το έργο πλέον κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει. Θα μπορούσε μόνο εκδικητικά να το καθυστερήσει. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το κάνει. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι δέσμευση της κυβέρνησης, δέσμευση δική μου, πάνω απ’ όλα δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού: ο σύγχρονος, γρήγορος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος θα γίνει πραγματικότητα. Το είπαμε, δεσμευτήκαμε, το προσπαθήσαμε και από σήμερα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να το κάνουμε πράξη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Καραμανλής: Στην «Ολυμπία Οδό» η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος"

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είχε θέση στο Βερολίνο γιατί δεν είναι «παίκτης» στη Λιβύη

Νέες δηλώσεις για την Ελλάδα και τις κινήσεις της στο διπλωματικό πεδίο πραγματοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτή τη φορά από το Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για τη μη πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη του Βερολίνου, με τον Τσαβούσογλου να αναφέρει πως «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε πως αγνοούμε τον γείτονά μας, που είναι η Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα».

«Η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το πρόβλημα τώρα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. Τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;», συνέχισε.

Από τον σχολιασμό του Τσαβούσογλου δεν ξέφυγαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με τον τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να δείχνει την ενόχληση της Τουρκίας. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος αντί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος. Δήθεν θα τον προσκαλέσει (τον Χάφταρ) και θα μας απαντήσει. Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.

Αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η χώρα του δηλώνει έτοιμη για συνεργασία. «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι».

Αναφορικά με τον αγωγό EastMed, τον χαρακτήρισε σαν «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως… «δεν πρέπει να είναι μια ένωση που αποκλείει. Είμαστε χώρα των Βαλκανίων και δίνουμε μεγάλη σημασία στη σταθερίτητα των αδερφών χωρών που βρίσκονται εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατά τις υποσχέσεις που τους έχει δώσει».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είχε θέση στο Βερολίνο γιατί δεν είναι «παίκτης» στη Λιβύη"

Ισπανία: Χωρίς ρεύμα 200 χιλιάδες άνθρωποι λόγω της καταγίδας «Γκλόρια»

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, που έπληξαν την Ισπανία, είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που βρέθηκε στο έλεος της καταιγίδας «Γκλόρια».

Πιο συγκεκριμένα, στην κοινότητα Χιρόνα, στη βορειοανατολική Ισπανία, 220.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

Επιπλέον, περισσότερα από 2.600 χλμ δρόμων έχουν καλυφθεί από χιόνι στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από την κακοκαιρία που πλήττει την Ισπανία από την Κυριακή, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, τις χιονοθύελλες, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη σφοδρή θαλασσοταραχή στις ακτές της Μεσογείου.

Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Χωρίς ρεύμα 200 χιλιάδες άνθρωποι λόγω της καταγίδας «Γκλόρια»"

Έκοψαν την πίτα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Βορίδης: Φάτε και πιείτε στην υγειά του Καμμένου!

Δεν έπιασε τόπο το κλίμα μιζέριας που επιχείρησε να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σε μία επίδειξη μικροπολιτικής σκοπιμότητας, στοχοποίησε την πρωτοβουλία Βορίδη να πραγματοποιηθεί εκδήλωση κοπής πίτας προς τιμήν των 750 εργαζόμενων του υπουργείου και των οικογενειών τους. 

Η εκδήλωση, που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε σε ένα γιορτινό περιβάλλον, δίνοντας την ευκαιρία στους εργαζoμένους που κατέκλυσαν τον χώρο να απολαύσουν λίγες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εκδήλωση «ελάχιστη προσφορά του υπουργείου προς τους ανθρώπους του, που εργάζονται σκληρά, προκειμένου να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι που έχει θέσει η πολιτική του ηγεσία στην αδιάκοπη προσπάθεια της για αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα».

Ο υπουργός κατακεραύνωσε μάλιστα με τον ιδιαίτερό του τρόπο τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου, όπως είπε, ανήγαγαν σε μείζον πολιτικό ζήτημα μία εορταστική εκδήλωση. Κάλεσε μάλιστα τους παρευρισκόμενους να φάνε και να πιουν στην υγειά του Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε δικαστική διαμάχη είχε καταδικαστεί για προσβολή προσωπικότητας σε βάρος του υπουργού και είχε υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 40.000 ευρώ, από τα οποία ο Μάκης Βορίδης κάλυψε εξ ολοκλήρου το κόστος της εκδήλωσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός ανακάλεσε την εντολή για δέσμευση πίστωσης των 12.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Στο θέμα των αντιδράσεων στάθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του υπουργείου, ο οποίος, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός του προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και, αφού ευχαρίστησε τον Μάκη Βορίδη για την πρωτοβουλία, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι επί ηγεσίας Βορίδη εργάζονται εντατικά και έχουν επιτύχει τα μεγαλύτερα ποσοστά απορρόφησης των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μοναδικός απών από την εκδήλωση ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος νωρίτερα είχε υποσχεθεί, εφόσον ο κ. Βορίδης πληρώσει την εκδήλωση από την τσέπη του, να παραστεί και ο ίδιος σε αυτήν και να την χαιρετίσει!


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκοψαν την πίτα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Βορίδης: Φάτε και πιείτε στην υγειά του Καμμένου!"

Ειρηνοδικείο Αθηνών: Μόνο συστημένη η αποστολή καρτών και pin από τις Τράπεζες

Την υποχρέωση των Τραπεζών να αποστέλλουν αποκλειστικά με συστημένη επιστολή κάρτες αναλήψεων, πιστωτικές κά, στους πελάτες τους, αναγνωρίζει με απόφαση του το Ειρηνοδικείο. Το δικαστήριο δικαίωσε 76χρονη που είχε πέσει θύμα κλοπής της κάρτας και του κωδικού της, τα οποία της είχαν σταλεί με απλό ταχυδρομείο.

Το δικαστήριο με την απόφασή του (αριθμός 3446/2019) υποχρεώνει για πρώτη φορά τα τραπεζικά ιδρύματα στο πλαίσιο της προστασίας και ασφάλειας των συναλλαγών τους με τους καταθέτες, να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η υποχρέωσή τους σε αποστολή των επίμαχων στοιχείων μόνο με συστημένη επιστολή, ακόμη κι αν αυτό δεν προβλέπεται ρητά στον κανονισμό και δίκαιο των τραπεζών.

Η προσφεύγουσα έπεσε θύμα κλοπής της νέας κάρτας αναλήψεων, που μαζί με τον κωδικό αριθμό (Pin) της είχε αποστείλει, κατόπιν απώλειας της προηγούμενης, η τράπεζα στην διεύθυνσή της, ως απλής αλληλογραφίας. Οι δράστες της κλοπής μάλιστα έκαναν αναλήψεις μετρητών περίπου 2.000 ευρώ.

Η γυναίκα ανακάλυψε τι είχε συμβεί με την κάρτα της, όταν αρκετές ημέρες μετά την αίτηση της για έκδοση νέας κάρτας, οπότε και μετέβη για δεύτερη φορά στην τράπεζα, της είπαν πως η νέα κάρτα, όσο και το νέο PIN είχαν αποσταλεί ταχυδρομικά μέσω των ΕΛΤΑ, με απλή αλληλογραφία, αντί συστημένης επιστολής. Μάλιστα της είπαν πως με την καινούργια κάρτα είχαν ήδη γίνει αναλήψεις περίπου 2.000 ευρώ. Η συνταξιούχος διαμαρτυρήθηκε υποβάλλοντας παράλληλα αίτηση αμφισβήτησης των συναλλαγών και ζήτησε να επαναπιστωθούν τα παράνομα αναληφθέντα ποσά, αλλά η Τράπεζα, όχι μόνο ήταν κατηγορηματικά αρνητική, αλλά αποποιήθηκε οιανδήποτε ευθύνη της.

Με την προσφυγή της και συνήγορό της τον κ. Αριστείδη Καραμπασιάδη, η 76χρονη ζήτησε να της καταβάλλει η Τράπεζα το ποσό των παράνομων αναλήψεων καθώς και ποσό 3.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Το δικαστήριο (ειρηνοδίκης Ακριβή Ερμίδου) διέταξε την Τράπεζα να πιστώσει στον λογαριασμό της 76χρονης το ποσό που της αφαίρεσαν άγνωστοι, ενώ επιδίκασε και ποσό 200 ευρώ ως αποζημίωση για την βλάβη που προκλήθηκε στην προσφεύγουσα, από ενέργειες υπαλλήλων της τράπεζας. Οι υπάλληλοι της Τράπεζας, σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, δεν τήρησαν την υποχρέωση της Τράπεζας για προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών και δεν ανταποκρίθηκαν στην ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια που επιβάλουν οι κανόνες που απορρέουν από τη συμβατική της σχέση με την συνταξιούχο και την νομοθεσία (νόμος 2251/1994, κλπ).

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειρηνοδικείο Αθηνών: Μόνο συστημένη η αποστολή καρτών και pin από τις Τράπεζες"

Κοροναϊός: Σε συναγερμό και οι ελληνικές αρχές - Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), λόγω του νέου κοροναϊού, που έχει εκδηλωθεί στην Κίνα και έχει οδηγήσει στον θάνατο 6 άτομα. 

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε σύσκεψη για το ζήτημα, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.

Πάντως, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επικαλούνται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που θεωρεί πως η εξάπλωση του συγκεκριμένου κοροναϊού στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να συντελεστεί κι έτσι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος.

Ο κοροναϊκός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όμως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μετάδοσή του γίνεται πιο δύσκολη στην Ελλάδα, δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την κινεζική πόλη που καταγράφονται τα κρούσματα. 

Οι συστάσεις προς τους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται :

* Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

* Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

* Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

* Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

* Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

* Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Έκτακτη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες ειδικοί αναμένουν τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έκτακτη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα κρίνει εάν θα κηρύξει κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ήδη Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους. Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα. 

Την ίδια ώρα, η Κινεζική πρωτοχρονιά το Σαββατοκύριακο εγείρει φόβους για αύξηση των κρουσμάτων. Πολλές χώρες της Ασίας ενίσχυσαν σήμερα τους ελέγχους που διενεργούν καθώς εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων, προκαλώντας ανησυχίες για παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Από τη Μπανγκόκ ως το Χονγκ Κονγκ και από τη Σιγκαπούρη ως το Σίδνεϊ, οι αρχές προχωρούν σε συστηματικούς ελέγχους των επιβατών που φτάνουν στα αεροδρόμια από περιοχές υψηλού κινδύνου, αφού το Πεκίνο επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα του κοροναϊού αυτού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σχεδόν σε 300, την ώρα που έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας. Την ίδια ώρα Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους και Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα.

koro5
Εξάλλου 922 ασθενείς παραμένουν υπό παρακολούθηση σε κινεζικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να αποφασίσει αν θα κηρύξει «κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι αρχές της Ταϊλάνδης τοποθέτησαν υποχρεωτικά θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια της Μπανγκόκ Τσιάνγκ Μάι, Πουκέτ και Κράμπι ώστε να ελέγχουν τους επιβάτες από την Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ταϊλανδός υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε ότι οι επιβάτες ελέγχονται «χωρίς εξαιρέσεις» και τίθενται σε καραντίνα επί 24 ώρες αν έχουν πυρετό.

«Μέγιστος συναγερμός»

Στην Ταϊλάνδη φτάνει το ένα τέταρτο των διεθνών πτήσεων που αναχωρούν από τη Βουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κίνα όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού τον Δεκέμβριο.

Με την ευκαιρία του κινεζικού Νέου Έτους που ξεκινά το Σαββατοκύριακο, περίπου 1.300 επιβάτες αναμένεται να κάνουν καθημερινά τη διαδρομή και η Ταϊλάνδη προσπαθεί να αποφύγει οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξάπλωσης της επιδημίας την ώρα που η τουριστική περίοδος είναι στο απόγειό της.

Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε «κατάσταση μέγιστου συναγερμού», καθώς ξυπνούν μνήμες από την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέως Συνδρόμου του Αναπνευστικού) από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 774 άνθρωποι από το 2002 ως το 2003.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», τόνισε ο Μάθιου Τσέουνγκ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

kor01
Στο αεροδρόμιο της πόλης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα παγκοσμίως, γίνεται πάντα θερμικός έλεγχος των επιβατών. Όσοι φτάνουν από τη Βουχάν πρέπει επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 6 μηνών.

Ενδελεχείς έλεγχοι διεξάγονται και στα τεράστια χερσαία σύνορα της Κίνας.

Στο Βιετνάμ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης» και ζήτησε την ενίσχυση των ελέγχων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

kor02
kor03
Ανησυχία και για την Ευρώπη - Η Ρώμη ανάμεσα στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απευθείας πτήσεις  προς την πόλη Γιουχάν

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τρία αεροδρόμια χωρών-μελών της ΕΕ έχουν απευθείας πτήσεις προς την πόλη Γιουχάν, μεταξύ των οποίων αυτό της Ρώμης, ενώ πτήσεις με μετεπιβίβαση γίνονται και από πολλά κομβικά αεροδρόμια της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων Άμστερνταμ, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ζυρίχη, Λονδίνο).

Η πιθανότητα «εισαγωγής» του κοροναϊού στην ΕΕ προς το παρόν θεωρείται χαμηλή από το ECDC.

Αλλά οι εορτασμοί για την Κινεζική Πρωτοχρονιά περί τα τέλη Ιανουαρίου, αφορμή για διακοπές από και προς την Κίνα αλλά και εντός της χώρας, αυξάνουν τις πιθανότητες για άφιξη ταξιδιωτών-φορέων του κοροναϊού στην ΕΕ. 

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στην Ελλαδα, σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενόψει της αυριανής σύσκεψης που θα γίνει στον Παγκόσμιο Οργανσιμό Υγείας στη Γενεύη για το θέμα.

Ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση ακολουθώντας τα μέτρα που ισχύουν και στις υπόλοιπες χώρες.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Σε συναγερμό και οι ελληνικές αρχές - Οι οδηγίες προς τους πολίτες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news