facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου την Τρίτη

Στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της βιομηχανικής περιοχής, θα προχωρήσει ο δήμος Πατρέων την προσεχή Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στις 11:00 το πρωί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου χωρίς διόδια, καθώς και η νότια χάραξη του οδικού δικτύου, από την περιοχή του Μιντιλογλίου, έως και πέρα από την Κάτω Αχαΐα, με σκοπό την προστασία των οικισμών και του περιβάλλοντός τους.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο δήμος Πατρέων διεκδικεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα», προσθέτοντας ότι «αυτό το έργο θα μπορούσε μέχρι σήμερα να είχε κατασκευαστεί και να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια χωρίς να χάνονται στην άσφαλτο ανθρώπινες ζωές».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου την Τρίτη"

Εγκληματίες! Η τουρκική ακτοφυλακή εμβολίζει λέμβο με πρόσφυγες

Σοκάρει ένα βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και σε αυτό διακρίνεται ξεκάθαρα η τουρκική ακτοφυλακή να εμβολίζει μια λέμβο γεμάτη από πρόσφυγες.

Μέσα στη λέμβο ήταν πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά για να παραδοθούν. Οι Τούρκοι όμως δεν τους προειδοποίησαν και προέβησαν στον εμβολισμό της λέμβου.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο βίντεο ανέβασαν στο διαδίκτυο Κούρδοι που εκδιώχθηκαν από το Αφρίν στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκληματίες! Η τουρκική ακτοφυλακή εμβολίζει λέμβο με πρόσφυγες"

Μέρκελ: Όλοι θα σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενημέρωσε πως οι συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σ’ ένα σχέδιο επίλυσης της διαμάχης για τη Λιβύη, το οποίο αφενός πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφετέρου να καταστεί τμήμα της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος.

Η κ. Μέρκελ, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα σχηματιστεί μία 10μελής στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι χώρες – μέλη της Διάσκεψης συμφώνησαν να σταματήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων ώστε να κρατηθεί η εκεχειρία. Γνωρίζουμε ότι δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα της Λιβύης», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ως «σημαντικό» το γεγονός ότι στη διαδικασία μετείχαν τόσο ο Φαγέζ αλ Φάρατζ, όσο και ο Χαλίφα Χαφτάρ.

Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Όλοι θα σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων"

Μαφιόζικη επίθεση σε ταβέρνα στα Βλάχικα με δύο νεκρούς! Τους πυροβόλησαν στο κεφάλι

Πρωτοφανές για τα εγχώρια αστυνομικά χρονικά περιστατικό στην ταβέρνα της Βάρης, το απόγευμα της Κυριακής (19.1.2020). Τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στο κατάστημα και άνοιξαν πυρ μπροστά σε οικογένειες και παρέες που έτρωγαν. Δύο άνδρες θαμώνες έπεσαν θανάσιμα τραυματισμένοι, ενώ εκτός κινδύνου νοσηλεύεται η γυναίκα του ενός. Παρά το ανθρωποκυνηγητό των διωκτικών αρχών, οι δολοφόνοι παραμένουν προς το παρόν άφαντοι. Στην Ασφάλεια Αττικής εξετάζουν δύο σενάρια: μαφιόζικο ξεκαθάρισμα λογαριασμών και συμβόλαιο θανάτου.

Τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τεσσάρων εκτελεστών δύο αλλοδαπών θαμώνων της ταβέρνας “Βοσκοπούλα” στα Βλάχικα, επί της λεωφόρου Βάρης, περιστατικό που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μαφιόζικου χτυπήματος και συμβολαίου θανάτου. Οι δύο άνθρωποι, που λίγη ώρα μετά την επίθεση υπέκυψαν στα τραύματά τους, πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, μπροστά στα παιδιά τους!

Εκτός από τους δύο νεκρούς, ο ένας υπήκοος Σλοβακίας και άλλος υπήκοος Μαυροβουνίου, οι σφαίρες των αδίστακτων κακοποιών τραυμάτισαν, ευτυχώς, ελαφρύτερα, την γυναίκα του ενός από τα θύματα, επίσης αλλοδαπή, στα πόδια. Όλοι τους κάθονταν στο ίδιο τραπέζι και είχαν μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου οι δύο άνδρες κατέληξαν, ενώ το μικρό παιδί του ενός – σύμφωνα με την ΕΡΤ – δέχεται ψυχολογική υποστήριξη, επειδή έχει υποστεί, εύλογα, βαρύτατο σοκ!


Παρά το ανθρωποκυνηγητό των διωκτικών αρχών, οι δολοφόνοι εξακολουθούν, προς το παρόν, να διαφεύγουν της σύλληψης. Ωστόσο, στο σημείο βρέθηκαν πολλοί κάλυκες διαμέτρου εννέα χιλιοστών, προερχόμενοι από δύο διαφορετικά πιστόλια.

Παρακολουθήστε την περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα:












Βλάχικα: Το χρονικό του τρόμου

Συναγερμός σήμανε γύρω στις 6 το απόγευμα της Κυριακής (19.1.2020) στην αστυνομία για αιματηρό περιστατικό και πυροβολισμούς στην ταβέρνα “Βοσκοπούλα” επί της λεωφόρου Βάρης στα Βλάχικα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τέσσερα άτομα – τα οποία είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους – εισέβαλαν στο κατάστημα και άνοιξαν πυρ εναντίον παρέας αλλοδαπών θαμώνων. Από τις σφαίρες των δραστών τρεις άνθρωποι, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σλοβακίας, τραυματίστηκαν, οι δύο από αυτούς βαρύτατα και λίγο αργότερα, δυστυχώς, υπέκυψαν στα σοβαρότατα τραύματά τους στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου μεταφέρθηκαν.

Τραυματισμένη στα πόδια είναι και μία κοπέλα, η οποία είναι γυναίκα του ενός. Τα θύματα, μάλιστα, έτρωγαν με τα παιδιά τους, όταν δέχτηκαν τους πυροβολισμούς, που για τους δύο απέβησαν μοιραίοι.

Παράλληλα, οι διωκτικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τεσσάρων κακοποιών. Μάλιστα, στην Ασφάλεια Αττικής εξετάζουν δύο σενάρια: μαφιόζικο ξεκαθάρισμα λογαριασμών και συμβόλαιο θανάτου.

Κλιμάκια της Ασφάλειας Αττικής ανέλαβαν να εξιχνιάσουν αυτήν την πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά υπόθεση, ενός μακελειού σε ταβέρνα, γεμάτης κόσμο, οικογενειών που έτρωγαν ανύποπτοι με τα παιδιά τους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαφιόζικη επίθεση σε ταβέρνα στα Βλάχικα με δύο νεκρούς! Τους πυροβόλησαν στο κεφάλι"

Πρόστιμα για... καμουφλαρισμένα τασάκια και «λέσχες καπνιστών»

Μήνυμα μηδενικής ανοχής στους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου στέλνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και της αστυνομίας, πραγματοποίησαν το Σάββατο το βράδυ ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες.

Στην Πλάκα, επιβλήθηκε τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ σε κατάστημα που υποστηρίζει ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών».

Στο Σύνταγμα, σε μπαρ επιβλήθηκαν πρόστιμα 100 ευρώ σε τέσσερις πελάτες που κάπνιζαν αλλά και 1.500 ευρώ στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Στον Κεραμεικό, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα 100 ευρώ σε τέσσερις καπνίζοντες και 6.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων.

Στο Γκάζι επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 6.000 ευρώ σε κέντρο διασκέδασης τύπου κλάμπ. Ο χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα για... καμουφλαρισμένα τασάκια και «λέσχες καπνιστών»"

Ρουβίκωνας: Πέταξαν τρικάκια κατά των πλειστηριασμών στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Νέα παρέμβαση έκανε ο Ρουβίκωνας. Αυτή τη φορά η παρέμβαση έγινε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από την Ακρόπολη, αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας περπάτησαν στον πεζόδρομο και πέταξαν τρικάκια κατά των πλειστηριασμών ακινήτων, ενώ σχετικό κείμενο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου Indymedia.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας: Πέταξαν τρικάκια κατά των πλειστηριασμών στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου"

Τουρκία σε ΕΕ: Έχετε προκαταλήψεις – Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

Παρά τις προειδοποίησεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της Ένωσης, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν άρχισε πάλι να κάνει τα δικά της, προκαλώντας για άλλη μια φορα με την στάση της.

Η Τουρκία, μάλιστα, υπεραμύνθηκε της έναρξης ενός νέου γύρου τουρκικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Κύπρου.

«Η ΕΕ έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 στον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΕΕ περί παράνομων γεωτρήσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να βάλει τέλος σ’ αυτές τις πολιτικές που υιοθετεί με το πρόσχημα των αλληλεγγύης, οι οποίες απέχουν από την πραγματικότητα, είναι προϊόντα προκατάληψης και φανερώνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Ακσόι αναφέρει ακόμη πως το πλοίο γεωτρήσεων Γιαβούζ κατευθύνεται νότια της Κύπρου σε μια περιοχή για την οποία το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο είχε δώσει το 2011 άδεια εκμετάλλευσης σε μια τουρκική εταιρεία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία σε ΕΕ: Έχετε προκαταλήψεις – Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις"

Πιερρακάκης: Ο ΑΦΜ γίνεται ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Ο ΑΦΜ γίνεται ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες, αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Όπως σημειώνει «έχουμε καταλήξει στην αξιοποίηση του ΑΦΜ, ως ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΦΜ θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα καθώς θα πάψει να είναι αριθμός μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος και θα καταστεί σταδιακά ο μοναδικός αριθμός που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με το κράτος αλλά και με τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Πιερρακάκης δηλώνει ότι θα δημιουργηθεί η κατάλληλη ψηφιακή υποδομή ώστε κάθε πολίτης να αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή μέσω της ταυτότητάς του και επίσης θα φέρει την ταυτότητα και στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του.

Στη συνέντευξη προαναγγέλλει, ακόμα, ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δήλωση γέννησης τέκνου μόνο στους χώρους των μαιευτηρίων, με αυτόματη πίστωση του επιδόματος γέννησης.

Αναφέρει, τέλος, ότι η δημοπράτηση του φάσματος του 5G θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020 και επισημαίνει ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αφού καταβάλουν το σχετικό τίμημα για το φάσμα, θα πρέπει να προβούν γρήγορα στις σχετικές επενδύσεις για να περάσει η χώρα στην εποχή αυτών των δικτύων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερρακάκης: Ο ΑΦΜ γίνεται ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες"

Λιβύη: Οργάνωση λιβυκών φυλών ανακοίνωσε πως έκλεισε τα κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ

Μια οργάνωση που αντιπροσωπεύει φυλές της νότιας Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα πως έκλεισε τα νότια πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, ουσιαστικά σταματώντας το σύνολο της πετρελαϊκής παραγωγής της Λιβύης ενώ στο Βερολίνο διεξάγεται μια διεθνής διάσκεψη για την ειρήνευση της χώρας.

Ο ηγέτης της οργάνωσης Οργή του Φεζάν, ο Μπασίρ αλ-Σέιχ, δήλωσε στο Ρόιτερ πως η οργάνωσή του έκλεισε τα δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα, μόλις δύο ημέρες αφού στο ανατολικό τμήμα της χώρας είχαν κλείσει και άλλες πετρελαιοπηγές.

Την είδηση ανέφερε μέσω Twitter και ο Λιβυκός Εθνικός Στατός του Χαλίφα Χαφτάρ



Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή για το κλείσιμο των κοιτασμάτων, από τα οποία αντλούνται περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Οργάνωση λιβυκών φυλών ανακοίνωσε πως έκλεισε τα κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ"

ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία: Οι γεωτρήσεις στην περιοχή υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου, στιγμές πριν από τη σημερινή έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την αποκλιμάκωση της πολεμικής κατάστασης στη Λιβύη.

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Σάββατο.

«Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.

Η ΕΕ είναι σε θέση να αποφασίσει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες».

Ένας κατάλογος ετοιμάζεται και μπορεί να συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις θα αφορούν απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον θα απαγορευθεί ο δανεισμός κεφαλαίων σε πρόσωπα και σε οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου, απέρριψε τα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως θα μπορούσε να τους ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία: Οι γεωτρήσεις στην περιοχή υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια"

ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική γεώτρηση: Δεν μας εκπλήσσει - Παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας που δεν δημιουργεί τετελεσμένα

Στην ενημέρωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την άφιξη του Γιαβούζ στα νότια της Κύπρου και την έναρξη της τρίτης τουρκικής γεώτρησης στην περιοχή, απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική γεώτρηση: Δεν μας εκπλήσσει - Παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας που δεν δημιουργεί τετελεσμένα"

«Τέλος» το χαρτί για τις κλήσεις - Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά και μέσω εφορίας

Το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής καταργεί το χαρτί στις κλήσεις. Έτσι, εάν προσεχώς παρκάρετε παρανόμως, υπερβείτε το όριο ταχύτητας ή παρκάρετε σε θέση ΑμεΑ και δεν δείτε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας ή της μηχανής σας κλήση, μην νομίζετε ότι τη γλιτώσατε, θα σας έρθει ο «μποναμάς» μέσω της εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων οι κλήσεις για κάθε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικώς και θα μεταφέρονται απευθείας στην εφορία. Στόχος, όπως αναφέρεται, στην απόφαση, «η ενίσχυση της γενικής αποτροπής από την τέλεση παραβάσεων του ΚΟΚ. Κάθε παραβάτης του ΚΟΚ πρέπει να υφίσταται τη νόμιμη συνέπεια της παραβατικής του συμπεριφοράς».

Πώς όμως θα αντιληφθεί ότι έκανε παράβαση τη στιγμή που δεν λαμβάνει κλήση; Οι αστυνομικοί θα εφοδιαστούν με ειδικά τάμπλετ (ή ειδικά ηλεκτρονικά μηχανήματα) και θα καταγράφουν εκεί τις παραβάσεις. Ενίοτε θα φωτογραφίζουν και το όχημα του παραβάτη. Όλα αυτά θα μεταφέρονται αμέσως στην εφορία και ο παραβάτης που δεν θα καταβάλει το πρόστιμο εμπρόθεσμα θα το βλέπει, σε σχετικά σύντομο χρόνο, να βεβαιώνεται στο taxisnet. Έτσι καμία κλήση για κανένα παράπτωμα και για κανέναν δεν θα σβήνεται εφεξής.

Επιπλέον, καθιερώνεται ηλεκτρονικές διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης των παραβάσεων διατάξεων του ΚΟΚ και της οδικής συμπεριφοράς των καθ’εξιν παραβατών οδηγών. Με απλά λόγια, οι παραβάσεις θα ενημερώνουν απευθείας και ηλεκτρονικώς και το point system των απρόσεκτων οδηγών. Από την άλλη όμως η κοινή αυτή υπουργική απόφαση προβλέπει και την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών για απόκτηση άδειας οδήγησης, την οποία μπορεί, μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, να αποκτήσει και ένας 17χρονος.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τέλος» το χαρτί για τις κλήσεις - Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά και μέσω εφορίας"

Κικίλιας: Σε 24ωρη λειτουργία Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ -Με ΣΔΙΤ

Τη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ και άλλων πρωτοβάθμιων δομών υγείας, όλο το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και τις συμπράξεις με ιδιώτες προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο κ. Κικίλιας σημειώνει ότι Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ και όλες οι πρωτοβάθμιες δομές, θα συνδεθούν σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα διευκολύνει τους πολίτες. Αυτές τις δομές θα τις διοικεί manager και θα λειτουργούν 24/7 με τη λογική του group practice. «Θα συμβάλλονται γιατροί του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες και με αυτόν τον τρόπο θα έχει κανείς τη δυνατότητα να βρίσκει εκεί τον γιατρό της εμπιστοσύνης του», εξηγεί ο υπουργός.

Για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), επισημαίνει ότι θα αφορούν στην κτιριακή αναβάθμιση, το management, την αγορά μηχανημάτων και υπηρεσιών, τη λειτουργία των νοσοκομείων. Κάνει λόγο για μεταρρύθμιση – σταθμός για το ΕΣΥ, καθώς όπως αναφέρει το μοντέλο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε Ευρώπη και Β. Αμερική, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος των ασθενών.

Παράλληλα, προαναγγέλλει την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο, στο οποίο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επέκταση της λειτουργίας ηλεκτρονικού συστήματος ραντεβού και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, πέραν των καρκινοπαθών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας: Σε 24ωρη λειτουργία Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ -Με ΣΔΙΤ"

Ακροδεξιοί ξυλοκόπησαν φωτογράφο της Deutsche Welle στη συγκέντρωση για το μεταναστευτικό στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν την Κυριακή περίπου 500 άνθρωποι που δηλώνουν ενεργοί πολίτες και αντιτίθεται στην πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Οι συγκεντρωμένοι είχαν ανοίξει ένα μεγάλο πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «κλείστε τα σύνορα» ενώ λίγο μετά τις 13:30 έκλεισαν και το δρόμο στην κάτω πλευρά της πλατείας.

Κατά πληροφορίες στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν διαδηλωτές από Θεσσαλονίκη και από Ζάκυνθο.

Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση άγνωστοι από τον ακροδεξιό χώρο ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν τον φωτογράφο της Deutsche Welle Θωμά Γιακόμπι 





foto-dimosiografos

Την ίδια ώρα στα Προπύλαια βρέθηκε μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών που πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση.

suntagma1

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακροδεξιοί ξυλοκόπησαν φωτογράφο της Deutsche Welle στη συγκέντρωση για το μεταναστευτικό στο Σύνταγμα"

ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Οξύμωρο να δίνει μαθήματα νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας, διαμηνύει σε αυστηρό τόνο το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις πρόσφατες αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως για την Ελλάδα σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Λίγο πριν από αναχωρήσει από την Άγκυρα για το Βερολίνο, ο Ερντογάν επιτέθηκε για μια ακόμη φορά εναντίον της Ελλάδας εγκαλώντας την επειδή συνομιλεί με τον Χαλιφά Χαφτάρ.

«Οι επαφές του πραξικοπηματία Χαφτάρ στην Αθήνα… Μάλιστα. Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Λιβύη και ενοχλήθηκε γι’ αυτό. Είχε ήδη ενοχληθεί από τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη. Προσκάλεσαν τον Χαφτάρ στην Αθήνα με μια προσέγγιση ρεβανσισμού. Έκαναν συζητήσεις που δεν είχαν καμία αξία. Φυσικά, περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που κάνει είναι λανθασμένα, δεν ξεκίνησε καλά τη διαδικασία» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε λάθος κι ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να συναντήσει τον Χαφτάρ από τη στιγμή που αναγνωρισμένος ηγέτης από τον ΟΗΕ στη Λιβύη είναι ο Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αντέδρασε αρκούντως στις επιθέσεις του «πραξικοπηματία» Χαφτάρ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Οξύμωρο να δίνει μαθήματα νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης"

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι

Βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης με αιχμή και τις επαφές της με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε πως οι επαφές που είχε ο Λίβυος στρατάρχης στην Αθήνα δεν έχουν καμία σημασία και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργός ότι «παίζει λάθος το παιχνίδι».

«Η Ελλάδα αισθάνεται εξαιρετικά ενοχλημένη επειδή δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο. Ο Μητσοτάκης παίζει αυτό το παιχνίδι με λάθος τρόπο. Τα βήματα που έκανε δεν ήταν τα σωστά (...) και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει τα σωστά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μιάμιση ώρα, αλλά φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά» είπε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι"

Διάσκεψη για τη Λιβύη: «Δεν θα μας απασχολήσει το φυσικό αέριο» λέει ο Χάικο Μάας

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη Διάσκεψή μας», η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία για την Λιβύη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη και καλεί όλους «να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο κ. Μάας απαντά ακόμη αρνητικά στο ερώτημα αν η Γερμανία υποχώρησε στην πίεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσδεδεμένη στη διαδικασία. Και είμαι πολύ σίγουρος ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη Λιβύη και ως εκ τούτου υποστηρίζουν τη Διάσκεψη», προσθέτει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της σημερινής Διάσκεψης, ο Χάικο Μάας εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «κατορθώσαμε να συγκεντρωθούν όλοι σε ένα τραπέζι» και επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να καταλήξουμε σε δεσμευτικές συμφωνίες.

«Η Διάσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ειρήνη στη Λιβύη», αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Λιβύη να εξελιχθεί σε «νέα Συρία», αλλά και για την ανάγκη να υπάρχουν στην χώρα λειτουργικές κρατικές δομές, προκειμένου να σταματήσει και η δράση διακινητών μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάσκεψη για τη Λιβύη: «Δεν θα μας απασχολήσει το φυσικό αέριο» λέει ο Χάικο Μάας"

«Ταπεινή συγγνώμη» της ΕΕ στην Άγκυρα: «Συγγνώμη, δεν θα σας περικόψουμε ούτε ένα ευρώ»

Διαψεύδει την ύπαρξη επιστολής στο Ευρωκοινοβούλιο που φέρεται να ανακοινώνει περικοπές στη χρηματοδότηση της Τουρκίας κατά 75%, δηλαδή στα 168 εκατ. ευρώ για το 2020, ο Ύπατος Αρμοστής της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Φαίνεται ότι η Μέρκελ αυτό που υποσχέθηκε νωρίτερα, όπως αναφέραμε, στον Ερντογάν το έκανε πράξη και μάλιστα πριν ξεκινήσει η Σύνοδος.

Σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα αναφέρονται ουσιαστικά σε απάντηση μετά από ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2019.

Επίσης χαρακτηρίζει «εντελώς λάθος και παραπληροφόρηση» τη σύνδεση των δεδομένων και των αριθμών που αναφέρονται στην απάντηση με τα σημερινά γεγονότα ή ακόμα και τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Η περικοπή κονδυλίων από τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία ξεκίνησε το 2017. Η τελευταία απόφαση γι’ αυτό ελήφθη από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Οκτωβρίου πέρσι, που υιοθετούσε την πρόταση της Κομισιόν για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020» αναφέρεται.

Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καινούρια ή πρόσφατη απόφαση παρά μόνο οι περσινές αποφάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκαθαρίσει σε διάφορες περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που αναμενόταν να λάβει η Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, ανερχόταν σε 3,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2014 – 2020. Την ίδια ώρα, βέβαια, το ποσό που αφορά τη μεταναστευτική συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρας (σ.σ. του 2016) παραμένει αμετάβλητο στα συμφωνηθέντα επίπεδα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ταπεινή συγγνώμη» της ΕΕ στην Άγκυρα: «Συγγνώμη, δεν θα σας περικόψουμε ούτε ένα ευρώ»"

Μηταράκης από Σάμο: Προτεραιότητα η μείωση των ροών - Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα

Στη Σάμο βρέθηκε σήμερα  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος δήλωσε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών .
Συνοδευόμενος απο τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, κ. Μάνο Λογοθέτη επισκέφθηκαν το ΚΥΤ στο Βαθύ όπου είχαν επαφές με την διοίκηση του κέντρου καθώς επίσης και με την υπηρεσία Ασύλου.
Στη συνέχεια, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου υπήρξε συνάντηση του υπουργού και με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κ. Βασίλη Πανουράκη,τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου κ. Αλεξάνδρο Λυμπέρη ,σωμάτων ασφαλείας, παρουσία του Βουλευτή Σάμου,κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη.
Στη συνέχεια είχε επαφή με τον δήμαρχο ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζο.
Ο δήμος Ανατολικής Σάμου σχολίασε σχετικά:
“Ο νέος Υπουργός ήρθε στο Δήμο , στο Δήμο που πλήττεται.
Ενωμένοι και αποφασισμένοι στις θέσεις μας, δέσμευση του το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ της Σάμου .
ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ σε 10 ημέρες πάλι εδώ, στο ΔΗΜΟ μας.
Προχωράμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ στις ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ”.
Δεκάδες πολίτες βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στη θέση Ζερβού και αποδοκίμασαν τον υπουργό κατά την άφιξή του.
Ο κ. Μηταράκης, κατά την παραμονή του στο νέο ΚΥΤ, δήλωσε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών, αφενός με την ενίσχυση προστασίας των συνόρων και αφετέρου με την επιστροφή στην Τουρκία ή στη χώρα προέλευσής όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία .
«Απαραίτητο είναι τα νέα κέντρα που θα αποσυμφορήσουν τον αστικό ιστό των νησιών. Είναι ένα δύσκολο έργο και χρειαζόμαστε ενότητα και τη συνεργασία όλων. Στόχος του ταξιδιού μου είναι να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Θα κινηθούμε γρήγορα, γιατί δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε» είπε ο κ. Μηταράκης.

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε πως θα επισκεφτεί ξανά τη Σάμο σε δέκα ημέρες.


samos24
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης από Σάμο: Προτεραιότητα η μείωση των ροών - Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα"

Το Γιαβούζ αρχίζει γεωτρήσεις νότια της Κύπρου

Γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου αρχίζει το γεωτρύπανο “Γιαβούζ”, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε μία άκρως προκλητική ανακοίνωση.
Όπως τόνιζει: “Το γεωτρύπανο Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή”. Και προσθέτει πως “οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτης του νησιού”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακσόι δήλωσε ότι η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επίλυση.
“Η ΕΕ από το 2003 σιωπά για την καταπάτηση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε καμία δήλωσή της δεν έχει απευθυνθεί στους Τουρκοκύπριους, ενώ αγνοεί τα δικαιώματά τπυς. Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον Νότο του νησιού”, συνέχισε προκλητικά ο Ακσοϊ, χωρίς, βέβαια, να αναφέρει το παραμικρό για τη νομιμότητα των ενεργειών της χώρας του.
Χάρτης που δημοσιεύει η Yeni Safak
Έντονη η αντίδραση της Λευκωσίας
Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τη νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.
«Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Προεδρία τονίζει πως η η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση, θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου, αντίστοιχα.
«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε» επισημαίνεται.
Η Προεδρία προσθέτει πως η Τουρκία, με κυνισμό και υποκρισία, διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.
«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο» υπογραμμίζεται.
Επίσης αναφέρεται πως τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Γιαβούζ αρχίζει γεωτρήσεις νότια της Κύπρου"

Συντάξεις: Αυτά είναι τα οριστικά ποσοστά αναπλήρωσης

Σε αυξήσεις κύριων συντάξεων από 12 έως και πάνω από 250 ευρώ το μήνα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης οδηγεί η τελική διάταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς αναμένεται να δοθεί άμεσα (πιθανότατα κι αύριο) στη δημοσιότητα. Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί έως τις 15 Φεβρουαρίου. Τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης πριμοδοτούν την παραμονή στην αγορά εργασίας μετά τα 30 και έως τα 40 έτη.
Στην πράξη, δίνουν ένα ισχυρό κίνητρο στους ασφαλισμένους να συνταξιοδοτηθούν τουλάχιστον με 35ετία, καθώς το σωρευτικό ποσοστό αναπλήρωσης μόνο για την ανταποδοτική σύνταξη, από 33,81% αυξάνεται σε 37,31%, ήτοι αυξημένο κατά 3,5 μονάδες. Συνολικά, στα 40 έτη ασφάλισης, το σωρευτικό ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται στα 50,01% έναντι 42,80% με το προηγούμενο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι αυξημένο κατά 7,21 ποσοστιαίες μονάδες.
Η 10ετία «κλειδί» για τις νέες αυξημένες συντάξεις βρίσκεται μεταξύ των 30 και 40 ετών ασφάλισης, ενώ και μετά τα 40 έτη, το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται κατά 0,5% ετησίως. Το κέρδος κλιμακώνεται όσο προστίθενται χρόνια πληρωμένων εισφορών πάνω από τα 30, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από 12 ευρώ, μετά από 33 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 700 ευρώ και να αγγίζουν τα 252 ευρώ στην 40ετία η συμπλήρωση της οποίας φαίνεται να ...ξεκλειδώνει τις υψηλότερες αυξήσεις.
Αναλυτικά, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αφορούν τα έτη ασφάλισης από τα 30 έτη και μετά. Συγκεκριμένα, για τα έτη από 30,01 έως 33, το ετήσιο ποσοστό ορίζεται σε 1,98% έναντι 1,42% με το παλαιό καθεστώς. Το σωρευτικό ποσοστό αναπλήρωσης - πάντα για το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης - για τα 33 έτη ασφάλισης καθορίζεται σε 32,31% έναντι 30,63% που ισχύει σήμερα. Για τα έτη από 33,01 έως 36 το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται με βάση το νέο σχέδιο νόμου, στα 2,50% έναντι 1,59% με το ισχύον υπό κατάργηση καθεστώς.
Σωρευτικά, το ποσοστό για 36 έτη ασφάλισης ανέρχεται πλέον σε 39,81%, καθιστώντας την ασφάλιση συμφέρουσα για τη συνταξιοδότηση. Το αντίστοιχο ποσοστό του νόμου Κατρούγκαλου είναι της τάξης του 35,40%. Από 36,01 έτη ασφάλισης έως και 40, το νέο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται στο 2,55%, με το σωρευτικό να φθάνει και να ξεπερνάει κατά τι το 50% (50,01%). Από εκεί και πέρα, για κάθε έτος επιπλέον ασφάλισης, το ποσοστό αυξάνεται κατά 0,5%.
Ο νόμος Κατρούγκαλου, όριζε για τα έτη από 36,01 έως και 39 ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 1,8%, με το σωρευτικό ποσοστό να μην ξεπερνά τα 40,8%. Για κάθε ένα έτος από τα 39,1 και μετά, το ετήσιο ποσοστό ήταν της τάξης του 2%, πριμοδοτώντας κατά κύριο λόγο μη μισθωτούς με δική τους επιχείρηση, που παραμένουν στην εργασία και την ασφάλιση για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι αυξήσεις “ακουμπούν” περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, αυξημένες συντάξεις θα λάβουν όσοι υποβάλουν αιτήσεις μετά την ψήφιση του νόμου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Αυξήσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τους, καθώς και αναδρομικά τουλάχιστον 5 μηνών, θα λάβουν και οι περίπου 150.000 συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, έχουν δουλέψει - και ασφαλιστεί - για πάνω από 30 έτη.
Αλλά και οι παλαιοί ασφαλισμένοι, πριν από το νόμο του 2016, θα έχουν όφελος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς θα μειωθεί ή θα μηδενιστεί γρήγορα η προσωπική τους διαφορά και θα βρεθούν πιο κοντά στις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις στην τσέπη μετά το 2023 και αφού συμψηφιστεί στο 100% η προσωπική διαφορά τους με τις γενικές ετήσιες αυξήσεις που θα δίνονται με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ (50%) και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (50%).
Έτσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος με 33 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 700 ευρώ παίρνει σήμερα με βάση το Ν. 4387 που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, σύνταξη 598 ευρώ το μήνα (μεικτά). Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, η σύνταξη αυξάνεται στα 610 ευρώ το μήνα, ήτοι κατά 12 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης των 25 ευρώ το μήνα, θα έχει κάποιος νέος συνταξιούχος μετά από 33 έτη ασφάλισης, αλλά συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, καθώς η αύξησή του από 843 ευρώ θα διαμορφωθεί μετά τον επανυπολογισμό της με βάση τα νέα ποσοστά, στα 869 ευρώ το μήνα.
Εφόσον τα έτη ασφάλισης αυξηθούν στα 36, θα αυξηθεί περισσότερο και η σύνταξη. Έτσι, για παράδειγμα, συνταξιούχους με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και σύνταξη 738 ευρώ με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, θα δει αύξηση της τάξης των 44 ευρώ, καθώς θα λάβει από την ψήφιση της νέας μεταρρύθμισης και μετά 782 ευρώ. Πολύ μεγαλύτερη, της τάξης των 132 ευρώ το μήνα, θα είναι η αύξηση στην περίπτωση που οι συντάξιμες αποδοχές του συνταξιούχου που έχει εργαστεί για 36 έτη, ήταν 3.000 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση για υψηλές συντάξιμες αποδοχές και 40 έτη ασφάλισης.
Έτσι, ενώ με τα ποσοστά αναπλήρωσης που έθεσε το 2016 ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, για συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ η ανώτατη κύρια σύνταξη ήταν της τάξης των 1.882 ευρώ, πλέον, με τη νέα μεταρρύθμιση, η σύνταξη θα είναι αυξημένη κατά 252 ευρώ το μήνα, και θα φθάνουν τα 2.134 ευρώ.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Αυτά είναι τα οριστικά ποσοστά αναπλήρωσης"

Αυτοί είναι οι επτά ληστές που έστηναν ενέδρες σε πολίτες που είχαν πάρει χρήματα από τράπεζες - Δείτε βίντεο

Τα στοιχεία των επτά μελών της σπείρας που έστηνε καρτέρι σε ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι είχαν μόλις προχωρήσει σε ανάληψη χρημάτων από τράπεζες έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ.

Η αστυνομία, μάλιστα, έδωσε και ένα βίντεο με έναν εκ των συλληφθέντων σε δράση.

Εφαρμόζοντας το mondus operandi της σπείρας ο ένας από τους ληστές μπαίνει σε τράπεζα και παρακολουθεί ποιοι από τους πελάτες κάνουν ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών.




Ο ληστής-«πελάτης» στη συνέχεια ενημέρωνε τηλεφωνικά τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας για την περιγραφή του υποψήφιου θύματος το οποίο το έκλεβαν σε περιοχή και υπό συνθήκες που τους ευνοούσαν. Συγκεκριμένα οι ληστές είτε χτυπούσαν τα θύματα τους στον δρόμο είτε τα αιφνιδίαζαν αφαιρώντας τις τσάντες με τα χρήματα την ώρα που βρίσκονταν στα οχήματα τους είτε εκμεταλλευόμενοι την ολιγόλεπτη απουσία παραβίαζαν τα οχήματα τους.

Τα στοιχεία των επτά ληστών δίνονται στη δημοσιότητα προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319305 και 210-5319307 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Πρόκειται για τους ακόλουθους επτά συλληφθέντες:

1) ΣΑΜΑΡΑ Στέλιο του Ιωάννη και της Μαρίας, γεννηθέντα στις 15-6-1994 στη Βέροια





face1


2) ΝΤΙΝΑ Βασίλειο του Χρήστου και της Θέκλας, γεννηθέντα στις 8-12-1984 στη Φλώρινα






face2


3) ΣΑΜΑΡΑ Τριαντάφυλλο του Κωνσταντίνου και της Ειρήνης, γεννηθέντα στις 8-11-1987 στη Βέροια




face9


face3


4) ΡΙΣΤΕΜΟΓΛΟΥ-ΡΙΣΤΕΜ Δημήτριο του Βασιλείου και της Αναστασίας, γεννηθέντα στις 2-3-1980 στο Διδυμότειχο



face10


face4


5) ΡΙΣΤΕΜΟΓΛΟΥ-ΡΙΣΤΕΜ Αλκιβιάδη του Βασίλειου και της Αναστασίας, γεννηθέντα στις 21-12- 1977 στο Άργος






face11


face5


6) ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ Θεοφάνη του Θεοδώρου και της Δέσποινας, γεννηθέντα στις 18-5-1990 στα Γιαννιτσά Πέλλας







face12


face6


7) ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ Διονύσιο του Ανδρέα και της Ευφροσύνης, γεννηθέντα στις 7-6-1989 στην Κοζάνη




face13


face7
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοί είναι οι επτά ληστές που έστηναν ενέδρες σε πολίτες που είχαν πάρει χρήματα από τράπεζες - Δείτε βίντεο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news