facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Κλειστός από τις 09:30 ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα την Κυριακή

Κλειστός θα παραμείνει από τις 09:30 το πρωί ο σταθμός του μετρό Συντάγματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

«Σας πληροφορούμε ότι την Κυριακή 19/01/20 ο σταθμός «Σύνταγμα» καθ' υπόδειξη της Αστυνομίας και για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού θα παραμείνει κλειστός από τις 09:30 μέχρι νεωτέρας εντολής. Παρακαλούμε για την εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιείτε τους παρακείμενους σταθμούς».

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστός από τις 09:30 ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα την Κυριακή"

ΕΕ προς Αγκυρα: Σταματήστε τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα αντιδράσουμε

Η Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Παράλληλα, η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής διεμήνυσε στην Τουρκία ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει κατάλληλη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την ανακοινωμένη πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε η Μογκερίνι.

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από όποια τέτοια παράνομη ενέργεια, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», συμπλήρωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στο μεταξύ, η Κύπρος φαίνεται αποφασισμένη να υλοποιήσει τις απειλές της για την ΑΟΖ της Κύπρου. Στην περιοχή είναι από την Παρασκευή το πλωτό γεωτρύπανο Fatih, ενώ η Αγκυρα, μέσω Navtex, προανήγγειλε την πραγματοποίηση γεώτρησης από τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση, γνωρίζοντας την επικείμενη πλεύση του Fatih δυτικά της Πάφου, για γεώτρηση, τα τελευταία 24ωρα ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον «Πολίτη».

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, η γεώτρηση θα γίνει κοντά στο τεμάχιο 6, εντός του βόρειου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οριοθετήθηκε με νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν ενημερώθηκε σχετικά ο ΟΗΕ μέσω κατάθεσης των συντεταγμένων της περιοχής αυτής, για να μην κατηγορηθεί ότι προκαλεί όξυνση. Η κυβέρνηση της Κύπρου υποστηρίζει έντονα πως το γεγονός ότι δεν έχει οριοθετηθεί το βόρειο μέρος της ΑΟΖ μέσω συμφωνιών με επηρεαζόμενα γειτονικά κράτη (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία) δεν της περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα επί αυτής της ζώνης και δεν δικαιολογεί, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (την οποία δεν υπέγραψε η Τουρκία), οποιεσδήποτε τουρκικές διεκδικήσεις.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ προς Αγκυρα: Σταματήστε τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα αντιδράσουμε "

Κόντρα Ιταλίας - Τουρκίας για τον EastMed: «Θα υπογράψουμε για την κατασκευή του αγωγού» λέει η Ρώμη

Μετά τις απίστευτες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, η εμπρηστική πολιτική από τη μεριά της Άγκυρας χτύπησε «κόκκινο» για ένα ακόμη θέμα που ενοχλεί τη γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu» επιχείρησε να αμφισβητήσει την πρόθεση της Ιταλίας σχετικά με την υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον υπέγραψε διαφοροποιώντας την θέση του από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν τη συμφωνία στις αρχές του 2020 στην Αθήνα». Επίσης το «Anadolu» υποστήριξε πως μεταξύ άλλων ο Λουίτζι ντι Μάιο είπε πως ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed «δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί».

Η Ιταλία δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, αντιθέτως έσπευσε να απαντήσει στο προκλητικό δημοσίευμα ξεκαθαρίζοντας τη θέση της.

Κατέβηκε η ανάρτηση - Αντίδραση και από Κύπρο, Ισραήλ

Όπως αναφέρεται σε ιταλικά ΜΜΕ, η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στο «Anadolu» και προέβη σε διάβημα, με αποτέλεσμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων να αναγκαστεί «κατεβάσει» την αναληθή ανάρτηση.

Αντίδραση υπήρξε και από την Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογο του και έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση πως επρόκειτο για ψευδές δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, το θέμα είχε ήδη αναμεταδοθεί από το TRIBUNE και από την ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel, προκαλώντας διπλωματικό συναγερμό και στο Ισραήλ.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αρχές της Αιγύπτου πριν από τέσσερις ημέρες πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία του «Anadolu» στο Κάιρο και συνέλαβαν δημοσιογράφους με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Οι Τούρκοι ανταποκριτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα απελάθηκαν.

Προκαλεί η Τουρκία για τον EastMed: Θα αποτύχει - Αγνοεί τα δικαιώματά μας

Αντιδρώντας, πριν από λίγο καιρό, στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Ιταλίας - Τουρκίας για τον EastMed: «Θα υπογράψουμε για την κατασκευή του αγωγού» λέει η Ρώμη"

Περικοπή προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας

Σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «απάντηση» για τις ενέργειες της Άγκυρας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες του γερμανικού Ομίλου Funke, με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Γιοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε νέα περικοπή των εν λόγω κονδυλίων, με αποτέλεσμα για το 2020 να έχει πλέον διαγραφεί το 75% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία θα λάβει κατά το τρέχον έτος μόνο 168 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «ΙΡΑ», με το οποίο στηρίζεται η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Από αυτά, τα 150 εκατομμύρια προορίζονται για μεταρρυθμίσεις σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και τα 18 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

Όπως διευκρινίζεται στην ίδια επιστολή, οι περικοπές δεν αφορούν τα κονδύλια που προβλέπονται από τη συμφωνία με Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Περικοπή προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας"

Τραβάει το σκοινί ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα σαμποτάρει τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη

Έκδηλη η ενόχληση της Τουρκίας από την επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι τουρκικές απαιτήσεις και οι τελευταίες δηλώσεις που προέρχονται από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιουργούν σοβαρή ανησυχία.

Μια ανάσα πριν από τη Διάσκεψη για το Βερολίνο στη Λιβύη, όπου δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα με τη Γερμανία να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, παρατηρείται κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας.

Η Τουρκία μιλά για ειρήνη στη Λιβύη και ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα τη σαμποτάρει, λόγω της επίσκεψης Χαφτάρ στην Αθήνα, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως θα παραμείνουν οι δυνάμεις του στη Λιβύη εάν δεν διασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τις προσπάθειες για επιβολή ειρήνης στη Λιβύη, καθώς προσκάλεσε τον Χαφτάρ.

Ο δηλώσεις, πάντως, του Ερντογάν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις επιδιώξεις της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του ΟΗΕ στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός που θα επιτευχθεί και με τον τερματισμό ξένης στρατιωτικής παρέμβασης.

Επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα: Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Ο τουρκικός Τύπος φιλοξενεί εκτενή ρεπορτάζ από την επίσκεψη Χαφτάρ, τον οποίο αποκαλεί πραξικοπηματία και παράνομο ηγέτη της Λιβύης, σε συμφωνία με τη διπλωματική «γραμμή» της Άγκυρας.

Η εφημερίδα Sabah στο ρεπορτάζ της αναφέρει: «O ηγέτης των παράνομων δυνάμεων στη Λιβύη ήρθε στην Αθήνα. Ταξίδεψε στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροσκάφος και στόχος του να συναντηθεί με Ελληνες αξιωματούχους όπως τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι «ο παράνομος ηγέτης της Λιβύης ήρθε στην Αθήνα. Ο Χαφτάρ θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια».

«O ηγέτης των δυνάμεων πολιτοφυλακής στη Λιβύη Xαφτάρ ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια», μεταδίδει το NTV.

To Haber 7 γράφει ότι «ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ πήγε στα κρυφά στην Ελλάδα».

Τι προβλέπεται στο προσχέδιο του ΟΗΕ

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη, περιλαμβάνει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της αυριανής διάσκεψης, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το εν λόγω προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, τονίζεται η ανάγκη να παραμείνει μια ενιαία Λιβύη και να υπάρξουν κυρώσεις για πόσους παραβιάσουν το εμπάργκο όπλων.

Συγκεκριμένα – και σύμφωνα πάντα με μερίδα διεθνών ΜΜΕ - το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει:

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] υποστηρίζουμε τη πολιτική συμφωνία ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη». «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Συμβουλίου Προεδρίας και τη δημιουργία μιας ενιαίας, ενωμένης, συμπεριληπτικής και αποτελεσματικής Λιβύης κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή».

Οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.

Ο Ερντογάν πετάει το γάντι στην Ευρώπη: Αν εγκαταλειφθεί ο Σάρατζ, η τρομοκρατία θα επιστρέψει

Τις διαθέσεις του ενόψει της συμμετοχής του στην κυριακάτικη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, έδειξε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με άρθρο του στο Politico.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί, μεταξύ άλλων την Ευρώπη για έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα της Λιβύης, ρίχνει βέλη κατά της Γαλλίας, που βρίσκεται «δίπλα στους πραξικοπηματίες του Χαφτάρ» και καλεί την Ένωση να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Εθνικής Συναίνεσης της Λιβύης για να προδώσει τις αξίες της.

Το άρθρο του Ερντογάν:

«Η Λιβύη βρίσκεται στη δίνη ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου για περίπου 10 χρόνια. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν έχει μέχρι σήμερα αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν σταμάτησε τη βία και δεν εγκαθίδρυσε την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτής της απάθειας, της έλλειψης ευαισθησίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραβάει το σκοινί ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα σαμποτάρει τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη"

Βόλος: «Ο σκύλος δεν σκότωσε τη γυναίκα μου, είχε προβλήματα καρδιάς» λέει ο σύζυγος

Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι του Βόλου από την είδηση με τη γυναίκα η οποία βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της με δαγκωνιές από τον σκύλο της.

Ο σύζυγός της, όμως, ξεκαθάρισε στον Alpha ότι ο σκύλος ράτσας ντόγκο αρτζεντίνο «λάτρευε τη γυναίκα, η οποία έπασχε από καρδιακά προβλήματα. Όταν την είδε πεσμένη ήθελε να τη γλείψει».

«Η γυναίκα μου ζαλίστηκε και έπεσε κάτω», δήλωσε ο άνδρας.

Στη συνέχεια ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας επιχείρησε να της κάνει μαλάξεις, με αποτέλεσμα να τρομάξει ο σκύλος και να δαγκώσει τόσο τον ίδιο όσο και τη σύζυγό του στο λαιμό.

Η αστυνομία έχει παραγγείλει νεκροτομή για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της γυναίκας.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: «Ο σκύλος δεν σκότωσε τη γυναίκα μου, είχε προβλήματα καρδιάς» λέει ο σύζυγος"

Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά αύριο Κυριακή τα καταστήματα

Οι χειμερινές εκπτώσεις, βρίσκονται από τη Δευτέρα (13/1), σε πλήρη εφαρμογή. Μάλιστα, θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, ενώ την Κυριακή 19 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

Οι έμποροι καλούν τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν τις μεγάλες μειώσεις τιμών ενώ οι οργανώσεις των καταναλωτών προτρέπουν όλους να προχωρούν σε αγορές εφόσον πραγματοποιήσουν έρευνα αγοράς με γνώμονα τη σχέση ποιότητας και τελικής τιμής.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εορταστικής περιόδου, αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 σημείωσε μόλις το 17% των επιχειρήσεων, ενώ το 49% κατέγραψε μειωμένο τζίρο.

Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε ο τζίρος των εορτών για το 34% των επιχειρήσεων. Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι αυτός της ένδυσης-υπόδησης, ενώ μικρή αύξηση, της τάξης του 1,5%, κατέγραψαν οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ. Τέλος, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες πραγματοποίησαν προσφορές στα καταστήματά τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έχει πάγιο αίτημα τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας των τακτικών εκπτώσεων σε οκτώ εβδομάδες από 18 εβδομάδες που είναι σήμερα.

Όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιώργος Καρανίκας, δεν έχει αποδώσει ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων και βασικό επιχείρημα της ΕΣΕΕ για εκπτώσεις δύο φορές τον χρόνο είναι ότι ο Φεβρουάριος και ο Αύγουστος αποτελούν τους τελευταίους μήνες της χειμερινής και της θερινής περιόδου και οι έμποροι θα κάνουν γενναίες εκπτώσεις για να πουληθεί το στοκ λόγω τέλους εποχής ενώ προσφορές θα υπάρχουν όλον τον χρόνο.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά αύριο Κυριακή τα καταστήματα"

Anonymous Greece: Αντεπίθεση με «χτυπήματα» σε τουρκικές ιστοσελίδες

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι Anonymous Greece επιτιθέμενοι σε τουρκικές ιστοσελίδες, μετά το χτύπημα Τούρκων χάκερς σε ελληνικούς κυβερνητικούς ιστοτόπους.

«Όπως χτύπησαν οι Τούρκοι χθες έτσι και εμείς μια μέρα μετά ως απάντηση. Να ενημερώσουμε ότι οι επιθέσεις μόλις άρχισαν. Για κάθε καινούρια χτυπήματα θα ανεβαίνει νέο άρθρο. Εμείς τώρα θα δείξουμε τι έχουμε χτυπήσει μέσα σε λίγες ώρες», αναφέρουν στο μήνυμά τους οι Anonymous Greece, το οποίο ανάρτησαν στον ιστότοπό τους.

Η λίστα με τις ιστοσελίδες που «χτυπήθηκαν»:

1. 112 Emergency Call number
2. Sabah Email Service
3. Hurriyer Email Service
4. 112 Emrgency Email Service
5. Turkish Police ( EGM ) Email Service
6. Saglik Email service
7. Ekonomi Email service
8. Enerji Email service
9. SIP-VOIP of Turkish Enerji
10. MIT Email service

Οι Τούρκοι χάκερς χθες χτύπησαν μια σειρά από κυβερνητικές ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτές της ΕΥΠ, της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του χρηματιστηρίου, του υπουργείου Οικονομικών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Anonymous Greece: Αντεπίθεση με «χτυπήματα» σε τουρκικές ιστοσελίδες"

Στάση εργασίας στα σχολεία την Τρίτη και εκπαιδευτικά συλλαλητήρια

Τα σχολεία θα υπολειτουργήσουν την Τρίτη (21.1.2020) καθώς το εκπαιδευτικό προσωπικό αποφάσισε στάση εργασίας 11:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

“Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα Δημόσια Πανεπιστήμια! Όχι στις διατάξεις ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούν σε Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τρίτη 21/1 στις 12.30 το μεσημέρι και πορεία στη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο με 3ωρη στάση εργασίας 11πμ – 2μμ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

H κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά προς ψήφιση στη Bουλή νομοσχέδιο με νέες αρνητικές ρυθμίσεις που πλήττουν βάναυσα τη Δημόσια Εκπαίδευση. Προχωρά στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων.

Η διάταξη αυτή ταυτίζει επαγγελματικά δικαιώματα με ακαδημαϊκά προσόντα και καταργεί στην ουσία τον υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ισοτιμία φορέα που είναι ο ΔΟΑΤΑΠ.

Στα βήματα προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών μέτρων, τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, που με τον ν.4635/30.10.2019 διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ, θα θεωρούνται και τυπικό προσόν μόνιμου διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών. Η κυβέρνηση παρακάμπτει πλαγίως το άρθρο 16 που δεν μπορεί να αλλάξει με συνταγματική αναθεώρηση.

Η Ν.Δ αλλάζει τον καταστατικό χάρτη της εκπαίδευσης για να αποδώσει νέο πεδίο κερδοσκοπίας στην αγορά. Ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση, επιχειρηματίες και σχολάρχες, εμπορευματοποιεί τα πτυχία, κατασυκοφαντεί κι επιτίθεται ποικιλοτρόπως στη δημόσια εκπαίδευση και με κάθε ευκαιρία. Η χρηματοδότησή της μειώνεται στον προϋπολογισμό του 2020, σχολεία παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς και φαντάροι διδάσκουν πληροφορική στην Κάσο.

Η ΟΛΜΕ καλεί τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τους φοιτητικούς συλλόγους, την ΠΟΣΔΕΠ αλλά και όλους τους φορείς και τους πολίτες να αντιδράσουν άμεσα ώστε να αποτραπεί η ψήφιση αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου. Για τους λόγους αυτούς η ΟΛΜΕ αποφάσισε:

Άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.

Πρόταση για κοινή συνέντευξη τύπου ΟΛΜΕ – ΔΟΕ.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τρίτη 21/1 στις 12.30 και πορεία στη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο με 3ωρη στάση εργασίας 11πμ – 2μμ.

Την ίδια μέρα πανελλαδικά να γίνουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις από τις τοπικές ΕΛΜΕ σε ΔΔΕ κ ΠΔΕ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας στα σχολεία την Τρίτη και εκπαιδευτικά συλλαλητήρια"

Λιβύη - Υποστηρικτές του Χαφτάρ κατά Ερντογάν: Στέλνει τρομοκράτες για να πολεμήσουν εναντίον μας - Βίντεο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το «πινγκ - πονγκ» των πολεμικών δηλώσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η οργάνωση M.LNA, που πρόσκεται στον Χαφτάρ, σε νέα ανάρτησή της στο Twitter κατηγόρησε την Άγκυρα, αυτή τη φορά ανεβάζοντας βίντεο με μισθοφόρους στρατιώτες.

Στη λεζάντα που συνοδεύει το συγκεκριμένο βίντεο γίνεται από την οργάνωση λόγος για ισλαμιστές τρομοκράτες μαχητές που κατάγονται από τη Συρία και τους οποίους έχει μισθώσει η τουρκική κυβέρνηση.

«Κατευθύνονται προς τη Λιβύη για να βοηθήσουν τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ», αναφέρεται στο tweet.



Ορισμένοι από τους στρατιώτες προσπαθούν να κρύψουν τα πρόσωπά τους.

Οργισμένοι υποστηρικτές του Χαφτάρ κατά Ερντογάν: Ποδοπατούν αφίσες του - «Τρομοκράτες οι Τούρκοι μισθοφόροι»

Kλιμακώνει την αντίδρασή του κατά της Τουρκίας το στρατόπεδο του Χαλίφα Χαφτάρ, ύστερα από τον πόλεμο δηλώσεων ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον στρατάρχη.

Ο Χάφταρ εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Έπειτα από μήνες μαχών, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, από την περασμένη Κυριακή τέθηκε σε εφαρμογή μια εύθραυστη εκεχειρία. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τη διεθνοποίηση της σύρραξης, με την εμπλοκή κυρίως της Τουρκίας η οποία έχει ανακοινώσει ότι στέλνει στρατό για να στηρίξει την GNA.

Η οργάνωση M.LNA, κατήγγειλε την Παρασκευή μέσω Twitter «τους τρομοκράτες μισθοφόρους του Ερντογάν», του προέδρου της Τουρκίας. «Η πετρελαϊκή ημισέληνος θα κλείσει», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην περιοχή της βορειοανατολικής Λιβύης απ’ όπου εξάγεται το περισσότερο λιβυκό πετρέλαιο. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από το 2016 από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη - Υποστηρικτές του Χαφτάρ κατά Ερντογάν: Στέλνει τρομοκράτες για να πολεμήσουν εναντίον μας - Βίντεο"

Ερντογάν: Θα είμαστε στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση για το νέο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης.

Επανέλαβε τη στήριξή του στον πρωθυπουργό της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ και απαντώντας στις αιτιάσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη Μεσόγειο, τόνισε:

«Δεν μας βλέπουν εκεί στη Μεσόγειο; Δεν βλέπουν το Γιαβούζ και τα πολεμικά μας πλοία που πλέουν κανονικά και απρόσκοπτα; Κάνουν όμως πως δεν βλέπουν και πως δεν ακούνε. Όταν μας ρωτούν τι κάνουμε στη Λιβύη είναι σαν να μας ρωτούν τι κάνουμε στη Μεσόγειο», τόνισε.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου θα συζητηθεί η κατάπαυση πυρός στην εμπόλεμη βορειοαφρικανική χώρα, ο Ερντογάν επιλέγει να δυναμιτίσει το κλίμα εκτοξεύοντας απειλές κατά πάντων.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, με άρθρο του στο Politico, εκτόξευσε απειλές εναντίον της Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση που θα πέσει η κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα και νέες απειλές. «Για κάποιον η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει επαρκώς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης θα ισοδυναμούσε με προδοσία των δομικών αξιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το να αφεθεί η Λιβύη στον οίκτο ενός πολέμαρχου θα ήταν λάθος ιστορικών διαστάσεων”, αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Θα είμαστε στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο"

Μετεγκατάσταση 400 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία

Το θέμα της μετεγκατάστασης 400 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στη Γαλλία, στο πλαίσιο της πρότασης που είχε καταθέσει με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Οι δυο τους είχαν συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ για τη Μετανάστευση. Στη συνάντηση που έγινε εν όψει και της επίσκεψης του Γάλλου υφυπουργού Εσωτερικών, Λορέντ Νούνεζ στην Αθήνα τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε η γαλλική πρόταση μετεγκατάστασης.

Ο κ. Καστανέρ τόνισε στον κ. Κουμουτσάκο, ότι η Γαλλία στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Οι δύο πλευρές, τέλος, συμφώνησαν για συνέχιση των επαφών και συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας εν όψει των προσεχών διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετεγκατάσταση 400 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία"

Κ. Καραμανλής: Αυστηροποίηση προστίμων του ΚΟΚ εκεί όπου χρειάζεται

Αυστηροποίηση προστίμων του ΚΟΚ στις περιπτώσεις που χρειάζεται, αλλά και μειώσεις όπου αυτά είναι εξωφρενικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Θα προηγηθεί όμως, όπως είπε, ευρύτερος διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, διότι το βασικό κίνητρο είναι η οδική ασφάλεια.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως «οι υπουργοί δεν αποφασίζουν και διατάζουν. Πρέπει να κάτσουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και να δούμε όλες τις παθογένειες που υπάρχουν. Ζούμε δυστυχώς σε μια χώρα που πολλές φορές εμείς οι πολιτικοί θεσμοθετούμε και ψηφίζουμε πολύ αυστηρούς νόμους και μετά η εκτελεστική εξουσία δεν τους εφαρμόζει» σημείωσε και προσέθεσε: Θα προσπαθήσουμε αυτό το πράγμα να το αλλάξουμε».

Επεσήμανε ακόμα πως «σε μερικές περιπτώσεις που πραγματικά πρέπει να βάλουμε αυστηρά πρόστιμα, θα βάζουμε πολύ αυστηρά πρόστιμα. Δεν λέω ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα παντού, σε άλλες περιπτώσεις που τα πρόστιμα είναι εξωφρενικά, θα μειωθούν».

Αναφορικά με τις κάμερες, ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχει η θεωρία της αποτρεπτικότητας και δεν πρέπει να γίνουμε ένα κράτος αστυνομοκρατούμενο. Ο ίδιος είναι της λογικής ότι «εγώ που οδηγώ το αυτοκίνητό μου γνωρίζω ότι άμα μπω στη ΛΕΑ κινδυνεύω "να φάω" ένα τσουχτερό πρόστιμο, και αν "το φάνε" μερικοί, πολύ γρήγορα θα αναθεωρήσουμε όλοι να οδηγούμε σε Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταφορών θα συνάψει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ένα μεγάλο πακέτο που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ για θέματα οδικής ασφάλειας, δηλαδή για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τροχαία ατυχήματα.

Για τα νέα διπλώματα οδήγησης, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο με τον αρμόδιο υφυπουργό θα παρουσιάσουν ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο διότι, όπως είπε, όταν ανέλαβαν είχαν το φαινόμενο 100.000 άνθρωποι να περιμένουν για διπλώματα. «Το ξεμπλοκάραμε αυτό και η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί» τόνισε και συμπλήρωσε: «Σήμερα είμαστε σε μια διαδικασία να μπούμε στην εποχή της ψηφιοποίησης και να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα της ντροπής στο υπουργείο όπου έρχεται ο κόσμος και περιμένει με τις ώρες για να βγάλει το δίπλωμά του».

Για το μετρό ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι «έχουν αρχίσει και ανοίγουν ήδη τα κλειστά εκδοτήρια εισιτηρίων σε κεντρικούς σταθμούς και θα ανοίξουν κι άλλα, ενώ μέσα σε δυο μήνες θα γίνει προμήθεια άλλων 100 με 120 μηχανήματων έκδοσης εισιτηρίων για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν». Ο υπουργός τόνισε ότι θα γίνεται πολύ πιο αυστηρός έλεγχος στα εισιτήρια. Οταν αναλάβαμε, είπε, η μπάρα έκλεινε στα 7 με 8 δευτερόλεπτα, αλλά τώρα έχει μειωθεί.

Για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου ο υπουργός δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή όποιος ισχυριστεί ότι το έργο αυτό μπορεί να γίνει σπασμένο σε τμήματα, λέει ψέματα στους ανθρώπους της Πάτρας και στους ανθρώπους της Ηλείας. Είμαστε σε επαφή και πολύ σύντομα θα έχουμε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους. Εμείς έχουμε προτείνει αυτό το οποίο είναι το λογικό: Να πάει ο δρόμος πίσω στην παραχώρηση, να πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε το έργο να είναι έτοιμο πριν το ’23. Εάν πάμε τώρα έτσι όπως πάμε, το έργο δεν θα γίνει ποτέ».

Για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι είναι γερασμένος και ότι ξεπερνάει τα 15 με 16 χρόνια μέσο όρο.

«Πρέπει να κάνουμε ένα διεθνή διαγωνισμό και σε τρεις μήνες αυτός ο διαγωνισμός θα είναι έτοιμος. Καινούργια λεωφορεία, ηλεκτροκίνητα, υβριδικά CNG, θα έχουμε μέσα στο επόμενο 18μηνο. Στην Αθήνα έχουμε τώρα κάτω από 1.000 λεωφορεία αυτή τη στιγμή, ενώ στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι χειρότερη και τα λεωφορεία δεν ξεπερνάνε τα 300. Στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπογράψαμε σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, θα μπουν μέχρι τον Φεβρουάριο 120 λεωφορεία καινούργια για να συνδράμουν και μέχρι το καλοκαίρι άλλα 100. Στην Αθήνα, έχουμε ψηφίσει τροπολογία η οποία πλέον επιτρέπει το leasing έτσι ώστε, μέχρι να πάρουμε τα καινούργια λεωφορεία, ο ΟΑΣΑ να έχει τη δυνατότητα να κάνει leasing. Μέσα στο 2020 θα δούμε μια σταδιακή σε πρώτη φάση βελτίωση» ανέφερε.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Καραμανλής: Αυστηροποίηση προστίμων του ΚΟΚ εκεί όπου χρειάζεται"

Εφορία: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές δαπάνες 30%

Ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις κατηγορίες αυτές δεν οφείλουν καν να συγκεντρώσουν και να διαφυλάξουν χάρτινες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών συνολικής αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετησίου εισοδήματος.

Οι κατηγορίες που εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είναι αναλυτικά οι εξής:

1) Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

2) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

3) Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

4) Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

5) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

6) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

7) Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

8) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

9) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

10) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

11) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

12) Οι φυλακισμένοι.

Ποιοι εξαιρούνται μερικώς

13) Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα πραγματοποιήσουν εντός του 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

14) Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές δαπάνες 30%"

Ανάκληση 4.407 αυτοκινήτων Hyundai i30 FD

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι η εταιρεία Hyundai Hellas ΑΒΕΕ εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων Hyundai μοντέλο i30 εργοστασίου κατασκευής Κορέας (FD).

Η ανάκληση αφορά συνολικά σε 4.407 οχήματα, τα οποία έχουν παραδοθεί στους τελικούς ιδιοκτήτες, με αριθμούς πλαισίου που πανευρωπαϊκά κυμαίνονται από KMHDB51CAAU190528 έως και KMHDC8AE1BU109124.

Στην χώρα μας τα επηρεαζόμενα οχήματα που έχουν εισαχθεί έχουν ως εξής:

1.Πλαίσια που στο δέκατο ψηφίο τους υπάρχει ο αριθμός 7 (3 μόνο πλαίσια): KMHDB51CP7U000265 KMHDC51CP7U000239 KMHDC51DP7U000254.
2.Πλαίσια που στο δέκατο ψηφίο τους υπάρχει ο αριθμός 8 (3.765 πλαίσια): Από KMHDB51CP8U011074 έως KMHDC51EP8U109424 και το πλαίσιο KMHDC81EP8U013761.

3.Πλαίσια που στο δέκατο ψηφίο τους υπάρχει ο αριθμός 9 (639 πλαίσια): Από KMHDB51CP9U118245 έως KMHDB51CP9U150969 και απόKMHDC51CP9U119805 έως KMHDC51CP9U147801.

Η ανάκληση αφορά σε αυτοκίνητα που παρήχθησαν για την ελληνική αντιπροσωπεία από Μάρτιο του 2007 έως και Οκτώβριο του 2008. ∆εν είναι επηρεαζόμενα όλα τα αυτοκίνητα τα παραχθέντα εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος. Στα επηρεαζόμενα οχήματα σε περίπτωση σύγκρουσης στο χαμηλότερο μέρος του αμαξώματος στο σημείο που βρίσκεται ο εγκέφαλος αερόσακων ACU, μπορεί να ενεργοποιηθούν οι αερόσακοι σε κατάσταση άλλη από αυτή των συνθηκών ενεργοποίησης τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων Hyundai σε όλη την Ελλάδα, για να γίνει προληπτικός έλεγχος και αναβάθμιση του λογισμικού του εγκεφάλου αερόσακων ACU, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την εταιρεία Hyundai Hellas ΑΒΕΕ στο τηλέφωνο 210 5507220 (κα. Κυριαζή Βασιλική).

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση 4.407 αυτοκινήτων Hyundai i30 FD"

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι καταστηματάρχες κατά του αντικαπνιστικού

Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των συναρμόδιων υπουργείων και του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η χρήση καπνού, χωρίς να προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης οποιουδήποτε καταστήματος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΚΕΔΙ, «το Σωματείο έχει ως σκοπό την προάσπιση των εν γένει συμφερόντων των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης». Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η αίτηση ακύρωσης, έχουν να κάνουν σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με παράβαση του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της εν γένει επαγγελματικής ελευθερίας, με παράβαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με τα προστατευόμενα δικαιώματα καθώς και με παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με το ύψος των επιβληθέντων προστίμων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι καταστηματάρχες κατά του αντικαπνιστικού"

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα στην Αθήνα, που... είχε ξανασυλληφεί άλλες 100 φορές

Εγκληματική ομάδα αλλοδαπών, που διέπρατταν συστηματικά ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Προχθές (16/1), σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Ακροπόλεως και Καλλιθέας και τη συνδρομή της ΟΠΚΕ και της Ομάδας ΔΙΑΣ συνελήφθησαν 15 αλλοδαποί, μέλη της σπείρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι 6 συνεργοί τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης διέπρατταν ληστείες και κλοπές από διερχόμενους πολίτες και τουρίστες καθώς και σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και προσωπικά αντικείμενα αξιοσημείωτης χρηματικής αξίας.

Δρούσαν συστηματικά, τουλάχιστον από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών, με μεγαλύτερη συχνότητα στα Εξάρχεια, το Σύνταγμα, τον Άγιο Παντελεήμονα και τις περιοχές της Ομονοίας, της Ακρόπολης, του Νέου Κόσμου και της Κυψέλης. Παράλληλα η δράση τους έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές, όπως στο Παγκράτι, το Χαλάνδρι και τον Άγιο Δημήτριο.

Από την μέχρι τώρα έρευνα εξιχνιάστηκαν 20 κλοπές από οχήματα, 21 κλοπές τσαντών και πορτοφολιών από διερχόμενους, 3 κλοπές από γραφεία και οικίες, καθώς και 2 ληστείες σε πεζούς. Παράλληλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν καθημερινά και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, χρησιμοποιώντας ως «καβάτζα» δωμάτια ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

Έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για συναφή ποινικά αδικήματα και μάλιστα συνολικά έχουν συλληφθεί ή έχουν σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος τους, πάνω από 100 φορές.
Κατά τις συλλήψεις τους δήλωναν στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές ψευδή στοιχεία ταυτότητας και διαμονής, για να δυσκολεύουν τον εντοπισμό και την ταυτοποίησή τους.
Έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας στερούμενοι παντελώς των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων και νομιμοποιητικών εγγράφων για την εδώ παραμονή τους.
Φαίνεται ότι δεν εργάζονται, έχοντας ως μοναδικό μέσο βιοπορισμού τη διάπραξη ληστειών και κλοπών και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Από τις διενεργηθείσες έρευνες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 961 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 140 γραμμάρια κάνναβης σε 92 αυτοσχέδιες συσκευασίες, ζυγαριά ακριβείας και τρίφτης κάνναβης, αεροβόλο-ρέπλικα πιστόλι και 4 σουγιάδες, 18 πορτοφόλια και 18 κινητά τηλέφωνα, 15 τσάντες πλάτης ή ώμου, 13 ζευγάρια γυαλιά, 3 ρολόγια χειρός, 2 φωτογραφικές μηχανές, 2 ταυτότητες αλλοδαπών Αρχών,
πλήθος κοσμημάτων, 250 ευρώ και χρηματικά ποσά αλλοδαπών χωρών, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και 2 ηλεκτρονικά χειριστήρια απενεργοποίησης συναγερμού.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακεκριμένες κλοπές, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, ενώ από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών συνεχίζονται οι έρευνες για τη διακρίβωση όλου του εύρους της εγκληματικής τους δράσης. Επιπλέον, από τις αστυνομικές Αρχές αναζητούνται για να συλληφθούν 9 ακόμη αλλοδαποί, μέλη άλλης συμμορίας, που διέπραττε ομοίως συστηματικά κλοπές και ληστείες με ιδιαίτερη σκληρότητα στην περιοχή των Εξαρχείων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα στην Αθήνα, που... είχε ξανασυλληφεί άλλες 100 φορές"

Λιβύη: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου στη Λιβύη μετά την κατάληψη λιμανιών από τις δυνάμεις Χαφτάρ και την αναστολή των εξαγωγών αργού πετρελαίου.

Δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν σήμερα τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσε η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΠ αναφέρει πως οι εξαγωγές σταματούν στα λιμάνια της πετρελαϊκής ημισελήνου, τον πνεύμονα της λιβυκής οικονομίας: Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, αλ-Σέντρα, αλ-Χαρίγκα. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αποκλεισμός θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής της χώρας από 1,3 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σε 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ μείωσαν κατά 50% την παραγωγή κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει της συνόδου του Βερολίνου. Η κίνηση καταγράφεται την ώρα που η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον Χάφταρ και τους ξένους υποστηρικτές του να τερματίσει τις επιχειρήσεις των δυνάμεών του, που διαρκούν εννέα μήνες, για την κατάληψη πρωτεύουσας στη Λιβύη και έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Δυνάμεις προσκείμενες στον Χάφταρ εισέβαλε στο λιμάνι Ζουεϊτίνα, από όπου εξάγεται αργό, και ανακοίνωσαν ότι κλείνουν όλους τους τερματικούς σταθμούς. Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι «ο λιβυκός λαός» έκλεισε τα λιμάνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) δήλωσε ότι ο ΛΕΣ και η δύναμη που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξαν να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό. Η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές έχουν ανασταλεί.

Μία ημέρα πριν κλείσουν τα λιμάνια, υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλείσιμο των λιμένων από τα οποία εξάγεται αργό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχε την ευλογία του ΛΕΣ. Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή έναντι οποιασδήποτε εκδήλωσης διαφωνίας, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Χάφταρ κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές. Η Τουρκία, που έχει αναπτύξει στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη Λιβύη, φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει μαχητές που συμμετείχαν στον εμφύλιο στη Συρία στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΣ να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας φέρεται να αναίρεσε πρόσφατα κέρδη επί του πεδίου στα μέτωπα νότια της Τρίπολης, εν μέρει χάρη σε ρώσους μισθοφόρους και τα οπλισμένα UAVs που προμήθευσαν στον ΛΕΣ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαθιστώντας το αδιέξοδο στα μέτωπα.

Το κλείσιμο των λιμανιών αυξάνει την ένταση ενόψει της αυριανής συνόδου του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Χάφταρ, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Σάρατζ, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.

Η σύνοδος, που θα διαρκέσει μία ημέρα, ακολουθεί σειρά αποτυχημένων παρόμοιων εγχειρημάτων και διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, όπου επικρατεί χάος μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη χωρών μελών του NATO που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Η ΕΕΠ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα χθες εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Μουστάφα Σανάλα.

Η ΕΕΠ, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον ΛΕΣ, που πλέον κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την ΚΕΣ στην Τρίπολη, αλλά καταβάλλει επίσης τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου"

Διέρρευσε το προσχέδιο για τη διάσκεψη για τη Λιβύη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διεργασίες για τη Λιβύη ενόψει της κρίσιμης Διάσκεψης στο Βερολίνο που ενδέχεται να βάλει τη χώρα στο δρόμο της πολιτικής λύσης και μακριά από τον εμφύλιο πόλεμο.
Στο πλαίσιο αυτό, άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός προβλέπει -μεταξύ άλλων- το προσχέδιο του ψηφίσματος της Διάσκεψης του Βερολίνου, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε και έχει στην κατοχή του το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS.
Όπως προκύπτει από την εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, το τελικό ανακοινωθέν, θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα ζητείται δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Θα ζητά, επίσης, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τέλος όλων των συγκρούσεων, απόσυρση των βαρέων όπλων και διάλυση των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων.
«Εμείς (οι συμμετέχοντες) στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο. «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
Επίσης, οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL (Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη), συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.
Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

Μεταρρυθμίσεις ασφαλείας

Το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη απαιτεί μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα.
«Εμείς (οι συμμετέχοντες) ζητούμε την αποκατάσταση του μονοπωλίου του κράτους στη νόμιμη χρήση βίας», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας: «Στηρίζουμε τη δημιουργία ενιαίας εθνικής ασφάλειας της Ασφάλειας της Λιβύης, της αστυνομίας και των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση, με σχετικά έγγραφα.

Κυρώσεις σε εκείνους που παραβιάζουν εμπάργκο όπλων

Το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη απαιτεί κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
«Εμείς (οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη) δεσμευόμαστε να τηρήσουμε κατηγορηματικά και πλήρως τον εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2011) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης όπλων από τη Λιβύη. Καλούμε όλους τους φορείς να εφαρμόσουν και να επιβάλουν κυρώσεις του ΣΑΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών μέτρων εφαρμογής, εναντίον εκείνων που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΣΑΗΕ ή την κατάπαυση του πυρός».

Ειδική επιτροπή

Θα συσταθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Η διεθνής επιτροπή θα ασχοληθεί με την εφαρμογή των έξι σημείων που περιγράφονται στο έγγραφο. Πρόκειται για την κατάπαυση του πυρός, το εμπάργκο όπλων, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό μια Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης (IFC) για να διατηρήσουμε τον συντονισμό μετά την Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε άλλο σημείο το έγγραφο.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιτροπή θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στο τέλος κάθε συνεδρίασης, θα παρουσιαστεί ένα συμπέρασμα που θα αναγνωρίζει συγκεκριμένα επιτεύγματα ή συμμόρφωση. Εκτός από αυτό, ειδικές ομάδες εργασίας θα συναντηθούν στη Λιβύη ή στην Τυνησία δύο φορές το μήνα.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Το σχέδιο συμπερασμάτων καλεί επίσης τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση στη Λιβύη να προβούν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Εμείς (οι συμμετέχοντες) χαιρετίζουμε τη σημαντική μείωση της βίας από τις 12 Ιανουαρίου και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία για μια συμφωνία εκεχειρίας», αναφέρει το έγγραφο.
«Ζητάμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία βήματα, ξεκινώντας από μια εκεχειρία που εφαρμόζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων βημάτων προς την απομάκρυνση όλων των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλα τα κόμματα», αναφέρει το έγγραφο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «την απόσυρση των βαρέων όπλων, του πυροβολικού και των εναέριων μέσων».
Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των πλευρών, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, προσθέτει το έγγραφο.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητούν επίσης οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης.
«Υποστηρίζουμε τον οικονομικό διάλογο με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεσμών της Λιβύης και ενθαρρύνουμε την εφαρμογή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Για να διευκολυνθεί αυτός ο διάλογος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας οικονομικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Λιβύης που θα αποτελείται από εκπροσώπους των βασικών οικονομικών και οικονομικών θεσμών».
Οι συμμετέχοντες επίσης «ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανασυγκρότησης για τη Λιβύη, η οποία θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση σε όλες τις περιοχές υπό την αιγίδα μιας νέας αντιπροσωπευτικής και ενιαίας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας που θα ασκεί την εξουσία της σε όλη την περιοχή της Λιβύης, για να αναπτύξει τις περιοχές που πλήττονται σοβαρά».

«Να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη»

Επίσης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γάσαν Σαλάμε δήλωσε πως η Λιβύη «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Κάθε ξένη ανάμιξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός, με πρωτοβουλία Ρωσίας και Τουρκίας: «Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης» του Βερολίνου, πρόσθεσε.
tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Διέρρευσε το προσχέδιο για τη διάσκεψη για τη Λιβύη"

Σοκ στον Βόλο: Έπεσε νεκρή και την κατασπάραξε το σκυλί της

Σοκ προκαλεί η είδηση, που αποκαλύπτει το TheNewspaper.gr. Σήμερα λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, μία 69χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στα Καλά Νερά, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο.

Η γυναίκα φαίνεται οτι αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, και έπεσε νεκρή στην κουζίνα του σπιτιού, την ώρα που ο σύζυγός της απουσίαζε.

Μόλις επέστρεψε στην οικία του εντόπισε τη γυναίκα του πεσμένη στο πάτωμα και τον σκύλο του, ράτσας πίτμπουλ, να είναι από πάνω της και να την δαγκώνει.

Η γυναίκα έφερε δαγκώματα στο κεφάλι και στον λαιμό και αίματα σε πολλά σημεία του κορμιού της.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σκύλος, μόλις κατάλαβε οτι η γυναίκα ήταν νεκρή όρμησε επάνω της και την δάγκωσε με μανία, καταφέροντάς της νέα τραύματα.

Σε κατάσταση πανικού ο σύζυγος ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρο του οποίου, έφτασε στο σημείο, όπου διαπίστωσαν τον θάνατο της άτυχης γυναίκας.

thenewspaper
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στον Βόλο: Έπεσε νεκρή και την κατασπάραξε το σκυλί της "

ΟΗΕ: Η Λιβύη έχει «ανάγκη» να «σταματήσει» κάθε ξένη ανάμιξη

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε πως η Λιβύη «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο για να επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.

«Κάθε ξένη ανάμιξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε ο Σαλάμε, αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή στη Λιβύη έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας.

«Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης» στη γερμανική πρωτεύουσα, διαβεβαίωσε.

Στο Βερολίνο θα συναντηθούν αύριο, Κυριακή, οι ηγέτες παγκόσμιων δυνάμεων και χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη κυρίως για να «σταθεροποιήσουν την κατάπαυση του πυρός».

«Επειδή σήμερα έχουμε απλώς μια εκεχειρία», εξήγησε ο Σαλάμε. «Θέλουμε να την μετατρέψουμε σε μια αληθινή κατάπαυση του πυρός με παρατηρητές, διαχωρισμό (σ.σ.: των δύο αντίπαλων στρατοπέδων), αναδιάταξη των βαρέων όπλων (έξω από τις αστικές ζώνες) κλπ.».

«Πρέπει αυτή η εκεχειρία να αντέξει», επέμεινε.

Οι δύο αντίπαλοι στη λιβυκή σύγκρουση, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ, είναι προσκεκλημένοι στο Βερολίνο, όμως ο Σαλάμε «δεν πιστεύει» ότι μπορεί να συνάψουν κάποια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης.

Σύμφωνα με τον Σαλάμε, οι αρχηγοί κρατών που θα μετάσχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να υπογραμμίσουν πως στηρίζουν την επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας μέσω μιας διαλιβυκής συνάντησης που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη εξέφρασε σήμερα τη βαθιά ανησυχία της για τις προσπάθειες να διακοπεί ο ρυθμός της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Η κίνηση αυτή θα έχει καταστροφικές συνέπειες πρώτα και κύρια για τον λιβυκό λαό που εξαρτάται για την ευημερία του από την ελεύθερη ροή του πετρελαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αποστολής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Η Λιβύη έχει «ανάγκη» να «σταματήσει» κάθε ξένη ανάμιξη"

Κεραμέως: Τεράστια τομή του νομοσχεδίου, η κρατική χρηματοδότηση με κριτήρια

Για τα όσα «φέρνει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που έρχεται σε ψηφοφορία στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, μίλησε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, στην τηλεόραση του «Σκάι». Η υπουργός ξεχώρισε ως βασικό σημείο του σχεδίου νόμου, το ότι «για πρώτη φορά, συνδέεται η κρατική χρηματοδότηση με την αξιολόγηση». «Πρόκειται για μία τεράστια τομή», σημείωσε η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αντικειμενικό σύστημα, με βάση το οποίο να προκύπτει η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

«Εμείς προτείνουμε το 80% της χρηματοδότησης να δίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι ο αριθμός φοιτητών, η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων και ο αριθμός τους, και το 20% βάσει κριτηρίων ποιότητας, όπως είναι για παράδειγμα η έρευνα», ανέφερε η υπουργός. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για βελτίωση. Να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας ακόμη καλύτερα», επισήμανε.

Εξήγησε, επίσης, ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα κρίνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας οι αρμοδιότητες ενισχύονται με το παρόν νομοσχέδιο. «Συντελείται μία αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή φιλοσοφίας», είπε.

Σχετικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση, η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μία «μεγάλη διαδικασία» και εκτίμησε ότι οι αιτήσεις μπορεί να υπερβούν τις 150.000, για 5.000 θέσεις. Για το θέμα των αποφοίτων κολεγίων, σημείωσε ότι το ενωσιακό δίκαιο καθορίζει ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε επαγγελματικά δικαιώματα σε όσους έχουν πτυχία άλλων χωρών της Ένωσης.

Για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, ενημέρωσε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει και τόνισε ότι είναι «ιδιαίτερης σημασίας» το ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τις προσλήψεις από την Ειδική Αγωγή.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πρόταση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις οικονομικές ανάγκες της Παιδείας στην Ελλάδα, με στόχο «να την πάμε ένα βήμα παραπέρα».

Τέλος, η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στην επίσκεψη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, στην Αθήνα, χαρακτήρισε «σημαντική» την παρουσία του και πρόσθεσε ότι δόθηκε «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό» το μήνυμα που βγήκε από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, για το ίδιο θέμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Τεράστια τομή του νομοσχεδίου, η κρατική χρηματοδότηση με κριτήρια"

Δήμος Ωρωπού -Λαϊκή Συσπείρωση: «Πραξικόπημα για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας»

«Η διοίκηση Γιασημάκη, με την διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή 17/1/2020 αποπειράθηκε για τρίτη φορά να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα, όμως ξανά απέτυχε», αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την Δημοτική Αρχή Ωρωπού, σε ανακοίνωσή της.
Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε «ολοκληρωμένη πρόταση που δίνει οριστική λύση στον πρόβλημα της αποκομιδής απορριμμάτων με την ανασυγκρότηση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου και λειτουργίας της με δικά της μέσα». Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:
«Η ΠΡΟΤΑΣΗ προβλέπει, την μίσθωση απορριμματοφόρων έως ότου επισκευαστούν τα οχήματα του δήμου, την παραχώρηση οχημάτων καθαριότητας από όμορους δήμους έως ότου ομαλοποιηθεί η λειτουργεία της καθαριότητας, την διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για την επισκευή των δημοτικών οχημάτων καθαριότητας και την αγορά νέων όπου χρειάζεται, και τέλος την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων (Πρόγραμμα Φιλοδήμος κ.α.).
Την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης την υπερψήφισαν 22 δημοτικοί σύμβουλοι, με 17 να ψηφίζουν την πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία ανοίγει τον δρόμο για αναθέσεις σε εργολάβους.
Όμως ο Δήμαρχος κ. Γιασημάκης μαζί με τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεώργιο Αρμυριώτη, μετά το πέρας της διαδικασίας της ψηφοφορίας και πριν την επικύρωση του αποτελέσματος, αποφάσισαν με ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση εκτός από την δική τους.
Προχώρησαν σε αυτήν την ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ  για να μην δεσμευτούν με απόφαση δημοτικού συμβουλίου ότι θα ανασυγκροτήσουν την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και θα την λειτουργήσουν με ιδία μέσα, χωρίς εργολάβους.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα μαζεύονται τα σκουπίδια, δεν τους ενδιαφέρει η προστασία της υγείας των δημοτών μας και του περιβάλλοντος, αλλά μόνο  οι εργολάβοι τους και το αδιέξοδο που δημιουργούν με τις μεθοδεύσεις τους.
Είναι αυτοί που, ενάντια με ότι ισχυρίζονταν, αποδείξαν ξανά ότι χρήματα στα ταμεία του δήμου υπάρχουν αλλά μόνο για τους εργολάβους.
Είναι ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν ήθελαν να λειτουργήσει η υπηρεσία καθαριότητας με ιδία μέσα.
Δηλώνουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση με συνέπεια λόγων και πράξεων, θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων του δήμου και των δημοτών ενάντια στους εργολάβους, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αδιέξοδα και τις απολύσεις που μεθοδεύει η διοίκηση Γιασημάκη».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Ωρωπού -Λαϊκή Συσπείρωση: «Πραξικόπημα για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας»"

DW:«Ο εχθρός της Τουρκίας είναι φίλος της Ελλάδας»

Ο γερμανικός τύπος εστιάζει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία διεξάγεται την Κυριακή στο Βερολίνο και από την οποία απουσιάζει η Ελλάδα. Εκτενείς αναφορές στη στάση και τις αντιδράσεις της Αθήνας.

Γιατί η Ελλάδα υποδέχεται με ευγένεια και τιμές τον επικεφαλής των ανταρτών στη Λιβύη, τον στρατάρχη Χάφταρ; Απαντώντας η Süddeutsche Zeitung εστιάζει σε δύο βασικά σημεία: «Η Ελλάδα είναι θυμωμένη με την κυβέρνηση της Λιβύης για την υπογραφή συμφωνίας με τον Ερντογάν για την από κοινού αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της Μεσογείου  -χωρίς να ληφθούν υπόψη ελληνικά νησιά». Επίσης, όπως παρατηρεί, η Αθήνα «είναι εξοργισμένη διότι δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή».
Εξαιτίας της συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, «η Αθήνα προχωρά με το μότο: Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου – κι έτσι στρέφεται στον Χάφταρ», σημειώνει η SZ. Σε άλλο σημείο η SZ υπενθυμίζει ότι «Η Αθήνα θεωρεί 'κενή και άκυρη' τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα , αλλά ο Ερντογάν προφανώς βρίσκεται σε μια διαδικασία δημιουργίας τετελεσμένων: ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει την  αναζήτηση πρώτων υλών στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ακόμη και φέτος. Ως εκ τούτου ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πράξει 'όλα όσα είναι απαραίτητα', αλλά πρόσθετε ότι προέχουν τα διπλωματικά και όχι τα στρατιωτικά μέσα. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί». Τέλος το δημοσίευμα σημειώνει ότι «μια στρατιωτική σύγκρουση των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποφεύχθηκε τελευταία φορά το 1996 (σς: Ίμια)» και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να εμπλακεί πιο βαθιά στην εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής. Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να παραδώσει αμυντικούς πυραύλους Patriot στη Σαουδική Αραβία υπό αμερικανική πίεση (…) H Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τον Χάφταρ στη λιβυκή σύγκρουση».
Διάσκεψη για τη Λιβύη χωρίς τη «θυμωμένη» Ελλάδα
Από τη συνάντηση του στρατάρχη Χάφταρ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα
Από τη συνάντηση του στρατάρχη Χάφταρ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα
Στις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της μη πρόσκλησής της στο Βερολίνο αλλά και την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα αναφέρεται η Handelsblatt και παρατηρεί: «Από την ελληνική σκοπιά, οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμφυλίου στη Λιβύη και οι αυξανόμενες εντάσεις σε σχέση με την Τουρκία, είναι στενά συνδεδεμένες. Τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία είχε συνάψει συμφωνία με τον αρχηγό της κυβέρνησης της Λιβύης Αλ Σάρατζ για το διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο. Η συμφωνία αγνοεί την ΑΟΖ της Ελλάδας γύρω από την Κρήτη βάσει της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (…) H EE θεωρεί τη συμφωνία αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και άκυρη. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν επίσης τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως 'αντιπαραγωγική και προκλητική' και ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου (…) Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ΕΕ σε όλες τις αποφάσεις για ειρηνευτική συμφωνία για τη Λιβύη (…)».
Σύμφωνα με τη Handelsblatt «η διαμάχη για τον ορυκτό πλούτο στη Μεσόγειο θα μπορούσε να αναπτύξει μια εκρηκτική δυναμική. Επειδή η Τουρκία όχι μόνο θέλει για την ίδια το φυσικό αέριο, αλλά επειδή θέλει να εμποδίσει και τις ενέργειες άλλων χωρών στην επίμαχη περιοχή». Αυτές δεν είναι άλλες από τα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, παρατηρεί η εφημερίδα. Τέλος αναφορικά με την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα αλλά και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου  η Handelsblatt σημειώνει: «Στην παρούσα κατάσταση η Αθήνα προσπαθεί να έρθει σε επαφή με λιβυκούς παράγοντες». Στο πλαίσιο αυτό ο Χάφταρ «ζήτησε στήριξη από την Αθήνα», σημειώνει η HB συμπληρώνοντας ότι ο «επικεφαλής του αυτοανακηρυγμένου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και αντίπαλος του ηγέτη της Λιβύης αλ Σάρατζ» αυτή τη στιγμή «ελέγχει το 80% της Λιβύης μέχρι έξω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και μήνες». Η HB αναφέρει επίσης ότι ο Κ. Μητσοτάκης «απηύθηνε έκκληση στον Χάφταρ να επιδείξει 'εποικοδομητική στάση' στη Διάσκεψη του Βερολίνου».
Προσφυγικό: «Ξανά ένα 2015;»
Eιδομένη, 2015
Eιδομένη, 2015
Το Spiegel Online αναφέρεται στα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Frontex για το 2019 αναφορικά με τις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών στην ΕΕ, οι οποίες συνολικά μειώθηκαν. Εντούτοις«παρατηρείται σημαντική αύξηση των παράτυπων αφίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και στη βαλκανική οδό». Κυρίως η Ελλάδα σημειώνει το Spiegel «επηρεάστηκε σαφώς από την αύξηση στους αριθμούς των μεταναστών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα νησιά Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λέρος και Κως ζουν σήμερα πάνω από 42.000 μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες. Τον Απρίλιο του 2019 ήταν μόνο1 4.000». Βάσει της Frontex «ακόμη μεγαλύτερη από την αύξηση των παράτυπων αφίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, ήταν η αύξηση των διελεύσεων μέσω της Βαλκανικής Οδού. Εκεί ο αριθμός αυξήθηκε κατά 143% φτάνοντας τα 14.183 άτομα. Και εκεί οι συνθήκες είναι συχνά oικτρές, κάπου προς τη βόρεια Βοσνία-Ερζεγοβίνη».
Τα στοιχεία σχολιάζει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρώντας: «Ο αριθμός των Αφγανών που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω των νησιών του Αιγαίου αυξήθηκε απότομα. Αυτό καταδεικνύει ένα αδύναμο σημείο στη συμφωνία με την Τουρκία. Ισχύει μόνο για τους πρόσφυγες από τη Συρία και η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να δεχτεί θύματα της αφγανικής τραγωδίας (…). Εφόσον η ΕΕ δεν δημιουργήσει αποτελεσματικούς ελέγχους (δηλαδή αποτροπή) στα σύνορά της κατά των παράτυπων εισόδων, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ανακουφίσει την Ελλάδα και να ρυθμίσει το θέμα της κατανομής προσφύγων. Και για τις δύο περιπτώσεις, έχουν γίνει χρήσιμες προτάσεις από τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες. Ο χρόνος είναι σωστός. Εάν επαναληφθεί ένα 2015, θα είναι πολύ αργά -πιθανώς όχι μόνο για το μεταναστευτικό»
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:«Ο εχθρός της Τουρκίας είναι φίλος της Ελλάδας»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news