facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Πραγματοποιήθηκε, χθες, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, η συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, για το νέο ασφαλιστικό νόμο, που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για ψήφιση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προσήλθε στη συνάντηση με την πάγια θέση της, όπως αυτή περιγράφεται στο διεκδικητικό της πλαίσιο και είναι η ακόλουθη: «Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών-αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, οι απαντήσεις που ο υπουργός Εργασίας έδωσε στα ερωτήματα των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής συμπυκνώνονται στα εξής:

«Το νέο νομοσχέδιο θα δοθεί στη διαβούλευση, μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, στη συνέχεια θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με την κανονική διαδικασία (ούτε ως κατεπείγον ούτε ως επείγον). Χρονικά η ψήφισή του εκτιμάται ότι θα γίνει έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλάζει ριζικά το νόμο Κατρούγκαλου και θα έχει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα βγουν στη σύνταξη, μετά την ψήφισή του.

Οι αυξήσεις αυτές θα προκύψουν από την αύξηση των ποσοστών ανταποδοτικότητας που θα γίνει για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας. Η μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό ανταποδοτικότητας για μετά τα 40 χρόνια υπηρεσίας θα είναι περίπου 8%. Οι ίδιες αυξήσεις θα γίνουν και για τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη, μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με το νόμο Κατρούγκαλου).

Επίσης, καταργείται το πλαφόν στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης (ήταν 1.300 ευρώ με το νόμο Κατρούγκαλου) και, γι' αυτόν το λόγο, θα υπάρξουν αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις.

Δεν ιδιωτικοποιείται η επικουρική ασφάλιση. Η επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ θα υπαχθούν οργανωτικά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος διατηρείται και θα ονομάζεται πλέον Εθνικός κι όχι Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στον ΕΦΚΑ θα δημιουργηθεί Γενική Διεύθυνση Δημόσιου Τομέα, για να αντιμετωπίσει τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Θα γίνει ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, με στόχο, από την 1η Ιουνίου 2020, το 1/3 των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά και έως το 2022 οι παλιές συντάξεις να εκδίδονται μέσα σε ένα τρίμηνο.

Έχει γίνει αναλογιστική μελέτη από την εθνική αρχή και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κρίνεται βιώσιμο έως το 2070.

Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας.

Για το εφάπαξ ισχύουν τα όσα ίσχυαν.

Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και τη μείωση των ορίων ηλικίας σε όσους εργάζονται σε αυτά, καθώς και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, είπε ότι σε αυτόν το νόμο δεν θα υπάρξει καμία ευμενής ρύθμιση».

Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, ο κ. Βρούτσης δεν έδωσε καμία απάντηση για την επανακαθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, ενώ δήλωσε ότι οι περικοπές των συνταξιούχων στη σύνταξή τους, εφόσον εργάζονται, δεν θα είναι πλέον 60%, αλλά 30%.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας κινούνται στην ίδια κατεύθυνση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία. Γι' αυτόν το λόγο, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να αντιδράσει με αγωνιστικές-απεργιακές κινητοποιήσεις, «για να μην περάσουν και οι νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο"

Παγκράτι: «Καταδρομική» επίθεση και ζημιές σε γραφεία εφημερίδων

Στόχος «καταδρομικής» επίθεσης από 10-15 άτομα-κουκουλοφόρους έγιναν το βράδυ της Πέμπτης τα γραφεία των συστεγαζόμενων εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Espresso» στο Παγκράτι.

Οι δράστες ανέβηκαν στον τρίτο όροφο του κτηρίου, έριξαν μπογιές, έγραψαν συνθήματα, προκάλεσαν φθορές, πέταξαν φέιγ βολάν και τράπηκαν σε φυγή.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό τους.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκράτι: «Καταδρομική» επίθεση και ζημιές σε γραφεία εφημερίδων"

Πομπέο για Διάσκεψη Βερολίνου: Θα ζητήσουμε την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη

Διαδοχικά μηνύματα στέλνουν οι ΗΠΑ πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο, όπου θα καταβληθεί προσπάθεια για να επιβληθεί εκεχειρία στη Λιβύη ύστερα από την άρνηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να συμμορφωθεί με την πρόταση κατάπαυσης πυρός.

Την αισιοδοξία της εκφράζει η Γερμανία, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρεται στη δέσμευση Χαφτάρ για σύμπλευση με την ειρήνη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μετη σειρά του, θα ζητήσει στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα: 1): τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, 2): την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και 3): μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε πως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα «ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως μέρος του σχεδίου τριών σημείων που σκιαγράφησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πομπέο για Διάσκεψη Βερολίνου: Θα ζητήσουμε την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη"

Χαλίφα Χαφτάρ: Ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο κέντρο της Αθήνας

Ιδιωτική συνάντηση με τον επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος.

Ο Χαφτάρ έφτασε υπό άκρα μυστικότητα στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Λίβυο στρατάρχη, ο οποίος θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Την Κυριακή ο Χαλίφα Χαφτάρ θα συμμετέχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλίφα Χαφτάρ: Ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο κέντρο της Αθήνας"

Μητσοτάκης… για όλα! Το βέτο, ο Τσίπρας, η κίτρινη κάρτα και η Σακελλαροπούλου

Στη σκιά της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, κάτι το οποίο… προανήγγειλε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λιβύη, εφόσον δεν αναγνωριστεί ρητώς ότι το μνημόνιο με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες είναι άκυρο και ανυπόστατο. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ήδη έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη που θα διεξαχθεί για τη Λιβύη στο Βερολίνο, ενώ για το θέμα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με την Άνγκελα Μέρκελ.
Μητσοτάκης: “Κακώς δεν θα είμαστε στο Βερολίνο”
Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου, αποδίδοντας πάντως ευθύνες γι’ αυτό και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Σχολιάζοντας δε τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ και όσα είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Οβάλ Γραφείο, επανέλαβε πως κατέστησε σαφές στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα είναι συγκεκριμένες και πως εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε η ελληνική πλευρά θα πράξει «ό,τι χρειαστεί». Ξεκαθάρισε δε γι’ ακόμη μία φορά ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοιχτοί και πως το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη μπορεί να ισχύσει μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, γνωρίζοντας η ελληνική πλευρά πως έχει το δίκιο με το μέρος της.
Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πάντως σ’ όλα τα θέματα της επικαιρότητας κι όχι μόνο. Για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν την επέλεξε μόνο επειδή είναι γυναίκα, αλλά γιατί έχει μεγάλο κύρος και θεσμικές ικανότητες. Πρόσθεσε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ένας καλός ΠτΔ, αλλά υπερασπίστηκε την απόφασή του τόσο να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας του όσο και να μην τον ψηφίσει – ως μοναδικός βουλευτής της ΝΔ – το 2015. Κατέληξε δε λέγοντας ότι του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μην τον προτείνει ξανά για υποψήφιο ΠτΔ.
Δείτε στην συνέχεια του κειμένου ολόκληρο το βίντεο με την συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος ΜητσοτάκηςΜητσοτάκης
Ο Μητσοτάκης για το Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον ανασχηματισμό
Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως ήταν λάθος η κατάργησή του το καλοκαίρι και γι’ αυτό προχώρησε στην επανασύστασή του, ενώ υπερασπίστηκε και την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, αλλά και την τοποθέτηση του διδύμου Μηταράκη-Κουμουτσάκου στην ηγεσία του. Έστειλε επίσης νέο μήνυμα πως η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για το άσυλο σημαίνει πως άμεσα όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα επιστρέφει στην Τουρκία και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι «μαγνήτης» για τους μετανάστες. Σε ό,τι αφορά τις κλειστές δομές φιλοξενίας, τόνισε ότι η κατασκευή τους θα προχωρήσει κανονικά και πως θα υπάρξει και διάλογος, αλλά και αντισταθμιστικά ωφελήματα και στήριξη για τις τοπικές κοινωνίες.
Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε, εξάλλου, το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού άμεσα, αλλά τόνισε με νόημα πως στην πρώτη αξιολόγηση των υπουργών του θα λάβει υπόψη τις επιδόσεις του και πως δεν θ’ αφήσει κανέναν να παίζει με… δύο κίτρινες κάρτες – αν και υπάρχει και η απευθείας κόκκινη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης
Εξάρχεια, οικονομία και… εκλογές
Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, τα Εξάρχεια και τις καταλήψεις κτιρίων, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ αποδίδει καρπούς και στήριξε έτσι και την πολιτική του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ καταδίκασε όσα συνέβησαν στο Κουκάκι, τονίζοντας μάλιστα πως «όταν πετά κάποιος έναν τσιμεντόλιθο από το δεύτερο όροφο, αυτό είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κακούργημα».
Για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά που θα εκπλήξει ευχάριστα και εκτίμησε ότι η ανάπτυξη μπορεί να φτάσει στο 3% αντί του 2,8% που προβλέπει ο πληθωρισμός. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά και ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, πρόσθεσε, θα «κλειδώσει» η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο να καταργηθεί πλήρως το 2021.

Μητσοτάκης
Τέλος, αναφορικά με την… κλασική ερώτηση για το χρόνο των εκλογών, ο πρωθυπουργός έδωσε την κλασική απάντηση: ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, διότι, όπως είπε, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της κυβέρνησής του ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και θα κριθεί θετικά γι’ αυτό από τους πολίτες το 2023. Ακόμη κι αν χρειαστούν να γίνουν διπλές εκλογές λόγω της απλής αναλογικής. Πάντως, για την επίσπευση της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό που κάνει δεν είναι τίποτε άλλο από την εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσής του για κατάργηση της απλής αναλογικής στον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας του.
Δείτε ολόκληρο το βίντεο με την συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης… για όλα! Το βέτο, ο Τσίπρας, η κίτρινη κάρτα και η Σακελλαροπούλου"

Μάγδα Φύσσα: Δεν γνώριζα για την πρόταση Βαρουφάκη - Δεν μπορώ να την αποδεχθώ

«Εξαιρετικά τιμητική» πλην όμως μη αποδεκτή χαρακτηρίζει η Μάγδα Φύσσα την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΜέΡα25 να την προτείνουν ως υποψήφια για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η κυρία Φύσσα διευκρίνισε ότι δεν το γνώρισε καθώς για την πρόθεση του κ. Βαρουφάκη πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. 

«Τον ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετικά τιμητική αυτή πρόταση, για την οποία δεν ήμουν ενήμερη, αλλά δεν μπορώ να την αποδεχτώ», σημειώνει η Μάγδα Φύσσα, επικαλούμενη δύο λόγους για την άρνησή της. 

«Αφ’ ενός διότι έχω αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα προσωπικά αλλά και για τη δημοκρατία στον τόπο μας, αφ’ ετέρου διότι έχω ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν ότι δεν ασχολούμαι με την πολιτική», εξήγησε. 

Αναλυτικά, η Μάγδα Φύσσα αναφέρει: 

«Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης την πρόθεση του κ. Βαρουφάκη να με προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετικά τιμητική αυτή πρόταση, για την οποία δεν ήμουν ενήμερη, αλλά δεν μπορώ να την αποδεχτώ. Αφ’ ενός διότι έχω αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα προσωπικά αλλά και για τη δημοκρατία στον τόπο μας, αφ’ ετέρου διότι έχω ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν ότι δεν ασχολούμαι με την πολιτική».Η απάντηση του MεΡΑ25 για τη Μάγδα Φύσσα
Σε απάντηση σχολίων και αντιδράσεων σχετικά με την πρόταση του ΜέΡΑ 25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το γραφείο τύπου του κόμματος σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «η Μάγδα Φύσσα θεώρησε την πρότασή μας τιμητική, και μας ευχαρίστησε για αυτήν, μας τιμά. Το ότι δεν την αποδέχθηκε την τιμά και επιβεβαιώνει ότι οι αγωνιστές δεν αγωνίζονται για τα αξιώματα και, για αυτό, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ένα συμβολικό αξίωμα όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας».


Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ΜέΡΑ25», «όπως είπε ο Γραμματέας μας, κρίνει ότι «δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει καλύτερα την ενότητα εναντίον της μισαλλοδοξίας, της διχόνοιας και του αυταρχισμού από τη Μάγδα Φύσσα». Βέβαια, όπως ακόμα δήλωσε, «το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να προωθήσει την υποψηφιότητά της» - και για αυτό πρότεινε σε βουλευτές άλλων κομμάτων να την υποστηρίξουν ώστε «να δοθεί ένα δυνατό μήνυμα στο πλαίσιο της λαϊκής ενότητας και του ανθρωπισμού».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «δεν μας εξέπληξε η αντίδραση εκείνων που επιλέγουν πρόσωπα συστημικά με στόχο να ακυρώσουν το κάλεσμα για ενότητα εναντίον της μισαλλόδοξης ακροδεξιάς, το κάλεσμα που συμβολίζει η θέση»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάγδα Φύσσα: Δεν γνώριζα για την πρόταση Βαρουφάκη - Δεν μπορώ να την αποδεχθώ"

Αντικαπνιστικός νόμος: Ήθελε να πληρώσει το πρόστιμό της αλλά δεν ήξεραν που πρέπει να πάει

Μία γυναίκα από τη Λαμία έλαβε πρόστιμο επειδή κάπνιζε σε χώρο καφετέριας. Θέλοντας να τακτοποιήσει άμεσα την οφειλή πήγε να πληρώσει το ποσό των 100 ευρώ σε αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως η ίδια καταγγέλλει απευθύνθηκε αρχικά στη ΔΟΥ. Εκεί την παρέπεμψαν στο ΚΕΠ, όπου οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν και την παρέπεμψαν εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα. Τελικά δεν κατάφερε να κάνει τη δουλειά της!

Δείτε αναλυτικά το μήνυμα που έστειλε στη σελίδα:

"Μου έκοψαν πρόστιμο επειδή κάπνιζα σε "εξωτερικό χώρο" 100€.

Πάω να το πληρώσω στη ΔΟΥ κ δεν ήξεραν πώς το πληρώνω. Μου λένε να πάω στο ΚΕΠ ούτε κ αυτοί ήξεραν...να πάω να βρω εγώ το τρόπο που θα πληρωθεί...πάω στο Α.Τ. και αυτοί ακόμα έψαχναν να βρουν πως γίνεται η πληρωμή...

Δηλαδή να θες να πληρώσεις ..να θες να είσαι νομοταγής και να μην ξέρουν ούτε οι ίδιοι για τα πρόστιμα που κόβουν!!! Δηλαδή ήμαρτον!!!".

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντικαπνιστικός νόμος: Ήθελε να πληρώσει το πρόστιμό της αλλά δεν ήξεραν που πρέπει να πάει"

Θεσσαλονίκη: Το πρώτο καφέ – μπαρ που έγινε λέσχη και επιτρέπει το κάπνισμα

Λύση στα προβλήματα που δημιούργησε ο νέος αντικαπνιστικός νόμος στα καταστήματα εστίασης βρήκε ο ιδιοκτήτης ενός καφέ – μπαρ στη Θεσσαλονίκη, μετατρέποντας το κατάστημά του σε λέσχη που επιτρέπει στα μέλη της να καπνίζουν… «κανονικά και με το νόμο», όπως λέει ο ίδιος, στον εσωτερικό χώρο!
Όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr ο ιδιοκτήτης της λέσχης, Σάββας Μαυροματίδης, ο χώρος που λειτουργεί εδώ και χρόνια ως καφέ – μπαρ επί της οδού Παπάφη, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, πλέον, κάνοντας όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες και ακολουθώντας τις διαδικασίες, μετατράπηκε επίσημα σε «λέσχη ευεξίας» όπου μπορεί κάποιος να καπνίσει ελεύθερα στο εσωτερικό της.
«Ο λόγος που ιδρύθηκε η λέσχη είναι η μεγάλη πτώση του τζίρου τόσο σε εμάς όσο και στα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο και την ολική απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Παράλληλα, θέλαμε να καλύψουμε την ανάγκη των πελατών μας, που ήταν να μπορούν να καπνίσουν παρέα με τον αγαπημένο τους καφέ, ποτό ή τσάι», τονίζει.
Η μόνη προϋπόθεση, όπως εξηγεί, για να γίνει κάποιο άτομο μέλος και να του επιτρέπεται η είσοδος είναι να συμπληρώσει μια αίτηση εγγραφής και να την υπογράψει. Στη συνέχεια, του παραχωρείται μία κάρτα μέλους την οποία πρέπει να υποδεικνύει κάθε φορά για να εισέλθει στον χώρο. «Ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη, αν και ο κόσμος με όλα όσα ακούει είναι επιφυλακτικός. Όμως, είναι πολύ θετικό για εμάς ότι οι καπνιστές, τώρα ειδικά που είναι χειμώνας, βρήκαν τον χώρο τους για να μπορούν να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους» αναφέρει ο κ. Μαυροματίδης.
Ο ίδιος επισημαίνει πως στη συγκεκριμένη λέσχη γίνονται δεκτά και τα άτομα που δεν καπνίζουν, ωστόσο, απαγορεύεται από τον εσωτερικό κανονισμό η πρόσβαση σε παιδιά. Συμπληρώνει επίσης πως «δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν οι αντικαπνιστές με τη δημιουργία παρόμοιων λεσχών που επιτρέπεται το κάπνισμα καθώς αυτήν την στιγμή έχουν στη διάθεσή τους, όσον αφορά τη διασκέδασή τους, καταστήματα που στο 99% απαγορεύεται.
Τέλος, υπογραμμίζει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και άλλες λέσχες καπνιστών από επαγγελματίες της αγοράς, ωστόσο, θα πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι πως πρόκειται για μία διαδικασία που μόνο εύκολα υλοποιήσιμη δεν είναι. «Η διαδικασία είναι μεγάλη και πέρα από χρήματα και χρόνο απαιτεί να τηρείς και τα κατάλληλα κριτήρια ούτως ώστε να μπορείς να ανοίξεις και να λειτουργήσεις νόμιμα λέσχη που απευθύνεται σε καπνιστές».
Δείτε βίντεο από το εσωτερικό της λέσχης:
grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Το πρώτο καφέ – μπαρ που έγινε λέσχη και επιτρέπει το κάπνισμα"

Απίστευτο βίντεο από την Αθήνα: Περαστικοί δεν βρίσκουν την Ελλάδα στον χάρτη

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αλήθεια, περαστικοί από το κέντρο της Αθήνας δεν μπορούν να βρουν την Ελλάδα στον χάρτη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Πιο συγκεκριμένα ο Youtuber «Vibrator» κατέβηκε στο Μοναστηράκι με ένα μικρόφωνο και αφίσα με τον παγκόσμιο χάρτη... Ξεκίνησε να πλησιάζει περαστικούς και τους ζητούσε να του δείξουν πού στον χάρτη είναι η Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως μπορείτε να δείτε, αρκετοί δεν τα κατάφεραν, παρά την βοήθεια που είχαν να βρουν που είναι η χώρα μας.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο βίντεο από την Αθήνα: Περαστικοί δεν βρίσκουν την Ελλάδα στον χάρτη"

ΟΤΕ: Επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων

Την συνέχιση του διαλόγου με αντικείμενο την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ αποφάσισαν σήμερα, πρώτη μέρα του διαλόγου μετά την πολυήμερη κινητοποίηση της ΟΜΕ ΟΤΕ, διοίκηση και Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΕ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσκλησης της Διοίκησης προς την Ομοσπονδία για επανεκκίνηση των συζητήσεων, μετά τη λήξη της απεργίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ και παρά το γεγονός ότι «το κλίμα εμπιστοσύνης και του καλόπιστου διαλόγου έχει κλονιστεί το προηγούμενο διάστημα, στη συνάντηση φάνηκε ότι και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης απέναντι στην εταιρεία και τους εργαζομένους». Ωστόσο, αν και αναγνωρίζει πως η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη και ο δρόμος προς μια πιθανή συμφωνία δεν θα είναι εύκολος, επισημαίνει πως ο διάλογος θα συνεχιστεί και η επόμενη συνάντηση θα οριστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. «Είναι προς όφελος όλων, να προχωρήσουμε στο μέλλον και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με συνεργασία και εμπιστοσύνη» καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΤΕ.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ), με ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει τα βασικά σημεία της πρότασής της για την υπογραφή ΣΣΕ, δηλαδή διάρκεια τριών ετών με διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, πραγματικές αυξήσεις για όλους και υπογραφή ΣΣΕ στη COSMOTE E-VALUE και σε όλες τις θυγατρικές. Σημειώνει πως η διοίκηση της εταιρείας «για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής ΣΣΕ για πάνω από ένα χρόνο, πρότεινε αύξηση 3,5% για τους νέους συναδέλφους, και 35ωρο και αύξηση 1% στους παλιούς. Επίσης, για πρώτη φορά δεν απέρριψε κατηγορηματικά την υπογραφή ΣΣΕ στη COSMOTE E-VALUE».

Η ΟΜΕ ΟΤΕ δηλώνει πως αν και η νέα πρόταση της Διοίκησης απέχει πολύ από τις ανάγκες των συναδέλφων μας, ωστόσο καλωσορίζει την επιστροφή της εταιρίας σε ένα γόνιμο διάλογο και αναμένει την επόμενη συνάντηση, με αίσθημα ευθύνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΕ: Επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων"

Κουκάκι: Στην Εισαγγελία η αναφορά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάζεται από τον Άρειο Πάγο η αναφορά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής με την οποία ζητούν την μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα των διώξεων σε βάρος των συλληφθέντων στην αστυνομική επιχείρηση σε καταλήψεις, στο Κουκάκι.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας διαβίβασε την σχετική αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη προκειμένου να την αξιολογήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Ο νομικός χαρακτηρισμός των πράξεων που αποδόθηκαν στους 20 συλληφθέντες προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και «πόλεμο» μεταξύ αστυνομικών και δικαιοσύνης με δικαστές και εισαγγελείς να απαντούν πως επιτελούν ανεπηρέαστοι το καθήκον τους εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους κι ακολουθώντας τη συνείδησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι, μετά την δίωξη σε βάρος τους σε βαθμό πλημμελήματος και την παραπομπή τους στο Αυτόφωρο, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς η δίκες τους αναβλήθηκαν για τα τέλη Ιανουαρίου λόγω απουσίας των περισσότερων αστυνομικών-μαρτύρων αλλά και διερμηνέα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουκάκι: Στην Εισαγγελία η αναφορά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής"

Άρειος Πάγος: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η αναφορά των αστυνομικών για τα επεισόδια στο Κουκάκι

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, την αναφορά που κατέθεσε χθες η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ζητώντας την μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα των διώξεων σε βάρος των 20 συλληφθέντων στην πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι.

Ο κ. Πλιώτας διαβιβάζει την επίμαχη αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να την αξιολογήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακύψει μια διαφωνία ως προς το ζήτημα των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν σε βάρος των 20 συλληφθέντων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η Εισαγγελία άσκησε διώξεις κατά των 20 σε βαθμό πλημμελήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η Ελληνική Αστυνομία, όπως υποστηρίζει η Εισαγγελία σε σχετική ανακοίνωσή της.

Από την άλλη πλευρά, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής υποστηρίζει ότι έπρεπε να ασκηθεί διώξει σε βαθμό κακουργήματος και για το λόγο αυτό κατέθεσε αναφορά χθες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ παράλληλα ζητεί να ερευνηθεί το όλο θέμα και από πειθαρχικής πλευράς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η αναφορά των αστυνομικών για τα επεισόδια στο Κουκάκι"

Στην ομπρέλα του East Med Gas Forum και η Γαλλία

Τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), ζήτησε επισήμως η Γαλλία.

Το αίτημα αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιείται στο Κάιρο.

Το γαλλικό αίτημα χαιρέτισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα.

Παράλληλα, και οι ΗΠΑ ζήτησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Υπουργική αυτή Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει ως μόνιμος παρατηρητής.

Τέλος, στην ατζέντα των συζητήσεων προστίθενται και οι τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται πως στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή και Ιταλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην ομπρέλα του East Med Gas Forum και η Γαλλία"

Χάικο Μάας (Γερμανός ΥΠΕΞ): Ο Χαφτάρ θα τηρήσει την υπάρχουσα εκεχειρία στη Λιβύη

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής των δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, δεσμεύθηκε να εφαρμόσει μια εκεχειρία στη χώρα, μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό», μετέδωσε το γερμανικό δίκτυο, αναφερόμενο σε δηλώσεις του Μάας μετά τη συνάντησή του με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνου.

«Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο», δήλωσε ο Σάρατζ κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με μέλη του υπουργικού συμβουλίου του και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Λίγο αργότερα την είδηση επιβεβαίωσε το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Ο στρατάρχης Χάφταρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να τηρηθεί η υπάρχουσα εκεχειρία», αναφέρει στο Twitter το γερμανικό ΥΠΕΞ, επικαλούμενο τον Μάας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάικο Μάας (Γερμανός ΥΠΕΞ): Ο Χαφτάρ θα τηρήσει την υπάρχουσα εκεχειρία στη Λιβύη"

«Χαστούκι» Γαλλίας στην Τουρκία: «Το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας»

Το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στηλιτεύει εκ νέου η Γαλλία, τρεις ημέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Στην απάντησή της, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, το είχε χαρακτηρίσει θέμα μείζονος ανησυχίας και επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χαστούκι» Γαλλίας στην Τουρκία: «Το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας»"

Γεννηματά: «Η κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας»

Την ομόφωνη απόφαση του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) να ψηφίσει την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα η Φώφη Γεννηματά.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, από το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε κοινή συνεδρίαση που κράτησε πολύ λίγο, καθώς ουδείς εξέφρασε αντιρρήσεις. Σχεδόν δια βοής έγινε δεκτή η εισήγηση της κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε σχετικά:

«Θέσαμε εξ’ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης.

Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έθεσε εγκαίρως για τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου καθόρισε το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και προχώρησε στην επιλογή της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, τόνισε ότι η συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής για τη ψήφιση της κ. Σακελλαροπούλου δεν σηματοδοτεί ανάλογη στάση και λευκή επιταγή στις επιλογές της κυβέρνησης.

Θετική αίσθηση προκάλεσε ο Χάρης Καστανίδης, ο μόνος που πήρε τον λόγο, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της υποψηφίας Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας το επιστημονικό και προοδευτικό της προφίλ.

Την θετική υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου εκθείασε η Φώφη Γεννηματά σε επικοινωνία που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: «Η κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας»"

ΑΑΔΕ: Ανανεώθηκε για πέντε χρόνια η θητεία Πιτσιλή

Aνανεώθηκε για πέντε χρόνια η θητεία του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της φορολογικής διοίκησης από το 2016.

Ο νόμος 4389/2016 προβλέπει πως ο Διοικητής με την ανάληψη των καθηκόντων του, υπογράφει συμβόλαιο απόδοσης με τον υπουργό Οικονομικών, το οποίο καθορίζει τις υποχρεώσεις του, τη σχέση εργασίας του, την αμοιβή για τις υπηρεσίες του και τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως επίσης και σε ετήσια βάση.
Η ανανέωση έγινε κατόπιν σχετικής εισήγησης και βούληση της κυβέρνησης είναι το νέο συμβόλαιο του Διοικητή να περιλαμβάνει αυστηρά καθορισμένους και φιλόδοξους -αλλά ρεαλιστικούς- στόχους, ώστε η ΑΑΔΕ να αποτελέσει «αιχμή του δόρατος» για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, με διασταυρώσεις και έμμεσες τεχνικές ελέγχου που θα επιτρέψουν στην πολιτική ηγεσία να διαπραγματευτεί από ευνοϊκότερη θέση με τους θεσμούς για χαλάρωση της λιτότητας και τις επόμενες φοροελαφρύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο από τα μέτρα αύξησης της χρήσης του πλαστικού χρήματος  (ηλεκτρονικές δαπάνες 30% επί του εισοδήματος) το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει σαν στόχο στον προϋπολογισμό, ότι το δημόσιο θα εισπράξει 557 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από μείωση  της φοροδιαφυγής.

Αντίστοιχα προβλέπει και επιπλέον έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ από δράσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, από την αποκάλυψη πολυτελών ακινήτων που δεν πληρώνουν κανονικό ΕΝΦΙΑ, από ελέγχους για αδήλωτες μισθώσεις AirBNB κλπ.

Με τις προβλέψεις για έξτρα έσοδα από αυτά τα μέτρα πολιτικής  τα οποία θέτει σαν προς επίτευξη στόχους στην ΑΑΔΕ –ή και άλλα τα οποία σχεδιάζει για το μέλλον-  ο υπουργός Οικονομικών θέλει να διαπραγματευθεί τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ το καλοκαίρι, τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης ή και άλλων φοροελαφρύνσεων που δεν έχουν ακόμη εξαγγελθεί επισήμως –πχ σταδιακή κατάργηση Τέλος Επιτηδεύματος κλπ.

Ποιος είναι ο Γιώργος Πιτσιλής

O Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1975.
Είναι  Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με επιστημονική ειδίκευση και σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε όλο το φάσμα του  Φορολογικού Δικαίου, Ελληνικού, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού.

Είναι απόφοιτος του Κλασσικού Λυκείου Αναβρύτων. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I).
Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ διαθέτει και γνώσεις Γερμανικών.

Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ανανεώθηκε για πέντε χρόνια η θητεία Πιτσιλή"

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πληρώνονται νωρίτερα, η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

Να καταβληθούν νωρίτερα οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2020 για διευκόλυνση των συνταξιούχων, λόγω της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει από την πληρωμή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2020, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του φορέα, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί, ως εξής:

Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ)θα καταβληθούν στις 24 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή, αντί της 28ης Ιανουαρίου 2020.

Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Δημόσιο, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα καταβληθούν στις 27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα, αντί της 30ής Ιανουαρίου 2020.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πληρώνονται νωρίτερα, η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ"

Οργισμένη απάντηση ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών δεν χωρά καμία αμφισβήτηση», απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη της Λωζάνης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους».

Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε: «Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».

Σημειώνεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε να ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση όπως στο Καρντακ (Ίμια) για αυτό τον λόγο συζητάμε με την Ελλάδα αυτά τα ζητήματα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένη απάντηση ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά"

ΜέΡΑ25: Ο Βαρουφάκης προτείνει -εν αγνοία της- τη Μάγδα Φύσσα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Όχι» στην πρόταση του πρωθυπουργού για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας είπε το ΜέΡΑ25, διά του επικεφαλής του Γιάνη Βαρουφάκη, που αντιπρότεινε τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα.

Μετά τη συνεδρίαση της διευρυμένης Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Βαρουφάκης, σε δήλωσή του από το περιστύλιο της Βουλής, μαζί με βουλευτές του κόμματος τόνισε ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να συμβολίσει την ενότητα των Ελλήνων.

«Το ΜέΡΑ25 κρίνει ότι αυτήν την ενότητα δεν μπορεί να την εκφράσει κάποιο πρόσωπο εκτός από τη Μάγδα Φύσσα, μια γυναίκα που χωρίς να το έχει επιδιώξει, σηκώνει στους ώμους της τον αγώνα των Ελλήνων κατά του φασισμού, της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού», τόνισε. Η πρόταση του κ.Βαρουφάκη έγινε εν αγνοία της κυρίας Φύσσα.

Όπως είπε, το ΜέΡΑ25 δεν έχει τη δύναμη να επιβάλλει την επιλογή του, ωστόσο θεωρεί ότι εφόσον και άλλοι βουλευτές συνυπογράψουν, θα έχει γίνει μια σημαντική δήλωση ενότητας.

Αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε:

«Κλείνουμε δεκαετία από την χρεοκοπία της χώρας που, πέραν της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, έσπειρε τη διχόνοια και εκκόλαψε το αυγό του φιδιού.

Η δεκαετία τελειώνει, η κρίση όμως συνεχίζεται για τους πολλούς. Η διχόνοια, η μισαλλοδοξία κι ο αυταρχισμός εξακολουθούν να γιγαντώνονται.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία -μια ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε την απόφασή μας να υπερνικήσουμε τη διχόνοια, τη μισαλλοδοξία, τον αυταρχισμό.

Αντί για συστημικό λειτουργό ή παροπλισμένο πολιτικό, που ήταν μέρος του προβλήματος, σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητά μας εναντίον κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο εκτός από τη Μάγδα Φύσσα. Τη γυναίκα που χωρίς να το έχει προσπαθήσει, χωρίς να το έχει επιδιώξει, σηκώνει στους ώμους της τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον του αυταρχισμού, εναντίον του φασισμού, εναντίον της μισαλλοδοξίας.

Είναι μία στιγμή που μπορούμε ως Έλληνες να ενωθούμε πίσω από αυτό το πρόσωπο ως υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη για να επιβάλλει μια τέτοια επιλογή, όμως αν και άλλοι βουλευτές από άλλα κόμματα συνυπογράψουν και ψηφίσουν μαζί μας την Μάγδα Φύσσα για ΠτΔ, πιστεύω ότι όλοι μαζί θα έχουμε κάνει μία σημαντικότητα δήλωση ενότητας εναντίον της μισαλλοδοξίας, εναντίον του φασισμού, εναντίον του αυταρχισμού που γέννησε αυτή η κρίση»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΜέΡΑ25: Ο Βαρουφάκης προτείνει -εν αγνοία της- τη Μάγδα Φύσσα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας"

Κάδοι απορριμμάτων που… μιλούν στο Χαλάνδρι

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι πάνω στο σοβαρό θέμα της ανακύκλωσης, είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό των δημοτών δεν κάνει σωστή κατανομή των απορριμμάτων στους ειδικούς κάδους. Πάνω σε αυτό, ο δήμος Χαλανδρίου έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αρκετά πρωτοποριακή, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται αυτόματα και πλήρως για το ποια αντικείμενα μπορεί να δεχτεί ο κάθε κάδος ανάλογα με το χρώμα του και κατ΄ επέκταση να προστατευτεί η ανακύκλωση και να μην ακυρωθεί.

Αυτή η σηματοδότηση των κάδων θα γίνει με την τοποθέτηση ψηφιακών σημάτων τύπου QR (Quick Response), με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών, ως προς την ορθή απόρριψη σκουπιδιών. Με την τοποθέτηση της σήμανσης, ξεχωριστή για τον κάθε κάδο ανάλογα με το χρώμα του (μπλε, κίτρινο, καφέ ή πράσινο), οι πολίτες θα μπορούν με τη χρήση δωρεάν ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά να διαπιστώνουν τι τύπου αντικείμενα προς απόρριψη μπορούν να αποθέσουν και επίσης να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα πρώτα ψηφιακά σήματα μοιράστηκαν ήδη σε ομάδα πολιτών-εθελοντών, οι οποίοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης των ψηφιακών σημάνσεων. Σταδιακά τα ψηφιακά σήματα θα τοποθετηθούν σε όλους τους κάδους της πόλης. Είχε προηγηθεί διαβούλευση του δήμου με τους πολίτες-εθελοντές, που συμμετείχαν με σκέψεις και προτάσεις στη διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Διαχείριση Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου Χαλανδρίου, αναφέρθηκε κατ' αρχήν στο θέμα της ενημέρωσης του πολίτη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αν δεν έχουν ενημέρωση οι πολίτες θα κάνουν λάθη. Εμείς στοχεύουμε στο να ενημερώσουμε τον πολίτη, ώστε να συμμετέχει ενεργά. Θέλουμε ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες».



Ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που κάναμε μέσω της ιστοσελίδας του δήμου» για να προσθέσει: «Οι πολίτες-εθελοντές που συμμετείχαν κατέθεσαν απόψεις για τις πληροφορίες που θα ήθελαν να βλέπουν μέσω του ψηφιακού σήματος. Η πολυτεχνική σχολή Deusto Tech του Μπιλμπάο, που είναι εταίρος μας στο πρόγραμμα Waste4Think, έφτιαξε την ιστοσελίδα στην οποία οι πολίτες θα βρίσκουν όλη τη χρήσιμη πληροφορία. Ο Δήμος Χαλανδρίου σχεδίασε τα σήματα που είναι διαφορετικά για κάθε κάδο (μπλε, καφέ, πράσινα, κίτρινα) προκειμένου να μην μπερδεύονται οι πολίτες κατά τη σηματοδότηση. Σκανάροντας το QR code με το κινητό τους οι δημότες θα οδηγούνται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ενημερώνει για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων».

Σχετικά με το ίδιο το πρόγραμμα, ο κ. Λυμπεράτος επισήμανε: «Είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος και στοχεύει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μεθόδων ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων. Ζητούμε την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ανακύκλωσης. Χωριστά απορρίμματα σε διαφορετικά ρεύματα. Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσε πως το φιλόδοξο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει από το 2015 αποδίδει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15-22 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος, η ανακύκλωση στον δήμο Χαλανδρίου με σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου άγγιξε το 80%! Πάνω σε αυτό, ο κ. Λυμπεράτος εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμείς κάναμε ένα πείραμα, που δείχνει ότι ο πολίτης που είναι ενημερωμένος, μπορεί και ανταποκρίνεται. Το επίπεδο της σωστής ανακύκλωσης έφτασε στο 79% κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ήταν μία έρευνα σε δείγμα δύο τόνων, που κάλυψε οκτώ διαφορετικές περιοχές του Δήμου επί μία εβδομάδα. Φυσικά, υπάρχουν αποκλίσεις, καθώς η έρευνα έγινε αποκλειστικά σε σπίτια και όχι σε καταστήματα και αυτό το πείραμα με τους τέσσερις κάδους έγινε σε οκτώ περιοχές, όχι παντού. Όμως είναι ενδεικτικό του τι μπορούμε να πετύχουμε. Σίγουρα τα ποσοστά είναι πολύ καλύτερα από αυτά που μας χρεώνουν. Στοχεύουμε να το πετύχουμε σε όλο τον Δήμο και έρχεται τώρα η πληροφορική να βοηθήσει στην καλύτερη ενημέρωση του πολίτη. Βέβαια γνωρίζουμε πως οι παλαιότερες γενιές και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία της πληροφορικής, σε αντίθεση με τους νέους που εμφανίζονται πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τα περιβαλλοντικά και σαφώς πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, όμως αυτή η εφαρμογή είναι πολύ απλή στη διαδικασία της».

Κλείνοντας και στην ερώτηση σε πόσο χρόνο περιμένουν αποτελέσματα, ο κ. Λυμπεράτος απάντησε: «Ίσως θα χρειαστούμε και ένα χρόνο για να το πετύχουμε σε όλο τον δήμο. Δεν βιαζόμαστε, θέλουμε να το κάνουμε σωστά. Κλειδί είναι η ενημέρωση του πολίτη».

Στη σημασία της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στάθηκε και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό να εμπλέκεις τους πολίτες σε θέματα που έχουν επιστημονική σημασία και εγκυρότητα, αλλά δεν απαιτούν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις. Το ζητούμενο είναι οι πολίτες να συμμετέχουν, να συλλέγουν δεδομένα και να διαχέουν την πληροφορία. Το γεγονός τους καθιστά πολύ πιο ευαίσθητους απέναντι στα ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας και προάγει αυτό που λέμε επιστήμη του πολίτη, citizen science. Πρώτη φορά γίνεται κάτι ανάλογο στο Χαλάνδρι και είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των κατοίκων του Χαλανδρίου».

Σημειώνεται πως η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Χαλανδρίου από το 2015, με κύριο στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτομιών σε επίπεδο τεχνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη της κυκλικής οικονομίας. Συμμετέχουν 19 εταίροι από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Μέσω του Waste4Think έχει αναπτυχθεί επίσης η εφαρμογή Sustainable Citizen App, διαθέσιμη δωρεάν στα smartphones μέσω των αντίστοιχων stores, με την οποία οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν σε ποιο κάδο από αυτούς που χρησιμοποιούνται στο Χαλάνδρι (μπλε, κίτρινο, καφέ ή πράσινο) πρέπει να πετάξουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης, έχει αναπτυχθεί μια σειρά από παιχνίδια σε κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές για τη διαδραστική εξοικείωση μικρών και μεγάλων με την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάδοι απορριμμάτων που… μιλούν στο Χαλάνδρι"

Το «ναι» του Τσίπρα στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου

«Ναι» στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  επεσήμανε ότι η νέα  Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με ευρεία ψηφοφορία, όπως αρμόζει άλλωστε σε όποιον λαμβάνει τη βαριά ευθύνη του εκφραστή του λαού και της δημοκρατίας.
«Θα κρατήσουμε στάση ευθύνης και θα δώσουμε την δυνατότητα η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία», είπε ο κ. Τσίπρας. «Στην πολιτική όπως και στη ζωή έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα επικοινωνιακά παιχνίδια».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κ. Σακελλαροπούλου ως μια εξαίρετη δικαστής, τονίζοντας, μάλιστα, ότι είχε επιλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του ΣτΕ, τονίζοντας ότι ήταν μια πρόταση που τότε καταψηφίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές του. Η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ακυρώνει και την άθλια προπαγάνδα της ΝΔ ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την δικαιοσύνη.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «επικοινωνιακή ντρίμπλα»: «Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που διέσυρε επί μήνες το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέγα λάθος που δεν πρότεινε ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον αντιγράψει. Εγώ δεν θα κάνω ό,τι εκείνος το ’15 που καταψήφισε τον Παυλόπουλο (…)
«Η θετική μας ψήφος δεν είναι μια επικοινωνιακή πολιτική αλλά μια συνειδητή επιλογή», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι συνδεδεμένη, όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς, αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας. Με τη συνέπειά μας. Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν αρκετοί για να αναδειχθούν όλες οι αντιφάσεις, η υποκρισία και η πολιτική ένδεια του κυρίου Μητσοτάκη.
Δεν είναι μόνο οι υψηλές προσδοκίες που μέρα με τη μέρα παταγωδώς διαψεύδονται, στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων εθνικής κλίμακας, όπως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό. Αλλά είναι και μια συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς. Μια στάση αμοραλισμού και υποταγής των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής.
Την ίδια ανεύθυνη στάση που είχε κρατήσει ο κύριος Μητσοτάκης απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα όσο ήταν στην αντιπολίτευση, συνεχίζει δυστυχώς και ως πρωθυπουργός.
Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε την επιλογή να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Προέδρου που είχε εκλεγεί με ευρεία διακομματική συναίνεση πριν από 5 χρόνια.
Δεν το έπραξε, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το λόγο. Αντ’ αυτού προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων, αποφεύγοντας να ανακοινώσει την όποια επιλογή του για αρκετούς μήνες.
Και τελικά επέλεξε να την ανακοινώσει, πάλι για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει.
Όμως στη πολιτική δεν υπάρχει μόνο η επικοινωνία. Υπάρχει και η ουσία. Και ειδικά σε θέματα κρίσιμα για το πολίτευμα και για τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας μας, οφείλουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα.
Ο κύριος Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να τον αντιγράψει ή να τον ακολουθήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας.
Έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής ότι εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δε θα γίνω. Δε θα κάνω δηλαδή αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Και σήμερα δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας.
Παρά την απαράδεκτη διαχείριση της διαδικασίας της Προεδρικής εκλογής από πλευράς του. Παρά το προφανές και μεγάλο του σφάλμα, να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, εμείς δε θα προσθέσουμε ένα ακόμη σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κου Μητσοτάκη.
Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές. Και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη – όπως το Σύνταγμα ορίζει- να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κο Μητσοτάκη και τους βουλευτές του. Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια.
Η εκλογή της λοιπόν στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε.
Γνωρίζω, όπως γνωρίζουν όλοι, ότι ο κος Μητσοτάκης με τη πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν επιχειρεί μια υπέρβαση, αλλά μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίμπλα. Φοβάμαι όμως ότι στο τέλος, χωρίς να το καταλαβαίνει ίσως, ντριμπλάρει τον ίδιο του τον εαυτό, ακυρώνει το ίδιο του το κόμμα και τον πυρήνα των ακραία συντηρητικών ιδεών που έχει υιοθετήσει.
Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή. Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας. Με τη συνέπειά μας. Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια».
tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «ναι» του Τσίπρα στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news