facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Λαμία: Αντιδράσεις για τη λειτουργία hotspot με πρόχειρα καταλύματα - Αύριο στις 12 κλείνουν τον κόμβο της Αγίας Παρασκευής

Ο κύβος ερρίφθη και οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση προσφύγων στην Μαυρομαντήλα.

Σε λαϊκή συνέλευση αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας αποφάσισαν το μεσημέρι της Κυριακής να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου της Αγίας Παρασκευής λίγο πριν την ΒΙΠΕ Λαμίας.

Μέσα από τα αναλυτικά γεγονότα του Star το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αλέξανδρος Ζήσιμος κάλεσε όλο τον κόσμο της Λαμίας να δώσει το παρόν.



tvstar
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Αντιδράσεις για τη λειτουργία hotspot με πρόχειρα καταλύματα - Αύριο στις 12 κλείνουν τον κόμβο της Αγίας Παρασκευής"

Συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εκεχειρία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 00:01 τα ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα)

«Η τήρηση της εκεχειρίας εξαρτάται από τη δέσμευση της άλλης πλευράς σ’ αυτήν» έσπευσε να διευκρινίσει ο εκπρόσωπος του LNA, ο οποίος προειδοποίησε ότι «η αντίδραση θα είναι σκληρή, σε περίπτωση παραβίασης από το αντίπαλο στρατόπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα προηγήθηκε ένα έντονο διπλωματικό θρίλερ, με τη διεθνή κοινότητα να ασκεί πιέσεις για την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Μάλιστα, με κοινό ανακοινωθέν, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσαν τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε άμεση εκεχειρία, αρχής γενομένης από την Κυριακή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Η αφρικανική χώρα, μάλιστα, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:


  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα της Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη"

Το State Department τηρεί αποστάσεις για τα περί παρέμβασης στα ελληνοτουρκικά

Αποστάσεις τηρεί το State Department έναντι των φημών που ήθελαν τις ΗΠΑ να παίρνει πρωτοβουλία διαμεσολαβητικής προσπάθειας για τις ελληνοτουρκικές διαφορές το προσεχές διάστημα, με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με το ΑΝΤ1, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του State Department δεν επιβεβαίωσε τα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν Πενς και Πομπέο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη (την περασμένη Τετάρτη) ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα διπλωματική πρωτοβουλία.

Στην απάντηση του εκπροσώπου του State Department σχετική ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού, τηρήθηκε για ακόμα μια φορά η γραμμή της πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας. Πιο συγκεκριμένα, η απάντησή του έχει ως εξής:

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ΑΝΤ1, έγκυρη διπλωματική πηγή κληθείσα να σχολιάσει επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία τον επόμενο μήνα ήταν ήδη προγραμματισμένο και αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. «Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε στον ΑΝΤ1, για να συμπληρώσει με νόημα: «Oι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό…».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το State Department τηρεί αποστάσεις για τα περί παρέμβασης στα ελληνοτουρκικά"

Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν: Παράνομες οι τουρκικές γεωτρήσεις- Ανησυχία για το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας

Η Μέση Ανατολή, η Λιβύη και η σχέση ΕΕ-Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάνησηςτ ου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή μέσω της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου.

Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες εργασίες γεώτρησης της Τουρκίας, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ με την Κύπρο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε επίσης ανησυχία για το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.

Επίσης για τη Λιβύη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την κοινή δήλωση του πρόεδρου Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για κατάπαυση πυρός και υποστήριξη της διαδικασίας του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές λύσεις ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε επίσης πως η ΕΕ αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία έχει ανησυχίες ασφαλείας για το βορειοανατολική Συρία, αλλά επιμένει στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ υποστηρίζει την υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική διαδικασία στη Συρία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Τούρκος πρόεδρος είχαν έναν ανοικτό και χρήσιμο διάλογο για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία και υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και για την αντιμετώπιση με ανοικτό τρόπο εκείνων που τις χωρίζουν.

Για το μεταναστευτικό, ο Σαρλ Μισέλ είπε πως η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που δέχεται η Τουρκία η οποία φιλοξενεί έως και τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει προγράμματα για πρόσφυγες και κοινότητες φιλοξενίας.

Ο Σαρλ Μισέλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν απευθείας επαφή σε τακτική βάση και όποτε το απαιτούν τα γεγονότα για βελτίωση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν: Παράνομες οι τουρκικές γεωτρήσεις- Ανησυχία για το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας"

Κουκάκι: Εκκενώθηκαν και τα δύο κτίρια σε Ματρόζου και Παναιτωλίου

Κουκάκι: Στις εκκενώσεις των δύο κτιρίων - στην οδό Ματρόζου 45 και Παναιτωλίου 21 - προχώρησαν οι αστυνομικοί το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ανακατάληψή τους από αντιεξουσιαστές

Η εκκένωση της κατάληψης της Ματρόζου ολοκληρώθηκε στις 20:30, με την έφοδο των αστυνομικών και την σύλληψη 5 καταληψιών (3 άνδρες και 2 γυναίκες), εκ των οποίων ένα ανήλικο άτομο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια. Νωρίτερα, οι αστυνομικοί - με εντολή εισαγγελέα - άνοιξαν με τροχό την πόρτα του οικήματος, ενώ οι αντιεξουσιαστές, που βρίσκονταν μέσα στην κατάληψη, πετούσαν πέτρες, τσιμεντόλιθους, έπιπλα και μπογιές στους αστυνομικούς, οι οποίοι προστατεύονταν με τις ασπίδες. Παράλληλα, οι δυνάμεις της ΕΚΑΜ χρησιμοποιούσαν ειδικά λέιζερ για να τυφλώνουν τους νεαρούς, προκειμένου να μην μπορούν να πετούν αντικείμενα.

Επίσης, οι αστυνομικοί βρίσκονταν και στο πίσω μέρος του κτιρίου, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη διαφυγή των καταληψιών. Η όλη επιχείρηση, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα, παρακολουθείτο από αέρος με τα δύο drones που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. Στη συνέχεια, ακολούθησε επιχείρηση και στο δεύτερο κτίριο, στην οδό Παναιτωλίου 21, όπου βρίσκονταν μέσα 8 άτομα (5 άνδρες και 3 γυναίκες).

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουκάκι: Εκκενώθηκαν και τα δύο κτίρια σε Ματρόζου και Παναιτωλίου "

Αιχμές Σπίρτζη κατά Τσακαλώτου για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα

Αιχμές εναντίον εκείνων που εφάρμοσαν το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και στάθηκε η αιτία μεταξύ άλλων για να ηττηθούν στις εκλογές αφήνει ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.

Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, ο κ. Σπίρτζης υπεραμύνεται της διεύρυνσης, ενώ τονίζει ότι υπάρχουν συντηρητικές φωνές που επιθυμούν την διατήρηση της υπάρχουσας κομματικής γραφειοκρατίας.

«Όσα διαδικαστικά οργανωτίστικα προσχήματα και αν βρουν όποιοι αντιδρούν στον μετασχηματισμό που εκφράζεται στην πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κ. Σπίρτζης είναι απόλυτα σαφής: Σε αυτή την προσπάθεια υπήρξαν δογματικές αντιλήψεις, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις, που γίνονταν ακόμη πιο επιτακτικές τόσο από το παρελκυστικό παιχνίδι της αντιπολίτευσης εντός και εκτός Ελλάδας, όσο και από την συνδρομή συμφερόντων που προσέτρεχαν στους δανειστές για να επιβληθούν νέα κάθε φορά προαπαιτούμενα, με τον εκβιασμό της μη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.

«Αυτές οι αντιλήψεις και οι υπερβολικές απαιτήσεις όταν μας ξεπερνούσαν αντιμετωπίζονταν συνήθως από τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Και δυστυχώς δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκαν τέτοιες παρεμβάσεις», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές Σπίρτζη κατά Τσακαλώτου για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα"

Κοζάνη: Καμπανάκι για τη γέφυρα Σερβίων! Ο έλεγχος που έδειξε προβλήματα στατικότητας [video]

Θέματα ασφαλείας σε μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες της χώρας εντοπίζει ο Στέργιος Μητούλης, πολιτικός μηχανικός και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Surrey, μετά από αυτοψία και έλεγχο που πραγματοποίησε στην γέφυρα της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου...

Ο Στέργιος Μητούλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπίστωσε ότι «υπάρχουν κατακόρυφες μετακινήσεις σε κάποιους από τους προβόλους της γέφυρας που είναι ορατές ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού».

Επισήμανε ότι «τα κεντρικά τμήματα των προβόλων δεν συνδέονται καλά με το κατάστρωμα της γεφύρας και υπάρχει ορατός κίνδυνος να πέσουν» ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να υπάρξουν τοπικές καταρρεύσεις εξαιτίας των εκτεταμένων βλαβών που μπορεί να παρουσιάσουν οι πρόβολοι το επόμενο διάστημα».

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος συμπεραίνει ο κ Μητούλης «έχει μειωθεί σημαντικά η ασφάλεια της κατασκευής, δηλαδή έχει μειωθεί ο συντελεστής ασφαλείας που λεμέ εμείς οι μηχανικοί και αυτό χρήζει περαιτέρω μελέτης και επεμβάσεων που όσο πιο σύντομα γίνουν τόσο πιο καλύτερα».

Ως άμεσο και πυροσβεστικό μέτρο, προτείνει «να συνδεθούν τα κομμάτια της γεφύρας με τους προβόλους που αυτή την στιγμή φαίνεται να είναι ασύνδετα» γιατί ένα κεντρικό κομμάτι της γεφύρας μήκους 40 μέτρων που εδράζεται στους δύο προβόλους έχει πρόβλημα και «μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αποκοπεί από το κατάστρωμα».

Επεσήμανε ότι δεν επαρκεί ο οπτικός έλεγχος, ότι χρειάζεται «να προχωρήσουμε σε μια εις βάθος έρευνα στην γέφυρα να δούμε, τι συμβαίνει στο εσωτερικό της σε τι κατάσταση είναι το σκυρόδεμα, οι οπλισμοί και οι προεντάσεις, χρειάζεται να μελετήσουμε με κάθε λεπτομέρεια το εσωτερικό κιβώτιο της γεφύρας αλλά και την κατάσταση του και με βάση αυτά τα δεδομένα να μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι μπορούμε να λάβουμε κάποια μέτρα». Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε «να βγάλουμε εντελώς από το παιχνίδι τον κίνδυνο, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας ενός από αυτών των αμφιέριστων τμημάτων που είναι στο κέντρο της γεφύρας».



Εν αντιθέσει με τα προκατασκευασμένα κομμάτια της γεφύρας όπου θα μπορούσαν να αλλάξουν κάποια δοκάρια και να επανέλθει η κατάσταση της σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το κομμάτι της γεφύρας που κατασκευάστηκε με την μέθοδο της προβολοδόμησης και επιτόπου σκυροδέτησης και που σήμερα αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα.

Ο κ. Μητούλης τόνισε ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει κανείς το φαινόμενο της κάθετης μετακίνησης προβόλων μήκους 30 μέτρων» και συμπλήρωσε ότι τα όποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα «έχουν πολύ μικρές δυνατότητες».

Ο Σέργιος Μητούλης προχώρησε σε μια επισήμανση που μάλλον θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του τεχνικού κόσμου αλλά και του πολιτικού προσωπικού που έχει στην ευθύνη του την διαχείριση τέτοιων θεμάτων. Τα αμφιέρειστα κομμάτια της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, «είναι παρόμοια με τα αμφιέρειστα κομμάτια της γεφύρας που κατάρρευσε στην Γένοβα». Αποκάλυψε ότι η μελέτη της γεφύρας Σερβίων έγινε από ένα Ελληνικό μελετητικό γραφείο σε συνεργασία με τον καθηγητή Ρικάρντο Μοράντι ο οποίος μελέτησε και σχεδίασε την περίφημη γέφυρα της Γένοβας που χτίστηκε το 1967 και που πήρε το τιμητικά το όνομά της ως «γέφυρα Μοράντι» από τον σχεδιαστή της.

Στα σχέδια της μελέτης που υπάρχουν στα αρχεία της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας «αναγράφεται το όνομα του συγκεκριμένου καθηγητή ως μελετητή γεγονός που αποδεικνύει ότι η μελέτη της γέφυρας είναι δικιά του». Ο κ. Μητούλης δηλώνει ότι το σύστημα προεντάσεως στην γέφυρα της Γένοβας αλλά και των Σερβίων «που είχε επιλέξει τότε ο Ιταλός καθηγητής ο οποίος πίστευε ότι το σκυρόδεμα προστατεύει τους τένοντες της γεφύρας δεν ισχύει εδώ και 20 χρόνια». Η Γέφυρα της Γένοβα κατέρρευσε στις 14 Αυγούστου 2018 και όπως τονίζει ο κ. Μητούλης «μετά από ενδελεχή έρευνα Ιταλών καθηγητών γνωρίζουμε τι ακριβώς πήγε λάθος και τι έχει συμβεί».

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο αρχικό τμήμα της γέφυρας από την Κοζάνη προς τα Σέρβια όπου στο τμήμα αυτό η κατασκευή του καταστρώματος έγινε με την μέθοδο της προβολοδόμησης και επιτόπου σκυροδέτησης. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητούλης μετά την κατασκευή του πυλώνα δεξιά και αριστερά σε μήκος τριάντα μέτρων έγινε η κατασκευή των προβόλων και πάνω στους προβόλους στηρίχθηκαν τα απλά αμφιέρειστα εδραζόμενα κομμάτια μήκους σαράντα μέτρων της γεφύρας του οδοστρώματος.

Το υπόλοιπο μέρος της γεφύρας έγινε με προκατασκευασμένους σπονδύλους που στηρίζονται σε εφέδρανα.

Στη χώρα μας η μέθοδος έχει εφαρμοσθεί από τη δεκαετία του 1960 σε γέφυρες συνδεόμενες με έργα της ΔΕΗ όπως η γέφυρα της Μέγδοβας, η γέφυρα Τατάρνας της λίμνης Κρεμαστών και της Πλατανόβρυσης στον ποταμό Νέστο. Επίσης μετά το 2000 η μέθοδος εφαρμόστηκε σε όλες τις γέφυρες κατά μήκος της Εγνατίας οδού.

Ο Στέργιος Μητούλης διευκρίνισε ότι «αυτό που διαφοροποιεί σήμερα την συγκεκριμένη μέθοδο με το παρελθόν είναι η ποιότητα των υλικών, ο καλύτερος έλεγχος της ποιότητας και προστασίας των οπλισμών και των προεντάσεων και ότι προφανώς σήμερα διαθέτουμε πολύ καλύτερες μεθόδους να υπολογίσουμε τα σύνθετα προβλήματα των κατασκευών μας. Από το 1976 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα» κατέληξε.

Σε ερώτηση μας για το εάν υπάρχει θέμα βύθισης κάποιων εκ των πυλώνων της γεφύρας επικαλέστηκε επιστημονική εργασία που έχει δημοσιευθεί σε έγκυρα περιοδικά, όπου με την βοήθεια δορυφορικών φωτογραφιών από το 2014 – 2018 αποκλείεται τέτοιο πρόβλημα. «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ένα τέτοιο πρόβλημα, φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι τοπικό και εντοπίζεται στο φαινόμενο της προβολοδόμησης» κατέληξε ο κ. Μητούλης.

Το θέμα φαίνεται ότι θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όπου ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης θα ενημερώσει το σώμα για τις διαπιστώσεις του κ. Μητούλη και θα ζητήσει την έγκριση εκπόνησης μελέτης από τον ίδιο καθηγητή για την κατάσταση της γέφυρας. Ο κ. Μητούλης δήλωσε ότι για το συγκεκριμένο πρότζεκτ «θα χρειαστούν επιστήμονες με προηγμένη τεχνογνωσία στην φωτογραμμετρία, στην χρήση και ανάλυση δορυφορικών εικόνων για να καταλάβουμε πιθανές μετακινήσεις και την εξέλιξη του φαινόμενου καθώς και επιστήμονες με ειδικευμένη γνώση σε τέτοια προβλήματα».

Με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη το 2010 η αστυνομία διοχέτευσε την κίνηση των βαρειών οχημάτων προς στον άξονα Κοζάνης Λάρισας μέσω της γεφύρας των Σερβίων. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμου υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας η επιβάρυνση που δέχθηκε τότε η γέφυρα από τον κυκλοφοριακό φόρτο ήταν τεράστια. Επισημαίνουν ότι από τότε ξεκίνησε μια αλληλογραφία με το υπουργείο Υποδομών κα που κράτησε για αρκετά χρόνια προκειμένου να παρθούν μέτρα και να γίνουν έρευνες και μελέτες τόσο για τα προβλήματα που παρουσιάζει η γέφυρα, όσο και για τον κυκλοφοριακό φόρτο που μπορεί να δεχθεί. Όπως δηλώνουν δεν υπήρξε ποτέ απάντηση για τα προβλήματα που τέθηκαν για την ασφαλή διέλευση της γέφυρας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Καμπανάκι για τη γέφυρα Σερβίων! Ο έλεγχος που έδειξε προβλήματα στατικότητας [video]"

Διάβημα διαμαρτυρίας του Ιράν στο ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε η κυβέρνηση του Ιράν, αντιδρώντας στις φερόμενες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιχείρηση εξόντωσης του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί.

Η είδηση γνωστοποιήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Δένδια, ο οποίος επιβεβαίωσε τις ιρανικές διαμαρτυρίες, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

«Υπήρξε διαμαρτυρία από την πλευρά του Ιράν, δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν (σ.σ. Ζαρίφ), ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Τον ξέρω τον κ. Ζαρίφ, έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής άνθρωπος, καταλαβαίνει ποια είναι η ευρύτερη ελληνική τοποθέτηση, καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει και με χαρά θα τον ακούσω».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιρανός στρατηγός, Κασέμ Σολεϊμανί, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στη Βαγδάτη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία απάντησε με πυραυλική επίθεση σε αμερικανικές βάσεις στο γειτονικό Ιράκ.

Στον απόηχο αυτών – και στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης στις ΗΠΑ – ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εξέφρασε τη στήριξή του στην αμερικανική επιχείρηση. Μάλιστα, ανακοίνωση για το φλέγον αυτό ζήτημα είχε εκδώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα, ο οποίος μετέφερε τη δυσαρέσκεια της Τεχεράνης για την ελληνική κυβέρνηση.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάβημα διαμαρτυρίας του Ιράν στο ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Μητσοτάκη"

Ομαλός: «Χάθηκε» η είσοδος στο φαράγγι της Σαμαριάς (φωτο - βίντεο)

Απίστευτες αλλά και πανέμορφες είναι οι εικόνες που αντίκρισαν όσοι πήγαν σήμερα – περπατώντας εννοείται – στην βόρεια είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς.
Το Ξυλόσκαλο στον Ομαλό έχει καλυφθεί από μεγάλους όγκους χιονιού που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα δύο μέτρα.
Από το κέντρο πληροφόρησης για τα Λευκά Όρη και τον εθνικό δρυμό, μέχρι τις άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί, ο χώρος στάθμευσης οχημάτων, αλλά και το φυλάκιο έχουν «χαθεί» κάτω από τα χιόνια.
Δείτε αριστερά το φυλάκιο με "φυσιολογικό" χιόνι και δεξιά πως είναι σήμερα 


Να σημειωθεί πως τα μηχανήματα που κάνουν την διάνοιξη του δρόμου συνέχιζαν και σήμερα την προσπάθεια, ενώ χαρακτηριστική των ποσοτήτων χιονιού που κάλυψε την περιοχή είναι και η φωτό που ακολουθεί:
flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομαλός: «Χάθηκε» η είσοδος στο φαράγγι της Σαμαριάς (φωτο - βίντεο)"

Πεδίο μάχης το Κουκάκι: Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την ανακατάληψη των κτιρίων που κατέλαβαν οι αναρχικοί

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η περιοχή γύρω από τα δύο κτίρια που ανακατέλαβαν οι αντιεξουσιαστές το μεσημέρι του Σαββάτου στην οδό Ματρόζου και στην Παναιτωλίου στο Κουκάκι.

Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα οι αστυνομικοί ξεκίνησαν την προσπάθεια εισβολής στο κτίριο της οδού Ματρόζου. 

Οι καταληψίες πετούν τσιμεντόλιθους, ξύλα και μπογιές εναντίον των αστυνομικών που προστατεύονται με τις ασπίδες ενώ χρησιμοποιούν ειδικά λέιζερ για να τυφλώνουν τους νεαρούς προκειμένου να μην μπορούν να πετούν αντικείμενα.

Στο άλλο κτίριο της οδού Παναιτωλίου 21 που έγινε ανακατάληψη δεν έχει αρχίσει ακόμη επιχείρηση της αστυνομίας και συμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές θα ολοκληρωθεί πρώτα η επέμβαση στην οδό Ματρόζου και ύστερα στην Παναιτωλίου.



Νωρίτερα σε εννέα προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Κουκάκι, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακατάληψη των κτιρίων στην οδό Ματρόζου 45 και στην οδό Παναιτωλίου 21, από ομάδες αντιεξουσιαστών.

Συγκεκριμένα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν έξω από τα κτίρια, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα για συμπαράσταση που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του χώρου, μαζί με φωτογραφίες από την ανακατάληψη.

Στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και προχώρησαν στις προσαγωγές.

Οι αντιεξουσιαστές στην οδό Ματρόζου ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου έσπασαν ένα παράθυρο «χτισμένο» με τσιμεντόλιθους και προχώρησαν στην ανακατάληψη, ενώ στην οδό Παναιτωλίου πιθανόν ανέβηκαν με σκάλα.


Τι λένε οι αντιεξουσιαστές με ανάρτησή τους για τα κτίρια στο Κουκάκι

Σε ανάρτησή τους οι αντιεξουσιαστές αναφέρονται στις καταλήψεις στις οδούς Ματρόζου 45 και Παναιτωλίου 25, δημοσιεύοντας και φωτογραφίες.

«Η ανακατάληψη της Ματρόζου 45 και της Παναιτωλίου 21 είναι μια πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή. Είναι ένα σινιάλο αντίστασης και ένα κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων. Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας και την φύση έρμαια της αναπτυξιακής λεηλασίας.Να μην αποδεχτούμε τον εκτοπισμό των ζωών μας. Να κρατήσουμε τα πάρκα, τις πλατείες και τους λόφους ελεύθερους.Να αντεπιτεθούμε στους μισθοφόρους του κράτους.Να οξύνουμε τους αγώνες ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση.Να δοθούμε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία.Ο αγώνας δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος είναι δίκαιος», αναφέρουν.

Και συνεχίζουν: «Μαζί με δεκάδες συντρόφια από τον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο, που χωρίς αυτόν καμιά κατάληψη δεν θα ήταν δυνατή, παίρνουμε πίσω τα σπίτια της κοινότητας με στόχο να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες, να επαναλειτουργήσουν οι δομές αλληλεγγύης και να ξαναβρούν έδαφος σχέσεις ελεύθερες από την πατριαρχία τον ρατσισμό και την ιεραρχία. Να ανοίξουν ξανά τα σπίτια στην γειτονιά και στο κίνημα με εκδηλώσεις, γλέντια και αγώνες. Καταλαμβάνουμε παρατημένα κτήρια, συνδέουμε παράνομα ρεύμα και νερό. Εργαζόμαστε για να τα καταστήσουμε βιώσιμα και αναλαμβάνουμε το κόστος της καταστολής. Είναι μια συνειδητή επιλογή απέναντι στον εκβιασμό του ενοικίου και των λογαριασμών. Η κάλυψη των βασικών αναγκών πρέπει να είναι δεδομένη για όλους τους ανθρώπους και όχι ένα εργαλείο στα χέρια των αφεντικών ώστε να μας βάζουν το δίλημμα υποταγή ή εξαθλίωση».





painted1
painted2
painted3
painted4





paint4
paint5





squat-25
squat-26
paints1
paints2
paints3





squat-1
squat-2
squat-20
squat-21
squat-22
squat-23
squat-24
squat-3
squat-4
squat-5
squat-6
squat-7
squat-8
squat-9
squat-10
squat-11
squat-12
squat-13
squat-14
squat-15
squat-16
squat-17
squat-18
squat-19

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεδίο μάχης το Κουκάκι: Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την ανακατάληψη των κτιρίων που κατέλαβαν οι αναρχικοί "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news