facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Βίντεο-ντοκουμέντο στους New York Times: Η στιγμή που ιρανικός πύραυλος χτυπάει το ουκρανικό Boeing

Τα σενάρια που θέλουν το Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines να χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο, πριν συντριβεί στο έδαφος, φαίνεται να επιβεβαιώνει ένα βίντεο, που περιήλθε στην κατοχή των New York Times και το οποίο «ανέβηκε», πριν από λίγη ώρα, στην ιστοσελίδα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας.




Το βίντεο, όπως επιβεβαιώνουν οι ΝΥΤ, δείχνει έναν ιρανικό πύραυλο να χτυπά ένα αεροπλάνο στον ουρανό της Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για το σημείο, στο οποίο το ουκρανικό αεροσκάφος με τους 176 επιβαίνοντες σταμάτησε να μεταδίδει το σήμα του, πριν συντριβεί.

Στο βίντεο φαίνεται μια μικρή έκρηξη να σημειώνεται όταν ο πύραυλος χτυπάει το αεροπλάνο, το οποίο ωστόσο δεν εξερράγη. Το τζετ συνέχισε να πετάει για μερικά λεπτά και έκανε στροφή προς το αεροδρόμιο, όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Το αεροπλάνο πέταξε πάνω από το αεροδρόμιο, τυλιγμένο στις φλόγες, πριν εκραγεί και συντριβεί στο έδαφος, σκοτώνοντας ακαριαία και τους 176 επιβαίνοντες.

Το δημοσίευμα των NYT



Νωρίτερα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας, έλεγαν ότι το Boeing χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο και πιθανόν πρόκειται για «ατύχημα». Πάντως, επισήμως, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. 

Δύο αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το αεροπλάνο πιθανώς έγινε στόχος ιρανικών πυραυλικών συστημάτων, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Ο Τραμπ μιλά για σφάλμα, αλλά διευκρινίζει ότι πρόκειται για υποψίες

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα, προσθέτοντας ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Δεν έχει καμία λογική» απαντά το Ιράν

Πάντως, η Τεχεράνη υποστήριζε ότι η σχετική φημολογία «δεν έχει καμία λογική».

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική» προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες το Boeing 737 της Ukraine Airlines International χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Τριντό: Το Boeing καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους - αέρος

Πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Μπόινγκ 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, «καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

«Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες», που «αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα» συμπλήρωσε ο Τριντό.

Με τη σειρά του, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως υπάρχει ένα σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο-ντοκουμέντο στους New York Times: Η στιγμή που ιρανικός πύραυλος χτυπάει το ουκρανικό Boeing"

Τριντό: Το ουκρανικό Μπόινγκ μάλλον καταρρίφθηκε από πύραυλο

Πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Μπόινγκ 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης «καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος» δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

«Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες», που «αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα» τόνισε ο Τριντό, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενδελεχή έρευνα.
Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο αυτό.

Ωστόσο, νωρίτερα, και Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν, μέσω Bloomberg, την εκτίμηση ότι αυτό είναι και το πιο πιθανό αίτιο της συντριβής του αεροσκάφους.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που έκανε λόγο για πιθανό σφάλμα.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριντό: Το ουκρανικό Μπόινγκ μάλλον καταρρίφθηκε από πύραυλο"

Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ζητά ειδική ρύθμιση για αντικαπνιστικό -«Ο κόσμος κρυώνει»

Να υπάρξει από την κυβέρνηση ειδική ρύθμιση στον αντικαπνιστικό νόμο για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ζητάει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Βενετίδης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ζητάει τη ρύθμιση επειδή δέχθηκε παράπονα τόσο από καταστηματάρχες όσο και από τον απλό κόσμο.

Μάλιστα δικαιολογεί τον κόσμο που κάνει παράπονα, αναφέροντας πως οι καπνιστές δεν μπορούν να βγαίνουν έξω στο κρύο για να καπνίσουν, αφού στην περιοχή την δική τους ο χειμώνας είναι βαρύς και η θερμοκρασία πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με τη νότια Ελλάδα.

Παράλληλα τονίζει πως πολύς κόσμος επιλέγει να μείνει στο σπίτι και να παραγγέλνει delivery τον καφέ του, γιατί απλά δεν μπορεί -επειδή είναι καπνιστής- να πάει για το καφεδάκι του με παρέα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο Evros-news.gr, έχει γίνει αποδέκτης επισημάνσεων αλλά και έντονων παραπόνων όχι μόνο από καταστηματάρχες, αλλά και από τον απλό κόσμο, τους ανθρώπους οι οποίοι καπνίζουν και δεν μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους, γιατί είναι υποχρεωμένοι να κάθονται σε συνθήκες έντονου κρύου. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα τόσο στον Έβρο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της Βόρειας Ελλάδας, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τον χειμώνα.

Ο κ.Βενετίδης τονίζει ότι οι κατασκευές που προβλέπονται στο νομό για τους καπνίζοντες, με τους ειδικούς χώρους των καφέ ή των καταστημάτων εστίασης, προϋποθέτουν την ύπαρξη δύο ανοιγμάτων αριστερά και δεξιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ουσιαστικά ο κόσμος να κάθεται στον αέρα και στο έντονο κρύο στη Βόρεια Ελλάδα.

«Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στις περιοχές μας, γιατί ο χειμώνας είναι βαρύς. Κάτι που δεν ισχύει στη νότια Ελλάδα, αφού εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά τις θερμοκρασίες και θα πρέπει η Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ώστε υπάρξει μία ειδική ρύθμιση για τις περιοχές μας. Γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα τόσο για τον κόσμο που θέλει να βγει έξω και να πάει να πιει τον καφέ του ή να φάει, όσο και για τους καταστηματάρχες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας τονίζει μάλιστα πως πολύς κόσμος επιλέγει να μείνει στο σπίτι και να παραγγέλνει delivery τον καφέ του, γιατί απλά δεν μπορεί επειδή είναι καπνιστής να πάει για το καφεδάκι του με παρέα. Κι αυτό γιατί με τις νέες νομοθετικές προβλέψεις που υπάρχουν θα πρέπει όλοι να κάθονται σε μια κατασκευή που δεν συγκρατεί τίποτε από τον αέρα και το κρύο, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο να είναι κατασκευασμένη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ζητά ειδική ρύθμιση για αντικαπνιστικό -«Ο κόσμος κρυώνει»"

Λιβύη: Ο Χαφτάρ απορρίπτει το τελεσίγραφο Πούτιν-Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός

Αρνητική ήταν η απάντηση του Χαλίφα Χαφτάρ και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στο αίτημα του Πούτιν και του Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός.

Όπως είχε ανακοινώσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο των εγκαινίων του Turkstream, έθεσαν τελεσίγραφο για τις 23:59 το βράδυ της Κυριακής, ώστε να σταματήσει η επίθεση και να υπάρξει κατάπαυση πυρός μεταξύ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), του Χαλίφα Χάφταρ και των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του LNA, Αχμέντ αλ-Μισμάρι, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ θα συνεχίσουν να πολεμούν ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις» και ότι δεν αποδέχονται κανένα τελεσίγραφο.

Την Τετάρτη το βράδυ οι δυνάμεις του Χάφταρ εξέδωσαν οδηγία για απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Τρίπολη, ενώ δύο μέρες νωρίτερα είχαν καταλάβει σχετικά εύκολα την παραλιακή πόλη της Σίρτης. Πλέον οι μάχες κατευθύνονται στην Μισράτα, με την Τρίπολη να είναι ό,τι έχει απομείνει στην GNA.

Στην ανακοίνωσή του, ο στρατάρχης Χάφταρ «χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», αλλά τόνισε ότι συνεχίζονται «οι προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων».

«Αυτές οι ομάδες κατέλαβαν την πρωτεύουσα και στηρίζονται από ορισμένες χώρες και κυβερνήσεις που τους παραδίδουν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά (…) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτές οι χώρες στέλνουν επίσης μεγάλο αριθμό τρομοκρατών από παντού στον κόσμο για να πολεμήσουν τις ένοπλες δυνάμεις (που στηρίζουν τον Χάφταρ)», πρόσθεσε.

Ο στρατάρχης αναφερόταν στην Τουρκία, η οποία στηρίζει στρατιωτικά την Κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο Χάφταρ κατηγορεί την Άγκυρα ότι στέλνει στη Λιβύη φιλοτούρκους Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ, εναντίον του.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Ο Χαφτάρ απορρίπτει το τελεσίγραφο Πούτιν-Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός"

Επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών στα Εξάρχεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων, επιχείρηση της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της δράσης της για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έως αυτή την ώρα έχουν γίνει πέντε συλλήψεις, εκ των οποίων οι τρεις για ναρκωτικά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών στα Εξάρχεια"

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 15,1 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σαφές προβάδισμα που ξεπερνά τις 15 μονάδες διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της νέας χρονιάς.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΒΕΡΓΙΝΑ TV δίνει ποσοστό 39.1% στην πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία, έναντι 24.0% στον ΣΥΡΙΖΑ. 


Μειωμένη, σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών, εμφανίζεται η επιρροή του ΚΙΝΑΛ το οποίο λαμβάνει στην δημοσκόπηση 4.6%. 

Το ΚΚΕ λαμβάνει και αυτό 4.6%, η ΕΛ. ΛΥΣΗ 4.0%, το ΜέΡΑ25 3.0%, άλλο κόμμα επιλέγει το 6.0% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 14.7%

Prothesi



Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, πιο αποτελεσματικός υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναδεικνύεται ο Αδωνις Γεωργιάδης που λαμβάνει 7,1 στην κλίμακα από 1-10 και ακολουθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 6,9. Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει 6,8, ο Τάκης Θεοδωρικάκος επίσης 6,8, ο Βασίλης Κικίλιας με 6,7, ο Χάρης Θεοχάρης με 6,6 και ο Μάκης Βορίδης (6,5).

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεντρώνει ποσοστό 46.6% έναντι 22,8% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χάνει και από τον Αντώνη Σαμαρά.

katalllilotita


Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «μεταξύ του κ. Παπανδρέου, του κ. Σαμαρά και του κ.
Τσίπρα, ποιος κατά την άποψη σας υπήρξε καλύτερος Πρωθυπουργός», ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 32,8%, ο Αλέξης Τσίπρας 22,2% και ο Γιώργος Παπανδρέου μόλις το 5,2%

kalyterosproth


Τι κατά την άποψη σας είναι καλύτερο για την χώρα; Μια αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση απαντά το 58.5% ενώ κυβέρνηση συνεργασίας θέλει το 35,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το 51,4% θεωρεί ότι ήταν προϊόν συναλλαγής μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου ενώ μόλις το 26,7% υποστηρίζει ότι είχε προγραμματική βάση.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 15,1 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Μάικ Πομπέο: Αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης Ελλάδας – Τουρκίας

Διπλωματική πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναλαμβάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με αποκλειστική δήλωση του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη δεξίωση που παρέθεσε για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

Αυτή θα λάβει μία μορφή στην οποία προτίθεται και ο Μάικ Πομπέο να παρέμβει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές. Ο μεσολαβητής των ΗΠΑ θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Ο κ. Πάλμερ έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.

Η αμερικανική διπλωματία ενεργεί στην περιοχή για την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εδώ και μήνες.

Ωστόσο, η αμερικανική προσπάθεια αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα μετά το «πράσινο φως» που άναψε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον να αναλάβουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερο ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο επίκεντρο της αμερικανικής προσπάθειας θα είναι τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και ιδιαίτερα το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο ανησυχεί την Ουάσινγκτον για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάικ Πομπέο: Αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης Ελλάδας – Τουρκίας"

«ΔΡΟΜΕΑΣ»: Φεύγει από την Ελλάδα, αν δεν αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον

Μπορεί έξω να κόβει πρώτη το... νήμα, αλλά στο εσωτερικό καλείται ν' αντιμετωπίσει προβλήματα, που επιβεβαιώνουν απλά πως στην Ελλάδα η γραφειοκρατία είναι ανίκητη. Οι διαχρονικές αυτές παθογένειες, που, λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί, αναγκάζουν σοβαρά τη γνωστή εταιρεία ΔΡΟΜΕΑΣ -από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής επίπλων γραφείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο- να σκέφτεται σοβαρά τη μεταφορά της έδρας της από την Ελλάδα στο Βέλγιο ή το Λουξεμβούργο.

Παρουσιάζοντας την Πέμπτη στα ΜΜΕ τη νέα συνεργασία της εταιρείας με τον γερμανικό Στρατό, για την προμήθεια 60.000 ηλεκτρικών ρυθμιζόμενων γραφείων, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προβλήματα που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό-επενδυτικό κλίμα στη χώρα. 

Ο ίδιος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποφασιστικότητα που εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί για επίσπευση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα βοηθήσουν στην αλλαγή του κλίματος. «Η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ασφυκτική για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία. Με αποτέλεσμα, να συνθλίβεται η ανταγωνιστικότητά τους και να αποδυναμώνεται η ικανότητά τους να αναπτυχθούν. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα που θα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν» δήλωσε, κάνοντας γνωστό πως, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον στα επόμενα δύο χρόνια, θα μεταφέρει την έδρα της εταιρείας του στο εξωτερικό.

Παράλληλα, επισήμανε πως η επιχειρηματικότητα σήμερα στην Ελλάδα χρειάζεται λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερες παρεμβάσεις της δημόσιας διοίκησης. Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας, που, σύμφωνα με τον ίδιο, επλήγησαν περισσότερο κατά την οικονομική κρίση, ζήτησε οι αξιολογήσεις για δανεισμό να γίνονται από τεχνοκράτες με τα ίδια αντικειμενικά κριτήρια και τους ίδιους όρους που ισχύουν στο εξωτερικό, ζητώντας παράλληλα εξασφάλιση ανταγωνιστικά επιτοκίων, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. 

Λύσεις που θα βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα 

Ο επικεφαλής της ΔΡΟΜΕΑΣ έκανε αναφορά σε μία σειρά από θέματα, που η υλοποίησή τους θα βοηθούσε σημαντικά την επιχειρηματικότητα και το επενδυτικό κλίμα, επιφέροντας παράλληλα και έσοδα στο κράτος.

- Βελτίωση των υποδομών στις Βιομηχανικές Περιοχές: η «ΔΡΟΜΕΑΣ» δραστηριοποιείται στην ΒΙ.ΠΕ. των Σερρών, όπως η παροχή ποιοτικού ρεύματος, προκειμένου οι μεγάλες επιχειρήσεις να λειτουργούν απρόσκοπτα και χωρίς… «blackout» που δημιουργούν προβλήματα, καθυστερήσεις και οικονομική ζημιά.

- Καθιέρωση και στην Ελλάδα, ενιαίου διαγωνισμού για τις δημόσιες προμήθειες, π.χ. για εξοπλισμό γραφείων, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και όχι μεμονωμένα ανά υπηρεσία. Η πρακτική αυτή θα εξασφαλίσει ποιότητα, διαφάνεια και ανταγωνιστικές τιμές για το Δημόσιο.

- Ανάπτυξη θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων εντός Ελλάδας, που θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς μέσω του οδικού δικτύου. Σήμερα, μια νταλίκα για να μεταφέρει πχ εμπορεύματα από Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα, και να επιστρέψει, χρειάζεται 300 ευρώ για τα διόδια

- Περαιτέρω ενίσχυση του εμπορευματικού ρόλου του σιδηροδρόμου, που μπορεί να εξασφαλίσει γρήγορες και οικονομικές προσβάσεις προς την Ευρώπη

«Κοντέψαμε στο "λουκέτο" στην αρχή της κρίσης»

Μιλώντας για την πορεία της ΔΡΟΜΕΑΣ κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, ο κ. Παπαπαναγιώτου τόνισε πως η εταιρεία κατάφερε να μη βάλει «λουκέτο», όπως συνέβη με αντίστοιχες εταιρείες στη χώρα μας, λόγω της εξωστρέφειας που ανέπτυξε μέσω μεγάλων συνεργασιών που προχώρησε στο εξωτερικό, αρχής γενομένης το 2009 με τον εξοπλισμό των γραφείων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το «φιλί της ζωής» για την ΔΡΟΜΕΑΣ, πετυχαίνοντας ν’ αναπληρώσει το 40% των απωλειών από την εσωτερική αγορά.

Ο κ. Παπαπαναγιώτου αναφέρθηκε στην απένταξη πρότασης που είχε καταθέσει το 2015 η εταιρεία στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του υπουργείου Ανάπτυξης, επικαλούμενη καθυστερημένη πληρωμή, κάνοντας γνωστό πως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, δεικδικώντας συνέχισή της χρηματοδότησης. Παράλληλα, σχολίασε αιχμηρά το γεγονός πως η Επιθεώρηση Εργασίας στις Σέρρες έχει στοχοποιήσει την εταιρεία του, επιβάλλοντας πρόστιμα για ήσσονος σημασίας ζητήματα, πολλές φορές αδικαιολόγητα. 

Νέες συνεργασίες στο πλαίσιο της εξωστρέφειας 

Παρουσιάζοντας τη νέα συνεργασία της ΔΡΟΜΕΑΣ με τον γερμανικό Στρατό, που αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος της εταιρείας επισήμανε πως εντάσσεται «σ’ έναν δυναμικό κύκλο ανάπτυξης», ευελπιστώντας πως θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο με νέες συνεργασίες στις διεθνείς αγορές. Η νέα σύμβαση με τον γερμανικό Στρατό, ακολουθεί αυτής που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, για την παραγωγή ειδικών ερμαρίων, ύψους πέντε εκατ. ευρώ. 

Καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή παίζει το υπερσύγχρονο και πλήρως καθετοποιημένο εργοστάσιο της ΔΡΟΜΕΑΣ στις Σέρρες, στο οποίο απασχολούνται συνολικά 250 άτομα, όπου εκτός από έπιπλά γραφείου δραστηριοποιείται σε χυτεύσεις αλουμινίου, πλαστικών και πολυουρεθάνης και κατασκευή μεταλλικών εξαρτημάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«ΔΡΟΜΕΑΣ»: Φεύγει από την Ελλάδα, αν δεν αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον"

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στον Τραμπ για να εκταμιεύσει 3,6 δισ. δολάρια για το τείχος στα σύνορα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του σήμερα για την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης που του δίνει το πράσινο φως να εκταμιεύσει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για την οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μια υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του, που δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει.

Τον Δεκέμβριο, ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλόκαρε τη χρήση αυτών των κονδυλίων, που προορίζονταν για την ανέγερση τείχους μήκους 8000 χλμ στα νότια σύνορα της χώρας, με το κριτήριο ότι η κήρυξη από τον Τραμπ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο είναι παράνομη.

Έπειτα από επείγουσα προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης, εφετείο της Νέας Ορλεάνης ανέστειλε σήμερα την ισχύ της απόφασης εν αναμονή της εξέτασης επί της ουσίας της υπόθεσης.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπλόκαρε πρόσφατα μια ανάλογη απόφαση που ελήφθη από ένα άλλο δικαστήριο» εξήγησε το δικαστήριο, αναφερόμενο στην απόφαση που είχε λάβει τον Ιούλιο το πλέον υψηλόβαθμο δικαστικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο έχει ήδη επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικών κονδυλίων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τμήματος του τείχους.

Η δικαιοσύνη «μας έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουμε ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του τείχους, που είναι απολύτως απαραίτητο για τα νότια σύνορα» έγραψε περιχαρής ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα tweet.

«Ολόκληρο το τείχος βρίσκεται πλέον υπό κατασκευή ή είναι έτοιμο να ξεκινήσει» διαβεβαίωσε ο δισεκατομμυριούχος, που ελπίζει σε μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

«Πρόκειται για μια νίκη για το κράτος δικαίου» σημειώνει ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συνόρων μας και θα ολοκληρώσουμε το τείχος» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στον Τραμπ για να εκταμιεύσει 3,6 δισ. δολάρια για το τείχος στα σύνορα"

Δημητρακόπουλος: Παραγεγραμμένο το αδίκημα σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνήγορος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου σε σημερινή δήλωσή του κάνει λόγο για παραγεγραμμένο αδίκημα σε βάρος του εντολέα του και επισημαίνει ότι η ποινική δίωξη παραγγέλθηκε «από την Εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη, την αμεροληψία της οποίας εκθειάζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων της, κύριος Αγγελής!».

Η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου έχει ως εξής:

«Η ποινική δίωξη σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων, προερχομένων από το παραγεγραμμένο βασικό αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, παραγγέλθηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη, την αμεροληψία της οποίας εκθειάζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων της, κύριος Αγγελής!

Ο Εισαγγελέας ουσίας, με την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο, θεωρεί απιστία και ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, αντί «να προτιμηθεί μια άλλη λύση που να μην προκαλεί ζημία» κατά την διατύπωση του Εισαγγελέα, χωρίς πουθενά να μας λέει, ποια είναι αυτή η μαγική λύση!

Μήπως η αγορά 6 νέων φρεγατών αξίας 4 δις ευρώ παραδοτέων μετά από 10 τουλάχιστον έτη, όπως κάποιοι επιδίωκαν!!

Αναφέρεται υποτιθέμενος χρηματισμός για τη φερόμενη απιστία του Παπαντωνίου από τον επιχειρηματία Μπεκατώρο. Πώς στοιχειοθετείται αυτή η ατιμωτική μομφή!!

Ο πρώην υπουργός φέρεται να κατέθετε από τις 31-7-2002 έως 20-10-2003 μετρητά σε λογαριασμό σε Ελληνική Τράπεζα ,από τις13-3-2003 έκανε αναλήψεις μετρητών ο Μπεκατώρος, άρα κατά την ασυνήθιστη εισαγγελική πρόταση, που υιοθετεί το πόρισμα Τουλουπάκη, οι τραπεζικές αναλήψεις του επιχειρηματία ήσαν αντίστοιχες τραπεζικές καταθέσεις του υπουργού!

Πόθεν τεκμηριώνεται αποδεικτικά αυτό, δεν βαριέσαι ... «θα το βρουν οι παρακάτω», όπως έλεγε παράγοντας του δημοσίου βίου μας. Και αναρωτιέμαι και εγώ ο αμήχανος δικηγόρος: καλά ο Μπεκατώρος άρχισε να κάνει αναλήψεις μετρητών 13-3-2003 και ο Γιάννος φέρεται να κατέθετε μετρητά από 31-7-2002, αυτό το ορφανό μεσοδιάστημα από τον Ιούλιο του 2002 έως τον Μάρτιο 2003, ποιος «λάδωνε» με μετρητά τον Γιάννο;;!!

Ευκολάκι, ας ανοίξουν τους λογαριασμούς όλων των επιχειρηματιών της περιόδου και όποιος έκανε αναλήψεις μετρητών και συναλλασσόταν με το υπουργείο Άμυνας ήταν και αυτός... χρηματοδότης του Γιάννου !!!

Πολιτικός υπήρξε ο Παπαντωνίου, συστημικού κόμματος, που μας επέβαλε το ευρώ, μόνο τεκμήριο ενοχής και βάναυση κακοποίηση της αρχής της ηθικής απόδειξης επιτρέπεται σε βάρος του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημητρακόπουλος: Παραγεγραμμένο το αδίκημα σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου"

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Δεν ακολουθούν το διεθνές δίκαιο οι συμφωνίες Άγκυρας-Τρίπολης»

Και η Γαλλία καταδικάζει τις συμφωνίες της Άγκυρας-Τρίπολης, αφού σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΞ δεν ακολουθούν το διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε πως η κλιμάκωση στη Λιβύη απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση ανάμεσα σε όλες τις πλευρές στην Λιβύη ώστε να λήξει ο πόλεμος στη χώρα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έφθασε στην Τύνιδα προερχόμενος από το Κάιρο, όπου μαζί με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιταλίας χαρακτήρισαν άκυρες και κενές περιεχομένου τις συμφωνίες που υπογράφηκαν τον Νοέμβριο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στην Λιβύη απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή του Μάγρεμπ και του Σάχελ», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντησή του με τον τυνήσιο πρόεδρο Καΐς Σάγεντ, η χώρα του οποίου έχει κοινά σύνορα με την Λιβύη, τρεις ημέρες μετά την κατάληψη της πόλης της Σύρτης, ανατολικά της Τρίπολης, από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επανέλαβε επίσης ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και την Τουρκία «αφίστανται σκοπίμως του διεθνούς δικαίου και επιδεινώνουν την κατάσταση».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε για την υποστήριξη των προσπαθειών του απεσταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ για την επίτευξη ειρηνικής λύσης.

Επανέλαβε δε ότι η έξοδος από την κρίση αυτή «απαιτεί ενδολιβυκό διάλογο και μία πολιτική διαδικασία με την στενότερη συμμετοχή των περιφερειακών δυνάμεων, κυρίως των γειτονικών της Λιβύης χωρών».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γάλλος ΥΠΕΞ: «Δεν ακολουθούν το διεθνές δίκαιο οι συμφωνίες Άγκυρας-Τρίπολης»"

Βαρκελώνη: Απαγορεύει την κυκλοφορία των παλαιών οχημάτων στην πόλη

Την απόφαση να απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων παλαιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας έλαβε η πόλη της Βαρκελώνης, με στόχο τη δραστική μείωση των ρύπων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ τα βενζινοκίνητα οχήματα προ του 2000 και πετρελαιοκίνητα οχήματα προ του 2006 απαγορεύεται να κυκλοφορούν μεταξύ 7 πμ και 8 μμ στους περισσότερους οδικούς άξονες της πόλης.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Ada Colou, να επιβληθεί καθημερινό τέλος εισόδου, όπως ήδη συμβαίνει στο Λονδίνο, στο Μιλάνο αλλά και στη Στοκχόλμη. Οι πόλεις αυτές αποτελούν παραδείγματα διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος που θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, ως προς τις πόλεις της χώρας μας. Υπενθυμίζεται, ότι στα αστικά κέντρα της χώρας μας εισέρχονται καθημερινά ανεμπόδιστα, έστω ως μονά ή ζυγά, οχήματα κάθε ηλικίας και τεχνολογίας.

Στη Βαρκελώνη, από το 2021 θα απαγορευτούν επίσης τα παλαιά φορτηγά και τα λεωφορεία, καθώς δεν θα πληρούν τις απαραίτητες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Η Ελλάδα, σε αντίθεση, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις υπέργηρου στόλου φορτηγών αλλά και λεωφορείων (τουριστικών και σχολικών), με τις ηλικίες να φτάνουν και να ξεπερνούν τα 27 έτη.

Τα μέτρα στη Βαρκελώνη εκτιμάται πως θα μειώσουν σημαντικά, κατά -15%, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, ρύπους για τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Air Quality in Europe-2018 report).

Η Βαρκελώνη στοχεύει να μειώσει τον αριθμό πρόωρων θανάτων, καθώς έχουν καταγραφεί 424 πρόωροι θάνατοι μεταξύ 2010-2017. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ, καταγράφηκαν 2.900 πρόωροι θάνατοι.

Πρέπει παράλληλα να τονιστεί το σοβαρό πρόβλημα έκθεσης των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά σε ανεπίτρεπτα υψηλά όρια ηχορύπανσης (90-100 db), με ποσοστό άνω του 60%, με βάση μελέτη του ΥΠΕΚΑ. Μεγαλύτερος παράγοντας ηχορύπανσης είναι ο κυκλοφοριακός φόρτος από την ανεξέλεγκτη είσοδο των οχημάτων σε καθημερινή βάση στο κέντρο της Αθήνας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρκελώνη: Απαγορεύει την κυκλοφορία των παλαιών οχημάτων στην πόλη"

«Βόμβα» από ΗΠΑ: Το ουκρανικό Boeing χτυπήθηκε από Ιρανικό πύραυλο «κατά λάθος» – Τι απαντά το Ιράν

Την πιθανότητα το Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines, το οποίο συνετρίβη στο Ιράν, να χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο εξετάζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι το Boeing χτυπήθηκε από πύραυλο, πιθανότατα «κατά λάθος». Ανάλογη ανησυχία εκφράζει και η Βρετανία.

Η αεροπορική τραγωδία έγινε λίγα λεπτά μετά την απογείωση του Boeing από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση από το Ιράν, το αεροσκάφος λίγο πριν συντριβεί έπιασε φωτιά. Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν 176 επιβαίνοντες, μεγάλος αριθμός των οποίων ήταν Ιρανοί και Καναδοί.

Η πληροφορία επιβεβαιώνει τις αναφορές περί κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολέξι Ντανίλοβ ανέφερε ότι η χώρα του εξετάζει διαφορετικά σενάρια για το δυστύχημα, μεταξύ αυτών και μια επίθεση πυραύλου.

Ήδη, Ουκρανοί ερευνητές έφτασαν στο Ιράν και περιμένουν να τους δοθεί άδεια για να εξετάσουν τον τόπο του δυστυχήματος και να εντοπίσουν τυχόν ίχνη πυραύλων.

.Τη συντριβή του αεροσκάφους Βoeing 737-800 της Ukraine International Airlines, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, κατέγραψε άλλη κάμερα ασφαλείας, με το σχετικό βίντεο να έχει ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο. Στις εικόνες που έχουν καταγραφεί, πολύ κοντά στο σημείο της συντριβής, διακρίνεται μια πολύ δυνατή λάμψη, ακούγεται η έκρηξη από την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος και το σημείο γεμίζει με τα φλεγόμενα συντρίμμια του Boeing.

Ιράν: Δεν έχει λογική η φημολογία

Άμεση ήταν η απάντηση το Ιράν, υποστηρίζοντας πως η «φημολογία» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο «δεν έχει καμία λογική».

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ’ αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικειμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε.

Την Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού.

Η Τεχεράνη δεν είναι τυπικά υποχρεωμένη να δώσει για ανάλυση των υλικό αυτό στις ΗΠΑ. Οι χώρες που δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να το κάνουν, συνήθως αναθέτουν τη δουλειά αυτή σε κάποια από τις ελάχιστες που έχουν τη δυνατότητα (κυρίως ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η πτήση PS752 της UIA έκανε αναστροφή λίγο μετά την απογείωσή της, λόγω ενός «προβλήματος» που παρουσιάστηκε. Το αεροπλάνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες πριν από τη συντριβή του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την εξέλιξη των ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, ο πρόεδρος του Ιράν του είπε ότι θα παράσχει άμεσα πρόσβαση στην ομάδα των Ουκρανών εμπειρογνωμόνων σε όλα τα αναγκαία δεδομένα.

Με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, το Ιράν έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει την έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, από την οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» από ΗΠΑ: Το ουκρανικό Boeing χτυπήθηκε από Ιρανικό πύραυλο «κατά λάθος» – Τι απαντά το Ιράν"

Ανοιχτό μέχρι τις 7 το βράδυ το ΚΕΠ Ζεφυρίου από την ερχόμενη Δευτέρα

Ο Δήμος Φυλής γνωστοποιεί πως, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των εργαζομένων της Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου που αδυνατούν τις πρωινές ώρες, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών που στεγάζεται στο Δημοτικό Κατάστημα Ζεφυρίου, θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 19:00 το βράδυ.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος, “κύριος στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας σε όλους τους τομείς”

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτό μέχρι τις 7 το βράδυ το ΚΕΠ Ζεφυρίου από την ερχόμενη Δευτέρα"

Αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα: Δεσμεύουν με NAVTEX το μισό ανατολικό Αιγαίο

Η τουρκική προκλητικότητα δεν γνωρίζει όρια, καθώς η Άγκυρα, αποφάσισε να δεσμεύσει μεγάλο μέρος του Αιγαίου για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού.

Όλα αυτά λίγες ώρες μετά το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ιταλίας, που χαρακτήρισαν τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης «άκυρα και κενά περιεχομένου».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις τρεις NAVTEX η Άγκυρα δεσμεύει με την πρώτη από αυτές την περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου για πολλαπλά χρονικά διαστήματα μέσα στο 2020, για ασκήσεις με πυρά:
Στην τρίτη την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Άι Στράτη και Λέσβου:
Παράλληλα, αμφισβητώντας για μια ακόμα φορά την ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, ενώ η Ελλάδα δέσμευσε την περιοχή για άσκηση στις 9 Ιανουαρίου, η Τουρκία εξέδωσε δική της οδηγία προς ναυτιλομένους, τονίζοντας πως επειδή η NAVTEX της Αθήνας εκδόθηκε από σταθμό που δεν είναι αρμόδιος, προχώρησε σε επανέκδοση της οδηγίας από τον δικό της σταθμό για την ασφάλεια των ναυτιλομένων.

Ερντογάν: Η ασφάλεια της χώρας ξεκινά πολύ πέρα από τα σύνορά της

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Ιράκ, τη Συρία και τη Μεσόγειο, επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον και η ασφάλεια της χώρας του ξεκινούν πολύ πέρα από τα σύνορά της.
Αναφερόμενος στο σχέδιο αποστολής Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη, ο Ερντογάν είπε: «Βρισκόμαστε σε αυτά τα εδάφη (σ.σ. τη Λιβύη) όπου οι πρόγονοί μας έγραψαν ιστορία, επειδή μας προσκάλεσαν εκεί για να διαλύσουμε την αδικία και τις διώξεις». Πρόσθεσε ότι η χώρα του θα δώσει «την καλύτερη απάντηση» σε όσους δεν κατανοούν ότι η ασφάλεια της Τουρκίας ξεκινά πέραν των συνόρων της, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που έχει προκαλέσει αυτή η απόφασή του.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα: Δεσμεύουν με NAVTEX το μισό ανατολικό Αιγαίο"

Ακτοπλοϊκές εταιρείες: Αύξησαν κατά 6% τις τιμές των εισιτηρίων

Σε αύξηση κατά 6% της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προχώρησαν, από χθες Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ορισμένες από τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο μέχρι και κατά 25% κόστος των νέων ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, κατά εφαρμογή κανονισμού του ΙΜΟ.

Δύο ημέρες μετά τα Θεοφάνια και άρχισαν να γίνονται αυξήσεις στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τα αποθειωμένα καύσιμα που ισχύει από την 1-1-2020 μετά την απόφαση του ΙΜΟ.

Την αρχή έκανε ο Όμιλος Αttica και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες αφού η επιβάρυνση από τα νέα καύσιμα ανέρχεται στο 25%.

Η τιμή ανά τόνο του νέου καυσίμου με 0,5% περιεκτικότητα σε θείο ανέρχεται στα 575 ευρώ ο τόνος όταν το αντίστοιχο που έκαιγαν μέχρι την 31/12/2019 τα πλοία με 3,5% περιεκτικότητα σε θείο ήταν στα 450 ευρώ ο τόνος. Ποσοστό αύξησης 27%.

«Απορροφήσαμε την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στα 24% στο εισιτήριο επιβατών. Δεν μπορούμε να καλύψουμε και την αύξηση των καυσίμων» ήταν τα λόγια των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Η εναλλακτική λύση είναι η τοποθέτηση στα πλοία scrubbers που είναι ειδικός εξοπλισμός φιλτραρίσματος των καυσαερίων. Μόνο οι Μινωϊκές τα έχουν τοποθετήσει στα τρία πλοία τους, τα H/S/F Knossos Palace, H/S/F Festos Palace, H/S/F Mykonos Palace, το πρώτο 6μηνο του 2019.

Η Attica Group καθυστέρησε. Ακόμα είναι σε συζητήσεις με την προμηθεύτρια εταιρεία. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η τοποθέτηση των συσκευών σε 4+4 πλοία της θα ολοκληρωθεί το α’ 6μηνο του 2021, σε σύνολο 29 επιβατηγών οχηματαγωγών και ταχυπλόων πλοίων που ελέγχει ο όμιλος.

Πρόκειται για τα Blue Star Delos, Blue Star Patmos, Νήσος Μύκονος και στο Superfast XI.

«Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η Attica θα έχει μια επιπλέον επιβάρυνση 45 εκατομμυρίων ευρώ και η ΑΝΕΚ 20 εκατομμυρίων που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο θέση τους αφού δεν έχουν βάλει scrubbers στα πλοία τους» εκτιμούν κύκλοι του Ομίλου Γκριμάλντι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακτοπλοϊκές εταιρείες: Αύξησαν κατά 6% τις τιμές των εισιτηρίων"

Ύπουλη κίνηση της Τουρκίας! Προσπάθησε να βάλει από το παράθυρο στο ΝΑΤΟ την συμφωνία με την Λιβύη

Οι Τούρκοι το τραβάνε σε κάθε επίπεδο. Την Τετάρτη (08/01/2020) στη συνεδρίαση των επισήμων αντιπροσωπειών που έγινε στο ΝΑΤΟ υπό τον γ.γ. του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ για πρώτη φορά στα χρονικά της συμμαχίας προσπάθησαν εμμέσως πλην σαφώς να θέσουν θέμα για αποδοχής του μνημονίου που έχουν υπογράψει με την Λιβύη.

Ο Τούρκος πρέσβης στην τοποθέτηση του είπε ότι η Τουρκία είναι πολύ ανήσυχη και θέλει να έχει λόγο σε όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά έχει κοινά σύνορα με όλα τα εμπλεκόμενα σε κρίσεις κράτη υπονοώντας ότι έχει κοινά σύνορα θαλάσσια με την λΛιβύη στην βάση της συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Τον λόγο ζήτησε και πήρε αμέσως ο Έλληνας πρέσβης επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Σπύρος Λαμπρίδης ο οποίος με μια απολύτως τεκμηριωμένη και σαφή απάντηση κατέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς με βάση το διεθνές δίκαιο και την διεθνή διπλωματία. Όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις των επικεφαλής των άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ, τους έπεισε απόλυτα για την ελληνική επιχειρηματολογία.

Ωστόσο, το θέμα κρίνεται πολύ σοβαρό γιατί είναι η πρώτη φορά, μετά την υποβολή των χαρτών που έκανε η Τουρκία στην ειδική γραμματεία του ΟΗΕ για την συμφωνία με την Λιβύη, η Αγκυρα θέτει σε συνεδρίαση διεθνούς Ογρανισμού με αυτό τον τρόπο και δια της πλαγίας το αποτέλεσμα της συνθήκης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ύπουλη κίνηση της Τουρκίας! Προσπάθησε να βάλει από το παράθυρο στο ΝΑΤΟ την συμφωνία με την Λιβύη"

Συνήγορος του Καταναλωτή: Σε λειτουργία η πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών

Ένα νέο έντυπο για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις διαδικασίες ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών σχεδίασαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών - ΗΕΔ (Online Dispute Resolution - ODR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτρέπει τόσο σε Ευρωπαίους καταναλωτές όσο και σε εμπόρους (προμηθευτές) που εδρεύουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να επιλύουν ηλεκτρονικά τις διαφορές που ανακύπτουν από συμβάσεις πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που συνάπτονται μέσω διαδικτύου, ξεκίνησε τη λειτουργία της.

Μέσω της πλατφόρμας στην ιστοσελίδα https://webgate.ec.europa.eu/odr, ο καταναλωτής μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά την καταγγελία του και να συμφωνήσει με τον καταγγελλόμενο προμηθευτή ποιός από τους αναγνωρισμένους φορείς επίλυσης διαφορών θα αναλάβει την εξωδικαστική επίλυση της καταναλωτικής διαφοράς, η διεκπεραίωση της οποίας θα γίνεται εντός 90 ημερών από την παραλαβή του πλήρους φακέλου από τον φορέα εναλλακτικής επίλυσης. Στην Ελλάδα, η διαδικασία ηλεκτρονικής επίλυσης της διαφοράς γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι επιχειρήσεις που συνάπτουν συμβάσεις ηλεκτρονικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών γνωστοποιούν μέσα από τους διαδικτυακούς τόπους τους τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο προς την πλατφόρμα ΗΕΔ κατά τρόπο ευπρόσιτο για τους καταναλωτές, καθώς και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, ενώ υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας έχει ορισθεί ως εθνικό σημείο επαφής της Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών (άρθρο 5β της υπ' αριθ. 70330οικ./2015 Κ.Υ.Α. ΦΕΚ Β' 1421). Καταναλωτές και έμποροι μπορούν να απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας για κάθε είδους απορία σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας και τη διαδικασία επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

* Τηλ.: 210-6460284

* Fax: 210-6460784

* E-mail: info@eccgreece.gr

Η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών για όλους τους εμπορικούς κλάδους γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» που αποτελεί αναγνωρισμένο φορέα εξωδικαστικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Καταναλωτή: Σε λειτουργία η πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών"

Τουρκία: Εξωπραγματικές οι θέσεις της πενταμερούς!

«Η συμφωνία που υπογράψαμε με την κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμη και πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο». «Έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και άρα το δικαίωμα να μιλήσουμε για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή». «Το ανακοινωθέν των πέντε χωρών βασίζεται σε ψευδή επιχειρήματα».

Με μια οργισμένη ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στα συμπεράσματα της πενταμερούς Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιταλίας που έγινε στο Κάϊρο. Η Τουρκία στην ανακοίνωση αυτή υποστηρίζει ότι είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο και άρα έχει δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο στην περιοχή. Κάνει λόγο για ψευδή επιχειρήματα από τις πέντε χώρες λέει ότι όσα έχει υπογράψει με την Λιβύη είναι νόμιμα.

Όλο το ανακοινωθέν:

«Το ανακοινωθέν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται πλήρως σε ψευδή επιχειρήματα.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.

Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.

Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Εξωπραγματικές οι θέσεις της πενταμερούς!"

Γρίπη: Και δεύτερο παιδί στην εντατική - Αυξάνονται τα κρούσματα

Σταθερά ανοδικά κινείται πια το κύμα της εποχικής γρίπης.

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική τους έκθεση οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνουν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι χαμηλή, αλλά με τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε πέντε εβδομάδες περίπου, δηλαδή στο μέσον Φεβρουαρίου.

Ο απολογισμός της πρώτη εβδομάδας του έτους σε ό,τι αφορά τη γρίπη αποτυπώνει την ανοδική κίνηση της εποχικής γρίπης. Καταγράφηκαν δύο νέα περιστατικά σοβαρής γρίπης, για τα οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, το ένα αφορούσε σε παιδί, το οποίο παρότι συγκαταλεγόταν σε ευπαθή ομάδα για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, δεν είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Συνολικά ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 9. Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα της νόσου, δεν υπάρχει καμία αλλαγή: υπάρχει ένα θύμα, ένας 61χρονος ο οποίος είχε καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 7 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 2 έως 84 έτη και μέση ηλικία 55,9 έτη. Τα 8 (88,9%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 (11,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 6 στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 2 (25%).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίπη: Και δεύτερο παιδί στην εντατική - Αυξάνονται τα κρούσματα"

Προανακριτική Novartis: Βουλκίδης κατά Δεστεμπασίδη! «Αρνήθηκα να δώσω πολιτικούς και με κάλεσαν ως ύποπτο»

Επανέναρξη σήμερα (09.01.2020) των συνεδριάσεων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη Novartis και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η προανακριτική για τη Novartis έκανε… πρεμιέρα στο 2020 με την κατάθεση του διαφημιστή Εμμανουήλ Βουλκίδη, ενώ ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου.

Ο Εμμανουήλ Βουλκίδης, που ήταν εκδότης και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας ο οποίος είχε επαγγελματική σχέση με την Novartis, βάσει της δικογραφίας έχει ελεγχθεί ως ύποπτος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Από τις καταθέσεις του «Μάξιμου Σαράφη» είχε προκύψει πως του έδιναν χρήματα από τη Novartis για διαφήμιση, αλλά ένα μεγάλο μέρος το επέστρεφε πίσω και αυτό πήγαινε έτσι σε χρηματισμούς.

“Έδωσα στον Δεσταμπασίδη 400.000€”

Ο κ. Εμμανουήλ Βουλκίδης με την έναρξη της κατάθεσής του στην Προανακριτική φέρεται να κατέθεσε πως: «Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης (σ.σ. που ήταν να θυμίσουμε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis Hellaς και έχει φωτογραφηθεί κατά καιρούς ως ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες σε δημοσιεύματα με τον κωδικό “Μάξιμος Σαράφης”) μου ζήτησε να μου δίνει περισσότερες δουλειές της Novartis και να παίρνει προμήθεια. Πήρε από έμενα συνολικά 400.000 ευρώ. Σε κανέναν άλλον δεν έδωσα χρήματα μόνο στον Δεστεμπασίδη για δουλειές που έγιναν αλλά ήθελε προμήθεια. Μάλιστα μου ζήτησε να κάνουμε και μια εταιρεία μαζί και έχω τα χειρόγραφα του και το draft του συμφωνητικού… και όταν κληθώ στον ανακριτή θα κατά καταθέσω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βουλκίδης επέμεινε ότι «ποτέ δεν έδωσα χρήματα σε κανέναν άλλο πλην του Δεστεμπασίδη».

Σε ερώτηση για το βάθος της συνεργασίας του με τη Novartis, φέρται να κατέθεσε πως αυτή ξεκίνησε από το 1986. «Το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμουν με τον κ. Δεστεμπασίδη που ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του εταιρικού προφίλ της εταιρείας. Σύμβαση με την εταιρεία δεν είχα. Μου ανέθεταν κάθε φορά μία δουλειά».

Επίσης, φέρεται να υποστηρίζει ότι ο Δεστεμπασίδης του είπε ότι «για να μου αναθέτει δουλειές της εταιρείας θέλει προμήθεια». Υποστήριξε ότι δεν είχε ποτέ την οποιαδήποτε συνεργασία με τον Φρουζή ούτε με κανένα Γενικό Διευθυντή της εταιρείας.

Ειδικά για τις «επιστροφές» χρημάτων από τις τιμολογήσεις που γίνονταν, φέρεται να είπε πως «από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια φαίνονται όλα τα πραγματικά ποσά που έχει λάβει η εταιρεία μου. Δεν υπήρχαν εικονικά τιμολόγια. Τα χρήματα που έδινα στον κ. Δεστεμπασίδη, έβγαιναν από τα κέρδη μου. Αυτά που με κατηγορούν είναι εξωφρενικά. Μέσα στη δικογραφία γίνεται μία αναφορά για διαφήμιση στο γήπεδο Βριλησσίων ότι τάχα δεν έκανα εκεί διαφήμιση. Δύο χρόνια υπήρχε εκεί διαφήμιση».

Σε ερώτηση εάν σχετικά με το φερόμενο στην δικογραφία ιδιόχειρο σημείωμα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών με ποσά για πληρωμές, ο κ. Βουλκίδης λέγεται ότι υποστήριξε πως ήταν «καταβολές από τιμολόγια που κόπηκαν. Ήταν ένα δικό μου σημείωμα, για τα χρήματα τα έδωσα στον Δεστεμπασίδη».

“Μου πρότειναν σε καφέ να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας”

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά που φέρεται να έχει κάνει ο Εμμ. Βουλκίδης ότι ο Δεστεμπασίδης του πρότεινε σε καφέ στους Αμπελοκήπους «να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας παρουσία και αστυνομικού» και μάλιστα ότι ο παριστάμενος αστυνομικός είχε εμπλοκή και σε πολλές διεθνείς δίκες.

Ο Βουλκίδης φέρεται, επίσης, να έχει καταθέσει πως του ζήτησαν να καταθέσει εναντίον πολιτικών και όταν τους είπε πως «δεν έχω τίποτα εναντίον πολιτικών ή κανενός, μετά με κάλεσαν ως κατηγορούμενο (ύποπτο)».

Οι… διάλογοι

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την κατάθεση του μάρτυρα έγιναν οι εξής διάλογοι:

Β. Κεγκέρογλου: Είναι από διάφορες δουλειές που γινόταν ανά έτος τα χρήματα που έλαβε ο κ. Δεστεμπασίδης;
Εμμ. Βουλκίδης: Μάλιστα
Β. Κεγκέρογλου: Αυτά τα 433.000€ τα δώσατε στον κ.Φρουζή;
Εμμ. Βουλκίδης: Όχι. Με τον κ. Φρουζή ποτέ δεν συνεργάστηκα. Έχουμε συναντηθεί μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις
Β. Κεγκέρογλου: Ο Μάξιμος Σαράφης λέει ότι δίνατε χρήματα στον κ. Φρουζή ή στον κ. Μανιαδάκη για να τα δώσει σε πολιτικούς
Εμμ. Βουλκίδης: Είναι αναληθές. Ποτέ δεν τους έδωσα χρήματα ούτε τους συνάντησα
Β.Κεγκέρογλου: Τα χρήματα αυτά είναι επί υπουργίας επτά πολιτικών. Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα στον Λοβέρδο;
Εμμ. Βουλκίδης: Όχι
Β. Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα σε Λυκουρέντζο ή Σαλμά;
Εμμ. Βουλκίδης: Όχι
Β. Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα σε Υπουργό;
Εμμ. Βουλκίδης:Όχι
Β. Κεγκέρογλου: Πως γίνονταν οι καταβολές στον Δεστεμπασίδη;
Εμμ. Βουλκίδης: Του τα έδινα στο χέρι
Β.Κεγκέρογλου: Σας έχουν προτείνει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας;
Εμμ. Βουλκίδης: Ναι. Αρκεί να έχω κάτι να πω. Όταν όμως κατέθεσα το υπόμνημά μου στην κ. Τουλουπάκη δεν της άρεσε που κατέθετα στοιχεία εναντίον του Δεστεμπασίδη. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς προστασίας, αυτό μου το έχει προτείνει και ο κ. Δεστεμπασίδης. Μου πρότεινε να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας. Και πριν περίπου ένα χρόνο συνάντησα σε ένα καφέ στους Αμπελόκηπους, μαζί με τον Δεστεμπασίδη, έναν κύριο από τη ΓΑΔΑ που ήταν υπεύθυνος του τμήματος προστασίας μαρτύρων που μου είπε ότι έχει βρεθεί σε πολλές δίκες και αν έχω να καταθέσω κάτι μπορώ να μπω σε προστατευόμενος μάρτυρας. Μου έδωσε μάλιστα και ένα χαρτί με τη σχετική διάταξη. Και μου είπε αν θέλω να πάμε στη ΓΑΔΑ να καταθέσω. Άφησε μάλιστα πάνω στο τραπέζι μία κάρτα του αλλά την πήρε ο Δεστεμπασίδης. Αυτή τη συνάντηση την κανόνισε ο Δεστεμπασίδης.

Δ.Μαρκόπουλος: Μα πώς σας έκανε τέτοια πρόταση;
Εμμ. Βουλκίδης: Δεν ξέρω. Έτσι απλά. Όταν άρχισαν να βγαίνουν τα δημοσιεύματα ήρθε ο Δεστεμπασίδης και μου είπε ότι εγώ μπορώ να το κανονίσω.

Β. Κεγκέρογλου: Όταν πήγατε να καταθέσετε σας ρώτησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για όσα είχε πει ο Μάξιμος Σαράφης εναντίον σας;
Εμμ.Βουλκίδης: Τι να με ρωτήσουν; Εδώ δεν με άφηναν να μπω καλά καλά μέσα. Σχεδόν στο διάδρομο με άφησαν να αφήσω το υπόμνημά μου.
Β. Κεγκέρογλου: Μόνος σας πήγατε εκεί;
Εμμ. Βουλκίδης: Με τον δικηγόρο μου.
Β. Κεγκέρογκου: Με ποια ιδιότητα ο Δεστεμπασίδης σας πρότεινε να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας;
Εμμ. Βουλκίδης: Δεν ξέρω. Εμένα μου είπε ο Δεστεμπασίδης «εάν θέλεις, εγώ μπορώ να σε φέρω σε επαφή να γίνεις προστατευόμενος μάρτυρας».
Β. Κεγκέρογλου: Είπατε πριν ότι ο Δεστεμπασίδης σας πρότεινε να κάνετε νέα εταιρεία. Είχε προτείνει όνομα;
Εμμ. Βουλκίδης: Μάλιστα. Prestige
Β.Κεγκέρογλου: Σας πρότεινε και κάποιον συνέταιρο;
Εμμ.Βουλκίδης: Ναι. Τον κ. Ν. Μπ. Τον ήξερα γιατί διοργάνωνε εκδηλώσεις. Δεν είχα συνεργαστεί όμως μαζί του.
Β.Κεγκέρογλου: Εάν κληθείτε σε κατ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Δεστεμπασίδη θα καταθέσετε τα ίδια;
Εμμ. Βουλκίδης: Εγώ ό,τι είχα να πω το είπα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική Novartis: Βουλκίδης κατά Δεστεμπασίδη! «Αρνήθηκα να δώσω πολιτικούς και με κάλεσαν ως ύποπτο»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news