facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Reuters: O αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Ιράκ - Διαψεύδει το Πεντάγωνο

Σε κινούμενη άμμο βρίσκονται τα γεωστρατηγικά δεδομένα στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να ανοίγουν όλο και περισσότερα μέτωπα και τη Δύση να κυριεύται από αρρυθμία παρακολουθώντας τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την αποχώρηση ή μη αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Το πρακτορείο Reuters γνωστοποίησε πως εστάλη επιστολή στη στρατιωτική ηγεσία του Ιράκ, με την οποία ανακοινώθηκε ότι ο στρατός των ΗΠΑ αποχωρεί από τη χώρα σεβόμενος την ιρακινή κυριαρχία. Λίγο αργότερα, ωστόσο, το Πεντάγωνο διέψευσε τα περί απόσυρσης.



«Δεν υπάρχει καμία απόφαση με την οποία να προβλέπεται η αποχώρηση από το Ιράκ. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς διέρρευσε κάτι τέτοιο. Μένουμε πιστοί στη μάχη κατά του ISIS», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι πιθανόν να σχεδιάζεται μετακίνηση στρατευμάτων από κάποια σημεία προς άλλα.

Ακολουθώντας την έγκριση του ψηφίσματος από το κοινοβούλιο της Βαγδάτης περί αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Ιράκ έγραψε ότι η απόφαση της ιρακινής Βουλής θα γίνει σεβαστή.

Σύμφωνα, δε, με το Reuters, στην αμερικανική επιστολή που κοινοποιήθηκε αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σεβόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης του Ιράκ με την οποία διατάζει την αναχώρησή μας».

Aξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εστάλησαν το 2014 στο Ιράκ ώστε να βοηθήσουν τη Βαγδάτη να αντιμετωπίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει απειλές, τονίζοντας ότι θα επιβάλλει «πολύ ισχυρές» κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξή τους από τη χώρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: O αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Ιράκ - Διαψεύδει το Πεντάγωνο"

Χασάν Ροχανί (Πρόεδρος του Ιράν): Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος

«Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος», τονίζει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σε μήνυμά του στο Twitter απαντώντας στις πολεμικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε το Σάββατο να πλήξει 52 ιρανικούς στόχους.

«Αυτοί που αναφέρουν τον αριθμό 52 θα πρέπει επίσης να θυμούνται τον αριθμό 290. # IR655», γράφει ο Ροχανί αναφερόμενος στην τραγωδία με το Airbus της πτήσης 655 της Iran Air που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1988 από αμερικανικό πλοίο πάνω από τον Κόλπο και στοίχισε τη ζωή 290 ανθρώπων.

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτή η καταστροφή, για την οποία το Ιράν περιμένει ακόμη μια επίσημη συγνώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη του Ιράν, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ομηρεία 52 διπλωματών τους επί 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χασάν Ροχανί (Πρόεδρος του Ιράν): Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος"

Η Τυνησία απαντά στον Ερντογάν και απορρίπτει τα περί 'οθωμανικών' συμμαχιών

Η Τυνησία εξέφρασε σαφώς τη θέση της απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Ερντογάν σχετικά με την ύπαρξη τυνησιακής- τουρκικής συμμαχίας σε σχέση με την εισβολή στη Λιβύη, τόνισε ο πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαΐντ δηλώνοντας ότι η Τυνησία δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συμμαχίες και αρνείται να ενταχθεί σε οποιαδήποτε σχεδιασμό.

Ο Σαΐντ επεσήμανε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί ποτέ να γίνει μέλος οποιασδήποτε συμμαχίας ή ομάδας και δεν θα δεχθεί την εκμετάλλευση οποιασδήποτε ίντσας της επικράτειάς της, από τις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν που επιδιώκει να ωθήσει την Τυνησία να εμπλακεί στην κρίση της Λιβύης.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας είπε ότι ψευδείς ισχυρισμοί ακολούθησαν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου που συκοφαντούσαν τη στάση του έναντι του Ερντογάν, σύμφωνα με το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τυνησία απαντά στον Ερντογάν και απορρίπτει τα περί 'οθωμανικών' συμμαχιών"

Επιτρέπεται η κυκλοφορία στο τμήμα της εθνικής οδού Λάρισας-Αθήνας

Με βάση τα νεότερα στοιχεία από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, ανακοινώνεται από την αστυνομία, ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των φορτηγών, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Λάρισας - Αθήνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις οδηγίες των αστυνομικών της Τροχαίας σε όλο το μήκος της διαδρομής.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτρέπεται η κυκλοφορία στο τμήμα της εθνικής οδού Λάρισας-Αθήνας"

Reuters: O αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει Ιράκ - Αγωνία για τη στάση του Τραμπ

Σε κινούμενη άμμο βρίσκονται τα γεωστρατηγικά δεδομένα στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να ανοίγουν όλο και περισσότερα μέτωπα και τη Δύση να κυριεύται από αρρυθμία παρακολουθώντας τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Επιστολή έστειλε τη Δευτέρα στη στρταιωτική ηγεσία του Ιράκ ο αμερικανικός συνασπισμός ανακοινώνοντας ότι προετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη χώρα σεβούμενος την ιρακινή κυριαρχία.

Ακολουθώντας την έγκριση από το κοινοβούλιο της Βαγδάτης περί αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, Αμερικανοί αξιωματιούχοι διεμήνυσαν ότι σχεδίαζαν την αναχώρησή τους από την περιοχή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην αμερικανική επιστολή αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σεβόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης του Ιράκ με την οποία διατάζει την αναχώρησή μας»,

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει απειλές, τονίζοντας θα επιβάλλει «πολύ ισχυρές» κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξή τους από τη χώρα.

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Η Βαγδάτη ζητά να φύγουν αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ

Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Μια «λαοθάλασσα» πλημμύρισε την Κυριακή την ιρανική πόλη Αβάζ, όπου έφτασε νωρίς το πρωί η σορός του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η σορός του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε αεροπορικώς τα ξημερώματα στον νοτιοδυτικό Ιράν, όπου ξεκίνησαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο. Οι τελετές αυτές θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις του Ιράν, όπου έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πέθνος μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και άλλων αξιωματούχων από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Βαγδάτη.

Ιράκ: Έξι τραυματίες από τις επιθέσεις με ρουκέτες στη Βαγδάτη

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων την Κυριακή στη Βαγδάτη, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας.

Ο στρατός αναικοίνωσε νωρίτερα ότι τρεις πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν στην πρωτεύουσα. Οι δύο από αυτούς έπληξαν την Πράσινη Ζώνη, την περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Άλλος ένας πύραυλος έπεσε στη γειτονική συνοικία Τζαντρίγια.

Βαγδάτη: Επίθεση με ρουκέτες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία και σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή κοντά στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης, καθώς σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις από ρουκέτες σε κοντινή απόσταση από το κτήριο.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην Πράσινη Ζώνη, έδρα πολλών κυβερνητικών γραφείων και ξένων πρεσβειών, και οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος που οδηγεί προς την αμερικανική πρεσβεία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: O αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει Ιράκ - Αγωνία για τη στάση του Τραμπ"

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης -Το δίκτυο είναι παλαιό

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, ανακοινώνει ότι μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την προσπάθεια για την αποκατάσταση όλων των ζημιών στο Δίκτυο.

Από χθες έχουν κινητοποιηθεί περισσότερα από 230 συνεργεία του και 30 συνεργεία συνεργαζόμενων εργολάβων, με συνολικό αριθμό τεχνικού προσωπικού που φθάνει τα περίπου 1.000 άτομα, προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών που πλήττονται από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Από τα μεσάνυχτα της 6.01.2020, τα συνεργεία του έχουν αντιμετωπίσει περίπου 50 βλάβες σε γραμμές Μέσης Τάσης και ένα μεγάλο αριθμό βλαβών σε γραμμές Χαμηλής Τάσης.

Τα προβλήματα αυτά, ασφαλώς οφείλονται κατά κύριο λόγω στη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, με δεδομένο ότι το περίπου 90% του Δικτύου είναι εναέριο. Τα προβλήματα βεβαίως προκύπτουν και από το γεγονός ότι το Δίκτυο σε πολλά σημεία του είναι παλαιό και δεν έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια όλες οι αναγκαίες επενδύσεις για την αναβάθμισή του.

Αυτή την ώρα, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στην περιοχή της Θήβας, κυρίως λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στα σημεία των ζημιών που έχουν προκύψει στο Δίκτυο εξαιτίας του μεγάλου όγκου χιονιού.

Αναλυτικότερα, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στα χωριά Άσκρη, Νεοχώρι και Αγ. Βασίλειος, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των Λεύκτρων και του περίπου μισού τμήματος του Καπαρελλίου.

Στην Αττική, αυτή την ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης βλαβών σε γραμμή Μέσης Τάσης στην περιοχή της Παλλήνης, του Ασπρόπυργου και της Πεντέλης, ενώ πρόβλημα ηλεκτροδότησης έχει προκύψει και σε ένα τμήμα των Αντικυθήρων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης -Το δίκτυο είναι παλαιό"

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Η «αυτοκρατορία» ακινήτων του Ντόναλντ Τραμπ στο στόχαστρο της Τεχεράνης

Επίθεση στα ακίνητα του Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε Ιρανός προεδρικός σύμβουλος, μετά την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς, την Παρασκευή από αμερικανική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Χεσαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί, κοινοποίησε το βράδυ της Κυριακής έναν σύνδεσμο από την λίστα Forbes με όλα τα ακίνητα του Αμερικανού προέδρου στις ΗΠΑ αλλά και εκτός ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, όπου βρισκόταν ο πλανητάρχης, όταν έδωσε εντολή για την δολοφονία του Κασέμ Σουλεΐμανί.

Άλλα ακίνητα της αυτοκρατορίας Τραμπ, που απειλεί η Τεχεράνη να χτυπήσει ως αντίποινα για τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου, είναι τα ξενοδοχεία «Τραμπ» σε Ουάσινγκτον και Λος Άντζελες, ο Πύργος Τραμπ στη περίφημη Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, άλλα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και γήπεδα γκολφ σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Το Ιράν έχει, ήδη, απειλήσει να επιτεθεί στον Λευκό Οίκο ενώ ο σύμβουλος του προέδρου Ρουχανί ξεκαθάρισε πως «το μόνο πρόβλημα είναι ο Τραμπ» παρά ο Αμερικανικός λαός αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως η Τεχεράνη μελετά αντίποινα ευθέως εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Αμερικανούς», δήλωσε ο σύμβουλος του Ρουχανί

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Αμερικανούς. Ακόμα και συμφωνίες συνεργασίας έχουμε κλείσει με προηγούμενες κυβερνήσεις. Το μόνο μας πρόβλημα είναι ο Τραμπ. Σε περίπτωση πολέμου είναι αυτός που θα φέρει την πλήρη ευθύνη», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του Ρουχανί το βράδυ της Κυριακής.

Ιρανός βουλευτής έχει, ήδη, απειλήσει επίθεση στον Λευκό Οίκο μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί. «Μπορούμε να επιτεθούμε στον ίδιο τον Λευκό Οίκο, μπορούμε να τους απαντήσουμε σε αμερικανικό έδαφος», δήλωσε σε ομιλία του στην ιρανική βουλή ο βουλευτής Αμπολφάζλ Αμπουτοράμ.

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, ένας από τους διοργανωτές της κηδείας του Σουλεϊμανί κάλεσε τον κάθε Ιρανό πολίτη να δώσει ένα δολάριο, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσόν των 80 εκατ. δολαρίων, το οποίο αντιστοιχεί συμβολικά στα 80 εκατ. πολίτες της χώρας για να δοθεί σε όποιον εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί δολοφονώντας τον Ντόναλντ Τραμπ. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό, αν η κυβέρνηση του Ιράν έχει υιοθετήσει την παραπάνω πρωτοβουλία.

Την Δευτέρα το πρωί ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έκλαψε πάνω από το φέρετρο του Σουλεϊμανί ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί ακολούθησαν την νεκρική πομπή στην Τεχεράνη. Η κόρη του εκλιπόντος προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για «σκοτεινές ημέρες» ενώ το οργισμένο πλήθος φώναζε συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ και ζητούσε εκδίκηση για την δολοφονία του εμβληματικού ηγέτη της Δύναμης Κουντς, η οποία αποτελεί «βραχίονα» των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο ταξίαρχος Εσμαίλ Καανί, ο οποίος τοποθετήθηκε διοικητής της Δύναμης Κουντς μετά την δολοφονία του Σουλεϊμανί, ορκίστηκε, επίσης, εκδίκηση σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην κρατική τηλεόραση του Ιράν. «Ο παντοδύναμος θεός έχει υποσχεθεί να πάρει εκδίκηση και ο θεός είναι ο κύριος εκδικητής. Είναι σίγουρο πως θα προχωρήσουμε σε ενέργειες», τόνισε ο διάδοχος του Σουλεϊμανί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Σουλεϊμανί: Η «αυτοκρατορία» ακινήτων του Ντόναλντ Τραμπ στο στόχαστρο της Τεχεράνης"

Έκκληση ιερέα από τις Δρυμάδες για καταστροφή εκκλησίας από το καθεστώς Ράμα

Για δεύτερη φορά, οι εκκλησίες στο χωριό Δρυμάδες της περιφέρειας Χειμάρρας έχουν γίνει στόχος για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των Ελλήνων Ορθοδόξων πιστών της Χειμάρρας και των αλβανικών αρχών.

Η αντίδραση προήλθε από τον ιερέα στους Δρυμάδες παπα- Τζίμο, που γυρίζοντας από τον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων, είδε να καταστρέφεται ο καθεδρικός ναός της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα από εργάτες μιας ολιγαρχικής εταιρείας που δουλεύει στους Δρυμάδες, με τα χρήματα των Αλβανών φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του παπα Τζίμου, που ανάρτησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται σαφές ότι μέρος της εκκλησίας έχει κατεδαφιστεί και η εκκλησία είναι πλέον ανίκανη να ασκήσει τη λειτουργία της για τους κατοίκους των Δρυμάδων, ενώ κατηγόρησε το αλβανικό καθεστώς και την κυβέρνηση του Έντι Ράμα.

Ο Παπα Τζίμος έκανε έκκληση στους κατοίκους των Δρυμάδων και της Χειμάρρας να οργανωθούν και να προστατεύσουν τα ακίνητά τους, τα σπίτια και τις εκκλησίες τους, καθώς σήμερα έγινε στόχος όπως φάνηκε είναι η αποδυνάμωση του πληθυσμού της Χειμάρρας από τους ολιγάρχες σφετεριστές και κλέφτες.

Είναι η δεύτερη φορά που οι εκκλησίες στους Δρυμάδες της Χειμάρρας γίνονται αντικείμενα βανδαλισμού από την αλβανική κυβέρνηση που εκπροσωπείται από τους υπαλλήλους της, οι οποίοι κατεδαφίζουν τις εκκλησίες με διάφορες προφάσεις.

Φαίνεται με σαφήνεια ότι κρατικοί κύκλοι στο όνομα των δημόσιων επενδύσεων απειλούν τη σταθερότητα με την καταστροφή της θρησκευτικής αρμονίας στην Αλβανία, γράφει ο Σταύρος Μάρκος στο SManalysis.

Βίντεο: https://www.facebook.com/vlasis.gjikopulli.3/videos/168753481175973/

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση ιερέα από τις Δρυμάδες για καταστροφή εκκλησίας από το καθεστώς Ράμα"

Επιτρέπεται η κυκλοφορία στον Κορίνθου-Τρίπολης-Σπάρτης-Καλαμάτας

Με βάση τα νεότερα στοιχεία από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνει ότι επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των φορτηγών, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Σπάρτης - Καλαμάτας.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτρέπεται η κυκλοφορία στον Κορίνθου-Τρίπολης-Σπάρτης-Καλαμάτας"

Διόδια: Ποιες είναι οι νέες τιμές στις εθνικές οδούς

Αλλαγές στα διόδια από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου ανακοίνωσαν η Ολυμπία Οδός, η Ιονία Οδός και η Μορέας Α.Ε. στο πλαίσιο της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Ολυμπία οδός

Από την αναπροσαρμογή προκύπτει, μείωση της τάξης των 0,10 ευρώ στην κατηγορία (βαρέα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος από 2,20μ.) στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Ρίου και Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, στην Ελευσίνα η τιμή καθορίζεται στα 7,50 ευρώ (από 7,60 ευρώ) και στο Ρίο η τιμή καθορίζεται στα 8,00 ευρώ (από 8,10 ευρώ).

Σε όλους τους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων, οι χρεώσεις για όλες τις κατηγορίες οχημάτων παραμένουν οι ίδιες.

Ιόνια οδός

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, προκύπτουν μειώσεις της τάξεως των 0,05 ευρώ στον μετωπικό σταθμό Κλόκοβας για φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες, στον μετωπικό σταθμό Αγγελοκάστρου και στον πλευρικό σταθμό Άρτας για φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες και στον μετωπικό σταθμό Τερόβου για τα Ι.Χ.

Οι υπόλοιπες τιμές παραμένουν αμετάβλητες σε σύγκριση.

Μορέας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προκύπτουν μειώσεις τιμών της τάξης των 5 λεπτών στον μετωπικό σταθμό Σπαθοβουνίου για τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, στον μετωπικό σταθμό Νεστάνης για φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με 2-3 άξονες με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και στους μετωπικούς σταθμούς Καλαμάτας και Πέτρινας για φορτηγά και άλλα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος 2,20μ.

Οι υπόλοιπες τιμές παραμένουν ίδιες με αυτές του 2019.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διόδια: Ποιες είναι οι νέες τιμές στις εθνικές οδούς"

Αγωνία για το πλήρωμα του ακυβέρνητου πλοίου «AEOLOS» στο Μυρτώο πέλαγος

Στις 21:00 το βράδυ αναμένεται να φθάσει από τον Πειραιά ρυμουλκό σκάφος, προκειμένου να παράσχει βοήθεια στο φορτηγό πλοίο «AEOLOS» σημαίας Marshall Islands που πλέει ακυβέρνητo.

Το φορτηγό πλοίο υπό τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ, που μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα και έχει πλήρωμα 22 άτομα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Μαλέα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει απώλεια του πηδαλίου.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Τουρκία, με τελικό προορισμό την Αργεντινή.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή, όπου βρίσκεται το πλοίο, πνέουν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως 10 μποφόρ, λόγω της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων».

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από λιμένα Diliskelesi Τουρκίας με προορισμό τον λιμένα San Nicolas Αργεντινής έμφορτο με 19.273,42 μ.τ. σιδηρομεταλλεύματος.

Κοντά στο "AEOLOS" βρίσκονται δύο παραπλέοντα πλοία για την παροχή τυχόν βοήθειας, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη θαλάσσια περιοχή είναι εξαιρετικά δυσμενείς (άνεμοι βόρειοι εντάσεως 10 bf).

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωνία για το πλήρωμα του ακυβέρνητου πλοίου «AEOLOS» στο Μυρτώο πέλαγος"

Τραμπ: Δε θα επιτρέψω στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς να τηρεί κανέναν περιορισμό.

«Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος το 2018 απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Δε θα επιτρέψω στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά"

Στόλτενμπεργκ: Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα το Ιράν να αποφύγει "περαιτέρω βία και προκλήσεις" μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών της Ατλαντικής Συμμαχίας που εξέτασε την κρίση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

"Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής μας σήμερα, οι σύμμαχοι απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. Μια νέα σύγκρουση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, συνεπώς το Ιράν θα πρέπει να απόσχει από περαιτέρω βία και προκλήσεις", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για το Ιράν και το Ιράκ, κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τους συμμάχους τους για την αμερικανική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί, την Παρασκευή, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης σε αποκλιμάκωση της έντασης, απηχώντας δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι όλα τα μέλη της Συμμαχίας υποστηρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή, μετά την επιδρομή αυτή. "Εδώ και χρόνια όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Συμφωνούμε ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία για τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν και ενωμένοι καταδικάζουμε την στήριξη του Ιράν σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις", υπογράμμισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτενμπεργκ: Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή"

Θεσσαλονίκη: Ποινικές διώξεις σε δύο συλληφθέντες - Γιος αστυνομικού ο ένας;

Ποινική δίωξη για 11 αδικήματα ασκήθηκε εις βάρος των οπαδών του ΠΑΟΚ που εμπλέκονται σε συμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας Βούλγαρος οπαδός του Άρη, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες φέρεται ότι είναι γιος αστυνομικού που υπηρετούσε, μέχρι πρότινος, στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης απήγγειλε κατηγορίες για δύο κακουργήματα και 9 πλημμελήματα, κατά περίπτωση. Συγκεκριμένα η δίωξη αφορά: Τα κακουργήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της συνέργειας στο προηγούμενο αδίκημα. Τα πλημμελήματα της συμπλοκής, της συνέργειας σε συμπλοκή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου, της φθοράς ξένης περιουσίας , της διατάραξη κοινής ειρήνης , παραβάσεις του νόμου περί όπλων και του νόμου περί αθλητικής βίας κ.α.
Στη συνέχεια παραπέμφθηκαν σε τακτική ανακρίτρια απ’ όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Οι συλληφθέντες φέρονται ότι συμμετείχαν σε ομάδα περίπου 20 ατόμων που επιτέθηκαν σε Βούλγαρους οπαδούς που έφθασαν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αρη – ΠΑΟΚ, στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης», το βράδυ του Σαββάτου. Η συμπλοκή πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής όταν οπαδοί του ΠΑΟΚ φέρονται επιτέθηκαν στους αλλοδαπούς , από τους οποίους ο ένας προσπάθησε να διαφύγει και παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο αφήνοντας την τελευταία του πνοή επί τόπου.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Αθλητικής Βίας εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο από τους εμπλεκόμενους οπαδούς του ΠΑΟΚ αξιοποιώντας υλικό από τις κάμερες του Μεγάρου Μουσικής και του παρακείμενου παρκινγκ όπως επίσης και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο επεισόδιο αναζητούνται από την αστυνομία.

Η οδηγός του αυτοκινήτου παραδόθηκε στις αρχές το βράδυ της Κυριακής όταν ο δικηγόρος της ενημέρωσε την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης Η 25χρονη αισθητικός είπε ότι είδε τη συμπλοκή και φοβήθηκε για τη σωματική της ακεραιότητα και έφυγε από το σημείο ενώ επισήμανε ότι δεν αντιλήφθηκε την παράσυρση του 28χρονου Βούλγαρου. Εις βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» και για «εγκατάλειψη» και αφέθηκε ελεύθερη.

grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ποινικές διώξεις σε δύο συλληφθέντες - Γιος αστυνομικού ο ένας;"

Aποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Άνδρο και Τήνο

Λίγο πριν τις 4.30 μμ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Άνδρο και Τήνο, ενώ αποκαθίστανται σταδιακά και οι μεμονωμένες τοπικές βλάβες που έχουν προκληθεί στο δίκτυο των δύο νησιών από τους ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση το ΔΕΔΔΗΕ «πριν από λίγη ώρα, με τη λειτουργία του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής της ΔΕΗ στην Άνδρο, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο νησί αλλά και στην Τήνο.

Μεμονωμένες τοπικές βλάβες που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο και των δύο νησιών από τους ισχυρούς ανέμους, αποκαθίστανται σταδιακά από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονται επί ποδός και εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών».

Και η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ κλείνει επισημαίνοντας ότι «το σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας των καταναλωτών».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Aποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Άνδρο και Τήνο"

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: «Στα λευκά» τα βόρεια προάστια της Αττικής - Δύσκολη νύχτα

Πολύ ισχυρά καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται ανήμερα των Θεοφανείων στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της χώρας. Ο «Ηφαιστίων», όπως ονομάστηκε η νέα κακοκαιρία, «χτυπάει» την Κρήτη με τις πιο έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να σημειώνονται κατολισθήσεις, ενώ κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια.

Παράλληλα, άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούν από τις πρωινές ώρες των Θεοφανείων στο Αιγαίο, με τις ταχύτητες να φτάνουν στα 161 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 km/h στη νότια Τήνο.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, ανακοινώνεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των φορτηγών, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Λάρισα – Αθήνα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αν και δεν χιόνισε -ακόμα- στο κέντρο και στα νότια, στα βόρεια προάστια της Αττικής και ιδιαίτερα σε Διόνυσο και Πεντέλη, αλλά και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τα Βίλια, το... έστρωσε για τα καλά. Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία διακόπηκε στις εξής περιοχές:

- Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του εστιατορίου "Ζυγός", στο ρεύμα προς καζίνο.

- Στην Πεντέλη, επί της οδού Κλεισθένης και λεωφόρου Πεντέλης, από τη συμβολή με την οδό Αναπαύσεως, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πεντέλη.

Επίσης, κλειστή είναι η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού.

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και από το 22ο χλμ της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.

Στα Βίλια, το χιόνι έφτασε τους 50 πόντους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δέκατη συνεχόμενη μέρα με χιονόπτωση στην περιοχή.

Με βάση, δε, τα νεότερα στοιχεία από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε πάντως ότι επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των φορτηγών, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Σπάρτης - Καλαμάτας.

weth1
weth2
weth3


Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Η κακοκαιρία επηρέασε και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Ιόνιο, με την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά να πέφτουν «θύματα» του νέου κύματος κακοκαιρίας.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νότιο Ιόνιο και φθάνουν τα 9 μποφόρ έχουν καθηλώσει στα λιμάνια της Ζακύνθου και του Πόρου (Κεφαλονιά) τα πλοία της γραμμής.

Νεότερη ενημέρωση αναμένεται τα μεσάνυχτα, ενώ για την καλύτερη ενημέρωσή του επιβατικού κοινού και προς αποφυγή ταλαιπωρίας καλό θα ήταν να ενημερώνονται είτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία είτε από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Χίος: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο εξαιτίας της χιονόπτωσης

Χιονίζει πολύ στη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού από το 6ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου με την επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού, στο ύψος του 28ου χιλιόμετρου.

Όσον αφορά στη Σάμο, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα λόγω του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας.

weth4
weth5


Προβλήματα από την κακοκαιρία και στα Χανιά

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Χανίων προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.

Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στα τμήματα από το Καλάμι έως την Σούδα και από Γαλατά έως και Νωπήγεια υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων και πετρών, με τα συνεργεία των αρμοδίων υπηρεσιών να εργάζονται, ώστε να καθαριστεί το οδόστρωμα.

Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν και στον επαρχιακό δρόμο από Ταυρωνίτη προς Βουκολιές στην περιοχή της Νερατζιάς.

Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών του Δήμου Πλατανιά, καθώς και σε περιοχές του Δήμου Χανίων και του Δήμου Κισσάμου.

Στη Λεωφόρο Σούδας των Χανίων έπεσε μεγάλο δέντρο, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιο ατύχημα και να κλείσει ο δρόμος, ενώ στο παλιό λιμάνι των Χανίων και το λιμανάκι του Πλατανιά από τον υψηλό κυματισμό βυθίστηκαν μικρές βάρκες.

Στο κέντρο των Χανίων από πτώση δέντρου προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο. Κατά την διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε τρία άτομα από ΙΧ αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε εξαιτίας της υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή του Σταλού, ενώ στην περιοχή της Κισάμου πυροσβέστες απομάκρυναν ζευγάρι ηλικιωμένων από κατοικία που πλημμύρισε.

weth6
weth7


Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Για το υπόλοιπο της ημέρας, περιμένουμε περιορισμό των χιονοπτώσεων στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διατηρούν τον έντονο χαρακτήρα τους.

Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο, κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Ο καιρός την Τρίτη

Για την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια. Σταδιακά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου:

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (πλην Θράκης) βελτιωμένος καιρός.

Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως της Θράκης παροδικές χιονοπτώσεις, που από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 03) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία γενικά αίθριος. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου τις πρωινές ώρες θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα). Βαθμιαία θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8, στα ανατολικά και νότια 9 και τις πρωινές ώρες τοπικά 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στην Κρήτη (ορεινά - ημιορεινά) χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι 8 με 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Στα υπόλοιπα βροχές και στα Δωδεκάνησα καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια 9 με 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, τις πρωινές ώρες στα βόρεια πρόσκαιρα πυκνές, όπου θα χιονίσει και σε χαμηλότερο υψόμετρο, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: «Στα λευκά» τα βόρεια προάστια της Αττικής - Δύσκολη νύχτα"

Διακόπηκε η κυκλοφορία σε Υμηττό και περιφερειακή Πεντέλης

Λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την αστυνομία, στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού, ενώ το ίδιο συνέβη νωρίτερα και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία (από το ύψος του εστιατορίου «Θέα»), καθώς και από το 5ο χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και από το 27ο χλμ. της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακόπηκε η κυκλοφορία σε Υμηττό και περιφερειακή Πεντέλης"

Κακοκαιρία Ηφαιστίων: Πρόβληματα ηλεκτροδότησης σε Θήβα, Παλλήνη, Πεντέλη κι Ασπρόπυργο

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές έχουν προκύψει λόγω της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» που πλήττει τη χώρα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, προβλήματα έχουν εντοπιστεί στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στα χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, Καπαρέλλι, Λεύκτρα και Μελισσοχώρι και στα χωριά Δομβραίνα, Ελλοπία και Λεοντάρι.

Μεμονωμένα ζητήματα υπάρχουν στην Αττική και πιο συγκεκριμένα, σε Παλλήνη, Πεντέλη κι Ασπρόπυργο.

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς ρεύμα είναι η Τήνος και η Άνδρος, με τις προσπάθειες για αποκατάσταση του προβλήματος να συνεχίζονται.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Ηφαιστίων: Πρόβληματα ηλεκτροδότησης σε Θήβα, Παλλήνη, Πεντέλη κι Ασπρόπυργο"

Παραμένουν δεμένα τα πλοία σε Αιγαίο και Ιόνιο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι πνέουν με εντάσεις έως και 11 μποφόρ.

Τα δρομολόγια των πλοίων έχουν ανασταλεί από το πρωί της Δευτέρας, ανήμερα των Θεοφανείων, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Προβλήματα παρατηρούνται και στο Ιόνιο, καθώς δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από Κυλλήνη για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Κλειστή είναι, παράλληλα, και η ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλα – Πρίνος.

Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή ακυρώσεις δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένουν δεμένα τα πλοία σε Αιγαίο και Ιόνιο"

Συναντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας την Τετάρτη στο Κάιρο

Στο Κάιρο θα συναντηθούν την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πήγες, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας την Τετάρτη στο Κάιρο"

Kακοκαιρία: Ακυβέρνητο πλοίο με πλήρωμα 22 ατόμων στο Μυρτώο πέλαγος

Συναγερμός έχει σημάνει στο Λιμενικό Σώμα για ακυβέρνητο πλοίο που πλέει στο Μυρτώο πέλαγος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, φορτηγό πλοίο υπό τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ, που μεταφέρει σιδηρομετάλλευμμα και έχει πλήρωμα 22 άτομα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Μαλέα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Τουρκία, με τελικό προορισμό την Αργεντινή.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή, όπου βρίσκεται το πλοίο, πνέουν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως 10 μποφόρ, λόγω της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο θάλαμος επιχείρησεων του υπουργείου Ναυτιλίας για το περιστατικό έχει δεσμεύσει δύο παραπλέοντα πλοία, για την παροχή βοήθειας
Διαβάστε Περισσότερα » "Kακοκαιρία: Ακυβέρνητο πλοίο με πλήρωμα 22 ατόμων στο Μυρτώο πέλαγος"

Χωρίς ρεύμα Ανδρος και Τήνος λόγω βλάβης

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι από σήμερα το πρωί έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην Άνδρο και στην Τήνο λόγω βλαβών που έχουν προκύψει στις δύο γραμμές μεταφοράς από τις οποίες τροφοδοτούνται τα δύο νησιά, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αυτή την ώρα η ΔΕΗ επιχειρεί την επαναλειτουργία του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής στην Άνδρο, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση και στα δύο νησιά.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας των καταναλωτών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι από σήμερα το πρωί έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην Άνδρο και στην Τήνο λόγω βλαβών που έχουν προκύψει στις δύο γραμμές μεταφοράς από τις οποίες τροφοδοτούνται τα δύο νησιά, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αυτή την ώρα η ΔΕΗΔΕΗ -0,55% επιχειρεί την επαναλειτουργία του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής στην Άνδρο, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση και στα δύο νησιά.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗΔΕΗ -0,55% καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας των καταναλωτών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ρεύμα Ανδρος και Τήνος λόγω βλάβης"

Ερντογάν: Καταργεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα με τη Διώρυγα Κωνσταντινούπολης

Για πρώτη φορά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ανοιχτά πως καταργεί τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, βάζοντας τέλος στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Σε δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για το… φαραωνικό έργο, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε τονίσει πως “στα Στενά με την Συνθήκη του Μοντρέ δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και τα πλοία περνούν όπως θέλουν. Σκεφτείτε χρησιμοποιούν τα Στενά και δεν κερδίζετε τίποτα. Όμως με το Καναλ Ιστάνμπουλ (διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) θα δημιουργηθούν δικαιώματα, όπως συμβαίνει και στη διώρυγα του Σουέζ. Εμείς θα προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό”.

Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής (05.05.2020), σε συνέντευξη του στο CNN Turk, ο Ερντογάν είπε ξεκάθαρα πως “η Συνθήκη του Μοντρέ μαζί με τα Στενά είναι ιστορία”.

“Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα μειώσει την κίνηση στο Βόσπορο. Από τα Στενά του Βοσπόρου θα περνούν μόνο τα πλοία ξηρού φορτίου. Η Συνθήκη του Μοντρέ αφορά και δεσμεύει μόνο τα Στενά. Η Διώρυγα είναι εκτός της Συνθήκης του Μοντρέ. Η Συνθήκη του Μοντρέ μαζί με τα Στενά είναι ιστορία”, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.



Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου προβλέπει ότι μέχρι το 2021 θα έχει κατασκευαστεί το 60% και το 2025 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα κοστίσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει μήκος 43 χιλιόμετρα. Μέσω της λίμνης Κιουτσούκ Τσεκμετζέ, θα φτάνει στην Προποντίδα περνώντας μέσα από δάση, αγροτικές εκτάσεις και πηγές γλυκού νερού.

διώρυγα Κωνσταντινούπολη
Η πρώτη εικόνα από τον σχεδιασμό της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης


Τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ

Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών (Montreux Convention Regarding the Regime of the Straits),(τουρκικά: Montrö Boğazlar Sözleşmesi) είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τα συμβαλλόμενα Μέρη της συνθήκης (Συμβαλλόμενα Μέρη: Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία) αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν την αρχή της ελεύθερης διέλευσης και ναυσιπλοΐας δια θαλάσσης στα Στενά: “εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, με τη μέρα και τη νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία με οποιοδήποτε είδος φορτίου”.
Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών. Επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού. Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Καταργεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα με τη Διώρυγα Κωνσταντινούπολης"

Συναγερμός στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Έκτακτη προσγείωση αεροπλάνου

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όταν πιλότος αεροπλάνου ζήτησε άδεια για έκτακτη προσγείωση.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο Alpha, ο πιλότος του αεροπλάνου ζήτησε άδεια για να προσγειωθεί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν λόγω της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων». Άμεσα, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου άναψαν το πράσινο φως στο πιλότο για την προσγείωση του αεροσκάφους, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την απογείωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πτήση από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το νησί της Χίου. Παρά τον αρχικό συναγερμό, όλα κύλησαν ομάδα και το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Έκτακτη προσγείωση αεροπλάνου"

Ερντογάν: Η Ελλάδα να προσφύγει σε όποιο δικαστήριο επιθυμεί

Να προσφύγει σε όποιο διεθνές δικαστήριο επιθυμεί κάλεσε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

«Η ελληνική πλευρά μάς κατηγορεί ότι παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο. Καλούμε την Ελλάδα να προσφύγει σε όποιο δικαστήριο επιθυμεί» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «CNN Turk».

Επανέλαβε δε, ότι η συμφωνία με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης σηματοδοτεί την αποτυχία των σχεδίων αποκλεισμού της Τουρκίας από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Και συνέχισε: «Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν. Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης».

Ειδική αναφορά έκανε και στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, προς υποστήριξη των δυνάμεων της GNA.

Κατά τον ίδιο, έχει ήδη αρχίσει η μετακίνηση των στρατιωτικών μονάδων στη Λιβύη, ξεκαθαρίζοντας βέβαια, ότι «δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο, αλλά θα έχουμε συμβουλευτικό ρόλο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν έντονη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο πλευρό της Αθήνας έχει σταθεί και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει τα δυτικά τμήματα της αφρικανικής χώρας και αντιμάχεται την κυβέρνηση GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Η Ελλάδα να προσφύγει σε όποιο δικαστήριο επιθυμεί"

Τραμπ: Πολύ ισχυρές κυρώσεις στο Ιράκ, αν απαιτήσει να φύγουμε!

Σε απειλές κατά του Ιράκ προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως θα επιβάλλει "πολύ ισχυρές" κυρώσεις σε βάρος του, εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από το ιρακινό κοινοβούλιο ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξη τους από τη χώρα.

“Αν απαιτήσουν πράγματι να φύγουμε, αν δεν το κάνουν σε πολύ φιλική βάση, θα τους επιβάλλουμε κυρώσεις που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ”, διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους. “Θα κάνουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν μάλλον αδύναμες”, συμπλήρωσε.
“Έχουμε μια πάρα πολύ ακριβή αεροπορική βάση εκεί. Κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια να οικοδομηθεί, πολύ πριν αναλάβω [την προεδρία]. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας δώσουν τα λεφτά μας πίσω γι’ αυτήν”, είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την “απογοήτευση” της Ουάσινγκτον για την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου και αξίωσε η Βαγδάτη να “αναθεωρήσει” τη απόφαση αυτή και τη στάση της.

“Ενώ περιμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη νομική φύση και τις επιπτώσεις της (…) απόφασης αυτής, προτρέπουμε σθεναρά τους ιρακινούς ηγέτες να επανεξετάσουν τη σημασία της συνεχιζόμενης σχέσης των δύο χωρών στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας και της συνεχιζόμενης παρουσίας του παγκόσμιου συνασπισμού για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος”, ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μόργκαν Ορτέιγκους, σε ανακοίνωση που διένειμε σε ΜΜΕ.

“Πιστεύουμε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον των ΗΠΑ και του Ιράκ να συνεχίσουν να μάχονται εναντίον του ΙΚ μαζί”, συνέχισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο το Ιράκ να είναι “κυρίαρχο”, “σταθερό” και “να ευημερεί”.

Η απάντηση στους Δημοκρατικούς

Ο Τραμπ απάντησε και στις επικρίσεις των Δημοκρατικών, που είναι εξοργισμένοι επειδή δεν είχαν ενημερωθεί πριν το πλήγμα που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον του Ιράν, ακόμη και δυσανάλογα.

Από την Παρασκευή η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επικρίνει έντονα τον Τραμπ επειδή έδωσε εντολή για την επιδρομή που οδήγησε στον φόνο του Σουλεϊμανί χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε στο αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, το Twitter, για να ειρωνευτεί τις αντιδράσεις αυτές, τονίζοντας ότι οι αναρτήσεις του θα ισοδυναμούν με επίσημη γνωστοποίηση, εφόσον αποφασίσει να πλήξει το Ιράν.

“Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται”, υπογράμμισε.

Νωρίτερα δύο κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών είχαν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να υποβάλουν προς ψήφιση μια απόφαση η οποία θα έχει στόχο να εμποδίσει τον Τραμπ να κηρύξει μονομερώς πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο είναι εξοργισμένοι αφότου έμαθαν ότι το αμερικανικό πλήγμα εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί. Αντίθετα τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που έχει στενή σχέση με τον Τραμπ δήλωσε ότι συνομίλησε για το θέμα μαζί του στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

“Είμαι πολύ ανήσυχος και πρόκειται για κάτι για το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί το Κογκρέσο”, επεσήμανε ο Τσακ Σούμερ επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. “Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύσσει πόλεμο (…) χωρίς την έγκριση” του Κογκρέσου, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επεσήμανε ότι έχει αρχίσει να ενημερώνει τους αξιωματούχους του Κογκρέσου για την επιχείρηση της Παρασκευής και δεσμεύθηκε να “τους κρατήσει πλήρως ενήμερους”.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για να διεξαγάγει οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επιχείρηση, ο Πομπέο απάντησε: “Έχουμε όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με σεβασμό προς τους νόμους και το Σύνταγμα”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Πολύ ισχυρές κυρώσεις στο Ιράκ, αν απαιτήσει να φύγουμε!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news