facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Έξι τραυματίες από τις επιθέσεις με ρουκέτες στη Βαγδάτη

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων απόψε στη Βαγδάτη, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας.

Ο στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έξι πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν στην πρωτεύουσα. Οι τρεις από αυτούς έπληξαν την Πράσινη Ζώνη, την περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Άλλοι τρεις πύραυλοι έπεσαν στη γειτονική συνοικία Τζαντρίγια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι οι ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί 14 επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξι τραυματίες από τις επιθέσεις με ρουκέτες στη Βαγδάτη"

Στο «Σωτηρία» ο Κικίλιας έπειτα από πληροφορία για ταλαιπωρία ΑμεΑ

Ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέβη αργά το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», που έχει εφημερία, έπειτα από πληροφορία ότι υπήρχε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία σε βάρος ΑμεΑ.

Ο κ. Κικίλιας έσπευσε στο νοσοκομείο για να επιβλέψει την κατάσταση και να συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.

Μαζί του είναι και ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Στάθης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «Σωτηρία» ο Κικίλιας έπειτα από πληροφορία για ταλαιπωρία ΑμεΑ"

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «ίσως δυσανάλογα» αν το Ιράν πλήξει αμερικανικούς στόχους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποδώσουν γρήγορα και «ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο» αν το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή αμερικανικό στόχο, προειδοποίησε απόψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποδώσουν γρήγορα και πήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, σε μια ανάρτηση που φαίνεται να απευθύνεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «ίσως δυσανάλογα» αν το Ιράν πλήξει αμερικανικούς στόχους"

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καταγγέλλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» κατήγγειλε απόψε η αντιπολίτευση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αφού ένας αντιπολιτευόμενος βουλευτής, αντίπαλος του Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος του κοινοβουλίου, μια θέση στην οποία σχεδίαζε να επανεκλεγεί ο Γκουαϊδό.

Απόντων του Γκουαϊδό και πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης και μέσα σε οχλοβοή, ο Λουίς Παρά άρπαξε ένα μεγάφωνο και αυτοανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση VTV.

Η αντιπολίτευση που παραμένει πιστή στον Γκουαϊδό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι ο Παρά ανέλαβε την προεδρία χωρίς να έχει προηγηθεί ψηφοφορία, ενώ δεν υπήρχε ούτε απαρτία στο κοινοβούλιο και επομένως η ενέργειά του συνιστά «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Ο Γκουαϊδό και πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης εμποδίστηκαν να μπουν στο ημικύκλιο λόγω των πολύωρων αστυνομικών ελέγχων έξω από το κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χουάν Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 50 χώρες.

Ο Λουίς Παρά διαγράφτηκε από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Primero Justicia αφού ένας ενημερωτικός ιστότοπος έγραψε ότι δωροδοκήθηκε για να στηρίξει μια κολομβιανή εταιρεία η οποία είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση διαφθοράς, σχετικής με εισαγωγές τροφίμων.

Ο Παρά εξακολουθεί να δηλώνει ότι αντιπολιτεύεται τον Μαδούρο.

Πριν από τη θυελλώδη συνεδρίαση του κοινοβουλίου ο Γκουαϊδό είχε δηλώσει ότι διαθέτει τις ψήφους για να εκλεγεί πρόεδρος του κοινοβουλίου, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση και, λόγω του αξιώματος αυτού, να θεωρείται μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας. «Σήμερα, εκείνοι που εμποδίζουν τη νόμιμη συγκρότηση του κοινοβουλίου καθίστανται συνένοχοι με τη δικτατορία και με εκείνους που καταπιέζουν τον λαό της Βενεζουέλας», έγραψε στο Twitter.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Δυτικό Ημισφαίριο Μάικλ Κόζακ είπε ότι ο Χουάν Γκουαϊδό παραμένει μεταβατικός πρόεδρος, παρά την ορκωμοσία του Παρά ως προέδρου του κοινοβουλίου.

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου 2019, χαρακτηρίζοντας «σφετεριστή» τον Μαδούρο. Μέχρι τώρα ωστόσο δεν είχε καταφέρει να πετύχει τους στόχους του, δηλαδή «να βάλει τέλος στον σφετερισμό» της εξουσίας και να οργανώσει «ελεύθερες και διαφανείς» προεδρικές εκλογές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καταγγέλλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»"

«Τα γυρίζει» τώρα η Αίγυπτος: Ο LNA είναι ικανός από μόνος του να αποτρέψει την τουρκική επέμβαση!

Διαφοροποίηση απόψεων σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις περί αποτροπής τουρκικής επέμβασης από την Αιγυπτο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αιγυπτιακής Βουλής Tariq El-Khouly ο LNA είναι ικανός από μόνος του να αντιμετωπίσει την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Δεν παρέλειψε πάντως να πει πως οι τουρκικές δυνάμεις στην χώρα αποτελούν απειλή τόσο για την Αίγυπτο όσο και για όλο τον αραβικό κόσμο, υπονοώντας ότι η Αίγυπτος δεν θα κάνει κάτι μόνη της.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τα γυρίζει» τώρα η Αίγυπτος: Ο LNA είναι ικανός από μόνος του να αποτρέψει την τουρκική επέμβαση!"

Ερντογάν: Τα σχέδια Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων απέτυχαν -Ξεκίνησε αποστολή στρατού στη Λιβύη

Η Τουρκία ήδη στέλνει σταδιακά στρατό στη Λιβύη, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να μετακινούνται στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση», είπε.

Η καταδίκη (της αποστολής Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη) εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας «δεν μας ενοχλεί, δεν μας νοιάζει, αντιθέτως εμείς τους καταδικάζουμε» (τους Σαουδάραβες), συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Τα σχέδια Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων απέτυχαν -Ξεκίνησε αποστολή στρατού στη Λιβύη"

Ιράκ: Τρεις ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

Τρεις πύραυλοι Κατιούσα έπληξαν απόψε τη φυλασσόμενη, οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου στεγάζονται πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές και κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Στην περιοχή ήχησαν οι σειρήνες. Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι οι ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Μέχρι στιγμή δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί 14 επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Κατάιμπ Χεζμπολάχ, μια φιλοϊρανική πολιτοφυλακή η οποία το Σάββατο προειδοποίσε τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να μην πλησιάζουν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι επίκειται κάποια επιχείρηση εναντίον τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιράκ: Τρεις ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη"

Ποιο είναι το πρόστιμο για όσους κινούνται στη Λ.Ε.Α.;

Αστείες έως και… γελοίες είναι οι ποινές που προβλέπει ο ΚΟΚ στην περίπτωση που οδηγός συλληφθεί να κινείται στη ΛΕΑ, χωρίς “έκτακτη ανάγκη”…

Και ο παραπάνω χαρακτηρισμός, για τις ποινές στην περίπτωση παραβίασης της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης βγαίνει αβίαστα, αν αναλογιστεί κανείς τι μπορεί να συμβεί μία καθυστερημένη άφιξη στον άνθρωπο που μεταφέρεται (για παράδειγμα) με ασθενοφόρο, ή όταν εμποδίζονται πυροσβεστικά οχήματα να σπεύσουν, που εκεί και τα δευτερόλεπτα μετράνε…

Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπει ο ΚΟΚ: Σύμφωνα με το άρθρο 29 του αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ, 9 βαθμούς ποινής, αλλά και επιπλέον 2 μήνες (60 ημέρες) αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και επίσης 2 μήνες (60 ημέρες) αφαίρεση του διπλώματος του οδηγού.

Αναμφίβολα θα πρέπει άμεσα να αυστηροποιηθούν οι ποινές αλλά και οι έλεγχοι για την τόσο σοβαρή τροχαία παράβαση, ενώ πρέπει να τοποθετηθούν και κάμερες ελέγχου και καταγραφής παραβατών, όπως συμβαίνει στους αυτοκινητόδρομους πολλών Ευρωπαϊκών χωρών…

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιο είναι το πρόστιμο για όσους κινούνται στη Λ.Ε.Α.;"

Ραγδαίες εξελίξεις: Το Ιράν αποσύρεται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Νέα βήματα για την αποδέσμευσή του από την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA), που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις, ανακοίνωσε απόψε το Ιράν.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».

Το κανάλι επικαλέστηκε δηλώσεις ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος είπε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.

Η υπαναχώρησή του από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του είναι αναστρέψιμη. Θα επανέλθει σε αυτές εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα, πρόσθεσε η τηλεόραση.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Αμπάς Μουσαβί, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η απόφαση για την αποδέσμευση είχε ληφθεί από πριν αλλά, «δεδομένης της κατάστασης» που δημιούργησε ο θάνατος του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, έγιναν ορισμένες αλλαγές.

Αυτό ήταν το πέμπτο και τελευταίο βήμα της Τεχεράνης για την αποδέσμευσή της από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις: Το Ιράν αποσύρεται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά"

Αλήθεια τώρα Άδωνι;

Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί «επιβίωσης με 200 ευρώ» είναι ο ορισμός της πρόκλησης για όσους έχουν στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα.

Δεν είναι να απορεί κανείς με το νέο νταβαντούρι που έχει ξεσπάσει γύρω από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Άλλωστε, σε ένα επικοινωνιακό σκηνικό, που το πιο συνηθισμένο είναι ακόμα και οι πιο αντιδραστικοί πολιτικοί να στρογγυλεύουν τις δηλώσεις τους προκειμένου να καμουφλάρεται η λογική λιτότητας που επικρατεί στις πολιτικές τους, ο Γεωργιάδης αποτελεί εξαίρεση: μιλάει πάντα ειλικρινά.

Πρόκειται για τον άνθρωπο άλλωστε που, όχι απλά δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να σχετικοποιήσει για τα μάτια του κόσμου τις επιπτώσεις του Μνημονίου, αλλά αντίθετα έλεγε με κάθε ευκαιρία πως πρόκειται για αληθινή ευλογία η παρουσία του στην χώρα. Όταν λοιπόν γίνεται εκ νέου viral μέσω των δηλώσεών του πως «ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει με 200 ευρώ» δεν απορεί κανείς ιδιαίτερα: αν μη τι άλλο, διαχρονικά στο σκεπτικό του Γεωργιάδη υπάρχει μια συνοχή.

Ο ίδιος ο Γεωργιάδης ωστόσο διαμαρτυρήθηκε για τα όσα του αποδίδονται τονίζοντας η συγκεκριμένη ατάκα του, παρουσιάζεται απομονωμένη από τη συζήτηση που γινόταν εκείνη τη στιγμή και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Και, για να είμαστε δίκαιοι, ένα δίκιο το έχει. Διότι αν κοιτάξει κανείς συνολικά τις δηλώσεις του, θα αντιληφθεί πως ο Γεωργιάδης δηλώνει ρητά: «Δεν λέω ότι ονειρεύομαι μια ζωή όπου θα ζουν οι άνθρωποι με 200 ευρώ».

Πράγματι, ο Γεωργιάδης αναφέρεται σε μια μελέτη. Συγκεκριμένα, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρωτάει αν με το ποσό των 200 ευρώ του ΚΕΑ (δηλαδή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) μπορεί να ζήσει κάποιος, ο Γεωργιάδης απαντάει: «Τα 200 ευρώ είναι η μελέτη που λέει ότι αν δίνεις σε κάποιον, αν έχει κάποιος 200 ευρώ τον μήνα εισόδημα μπορεί να επιβιώνει. Δεν λέω ότι αυτός ζει όπως πρέπει, για να μην παρεξηγηθώ. Δεν λέω ότι ονειρεύομαι μια ζωή όπου θα ζουν οι άνθρωποι με 200 ευρώ. Λέω ότι υπάρχει πράγματι αυτή η μελέτη».

Να και το επίμαχο βίντεο (από το 9ο λεπτό και μετά το σχετικό απόσπασμα):



Φυσικά, υπάρχει μια αυθόρμητη απορία που προκύπτει από αυτή τη δήλωση: ποια είναι η μελέτη που έβγαλε ως πόρισμα αυτή τη μπούρδα; Δεν διευκρινίζεται από τα λεγόμενα του Γεωργιάδη ποια είναι η συγκεκριμένη μελέτη αλλά είναι σίγουρο πως αυτοί που την σύνταξαν δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Διότι είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει με 200 ευρώ το μήνα…

Ο Γεωργιάδης, με τη σειρά του, μπορεί να είναι μεγαλόψυχος και να μην θεωρεί πως το ιδανικό είναι να ζουν οι άνθρωποι με 200 ευρώ το μήνα, αλλά αντίθετα μοιάζει να αποδέχεται στο έπακρο την ορθότητας αυτής της -αδιευκρίνιστης καταγωγής- μελέτης. Λογικό: δεν πρέπει να έχει κληθεί ποτέ στη ζωή του να επιβιώσει με 200 ευρώ. Αν του είχε τύχει, θα ήξερε πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και θα απέφευγε τόσο προκλητικές δηλώσεις.

Πράγματι, μέσα στον κυκεώνα των δηλώσεων και των συνεχόμενων αναρτήσεων στα social media, οι δηλώσεις του Γεωργιάδη παρουσιάστηκαν ως πιο θρασείς από όσο πραγματικά ήταν. Ωστόσο, το συμπέρασμα που προκύπτει και δεν χωράει αμφισβήτηση, δεν είναι περισσότερο τιμητικό για τον κύριο υπουργό: η επαφή του με την πραγματικότητα είναι ανύπαρκτη.

menshouse
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλήθεια τώρα Άδωνι;"

Κουκάκι: Δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα DNA από την κατάληψη της Ματρόζου - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ διαψεύδει δημοσιεύματα τα οποία αφορούν εργαστηριακά ευρήματα από την κατάληψη της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι.

Όπως τονίζεται τα δημοσιεύματα αυτά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γενετικού υλικού, ούτε άλλων εργαστηριακών ελέγχων από τα ευρήματα της κατάληψης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της Αστυνομία.

Όπως σημειώνεται ακόμη, «υπάρχουν αποτελέσματα ελάχιστων δακτυλικών αποτυπωμάτων κυρίως σε τοίχους και πόρτες ενός ολόκληρου διώροφου κτηρίου», ενώ προστίθεται πως «για να γίνει εμφανής η προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ίχνους, αξίζει να σημειωθεί ότι σε φορητό υπολογιστή βρέθηκε ένα μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα στην οθόνη και κανένα στο πληκτρολόγιο».

Η ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζει ότι επίσημη ενημέρωση για τα ευρήματα θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:«Σχετικά με δημοσιεύματα στον τύπο που αφορούν σε εργαστηριακά ευρήματα από την κατάληψη στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γενετικού υλικού (DNA), ούτε άλλων εργαστηριακών ελέγχων από τα ευρήματα της κατάληψης. Κατά συνέπεια τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν αποτελέσματα ελάχιστων δακτυλικών αποτυπωμάτων κυρίως σε τοίχους και πόρτες ενός ολόκληρου διώροφου κτηρίου! Από αυτά ταυτοποιούνται τέσσερα άτομα εκ των οποίων ο ένας αλλοδαπός.

Για να γίνει εμφανής η προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ίχνους, αξίζει να σημειωθεί ότι σε φορητό υπολογιστή βρέθηκε ένα μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα στην οθόνη και κανένα στο πληκτρολόγιο.

Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουκάκι: Δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα DNA από την κατάληψη της Ματρόζου - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ"

Πέντε θερμαινόμενους χώρους για την κακοκαιρία διαθέτει ο Δήμος Ιλίου

Πέντε θερμαινόμενους χώρους για την προστασία κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες διαθέτει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιλίου.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 θα λειτουργήσουν οι παρακάτω θερμαινόμενοι χώροι:
Όλο το 24ωρο και για διανυκτέρευση:
  1. Δημαρχείο Ιλίου,Κάλχου 48-50, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων(τηλ. 2132030187)
2) Η αίθουσα προσωπικού της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Πρασίνου, που βρίσκεται επί της οδού Μπίμπιζα 1, Ίλιον.
Από τις 8:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ. τα παρακάτω Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.):

Κ.Α.Π.Η.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΤΗΛΕΦΩΝΟ
Α΄Δαναών 35210 2620001
Β΄Μελίκης 17210 2638951
Δ΄Θεοδώρας 48210 5061531

Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Ιλίου λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε επιφυλακή, με ειδικά συνεργεία, απαιτούμενο εξοπλισμό, μηχανήματα για εκχιονισμό (αλατοδιανομέα, φορτωτή, κλπ.)  και αλάτι, έτοιμος να παρέμβει και να επιχειρήσει όπου παρουσιαστούν προβλήματα από την κακοκαιρία.
Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και για έκτακτη ανάγκη να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:
Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για όλο το 24ωρο:
  • Αρμόδια Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Μηλιώνη 6973238164
  • Αρμόδιος Υπάλληλος Βασίλης Αποστολόπουλος 6983792504
doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε θερμαινόμενους χώρους για την κακοκαιρία διαθέτει ο Δήμος Ιλίου"

Καιρός “Ηφαιστίων”: Κλειστοί δρόμοι στην Αττική και αλλαγές σε δρομολόγια πλοίων

Τροποποιήσεις στην κυκλοφορία στην Αττική καθώς και σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που συνοδεύουν το χιονιά με το όνομα "Ηφαιστίων".

Εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης έκλεισε γύρω στις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής (5.1.2020) η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και η λεωφόρος Χασιάς από το ύψος της Μονής Κλειστών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν εκτελέστηκε το απογευματινό δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Blue Star Paros” από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες.

Ακόμη, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού “Blue Star 1” για το Ηράκλειο αντί στις 21:00 το βράδυ, εκτελέστηκαν νωρίτερα (18:00) από το λιμάνι του Πειραιά.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός “Ηφαιστίων”: Κλειστοί δρόμοι στην Αττική και αλλαγές σε δρομολόγια πλοίων"

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο δρόμο για Καλάβρυτα

Χιονόπτωση, που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή των Καλαβρύτων, προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, κυρίως από και προς το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, αρκετοί οδηγοί δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα οχήματά τους.
Όμως, όπως προσέθεσε, άμεσα επενέβησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία απομάκρυναν το χιόνι από τον δρόμο και έπειτα από λίγη ώρα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Επίσης, όπως είπε ο Νίκος Γυφτάκης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ένα τουριστικό λεωφορείο ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια οι επιβάτες στην πόλη των Καλαβρύτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο δρόμο για Καλάβρυτα"

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ στην καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στα φορτηγά.

Οι κατά τόπους, αστυνομικές διευθύνσεις έλαβαν οδηγίες απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από τις 06:00 τα ξημερώματα, σήμερα την Κυριακή, έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 6 Ιανουαρίου.

Οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ και συγκεκριμένα, στελέχη του ΠΣΧΕΜ χαρακτηρίζουν «άδικη» την εκ των προτέρων καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ με την εκδήλωση του φαινομένου των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

«Είμαστε υπέρ της οδικής ασφάλειας και έτοιμοι να συνδράμουμε και να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις της Τροχαίας, όπου απαιτείται.

Από την άλλη πλευρά, οι καθολικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας επιφέρουν πλήγμα στην εύρυθμη διακίνηση των προϊόντων και στη σωστή εκτέλεση του μεταφορικού έργου», σημειώνουν ενδεικτικά στελέχη του ΠΣΧΕΜ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ στην καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας"

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Το Ιράκ ζητά να φύγουν από τη χώρα οι ΗΠΑ – Προσφεύγει στον ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο να λάβει επειγόντως μέτρα και να τερματίσει την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου που συνεδριάζει εκτάκτως στην Βαγδάτη.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Σουλεϊμανί: Το Ιράκ ζητά να φύγουν από τη χώρα οι ΗΠΑ – Προσφεύγει στον ΟΗΕ"

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας

Λόγω του επερχόμενου νέου κύματος κακοκαιρίας και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, ο Δήμος Αθηναίων προχωρά στην διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων και μάλιστα επί 24ωρης βάσης. Συγκεκριμένα, από τις 20.00 σήμερα Κυριακή 5 Ιανουαρίου και συνεχώς, χωρίς διακοπή, ως τις 08:00 μεθαύριο Τρίτη 7 Ιανουαρίου οπότε και θα επανεκτιμηθούν οι καιρικές συνθήκες, διατίθενται οι εξής χώροι:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη 22 & Δύμης – Τηλ: 210 8223946)

2. Λέσχη Φιλίας Πανόρμου (Πανόρμου & Βαθέος 25 – Τηλ: 210 6459890)

3. Ο 1ος όροφος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35 – Τηλ: 210 5152144 & 210 5143838)

Για τον ίδιο σκοπό, σε συνεννόηση – συνεργασία των Ιατρών του Κόσμου με τον Δήμο Αθηναίων, διατίθεται χώρος – υπνωτήριο επί της οδού Αλικαρνασσού 49 στην Ακαδημία Πλάτωνος με ωράριο λειτουργίας 19:00 – 08:00 και με τηλέφωνο επικοινωνίας 210 5246920.

Επίσης, συνεργεία καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα διανέμουν σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης ενώ θα ενημερώνουν και για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων.

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται και η Δημοτική Αστυνομία ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα βρίσκονται προσωπικό και μηχανήματα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, από τις διευθύνσεις Καθαριότητας, Μηχανολογικού, Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων για την περίπτωση χιονόπτωσης σε περιοχές της πρωτεύουσας(εκχιονιστικά, φορτωτές, μηχανήματα ρίψης αλατιού κ.α.)

Σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί και το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ (210 5246515-16) για να δέχεται αναφορές πολιτών σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια.

Για όλη την διάρκεια των 24ωρου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στην γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, 1595 προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας"

Αφίδνες: Δέντρο έπεσε πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ - «Περιμένουμε δύο μέρες τον ΔΕΔΔΗΕ», λέει ο πρόεδρος

Ενόψει της νέας κακοκαιρίας και των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, οι κάτοικοι, φοβούνται για νέα διακοπή ρεύματος καθώς στη συμβολή των οδων Ολύμπου και Τυμφρήστου εδώ και δυο μέρες έχει πέσει δένδρο πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτεί την περιοχή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ πάρα τις εκκλήσεις δεν έχει εμφανιστεί ενώ ο αγωγός έχει ρεύμα.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για βοήθεια, καθώς μπορεί να προκύψει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφίδνες: Δέντρο έπεσε πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ - «Περιμένουμε δύο μέρες τον ΔΕΔΔΗΕ», λέει ο πρόεδρος"

Δένδιας: Πιθανότητες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

Μήνυμα προάσπισης «με όλες μας τις δυνάμεις και όλα τα νόμιμα μέσα, την εθνική μας κυριαρχία» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως «τo γεγονός ότι η Ελλάδα αντιδρά στις προκλήσεις με ψυχραιμία δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ως έλλειψη αποφασιστικότητας ή βούλησης να κάνουμε, αυτονόητα, το καθήκον μας».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει σταθερά τον διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής. Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία και τη σταθερότητα στην πολυτάραχη γωνιά του κόσμου όπου ζούμε. Ωστόσο, όταν γειτονική μας χώρα επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά, οφείλουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται όλες οι σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει το τελευταίο διάστημα».

«Πρωτοβουλίες οι οποίες σαφώς και έχουν αποφέρει αποτέλεσμα. Οι θέσεις μας έχουν τύχει δημόσιας στήριξης από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και από χώρες του Κόλπου, μεταξύ άλλων. Εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και αυτό ακριβώς τονίζουμε στους συμμάχους και εταίρους μας, με τους οποίους είμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Αντιθέτως, οι τουρκικές θέσεις έχουν τύχει απόλυτης καταδίκης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τις τοποθετεί εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Για το αν υπάρχουν πιθανότητες οριοθέτησης ΑΟΖ με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Έπειτα από επαφές με τους ομολόγους μου των χωρών που αναφέρετε, τους κ. Ντι Μάιο και Σούκρι, συμφωνήσαμε να πιάσουμε εκ νέου το νήμα των σχετικών διαπραγματεύσεων. Ήδη διεξήχθη ο πρώτος γύρος με την Ιταλία στη Ρώμη. Αντίστοιχες συνομιλίες μεταξύ τεχνικών κλιμακίων θα επαναληφθούν και με την Αίγυπτο, τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται σε μια συγκυρία ευνοϊκή, με χώρες φιλικές που επιθυμούν, όπως και εμείς, μια εγκάρδια συνεννόηση. Επιπλέον, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν τα απτά οφέλη που θα προκύψουν από την επίτευξη σχετικών συμφωνιών οριοθέτησης. Εργαζόμαστε λοιπόν προς την κατεύθυνση αυτή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, καθώς πάγια θέση μας είναι η επιδίωξη ανάλογων συμφωνιών με όλες τις χώρες της περιοχής μας, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ερωτηθείς για τα περί προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως δεν είναι μία καινοφανής συζήτηση. Όπως είπε «η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοσύνη, γιατί είναι πεπεισμένη για το νόμιμο και το δίκαιο των θέσεών της. Στην πολιτική των κανονιοφόρων αντιτάσσουμε την πολιτική του διεθνούς δικαίου. Είναι στο DNA της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Ασφαλώς, μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να έχει ουσιαστική έκβαση, χρειάζεται συνυποσχετικό των δύο χωρών, στο οποίο να καταγράφεται το ζήτημα επί του οποίου θα κληθεί το Δικαστήριο να αποφανθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν βρισκόμαστε εκεί ακόμα. Απαιτούνται επαφές και επικοινωνία των δύο πλευρών. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των δύο υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, αποτελούν έναν χρήσιμο δίαυλο που ελπίζω ότι θα αξιοποιηθεί. Αναμφίβολα όμως το κλίμα είναι βεβαρημένο και αυτό δεν βοηθά. Θα πρέπει η άλλη πλευρά να αντιληφθεί ότι, με τη στάση της, ενεργεί αντιπαραγωγικά υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και τις προοπτικές διαλόγου. Εύχομαι n Τουρκία να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να την αξιοποιήσει για μια πραγματική επανεκκίνηση στις μεταξύ μας σχέσεις, όπως ήταν η βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ευθύς εξαρχής, εγκαταλείποντας την τακτική των προκλήσεων».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Πιθανότητες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο"

Κατά του αγωγού EastMed τάσσεται το ΜέΡΑ25

Αρνητικό είναι το ΜέΡΑ25 στην κατασκευή του αγωγού EastMed και σε σημερινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Το ΜέΡΑ25 με ζητά απερίφραστα: Κανένας αγωγός να μην διαπερνά ελληνική γη ή θάλασσα. Τόσο απλά!»

Στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη μέρα ίδρυσής του προειδοποιεί για τις εξορύξεις, τους αγωγούς, τα ορυκτά καύσιμα: Μόνο κόστος έχουν. Κανένα απολύτως όφελος για το λαό μας» και προσθέτει ότι έχουν:

• Κόστος οικολογικό

• Κόστος οικονομικό - καθώς μόνο οι πολυεθνικές θα κερδίζουν την ώρα που η ελληνική οικονομία καθηλώνεται στις τεχνολογίες του 20ου αιώνα (αντί να στοχεύει στην Πράσινη Βιομηχανική και Αγροτική Επανάσταση)

• Κόστος γεωπολιτικό - καθώς οι αγωγοί και τα τρυπάνια στις θάλασσες και στη στεριά δημιουργούν λαμπρό πεδίο δόξας για όποιον έχει να κερδίσει, οικονομικά και στρατηγικά, από την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή

H υπογραφή του EastMed επιβεβαιώνει τη θέση μας αυτή, υποστηρίζει το ΜέΡΑ25 και υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζοντας στο ακέραιο την πολιτική της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, προσδένει την Ελλάδα στο άρμα των Τραμπ-Νετανιάχου που, μαζί με τις πετρελαϊκές πολυεθνικές, εργάζονται συστηματικά για την εξόντωση της ειρήνης στην Α. Μεσόγειο. Πρόκειται για πρόσδεση που ξεκίνησε με το 1ο Μνημόνιο επί πρωθυπουργίας Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετατράπηκε σε πυλώνα της νέας εθνικοφροσύνης στις μέρες του 2ου Μνημονίου επί κυβέρνησης Σαμαρά, ακολουθήθηκε ακόμα πιο πιστά από τις κυβερνήσεις Τσίπρα που υπέγραφαν το 3ο και 4ο Μνημόνιο, και συνεχίζεται τώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Το ΜέΡΑ25 προσθέτει ότι , «ο αγωγός της Χρεοδουλοπαροικίας μας παρουσιάζεται ως αντίβαρο στην Τουρκία. Παρουσιάζουν τον EastMed ως το... υπερόπλο της χώρας έναντι της διεκδικητικότητας του Προέδρου Ερντογάν την ώρα που αποξενώνει την Ελλάδα τόσο από τον αραβικό κόσμο όσο και από το διεθνές οικολογικό κίνημα δίνοντας στον τούρκο πρόεδρο ερείσματα στο εσωτερικό και εξωτερικό της Τουρκίας για νέες εντάσεις στο Αιγαίο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά του αγωγού EastMed τάσσεται το ΜέΡΑ25"

Δολοφονία Σουλεϊμανί : Οργή του Ιράν για τις απειλές Τραμπ περί «52 στόχων»

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Τεχεράνης μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ενώ οι Ιρανοί θρηνούν τα θύματα της αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής, ο Ντόναλντ Τραμ εξαπολύει νέες απειλές λέγοντας ότι η χώρα του έχει στο στόχαστρο 52 ιρανικούς στόχους, με τον αριθμό να συμβολίζει τους 52 αμερικανούς πολίτες που είχαν κρατηθεί όμηροι για 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη από το 1979 έως το 1981. Ωστόσο, η απάντηση από την Τεχεράνη δεν άργησε να έρθει από σειρά κορυφαίων αξιωματούχων.

«Τρομοκράτη με κουστούμι» χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ ο υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί Τζαχρομί, σε μήνυμά του στο Twitter.

«Όπως το ISIS, όπως ο Χίτλερ, όπως ο Τζένγκις (Χαν)! Όλοι μισούν τους πολιτισμούς. Ο Τραμπ είναι «τρομοκράτης με κουστούμι». Θα μάθει πολύ σύντομα την ιστορία ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει το Μεγάλο Ιρανικό Έθνος και Πολιτισμό» έγραψε ο Τζαχρομί.

Ζαρίφ: Εγκλημα πολέμου η στοχοθέτηση πολιτιστικών μνημείων


Οι αναφορές του Τραμπ προκάλεσαν την αντίδραση και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η στοχοθέτηση πολιτιστικών μνημείων είναι έγκλημα πολέμου.

Ο Ζαρίφ ανέφερε ότι μετά την παραβίαση του διεθνούς δικαίου την Παρασκευή με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο Τραμπ «απειλεί να διαπράξει ξανά νέες παραβιάσεις του δεσμευτικού διεθνούς δικαίου».

«Η στοχοποίηση πολιτιστικών μνημείων είναι έγκλημα πολέμου. Είτε κλωτσούν είτε βουλιάζουν, το τέλος της αμερικανικής κακοήθους παρουσίας στη Δυτική Ασία έχει αρχίσει» πρόσθεσε.

​Αρχηγός ιρανικού στρατού: Αμφιβάλω ότι οι ΗΠΑ έχουν το θάρρος να χτυπήσουν το Ιράν


Αντιδρώντας στα όσα έγραψε ο Τραμπ, ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, εξέφρασε την αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ έχουν το θάρρος να χτυπήσουν το Ιράν.

«Λένε αυτά τα πράγματα για να εκτρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την απάνθρωπη και αδικαιολόγητη πράξη τους», δήλωσε ο Μουσαβί. «Αμφιβάλλω ότι έχουν το θάρρος», πρόσθεσε.

in









Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Σουλεϊμανί : Οργή του Ιράν για τις απειλές Τραμπ περί «52 στόχων»"

Κ. Πιερρακάκης: Σε μία διετία οι νέες ταυτότητες και ο αριθμός παροχής υπηρεσιών για κάθε πολίτη

Στις νέες ταυτότητες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι θα προβλέπεται η ενσωμάτωση της ψηφιακής υπογραφής για όλους τους πολίτες, η έγχρωμη φωτογραφία και η αναγραφή ενός ενιαίου αριθμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ και θα αποτελέσει τον αριθμό που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν εφεξής ως αριθμό ταυτοποίησης απέναντι στο κράτος.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός σημείωσε ότι η «απουσία ενός κοινού αριθμού δημιουργεί το εξής πρόβλημα: όταν οι πολίτες χρησιμοποιούν πολλούς αριθμούς, είναι σαν να έχουν πολλά “πρόσωπα” απέναντι στο κράτος, κάτι που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την άμεση και ασφαλή ταυτοποίησή τους αλλά και την παροχή υπηρεσιών».

Ο κ. Πιερρακάκης, αφού ανέφερε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, προσέθεσε πως «το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάβασης στον ενιαίο αριθμό ταυτίζεται με εκείνο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και οριοθετείται περίπου σε μία διετία από σήμερα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως «είναι αδιαπραγμάτευτο ότι τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους» και μάλιστα προσέθεσε πως «σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την αποστολή και το ρόλο τους».

Ο υπουργός κατέληξε αναφέροντας τα εξής: «Οι στόχοι μας είναι πολλαπλοί και συχνά εξόχως τεχνικοί. Διασυνδέσεις συστημάτων, απλοποιήσεις γραφειοκρατικών διαδικασιών, δημοπρασίες φάσματος –έννοιες όπως αυτές είναι δυσπρόσιτες για τους μη ειδικούς. Όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας είναι ήδη ορατό. Για παράδειγμα, από τον περασμένο μήνα δεν χρειάζεται να επισκεφθεί ένας πολίτης την εφορία για να δηλώσει ένα γάμο ή ένα διαζύγιο, καθώς τα συστήματα ενημερώνονται αυτόματα. Κάθε μήνα θα προστίθενται τέτοιου τύπου “απλοποιήσεις”».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Πιερρακάκης: Σε μία διετία οι νέες ταυτότητες και ο αριθμός παροχής υπηρεσιών για κάθε πολίτη"

Πέθανε η Έρρικα Μπρόγιερ

Η Ερρικα Μπρόγιερ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την παράσταση «Η Παριζιάνα» στην οποία εμφανιζόταν ως guest από τις 8 Δεκεμβρίου. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δίνοντας σύντομη μάχη με τον καρκίνο, έχοντας στο πλευρό της την κόρη της Σάντρα Βουτσά, την αδερφή της Μαργαρίτα και ανθρώπους του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος.


Η Έρρικα Μπρόγιερ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 από Έλληνα πατέρα και μητέρα Αυστριακή. Ο πατέρας της ήταν ο ηθοποιός Τέλης Ανθίδης (Αριστοτέλης Μαστραπάς), η Έρρικα όμως όπως και η αδερφή της Μαργαρίτα κράτησαν το επίθετο της μητέρας τους για να κάνουν καριέρα. Οι δυο τους ξεκίνησαν ως δίδυμο στο τραγούδι και τον χορό το 1961, ενώ ένα χρόνο μετά έκαναν και την παρθενική τους εμφάνιση στο σινεμά στην ταινία "Όταν λείπει η γάτα" του Αλέκου Σακελλάριου. Η Έρρικα Μπρόγιερ παντρεύτηκε το 1965 τον Κώστα Βουτσά με τον οποίο απέκτησαν και μία κόρη, την Σάντρα. Ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ.

ΜΠΡΟΓΙΕΡ-ΒΟΥΤΣΑΣ
rka
Με τον Κώστα Βουτσά είχε αποκτήσει μία κόρη, τη Σάντρα Βουτσά
errika_2
Με τον Κώστα Καρρά, από την ταινία «Η Παριζιάνα»
maxresdefault__1_
Με την αδερφή της Μαργαρίτα Μπρόγιερ
maxresdefault
Η Έρρικα Μπρόγιερ ήταν περίπου 2,5 χρόνια μεγαλύτερη από την αδελφή της Έρρικα, αν και οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν δίδυμες.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε η Έρρικα Μπρόγιερ"

Τραμπ: Ο στρατός έχει κλειδώσει 52 στόχους στο Ιράν – Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν — ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 — τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.

Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού. Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό». Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Ο στρατός έχει κλειδώσει 52 στόχους στο Ιράν – Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές"

ΕΝΦΙΑ: Επανέρχεται η έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Την επαναφορά της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα κενά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για το 2020 σχεδιάζει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής” στόχος είναι η ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, που τα τελευταία χρόνια πληρώνουν ολοένα και υψηλότερους φόρους.

Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει φέτος στη δεύτερη φάση των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων με τροποποιήσεις τόσο στον ΕΝΦΙΑ (θα είναι μειωμένος κατά 8% μεσοσταθμιστικά), όσο και στις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, το όφελος που θα προκύψει θα κριθεί από τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες. Στόχος είναι να μην πληρώσει κανείς περισσότερο απ' ότι το 2019, εκτός από όσους διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές- φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικά σημεία που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Επανέρχεται η έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα"

Λιβύη: Τουλάχιστον 28 νεκροί από αεροπορική επιδρομή κατά της στρατιωτικής σχολής στην Τρίπολη

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε χθες Σάββατο εναντίον στρατιωτικής σχολής στην Τρίπολη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

«Αεροπορική επιδρομή εναντίον της στρατιωτικής σχολής της Τρίπολης σκότωσε 28 σπουδαστές και τραυμάτισε δεκάδες άλλους», ανέφερε ο Αμίν αλ Χασέμι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η στρατιωτική σχολή βρίσκεται στην Αλ Χάντμπα αλ Χάντρα, προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας, που ελέγχεται από δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ.

Τη στιγμή που έγινε ο βομβαρδισμός, οι σπουδαστές βρίσκονταν παρατεταγμένοι στην τελευταία συγκέντρωση της ημέρας στο μεγαλύτερο προαύλιο της σχολής πριν τους δοθεί το ελεύθερο να διαλυθούν και να πάνε στους θαλάμους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Το υπουργείο Υγείας της ΚΕΕ απηύθυνε εξάλλου έκκληση για αιμοδοσία στους πολίτες.

Τα νότια προάστια της Τρίπολης έχουν μετατραπεί σε θέατρο σφοδρών μαχών από την 4η Απριλίου, όταν ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) διέταξε τις δυνάμεις του να αρχίσουν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την πρωτεύουσα της χώρας, την έδρα της ΚΕΕ που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.

Οι δυνάμεις της ΚΕΕ κατηγόρησαν μέσω Facebook τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ για την αεροπορική επιδρομή, ενώ μεταφόρτωσαν φωτογραφίες τραυματιών και θυμάτων.

Ο ΛΕΣ του Χάφταρ δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για το πλήγμα.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη σπαράσσεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις. Το τελευταίο διάστημα, έχει μετατραπεί στο αντικείμενο έντονων ανταγωνισμών περιφερειακών δυνάμεων για επιρροή.

Επανειλημμένα, η αποστολή υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) έχει απαιτήσει να μην πλήττονται άμαχοι και πολιτικές υποδομές σε πλήγματα από αέρος, που θεωρεί ότι «μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

Από την έναρξη της εφόδου του ΛΕΣ στην Τρίπολη έχουν σκοτωθεί πάνω από 280 άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Έχουν επίσης σκοτωθεί πάνω από 2.000 αντιμαχόμενοι, ενώ τουλάχιστον 146.000 Λίβυοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει την εμπλοκή της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία «καταδικάζει την πρόσφατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας στη Λιβύη». Το Ριάντ έκανε λόγο περί παραβίασης αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στο δελτίο Τύπου της σαουδαραβικής διπλωματίας σημειώνεται ακόμη πως «το βασίλειο θεωρεί ότι αυτή η τουρκική κλιμάκωση εγείρει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη και απειλή για την αραβική και περιφερειακή ασφάλεια» ενώ μιλά για «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας αραβικής χώρας» που αποκαλεί «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών αρχών και κανόνων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Τουλάχιστον 28 νεκροί από αεροπορική επιδρομή κατά της στρατιωτικής σχολής στην Τρίπολη"

Απο την Τρίτη τα ΚΤΕΟ θα κόβουν τα συγκεκριμένα diesel ΙΧ

Νέα εγκύκλιο σχετικά με τα ΚΤΕΟ και την λειτουργία τους εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εφιστώντας την προσοχή των ελεγκτών για τη διαπίστωση ύπαρξης του φίλτρου μικροσωματιδίων.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως οι Ελεγκτές των ΚΤΕΟ πρέπει να παρακολουθήσουν συμπληρωματική επιμόρφωση για να ανανεώσουν το Πιστοποιητικό τους. Ωστόσο το άκρως ενδιαφέρον σημείο της εγκυκλίου αφορά στα πετρελαιοκίνητα οχήματα και ειδικότερα στα φίλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων!

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο: «Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να δίδεται μεγάλη προσοχή στον διεξοδικότερο έλεγχο του συστήματος εξάτμισης των οχημάτων diesel, για τη διαπίστωση ύπαρξης του φίλτρου μικροσωματιδίων πετρελαίου DPF, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος σχετικά με την αφαίρεση του φίλτρου αυτού.» Επίσης πλέον δεν θα θεωρείται Επικίνδυνη Έλλειψη αλλά Σοβαρή θέματα που μπορεί να προκύψουν από τον αριθμό πλαισίου ή τις πινακίδες κυκλοφορίας.



Παράλληλα ξεκαθαρίζεται πως τα απορριμματοφόρα των Δήμων άνω των 3,5 τόνων πρέπει μα φέρουν ταχογράφους καθώς η λειτουργία τους είναι υποχρεωτική σε αυτή την κατηγορία οχημάτων.

Η εγκύκλιος

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Ύλη συμπληρωματικής επιμόρφωσης ελεγκτικού προσωπικού ΚΤΕΟ για το έτος 2019

ΣΧΕΤ: Η κ.υα 49462/538/18/2019 (Β’ 1172) «Επιμόρφωση και πιστοποίηση του ελεγκτικού προσωπικού των Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ»

Α. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 6 της ανωτέρω σχετικής κ.υα, για την ανανέωση του Πιστοποιητικού Ελεγκτή ΚΤΕΟ, ο κάτοχός του υποχρεούται να παρακολουθήσει συμπληρωματική επιμόρφωση και στη συνέχεια να εφοδιασθεί με «βεβαίωση συμπληρωματικής επιμόρφωσης ελεγκτή ΚΤΕΟ». Η βεβαίωση αυτή έχει διάρκεια ισχύος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου έτους και χορηγείται στον ελεγκτή ύστερα από υποχρεωτική παρακολούθηση συμπληρωματικής επιμόρφωσης διάρκειας 24 ωρών και ανανεώνεται ανά έτος κατά τον ίδιο τρόπο.

Για το έτος 2019 η προτεινόμενη εκπαιδευτική ύλη συμπληρωματικής επιμόρφωσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:

ΥΑ – Κ.ΥΑ

1.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 892/19/2019 (Β΄221) κυα «Διαδικασία ακινητοποίησης οχημάτων στα Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) σε περίπτωση διαπίστωσης επικίνδυνων ελλείψεων».

Με την ανωτέρω κυα καθορίστηκε η διαδικασία ακινητοποίησης των οχημάτων στα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ σε περίπτωση διαπίστωσης επικίνδυνων ελλείψεων με αφαίρεση επιτόπου των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας) από αστυνομικό όργανο το οποίο ειδοποιείται από το ΚΤΕΟ.

2.Η με αριθμ. πρωτ. 49462/538/18/2019 (Β΄1172) κυα «Επιμόρφωση και πιστοποίηση του ελεγκτικού προσωπικού των Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ» ΑΔΑ:6ΑΦΖ465ΧΘΞ-37Τ

Με την ανωτέρω κυα διαμορφώθηκαν νέες διατάξεις για την επιμόρφωση και πιστοποίηση του ελεγκτικού προσωπικού των Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ και αφορούν μεταξύ άλλων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την συμμετοχή στις θεωρητικές εξετάσεις, τη διαδικασία των θεωρητικών εξετάσεων, την πιστοποίηση (έκδοση αντίστοιχων πιστοποιητικών), την ανανέωση του πιστοποιητικού με την διαδικασία της συμπληρωματικής επιμόρφωσης και την απαραίτητη ύλη.

3.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 19111/192/2019 (Β΄1003) υα «Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκούσιου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ)» ΑΔΑ:ΩΡΓΖ465ΧΘΞ-ΘΑ3

Με την ανωτέρω υα κωδικοποιήθηκαν ισχύουσες διατάξεις της με αριθμ. πρωτ. 44800/123/1985 (Β’ 781) υα για τον περιοδικό, εκούσιο και έκτακτο έλεγχο λαμβάνοντας υπόψη τα σημεία ελέγχου της οδηγίας 2014/45/ΕΕ με την κατάργηση ή/και ενσωμάτωση πολλών υα που ίσχυαν από το 1985 και ενσωματώθηκαν πολλές ισχύουσες διατάξεις, απαντήσεις ερμηνείες που είχαν με εγκυκλίους της Υπηρεσίας δοθεί σε συνέχεια ερωτημάτων πολιτών, Υπηρεσιών και Φορέων Ελέγχου. Στην απόφαση αυτή:

– Εκτός από τα σημεία ελέγχου που τίθενται από την οδηγία 2014/45/ΕΕ ενσωματώνονται και οι εθνικοί κωδικοί για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο οχημάτων σύμφωνα με την με αριθμ. πρωτ. 44800/123/1985 (Β’ 781) υα καθώς και των οχημάτων με LPG/CNG, μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων και ευπαθών τροφίμων και των μοτοσικλετών

– Ενσωματώνονται ο εκούσιος και έκτακτος έλεγχος

– Ενσωματώνονται τα έντυπα των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) τόσο των Δημοσίων όσο και των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, το Πρακτικό Εκούσιου Τεχνικού Ελέγχου (ΠΕΤΕ) καθώς και το Ενδεικτικό Σήμα Τεχνικού Ελέγχου (ΕΣΤΕ)

– Καταγράφηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιδεικνύονται στο ΚΤΕΟ

– Διευκρινίζεται η ισχύς των ΔΤΕ

– Επαναδιατυπώνονται οι περιπτώσεις για την απαλλαγή καταβολής τέλους για εκπρόθεσμο έλεγχο λόγω ανωτέρας βίας

– Αλλάζει η διαδικασία αποκατάστασης της έλλειψης σχετικά με θέματα του αριθμού πλαισίου και των πινακίδων κυκλοφορίας (λόγω αλλαγής της έλλειψης από Επικίνδυνη σε Σοβαρή)

– Καθορίζεται εκ νέου ο ελάχιστος χρόνος ελέγχου διενέργειας των περιοδικών ελέγχων

– Ρυθμίζεται το θέμα του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων που ενώ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε μικρά νησιά και εξαιρούνται από τον τεχνικό έλεγχο, κυκλοφορούν εκτός των νησιών αυτών

– Ορίζεται η διαδικασία αναγνώρισης Πιστοποιητικού Τεχνικού Ελέγχου που εκδίδει χώρα της ΕΕ.

4.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 53116/540/2019 (Β΄2832) υα ‘’Τροποποίηση της υα με αριθμ. πρωτ. οικ. 24996/2840/2011 (Β΄1123) «Τεχνικές προδιαγραφές συστήματος μηχανογράφησης Ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Συγκέντρωση επεξεργασία και αποστολή στοιχείων των διενεργούμενων τεχνικών ελέγχων»’’ ΑΔΑ:ΩΖΣΣ465ΧΘΞ-ΡΧΧ

Με την ανωτέρω υα συμπληρώνονται διατάξεις της με αριθμ. πρωτ. 24996/2840/2011 υα της μηχανογράφησης των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ με την προσθήκη μιας επιπλέον φωτογραφίας του μετρητή χιλιομέτρων (κοντέρ) και την καταγραφή στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) όλων των ενδείξεών του λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό των τεχνικών ελέγχων από το ιστορικό αρχείο.

5.Η με αριθμ. πρωτ.οικ. 53118/542/2019 (Β΄2748) υα ‘’Τροποποίηση της υα με αριθμ. πρωτ. οικ. 20794/2222/2012 (Β΄1446) «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων της ορθής λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ»’’ ΑΔΑ:Ω7ΨΨ465ΧΘΞ-Μ5Υ

Με την ανωτέρω υα συμπληρώνονται διατάξεις της υα 24996/2840/2011 της μηχανογράφησης των Δημοσίων ΚΤΕΟ με την προσθήκη μίας (1) επιπλέον φωτογραφίας του μετρητή χιλιομέτρων (κοντέρ) και την καταγραφή στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) όλων των ενδείξεών του λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό των τεχνικών ελέγχων από το ιστορικό αρχείο.

6.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 70959/767/2019 (Β΄3593) υα ‘’Τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. οικ. 19111/192/2019 (Β΄1003) υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκούσιου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) »’’ ΑΔΑ:Ω3ΝΗ465ΧΘΞ-ΟΨ5

Με την ανωτέρω υα τροποποιήθηκε το άρθρο 12 της με αριθμ. πρωτ. οικ. 19111/192/2019 (Β΄1003) υα όσον αφορά στην ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας από τα ΚΤΕΟ όταν παρατηρείται εμφανής παραποίηση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων μόνο όταν το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.

7.Η με αριθμ. πρωτ. 74368/861/2019 (Β΄ 3975) υα ‘’Τροποποίηση των υπουργικών αποφάσεων :

1) με αριθμ. πρωτ. οικ. 19111/192/2019 «Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκούσιου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) (Β΄1003) » όπως ισχύει

2) με αριθμ. πρωτ. οικ. 24996/2840/2011 ‘’Τεχνικές προδιαγραφές συστήματος μηχανογράφησης Ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Συγκέντρωση επεξεργασία και αποστολή στοιχείων των διενεργούμενων τεχνικών Ελέγχων’’ (Β΄1123), όπως ισχύει

3) με αριθμ. πρωτ. 20794/2222/2012 «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων της ορθής λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ» (Β΄1466), όπως ισχύει. ΑΔΑ:Ω3ΛΝ465ΧΘΞ-0ΗΛ

Με την ανωτέρω υα:

– Καταργείται η προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων όταν υπάρχει εμφανής παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων


– Δεν σημειώνεται Σοβαρή Έλλειψη αλλά η έλλειψη αυτή αποκαθίσταται με την εκτύπωση επί του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) όλων των ενδείξεων του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων από το ιστορικό του τεχνικού ελέγχου του οχήματος υπό μορφή πίνακα «Αριθμός ΔΤΕ» – «Ημερομηνία» – «Ένδειξη μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων»

– Σημειώνεται παρατήρηση «Μείωση ένδειξης μετρητή διανυθέντων χλμ. μεταξύ των ελέγχων ../../… και ../../…»

– Ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος για το πρόβλημα της ανακολουθίας και εφόσον επιθυμεί ποινικές κυρώσεις (για απάτη εις βάρος του) πρέπει να υποβάλλει στο ΚΤΕΟ σχετική υπεύθυνη δήλωση

8.Η με αριθμ. πρωτ. Γ4/46264/2389/2019 (Β΄ 2448) υα ‘’Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης ΣΤ 29900/77

«Περί της διαδικασίας εκδόσεως των εγκρίσεων, για κυκλοφορία στη Ελλάδα αυτοκινήτων οχημάτων κ.λπ.» (Β΄1318) ΑΔΑ:ΨΒ ΖΠ465ΧΘΞ-ΘΔ5

Με την ανωτέρω υα ρυθμίζεται το θέμα κυκλοφορίας βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς υγρών καυσίμων με χωρητικότητα δεξαμενής μικρότερη ή ίση των χιλίων (1 000) λίτρων μέχρι 31-12-2029. Επίσης καθορίζεται ο έλεγχος πρακτικού επιθεώρησης της δεξαμενής στο ΚΤΕΟ.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

1.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 9764/103/5-2-2019 «Κοινοποίηση κοινής υπουργικής απόφασης» ΑΔΑ:94Θ2465ΧΘΞ-Τ98

Με την εγκύκλιο αυτή γίνεται ενημέρωση για το υπόδειγμα εγγράφου που χορηγεί Ιδιωτικό ΚΤΕΟ στον ενδιαφερόμενο σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος λόγω επικίνδυνων ελλείψεων

2.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 13240/137/15-2-2019 «Επιμόρφωση ελεγκτών ΚΤΕΟ για τεχνικούς ελέγχους οχημάτω LPG και CNG» ΑΔΑ: Ψ903465ΧΘΛΞ-9Ο9

Με την εγκύκλιο αυτή διευκρινίζεται ότι επειδή η απαιτούμενη εκπαιδευτική ύλη για την διενέργεια τεχνικών ελέγχων οχημάτων που χρησιμοποιούν LPG ή CNG περιλαμβάνεται στην ύλη της υα για την επιμόρφωση και πιστοποίηση των ελεγκτών ΚΤΕΟ δεν απαιτείται πλέον συμπληρωματική επιμόρφωση στους τομείς αυτούς.

3.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 29946/321/29-5-2019 ‘’Δημοσίευση υπουργικής απόφασης με αριθμ.πρωτ. οικ. 19111/192/6-3-2019 (Β΄1003) του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκούσιου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ)» ΑΔΑ:7ΝΙ9465ΧΘΞ-0ΙΞ

Με την εγκύκλιο αυτή δίδονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή της με αριθμ. πρωτ. 19111/192/2019 υα. Ειδικότερα:

– Αναφέρεται η κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας (από την έκδοση της με αριθμ. πρωτ. 44800/123/1985 υα και μετά) σχετικά με την τεχνικό έλεγχο των οχημάτων

– Παρατίθεται το προεκτυπωμένο ενημερωτικό κείμενο στην οπίσθια όψη του φύλλου Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ)

– Αναλύεται η διαδικασία για την προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων στην περίπτωση εμφανούς παραποίησης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων (διαδικασία που καταργείται με την έκδοση της με αριθμ. πρωτ. 74368/861/2019 υα

– Παρατίθεται υπόδειγμα ενημερωτικού σημειώματος που αποστέλλει το ΚΤΕΟ στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας όταν κατά τον έλεγχο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τις ποινικές κυρώσεις για ανακολουθία στις ενδείξεις του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων.

4.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 56180/570/11-7-2019 «Δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων α) με αριθμ. πρωτ. οικ. 53118/542/2019 (Β΄2748) και β) με αριθμ. πρωτ. οικ. 53116/540/2019 (Β΄2832)»

Με την εγκύκλιο αυτή ενημερώνονται τα ΚΤΕΟ (Δημόσια και Ιδιωτικά) ότι τροποποιήθηκαν οι αποφάσεις της μηχανογράφησης των ΚΤΕΟ προκειμένου να προσαρμοστούν στην ανάγκη της αυτόματης εκτύπωσης στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) των ενδείξεων του αριθμού διανυθέντων χιλιομέτρων από το ιστορικό των ενδείξεων του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων του οχήματος. Επίσης προστίθεται μια επιπλέον φωτογραφία του πίνακα οργάνων που αποστέλλεται στο Μηχανογραφικό Σύστημα του Υπουργείου.

5.Η με αριθμ. πρωτ. 57798/592/29-7-2019 «Διευκρίνηση για τα Δελτία Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) που χορηγούν τα ΚΤΕΟ» ΑΔΑ:6ΧΚ1465ΧΘΞ-7ΕΒ

Με την εγκύκλιο αυτή διευκρινίζονται θέματα που αφορούν τα Δελτία Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ), το απόθεμά τους, την έγκρισή τους το περιεχόμενό τους τόσο στη εμπρόσθια όσο και στην οπίσθια ενημερωτική σελίδα.

Διευκρινίζουμε ότι για το πρόσθετο φύλλο του ΔΤΕ που τυχόν συμπληρώνεται δεν απαιτείται έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία.

6.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 74102/845/7-10-2019 «Δημοσίευση υπουργικής απόφασης» ΑΔΑ:Ω3ΝΗ465ΧΘΞ-ΟΨ5

Ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με την δήλωση της επιθυμίας των ποινικών κυρώσεων που αφορούν στην εμφανή παραποίηση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων (απάτη). Διευκρινίζεται ότι οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας διατηρούν αρχείο με τα αποστελλόμενα από το ΚΤΕΟ ενημερωτικά έγγραφα σχετικά με την παραποίηση των ενδείξεων των μετρητών διανυθέντων χιλιομέτρων έως ότου ζητηθούν από την αρμόδια εισαγγελία στην οποία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλλει έγκληση σύμφωνα με το άρθρο 51 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επειδή σύμφωνα με το άρθρο 405 του Ποινικού Κώδικα το αδίκημα της απάτης (άρθρο 386 του Ποινικού Κώδικα) δεν διώκεται αυτεπάγγελτα.

7.Η με αριθμ. πρωτ. αριθμ. 31421/333/10-5-2019 «Τοποθέτηση και χρήση ταχογράφου σε απορριματοφόρα οχήματα που ανήκουν σε Δήμους» ΑΔΑ: ΩΠΛΝ465ΧΘΞ-ΓΙΙ

Με την εγκύκλιο αυτή ενημερώνονται τα ΚΤΕΟ για την υποχρέωση ελέγχου του ταχογράφου σε απορριμματοφόρα οχήματα με ΜΑΜΦΟ άνω των 3,5 τόνων που ανήκουν σε Δήμους καθόσον με το αριθμ. αριθμ. Φ450/99593/3678/16-4-2019 έγγραφο της Δ/νσης Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών η τοποθέτηση και λειτουργία ταχογράφου στην κατηγορία αυτών των οχημάτων είναι υποχρεωτική.

8.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 32873/345/22-4-2019 ‘’Δημοσίευση κοινής υπουργικής απόφασης με αριθμ. πρωτ. 49462/538/18/9-4-2019 (Β΄1172) των Υπουργών Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και Μεταφορών «Επιμόρφωση και πιστοποίηση του ελεγκτικού προσωπικού των Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ» ΑΔΑ: ΩΞ8Γ465ΧΘΞ-ΜΤ3

Με την εγκύκλιο αυτή γίνεται ενημέρωση σχετικά με τη δημοσίευση της απόφασης για την επιμόρφωση και πιστοποίηση του ελεγκτικού προσωπικού των ΚΤΕΟ και διευκρινίζονται θέματα που αφορούν την υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στις θεωρητικές εξετάσεις ελεγκτών ΚΤΕΟ, και της εφαρμογής των μεταβατικών διατάξεων.

9.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 67157/708/6-9-2019 «Αναγγελία έναρξης λειτουργίας ΙΚΤΕΟ» ΑΔΑ:68Ρ7465ΧΘΞ-ΞΗΑ

Η εγκύκλιος αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Διευκρινίζεται η υποβολή δικαιολογητικών για την αναγγελία λειτουργίας ΙΚΤΕΟ και τη χορήγηση βεβαίωσης με διετή ισχύ με δικαίωμα ανανέωσης για 2 έτη ακόμη.

10.Η με αριθμ. πρωτ. οικ. Γ2/51909/2686/26-6-2019 «Δημοσίευση απόφασης περί ζητημάτων ταξινόμησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων ADR»

Με την παρούσα γίνεται ενημέρωση για την ταξινόμηση βυτιοφόρων οχημάτων με δεξαμενή χωρητικότητας ≤ 1 000 λίτρων και τους περιορισμούς στη χρήση βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων με δεξαμενή ≤ 1 000 λίτρων τα οποία έχουν ήδη ταξινομηθεί ή πρόκειται να ταξινομηθούν έως 30-9-2019.

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

1.Το με αριθμ. πρωτ. 3556/51/19-3-2019 «Τεχνικός έλεγχος οχημάτων κλειστού χώρου»

2.Το με αριθμ. πρωτ. 9817/756/05/24-3-2005 «Τοποθέτηση ‘’εργάτη’’ επί οχήματος»

3.Το με αριθμ. πρωτ. 42976/444/10-6-2019 «Τεχνικός έλεγχος οχημάτων με προσωρινή άδεια κυκλοφορίας τελωνείου»

4.Το με αριθμ. πρωτ. 56418/574/23-7-2019 «Ισχύς πιστοποιητικού ελεγκτή Δ.ΚΤΕΟ»

5.Το με αριθμ. πρωτ. 69017/734/8-10-2019 «Τεχνικός έλεγχος οχημάτων»

6.Το με αριθμ. πρωτ. Γ4/60761/3035/6-9-2019 «Περιοδικός τεχνικός έλεγχος σε βυτιοφόρα με δεξαμενή ≤ 1 000 λίτρων

Β. Επειδή κατά την εφαρμογή της με αριθμ. πρωτ. 19111/192/2019 (Β΄1003) υα και όσον αφορά στον έλεγχο των ενδείξεων μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων που αναγράφονται επί των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) οχημάτων διαπιστώθηκε ότι στο παρελθόν είχαν γίνει πολλά λάθη στην καταγραφή τους (π.χ. αναγραφή των μέτρων ως χιλιομέτρων, μετατροπή των μιλίων σε χιλιόμετρα, ο κατ΄ εκτίμηση μηδενισμός σε κοντέρ κ.λπ.), πρέπει οι ελεγκτές να επιδεικνύουν την πρέπουσα προσοχή κατά την αναγραφή της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων στο ΔΤΕ.

Γ. Για την εφαρμογή της κυα οικ. 37152/2620/2017 (Β’ 1849) «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Α-33824/2683/30-9-2004 (Β’ 1514) κυα σχετικά με τα έγγραφα κυκλοφορίας οχημάτων όπως θεσπίστηκαν με την οδηγία 1999/37/ΕΚ, για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2014/46/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014», δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων διαδικτυακή υπηρεσία (web service). Μέσω αυτής αποστέλλονται στοιχεία όταν αφαιρούνται και επαναχορηγούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας σε όχημα για το οποίο εκδίδεται κατά τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) με επικίνδυνη έλλειψη. (βλέπε εγκύκλιο οικ. 37178/387/14-5-2018 ΑΔΑ : Ψ8Α7465ΧΘΞ-Μ0Α).

Δ. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να δίδεται μεγάλη προσοχή στον διεξοδικότερο έλεγχο του συστήματος εξάτμισης των οχημάτων diesel, για τη διαπίστωση ύπαρξης του φίλτρου μικροσωματιδίων πετρελαίου DPF, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος σχετικά με την αφαίρεση του φίλτρου αυτού.»

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Απο την Τρίτη τα ΚΤΕΟ θα κόβουν τα συγκεκριμένα diesel ΙΧ"

Ακρόπολη με ή χωρίς τουαλέτες;

Κλειστές ή ανοιχτές σήμερα και αύριο 5 και 6 Ιανουαρίου οι τουαλέτες του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης; Γιατί η μεν Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων ανακοινώνει, ότι οι χώροι υγιεινής θα είναι κλειστοί, λόγω της μη έγκρισης αμοιβής του υπάρχοντος προσωπικού καθαριότητας, το δε υπουργείο Πολιτισμού με δική του ανακοίνωσή διαβεβαιώνει, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και οι τουαλέτες θα λειτουργήσουν κανονικά, παρά τα εξαγγελθέντα από την ΠΕΥΦΑ.

Είναι ευτυχές πάντως, που το όλο θέμα λαμβάνει χώρα αυτή την εποχή με τον μειωμένο τουρισμό και όχι το καλοκαίρι με τις χιλιάδες επισκεπτών του ιερού βράχου.
Προβλήματα όμως υπάρχουν και στα φυλάκια των αρχαιοφυλάκων εξ αιτίας της έλλειψης θέρμανσης, γεγονός που ειδικά αυτήν την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίας καθιστά την εργασία τους εξαιρετικά δύσκολη. Εφόσον μάλιστα δεν επιλυθεί το θέμα πρόκειται να προχωρήσουν και σε στάση εργασίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ωστόσο, έχει προκύψει, εξ αιτίας της εκτέλεσης έργων αντικεραυνικής προστασίας και αποκατάστασης του συνόλου του ηλεκτρολογικού συστήματος στον ιερό βράχο, όπου υπάρχουν, χωρίς να χρειάζονται, 175 ηλεκτρολογικοί πίνακες και εκατοντάδες μέτρα καλωδιώσεων. Η επίλυσή του θα αποκαταστήσει και το ρεύμα στα φυλάκια, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, περιμένει κανείς να αναζητηθούν επαρκείς λύσεις θέρμανσης ώσπου οι συγκεκριμένες εργασίες να ολοκληρωθούν.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακρόπολη με ή χωρίς τουαλέτες;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news