facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Άμεση δράση για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά ζητούν με επιστολή τους 105 ευρωβουλευτές

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία κλειστών προ-αναχωρησιακών κέντρων στην Ελλάδα, εξέφρασαν με επιστολή τους 105 Ευρωβουλευτές από 5 Πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Ευρωπαϊκή Αριστερά), μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Παπαδημούλης.

Οι 105 Ευρωβουλευτές καλούν τους Υπουργούς και το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων "να δράσουν άμεσα προκειμένου να τερματιστεί η εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά και η ομηρία πάνω από 46.000 ανθρώπων που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας". Ζητούν δε "θέσπιση έκτακτων μέτρων μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, την δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου μηχανισμού μετεγκατάστασης και την επιτάχυνση της διαδικασίας για την οικογενειακή επανένωση, με την άρση των γεωγραφικών περιορισμών και των διοικητικών εμποδίων που επιβάλλονται από ορισμένα Κράτη Μέλη".

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων:

"Αυτή την εποχή βιώνουμε μια ανθρωπιστική κρίση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και ενώ αυτό δεν αποτελεί ούτε έκπληξη ούτε μυστικό, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν συστηματικά και επανειλημμένα αθετήσει να αναλάβουν πραγματικά την ευθύνη που αναλογεί επιμεριστικά στο καθένα ξεχωριστά αναφορικά με τις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες στα ελληνικά hotspots -κέντρα φιλοξενίας-.

Για την επίλυση αυτής της δυσμενούς κατάστασης, πρέπει να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη. Με την παρούσα επιστολή σας καλούμε να ενεργήσετε ως μία Ένωση, με αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, ώστε να μπει ένα τέλος στην ανώφελη και περιττή ταλαιπωρία των ανθρώπων.

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε hotspots στα ελληνικά νησιά, τόσο εντός όσο και εκτός των επισήμων περιοχών που έχουν σχεδιαστεί να φιλοξενήσουν πρόσφυγες με μέγιστη χωρητικότητα περίπου 8.000 ατόμων! Στα υπερπλήρη αυτά κέντρα, οι άνθρωποι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, με έλλειψη πρόσβασης σε βασικά αγαθά, όπως ασφάλεια, φαγητό, ιατρική περίθαλψη και αποχέτευση. Η ένταξή τους δε, σε συνθήκες ασύλου δυσχεραίνεται από χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη εργαζόμενων σε θέματα ασύλου και η παροχή νομικής βοήθειας και ειδικών διερμηνέων. Η έλλειψη βασικής υποστήριξης από ανθρώπινο δυναμικό σε συνδυασμό με τις συνεχείς εντάσεις επιδεινώνουν την ήδη προβληματική κατάσταση.

Επιπλέον, όσον αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, η κατάσταση είναι, επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητική - αυτή τη στιγμή περίπου 1.200 ανήλικα παιδιά είναι αναγκασμένα να ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα και γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Με τον χειμώνα προ των πυλών, εκατοντάδες νέες αφίξεις λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα και κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων φιλοξενούνται εκεί δεν υπάρχει. Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται σε σημείο ώστε να έχει εξελιχθεί, πλέον, σε μία ευρείας έκτασης ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη. Κάποιοι από εμάς που επισκεφτήκαμε τα κέντρα φιλοξενίας και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει νιώθουμε βαθύτατα συντετριμμένοι.

Την ίδια στιγμή, τα προσφυγικά camps στην ενδοχώρα της Ελλάδας εμφανίζουν, επίσης, πληρότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μεταφορές προς αυτούς τους ηπειρωτικούς καταυλισμούς μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες συνθήκες διαβίωσης όσων μεταφέρονται εκεί. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν μέτρα που να αντιμετωπίζουν ορθά ούτε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ούτε τον αριθμό των ατόμων που υποφέρουν, ούτε την ηθική ευθύνη που φέρουμε όλοι μας για τις ζωές αυτών των ανθρώπων.

Σας καλούμε να συμφωνήσετε επειγόντως στο να εφαρμόσετε μέτρα για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και να διασφαλίσετε ότι όλα τα μέρη θα σέβονται τα πρότυπα της ΕΕ για την υποδοχή και το άσυλο των προσφύγων.

Το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει να λάβει μία σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για:

- Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής με την παροχή στέγης, ιατρικής περίθαλψης και επαρκούς διατροφής μέσω διαδικασιών έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης - π.χ. με την παροχή πλήρους επιχειρησιακής υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

- Θέσπιση έκτακτων μέτρων μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και την επείγουσα θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου μηχανισμού μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης.

- Άρση των διοικητικών εμποδίων που επιβάλλονται από ορισμένα κράτη μέλη και επιτάχυνση της διαδικασίας για την οικογενειακή επανένωση χωρισμένων ανηλίκων και άλλων ατόμων που έχουν μέλη της οικογένειάς του που διαμένουν σε άλλα Kράτη-μέλη.

- Άρση των γεωγραφικών περιορισμών, οι οποίοι οδηγούν σε υπερ-συγκέντρωση πληθυσμού στους καταυλισμούς των νησιών.

- Αντίθεση στα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία οι χώροι φιλοξενίας στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο θα αντικατασταθούν από κλειστά προ-αναχωρησιακά κέντρα. Η μετατροπή των χώρων φιλοξενίας σε κέντρα κλειστού τύπου, παραβιάζει περαιτέρω τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγεί στη συστηματική κράτηση των αιτούντων άσυλο, με επακόλουθες τραυματικές εμπειρίες.

- Διασφάλιση ότι τα αιτήματα ασύλου αντιμετωπίζονται με επάρκεια από άρτια εκπαιδευμένους υπαλλήλους και διερμηνείς και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση αποτελεσματική νομική, ιατρική και ψυχολογική στήριξη και λογοδοσία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ασυνόδευτα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες, που βρίσκονται εκτεθειμένες σε κάθε μορφής κίνδυνο.

- Ενθάρρυνση και υποστήριξη των τοπικών και διεθνών ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων, το αποτέλεσμα των οποίων λειτουργεί τη δεδομένη στιγμή ως ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

"Από την μεριά μας, οφείλουμε να εξάρουμε τις προσπάθειες του ανθρωπιστικού προσωπικού και των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας των ευρωπαϊκών μας αξιών, και οι οποίες προσπαθούν να βρουν κάποιες βραχυπρόθεσμες λύσεις στους χώρους φιλοξενίας. Λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα της κατάστασης, τα μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι τα ελάχιστα αναγκαία που πρέπει να παρθούν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση".

"Η κατάσταση στην Ελλάδα και τα παρακείμενα νησιά είναι άμεσο αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να δράσει. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες λύσεις βασισμένες στην αλληλεγγύη, την ευθύνη, την εκτίμηση και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις μακροπρόθεσμες λύσεις πρέπει να συμπεριληφθεί και η διαδικασία αναθεώρησης του Δουβλίνου, η οποία πρέπει να ξεκινήσει τώρα: Όχι για εμάς, αλλά για όσους υποφέρουν και πεθαίνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, την ώρα που εσείς διαβάζετε αυτή την επιστολή."

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεση δράση για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά ζητούν με επιστολή τους 105 ευρωβουλευτές"

Τραμπ: Σκοτώσαμε τον Σουλεϊμανί για να σταματήσουμε τον πόλεμο, όχι για να τον ξεκινήσουμε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του παραδέχθηκε πως ενέκρινε την επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο υπαρχηγός του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί με στόχο να σταματήσει ο πόλεμος.

«Σχεδίαζε επιθέσεις κατά των Αμερικανών», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος Τραμπ και συνέχισε: «Τον πιάσαμε στην πράξη και το σταματήσαμε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους: «Δράσαμε για να σταματήσουμε τον πόλεμο και όχι για να τον ξεκινήσουμε», ενώ ξεκαθάρισε: «Δεν επιδιώκουμε αλλαγή καθεστώτος. Το μέλλον ανήκει στον λαό του Ιράν».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Σκοτώσαμε τον Σουλεϊμανί για να σταματήσουμε τον πόλεμο, όχι για να τον ξεκινήσουμε"

Χαλυβουργική: Διαψεύδει τα περί παραίτησης της Διοίκησης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Χαλυβουργική με την οποία διαψεύδει τις φήμες που έκαναν λόγο για παραίτηση της υφιστάμενης Διοίκησης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η Χαλυβουργική αναφέρει: “Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας αλλεπάλληλα ανυπόστατα δημοσιεύματα με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη δήθεν παραίτηση της υφιστάμενης Διοίκησης της Χαλυβουργικής”.

“Στους καλοθελητές που τα διακινούν και διοχετεύουν στα διάφορα μέσα για την εξυπηρέτηση δικών τους σκοπών, απαντάμε ότι σύσσωμη η Διοίκηση της Χαλυβουργικής παραμένει στη θέση της και συνεχίζει να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για τα αληθή συμφέροντα της Εταιρείας και των μετόχων της”, καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαλυβουργική.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλυβουργική: Διαψεύδει τα περί παραίτησης της Διοίκησης"

Σε κατάσταση μείζονος επιφυλακής τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμοι για όλα

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκεται από εχθές το σύνολο των μονάδων των ΕΔ. Η εντολή που έχει δοθεί, αφορά ανάκληση όλων των αδειών του προσωπικού, με τα σχέδια για διασπορά των μονάδων σε ότι αφορά τον Στρατό, να έχουν βγει από τα συρτάρια των γραφείων.

Την ίδια ώρα σε ΠΑ και ΠΝ υλοποιούνται όλες οι «απαραίτητες διαδικασίες» έτσι ώστε να υπάρξει μέγιστη δυνατή ισχύ πυρός, όταν αυτό χρειαστεί.

Ο λόγος είναι ότι τα Επιτελεία περιμένουν τουρκική κίνηση το προσεχές χρονικό διάστημα, κίνηση η οποία θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί ένα «σοβαρό επεισόδιο» στην περιοχή του ν.α. Αιγαίου έτσι ώστε Ελλάδα και Κύπρος να υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την «παραίνεση» όλων των μεγάλων δυνάμεων, διαπραγματεύσεων που θα αφορούν το σύνολο της ατζέντας που επιθυμεί η Τουρκία.

Όπως εκτιμάται, υπάρχουν «συγκλίνουσες δυνάμεις» που σπρώχνουν προς μια «θερμή» κατάσταση τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και έξω από αυτή και πολύ πριν τεθεί ο σχεδιασμός για τον ευρωμεσογειακό αγωγό σε πορεία υλοποίησης.


Αυτό γιατί ο ευρωμεσογειακός συνιστά στην ουσία ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Ελλάδας, όχι στην θεωρία, αλλά στην πράξη. Ανακήρυξη η οποία αφορά περιοχές στις οποίες θα περάσει ο αγωγός τις οποίες η Τουρκία (παρανόμως μεν, αλλά με την ισχύ των όπλων της) δικές της!

EastMed: Άτυπο casus belli

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα άτυπο casus belli το οποίο αν και δεν διατυπώνεται, αφήνεται από την Τουρκία να αιωρείται. Έτσι θεωρείται σίγουρο πως η Άγκυρα θα προκαλέσει την Ελλάδα, αλλά μη αφήνοντας περιθώριο η πρόκληση αυτή να μείνει χωρίς απάντηση.

Σύμφωνα με όλες τια διαθέσιμες πληροφορίες, η Τουρκία δεν προκαλέσει κάτι το λιβυκό πέλαγος, αφενός γιατί δεν έχει τέτοια δυνατότητα, αφετέρου γιατί δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Αιγύπτου.

Η Τουρκία του Ερντογάν, βλέπει σαν πραγματική απειλή τη συμμαχία που διαμορφώνεται στα νότιά της, μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου και γνωρίζει πολύ καλά πως για να την ανατρέψει πρέπει να κτυπήσει τον «αδύναμο κρίκο», που δεν είναι άλλος από την Ελλάδα.

Ξέρουν πολύ καλά ποιες είναι οι διαθεσιμότητες όλων των μέσων των ΕΔ και είναι μια περίοδος που η Άγκυρα θεωρεί εαυτόν αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει κάτι αρκετά πιο σοβαρό από απλές προκλήσεις (υπερπτήσεις, παραβιάσεις χωρικών υδάτων ή και μεθοριακό επεισόδιο στον Έβρο), που ξέρει πολύ καλά πως δεν πρόκειται να απαντηθούν από την Ελλάδα.

Έτσι σχεδιάζει κάτι αρκετά πιο σοβαρό στην περιοχή του Καστελορίζου και αυτό είναι που έχει οδηγήσει το ΓΕΕΘΑ να διατάξει ύψιστη επιφυλακή του συνόλου των ΕΔ.

Ένας ακόμη λόγος που το ΓΕΕΘΑ φοβάται πως η Τουρκία θα επιχειρήσει κάτι τώρα, είναι η γενική αναταραχή που επικρατεί στον Κόλπο, μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού και πάντα τέτοιες περίοδοι αναταραχής είναι «κατάλληλες» για την Άγκυρα για την δημιουργία επεισοδίου στο Αιγαίο, όταν όλοι έχουν στραμμένοι την προσοχή τους αλλού.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση μείζονος επιφυλακής τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμοι για όλα"

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Brexit - Τι προβλέπει

Στην Βουλή κατατέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

H νομοθετική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενοποιήσει τη σχετική νομοθεσία, να συστηματοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να άρει συνολικά αβεβαιότητες για όσα θα ισχύουν μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε με είτε χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί τον φορέα-ομπρέλα όλων των συναρμόδιων φορέων της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης σε επίπεδο, τεχνικό, διοικητικό, επιχειρησιακό, οργανωτικό και νομοθετικό, προκειμένου να υπάρχει ένας εκτενής διυπουργικός συντονισμός ώστε ο κρατικός μηχανισμός να βρεθεί προετοιμασμένος, όταν και όπως ολοκληρωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν:

- Την αναγνώριση του δικαιώματος διαμονής των Βρετανών πολιτών (και των μελών της οικογένειάς τους) που (α) θα έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα έως την ημερομηνία αποχώρησης, (β) θα έχουν εγκατασταθεί ως τις 31.12.2020 και (γ) όσων θα αφιχθούν μετά την 01.01.2021. Ρυθμίζονται επίσης οι συνθήκες εισόδου και εξόδου τους στη χώρα.

- Τον συντονισμό των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης των Βρετανών πολιτών και υγειονομικής περίθαλψης αυτών.

- Την αναγνώριση βρετανικών αδειών οδήγησης στην Ελλάδα και την ανταλλαγή τους με ελληνικές.

- Τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα από φυσικά και νομικά πρόσωπα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

- Τη διευθέτηση χρηματοπιστωτικών θεμάτων, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις εργασίες ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων.

- Την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Α.Α.Δ.Ε. μέσω μετάταξης μόνιμου προσωπικού. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο ενόψει της ανάγκης διενέργειας τελωνειακών ελέγχων, σε επιβάτες και εμπορεύματα, αλλά και της αναγκαιότητας πάταξης φαινομένων λαθρεμπορίου, είσπραξης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα ποτά και τα καύσιμα και αναβάθμισης των σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

- Ειδικότερα ζητήματα για τα δικαιώματα φυσικών και νομικών προσώπων που ενδέχεται να προκύψουν σε περίπτωση no-deal Brexit και δεν ρυθμίζονται από το ενωσιακό δίκαιο, ιδίως όσα αφορούν την πρόσβαση στην εργασία και την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων. Οι περιπτώσεις αυτές θα ρυθμιστούν με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Brexit - Τι προβλέπει"

Η Τουρκία ζήτησε από τους πολίτες της στην Τρίπολη να την εγκαταλείψουν άμεσα

Την Παρασκευή, οι δυνάμεις ασφαλείας που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση ζήτησαν από τους Τούρκους πολίτες, δημοσιογράφους, γιατρούς και προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου που βρίσκονται στην Τρίπολη να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Πηγές προσκείμενες σε αυτές τις δυνάμεις ασφάλειας ανέφεραν ότι η Άγκυρα προετοιμάζει χώρους μέσα στην πόλη Μισράτα για να δεχθεί Τούρκους στρατιώτες, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός στρατός θα βρίσκεται στην πόλη αυτή, η οποία θα καταστεί βάση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του εθνικού στρατού της Λιβύης.

Αυτές οι ειδοποιήσεις έρχονται μετά την εντατικοποίηση των μαχών στην Τρίπολη καθώς ο Εθνικός Στρατός προσεγγίζει τις γειτονιές και τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία ζήτησε από τους πολίτες της στην Τρίπολη να την εγκαταλείψουν άμεσα"

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Ψυχρή «εισβολή» με θυελλώδεις ανέμους, βροχές και χιόνια

Ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει την Ελλάδα από το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιανουαρίου προκαλώντας νέα μεταβολή του καιρού.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη, τις βροχές στα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της Ελλάδας και τις χιονοπτώσεις, που με τα έως σήμερα (Παρασκευή 3 Ιανουαρίου) διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα των κεντρικών και νότιων ηπειρωτικών.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στο μεταξύ και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων προειδοποιεί για την επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες καθώς και τον παγετό.

Αναλυτικά οι χιονοπτώσεις την Κυριακή (05-01-2020) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στη Στερεά (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια, και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική).

Ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις απογευματινές ώρες, τα 200 με 400 μέτρα.

Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

Οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι την Κυριακή (05-01-2020) θα πνέουν με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ, ενώ την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-01-2020) τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

Ο παγετός που θα σημειωθεί τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Ψυχρή «εισβολή» με θυελλώδεις ανέμους, βροχές και χιόνια"

Η Αϊάσα Καντάφι καλεί το λαό της Λιβύης να αποκρούσει την τουρκική εισβολή

Η Αϊάσα Καντάφι, κόρη του δολοφονηθέντος ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, κάλεσε το λαό της Λιβύης μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης Τζαμαχιρία, να εμποδίσει τη βεβήλωση της χώρας από τα τουρκικά στρατεύματα, μετά την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο της πρότασης για αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.

«Όταν οι μπότες των Τούρκων στρατιωτών βεβηλώσουν το έδαφος της πατρίδας μας που είναι ποτισμένο από το αίμα των μαρτύρων μας, αν δεν υπάρχει κανείς μεταξύ σας να αποκρούσει αυτήν την επιθετικότητα, αφήστε το πεδίο της μάχης στις ελεύθερες γυναίκες της Λιβύης και θα είμαι στην πρώτη γραμμή τους».

Το τουρκικό κοινοβούλιο χορήγησε την Πέμπτη εντολή ενός έτους για την τουρκική κυβέρνηση να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη. Αυτή η έντονη τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη έρχεται κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας της Τρίπολης, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αϊάσα Καντάφι καλεί το λαό της Λιβύης να αποκρούσει την τουρκική εισβολή"

Νέα παρέμβαση Μακρόν: Καταδικάζει τις συμφωνίες Τουρκίας - Λιβύης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης» στη Λιβύη «που συνδέεται με την ενίσχυση των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων», την επομένη της εξουσιοδότησης του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατού στην βορειοαφρικανική χώρα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος «καταδίκασε με σαφή τρόπο τις πρόσφατα υπογεγραμμένες συμφωνίες» της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) «για θέματα ναυτικά και ασφάλειας» - μια αναφορά στις συμφωνίες που υπέγραψε η Τρίπολη στα τέλη Νοεμβρίου με την Τουρκία - καθώς και «όλες τις αποφάσεις που οδηγούν σε κλιμάκωση».

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε πως «Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης σε αυτή τη χώρα».

«Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες, ιδίως με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε επίσης σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια σε οποιαδήποτε «ξένη παρέμβαση» που ενδέχεται να «περιπλέξει» την κατάσταση στη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Μακρόν τόνισε «την ανάγκη να εδραιωθεί η διεθνής συναίνεση στη Διάσκεψη του Βερολίνου» που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιανουαρίου «που έχει σκοπό τον τερματισμό της κρίσης με την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας «επίσης επιβεβαίωσε τη σημασία του ενδο-λιβυκού διαλόγου και μιας πολιτικής διαδικασίας στην οποία θα εμπλέκονται περιφερειακοί παράγοντες, αλλά κυρίως όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της Λιβύης», σύμφωνα με το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παρέμβαση Μακρόν: Καταδικάζει τις συμφωνίες Τουρκίας - Λιβύης"

ΕΦΚΑ: Δωρεάν ένσημα έως 12 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες

Δωρεάν πλασματικό χρόνο ασφάλισης έως 12 μήνες κατοχυρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, και μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στα Ταμεία των ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, εφόσον καταβάλλουν από το 2011 και μετά την εισφορά ανεργίας και έχουν λάβει την αντίστοιχη επιδότηση ανεργίας λόγω διακοπής επαγγέλματος.

Ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιό του θέτει σε εφαρμογή τη σχετική διάταξη που προβλέπεται στο νόμο 4611/2019, ώστε ο χρόνος ανεργίας για τους ασφαλισμένους των παραπάνω Ταμείων να συνυπολογίζεται χωρίς εξαγορά στα συντάξιμα έτη. Βασική προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν από το 2011 τη μηνιαία εισφορά των 10 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων του ΟΑΕΔ και έχουν επιδοτηθεί λόγω διακοπής επαγγέλματος από τον ίδιο Λογαριασμό. Η ισχύς του μέτρου αρχίζει από 17/5/2019, που σημαίνει ότι καταλαμβάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από αυτή την ημερομηνία, οπότε οι ασφαλισμένοι μπορούν να ζητήσουν να συνυπολογιστεί ο χρόνος ανεργίας για να θεμελιώσουν κατά 1 έτος νωρίτερα το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Χωρίς εξαγορά

«Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται, χωρίς εξαγορά από τον ασφαλισμένο, από τις υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ , με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, προσκομίζοντας βεβαίωση του ΟΑΕΔ, και δεν απαιτείται η έκδοση αναγνωριστικής απόφασης», αναφέρεται στην εγκύκλιο σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Για την αναγνώριση ως πλασματικού χρόνου ασφάλισης, του χρόνου καταβολής του βοηθήματος ανεργίας από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΔ, υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.

Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν λάβει το παραπάνω βοήθημα και θα πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση καταβολής από τον ΟΑΕΔ .

Ο πλασματικός χρόνος καταβολής βοηθήματος που μπορεί να αναγνωριστεί φτάνει μέχρι 12 μήνες. Αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και δεν εκδίδεται πράξη αναγνώρισης.

Αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

Συνυπολογίζεται δε στο ανώτατο όριο των 4 και 5 πλασματικών ετών που αναγνωρίζονται από τους ασφαλισμένους για τη συμπλήρωση της 35ετίας στα έτη 2011 και 2012 προκειμένου να κατοχυρώσουν τη σύνταξη με το μεταβατικό όριο ηλικίας των 60 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ: Δωρεάν ένσημα έως 12 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες"

«Έμφραγμα» στις Εντατικές: Καθημερινά στη λίστα αναμονής δεκάδες ασθενείς

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η λίστα των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τουλάχιστον 45 ασθενείς αριθμεί σήμερα αυτή η θλιβερή, ελληνικής πατέντας, λίστα για τα νοσοκομεία της Αττικής, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «διατίθενται μόλις μία- δυο κλίνες καθημερινά από όλα τα νοσοκομεία, που σημαίνει πως μόλις ένας -δυο ασθενείς μπαίνουν για νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Η πραγματικότητα για τους ασθενείς της λίστας για ΜΕΘ είναι δραματική και συχνά γίνεται τραγική.

Όπως συνέβη με έναν από τους τρεις ασθενείς που βρίσκονταν διασωληνωμένοι τα τελευταία 24ωρα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στην Αττική, λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών: ένας 62χρονος αστυνομικός, έχοντας διασωληνωθεί, κατέληξε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε θάλαμο της παθολογικής κλινικής.

«Συντετριμμένη η οικογένειά του – σημειωτέον ο γιος του εργάζεται στον χώρο της υγείας, σε δημόσιο νοσοκομείο- διερωτάται ποια θα ήταν η έκβαση της υγείας του 62χρονου αν είχε τη δυνατότητα να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ όπως έπρεπε, όπως είχαν ζητήσει οι παθολόγοι, όπως επέβαλε η διάγνωση» αναφέρει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Την τελευταία εβδομάδα στη λίστα βρίσκονται κάθε μέρα 35-45 ασθενείς.

Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κάποιος πως το «έμφραγμα» στις ΜΕΘ συμβαίνει χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η έντονη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, που στέλνει κατά δεκάδες τους ασθενείς σε ΜΕΘ με σοβαρές επιπλοκές, αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημα με τους 45 ασθενείς της λίστας ενδεχομένως δεν θεωρείται καν... πρόβλημα στην παρούσα φάση. Στο υπουργείο Υγείας γνωρίζουν πως με βάση τα περσινά στοιχεία τον Φεβρουάριο η λίστα αναμονής μπορεί να αριθμεί και 80 άτομα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστει στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας με τους διευθυντές ΜΕΘ της Αττικής, στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι πλήρως ανεπτυγμένες 231 κλίνες ΜΕΘ, και παραμένουν κλειστές άλλες 20.

Το θέμα των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ έχει εξελιχθεί σε ένα χρόνιο νόσημα για το σύστημα υγείας της χώρας μας, σε ένα νόσημα ανίατο όπως φαίνεται για όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Ο νυν υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε στη διάρκεια της σύσκεψης πως βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η στελέχωση των ΜΕΘ καθώς και η αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, με στόχο να λειτουργήσουν επιπλέον κλίνες, ωστόσο στην πράξη δεν έχει δρομολογηθεί κάτι ακόμη.

Αυτό που θα γίνει το επόμενο διάστημα είναι η έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης κλινών ΜΕΘ. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ενεργοποιηθεί πιλοτικά μέσα στον τρέχοντα μήνα σε τρία νοσοκομεία της Αττικής και αναμένεται να δώσει στοιχεία για τη διακίνηση των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία και μέσα στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως η λύση στο πρόβλημα των ΜΕΘ δεν είναι κυρίως θέμα ποσοτικό, στον αριθμό των κλινών, αλλά θέμα κριτηρίων των ατόμων για την εισαγωγή αλλά και την παραμονή τους σε ΜΕΘ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έμφραγμα» στις Εντατικές: Καθημερινά στη λίστα αναμονής δεκάδες ασθενείς"

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ζάεφ

Tην παραίτηση της κυβέρνησής του, εν όψει του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να αναδειχθεί αργότερα σήμερα, υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμένεται να αναλάβει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος έλαβε πριν από λίγο από τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, την σχετική εντολή για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και είναι αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Όλιβερ Σπάσοφσκι αναμένεται αργά το βράδυ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή σήμερα 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 12ης Απριλίου.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ζάεφ"

Σκληρή θέση της βουλής της Αιγύπτου κατά Τουρκίας: Ανεύθυνη ενέργεια η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Την απερίφραστη καταδίκη του για την έγκριση εκ μέρους του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, εξέφρασε με σκληρή δήλωσή του το κοινοβούλιο της Αιγύπτου.

«Η Τουρκία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή οπλισμένη με συνθήματα οθωμανικής εποχής και την υποστήριξη των ριζοσπαστικών ομάδων στην περιοχή, και προπάντων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», ανέφερε η δήλωση της αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος «δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη απέναντι στις ανεύθυνες αυτές ενέργειες που απειλούν την εθνική της ασφάλεια».

Μάλιστα, το αιγυπτιακό κοινοβούλιο προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής παρέμβασης της Τουρκίας στη Λιβύη, λέγοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός «θα απειλούσε την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα της Αιγύπτου στην περιοχή της Μεσογείου και θα μπορούσε να μετατρέψει τη Λιβύη σε θάλασσα αίματος».

Παράλληλα, η Αιγυπτιακή Βουλή τόνισε ότι η χώρα «θα υπερασπίζεται την εθνική της ασφάλεια ενάντια σε ό,τι θα μπορούσε να επηρεάσει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των αδελφών χωρών της».

Ενώ, προσέθεσε ότι «η Αίγυπτος θα κινήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές και ανεύθυνες ενέργειες», ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για την αντιμετώπιση αυτής της κλιμάκωσης και των επιπτώσεών της στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή θέση της βουλής της Αιγύπτου κατά Τουρκίας: Ανεύθυνη ενέργεια η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη"

Έγκλημα στα Πετράλωνα: Προφυλακίστηκε ο 21χρονος για τη δολοφονία του νονού του

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ο 21χρονος ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε, τεμάχισε και στη συνέχεια πέταξε στα σκουπίδια τον 52χρονο νονό του.

Ανακριτής και εισαγγελέας με ομόφωνη γνώμη αποφάσισαν την προφυλάκιση του νεαρού. Παράλληλα, οι δικαστικές αρχές διέταξαν τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να κριθεί εάν ο 21χρονος, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, χρήζει νοσηλείας σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Την ώρα της μεταγωγής του κατηγορούμενου δημιουργήθηκε ένταση καθώς ο νεαρός αρνιόταν να βγει από το αυτοκίνητο της αστυνομίας καλώντας σε βοήθεια.

Ο 21χρονος, ο οποίος κατηγορείται για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και τα πλημμελήματα της παράνομης οπλοφορίας και παράνομης οπλοχρησίας, εμφανίζεται να ισχυρίζεται πως σκότωσε τον άτυχο άνδρα την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι της οικογένειας στην οδό Πανδώρου, στα Πετράλωνα.

Το φονικό όπλο ήταν ένας μπαλτάς ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε στο πατάρι του σπιτιού. Με τον μπαλτά ο νεαρός φέρεται να τεμάχισε τον νονό του και στη συνέχεια, όπως ομολόγησε, έβαλε τα μέλη σε τέσσερις σακούλες και τα πέταξε στα σκουπίδια. Ο 21χρονος ισχυρίζεται ότι αιτία του εγκλήματος ήταν το γεγονός πως ο νονός του κακομεταχειριζόταν τη μητέρα του.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στα Πετράλωνα: Προφυλακίστηκε ο 21χρονος για τη δολοφονία του νονού του"

Προειδοποίηση Νέας Οδού για έκτακτα καιρικά φαινόμενα από την Κυριακή

Η Νέα Οδός ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά χιονοπτώσεις, πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και παγετό.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων.

«Παρακαλούμε τους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων φαινομένων, ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν:

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

* Σε περίπτωση που το όχημά τους δεν φέρει χειμερινά ελαστικά, να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

* Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

* Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.

* Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Μεταμόρφωση Αττικής - Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο - Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306.

Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζουμε ότι:

* Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

* Η ταχύτητα με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 με 40 χλμ./ώρα.

* Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση Νέας Οδού για έκτακτα καιρικά φαινόμενα από την Κυριακή"

Πέθανε ο Γεώργιος Μουστάκας, ο ιδρυτής της ομώνυμης αλυσίδας παιχνιδιών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γεώργιος Μουστάκας, ιδρυτής και Πρόεδρος της ομώνυμης αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών.

Ο εμπνευστής και δημιουργός της εταιρίας υπήρξε από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι το 2011, διετέλεσε 18 χρόνια Πρόεδρος, 6 χρόνια Γραμματέας του ΣΕΒΠΠΑ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών και Παιδικών Αμαξών) και αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος από χιλιάδες μικρούς και μεγάλους φίλους.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο 4 Ιανουαρίου στις 11:00, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κεφαλάρι (Κηφισιά).

Tα καταστήματα Μουστάκας το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστά από τις 09.00 έως τις 12.00.

Η οικογένεια παρακαλεί όσους επιθυμούν -αντί στεφάνων- να πραγματοποιήσουν δωρεές στα παρακάτω ιδρύματα:

Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας
• ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ – Αρ. Λογ.: 189/296008-74, IBAN: GR64 0110 1890 0000 1892 9600 874
• EUROBANK – Αρ. Λογ.: 0026.0076.52.0100752194, IBAN: GR41 0260 0760 0005 2010 0752 194
• ALPHA BANK – Αρ. Λογ.: 253-002101-024135, IBAN: GR87 0140 2530 2530 0210 1024 135
• ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – Αρ. Λογ.: 5103-013414-035, IBAN: GR31 0172 1030 0051 0301 3414 035

Το Χαμόγελο του Παιδιού
• ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ – Αρ. Λογ.: 116/296076-12, IBAN: GR81 0110 1160 0000 1162 9607 612
• EUROBANK – Αρ. Λογ.: 0026-0201-91-0100432797, IBAN: GR58 0260 2010 0009 1010 0432 797
• ALPHA BANK – Αρ. Λογ.: 144-00-2001-000011, IBAN: GR46 0140 1440 1440 0200 1000 011
• ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – Αρ. Λογ.: 5233-003309-251, IBAN: GR33 0172 2330 0052 3300 3309 251
• ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – Αρ. Λογ.: 46 464 401, IBAN: GR80 0160 0690 0000 0004 6464 401

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Γεώργιος Μουστάκας, ο ιδρυτής της ομώνυμης αλυσίδας παιχνιδιών"

Πάνω από 45.000 ελέγχους ετοιμάζει η Εφορία για το 2020

Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι αναμένεται να διενεργηθούν το 2020 από το σύνολο των ελεγκτικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως προκύπτει από δύο αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ. Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτές:

- Η Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε) θα διενεργήσει τουλάχιστον 670 έλεγχους - έρευνες και 17.720 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης. Για το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 620 έλεγχοι - έρευνες και 16.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι αντίστοιχα.

- Οι ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ Α' τάξεως θα διενεργήσουν 25.100 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους, ενώ από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και από αυτό το ποσοστό, τουλάχιστον 75% θα αφορούν κατ'αρχάς σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης οι υπηρεσίες αυτές θα διενεργήσουν μέσα στο 2020 περί τις 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Το 2019 η σχετική απόφαση όριζε 25.000 πλήρεις και μερικούς ελέγχους και τον ίδιο αριθμό ελέγχων (2.500) για τη φορολογία κεφαλαίου.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 45.000 ελέγχους ετοιμάζει η Εφορία για το 2020"

Αποδοχή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ της «συνεκμετάλλευσης» Αιγαίου και ελληνικής ΑΟΖ με Τουρκία - Πρωτοφανείς δηλώσεις

Πλέον όπως φαίνεται η απόφαση από την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας έχει παρθεί και η συνεκμετάλλευση «δεν είναι κακή ιδέα» με βάση τα όσα δήλωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Πέτσας και ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Όμως η ιδέα της συνεκμετάλλευσης δεν σταματάει μόνο στο κυβερνών κόμμα αλλά προχωράει και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις «ευχές» Αντώνη Λιάκου «να ναυαγήσει ο EastMed γιατί αποκλείεται η Τουρκία από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου»!

Η αποδοχή της παράδοσης στην θέληση της Τουρκίας λοιπόν είναι... διακομματική.

Ο Μ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «ο αγωγός EastMEd είναι ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο για τη χώρα μας. Ευχή όλων είναι να μπει το πετρέλαιο της Ανατολικής Μεσογείου και να μεταφερθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Τουρκίας.

«Η Τουρκία θέλει να φτιάξει έναν κόσμο στα μέτρα της, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Η συνεκμετάλλευση δεν είναι κακή. Δηλαδή να εκμεταλλεύεσαι μαζί με την Τουρκία τα κοιτάσματα της Μεσογείου δεν είναι κακό πράγμα. Αυτό δεν μας το απαγορεύει κάποιος

Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και να γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια ειρηνική περιοχή, χωρίς απειλές…».

Όμως σε παρόμοια δήλωση προχώρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καθώς άφησε ανοιχτό το μελλοντικό ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο εφόσον εκπληρωθούν μία σειρά προϋποθέσεις!

Ο κ.Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο μπρίφινγκ, για πιθανή μελλοντική συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο -όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου- επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο είναι μακριά, υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να εξεταστούν παρόμοια ζητήματα, που προϋποθέτει αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προηγηθεί η νομική διευθέτηση του μόνου ζητήματος που υπάρχει, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Δηλαδή υπό άλλες συνθήκες το συζητάμε!



Εδώ αξίζει να προσθέσουμε και την άποψη του έτερου πόλου εξουσίας της χώρας, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ που είναι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε μία απίστευτη ανάρτηση του εύχεται το «ναυάγιο» του EastMed, επειδή αφήνει εκτός... την Τουρκία!

Με ανάρτησή του στο Facebook τις προηγούμενες ώρες, που έφερε τίτλο: «Η ευγενής μας τύφλωσις», ο κ. Λιάκος εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την εξέλιξη, που τη χαρακτήρισε «Έωλη και τυχοδιωκτική».

Ο καθηγητής νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία ανέφερε:

«Φοβάμαι ότι η σημερινή μέρα της υπογραφής του αγωγού East-Med θα αποδειχθεί μοιραία. Πρέπει να απευχηθούμε την πραγματοποίησή του. Με την συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίησή του, ακούγεται ως αιρετική και περιθωριακή φωνή κάθε αντίθετη άποψη, που λέει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από τα όποια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ότι είναι έωλη και τυχοδιωκτική η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου (που έχει ιδιαίτερες ευθύνες)-Ισραήλ και Αιγύπτου, και ότι μπλέκουμε σε διαμάχες που η Ελλάδα, δεν μπορεί να ελέγξει.

Επιτρέψτε μου, αλλά τη θεωρώ πολιτική αυτοχειριασμού. Ελλάδα και Τουρκία, και από τη γεωγραφία και από την ιστορία είναι καταδικασμένες να ζουν μαζί, να διαπραγματεύονται, να λύνουν τις διαφορές τους και να συνεργάζονται. Όχι να βγάζει η μία τα μάτια της άλλης. Οπότε το έκαναν το πλήρωσαν ακριβά εκατέρωθεν».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως το συγκεκριμένο ποστάρισμα δεν εμφανίζεται το πρωί της Παρασκευής στο προφίλ του κ. Λιάκου στο Facebook.

Το συμπέρασμα όμως ποιο είναι; Ότι το κυβερνών ή εν δυνάμει κυβερνών πολιτικό σύστημα θεωρεί πλέον ως «μονόδρομο» την συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους.

Μόνο που ο όρος δεν είναι σωστός. Σε πράγματα δικά μας δεν υπάρχει συνεκμετάλλευση αλλά αρπαγή του... 50%.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδοχή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ της «συνεκμετάλλευσης» Αιγαίου και ελληνικής ΑΟΖ με Τουρκία - Πρωτοφανείς δηλώσεις"

Δ. Αχαρνών: Δημότης καταγγέλλει παράβαση καθηκόντων Δημάρχου & Δημοτικής αστυνομίας (έγγραφα)

Για παράβαση καθηκόντων του Δημάρχου Αχαρνών και της Δημοτικής αστυνομίας κάνει λόγω αναγνώστης του aftodioikisi.gr, ο οποίος με έγγραφό του στο Υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τον Δήμο για το ότι δεν αναλαμβάνει την αποκομιδή των κλαδιών αλλά και διερωτάται «Ποιο είναι το κύρος Δημάρχου, ο οποίος παρακάμπτει τις υπηρεσίες του Δήμου και παραγγέλνει ο ίδιος πρόστιμα».
Αναλυτικά στην καταγγελία του αναφέρει τα εξής:
Είμαι υπάλληλος της Ευρ. Επιτροπής και για υπηρεσιακούς λόγους κατοικώ στο Λουξεμβούργο
Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, και ενώ η σύζυγός μου βρισκόταν σε μετεγχειρητικό στάδιο μετά από αφαίρεση όγκου, σε περίοδο ακτινοθεραπείας, αναγκάστηκα να ταξιδέψω βράδυ (συνημμένο AEGEAN_AIRLINES_SA_E_ticket_Confirmation.pdf) ώστε να επιβλέψω τον κηπουρό, επιφορτισμένο από τον υπερήλικα πεθερό μου Ι. Γαλέο (95 ετών) κάτοικο και δημότη Θρακομακεδόνων από την δεκαετία του 1950, να κλαδέψει πεύκα του κήπου για σοβαρούς λόγους πυροπροστασίας.
Σύμφωνα με πάγια πρακτική, φύλλα και κλαδιά αφήνονται σε σάκκους έξω από το σπίτι και καλείται ο Δήμος να τα συλλέξει. Για τον λόγο αυτό, η σχετική ιστοσελίδα του Δ. Αχαρνών διαθέτει την παρακάτω λειτουργία:
Συνεπώς, η σχετική μου αίτηση πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 904809.
Την Κυριακή 15/12/2019, ώρα 12:54, και αφού ο κηπουρός είχε τελειώσει την εργασία του και ετοιμαζόταν να φύγει, ενώ εγώ βρισκόμουν καθοδόν προς Κηφισιά, μου τηλεφώνησε επειγόντως να επιστρέψω διότι κάποιος ήθελε να μου μιλήσει.
Πράγματι, επέστρεψα και συνάντησα έναν κύριο που μου συστήθηκε ως κ. Νάνος, αρχηγός της δημοτικής αστυνομίας, και ευγενέστατα που έδειξε τον κατάλογο κλήσεων στο κινητό του, με πρώτη κλήση « ΔΗΜΑΡΧΟΣ» εξηγώντας μου: «Κύριε Κυριαζή, εγώ έπινα τσίπουρο στο σπίτι μου όταν μου τηλεφώνησε ο Δήμαρχος και μου ζήτησε να έρθω εδώ στο σπίτι σας…»
Στη συνέχεια μου είπε ότι ο Δήμος ΔΕΝ έχει την δυνατότητα συλλογής κλαδιών (με διάφορες δικαιολογίες που σε μετέπειτα αλληλογραφία με τον Δήμο μεταβλήθηκαν – χάλασε η μέγγενη, μας πήραν πίσω το φορτηγό, κλπ κλπ) και ότι απαγορευόταν να αφήνουμε κλαδιά στο πεζοδρόμιο για να μαζέψει ο Δήμος.
Εξηγώντας του ότι μου έμενε μία μόνο εργάσιμη μέρα στην Ελλάδα, υποσχέθηκα να ερευνήσω την αγορά για να παραγγείλω ως ιδιώτης την απομάκρυνση των κλαδιών.
Πέρασα όλη την νύχτα στο Ιντερνετ, βρίσκοντας μόνο κάδους μπαζών για ενοικίαση.
Σε σχετική μου αλληλογραφία στον Δήμο την επόμενη – εργάσιμη – Δευτέρα, εξήγησα ότι οι κάδοι ΔΕΝ είναι η ενδεδειγμένη λύση για την συλλογή κλαδιών και έθεσα το θέμα της παρανομίας όσον αφορά την απόθεση του κάδου και την προκύπτουσα σοβαρότατη παρακώλυση κυκλοφορίας, μια και η οδός Αρχελάου είναι ένας ιδιαίτερα στενός δρόμος, επιλεγμένος δυστυχώς από την δημοτική αρχή στο παρελθόν ως ΚΥΡΙΑ αρτηρία των Θρακομακεδόνων (το πεζοδρόμιο ΔΕΝ αφήνει χώρο λόγω πλάτους αλλά και λόγω των πεύκων που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους).
Συνεχίζοντας την έρευνα στο Ιντερνετ τις επόμενες μέρες, διαπίστωσα ότι οι εργασίες αυτές γίνονται συνηθέστατα από τους Δήμους και Κοινότητες, διότι τόσο τα μηχανήματα όσο και οι χώροι απόθεσης κλαδιών δεν είναι ζητήματα που μπορούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν ατομικά.
Ο Δήμος Αχαρνών, με μεγάλη άνεση, απέφυγε να απαντήσει γραπτώς, μου εδήλωσε προφορικά ότι ΔΕΝ έχει ορίσει τόπο απόθεσης κλαδιών (όπως κάθε ευνομούμενη πολιτεία πράττει για να υπηρετήσει τους πολίτες της) αλλά εξέδωσε πρόστιμο εις βάρος μου  ύψους 300 ευρώ.
Οι ερωτήσεις που θέτω στον Συνήγορο είναι οι εξής:
  1. Ποιο είναι το κύρος ενός αρχηγού δημοτικής αστυνομίας, όταν ομολογεί ότι υπό την επήροια ισχυρού οινοπνευματώδους ποτού, Κυριακή μεσημέρι,
  • αποφασίζει να βγεί σε υπηρεσία και να εργαστεί,
  • να οδηγήσει αυτοκίνητο μέχρι τους Θρακομακεδόνες,
  • και να βεβαιώσει παράβαση και παραβάτη, τον οποίο βέβαια δεν διαπίστωσε να κρατά ή μεταφέρει κλαδιά ως αυτόπτης μάρτυς ο ίδιος,!
  1. Ποιο είναι το κύρος Δημάρχου, ο οποίος ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ τις υπηρεσίες του Δήμου και παραγγέλνει ο ίδιος πρόστιμα;
  2. Έτσι άραγε εργάζονται στον Δήμο Αχαρνών, πίνουν τσίπουρα και τους αναγγέλει ο Δήμαρχος με κλήση σε ιδιωτικό κινητό, σε ποιους να επιβάλλουν πρόστιμα και σε ποιους όχι, ανεξαρτήτως αργίας και ώρας;
  3. Μήπως οι προσλήψεις και γενικότερη διοίκηση του Δ. Αχαρνών είναι περισσότερο θέμα προσωπικών σχέσεων παρά επαγγελματικών υποχρεώσεων και ήθους;
  4. Εφαρμόζεται η ίδια μέθοδος «υγιούς» διοικήσεως και σε θέματα προμηθειών του Δήμου;
  5. Είναι τόσο η Δημοτική Αστυνομία όσο και ο Δήμαρχος Αχαρνών πράγματι σε θέση να παραμένουν στην θέση τους;
  6. Έχει στα αλήθεια κύρος και ισχύ το εκδοθέν πρόστιμο;
Θα ήθελα μόνο να ελπίζω ότι ο στον υπόψιν «αστυνομικό» ΔΕΝ έχει ούτε ΘΑ χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας…
Το πρόστιμο του Δήμου:
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Αχαρνών: Δημότης καταγγέλλει παράβαση καθηκόντων Δημάρχου & Δημοτικής αστυνομίας (έγγραφα)"
Έναν χρήσιμο οδηγό με 5 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ανανέωση κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ εξέδωσε ο Οργανισμός, προκειμένου να λύσει τις απορίες των ενδιαφερομένων.

Αναλυτικά:
1.Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνω το δελτίο ανεργίας;

Η ανανέωση του δελτίου ανεργίας γίνεται κάθε τρεις μήνες από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση αυτού, εντός διαστήματος πέντε (5) εργασίμων ημερών, πριν ή μετά την προβλεπόμενη λήξη ισχύος του Δελτίου.

2.Πού μπορώ να ανανεώσω το Δελτίο ανεργίας;

Η ανανέωση του δελτίου ανεργίας γίνεται:

-είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
-είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με τη χρήση κωδικών πρόσβασης

3.Πώς μπορώ να γίνω χρήστης των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ;

Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να πιστοποιηθείτε ως χρήστης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε:

-παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης – ΚΠΑ ΟΑΕΔ (βλ. οδηγίες εγγραφής), είτε

-χρησιμοποιώντας τους κωδικούς σας από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) (βλ. οδηγίες εγγραφής)

4.Είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία μου στα ΚΕΠ για την ανανέωση του δελτίου μου; Μπορεί να γίνει η ανανέωση του δελτίου μου με την επίδειξη σχετικής εξουσιοδότησης;

Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω ΚΕΠ, καθώς και για την έκδοση όλων των βεβαιώσεων των επιδοτούμενων ή μη ανέργων, απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου.

5.Τι θα πρέπει να προσκομίσω στα ΚΕΠ για την ανανέωση του Δελτίου Ανεργίας;

Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα πρέπει να έχετε μαζί σας ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » " "

Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται χιόνια και παγετός

Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Κυριακή και από τα βόρεια, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας είναι τα ακόλουθα:

1. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ:

α. Οι οποίες την Κυριακή (05-01-2020) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στη Στερεά (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια, και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική). Ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις απογευματινές ώρες, 200-400 μέτρα.

β. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.
γ. Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

2. ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ
α. Την Κυριακή (05-01-2020) θα πνέουν με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

β. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.
γ. Την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

3. ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν
α. Από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-01-2020) τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.
β. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και
γ. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

4. ΠΑΓΕΤΟΣ που θα σημειωθεί
α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες
β. Την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται χιόνια και παγετός"

«Συντάξιμος» ο χρόνος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ για τους ανέργους επαγγελματίες

Θα αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής επιδότησης της ανεργίας των ελευθέρων επαγγελματιών σαν χρόνος ασφάλισης, προκειμένου να «βγουν» σε σύνταξη.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος, την οποία εξέδωσε ο ΕΦΚΑ (κατ’ εφαρμογή παλιότερων διατάξεων), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος των μη μισθωτών, δηλαδή των αυταπασχολούμενων, ως χρόνου ασφάλισης, ο οποίος «οδηγεί» στη σύνταξη. Δηλαδή, το διάστημα κατά το οποίο ένας άνεργος επαγγελματίας λαμβάνει επίδομα ανεργίας, θα συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης, με βάση το οποίο θα προκύψει, μελλοντικά, η
σύνταξή του.

Συγκεκριμένα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λογίζεται, πλην του χρόνου πραγματικής απασχόλησης, μεταξύ άλλων και ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας μισθωτών και ο χρόνος καταβολής του βοηθήματος των μη μισθωτών.

Στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων εμπίπτουν όσοι αυταπασχολούμενοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και, συγκεκριμένα, εκείνοι του πρώην ΟΑΕΕ (πχ έμποροι, βιοτέχνες), του πρώην ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι), αλλά και του πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (δημοσιογράφοι κλπ.), οι οποίοι έχουν λάβει βοήθημα από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2011, συστάθηκε ειδικός λογαριασμός Ανεργίας, με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος στους ασφαλισμένους του π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΑ και π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ. Το 2019, με νεότερη διάταξη, επεκτάθηκε σε όλους τους μη μισθωτούς (πλην ΟΓΑ) το δικαίωμα αναγνώρισης του χρόνου καταβολής του βοηθήματος ανεργίας ως χρόνου ασφάλισης.

Η αναγνώριση του χρόνου καταβολής βοηθήματος στους μη μισθωτούς γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους που αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ ανεργίας των μισθωτών.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει η εν λόγω εγκύκλιος :

– Για την αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος, ως πλασματικού χρόνου, υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.

– Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν λάβει το παραπάνω βοήθημα.

– Να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση καταβολής του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ.

Ο πλασματικός χρόνος καταβολής βοηθήματος που μπορεί να αναγνωριστεί φτάνει μέχρι ένα έτος, αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και δεν εκδίδεται Πράξη αναγνώρισης. Επίσης, αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης. Τέλος, συνυπολογίζεται στο ανώτατο κατ’ έτος όριο των πλασματικών χρόνων ασφάλισης που μπορούν να αναγνωρισθούν.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Συντάξιμος» ο χρόνος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ για τους ανέργους επαγγελματίες"

«Έντονη ανησυχία» της Ε.Ε. για την απόφαση της Άγκυρας να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη

Την «έντονη ανησυχία» της για την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη εξέφρασε σήμερα η Ε.Ε. με δήλωση του Πέτερ Στάνο, επικεφαλής εκπροσώπου της επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, να εγκρίνει στρατιωτικές αναπτύξεις στη Λιβύη. Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει τη σταθερή πεποίθησή της ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση. Ενέργειες που υποστηρίζουν εμπολέμους στη σύγκρουση απλώς θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη για όλους τους διεθνείς εταίρους να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Γκασάν Σαλαμέ και τη διαδικασία του Βερολίνου ως τη μόνη οδό προς μια ειρηνική, σταθερή και ασφαλή Λιβύη. Η Ε.Ε. θα παραμείνει ενεργά δεσμευμένη υπέρ κάθε μέτρου αποκλιμάκωσης καθώς και βημάτων που οδηγούν σε μια αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έντονη ανησυχία» της Ε.Ε. για την απόφαση της Άγκυρας να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη"

Θεσσαλονίκη: Πέταξαν στον Θερμαϊκό πάνω από 40 ηλεκτρικά πατίνια! Εικόνες που προβληματίζουν…

Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FΜ”, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του κεντρικού δήμου, Σωκράτης Δημητριάδης, “είναι πολλά τα πατίνια που έχουν πεταχθεί στη θάλασσα. Έχουμε μετρήσει περίπου 40 – 45 πατίνια να βρίσκονται στα νερά του Θερμαϊκού”.

Η δράση για το “ψάρεμα” των ηλεκτρικών, ενοικιαζόμενων, πατινιών θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιανουαρίου, οπότε και συνεργείο του δήμου με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα επιχειρήσει να τα ανασύρει από τη θάλασσα. “Τα πατίνια έχουν αρχίσει να οξειδώνονται και η μπαταρία που διαθέτουν είναι η χειρότερη μόλυνση για τα νερά του Θερμαϊκού” πρόσθεσε ο κ.Δημητριάδης.

Παράλληλα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους των δύο εταιριών που ενοικιάζουν τα ηλεκτρικά πατίνια στην πόλη, προκειμένου να γίνει μία καμπάνια ενημέρωσης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών για τη σωστή χρήση τους και τη σωστή οδηγική συμπεριφορά.

“Βλέπουμε τα ηλεκτρικά πατίνια παρατημένα σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Οι δύο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια καμπάνια προκειμένου να ενημερωθούν οι χρήστες για το σωστό τρόπο οδήγησης αλλά και στάθμευσης” συμπλήρωσε ο κ.Δημητριάδης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πέταξαν στον Θερμαϊκό πάνω από 40 ηλεκτρικά πατίνια! Εικόνες που προβληματίζουν…"

Μόρια: Επεισόδια και χημικά έξω από τον καταυλισμό

Μικρής κλίμακας επεισόδια σημειώθηκαν, σήμερα Παρασκευή, έξω από το ΚΥΤ Μόριας, όταν Αφρικανοί διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις που -όπως υποστηρίζουν- δέχονται από Αφγανούς που διαμένουν στον καταυλισμό έκλεισαν το δρόμο.

Η Αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόρια: Επεισόδια και χημικά έξω από τον καταυλισμό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news