facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη - Νετανιάχου: Απειλή για τη σταθερότητα η απόφαση της Τουρκίας για τη Λιβύη

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, και προσθέτουν:

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη λιβυκή σύγκρουση».

«Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Αγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης», καταλήγουν στη δήλωσή τους.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινή δήλωση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη - Νετανιάχου: Απειλή για τη σταθερότητα η απόφαση της Τουρκίας για τη Λιβύη"

Πληρωμές με κάρτα: Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται για 30% του εισοδήματος

Οι πληρωμές με κάρτα μπαίνουν στην ζωή μας και τα αλλάζουν όλα στην καθημερινότητά μας. Η λίστα με όλες τις δαπάνες που αναγνωρίζονται για το 30% του εισοδήματος. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες για να αποφύγουν το πρόστιμο. Οι κοινωνικές ομάδες που εξαιρούνται πλήρως ή μερικώς.

Υποχρεωμένοι να κάνουν αγορές με κάρτα είναι οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2020 προκειμένου να αποφύγουν έξτρα φόρο. Συγκεκριμένα όλα τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ακίνητα πρέπει φέτος να εξοφλήσουν, με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους.

Σε κάθε περίπτωση, στην οποία κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώνεται η μη κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Οι φορολογούμενοι που αποκτούν και εισοδήματα προερχόμενα από τόκους καταθέσεων, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και ρέπος ή από κέρδη λόγω επενδύσεων σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν έχουν την παραπάνω υποχρέωση για τα εισοδήματά τους αυτά.

Για φορολογούμενους που ανήκουν σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και μακροχρονίως νοσηλευόμενοι, καθώς και για ορισμένες άλλες ομάδες πολιτών ισχύει εξαίρεση από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών έως 30% του ετήσιου εισοδήματος με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών δεν ισχύει καν η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αξίας έως 30% του ετήσιου εισοδήματος.

Ποια είναι τα κλειδιά

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 7 του πρόσφατα ψηφισθέντος φορολογικού νόμου 4646/2019:


1. Κάθε φορολογούμενος με ετήσιες απολαβές προερχόμενες εκ μιας ή περισσοτέρων από τις 5 βασικές πηγές εισοδήματος, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ενοίκια ακινήτων, θα πρέπει να πραγματοποιήσει εντός του 2020 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του από τις πηγές αυτές. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.). Στο εισόδημα που θα ληφθεί υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Επιπλέον, στο εισόδημα από μισθωτή εργασία που θα ληφθεί υπόψη περιλαμβάνονται και αφορολόγητα ποσά επιδομάτων και άλλων παροχών, όπως π.χ. το επίδομα επικίνδυνης εργασίας, το οικογενειακό επίδομα που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ και το επίδομα στέγασης. Τεκμαρτά εισοδήματα προσδιοριζόμενα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν.


2. Από την κάλυψη του ποσοστού 30% εξαιρούνται οι έχοντες εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ. Για τους φορολογούμενους αυτούς προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Δηλαδή όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα άνω των 66.667 ευρώ αρκεί να καλύψουν ποσό δαπανών 20.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 30%.

3. Από την υποχρέωση να καλύψουν το πολύ υψηλό ποσοστό του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται επίσης και όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί οφείλουν να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να εξοφληθούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

4. Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.


5. Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22%. Π.χ. σε περίπτωση που το ετήσιο ατομικό εισόδημα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσό δαπανών έτους 2020 ανέρχεται σε 3.000 ευρώ (30% των 10.000 ευρώ). Αν ο φορολογούμενος που έχει αυτό το εισόδημα πραγματοποιήσει συνολικό ποσό δαπανών 1.000 ευρώ, τότε θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 22% επί της «ακάλυπτης» διαφοράς των 2.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώ Χ 22%).

Τα προϊόντα που μετρούν στο 30%

6. Στις δαπάνες που θα ληφθούν υπόψη για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.). Πιο αναλυτικά, θα αναγνωρίζονται δαπάνες που αφορούν σε αγαθά και υπηρεσίες των παρακάτω κατηγοριών:

* Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κ.λπ.

* Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπίρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.

* Ενδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.

Ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση

* Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή κ.λπ., υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών. Περιλαμβάνονται δηλαδή όλες οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων καθώς και όλα τα έξοδα επισκευής και συντήρησης κατοικιών.

* Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Επιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.ά., καθώς και επισκευές όλων αυτών των ειδών

* Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευσης, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.

* Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.

* Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικίδια ζώα, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.

* Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

* Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.

* Υγεία: Εξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης (πληρωμές για αμοιβές γιατρών κατόπιν επισκέψεων, έξοδα για νοσήλια, εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη κ.λπ.). Περιλαμβάνονται επίσης: φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρα, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας κ.ά.

* Αλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Ποιοι είναι αυτοί που εξαιρούνται

7. Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται πλήρως:

* Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

* Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

* Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

* Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

* Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

* Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

* Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

* Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

* Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

* Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

* Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

* Οι φυλακισμένοι.

Κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω 12 περιπτώσεις «εξαιρέσεων» δεν οφείλει καν να συγκεντρώσει και να διαφυλάξει χάρτινες αποδείξεις δαπανών αξίας 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρωμές με κάρτα: Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται για 30% του εισοδήματος"

Κοινοβούλιο Λιβύης: «Προδοσία» το αίτημα για τουρκική στρατιωτική επέμβαση

Ένας αντιπρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου καταδίκασε σήμερα ως «εσχάτη προδοσία» κάθε πιθανή τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) που έχει έδρα την Τρίπολη.

Στη Λιβύη διαγκωνίζονται δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η GNA του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο μια επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η GNA.

«(Ο Φάγιεζ) αλ Σάρατζ (επικεφαλής της GNA) και εκείνοι που είναι μαζί του ζήτησαν ξένη επέμβαση στη Λιβύη, ένα αίτημα που χαρακτηρίζουμε εσχάτη προδοσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμχαγιέντ Χούμα, δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Μια «επείγουσα συνεδρίαση» του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Βεγγάζη (ανατολικά) «για να εξετάσει τις επιπτώσεις της κατάφωρης παρέμβασης της Τουρκίας» στις υποθέσεις της Λιβύης, πρόσθεσε.

«Η απερίσκεπτη κίνηση του (Τούρκου προέδρου Ταγίπ) Ερντογάν, στην οποία έσυρε το κοινοβούλιο της χώρας του, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή», σημείωσε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της GNA Φάτι Μπασάγα ανέφερε ότι «η GNA έχει το πλήρες δικαίωμα να υπερασπιστεί τη νομιμότητά της και να προστατεύσει τους πολίτες της που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιθετικότητα μιας ορδής πραξικοπηματιών που υποστηρίζονται από ξένα μέρη», αναφερόμενος στις δυνάμεις που πρόσκειται στον Χάφταρ.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι οι δύο συμφωνίες με την Τουρκία έγιναν «νομικά και δημόσια», κατηγορώντας τις αντίπαλες δυνάμεις για στρατολόγηση «μισθοφόρων (...)».

ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινοβούλιο Λιβύης: «Προδοσία» το αίτημα για τουρκική στρατιωτική επέμβαση"

Την ώρα που το Ισραήλ αναγνώριζε την ελληνική ΑΟΖ... η ελληνική αριστερά έκανε διαδήλωση εναντίον του

Η ελληνική αριστερά πήρε για άλλη μια φορά θέση ενάντια στα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας μας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα, την ώρα που στο Ζάππειο υπογραφόταν η διακρατική συμφωνία για τον East Med, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Παλαιστίνιοι που διαμένουν στην Ελλάδα αλλά και μέλη διαφόρων αριστερών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στην οδό Πανόρμου, όπου διαδήλωσαν κατά της επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρόμενοι έκαψαν σημαία της ΕΕ έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έληξε λίγο μετά τις 7 και οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι αρχές πραγματοποίησαν τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Την ώρα που το Ισραήλ αναγνώριζε την ελληνική ΑΟΖ... η ελληνική αριστερά έκανε διαδήλωση εναντίον του"

Σκόπια: Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτείται από πρωθυπουργός

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια, με την πολιτική αναταραχή να κορυφώνεται μετά το «μπλόκο» της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την άρνηση της Ένωσης, τον περασμένο Οκτώβριο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα.

Το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και αντιπρόεδρος του SDSM.

O Όλιβερ Σπάσοφσκι θα παρουσιάσει αύριο το βράδυ στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ακολούθως αυτή αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμά του θα σημειώσει μεγάλη νίκη στις εκλογές του Απριλίου, η οποία, κατά τον ίδιο θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την άρνηση της Ε.Ε., τον περασμένο Οκτώβριο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτείται από πρωθυπουργός"

Ιταλία: Η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου αυξάνει τις εντάσεις

Η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Μσρίνα Σερένι, με σύντομη ανάρτησή της στο Twitter, σχολίασε την έγκριση της αποστολής τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη από το κοινοβούλιο της 'Αγκυρας.

«Η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου για την Λιβύη αυξάνει τις εντάσεις, σε ένα ήδη δραματικό πλαίσιο. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρότεινε η Ιταλία γίνεται όλο και πιο σημαντική, για να ζητήσουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να σιγήσουν τα όπλα και να ξαναποκτήσει την φωνή της η πολιτική», τόνισε η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου αυξάνει τις εντάσεις"

Αγκυρα για East Med: Κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας θα αποτύχει

Αντιδρώντας στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγκυρα για East Med: Κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας θα αποτύχει"

Αραβικός Σύνδεσμος: Καταδικάζουμε την πρόταση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την Πέμπτη, με ανακοίνωσή του, την έγκριση από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ότι «προωθεί τη συνεχιζόμενη σύγκρουση» στη Λιβύη, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου επισημαίνουν ότι στηρίζουν την πολιτική διαδικασία και ότι θεωρούν πως μια διευθέτηση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση νόμου για την ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη για διάστημα ενός έτους, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

ΑΜΠΕ, Xinhua/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αραβικός Σύνδεσμος: Καταδικάζουμε την πρόταση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη"

Προειδοποίηση Τραμπ σε Ερντογάν: Η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στην «ξένη ανάμιξη» στη Λιβύη, λίγες ώρες μετά την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου για την ανάπτυξη τουρκικού στρατού στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα της Βόρειας Αφρικής.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη», ανέφερε η αμερικανική προεδρία στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, μια μέρα μετά την επίθεση από συριακές δυνάμεις με πυραύλους που έπληξαν σχολείο στη συριακή επαρχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ τους και πέντε παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, στη Συρία, για την προστασία των αμάχων», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση Τραμπ σε Ερντογάν: Η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη"

Αίγυπτος: Καταδικάζουμε την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη

Η Αίγυπτος καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, με ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών από το Κάιρο.

Η αντίδραση της Αιγύπτου είναι έντονη, καθώς δηλώνει ότι «η τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια εν γένει και ειδικότερα την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία απαιτεί τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας των αραβικών συμφερόντων».

Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Αίγυπτος τονίζει ότι η έγκριση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη θεωρείται καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ιδιαίτερα του ψηφίσματος 1970 (του 2011), το οποίο επιβάλλει απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη».

Το Κάιρο επισημαίνει ότι «τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και του Φαγέζ Αλ Σάρατζ της Λιβύης παραβίασαν τη συμφωνία του Skhirat του Δεκεμβρίου του 2015». Το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Αίγυπτος επαναβεβαιώνει την αραβική θέση που απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, μια θέση που υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη σύνοδό του στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που μεταφέρονται από τη Συρία στη Λιβύη, και για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση του εθνικού κράτους στη Λιβύη και των θεσμών στη χώρα.

Τέλος, η Αίγυπτος δηλώνει ότι οποιαδήποτε τουρκική ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, πραγματοποιεί αυτήν την ώρα συνάντηση με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Αιγύπτου για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγυπτος: Καταδικάζουμε την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη"

ΚΚΕ: Μονάχα κινδύνους φέρνει η συμφωνία για τον East Med

Ενάντια στη συμφωνία για τον East Med τοποθετείται το ΚΚΕ, θεωρώντας πως ο ενεργειακός αυτός αγωγός, δεν πρόκειται να ωφελήσει τον ελληνικό λαό, αλλά αντιθέτως τον εμπλέκει σε νέες «μεγάλες περιπέτειες».

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ εκτιμά πως τα σχήματα συνεργασίας που δημιουργούνται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο ή άλλα κράτη, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Γαλλίας, «δίνουν έδαφος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε έναν ‘αγώνα δρόμου’ μεγάλων συμφερόντων». Η Ελλάδα εμπλέκεται ακόμα βαθύτερα στα ατλαντικά σχέδια μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο, και στον ενεργειακό «πόλεμο» των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Γερμανία, που διεξάγεται στο έδαφος της Ευρώπης. Άλλο τόσο, εμπλέκεται επίσης στις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου και Παλαιστινιακής Αρχής για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως απέδειξε και η συμμετοχή στον αγωγό ΤΑΡ, «η συμμετοχή της Ελλάδας στον έναν ή τον άλλο ενεργειακό αγωγό, για λογαριασμό μεγάλων οικονομικών ομίλων και γεωστρατηγικών επιδιώξεων, ούτε απέφερε, ούτε θα αποφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, «δεν πρέπει να περάσει η παραπλανητική επιχείρηση εφησυχασμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων»: «Οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος, απ’ την Κύπρο μέχρι τη Λιβύη, είναι διδακτικές για όποιον εξακολουθεί να πιστεύει ότι η σύμπλευση της Ελλάδας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την προστασία της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Η συμφωνία για τον αγωγό East Med είναι μέρος της ‘προίκας’ που θα κουβαλήσει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Τράμπ η οποία οδηγεί σε νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις στην υπηρεσία του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, όπως αποδείχθηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο πολέμων και σε στρατιωτικό στόχο σε μια ενδεχόμενη γενική στρατιωτική αναμέτρηση στη περιοχή».

Για τα παραπάνω, ο λαός χρειάζεται να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, λαμβάνοντας υπόψη του και το γεγονός πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας απαράλλακτα την απαράδεκτη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε μια συμφωνία χωρίς να έχει προηγηθεί η ανακήρυξη της ΑΟΖ, κίνηση που εντάσσεται στην πολιτική της προώθησης της συνεκμετάλλευσης, μέσω της επιδιαιτησίας της Χάγης» επισημαίνει το ΚΚΕ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ: Μονάχα κινδύνους φέρνει η συμφωνία για τον East Med"

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed

Θετική θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για τον Αγωγό EastMed, και σημειώνει ότι το έργο συνεισφέρει καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου.

Πάντως, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, οι προκλήσεις ενόψει της συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην στρατηγική σημασία του έργου που αναδείχθηκε την περίοδο 2015 - 2019, με σημαντικότερους σταθμούς:

- την 5η Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ το Δεκέμβριο 2018 στο Μπερ Σεβά, όπου οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών συμφώνησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Φρίντμαν, μιλώντας ρητά εκ μέρους του Πρόεδρου Τραμπ, υπογράμμισε τη στήριξη των ΗΠΑ στο έργο και κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στην επιτυχία του.

τον Φεβρουάριο 2019 που το έργο έλαβε τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και

- τον Μάρτιο 2019 κατά την πρώτη συνάντηση του πλαισίου συνεργασίας 3+1 (με τις ΗΠΑ), όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κ. Πομπέο, τόνισε τη στρατηγική σημασία του έργου και την Αμερικανική στήριξη σε αυτό.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι κατά την επόμενη περίοδο, η κυβέρνηση οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της για την θωράκιση του έργου, επικεντρώνοντας την προσοχή της σε τέσσερα μέτωπα:

Πρώτον, κατά την επικείμενη συνάντηση και ιδίως τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, πρέπει να εξασφαλισθεί ξεκάθαρη στήριξη στον αγωγό EastMed και το πλαίσιο συνεργασίας 3+1. Σημειώνει ωστόσο ότι οι ενστάσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Πρόεδρος Τραμπ στην υιοθέτηση του Νομοσχεδίου "Eastern Mediterranean Partnership" που αφορά μεταξύ άλλων τη στήριξη του σχήματος 3+1, αποτελούν ανησυχητικό οιωνό. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κύρωση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, το οποίο κατατέθηκε στις 24/12/2019, δεν μπορεί παρά να εξαρτάται από τον βαθμό σύγκλισης των συμφερόντων μας με τις ΗΠΑ.

Δεύτερον, η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την ενεργή συμμετοχή της Ιταλίας στο έργο, χωρίς την οποία δεν μπορεί να έχει μέλλον... Η υπογραφή της Συμφωνίας σε τριμερές σχήμα μπορούσε να είχε λάβει χώρα από τον Φεβρουάριο του 2019, ωστόσο στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλά η υπογραφή αλλά η συμμετοχή της Ιταλίας στου υπογράφοντες. Η πρόσφατη επιστολή του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας στην οποία αναφέρει γενικόλογα ότι η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει τον αγωγό «στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI)» είναι σαφές ότι δεν αρκεί.

Τρίτον, η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος ατόμων και εταιριών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες εντός της περιοχής της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης. Υπενθυμίζεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά, ότι ένας από τους στόχους της παράνομης Συμφωνίας είναι η παρεμπόδιση της κατασκευής του αγωγού εξ ου και εκτείνεται σε περιοχές από τις οποίες ο αγωγός αναμένεται να περάσει. Η παρεμπόδιση έργου στηριζόμενο από την Ε.Ε., είναι σαφές ότι πρέπει να οδηγεί σε ευρωπαϊκά μέτρα και κυρώσεις.

Τέταρτον, πρέπει να εξασφαλισθεί ότι δεν θα αντιμετωπισθούν δυσκολίες από πλευράς ΔΕΠΑ στην υλοποίηση του έργου μετά τον πρόσφατο νόμο που εκχωρεί σε έναν ιδιώτη το σύνολο του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό για το δημόσιο στη ΔΕΠΑ Διεθνών, χωρίς, όμως, να διασφαλίζει κανένα έσοδο για τη χρηματοδότηση των διεθνών αυτών έργων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ο σχεδιασμός του διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του Αγωγού EastMed καθώς το σταθερό έσοδο από τα δίκτυα φυσικού αερίου θα κατευθυνόταν στα διεθνή έργα.

«Η πολύχρονη προσπάθεια που έχει καταβληθεί φέρνει τα σημερινά θετικά αποτελέσματα, οι προκλήσεις, όμως, παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την κυβέρνηση» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed"

ΚΙΝΑΛ: O αγωγός EastMed αναδεικνύει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο

«Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed) σκοπεύει στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φυσικού Αερίου, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Η παράταξη μας με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την διαρκή οικονομική ανάπτυξη και κυρίως τα ισχυρά γεωπολιτικά οφέλη οραματίστηκε και σχεδίασε ήδη από το 2011 ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα της εποχής μας», αναφέρεται σε κοινή σνακοίνωση των Τομέων Ενέργειας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των αντίστοιχων υπευθύνων βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής Γ. Αρβανιτίδη και Α. Λοβέρδου.

«Η ένταξη του αγωγού στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας αλλά και ταυτόχρονα την συναντίληψη της ΕΕ για την υψηλή προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed μιας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης συνολικά».

Οι αναγκαίες προϋποθέσεις

«Για να γίνει όμως πραγματικότητα ο αγωγός που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε» προσθέτει το ΚΙΝΑΛ, «είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι εξής προϋποθέσεις:

1) Ο αγωγός Eastmed πρέπει να συν-διαμορφωθεί και λειτουργήσει ως έργο συνεργασίας, ειρήνης, ενότητας και ανάπτυξης των χωρών της Αν. Μεσογείου και της ΕΕ που θα ενταχθούν στη Συμφωνία Στήριξης του.

2) Οι χώρες που υπογράφουν τη Συμφωνία Στήριξης του Eastmed θα πρέπει να δεσμευθούν πολιτικά και μακροχρόνια ότι αυτός ο αγωγός είναι η βασική τους επιλογή για την όδευση προς την ΕΕ των νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν στην περιοχή. Θα πρέπει δηλαδή να δεσμευθούν ότι οι απαιτούμενες και αναμενόμενες νέες ανακαλύψεις δεν θα μεταβάλλουν τη στήριξη τους στον διεθνικό Eastmed προς όφελος σχεδίων με στενό εθνικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους και η δέσμευση μεγάλων καταναλωτών για αγορά ποσοτήτων φ.α. από τον Eastmed.

3) Οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών που στηρίζουν τον Eastmed θα πρέπει να εκκινήσουν το διάλογο και να πείσουν τις εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα ότι ο Eastmed αποτελεί για αυτές τον συμφερότερο οικονομικά δρόμο πώλησης του φυσικού αερίου που θα ανακαλύψουν από δω και στο εξής.»

Δεν αποτρέπει την τουρκική προκλητικότητα

«Θέλουμε όμως να επισημάνουμε ότι ο αγωγός από μόνος του δεν έχει αποτρεπτική ισχύ έναντι της κλιμακούμενης Τουρκικής προκλητικότητας. Η Τουρκική προκλητικότητα αντιμετωπίζεται με ισχυρή πολιτική βούληση την οποία η Κυβέρνηση πρέπει να επιδεικνύει σε κάθε της βήμα με απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως την ενότητα και ομοθυμία στο εσωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.»

» Η θέση μας εκφράστηκε με σαφήνεια από την πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά ότι πρέπει να καταστεί φανερό πως όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ: O αγωγός EastMed αναδεικνύει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο"

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Τουρκία θέλει τη Λιβύη για να βάλει «χέρι» στα κοιτάσματα της Μεσογείου

Η εφημερίδα Tagesspiegel δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου» και υπότιτλο «Η Άγκυρα στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη. Κατά βάση, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη διαμάχη στη βόρεια Αφρική, αλλά για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως αναφέρεται, η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάζει το σχέδιο αποστολής στρατευμάτων στη βορειο-αφρικανική χώρα, ως αλτρουϊστική πράξη βοήθειας προς τη Λιβύη.

Η Άγκυρα δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της στην αδικία που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη «και είναι έτοιμη για κάθε εγχείρημα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την αποστολή στο εξωτερικό που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Κατά βάση, ωστόσο, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη σύγκρουση στη Λιβύη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση θέλει κυρίως να ενισχύσει τη θέση της στη διένεξη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη της στρατιωτικής δύναμης για τη στήριξη της κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη, κατά του αντάρτη στρατηγού Χαφτάρ, θα μπορέσει να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, μετά την απόφαση στο Κοινοβούλιο.

Από την τουρκική οπτική, ο χρόνος πιέζει, καθώς τα στρατεύματα του Χαφτάρ κατάφεραν να προωθηθούν χάρη στην στήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Ερντογάν εξετάζει να χρησιμοποιήσει Σύρους μαχητές ως επικεφαλής της αποστολής. Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι οι πρώτοι 300 Σύροι μαχητές έχουν ήδη μεταφερθεί στη Λιβύη από την περιοχή της Βόρειας Συρίας που ελέγχεται από την Τουρκία, ενώ 1.600 ακόμα βρίσκονται στη φάση της εκπαίδευσης.

Οι κυβερνήσεις σε Άγκυρα και Τρίπολη διαψεύδουν τη σχετική αναφορά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απειλούμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη αποτελεί συνέπεια της τουρκικής επιλογής κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική, στην οποία η σύγκρουση στη βορειο-αφρικανική χώρα παίζει μόνο ένα μικρό ρόλο.

Η Άγκυρα θέλει να έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποκλείουν την Τουρκία από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη θάλασσα.

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης το Νοέμβριο καθορίζει ως τουρκικά χωρικά ύδατα μεγάλο τμήμα της θαλάσσιας αυτής περιοχής, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Άγκυρα θέλει να ασκήσει πίεση στους γείτονες της με τη συμφωνία και την αποστολή στρατευμάτων.

Ο Χαλίλ Καραβελί, ειδικός σε θέματα Τουρκίας που ζει στη Σουηδία δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη, ώστε να δημιουργήσει ένα μοχλό στη διένεξη για το φυσικό αέριο. Η στρατηγική αυτή είναι αμφιλεγόμενη.

Η αντιπολίτευση ρωτά τι έχει να πετύχει η Τουρκία στη Λιβύη. «Δεν θέλουμε να χυθεί αίμα των στρατιωτών μας στην αραβική έρημο», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Kεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Η Τουρκία, με αυτό τον τρόπο, ρισκάρει να απομονωθεί περισσότερο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι γείτονες είναι πρόθυμοι να συνομιλήσουν με την Άγκυρα για το μοίρασμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Με το εγχείρημά της, καταλήγει η εφημερίδα, η Τουρκία εμπλέκει και την γερμανική κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει μια σύσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη στο τέλος του μήνα. Υπάρχει επίσης η απειλή κρίσης με τη Ρωσία,καθώς η Μόσχα στηρίζει τον αντάρτη στρατηγό Χαφτάρ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία την Τετάρτη.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικά ΜΜΕ: Η Τουρκία θέλει τη Λιβύη για να βάλει «χέρι» στα κοιτάσματα της Μεσογείου"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε τον EastMed - Ανησυχούμε για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Την υποστήριξη της στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed αλλά και την έντονη ανησυχία της για τις τουρκικές προκλήσεις εκφράζει η Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αποκλειστική γραπτή δήλωσή του στον ΑΝΤ1 και τον ανταποκριτή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θανάση Τσίτσα, επέκρινε τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αλλά και την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση του ΑΝΤ1 για το πως σχολιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed o εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε γραπτώς:

«Ελπίζουμε ότι οι υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου θα αναπτυχθούν προς όφελος των Κυπρίων. Υποστηρίζουμε τα ποικίλα, εμπορικά βιώσιμα μέσα για να προωθήσουμε την αγορά των υπεράκτιων πόρων της Κύπρου. Εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

ant1news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε τον EastMed - Ανησυχούμε για τις προκλήσεις της Τουρκίας"

Νετανιάχου για EastMed: Εχουμε τα ίδια εθνικά χρώματα και τα ίδια συμφέροντα

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου ευχαρίστησε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και τους υπουργούς οι οποίοι εργάστηκαν για αυτή τη συμφωνία κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz ο οποίος «εργάστηκε σκληρά για τη σημερινή μέρα».

Μιλώντας στα εβραϊκά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σημερινή μέρα αποτελεί μια ιστορική μέρα για το Ισραήλ δεδομένου ότι γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα. «Παράγουμε πλέον ενέργεια. Πριν από λίγες μέρες ανοίξαμε το κοίτασμα του ‘’Λεβιάθαν’’ και βλέπουμε ότι έχουμε μεγάλη ποσότητα εκεί η οποία μεταφράζεται σε πολύ μεγάλες οικονομικές απολαβές άρα μιλάμε για μια εξαιρετική ανάπτυξη» ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής.

«Δε δουλεύουμε κατά κανενός αλλά δουλεύουμε για το καλό των λαών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, προσκαλώντας οποιαδήποτε χώρα – ιδιαίτερα την Ιταλία και την Αίγυπτο- να συνδράμει ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω.

«Δημιουργήσαμε τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού»

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια «ανωμαλία» που υπάρχει από ιστορικής σκοπιάς την οποία έχουν ζήσει οι χώρες μας.

«Εμείς στην Αθήνα και στην Ιερουσαλήμ δημιουργήσαμε τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα και το Ισραήλ από τη μία και η Κύπρος στη μέση. Δημιουργήσαμε τις αξίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα.

»Όμως στη σύγχρονη εποχή υπάρχει μια έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των χωρών. Αυτό όμως το διορθώσαμε γιατί πλέον έχουμε ξεκινήσει αυτές τις διμερείς και τριμερείς συναντήσεις – είναι η έβδομη τριμερή συνάντηση.

»Είναι ιστορικής σημασίας όμως γιατί αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο για να δώσουμε και να προμηθεύσουμε με ενέργεια την Ευρώπη και θέλουμε να εντατικοποιήσουμε αυτά που είναι για το κοινό μας συμφέρον».

«Καθόλου τυχαία τα χρώματα»

Στο σημείο μάλιστα αυτό «διαφώνησε» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφερόμενος στα χρώματα των δύο χωρών, της Ελλάδας και του Ισραήλ, λέγοντας πως «αυτά είναι τα εθνικά μας χρώματα. Δεν είναι τυχαίος ο συντονισμός. Μιλάμε για τα στρατηγικά μας συμφέροντα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνεργάστηκαν. Αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε πολύ»

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Νετανιάχου για EastMed: Εχουμε τα ίδια εθνικά χρώματα και τα ίδια συμφέροντα"

Αναστασιάδης: Ιστορική η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

«Ιστορικό ορόσημο» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδη,ς σε κοινές δηλώσεις με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό «Eastmed».

Με την υπογραφή της Συμφωνίας, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «επιβεβαιώνουμε με τον πλέον απτό τρόπο πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία».

Μιλώντας για τη σημασία του αγωγού, ο Πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε πως έργα όπως ο «Eastmed», ενέχουν τεράστιο συλλογικό όφελος τόσο για τις τρεις χώρες όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ η υλοποίηση του θα συμβάλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενέταξε τη σημερινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού «Eastmed», «στην κοινή θέση πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, πολλαπλασιάζοντας τη στρατηγική τους αξία και συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή». Μια πεποίθηση, όπως επισήμανε, «που συμμερίζεται και η πλειοψηφία των κρατών της περιοχής, μέσω της ίδρυσης του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου από την Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη, το οποίο έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως «ουδόλως τυχαία και η απόφαση της Ένωσης για χρηματοδότηση των τεχνικών μελετών κατασκευής του αγωγού, ενώ, την ίδια στιγμή, η όλη γεωστρατηγική σημασία του αγωγού αναγνωρίζεται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέσω, μεταξύ άλλων, και με την υιοθέτηση πρόσφατα του Eastmed Act».

Εστιάζοντας περαιτέρω στην τριμερή συνεργασία, είπε πως έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής αξίας, «το οποίο εδράζεται στις ιστορικά κοινές μας αξίες, με στόχο την οριστική επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την κοινή πεποίθηση πως οι συνεργασίες μας, βασιζόμενες στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και του ειλικρινούς διαλόγου, αποτυπώνουν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες, στόχους και συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να αυτοαπομονώνονται.

Στο σημείο αυτό ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας και προσέθεσε: «Το αντίθετο, όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη σεβασμό στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών».

Καταληκτικά ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε εκ νέου την υπογραφή της σημερινής ιστορικής Συμφωνίας για τον «Eastmed», όπως σημείωσε και επανέλαβε: «Μιας συμφωνίας που δεν στρέφεται ενάντια οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θαλάσσης».

Τέλος, είπε πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως πέραν του αγωγού «EastMed», οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως «EuroAsia Interconnector», ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Ιστορική η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ"

Στη Ριτσώνα θα μεταφερθούν 634 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σάμο

Πραγματοποιείται σήμερα η μεταφορά συνολικά 634 αιτούμενων ασύλου που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου στη Ριτσώνα.

Η μετακίνηση θα γίνει με το πλοίο «Νήσος Χίος» της γραμμής Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Σάμος – Ικαρία – Μύκονος – Σύρος – Πειραιάς, το οποίο όμως βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής. Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθεί και η μετακίνηση των αιτούμενων ασύλου.

Στο σύνολό τους θα μεταφερθούν σε στρατόπεδο στη Ριτσώνα Αττικής.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Ριτσώνα θα μεταφερθούν 634 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σάμο"

Έπεσαν οι υπογραφές για τον EastMed - Κ. Μητσοτάκης: Ο αγωγός αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Η συμφωνία υπεγράφη λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα.

Οι υπογραφές έπεσαν παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ η αρχική δυναμικότητα του αγωγού σχεδιάζεται να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα διπλασιασμού της στο μέλλον.

«Πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μεσογειακής λεκάνης και αποτελεί το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Θέτει, παράλληλα, τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και διασφαλίζει την παροχή αερίου σε περιοχές της χώρας μας που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Η συνεργασία για τον EastMed δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά μετατρέπει την ενέργεια σε καταλύτη της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας, προς όφελος όλων» σχολίαζαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό ΕastMed προηγήθηκε τριμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, παρουσία των τριών Υπουργών Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργο Λακκοτρύπη και Yuval Steinitz. Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε ότι η στενή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου αποτελεί μία επιλογή με ευρύτερους ορίζοντες που εκτείνονται πολύ πέρα από τα όρια ενός ενεργειακού τριμερούς σχήματος.

Στην τελετή έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

AΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπεσαν οι υπογραφές για τον EastMed - Κ. Μητσοτάκης: Ο αγωγός αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας"

Υποχρεωτικός ο «Φάκελος Ασφάλισης Υγείας» -Οδηγίες για την εγγραφή των πολιτών

Yποχρεωτικά Φάκελο Ασφάλισης Υγείας θα πρέπει να αποκτήσουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, ειδικά εκείνοι που χρειάζονται φάρμακα υψηλού κόστους. Αλλωστε, τις επόμενες εβδομάδες, και όχι από την αρχή του έτους, όπως είχε εξαγγελθεί, πρόκειται να ξεκινήσει η διανομή των ακριβών φαρμάκων και από τα φαρμακεία της γειτονιάς.
Στις περιπτώσεις που ο ασθενής θα θέλει να παραλάβει τα φάρμακά του από ιδιωτικό φαρμακείο, θα πρέπει να διαθέτει Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και μέσω αυτού να δηλώνεται το σκεύασμα που θα προμηθεύεται.
Ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σήμερα σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους φαρμακοποιούς ώστε εντός 10 εργάσιμων ημερών να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία διανομής των φαρμάκων υψηλού κόστους.
Ηδη, πάντως, όπως γράφει το ethnos.gr, η διαδικασία έχει καθυστερήσει, αφού η νέα αλυσίδα διανομής επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 1.1.2020. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει ακόμη καθώς πολλοί φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τις πολλαπλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται. Πάντως, ο ΕΟΠΥΥ καλεί σήμερα όλους τους ασφαλισμένους του να δημιουργήσουν Φάκελο Ασφάλισης Υγείας.
Οπως σημειώνει η Διοίκηση του Οργανισμού, μετά την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, προωθεί τη χρήση του προσωπικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ).
Με τη χρήση του ΦΑΥ, οι ασφαλισμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν δαπάνες υπηρεσιών υγείας που έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ και είναι καταγεγραμμένες στα Πληροφοριακά Συστήματά του.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΦΑΥ και των στοιχείων που παρέχει προς τους ασφαλισμένους, τίθεται σε λειτουργία μία νέα υπηρεσία πιστοποίησης του ασφαλισμένου, που πλέον θα έχει την δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο που θα προμηθευτεί τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), δηλαδή εάν επιθυμεί να τα λαμβάνει (όπως σήμερα) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα φαρμακεία της γειτονιάς του, που θα συμμετέχουν στην διαδικασία διάθεσης ΦΥΚ.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, στόχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι μέσω του ΦΑΥ να προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες και πληροφορίες, όπως ο προγραμματισμός ραντεβού για την προμήθεια ΦΥΚ από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική ενημέρωση για την πορεία αιτήσεων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) για την χορήγηση ΦΥΚ, κ.α.
«Για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στον προσωπικό ΦΑΥ, καθώς η διαδικασία είναι απλή και αποτελεί ένα εργαλείο που επιπρόσθετα βοηθά τόσο τον ΕΟΠΥΥ όσο και τον ασφαλισμένο να εντοπίζει τυχόν χρεώσεις που έγιναν χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει για αυτές. Συγκεκριμένα, μέσω του ΦΑΥ ο κάθε ασφαλισμένος έχει δυνατότητα «αυτοελέγχου» για τυχόν χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί» αναφέρεται.
Οδηγίες για την εγγραφή
Μετά από κάθε συναλλαγή σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ, προεγγράφεστε αυτόματα στον προσωπικό σας Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Κατόπιν, μπορείτε να δημιουργήσετε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης (Κωδικός Χρήστη και Συνθηματικό) από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: (Εγγραφή στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας) και αυτόματα να συνδεθείτε στον ΦΑΥ.
Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν πρόσφατα επισκεφθεί οποιαδήποτε ΠΕ.ΔΙ., μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή με τους κωδικούς ΤΑΧΙSnet και τα στοιχεία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου τους στην υπηρεσία πιστοποίησης στοιχείων ασφάλισης από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: (Εγγραφή στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας) και λαμβάνουν μοναδικό κωδικό εγγραφής. Στη συνέχεια, όταν πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε οποιοδήποτε ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή σε ΠΕ.ΔΙ., με την Ταυτότητα ή το Διαβατήριο και τον μοναδικό κωδικό εγγραφής, ενεργοποιούν την υπηρεσία του ΦΑΥ.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικός ο «Φάκελος Ασφάλισης Υγείας» -Οδηγίες για την εγγραφή των πολιτών"

H κακοκαιρία «χτυπά» τα Χανιά: Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι η έντονη χαλαζόπτωση σε μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στην πόλη των Χανίων, ενώ τα χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές.



Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου υπάρχει παγετός.

Χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας είναι ότι στον κόμβο Γαλατά της Εθνικής οδού Χανίων - Κισσάμου χρειάσθηκε να παρέμβουν μηχανήματα των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να απομακρύνουν το χιόνι και να αποφευχθούν τυχόν τροχαία ατυχήματα.



strosimo-xalaziou-agia-marina2-5

ΑΠΕ ΜΠΕ - Flashnews/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "H κακοκαιρία «χτυπά» τα Χανιά: Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας και Καρύστου

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και κάποιες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τις Δ.Ε. Βιλίων, Ερυθρών και Οινόης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και τις κοινότητες Καρύστου, Αετού και Καλυβίων του Δήμου Καρύστου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εκχιονιστικά μηχανήματα στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας έστειλε η περιφέρεια Αττικής

Με επτά μηχανήματα για τον εκχιονισμό περιοχών της Μάνδρας, συνέδραμε η Περιφέρεια Αττικής στη διαδικασία αποκατάστασης των δρόμων όπου σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις όπως το κέντρο των Βιλίων, μετά από αίτημα του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Μετά την ανταπόκριση της Περιφέρειας στο αίτημα, ο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στη διαρκή, όπως είπε, αρωγή της Περιφέρειας Αττικής προς στους δήμους στην προσπάθεια διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που «προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας».

Σημείωσε δε ότι προτεραιότητά της Περιφέρειας «είναι η ασφάλεια των πολιτών και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε με τους δήμους και από κοινού θα αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικό τρόπο και ταχύτητα τα προβλήματα».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας και Καρύστου"

Κίναρος: Τι είπε στους διασώστες η κυρά Ρηνιώ -Δεν αφήνει το σπίτι της

Δεν εγκαταλείπει το σπίτι της στην Κίναρο η κυρά Ρηνιώ, τα ίχνη της οποία χάθηκαν από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η τύχη της 74χρονης μοναδικής κατοίκου στην Κίναρο, αγνοούνταν από την προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, όταν και επικοινώνησε τελευταία φορά με τους δικούς της. Ελικόπτερο Super Puma απογειώθηκε έτσι το μεσημέρι της Πέμπτης από τη Ρόδο, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι καλά στην υγεία της.

Οι διασώστες του ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκαν πάνω από την Κίναρο και διαπίστωσαν πως η κυρά Ρηνιώ ήταν καλά στην υγεία της. Φαίνεται πως η κακοκαιρία προκάλεσε βλάβη στο ηλεκτρικό και τις τηλεπικοινωνίες στο νησί.

Η 74χρονη, σύμφωνα με το ρερπορτάζ της ΕΡΤ βρισκόταν στο σπίτι της, το μικρό λευκό κτίριο με την ελληνική σημαία ζωγραφισμένη στην οροφή, στην Κίναρο. Όταν οι διασώστες της πρότειναν να την μεταφέρουν στη Ρόδο μέχρι να περάσει η κακοκαιρία και να αποκατασταθούν οι βλάβες, τόσο της ηλεκτροδότησης, όσο και των τηλεπικοινωνιών στο νησί, εκείνη αρνήθηκε. Όπως είπε, έχει κάποιες προμήθειες να περάσει τις ημέρες της ώσπου να διορθωθούν οι βλάβες.

Το μήνυμα της κόρης της μοναδικής κατοίκου στην Κίναρο στο Facebook

Λίγο νωρίτερα, η κόρη της 74χρονης από την Κίναρο, ανάρτησε ένα σύντομο μήνυμα με το οποίο ευχαριστούσε όλους όσους έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την μητέρα της. «Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που μοιραστήκατε την αγωνία μου για την μητέρα μου τέλος καλά όλα καλά» έγραψε χαρακτηριστικά.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίναρος: Τι είπε στους διασώστες η κυρά Ρηνιώ -Δεν αφήνει το σπίτι της"

Κλειστή για τρεις ώρες η Ακρόπολη την Παρασκευή - Θα την επισκεφθεί ο Νετανιάχου

Την έκτακτη τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης την Παρασκευή ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης – Κλιτύων θα παραμείνει κλειστός από τις 10 το πρωί έως τις 13:00, λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος θα λειτουργήσει από τις 08:00 έως τις 10:00 (τελευταία είσοδος 09:30) και θα επαναλειτουργήσει από τις 13:00 έως τη λήξη του ωραρίου στις 17:00 (τελευταία είσοδος 16:30).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή για τρεις ώρες η Ακρόπολη την Παρασκευή - Θα την επισκεφθεί ο Νετανιάχου"

Οι λόγοι που έκλεισε και θα ξανακλείσει η Εθνική Οδός!


Άφησα να περάσει λίγος χρόνος από τα γεγονότα, μίλησα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, αξιολόγησα τις ανακοινώσεις όσων εμπλέκονταν και με οδηγό την πολυετή εμπειρία μου σε ανάλογες καταστάσεις παραθέτω συμπεράσματα, με σειρά σπουδαιότητας.


1. Μορφολογία του εδάφους και ένταση του φαινομένου
Το πέρασμα της Μαλακάσας στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας είναι εκτεθειμένο σε πολύ έντονα φαινόμενα και η διαμόρφωση του εδάφους τα επιτείνει ειδικά αν ο καιρός είναι βορειοδυτικός. Η ένταση της Ζηνοβίας ήταν σημαντική, ο δρόμος εκεί έχει κλείσει στο παρελθόν και θα ξανακλείσει στο μέλλον, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.
2. Έλλειψη οδηγικής παιδείας, εγωκεντρισμός
Ζωηρώς αμφιβάλλω ότι η πλειοψηφία των οδηγών είχε δει την πρόγνωση καιρού πριν ξεκινήσει. Έχω μαρτυρίες για οδηγούς που κινούνταν με 5km την ώρα στην αριστερή λωρίδα, για οδηγό που σταμάτησε στην αριστερή λωρίδα να βγάλει τις αλυσίδες, για οδηγούς που στο πρώτο γλίστρημα ακινητοποιήθηκαν από φόβο και δεν πήγαιναν ούτε μπρος ούτε πίσω… τραγικές συμπεριφορές. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι δεν είναι όλοι ανήμποροι σ’ αυτές τις συνθήκες.
Υπάρχουν τετρακίνητα οχήματα, εξειδικευμένοι οδηγοί, χειμερινά ελαστικά, χιονολάστιχα, ειδικά συστήματα, που επιτρέπουν σε όσους έχουν μια σοβαρότητα και μια εκπαίδευση να κινούνται απρόσκοπτα σε τέτοιες συνθήκες. Οπότε δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ταλαιπωρούν εαυτόν και αλλήλους λόγω ανεπάρκειας/ανικανότητας/άγνοιας/αδιαφορίας. Όπως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κινούνται στη ΛΕΑ κλείνοντάς την.
3. Πλημμελή εφαρμογή των απαγορεύσεων από την ΤροχαίαΑπό τις 09:00 το πρωί της επίμαχης μέρας ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε βαρέα οχήματα, λεωφορεία, υποχρεωτική χρήση αλυσίδων στα Ι.Χ. Αλλά δεν αστυνομεύτηκε, η δικαιολογία ότι δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις εκθέτει στο σύνολο το Σώμα.
4. Απουσία συντονιστικού κέντρου αποφάσεων
Όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί… ο εκχιονισμός και σπεύδει το χάος. Είναι άκρως απαραίτητο να θεσμοθετηθεί λειτουργία ΚΕΠΙΧ για τέτοιες καταστάσεις όπου να έχει ένας άνθρωπος την συνολική εικόνα και το γενικό πρόσταγμα σε όλα τα μέσα και σε όλο το διαθέσιμο προσωπικό. Αν περιμένεις να συνεννοηθούν μεταξύ τους, δημόσιο, ιδιώτες, τροχαία και άλλοι προφανώς ματαιοπονείς. Έτσι είδαμε εκχιονιστικά χωρίς αλυσίδες, κλειστή ΛΕΑ και άλλα ευτράπελα.
5. Άρνηση των οδηγών να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Τροχαίας
Μετά την ανάσχεση της κυκλοφορίας οι άντρες της Τροχαίας ζήτησαν από τους οδηγούς να κάνουν αναστροφή προς Αθήνα και Λαμία αντίστοιχα. Πολλοί εξ’ αυτών αρνήθηκαν παρότι ο νόμος προβλέπει σαφώς τη συμμόρφωση στις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων. Δυστυχώς δεν υπήρχε πρόβλεψη ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία όσων αρνήθηκαν για να επιβληθούν οι απαραίτητες νομικές κυρώσεις.
Δύσκολα τα συμπεράσματα της επιτροπής υπό το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών που αναμένονται από βδομάδα, θα προσθέσουν στα παραπάνω. Προφανώς η Εθνική Οδός θα ξανακλείσει όταν επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο παρά τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ληφθούν. Δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης δεν είναι καν πολιτικό το θέμα. Αφορά κυρίως στην παιδεία του Έλληνα οδηγού και εδώ δεν υπάρχει ελπίδα καμιά.

Την προηγούμενη Δευτέρα καταγράφηκαν εικόνες όπως:

-νταλίκες με εξαιρετικά φθαρμένα λάστιχα, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες διπλωμένες να κλείνουν το δρόμο,
-λεωφορεία γεμάτα κόσμο με φθαρμένα λάστιχα και χωρίς αλυσίδες
-ανίδεοι οδηγοί ΙΧ που είτε σταματούσαν όπου τους βόλευε για να βάλουν αλυσίδες, δίχως να γνωρίζουν τον τρόπο, είτε λόγω τεχνικών βλαβών ή ανεπάρκειας καυσίμων, ακινητοποιούνταν άναρχα στη μέση του δρόμου.
Οδηγοί κινούμενοι πολύ αργά στο ρεύμα ταχείας κυκλοφορίας χωρίς αλυσίδες
απροετοίμαστος κρατικός και ιδιωτικός μηχανισμός συντήρησης και κυκλοφορίας δρόμων
-Γέροι, νέοι, μωρά και τετράποδα κυκλοφορούσαν στα χαμένα ανάμεσα σε ακινητοποιημένα οχήματα και νταλίκες, εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης και χαμηλής ορατότητας αναζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια
-Χαρωποί έβγαζαν την selfie της ημέρας, ενώ δίπλα τους άλλοι αναζητούσαν μέρος για την φυσική τους ανάγκη.
Όλα αυτά δεικνύουν πόσο υπολειπόμαστε σε αυτοκινητική κουλτούρα. Αξιολογήστε πως οι αντιολισθητικές αλυσίδες δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν πουθενά αλλού, στην Ευρώπη. Στα ευνομούμενα κράτη τα αυτοκίνητα σε αντίστοιχες καταστάσεις κάνουν αριστερά δεξιά και αφήνουν ένα κενό στη μέση για να περάσει το έκτακτο. Εμείς αρνούμαστε να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της τροχαίας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι λόγοι που έκλεισε και θα ξανακλείσει η Εθνική Οδός!"

Νέα περιστατικά γρίπης – Δύο ασθενείς στην Εντατική

Αν και μέχρι στιγμής τα περιστατικά ήταν χαμηλά σε αριθμό, η εποχική γρίπη κάνει και πάλι την εμφάνισή της, δεδομένης και της πτώσης της θερμοκρασίας την τελευταία εβδομάδα του 2019.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά το διάστημα 22-29 Δεκεμβρίου, στον κατάλογο των σοβαρών περιστατικών με γρίπη, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προστέθηκαν δύο νέα περιστατικά.

Διαβάστε επίσης: «Το πάτωμα είναι λάβα» – Κατάφερε το απίθανο challenge μέσα σε 53 δευτερόλεπτα
Κατά την ίδια εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 42 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 4 (9,5%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα δύο στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Ο απολογισμός του 2019

Από την αρχή της περιόδου επιτήρησης γρίπης για τον φετινό χειμώνα, δηλαδή από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, έχουν υπάρξει συνολικά έξι σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο.

Σημειώνεται πως στο θανατηφόρο κρούσμα – αφορούσε εναν 61χρονο- ο έλεγχος έδειξε γρίπη τύπου Β.

Και τα έξι σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ βρίσκονταν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν κάνει οι δύο εκ των έξι ασθενών.

Οι ειδικοί στην έκθεσή τους επισημαίνουν πως «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα».

Ομοίως και οι επισκέψεις των πολιτών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε γιατρό βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

«Κλειδί» για την προστασία το εμβόλιο

Εν αναμονή της αύξησης των περιστατικών γρίπης – όπως συνηθίζεται από τα μέσα Ιανουαρίου – και με αφορμή την επέλαση του χιονιά, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συνιστούν μέτρα προστασίας και θωράκισης από την γρίπη.

Επαναλαμβάνουν τη σημασία της αντιγριπικής θωράκισης με τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι με το εμβόλιο μειώνονται οι όποιες επιπλοκές προκαλεί η γρίπη, ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης, υπογραμμίζουν την αξία της τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής, που εμποδίζει τη διασπορά ιών στο περιβάλλον.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα περιστατικά γρίπης – Δύο ασθενείς στην Εντατική"

Η Άγκυρα ενέκρινε την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

Το Τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται, ότι η Άγκυρα υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο με την κυβέρνηση της Τρίπολης δύο μνημόνια, ένα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και αμυντικής συνεργασίας.

Η Τουρκία έσπευσε να εγκρίνει στο Κοινοβούλιο και τα δύο μνημόνια, εξαιτίας των εξελίξεων με τον αγωγό EastMed, που έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Άγκυρα ενέκρινε την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη"

Ναύαρχος Λιβύης: Ανάρτηση–βόμβα στα ελληνικά για προδότες (ΦΩΤΟ)

Ανάρτηση–βόμβα έκανε στα ελληνικά πριν από λίγη ώρα, στον προσωπικό του λογαριασμό Facebook ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, Ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Ο Ναύαρχος στην ανάρτησή του με πράσινο φόντο έγραψε «η πατρίδα είναι μια κόκκινη γραμμή για την οποία πεθαίνουμε, προδότες». Κάτω από την ανάρτηση, υπάρχουν «likes» από πολλούς Έλληνες αξιωματικούς εν αποστρατεία. 
Ο φιλέλληνας Λίβυος αξιωματικός είναι στο πλευρό του Στρατάρχη Χαφτάρ. Επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, μαζί με τον Πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Σημερινή» δήλωσε πως στη Λιβύη πολεμούν κατά των τζιχαντιστών που στέλνει η Τουρκία. Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, είπε πως «μόλις πάρουμε την κυβέρνηση, ακυρώνουμε το μνημόνιο με Τουρκία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα και διατηρεί άριστες σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσία. 
Ο Αρχηγός του ΠΝ της Λιβύης βρέθηκε στην Κύπρο...Ο Ναύαρχος Μαχντάουι είναι απόφοιτος της ΣΝΔ, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα. Μίλησε με κολακευτικά λόγια στον αείμνηστο Αρχπχο Ανδρέα Ιωαννίδη,που έχασε τη ζωή του στο Μαρι το 2011. Για περισσότερα http://www.army.gov.cy/el/announcements/details/event-920 


View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ανέφερε πως:
«Ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται με την Ελλάδα, είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα και αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον αείμνηστο Αρχιπλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη με τον οποίο ήταν στον ίδιο θάλαμο για ένα χρόνο. Επεσήμανε το έντονο αποτύπωμα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στη χώρα του αλλά και το αντίστοιχο χριστιανικό καθώς όπως είπε, ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος είναι Λιβυκής καταγωγής.»

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναύαρχος Λιβύης: Ανάρτηση–βόμβα στα ελληνικά για προδότες (ΦΩΤΟ)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news