facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Ερντογάν μέσω κινητού προς τούρκους ναύτες: Σας συγχαίρω γιατί φοβίζετε τους εχθρούς

Λίγες ώρες πριν την υπογραφή της κρίσιμης συμφωνίας για τον East Med οι Τούρκοι εξακολουθούν να προκαλούν με τον ίδιο τον Ερντογάν να δίνει συγχαρητήρια μέσω κινητού που κρατούσε ο Ακάρ στους ναύτες της φρεγάτας Γιαβούζ.

«Σας συγχαίρω η στάση σας ειδικά στη θάλασσα εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς. Για αυτό σας συγχαίρω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Λίγη ώρα νωρίτερα από την τουρκική φρεγάτα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μίλησε και πάλι για μοίρασμα των φυσικών πόρων της Κύπρου και της περιοχής.



Στην Αθήνα πάντως όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα λάβει χώρα η τελετή για τις υπογραφές του East Med

Πρόκειται για ένα έργο πολυδιάστατης σημασίας καθώς σε γεωπολιτικό επίπεδο, περνώντας από την Κυπριακή ΑΟΖ και την περιοχή Ελληνικής δικαιοδοσίας, «μπλοκάρει» το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να στείλει μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό έχει προσκαλέσει στην τελετή τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα έργο ειρήνης ανέφερε τις προάλλες ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης

«O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων».

Στην στάση του αμερικανού προέδρου όσων αφορά των αγωγό εστίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, συνδέοντας την στάση των ΗΠΑ με την νέα αμυντική συμφωνία

«Δεν έχει εισέτι εξασφαλιστεί ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ και ειδικά του Προέδρου Τραμπ στον αγωγό EastMed. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, χωρίς να δίνει το μήνυμα ότι συνδέεται με την εν προκειμένω στήριξη που θα παράσχουν οι ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος της Κύπρου σε συνέντευξή του επισημαίνει πως η υπογραφή της συμφωνίας στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

«Ιδιαίτερα, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση τόσο των εμπλεκομένων κρατών όσο και της ΕΕ πως δεν αποδέχονται τις έκνομες ενέργειες και τα τετελεσμένα που η Τουρκία επιδιώκει».

Επιστολή στήριξης του EastMed στον Κωστή Χατζηδάκη έστειλε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Στέφανο Πατουανέλι.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)»

Η Τουρκία είναι έξω φρενών με τις εξελίξεις. Χαρακτηριστική η φράση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν

«Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες… Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια».

Μήνυμα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος μάλιστα και στον Τουρκικό λαό

Ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του επεσήμανε τις ισχυρές συμμαχίες που έχει η χώρα ενώ στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα είχε αναφερθεί στην προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφοροποιούμενος από τον πρωθυπουργό στο θέμα της προσφυγής στη Χάγη αναφέρθηκε μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας ενώ ζήτησε συγκρότηση εθνικής στρατηγικής καθώς

«Δεν έχει εισέτι συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ με θέμα την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Δεν έχει συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρά την αξία που θα είχε αυτήν την περίοδο και την ευρεία διακομματική συναίνεση επί του θέματος που κατεγράφη προεκλογικά.

Δεν έχει επιδιώξει ούτε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αλλά ούτε καν την επικοινωνία με τον καθένα χωριστά».

Για την ιστορία αξίζει να ειπωθεί ο East Med έχει μήκος 1.872 χλμ., εκ των οποίων τα 1.335 χλμ. περίπου είναι κάτω από τη θάλασσα. Ο προϋπολογισμός για την αρχική δυναμικότητα είναι περίπου στα 5,2 δισ. ευρώ

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν μέσω κινητού προς τούρκους ναύτες: Σας συγχαίρω γιατί φοβίζετε τους εχθρούς"

Αίγυπτος: Θέλουμε πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη, απορρίπτουμε την παρέμβαση στη χώρα

Υπέρ μίας λύσης που να προετοιμάσει το έδαφος για την ανάκτηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, διατηρώντας την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας, τάχθηκε η Αίγυπτος, μέσω της επίσημης αντιπροσωπείας της στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο αντιπροσώπων για το θέμα της Λιβύης.

Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών που παρουσιάστηκε σήμερα στον Τύπο, τονίζεται ότι «η Μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στο Συμβούλιο Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι η Αίγυπτος υποστηρίζει πλήρως την εξεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση της Λιβύης», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Χάφεζ.

«Η λύση αυτή θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βορειοαφρικανική χώρα, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να διατηρήσει την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης» ανέφερε η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Αραβικού Συνδέσμου, η Αίγυπτος επιβεβαίωσε την επιθυμία της για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη, δεδομένου ότι η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου είναι στενά συνδεδεμένη με αυτήν της Λιβύης και με δεδομένη την απειλή που αντιμετωπίζει συνολικά η αραβική ασφάλεια λόγω της έλλειψης σταθερότητας και ασφάλειας καθώς και της εξάπλωσης τρομοκρατικών ομάδων στη Λιβύη, σημείωσε ο Χάφεζ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγυπτος: Θέλουμε πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη, απορρίπτουμε την παρέμβαση στη χώρα"

Αυτά είναι τα τριήμερα και οι αργίες του 2020 (ημερομηνίες)

Το 2020 μόλις ξεκίνησε και ήδη δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν να σκέφτονται ποιες θα είναι οι ημέρες αργίας φέτος.
Κι ενώ κατά την περσινή χρονιά πολλές από τις αργίες έπεφταν μεσοβδόμαδα, φαίνεται πως δεν θα ισχύσει το ίδιο για το 2020, καθώς αρκετές από αυτές πέφτουν Δεύτερα ή Παρασκευή, με τα τριήμερα να δίνουν ευκαιρία για μικρές αποδράσεις και εκδρομές.
Αναλυτικά, οι αργίες για το 2020 είναι οι εξής:
  • Θεοφάνεια: 6 Ιανουαρίου 2020, Δευτέρα
  • Καθαρά Δευτέρα: 2 Μαρτίου του 2020
  • Ευαγγελισμός Θεοτόκου: 25 Μαρτίου του 2020, Τετάρτη
  • Κυριακή του Πάσχα: 19 Απριλίου του 2020
  • Δευτέρα του Πάσχα: 20 Απριλίου του 2020
  • Πρωτομαγιά: 1 Μαΐου 2020, Παρασκευή
  • Αγίου Πνεύματος: 8 Ιουνίου 2020, Δευτέρα
  • Κοίμηση της Θεοτόκου: 15 Αυγούστου 2020, Σάββατο
  • 28η Οκτωβρίου 2020, Τετάρτη
  • Χριστούγεννα: 25 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή
  • Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα τριήμερα και οι αργίες του 2020 (ημερομηνίες)"

Λιβύη: Συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την τουρκική απειλή

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να συμμετάσχουν στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βεγγάζη για να συζητήσουν «τις επιπτώσεις της άκυρης συμφωνίας», που αναφέρεται στα δύο μνημόνια κατανόησης που συνήψε ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θα συζητήσουν, επίσης, «τις απειλές της τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του αλ Σάρατζ.

Όπως μετέδωσε, εξάλλου, το γαλλικό ραδιόφωνο, στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης έχουν αφιχθεί τρομοκράτες από την Τουρκία με μη καταχωρημένες πτήσεις.

Πηγές αναφέρουν ότι προσγειώθηκαν τέσσερα αεροσκάφη με ισλαμιστές τρομοκράτες από τη Συρία που εστάλησαν από την Τουρκία.

Χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη της λιβυκής αεροπορικής εταιρείας «Afriqiyah Airways» και της αεροπορικής εταιρείας «al-Ajniha» που ανήκουν στον Αμπντελχαμίμ Μπελχάι, έναν τζιχαντιστή που διαμένει στην Τουρκία.

Στόχος των ισλαμιστών είναι να βοηθήσουν τις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές που είναι πιστές στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

«Έχουμε έρθει να υπερασπιστούμε το Ισλάμ στη Λιβύη, είμαστε ο Ελεύθερος Στρατός», είπε ένας μαχητής με συριακή προφορά σε ένα από τα πρώτα βίντεο που μαρτυρούν την παρουσία τους στην Τρίπολη.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την τουρκική απειλή"

Νέα κακοκαιρία «εξπρές» από τα ξημερώματα -Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Νέα κακοκαιρία-εξπρές θα χτυπήσει να χτυπήσει τη χώρα μας από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για χιόνια ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αττικής.
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και τα βόρεια
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και τα βόρεια. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 πρόσκαιρα το απόγευμα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 09 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ τις πρωινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 10 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα στην Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το στρώσει στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι ο καιρός θα είναι παγερός σε όλη την χώρα.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κακοκαιρία «εξπρές» από τα ξημερώματα -Ποιες περιοχές θα επηρεάσει"

Το ρωσικό φυσικό αέριο παραδόθηκε στη Βουλγαρία- θα προμηθεύει Ελλάδα και Σκόπια

Η Βουλγαρία άρχισε την παραλαβή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της ‘τουρκικής ροής’, ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία «ΜπουλγκάρΓκάζ».

Η εταιρεία αναφέρει ότι στις 30 Δεκεμβρίου υπογράφηκε μια πρόσθετη συμφωνία με την Γκαζπρόμ Έξπορτ, σύμφωνα με την οποία μεταβάλλεται ο τόπος παράδοσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, όπως σημειώνει το Ria Novosti.

Έτσι, αντί του Νέγκρου Βόντα στη Ρουμανία το φυσικό αέριο θα έρχεται από το έδαφος της Τουρκίας στην Στράντζα της Βουλγαρίας.

«Τα οικονομικά οφέλη από την αλλαγή του σημείου παράδοσης υπολογίζονται σε περίπου 71 εκατομμύρια λέβα (41 εκατομμύρια ευρώ). Η εξοικονόμηση αυτή οφείλεται στην κατάργηση του κόστους πρόσβασης και διαμετακόμισης μέσω του εδάφους της Ρουμανίας ύψους περίπου 76 εκατομμυρίων λέβα, ποσό που δεν θα καταβληθεί στην εταιρεία «ΜπουλγκάρΓκάζ» και τον βουλγαρικό καταναλωτή φυσικού αερίου», ανέφερε η εταιρεία.

Επίσης, το πρόσθετο όφελος θα ανέλθει σε 4,6 εκατομμύρια λέβα λόγω των χαμηλότερων τιμολογίων της «ΜπουλγκάρΓκάζ» για την είσοδο στην Στράντζα, σε σύγκριση με το Νέγκρου Βόντα.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι θα μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η Βουλγαρία θα προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως σημειώνεται.

Νωρίτερα, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούσκα Πέτκοβα δήλωσε ότι η χώρα θα ωφεληθεί με 35 εκατομμύρια ευρώ από τη Ρουμανία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της ‘τουρκικής ροής’, σύμφωνα με τη ρωσική Βίζγκλιαντ.

Η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία από το 1974 και σήμερα είναι ο μοναδικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη βουλγαρική αγορά. Πέρυσι, η Βουλγαρία ολοκλήρωσε την κατασκευή τμήματος σωληνώσεων επτά χιλιομέτρων για τη σύνδεση του τουρκικού αγωγού με το λεγόμενο δίκτυο αγωγών Βαλκανίων στη Βουλγαρία και τη Σερβία.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ρωσικό φυσικό αέριο παραδόθηκε στη Βουλγαρία- θα προμηθεύει Ελλάδα και Σκόπια"

Παραμένει χωρίς ρεύμα η Κάζα Αττικής – Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε όλους τους οικισμούς στην περιοχή των Βιλίων Αττικής, στις 2.30 σήμερα το μεσημέρι με εξαίρεση την Κάζα, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

«Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ παραμένουν στην περιοχή προκειμένου να προχωρήσουν στην επανηλεκτροδότηση και αυτού του μικρού οικισμού, μόλις καταστεί δυνατή η πρόσβαση προς το Δίκτυο, η οποία προς το παρόν είναι αδύνατη λόγω των αποκλεισμένων-από μεγάλο όγκο χιονιού- δρόμων», τονίζει ο Διαχειριστής.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει χωρίς ρεύμα η Κάζα Αττικής – Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ"

Σύγκρουση Ερντογάν – Ιμάμογλου για την κατασκευή διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη

Το όνειρο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει μια διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη σκοντάφτει στη σθεναρή αντίσταση του νέου δημάρχου της τουρκικής μεγαλούπολης, ο οποίος αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ως ο κύριος αντίπαλός του.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είναι μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 2019, υποστηρίζει πως το σχέδιο αυτό, το κόστος του οποίου έχει υπολογισθεί σε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ, θα ήταν σπατάλη και περιβαλλοντική καταστροφή ενώ θα ενίσχυε τον σεισμικό κίνδυνο.

«Η 'Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης' είναι ένα εγκληματικό σχέδιο», κατήγγειλε τον Δεκέμβριο ξεκινώντας μια εκστρατεία με τον τίτλο «Είτε η Διώρυγα είτε η Κωνσταντινούπολη» και ανακοινώνοντας την αποχώρηση της δημαρχίας από το πρωτόκολλο κατασκευής που είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό του.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου», πρόσθεσε.

Χθες,Τρίτη, μετέβη στο κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης για να επιδώσει επιστολή με την οποία ζητεί τη ματαίωσή του.

Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο και την οποία ανακοίνωσε ο Ερντογάν το 2011, όταν ήταν πρωθυπουργός, είναι ένα από τα «τρελά έργα» που θέλει να πραγματοποιήσει τώρα ως πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έχει ήδη επιβλέψει την κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη μιας σήραγγας κάτω από τον Βόσπορο, μιας τρίτης γέφυρας πάνω απ' αυτόν και ενός νέου τεράστιου αεροδρομίου. Όμως το σχέδιο της διώρυγας, η οποία θα έχει μήκος 45 χιλιόμετρα, είναι πολύ πιο περίπλοκο.

Οι επικριτές του μιλούν για ένα «καπρίτσιο» που θα βύθιζε την Τουρκία ακόμη περισσότερο στα χρέη και θα ωφελουσε πρωταρχικά επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο.

Μπροστά στις επικρίσεις του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν παραμένει σταθερός: «Θα κατασκευάσουμε αυτή τη διώρυγα, είτε το θέλουν είτε όχι», τόνισε τη Δευτέρα.

«Στρατηγικό λάθος»

Το σχέδιο της διώρυγας παραμερίσθηκε το 2018, μια χρονιά που σηματοδοτήθηκε από οικονομικές δυσχέρειες.

Όμως ειδικοί εκτιμούν πως οι λόγοι που ώθησαν τον Ερντογάν να ξαναβάλει το σχέδιο αυτό στην ημερήσια διάταξη είναι κατ' αρχάς πολιτικοί.

«Προσπαθεί να εξακολουθήσει να ελέγχει τα θέματα που συζητούνται στην Τουρκία» και να «αψηφήσει τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έχει κερδίσει πολύ σε δημοτικότητα μετά την ηχηρή νίκη του στις τελευταίες εκλογές», αναλύει ο Μπερκ Εσέν του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας.

Όμως ο πανεπιστημιακός εκτιμά πως μπορεί να πρόκειται για ένα «τεράστιο στρατηγικό λάθος».

«Πιστεύω πως θα είναι δύσκολο για τον τούρκο πρόεδρο να πουλήσει αυτό το σχέδιο, με δεδομένο το οικονομικό πλαίσιο στην Τουρκία», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ιμάμογλου, ο οποίος συχνά περιγράφεται από τους παρατηρητές ως ένας εν δυνάμει αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023, αποδέχθηκε «πολύ ευφυώς» την πρόκληση αυτή και προσπαθεί να «πολιτικοποιήσει αυτό το θέμα για να συγκεντρώσει υποστήριξη, στην Κωνσταντινούπολη και την υπόλοιπη χώρα».

Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η διώρυγα θα επέτρεπε να αποκτήσει η Κωνσταντινούπολη άλλον έναν πόλο έλξης ενώ παράλληλα θα ανακούφιζε τον Βόσπορο, ένα από τα στενά με τη μεγαλύτερη συμφόρηση στον κόσμο.

Περισσότερα από 41.000 πλοία τον χρησιμοποίησαν το 2018, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, δηλαδή περισσότερα από 100 ημερησίως.

«Αρκεί να παρατηρήσεις τον Βόσπορο σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας για να αντιληφθείς πως δεν μπορεί να υποστηρίξει τέτοια κυκλοφορία», είπε την περασμένη εβδομάδα ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ιμάμογλου τονίζει από την πλευρά του πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί τα επιχειρήματά του. «Είμαι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Το σχέδιο στο οποίο αντιτίθεμαι δεν βρίσκεται στην Καλιφόρνια».

«Περιβαλλοντική σφαγή»

Η κυβέρνηση απορρίπτει τους φόβους για πιθανή περιβαλλοντική ζημιά και για αύξηση του σεισμικού κινδύνου επικαλούμενη τα συμπεράσματα εκθέσεων για το θέμα, όμως ένα μέρος της κοινής γνώμης εξακολουθεί να αμφιβάλλει.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, στον οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, κινητοποιήθηκε για να πείσει.

Μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα οποία ήταν ευνοϊκά για τη διώρυγα, το CHP κάλεσε τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να μεταβούν στους δήμους της περιοχής και να καταθέσουν ένα έντυπο αντίθεσης στο σχέδιο.

Σε ορισμένες συνοικίες σχηματίσθηκαν μεγάλες ουρές και μάλιστα μέσα σε έντονη βροχή.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση Ερντογάν – Ιμάμογλου για την κατασκευή διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη"

Βίλια: Τρίτη νύχτα χωρίς ρεύμα ο οικισμός της Κάζας

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης των καταναλωτών για τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο στην περιοχή των Βιλίων Αττικής, ανακοινώνει ότι περί τις 14:30 σήμερα 1η Ιανουαρίου 2020, επανηλεκτροδοτήθηκαν και όλοι οι πέριξ οικισμοί πλην της Κάζας.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ παραμένουν στην περιοχή προκειμένου να προχωρήσουν στην επανηλεκτροδότηση και αυτού του μικρού οικισμού, μόλις καταστεί δυνατή η πρόσβαση προς το Δίκτυο, η οποία προς το παρόν είναι αδύνατη λόγω των αποκλεισμένων-από μεγάλο όγκο χιονιού- δρόμων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίλια: Τρίτη νύχτα χωρίς ρεύμα ο οικισμός της Κάζας"

Καρέλιας: Έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ το 2019 και δρομολογεί επενδύσεις 5,5 εκατ. ευρώ για το 2020

Με ιστορικό ρεκόρ στον τζίρο έκλεισε το 2019 για την καπνοβιομηχανία «Καρέλιας», η οποία μάλιστα επέστρεψε στους εργαζομένους, μέσω παροχών, αλλά και στην κοινωνία, μέσω δωρεών προς κοινωφελείς οργανισμούς, ποσό άνω των 3,85 εκατ. ευρώ μέσα στη χρονιά που πέρασε.

Ειδικότερα, κατά την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή των εργαζομένων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιστορικής καπνοβιομηχανίας της Καλαμάτας, Ανδρέας Καρέλιας, ανέφερε πως οι έκτακτες παροχές προς τους εργαζομένους, σε συνδυασμό με τα επιπλέον bonus που θα δοθούν σε ατομικό επίπεδο σε όσους μέσα στο 2019 ξεχώρισαν για την προσφορά τους, όπως επίσης και η συνολική ενίσχυση των κοινωφελών φορέων που επιλέχθηκαν, ξεπερνούν τα 3.850.000 ευρώ.

Ο κ. Καρέλιας ανέφερε πως το 2019 έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ στο τζίρο της εταιρείας, που αν αφαιρεθούν οι φόροι μπορεί να είναι και ο μεγαλύτερος στα 130 χρόνια της ιστορίας της. Ο κ. Καρέλιας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της καπνοβιομηχανίας μέσα στη χρονιά, κάνοντας λόγο για:

* Το μεγαλύτερο μικτό κύκλο εργασιών στην ιστορία μας, έναν καθαρό κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 5% περίπου σε σχέση με πέρσι και σίγουρα μια πολύ κερδοφόρα χρονιά.

*Αύξηση των πωλήσεων των τσιγάρων στην Ελλάδα κατά 6%σε σχέση με πέρσι και αύξηση των πωλήσεων του καπνού για στριφτό κατά 11%.

*Στις διεθνείς μας αγορές, αύξηση του όγκου πωλήσεων των τσιγάρων κατά 3%σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις του καπνού ανέβηκαν κατά 11,5%.

*Στα τσιγάρα, πετύχαμε το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ελληνική αγορά, τα τελευταία 20 χρόνια, το οποίο αγγίζει το 18%, ενώ η χρονιά κλείνει με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον καπνό για στριφτό τσιγάρο, το οποίο ξεπερνά το 26%.

*Για μία ακόμη χρονιά πετύχαμε αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας, που την καθιστούν ακόμη πιο θωρακισμένη οικονομικά έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής δυσκολίας.

*Αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας κατά 10% περίπου σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ μόνον το 2019 επενδύσαμε ποσό που ξεπερνά τα €7.500.000,00σε μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να αυξήσουμε την παραγωγική μας δυνατότητα, να ολοκληρώσουμε την προσαρμογή μας στις απαιτήσεις της ιχνηλασιμότητας και να προσαρμοστούμε σε πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα καπνικά προϊόντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

*Επιστέγασμα της παραπάνω θετικής πορείας το 2019 είναι και το γεγονός ότι η εταιρεία συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία ποσά ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ που αναλογούν στην χρήση 2019, αλλά και κάθε άλλης μορφής φόρων που καταβλήθηκαν το 2019, συνολικού ύψους € 532.000.000,00το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στην ιστορία μας. Παράλληλα οι εισφορές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς αγγίζουν τα 8 εκ.ευρώ.

Στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου απολογισμού και της παρουσίασης των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας, έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα ιχνηλασιμότητας της ΚΑΡΕΛΙΑ που διαχειρίζεται ένα σύστημα το οποίο κόστισε συνολικά στην εταιρεία πάνω από 15 εκ.ευρώ.

«Το σύστημα αυτό για να λειτουργήσει σωστά απαιτείται η τέλεια και η αρμονικότερη συνεργασία της επιχείρησης με φορείς παροχής κωδικών, συστημάτων εκτύπωσης, καταγραφής, πρωτοβάθμιας ομαδοποίησης πακέτου σε κούτα, δευτεροβάθμιας ομαδοποίησης κούτας σε κιβώτιο και σε συνέχεια σε παλέτα, την παράλληλη άρτια λειτουργία φορέων στο εξωτερικό, όπως του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου αποθετηρίου, την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία διανομέων και άλλων συνεργατών σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πουλάμε τα προϊόντα μας, αλλά και των συστημάτων καταγραφής και ελέγχου που είναι συνδεδεμένα με αυτούς. Μία πρόσθετη πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ότι έπρεπε για πολλοστή φορά τα τελευταία 5 χρόνια να αλλάξουμε την μορφή των προϊόντων μας, αφού πέραν των απαιτήσεων του συστήματος ιχνηλασιμότητας, η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου, ως δια μαγείας, συνέπιπτε με την εφαρμογή και άλλων διατάξεων για την εξωτερική εμφάνιση των πακέτων τσιγάρων.

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε συνεχείς διακοπές και καθυστερήσεις στην παραγωγή μας, αλλά και τις φορτώσεις μας, οι οποίες οφείλονταν τόσο σε «παιδικές ασθένειες» αυτού του τόσο πολύπλοκου συστήματος, όσο και σε λάθη και παραλείψεις φορέων έξω από την επιχείρησή μας, φορέων που είτε είχαν υποτιμήσει την πολυπλοκότητα και την δυσκολία του εγχειρήματος, είτε δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να προετοιμαστούν κατάλληλα, αφού και η ευρωπαϊκή επιτροπή, από την δική της πλευρά έδειξε τρομακτική καθυστέρηση στην τελική καταγραφή και χαρτογράφηση των απαιτήσεων του συστήματος», ανέφερε ο κ. Καρέλιας.

Έρχονται νέες επενδύσεις

Ο επικεφαλής της «Καρέλιας» δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός πως η ιστορική καπνοβιομηχανία βρίσκεται «στα υψηλότερα σκαλιά της ελληνικής βιομηχανίας, οικονομικά παντοδύναμη, με ισχυρά εμπορικά σήματα, με διεθνή παρουσία να εξαπλώνεται σε πάνω από 50 αγορές».

«Η συγκίνηση να βλέπεις τα σήματά μας, στο Heathrow στο Λονδίνο, στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, στην Λισαβόνα, στο Κατάρ, στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στα αεροδρόμια του Πεκίνου και της Σανγκάης, αλλά και στο Ελ. Βενιζέλος είναι μεγάλη, αλλά να ξέρεις ότι αυτά προέρχονται από τούτο εδώ το εργοστάσιο στην Καλαμάτα, γεμίζουν όλους εμάς που είμαστε εδώ σήμερα με υπερηφάνεια για αυτό το οποίο κάνουμε αλλά και με τεράστιο αίσθημα ευθύνης για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Τέλος, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της Καρέλιας, σημείωσε ότι η νέα δεκαετία σίγουρα θα φέρει νέες προκλήσεις, νέους περιορισμούς στην παραγωγή, διακίνηση και προώθηση των προϊόντων της, αλλά και νέες επιδράσεις, θετικές και αρνητικές από παράγοντες που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.

«Ήδη, πολύ νωρίτερα από τον Μάιο του 2020, είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε την παραγωγή προϊόντων με γεύση μέντα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, αλλά προσβλέπουμε και στις τεράστιες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας. Για τον λόγο αυτό, έχουμε ήδη δρομολογήσει νέες επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, επενδύσεις απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγής, οι οποίες θα συνδυασθούν και με νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καρέλιας: Έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ το 2019 και δρομολογεί επενδύσεις 5,5 εκατ. ευρώ για το 2020"

Τουρκία: Πιθανότητα να μη σταλούν στρατιώτες στη Λιβύη

Την πιθανότητα να μη στείλει Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη, αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και οπισθοχωρήσουν, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειάς του το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη και να ψηφίσει νομοσχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη έπειτα από τη στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε από την Άγκυρα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο...μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και να πουν 'οκ, αποσυρόμαστε, σταματάμε τις επιθέσεις. Τότε, γιατί να πάμε εκεί;», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Οκτάι.

Όπως τόνισε ακόμη ο ίδιος, η Άγκυρα ήλπιζε ότι το τουρκικό νομοσχέδιο θα έστελνε ένα μήνυμα αποτροπής στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η Άγκυρα έχει ήδη προμηθεύσει με στρατιωτικό εξοπλισμό την GNA παρά το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που έχει δει το Reuters, και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν λάβει υποστήριξη από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Πιθανότητα να μη σταλούν στρατιώτες στη Λιβύη"

Ρώμη: Μήνυμα στήριξης στην Αθήνα για τον EastMed

Επιστολή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed απηύθυνε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της αυριανής υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για την κατασκευή του έργου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Patuanelli τονίζει: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Η Διακυβερνητική Συμφωνία θα υπογραφεί αύριο 2 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Τη Συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, Yuval Steinitz και από την Κύπρο, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των τριών υπουργών Ενέργειας.

Επίσης, λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα υπογραφεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas.

Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:

-Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.

-Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

-Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.

-Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.

-Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.

-Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

-Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).

-Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρώμη: Μήνυμα στήριξης στην Αθήνα για τον EastMed"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news