facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Έναρξη ποινικών δικών 22 Ιουνίου: Πώς το «1 προς 10» έγινε 20 με 25 άτομα ανά δικαστήριο – Το παρασκήνιο

Η πλήρης επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων στις 22 Ιουνίου, μετά από πλέον των 3,5 μηνών, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Δικαιοσύνης στη μετά lockdown εποχή.
Η επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 28 Απριλίου και η συνάντηση του με τον προϊστάμενο της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών αποτέλεσε την απαρχή των συζητήσεων με τους αρμόδιους φορείς που τελικώς κατέληξε στην πλήρη ανατροπή του υγειονομικού μέτρου για παρουσία μόλις 1 ατόμου για κάθε 10 τ.μ. δικαστικής αίθουσας.
Στη χθεσινοβραδινή ΚΥΑ για την επανέναρξη όλων των ποινικών δικών στις 22 Ιουνίου, ορίζεται ως μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων, ο καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών τα 20-25 άτομα με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες.
Ουδεμία αναφορά γίνεται ποιες αίθουσες θεωρούνται μικρές, ούτε σε αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο και όλη η ευθύνη μεταφέρεται στους διοικούντες των δικαστηρίων.

Η συνάντηση Τσιάρα-Γρίβα

«Μπορούν να διεξαχθούν ποινικές δίκες με τήρηση του μέτρου, 1 άτομο για κάθε 10 τμ;», είχε ρωτήσει ο κ. Κώστας  Τσιάρας τον κ. Γιώργο Γρίβα, στην συνάντηση τους πριν από ένα μήνα.
«Όχι», είχε απαντήσει ο προϊστάμενος της διοίκησης του Πρωτοδικείου. «Είναι ανέφικτο να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο, ιδίως εάν σε μικρές αίθουσες, δικάζονται, όχι ένας, αλλά δυο ή τρεις κατηγορούμενοι, το οποίο είναι σύνηθες».
Ο κ. Τσιάρας φέρεται τότε να εξέφρασε την άποψη ότι τα ποινικά δικαστήρια μπορούν να επαναλειτουργήσουν στις 15 Ιουνίου, με τον κ. Γρίβα να ανταπαντά ότι η πλήρης λειτουργία τους δεν θα πρέπει να έρθει νωρίτερα από την 1η Ιουλίου.
Ακολούθησε επιστολή του κ. Γρίβα στον υπουργό Δικαιοσύνης στην οποία φέρεται να παραθέτει τους λόγους για τους οποίους οι ποινικές δίκες στα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας μπορούν να εξελιχθούν σε υγειονομική «βόμβα»:
Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας λειτουργούν 13 μονομελή και 11 τριμελή δικαστήρια. Ακόμα κι αν σε καθένα από αυτά τα ακροατήρια προσδιοριστούν να δικαστούν μόνο 15 υποθέσεις (ο μέσος όρος των υποθέσεων στα πινάκια ξεπερνά τις 30), τότε καθημερινά θα προσέρχονται στα δικαστήρια διάδικοι, δικηγόροι, μάρτυρες και αστυνομικοί για 360 υποθέσεις που αν προστεθούν κι αυτές των αυτοφώρων, τότε θα ξεπερνούν κατά πολύ τις 400.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων και την τήρηση των μέτρων εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού», φέρεται να ανέφερε στην επιστολή του προς τον υπουργό ο πρόεδρος Πρωτοδικών Γιώργος Γρίβας, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν ποινικές δίκες με παρουσία μόνο 10 ατόμων σε κάθε δικαστική αίθουσα.

Πώς θα γίνουν οι δίκες

«Είναι δύσκολο να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις εάν στις μικρές αίθουσες υπάρχουν 20 με 25 άτομα», σχολίαζαν σήμερα δικαστικοί λειτουργοί, θεωρώντας ουτοπικό να μπορέσουν να «επιβιώσουν» αντισηπτικά στους πολυσύχναστους χώρους των δικαστηρίων.
Έτσι, η εύρυθμη και ασφαλής επαναλειτουργία των δικαστηρίων στηρίζονται κατά πολύς στην ατομική ευθύνη. Ο κάθε διάδικος ή πολίτης οφείλει να τηρεί τα προληπτικά μέτρα που θα βρίσκονται αναρτημένα στις εισόδους των δικαστηρίων, καθώς είναι ανέφικτο να βρίσκεται δίπλα του συνεχώς ένας αστυνομικός για να τον υποχρεώνει να τηρεί αποστάσεις και να φορά μάσκα, η οποία στην ΚΥΑ δεν προβλέπεται ως υποχρεωτική (γίνεται αναφορά σε ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας ή προστατευτικής ασπίδας προσώπου). Ο δικαστής ωστόσο μπορεί να δεχθεί την είσοδο στην αίθουσα που δικάζει μόνο εκείνους που  φορούν μάσκα.
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο προγραμματισμός είναι στις αίθουσες να μπαίνουν μόνο οι διάδικοι-δικηγόροι-μάρτυρες της υπόθεσης που θα εκδικάζεται. Ολοι όσοι αναμένουν τις επόμενες δίκες του πινακίου θα βρίσκονται στον προαύλιο χώρο και όχι στους διαδρόμους των δικαστηρίων.
Άνδρες ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης θα βρίσκονται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου έξω από τις δικαστικές αίθουσες για να βοηθούν στην τήρηση των μέτρων και να αποτρέπουν το συγχρωτισμό.
Πλέξιγκλας δεν έχουν τοποθετηθεί στις δικαστικές αίθουσες, πλην των αυτοφώρων που λειτούργησαν καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο, προστατευτικά πλαστικά έχουν τοποθετηθεί ή θα τοποθετηθούν σε όλα τα ανακριτικά γραφεία και στα γραφεία των προέδρων υπηρεσίας (αμφότερα μόλις λίγων τετραγωνικών).

Ολόκληρη η ΚΥΑ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη αργά χθες τη νύχτα προβλέπει:
ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ
Tη λειτουργία από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στο άρθρο τέταρτο:
α) του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και των Ειδικών Δικαστηρίων του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 99 του Συντάγματος,
β) του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων της χώρας,
γ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου και
δ) των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας.
ΑΡΘΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
  1. Τη συνέχιση της αναστολής των δικών ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020 έως και την Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020, μετά την παρέλευση του οποίου άρχεται η πλήρης λειτουργία τους, σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στο άρθρο τέταρτο.
  2. Εξαιρούνται από την αναστολή της παρ. 1:
α) Η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας.
β) Η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον κατά τη σύνοδο είναι προσδιορισμένες προς εκδίκαση υποθέσεις που εμπίπτουν στις κατωτέρω περιπτώσεις γ’ και ε΄, καθώς και η κλήρωση των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων.
γ) Η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.
δ) Η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 ΚΠΔ, ακύρωσης της διαδικασίας κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 και 431 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας κατά τα άρθρα 80 του ισχύοντος ΠΚ και 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ (π.δ. 283/1985, Α΄ 106) και στην μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ.
ε) Οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.1.2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.
στ) Η δημοσίευση αποφάσεων.
  1. Για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων.
  2. Οι διασκέψεις καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας, που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών γίνονται, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η κατά την περ. ε’  της παρ. 2 και την παρ. 3 διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται και σε αυτήν.
  3. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και στα στρατιωτικά δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας.
ΑΡΘΡΟ ΤΡΙΤΟ
Για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, στις Εισαγγελίες, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της από 11.3.2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Α’ 55), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).
ΑΡΘΡΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του, εφόσον διαθέτει, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών του, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη του για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και, ιδίως, τα υγειονομικά μέτρα που προβλέφθηκαν στην από 25.5.2020  γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19,  ήτοι:
  1.  ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους εισαγγελείς, δικαστές,  γραμματείς, συνηγόρους και διαδίκους,
  2. διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους,
  3. τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων,
  4. καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα 20-25 άτομα με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες.
ΑΡΘΡΟ ΠΕΜΠΤΟ
Η παρούσα απόφαση ισχύει από την 1η.6.2020 έως και την έναρξη των δικαστικών διακοπών, ήτοι έως και τις 15.7.2020.
mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news