facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κομισιόν: Πανευρωπαϊκό σχέδιο ιχνηλάτησης περιστατικών μέσω mobile εφαρμογών

Πανευρωπαϊκή προσέγγιση ώστε να παρακολουθεί καλύτερα την εξάπλωση του κορωνοϊού μέσω της χρήσης mobile εφαρμογών αναμένεται να υιοθετήσει από σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κίνηση για την καλύτερη ιχνηλάτηση των περιστατικών Covid-19 πραγματοποιείται αφότου ορισμένες χώρες της Ε.Ε. παρουσίασαν μια σειρά από mobile apps, πυροδοτώντας αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, που ανησυχούν μήπως γίνει μόνιμη η παρακολούθηση των πολιτών, ακόμη και μετά την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.

«Μια αποσπασματική και μη-συντονισμένη προσέγγιση εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης Covid-19, προκαλώντας παράλληλα ζημιά στην ενιαία αγορά και πλήττοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες», αναφέρεται σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, θα υπάρξει μια μεθοδολογία για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητα των εφαρμογών κινητού, της διαλειτουργικότητάς τους, αλλά και το κατά πόσον εναρμονίζονται με τους κανονισμούς περί ασφαλείας, προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Χαρακτηρίζοντάς το ως «εργαλειοθήκη», η Κομισιόν σημειώνει ότι η πανευρωπαϊκή προσέγγιση περιλαμβάνει και κοινό σχέδιο για τη χρήση ανώνυμων συνολικών δεδομένων ιχνηλάτησης όσων ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και παρακολούθηση εκείνων που βρίσκονται σε καραντίνα.

Για να καθησυχάσει τους προβληματισμούς περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, θα υπάρχει αυστηρό όριο στην επεξεργασία των δεδομένων και θα καταστραφούν μόλις τεθεί υπό έλεγχο η κρίση, αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.

Reuters/naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news