facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Eurogroup: H προσδοκία συμφωνίας πακέτου 500 δισ. ευρώ ενισχύει τα ομόλογα

Η προσδοκία για την επίτευξη συμφωνίας στο αποψινό Εurogroup για ένα πακέτο ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει στις οικονομίες της ευρωζώνης τα διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ευνόησαν σήμερα τα ομόλογα, σε συνδυασμό και με κάποια θετικά μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας, τα οποία δείχνουν μία πρώτη επιβράδυνση στο ρυθμό εξάπλωσής της.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., είναι πιθανόν να καταλήξουν σήμερα σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο δεν θα περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων, και θα κινείται τρεις άξονες.

1. Την δημιουργία μίας γραμμής χρηματοδότησης από τον ESM συνολικού ύψους 240 δισ. ευρω, απ’ την οποία το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αντλεί υπό όρους έως το 2% του ΑΕΠ.

2. Ο δεύτερος αφορά την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων (πλεον των 40 δισ. ευρώ που ήδη έχει αποφασιστεί) ύψους 25 δισ. ευρώ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Με τις εγγυήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα δημιουργηθει μία μόχλευση κεφαλαίων η οποία μπορεί να φθάσει τα 200 δισ. ευρώ.

3. Την δημιουργία ταμείου για την προστασία της απασχόλησης στην Ε.Ε. ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις με την παροχή εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα κράτη μέλη θα δανειστούν από την αγορά 100 δισ. ευρώ με ευνοικούς όρους, προσφέροντας για αντάλλαγμα εγγυήσεις της Ε.Ε..

Από το κλίμα που διαμορφώθηκε σήμερα, κυρίως ενισχύθηκαν τα ομόλογα της περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές έκαναν στροφή στις τοποθετήσεις με υψηλότερη απόδοση, ενώ αντιθέτως οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς. Παράλληλα, οι πρώτες θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, τόσο στις αγορές ομολόγων, όσο και στα χρηματιστήρια.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο 1,78% από 1,96% που κυμαινόταν χθες, του 5ετούς στο 1,32% από 1,48% και του 15ετούς στο 1,86% από 2,03%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,91% έναντι -034% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθει στο 2,25%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύται έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα στα 1,0891 δολ. από τα 1,0791 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ευνοεί το ευρώ, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται σταδιακά από τις λεγόμενες ασφαλείς τοποθετήσεις. Ταυτοχρόνως η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για το πακέτο ενίσχυσης των ευρωπαικων οικονομιών, έχει θετική επίδραση στην ισοτιμία του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται πιέσεις εξαιτίας της ιδιαίτερα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Fed, και η μείωση του επιτοκιακού του πλεονεκτήματος επηρεάζει καθοδικά το αμερικανικό νόμισμα.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0885 δολ.

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news