facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Κάπα Research: Η κοινή γνώμη λέει ναι στα μέτρα κατά του κορονοϊού

Τις θετικές κρίσεις της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, αναδεικνύει η έρευνα επικαιρότητας που διεξήγαγε η Κάπα research στο χρονικό διάστημα 11-12 Μαρτίου στις 13 περιφέρειες της χώρας
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (σε ποσοστό 86%) τάσσεται υπέρ των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για τον φόβο κινδύνου μόλυνσης από τον ιό καθώς ανέρχεται στο 76% των απαντήσεων. Παράλληλα, θετικές είναι οι απόψεις των πολιτών για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, φτάνοντας στο 58%.
Αναλυτικότερα, η έρευνα της Κάπα research αναφέρει τα ακόλουθα:
Θετική η αντίδραση της πολιτείας στον κορονοϊό
Ο βαθμός ανησυχίας των πολιτών για το ενδεχόμενο να πέσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους θύμα του κορονοϊού αγγίζει το 76%.
Την ίδια στιγμή, 6 στους 10 δηλώνουν ότι έχει ήδη επηρεαστεί η καθημερινή τους ζωή από τον φόβο της μόλυνσης και τα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας.
Η εξάπλωση του νέου ιού επηρεάζει τη ζωή των πολιτών σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας: 7 στους 10 δηλώνουν ότι η κρίση έχει επηρεάσει τις εξόδους για ψυχαγωγία (καλλιτεχνικά/αθλητικά γεγονότα, καφέ, μπαρ, εστιατόρια κλπ.) και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, 6 στους 10 σημειώνουν επιπτώσεις στις μετακινήσεις και τις διακοπές τους, ενώ σχεδόν το 50% διαπιστώνει ήδη τις πρώτες επιπτώσεις στον επαγγελματικό τομέα.
Αρνητική είναι και η πρώτη ένδειξη αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με το 39% του δείγματος να δηλώνει ότι η εμφάνιση του κορονοϊού και στη χώρα μας έχει επηρεάσει αρνητικά τα εισοδήματα του νοικοκυριού του.
Ωστόσο, 8 στους 10 αξιολογούν θετικά την πρώτη αντίδραση της πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.
Αντίστοιχα υψηλή είναι και η αποδοχή των πρώτων περιοριστικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με το 86% των πολιτών να τα θεωρεί απολύτως ή μάλλον αναγκαία.
Τέλος, 7 στους 10 εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας στην κρίση του κορονοϊού κινούνται σε λογικά πλαίσια ενώ περίπου ένα 30% διαπιστώνει στοιχεία υπερβολής.
Δημοφιλής η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Θετικά αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών (58%) την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις αρνητικές κρίσεις να συγκεντρώνουν μόλις 26%. Η νέα πρόεδρος εμφανίζεται πιο δημοφιλής ανάμεσα στις γυναίκες (63%), την ηλικιακή ομάδα των 55+ (65%) και τους ψηφοφόρους της ΝΔ (72%) και του Κινήματος Αλλαγής (67%).
Σύμφωνα με την κοινή γνώμη, η νέας Πρόεδρος πρέπει κατά τη θητεία της να δώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα στην τήρηση του Συντάγματος και την εφαρμογή των νόμων (46%), όπως, επίσης, και στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας και των διεθνών της συμμαχιών (38%).
Τέλος, θετικά αποτιμάται και η θητεία του απερχόμενου Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, με το 54% να εκτιμά ότι είχε θετικό αποτύπωμα στη χώρα. Ο κύριος Παυλόπουλος αποχωρεί πλειοψηφικά δημοφιλής στις μεγαλύτερες ηλικίες (63%) αλλά και στα δύο μεγάλα κόμματα, με το 53% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 77% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να επιδοκιμάζουν τον τρόπο που χειρίστηκε το αξίωμα.
mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news