facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Eurogroup: Η Ελλάδα ξεπέρασε στόχους – θα απολαύσει πλήρους ευελιξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ισχυρά μέτρα για την καταπολέμηση του Κορωνοϊού αλλά και ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους για τις χώρες που το χρειάζονται, όπως η Ελλάδα, αποφάσισε μετά από 5 ώρες συζητήσεων το Eurogroup.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να κινητοποιήσει πόρους ύψους 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για δημοσιονομικά μέτρα και 10% του ΑΕΠ για μέτρα ρευστότητας για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.
Ο πρόεδρος Σεντένο και ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι είπαν ότι η Ευρώπη θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για την ταχεία ανάκαμψη, τονίζοντας πως η ΕΕ θα αναλάβει δημοσιονομικά μέτρα, όπως αναστολή πληρωμών φόρων, και νέα μέτρα ρευστότητας, για στηρίξει την δημόσια Υγεία, τις επιχειρήσεις και την Ανάπτυξη.
Κάθε χώρα θα μπορεί να λαμβάνει τα μέτρα που επιλέγει, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες, είπε ο Σεντένο

Ειδική μνεία στην ελληνική οικονομία

Το Eurogroup ασχολήθηκε και με την αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας με ιδιαίτερα θετικά συμπεράσματα.
Χαιρετίζουμε την καλή πρόοδο της Ελλάδας. Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους της για πέμπτη συνεχή χρονιά, και φυσικά θα αξιοποιήσουμε όλη την ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού ανέφερε ο Μάριο Σεντένο.
Σε ερώτηση δεν προχώρησε ωστόσο σε εξειδίκευση.

Ρέγκλινγ: Τα σύνορα της Ελλάδας σύνορα της Ευρώπης

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για τις συναντήσεις του στην Αθήνα με την ηγεσία της χώρας και έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό μιλώντας για προκλήσεις που υπάρχον στα «σύνορα της Ελλάδας που επίσης είναι σύνορα της Ευρώπης».
Αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Φον Ντερ Λάιεν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επισήμανε την υποστήριξη που πρέπει να έχει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί τα ακόλουθα:
–          να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το 2020 για την υποστήριξη της οικονομίας
–          να τεθούν σε εφαρμογή και οι αυτόματοι σταθεροποιητές που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
–          Να δοθούν  διευκολύνσεις ρευστότητας ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, οι οποίες συνίστανται σε συστήματα δημόσιας εγγύησης και αναστολή πληρωμής φόρων.
Στο βαθμό που απαιτείται από την εξέλιξη της κατάστασης σε κάθε χώρα, οι κυβερνήσεις θα εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα όπως:
–          άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τη συγκράτηση και τη θεραπεία της νόσου. Θα διατεθούν επαρκείς πόροι στους τομείς της υγείας μας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας.
–          στήριξη της ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές και έλλειψη ρευστότητας, ιδίως μικρομεσαίοι και επιχειρήσεις σε τομείς και περιφέρειες που πλήττονται σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του τουρισμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να δανειστούν κλπ.
–          στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από την αποφυγή της απασχόλησης και των απωλειών εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης στήριξης της εργασίας, της επέκτασης των επιδομάτων ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας και της αναβολής πληρωμής του φόρου εισοδήματος
newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news