facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Κλείνει σύνορα η Χιλή - Διπλασιάστηκαν σε μια ημέρα τα κρούσματα - Σε καραντίνα η Βενεζουέλα

Μέσα σε μόλις μια ημέρα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Χιλή διπλασιάστηκαν σε 155 από 75, με τον πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, να ανακοινώνει ότι κλείνουν τα σύνορα από την Τετάρτη.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε όλα τα σύνορα της χώρας μας, επίγεια, θαλάσσια κι εναέρια. Αυτό το μέτρο δεν αφορά την είσοδο κι έξοδο των εμπορευμάτων», τόνισε ο πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις θα τεθούν σε επιφυλακή για να διασφαλίζουν την τήρηση του μέτρου στα σύνορα.

Οι πολίτες της χώρας και οι μόνιμοι κάτοικοι που προέρχονται από άλλες χώρες υψηλού κινδύνου θα μπορούν μεν να εισέρχονται στη Χιλή, όμως θα εξαναγκάζονται να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Ο πρόεδρος Πινιέρα ανακοίνωσε επίσης πως απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 50 ανθρώπων, έναντι 200 που ίσχυε έως σήμερα.

Το Σάββατο η Χιλή ανακοίνωσε πως κλείνει όλους τους λιμένες της στα κρουαζιερόπλοια, έπειτα από την παραμονή σε καραντίνα δύο τέτοιων πλοίων, όταν εντοπίσθηκαν σε αυτά ένα επιβεβαιωμένο και δύο ύποπτα κρούσματα με κορωνοϊό.

Άδειοι δρόμοι στη Βενεζουέλα

Παράλληλα, σήμερα, το Καράκας ξύπνησε με άδειους δρόμους και τον στρατό να έχει στήσει φυλάκια κατά την πρώτη ημέρα της καραντίνας που διέταξε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, ενώ όσοι πολίτες τόλμησαν να κυκλοφορήσουν φορούσαν μάσκες, συχνά αυτοσχέδιες.

Στη Βενεζουέλα έχουν καταγραφεί 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα, όχι όμως θάνατοι, ωστόσο το καταρρέον υγειονομικό της σύστημα δημιουργεί φόβους για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Πολλοί κάτοικοι φοβούνται μεν ότι εάν ασθενήσουν, το σύστημα δεν έχει τους πόρους να τους περιθάλψει -με τον Μαδούρο να προτρέπει τους πολίτες να φορούν μάσκες, κι εάν δεν έχουν να «κατασκευάσουν» τις δικές τους- εν τούτοις, πολλοί από αυτούς, που αναγκάζονται να αναζητήσουν την τροφή τους στα σκουπίδια ή βγάζουν τα προς το ζην μέσω της συλλογής κι ανακύκλωσης υλικών, δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν στο σπίτι.

Αυτή είναι η περίπτωση του 32χρονου Χοσέ Λουΐς Νιέβες, που κερδίζει 2 δολάρια τον μήνα, συλλέγοντας για ανακύκλωση πλαστικά και χαρτόνια που βρίσκει στον δρόμο. «Εάν δεν δουλέψουμε, δεν τρώμε. Χωρίς αυτό τα παιδιά μου θα πεθάνουν από την πείνα. Πρέπει να βγούμε όπως κάθε μέρα», τονίζει.

Επιτηρούν τα σούπερ μάρκετ για να διαπιστώνουν ότι φορούν μάσκες

Οι αρχές σήμερα έστησαν φυλάκια στις κύριες αρτηρίες που οδηγούν στο Καράκας και απέτρεψαν πολλούς οδηγούς που ήθελαν να εισέλθουν, δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Πράκτορες της ασφάλειας επιτηρούν επίσης πολλές εισόδους σουπερμάρκετ, ώστε να διαπιστώνουν εάν οι πελάτες φορούν τις μάσκες τους.

Χθες, ο Μαδούρο είχε διατάξει τις επιχειρήσεις να κλείσουν και τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, σε μία «κοινωνική καραντίνα» που αφορά το Καράκας και άλλες έξι Πολιτείες στη χώρα, με εξαίρεση τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς, τις υπηρεσίες διανομής τροφίμων και ιατροφαρμακευτικών ειδών.

Μολαταύτα, πολλοί κάτοικοι αψηφούν την απαγόρευση, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση διαρκώς επιχειρεί να τους φοβίσει επικαλούμενη καινούργιες απειλές.

pronews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news