facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Οι τέσσερις προτάσεις για τους νέους ταχυδρομικούς κωδικούς

Τέσσερις προτάσεις περιλαμβάνει το σχέδιο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 3 Απριλίου. Πρόκειται μία πρόταση με ακρίβεια σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, δύο προτάσεις με ακρίβεια σε επίπεδο τμήματος δρόμου και μία πρόταση με ακρίβεια σε επίπεδο κτηρίου.
Η πρώτη πρόταση «αφορά σε σύστημα Ταχυδρομικών Κωδίκων (ΤΚ) επτά (7) ψηφίων που κάνουν χρήση τόσο αλφαβητικών όσο και αριθμητικών χαρακτήρων». Πιο συγκεκριμένα, η προτεινόμενη μορφή ΤΚ σύμφωνα με την ΠΡΟΤΑΣΗ 1, έχει ως εξής: Α Α Β Γ Γ Δ Δ όπου Α : Αλφαβητικά ψηφία που αντιστοιχούν στην περιφερειακή ενότητα που ανήκει η διεύθυνση, Β : Αριθμητικό ψηφίο που αντιστοιχεί στον δήμο της περιφερειακής ενότητας, Γ : Αριθμητικοί χαρακτήρες που αντιστοιχούν σε μικρότερες γεωγραφικές/διοικητικές υποδιαιρέσεις (δηλαδή γειτονιές οι οικισμοί και χωριά) και Δ : Αλφαβητικά ψηφία που αντιστοιχούν σε κωδικό δρόμου εντός γειτονιάς/οικισμού/χωριού.
Ετσι, για παράδειγμα, η κωδικοποίηση ενός ΤΚ του δήμου Κορινθίων της περιφερειακής ενότητας Κορίνθου, θα μπορούσε να έχει την εξής μορφή:ΚΡ108ΑΒ όπου: ΚΡ : Πιθανή κωδικοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, 1 : Κωδικός που αντιστοιχεί στον Δήμο Κορινθίων (πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας), 08 : Η όγδοη κατά σειρά γειτονιά του Δήμου Κορινθίων, ΑΒ : Ο δεύτερος κατά σειρά δρόμος που κωδικοποιήθηκε στην εν λόγω γειτονιά του Δήμου Κορινθίων.
Σε ένα άλλο παράδειγμα, η κωδικοποίηση ενός ΤΚ για ένα χωριό του Δήμου Ηράκλειας της περιφερειακής ενότητας Σερρών, θα μπορούσε να έχει την εξής μορφή:ΕΡ713ΑΑ, όπου ΧΝ : Η πιθανή κωδικοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, 7 : Πιθανή κωδικοποίηση του Δήμου Ηράκλειας, 13 : Πιθανός κωδικός που αντιστοιχεί στο εν λόγω Οικισμό (χωριό) του Δήμου Ηράκλειας, ΑΑ : Πιθανός κωδικός δρόμου του χωριού.
Με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση η διάθεση των νέων ΤΚ θα μπορεί να υλοποιηθείμέσω μιας web υπηρεσίας, όπου είτε σε χάρτη είτε σε φόρμες θα εντοπίζονται ή θα συμπληρώνονται διευθύνσεις και το γεωπληροφοριακό σύστημα θα απαντά με το νέο ΤΚ. Για ογκώδη δεδομένα διευθυνσιολογίου, θα πρέπει να προβλεφθεί μία desktop εφαρμογή όπου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να εισάγουν τα δεδομένα, είτε με μορφή κειμένου είτε με συντεταγμένες, και θα τους επιστρέφεται για κάθε διεύθυνση ο νέος ΤΚ.
Στα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης πρότασης, σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, περιλαμβάνεται η δυσκολία συντήρησης λόγω της αναγκαστικής εμπλοκή των Δήμων που έχουν την αρμοδιότητα για την ονοματοδοσία των οδών και των λοιπών φορέων που έχουν την αρμοδιότητα για τη διάνοιξη οδών (π.χ. Υπουργεία). Επιπλέον, σε εκτός σχεδίου και οικισμών περιοχές, με ανώνυμες οδούς, η θέση μιας π.χ. βιομηχανίας δεν ορίζεται με μεγάλη ακρίβεια, αφού αυτός ο νέος ΤΚ καλύπτει μεγάλη έκταση. «Ίσως αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με χρήση ειδικών ‘σημειακών’ ΤΚ που θα αφορούν συγκεκριμένα κτίρια. Η χωρητικότητα της πρότασης το επιτρέπει».
Η δεύτερη πρόταση αποτελεί παραλλαγή της πρώτης και διαφέρει από αυτήν στο γεγονός πως δεν αποτυπώνει πληροφορία οικισμού/χωριού, γειτονιάς, κάνει χρήση της πληροφορίας του «οικοδομικού τετραγώνου» και δεν παρέχει ακρίβεια σε επίπεδο δρόμου. Η προτεινόμενη μορφή ΤΚ σύμφωνα με την δεύτερη πρόταση, έχει ως εξής: Α Α Β Γ Γ Γ όπου ΑΑ : Αλφαβητικά ψηφία που αντιστοιχούν στην περιφερειακή ενότητα που ανήκει η διεύθυνση, Β : Αριθμητικό ψηφίο που αντιστοιχεί στον δήμο της περιφερειακής ενότητας και ΓΓΓ : Αριθμητικοί χαρακτήρες που αντιστοιχούν στα οικοδομικά τετράγωνα κάθε δήμου.
Για παράδειγμα, εάν ο ΤΚ αφορούσε στο τριακοστό κατά σειρά οικοδομικό τετράγωνο της πόλης Ηράκλειας, ο ΤΚ θα μπορούσε να έχει την εξής μορφή: ΕΡ7 030 όπου: ΕΡ : Η πιθανή κωδικοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών 7 : Πιθανή κωδικοποίηση του Δήμου Ηράκλειας και 030 : Το 30ο κατά σειρά οικοδομικό τετράγωνο του Δήμου Ηράκλειας.
Στα μειονεκτήματα αυτής της πρότασης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να διασφαλισθεί η συνέχεια των ΤΚ με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί πόσο θα αναπτυχθεί κάθε περιοχή. Κατ’ επέκταση όμορα οικοδομικά τετράγωνα ενδέχεται να λάβουν πολύ διαφορετικό ΤΚ. Επιπλέον, «οι νέοι ΤΚ θα πρέπει να περιλαμβάνουν αγροτικές περιοχές που θα τεμαχιστούν σε «τύπου» οικοδομικά τετράγωνα, βάσει του οδικού δικτύου και του αναγλύφου (κορυφές, μισγάγγειες κλπ)».
Με βάση την τρίτη πρόταση, που αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου συστήματος ΤΚ αλλά θα παρέχει ακρίβεια σε επίπεδο δρόμου, προστίθενται στα υφιστάμενα πέντε αριθμητικά ψηφία άλλα τρία (ένα αλφαβητικό και δύο αριθμητικά) παρέχοντας την επιπλέον πληροφορία στις ήδη αντιστοιχισμένες γεωγραφικές περιοχές. Η προτεινόμενη μορφή ΤΚ σύμφωνα με την ΠΡΟΤΑΣΗ 3, έχει ως εξής: Α Α Α Α Α Β Γ Γόπου: Α : Αριθμητικά ψηφία που αντιστοιχούν στον υφιστάμενο ΤΚ που ανήκει η διεύθυνση, Β : Αλφαβητικό ψηφίο που αντιστοιχεί σε μια επιπλέον γεωγραφική υποδιαίρεση του υφιστάμενου ΤΚ, Γ : Αριθμητικοί χαρακτήρες που αντιστοιχούν σε κωδικό δρόμου εντός της ανωτέρω νέας γεωγραφικής υποδιαίρεσης.
Για παράδειγμα, «εάν υποθέσουμε ότι το δημοτικό διαμέρισμα της Βούλας του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης (στην οποία σήμερα έχει αντιστοιχισθεί ο ΤΚ 166 73), διαιρεθεί σε επιπλέον τέσσερις γεωγραφικές υποδιαιρέσεις, τότε, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα2, σε κάθε γεωγραφική υποδιαίρεση θα αντιστοιχίζονται λιγότεροι από 100 δρόμοι». Σε αυτήν την περίπτωση για κάποιον δρόμο στην περιοχή «Πηγαδάκια» της Βούλας, ο ΤΚ θα μπορούσε να έχει την εξής μορφή: 16673 Ε21 όπου: 16673 : Ο υφιστάμενος ΤΚ του δημοτικού διαμερίσματος Βούλας Αττικής, Ε : Πιθανός κωδικός που αντιστοιχεί σε γεωγραφική υποδιαίρεση του δημοτικού διαμερίσματος Βούλας η οποία ταυτίζεται (ή περιέχει) την περιοχή «Πηγαδάκια» και 21 : Κωδικός δρόμου στην εν λόγω περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Βούλας.
Στα μειονεκτήματα της πρότασης αναφέρεται πως «δατηρούνται οι αναντιστοιχίες της υφιστάμενης μεθοδολογίας των ταχυδρομικών κωδίκων» και πως «ενδέχεται να απαιτηθεί περαιτέρω ανάπτυξη του υφιστάμενου συστήματος ΤΚ, με σκοπό τη διασφάλιση της επαρκούς χωρητικότητας του νέου συστήματος καθώς επίσης και του αποτελεσματικότερου τεμαχισμού των περιοχών, γεγονός το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει σημαντική δυσκολία μετάβασης στο νέο σύστημα».
Η τέταρτη πρόταση αποτελεί μία εκδοχή του EIRCODE, δηλαδή του συστήματος ταχυδρομικών κωδικών της Ιρλανδίας, για την Ελλάδα. Η προτεινόμενη μορφή ΤΚ σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση, έχει ως εξής: Α Α Β Γ Δ Ε Ζ. Τα 7 αυτά ψηφία είναι κατά περίπτωση:
1. Για τις πόλεις και τα χωριά με πληθυσμό μεγαλύτερο από 5,000 κατοίκους (περίπου 250 πόλεις): ΑΑ : Αλφαβητικά ψηφία, Β : Αριθμητικό ψηφίο, που μαζί με τα 2 πρώτα έχουν την έννοια της ‘περιοχής’, ΓΔΕ : Αριθμητικά ψηφία που είναι τμήματα οικοδομικού τετραγώνου και Ζ : Αριθμητικό ψηφίο, για το κτίριο.
2. Για τα χωριά με πληθυσμό μικρότερο από 5,000 κατοίκους και τις αγροτικές περιοχές: ΑΑ : Αλφαβητικά ψηφία, ΒΓ : Αριθμητικά ψηφία, που μαζί με τα 2 πρώτα έχουν την έννοια της δημοτικής ενότητας και ΔΕΖ : Αριθμητικά ψηφία, για τα κτίρια.
Για παράδειγμα στην περιφερειακή ενότητα Κως και στον δήμο Νισύρου με λιγότερος από 5,000 κατοίκους ο ΤΚ θα μπορούσε να είναι Κ Κ 1 0 1 5 0 ή Κ Κ 1 0 6 5 0 ή Κ Κ 1 0 8 5 0 όπου ΚΚ : Πιθανή κωδικοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Κω, 10 : Κωδικός που αντιστοιχεί στον Δήμο Νισύρου, 150 : Κωδικός κτηρίου εντός του δημοτικού διαμερίσματος Μανδρακίου ή 650 : Κωδικός κτηρίου εντός του δημοτικού διαμερίσματος Λουτρά ή 850 : Κωδικός κτηρίου εκτός οικισμού του δήμου Νισύρου
Στα μειονεκτήματα της τέταρτης πρότασης περιλαμβάνονται το πλήθος των ψηφίων (7 συνολικά), η κατάργηση της λογικής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας, αλλά και το γεγονός πως τα ψηφία δεν μπορούν να οδηγήσουν συνειρμικά σε αντίστοιχη γεωγραφική περιοχή και είναι ιδιαίτερα δυσχερής η απομνημόνευση τους.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news