facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Εξελίξεις στις καταγγελίες Καμμένου προς Κοτζιά για τις βίζες - Στη βουλή η δικογραφία

Στη Βουλή διαβιβάστηκε σήμερα η δικογραφία των βαρύτατων καταγγελιών που είχε εξαπολύσει το 2018 ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος κατά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά - με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών - για μεθοδεύσεις παράδοσης του έργου έκδοσης βίζα σε συγκεκριμένη εταιρία εμπλέκοντας στην υπόθεση και το όνομα του επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος.

Η διαβίβαση της δικογραφίας θα ανακοινωθεί επισήμως αύριο στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια το περιεχόμενό της θα είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση κι αξιολόγηση από τους βουλευτές, προκειμένου να κρίνουν αν υφίστανται ενδείξεις τέλεσης αδικήματος για την κατάθεση πρότασης σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής υπογεγραμμένη από 30 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι για την εν λόγω υπόθεση είχε ξεσπάσει «πόλεμος» στο εσωτερικό της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είχε πυροδοτήσει ακόμη και άγριο καυγά των δύο κυβερνητικών στελεχών σε ένα θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2018 και είχε οδηγήσει εντέλει στην παραίτηση του κ. Κοτζιά από τον υπουργικό θώκο, θεωρώντας ότι έμεινε ακάλυπτος από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι επίμαχες καταγγελίες μάλιστα είχαν προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Παράλληλα, εκείνη την περίοδο η σφοδρή κόντρα και οι βαρύτατες αλληλοκατηγορίες Πάνου Καμμένου – Νίκου Κοτζιά είχαν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ είχαν εγείρει «σεισμό» αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, που απαιτούσε ξεκάθαρες απαντήσεις και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καταγγέλλοντας ότι αν οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες και εκτοξεύονται με τέτοια ευκολία τότε εκτίθεται ανεπανόρθωτα η χώρα διεθνώς μέσω του εκφυλισμού της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ο, δε, Νίκος Κοτζιάς με τη σειρά του είχε προσφύγει τον Φεβρουάριο του 2019 στη Δικαιοσύνη κατά του Πάνου Καμμένου. Με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εναντίον του στον Άρειο Πάγο και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, τον είχε καταγγείλει για συκοφαντίες, εξυβρίσεις, εκβίαση και απειλές σε βάρος του, κατηγορώντας τον μάλιστα ως «ηθικό αυτουργό» των επιθέσεων που δεχόταν για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Καθιστούσε, δε, τον κ. Καμμένο υπεύθυνο για ότι κακό μπορεί να του συνέβαινε, χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για τη στοχοποίησή του από το 2018.

Το σφοδρό μπρα ντε φερ είχε καταγράψει σειρά επεισοδίων, ενώ είχε γίνει αντικείμενο επίκαιρων επερωτήσεων τουλάχιστον δύο φορές στη Βουλή, τη μία εκ των οποίων είχε καταθέσει ο Πάνος Καμμένος τον Απρίλιο του 2019 έχοντας πια αποχωρήσει από τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Τότε ο ίδιος είχε επιμείνει στις βαρύτατες καταγγελίες του κατά του Νίκου Κοτζιά, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών», εντός του Υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών ότι υπό την καθοδήγησή του και σε συμπαιγνία με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου υπήρξε οργανωμένη εγκληματική ενέργεια και παραβίαση των νόμων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Είχε καταθέσει μάλιστα και e-mails του προέδρου συγκεκριμένης εταιρίας η οποία διεκδικούσε τη σύμβαση για την έκδοση βίζας και των προέδρων των επιτροπών του Υπουργείου που επόπτευαν τον επίμαχο διαγωνισμό, ώστε να τους υπαγορεύσει όπως ισχυρίστηκε τις προϋποθέσεις. Ενώ είχε καταγγείλει τον κ. Κοτζιά ότι έδωσε εντολή καταστροφής των αρχείων.

Ως διάδοχος του κ. Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τον Απρίλιο του 2019, είχε υποστηρίξει πως έχουν ελεγχθεί τα πάντα από δικαστικό και εσωτερικό έλεγχο νομιμότητας και δεν προέκυψε καμία σκιά ή οτιδήποτε μεμπτό.

Πλέον όλες οι λεπτομέρειες θα τεθούν από αύριο επί τάπητος στη Βουλή και αναμένεται εφεξής το κατά πόσο η κυβερνώσα πλειοψηφία θα αποφασίσει να κινήσει τις διαδικασίες συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι απίστευτες καταγγελίες των δύο πρώην κυβερνητικών στελεχών.

pronews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news