facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ν. Μηταράκης: Να προβλέπει μετακινήσεις προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη η νέα συμφωνία της Ευρώπης

Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Luca Jahier, συναντήθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, σημείωσε πως η κυβέρνηση σε όλα τα διεθνή fora με τους Ευρωπαίους εταίρους παρουσιάζει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να δείξω το βίντεο που προβλήθηκε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο δείχνει την εργαλειοποίηση ανθρώπων από τη γείτονα χώρα για την εφαρμογή πίεσης πάνω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. είναι δεδομένη. Αποτελεί ισχυρή στήριξη στη προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και την ανάγκη αποσυμφόρησης της πίεσης που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες. Συζητήσαμε, επίσης, την ανάγκη ο νέος κανονισμός για τη Μετανάστευση που συζητείται αυτή τη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα επίδειξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα μέτρα, για να μπορέσουμε το βάρος που σηκώνουν τα κράτη πρώτης γραμμής να διαμοιραστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλογικά. Είναι ένα κοινό μας πρόβλημα. Κι αυτό για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης, χρειάζεται η Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία, ώστε να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016. Συμφωνία που προβλέπει ότι η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην υπάρχουν ροές προς τη χώρα μας και προς την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο κ. Jahier έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί και τόνισε ότι το θέμα της φύλαξης των συνόρων μιας χώρας και η προστασία των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο «δεν μπορεί να αφεθεί στις πλάτες μιας χώρας πρώτης γραμμής, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό βάρος». «Θα συζητήσουμε με την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί με το πνεύμα της Κοινής Δήλωσης του ’16, αλλά και να προχωρήσουμε σε τεχνική τροποποίησή της» είπε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε σήμερα συνάντηση και με τον ειδικό απεσταλμένο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Mark Pritchard. Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα επίδειξης της ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα μας και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα έχει αποτρέψει τη μαζική μετακίνηση μεταναστευτικού πληθυσμού, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στάθηκε στην ανάγκη για «μια νέα Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης».

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news