facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Ερντογάν: Οι πόρτες άνοιξαν - Η Ευρώπη να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί

Το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές πέταξε ο Τούρκος πρόεδρος τονίζοντας ότι «οι πόρτες άνοιξαν» και ότι πλέον η Ευρώπη «πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί».

«Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε "κλείστε τις πόρτες". Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί» ανέφερε σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Υποστήριξε ακόμη πως αφότου η Τουρκία άνοιξε τις πύλες, «ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες» και προειδοποίησε πως «σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια».


Όπως είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να οργανωθεί μια Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή του ίδιου και «τεσσάρων ή πέντε χωρών».

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Έχει επίσης δηλώσει ότι ενδέχεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Μαζικές μεταναστευτικές ροές» προς την Ελλάδα αναμένει η Frontex

Οι ελληνικές αρχές παραμένουν στο μεταξύ σε κατάσταση συναγερμού κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, καθώς συνεχίζονται - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - οι απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος, είτε μέσω φθορών στον φράκτη, είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Η άλλη πλευρά προχωρά σε χρήση χημικών και καπνογόνων, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου και συνελήφθησαν 68 άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ νέες ανησυχίες εγείρει εσωτερική εμπιστευτική έκθεση της Frontex, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με την έκθεση τις επόμενες μέρες αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με «μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα» από την Τουρκία. Όπως επισημαίνεται, ένας λόγος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι και οι ψευδείς πληροφορίες που διακινήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι μπορεί κανείς να περάσει τα σύνορα προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία απευθύνεται στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., «θα είναι δύσκολο να σταματήσει το μαζικό κύμα ανθρώπων οι οποίοι έχουν ήδη ταξιδέψει - για αυτό αναμένεται τις επόμενες ημέρες περαιτέρω αύξηση της πίεσης, ακόμη και εάν οι τουρκικές αρχές ενεργήσουν προκειμένου να αποτρέψουν το πέρασμα των συνόρων».

Στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης μαζί με τους επικεφαλής της Ε.Ε.

Υπό τις παραπάνω εξελίξεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μεταβεί αύριο Τρίτη στον Έβρο από κοινού με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Πρωθυπουργό θα μεταβούν στον Έβρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλαλ φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα βρεθούν μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εμού αύριο στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Σημαντική δήλωση στήριξης και από τους τρεις θεσμούς τη στιγμή που η Ελλάδα υπερασπίζεται επιτυχώς τα σύνορα της Ε.Ε.» έγραψε ο Πρωθυπουργός σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik/naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news