facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

«Ναι» στην προστασία δύο Αφγανών γυναικών

Προσωρινό «φρένο» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο μέτρο της υποχρεωτικής επαναπροώθησης για δυο εκ των τριών Αφγανών γυναικών και των παιδιών τους που ζητούσαν να «παγώσει» η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία δεν έχουν το δικαίωμα μετανάστες και πρόσφυγες, από τις αρχές Μαρτίου και για ένα μήνα, να ζητήσουν άσυλο.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος, με προσωρινή διαταγή, έκανε μερικά δεκτή την αίτηση των δυο γυναικών κρίνοντας πως «αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων» καθώς η μια είναι έγκυος και η δεύτερη σε κατάσταση λοχείας. Με το σκεπτικό αυτό, ο κ. Ράντος έκανε δεκτή μόνο το σκέλος της αίτησής τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να αποτραπεί, προσωρινά, σε αυτή τη φάση, η «εξαναγκασμένη επιστροφή τους» στη χώρα τους.

Ωστόσο, ο κ. Ράντος είπε «όχι» στο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020) και δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως».

Με την ίδια προσωρινή διαταγή ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα των τριών γυναικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν «να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου» και αυτό γιατί «η σχετική βλάβη την οποία επικαλούνται οι προσφεύγουσες στο ΣτΕ, απορρέει ευθέως από το νόμο αλλά και γιατί η άρνηση παραλαβής, «ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως».

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε , εκπροσωπώντας τις τρεις Αφγανές το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news