facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΣτΕ: Νέος πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος

Ο Αθανάσιος Ράντος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο αντιπρόεδρό του, κ. Αθανάσιο Ράντο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.
Ο κ. Ράντος θα καταλάβει τη θέση της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι επιλέγει από υπουργικό συμβούλιο για το ανώτατο αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Αθανάσιος Ράντος, δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ την Πολιτεία που, με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με τίμησε με το ανώτατο για την Δικαιοσύνη αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το σύντομο διάστημα που μου απομένει να ασκήσω τα νέα καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτηση, δεν μπορώ να υποσχεθώ στην Πολιτεία, την κοινωνία και τον πολίτη, τίποτα άλλο παρά ο,τι ήταν το αποκλειστικό ενδιαφέρον όλα αυτά τα 47 χρόνια: Κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο Ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του».

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ

Ο Αθανάσιος Ράντος γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1953. Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1976) με Άριστα καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1990) με μεγάλη διάκριση. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1978 και μεταξύ των σημαντικότερων θέσεων που έχει υπηρετήσει είναι οι εξής:

Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1979.
Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1984.
Σύμβουλος της Επικρατείας, 1996.
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2009.
Ήδη, Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου.

Προήδρευσε επί σειρά ετών του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ ΑΕΙ. Προεδρεύων επί σειρά ετών του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως στις δικαστικές αποφάσεις. Διετέλεσε για τρεις θητείες μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και προήδρευσε σε συνεδριάσεις του. Επίσης, υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Δίδαξε επί 21 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο) καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μελέτες και εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και άλλων επιστημονικών περιοδικών και σωματείων. Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news