facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ερντογάν: Τον Μάρτιο θα έχουμε και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο

Τον Μάρτιο θα φτάσει στην Τουρκία το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε σε δημοπρασία στην Αγγλία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του δήλωσε, ότι το τρίτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις μέσα στο 2020 προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο θα μπορεί να φτάσει σε βάθος 11.400 μέτρων, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια περιοχή θα γίνουν οι γεωτρήσεις.

Ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο θέμα της Συρίας λέγοντας πως είναι «θέμα χρόνου» μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιντλίμπ καθώς οι συζητήσεις με τη Ρωσία δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Πρόσθεσε δε ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει το Ιντλίμπ σε ασφαλή ζώνη ανεξαρτήτως κόστους.

Η Τουρκία θα δώσει άδεια για έρευνες ανατολικά της Κρήτης στο Oruc Reis

Νωρίτερα η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak με δημοσίευμα που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι η Τουρκία αναμένεται να εγκρίνει άδεια ώστε να ξεκινήσουν γεωτρήσεις υδρογονανθράκων ανατολικά της Κρήτης, μετά την δημοσίευση των συντεταγμένων από τον ΟΗΕ του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Το πλοίο που θα αναλάβει το έργο αυτό θα είναι όπως αποκαλύπτουν οι πηγές το Oruc Reis, σκάφος το οποίο λίγες εβδομάδες νωρίτερα πιάστηκε να κάνει… βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι έχασε την πορεία του λόγω καταιγίδας. Το ελληνικό ναυτικό τότε είχε αντιδράσει άμεσα ενώ λίγες ώρες αργότερα το τουρκικό σκάφος εξήλθε από την ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να πάρει επιπλέον έκταση το ζήτημα.

Η Yeni Safak αναφέρει ότι η Ελλάδα το 2014 είχε προκηρύξει διαγωνισμό αδειοδότησης των οικοπέδων 15 και 20. Υποστηρίζει ότι το μισό από το τεμάχιο 15 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και πως η Ελλάδα προσπάθησε να θέσει υπό κατοχή της μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως μετά την ανακοίνωση από τον ΟΗΕ αναφορικά με τη θαλάσσια αρμοδιότητα της Τουρκίας στα ανατολικά σύνορα θα σημαίνει ότι ο αγωγός EastMed δεν θα σημαίνει πλέον τίποτα. Αναφέρει επίσης ότι με την πρωτοκόλληση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών από πλευράς δικαίου θα είναι αδύνατον να γίνει έρευνα ή γεώτρηση ούτε και να περάσει αγωγός.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news