facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: «Πρέπει να ερωτηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για το πώς θα καταθέσουν»

Νέο έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής σε μία προσπάθεια να τερματιστεί το σήριαλ με την εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων τη Novartis.

Οι μάρτυρες σε καθεστώς προστασίας πρέπει να ερωτηθούν για τον τρόπο που θα εξεταστούν, όπως ορίζει ο νόμος και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, είναι το δια ταύτα των νέων διευκρινίσεων που απέστειλε σήμερα το μεσημέρι ο κ.Μπρακουμάτσος στην Επιτροπή της Βουλής και κοινοποίησε στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Αυτό σημαίνει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν λόγο για τον τρόπο και τα μέτρα που θα ληφθούν κατά την εξέταση τους. Πρέπει να ερωτηθούν και να συμφωνήσουν και δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν μία διαδικασία που θεωρούν ότι θέτει σε κίνδυνο την αποκάλυψη της ταυτότητας τους.

Στο λιτό έγγραφο του, ο κ.Μπρακουμάτσος απαντά σε ένα από τα τρία ερωτήματα που έθεσε χθες η Προανακριτική Επιτροπή, για τη διασφάλιση εξέτασης των Σαράφη-Κελέση.

Ουσιαστικά, όπως χθες στο πρώτο του έγγραφο, ο εισαγγελέας ξαναλέει στα μέλη της Προανακριτικής «Διαβάστε το νόμο, την υπουργική απόφαση και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για το πώς εξετάζονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε όλες τις υποθέσεις».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, στο έγγραφο του παραπέμπει στο νόμο 2928/2001, τη σχετική υπουργική απόφαση και την παράγραφο 4 του άρθρου 218 του ΚΠΔ.

Σε αυτή αναφέρεται:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του.»

Τη Δευτέρα ο κ.Μπρακουμάτσος αναμένεται να αποφασίσει για τις ενέργειες του για το εάν έχουν προκύψει λόγοι άρσης της προστασίας των Σαράφη-Κελέση και για τα έγγραφα του FBI που δεν έχει αποστείλει η εισαγγελέας Διαφθοράς στη Βουλή.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news