facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Για τις υποθέσεις που η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενημερώθηκε η Βουλή

Στον υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφυγών προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που οδηγούν, όπως είπε σε καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με τις υποθέσεις για τις οποίες η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο ΕΔΔΑ.

Βάσει στατιστικών δεδομένων της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που παρουσίασε ο υφυπουργός στα μέλη της Επιτροπής, καταδεικνύεται ότι:


  • Στο τέλος του 2019 υπήρχαν, συνολικά, 727 εκκρεμείς υποθέσεις για την Ελλάδα -μέσα σε αυτές είναι και οι 344 νέες προσφυγές. Από αυτές οι 302 κρίθηκαν απαράδεκτες. Από τις 24 υποθέσεις που εκδόθηκαν αποφάσεις, στις 23 διαπιστώθηκαν μία ή περισσότερες παραβάσεις της συνθήκης και στη μια υπόθεση δεν διαπιστώθηκε παραβίαση.
  • Αυξημένες είναι οι παραβιάσεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις για το έτος 2018, 2017.
  • Συνολικά, τα έτη 2017, 2018 και 2019 εκδόθηκαν 307 από το δικαστήριο, από τις οποίες οι 93 (31%) ήταν καταδικαστικές, 157 πρόσφυγες διεγράφησαν από το πινάκιο λόγω φιλικού διακανονισμού και οι 57 απορρίφθηκαν.

«Όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των καταδικών, για παραβιάσεις. Αυτό είναι ένα δεδομένο», τόνισε ο κ. Κράνης και συμπλήρωσε: «Στην ενισχυμένη επιτήρηση, αυτή τη στιγμή, έχουμε συνολικά 72 υποθέσεις και αφορούν τις συνθήκες κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα, βασανιστήρια και απάνθρωπη εξευτελιστική μεταχείριση από κρατικά όργανα, ή υποθέσεις για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και τις συνθήκες διαβίωσης μεταναστών στα κέντρα υποδοχής».

Ειδικά για τις αποφάσεις που αφορούν το μεταναστευτικό, ο κ. Κράνης τόνισε ότι ίσως, θα έπρεπε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να βλέπει το πρόβλημα με μεγαλύτερη κατανόηση λόγω της αύξησης των ροών και να μην καταδικάζεται τόσο εύκολα η χώρα μας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακόμα, ο κ. Κράνης σημείωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις αποφάσεις του, έχει διαφορετική αντίληψη δικαιοδοσίας από ό,τι τα δικά μας δικαστήρια, φέροντας ως παράδειγμα καταδικαστική απόφαση που σχετίζεται με την ελευθερία έκφρασης και αφορούσε απλή εξύβριση, υπόθεση για την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη τη χαρακτήρισε απλή αξιολογική κρίση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημείωσε ότι δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στην κατηγορία των εκκρεμών υποθέσεων και των παραπομπών, μαζί με χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, και προσέθεσε ότι «πρέπει κάτι να κάνουμε για να μην φιγουράρουμε στη μπλακ-λιστ»

Στην επιτροπή, τέθηκε από ορισμένους βουλευτές και το θέμα της σαρίας (ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης), με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης να σημειώνει ότι η Δικαιοσύνη αποφασίζει με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία έχει τροποποιηθεί και το θέμα αυτό, όπως είπε, έχει λυθεί. «Προφανώς μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας δεν συμφωνεί», προσέθεσε.

Η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι είναι υπέρμαχος της πλήρους κατάργησης της σαρίας και τόνισε την ανάγκη αλλαγής της ελληνικής νομοθεσίας ώστε να ξεκαθαριστεί ότι μπορούν να προσφεύγουν στα ελληνικά δικαστήρια.

Όπως είπε η κ. Μπακογάννη, ο νόμος δεν είναι σαφής στο αν οι μουσουλμάνοι απευθυνθούν στο δικό μας δικαστήριο ή στο μουφτή. Μάλιστα, έφερε παράδειγμα δύο καταδικαστικές αποφάσεις μουφτήδων για μουσουλμάνες, η μία αφορούσε ένα κοριτσάκι 14 ετών που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί και η άλλη μια γυναίκα που έχασε το σύνολο της περιουσίας της γιατί απλώς ήταν γυναίκα.

«Ο νόμος δεν καλύπτει αν θα απευθυνθεί στο μουφτή ή στο δικό μας δικαστήριο. Μια μουσουλμάνα σε ένα μουσουλμανικό χωριό δεν θα τολμήσει να προσφύγει σε ελληνικό δικαστήριο και εξ ορισμού είναι χαμένη.

Οι γυναίκες στη Θράκη είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Σημείωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναγνωρίζει το θέμα της ισότητας και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση ώστε να μην καταδικάζεται για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Είναι σκόπιμο να στείλει η ελληνική Πολιτεία ένα μήνυμα ότι ο δικός μας νόμος δίνει το δικαίωμα επιλογής. Και καλό είναι οι Έλληνες δικαστές να τις αναλαμβάνουν τις υποθέσεις και να μην τις παραπέμπουν στο μουφτή για να μην αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη», προσέθεσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος συμφώνησε με τη κ. Μπακογιάννη για πλήρη κατάργηση της σαρίας, τονίζοντας ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση «έγινε ένα πρώτο καλό βήμα, με την προαιρετική χρήση της, που θα πρέπει να ολοκληρώσει η σημερινή κυβέρνηση».

«Είναι δυνατόν Έλληνας δικαστής να μην παίρνει απόφαση για τη σαρία και να την στέλνει στο μουφτή;» σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

«Όλοι οι Έλληνες έχουμε ίδια δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που πρέπει να σέβεται η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα», τόνισε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης που επικαλέστηκε την νομική, πολιτική και κοινωνική του θέση.

«Αν πάμε μονομερώς, χωρίς συμφωνία, να καταργήσουμε με νόμο τη σαρία, σκεφτείτε την αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Το κληρονομικό δίκαιο σέβεται την θρησκευτική παράδοση. Πολιτικά σπρώχνουμε στην αγκαλιά της Τουρκίας όλη την μειονότητα. Νομικά παραβιάζουμε τη θρησκευτική ελευθερία. Υποχρέωση της Δικαιοσύνης είναι να παρακολουθεί τις παραβιάσεις που γίνονται στις αποφάσεις των νόμιμων μουφτήδων. Όταν, για παράδειγμα, ο μουφτής δίνει άδεια να παντρευτεί ένα ανήλικο να παρεμβαίνει. Πρέπει να γίνει συζήτηση σε βάθος για το θέμα της σαρίας και να μην το προσεγγίσουμε επιδερμικά ώστε να πατά και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά θα προστατεύει και τη θρησκευτική ελευθερία. Υπάρχει σύγκρουση και θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κερίδης τόνισε ότι καλό είναι η Επιτροπή να καλέσει και να ακούσει και τους εκπροσώπους της μειονότητας, «αν και τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπαίνουν στη ζυγαριά μειοψηφίας και πλειοψηφίας».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι το θέμα είναι λεπτό και θα πρέπει να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή.

Επεσήμανε ακόμα ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του και ήρθε σε επαφή με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και της Κομοτηνής, του εκφράστηκαν πολλά παράπονα, όπως για παράδειγμα ότι η ελληνική Πολιτεία δεν φρόντισε την εκπαίδευση ιεροδιδασκάλων σε ανώτατο επίπεδο.

«Είναι φτωχοί άνθρωποι και δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Η πρόταση τους είναι να υπάρχει στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο αντίστοιχο τμήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news