facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Συνήγορος του Πολίτη: Το ζήτημα της άνισης αντιμετώπισης δημοτών σε σχέση με «μη δημότες»

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επανειλημμένα αναδείξει το ζήτημα της άνισης αντιμετώπισης από τους δήμους, των δημοτών τους σε σχέση με τους μη δημότες. Ειδικότερα έχει επισημάνει αρνητικά την πρακτική διαμόρφωσης του ύψους διαφόρων τελών με κριτήριο την ιδιότητα του δημότη, όπως, η θέσπιση δυσανάλογα αυξημένων τελών κοιμητηρίων σε βάρος όσων δεν διαθέτουν την ιδιότητα του δημότη, η χορήγηση έκπτωσης στα δημοτικά τέλη λόγω αναπηρίας, αποκλειστικά σε δημότες ΑμεΑ, η θέσπιση αυξημένων συνδρομών για όσους χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις ή συμμετέχουν σε δημοτικές δραστηριότητες και δεν είναι κάτοικοι ή δημότες τους. Αντίστοιχες πρακτικές ακολουθούνται και ως προς την παροχή από τους δήμους ειδικών υπηρεσιών και προνομίων.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣτΠ αναφέρει:

«…Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δυνατότητα εγγραφής σε Κ.Α.Π.Η. και τη χορήγηση της «κάρτας δημότη», μέσω της οποίας κάποιοι δήμοι εξασφαλίζουν αποκλειστικά για τους δημότες τους δυνατότητες και παροχές (π.χ. εκπτώσεις σε προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού, ελεύθερη πρόσβαση σε οργανωμένες ακτές των διοικητικών τους ορίων). Ο Συνήγορος διαχρονικά υπενθυμίζει στις δημοτικές αρχές, σχετικά με την επιβολή ανταποδοτικών τελών, ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1, 2 του Συντάγματος («Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις») αλλά και το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η αρχή της ισότητας συνιστά θεμελιακή αρχή συνταγματικής ισχύος και επιβάλλει στη Διοίκηση την ίση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων και αντίστροφα τη διαφορετική μεταχείριση ανόμοιων περιπτώσεων.

Κατά συνέπεια, η διοίκηση δε μπορεί να κρίνει διαφορετικά καταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό τις ίδιες αντικειμενικές και πραγματικές συνθήκες. Με βάση τα ανωτέρω και με αφορμή πληθώρα αναφορών μόνιμων κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν για διακριτική σε βάρος τους μεταχείριση από δήμους της Αττικής, ο Συνήγορος ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί, την συνδρομή της στις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις των δήμων της Αττικής.

Η τελευταία, διαβίβασε το έγγραφο του Συνηγόρου στους δήμους της χωρικής της αρμοδιότητας, προς ενημέρωση και λήψη σχετικών ενεργειών. Δεδομένου ωστόσο ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Αττική, ο Συνήγορος καλεί όλους τους δήμους της χώρας, να απέχουν από πρακτικές διάκρισης σε τέλη, παροχές και υπηρεσίες μεταξύ των δημοτών τους και των μόνιμων κατοίκων τους».

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news