facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Σισιλιάνος (Ευρ. Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου): Δεν απαγορεύονται οι κλειστές δομές

Καμία απαγόρευση δεν επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις κυβερνήσεις για τη δημιουργία κλειστών δομών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, διευκρίνισε από τη Βουλή ο πρόεδρός του Δικαστηρίου, Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος. Αρκεί, ωστόσο, να εφαρμόζεται το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο αφορά την προσωπική ελευθερία και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σισιλιάνο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει πει ποτέ ότι απαγορεύονται οι κλειστές δομές, αντιθέτως «όσοι βρίσκονται σε κλειστές δομές μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο 5 σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε ανοικτές και οι οποίοι δεν μπορούν». Μάλιστα, κατά τον ίδιο δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μπορούν να βγαίνουν (ελεγχόμενα) από τις κλειστές δομές και μετά να επανέρχονται.

Ως προς τα εξωτερικά σύνορα, ο κ. Σισιλιάνος υπογράμμισε ότι όχι μόνον υπάρχει δικαίωμα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, αλλά και υποχρέωση φύλαξης τους έναντι των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε..

Σχετικά με τους ασυνόδευτους ανηλίκους τίθεται, σύμφωνα με τον κ. Σισιλιάνο, ένα ζήτημα κράτησης εφόσον και στο μέτρο που υπάρχουν δυνατότητες εναλλακτικές. «Δηλαδή, κράτηση σε ειδικούς χώρους που θα πρέπει να διαμορφωθούν για τους ανήλικους με μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ξέρετε και ο κύριος Πρωθυπουργός έχει εκφράσει την ευαισθησία του για το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε.

Ως προς το ζήτημα της μη επαναπροώθησης: «Ασφαλώς πρόκειται για ογκόλιθο του προσφυγικού δικαίου στο άρθρο 33 της Σύμβασης Γενεύης, αλλά βεβαίως αυτό αφορά τους αιτούντες άσυλο. Δεν αφορά τους υπόλοιπους. Εξ ου και η διάκριση των δύο καθεστώτων θα πρέπει να γίνεται με σαφήνεια».

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news