facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Οδηγίες για τους προστατευόμενους μάρτυρες ζητά από την προανακριτική η ΕΛΑΣ

Γραπτές οδηγίες για την εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων ζητά από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τη «σκευωρία Novartis», το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη από Τετάρτη, αλλά και με νέα επιστολή του την Πέμπτη, το Τμήμα που είναι αρμόδιο για τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος, που τελούν υπό ανωνυμία, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στην προανακριτική, προκειμένου να χειριστεί με καθόλα νόμιμο τρόπο την υπόθεση, μετά την έκδοση από την επιτροπής του κοινοβουλίου το σχετικό ένταλμα.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, λόγω της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη νομιμότητα του εντάλματος, αλλά και εξαιτίας της άποψης, που έχει ειπωθεί από ορισμένους ότι η αστυνομία οφείλει να προσαγάγει βιαίως τους προστατευόμενους μάρτυρες, παρά το γεγονός ότι νομικά κάτι τέτοιο αμφισβητείται σφοδρά, με δεδομένο ότι η αρμόδια εισαγγελέας που έχει παράσχει την προστασία της ανωνυμίας δεν έχει άρει αυτό το καθεστώς αυτό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σχετικές επιστολές του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων ζητούνται απαντήσεις και διευκρινίσεις επί συγκεκριμένων «τεχνικών», τρόπο τινά, θεμάτων, που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη διαδικασία.

Χωρίς να αποδίδεται επακριβώς το περιεχόμενο των επιστολών, τα ερωτήματα, που απασχολούν τους αστυνομικούς είναι περίπου του εξής τύπου:
Εφόσον, για παράδειγμα, φτάσει ο αστυνομικός στη διεύθυνση που έχει δώσει ο μάρτυρας, χτυπήσει την πόρτα και δεν απαντήσει κανείς, τι πρέπει να κάνει;
Σε ποιον εισαγγελέα να απευθυνθεί;
Στον εισαγγελέα υπηρεσίας ή στον εισαγγελέα που είναι αρμόδιος για το καθεστώς προστασίας;
Μπορεί, επίσης, να σπάσει την πόρτα; Με ποιο τρόπο να οδηγήσει τον μάρτυρα στην επιτροπή για κατάθεση;
Συλλαμβάνοντάς τον στο πλαίσιο μία προκαταρκτικής εξέτασης – καθώς δεν πρόκειται ούτε για προανάκριση, ούτε βέβαια για δίκη.
Κι αν κάποιος μάρτυρας πει ότι θέλει να καταθέσει, αλλά δεν αισθάνεται καλά εκείνη την ώρα και θέλει να πάει στο νοσοκομείο;
Τον συνοδεύουν οι αστυνομικοί στη συνέχεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανωνυμία του ή φεύγουν;

Νομικοί κύκλοι έλεγαν ότι τα θέματα που έχουν προκύψει είναι νομικής φύσεως και δεν έχουν εύκολες απαντήσεις, άρα δεν είναι θέμα της αστυνομίας, αλλά των δικαστικών αρχών, που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι θέμα των αστυνομικών αρχών, αλλά να διευκρινίσουν οι δικαστικές αρχές πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός και βεβαίως δεν τίθεται θέμα μη εφαρμογής του νόμου από τους αστυνομικούς. Και προς τούτο ζητούνται αυτές οι γραπτές οδηγίες, ώστε να υπάρχει σαφές πλαίσιο με κάθε νόμιμο τρόπο.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης απάντηση και οδηγίες από την προανακριτική επιτροπή προς το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων δεν έχει δοθεί.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news